Haren, 30 september 2023

Een Bildtse boekenfee in Leeuwarden

Tine Rienks in 1958 (dekrantvantoen.nl)

Hoeveel Bilkerts wonen er in de Bildtsestraat in Leeuwarden? Niet meer dan Dordtenaren in de Dordtse Straat in St.-Anna. Toch hebben Bilkerts door de eeuwen heen in 'Lúwt' aan de weg getimmerd. Dr. Kees Kuiken schreef er voor de 'Nije Bildtse Post' een serie over. Toen dat blad ophield te bestaan, lagen er nog twee verhalen op de plank. U leest ze nu exclusief op Bildts Nijs.

Voor het geld hoefde Tine Rienks niet te werken. Haar vader Siemon Rienks, boer in St.-Jacob, stond in 1917 te boek als een van de 239 rijkste Friezen. Haar grootvader Jan Rienks was in 1887 een van de oprichters van de eerste Bildtse zuivelcoöperatie. Onder verschillende schuilnamen schreef hij in de Bildtsche Courant, meestal in sappig Bildts.

De in 1908 geboren Tine Rienks ging naar de HBS voor meisjes aan de Leeuwarder Grote Kerkstraat en debuteerde als Friestalig schrijfster in Sljucht en Rjucht, het weekblad van Waling Dijkstra. Later correspondeerde ze met coryfeeën van de Friese beweging zoals E.B. Folkertsma.

Bron: Dr. Kees Kuiken
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 29 september 2023

The Mudbirds in finale Dutch Blues Challenge

The Mudbirds, Alan Laws en René Tweehuysen uit Oudebildtzijl

Zes finalisten staan op 8 oktober op het podium, twee solo/duo's en vier bands. Iedere act speelt een set van 20 minuten. Een jury beoordeelt ze en beslist wie zich winnaar mag noemen.

Het duo The Mudbirds maakt deel uit van de genomineerden. Het zijn Alan Laws en René Tweehuysen uit Friesland. Samen vormen ze een grensverleggend blues duo. Muziekliefhebbers zullen worden verrast. Nieuwe originele geluiden, moderne harmonieën, onverwachte ritmes en een zeldzame combinatie van mondharmonica en diverse slide-gitaar instrumenten. Niet makkelijk om te plaatsen, ergens tussen blues, bluegrass en wie weet waar!

Bron: Dutch Blues Foundation
link Lees het hele artikel >>

Ljouwert, 28 september 2023

Yn heger berop taakstraffen foar trije dieders mishanneling Froubuorren

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Leeuwarden

It hôf hat yn heger berop taakstraffen útdield oan trije dieders foar de mishanneling fan twillingbruorren Wander en Jelle de Haan. De twilling waard fiif jier lyn op in festival yn Froubuorren yn elkoar slein troch trije manlju.

In man út Stiens (34) dy't Wander mishannele hat kriget in wurkstraf fan 120 oeren foar besykjen ta swiere mishanneling. Twa bruorren fan 35 en 32 jier út Froubuorren dy't Jelle mishannele hawwe, hawwe elts 240 oeren wurkstraf krigen foar besykjen ta deaslach.

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele artikel >>

Berlikum, 27 september 2023

Vier gewonden ongeluk bus en taxi Berlikum nog in ziekenhuis

De vier mensen die gisteren zwaargewond zijn geraakt bij het ongeluk met een taxibus en een lijnbus in het Friese Berlikum liggen nog allemaal in het ziekenhuis. In de taxibus zaten behalve de chauffeur twee kinderen.

Hoe het met de kinderen en de 33-jarige taxichauffeur gaat, kan Taxi Dorenbos niet vertellen. Ook niet hoe ernstig hun verwondingen zijn. "Ik vind het ook niet aan mij om informatie over hen te delen", zegt Rutger Smale van het bedrijf.

Wel vertelt hij dat het gaat om kinderen die op het speciaal onderwijs zitten en met de taxi onderweg naar huis waren. Zij waren de enige inzittenden van het taxibusje.

Bron: rtl nieuws
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 27 september 2023

Mohammad (17) hielp passagiers uit lijnbus na ernstig ongeval bij Berltsum

Bij Berltsum raakte een lijnbus in botsing met een taxibusje. Foto: Anton Kappers en privéarchief Mohammad Khaled Ezeldin

Mohammad Khaled Ezeldin (17) uit Syrië zat in de lijnbus vanaf het azc in Sint Annaparochie toen hij werd opgeschrikt door een grote knal. De bus was frontaal in botsing gekomen met een taxibusje. "Ik zei tegen mezelf: of we sterven samen, of iedereen overleeft het."

Mohammad, een Syrische asielzoeker die in het azc Sint Annaparochie woont, liep lichte verwondingen op aan een been en zijn hoofd.

"De bus reed normaal op de weg totdat de taxi op de verkeerde rijbaan belandde en in botsing kwam met de bus”, vertelt hij. Mohammad, die nog steeds geschokt is door de gruwel van het ongeluk, voegt eraan toe: „Op het moment van de botsing vielen de passagiers en begonnen ze te schreeuwen.”

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 26 september 2023

Slachtoffers busongeluk Berltsum zijn scholieren en bewoners van azc Sint Annaparochie

Veertien mensen raakten gewond, van wie vier zwaar. Foto: Kappers Media

In de lijnbus die betrokken was bij het zware verkeersongeluk bij Berltsum dinsdagmiddag, zaten negen bewoners van het asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie. Dat zegt burgemeester Marga Waanders van Waadhoeke in een reactie op de aanrijding waarbij een bus en een taxibusje frontaal botsten en veertien mensen gewond raakten, van wie vier zwaar.

Rond half drie botsten op de N383 bij Berltsum een lijnbus van Arriva en een taxibusje voor leerlingenvervoer van Dorenbos frontaal op elkaar. In de lijnbus zaten elf personen van wie één zwaargewond raakte. De taxibus had drie inzittenden, twee schoolkinderen en een chauffeur. Alle drie raakten zwaargewond.

De taxi werd gebruikt voor gemeentelijk leerlingenvervoer, zegt Marga Waanders, burgemeester van Waadhoeke. "De gemeente heeft daarvoor een contract met Dorenbos. De kinderen in het busje werden naar speciaal onderwijs gebracht.”

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Berltsum, 26 september 2023

Veertien gewonden, onder wie twee kinderen, bij ongeluk tussen lijnbus en taxibus bij Berltsum

Foto: Kappers Media

Veertien personen, onder wie twee kinderen, zijn dinsdagmiddag gewond geraakt bij een frontale botsing tussen een lijnbus en een taxibus op de Westergoawei (N383) bij Berltsum.

Omstreeks 14.30 uur botsten de lijnbus en de taxibus op elkaar, meldt de politie. Alle elf inzittenden van de lijnbus raakten gewond, onder wie een iemand ernstig gewond. De verwondingen van de slachtoffers lopen uiteen. De drie inzittenden van de taxibus raakten zwaargewond, onder wie de chauffeur en twee kinderen in de basisschoolleeftijd. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

De chauffeur van de lijnbus zat enige tijd bekneld. Hij is bevrijd door de brandweer. ,,Het lijkt erop dat hij met de schrik vrij is gekomen’’, aldus een woordvoerder van Arriva.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 26 septimber 2023

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Goeie!"

Goeie! Der begint 'Hea' ok altiten met, maar 't is ok wel soa netsys om jim even te groeten foordat ik met de kollum begin. En ik weet wat jim nou dinke: "Dat doet-y âns ommers ok n't." Klopt. Maar dat ik dat nou al doen, het te krijen met 't fait dat ik 't over 'goeie' hewwe wil.

At ik een teugenkom dan groet ik altyd: "Goeie!" Ok al is 't gyn kunde fan mij. En groete doen ik niet alleen in myn aigen dorp, maar gewoan ok in 'e stâd. Ik fyn dat wel soa beleefd en beleefdhyd is mij froeger goed bijbrocht.

En at 't onbeleefd is weet ik niet recht, maar at ik in Luwt koier en ik groet een, dan krij ik faak gyn groet werom. "Weer zo'n stomme boer van het plattenland", sille se fast dinke, "die zeggen tegen totaalvreemden ook hoi."

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Sint Annaparochie, 25 september 2023

Langs de lijn volgen de hartstochtelijk meelevende teamleden de verrichtingen van hun ploeggenoot op de tatami. Foto: Dijks Media

Teamkampioenschappen judo in Sint Annaparochie zijn schot in de roos

In Sportcentrum De Bildtse Slag zijn zondag de eerste Open Friese teamkampioenschappen judo gelanceerd. En schot in de roos, vindt Sil Velstra: "Judoën als team geeft zo’n andere sfeer aan het spelletje.”

Terwijl de zeventienjarige judoka uit Wyns zijn partij met een armklem beslist, gaan zijn zes maten van TalentbaseNL – het onafhankelijke opleidingsinstituut in Fryslân, gevestigd in Sportstad Heeerenveen – aan de rand van de tatami uit hun dak. Er kan weer een punt worden bijgeschreven in het zeven-tegen-zevengevecht (vijf tegen vijf bij de vrouwen) tegen het Duitse team van Bavaria. ,,Je doet alles samen, de warming-up, de bespreking en winnen of verliezen. Dat is echt heel leuk.”

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 25 september 2023

Politie zoekt Apple Watch van overleden man

Foto ter illustratie

Op de Middelweg-Oost (N393) nabij Sint-Annaparochie is op vrijdag 25 augustus rond 01:00 uur een overleden 35-jarige man uit Leeuwarden aangetroffen. Het onderzoek loopt nog steeds.

Uit dat onderzoek is gebleken dat het slachtoffer zijn smartwatch van het merk Apple niet meer droeg toen hij op de weg werd aangetroffen. We weten dat het slachtoffer dit horloge nog voor zijn overlijden droeg. Het kan zijn dat hij dit horloge op zijn mogelijke route langs de Nassaustraat, Van Harenstraat of via het straatje van het kerkhof richting de Middelweg-Oost is kwijtgeraakt en dat iemand dit horloge heeft gevonden.

Agenten hebben in de omgeving van het ongeval gezocht met onder andere speurhonden en metaaldetectoren. Maar het horloge is daarbij niet aangetroffen.

De politie roept de hulp in van burgers of zij informatie hebben over waar dit horloge kan zijn, of andere informatie die het onderzoek verder kan helpen.

Bron: Politie.nl

Franeker, 22 september 2023

Bildts is de meest vitale streektaal in onze regio

Foto: Omroep Zilt, Richard de Boer

Het zit nog wel goed met de vitaliteit van het Bildts. Zo’n driekwart van de Bildtspraters gebruikt de taal dagelijks en bijna driekwart van de ouders spreekt de taal ook vaak met hun kinderen.

Praten met de kinderen in de streektaal is veel minder gebruikelijk in het Franekers (41 procent), Harlingers (38 procent) en de Terschellinger dialecten (12 procent), zo blijkt uit de Streektaalatlas 2022 van de Provincie Fryslân.

De Streektaalatlas werd vrijdagochtend door gedeputeerde Eke Folkerts gepresenteerd op de Streektaalconferentie in Franeker. Deze conferentie wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Nederlandse Dialecten (SND), een Nederlands-Vlaams samenwerkingsverband voor dialectonderzoek, en vindt dit jaar op het gemeentehuis van Waadhoeke in Franeker plaats.

Bron: Omroep Zilt
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 22 september 2023

Bildts Aigene werkt met taalinstituut INT aan online woordenboek voor het Bildts

Foto: Omroep Zilt, Richard de Boer

Sprekers en schrijvers van het Bildts krijgen er naast het papieren Woordeboek fan ’t Bildts een digitaal hulpmiddel bij. Stichting Bildts Aigene werkt met steun van het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) aan een toekomstig online woordenboek.

Bildtse vrijwilligers werken de komende maanden aan een digitale infrastructuur, die door het INT is ontwikkeld. Cees Krottje van Stichting Bildts Aigene gaf met Veronique De Tier van het INT een presentatie over het project op de Streektaalconferentie die vrijdag in Franeker werd georganiseerd.

“Wij brúkke de tweede edisy fan Sytse Buwalda syn Woordeboek fan ’t Bildts en derna het-y ok nag ’n woordelist útgeven die’t wij der in ferwerke”, vertelt Cees Krottje. Maar daarnaast moeten er nóg meer Bildtse woorden die tot nu toe niet in de woordenboeken te vinden waren, aan de database worden toegevoegd.

Bron: Omroep Zilt
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 21 september 2023

Faber neemt vijf gestuurde megatrailers in gebruik

Zweitse Noorman, still uit video

Faber uit Sint-Annaparochie levert audio- en videodiensten op evenementen in heel Europa. Voortaan wordt het transport uitgevoerd met vijf op maat gemaakte Talson megatrailers.

Faber vervoert gevoelige elektronische apparatuur zoals grote LED-schermen, video- en audioapparatuur. De Talson-trailers die net in gebruik zijn genomen, zijn gebouwd om deze lading goed beveiligd en droog te kunnen vervoeren.

Sven Terpstra, vlootmanager: "We ondersteunen bijvoorbeeld skiwedstrijden, festivals en andere grote buitenevenementen met LED-schermen en audio/video-apparatuur, maar we voorzien ook grote televisieproducties van LED-schermen en alle toebehoren. De apparatuur wordt dus zowel binnen als buiten gebruikt. Dit betekent dat het onder verschillende omstandigheden wordt vervoerd. Om condensatie te voorkomen hebben onze nieuwe trailers geďsoleerde wanden, daken en vloeren en voorzieningen voor ventilatie."

Bron: Transport online
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 20 september 2023

Zweitse Noorman, still uit video

30 hectare uien rooien in het Friese noorden

De uienoogst in het Friese Sint Jacobiparochie verliep naar wens volgens de medewerker van akkerbouwbedrijf Jensma.

“De opbrengst zit tussen de 60 en 65 ton uien en de condities voor het rooien zijn prachtig”, zegt de medewerker Zweitse Noorman.

De uien zijn twee dagen later opgeladen door de slechte weersvoorspellingen.

Bron: De Boerderij
link Klik hier voor de video >>

Oudebildtzijl, 19 september 2023

De vijf broers Helfferich. Met vlnr: Matthijs, Ruben, trainer Jelmer, Tiemen en Thomas. Foto: Hoge Noorden/Jaap Schaaf

Deze trainer heeft bij Ouwe Syl de leiding over vier voetballende broers

Vaders die hun zonen trainen zijn er volop. Maar een trainer met vier (!) broers in de selectie? Dat vraagt om een bezoek aan vijfdeklasser Ouwe Syl.

Voorafgaand aan de eerste training van dit seizoen verzamelde de selectie van Ouwe Syl zich in de kantine. Jelmer Helfferich (29) sprak de groep toe. Ouwe Syl was een paar weken eerder gedegradeerd naar de vijfde klasse. Promotie moest, zo vertelde de nieuwe trainer, het doel zijn. Als voetballer van het eerste elftal moest je toch ambitie hebben?

"Tsja”, zegt Helfferich. "En toen was daar grote broer Thomas, die me eventjes onderbrak.”

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Luwt, 19 septimber 2023

Gerard de Jong

Spin

Hij intrigeert mij, die spin. Soa't 't metronetwerk in Parys mij intrigeert, der't wij twee weken leden waren en ik soawat smolt, bij 35 graden. Na ‘n hellenacht – ik besturf ‘t in de airco -loaze kamer fan 37 graden, maar worde ‘t aardse weer inslingerd deur ‘t false brândalarm om ses uur offens – ferhuusden wij fan hotel. Note to self : elk ferbliif besúdden de Blikfaart tena mét airco boeke ...

Maar Parys! Boulevard Haussmann! Jardins de Luxembourg! De gastfrijens! Bij de Seine lâns bij ‘n boekedissy foor fier euro ‘n bundel fan Appollinaire – Alcools – kope, smodsig en bedúmmeld as de gedichten sels! En de metro dus, die’t je eerst ‘t gefoel geeft dat je hadden doe’t je ‘t fytsen lere souwen: ‘t wil niet, ‘t kin niet, knieën open fan ‘t fâlen, de hele boel an gort ... Ant je inenen foorút komme, overeand blive ... En ‘t niet ferlere, ok al souwen je dat wille.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Sint-Anne, 19 septimber 2023

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Bierbekers"

Foorlopig gyn drankferbod of netten bij Cambuur. Deuze metdeling ston in 'e Luwter krant fan fleden week woensdeg, nadat d'r dut jaar foor de fierde keer 'n wedstriid staakt waar, om't d'r plestyk bekers op 't feld gooid worden.

Maar werom worre sokke maatregels aigenlik niet toepast? Om te foorkommen dat de wedstriid staakt wort, deur fooral 't gooien fan bekertsys op 't feld, souwen 'n drankferbod en/of netten foor de tribúnnes ommers 'n goed werkende maatregel weze. Dan doen je dat, dochs, souwen je sęge. Maar ni, hoor, de klup, in de persoan fan direkteur Ard de Graaf, sait dat-y soks op dut stoit niet sitten siet.

De klup fynt dat 'n lęste 'swaar' senario. Nou ja! Dat fyn ik onbegryplik. De Graaf sait dat sokke maatregels ok de ândere 99,9% fan 't peblyk treft die't niks ferkeerd doet. Neffens De Graaf gaat 't naamlik fooral mis bij individúen. Sij ferpeste 't foor de rest, soa skopt-y 'n open deur in, want dat wete wij ommers allegaar wel.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Sint Annaparochie, 16 september 2023

Roelof Santing, Sint Annaparochie

Roelof Santing volgt ChristenUnie-raadslid Bernita Hakvoort op in de raad van Waadhoeke

ChristenUnie-raadslid Bernita Hakvoort uit Blessum heeft na een periode van afwezigheid besloten om niet terug te keren in de gemeenteraad van Waadhoeke. Roelof Santing uit Sint Anne wordt haar opvolger.

Roelof Santing wordt naar verwachting in de gemeenteraad van 5 oktober geďnstalleerd als haar opvolger voor de eenmansfractie.

Santing is werkzaam als coördinator sociaal domein bij Thuiszorg Het Friese Land en zit in het bestuur van Plaatselijk Belang Sint Annaparochie. Tussen 2018 en 2022 ondersteunde hij als burgerraadslid de ChristenUnie-fractie in Waadhoeke.

Bron: Omroep ZILT

Froubuorren, 15 septimber 2023

Mishanneling yn Froubuorren hakt der fiif jier letter noch altyd yn: "It fret ús op"

Jelle en Wander de Haan, koart nei de mishanneling © Omrop Fryslân

It is al mear as fiif jier lyn, mar by sawol de slachtoffers as de fertochten spûket it hast alle dagen troch de holle. De fűsten, de klappen, de waas foar de eagen. Hoe't tsien sekonden ekstreme lilkens op in festival yn Froubuorren it libben op 'e kop sette.

It is 26 maaie 2018 as de 25-jierrige twilling Jelle en Wander de Haan op it festival Frou Rock yn elkoar slein wurdt. Twa bruorren út Froubuorren en in man út Stiens geane hielendal los. Se litte sűnder rem harren fűsten delkomme op de hollen fan de slachtoffers, dy't benaud binne deaslein te wurden.

De twilling rekket swierferwűne. In forinsysk arts sil letter sizze dat se gelok hân ha. "Het is een wonder dat ze geen ernstiger inwendig letsel aan hoofd en handen hebben opgelopen." Noch jierren hâlde Jelle en Wander lęst fan pineholle.

Bron: Omrop Fryslân
link L&es it hiele berjocht >>

Waalwijk, 13 september 2023

Locoburgemeester Frank Spierings feliciteert diamanten bruidspaar Andringa-Barwegen

Foto: Jan Stads / Pix4Profs

Locoburgemeester Frank Spierings bezocht woensdag 13 september het bruidspaar Andringa-Barwegen. Hij feliciteerde het paar met hun 60-jarig huwelijk op hun huisadres in Waalwijk.

Mevrouw K. (Klaasje/Clara) Andringa-Barwegen is 81 jaar en geboren in Leeuwarderadeel. De heer J. (Jurjen) Andringa is 83 jaar en geboren in het Bildt. Het paar is op 13-09-1963 in Noordoostpolder voor de wet getrouwd. Het echtpaar heeft zes dochters, zeventien kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen.

Meneer is in 1985 vanwege het werk in Sprang-Capelle komen wonen. Meneer heeft altijd gewerkt in de bloemen en had een eigen bedrijf in gerberateelt, daarna vertegenwoordiger geweest in gerbera’s.

Bron: waalwijk.nieuws.nl
link Lees het hele artikel >>

Wier, 13 septimber 2023

Defensie schakelt superradar uit

Eind vorige week maakte Defensie bekend dat het radarsysteem dat het luchtruim in Noord-Nederland bewaakt, binnenkort een half jaar lang wordt uitgeschakeld. Maar waarom en wat is dat voor een radar?

De SMART-L in het Friese Wier is zo ongeveer het meest geavanceerde radarsysteem ter wereld en nog slechts een jaar of drie in gebruik. Beetje vreemd dus dat die überhaupt moet worden uitgeschakeld. Helaas heeft het apparaat last van een ongebruikelijk en wat Nederlands probleem. De superradar (foto hierboven) maakt volgens de geldende geluidsnormen te veel lawaai en dus mag ie eigenlijk alleen overdag aan staan.

Maar, zo meldt Defensie, “door de verslechterde veiligheidssituatie in Europa is de radar sinds maart vorig jaar toch 24/7 in gebruik”. Om dat te kunnen blijven doen, moet er een geluidswerende koepel om het systeem worden gebouwd en dat gaat dus de komende zes maanden gebeuren.

Bron: KIJK
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 12 septimber 2023

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Kyk, dat bedoel ik nou…"

"Wat mooi datstou soa feul met taal doende bist en datstou der soa'n nigyd an hest", saai lessen een teugen mij. Fan de búttenkant likent dat meskien wel soa, maar fan binnen kin 't goed an mij frete, hoor, der is 'n lintwurm niks bij.

Jawis, ik skriif 'n prot en soa sien alle weken nije teksten 't levenslicht. En seker, ik fyn skrive prachtig werk om te doen, soks ferfeelt mij ok niet en ik loof dat soks mij ok nooit overkomme sil.

Soa, dut waar de goeie kant fan taalfanatikus wezen, al weet ik niet at dut ok 'n Bildts woord is. Kyk, en dat bedoel ik nou... De ândere kant fan myn groate taalinteresse. Bij mij loopt 't naamlik wel 's over wat liefde foor de taal angaat. Aigenlik mâge je wel fan 'n taalferslaving spreke, want dat gefoel overheerst dochs wel.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Sint-Anne, 11 septimber 2023

De tweede skeurkalinder fan Stichting Bildts Aigene

De enige echte Bildtse skeurkalinder 2024 is út

De Bildtse skeurkalinder 2024 is út, Dut is de tweede skeurkalinder fan Stichting Bildts Aigene. Die staat foor alles wat ’t Bildt besonder maakt: de aigen taal, de kultuur en de history.

‘n Echte Bildtse kalinder met alle dagen dingen over ’t Bildt en Bildtse taal die’t leuk binne om te weten, maar ok hier en der ’n neskierig ferhaaltsy, foto, ’n gedichy en ’n stikky geskidenis. Hang him op in ’t hússy of op ’n ânder gaadlik plakky en geniet alle dâgen fan wat d’r foorbij komt.

De Bildtse skeurkalinder 2024 is te koop op www.bildtsaigene.nl en in ’e bibletheek in St. Anne. Op=op.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 11 septimber 2023

Koffie en een praatje tijdens de open dag van azc Sint Annaparochie.

Open dag azc Sint Annaparochie valt samen met Burendag

Op 23 september houden ruim honderd asielzoekerscentra (azc’s) een open dag. Op deze zaterdag - tevens nationale burendag - kan iedereen tussen 13 en 16 uur een kijkje komen nemen. Het azc in Sint Annaparochie is één van de locaties.

Je kunt die dag van dichtbij zien hoe het leven en werken er in de opvang aan toegaat en in gesprek gaan met medewerkers en bewoners. Er zijn rondleidingen, workshops en kinderactiviteiten.

Ook in Burgum, Goutum, Leeuwarden, Sneek, Heeg en Balk staan de deuren die dag open.

Bron: Franeker Courant

Damwâld, 11 septimber 2023

It doek falt foar De Nije Bildtse Post: krante kin finansjeel net mear út

De earste edysje fan 'De Nije Bildtse Post' © Omrop Fryslân

De Nije Bildtse Post hâldt fuortendaalks op. Utjouwer Pieter Jan Heidstra naam it blęd twa jier lyn oer en makke fan in wykblęd in krantsje dat ien kear yn de moanne útkaam. Heidstra moat no tajaan dat it finansjeel net út kin.

"It wie gjin maklik beslút. As ik der saaklik nei sjoen hie, wie ik yn jannewaris al ophâlden, mar ik bin in wâldpyk en ik haw in hekel oan belies jaan. Ek foar de minsken fan de redaksje woe ik troch, dy rekkenje op je", seit Heidstra.

Likegoed it tal lęzers yn it ferspriedingsgebiet as it tal advertearders is te lyts. Boppedat wie der flinke konkurrinsje fan Bildt.nu, in blęd dat ien kear yn de twa wiken ferskynt. "Dat is miskien wol wat dat ik űnderskat haw. Wat ek noch sa is, is dat minsken yn doarpkes krekt bűten it Bildt net safolle mei de regio hawwe.

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele berjocht >>

Oudebildtzijl, 10 september 2023

Slaapkamerbrand zorgt voor veel schade in woonboerderij in Oudebildtzijl

De brandweer moest in actie komen vanwege een slaapkamerbrand in Oudebildtzijl. Foto: Kappers Media

Een brand heeft zondagmiddag voor flink wat schade gezorgd in een woonboerderij in Oudebildtzijl. Het ging om een slaapkamerbrand in een appartement. De brandweer werd even na 13.30 uur gealarmeerd vanwege een woningbrand aan de Oudebildtdijk in Oudebildtzijl. Ter plaatse bleek er sprake van brand in een slaapkamer van een woonboerderij. Er kwam veel rook vrij door het vuur.

Volgens de brandweer zat er na het blussen van de brand nog altijd veel warmte in het dak van de boerderij. Brandweerlieden hebben gecontroleerd of er vuur in het dak aanwezig was en of er sprake was van doorslag naar het naastgelegen appartement. Omstreeks 14.25 uur meldde de brandweer dat de situatie onder controle was. Het appartement liep veel brand-, rook- en waterschade op. Stichting Salvage zal de eigenaar bijstaan bij het afhandelen van de schade.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 9 september 2023

Prachtig monument

Foto Makelaar Friesland/Qualis

Nic Huhl was in 1998 al een jaar op zoek naar een huis toen hij in Friesland het monumentale rijksmonument Seulle State bezichtigde. Hij kocht het de andere ochtend zonder één seconde twijfel.

"Het was een gevoel van thuiskomen", vertelt Nic Huhl (63). "Daar zit een bijzonder verhaal aan vast. Toen we er al jaren woonden, belde een oudtante. Het bleek dat mijn over-over-overgrootmoeder als notabele ligt begraven bij de plaatselijke kerk. Zij was getrouwd met een meneer Wassenaar. Laat dat nou een directe voorouder zijn van van de dokter Wassenaar die in 1915 dit huis heeft laten bouwen!"

Het pand in het Friese St. Jacobi-parochie telt maar liefst zeven slaapkamers en dat kwan Huhl, met een gezin met vijf opgroeiende kinderen, goed uit. Seulle State werd zoveel mogelijk in de oude, glorieuze staat teruggebracht. "Het dak- en zinkwerk zijn vernieuwd, de gevel is opgeknapt en we hebben op basis van oude foto's opnieuw houten luiken laten maken."

Bron: De Telegraaf
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 7 september 2023

Een dode man op de weg bij Sint Annaparochie: wat is het 35-jarige slachtoffer uit Leeuwarden overkomen?

N393, nacht van 24 op 25 augustus 2023, Opsporing Verzocht

Wat gebeurde er op 25 augustus tussen tien voor één en vijf over één uur 's nachts met een 35-jarige Leeuwarder in Sint Annaparochie? Twee automobilisten reden de man aan. Echter, hij was toen al dood.

Hij hoorde kabaal. Nee, geen klap. Geschreeuw. "Misschien hebben ze wel ruzie gehad", dacht de man die enkele tientallen meters vanaf de plek woont waar de Leeuwarder werd gevonden. De geluiden verontrustten hem niet. "Er lopen weleens vaker dronken lui midden in de nacht langs."

Daarna was het stil. Rond vijf over één kwam er een auto. En nog een. Later zag de aanwonende blauwe lichten. Een Leeuwarder bleek door beide automobilisten te zijn aangereden. Echter, het lichaam lag toen al op de weg, aldus de bestuurders. Ze alarmeerden de politie.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 6 september 2023

Derde getuige die dode man op weg Sint Annaparochie zag, meldt zich

Foto: 112Fryslân

Een getuige die in de nacht van 25 augustus de man die levenloos op de weg bij Sint Annaparochie lag, heeft gezien, heeft zich bij de politie gemeld. Dit gebeurde na een oproep vorige week in Opsporing Verzocht.

Het lichaam van de 35-jarige man uit Leeuwarden werd vrijdag 25 augustus rond 01.00 uur aangetroffen op de Middelweg-Oost, even voorbij een bushalte ter hoogte van de kruising met de Langhuisterweg.

De man is na zijn dood aangereden door twee automobilisten. Deze twee zijn dezelfde nacht nog als getuigen gehoord.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Luwt, 5 septimber 2023

Gerard de Jong

Amerika is dat wat stinkt maar der't je dos an rúkken blive

Doe’t ik 5, 6 jaar waar froeg juf Hanneke - op kleuterskoal ‘t Koetshuis in St.-Anne, ‘n failige haven - wat wij later worre wouwen.

Ik weet ‘t nag omdat ik as ‘n slingeraap in ‘n boom hong, en flak foordat ik d’r út kukelde en in ‘n nęst rooie amels telânde kwam (die kringen bite), saai: „President Reagan.” Ik weet ok niet werom. Ik wist fan Reagan âns niks as dat hij presidint waar. Je herinnere je altyd dat wat je je niet herinnere wille.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Sint-Anne, 5 septimber 2023

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Kerbintig"

De dâg na myn jareg kreeg ik 'n mokerslag te ferwerken. D'r laai naamlik 'n informasyboeky fan stichting 'Welzijn Ouderen' deur de deur. Een dâg na myn jareg... Dat fiel mij fansels rau op 't dak. Had dut nou niet 'n week later kinnen?

Dut getuugde fan ongefoelighyd en allesbehalve empatys. Puh, ik 'n boeky fan 't ouweren welwezen... Niet dat ik mij der te groat foor foel, och heden ni, maar geestlik al feulsten te jong, om 't soa maar te sęgen.

Maar hierdeur begon ik d'r al met om te pakken. En al gau kwam ik ant de konklúzzy dat de ôftakeling bij mij aigenlik dochs al fersichtig begonnen is.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Oudebildtzijl, 4 september 2023

Sponsordoek

Waarin een vijfdeklasser in het amateurvoetbal groot kan zijn: voetbalvereniging Ouwe Syl uit Oudebildtzijl is trotse eigenaar van een enorm doek met daarop de namen van 26.000 trouwe sponsoren.

Volgens de club is het doek met een lengte van zo’n vijftig meter het grootste sponsordoek van Nederland.

Het doek is gespannen achter één van de goals op het hoofdveld van de club en dient dan ook nog eens prachtig als ballenvanger.

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 2 september 2023

Stikstofnormen worden strenger, natuur blijkt kwetsbaarder

Op de foto Waddenzee nabij Westhoek. Foto: Marcel van Kammen

De komende jaren zullen stikstofnormen strenger worden dan ze nu zijn, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit na onderzoek door Wageningen University & Research (WUR). De zogeheten kritische depositiewaarde (KDW) die nu gehanteerd wordt, waarmee wordt bepaald hoeveel stikstof maximaal mag neerslaan voordat schade ontstaat, is niet scherp genoeg om natuur te beschermen.

Met de huidige wetgeving betekenen de nieuwe cijfers een fors grotere opgave om de stikstofdoelen te halen, erkent gedeputeerde Femke Wiersma (BBB). "Maar het onderstreept wat minister Christianne van der Wal ook toegeeft in haar Kamerbrief dat de getallen van de KDW sterk fluctueren.”

Stikstofnormen worden op sommige plekken strenger, zoals in het Waddengebied tussen Holwert en Oudebildtzijl.

Bron: Friesch Dagblad

Westhoek, 2 september 2023

Vader en zoon De Jong halen bij Westhoek de aardappelen met de hand van het land

De aardappelen worden handmatig van het land gehaald © Omrop Fryslân, Onno Falkena

Een bijzonder beeld zaterdagochtend bij Westhoek in Het Bildt. Om hun klanten niet teleur te stellen, halen vader en zoon De Jong van de firma Bildts Genot de consumptieaardappelen voor de horeca en de particuliere markt ouderwets met de hand van het land.

Het gaat om aardappelen van het ras hermosa. Dat ligt niet in de winkel, maar de horeca in de streek is er erg blij mee.

"Wij telen voor de grote markt, maar ook voor de lokale markt en de horeca. Die willen graag met onze aardappelen beginnen", vertelt Sjoerd de Jong. "Wij lopen nog steeds een maand achter op schema, maar willen onze klanten niet langer teleurstellen. Dan maar ouderwets op de knieën."

Bron: Omrop Fryslân
link Lees het hele artikel >>

Amsterdam, 30 augustus 2023

Janna Reinsma

Hally-trawally is een goed woord voor iedereen die weer aan het werk moet

Dialect, jeukend jargon, straattaal of neologisme: elke week ontwaart de rubriek 'Taalgebruik!' een opvallend woord. Deze keer: hally-trawally.

Het Fries heeft een heerlijk woord, halje-trawalje, hetgeen halsoverkop betekent, plotsklaps, inderhaast. Denk er vooral van die lekker lang en vet uitgesproken Friese L-en bij. Dat klinkt toch behoorlijk anders dan de Franse woorden waarvan het afstamt: ‘trawalje’ komt van travailler, en over ‘halje’ bestaat onduidelijkheid, maar het zou best eens van ‘allez travailler’ kunnen komen, ‘ga aan het werk’.

Het Bildtse dialect, dat in de voormalige Friese gemeente Het Bildt ontstond uit het Hollands en Fries, doet er een schepje bovenop en maakt het alleen maar beter: de Bilkerts zeggen hally-trawally. Misschien klinkt dat zo goed omdat veel positieve, energieke woorden op -ie eindigen, zoals joepie en actie (al negeer ik voor het gemak even minder gezellige ie-woorden als fobie en apathie).

Bron: De Volkskrant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 30 augustus 2023

Geen tips in zaak Sint-Anneparochie

Locatie ongeval, getoond in de uitzending Opsporing Verzocht

De uitzending van het programma Opsporing Verzocht heeft geen tips opgeleverd in de zaak Sint-Anneparochie. Daat is in de nacht van donderdag op vrijdag het lichaam aangetroffen van een 35-jarige man uit Leeuwarden.

De man is door twee auto's aangerden. Dat meldt de politie. De man zou al op de weg hebben gelegen toen de auto's hem raakten. Beide automobilisten hebben de hulpdiensten gewaarschuwd. Volgens de politie worden ze gezien als getuigen. Toen de hulpdiensten aankwamen, bleek dat het slachtoffer al overleden was.

De toedracht van de dood van het slachtoffer is nog onduidelijk. De politie roept iedereen die die nacht in de omgeving was op zich te melden; in het bijzonder de bestuurder van een auto die er tussen 00.50 en 01.05 uur heft gereden.

Bron: Omrop Fryslân
link Bekijk de uitzending van Opsporing Verzocht >>

Sint Annaparochie, 29 augustus 2023

Overleden man bij Sint Annaparochie door twee auto's aangereden

De overleden man die in de nacht van donderdag op vrijdag op de N393 bij Sint Annaparochie werd aangetroffen, is door twee auto’s aangereden. Dat meldt de politie.

Het lichaam werd in de nacht van vrijdag 25 augustus rond 01.00 uur aangetroffen op de Middelweg-Oost, even voorbij een bushalte ter hoogte van de kruising met de Langhuisterweg. Een 35-jarige man uit Leeuwarden werd naast de weg overleden aangetroffen door de hulpdiensten. De man was volgens de politie eerder door twee auto’s aangereden toen hij al dood was. Beide automobilisten hebben melding gedaan bij de hulpdiensten.

De automobilisten worden door de politie gezien als getuigen. "Hij is niet overleden door een aanrijding", zegt een woordvoerder van de politie.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 29 augustus 2023

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Stoef"

Alle seumers is t programma De Slimste Mens' 'n kyksifertopper. En dut jaar denen d'r aindlik ok 's Friezen met.

Je hope fansels dat sij alle keren winne. Maar dat niet alleen, je hope naamlik ok dat se goeie reklame make foor Frysland. Kyk, dat wij 'n herkinber Noorderlik aksint hč, fyn ik gyn probleem, want dan kin de rest fan 't lând ôns nag altiten goed ferstaan. Dut in teugenstelling tot 't Limburgs.

Ni, wer't 't mij meer omgaat is de draiging dat ôns imago spitig genog weer befestigd wort. Just, dat Friezen stoef binne. Dat wij dus stroef binne in 'e omgang. Dan sit ik foor de tillevizy na dut programma te kiken en dink fan: "Binne se reklame foor Frysland of bore se hierdeur de Friezen weer de grônd in?"

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Sint Annaparochie, 28 augustus 2023

Smeding verwerkt 6.000 agf-orders per dag

Smeding Sint Annaparochie

Smeding Groenten en Fruit levert elke week meer dan 3 miljoen kilo groenten en fruit aan klanten in foodservice en foodretail. Dat doet het via de warehouses in Sint Annaparochie en Breda. Van grote bestellingen voor de grootgrutters tot de levering van een ui aan de snackbar op de hoek; Smeding heeft zichzelf in de markt weten te onderscheiden in het fijnmazig verzamelen en verwerken van grote hoeveelheden orders en dagelijkse transacties, zo melden ze. ICT-manager Vincent Nicolai van Smeding zegt daarover: "Het nieuwe SAP S/4HANA-systeem helpt ons om al die orders gedurende de dag op een goede manier door het systeem te krijgen en efficiënt te verwerken."

Klanten van Smeding kunnen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat een order inleggen bij het hoofdkantoor in Sint Annaparochie. Ze krijgen die bestelling vaak dezelfde dag nog geleverd. Dat zorgt voor korte tijdsvensters en snelle doorlooptijden waarin het bedrijfsbureau en het warehouse vlug met elkaar moeten schakelen om te zorgen dat de klant krijgt wat deze nodig heeft. Dat zorgt ook voor een voorraad die er elk uur anders uitziet. De warehouseplanning van het handelsbedrijf is met 6.000 orders per dag daarom ook steeds weer een complexe puzzel die elk uur verandert.

Bron: agf.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 25 augustus 2023

Lichaam 35 jarige Leeuwarder aangetroffen bij Sint Annaparochie

Foto: 112Fryslân

In de nacht van donderdag op vrijdag is rond 1 uur een overleden persoon aangetroffen langs de Middewelweg Oost N393. Het gaat om een 35 jarige man uit Leeuwarden.

De politie doet onderzoek naar het overlijden van een 35-jarige man uit Leeuwarden. Het lichaam van deze man werd op vrijdag 25 augustus rond 01:00 uur aangetroffen op de N393 nabij Sint-Annaparochie, voorbij een bushalte ter hoogte van de kruising met de Langhuisterweg. De politie is op zoek naar camerabeelden en informatie van mogelijke getuigen.

Op dit moment is nog onduidelijk hoe de man om het leven is gekomen. De politie onderzoekt meerdere scenario’s. Het slachtoffer had letsel. Op de plek van het aantreffen van het slachtoffer is onder andere sporenonderzoek verricht. De politie heeft ook gesproken met een aantal getuigen en andere betrokkenen. Het onderzoek moet uitwijzen hoe de man om het leven is gekomen.

Bron: 112FryslAn
link Lees het hele bericht >>

Sint-Anne, 22 augustus 2023

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Gelukkige Friezen"

Friezen bewize dat sinten niet per see gelukkig maakt. Wij binne naamlik bovengemiddeld tefreden over ôns leven, wilens de Rândstad en Noord-Brabant bedoidend riker binne. Dut fâlt in 'n ondersoek te lezen.

Groate stâden as Amsterdam, Rotterdam en Utrecht make relatyf feul weerde, 't bruto binnenlâns produkt (bbp). 't Bbp fan ęrmere regio's in Noord-Nederland en Overyssel steekt der skril bij ôf. Maar dat betekent niet dat 'e mînsen 't der derdeur ok niet goed hewwe. In teugendeel!

Hier bij ôns in Frysland is 't ferskil tussen weerde en geluk naamlik 't meest opfâlend, soa sęge ondersoekers fan 't CBS.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Luwt, 22 augustus 2023

Gerard de Jong

Recht

Hoofdbrekens in Spanje deur de ferkiezingsútslag: links en rechts hewwe baide gyn meerderhyd om 'n regering te formen.

Soasjaal-demokraat Sanchez aast op ‘n tweede termyn, maar dan het hij de seuven sitten fan Junts Per Catalunya norig. Junts is de partij fan Carles Puigdemont. Puigdemont weunt sont ‘t onôfhanklikhydsreferindum fan Katalonië in ballingskap in België, omdat Spanje him ferfolge wil foor dat referindum. En nou mot Sanchez op ’e knieën om syn sitten bijnander te skarrelen. Oh, irony.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Oudebildtzijl, 19 augustus 2023

Geitenzuivel en mediterrane smaken van 't Wad

Els Hartog met een deel van het team van de Molkerei. Foto: Niels Westra

Wat zo'n 25 jaar geleden begon met een paar geitjes in Oudebildtzijl is nu uitgegroeid tot een bedrijf met tientallen werknemers op een industrieterrein in Sint Annaparochie. De Molkerei biedt ‘geitenzuivel van ’t Wad’, verpakt in kaasjes en in andere zaken.

Geiten staan er niet meer in de wei bij Els Hartog in Oudebildtzijl. Die staan nu in Deinum, bij de maatschap Meekma. En het zijn er niet meer een paar, maar meer dan duizend. Zij leveren melk voor De Molkerei, de kaasmakerij die nog altijd in Oudebildtzijl staat.

Maar het is allang niet meer enkel een kaasmakerij. Het bedrijf verwerkt de geitenkaas in een keur aan andere producten in de productielocatie die in 2007 werd geopend in het nabijgelegen Sint Annaparochie. Hedy Hartog, operationeel directeur van het bedrijf en dochter van oprichters Els en Jaap Hartog, leidt ons door de productieruimte in Sint Annaparochie en door het verhaal van haar familie die hier de geitenzuivel introduceerde.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 16 augustus 2023

Praten over haar mentale problemen bracht kansen

Michelle van der Veer met haar hond Mila, aan wie ze veel heeft als ze weer eens onrustig slaapt. (Eigen foto)

Michelle van der Veer (20) postte twee jaar geleden een video die haar leven veranderde. Ze deelde hoe erg ze worstelde met haar mentale gezondheid. Hoeveel impact die ene video op haar leven zou hebben, had ze van tevoren nooit gedacht.

Ze herinnert zich haar eerste video nog goed. Enorm spannend om te delen met de wereld, maar ze vond het nodig. "Dat was best wel eng, maar ik had nooit twee boeken geschreven en 107.000 volgers op TikTok gehad als ik niet zo open was geweest.”

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Dronryp, 15 augustus 2023

Eelco Bruinsma. Foto: Catrinus van der Veen

Direkteur AMS Frjentsjer hommels ferstoarn op fakânsje

Eelco Bruinsma, direkteur fan CSG Anna Maria van Schurman Frjentsjer, is ferline wike hommels ferstoarn.

Op syn fakânsje yn Dútslân is Bruinsma net goed wurden en ferstoarn. De Rypster waard 62 jier. Sűnt july 2020 wie er direkteur fan de AMS. Dęrfoar wie er mear as 40 jier learaar en liedingjaande op ferskate skoallen yn de regio.

"Voor velen is hij een baken in het onderwijs in Leeuwarden, St. Annaparochie en Franeker", skriuwt de skoalle. "We zijn allemaal erg geschokt en verdrietig door zijn onverwachte overlijden."

Bron: Omrop Fryslân

Sint-Anne, 8 augustus 2023

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Loif"

Even foorôf: omdat ik niet weet at 't kin kwa privacy, noem ik maar even gyn namen in deuze kollum. Dat said hewwende, gaan wy los: 't is maandegavend. Om 20.07 uur komt d'r 'n mail fan Omrop Fryslân in myn mailboks.

Min nijs: myn opname fan 'e kollum is mislukt. D'r sit hyltyd 'n tik in. Hoe dan ok: at ik even kontakt opnimme wou. Fansels. Drekt. De ândere daags betiid wort de kollum ommers al útsonnen.

Wij prate ôf dat ik de kollum die avend nag 's inspreke sil en die dan fortendaliks fersture. Ik geef die opname hest deselde naam as die fan de eerste, maar set d'r 't lidwoord 'de' foor.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Oudebildtzijl, 14 augustus 2023

Kunstwerk over Drachten in de maak

In haar atelier in Oudebildtzijl werkt Milly Betten aan haar kunstwerk over Drachten. Foto: LC

In Oudebildtzijl werkt kunstenaar Milly Betten momenteel druk aan een nieuw werk over Drachten.

Het nieuwe werk wordt onderdeel van een expositie van een deel van haar werk die vanaf november te zien zal zijn in museum Dr8888. Het zal de tweede keer zijn dat er werken van haar op deze plek worden geëxposeerd. Eerder gebeurde dat al in 2018, tijdens de expositie in het teken van 100 jaar De Stijl. "Tijdens deze expositie zal de hoofdmoot van de expositie bestaan uit werken van Jan Planting. Een bekende kunstenaar uit Drachten die in 1955 is overleden en vooral heel veel van de omgeving schilderde in een herkenbare stijl. Veel mensen in Drachten zullen zijn werk wel kenen of iets van hem aan de muur hebben hangen. Ik ben gevraagd als een soort moderne tegenhanger.”

Hoewel ze nog druk bezig is met haar werk zijn een aantal voor Drachten kenmerkende elementen al zichtbaar. Met bovenin de logo’s van Philips en Dunlop en centraal in het schilderij een rood-witte cirkel. "Dat staat voor Het Carillon van Gunnar Daan, in het centrum.”

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Nieuwebildtzijl, 11 augustus 2023

Moshommel tot slechtvalk dankzij bloemstroken en natuurdijk

De Koedijk in oostelijke richting gezien. Foto: Jaap Schaaf

Bloeiende bloemenstroken geven de akkers in Noord-Friesland de laatste jaren meer kleur. Wie ze van dichtbij bekijkt, ziet hoe de natuur profiteert: het krioelt er van de hommels en vlinders. Dankzij natuurlijker beheer groeit ook een historische dijk op Het Bildt uit tot toevluchtsoord voor vlinders en vogels. Zelfs de grauwe kiekendief en slechtvalk laten zich zien.

"Sjoch, dęr sit der ien", zegt Gerrit Tuinstra van Landschapsbeheer Friesland. Hij staat in een strook vol bloeiend bijenvoer (phacelia) en wijst naar een insect met een geel achterlijfje: de moshommel.

Het is een zeldzame soort, net als de grashommel die in deze omgeving ook voorkomt. Moeiteloos wijst Tuinstra tussen de bloemen nog veel meer soorten aan: de steenhommel, de aardhommel en akkerhommel.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Nieuwebildtdijk, 8 augustus 2023

De oudste huisjes in het gehucht Stad Niks zijn compleet aan het zicht onttrokken door het welig tierende groen. Foto: Niels Westra

Buurtschap Stad Niks: wildernis of walhalla?

"’t is un bende worren", zegt Jan de Jong (90) uit Sint Annaparochie over het buurtje ten noorden van Nij Altoenae en aan de zuidkant van de Nieuwebildtdijk, dat in de volksmond al generaties lang Stad Niks wordt genoemd. "Die húzzen kin ik niet meer as fetsoenlike húzzen sien."

De Jong, voormalig smid, woonde er vanaf 1933 zo’n 67 jaar tegenover - aan de noordkant van de dijk - met een smederij aan huis. "Nou weune der meskien nog twee ant drie gesinnen", schat De Jong. "Maar ik weet ok nog dat der lang leden ‘n stik of tien gesinnen weunden op n klútsy."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Luwt, 8 augustus 2023

Gerard de Jong

Dubbelganger

Wij sagen 't toefallig tidens 't zappen , avens laat, op BBC4. David Bowie, live in 't BBC Radio Theatre in 2000. ’t Waar Bowie in seldsem goeie form.

Alle hits kwammen foorbij, de band speulde retestrak en de Thin White Duke – met halflang haar dat golfde as de see en de gulle lach fan ’n beskaiden wereldster die’t d’r súvver wat met an is – ston d’r sichtber met ’n prot nigyd.

Wat ’t echt besonder maakte waar dat Radio Theatre. Der passe maar 250 toeskouwers in. Tidens ’t konsert mot hij elkeneen wel ’n keer in de ogen keken hewwe. ’n Onwerklike erfaring, om Bowie speulen te sien en kontakt met him te maken in soa’n intime setting. ’t Mot onfergeetlik weest hewwe foor elkeneen die’t der bij waar. Soks blyft je je leven lang bij.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Sint-Anne, 8 augustus 2023

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Freule"

Kaatsferening 'St.-Anne/Drie Spul Is Ut' fiert dut jaar syn jubileum. Ni, niet naar anlaiding fan 't soafeul jareg bestaan, maar... Trouwens, der kin ik ok wel even kort op ingaan.

Fan 1946 ôf binne de belaidsbepalers soa dwars as 'n hekken en houwe maar 1899 as oprichtingsdatum an in plak fan 1892. In 1899 binne de baide kaatsklups in 't dorp fuseerd, maar offisjeel houwe je dan de datum fan 'e oudste klup an.

Der binne se niet kônsekwint in, want bij de fúzzy tussen de openbare en kristlike ferening in 1994 blyft 1899 nou ŕl 't oprichtingsjaar.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Oudebildtzijl, 7 augustus 2023

Aardappelkeurmeester Goasse (37) uit Wierum kan in de zomer niet op vakantie

Aardappelkeurmeester Goasse Venema keurt in de omgeving van Oudebildtzijl een aardappelperceel van het ras Spunta. Foto: Jan Spoelstra

Een paar weken op vakantie in de zomermaanden zit er niet in voor Goasse Venema. Alle dagen speurt hij in aardappelvelden naar ziektes en afwijkingen.

De 37-jarige Wierumer kan in juni, juli en augustus niet gemist worden in de akkers met pootaardappelen tussen Zwarte Haan en de Hallumerhoek. Als keurmeester van de NAK, de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed, heeft hij in dit gebied zo’n 550 hectare onder zijn hoede.

Vrijwel dagelijks speurt hij er naar zieke en niet-raszuivere planten. Aardappelplanten derhalve die aangetast zijn door virussen of bacteriën of die tot een ander ras behoren. Per seizoen keurt hij de percelen gemiddeld zo’n drie keer.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 5 augustus 2023

Waarom de Bilkerts hun combines nog maar even binnenhouden

Op 4 juli blies de zeer zware zomerstorm Poly hele percelen graan plat. Foto: Catrinus van der Veen

Eerst was er al de zware storm Poly en ook daarna bleef het ongewoon veel regenen. Deze zomer vormt de graanoogst een uitdaging voor Friese akkerbouwers.

"Dat graan is al niet meer goudgeel", ziet Teun de Jong uit Sint Annaparochie. "Je ziet de aren donker worden." Normaal zou hij de combines al lang over zijn akkers hebben gestuurd. De grond is echter nog zo nat, dat die zware machines er in weg zouden zakken.

Daarom wacht de voorzitter van Nederlandse Vakbond voor Akkerbouwers nog maar even. In heel Midden en Noord-Nederland werpen zijn collega-boeren zo af en toe zorgelijke blikken op de donkere wolkenluchten.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtdijk, 4 augustus 2023

Met haar zwarte cabriolet rijdt Paulina (24) uit Mildam door alle plaatsen van Friesland

Paulina Slats met haar Peugeot 206cc over de Oudebildtdijk. Foto: Catrinus van der Veen

Nog deze zomer moet het lukken. Dan heeft Paulina Slats (24) met haar zwarte cabriolet alle 419 plaatsen van Friesland aangedaan.

„Dit is no de definysje fan ‘wat binne wy moai fuort’”, zegt Paulina uit Mildam zodra we het Bildt binnenrijden. Op de Sédyk maken sommige schapen zich uit de poten, andere blijven dwars op de dijk liggen.

De reden van ons bezoek ligt op haar dashboardkastje: 419xFriesland van Peter Karstkarel. Zo goed als alle Friese dorpen, vlekken en steden staan hierin beschreven. En allemaal wil ze die bezocht hebben, zonder navigatiesysteem.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 2 augustus 2023

Taeke Triemstra boos: 'Hiele PC hie gewoan op it Sjûkelân moatten'

Teleurstelling bij Taeke Triemstra. Foto Dijks Media

Onder miserabele, natte omstandigheden op de voetbalvelden van SC Franeker moest een van de favoriete parturen op de PC in de eerste omloop het hoofd buigen.

Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra verloren met alles aan de hang (5-5 en 6-6) van Haye Jan Nicolay, Hessel Postma en Patrick Scheepstra.

"Wy wienen der fan oertsjűge dat it ús dei wurde soe”, zei Triemstra meteen na afloop. "Mar doe gie juster alles om en waard alles oars.” Hij doelde op de beslissing van de PC om vanwege de weersomstandigheden niet alleen op It Sjűkelân te kaatsen, maar ook op de sportvelden aan de Hertog van Saxenlaan in Franeker.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>      link Naar het dossier Taeke Triemstra >>

Sint Annaparochie, 2 augustus 2023

De geschiedenis komt tot leven

Bildtse Rembrandtmarkt. Foto: Archief Uitservice

Op zaterdag komt de geschiedenis tot leven tijdens de Rembrandtmarkt rondom de van Harenskerk in St.-Annaparochie. Een traditie die jaarlijks plaatsvindt op de plek waar Rembrandt in 1634 trouwde met Saskia van Uylenburg. Op deze markt, gelegen in het centrum van St.-Anne, vind je een rijk aanbod van zo’n 50 kramen met boeken, antiek, curiosa en kunst.

Bewonder een kwakzalver met wonderlijke attributen, laat je knippen en scheren door een barbier of ontdek een schandpaal. Je zult middeleeuwse figuren tegenkomen en in een pagodetent schilderen Rembrandt en Vermeer elkaars beroemde kunstwerken, waar je zelfs de kwasten mag hanteren. Creatievelingen kunnen onder begeleiding van een beeldhouwer aan de slag met hout of steen. Ontdek ook ambachten zoals etsen, mandenvlechten en glasfusen. Laat twee taxateurs je voorwerpen beoordelen: is het kunst of kitsch?

De dag wordt geopend door Edwin Rutten, bekend als jazzzanger en Ome Willem. Muziekgroepen Altegaer en Gheselscap goet en de fyn zorgen voor een sfeervolle ambiance. De Rembrandtmarkt begint om 11 uur en duurt tot 16.30 uur.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint-Anne, 1 augustus 2023

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Charles Dickens-pakken"

Môrn is de PC, de belangrykste kaatspertij fan de wereld fine 'n prot Friezen en Bilkerts. Dan hew ik de hele dâg de radio an en later op 'n dâg de tillevizy. Dut binne altiten fan die mooie dagen op Omrop Fryslân. Dat begint al met 'PC Kefee' en dat aindigt fansels met de priisútraiking.

Maar soa't 't teugenworig met 'n prot dingen gaat, bespeure je de lęste jaren dat de belangstelling foor de PC dochs wat minder wort. Bordsys wer't om kaarten froegen wort, komstou op 'e dâg waarskynlik niet feul meer teugen. Dat hoorde ik temînsen, want sels kom ik d'r de lęste jaren niet meer.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Arum, 30 july 2023

Triemstra giet troch

Taeke Triemstra © Dijks Media

De keatser mei de measte punten yn de histoarje fan de sport, Taeke Triemstra, giet noch in jier troch. Dat hat er snein bekend makke nei de haadklassewedstriid yn Arum, dęr't er mei syn maten de lytse preemje pakte.

De 40-jierrige Triemstra, dy't ferline wike de lieding yn it ivige keatsklassemint oernaam fan Piet Jetze Faber, hat lang twivele oft er trochgean woe. Oant hjoed dus.

Kommend seizoen foarmet Triemstra opnij in partoer mei opslagger Gert-Anne van der Bos en achterynse Erwin Zijlstra. Woansdei sil Triemstra besykje om foar de sânde kear de PC te winnen.

Bron: Omrop Fryslân
link Naar het dossier Taeke Triemstra >>

Sint Annaparochie, 28 juli 2023

Verdachte steekpartij St.-Annaparochie vrijgelaten

De verdachte van de steekpartij aan de Wieringerstraat in St.-Annaparochie is weer vrijgelaten na verhoor. Het gaat om een 27-jarige inwoner van Waadhoeke. De persoon blijft nog wel verdachte.

De politie is nog bezig met het onderzoek. Bij het steekincident is een 32-jarig slachtoffer gewond geraakt. De verdachte gaf zichzelf aan op het politiebureau in Harlingen.

Bron: Omrop Fryslân

Oudebildtzijl, 27 juli 2023

Op de markt langs de Keuningsstreek worden vooral zelfgemaakte streekproducten verkocht. Foto: Kirsten Zwijnenburg

Oude Bildtzijl in het teken van Ouwesylster Markt

De Ouwesylster Markt in Oude Bildtzijl staat voor de deur en vindt plaats op zondag 6 augustus.

Van 13.00 tot 17.00 uur kunnen bezoekers dan langs het water op de Keuningsstreek in het dorp terecht voor vaak zelfgemaakte streekproducten.

Ook is er bijvoorbeeld ‘Struufmeel’ te koop van de Vrouwbuurtster Molen, evenals jam en honing, kleine cadeautjes en diverse zelf geoogste groenten en fruit.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 26 juli 2023

Taeke Triemstra na Rengersdag de 'succesvolste kaatser aller tijden'

Foto: Bertus Hogendorp

Taeke Triemstra is sinds zondag de succesvolste kaatser aller tijden. Hoewel hij de finale verloor op de Rengersdag, mocht hij door het bereiken van de finale twee punten aan zijn totaal toevoegen. Dat kwam hierdoor op 886 punten. Als gevolg hiervan passeerde hij Piet Jetze Faber met 1 punt en is hij de nieuwe nummer één van het eeuwige puntenklassement.

Dit werd zondagavond uiteraard groots gevierd in St.-Jacobiparochie. Met een rijtour met paard en wagen door het dorp waar de meeste inwoners de vlag hadden uitgehangen. En daarna met een feestje in de kantine van de kaatsvereniging. Nadat KV Het Noorden-voorzitter Rianne Dorst de nieuwe klassementsleider had toegesproken, volgde oud-voorzitter Marty Slager haar voorbeeld en kwam Taeke Triemstra zelf ook nog even aan het woord. Het werd een, in een veel opzichten, memorabele dag.

Bron: Bildt.nu
link Naar het dossier Taeke Triemstra >>

Sint Annaparochie, 26 juli 2023

Gewonde bij steekincident in woning Sint Annaparochie

Foto: 112 Fryslân

In een woning aan de Wieringerstraat heeft woensdagochtend een steekincident plaatsgevonden. Hierbij raakte één persoon gewond en is inmiddels een verdachte aangehouden.

Het incident deed zich omstreeks acht uur in de ochtend voor. De politie ontving een melding van een geweldsincident en ging met meerdere wagens ter plaatse. In de woning bleek het te gaan om een steekincident, waarbij een 32-jarige man uit de gemeente Waadhoeke met steekwonden werd aangetroffen. Hij is door ambulancepersoneel behandeld en naar het ziekenhuis overgebracht. De verdachte was op dat moment niet meer aanwezig.

De politie is meteen een onderzoek gestart naar het incident. Aan het begin van de middag heeft een 27-jarige man, ook de gemeente Waadhoeke, zich gemeld bij het politiebureau in Harlingen als verdachte. Hij is aangehouden en wordt verhoord. De politie is nog opzoek naar eventuele getuigen of camerabeelden, bijvoorbeeld van een deurbelcamera of dashcam uit de omgeving van de Wieringenstraat.

Bron: 112 Fryslân

Nij Altoenae, 26 july 2023

GPS-systemen gestolen bij Nij Altoenae

Het Politie Basisteam Noordwest Fryslân meldt op haar Facebook-pagina dat er dieven op het Bildt actief zijn die het op GPS-systemen op trekkers hebben voorzien.

In de nacht van dinsdag 25 juli op woensdag 26 juli zijn er bij bedrijven aan de Oudebildtdijk en Schuringaweg te Nij Altoenae GPS systemen gestolen.

De politie roep iedereen die in deze nacht iets bijzonders heeft gezien of gehoord of anderszins informatie heeft over deze diefstalzich te melden. "Beschikt u over een (deurbel) camera waarop iets te zien is wat met deze diefstal te maken kan hebben, neem dan contact op met de politie via 0900-8844, www.politie.nl of via een privé-bericht".

Bron: Politie Noordwest Fryslân

Luwt, 25 july 2023

Gerard de Jong

Adriaen Brouwer

"Gaan sitten, jong", saai ik. "Motst ’t tassy even fan de stoel hale. Foor dij metnommen út Frankryk." Ik waar werom fan fekânsy, wij hadden bij ôns stamkafee ôfpraat.

"’n Kedootsy? Hoesoa?" H. gooide toegelyk ’n in Van der Velde-pepier ferpakt boek op tafel. "Dut is gyn kedo foor dij trouwens, dut hew ik krekt foor mysels haald."

"Mooi is dat", saai ik. "Ik hew de andriifas fan de auto op ’t spul set om dut met te nimmen. Dou komst hier, smytst ’n inpakt boek op tafel, maar ’t is niet foor mij?"

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Sint-Anne, 25 july 2023

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Talintejacht"

Hewwe jim ôflopen saterdeg 't programma 'The Talent Scouts' sien of love jim 't soa starigan wel? Ik fraag jim dut om't je al jarenlang doadgooid worre met talintejachten op 't gebied fan sang. As antwoord op goenent die't sęge dat dut wel wat metfâlt hierbij 'n opsomming:

The Voice Of Holland, X-factor, Idols, The Talent Project, The Band, Beat Me: The Five Knock-Outs, Bloed, Zweet En Tranen, DanceSing, De Beste Sing/Songwriter Van Nederland, Holland's Got Talent, In De Huid Van, K2 Zoekt K3, Korenslag, Zing, New Musical Star, De Nix-factor, Op Zoek naar , Popstars, Popstars: The Rivals, The Sing-off, A Star Is Born, Starmaker, Sunday Night Fever, The Next Boy/Girl Band, The Next Pop Talent, The Talent Project, The Voice Senior, The Winner Is, TMF Kweekvijver, Topper Gezocht, Una Voce Particolare, The Voice Kids, We Want More, Wie Wordt Kruimeltje? en The Talent Scouts.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Ljouwert, 24 july 2023

Taeke Triemstra is 'bêste keatser ea': "Histoarysker as PC winne"

© Martin de Jong

Nei de winst yn de twadde omloop fan de Rengerspartij yn Ljouwert wie it punt binnen foar keatser Taeke Triemstra. It punt węrmei't hy de lieder waard yn it ivige keatsklassemint. It punt dat hy nedich hie om Piet Jetze Faber foarby te gean.

"Oft dit moaier is as it winnen fan de PC?", werhellet Triemstra de fraach dy't hy nei de oerwinning yn de twadde omloop (5-4 en 6-6 tsjin it partoer fan Menno van Zwieten, Gabe-Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar) krijt. De keatser moat der sels efkes om laitsje.

Nei in lange stilte komt it antwurd: "Dit komt minder faak foar fansels, de PC hat elk jier wer in winner. En hoewol't dy partij oars is as alle oaren, is dit miskien krekt wat histoarysker."

Omrop Fryslân
link Lęs it hiele artikel >>      link Lęs ek: Fenomeen Taeke Triemstra stjit Piet Jetze Faber fan earste plak yn ivich klassemint >>

Leeuwarden, 23 juli 2023

Taeke Triemstra breekt puntenrecord en is nummer één in eeuwige kaatsklassement

Taeke Triemstra viert zijn bijzondere prestatie. Foto: Dijks Media

Taeke Triemstra schreef zondag kaatshistorie op het veld van LKC in Leeuwarden. Het kaatsicoon van de 21ste eeuw flikte het: hij passeerde Piet Jetze Faber in het eeuwige kaatsklassement.

Wat was het zondag spannend in de tweede omloop tegen het partuur van Menno van Zwieten, de partij die Triemstra met zijn maten Gert-Anne van der Bos en Erwin Zijlstra moest winnen om de nieuwe koploper te worden in het klassement.

Tegen datzelfde partuur ging Triemstra woensdag in Minnertsga nog onderuit en dat had zondag weer kunnen gebeuren. Maar ditmaal stond Van der Bos in de slotfase op, waardoor Van Zwieten, Gabe-Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar zich gewonnen moesten geven.

Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Anne, 21 july 2023

Ierappelfjilden folop yn bloei, mar de skuorre komt net fol

De Jong op syn jirappellân oan de Aldebildtdyk © Omrop Fryslân

Dit jier is en bliuwt in nuver jier foar bouboeren. Troch de wiete maitiid koene de ierappels pas folle letter as oars de grûn yn. Dęrnei folge fuortendalik in lange perioade fan drűchte. De rispinge fan de ierappels sil dit jier dęrom flink achterrinne.

Je soene it net sizze, de fjilden steane opfallend fol yn bloei. Dat liket prachtich, mar bouboeren binne der hielendal net bliid mei, want no al is dúdlik dat de opbringst fan de ierappels 20 persint minder węze sil as gemiddeld. "Wij kinne d'r wel 'n mooie foto fan make, maar der hale wij gyn goeie oogst fan", seit bouboer Teun de Jong fan Sint Anne en lanlik foarsitter fan de NAV.

Dat bart as gefolch fan stress troch de drűchte: "Deur de late poatdatum is de bloei sa massaal dat 't ten koste gaat fan 't antal knollen die't soa'n plant maakt; die kin syn enerzy niet kwyt. En aigenlik is 't soa dat die plant overleve wil, die sit in de stress en dan dinke je at 't niet fia de knollen gaat dan maar fia 't saad en dan mot-y eerst 'n blom hewwe."

Omrop Fryslân
link Lęs it hiele artikel >>

Nijmegen, 20 july 2023

Pietsje ferlear in skonk, mar rint al har fiifde Vierdaagse: "Ik wol ynspirearje"

Pietsje Hannema rint foar de fiifde kear de Nijmeegse Vierdaagse © Omroep Gelderland

It fertriet wie grut, doe't Pietsje Hannema yn 2007 har skonk amputearje litte moast. In tumor yn 'e linkerskonk hie de senuwen oantaast. Mar se is net út it fjild te slaan: ek dit jier rint se wer de Nijmeegse Vierdaagse.

"Ik wie alles kwyt", seit de Sint-Jabuorster oer dy tiid, no sechstjin jier lyn. "Myn wurk, myn sosjale libben, alles."

Mar se hat hurd wurke en dit jier rint se alwer foar de fiifde kear de Vierdaagse. En dat docht se mei in grutte laits. "It giet hiel goed eins."

Omrop Fryslân
link Sjoch it hiele berjocht >>

Sint Annaparochie, 19 july 2023

Het AZC Sint Annaparochie Foto: LC

26-jarige azc-bewoner Sint Annaparochie lichtgewond geraakt bij steekpartij

Een 26 jarige bewoner van het asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie is in de nacht van dinsdag op woensdag gewond geraakt bij een steekincident.

De man werd in zijn arm gestoken. De politie heeft nog geen verdachte aangehouden en is bezig met onderzoek naar wat er precies gebeurd is. Het slachtoffer is per zorgtaxi overgebracht naar de eerste hulpafdeling van het MCL in Leeuwarden, waar hij is gehecht. Daarna kon hij weer naar huis.

Een bewoner van het azc die anoniem wil blijven laat weten dat er na het incident een aantal bewoners in een politiebusje is verplaatst naar een onbekende locatie. De politie kan dat niet bevestigen.

Leeuwarder Courant

Minnertsga, 19 juli 2023

Taeke Triemstra moet tot zaterdag wachten om geschiedenis te schrijven

Een balende Taeke Triemstra. Foto: Dijks Media

Hij moest met zijn maten Gert-Anne van der Bos en Erwin Zijlstra de finale halen van de vrije-formatiepartij in Minnertsga en dan was Taeke Triemstra de meest succesvolle kaatser aller tijden geweest. Die missie mislukte woensdag. Zijn partuur strandde in de tweede omloop.

Na een vlotte zege op het partuur van Marten Bergsma hadden Van der Bos, Triemstra en Zijlstra genoeg aan winst tegen Menno van Zwieten, Gabe-Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar. Bij winst had Triemstra twee punten gepakt en was hij nummer één Piet Jetze Faber voorbijgegaan in het kaatsklassement aller tijden. Faber staat op 885, Triemstra heeft er eentje minder. De finaleplaats had twee punten opgeleverd. De derde prijs leverde woensdag geen punt op, omdat die in een wedstrijd met acht parturen niet wordt uitgedeeld.

Met een uitblinkende Van Popta in het perk en Van Zwieten aan de opslag was het partuur van Van der Bos echter kansloos in de halve finale. Op 5-1 6-4 stelde Van Popta met een bovenslag de finaleplek veilig en wist Triemstra dat hij in elk geval tot zaterdag moet wachten om geschiedenis te schrijven.

Leeuwarder Courant

Sint Jabik, 19 july 2023

© AS Media

Ko fêst yn de blabze by Sint Jabik

De brânwacht hat by Sint Jabik in ko út de blabze lûke moatten.

De ko stie oan 'e mul ta fêst, njonken de Poldijk.

It wie noch in flinke toer om it bist los te keijen, mar úteinlik slagge it om de ko te befrijen.

Omrop Fryslân

Sint-Anne, 18 july 2023

De toan fan Jan de Groot: "Transfrou"

Jan de Groot

Fleden week worde Rikkie Kolle, 'n transgenderfrou, Miss Nederland 2023. Dut waar de eerste keer dat dut in ôns lând gebeurde. En je hoefden d'r fansels niet op te wachten dat dut 'n prot diskussys oplevere sou. En dan soawel positive as negative reäksys. Sij kreeg sels doadbedrigings! Wat besylt sokke mînsen dochs om dat te doen?

D'r blike dus nag 'n prot mînsen te wezen die't niet met 'e tiid metgaan Ni, dat sęg ik ferkeerd: ik bedoel goenent die't te bekrompen binne om dut te aksepteren. Sij begripe dut niet en sille dut ok nooit doen.

Kyk, 't is niet foor niks is dat 'n frou transformeerd na man of ânsom. Tidens myn oplaiding op 't NHL, heel lang leden, bin ik 's naar Amsterdam weest en der transfrôly en -mânly intervjoed foor 'n projekt. Sij maakten mij dúdlik werom se soa graag fan geslacht ferandere wouwen. Bij mij fiel 't kwartsy gau: ik begreep 't.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Huizum, 17 juli 2023

Nog één punt en Taeke Triemstra zit op de kaatstroon

Erwin Zijlstra, Gert Anne van der Bos en Taeke Triemstra in actie in Huizum. Foto: Dijks Media

Na de winst zondag in Huizum spelen er voor de topkaatser Triemstra meer emoties. De altijd evenredig gestemde topkaatser werd zondag zichtbaar vrolijk van de felicitatie van zijn vader Reinder Triemstra. Gabe Leeuwen, manusje van alles voor de oranjehemden, gaf Taeke Triemstra zijn mobiele telefoon aan. "Je vader wil je even spreken."

Reinder Triemstra, familieman, wantenmaker en oud-kaatser (altijd vaste supporter met moeder Fré) is opgenomen in het ziekenhuis in Leiden vanwege hartproblemen en wordt deze week geopereerd. "Hy wol graach dat ik en ek Bauke gewoan trochkeatsen bliuwe. Goed om myn heit te hearren." Door de winst in Huizum kan Triemstra het recordaantal punten van Piet Jetze Faber (885) komende woensdag in Minnertsga verbeteren.

Leeuwarder Courant
link Nei it dossier Taeke Triemstra >>

Firdgum, 15 juli 2023

BBB'er Eke Folkerts. Foto: Catrinus van der Veen

Na 'sizzen' komt nu tijd van 'dwaan' voor BBB-gedeputeerden Eke Folkerts en Femke Wiersma

Eke Folkerts en Femke Wiersma worden de eerste BBB-gedeputeerden in Fryslân. Na het sizzen moeten ze het nu dwaan. Hoe? "Troch nochter en earlik te wêzen."

Of Eke Folkerts en Femke Wiersma uit Oudebildtzijl elkaar al kennen? Ze beginnen beide keihard te lachen. Ze zitten aan een picknicktafeltje in de tuin van de Yeb Hettinga Skoalle in Firdgum, waar ze net hun bestuursakkoord hebben gepresenteerd.

En of ze elkaar al een beetje kennen. Al weken sporten de twee met een personal trainer in een sportschool onder Post Plaza, tegenover hun nieuwe werkplek aan de Tweebaksmarkt. "Wy seine tsjin inoar, we moatte net allinnich mentaal klear węze foar ús nije funksje, mar ek fysyk", zegt Wiersma (38) lachend. "No, dat witte we", vult Folkerts (37) aan. "Wy wurde wol ôfbealge."

Over politiek gaat het in die uurtjes niet, wel wordt er heel wat gelachen. "Wy ha deselde humor", zegt Folkerts, "en fine it hearlik om ús efkes ôf te sluten fan alles, om efkes net serieus te węzen."

Leeuwarder Courant

Westhoek, 13 juli 2023

Brass en BBQ Amerikaans-Bildts zomerconcert in De Westhoek

Brass en BBQ Amerikaans-Bildts zomerconcert in De Westhoek

Op zondagmiddag 16 juli geeft fanfare Constantia uit Menaam haar laatste concert voor de zomer in de nachttuin achter The Friezinn in Westhoek. Na afloop is er een barbecue. De muziek heeft als thema ’n Amerikaan op ’t Bildt, naar de succesvolle Bildtse revue uit de jaren negentig die in vijftien voorstellingen zo’n vijfduizend toeschouwers trok.

Het concert is een mix van Amerikaanse en Bildtse muziek. Twee liedjes uit de revue worden gezongen door Pieter Dijkstra, zoon van oud-Menamer Timen Dijkstra die ’n Amerikaan op ’t Bildt schreef. Het is voor dirigent Paul van Gils het laatste concert met Constantia. Na de zomer staat Andries Kramer voor het fanfarekorps.

Publiek is welkom om 15.30 uur en krijgt dan een gratis lokaal alcoholvrij drankje. Om 16 uur start het concert, gevolgd door de barbecue. Aanmelden is nodig: www.thefriezinn.nl.

Franeker Courant

Ljouwert, 13 july 2023

Sybe Knol (FNP) út Sint Anne wurdt deputeare foar wenjen, enerzjytransysje en kultuer

Listlűker Sijbe Knol fan de FNP © Omrop Fryslân

Sijbe Knol út Sint Anne wurdt ien fan de fyf deputearen dy't mei Kommissaris fan de Kening Arno Brok de kommende fjouwer jier yn Fryslân it Kelleezje fan Deputeare Steaten foarmje. Knol krijt de portefeuille "wenjen, enerzjytransysje en kultuer".

Sijbe Knol wie oant 2019 riedslid yn de gemeente Waadhoeke. Yn 2018 kaam er op de list fan de FNP fan Provinsjale Steaten en yn 2019 mocht hy dęr in sit ynnimme. In goed jier letter waard er al fraksjefoarsitter fan de partij. Mei syn 32 jier soe er de jongste fan it kolleezje wurde.

Hoewol't er noch net sa botte lang meidraait yn de polityk, lit hy wol regelmjittich fan him hearre. Sa ek rjochting de nasjonale polityk. Yn july fan foarich jier skreau Knol bygelyks noch in brief nei Den Haag, hy rôp de kabinetsleden fan doedestiids op liederskip te toanen en 'oan de slach te gean'.

Omrop Fryslân
link Hjir it hiele berjocht >>

Zwarte Haan, 12 juli 2023

Deze antenne voor vogelzenders was scheefgewaaid door storm Poly. Foto: LC

Storm Poly waait antenne van vogeltrekproject scheef

Het Waddenfonds trekt de beurs voor twee grensverleggende vogelprojecten. En dus was er woensdag een persbijeenkomst in restaurant Zwarte Haan. Het onderzoeksproject Waakvogels (dat vogels monitort) krijgt 2,2 miljoen euro. Wij en wadvogels (dat rust-, broed- en foerageergebieden aanlegt) krijgt 3 miljoen euro. In beide gevallen gaat het slechts om een fractie van de totale kosten (achtereenvolgens 10 miljoen euro en 17 miljoen euro).

Inmiddels staan er al 26 ontvangers als onderdeel van het project Waakvogels, en dat aantal moet oplopen naar 100. Ze worden geplaatst op bestaande infrastructuur, zoals vuurtorens, windmolens en boerderijen. De ontvanger op het gemaal bij Zwarte Haan was scheefgewaaid door storm Poly, zo hadden de onderzoekers net ontdekt. Zij grepen de persbijeenkomst aan om die weer recht te trekken.

Leeuwarder Courant

Sint-Anne, 11 july 2023

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Elektrise fyts"

Froammm! In 'n flits sprint een mij foorbij, wilens de frou nauliks trapt. Ik wor ferbijreden al staan ik stil of dat ik teugen de Mont Ventoux opfyts. En 't duurt maar even of sij is al helendal wegworren op 'e Ouwe-Dyk.

Soa hard gaat se. Jawis, jim hewwe 't allang deur fansels: ik hew nag 'n gewoane fyts, wilens de frou 'n elektrise het. Nou, dat waar te merken dus. Die elektrise fyts het foor mij de boel op 'e kop set en dat bedoel ik dan figuurlik.

Nag maar 'n nussy jaren leden haalde ik altiten 'n prot mînsen in at ik fytste en feul derfan waren mînsen die't allang út 't arbeidsproses waren, om 't soa maar 's te sęgen. Dat is nou dus folledig omkeerd. Ik bin nou de muus en een op 'e elektrise fyts de havik.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Nieuwebildtzijl, 10 juli 2023

Is het dan toch liefde? Ingrid uit Nieuwebildtzijl schrijft over bijzondere pubervriendschap

Ingrid de Vries, schrijfster op het Bildt, in een zee van koren, dat haar huis aan de zeedijk in deze tijd van het jaar omringt. Foto: Catrinus van der Veen

Ze is een laatbloeier, maar wat voor een. De 74-jarige Ingrid de Vries uit Nieuwebildtzijl schreef een roman over de (op liefde lijkende) vriendschap tussen twee heel verschillende jongens. Een verhaal dat onder haar vingers ontstond.

Trots toont ze het bezoek haar werkkamer en wijst stralend op de deurpost. "Kijk! TWEE deuren!" Niet dat het zo rumoerig is in haar woning op de rand van het land, aan de voet van de zeedijk boven Nieuwebildtzijl, het is meer het idee. De buitenwereld moet buiten blijven wanneer Ingrid de Vries schrijft, op een veilige afstand, zodat de gedachten uit haar binnenwereld vrijuit kunnen stromen. Die twee deuren dus, een lekker gevoel.

Hier werkte ze aan haar tweede roman die eind juni verscheen, Water val, over de bijzondere vriendschap tussen Hamid en Einar, twee puberjongens die moeten laveren tussen groepsdruk en moraal. Eigenlijk is het al haar derde boek, want ze publiceerde ook een autobiografische roman bij de Leeuwarder uitgeverij Elikser, maar dat was in eigen beheer. Daarna kwam Schijnvrucht, bij de landelijke uitgever Ambo Anthos, waar ook haar derde boek is verschenen.

Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Bilbao, 10 july 2023

Gerard de Jong

Grand Arrivée

As koersliefhewwer had ik nag niet eerder 'n Tourstart metmaakt. At ik dan dos 's bij dat kranksinnige sirkus weze sou, dan maar in de regio die't myn hart stoalen het. Bilbao waar goed te beraiken fanút ôns fekânsyhússy in Súd-Frankryk.

In de skynwerpers fan de wereld doen Basken d’r altyd ‘n beste skep bovenop. De ikurrińa , de Baskise flâg, regeerde. Wielergek Baskenland het ‘n groate profileringsdrang. Om sien te laten dat se niet Spanje binne, ok niet Frankryk, maar Baskenland.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Franeker, 9 juli 2023

Stilte als rode draad in geometrisch abstract werk van Bowe Roodbergen

Burgemeester Janssen brengt een felicitatiebezoek aan Anneliese en Peter Bekius

Al tientallen jaren is Bowe Roodbergen actief als kunstenaar. In Museum Martena in Franeker is een overzicht te zien van zijn geometrisch abstracte werk uit de laatste vier, vijf jaar.

Bowe Roodbergen groeide op in Grou, en woont aan de Nieuwebildtdijk bij Sint Annaparochie. Hij haalt zijn inspiratie uit de ruimte van het platteland, uit de horizon in de verte en de stilte om hem heen. Die brengt hij terug tot vlakken en lijnen, vaak in zwart-wit, soms met een steunkleur.

Dat terugbrengen gaat soms heel ver, tot een assemblage van slechts twee rechthoeken. Andere werken doen denken aan een landkaart van verkavelde percelen, gescheurde klei of aan een sloot die een akker doorkruist. In net niet gelijke zwarte lijnen of een kiertje wit achter een blauw vlakje zie je de hand van de maker.

Franeker Courant

Zeist, 5 juli 2023

Echtpaar Bekius-Teseling viert diamanten huwelijk

Burgemeester Janssen brengt een felicitatiebezoek aan Anneliese en Peter Bekius

Anneliese Teseling was negentien toen ze in het Friese Oosterwolde trouwde met de twee jaar oudere Peter Bekius. Een stralende zomerdag; op 29 juni was het precies zestig jaar geleden. Burgemeester Janssen bezocht het paar op de trouwdag in hun appartement met uitzicht op het bos. Anneliese: "Ik ben opgegroeid in Zeist, maar had nooit gedacht dat ik er terug zou komen. Het bevalt ons goed hier te wonen.”

Het bedrijf, waar vader Teseling directeur van was verhuisde naar Oosterwolde. Het gezin verhuisde mee en Anneliese ging naar de Rijks HBS in Leeuwarden. In de derde werd ze verliefd op een vijfdeklasser: Peter Bekius. In 1963 trouwden ze.

Peter studeerde aan de landbouwuniversiteit in Wageningen. Daar zijn de oudste twee kinderen geboren. Het derde kind is in Leeuwarden geboren waar Peter een baan kreeg als plantenveredelaar. Peter werkte bij een veredelingsbedrijf in het Bildt, een gebied dat over de hele wereld bekend staat als pootaardappelgebied.

De Nieuwsbode

Sint Jacobiparochie, 5 juli 2023

De Pluktuin gaat weer open

De pluktuin in 2020. Foto Friesch Dagblad/Margje Andringa

Ook deze zomer is er weer volop plukgeluk bij Gerlof Rienks, Kouwewg 36, Sint Jacobiparochie. Dit jaar is er nog meer aandacht voor biodiversiteit, gericht op het aantrekken van vogels en insecten. Begin mei is er een divers zadenmengsel gezaaid en naar verwachting zullen er vanaf eind juni, begin juli, weer prachtige bloemen geplukt kunnen worden. Door een een bos bloemen te plukken steun je de natuur en het goede doel.

De tuin is gewied en de regen heeft bij de groei geholpen en de eerste bloemen bloeien inmiddels. De pluktuin kan dus geopend worden. Dat doen we op 12 juli om 19 uur. We maken er een leuke avond van met een officiële opening, een demonstratie met roofvogels en lekkere broodjes hamburger.

We hebben voor 2023 de volgende goede doelen geselecteerd: Stichting Rijk voor Arm, De Kleine boerderij, Steunpunt Xenia en onze vaste partner Vogelwacht 't Bildt. Meer informatie hierover op onze website:

www.plukgeluk.frl

Sint-Anne, 4 july 2023

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Gimme! Gimme! Gimme!"

Ik loofde 't sels maar amper. Laat staan dat jim 't aansen love. Is dut nou echt gebeurd of niet? Wat ik fleden week metmaakt hew likent naamlik meer op 'n skets út 'n revú fan André van Duin, maar dochs is dut werklik gebeurd.

Ik most die donderdeg na de tandarts. In de wachtkamer telde ik hyltyd de lampys. Stom spultsy, want 't bleven ommers twaalf lichys. Gelukkig ston de radio an. Dat skeelt altiten at je in 'e stoel lęge.

At ik ok ferdoving wou, froeg de tandarts mij doe't ik der laai. Sonder na te dinken saai ik stoer fan ni. En na de behanneling kreeg ik gelyk om 't niet te doen, want ik foelde niks.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Sint Annaparochie, 1 juli 2023

Jetze Lont (rechts) en Gerard van der Duim vormen samen de directie van bouwbedrijf Lont in Sint Annaparochie. Foto: Marchje Andringa

Bouwen is meer dan stenen stapelen

Bij Lont in Sint Annaparochie bouwen ze liever daken dan dat ze van de daken schreeuwen. Met dank aan Arno Brok kloppen ze zichzelf vanwege het 100-jarig bestaan toch enigszins op de borst.

Ergens in november 2022. Een onderonsje tussen Arno Brok, commissaris van de Koning, en Jetze Lont, algemeen directeur van bouwbedrijf Lont. We citeren Brok: "Lont, jo dogge it net allinnich foar josels."

Het zette de Bilkert aan het denken: moet ik het toch maar doen, het predicaat voor hofleverancier aanvragen? Bij Lont wilden ze er in eerste instantie niets van weten, maar Brok bleek overtuigend.

Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Swarte Haan, 1 july 2023

Resinsje Axomama: Kolderike komeedzje oer ierappelleed

Henk te Biesebeek beskôget Axomama © Omrop Fryslân

De foarstelling Axomama stiet as in hûs en kin besjen lije. Fraai fan alle siden. Mar de taskôger krijt hast gjin kâns om ek eefkes binnen te sjen, op syk nei ferdjipping en emoasje. Dęrtroch wurdt de foarstelling net mear as in romantyske komeedzje. Mar ek net minder!

By de entree yn de loads by Swarte Haan wurdt it publyk daliks konfrontearre mei in dekôr dat de sfear opropt fan Opera Spanga. Lâns in bouwurk fan ierappelkisten sjogge we troch de iepen doarren it swarte boulân lizzen. Widze foar it produkt dęr't it dit kear allegear om draait: de ierappel.

Yn it ramt fan de Bildtse Aardappelweken wurdt űnder oare mei keunst en kultuer besocht de konsumint te ynformearjen węr't syn iten weikomt. Neffens de programmaflyer moat dizze foarstelling dan ek in oanset węze ta de diskusje oer de produksje fan dat fiedsel.

Omrop Fryslân
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 1 juli 2023

Klacht nierpatiënt in beroep door medisch tuchtcollege verworpen. 'Er is adequate zorg verleend'

Mariska de Vries is er van overtuigd dat ze geen nierschade had opgelopen als haar dossier in orde was geweest. Foto: Jaap Schaaf

Het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Haag heeft het hoger beroep verworpen dat Mariska de Vries uit Sint Jacobiparochie had ingesteld nadat haar klacht over een UMCG-arts door het Regionaal Tuchtcollege ongegrond was verklaard.

Mariska de Vries diende ze in eerste instantie een klacht in bij het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle. De Vries werd op 15 december opgenomen op de mdl-afdeling. De arts zou volgens haar onder meer een verkeerde diagnose hebben gesteld, een galblaasoperatie hebben tegengehouden, klaagster onnodig lang met bloedarmoede hebben laten rondlopen en haar onnodig aan koliekpijn hebben laten lijden.

Volgens het Centraal Tuchtcollege gaat het er niet om of het handelen van de arts beter had gekund, maar of hij met zijn handelen binnen de grenzen van een redelijk bekwame beroepsuitoefening is gebleven.

Leeuwarder Courant

 
archief 2023 (2e kwartaal)
archief 2023 (1e kwartaal)
archief 2022 (4e kwartaal)
archief 2022 (3e kwartaal)
archief 2022 (2e kwartaal)
archief 2022 (1e kwartaal)
archief 2021 (4e kwartaal)
archief 2021 (3e kwartaal)
archief 2021 (2e kwartaal)
archief 2021 (1e kwartaal)>