Minnertsga, 31 maart 2023

Sibrich uit Minnertsga onder indruk van het Friese landschap

Sibrich Wijngaarden en Arnoud Wassenaar: 'Je botst nergens tegen huizen aan.' Foto: Niels Westra

Negen van de tien Friezen vinden natuur heel belangrijk, zo bleek deze week uit een enquête van het Planbureau Fryslân. En als je ze vraagt naar de belangrijkste functie van natuur zet 90 procent het ervaren van rust, stilte en een mooi uitzicht op de eerste plaats.

Sibrich Wijngaarden (student pedagogiek) en Arnoud Wassenaar (student commerciële economie) uit Minnertsga op de Griene Dyk bij Minnertsga:

Jemig, wat een lastige vraag. Is de monumentale zeedijk die waarschijnlijk al in de elfde eeuw werd aangelegd natuur? En zijn de akkers eromheen natuur? Het is een grijze dinsdagochtend. De Griene Dyk baadt in stilte totdat in de verte, vanuit Minnertsga, twee figuurtjes aan komen wandelen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

St.-Anne, 31 maart 2023

Bildts diktee in 2022, Jelke de Jager

't 'Bildts diktee' op 13 april 2023 in St.-Anne

't Bestuur fan Stichting 'Bildts Aigene' hout foor de sesde keer 't Bildts diktee. Dut sil plakfine op donderdeg 13 april e.k. in 'Ons Huis' in St.-Anne. ’t Begint om 20.00 uur.

Elkeneen is hierfoor útnoadigd. Je hoeve niet begűnstiger te wezen en je hoeve ok niet de allergoeiste in ’t skriven fan ’e Bildtse taal te wezen. Men steekt d’r op soa’n avend in elk gefal feul fan op.

Met Bildtse groetnis, Bildts Aigene

Bron: Bildt.nu

Sint Annaparochie, 30 maart 2023

Gideonkerk St. Anne in april "Tsjerke fan 'e moanne"

Foto: Jaep van der Wal

Net voor onze novembervergadering van de Commissie Eredienst kwam een telefoontje. Of we als Gideonkerk in 2023 ook een maandlang “Tsjerke fan ‘e moanne” wilden zijn.

Daarin hebben we – na overleg met de kerkenraad – toegestemd. En het werd de maand april (met uitzondering van 2 april).

Daarna kwam de “carrousel” op gang, want dan moet er heel wat gebeuren. Zo moeten o.a. organisten, voorgangers, gemeenteleden, e.d. worden ingelicht over hoe en wat. De begintijd van de dienst opgeschoven, een locatiebezoek geregeld (waar moet welke camera staan), en noem maar op.

Bron: Bildt.nu
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 29 maart 2023

Feriening Bêd en Brochje bestaat vijftig jaar

Anna Bosma (1944) en Lonneke van ’t Blik (2005)

De Feriening Bêd en Brochje bestaat vijftig jaar. Een van de leden van deze vereniging is BenB 't Laaisterplakky in Oudebildtzijl, gerund door Geertje Plantinga.

De Feriening Będ en Brochje werd in 1973 opgericht en komt voort uit de Bond van Plattelandsvrouwen. Schrijfster Tiny Mulder opperde om B&B-vakanties thuis bij de Friezen te promoten. Een advertentie in Bondskrant Foar de Frou leverde meteen 24 adressen op: boerderijen die in hun logeerkamer wel toeristen wilden onderbrengen. De gasten aten doorgaans mee aan tafel. Zo leerden ze Friesland en de Friezen op een ongedwongen manier kennen.

Sinds 2014 runt Geertje Plantinga een Będ en Brochje in Oudebildtzijl: ’t Laaisterplakky. Het hele jaar door ontvangt Geertje gasten uit binnen- en buitenland in haar B&B.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 29 maart 2023

Gespot door Misja: Lonneke en Anna

Anna Bosma (1944) en Lonneke van ’t Blik (2005)

‘Beppie’ en haar kleindochter zien elkaar dagelijks. Niet alleen omdat ze op hetzelfde erf in Oudebildtzijl wonen. Anna Bosma (1944) en Lonneke van ’t Blik (2005) trekken er graag samen op uit. Vandaag gaan ze naar een mode en interieurwinkel in Leeuwarden.

Anna en Lonneke komen veel bij elkaar over de vloer. Anna schildert portretten waarvoor Lonneke haar muze is. En Lonneke maakt alle foto’s voor Anna’s Instagramaccount. Ze ondernemen van alles samen. Anna: “Met Lonneke is het nooit saai. We hebben altijd veel lol en vervelen ons nooit. We genieten van muziek en dansen graag.”

Lonneke: “Van Beppie – zo noem ik haar altijd – leer ik veel. Ik kan haar alles vertellen. Beppie is modebewust, van haar leer ik spannender combineren.” Lonneke loopt stage in een zorginstelling voor ouderen. Op haar vrije dagen gaat ze steevast met Anna op pad. Winkelen in een stad en op een terras koffiedrinken. Of een wandeling maken met de hond. Anna: “We stappen in de auto, zetten de muziek aan en zingen lekker mee!”

Bron: ZIN MAGAZINE
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 29 maart 2023

De BBB-nieuwkomers beginnen: 'Caroline had ook geen ervaring'

De 43 nieuwe Steateleden, Froukje de Jong-Krab links tweede rij © Omrop Fryslân, Onno Falkena

Met 137 noeiwbakken politici betreedt de BoerBurgerBeweging vandaag de twaalf Statenzalen. Wie zijn de volksvertegenwoordigers van de organisatie die belooft meer te zijn dan een boerenpartij, en hoe zijn ze klaargestoomd? Zeven Statenleden vertellen waarom zij zich bij BBB aansloten.

Froukje de Jong-Krab, Sint Annaparochie:

'Ik ben weliswaar getrouwd met een boer, maar ik heb me bij de BBB ingeschreven als burger. Voor alleen een boerenpartij hadden ze mij nooit gestrikt. De aandacht die BBB vraagt voor het platteland en streektalen spreekt mij erg aan. Ik heb een grote affiniteit met het Fries, maar ook met het Bildts, een streektaal in Noord-Friesland. Zelfs in het Guggenheim in Bilbao gaat het Baskisch voor het Spaans en het Engels. Dat is geen hindernis, maar iets eigens.

Bron: De Volkskrant
link Lees meer >>

Sint-Anne, 28 maart 2023

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Ketting"

De burgemeester fan Harlingen wil 'n nije amtsketen hewwe. Kosten: maksimaal 12.000 euro. Toe maar...

't Amtsketen fan burgemeester Ina Sjerps sit naamlik niet lekker, soa sait se. Eerst worde d'r besloaten om deuze ketting met die groate prikkende skakels na de sulversmid te bringen om 't an te passen. Maar al gau bleek dat dut niet kon en derom worde op 'e raadsfergadering fan maart foorsteld dat d'r dan maar 'n nij amtsketting komme mot.

Maar tidens die fergadering worde besloaten dat d'r foorlopig gyn beslút nommen wort. D'r kwammen naamlik 'n prot negative reäksys út 'e gemeente weg, omdat soa'n nije ketting dus flink wat kost. Hé, hé, fine jim 't gek dat d'r negative reäksys komme?

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Sint Jacobiparochie, 25 maart 2023

Danseressen hangen aan Groate Kerk in Sint Jabik

Foto: Omroep Zilt, Larissa Lokenberg

Er worden dit weekeinde heel wat treden beklommen in de Groate Kerk in Sint Jabik. Maar terug naar beneden doen ze net wat anders. Het idee kwam van Stichting Boei, die restaureren erfgoed en wilden niet-gebruikte kerken in een nieuw jasje zetten. “Dat is Dans naar de Hemel geworden”, vertelt Suzanne de Bekker van Ropes Aligned.

In het theaterstuk wordt de hele kerk gebruikt. “We dansen van de toren naar beneden”, vertelt De Bekker. Aardig hoog dus, met ook een flink windje. “Dat zijn we wel gewend. We hebben al kerken gehad die 80 meter waren dan gaat het wel flink tekeer.”

“Maar voor ons maakt het niet uit, we hangen en als we springen vliegen we. Soms gaan we wel even de hoek om, maar uiteindelijk komen we wel weer terug”, lacht De Bekker.

Bron: Omroep ZILT
link Lees het hele artikel met video >>

Froubuurt, 24 maart 2023

De flitspeallen © Iepenbier Ministearje

Proef mei mobile flitspeal ek op de Noardwesttangent by Froubuurt

Fryslân kriget twa mobile flitspeallen. De peallen sille op fiif ferskillende lokaasjes ynset wurde. It giet om lokaasjes op de Noardwesttangent by Froubuurt, twa yn Ljouwert (Aldlânsdyk en de Grinzerstrjitwei), de N355 by Bűtenpost en de N358 by Surhústerfean.

It giet om in proef, seit deputearre Avine Fokkens: "We hebben vanuit de overheid een aantal richtlijnen gekregen. Het gaat dan onder andere om verkeersintensiteit, veiligheid en de inrichting van de weg."

Der is sjoen nei lokaasjes dęr't faak te hurd riden wurdt, seit Fokkens: "Daar krijgen we klachten. Dit zou kunnen helpen." De proef duorret in jier. Dan wurdt evaluearre oft de peal goed wurket en ek echt foar mear feiligens en legere faasje soarge hat.

Bron: Omrop Fryslân

Sint Jacobiparochie, 24 maart 2023

Hester Simons nieuwe directeur van Film in Friesland

Hester Simons nieuwe directeur van Film in Friesland

Voorzitter Tom van Mourik: "De benoeming van Hester Simons is het slotstuk van een intensieve wervingscampagne waarin we een aantal goede kandidaten hebben gezien. Ik ben ervan overtuigd dat we met Hester een goede opvolgster van Jacqueline Schrijver hebben gevonden. De verschillende onderdelen van Film in Friesland zijn volop in ontwikkeling en we hebben een fantastisch team van medewerkers en vrijwilligers, waar we als bestuur trots op zijn. Met deze benoeming zien we de toekomst met vertrouwen tegemoet.”

Hester Simons: “Ik draag de Friese cinema al mijn hele leven in mijn hart. Het behoud van historisch filmmateriaal is belangrijk voor de Friese cultuur. Door het vertonen van mooie en kwalitatief hoogwaardige films brengt Film in Friesland – binnen onze sterke beeldcultuur – mensen in contact met andere werelden en de verhalen daarin. De mogelijkheid om daaraan bij te dragen omarm ik van harte.”

Hester (48) is nu nog directeur van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Eerder in haar carričre heeft zij verschillende managementfuncties in overheidsland vervuld. Zij volgt Jacqueline Schrijver op als directeur die deze functie bekleedde vanaf 2011.

Bron: Persbericht

Sint Anne, 23 maart 2023

BBB op 't Bildt nag bbbeter as landlik

Sont 't Bildt opgaan is in de gemeente Waddenhoek wort de ferkiezingsútslag niet meer ôfsonderlik foor 't Bildt publiseerd. Dos bliift 't fansels neskierig te weten hoe't de Bilkerts stim hewwe. Derom binne hieronder de totalen fan de stimburo's op 't Bildt bijnander opteld en de persintazys berekend.

Met syn agrarys karakter doet 't gyn nij dat Caroline van der Plas met hur BBB op 't Bildt met goeie saken deen het. Hest út 't niks in een keer na meer as dartig persint fan de stimmen. Fooral de VVD, maar ok 't CDA, D66, Forum voor Democratie en PVV motte hierfoor bloede.

Met 30,9 persint fan de stimmen op 't Bildt skreef de BBB bij de lęste ferkiezings geskidenis. Dermet doen se 't hier nag 'n stik beter as 't landlike beeld dat 'n dikke 18 persint sien laat. Twee jaar leden bij de ferkiezings foor de Tweede kamer haalden se nag maar 2,5 persint.

Bron: Kiesraad
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 21 maart 2023

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Dejá-vù"

Hierbij 'n metdeling: nije week binne d'r gyn kollums in Frysland te lezen en te belústeren. De kollumnisten stake foor meer loan, 'n betere CAO, meer rusttiden en minder werkdruk.

Wij motte wel, want de werkgevers wille niet om lyk. Sij komme ant nou toe alleen met 'n nij toetsebôrd ansetten, maar der waren de laptoppers 't drekt al niet met eens.

Stake dus. Wij wille niet langer werke foor 'n pot sure hirring; wij wille in elk gefal twee potten hewwe! En wat de werkdruk betreft: alle weken motte wij maar weer 'n nij onderwerp bedinke foor de ândere weeks en dat fâlt niet altiten met. Dan is de druk alle weken heel groat.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Luwt, 21 maart 2023

Gerard de Jong, columnist. FOTO NIELS WESTRA

Dames en heren

De lampen fan de theatersaal fan Tryater brânde mij in de nek. Ik loop met 'n boochy om de mikrofoan hine, gaan d'r 'n paar meter fanôf staan. Dan staan ik even stil, haal diep adem en stap dan na forenen. Ik sien de anwezigen an, een foor een, en dan begin ik:

‘Dames en heren …’

‘Mooi! Meskien kînst ’t nag ’s doen. Pak nag wat meer rust foordatst beginst.’

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Leeuwarden, 17 maart 2023

Kunst moet weer plek krijgen in ontwerp van Friese gebouwen

De aardappelbeurs in Sint Jacobiparochie wordt verbouwd tot arbeidsmigrantenpaleis. Foto: Hoge Noorden/Jaap Schaaf

Kunstenaars moeten weer nauwer betrokken worden bij het ontwerp van Friese gebouwen, vindt de Stichting Piet de Vries. Zij start hiervoor een prijs en een stimuleringsfonds. ,,Wij zijn al jaren aan het nadenken over zo’n prijs’’, zegt voorzitter Louis Lyklema van de Stichting Piet de Vries. De organisatie bestaat nu 25 jaar en dat is een goed moment om hiermee te starten, besloot het bestuur.

Piet de Vries (1897-1992) was een zeer productieve Friese architect die vaak kunstenaars betrok bij zijn ontwerpen. Een bekend voorbeeld is het voormalige Leeuwarder PTT-telefoniegebouw aan de Tweebaksmarkt, waarin nu hotel Via Via is gevestigd. Op de voorgevel prijkt veel kunst. In dit gebouw wordt zaterdag de eerste Piet de Vries Prijs uitgereikt.

Zijn beroemdste gebouw is het J.L. Hooglandgemaal in Stavoren. Ook het rijkversierde raadhuis in Raerd (nu Doarpswurk), het gemeentehuis in Burgum en de aardappelbeurs in Sint Jacobiparochie zijn van zijn hand.

Bron: Leeuwarder Courant

Enschede, 16 maart 2023

Andries en Jannie al 70 jaar getrouwd

Het echtpaar Woudstra is 70 jaar getrouwd. (Foto: Robert Hoetink)

Andries Woudstra en Jannie Woudstra-Beintema zijn deze zondag de 12e maart precies 70 jaar getrouwd. Burgemeester Roelof Bleker komt langs voor zijn felicitaties. En ’s middags is er een feest bij Van der Valk. Hun geheim? "Elkaar steunen in alle dingen", zegt Andries (90). Jannie (88) vult aan: "Geven en nemen en doorgaan met het leven in voor- en tegenspoed."

Enschede - Ze trouwden op 12 maart 1953 in Sint Annaparochie, gemeente Het Bildt, in Friesland. “Veel noordelijker kun je niet", zegt zoon Klaas, geboren in 1958 en woonachtig in Enschede. Van 1953 tot 1960 woonden de Woudstra’s in Vrouwenparochie, ‘Froubuurt’, zoals ze in Friesland zeggen. Op 16 juni 1960 verhuisden ze naar Enschede. “Vanwege het werk. Mijn vader was landarbeider, maar dat werd steeds minder. In Enschede kon hij kiezen uit de textiel en Vredestein. Hij koos voor Vredestein. Hij werkte een paar jaar in de productie en ging daarna naar de afdeling ontwikkeling. Daar zat hij tot zijn pensioen."

Bron: Huis aan Huis
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 16 maart 2023

Stemmen in de Julianakerk in Oudebildtzijl. Foto: Lodewijk Born

De Julianakerk in Oudebildtzijl was nu een stemlokaal in Waadhoeke

De kerk in Oudebildtzijl die ooit een klok kreeg van prinses Juliana, was gisteren een stemlokaal in Waadhoeke. 'We hopen dat koning Willem-Alexander hier nog een keer langskomt'. In de Julianakerk in Oudebildtzijl kon woensdag ook gestemd worden. Een gebouw met een bijzondere historie, in de gemeente Waadhoeke.

Het was een van de 44 stemkantoren in deze gemeente in de noordwesthoek van Fryslân. In Waadhoeke konden woensdag ruim 36.500 mensen hun stem uitbrengen. En Ouwe-Syl was de dichtstbijzijnde plek voor de dorpen die vlak bij de zeedijk, bij het Wad, liggen. Ook inwoners van de langste straat (14 kilometer) van Nederland, de Oudebildtdijk, kwamen hiernaartoe.

Bron: Friesch Dagblad

Franeker, 16 maart 2023

Eerste kursus Bildts foor gemeentemetwerkers ôfrond

Op de foto fan links na rechts en fan boven naar onderen: Johan Visser, Hillechien Oppers, Bertus Bosma, Marga Waanders, Wilma Stienstra, Marja v.d. Meer en Janny Bouma.

Dînsdeg 14 maart j.l. kregen de deelnimmers an de kursus Bildts hur getuugskrift. De kursisten hadden allegaar ’n Bildts stik skreven en lâzen dut foor. Dut worde daan onder toesiend oog fan bestuurslid Jan de Groot fan Stichting Bildts Aigene en taalkoördinator Gerard de Jong fan Waadhoeke.

Jan Keizer het film- en geluudsopnames maakt. Seker ok ’n groat komplimint foor burgemeester Waanders die’t ok hur prachtig skreven stik in ’t Bildts foorlâs. Dut is ok werom te sien fia de website fan Stichting Bildts Aigene.

Kursuslaidster Janny Bouma houde ’n praatsy foor de kursisten en raikte de getuugskriften út. ’t Waar foor Janny ok ’n besondere erfaring. Want sij geeft altyd Bildts an Bildtstaligen met de nadruk op de spelling. Nou gong ’t fooral om ’t Frys en stadsfrys te ferfangen deur Bildts te praten en feul echte Bildtse woorden te brúkken. ’t Waar in elk gefal ’n hele gesellige klup mînsen bijnander. In 8 lessen leer je fansels niet alles. De tip is: Blyf ’t Bildts brúkken. At een Frys teugen je praat, praat dan gewoan Bildts werom! Deuze kursus krijt seker ’n ferfolg.

Bron: Bildt.nu

Leeuwarden, 15 maart 2023

Teun de Jong blij met verkiezingsuitslag

BBB-leider Caroline van der Plas spreekt het publiek toe na haar sensationele verkiezingswinst

De partij van Caroline van der Plas, sinds twee jaar in de Tweede Kamer actief met een zetel, stormt met veel zetels de provinciehuizen binnen. De monsterzege viel nog groter uit dan de peilingen hadden voorspeld. In de provincie Friesland wordt BBB ook veruit de grootste partij. Op basis van de eerste voorlopige uitslagen komt de de nieuwkomer mogelijk met 14 zetels in de Friese Staten (in totaal 43 zetels). Overal in het land lag de opkomst hoger dan vier jaar geleden (toen 56 procent, 59 procent in Friesland).

De boerenbestuurders Teun de Jong (voorzitter de Nederlandse Akkerbouw Vakbond) en Trienke Elskhof (LTO Nederland) zijn ingenomen met de uitslag. De Jong, die mede namens de akkerbouw aan de Landbouwtafel van landbouwminister Piet Adema zit, vindt dat het realisme terugmoet. "We krijgen aan die tafel te horen dat van de 1,8 miljoen miljoen hectare landbouwgrond in Nederland er 700.000 hectare een bestemming overgangsgrond en landschapsgrond moet krijgen. Dat kan natuurlijk niet.”

"Dit is een heel helder signaal van de kiezer dat het realisme terug moet in de politiek”, stelt Elshof. "Hoe kun je nu een stikstofbeleid uitvoeren dat onhaalbaar is, ook al doen we alle vee uit Nederland. Dan nog halen we de doelen niet.”

Bron: Leeuwarder Courant

Westhoek, 15 maart 2023

Sebastian Reitsma uit Westhoek is jongste ijsspeedwayer ooit op het WK

Sebastian (rechts) en Simon Reitsma thuis tijdens hun voorbereidingen op de WK-finale ijsspeedway. Foto: Hoge Noorden/Jaap Schaaf

"Voetballen is gevaarlijker." Vader Simon Reitsma (52) relativeert de gevaren van het ijsspeedway. Ondertussen is hij druk in de weer met de motor van zijn zoon. Op de banden zitten tientallen spikes die de coureur grip moeten geven op het ijs in het Zuid-Duitse Inzell.

Daar vindt komend weekeinde de finale van het wereldkampioenschap ijsspeedway plaats. Sebastian Reitsma wordt de jongste debutant ooit. Of hij zenuwachtig is? "Ja! De kaarten zijn uitverkocht. Het hele stadion zal knalvol zitten."

Voor Sebastian kwam de deelname als een grote verrassing. "Na het EK, vorige maand, kreeg ik een berichtje. ‘Je mag meerijden met het WK’."Hij kreeg een wildcard toegewezen, omdat hij zich op basis van dit seizoen behaalde resultaten niet voor de finale had geplaatst. "Ik kon het eerst niet geloven."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 14 maart 2023

Zonnedak nummer negen voor Bildtse Energie Coöperatie in Sint Anna

Het zonnedak op het dak van Houtkonstruktie Friesland in Sint Annaparochie. Foto: Jelke de Jager

Met de installatie van zonnepanelen op het dak van Houtkonstruktie Friesland in Sint Annaparochie heeft de Bildtse Energie Coöperatie zijn negende zonnedak gerealiseerd.

Het dak levert genoeg zonnestroom op om dertig huishouden in de regio van energie te voorzien. De winst op de stroom investeert de coöperatie in de regio. Zo zijn afgelopen winter vijftig huishoudens geholpen met gratis energiebesparende maatregelen. De Bildtse Energie Coöperatie bestaat sinds 2014 en levert per jaar een zonnedak op. Nummer tien staat al in de planning: deze wordt eind dit jaar in Westhoek opgeleverd.

Ondertussen zoekt de coöperatie ook verder naar nieuwe daken. Momenteel werkt men aan een inventarisatie van de beschikbare ruimte op het Bildt. Plan is om alle eigenaren met daken groter dan 750 vierkante meter aan te schrijven met een voorstel.

Bron: Franeker Courant

Sint-Anne, 14 maart 2023

De toan fan Jan de Groot: "Stimme"

Jan de Groot

Môrn binne de ferkiezings. Dat fyn ik altiten 'n mooie dâg. Spannend ok. Je favorite pertij is dan krekt 'n foetbâlklup, want je hope fansels dat 'dyn', tussen anhalingstekens, pertij wint.

In 't ferleden sat ik gau 's op 't stimbero, maar deur twee redenen bin ik der met ophouwen. Je motte alle keren eerst 'n -elearning folge om stimberolid te wezen. Der hew ik gyn nocht an. Okee, de koronamaatregels kwammen d'r in 2020 bij, maar de tekst gewoan even deurnimme had wel genog weest.

De ândere reden dat ik niet meer op 'n stimbero sit, is dat soa'n dâg mij feulsten te lang duurt. In myn leven hew ik mij nag nooit ferfeeld, maar at ik op 't stimbero sit, weet ik wat ferfele inhout. En 't liep nooit 's lekker deur op 'e lokasys, want ik sat naamlik altiten in klaine dorpen.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Sint Jacobiparochie, 10 maart 2023

Foto: Ytzen Korf

Auto in 'e sloat bij Sint-Jabik

Frijdegoverdâg, even foor fijven kwam 'n melding 'voertuig te water' an 'e Middelweg-West onder Sint-Jabik bij de helpdiensten binnen.

De plisy waar gau teplak en het de bestuurder, die't gelukkig niks mekeerde, naar huus brocht.

De sjefeur had 't sels over rukwinen maar de glâdens deurdat d'r snee fâlen waar kin fansels ok 'n rol speuld hč.

'n Berger het de auto út de sloot haald

Bron: Franeker Aktueel

Sint Jacobiparochie, 9 maart 2023

De Erfgoedparade komt naar de Groate Kerk

'Dans naar de Hemel'

Het theater van de Erfgoedparade komt op 25 en 26 maart met zijn voorstelling 'Dans naar de Hemel' naar de Groate Kerk in St.-Jacobiparochie.

Tijdens de voorstelling zijn spectaculaire dansen te zien waarbij de Groate Kerk als locatie volledig wordt benut, aldus Ellen Klaus, productieleider van de Erfgoedparade. "Stichting Ropes Aligned heeft een nieuwe voorstelling gemaakt met dansers, freerunners en spannende orgelmuziek. Het publiek gaat op avontuur door de Groate Kerk en geeft er samen met de artiesten nieuwe betekenis aan.”

De Erfgoedparade is een initiatief van BOEi met steun van de VriendenLoterij. Culturele makers krijgen de kans om nieuwe voorstellingen te bedenken en leegstaand erfgoed te activeren.

Bron: Fries Dagblad

Sint-Anne, 7 maart 2023

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Kontakt"

Nou 'n jaar later besloat ik op 'e nij met 'e gemeente te tsjetten. Foor goenent met 'n heel goed geheugen: der hew ik 't inderdaad fleden jaar om deuze tiid ok over had. Doe kreeg ik maar gyneen fan 'e gemeente an 'e tsjet. Deuze keer al, ferklap ik jim alfast, maar at 't nou allegaar flekkeloas gong Nou, niet helendal.

Op 't begin fan 'e tsjet waar ik al foorberaid, want ik kreeg fortendaliks weer de metdeling dat at ik fon dat 't te lang duurde foordat ik 'n metwerker an 'e tsjet kreeg, ik myn gegevens achterlate kon en dan sou ik snel werombeld worre.

Na tien menútten waar d'r nag gyn kontakt met 'n amtner. Ik besloat nag een poging te wagen deur te fragen: "Is d'r een?"

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Luwt, 7 maart 2023

Gerard de Jong, columnist. FOTO NIELS WESTRA

Prikbôrd

'n Kammeraat fan mij het 'n prikbôrd. At de maityd in de lucht hangt maakt hij 'm leeg. Hij pulkt de punęzys d’r ôf en laat de oogst fan ‘t ôflopene jaar nag ‘s deur de fingers en gedachten gaan. Ansichtkaarten, foto’s, knipsels fan mooie sinnen of foor him opmerklike nijsfaiten, bontsys, kortingskaarten.

Hij bewaart hest niks; hij skat dat hij soa’n 98 procent weggooit. Alles dat d’r hong waar al ‘ophang-wirrig’, en worde nag dierberder omdat hij ‘t soa faak hangen sâg. ‘Maar dan hew ik ‘t faak genog sien.’ ‘n Leeg prikbôrd maakt rúmte foor nije saken. De twee prosint prullaria die’t al bewaard wort komt in ‘n kartonnene doas. Hij taalt d’r niet meer na. At ‘t dierber genog is om te bewaren, sil hij ‘t dos niet fergete, en hoeft hij ‘t d’r niet meer bij te pakken.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Sint Annaparochie, 4 maart 2023

Azc Sint Annaparochie strijdt al maanden tegen open tuberculose

AZC in Sint Annaparochie

Naar nu pas bekend is geworden kampt het azc in Sint Annaparochie al een aantal maanden met (de gevolgen van) open tuberculose. Een kleine twintig personen - bewoners en medewerkers - werden positief getest.

De eerste patiënt werd in oktober opgenomen in het ziekenhuis. De GGD startte vervolgens met bron- en contactonderzoek. Bij vijftien personen werden antistoffen tegen de ziekte aangetroffen, vertelt Bert Wolters, tuberculosearts bij de GGD. "Dat wijst er op dat ze besmet zijn met de tuberculosebacterie."

Betrokkenen krijgen al maanden zware medicatie om te voorkomen dat ze ook daadwerkelijk ziekteverschijnselen krijgen zoals hoesten en bloed opgeven. Daarmee zouden ze weer anderen kunnen besmetten.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 3 maart 2023

Waadhoekers week zonder water door leidingbreuk

Geen water uit de kraan © Shutterstock

Meerdere dorpen in Waadhoeke hebben sinds donderdag amper of geen water. Volgens waterbedrijf Vitens duurt dat nog tot eind volgende week.

Door een leidingbreuk bij Stiens is de waterdruk lager, of komt er bruin water uit de kraan, zo zegt Vitens. Onder anderen Sint Anne, Berltsum, Bitgum en Froubuurt hebben daar last van.

Bij een aantal huishoudens komt er zelfs helemaal geen water uit de kraan. Of is de waterdruk zo laag dat cv-ketels niet meer werken. Monteurs van Vitens zorgen dat de leiding ‘zo spoedig mogelijk’ wordt gerepareerd. Maar dat kan nog wel tot volgende week donderdag duren.

Bron: Omroep Zilt

Vrouwenparochie, 28 februari 2023

Vrouwenparochie tekent voor biodiversiteit

De hernieuwde inrichting van het Waling Dykstrapark in Vrouwenparochie

De handen kunnen uit de mouwen op 11 maart. Tijdens de landelijke NL Doet-dag gaan vrijwilligers op allerlei plaatsen aan de slag. In Vrouwenparochie staat de dag in het teken van biodiversiteit.

In het Waling Dykstrapark en bij de volkstuinen zullen struiken en bomen geplant worden. Er is een plan ontwikkeld waarbij met zowel de biodiversiteit als de wensen van de aanwonenden rekening is gehouden. De buren en dorpsbelang wilden graag dat het uitzicht goed zou blijven en dat het onderhoud overgenomen zou worden door de gemeente.

Door het meedoen aan het Natuerlik Ferskaet plan, ontwikkeld door de Friese Milieu Federatie en Landschapsbeheer Friesland, en door financiële steun van het Waddenfonds, de gemeente Waadhoeke en de Rabobank kan het plan nu uitgevoerd gaan worden. In het Natuerlik Ferskaet plan wordt speciaal aandacht besteed aan het vergroten van de biodiversiteit, zodat planten en dieren zich goed kunnen ontwikkelen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

ljouwert, 28 febrewaris 2023

1 op 1 mei Gerard Marcel de Jong (Biltske skriuwer) yn Noardewyn

Gerard de Jong yn petear mei Willem Waldpyk

 

Ah goeie, hjirre in 1 op 1 petear mei skriuwer Gerard de Jong dy't de earste Biltske roman skreaun hat. greetzzz Willem 'Waldpyk' de Vries.

 

Bron: Omrop Fryslân
link Klik hjirre foar de útsjoering >>

Westhoek, 28 februari 2023

Debuterende Sebastian Reitsma (16) uit De Westhoek achtste op EK ijsspeedway

Sebastian Reitsma (links) finisht net achter Europees kampioen Franky Zorn. Eigen foto

De 16-jarige Sebastian Reitsma uit De Westhoek is tijdens het EK ijsspeedway keurig als achtste geëindigd. De jonge debutant manifesteerde zich in het Poolse Sanok allesbehalve als een kansloze ‘meerijder’. Meteen op de openingsdag wist de zoon van oud-coureur Simon Reitsma een heat te winnen.

In de vijfde manche kwam Reitsma in de baan met de latere Europees kampioen Franky Zorn. De coureur uit Het Bildt nam brutaal de leiding. De ervaren Oostenrijker wist pas na vier rondes in de laatste bocht de leiding over te nemen.

Ook op de tweede dag wist Reitsma een heat te winnen. Daardoor hield hij uitzicht op een plaats in de finale. Reitsma werd afgetroefd door twee Duitsers, maar de uiteindelijke achtste plaats stemde hem tevreden. "Mijn doel was een plek bij de eerste tien en dat is ruim gelukt."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Westhoek, 28 februari 2023

File op Oudebildtdijk voor het noorderlicht

Noorderlicht spotters zeedijk Boonweg, Sint Jacobiparochie (FB Marco Goldenbeld)

Ook gisteravond was het bijzonder natuurfenomeen het noorderlicht te zien op vele plekken in Nederland. Het noorderlicht was zondagnacht ook al zichtbaar, maar bracht afgelopen nacht een stuk meer mensen op de been.

De aandacht in de media voor het poollicht van de nacht ervoor heeft naar alle waarschijnlijkheid de nieuwsgierigheid van de vele noorderlichtjagers aangewakkerd. Omrop Fryslân meldt dat 'tientallen mensen' naar de kust zijn gekomen.

Zo zouden bij Zwarte Haan, een buurtschap aan de Waddenzee, zelfs meer dan honderd mensen zich verzameld hebben om een glimp op te vangen van het poollicht. Een kwartier verder, in Westhoek, zou een file zijn ontstaan van noorderlichtspotters.

Bron: RTL-Nieuwa

Sint-Anne, 28 febrewary 2023

De toan fan Jan de Groot: "Roversgoed"

Jan de Groot

Ik waar as 'n kynd soa wiis met myn eerste klokky! Groats as 'n mantsymosk liet ik 't an ôns pake en bep sien, weet ik nag wel. Maar 't dragen fan 'n geloazy worde fansels al gau gewoan en sont soa'n fijf jaar hew ik niet eens meer een om. Der hewwe je nou ommers de metnimtillefoan foor.

En soa gaat 't met 'n prot. Goenent die't nou nag al 'n geloazy om hewwe binne in 'e regel 't ouwereand sonder 'n metnimtillefoan. Maar 't kin fansels ok dat se 't gewoan fijn fine en 't wonnen binne.

Maar niet alleen 't ouwereand, maar ok goenent fan ferskillende jongere generasys hewwe nag 'n klokky om. Maar 'n groat part derfan doet d'r een as status om en/of foor liefde foor dure klokkys. D'r binne namelik 'n prot mînsen die't 't prachtig fine om eerst lekker te strúnnen en dan 'n mooien een út te soeken die't 't liefst ok nag duur weze mot.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>
Imre de Beer op trombone - fotograaf Guido Hibma

Franeker, 25 februari 2023

Op zoek naar het muzikale talent van Waadhoeke

Jeugdige muzikanten uit Waadhoeke kunnen op 25 maart vanaf 10 uur in MFC 'Ons Huis' te Sint Annaparochie hun kunsten laten horen tijdens het jeugdsolistenfestival, dat wordt georganiseerd door Seewyn en Waadklank.

Alle muzikanten tot en met achttien jaar kunnen meedoen, of je nu lid bent van een vereniging of alleen muziekles hebt Deelnemen kan zowel als solist als met een klein ensemble. Ook is het mogelijk met pianobegeleiding te spelen.

Deelnemers worden beoordeeld door een vakkundig jurylid en maken kans op een prijs in verschillende categorieën. Daarnaast is er de prijs van ‘Waadhoeke-talent van het jaar.’

Bron: Franeker Courant

Nij Altoenae, 22 februari 2023

Met Bildtse Hutspot naar Oekraïne

Onder deze titel gingen Wim van der Molen en Louis van der Meer, uit Nij Altoenae 8 februari met een vrachtwagen vol hulpgoederen naar Oekraďne. Einddoel was Charkov, helemaal aan de oostkant, een reis van 2500 kilometer. In de wagen veel eten; appels, rijst, uien, bonen, out, kip, koekjes, kleding, en wortelen en uien, waarvan een deel beschikbaar gesteld door maatschap De Jong van de Oude Bildtdijk.

Vandaar: met Bildtse hutspot naar Oekraďne. De reis werd georganiseerd door de stichting Hope4Ukraine, die in 2022 al 150! wagens naar het gebied heeft gekregen, maar ook herstelreizen organiseert. Met een groep vrijwilligers gaan ze regelmatig naar Irpin om daar te helpen aan wederopbouw na de verwoestingen in de stad.

De grens met Oekraďne ben je niet zomaar over; je verlaat de EU. Wachttijden van een paar dagen zijn gebruikelijk voor beroepsgoederenvervoer. Wij rijden met een vlag van het rode kruis voorop de wagen en bordjes met “humanitair transport”, mogen de rij voor de grens passeren en meteen vooraan gaan staan. Eenmaal in Oekraďne betreed je oorlogsgebied, bepaalde wegen werden afgeraden en s’nachts rijden is ook niet verstandig.

Bron: www.nij-altoenae.nl
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 22 februari 2023

Archeologisch Steunpunt Ouwe-Syl krijgt een opfrisser

De voormalige supermarkt in Oudebildtzijl, waar nu het archeologisch steunpunt in zit. Foto: Jan Spoelstra

De Archeologische Steunpunten van Wijnaldum, Firdgum en Oudebildtzijl worden aangepast. Er komen nieuwe exposities, vitrines en verhalen over lokale archeologie. De focus komt op kinderen.

Het moderniseren van de steunpunten was een grote wens van TerpEnLand, die drie jaar bezig is geweest met de fondsenwerving. Dankzij bijdragen van de provincie Fryslân, de gemeente Harlingen en Waadhoeke is het benodigde bedrag nu bij elkaar.

TerpEnLand is een samenwerking tussen de Archeologische Steunpunten van Wijnaldum, Firdgum, Oudebildtzijl en Hegebeintum. De Steunpunten omvatten exposities met archeologische vondsten en zijn ruim twintig jaar geleden opgericht. Ze worden met elkaar verbonden. ,,Wie straks een reis maakt langs de steunpunten maakt echt kennis met de archeologie van het wad.”

Bron: Friesch Dagblad

Franeker, 21 febrewary 2023

Bildts kwartet wint pubkwis op Taaldâg

Bildts kwartet in aksy op Taaldâg, foto: Joachim de Ruijter

Wim Aalbers, skriver fan 't Franeker Woardeboek, het de earste Taalpriis Waadhoeke kregen. In 'n folle bibletheek fan Franeker kreeg Aalbers dînsdeg, tidens 'n feestlikke Dâg fan de Mimmetaal, de onderskaiding út hânnen fan wethouwer Jan Dijkstra.

It kűnstwerk dat ferbonnen is an de Taalpriis is maakt deur kűnstner Paulien Ploeger fan 'e Ouwe-Dyk. sij het nn objekt in boekfoarm maakt der't woarden út alle fier talen op te sien binne.

"Waadhoeke staat krekt an 't begin fan 't meertalige boek, der't wij metnander elke dâg feerder an skrive,' saai Gerard de Jong. De pubkwis worde wonnen deur 'n kwartet Bilkerts: sij kregen, fansels, 't Franeker Woardeboek kado.

De foto is maakt deur Joachim de Ruijter

Bron: Persbericht

Sint-Anne, 21 febrewary 2023

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Roversgoed"

Fooropsteld: 't likent 'n klain probleem fergeleken met wat d'r op dut stoit allegaar op 'e wereld gebeurt met oorlog, aardbevings en enerzykrisis. Ferskriklik!

Dan skiet 't al even deur je hood hine at 't onderwerp fan myn kollum fan deuze week nou wel past. Soks het namelik niks om 'e hakken fergeleken met al die ellinde. Maar an 'e ândere kant wil ik ok wat luchtigs bringe in deuze sware tiid en dat gaat over wat mij al 'n heel hut dwars sit.

En derom wil ik 't fandaag hewwe over de sportbijlage fan de Luwter Krant op maandeg. Die het namelik niet soa'n prot meer om 'e hakken sont 't begin fan 't nije seisoen.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Luwt, 21 febrewary 2023

Gerard de Jong, columnist. FOTO NIELS WESTRA

Link

'Ben jij dat in de video?' 't Berichy fan 'n kinnis ferskeen in myn messenger , met 'n ik-gier-'t-út-fan-'t-lachen smiley en 'n link met de woorden TikTok d'r in.

TikTok, foor wie't 't nag niet weet, is 'n as dâns- en filmpys medium ferklede data-stofsuger, der’t miljarden hur frijwillig an offere op ’t altaar fan ‘soasjaal medium’. ’t Is as elk ânder ‘soasjaal’ medium inhalig en ferslavend by design . ’t Geeft de gebrúkker de illúzzy dat hij sels an ’t roer staat, wilens d’r maar een kaptain is, die’t helendal niet op ’n failige haven koerst: ’t algoritme.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Den Haag, 18 februar1 2023

Echt, er hangt "Bildtse klaai" achter Mark Rutte

De wand van Jos de Putter in de plenaire zaal van de tijdelijke Tweede Kamer

Wie de landelijke politiek een beetje volgt, kent 'm vast: het kunstwerk 'Aarde' in het gebouw van de Tweede Kamer. Tijdens debatten staan premier Mark Rutte of zijn ministers er meestal pal voor. Het opvallende kunstwerk op de achterwand van de plenaire vergaderzaal is een paar jaar geleden speciaal gemaakt voor het tijdelijke onderkomen van de Kamer.

De vijf panelen, elk 3,60 meter hoog, zijn gemaakt met verschillende soorten Nederlandse klei, afkomstig uit vrijwel alle provincies."Het is zand en klei. Puur de aarde dus", legt hij uit."Waar welke klei uit welk deel van Nederland nou precies zit, dat zou ik niet eens meer weten. Hoeft ook niet. Mijn kunstwerk is geen landkaart", aldus De Putter.

De Putter woont tegenwoordig in Amsterdam en doorkruiste zo'n drie jaar geleden vanuit deze stad heel het land, met de auto."Ik ben ook uitgestapt in Friesland, jazeker. Tussen Sint Annaparochie en Vrouwenparochie was dat volgens mij." Hij trok er dikke brokken uit het land en nam deze mee. De Friese variant was dik, ontdekte de kunstenaar, de klei in Groningen heel zwart en heel zwaar. "Nóg donkerder dan in mijn eigen Zeeuws-Vlaanderen."

Bron: Leeuwarder Courant

Den Haag, 18 februar1 2023

8 Biltkers kandidaat foar Steateferkiezingen fan 15 maart

In gearkomste yn Provinsjale Steaten © Hoge Noorden / Jacob van Essen

Omrop Fryslân hat in ynventarisaasje makke fan de wenplakken fan alle 519 kandidaat-Steateleden foar Fryslân op basis fan de iepenbiere kandidatelisten.

Dęrút docht bliken dat it Bilt fertsjintwurdige is mei 8 kandidaten by de kommende Steateferkiezingen. Dat binne út Sint Anne: Johan van Tuinen (CDA 12), Laas Douma (PvdA 21), Sybe Knol (FNP 1), Dirk de Jong (FNP 16), Leendert Ferwerda (Prov. Bel. Fryslân 21) en Froukje de Jong (BBB 6).

Út Sint Jabik stiet Klaske Faassen-Buma (BBB 19) op it stimbiljet en út Aldebiltsyl is Esmee Spithoven (BvnL 19) kandidaat. De ynwenners fan Fryslân kieze op 15 maart yn totaal 43 Steateleden.

Bron: Omrop Fryslân

Oudebildtzijl, 17 febrewary 2023

Ouwe Syl hoopt op gekke bekermiddag in Steenwijk

De mist trekt op als de selectie van Ouwe Syl toewerkt naar het bekerduel met Olde Veste, foto dijks media

De mannen van Ouwe Syl gaan zaterdag een historische wedstrijd tegemoet. Het team uit de vierde klasse heeft zich door vijf bekerwedstrijden heengeslagen en staat in Steenwijk tegenover d’Olde Veste ’54, een ploeg die vier klassen hoger speelt.

Het is rustig in Oudebildtzijl op dinsdagavond. Op de voetbalclub hoor je het gelach en geschreeuw van dertien voetballers die aan het trainen zijn. Ze trappen op het enige verlichte veld van die avond een balletje over in de mist. Van spanning is er weinig te merken.

Ouwe Syl speelt zaterdagmiddag tegen Olde Veste. Op het Steenwijker gras zal worden beslist wie er doorgaat naar de volgende ronde in de beker. Beide teams draaien onderin mee in hun competitie. Er is alleen een klein verschil: Ouwe Syl speelt vierde klasse terwijl de mannen van Olde Veste ballen rondtrappen in de vierde divisie.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 14 febrewary 2023

Zie jij ook sterretjes?

Leen een telescoop bij de bibliotheek. Foto ter illustratie Foto: Freepik.com

Wie de sterrenhemel van dichtbij wil bekijken, kan vanaf eind februari een echte telescoop lenen in de bibliotheek van St.-Annaparochie. De telescopen worden uitgeleend op initiatief van het programma ‘Donkerte van de Wadden’ waar onder andere de Rijksuniversiteit Groningen aan meedoet. Donderdag 23 februari (St.-Annaparochie) zijn er ook sterrenkundewandelingen met een gids van Rijksuniversiteit Groningen.

Natuurwetenschapper aan de Rijksuniversiteit Groningen, Theo Jurriens zoekt met een groep het donker op tijdens de sterrenkundewandeling. De wandeling is ongeveer 2 kilometer lang en start bij de bibliotheek. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Daarna staat de koffie en thee klaar in de bibliotheek om lekker op te warmen. De wandeling is gratis en aanmelden kan op ontdekdebieb.nl. Aanmelden kan tot aanvang van de wandeling.

Bron: Actief Media
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 14 febrewary 2023

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Karnaval"

Ankommend weekeand begint 't karnaval; fooral ônder de rivieren. Wat ik met karnaval hew? Helendal niks. Maar dat is ok niet soa núvver at je in 't Noorden weune, docht ik soa, en ok nag 's in 't Noordwesten.

Wij binne der in ôns gebied feulsten te nuchter foor, om maar 's 'n flau woordgrappy te brúkken. Maar de Katolike enklaves in Frysland fiere al karnaval. Dat is meer die kant fan Sneek en Blauhuus út, wil'l lo.

Wat foor de meeste dorpen in Frysland de jaarlikse met is, dat is foor fral Brabanders en Limburgers dus karnaval, maar dan al 'n paar tantsys hoger, at ik 't goed begryp. 't Skynt der dan allerhaislikste mâl te gaan. Halfwiis ferstrúppe, groate optocht met geweldig útsiende fersierde wagens, súppe, hosse, dânse en freemdgaan. Dat is 't wel in 't kort.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Franeker, 11 febrewary 2023

Gyn Bildtse nomineerde bij gadingmakers Taalpriis

't Franeker Diktee, de Trinus Riemersma-dei en 't Franeker Woordeboek binne nomineerd foor de Taalpriis Waadhoeke. Dat het de sjury fan de priis bekend maakt. De earste Taalpriis fan de fiertalige gemeente wort op 21 febrewary, de UNESCO Dâg fan de Mimmetaal, útraikt op de Waddenhoekster Taledâg in de bibletheek fan Franeker.

Die dei is d'r in de bibletheek fan Franeker fan 20.00 ant 22.00 uur 'n feestlik programma om de meertalighyd fan de gemeente - met naast 't Nederlâns ok ryk an 't Fries, Bildts en Franekers - te firen. De priis bestaat út 'n kűnstwerk fan keramist Paulien Ploeger, spesjaal foor deuze priis maakt.

"'t Idee achter de jaarlikse taalpriis en taaldâg is 't ferskiet an ôns talen te fieren en sien late hoefeul at d'r gebeurt an taalpromoasy en -inisjativen," seit De Jong. "En dat is best slaagd. Wij hewwe soafeul mooie, inspirerende en orizjinele nominasys kregen; 't waar 'n hele haister om d'r drie út te pikken."

Bron: Persbericht

Leeuwarden, 9 februari 2023

'Geraffineerde' winkeldief was onder invloed van 'pilletjes'

Vrouwe Justitia

Een bewoner van het azc in Sint Annaparochie zei donderdag tegen rechter Merel Joha dat hij onder invloed van "pilletjes" was, toen hij in augustus, september en november vorig jaar kleding stal in winkels in respectievelijk Surhuisterveen, Leeuwarden en Harlingen.

De man, een 37-jarige asielzoeker uit Sudan, had voor een behoorlijk bedrag aan kleding gestolen. Bij elkaar opgeteld had hij voor meer dan 1000 euro achterover gedrukt. Hij stal voor de handel, bekende hij. Hij verkocht de gestolen kleding door op het azc. Van de opbrengst kocht hij drugs. Bij de vestiging van Scapino in Surhuisterveen had hij een rugzak, truien, drie trainingsbroeken en t-shirts gestolen.

Een maand later was hij in de C&A in Leeuwarden met meerdere kledingstukken en een rugzak, die hij ook in de winkel had gestolen, het pashokje in gelopen. Het bleef deze keer bij een poging, waarschijnlijk had hij door dat hij in de gaten werd gehouden. De kleding liet hij achter, met afgeknipte labels en prijskaartjes.

Bron: WâldNet
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 8 februari 2023

Nog zestig initiatieven over voor Waddendijk. Zoals: opwaarderen vaarroute tussen Oudebildtzijl en Sint Annaparochie

Praamvaren met Auke Kooistra

Tweehonderd initiatieven waren er ingediend rondom het project versterking van de Friese Waddendijk. Dit aantal is teruggebracht naar zestig. Dat staat in het gebiedsdocument over de 47 kilometer lange dijkversterking tussen Lauwersoog en het buurtschap Koehool bij Tzummarum.

Deels is de krimp te verklaren doordat plannen elkaar overlapten en daarnaast is geselecteerd op haalbaarheid en draagvlak. Dat laatste is bijvoorbeeld de reden dat het plan voor de binnendijkse wisselpolder bij Westhoek is geschrapt.

Initiatieven die nog wel kans maken om doorgevoerd te worden zijn onder meer: de aanleg van een kanaal met natuurvriendelijke oevers tussen Westhoek en Zwarte Haan als zoetwaterbuffer voor de landbouw, de aanleg van nieuwe fietsroutes, bankjes en vogelkijkpunten, het herstel van de oude dijktrap bij Wierum en het creëren van een dorpsplein op of rond de dijk, het opwaarderen van de vaarroute tussen Oudebildtzijl en Sint Annaparochie en het creëren van kruidenrijke vegetatie op de dijk. Al deze projecten zullen de komende tijd verder onderzocht worden op haalbaarheid en draagvlak.

Bron: Leeuwarder Courant

Ljouwert, 7 febrewaris 2023

Blau fan dagen, griis fan ônrust

'Deacon Bildts' bysûnder betûfte roman

Sierd Lautenbag is in keunst-skilder fan it Bilt, dy't fêstrûn is yn syn relaasje mei Ilse en útsjoen is op de ivich rjochte linen fan it lânskip by Swarte Haan. Op in eksposysje fan syn wurk yn Amsterdam treft er de Baskyske Amaia, dy’t der foar soarget dat er in pear moannen oan it wurk kin yn de omkriten fan Donostia (oftewol San Sebastian).

Sierd soe wol hielendal brekke wolle mei it Bilt, mar it is Amaia dy’t him de űnmooglikheid dęrfan foarhâldt: ‘Dou saist datst klaar bist met ’t Bildt, met ’t landskap ... Met dyn eigen geboortegrônd. Ik bin bang dat ’t soa niet werkt. Overal dęr’t wy komme nimme wy ôns aigene en ôns geskidenis met. Krekt at ’t Bildt klaar met dij is, kînst sęge datst d’r genog fan hest.’

Sierd wie noch mar in jonkje, doe’t syn heit himsels tekoart die. De dea fan syn heit pleaget him noch altyd om’t er de oanlieding noait begrepen hat en dęrom kin er it ek net loslitte. Hoe’t er fűn is, wa’t him fűn hat, węr’t er fűn is: hieltyd wer komme de tinzen dęroan werom.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Aldebiltsyl, 7 febrewaris 2023

Tennisfjild Aldebiltsyl is op: "Ballen komme net mear omheech"

Anneke van der Woude fan tennisferiening D'Ouwe Rij © Omrop Fryslân, Ronnie Porte

Om it jild foar in nij en feilich tennisfjild te sammeljen, hat Tennisferiening d'Ouwe Rij yn Aldebiltsyl in sponsoraksje útset. Elk kin foar in tientsje de kante meter bydrage oan in nij tennisfjild.

De tritich jier âlde banen hawwe gefaarlike gatten en loslittende linen en de ballen stuiterje der ek net goed. Se hawwe der in minne reputaasje fan krigen by de oare tennisklups, seit Anneke van der Woude fan de feriening.

Eigenlijk, eigenlijk is Baukje Fennema een pelgrim van likmevestje. Ze is zelf de eerste om dat te beamen, want inderdaad, ze deed haar voettocht in stukjes, had altijd haar mobieltje bij zich, genoeg geld op zak en er was vervoer beschikbaar voor naar huis.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 7 febrewary 2023

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Stake"

Ja, hoor, der gaan wy weer. Of beter said: se gaan weer nièt; de bussen en trainen. Deuze week wort d'r namelik weer deur 't streekferfoer staakt. Eand fleden jaar, jannewary en ôflopen donderdeg gebeurde dut ok al. Trouwens, opmerklik dat CNV hierin nou aindlik 's 't inisjatyf nimt.

In 'e regel haalt de FNV de kestanjes út 't fuur wilens de CNV dan wat stikem over 't skouder metkykt of âns said: metlift. Jannewary waar 't befoorbeeld alleen de FNV die't de staking steunde. Maar der wil ik 't fandaag niet over hewwe. Baide fakbonnen gaan deuze week in elk gefal hând in hând.

Fan guster ôf dus gyn streekferfoer. En dus de hele werkweek niet! Dat is nou wat je noeme de staking čcht kracht bijsette.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Luwt, 7 febrewary 2023

Gerard de Jong, columnist. FOTO NIELS WESTRA

Banshee

Achter ôns sat 'n mantsy, de 80 rúm passeerd. D'r sat maar 'n handsyfol mînsen in de filmsaal fan Slieker. ’t Bleek ’n Ingelsman. Hij knoopte ’n praatsy an met syn buurfrou.

"Guster waar ik nag in Keulen", fertelde hij. "Ik sou na huus maar docht doe: ik hew nag nooit in ’t noorden fan Nederland weest". Lirys waar hij, over ’t Fries Museum. Hij had d’r de hele dâg omspaand, môrn gong hij weer.

The Banshees of Inisherin speult him ôf op ’t fiktive ailand Inisherin (’t Gaelic ‘Inis Éireann’ betekent ‘’t Ierland-ailand’), tidens de burgeroorlog, soa’n 100 jaar leden. Op ’t ailand breekt ok ’n konflikt út dat op ’n oorlog útdraait. De oorlog tussen twee boezemfrynden.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Oudebildtzijl, 5 februari 2023

Baukje Fennema: een 'pelgrim van likmevestje'

Baukje Fennema lanceert haar boek met een culturele middag. Foto: Hoge Noorden/Jaap Schaaf (screenshot)

Schrijver en theatermaker Baukje Fennema (68) heeft haar bijzondere theatrale voettocht van Lauwersoog naar de kop van de Afsluitdijk voltooid. Het was een pelgrimsreis langs de waddenkust waarbij ze gezelschap kreeg van drie overleden mannen. Daarover schrijft ze in haar boek: Dijk van een verhaal.

Eigenlijk, eigenlijk is Baukje Fennema een pelgrim van likmevestje. Ze is zelf de eerste om dat te beamen, want inderdaad, ze deed haar voettocht in stukjes, had altijd haar mobieltje bij zich, genoeg geld op zak en er was vervoer beschikbaar voor naar huis.

Maar toch was het eenzaam, toch waren er hoos- en onweersbuien, hitte en mist, en was er introspectie, maar vooral: steeds was er het vermoeden en soms het zeker weten dat er meer is dan we in het hier en nu zien en ervaren.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 31 januari 2023

Motorenmuseum Meijer is een levend museum

Dirk van Tuinen, Sjoerd Meijer en Piet Grijpma in het motorenmuseum

Motorenmuseum Meijer staat sinds 1959 op het terrein van de Meijer Group in St.-Jacobiparochie. In het gebouw staan 50 motoren die tussen 1899 en 2007 zijn gemaakt. De zware motoren komen uit schepen, huizen en landbouwmachines. Elke motor heeft zijn eigen verhaal.

Het museum is in 1959 opgezet. Het begon in de schuur op hetzelfde terrein waar het museum nu staat. De eerst motor van Meijer kwam uit een schip. "D’r waar in Luwt ‘n man die’t ‘n nije motor in syn skip boud hewwe wou. In ‘t skip ston ‘n Junkersmotor. Met ‘n kammeraat is de motor in ‘n dâg d’rút haald en ‘n nije d’rin set. As beloaning foor ‘t werk kregen wij de ouwe motor met.” Dat was de eerste van de verzameling. Meijer heeft de motor nog steeds. ,,Ik bin ‘n fersameler, ik ferkoop nooit wat.”

Meijer en Van Tuinen geven een rondleiding door het gebouw en laten een aantal motoren zien. Achter elke motor zit een verhaal. Er staan inmiddels 50 grote en zware machines. De motoren die het het museum staan wegen tussen de 100 kilo en 120.000 kilo. "Alles wat d’r staat in ‘t museum, werkt nag altyd”, vertelt Van Tuinen. ,,Dat is ‘t mooie fan dut museum; ‘t is levend. De meeste museums binne doad. Der kinne je alleen maar kike.” De oudste, de Loog Landaal, een petroleumvergasser motor, is in het jaar 1899 gebouwd.

Bron: De Nije Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 31 januari 2023

De Skûle Welzijn neemt SWO 't Bildt over

Per 1 januari 2024 neemt De Skûle Welzijn de werkzaamheden van SWO 't Bildt over. De huidige medewerkers van SWO ’t Bildt gaan eind 2023 met pensioen en daarmee is het een mooi moment voor de overname en een nieuwe naam: "Connexa".

Het bestuur van SWO ’t Bildt, de directeur-bestuurder en de raad van toezicht van De Skűle Welzijn hebben in december 2022 de intentieverklaring voor de overname getekend. Dit jaar gaan beide organisaties ervoor zorgen dat alles goed in elkaar overloopt en de activiteiten van SWO ’t Bildt worden doorgezet zoals de deelnemers dat gewend zijn.

“Wij blijven hetzelfde doen wat we altijd al deden. Ons doel is om ervoor te zorgen dat inwoners in de gemeenten Waadhoeke en Harlingen mee kunnen doen in de samenleving”, aldus Joke Bandstra.

Bron: Harlinger Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 31 januari 2023

Lezing Wetterskip over toekomst water in Sint Annaparochie

Het logo van Wetterskip Fryslân

Jeannet Bijleveld van Wetterskip Fryslân houdt op 8 februari om 14.30 uur een lezing in MFC Ons Huis in Sint Annaparochie. Deze activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met de bieb. Thema is de vraag: ‘En wat doen we morgen met water?’

De medewerkers van het Wetterskip kijken altijd vooruit om onze voeten droog en onze dijken sterk. Ze zorgen voor een goed waterpeil in sloten en meren, bewaken de waterkwaliteit en zuiveren het afvalwater.

Maar het klimaat verandert, de zeespiegel stijgt en we krijgen meer neerslag of juist droogte. Die veranderingen vragen om een innovatieve aanpak. Samen met inwoners, bedrijven en organisaties bedenken ze duurzame oplossingen. Steeds op zoek naar het antwoord op die ene vraag.

Bron: Franeker Courant

Sint-Anne, 31 jannewary 2023

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Frys fersetsmuseum"

Lessen bin ik in 't Frys fersetsmuseum weest. 't Waar eerst al even soeke, sêg ik eerlik. Jawis, ik wist wer't 't gebou waar, maar dat ston bij mij bekind as 't Frys museum.

Dat 't fersetsmuseum in 't selde gebou sat of bij 't Frys museum hoorde, meskien baidegaar, kwam ik krekt achter doe't ik an een fan 'e drie loketten froeg wer't ik weze most. Fan mij had dut allegaar wel wat dúdliker angeven worre mâgen.

Ik kocht 'n kaartsy. Dat kostte mij 15,00. Hierfoor sou ik alle tiid nimme kinne foor een fan myn groatste interesses: 't ferset tidens de Tweede Wereldoorlog. In 'e boekekast thús staan tientallen boeken over 't ferset en ok DVD's, maar die sette je fansels niet in 'e boekekast.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Oudebildtzijl, 26 januari 2023

Foto: 112 Fryslân / Ytzen Korf

Gewonde door CO in woning Oudebildtzijl

Donderdagavond is een persoon ernstig gewond geraakt door een incident met koolstofmonoxide(CO) in een woning aan de Nieuwebildtdijk.

De brandweer van Sint Annaparochie ging met spoed ter plaatse voor een melding van een gaslek. De politie stond bij aankomst op de brandweer te wachten. In de woning was iets gebeurd waardoor koolstofmonoxide is vrijgekomen. De brandweer heeft metingen verricht en constateerde een hoge co waarde. De brandweer heeft de oorzaak opgespoord en vervolgens de woning geventileerd.

Een ambulance kwam met spoed ter plaatse voor de bewoner. Na behandeling door ambulancepersoneel is het slachtoffer met spoed per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Bron: 112fryslan.nl

Sint-Anne, 24 jannewary 2023

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Swetskont"

'Drommels', docht ik in niet geef-Bildts doe't ik foor de kappersaak ston en bleek dat d'r én een in de kappersstoel sat én een an 't wachten waar.

Foor de sekerhyd kreeg ik myn hândtillefoan om te kiken at ik meskien ferkeerd keken had. Ni, 't ston d'r dochs echt: ôfspraak om 15.45 uur. Maar goed, ik had de tiid ok wel even.

Dat ik gâf mij rustig del en wachtte op myn beurt. De kapper had 't opfâlend genog niet over foetbâl wat op mij och soa onwinnig overkwam.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Luwt, 24 jannewary 2023

Gerard de Jong, columnist. FOTO NIELS WESTRA

Perspektyf

De Volkskrant pakte saterdeg út met 'n groat intervjoe met Caroline van der Plas. Hur BBB het de wyn in de fan omkeerde flâgen annander knoopte sailen. Met de ferkiezings in antocht hoog tiid om de diepte in te gaan over hur plannen om de stikstofkrisis te besweren.

Lees ’t fooral sels werom, maar ik skrok fan ’t totale gebrek an ideeën. Fan ’t op kynderachtige wize de hakken in ’t sând setten en ’t slútten fan de ogen foor de problemen en útdagings. Se biedt nul perspektyf, komt met ’n handsyfol drogredens en stelt fragen werom at se d’r niet útkomt. Ok weet se niet wer’t Nederland of wer’t Europa nou krekt over gaat. At je dan ’n one issue pertij binne, sorg dan in elk gefal dat je die one issue goed in de fingers hewwe.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Oudebildtzijl, 22 januari 2023

Foto: 112 Fryslân / Ytzen Korf

Auto met draaiende motor in hok woning Oudebildtzijl: 3 gewonden

Drie personen zijn zondagmiddag rond vijf uur gewond geraakt in een woning aan de Nieuwebildtdijk.

De brandweer werd opgeroepen voor een melding van lekkage gevaarlijke stof. Dit omdat er in de woning drie mensen onwel waren geraakt. Twee ambulances kwamen ter plaatse om hulp te verlenen aan de slachtoffers.

De brandweer heeft onderzoek gedaan en de woning geventileerd. Een oude man had de auto aangezet in een hok/schuur die aan de woning vastzit en was dit vergeten. Daardoor zijn drie personen onwel geraakt, een persoon is met spoed per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De andere twee slachtoffers zijn door de tweede ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Bron: 112fryslan.nl

Vrouwenparochie, 17 januari 2023

Jelle de Vos. Geplaatst: 17 januari 2023 om 19:50

Auto slaat over de kop en belandt in sloot

Dinsdagavond 17 januari omstreeks 21.35 uur heeft een eenzijdig ongeval plaatsgevonden aan de Sudhoekstermiddelweg in Vrouwenparochie.

Een personenauto was over de kop geslagen en via de zachte berm in de naastgelegen sloot terechtgekomen. Het is onbekend of er daarbij gewonden zijn gevallen, de inzittenden konden zelfstandig het voertuig verlaten.

Een berger heeft het voertuig uit de sloot gehaald en afgesleept. De oorzaak van het ongeval is niet bekend.

Bron: Hardnieuws

Sint-Anne, 17 jannewary 2023

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Saaie intervjoes"

Na ôfloop fan 't EK reedrijen fleden week waar de diskussy d'r weer doe't 't fait d'r waar dat Nederland op alle dissiplines eerste worde. "Is dat dan nag wel leuk?", froegen mînsen hur ôf. Worre wij fier keer Europees kampioen en dan is't wččr niet goed!

Wij binne in 'e reedrijwereld soa starigan goed bedurven. Jawis, 't is mooier om kampioen te worren at 't op 'e nipper is. Dan is 't spannend weest en dat geeft 't kampioenskap nag meer glâns. 't Klinkt waarskynlik wat núvver út myn mônd, as sjovinistise Nederlander, maar ik fyn 't niet ferkeerd at wij de kommende jaren dochs wat meer teugenstand fan 'e Noren krije. Der wort 't reedrijen alleen maar spannender en dus mooier fan.

Maar at wij al as niet winne, intervjoes komme d'r altiten. 't Hele toernooi deur. Jim hewwe 't fast sels ok wel deur, maar at jim wat doen motte, naar 't hússy of soa, doen dat dan gerust tidens 't intervjoe met 'n reedrijer of reedrijdster. Dan misse jim he-len-dal niks. Hondert persint. Acht fan de tien sęge namelik werklik helendal niks.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Sibrandahűs, 16 januari 2023

Jan 'Keel' de Vries brengt J.J. Cale in 't Bildts in Sibrandahûs

Jan 'Keel' de Vries zingt werk van J.J. Cale in 't Bildts Foto: Baukje Pietje Venema

De Bildtse zanger-liedjesschrijver Jan de Vries komt zondag 22 januari 2023 met zijn programma 'Keel' naar Kloosterkapel Sibrandahûs. ‘Keel’ is een project waarbij de artiest uit Oudebildtzijl zowel bekende als onbekende(re) nummers van de in 2013 overleden singer-songwriter J.J. Cale in het Bildts vertolkt.

Het publiek mag zich alvast verheugen op onder andere ‘They Call me the breeze’ (Se noeme mij De Vries), ‘Cocaine’ (Kokaďne) en ‘After midnight’ (Na middernacht). De songs van J.J. Cale kregen, vooral door toedoen van Eric Clapton, wereldwijde bekendheid.

De Bildtse vertalingen van deze nummers hebben geresulteerd in het prachtige album ‘Keel, J.J. Cale in ’t Bildts’ dat anderhalf jaar geleden werd gepresenteerd.

Bron: Actief online.nl
link Lees het hele artikel >>

Swarte Haan, 15 jannewaris 2023

De libbensmissy fan aktivist en 'Luchtfietser' Dirk Kuiken

Dirk Kuiken mei syn fyts by it Waad © Ellen Floris

Dirk Kuiken, hikke en tein op It Bilt, is aktivist en hat dêr syn libbensmissy fan makke. Syn fęste, betelle baan as einredakteur fan de Ljouwerter Krante hat er dęr foar opjűn.

Kuiken kaam in pear jier lyn yn it nijs doe't er mei in grutte opblaasbere wrâldbol troch Nederlân fytste. Hy kaam mei noch in groepke aksjefierders oan yn Den Haag, dęr't doe in rjochtsaak wie tsjin Shell.

It wie in opfallend byld, dat de hiele wrâld oer gie. Dirk ferskynde foar de kamera's fan de BBC en Al Jazeera. Dizze belangstelling brűkte er en hy rjochte mei in maat de 'Luchtfietsers' op, in aksjegroep fan fytsers.

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele artikel >>

Sint Annaparochie, 9 januari 2023

Energietips, experimenteren en nog veel meer in bieb St. Annaparochie

De 3-D printer in de maakplaats van de bibliotheek

De bibliotheek in St. Annaparochie staat komende weken bol van de activiteiten, die ook (grotendeels gratis) toegankelijk zijn voor niet-leden.

In januari is er elke vrijdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur vrije inloop bij het spreekuur energieadvies en in de middag tussen 13.00 en 17.00 uur op afspraak. Wil je ook een lagere energierekening en meer comfort in huis? Kom dan langs voor tips en vragen.

Op 17 januari tussen 15.00 en 16.30 uur is er een vrije inloop in de maakplaats. Je kunt bijvoorbeeld samen Minecraft spelen of experimenteren met robotjes, de 3D-printer of het greenscreen. Voor kinderen vanaf vier jaar en hun ouders en opa’s en oma’s.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 10 jannewary 2023

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Jannewarydip"

Fleden week ston d'r 'n artikel op 'e websait fan 'e Luwter krant der't angeven worde hoe't je de jannewarydip foorkomme kinne, temînsen at je die hewwe. De feestdagen binne ommers ferbij der't de meeste mînsen 'n hut naar út sâgen. Dan kin ik mij goed foorstelle dat d'r nou even 'n leegte is.

Neffens psycholoog Albert Sonnevelt is 't heel normaal om 'n dip te krijgen. Jawis, praat de mînsen maar 'n jannewarydip an.

Persoanlike stress skynt een fan 'e oorsaken te wezen fan 'n somber gefoel. Neffens Sonnevelt nimme 'n prot eand desimber 'n stikminnig dagen frij om hur weer op te laden, maar dan blykt achterôf dat se helendal niet tot rust kommen binne, om't se de ôflopen weken soa'n prot fan hursels doen mosten. Kortom: aigen skuld neffens de psycholoog.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Luwt, 10 jannewary 2023

Gerard de Jong, columnist. FOTO NIELS WESTRA

Mingelmoes

Fleden week ston ik met 'n mooi intervjoe in 'Trouw', over myn boek Blau fan dagen, griis fan ônrust in 't Bildts. De skriifster, Karin de Mik, appte mij dat de weerslag fan ôns gesprek in desimber d’r nou in ston, al waar se met de kop niet soa gelukkig. De internetredaksy had d’r online ‘n ândere kop boven set as in de pepieren ferzy.

‘Roman in mengelmoes van Fries en Nederlands’. Ik waar ‘t met Karin eens. Sels sou ik ‘t niet in ‘t hoofd hale ‘n streek- of mingtaal ‘n ‘mengelmoes’ te noemen. Ik kon d’r moeilik echt lilk om worre, omdat ‘t mij niet meer ferbaast. Ik hew al soa faak metmaakt dat media út de Randstad-regio streektalen niet op weerde skatte. Even suchte, ‘t hoofd skudde en weer feerder.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Sint-Anne, 9 jannewaris 2023

Foarsitter ikkerboufakbûn: 'Foar goed fertsjinmodel boeren binne Europeeske ôfspraken nedich'

NAV-foarsitter Teun de Jong foar de sűkerbiten op syn hiem © Omrop Fryslân

Nije wike tiisdei begjinne lang om let de tafeloerlizzen dy't liede moatte ta in 'breed lânbou-akkoart'. Sa'n akkoart moat de agraryske sektor wer perspektyf biede foar de langere termyn.

It sluten fan sa'n lânbou-akkoart yn oerlis mei de sektor, wie ien fan de advizen fan stikstofkrisismanager Johan Remkes yn syn rapport 'Wat wel kan'. In lânbou-akkoart soe ek it betrouwen tusken de agraryske sektor en de oerheid better meitsje moatte.

By de petearen heart in ridlik ambisjeus tiidpaad. As it oan Lânbouminister Piet Adema fan De Wylgen leit, soe sa'n akkoart, as it heal kin, der yn maart, of oars uterlik begjin april lizze moatte. Foarsitter Teun de Jong fan ikkerboufakbűn NAV neamt it tiidpaad 'bysűnder útdaagjend'.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 4 jannewary 2023

Sander Krist en Leendert Nauta. Foto: De Nije Bildtse Post

Sander en Leendert met 'Kyk op 2022'

Oudjaarsdâg, in 'e 'Even Bildts'-ouwejaarssjo gâven Sander Krist en Leendert Nauta kommentaar op 't ôflopen jaar 2022.

De mînsen die't der niet bij weze konnen en die't 't ok niet foor de radio hoord hewwe hč wat mist. Derom kinne je 't hieronder nag 's belústere.

      


Leeuwarden, 3 januari 2023

Fasil over zijn passie voor muziek

Still uit de video op Omrop Fryslân

Fasil groeit op tussen de uitgestrekte weilanden. Aan de oude zeedijk in Sint Jacobiparochie. Hier wordt er Bildts gesproken: een Fries dialect dat voor hem als thuiskomen voelt. Terwijl het gros van zijn leeftijdsgenoten op het voetbalveld staat, richt Fasil zijn aandacht op theater en muziek. Hier plukt hij nu de vruchten van. Fasil timmert aan de weg als muzikant onder de naam Faske. Waar hij ook komt en gaat, Fasil is trots op zijn Friese roots. Dat mag iedereen weten.

Deze video is gemaakt door Roosmarijn Jongsma. De mini-documentaires die je ziet zijn gemaakt in samenwerking met New Noardic Wave en Leen een Fries. Met dank aan de Provincie Fryslân. Kijk voor meer informatie over de leen-Friezen op www.leeneenfries.nl.

Bron: Omrop Fryslân
link Klik hier voor de video >>

Leeuwarden, 3 januari 2023

Roman in mengelmoes van Fries en Nederlands

Gerard de Jong: ‘Taal is identiteit en een wezenlijk onderdeel van wie we zijn’.Beeld Reyer Boxem

Journalist Gerard de Jong schreef de eerste roman in het Bildts, een mengtaal van Nederlands en Fries. De Bilkert (inwoner van de voormalige Friese gemeente Het Bildt) kon niet anders dan in zijn moedertaal schrijven.

De spreuk op het tegeltje bij zijn grootouders in het Friese Sint Annaparochie vond hij als kind onheilspellend. In het Bildts, een mengtaal van Nederlands en Fries, stond er: ‘De lucht is blau fan dagen, griis fan ônrust’. Schrijver/journalist Gerard de Jong (43) gebruikte hem, op de eerste drie woorden na, als titel voor zijn roman. “Het staat voor het menselijk leven. Blauw betekent dat het goed gaat. En dan ineens is het grijs en is alles anders. Als jochie kende ik de betekenis niet, maar ik vond de tekst wat dreigends hebben.”

Bron: Trouw

Sint-Anne, 3 jannewary 2023

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Karbidskiete"

Waarskynlik sille se 't mij fooral in 'e wouden niet in dank ôfnimme, maar ik sit gelukkig op 't failige Bildt der't dut gyn tradisy is.

Wer hestou 't over? O ja, sorry, der had ik met beginne motten. Ik hew 't over karbidskiete. En jim hewwe al bespeurd dat ik der helendal niks met hew. Karbidskiete fyn ik dan ok de meest onnoazele aktiviteit die't je maar bedinke kinne. 't Het werklik niks om 'e hakken.

Dochs binne d'r 'n prot die't soks geweldig fine. Blykber is't geweldig om hyltyd 'n knal te horen. Ik begryp echt niet dat mînsen geniete kinne fan knallen. Dat se dan gnize om en waarskynlik kikke fan alle knallen die't komme.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Sint-Anne, 3 jannewary 2023

Trots is startpunt fan striid foor ôns talen

'Dat ânderen der folklore in sien, mot ôns koud late.'

Gerard Stout skreef over 't Frys en de streektalen (LC 16 december). Hij benoemde sitewasys werfan hij fon dat de taal ferworde tot folklore; 'n nagal denigrerende foorstelling fan saken, folklore dat make búttenstaanders d'r al heel gau fan. Dat binne mînsen die't niet in de gaten hewwe dat in Frysland serieus met de tweede rykstaal en de streektalen omgaan wort, jůst omdat se brúkt worre as kommunikasymiddel.

De gemeente Waddenhoek het bijgelyks 'n stevig taalbelaid, niet om in te speulen op 'n mooglike behoefte fan búttenôf na folklore, maar om fia de talen de kommunikasy te stimuleren. Dat gebeurt fanút de fizy dat taal kommunikasy ís.

Bron: Leeuwarder Courant / Ingezonden
link Lees 't hele instuurd stik >>

 

 

 

 

 

 

 

 


 >