Sint Annaparoc hie, 25 september 2023

Teamkampioenschappen judo in Sint Annaparochie zijn schot in de roos

Langs de lijn volgen de hartstochtelijk meelevende teamleden de verrichtingen van hun ploeggenoot op de tatami. Foto: Dijks Media

De eerste open Friese teamkampioenschappen judo in Sint Annaparochie zijn een schot in de roos, vindt judoka Sil Velstra. "Judoën als team geeft zo’n andere sfeer aan het spelletje.”

Bert Kalteren

Terwijl de zeventienjarige judoka uit Wyns zijn partij met een armklem beslist, gaan zijn zes maten van TalentbaseNL (het onafhankelijke opleidingsinstituut in Friesland, gevestigd in Sportstad Heeerenveen) aan de rand van de tatami uit hun dak. Er kan weer een punt worden bijgeschreven in het zeven-tegen-zevengevecht (vijf tegen vijf bij de vrouwen) tegen het Duitse team van Bavaria. "Je doet alles samen, de warming-up, de bespreking en winnen of verliezen. Dat is echt heel leuk.”

"In Duitsland leeft het teamevent veel meer. Je hebt daar ook een Bundesliga in het judo. Teamwedstrijden vinden ze daar helemaal geweldig en dat merk je ook als de Duitsers op de mat staan”, zegt John Poelstra, van de gelijknamige sportschool en voorzitter van het organisatiecomité. Hij is dan ook blij dat er teams vanuit Duitsland en Limburg (Echt) meedoen aan de noviteit. "En het zijn geen kleine jongens die hier zijn”, aldus Velstra, doelend op onder anderen Joël Schell van Hercules Echt, twee weken geleden nog vijfde op het WK junioren.

Dat wat in 2008 in Stiens begon met de Friese Masters kreeg zondag in Sint Annaparochie een mooi vervolg met de eerste open Friese teamkampioenschappen. Daags na de tweede editie van de Junior Masters op dezelfde locatie. Inmiddels staat de teller op vier, want ook de Friese Ne-Waza Masters, waarbij het gaat om het grondgevecht, vierde dit jaar zijn tweede lustrum.

"Het is begonnen met het idee een goed toernooi neer te zetten voor onze judoka’s, zodat ze niet altijd stad en land hoeven af te reizen”, zegt geestelijk vader Poelstra. Een noodzaak die na de coronaperiode nog groter werd, omdat ook een contactsport als judo stevig te lijden had van de langdurige beperkingen. "Er zijn veel toernooien van de kalender geraakt en ook in ons district zijn daardoor gaten gevallen.”

"Op de terugweg van het NK voor teams onder-18 merkten we in de bus dat we het teamgevoel misten. Toen is besloten een teamtoernooi te organiseren voor die categorie. En met de onder-15 en onder-21 erbij”, vertelt Poelstra over het strijdplan. Het was zuur dat uitgerekend bij de onder-18 bijna geen inschrijvingen waren voor de primeur, waardoor die categorie moest worden gecanceld. Het Friese team werd daarom overgeheveld naar de oudere leeftijdsklasse.

In de categorie onder-15 jaar, met vier Duitse deelnemende teams, gingen de titels bij zowel de jongens als de meisjes naar TalentbaseNL. Bij de onder-21 zat dat er niet in, maar het enthousiasme was er niet minder om. "Je kunt niet altijd zes gooien, maar het is mooi om ervaring op te doen en teamgevoel te creëren. Want samen sta je sterk”, vindt Amara Buwalda (16) uit Bolsward. "Er zijn in Nederland slechts drie van dit soort wedstrijden. Dit is zeker voor herhaling vatbaar.”

‘Je moet samen strijden, er is meer
beleving omdat je het als team doet’

"De opzet is heel anders, omdat je met elkaar bent. Je moet samen strijden, er is meer beleving omdat je het als team beleeft”, zegt de veertienjarige Riemer-Jelte Buwalda.

"Het is heel mooi dat John Poelstra dit organiseert en het is leuk om ook eens een thuiswedstrijd te judoën voor eigen fans”, zegt Sil Velstra, die olympisch goud wil winnen en onlangs als junior brons pakte op een internationaal toernooi voor senioren in België. "De volgende keer ben ik er zeker weer bij.”

Bron: Friesch Dagblad