Sint Annaparochie, 27 september 2023

Mohammad (17) hielp passagiers uit lijnbus na ernstig ongeval bij Berltsum

Bij Berltsum raakte een lijnbus in botsing met een taxibusje. Foto: Anton Kappers en privéarchief Mohammad Khaled Ezeldin

Mohammad Khaled Ezeldin (17) uit Syrië zat in de lijnbus vanaf het azc in Sint Annaparochie toen hij werd opgeschrikt door een grote knal. De bus was frontaal in botsing gekomen met een taxibusje. "Ik zei tegen mezelf: of we sterven samen, of iedereen overleeft het."

Abbas Nashab

Mohammad, een Syrische asielzoeker die in het azc Sint Annaparochie woont, liep lichte verwondingen op aan een been en zijn hoofd.

"De bus reed normaal op de weg totdat de taxi op de verkeerde rijbaan belandde en in botsing kwam met de bus”, vertelt hij. Mohammad, die nog steeds geschokt is door de gruwel van het ongeluk, voegt eraan toe: „Op het moment van de botsing vielen de passagiers en begonnen ze te schreeuwen.”

Zijn eigen lichte verwondingen weerhielden hem er niet van om zijn medepassagiers te helpen. „Ik stond snel op en duwde met kracht tegen de deur van de bus totdat deze openging, en begon de gewonden te helpen uit de bus te stappen.”

Bus in brand

Mohammad heeft geen oorlog in Syrië meegemaakt, want hij verhuisde als jong kind

naar Turkije. „Dit was het ergste ongeval dat ik ooit in mijn leven heb meegemaakt. Ik was bang dat de bus in brand zou vliegen en zou ontploffen. Maar tegelijkertijd wilde ik mezelf niet redden en anderen in de steek laten.”

Nog voordat de hulpdiensten arriveerden probeerde hij iedereen uit de bus te halen. „Ook probeerde ik de chauffeur en passagiers van het taxibusje te helpen. Ik zei tegen mezelf: of we sterven samen, of iedereen overleeft het."

Zwaargewonden

Mohammad verliet dinsdagavond het ziekenhuis. Over de situatie van de andere gewonde passagiers zegt hij: „Er was een Jemenitische asielzoeker die ernstig gewond raakte, net als de taxichauffeur.” De politie meldde later dat ook twee schoolkinderen in het busje zwaargewond raakten. Volgens de Syriër hebben sommige gewonden het ziekenhuis verlaten en anderen zijn er nog steeds. „Ik maak me echt zorgen over de Jemenitische man.”

"Ik zei tegen mezelf: of we sterven samen,
of iedereen overleeft het."

Hulpdiensten

De tiener prijst de inspanningen van de reddingsteams. „Zij waren binnen enkele minuten ter plaatse en de gewonden werden behandeld.” Mohammed, die al elf maanden in Nederland woont, zegt dat hij nooit had verwacht dat zo’n pijnlijk ongeluk zich in Nederland zou voordoen.

Bron: Leeuwarder Courant