Sint Annaparochie, 26 september 2023

Slachtoffers busongeluk Berltsum zijn scholieren en bewoners van azc Sint Annaparochie

Veertien mensen raakten gewond, van wie vier zwaar. Foto: Kappers Media

In de lijnbus die betrokken was bij het zware verkeersongeluk bij Berltsum dinsdagmiddag, zaten negen bewoners van het asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie. Dat zegt burgemeester Marga Waanders van Waadhoeke in een reactie op de aanrijding waarbij een bus en een taxibusje frontaal botsten en veertien mensen gewond raakten, van wie vier zwaar.

Elizabeth Vogelzang

Rond half drie botsten op de N383 bij Berltsum een lijnbus van Arriva en een taxibusje voor leerlingenvervoer van Dorenbos frontaal op elkaar. In de lijnbus zaten elf personen van wie één zwaargewond raakte. De taxibus had drie inzittenden, twee schoolkinderen en een chauffeur. Alle drie raakten zwaargewond.

Speciaal onderwijs

De taxi werd gebruikt voor gemeentelijk leerlingenvervoer, zegt Marga Waanders, burge-

meester van Waadhoeke. "De gemeente heeft daarvoor een contract met Dorenbos. De kinderen in het busje werden naar speciaal onderwijs gebracht.”

Asielzoekerscentrum

Bijna alle passagiers van de lijnbus waren bewoners van het asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie, zegt de burgemeester. "Negen van de inzittenden wonen in het azc.”

Tragisch

"Het is een zwaar en tragisch incident”, zegt Waanders. "We moeten eerst alle ouders en betrokkenen informeren.” Over hoe het met de slachtoffers gaat kan de burgemeester niks zeggen. "De mate van verwondingen verschilt heel erg. We kunnen alleen maar hopen dat iedereen het redt. Zodra mensen terugkomen uit het ziekenhuis worden ze opgevangen en krijgen nazorg of slachtofferhulp aangeboden.”

'We kunnen alleen maar hopen dat iedereen het redt'

Aangeslagen

Bij taxibedrijf Dorenbos waren ze aangeslagen door het tragische ongeluk. Het bedrijf wilde niet officieel reageren, medewerkers waren druk met het informeren van betrokkenen over de gebeurtenis.

Bron: Leeuwarder Courant