Franeker, 31 maart 2021

Ald-topkeatsers Van der Meer en Van der Meulen begjinne útstjoerburo

Gloednieuwe veldspuit raakt bij Dronryp los van de trekker. (© Aise van Beets)

In boppeslach foar minsken dy't wurk sykje: âld-topkeatsers Rutmer van der Meer (Sint-Jabik) en Johan van der Meulen (Bitgum) begjinne harren eigen útstjoerburo.

Just yn de stęd dęr't sy beiden skitteren op it hillige gers fan it Sjűkelân komme de beide manlju mei in útstjoerburo. Foar Rutmer van der Meer is dat net nuver. Hy die nei syn keatskarrięre al űnderfining op. "Ik bin begűn yn 'e bou, as ynstallateur. Al gau kaam ik terjochte yn 'e útstjoerbrânsj. Sa ha ik űnderfining op dien by Randstad en AB Vakwerk."

Van der Meer tinkt dat it helpt dat beide manlju topkeatsers west hawwe. "We hawwe yn de rin fan de jierren wol in netwurk opboud. Ek troch it keatsen. We hawwe op it heechste nivo keatst yn Fryslân en dat is dochs wol bysűnder. We hawwe moaie en belangrike partijen wűn. Al mei al helpt it keatsen wol mei."

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele berjocht >>

St.-Annaparochie, 31 maart 2021

Leerlingen Campus: 'Nadruk ligt teveel op leerachterstanden'

Leerlingen van Campus Middelsee vinden dat er in het voorbije coronajaar soms teveel gehamerd wordt op mogelijke leerachterstanden. Driekwart van de jongeren heeft geen last van achterstanden en kon alles prima bijhouden. Ze vinden het fijn weer naar school te kunnen, en hebben daarnaast veel waardering voor de inzet van de docenten.

Dat blijkt uit een enquęte die de afgelopen weken gehouden is onder een aantal tweede- en derdejaars (13- tot 15-jarigen) leerlingen van de campus in St.-Annaparochie. De jongeren kregen meerkeuzevragen voorgelegd en konden aangeven of ze het (helemaal) eens of oneens waren.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Den Haag, 31 maart 2021

'Kijk opnieuw naar status voor het Bildts'

De Bildtse Post

Senator Ton Raven heeft minister van binnenlandse zaken Kajsa Ollongren gevraagd opnieuw te kijken naar een officiële status voor het Bildts. Raven, die voor de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) in de Eerste Kamer zit, vindt dat het Bildts “adequate bescherming” verdient.

“Bent u bereid de status van de Bildtse streektaal in Fryslân opnieuw te bezien, om tot een adequate bescherming te komen? Zo ja, wat gaat u daarvoor doen? Graag uw argumentatie,” zo vraagt Raven de minister.

Het opnieuw kijken naar een status voor het Bildts – een aanvraag voor de status werd in 2017 afgewezen – is een van de aanbevelingen van de Raad van Europa, naar aanleiding van de meest recente rapportage over de naleving door Nederland van Europees Handvest voor Regionale Talen of Talen van Minderheden.

De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

St.-Annaparochie, 31 maart 2021

Podia bouwen voor de wetenschap

Op de foto van links naar rechts: Jurjen Dijkstra, Koen van den Bergh, Tim Jansen en Oedsen van der Ploeg. Studenten ROC Friese Poort, vestiging Drachten. (Foto: Tristan van der Mars)

Vier studenten van ROC Friese Poort werkten mee aan de Fieldlab Evenementen, events bedoeld om te bekijken hoe er tijdens de coronapandemie toch evenementen georganiseerd kunnen worden. Ze hielpen onder andere mee met Back To Live Dance Event in de Ziggo Dome en tijdens het test-festival in Biddinghuizen.

“Het is mooi om op locatie te kunnen werken en ook nog iets voor de wetenschap te kunnen betekenen,” aldus de studenten Podium- en Evenemententechniek van ROC Friese Poort, vestiging Drachten. Via het verkorte traject met Faber Audiovisuals gaan ze een jaar naar school en leren ze een jaar de praktijk in Sint Annaparochie.

Bron: actiefonline.nl
link Lees het hele artikel >>

Dronrijp, 30 maart 2021

Trekker verliest gloednieuwe veldspuit

Gloednieuwe veldspuit raakt bij Dronryp los van de trekker. (© Aise van Beets)

Een onfortuinlijke dag voor een akkerbouwer uit Ouwesyl. Nadat hij zijn gloednieuwe veldspuit voor het eerst had getest in Ouwesyl en Winsum, raakte op de terugweg naar Ouwesyl de machine bij Dronryp op de rotonde los en belandde half op de weg en half in de berm.

De kanteling gebeurde op de rotonde aan de Rypster kant van de A31, er vielen geen gewonden. De weg was korte tijd gestremd op de rotonde wat enige overlast gaf voor het verkeer. De politie was snel ter plaatse, evenals een kraan die de veldspuit van de weg haalde zodat het verkeer er weer langs kom. De veldspuit werd door een dieplader afgevoerd. Gemeente Waadhoeke kwam ter plaatse met korrels, bij het kantelen van de spuit is er wat olie vrijgekomen op het wegdek.

Franeker Courant
link Meer foto's >>

St.-Annaparochie, 29 maart 2021

Sieds Westra (Schoon&Zn)

Sieds Westra (Schoon-en-Zn): 'Groei is hier geen ambitie, ik wil uitblinken in persoonlijk contact'

Een qua omvang bescheiden schoonmaakbedrijf met een vader op zoon geschiedenis, gevestigd in de uiterste noord-westhoek van Friesland. Schoon-en-Zn B.V. lijkt alles te hebben voor het profiel van een klassiek schoonmaakbedrijf in het MKB-segment. Schijn bedriegt, want aanpak en organisatie zijn uniek.

Tijdens het gesprek van anderhalf uur gaat niet één keer zijn telefoon, meldt zich geen bezoeker, personeelslid of leverancier en moet hij zelf koffiezetten. Kortom, een serene rust in het bedrijfspand in Sint Annaparochie. Als om die rust te onderstrepen, meldt directeur Sieds Westra (40) dat het die vrijdag eigenlijk zijn vrije dag is en dat hij speciaal voor het gesprek naar kantoor is gekomen. Daar zit hij overigens ook vrijwel altijd alleen, want hij heeft geen administratieve medewerkers en ook geen objectleiders.

Bron: Servicemanagement.nl
link Lees het hele artikel >>

Washington, 26 maart 2021

Bondscoach Boomstra ontslagen in Amerika

Wilma Boomstra. Foto: Martin de Jong

Wilma Boomstra fungeert niet langer als bondscoach van de Amerikaanse shorttrackploeg. Boomstra, afkomstig uit Sint Jacobiparochie, voldeed niet aan de verwachtingen van de Amerikaanse bond. Ze werd in 2018 na de Winterspelen in Zuid-Korea aangesteld. Daar behaalde de ploeg slechts één medaille.

Boomstra moest voor een positieve impuls gaan zorgen, maar haar werkwijze leverde nogal wat kritiek op binnen en buiten de Amerikaanse selectie. Sommige shorttrackers vermeden de nationale trainingen in Utah en kozen hun eigen weg.

"We hadden nog een jaar kunnen wachten, tot na de Winterspelen in Peking, maar we hadden het gevoel dat het met haar programma niet de goede kant opging”, liet directeur Ted Morris van de Amerikaanse schaatsbond weten in de Washington Post.

Leeuwarder Courant
link Lees ook het artikel op NOS.nl >>

St.-Annaparochie, 25 maart 2021

Bildtse Post overladen met reacties na nieuws over einde

'laatste groet' oan de Bildtse Post.

Och soa spitig. Jammer. 'Ferbining met de 'roots'. 'n Klap foor 't Bildts'... Het regende werkelijk reacties hier op de redactie, op facebook en in de mail, nadat deze krant bekend maakte dat op 30 juni het laatste nummer van de pers rolt. De teneur van de lezersreacties is duidelijk: het is begrijpelijk, maar ontzettend jammer. Er gaat iets bijzonders, iets unieks voor het Bildt(s) verloren.

Als medewerkers van de Bildtse Post waren we echt even beduusd vorige week. We hadden natuurlijk reacties verwacht, maar zóveel... Het was overdonderend, én hartverwarmend. Het is meer dan bijzonder om te horen hoeveel de krant voor zoveel mensen betekent, op zoveel verschillende manieren ook. Veel mensen zeiden het enorm jammer te vinden, en hopen op een doorstart.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

St.-Annaparochie, 25 maart 2021

Plantsoen ca. 1960, foto: Bildts Aigene

Werkgroep aan de slag met herinrichting plantsoen St.-Anna

Plaatselijk Belang St.-Anne presenteerde donderdag in een online-bijeenkomst enkele ideeën over hoe het plantsoen achter het voormalige gemeentehuis eruit zou kunnen komen te zien. Anneke van der Ploeg en Erwin Schaap van Plaatselijk Belang benadrukten dat het men nog in de planfase zit. Een werkgroep zal verder invulling moeten geven aan het nieuwe park. Of er weer een vijver in komt, is nog maar de vraag.

Dode eendjes, een vuile vijver, overlast: er waren veel klachten over het huidige park, dat in 2008 werd ingericht, naar een ontwerp van architect Nico Kloppenborg. Plaatselijk Belang St.-Anne heeft de handschoen opgepakt om er iets aan te doen: er komt een nieuwe inrichting.

De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 23 maart 2021

Ferhalen

Gerard de Jong

In 'n fierkant fan 3 bij 3 meter lope houtene latsys, soa dun as 'n potload, tussen 't beton deur. Sij fongen 't geweld fan de trillende Heidelberger-pers op. Feerderop loopt ’t inktkleurde beton wat ôf: der ston froeger de Johannisberger te swoegen.

Op de drukkerij, ’t kantoor fan de Bildtse Post , wort al desinnia niet meer echt drukt. De krant wort in Harlingen drukt, femilydrukwerk wort digitaal maakt. De tonnen met fet, spesjalistys ark, ontwikkelaar, de film- en plaatmakerij: ’t is in ‘t ferleden achterbleven. Maar de rook fan inkt en fet is nooit weggaan. Ik hoor in myn onthoud nag altyd de strak ritmys dreunende mesines. De loaden setletters fan doe mâge ferfongen weze deur enen en nullen in de cloud; de magy fan ’t maken fan ’n krant, fan ’t maken fan ferhalen, is ’t selde bleven.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Stiens, 23 maart 2021

Vijf verdachten aangehouden na meerdere vernielingen en brandstichtingen

De politie heeft vanochtend vijf personen aangehouden vanwege betrokkenheid bij verschillende vernielingen en brandstichtingen. Vier personen werden aangehouden in Stiens. Het gaat om een 51-jarige man, een 49-jarige vrouw, een 21-jarige man en een 19-jarige man uit Stiens. Een vijfde, minderjarige verdachte werd aangehouden in zijn woonplaats in de gemeente Opsterland. Zij worden allen verdacht van betrokkenheid bij meerdere vernielingen en brandstichtingen die in 2019 en 2020 hebben plaatsgevonden in Stiens en Vrouwenparochie.

In mei 2019 werd een vuurwerkbom door de brievenbus gegooid bij een woning aan de Ds. S. Huismanstraat in Stiens. Na dit incident vonden er tot oktober 2020 verschillende vernielingen en brandstichtingen plaats in zowel Stiens als Vrouwenparochie. Er zijn diverse aangiftes gedaan na deze incidenten. De politie is na het eerste incident direct een uitgebreid onderzoek gestart. Er is met getuigen gesproken en er is op verschillende momenten buurtonderzoek gedaan. Daarnaast is er forensisch onderzoek gedaan en zijn er camerabeelden bekeken. Het onderzoek heeft geleid tot de aanhouding van deze verdachten. Vanzelfsprekend gaat het onderzoek verder. De verdachten zullen worden gehoord.

politie.nl

Oudebildtzijl, 22 maart 2021

Afvalrapers

Op meerdere plekken in de provincie togen zaterdag mensen met prikkers, grijpers en harken ten strijde tegen zwerfafval en rommel in de natuur.

Het was nationale opschoondag. In Oudebildtzijl kwamen drie groepen kinderen in actie. Getooid in gifgele Himmelwikehesjes schuimden ze straten, stoepen en groenstroken af.

Vooral vanuit de bermen, greppels en sloten visten ze veel troep op. Uiteindelijk bestond de oogst uit acht vuilniszakken met landbouwplastic, blikjes, glas, een bierkrat en een noviteit voor editie 2021: mondkapjes.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint-Anne, 20 maart 2021

Ferkiezingsútslag 2021: 't CDA bliift de VVD krekt foor op 't Bildt

In ôfwiking fan 't risseltaat lannelik en in 'e hele gemeente Waadhoeke is 't CDA d'r in slaagd op 't Bildt de VVD krekt foor te bliven. Se kwammen út op 866 (15%) teugen 860 foor de VVD. In 2017 waar de foorsprong nag 'n stik groater, namelik meer dan 4,5 persintpunt.

De PVV most op 't Bildt licht inlevere, se kregen nou 640 stimmen en dat waar goed foor 11%. FvD kreeg fier jaar leden 2% fan 'e stimmen en nou skoorden se 9%. In heel Waadhoeke waar dat 7% en lannelik 5%. De Bildtse klaai is foor Thierry Baudet blykber fruchtbere grônd! De lannelike winner D66 skoorde op 't Bildt 514 stimmen en komt dermet ok út op 9% (2017 8%). In Waadhoeke en lannelik haalde D66 respektivelik 11 en 15 persint.

Bij de linkse partijen fielen ok op 't Bildt harde klappen. De SP sakte fan 'n klaine 13% fier jaar leden na 8% nou, GroenLinks kreeg 'n nag groatere klap: fan dik 7% naar 3%. De PvdA slaagde d'rin syn rúm 500 kiezers fan fier jaar leden út te bouwen na soa'n 540 stimmen nou en kwam dermet út op 't fierde plak fóór D66 en FvD.

De útslag op 't Bildt is berekend deur de risseltaten fan alle stimburo's op 't Bildt bijnander op te tellen. De stimmen die't per brief útbrocht binne binne sintraal op 't gemeentehuus teld. Deuze stimmen binne per partij naar evenredighyd metteld.

Even Bildts (Radio Eenhoorn)

St.-Annaparochie, 18 maart 2021

Holst Meijer krijgt zijn eerste Moderna-prik toegediend door Paul Bögels.

'Dat 't leven maar gau weer normaal worre mâg'

Het moment waar veel bewoners van Zorgcentrum het Bildt naar smachtten was vorige week donderdag eindelijk daar. Huisarts Paul Bögels kon in Beuckelaer in St.-Anna de eerste vaccinatieprikken geven. Zij die de vaccinatie wilden kregen de eerste van hun twee Moderna-prikken toegediend. "’n Mîns het behoefte an kontakt.”

“It is moai dat de minsken hjir eindlik oan de beurt binne,” vertelt Marja van der Meer van het zorgcentrum. “It faksinearen giet fia de Dokterswacht Fryslân, en wy bleaune wat achter yn it geheel. Tehuzen dy’t in arts yn hűs hawwe, koene al earder faksinearje. De minsken hjir fregen harren al ôf wannear’t se de prik krije soene.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 18 maart 2021

Digitale presentatie 'IIsbaan yn 'e maaitiid'

’IIsbaan yn ’e maaitiid’, Hendrik Elings

De schilderijen van Hendrik Elings, de zwart-wit foto's van Baukje Venema en de gedichten van elf Friese dichters vertellen op kunstzinnige en inspirerende wijze het voorjaarsverhaal van negen Friese ijsbanen. Het project ‘IIsbaan in de maaitiid’, waarvan vorig jaar het boek verscheen, beleeft vanaf zondag zijn digitale presentatie.

Voor het eerst sinds jaren konden we deze winter weer schaatsen op natuurijs. De ijsbanen in Fryslân stroomden vol met bezoekers die wilden delen in de schaatspret. Hoe liggen de ijsbanen erbij als het voorjaar weer begint, als het ijs is gesmolten en het water is weggestroomd? Eenzaam en verlaten nu er niet meer geschaatst kan worden? Nee, ze worden gebruikt, en hoe! Er wordt gekaatst, gevoetbald en gekorfbald. Paarden, koeien en schapen lopen te grazen op het stukje land. Er worden gewassen op geteeld. En wanneer ijsbanen er toch verlaten bij liggen, dan bieden ze ruimte voor rust en bezinning. Tresoar brengt vanaf 21 maart t/m 24 mei 2021 met de digitale presentatie ‘IIsbaan yn ’e maaitiid’ Friese ijsbanen in het voorjaar in beeld.

De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

St.-Annaparochie, 18 maart 2021

Kiezers vinden weg naar Ons Huis

(foto: Jan Bonefaas)

Nog niet eerder konden stemgerechtigden op de maandag en dinsdag voorafgaand aan verkiezingswoensdag al hun stem uitbrengen.

Maar er was ook nog niet eerder een coronapandemie. En dus was mfc Ons Huis in St.-Annaparochie erop klaar.

Het druppelde redelijk door met Bilkerts die hun stem voor de Tweede Kamerverkiezingen kwamen uitbrengen.

Ons Huis was maandag en dinsdag het enige geopende stemlokaal op het Bildt; vandaag kan bij alle stembureaus het (ontsmette) rode potlood ter hand genomen worden.

Bron: De Bildtse Post

Sint Annaparochie, 18 maart 2021

Streektaal krijgt flinke knauw: nieuwsblad de 'Bildtse Post' houdt na 86 jaar op te bestaan

Recente uitgaven van Bildtse Post. FOTO: FD

Nieuwsblad de Bildtse Post houdt na 86 jaar op te bestaan. Directeur Dirk Jan de Jong gaat met pensioen en het is niet gelukt de krant elders onder te brengen.

"Je wete dat je ’t ’s rustiger an doen motte, dus wij hewwe de ôflopene jaren ferskaidne pogings ondernommen om de toekomst fan de krant failig te stellen”, zegt De Jong. „Dat is niet slaagd. En dat spyt ôns, de krant is ’n femilybedriif der’t ik myn siel en salighyd inlaid hew. Maar wij kinne met ’n goed gemoed in de spigel kike, in de wetenskap dat wij d’r alles an deen hewwe.”

De Bildtse Post heeft 1350 betalende abonnees die wekelijks de dikke editie van de krant krijgen. Een dunnere editie wordt gratis verspreid in de voormalige gemeente het Bildt.

Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 18 maart 2021

De laatste Post voor het Bildt: 'De meesten skrikke d'r fan'

Gerard de Jong (rechts) op een archieffoto met schrijver en Bilkert Hein Jaap Hilarides. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Na 86 jaar komt er een einde aan lokale krant de Bildtse Post. De streek in Noordwest-Friesland verliest een cultuurdrager.

"De meesten skrikke d’r fan", zegt Gerard de Jong (42), hoofdredacteur van de Bildtse Post . Woensdag ochtend maakte de krant bekend ermee te stoppen. Een familiebedrijf komt ten einde.

De Bildtse Post is de lokale krant van het Bildt, maar ook de krant van de familie De Jong. Gerard de Jongs overgrootvader Dirk Gerrits de Jong nam het initiatief in 1935, samen met Binne van Leer. Een jaar eerder waren ze drukkerij Van Leer & De Jong begonnen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Kornhorn, 18 maart 2021

Bildtse Leeuwen

Een Bilkert om ferens is vanuit Kornhorn een zoektocht gestart naar Leeuwen met wortels in de Bildtse klei.

P.H. Brouwer is zijn familietak eens af gaan speuren en komt uit bij voorvaderen met de achternaam Leeuwen of Lieuwen zoals het eerst werd gespeld.

Het geslacht blijkt rond 1670 te zijn ontsproten op Terschelling, gepoot in de Bildtse klei en vervolgens uitgewaaid over het hele land, zo heeft Brouwer vastgesteld.

Hij wil graag in contact komen met zijn Waddenfamilie. Stuur dan een mail naar stamboom-leeuwen@hotmail.com.

Omrop Fryslân

El Salvador, 17 maart 2021

Koos Koster, foto: Wikipedia

Na 39 jaar toch zaak in El Salvador over de moord op vier IKON-journalisten, onder wie Koos Koster

In El Salvador begint een rechtszaak over de moord op vier Nederlandse journalisten, woensdag precies 39 jaar geleden. Dat meldt de zus van een van hen, Sonja ter Laag, op Twitter.

"17 maart 2021, op de dag dat mijn broer en zijn 3 collega’s 39 jaar geleden werden vermoord, wordt de zaak heropend in El Salvador en wordt Reyes Mena die de opdracht gaf ze te vermoorden, aangeklaagd”, schrijft ze. Kolonel Mario Adalberto Reyes Mena van het Salvadoraanse regeringsleger zat volgens VN-onderzoekers achter de moord.

De zaak wordt behandeld door een rechtbank in het departement Chalatenango. Daar liepen de vier Nederlanders, Koos Koster uit Winschoten en opgegroeid in Sint Annaparochie, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag, op 17 maart 1982 in een hinderlaag van het Batallón Atonal en werden doodgeschoten. De IKON-journalisten werkten aan een reportage over het slepende conflict van leger en overheid van El Salvador met de linkse guerrillabeweging FMLN.

Bron: Dagblad van het Noorden
link Lees ook het bericht van de NOS >>

Sint Anne, 17 maart 2021

Nei 86 jier komt in ein oan De Bildtse Post

Foto: Omrop Fryslân

Nijsblêd De Bildtse Post hâldt mei yngong fan 1 july op te bestean. Drukkerij Van Leer en De Jong, ek útjouwer fan De Bildtse Post, hâldt der nei 86 jier mei op. Direkteur Dirk Jan de Jong giet mei pensjoen, en it is net slagge de krante earne oars űnder te bringen. Op woansdei 30 juny ferskynt de lęste útjefte.

It bedriuw hat fiif minsken yn tsjinst. Der is lang besocht De Bildtse Post earne oars űnder te bringen. "Wij binne al seker fyftyn jaar doende om de toekomst fan de krant failig te stellen", seit direkteur Dirk de Jong. "Je wete dat je 't 's rustiger an doen motte, dus wij hewwe de ôflopene jaren ferskaidne pogings ondernommen."

Omrop Fryslân
link Lęs it hiele berjocht >>

Sint-Anne, 17 maart 2021

Na 86 jaar einde aan Bildtse Post

Nieuwsblad de Bildtse Post houdt per 1 juli op te bestaan. Drukkerij Van Leer & De Jong, tevens uitgever van de Bildtse Post, stopt na 86 jaar. Directeur Dirk Jan de Jong gaat met pensioen, en het is niet gelukt de krant elders onder te brengen. Op woensdag 30 juni verschijnt het laatste nummer.

Het bedrijf heeft vijf mensen in dienst. Er is lang geprobeerd de Bildtse Post elders onder te brengen. “Wij binne al seker fyftyn jaar doende om de toekomst fan de krant failig te stellen,” zegt directeur Dirk de Jong. “Je wete dat je ‘t ’s rustiger an doen motte, dus wij hewwe de ôflopene jaren ferskaidne pogings ondernommen. Dat is útaindlik niet slaagd. En dat spyt ôns, de krant is ’n femilybedriif der’t ik myn siel en salighyd inlaid hew. Maar wij kinne met ’n goed gemoed in de spigel kike, in de wetenskap dat wij d’r alles an deen hewwe ’n opfolger te finen. At dat niet lukt dan motte je realistys weze, en d’r met opheven hoofd ’n punt achter sette.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

St.-Annaparochie, 16 maart 2021

Een boodschappenpakket voor mevrouw Hoekstra

(eigen foto)

Alle huurders van Wonen Noordwest Friesland ontvingen bij de huurderskrant Koers Noordwest van februari een lekkere reep van echte 'Fryske sűkelade' uit Achlum. Even een attentie in deze bijzondere tijden. Een aantal huurders kreeg bovendien nog een extraatje. Voor de huurders met het gouden klavertje op de wikkel was een leuk boodschappenpakket bij de supermarkt in de buurt beschikbaar.

Eén van de winnaars was mevrouw Hoekstra uit Sint Annaparochie Op woensdag 10 maart ging directeur-bestuurder Martine Huizinga bij haar langs met een leuk boodschappenpakket. In de woonkamer (met voldoende afstand) ontstond een mooi gesprek. De Koers Noordwest en de winnende wikkel liggen op tafel. Geen twijfel over mogelijk, het is een winnend lot. Mevrouw had eerst nog bij haar dochter gecheckt of het wel echt een winnende wikkel was voordat ze contact opnam.

Bron: RTV NOF
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 16 maart 2021

Leszwemmen mag weer zoals hier in De Bildtse slag (© Bildtse Slag)

Geen wachtlijsten bij De Bildtse Slag

Het wordt passen en meten, maar De Bildtse Slag in Sint Annaparochie voorziet dat er voor alle kinderen die zwemlessen willen volgen, ruimte beschikbaar is. Bij alle drie baden is er vooral opluchting dat de baden voor zwemlessen weer open mogen, zo is de reactie. De baden worden weer op temperatuur gebracht en deze week worden de lessen hervat.

Wel lopen de baden er tegenaan dat een groep kinderen, die anders al diploma’s behaald had en afgezwaaid zou zijn, nu ook nog aanwezig is. Atie de Jong van de Bildtse Slag in Sint Annaparochie: ,,We zijn druk bezig iedereen te bellen en in te delen. We beginnen met huidige en met nieuwe leerlingen en proberen iedereen zoveel mogelijk te plaatsen. Het protocol blijft hetzelfde als voor de lockdown in december.

link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 15 maart 2021

Foto: Facebook

Vernielingen aangericht in voedselbos

Er zijn de afgelopen dagen vernielingen aangericht in het voedselbos Ouwe-Syl. Zo zijn er net geplante fruitboompjes omgeknakt en bankjes in het water gegooid. Ook zijn er nestkastjes van de boom geslagen. Het bestuur vraagt getuigen die iets gezien hebben. Zij willen de daders er dan op aanspreken.

De bostuin in Ouwe-Syl wordt een voedselrandbos volgens de permacultuur-principes. Het bos krijgt een zeer diverse aanplant met eetbare, meerjarige beplanting, zoals noten- en fruitbomen, bessenstruiken, kruiden, vaste groentes etc.. Met een vijver en waterbezinkplekken, houtrillen, bijenbomen en gradiënten, waardoor je een divers landschap creëert, zodat nuttige vogels, insecten en amfibieën worden aangetrokken die belangrijk zijn voor de plaagbestrijding.

Voedselbos Ouwe-Syl

Sint Annaparochie, 14 maart 2021

Ben Bruinsma over de kliffenflora op de Afsluitdijk:'Die planten zijn keiharde motherfuckers'. Foto: Merlin Mulder

Ben Bruinsma redt groen van Afsluitdijk

Bij de renovatie van de Afsluitdijk gaan veel zeldzame planten verloren. Verschrikkelijk zonde, vindt Ben Bruinsma. Daarom verzamelt hij eigenhandig tientallen kilo’s zaden, om die straks allemaal te herplanten. „Deze plantjes moeten we koesteren.”

De Afsluitdijk is voor de meesten slechts een handige manier om van Friesland naar Noord-Holland te komen, of andersom. Maar dat er ook allerlei bijzondere, zeldzame planten te vinden zijn, daar staat lang niet iedereen bij stil.

Ben Bruinsma uit Sint Annaparochie wel. Neem de zeezijde van de Afsluitdijk. Daar is knopig doornzaad te vinden, de gewone zoutmelde, kunstmelde, zeevenkel, zeekool en zeevetmuur. De dijk werd door de jaren heen een bijzondere verzameling van groen, omdat er tussen de basaltblokken allerlei planten konden groeien. Hier zitten allerlei zeldzame soorten tussen. Zo staat wilde kool op de rode lijst en is fijn goudscherm bedreigd. In Nederland amper nog te vinden. De planten zijn spontaan op het talud gaan groeien. Kliffenflora op onze eigen gemaakte kliffen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

St.-Annaparochie, 10 maart 2021

Yde en Sanne Feenstra voor Den Staten-Generaal

'Sanne en Yde gaan 't doen, dat maakt mij groats'

Dorpssociëteit Den Staten-Generaal. Dat is de nieuwe naam van wat eerst de Struverij in St.-Annaparochie was. ‘Het Paul weer wat nijs bedocht?’ Ja, de naam wel, maar het idee voor de doorstart komt toch echt van zijn kinderen, Sanne (24) en Yde (17). Den Staten-Generaal is te boeken voor jubilea, bijeenkomsten, workshops en meer. ‘Den Staten-Generaal is foor alle rangen en standen.’

Voormalig Ons Huis-uitbater Paul Feenstra begon in 2013 de Struverij in de voormalige Doopsgezinde kerk, maar moest in 2015 gedwongen stoppen. Monica en Teade Ynema zetten de ‘struvekerk’ vanaf 2016 voort, maar zij stopten er in januari mee, mede wegens de coronacrisis.

“Ja, en doe waar de fraag wat wij nou doen souwen met ’t gebou,” vertelt Paul Feenstra. Het antwoord kwam niet uit zijn koker, maar werd door zijn kinderen aangedragen. “Sanne en Yde kwammen ônder ‘t eten eten bij mij: werom nimme wij ’t niet over? As lokasy die’t ôf te huren is. ’t Waar hur idee om dut te doen. Ja, dat maakt mij groats fansels, dat is helendal fantastys! Maar ik hew al said: jim doen ’t werk, niet ik.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 10 maart 2021

Estafette recyclewinkel St.-Annaparochie open voor winkelen op afspraak

Filiaalleider Wiert en algemeen medewerker Farid voor de door de vrijwilligers gerestylede paskamers in St.-Anna. (foto: Marianne Couperus)

"Het is even anders dan we gewend zijn, gelukkig is flexibel zijn in elke situatie onze kracht", vertelt Wiert de Haan, filiaalleider van de Estafettewinkel in St.-Annaparochie, met een glimlach. Corona gooit het ritme van iedereen in de war, maar Estafette probeert ook in deze tijd voor iedereen een passende oplossing te bedenken. Tijdens de lockdown werden diverse online verkoopkanalen opgestart en nu is de winkel, tot grote blijdschap van iedereen, ook open voor ‘winkelen op afspraak’.

“Achter de schermen proberen wij, op uitdrukkelijk verzoek van onze vrijwilligers die graag verbinding houden met collega’s in deze lastige tijd, zoveel mogelijk het ophalen en inbrengen van herbruikbare goederen door te laten gaan. Onze inbreng is geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur (zonder afspraak). Daarnaast zijn we - met voor al deze activiteiten toestemming vanuit de Rijksoverheid- ook spullen blijven repareren. Deze werkzaamheden horen bij onze sociaal maatschappelijke functie, we vinden het belangrijk er juist nu te zijn voor de mensen die expliciet aangeven ons nodig hebben.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

St.-Annaparochie, 10 maart 2021

Foto: Politie-Noordwest-Fryslân

Politie zoekt getuigen of eigenaar rood benzineblik

Maandag 8 maart omstreeks 16.40 uur werd dicht bij een boerderij aan de Schuringaweg riet met benzine in brand gestoken.

Dit werd gedaan vanaf een bootje met daarin 3 jongens

De politie vraagt contact met haar op te nemen wanneer u deze jongens of herkent of wanneer u het rode blik mist. Telefoon politie 0900-8844.

Bron: Politie-Noordwest-Fryslân

Sint-Anne, 9 maart 2021

Tsientallen wurknimmers Smeding besmet: "Gearwurkje mei GGD om boarne te finen"

Distributiecentrum bij Smeding

It griente- en fruitbedriuw Smeding yn Sint-Anne wit noch altyd net wat de boarne fan it grutte tal coronabesmettingen by it bedriuw is. Dat seit direkteur Sjaak Smeding. Wol is it bedriuw drok dwaande mei it űndersyk dęrnei. "We wurkje gear mei de GGD om de boarne te finen, mar dat is best in útdaging."

By Smeding binne tsientallen minsken besmet mei it coronafirus. Der wie earder ek wolris in meiwurker mei in positive test, mar ferline wike rűn it oantal ynienen hurd op. Doe wist direkteur Sjaak Smeding dat der wat slims oan de hân wie.

Mei help fan klanten en partners is it bedriuw der yn slagge om de leveringen op peil te hâlden. "Yn goed oerlis wurkje wy dęryn gear. Sa sizze ús klanten bygelyks dat se wat earder bestelle, wylst wy wat letter leverje meie. En ek sjogge se wat minder nei de kwaliteitseasken. En miskien is der ris in bestelling by dy't net hielendal folslein is, dan nimme se dat even foar leaf."

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele berjocht >>

St.-Anne, 9 maart 2021

Femily

Gerard de Jong

Op 'n goeie dâg in 1740 wort Pierre Jean Baptiste Reyze de Romar inskreven as burger fan Franeker. Geboren in Gent in 1715, ferroilde de lakenwever Brugge foor Frysland. Dinklik waren syn hait en mim Hugenoaten, die’t Súd-Frankryk ontflucht waren omdat se ferfolgd worden.

’t Leven lachte dut kynd fan fluchtelingen hier an. Hij liet ’t weefgetou foor wat ’t waar en worde boekferkoper, útgever en ‘spraakmeester in de Franse taal’. In 1741 troude hij met Johanna Johannes Bartling, der’t hij ses kines met kreeg. Een fan de seunen, Dionysius, worde krekt as hait útgever en gâf in 1787 de Franeker Historische Courant út. ‘Toen de uit een aanzienlijk Frans geslacht gesproten Pierre Jean overleed, werd hij bemind geacht en betreurd door allen die hem gekend hadden’, worde later optekend.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Sint Jacobiparochie, 7 maart 2021

Brandweer blust felle autobrand

Foto: 112 Fryslân

Een geparkeerde auto op de Geert Veenhuizenstraat is in de nacht van zaterdag op zondag verwoest door brand.

Het brandweerkorps van Sint Annaparochie werd rond drie uur gealarmeerd en kwam met spoed ter plaatse. De auto stond op dat moment al helemaal in lichterlaaie. De brandweerlieden hebben de brand met blusschuim geblust.

Het voertuig ging volledig verloren. De oorzaak van de brand is niet duidelijk.

Bron: 112 Fryslân
link Meer foto's >>

Sint Jacobiparochie, 3 maart 2021

Aardappelbeurs in Sint Jacobiparochie fris thuis voor Griekse tomatenplukkers en Hongaarse paprikasnijders

Aardappelbeurs St. Jacobiparochie wordt verbouwd tot arbeidsmigrantenpaleis. Foto: Jaap Schaaf

Arbeidsbureau VZM tovert de Aardappelbeurs in Sint Jacobiparochie om tot een woonplek voor 47 arbeidsmigranten. De Hongaren, Grieken, Polen en Bulgaren die bij de tuinders in de buurt helpen in de tomaten- en paprikakassen, hebben hier straks hun tijdelijke thuis.

In een van de appartementen heeft conciërge Gert Tichelaar net de kopjes in de keukenkastjes gezet, een kleurig schilderij aan de muur gehangen en decoratieve letters HOME op de tafel gezet. ,,Dit ziet er al helemaal gezellig uit”, zegt Bas van Zwienen tevreden.

De VZM-directeur geeft een rondleiding over de bovenverdieping van café de Aardappelbeurs aan de rand van Sint Jacobiparochie. Hier zijn de laatste maanden nieuwe kamers en studio’s gemaakt voor arbeidsmigranten die voor het uitzendbureau van Van Zwienen werken.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

St.-Annaparochie, 3 maart 2021

Feugelwacht 't oud Bildt/Berltsum plaatst eendenkorven

Bauke Tuinhof in de vijver bij de Netarisappel.

2021 is het jaar van de (wilde) eend. Het blijkt dat er een forse afname is van het aantal eenden door de jaren heen. Mede door predatie, vossen, steenmarters en loslopende honden plukken nogal eens een broedende eend van het nest.

Daarom is het aantal woerden ook aanmerkelijk hoger dan het aantal eenden. In het jaarverslag van de Feugelwacht ’t Oud Bildt/Berltsum is hier een uitgebreid artikel aan besteed. De Feugelwacht heeft daarom besloten om wilgentenen eendenkorven te plaatsen.

Eerst in St.-Annaparochie om te zien of de eenden er ook werkelijk gebruik van maken. Slaagt dit experiment, dan zullen ook de overige dorpen in het gebied van de Feugelwacht van enkele korven worden voorzien.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 3 maart 2021

Elchan Mirheshimli overhandigt lectuur over zijn geboorteland.

'Ik wil beide culturen bij elkaar brengen'

Gebroederlijk staan ze naast elkaar in het huis waar Elchan Mirheshimli in Sint Annaparochie met zijn gezin woont: op de kast in de woonkamer prijkt zowel een Nederlandse als een Azerbeidzjaanse vlag. De verbondenheid met het geboorteland waar het gezin een kleine dertig jaar geleden uit moest vluchten is nog altijd groot, evenals de dankbaarheid voor het land dat hen opving.

Zoon Alikber (31) vertelt enthousiast over het land waar zijn wieg stond. Over het gevarieerde landschap, het lekkere eten, de formule 1-race in hoofdstad Bakoe: hij rijgt de hoogtepunten aaneen. Vader Elchan onderstreept dat met een fraai gemonteerd filmpje.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 3 maart 2021

Koek en water bij heropening Campus

Johannes Kamminga deelt koek en flesjes water uit aan de leerlingen.

Maandag klonk weer het ‘gekwetter’ van leerlingen door de gangen van de school. Blij dat ze de medeleerlingen weer zagen, blij dat ze weer naar school konden. Wel was het even wennen, want er klonk nogal eens: “Hé, mondkapje op” en “denk om de 1,5 meter!”. Ook de docenten waren blij de jongeren weer te zien. “Een school is pas echt een school met leerlingen er in.”

De lokalen zaten weer vol, tenminste, voor de helft. De Campus heeft er voor gekozen de klassen te halveren. Tot half één zijn er lessen van een halfuur. De middagen worden gebruikt voor toetsen en extra individuele aandacht.

Op donderdagmiddag - normaal een vergadermiddag - worden de eerste twee klokuren besteed aan steunlessen om zoveel mogelijk te helpen bij achterstanden.

Bron: De Bildtse Post

St.-Annaparochie, 1 maart 2021

Stervoetballer Arjen Robben is gek op de racketsport padel. (© Foto: Simon Bleeker)

Bildtse tennisclub gaat padel spelen op stukje ijsbaan

De Bildtse Tennis Club in Sint Annaparochie krijgt 20.000 euro subsidie van gemeente Waadhoeke voor de aanleg van twee padelbanen.

De speelvelden voor de racketsport die een mix is van squash en tennis worden deels aangelegd op een stuk terrein van de ijsbaan van IJsclub St. Anna. Burgemeester en wethouders willen de gebruiksovereenkomst met de ijsbaanvereniging opzeggen voor het gedeelte dat nodig is voor de realisatie van de padelbanen.

De gemeente haalt het benodigde geld uit het budget voor dorpen en wijken. Eerder dit jaar kreeg ook de Franeker Tennis Club een zelfde bedrag voor de aanleg van twee padelbanen.

Bron: Franeker Courant

St.-Anne, 26 febrewary 2021

Fan Koaning naar 'eerste ęrbaaier' op aigen bedriif

Skoalfeest op 't Groat Môrn

De Friese Maatschappij van Landbouw fierde in 1977 hur 125-jarig jubileum. Een fan 'e aktiviteiten waar 'n priisfraag over de ontwikkelings in de landbou. 't Priiswinnend werkstik met as titel 'Fan haver tot gasoaly' waar fan Doeke Klazes Oosterbaan út Stiens, eerder boer op 'e plaats Ouwe-Dyk 319. Dut is de lęste ôflevering fan 'n bewerking fan 'e ferhandeling, ontliend an It Ark, 't fereningsblâd fan 'e AFRON en met de noadige adfizen fan seun en opfolger Klaas Oosterbaan.

As lęste behannelt Oosterbaan nag de feranderings, die't d'r in 't werk fan 'e boer op syn bedriif en bij de pesisy fan himsels in de maatskappij plak fonnen hewwe.

Wat de theoretise oplaiding fan 'e boer betreft, is d'r dartig jaar na de oorlog niet eens soafeul feranderd. Foor de praktise oplaiding wort d'r meer dan dartig jaar werom gebrúk maakt fan de mooglikhyd 'n wat langere tiid op 'n bedriif in 'n andere streek of in 'n ander lând werken te gaan. In syn werk en syn pesisy in 't bedriif is wel 'n prot feranderd.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

St.-Annaparochie, 25 februari 2021

Sjoerd de Jong begonnen als directeur van Ulbe van Houten

Directeur Sjoerd de Jong (links) en interim-directeur Rinze Steneker van csg Ulbe van Houten.

Ruim drie weken is Sjoerd de Jong nu directeur van Ulbe van Houten/Campus Middelsee. De Jong (55) volgde Eelco Bruinsma op, die naar AMS in Franeker vertrok. Van wittebroodsweken is in coronatijd geen sprake, daarvoor moet er simpelweg teveel gedaan worden. Dat neemt niet weg dat De Jong zijn eerste weken als “een warm bad” heeft ervaren.

“Ik hie hjir al twa kear earder west,” vertelt De Jong in zijn kantoor in het Campusgebouw. Hij is oprecht enthousiast over wat hij in St.-Annaparochie aantrof. “Jonges jonges, wat in moai gebou stiet hjir. Ik bin op 1 febrewaris begűn en haw it echt as in waarm bad erfaren. Fansels is in grut part fan de bern no net op skoalle, ik tink dat der sa’n 150 fan de 600 learlingen binne. Mar wat echt opfalt is hoe freonlik se allegeare binne. De gastfrijheid, de leuke en iepen sfear, dy treft my hjir. Dat jo as in bűtensteander sa űntfongen wurde. En se binne o sa grutsk, de bern. It is moai dat ik hjir bin, mar it is harren skoalle. “Vind u onze school ook zo leuk directeur?” fregen sy my. ‘Onze school’, sa fiele se dat echt.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Amsterdam, 24 februari 2021

Foorbij Nij Altoenae

Foto: Rob Severein

Als klein Amsterdams jochie maakte fotograaf Rob Severein – op de achterbank, met zijn ouders – geregeld de lange tocht naar het Noorden. Daar, aan de Nieuwebildtdijk, woonden ‘Opa en Oma Friesland’. Severein bleef ook toen hij ouder werd naar het Bildt komen, zelfs toen Opa en Oma er niet meer woonden. Het werd een tweede thuis. Zijn liefde voor het Bildt is nu vastgelegd in ‘Foorbij Nij Altoenae’, een bijzonder fotoboek van de reclamemaker en fotograaf, dat dit najaar is verschenen. In ‘Foorbij Nij Altoenae’ neemt Rob Severein je mee naar een land voorbij het einde van de bewoonde wereld. Naar een stug gebied in het uiterste noordwesten van de provincie Friesland. Het Bildt. Leeg en verlaten. Weerbarstig. En met oneindige vertes. Een land dat niet wenst te behagen. Waar de stilte regeert.

“In 2017/18 deed ik de Noorderlicht Masterclass. Na de allerlaatste bijeenkomst, ergens in februari, zaten we met z’n allen in de lobby van Het Volkshotel na te praten, volledig gesloopt na weer zo’n intens weekend. Ernst Coppejans, Daphne Wageman, Laura Hospes, … Maar ook de laatste keer, dus speciaal. “Weet je al wat je hierna gaat doen?” Hoe het kwam, weet ik niet maar ik wist direct het antwoord. “Ik wil iets doen met het boek Hersenschimmen van Bernlef én mijn grootouders.”

Bron: fotolabkiekie.com
link Lees het hele artikel >>

Wier, 24 febrewaris 2021

Omwenners hoopfol oer oanpassings oan oerlęst jaande radarpost Wier

Radar Wier tijdens de vervanging

Omwenners binne hoopfol dat der lang om let wat dien wurdt oan de oerlęst jaande radarpost fan Definsje yn Wier. De ynstallaasje, dy't it loftrom yn de gaten hâlde moat, stiet sűnt in pear wiken stil nei klachten fan omwenners oer űnder oare lűdsoerlęst. Definsje is woansdei úteinset mei tests by de nije radarpost, om te sjen hoe't dy wurkje kin sűnder oerlęst te jaan.

Woansdeimiddei hat der in petear west tusken omwenners, Definsje en fabrikant Thales. Ek wethâlder Boukje Tol fan de gemeente Waadhoeke wie dęrby oanwęzich.

"Dęr ha we echt wat oan hân. We sieten wol te wachtsjen op dit petear, want we hiene de wrâld oan fragen", fertelt Hans Blanksma fan Wier. "Definsje en Thales wiene sels ek wol skrokken fan it lűd. Mei dit petear binne we wol by elkoar kaam. We wolle mei elkoar op syk nei in oplossing."

Bron: Omrop Fryslân
link Sjoch it hiele berjocht >>

Sint-Anne, 23 febrewary 2021

Saterdegs frij en met 't perseneel op stap

Perseneelsútstappy na Camperduin a. Zee 10-07-1935

In 'e forige drie ôfleverings binne in groate halen de feranderings sketst soa't die gronologys in die eerste dartig jaar na de Tweede Wereldoorlog op 't bedriif plakfonnen hewwe. Dan geeft Oosterbaan 'n skets fan de wizegings die't 'n meer gelaidelik ferloop had hewwe.

Deur 't dempen fan sloaten binne de stikken lând meer dan twee keer soa groat worren. De bedriifsgroatte waar in 1945 soa'n 60 ha ferdeeld in 42 perselen fan gemiddeld 1,43 ha per perseel. Eand 1976 is d'r soa'n 53 ha in gebrúk, ferdeeld in 17 perselen. Dat is dus gemiddeld 3,1 hectare. Deur 't dichten fan sloaten dus rúm 'n ferdubbeling.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint-Jabik, 23 febrewaris 2021

Arbeidsmigranten Sint-Jabik ferhúzje nei râne fan it doarp, net elkenien tefreden

De Aardappelbeurs

It moat dé oplossing wêze foar it arbeidsmigranteprobleem yn de gemeente Waadhoeke: nije húsfêsting yn in âld kafee oan de râne fan Sint-Jabik. De doarpen yn de gemeente wrakselje al lang mei it űnderbringen fan arbeidsmigranten. No is der mei in ruilhannel in oplossing fűn. De âlde migrantewenten wurde sloopt en de bewenners ferhúzje nei de râne fan it doarp. It plan moat yn de takomst yn meardere plakken tapast wurde.

Oan de Geert Veenhuizenstraat yn Sint-Jabik stiet in grutte kraan klear om in tal huzen te slopen. "Hier hebben altijd arbeidsmigranten gewoond", sa begjint Marcel van der Vaart fan it Pleatslik Belang syn ferhaal. "Maar die moesten eigenlijk weg, want dat beperkt de overlast. Ze komen nu aan de rand van het dorp te wonen."

Bron: Omrop Fryslân
link Sjoch it hiele berjocht >>

Minnertsga, 23 febuari 2021

Huis drugslab in Minnertsga was eerder escortservice

De politie heeft vrijdagochtend een drugslaboratorium gevonden aan de Lange Dyk in Minnertsga. FOTO ANTON KAPPERS

Het adres in Minnertsga, waar vorige week een drugslab werd aangetroffen, was vaker decor van bijzondere praktijken. Eerder werd er een escortservice gerund.

Nog voor het ochtendgloren stond er vaak een auto met brandende lichten op het erf. Het kon natuurlijk zijn dat er iemand werd opgepikt om naar het werk te gaan. Maar met de wetenschap van nu zou dat wel eens kunnen duiden op de duistere gebeurtenissen rond het woninkje aan de Lange Dyk in Minnertsga, waar het dorp inmiddels weet van heeft.

Want in het "bungalootsje mei wat hokjeboel" deed de politie vrijdagochtend een inval. Er werd een drugslab aangetroffen dat op dat moment functioneerde. Drie mensen zijn aangehouden, onder wie de 71-jarige bewoonster. Ook werden een 41-jarige man uit Deventer en een 50-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats ingerekend.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 23 febrewary 2021

Konsintrasy

Gerard de Jong

Insneed in 'n fekânsyhússy in de bossen staarde ik tun ’t rút út. 't Waar 'n kommen en gaan fan mesys, finkys, winterkoaninkys, lysters, eksters... ’t Dikke pak snee betekende koade road foor de feugels, die’t an ‘e bak mosten om hur daagliks maal bijnander te skarrelen.

Ik waar der om te skriven an myn Bildtse roman en staarde gau ‘s na búttenen. Dat kwam ok omdat ik niet op twitter, facebook of nijs-sites sien kon. Loof mij: die impuls had ik seker. Die impuls hewwe wij tunworig de godgânse dâg deur.

Maar ’t kon niet, want ik had ’t internet blokkeerd. Niet deur de stekker d’rút te trekken, maar deur Freedom, ’n app der’t je websites en soasjale media met blokkere kinne. Je bepale sels wat-y blokkeert en foor hoe lang. Myn rezjym die week: fan 9.00 ant 12.00 en 13.00 ant 17.00 uur gyn internet of soasjale media. At de app loopt en je dos na lc.nl gaan krije je ’n fryndlik groen skerm te sien, met de tekst: ‘Dou bist frij.’

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Sint Jacobiparochie, 22 februari 2021

Defensie gaat een maand lang testen bij radarpost Wier

Radarpost Wier

Defensie begint woensdag met een serie testen bij de nieuwe radarpost van Wier. Zo moet duidelijk worden hoe de installatie kan werken zonder overlast te bezorgen.

Omwonenden klagen over een vervelende bromtoon en apparaten die worden gestoord door het radarsignaal.

Een maand lang gaat Defensie samen met fabrikant Thales de nieuwe radar testen. Ze willen vanaf woensdag tot en met vrijdag 26 maart onderzoeken wat de gedane aanpassingen betekenen voor het goed werken van de radar. En wat de mogelijke invloed is op elektrische apparaten in de buurt. Dat staat in een informerende brief aan de omgeving.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 21 febuari 2021

Foto: Ytzen Korf

Fietser gewond na botsing met auto

Zondagmiddag is een persoon op de Middelweg-West – N393 gewond geraakt na een botsing met een auto.

De hulpdiensten werden om kwart over één naar de ongevalslocatie gestuurd. Eenmaal ter plaatse bleken een fietser en auto met elkaar in botsing te zijn gekomen, nadat de fietser de weg wilde oversteken en de auto over het hoofd zag. Het slachtoffer is door het ambulancepersoneel onderzocht en overgebracht naar het ziekenhuis.

Tijdens het incident werd het verkeer geregeld door omstanders.

Bron: 112 Fryslân
link Meer foto's >>

Sint Jacobiparochie, 19 febrewary 2021

Vierde stakingsdag om cao Metalektro, ook bij Meijer Metal

Maandag leggen medewerkers in de Metalektro in Friesland voor de vierde keer het werk neer. Ze staken voor een betere cao. Landelijk staat de teller in de Metalektro al op 18 stakingsdagen.

Medewerkers van Meijer Metal uit Sint Jacobiparochie, Damen Shiprepair en Icon Yachts uit Harlingen en Neways uit Leeuwarden leggen maandag voor 24 uur het werk neer. De stakers uit Sint Jacobiparochie en Harlingen rijden vanaf Marssum in een colonne naar de staakstraat in Leeuwarden. ‘Stakend achter het stuur. Het symboliseert mooi dat werknemers zelf aan het stuur willen blijven zitten van hun werktijden en hoe zij hun werk op een gezonde manier kunnen blijven doen. En dat willen hun werkgevers beperken’, aldus Nieveen.

Bron: Persbericht FNV
link Lees het hele bericht >>

Groningen, 19 febuari 2021

Piet van Dijken draaft door: terwijl en tenzij

Piet's Big City

De Friese dichter Rense Sinkgraven, geboren in het immer bruisende Sint Jacobiparochie, maar veel bekender in Groningen, al was het alleen maar vanwege zijn programma ‘Naked Lunch’, belt mij in de voormiddag met een onheilspellend bericht. “Piet, beste man, op pagina 127 van jouw recent verschenen boek, dat ik trouwens met plezier heb gelezen, staat een fout. Tenzij moet terwijl zijn. In het Engels zeg je ‘while you make other plans’ en while betekent terwijl en geen tenzij. Ik dacht, ik bel hem maar even. Weet je, stel dat er nog een druk komt, dan kunnen ze tenzij even in terwijl veranderen. Fluitje van een cent immers.”

Ik dank Rense voor zijn oplettendheid en pak het boek erbij. ‘Bedenksels’ heet de column en inderdaad, in de wijsheid van John Lennon staat tenzij en geen terwijl. Een fout die ik mijzelf voor honderd procent mag aanrekenen. “Het leven is wat er gebeurt, terwijl je andere plannen maakt.” Het is een prachtige uitspraak van Lennon, helemaal wanneer het klopt. Zonder Renze had ik het niet opgemerkt, hoewel de spreuk ook nog eens wordt geaccentueerd in een cirkeltje boven het geschrevene. Het zij zo. Valt niets meer aan te doen. Maar mocht er ooit een tweede druk van ‘Piet’s Big City’ verschijnen, dan staat er terwijl. Bij deze beloofd.

Bron: sikkom.nl
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 17 febuari 2021

Na watertransplantatie geniet Ouwe-Syl van fraai schaatsijs

Soms moet je het nuttige met het aangename verenigen, dus schaats je achter de kinderwagen met je broertje daarin.

Na de sneeuwstorm van 7 en 8 februari, werd duidelijk dat veel ijsbanen er belabberd bij lagen. Slechts op enkele plekken was het ijs van redelijk niveau. Veel kwalsterijs noodzaakte besturen van ijsclubs tot nadenken van wat nu? Op Ouwe-Syl werd er gepompt, gepompt en nog eens gepompt. Met het adequate optreden oogstte de ijsclub complimenten en een boost aan nieuwe leden.

Nadat de sneeuwstorm over het Bildt is gaan liggen, staat het ijsbaanbestuur van de Bildtse ijsclub Ouwe-Syl op. De sneeuw brengt veel sneeuwpret, echter de Sylster ijsmeesters zijn er daags na de witte storm alles behalve blij mee. Kwalsterijs of sneeuwijs, een groot deel van de ijsbaan is niet om aan te zien. Hier kan zo niet geschaatst worden, dus moet er actie worden ondernomen.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 17 febrewary 2021

Online instruksy en rijtsysboeken

Ingmar (links) en Yesper drok an ’t thúsleren

Der waar 't weer soafeer. De skoalen dicht. Wat waar 't sneu foor de kines en 't perseneel dat de festiviteiten foor de korsttydsdagen niet deurgongen. Gyn Winterkermis met ‘n iisbaan in ‘e skoal, gyn groate winterglijbaan op ’t plain, gyn Kerstfiering. Ni; lege klassen en gyn kines. De fekânsy begon twee dagen te gau. En na de Kerstfekânsy mochten se na skoal, niet om weer in ‘e skoalbanken te sitten, ni se mosten hur skoalwerk ophale. Boeken, laptops, skriften en ’n weektaak.

’t Thúsonderwiis gong weer fan start. Fol goeie moed begonnen wij weer met ’t begelaiden. De oudste gong d’r met an ‘e gang as at die niet âns wonnen waar.

Foor de jongste waar ’t dochs even omskakele, hij waar fansels gyn kleuter meer. Ni, hij sat nou in groep 3. Dut waar hij fansels niet wonnen, de rekentaken en syn taallessen thús doen, ’t rijtsysboek foor mim opleze en fruitete an ‘e keukentafel. Wij fideobelden met juf, gnezen om hur filmpy wer at se in ‘n raket sat en deur de rúmte floog op soek naar de Letterplaneet en keken na de útlegfilmpys die stuurd worden in syn weektaak.

Bron: De Bildtse Post
link Lees 't hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 17 februari 2021

De Opstap in Sint Jacobiparochie als schoolvoorbeeld in coronatijd: 'een plek waar iedereen welkom is'

Bertine Algra in de Opstap. 'Mensen zijn sociale wezens, de pandemie laat dit nog eens duidelijk zien.' FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Omzien naar elkaar is in deze tijd belangrijker dan ooit. Onderzoekers benadrukken het belang van contact en ontmoetingsplekken en roepen op om te investeren in ‘het aanbrengen van cement tussen mensen’.

Ze staat te popelen om het verschil te maken voor mensen die het nodig hebben. Nu meer dan ooit. Afgelopen november kreeg sociaal werker Bertina Algra (40) uit Sint Jacobiparochie de sleutels van de oude openbare basisschool De Opstap in haar woonplaats om die te verbouwen tot ‘een plek waar iedereen welkom is’.

Een ‘netwerkcentrum’ met een huiskamer, een atelier, werkplekken en een keuken en op het erf straks ook een moestuin en wat kleine dieren. De deuren zouden begin januari opengaan.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 17 februari 2021

Eind vorig jaar startte een taalcampagne in gemeente Waadhoeke

Talige duizendpoot moet het Bildts, Franekers en Fries een kontje geven

Een buiten-de-lijntjesdenker met een Bildtse babbel of een Fryskprater die het durft nieuwe taalwegen te bewandelen en eens stevig met de vuist op tafel te slaan. Waadhoeke zoekt een meertaligheidscoördinator die de vier talen binnen de gemeentegrens een kontje geeft.

Laatst nog, toen hij meedeed aan een project op een school in Nij Altoenae, merkte Jan Dijkstra hoe het vaak gaat met een minderheidstaal. De FNP-wethouder van Waadhoeke praatte Bildts – dat hij zich als Fryskprater eigen heeft gemaakt met een cursus – tegen de kinderen en de juf. Maar denk niet dat die dat terug deden. Het was Nederlands dat de klok sloeg. "Ik tink dan: doch dat no foar-al wol. Mar as der in oar bykomt ferbrekt men daliks.”

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint-Jabik, 16 febrewaris 2021

Hein Jaap Hilarides yn kommisje Gysbert Japicxpriis 2021

Hein Jaap Hilarides met Oh2018! gedicht: LUWT

Nynke Heeg, Hein Jaap Hilarides en Jannes van der Velde binne troch Deputearre Steaten beneamd as leden fan de advyskommisje foar de Gysbert Japicxpriis 2021.

Dy priis foar Frysk literęr wurk wurdt op sneon 6 novimber útrikt. Provinsje Fryslân, Tresoar, gemeente Súdwest-Fryslân en de Gysbert Japicx Holckema Stichting organisearje yn dy moanne in literęr wykein yn Boalsert. Dęr sil de winner de priis yn űntfangst nimme.

Der binne fan ’t jier gjin nominaasjes foar de priis. De Gysbert Japicxpriis jout erkenning foar de literęre kwaliteit fan de priiswinnende skriuwer. De skriuwer heart dęrmei by de literęre top fan Fryslân.

Bron: Franeker Courant

Sint Jacobiparochie, 15 febuari 2021

(© Foto: Joke Plantenga.)

Gerard Joling in Sint Jacobiparochie

Gerard Joling was zaterdag in Sint Jacobiparochie om samen met zijn vriendin Samantha Steenwijk paard te rijden bij Stal Hermes.

Kijk voor meer foto's op het Instagram account van Gerard Joling

Kijk voor meer foto's op het Instagram account van Samantha Steenwijk.

Bron: sintjabik.nl

Het Bildt, 13 februari 2021

Gezellige drukte vrijdag op de ijsbaan in Sint-Anne

Volop IJspret op het Bildt

De Bildtse IJsclub Ouwesyl kon donderdag al de eerste schaatsers laten rijden en was ook vrijdag en zaterdag weer tot 20.30 uur open.

De ijsbaan in St.-Anne is vrijdag vanaf 14 uur tot 'savonds 20 uur geopend. De baan is geopend voor leden. Ben je geen lid, meld je aan bij de balie en voor 6 Euro ben je met het hele gezin lid.

De ijsvloer was vrijdagmorgen gemiddeld 6 cm dik dus het spant erom. Maar toch vond de ijsclub dat de jeugd moet schaatsen. De baan is vrijdag om 13 uur open gegaan voor de jeugd t/m 17 jaar. Zaterdag kon er vanaf 10.00 uur volop geschaatst worden.

Bron: Bildt.nu/sintjabik.nl

Zwarte Haan, 12 febuari 2021

Een fata morgana: niet in de woestijn, maar 'gewoon' boven het Wad

(© Foto: Joke Plantenga.)

De fata morgana kennen de meeste mensen alleen uit woestijnverhalen: een uitgedroogde reiziger ziet plots een ingebeelde waterplas. Maar in Nederland, en in het bijzonder in het Waddengebied, zijn ze er ook.

Joke Plantenga wist donderdagochtend vroeg een fata morgana op camera te vangen bij Zwarte Haan. Boven het water ‘zweefde’ plots een grote gedaante, het lijkt om een booreiland (op de kop) te gaan. „In spektakulęr byld”, noemt weerman Klaas Ybema het.

Hoe kan dat? De luchtspiegeling ontstaat bij grote temperatuurverschillen tussen aard- of zeeoppervlak en lucht. In de woestijn betekent dat bijvoorbeeld de lucht boven de hete zandkorrels tegen de koudere lucht daarboven en in het Waddengebied nu de relatief ‘warme’ Waddenzee tegen de koude winterlucht. „Kenlik is it temperatuerferskil sa grut, datst dat fenomeen no ek hast”, zegt Ybema.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Ouwe-Syl, 12 februari 2021

Winterpret en dan weer op naar school

Kinderen op Ouwe-Syl genieten met volle teugen van het winters ‘pypglijden’. Foto Bertus Dijkstra

De komst van een pak sneeuw was al door het KNMI aangekondigd, er werd zelfs code rood voor heel Nederland afgegeven. Het dik pak sneeuw bleef op ‘t Bildt uit, echter de harde noordoostenwind veroorzaakte afgelopen zondag een gevoelsfactor van 10 graden onder nul.

De snijdende kou weerhoudt de Sylster jeugd er niet van om van de eerste serieuze winterse sneeuw te genieten. Het kleine laagje (stuif)sneeuw dat zich vormt, veroorzaakt vanaf de hoger gelegen dijk een ideale glijbaan naar de beneden gelegen Leijsterstreek.

Net als op Ouwe-Syl is de zeedijk boven Nije-Syl ook een natuurlijke glijbaan. Op de slee, op een met schuimrubber gevulde afvalzak, liggend op rug of buik, of gewoon staand naar beneden, als het maar glijdt. Het brengt, daags voordat de basiskinderen weer op school moeten verschijnen, het nodige wintervertier.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 12 febuari 2021

'Mezyk make is 'n prachtig proses'

Fasil Kuipers. (foto: Sophie Swartz)

Waar veel mensen 2020 het liefst snel vergeten, geldt dat niet voor Fasil Kuipers. De 24-jarige Stjabuurtster maakte al jaren muziek, maar vorig jaar viel alles op z’n plek. Als Faske, zijn artiestennaam, vond hij zijn eigen sound. Met vijf singles en een vruchtbaar bezoek aan Pollux Studio’s in Den Haag belooft 2021 het jaar van zijn doorbraak te worden. De debuutplaat is in de maak, hij werkt met festival Hit The North en een optreden op Eurosonic/Noorderslag eind dit jaar lonkt.

In februari gooide Fasil Kuipers eindelijk zijn debuutsingle online. ‘4:45’ (“Kwart foor fijf”) Eindelijk, want de Stjabuurtster - “deur de week weun ik bij myn fryndin in Luwt, der’t ik an de Thorbecke Academie fan NHL-Stenden studeer, in ’t weekeand bin ik St.-Jabik” - had lang getwijfeld. “Mezyk is ’t mooiste dat d’r is, ik maakte al jaren mezyk. Maar ik had gyn konkrete kontakten, ik wist niet presys hoe’t je ’t beste mezyk make konnen. En ik sâg in Frysland ok niet ‘n prot foorbeelden in dut sjęnre, niet ’n blaudruk.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 11 febrewary 2021

D'r wort ôfskaid nommen fan 't melkfee

Klaas Oosterbaan en o.a. Aldert Cuperus bij de ouwe brűg, +/- 1947

De Friese Maatschappij van Landbouw fierde in 1977 hur 125-jarig jubileum. Een fan 'e aktiviteiten waar 'n priisfraag. 't Priiswinnend ferhaal met as titel 'Van haver tot gasolie' waar fan Doeke Klazes Oosterbaan út Stiens, eerder boer op 'e plaats Ouwe-Dyk 319. Dut is de darde ôflevering fan 'n bewerking fan 't ferslag, ontliend an It Ark, 't fereningsblâd fan 'e AFRON en met de noadige adfizen fan seun en opfolger Klaas Oosterbaan.

In 1966 gaat de laiding fan 't bedriif over op 'n jongere lichting; Klaas Fonger Oosterbaan wort nou boer. Hij is dus de dârde generasy Oosterbaan op deuze plaats. Dat betekent 't begin fan nije groate feranderings. Soa sil d'r tena 'n bedriifsekonomise boekhouwing foerd worre. En foor de eerste keer worre alle irpels in 'e skuur opsloegen en worre se allegaar in aigen beheer sorteerd.

Bron: De Bildtse Post
link Lees 't hele ferhaal >>

Sint Annaparochie, 11 febuari 2021

Robin Heida met Vlaamse reus

Niet weggooien

Wie op het Bildt nog een oud brood heeft liggen, of een bos verlepte wortelen: gooi waren niet in de afvalbak, maar bied het aan bij Minifarm Waadhoeke.

Robin Heida houdt midden in een woonwijk in Sint Annaparochie honderden dieren. En die varkens, kippen en konijnen zetten maar wat graag hun tanden of snavel in oud-mensenvoer.

‘Gooi minder eten weg’, luidt Robins oproep op zijn Facebookpagina. ‘Het kan nog gewoon gebruikt worden als diervoeder. Dat is beter dan het maar weggooien.’

Bron: Leeuwarder Courant

Sint-Annaparochie, 10 februar1 2021

Bewoners De Parrebeam poseren naast sneeuwpoppen

Fan fijf peerden in 1951 na twee in 1958

De sneeuwval bij wooncentrum De Parrebeam in Sint Annaparochie kwam wat langzaam op gang, maar dinsdag lag er toch genoeg om twee behoorlijke sneeuwpoppen te bouwen.

'We konden het niet laten. Het was mooi weer om buiten te zijn, dus warm aangekleed, sneeuwschep mee en met de sneeuw die hier en daar in duinen was opgewaaid proberen er toch wat van te maken. Je moet als zorgondernemers toch ook eens kunnen ontspannen', schrijft De Parrebeam bij bovenstaande foto's. 'Of zoals collega's het noemden: even spelen in de sneeuw'.

Het resultaat mag er zijn, vonden ook de bewoners. Die wilden maar wat graag met de sneeuwcreaties op de foto.

Bron: Franeker Courant
link Klik hier voor de foto's >>

Hallum, 10 februari 2021

Grote zoekactie naar vermissing Sicco Cuperus

Grote zoekactie naar vermissing Sicco Cuperus · Foto('s): SAR Nederland

Afgelopen zaterdag is het team van SAR Nederland weer aan het zoeken geweest op het Noarderleech in verband met de vermissing van de Sicco Cuperus.

Het team heeft gezocht naar aanwijzing van deze bizarre vermissing. Tijdens deze zoekactie was Nicole Buch en een cameraploeg aanwezig om opnames te maken voor een tv-programma. SAR Nederland was met een groot team aanwezig, er werden metaaldetectors, zoekhonden, drones, quads en linielopers ingezet. ”We hopen voor de ouders van Sicco dat er eens duidelijkheid komt, want om zo in onzekerheid te leven wat er met hun zoon is gebeurd is onmenselijk” zo vertelt het team.

De politie Noord-Nederland laat desgevraagd weten: “Of en als er iets gevonden is, dan kunnen wij daar op dit moment nog niks over zeggen. Het gaat om een coldcase en daarin handelen wij erg zorgvuldig. We staan in nauw contact met zoekgroep (SAR Nederland, red.).”

Bron: RTV NOF
link Lees het hele bericht inclusief video >>

Sint Jacobiparochie, 9 februari 2021

Watertoren kopen? Die in Sint Jacobiparochie staat te koop

De watertoren van Sint Jacobiparochie wordt niet meer gebruikt door waterbedrijf Vitens en staat te koop.

Waterbedrijf Vitens wil van de watertoren in Sint Jacobiparochie af en zet het bijzondere bouwwerk uit 1959 te koop.

De markante toren aan de Gijsbert van Swietenstraat in Sint Jacobiparochie heeft geen functie meer in het drinkwaterproces. Waterbedrijf Vitens wil voorkomen dat de toren door leegstand in verval raakt en zet daarom een bord in de forse tuin, de toren staat op een lap grond van 5529 vierkante meter.

Er wordt een creatieve en ondernemende koper gezocht die het perceel met de watertoren een duurzame herbestemming wil geven die past in de omgeving, zo staat in de advertentie op huizensite Funda. Het dak van de toren heeft een glazen opbouw en biedt een wijds uitzicht over de omgeving. De verkoopprijs is op aanvraag.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 9 febrewary 2021

Direkteur

Gerard de Jong

D'r waar 'n koronakrisis foor norig, maar húsdieren mâge aindlik soa nou en dan hur sechy doen in de Luwter Krant. ’n Mooie opsteker, want ik hew as borre in de Vosseparkwijk in Luwt wel ’n noat op myn sang.

Ik mâg graag útslape, maar sundeg waar ik foor sônsopgang al op ’e strún. ’t Waar de sundeg fan de ‘Nationale Tuinvogeltelling’. Hereminee… Woorden skiete tekort foor dut deur de mîns omęrmde ritueel. Sien, at ’t nou houwen worde om die feugels al etnys-profilerend op hur fetboltsys te korten, dan had ’t myn segen. Maar ni, hoe meer feugels at d’r teld worre hoe beter, blykber. De liefde fan de mîns foor de feugel is ’t bewiis dat wij katten ’n meer intilliginte levensform binne. Feugels… Onbetroubere fladderers, wete niet wat spinne is, maar al ’t hoogste liet singe!

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Wier, 9 februari 2021

Sinds de nieuwe radar draait bij Wier, raken schotels gestoord en schiet het licht spontaan aan

Foto: Sijbe Knol

Sinds de nieuwe defensieradar bij Wier draait krijgt Expert Meijer in Sint Annaparochie de ene na de andere klacht over storende schotelantennes, sneeuwbeeld op RTL en smartapparaten die een eigen leven gaan leiden. "As dat ding draait is it mis.”

Hij krijgt al weken telefoontjes over schotelantennes die weigeren. Klanten die klagen over televisiebeeld dat blijft staan, of zenders die storen. "Allegear wat wazige klachten”, zegt Johannes Jasper, teamleider van de technische dienst van de Expert Meijer Groep in Sint Annaparochie. ,,Frjemde űnferklearbere dingen.”

Zo schieten hier en daar op het Bildt spontaan lampen of de verwarming aan en uit. Het zijn installaties met slimme technologie die via wifi met een app worden bediend. Wanneer de internetaansturing wordt gestoord gaan volgens Jasper apparaten "een eigen leven leiden”.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 7 februari 2021

Foto: Dit is Fryslân.frl

Keukenbrand snel onder controle

Zaterdagavond zorgde een vergeten pannetje voor brandweerinzet in een appartement aan de Burgemeester Vlaskampstraat.

De brandweer kreeg de melding omstreeks kwart voor acht en was snel ter plekke.

Het zwartgeblakerde pannetje is naar buiten gebracht.

Een ambulance was ter plaatse voor een onwel geworden persoon.

Bron: Dit is Fryslân.frl

Sint-Anne, 5 febrewary 2021

Meganisasy dwingt tot spesjalisasy: Orten, blaumaansaad en rooie klaver ferdwine út beeld

Fan fijf peerden in 1951 na twee in 1958

De Friese Maatschappij van Landbouw fierde in 1977 hur 125-jarig jubileum. Een fan 'e aktiviteiten waar 'n priisfraag. 't Priiswinnend ferhaal met as titel 'Van haver tot gasolie' waar fan Doeke Klazes Oosterbaan út Stiens, eerder boer op 'e plaats Ouwe-Dyk 319.

Fleden week hè wy sien hoe't de brând in 1950 tot gefolgen het dat d'r in een jaar 'n tal feranderings tot stand komt die't âns ok wel gebeure souwen maar dan gelaideliker en over 'n groater tiidrek. Soa wort 't tal peerden werom brocht tot fier en de feestapel wort gelaidelik an wat útbraid. In 1954 wort 't flas niet meer met de hând trokken maar doet de masine dut sware werk. Dan wort ok de rôndgaande ploeg ferfongen deur 'n tweeskaarwentelploeg.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 4 februari 2021

Waarom het machtige VDL in zee gaat met een kleine camperbouwer uit Sint Jacobiparochie

Dick As en Anno Huidekoper voor de E-Fixxer, een elektrische camper van Camperfixx uit Sint Jacobieparochie. VDL gaat er dit jaar dertig van bouwen in Venlo. EIGEN FOTO

Industriereus VDL zit om werk verlegen. Het kleine Camperfixx uit Sint Jacobiparochie biedt hulp: VDL bouwt elektrische campers voor de Bildtkers.

"We zijn marktleider op het westelijk halfrond." Anno Huidekoper van Camperfixx vertelt het lachend. "We zijn namelijk de enige." Als eerste brengt het Bildtse bedrijf een elektrische kampeerwagen op de markt. De E-Fixxer heeft een actieradius van 330 kilometer en lijkt een hit te worden. "In twee maanden tijd hebben we er al tien verkocht."

Tot nu toe was de E-Fixxer een louter Friese aangelegenheid. Auto Haaima leverde de kale busjes. Het ombouwwerk besteedde de tweemanszaak van Huidekoper en Leeuwarder Dick As uit aan garagebedrijf Laas Douma in Sint Annaparochie, waar een monteur er fulltime mee bezig is. Ook staalwerker Bloemhof in Bolsward en een Heerenveens freesbedrijf waren tot dusver zakenpartners. Daar is nu het grote VDL bijgekomen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 4 februari 2021

Man (23) uit Sint Annaparochie vluchtte voor de politie, een wilde rit volgde: werkstraf en boete

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Twee keer binnen twee maanden was een 23-jarige inwoner van Sint Annaparochie betrokken bij een verkeersincident, beide keren reed hij in een onverzekerde auto. Politierechter Tom Wolters vroeg zich af of de verdachte de verantwoordelijkheid om aan het verkeer deel te nemen wel aankon.

Zijn baan als automonteur raakte de verdachte kwijt, nadat hij in september en november tot twee keer toe de fout in was gegaan in het verkeer. Op 3 september was hij doorgereden nadat hij in de wijk Camminghaburen in Leeuwarden met zijn auto achterop een andere wagen was gebotst.

In plaats van uit te stappen en de schade te regelen, ging de verdachte er als een haas vandoor. Dik twee maanden later drukte hij opnieuw het gaspedaal diep in toen hij in Minnertsga een stopteken van de politie kreeg. Wat volgde was een wilde rit via Tzummarum en Sint Jacobiparochie, waarbij snelheden van tachtig tot honderd kilometer per uur werden bereikt, ook binnen de bebouwde kom.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Westhoek, 4 februari 2021

Van Scheveningen naar de Westhoek. In gesprek met Code Oranje

Richard de Mos en Sybe Knol in de Westhoek

Het was gisteren (woensdag 3 februari) alweer tijd voor het tweede gesprek. Ditmaal met het Code Oranje van burgemeester Bert Blase. Lijsttrekker Richard de Mos kwam bij ons op bezoek. De partij wil zijn agenda voeren met de zogenaamde ‘ombudspolitiek'. Met de mensen in plaats van over de mensen. Ze waren goed op de hoogte van de standpunten van de FNP, die de verantwoordlijkheden ook het liefst zo laag mogelijk neerlegt. In de eigen regio. De partij heeft verder een structuur met lokale partijen, die enigszins vergelijkbaar is met die van de OSF, alleen dan met vertegenwoordiging in een ander gremium en met een scherpere profilering.

Het werd een zeer onderhoudend gesprek. Inbreiding voor uitbreiding als het over woningbouw gaat, meer geld naar de gemeenten en regio's; wij konden elkaar wel vinden. Dat laatste punt is natuurlijk na het voorstel voor een nieuwe verdeling van het gemeentefonds zeer actueel. Tenslotte hebben we het nog over de Friese taal en cultuur gehad. Geef ons de ruimte om zelf verantwoordelijk te zijn als het om het Fries gaat, en ook bij het verdelen van de geldstromen rondom cultuur.

Bron: FNP

Sint Annaparochie, 3 februari 2021

Jonge compagnon voor Mijno van Dijk Mechanisatie

Johannes de Best (l.) en Mijno van Dijk

Na 35 jaar ondernemerschap is voor Mijno van Dijk de tijd aangebroken om een stapje terug te doen. Mijno en zijn vrouw Pytsje hebben in de pas 24-jarige Johannes de Best een nieuwe compagnon gevonden voor Mijno van Dijk Mechanisatie in St.-Annaparochie. Van Dijk is verguld met de nieuwe jongeman aan zijn zijde, al blijft hij voorlopig betrokken bij het reilen en zeilen van het bedrijf.

Sinds januari heeft Mijno van Dijk een nieuwe rechterhand. Johannes de Best (24) wordt compagnon bij het mechanisatiebedrijf. De Best is geboren in Pingjum, deed een technische opleiding in de bouw, bij het Korps Mariniers van Defensie in combinatie met voertuigtechniek. Daar ligt zijn hart, aldus Van Dijk, die ontzettend blij is met de “jonge, enthousiaste en ambitieuze ondernemer” aan zijn zijde.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Mooie Paal, 3 februari 2021

Smoarge Peal

De FNP-fractie van Waadhoeke ging deze week met sop en boenders door het Bildt. De politici leefden zich uit op de palen die de streek markeren. Die waren ‘bot smoarch’, volgens de Frysk Nasjonalen.

Vogels strijken blijkbaar maar wat graag neer op de houten palen want de schildjes met het wapen van de voormalige zelfstandige gemeente waren flink ondergekakt. Na de sopbeurt staan de Bildtse schelpen er weer blinkend bij.

Smoarge peal = Moaie Peal, stellen de FNP’ers trots op hun Facebookpagina, knipogend naar de streek met die klinkende naam, genoemd naar de grenspaal die ooit het nieuwe land van het Bildt aangaf.

Bron: Leeuwarder Courant

Franeker, 3 februari 2021

Wethouder Jan Dijkstra

Raad stuurt wethouder naar provinciehuis om treinnaam Zwarte Haan

De gemeenteraad van Waadhoeke heeft donderdag in meerderheid besloten dat wethouder Jan Dijkstra er bij het college van Gedeputeerde Starten van Fryslân op moet aandringen om de treinnaam ‘Zwarte Haan’ te veranderen in het Bildtse ‘Swarte Haan’. SAM Waadhoeke en Gemeentebelangen steunden een motie van de FNP hierover.

Niet iedereen was daar blij mee. Pleitbezorger Joop Mulder is overleden en kan niet meer geraadpleegd worden. Joke Osinga (VVD) was mede daarom tegen de motie: “Zestig procent van de ‘Zwarte Haan’-inzendingen was met een ‘z’. De jury heeft hiermee tevens Mulder’s wens gehonoreerd. Het is een eerbetoon aan Mulder om Zwarte Haan met een ‘z’ te schrijven,” zei Osinga, die vooraf overleg gevoerd had met gedeputeerde Avine Fokkens, die ook in de jury van de prijsvraag zat.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Westhoek, 1 februari 2021

Een goed gesprek met Habtamu de Hoop

Habtamu de Hoop en Sybe Knol bij de Golf van Onrust

Zoals kortgeleden al aangekondigd gaat de FNP in de komende tijd in gesprek met andere partijen en kandidaten. Niet om een voorkeur uit te spreken, maar om Friese zaken op de agenda te zetten. In gesprek voor Fryslân! De zogenaamde Seedyksesjes vinden midden in het open Friese landschap plaats. Het open landschap waar Fryslân zo om wordt gewaardeerd, maar dat ook steeds meer onderdeel wordt van een strijd. Woningbouw, energietransitie; er wordt op onze ruimte geloerd.

Afgelopen vrijdag hebben we de eerste Seedyksesje gehad, deze keer met Habtamu de Hoop, kandidaat Tweede Kamerlid voor de PvdA én een echte Fries. Het was een alleraardigst gesprek. Volgens De Hoop moeten provincie en gemeente direct zeggenschap houden over het ruimtelijke vraagstuk, maar kan de nationale overheid wel faciliteren. Met andere woorden: geen top-down benadering maar zelf de touwtjes in handen houden en van onder op. Wonen, krimp en leefbaarheid. Wij vonden elkaar wel tijdens het gesprek.

Bron: FNP
link Lees het hele artikel >>

Vrouwenparochie, 31 januari 2021

Dorpsfilm Vrouwenparochie en Oude Leije uit 1962

'Still' uit de dorpsfilm

Ga terug in de tijd met 'Films van Toen': dorpsfilm Vrouwenparochie en Oude Leije uit 1962

Oude dorpsfilms beleven nieuwe tijden bij de Leeuwarder Courant. En je kunt ze kijken vanuit de luie stoel. De Leeuwarder Courant, het Dagblad van het Noorden en Podium TV zenden elke week Friese, Groninger en Drentse archieffilms uit. Vandaag een dorpsfilm over Vrouwenparochie en Oude Leije uit 1962.

‘Films van Toen’ is een samenwerking met Groninger Archieven, Drents Archief en Fries Filmarchief. Op zondagen vertoont de LC om 9.30 uur een film uit Friesland.

Bron: Leeuwarder Courant
link Ga naar de film >>

Oudebildtzijl, 31 januari 2021

Herman (56) schaatst als eerste op Fries natuurijs: 'Ik wist dinsdag al dat het kon'

De boerderij na de brând, sien fan de Ouwe-Dyk ôf

Als eerste in Friesland en wellicht in heel Nederland stond Herman van der Geest (56) uit Oudebildtzijl vanmorgen op natuurijs. Met zijn maat Leo Schuil reed de schaatsfanaat nog voor achten zijn eerste verkenningsrondje langs de randen van de Ryptsjerkerpolder ten noordoosten van Leeuwarden. ,,Het was lekker hoor maar ook spannend want het ijs golft onder je door”, zegt hij nagenietend tegen deze site.

Van der Geest was om kwart voor acht, ruim een half uur voor zonsopgang, al bij de ondergelopen polder. Vol spanning haalde hij er een stuk ijs uit om de dikte ervan te meten. ,,Tot mijn tevredenheid zag ik dat het twee centimeter dik was, het absolute minimum. Het kan wel even, zei ik tegen Leo. Daarna bonden we onze schaatsen onder en reden we voorzichtig langs de kanten”, vertelt de Fries terugblikkend over de telefoon.

Bron: De Stentor
link Lees het hele artikel >>      link Lees ook het artikel in de LC >>

Franeker, 29 januari 2021

Meerderheid raad voor treinnaam Swarte Haan

Gemeentehuis Waadhoeke

Een meerderheid van de raad van Waadhoeke heeft gisteren ingestemd met een motie om op de nieuwe treinen van Arriva Swarte Haan als naam te krijgen en niet het voorgestelde Zwarte Haan.

Ondanks dat bekend is dat het inmiddels overleden jurylid bij de wedstrijd voor de treinnamen, Joop Mulder, voor Zwarte Haan pleitte.

FNP, Gemeentebelangen en SAM vinden dat wethouder Jan Dijkstra bij de directie van Arriva en bij gedeputeerde Avine Fokkens moet pleiten voor de Bildtse schrijfwijze.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint-Anne, 28 jannewary 2021

'Alleen 't fee kin rêden worre bij de brând fan 1950'

De ferkaveling in 1945

De Friese Maatschappij van Landbouw fierde in 1977 hur 125-jarig jubileum. Een fan 'e aktiviteiten waar 'n priisfraag. Elkeneen kon 'n selfkoazen werkstik insture, at 't maar over de feranderings op 't boerebedriif gong. De eerste priis waar foor Doeke Klazes Oosterbaan út Stiens en eerder boer op 'e plaats Ouwe-Dyk 319. In syn ferhandeling beskriift-y de ontwikkelings op syn bedriif fan na 1945. Hoewel 't over een spesifyk bedriif gaat, staat 't model foor wat d'r na de Tweede Wereldoorlog in 'e klaaiboustreek fan Frysland in 'e landbou feranderd is. Een fan de in 't oog springende ontwikkelings is dat 'e haver as enerzy foor de peerden ferfongen is deur de gasoaly foor de trekkers. Fander de titel: 'Van haver tot gasolie'. Dut is de eerste ôflevering fan 'n bewerking fan 't winnende werkstik, ontliend an 't temanummer 76-2020-03 fan It Ark, 't fereningsblâd fan 'e AFRON en met de noadige adfizen fan seun en opfolger Klaas Oosterbaan.

At d'r in 'e maaitiid fan 1945 'n eand komt an 'e oorlog bestaat de plaats út soa'n sestig ha, ferdeeld in 42 perselen. Derfan lęge d'r 13 achter de plaats, 'n kop-hals-romp boerderij, an 'e súdkant fan 'e Ouwe-Dyk. De andere 29 lęge over de dyk op 't Nij-Bildt. Alle stikken lând hewwe 'n naam, dan wete de erbaaiers wer't se hine motte. 'n Paar mooie: Pôltsy, Fijffandel, Swaar môrn, Dwarse dardehalf.

't Bouplan laat 'n ferskaidenhyd an fruchten sien: eendarde tot eenfierde irpels, 4 ŕ 5 ha bieten, soa'n 5 ha flas, drie ha orten, 'n perseel roaie klaver foor de peerden, 'n stik witte klaver foor saadwinning, 'n paar perselen kűnstgraide en feerder nag wait - in hoofdsaak winterwait, maar ok geregeld 'n stik wintergarst as foorfrucht foor de roaie klaver en wat seumergarst en haver - en nag meer.

Bron: De Bildtse Post
link Lees 't hele ferhaal >>

St.-Annaparochie, 28 jannewary 2021

''t Bildt het niet 'n soad gehaimen meer foor mij'

Jelke de Jager

Hij liep al langere tijd met het idee om, maar vorig jaar kwam het er echt van: een nieuw Bildts fotoboek. In ‘Knypoog naar ’t ferleden’ zet Jelke de Jager nieuwe foto’s van plekken op het Bildt naast oude foto’s uit de archieven. Zo is in één oogopslag te zien hoeveel er wel niet veranderd is.

Stannebuurtster Jelke de Jager (69) is een wandelend fotoarchief. Als zelfverklaard ‘hobby-fotograaf’ en vrijwilliger van Bildts Aigene ôfdeling History, kent hij bijna elke foto die ooit bij Bildts Aigene ingebracht en gedigitaliseerd is. “Wij doen ’n prot fotopresintasys foor SWO. Dan make wij ’n PowerPoint met ouwe foto’s. Ik hew mappen fol foto’s, soa’n 900 dink ik. Se binne per dorp rangskikt, soadat de presintasy in elk dorp weer âns is. ’t Is machtig en heel dankber werk om soa’n presintasy te geven. ‘Oh, motst kike, der weunde die en die!’ De reaksys binne altyd enthoesjast.”

(foto: Bertus Dijkstra)

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

St.-Annaparochie, 28 januari 2021

Vaccinatieprik voor huisarts Paul Bögels

Huisartsen klaar voor vaccinatieronde

Een snelle prik, en klaar is kees. Huisartsen Paul en Anneke Bögels uit St.-Annaparochie hebben zaterdag hun vaccinatieprik tegen covid-19 gekregen. Samen met hun collega’s beginnen ze waarschijnlijk deze week met het vaccineren van bewoners van Beuckelaer en mensen van boven de 90 jaar tegen het coronavirus.

Huisartsenpraktijk Bögels gebruikt hiervoor het Moderna-vaccin. Paul Bögels: “Wij zijn er als team helemaal klaar voor. Enkele van onze medewerkers hebben vorig jaar corona gehad maar zijn hersteld. Niet iedereen mag zomaar een vaccinatieprik zetten, omdat we ook goed moeten letten op allergische reacties of bijwerkingen. Het is zaak om hiermee nu door te pakken.

Wij hebben zelf ervaren hoe dit virus om zich heen kan grijpen, zoals in Beuckelaer. Daar hebben vijf mensen het vorig jaar niet overleefd, en zijn tientallen besmet geraakt. Dat is onvoorstelbaar. Wij zijn er in ieder geval helemaal klaar voor.”

Bron: De Bildtse Post

Zwarte Haan, 28 januari 2021

foto: Bertus Dijkstra

Avondklok voorbij, dan massaal naar de waddendijk

Zaterdagavond 23 januari kreeg Nederland te maken met de invoering van de avondklok.

Vooralsnog tot 9 februari mag Nederland - behoudens mensen met zogenaamde cruciale beroepen en hondenbezitters - zich tussen 21.00 uur en 04.30 uur niet meer op straat vertonen.

Als reactie op de avondklok zoeken Bilkerts in de tussenliggende uren massaal de uitgestrektheid van de Bildtdijken op voor een wandeling, zoals hier zondagmiddag bij Zwarte Haan.

(foto: Bertus Dijkstra)

Bron: De Bildtse Post

Oudebildtzijl, 27 januari 2021

Schuilschuur dolblij met geld na tv-quiz 'Weet ik veel'

Onmisbare krachten: vader Mari van den Brand en schilder Peter van den Berg (© Eigen foto Schuilschuur)

In september werd Neeltje van den Brand gebeld door een medewerkster van RTL4. Of ze de quiz 'Weet ik veel' kende. Van den Brand werd gevraagd of ze met haar stichting De Schuilschuur mee wilde doen. Deelnemers aan de quiz spelen voor goede doelen. Sportpresentator Jan Joost van Gangelen won samen met student Ramaiko Zuidema ruim 11.000 euro voor De Schuilschuur. Een zeer welkom bedrag waarmee Van den Brand haar droom verder kan realiseren.

Al een paar jaar is Van den Brand druk bezig appartementen te realiseren in de schuur waarin ze zelf ook haar woning heeft gebouwd. Stichting De Schuilschuur wil betaalbaar onderdak bieden aan mensen die in scheiding liggen en niet de financiële middelen hebben om een huis of appartement te huren of op korte termijn in aanmerking komen voor een woning. Waar mogelijk biedt De Schuilschuur ook een luisterend oor.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 26 jannewary 2021

Ambassadeur

Gerard de Jong

Wie weunt hier niet, praat gyn Frys, het hier gyn funksy, maar het de media hier soa in de besnijing dat alles wat hij doet nijs is? Pete Hoekstra. Trump’s ambassadeur in Nederland. ’n In Grunningen geboren, oerkonservative Amerikaan; teugen ’t homohuwlik, teugen abortus. Niet ’n cv der’t je deurgaans gau met in de Frise media komme, waar?

Pete Hoekstra al. Pete Hoekstra komt meer in ’t nijs dan alle ândere ambassadeurs bijnander opteld. ’n Korte blomlezing út ’t belangrike nijs der’t Pete Hoekstra de en Omrop met haald het: ‘Pete Hoekstra yn Fryslân om te waadrinnen’; ‘Pete Hoekstra fietst tijdens de crisis langs #echtevrienden’; ‘Pete Hoekstra ontmoet Dutch singer Hessel’; ‘Pete Hoekstra kent Friesland al lang’; ‘Pete Hoekstra over het overlijden van Hans de Boer’... Ik frees de liveblogs fan’t seumer at Pete Hoekstra na de PC of ’t skűtsjesilen gaat.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 25 januari 2021

Foto: Bertus Dijkstra

Hansje Brinker

Een gat in de dijk, daar moet wat aan gedaan worden.

Blijkbaar zijn de problemen in de Monnikenbildtdijk op Ouwe-Syl zo groot, dat de vinger niet volstaat.

Bertus Dijkstra liep erlangs en legde het tafereel vast.

Of hij de dame in kwestie uit haar benarde positie heeft gered, vertelt het verhaal niet.

 

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 25 januari 2021

Digitaal Voorleesontbijt op Campus Middelsee

De Nationale Voorleesdagen kunnen dit jaar, net als vele activiteiten, niet op de 'normale' manier doorgaan. Campus Middelsee kiest daarom voor een digitaal alternatief, met social media als handig platform.

Want, dat staat voor de school als een paal boven water, lezen is belangrijk. Het vergroot de taalontwikkeling, de concentratie en de fantasie en het draagt bij aan kennisvergroting.

Jaarlijks worden de Nationale Voorleesdagen georganiseerd, met het Voorleesontbijt als kick-off. In tijden van de lockdown werd deze aftrap op Campus Middelsee online verricht door mediatheek-medewerker Marinus Schaap.De Nationale Voorleesdagen kunnen dit jaar, net als vele activiteiten, niet op de ‘normale’ manier doorgaan. Campus Middelsee kiest daarom voor een digitaal alternatief, met social media als handig platform.

Bron: Franeker Courant

Westhoek, 23 jannewaris 2021

Undersyk fûgelbeskerming: Waadfûgels by De Westhoek wurde faak fersteurd

Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

Undersikers ha 160 oeren lang sjoen oft en hoe't fûgels op it Waad by heech wetter steurd wurde. Utkomst: alle oeren wie it wolris raak by De Westhoek. It űndersyk is dien yn opdracht fan de Vogelbescherming Nederland. Dit soarte fan űndersiken kin yn de takomst hiel wichtich węze foar it oanlizzen fan fyts- of kuierpaden oan de Fryske Waadkust.

De kwelder by De Westhoek is in plak dęr't in soad fűgels komme by heech wetter, węrűnder in soad bűnte wilsters en wylpen. De wilsters kinne folle better oer minsken dy't tichteby komme as bygelyks de wylpen en bercheinen, sa docht bliken.

In kwart fan alle fersteuringen komt troch minsken dy't de Waadrâne opsykje. Natuerbehearder It Fryske Gea freget de besikers oan it gebiet woansdei en tongersdei online om goede ideeën om der wat oan te dwaan. Minsken kinne harren dęrfoar noch oanmelde. Rűchwei in fjirde fan alle fersteuringen komt troch rôffűgels, mar foar it grutste part giet it om fersteuringen węrfan't net alhiel dúdlik is węrom't de fűgels opfleane.

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele berjocht >>

Minnertsga, 23 januari 2021

Informatiebord insecten-idylle langs Griene Dyk

Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

In 2019 is plaatselijk belang Minnertsga vol enthousiasme gestart met de aanleg van een zogeheten 'vlinderidylle' op de Griene Dyk tussen Minnertsga en Sint Jacobiparochie. De idylle werd een feit met behulp van subsidie van de gemeente Waadhoeke.

Het initiatief heeft als doel het herstellen van de biodiversiteit – de soortenrijkheid – op het gebied van insecten en het creëren van bewustwording over dit onderwerp bij bewoners in de omgeving.

Op 19 oktober 2019 vond de opening plaats, waarbij de kinderen van de basisscholen in de twee dorpen hebben geholpen bij het inzaaien en het maken van de insectenhotels. Inmiddels hebben veel fietsers en wandelaars ruim een jaar volop kunnen genieten en er werden nu al een aantal bijzondere soorten gespot. Er ontbrak tot nu toe echter nog een heel belangrijk element: een informatiebord. Daar is vrijdag verandering in gekomen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 22 januari 2021

FOTO PIXABAY

Drugswoning in Sint-Annaparochie gesloten door burgemeester Waanders

In Sint-Annaparochie heeft burgemeester Waanders van de gemeente Waadhoeke woensdag een drugswoning gesloten. De woning werd voor drie maanden gesloten.

Hier vond de politie in november vorig jaar een handelshoeveelheid softdrugs en harddrugs.

Over dit pand hadden zowel de politie als de woningstichting en de gemeente meldingen gekregen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint-Anne, 22 jannewaris 2021

Pankoeksrestaurant De Struverij fan Sint-Anne slút de doarren

Teade en Monica Ynema fan pankoektsjerke De Struverij yn Sint-Anne - Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Pankoekrestaurant De Struverij yn Sint-Anne giet ticht. It restaurant is in begryp yn de Noardwesthoeke fan Fryslân, mar de eigeners kinne it finansjeel net mear rűn breidzje. Troch de coronakrisis is de omset ferdampt. Foar oerheidsjild komme se net yn oanmerking om't sy yn 2019 te min omset draaid hawwe.

Dit wurdt it lęste wykein foar Teade en Monica. Mei pine yn it hert nimme se dan ôfskied fan de tsjerke. Goed fjouwer jier sitte sy der al mei harren restaurant. Yn de midden fan it restaurant stiet in draaiműne. Dęrnjonken in stopknop om 'm wer stil te setten. "Wy hawwe in pear goede jierren hân. Mar no kin it net mear", seit Monica. "Wy hawwe mei de eigener fan it gebou om tafel sitten en doe hawwe wy de knoop trochhakt." As se trochgean soene, dan wie de saak fallyt, seit Teade. "No hawwe wy dat net en komme wy der goed foar wei."

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele ferhaal >>

Den Haag, 21 januari 2021

Defensie staat 'voor joker' met te luide radar Wier

De nieuwe radar (links) en de oude van de Defensiepost in Wier. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Politiek Den Haag eist opheldering van het kabinet over de nieuwe radar in Wier. Defensie moet hem 's nachts uitzetten, omdat hij te veel lawaai produceert.

"Ze staan voor joker" zegt Tweede Kamerlid Sietse Fritsma (PVV). "Dit is beschamend." Vrijwel alle fracties vragen zich af hoe het nu komt met de bewaking van het Nederlandse luchtruim. Volgens Defensie is er door de problemen in Wier ‘s nachts sprake van een ‘verminderde bescherming’.

De geluidsoverlast kwam woensdagavond aan de orde tijdens een digitale voorlichtingsbijeenkomst voor dorpelingen. De nieuwe radar die er vorig jaar is geplaatst, verkeert nog in de testfase. Het lawaai bleek ‘s nachts 5 decibel hoger dan het maximaal toegestane geluidsplafond. Daarom moet de stekker eruit tussen elf uur ’s avonds en zeven uur ’s ochtends.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 21 januari 2021

Zussen gaan voor grotere schapentak

© Marcel van Kammen

Sietske en Jantsje Elgersma willen van de melkschapenhouderij op het ouderlijk melkveebedrijf in Oudebildtzijl de hoofdtak maken. Ze leveren sinds dit jaar aan Rouveen Kaasspecialiteiten.

Wat doe je als je dolgraag het agrarisch bedrijf wilt overnemen, maar geen interesse hebt in het houden van koeien? Voor dit dilemma stonden de zussen Sietske (31) en Jantsje (30) Elgersma uit het Friese Oudebildtzijl. Samen met hun ouders en oudste broer Gerrit (34) begonnen ze aan een zoektocht naar een tak naast het melken van koeien.

'Alle drie hebben wij interesse in overname, alleen onze jongste broer niet. Om allemaal een inkomen te halen uit het bedrijf, moeten we fors uitbreiden met ons melkveehouderijbedrijf van negentig koeien', verklaart Sietske Elgersma.

Bron: Nieuwe Oogst
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 21 januari 2021

De nieuwe WINK-trein van Arriva in Amersfoort, op weg naar het Noorden. (© Foto: De Vries Media)

FNP wil Zwarte Haan in het Bildts op nieuwe Arriva-trein hebben

De raadsfractie van de FNP in de gemeente Waadhoeke wil dat de gemeente om tafel gaat met de provincie Fryslân en Arriva om de naam ‘Zwarte Haan’ op één van de nieuwe Arriva-treinen te laten veranderen in het Bildtse ‘Swarte Haan’.

Eerder deze maand werd bekend dat Zwarte Haan net als 17 andere bestemmingen in Groningen en Friesland op één van de nieuwe WINK-treinen van Arriva mocht prijken.

„Der is gyn plakky te finen soa mooi, soa unyk as ’t Bildt. ’t Is de taal dat maakt ’t ferskil. Wat soe it no moai węze at dat better foar it foutljocht brocht wurde kin”, stelt FNP-woordvoerder Gea Iedema.

Bron: Franeker Courant

Sint Jacobiparochie, 21 januari 2021

Nieuwe radar in Wier maakt 's nachts te veel geluid

De plaatsing van de nieuwe post naast de oude bol. FOTO NIELS DE VRIES

De nieuwe Smart-L-radar van Defensie in Wier maakt 's nachts te veel geluid. De radar staat daarom tussen elf uur 's avonds en zeven uur 's ochtends uit. Dit deelde Defensie woensdagavond mee op een online voorlichtingsbijeenkomst, die belegd was omdat er de laatste tijd uit de omgeving veel vragen en klachten over de nieuwe radar komen. Die klachten gaan over het geluid – "wij kunnen niet meer met de ramen open slapen" – en storingen in elektronische apparatuur. Lampen in woningen flikkeren, de televisie stoort en omwonenden ervaren wifi-storingen.

De nieuwe radar, ontwikkeld door het bedrijf Thalen uit Hengelo, werd een jaar geleden in Wier geplaatst naast de zo vertrouwde oude radar in de groene bol. Deze stond er sinds 1976. De bol en de oude radar zijn daarna verwijderd. De leverancier heeft de nieuwe radar overgedragen aan Defensie, die de nieuwe apparatuur nu aan het testen is. De radar is dus nog niet operationeel en zal dat ook niet worden zolang de te hoge geluidsbelasting niet opgelost is. Daarover wordt nu overleg gepleegd met Thalen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Purmerend, 20 januari 2021

'As ’n haas deur 't lând fan Sundereklaas'

Jan de Vries (1944-2021)

Rustig en bescheiden als mens, maar op de motor een killer. Op donderdag 14 januari overleed in zijn woonplaats Purmerend tweevoudig wereldkampioen motorcross Jan de Vries. De geboren Stjabuurtster maakte in de jaren ’70 furore en geldt als een van de succesvolste Nederlandse motorsporters ooit.

De Vries werd in 1944 geboren en groeide op aan de Oudebildtdijk. Hij was nog Bilkert toen de coureur in 1971 als eerste Nederlander wereldkampioen in de 50cc-klasse werd. Uit de Bildtse Post van toen: “Jan de Vries werd op het gloeiend hete Circuito del Jarama, nabij het Spaanse Madrid, op zijn Kreidler wereldkampioen in de 50 cc klasse. St.-Jacobiparochie gaat de Bildtse en Nederlandse wereldkampioen een uitbundige hulde bereiden, maar woensdagavond 20 september is hij al door Aurora muzikaal binnengehaald.” Het feestelijk onthaal dat erop volgde trok honderden toeschouwers. “De triomftocht van Jan de Vries door het Bildtse land: St.-Jacob huldigde zijn kampioen op waardige wijze. ‘Jan floog as ’n haas deur ’t lând fan Sundereklaas.’”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 20 januari 2021

Beuckelaer weer coronavrij na bijna 40 besmettingen

Ageeth Visser

Zorgcentrum het Bildt is weer coronavrij. Medio december had Beuckelaer in St.-Anna te maken met een tweede uitbraak. Een kleine 40 bewoners en medewerkers raakten besmet met het virus. Het centrum is nu weer coronavrij, al zorgt de dreiging van de zogenaamde Britse variant van het virus ervoor dat men bijzonder waakzaam blijft.

“Wy binne wer koroanafrij,” vertelt directeur Ageeth Visser van Zorgcentrum het Bildt. “Wy soene krekt dizze wike de regels wer wat ferromje, mar troch de driging fan de Britse fariant giet dat net troch. Dęr hawwe ferpleechhűzen dochs grutte eangst foar. Alle soarchorganisaasjes hawwe itselde belied: sa min mooglik risiko’s.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 20 januari 2021

Hein Jaap Hilarides houdt de geschiedenis levend

Hein Jaap Hilarides met op de achtergrond het Bildt waar de verhalen zich afspelen. (© Suwarda Vis)

Afgelopen week verscheen het boek 'Beppe Xenia' van Hein Jaap Hilarides, het tweede deel van een trilogie waarvan eerder het derde deel al verscheen. Deel één gaat Hilarides nog schrijven. Voor de trilogie deed de schrijver jaren onderzoek en hoorde hij indringende verhalen over de oorlog, die hij in dit deel verwerkte. Die verhalen mogen wat Hilarides betreft niet verdwijnen.

"No’t der sprutsen wurdt oer in jűnsklok, wurdt der wol sein ‘it liket wol oarloch’, mar de tiid fan no meie we net mei de oarloch fergelykje. It wurdt my hieltyd mear dúdlik dat alle minsken dy’t de oarloch mei makke ha, beskeadige binne”, vertelt Hilarides. "Yn 2009 bin ik begűn mei it sammeljen fan ynformaasje. Ik woe it ferhaal skriuwe fan in fiktieve famylje Wassenaar oer in tiidsbestek fan 500 jier. It ferhaal spilet him ôf hjir, op de kavel wer’t ik wenje, mei wiids útsicht oer it Bilt. De kavel waard koartlyn noch troch myn heit, in bouboer, brűkt om jierpels en sa te telen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 20 januari 2021

1600 Euro voor de Schuilschuur

De Schuilschuur

Dankzij het programma Weet ik veel van RTL4 is de Schuilschuur in Oudebildtzijl 16.000 euro rijker.

Initiatiefneemster Neeltje van den Brand denkt dat na belastingaftrek 11.000 euro overblijft.

Dit stopt zij in de bouw van twee appartementen bij haar woning, die bedoeld zijn voor mensen die in een moeilijke situatie zitten en tijdelijk woonruimte nodig hebben.

Quizdeelnemers Romaiko Zuidema en Jan Joost van Gangelen wisten het bedrag bij elkaar te spelen. Van den Brand hoopt de Schuilschuur binnenkort in gebruik te kunnen nemen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 19 januari 2021

'Haal voedsel uit je eigen klimaatzone en eet wat seizoenen te bieden hebben'

Piet Hoekstra heeft gezorgd voor de terugkeer van de Dik Trom-erwt in het Waddengebied. FOTO GRIET HOEKSTRA-HOITSMA

Ruim vijf jaar geleden zorgde akkerbouwer Piet Hoekstra uit Sint Jacobiparochie voor de terugkeer van de Dik Trom-erwt. Hoe staat het er anno 2021 voor met dit waddenproduct?

Het huis en erf van Piet en Griet Hoekstra vormen een eilandje te midden van akkervelden. Het is de plek waar Piet 72 jaar geleden is geboren en waar hij slechts acht jaar niet heeft gewoond. "Maar toen woonden we om de hoek, aan de straat. Later ruilden mijn vader en wij van woning.”

In zijn jonge jaren was het voor hem en vele anderen een vanzelfsprekendheid: alles wat thuis werd gegeten, werd in de omgeving verbouwd. "Tot de jaren zestig, zeventig. Supermarkten gingen meer aanbieden, waaronder producten van ver, en lokale producten raakten in de vergetelheid.”

Daarnaast begon de mechanisatie in de landbouw. "Niet alle gewassen waren daarvoor geschikt. Ook hierdoor verdwenen bepaalde gewassen, waaronder erwten en bonen.”

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 17 januari 2021

Ga terug in de tijd met 'Films van Toen': dorpsfilm Sint Annaparochie uit 1976

'Still' uit de film

Oude dorpsfilms beleven nieuwe tijden bij de Leeuwarder Courant. En je kunt ze kijken vanuit de luie stoel. De Leeuwarder Courant, het Dagblad van het Noorden en Podium TV zenden elke week Friese, Groninger en Drentse archieffilms uit. Vandaag een dorpsfilm over Sint Annaparochie uit 1976.

'Films van Toen' is een samenwerking met Groninger Archieven, Drents Archief en Fries Filmarchief. Op zondagen vertoont de LC om 9.30 uur een film uit Friesland.

De film van zaterdag is ook te bekijken op Podium TV om 9.30 uur (Ziggokanaal 35). Op zondag om 9.30 uur is op dat kanaal een Friese dorpsfilm te zien.

Bron: Leeuwarder Courant
link Bekijk de film >>

Purmerend, 17 januari 2021

Succesvolste Nederlandse motorcoureur Jan de Vries uit Sint Jacobiparochie overleden

Motorcoureur Jan de Vries tijdens de 95ste verjaardag van de TT Assen

De uit Sint Jacobiparochie afkomstige motorcoureur Jan de Vries is gestorven. Hij werd 77 jaar. De Vries was de meest succesvolle Nederlandse coureur in een soloklasse op de weg.

De Vries veroverde twee wereldtitels in de 50cc-klasse. Van de 27 podiumplaatsen die hij bij de grand prix behaalde, eindigde hij veertien keer bovenaan.

De TT wist De Vries nooit te winnen. Tijdens zijn vijf deelnames haalde hij drie keer een derde plaats. Afgelopen zomer, toen de TT 95 jaar bestond, keerde De Vries nog eenmaal terug naar het parcours. Samen met Wil Hartog maakte hij een ereronde over het circuit in Assen.

Na zijn carričre als coureur werkte De Vries als monteur in de autosport. Volgens de website racesport.nl overleed hij afgelopen donderdag, 14 januari, aan een hartstilstand.

Bron: Franeker Courant

Westhoek, 17 januari 2021

Voormalige boerderij gaat in vlammen op

Foto: R. Kiestra

Aan de Oudebildtdijk is zondag aan het eind van de ochtend brand ontstaan in een woonboerderij. De bewoner kon het pand tijdig verlaten.

Bij de brand kwam veel rook vrij, een deel van Sint Jacobiparochie kwam onder de rook te staan. Vanwege de rook werd een NL-alert verzonden, daarin werd opgeroepen om ramen en deuren gesloten te houden. De brand ontstond in het dak en was al snel uitslaand. De brandweer schaalde groot op, verschillende blusgroepen uit Sint Annaparochie, Menaam, Harlingen, Hallum en hoogwerker uit Leeuwarden werden opgeroepen om de brand te bestrijden.

Een deel van het pand kan als verloren worden beschouwd, een ander deel heeft rook- en waterschade opgelopen. Om de brandweer de nodige ruimte te geven, is de dijk een tijdje afgesloten geweest. Het nablussen zal nog enige tijd in beslag nemen.

Bron: 112 Fryslân
link Meer foto's >>

Leeuwarden, 14 januari 2021

'Wij ferbreke ôns nag te faak, wilens dat helendal niet hoeft'

Gerda Cuperus (foto: Ellen Floris)

Minderheidstalen over de hele wereld hebben één ding gemeen: de sprekers schakelen snel van taal als er een spreker van de meerderheidstaal aanwezig is. Ook als bijvoorbeeld iemand die Nederlands spreekt het Bildts of Fries gewoon kan begrijpen. Om mensen hiervan bewust te maken én het eigen gedrag te veranderen, heeft de Afűk samen met andere Europese minderheidstalen de cursus ‘Psychology fan dyn taal’ ontwikkeld. Bilkert Gerda Cuperus was een van de eersten die de cursus gevolgd heeft en mag de cursus straks zelf ook geven. Het liefst zou ze dat met een groep Bilkerts doen. “’n Prot Bildts- of Frys-praters hewwe onbewust nag ’n gefoel fan minderweerdigens. Dat hoeft echt niet: dut gaat ok om gewoan jesels weze kinne.”

Je stapt met je mandje vol boodschappen naar de kassa en groet in je eigen minderheidstaal (‘Môrn’, of ‘Goeiemoarn’) het kassameisje. Zij groet terug met ‘Goedemorgen’. Vervolgens gaat de interactie over de betaling, het laten zien van de bonuskaart en of je zegeltjes wilt in het Nederlands.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Ouwe-Syl, 14 januari 2021

'Foedselbos ferfult nou al soasjale funksy'

Voedselbos Ouwe-Syl

Te midden van de lockdown, waardoor er bijna niets meer kan of mag, heeft Jan de Vries een prachtig project om handen dat wél uitgevoerd kan worden. Samen met een ploeg vrijwilligers werkt De Vries momenteel druk aan ‘zijn’ Voedselbos op Ouwe-Syl. Sinds november wordt er elk weekend druk gewerkt. “’t Werk is nag lang niet klaar, maar ’t bos ferfult nou al ’n belangrike soasjale funksy.”

“’t Is naast ’t werk, en nou met alles nag in ’lockdown’, weer even wat âns.” Jan de Vries, mede-oprichter van Voedselbos Ouwe-Syl, prijst zichzelf gelukkig met deze uitlaatklep. Hij moest enkele jaren geduld hebben voordat het voedselbos eind vorig jaar eindelijk los kon, maar de timing is wat dat betreft helemaal niet slecht. “’t Is heerlik om búttendeur doende te wezen, met de neus in de frisse lucht.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Vrouwbuurtstermolen, 13 januari 2021

Restaurant De Molen

Restaurant De Molen tweede bij Top 10 restaurants in Friesland

Via Het Laatste Tafeltje laten veel gasten een review achter. Uit al die reviews is een top 10 gemaakt van best beoordeelde restaurants in Friesland in 2020.

Bij Restaurant de Molen in Vrouwenparochie (een klein dorpje in Friesland) geniet je van lekker eten, drinken en een ongedwongen sfeer.

Het restaurant grenst aan de Elfstedentochtroute, een ideale locatie in de winter én zomer.

Uit 61 reviews komt Restaurant de Molen op een tweede plek met een gemiddelde van 9,2.

Bron: hetlaatstetafeltje.nl

St.-Jacobiparochie, 12 januari 2021

Defensie organiseert online informatiebijeenkomst over radarpost Wier

De installatie van de SMART L radar in Wier

Het Ministerie van Defensie organiseert op 20 januari van 19.00 tot 20.00 uur een online bijeenkomst over de nieuwe radarpost in Wier.

Na een algemene presentatie is er gelegenheid vragen te beantwoorden. Deelnemers aan deze bijeenkomst moeten zich vantevoren aanmelden

Defensie: "Heeft u vragen over de SMART L radar in Wier? Wilt u meer weten over de werking van de radar? U bent van harte welkom bij de online bijeenkomst die het ministerie van Defensie organiseert. Na de algemene presentatie over de radar is ruimte voor vragen die u heeft als inwoner van de gemeente Waadhoeke."

Bron: sintjabik.nl
link Lees hier de uitnodiging >>

Sint-Anne, 12 jannewari 2021

Gerard de Jong

Sokken

As konsuminten in 'n hiperkapitalistise wereld blive wy kwetsber foor de ferlokkings fan 't groatkaptaal. Ik prebeer op beskaiden wize 't goeie te doen: soa min mooglik rotsooi achterlate en lokaal en duursem kope.

Toegeven, 't gaat met fâlen en overeandkommen. Eand novimber brak myn ferset, doe't instagram mij 'n nussy kleurrike Noorse sokken foorskoatelde. Gletsjers, snee, en in groate letters - as de baltsroep fan 'n Noors damhert: 50 prosint korting! Ik weet niet at 24,98 euro nou soa goedkoop is, maar soa likent 't al, at d'rbij staat dat de priis deurmidden gaat.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

St.-Annaparochie, 11 jannewaris 2021

Woninginbraak in St.-Annaparochie

De politie zoekt getuigen in verband met een woninginbraak in St.-Annaparochie.

Tussen vrijdag 8 januari 2021 omstreeks 17:00 uur en zaterdag 9 januari 2021 omstreeks 10:30 uur is er ingebroken in een woning in de Nassaustraat.

Heeft u iets verdachts gehoord of gezien meldt u het dan bij de politie via 112(spoed) of 0900-8844(geen spoed wel politie)

Bron: Politie Noordwest Fryslân (fb)

St.-Annaparochie, 10 januari 2021

foto: Politie Noordwest Fryslân

Vernielingen bij 'leugenbank' Sint-Anne

In de nacht van zaterdag 9 januari zijn er aan en bij de 'leugenbank' vernielingen gepleegd en is er brand gesticht. De bank en een reclamekast zijn daarbij ernstig beschadigd.

De politie vraagt de daders of getuigen zich te melden. "Samen gaan we dan naar een oplossing kijken en breng ik je in contact met de eigenaar van deze vernielde goederen voor de schade afhandeling", aldus de politie Noordwest Fryslân op Facebook.

Bron: Politie Noordwest Fryslân (fb)
link Lees het hele bericht >>

Sint Jabik, 10 jannewaris 2021

Vouwwagen brandt uit op parkeerplaats

Foto: Ytzen Korf

In de nacht van zaterdag op zondag is er aan het Oosteinde een vouwwagen verloren gegaan door brand.

Om kwart over twaalf kwam er een melding bij de meldkamer binnen van een brandende vouwwagen op een parkeerplaats. Het brandweerkorps van Sint Annaparochie ging met spoed naar het opgegeven adres. Eenmaal ter plaatse stond de vouwwagen al in lichterlaaie. Met schuim is het vuur geblust. Na een klein half uurtje kon de brandweer inpakken en terug naar de kazerne.

Omdat het waarschijnlijk om brandstichting gaat, is de politie een onderzoek gestart. Ook hebben ze rondom een school in het dorp een zoektocht gedaan. Volgens omstanders zou daar op het moment van de brand een groepje jongens zitten. Het is niet bekend of er iemand is aangehouden.

Bron: 112 Fryslân
link Bekijk meer foto's >>

Aldebiltsyl, 8 jannewaris 2021

HEA! Fiskje yn Aldebiltsyl

As it in bytsje kin binne Rick Peperkamp en Levi Bouma oan de wetterkant te finen.

In ekstra frije skoaldei jout in moaie gelegenheid om yn Aldebiltsyl der nochris in snoekje út te heljen.

De mannen meie graach fiskje en hielendal no't der fierder ek net in soad oars te dwaan is.

Mar de skoalresultaten fan Levi hawwe der wolris wat fan te lijen.

Bron: Omrop Fryslân
link Sjoch hjir de útsjoering >>

Ouwe-Syl, 8 jannewari 2021

Oudebildtdijk krijgt kleurrijke nieuwjaarsgroet

foto: Bertus Dijkstra

2020 gaat de geschiedenis in als het jaar welke we graag in het vergeetboek plaatsen. Een veel gehoorde nieuwjaarswens is de hoop om gezond te blijven en dat we grip mogen krijgen op het geplaagde coronavirus. En dat we vervolgens weer langzaam naar het oude normaal mogen terugkeren.

Het mag door de komst van het wereldwijde virus één van de donkerste jaren van de afgelopen jaren zijn, het signaal dat het Bildt zaterdag 2 januari kreeg geeft hoop.

Een prachtige eindeloze Nieuwjaarsregenboog over de Oudebildtdijk onder Ouwe-Syl geeft al vroeg kleur aan het nieuwe jaar. En dat geeft de Bildtse burger moed.

Bron: De Bildtse Post

St.-Jabik, 8 januari 2021

foto: Jan Bonefaas

'Dorpskerstboom' straalt in St.-Jacob

Een ieder ziet elk jaar in St.-Jacob een mooie grote met lichten versierde kerstboom voor de Groate Kerk staan. Deze wordt elk jaar door het bestuur van Plaatselijk Belang en Hans Hilarides opgezet en weer weggehaald.

Plaatsing van de kerstboom is geen sinecure. Met name het optuigen heeft nogal wat voeten in de aarde. De lampjes moeten van hoog naar laag rondom in de kerstboom worden aangebracht. Indien dit niet juist wordt gedaan volgt er ‘commentaar’ van de oudste bewoners van St.-Jabik die zijn gehuisvest in ’t Logement. Zij kijken immers de hele decembermaand tegen deze boom aan.

Met behulp van de heftruck van Hans kan men op grote hoogte werken en bestuurslid Bauke heeft aardig kijk op het versieren van kerstbomen, zodat de overige bestuursleden de nodige hand- en spandiensten kunnen uitvoeren om zo het gehele plaatje kloppend te maken.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Westhoek, 8 januari 2021

Frije Bilkerts blijft overeind na vertrek Ferwerda uit FNP

Sytse Buwalda

De partij Frije Bilkerts is nooit opgeheven na aansluiting bij de FNP in Waadhoeke en blijft ook zelfstandig na de aansluiting bij Gemeentebelangen.

Bestuurslid Sytse Buwalda van Frije Bilkerts is er stellig over. Ook al vertrekt degene die Frije Bilkerts in 2008 oprichtte, Leendert Ferwerda uit Sint Annaparochie, van de FNP naar Gemeentebelangen, de oorspronkelijke partij blijft bestaan. Bij de gemeentelijke herindeling besloot Frije Bilkerts zich uiteindelijk bij de FNP aan te sluiten, terwijl er ook toen al oriënterende gesprekken met Gemeentebelangen werden gevoerd.

Het probleem destijds was dat Ferwerda op de provinciale kieslijst voor de FNP stond, vertelt Buwalda en dat was voor Gemeentebelangen niet te rijmen. De kandidaten van Frije Bilkerts kwamen daarom op de gemeentelijke FNP-kieslijst van Waadhoeke. FNP-bestuurslid van Waadhoeke, Johannes Rozenga van Westhoek, was daar destijds blij mee. Hij was ook betrokken bij de Frije Bilkerts en denkt dat de Bildtse taal veel beter vertegenwoordigd is bij de FNP.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Heerenveen, 7 januari 2021

Zwarte Haan

Arriva vernoemt trein naar Zwarte Haan

Een van de achttien namen voor de nieuwe 'Wink'-treinen van Arriva is Zwarte Haan. Het publiek kon een stem uit brengen, wat geleid heeft tot namen als Thús, Hongerige Wolf, Reaklif en de naam van het Bildtse buurtschap.

Arriva was met de namenwedstrijd op zoek naar de favoriete bestemmingen van de inwoners van Groningen en Friesland. De 18 nieuwe namen zijn: Het Wad, d'Olle Grieze, Noar hoes, Museumspoorlijn STAR, Noorderzon, De Drie Gezusters, Westerwolde, Hongerige Wolf, Hangende Keukens, Oldehove, Holwerd aan Zee, Thús, Oerol, Reaklif, Alvestędetocht, Zwarte Haan, De Slachte, Snitser Mar.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 7 januari 2021

FNP woest over vertrek Ferwerda

Leendert Ferwerda

Bilkert Leendert Ferwerda keert de FNP de rug toe en sluit zich aan bij Gemeentebelangen in de gemeete Waadhoeke. De Frysk nasjonalen zijn "bitter teloarsteld".

Ferwerda zegt zich niet langer thuis te voelen bij de Frysk nasjonalen. Voor die partij haalde hij bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2017 ruim 500 stemmen; in zijn eentje goed voor één zetel.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar staat hij op de lijst van Gemeentebelangen. Tijdens de resterende raadsperiode zal hij die partij ook al vertegenwoordigen in de raad.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>      link Hjir it berjocht op omrop Fryslân >>

St.-Annaparochie, 6 januari 2021

Ferwerda verlaat FNP voor Gemeentebelangen

Foto: LC, Catrinus van der Veen

Raadslid Leendert Ferwerda verlaat per direct de FNP. Hij sluit zich aan bij Gemeentebelangen en is voor die partij beschikbaar voor de verkiezingen van maart 2022. Ferwerda zegt zich “niet langer thús te foelen” bij de FNP. De partij is verbijsterd door het besluit.

Ferwerda (77) is al het tweede FNP-raadslid dat deze periode overstapt naar Gemeentebelangen (GB): een jaar geleden verliet ook Haaye Hoekstra de FNP, dat met het CDA en SAM Waadhoeke in de coalitie zit. De coalitie heeft met 17 van de 29 zetels nog wel een ruime meerderheid.

Het was volgens Ferwerda geen optie om de rit bij FNP uit te zitten: “De pertijen binne na de raadsferkiezings toe al doende met pertijprogramma’s en de kieslist. Myn beslút is derdeur in de nag lopende raadsperioade niet langer te kombineren met ‘t raadslid wezen foor FNP Waadhoeke.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Goutum, 5 januari 2021

Henk Rusman voert beeld van collega uit

Evert en Riet Steutel uit Goutum vielen als een blok voor een beeld van Rinus Roelofs uit Hengelo. Ze kochten het, en collega beeldhouwer Henk Rusman uit Oude Bildtzijl voerde het uit.

In september verschenen Structuren van Rinus Roelofs in de Ster en Cultuurladder op televisie. Een heel kort berichtje tussen andere reclameboodschappen. Evert en Riet Steutel zagen het en besloten af te reizen naar Hengelo, waar acht sculpturen van de kunstenaar te zien waren op het Stationsplein. Ze kregen gezelschap van vriend en beeldhouwer Henk Rusman.

Rusman en Roelofs kennen elkaar. Beiden werken geometrisch abstract en behoren daarmee tot een kring van kunstenaars die elkaar treffen in beeldentuinen of op grote buitententoonstellingen. Roelofs houdt zich vooral bezig met zogeheten polyhedra, structuren van dezelfde figuren, die ingenieus in elkaar passen. Ook een kunstenaar als Leonardo da Vinci tekende dergelijke composities. Wereldwijd de bekendste polyhedra zijn die van Maurits Cornelis Escher.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 1 jannewaris 2021

It azc yn Sint-Anne - Foto: Omrop Fryslân, Marlinde van der Woude

Persoan oanholden by stekynsidint by azc yn Sint-Anne

De plysje hat yn de nijjiersnacht in fertochte oanholden foar in stekynsidint by it azc yn Sint-Anne. Dat meldt de plysje.

By it ynsidint rekke ien persoan lichtferwűne.

Wat der presys bard is by it azc en wat de rol fan de fertochte west hat, is noch net bekend.

Bron: Omrop Fryslân

Sint-Anne, 1 jannewary 2021

Gelukkig Nieuwjaar!
Happy New Year!

 
archief 2020 (4e kwartaal)
archief 2020 (3e kwartaal)
archief 2020 (2e kwartaal)
archief 2020 (1e kwartaal)
archief 2019 (4e kwartaal)
archief 2019 (3e kwartaal)
archief 2019 (2e kwartaal)
archief 2019 (1e kwartaal)>