Oudebildtzijl, 26 maart 2024

20 miljoen streams voor megahit 'Ik ben kachel', maar toch stopt OBZ met muziekavontuur

De OBZ-leden Jelte Jan, Dylan en Kees met de Awards, Foto: Joachim de Ruijter

Drie jaar nadat het een hit werd is Ik ben kachel van OBZ al dik 20 miljoen keer gestreamd op Spotify. De drie vrienden uit Oudebildtzijl die verantwoordelijk zijn voor de oorwurm treden niet meer op, maar kregen als herinnering aan de woelige periode ieder wel een Gouden én een Platina Award.

Even mochten ze ruiken aan het leven van een popster. De drie vrienden uit Oudebildtzijl (OBZ), Kees Postma (21), Jelte Jan van der Zee (25) en Dylan van der Feen (24). Met hun hit Ik ben Kachel , verpakt in een optreden van een half uur, stonden ze een jaar lang in heel Nederland op de podia. Cafés, schoolfeesten, festivals en feesttenten. Soms voor vijf man, vaker veel meer en één keer zongen er in de Brabanthallen in Den Bosch zelfs 16.000 man hun nummer mee.

Hoeveel optredens ze in dat bewuste jaar, 2021, hebben gedaan? De drie kijken elkaar eens aan. Zestig keer? Nee, eerder zeventig concluderen ze. Maar na dik een jaar is de koek op. Dylan, die van de drie de meeste muzikale aspiraties heeft wil niet meer en trekt in het voorjaar van ’23 de stekker eruit. Hij wil verder als muziekproducer.

Bron: Leeuwarder Courant
link Hier het hele artikel >>

Luwt, 12 maart 2024

Gerard de Jong

't Is 'n freemd poadium, 'n hotel

At je út de koffer leve fâle ândere saken je op, stelle je jesels ândere fragen, dinke je ândere dingen.

De lift skoat omhoog. Ik keek naar ‘t skermpy dat ‘t ferdiepingsnummer angâf. De nummers rôlden as fruit op ‘n gokkas foorbij, soa hard gong ‘t. Bij ferdieping 13 gong hij fol in de ankers. Ik had dos op 16 drukt?

Ja, op ‘t paneel sâg ik ‘t road-omrânde ‘16’-knoppy. De lift had soa’n gang had dat hij drie ferdiepings foor de bestimming al ôfrimme most, te fúl, as een die’t foor ‘t eerst rijles het en ‘t rimpedaal soawat deur de ka

rrossery drukt. Tussen de 15de en 16de ferdieping gong ‘t inenen weer starichysan, as ‘n ouwe man die’t him in ‘n hyt bad sakke laat.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Sint-Anne, 26 maart 2024

De toan fan Jan de Groot: “Ik laat het weten”

Jan de Groot

Echt, ik hew niks teugen de Luwter Krant, maar se make 't mij al bliksemse dreeg.

Fleden jaar gâf ik in deuze kollum krityk op 't fait dat se ophouden met 'n folledige maandegfoetbâlbijlage, maar in plak fan begrip kreeg ik hoan fan 'n sjoernalist fan die krant over mij hine die't op syn toantsys trapt waar en dus niet teugen krityk kon.

Nou graag andacht foor 't folgende: doe't sjoernalist Anko de Jong ophoude, had de krant gyneen meer om de teksten foor de krant naar 't Bildts te fertalen.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Sint Annaparochie, 24 maart 2024

Sint Annaparochie verlangt naar 't ouwe parky en trekt groen statussymbool uit de vergetelheid

Dorpshistoricus Jan Keizer in het verwaarloosde plantsoen achter het oude gemeentehuis in Sint Annaparochie. Foto: Hoge Noorden/Jaap Schaaf

Toen de nieuwsgierige dorpshistoricus Jan Keizer ging graven in de oorsprong van een verloederd plantsoen in Sint Annaparochie, stuitte hij op een grote verrassing: in het Bildtse dorp is een uniek landschapspark van een tuinautoriteit vernietigd. Aan Waadhoeke de taak het statussymbool van weleer te herstellen. „’t Ouwe parky is nooit op weerde skatten.”

„'t Is niet bęst soa't ‘t d’r tunworig bijlait.” Jan Keizer had vooraf gewaarschuwd. Het zou een haveloze en troosteloze boel zijn achter het oude gemeentehuis van Het Bildt in Sint Annaparochie. Daarmee is niks te veel gezegd.

De dorpshistoricus schudt het hoofd wanneer hij een blik werpt op het sombere plantsoen met de lekke verzakte vijver. Dit is de plek waarover het dorp al jaren schampert. Dit is de waterbak die bekendstaat als ‘horrorvijver’ waarin eendenkuikens niet bij de hoge randen konden opklimmen en hopeloos verzopen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Hier het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 20 maart 2024

'Toe maaarrrr! Goed zo!' Jan uit Oudebildtzijl is met husky Blue in Kuinderbos voor laatste wedstrijd van het seizoen

Menner en timmerman Jan Beimers met Blue. 'Hij doet het toch maar allemaal voor je.' Foto: Niels de Vries

Ook zonder sneeuw sloven poolhonden zich graag uit. Nog één keer denderden de leden van sledehondenclub DASSC dit seizoen door het bos. "Toe maaarrrr! Goed zo!"

Blue is bijna niet te houden. ‘Stil. Klaar.’ Jan Beimers (45) uit Oudebildtzijl probeert zijn husky – aan een lijn achter de kampeerbus – sussend tot rust te manen. Maar Blue blijft uitgelaten opspringen, blaffen en kopjeduikelen. De baas, kalm: "Hij weet dat-ie zo mag."

Jan Beimers trekt zijn hesje met nummer 28 aan en klikt Blue aan een lijn met schokdempertje voor zijn step. Deelnemers in zijn categorie (één hond plus menner op step) starten zo om de minuut om een uitgezette trail van 6 kilometer door het bos zo snel mogelijk af te leggen. Met de commando’s ‘links’ en ‘rechts’ stuurt hij Blue om de greppels en scherp door de bochten, hij stept mee waar-ie kan.

Bron: Leeuwarder Courant
link Hier het hele artikel >>

Vrouwenparochie, 20 maart 2024

Van Dam-orgel Vrouwenparochie „klonk vals; nu is het een heel fraai instrument”

Het Van Dam-orgel in het Friese Vrouwenparochie. beeld Marchje Andringa

Restauratie Van Dam-orgel (1844) feestelijk afgesloten. Een voor Friesland belangrijk instrument bevond zich "in beroerde staat", zo zegt orgeladviseur Theo Jellema. ,Na vijftig jaar wachten is er een heel fraai instrument.”

Aan het Kerkplein in Vrouwenparochie staat de Bordenakerk, zoals het godshuis nu heet. Een hervormde dorpskerk en de oudste kerk op It Bildt. In 1669 besloten de toenmalige Staten van Friesland 3500 carolusguldens beschikbaar te stellen voor de bouw van de kerk. In 1671 werd de eerste preek gehouden, voordat er een orgel stond. Dat zou nog heel lang duren. Pas in 1844 kwam er een orgel, gebouwd door Luitjen Jacob en Jacob van Dam.

De laatste restauratie was in 1943, ruim tachtig jaar geleden. „Het was hoognodig dat er iets ging gebeuren. Het instrument klonk vals”, vertelt voorzitter Laas Bonnema van de hervormde gemeente Vrouwenparochie. In 1986 werd al een plan van aanpak opgesteld. Toenmalig orgeladviseur Jan Jongepier (1941-2011) wist dat een flinke ingreep noodzakelijk was om het instrument te behouden voor de toekomst. „Een restauratie voor een bedrag van 226.000 gulden, toen nog.”

Bron: Reformatorisch Dagblad
link Hier het hele artikel >>

Sint-Anne, 19 maart 2024

De toan fan Jan de Groot: "Een-twee-drie plof!"

Jan de Groot

Ik wor oud. Dat is al te hopen en ok nag 's in goeie gesondhyd. Danke. Maar wat ik bedoel is dat ik soa starigan niet altiten meer met 't jongereand metlope kin, al doen ik nag och soa myn best.

Nim nou dat 'steen-pepier-skeer' fan Feijenoord-speulers an 't begin fan deuze maand. Drie speulers denen dut spultsy om út te maken wie't de frije trap nimme mocht. Dut fyn ik gekanstekerij en dus wainig respekt toanend foor de teugenpertij.

Binne de speulers meskien dommer worren? Want sęg nou sels: sokke dingen hoefdestou echt niet te ferwachten fan Cruijff, Van Hanegem en Rensenbrink en ok niet bij Koeman, Van Basten en Gullit. Maar goed, der wil ik 't feerder niet over hewwe.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Grou, 17 maart 2024

Brandweer Sint Annaparochie tweede bij brandweerwedstrijden in Grou

Rink Rutmer Sterk namens St.-Anne in actie op de Freule links Jelwin Kaper Foto: Richard Miedema

Zaterdag werd bij een bedrijfsverzamelgebouw de brandweervaardigheidstoets, ook wel wedstrijd genoemd, klasse brandbestrijding gehouden. Acht brandweerploegen deden hieraan mee. Door brandweer Grou was een scenario opgezet in samenwerking met ABWC Fryslân

Het scenario ziet er als vogt uit: op zaterdag 16 maart komt er een melding binnen bij de meldkamer van een gebouwbrand aan De Finnen 1 in Grou. De brandweerploegen werden opgeroepen voor een gebouwbrand. Het gebouw is in gebruik als bedrijfsverzamelgebouw waar een bootopslag is gevestigd en een fietsenwinkel (“Bij (re)cicle”). De fietsenwinkel is nog in aanbouw.

De brandweer Surhuisterveen kwam als eerste uit de bus, brandweer Sint Annaparochie werd tweede. Nummers 1 en 2 gaan door naar de 1e ronde gewestelijk brandbestrijding op 25 mei in Heerenveen.

Bron: 112 Fryslân

Sint-Anne, 14 maart 2024

Rink Rutmer Sterk namens St.-Anne in actie op de Freule links Jelwin Kaper Foto: Richard Miedema

Alfred Miedema de nije foorsitter KF St.-Anne / Drie Spul is út

't Bestuur is d'r in slaagd met Alfred Miedema 'n nije foorsitter te finen. Murk de Jong hout d´r met op as foorsitter/bestuurslid. Ok wort ´t bestuur útbraid met twee leden.

Alfred is gyn onbekinde binnen de kaatsklup. Hij is jarenlang jeugdfoorsitter weest en de ôflopen jaren koördineerde hij de kantine en ketering. ‘Ik stean altiid iepen foar fernijing mei de juste minsken moat it slagje’ aldus de 61-jarige.

Naast Alfred komme Petra Meijer en Alle Sterk 't bestuur fersterken. Alle Sterk het bestuurlike erfaring bij OKK Bitgum. Petra Meijer het ok sin in de bestuursfunksy. KF St.-Anne / Drie Spul Is Út het nou fijf bestuursleden. Alex Krol is pinningmeester en Brenda Boonstra sikretaris

Bron: Bildt.nu

Vrouwenparochie, 12 maart 2024

Afbeelding ter illustratie

Brandweer naar Vrouwenparochie voor een woningbrand

Op maandag 11 maart uur is de brandweer van Stiens aan het begin van de avond met grote spoed uitgerukt naar de Súdhoekstermiddelweg te Vrouwenparochie

Dit gebeurde na een melding van een woningbrand. Het gaat om een brand in een schoorsteen.

De brandweer Stiens ontving de melding om 18:36 uur via het P2000 netwerk. Met onder meer 1 tankautospuit en 1 hoogwerker is de brandweer aanwezig. Vanuit Leeuwarden is assistentie gevraagd.

Bron: StadIndex.nl/alarmeringen.nl

Luwt, 12 maart 2024

Gerard de Jong

Ik hew 'n Maarten Biesheuvel-obsessy

De korte ferhalen fan Maarten Biesheuvel binne om te janken soa mooi: kranksinnig, onweerstaanber grappig en geregeld skrinig. Soa intimiderend goed ok dat je de aigen pin in tweeën breke wille en in dut goddelik skiinsel je aigen eerdse pogings ferfloeke.’

‘Waarom schrijven mensen verhalen, gedichten en romans? Waarom maken ze schilderijen, beeldhouwwerken, muziekstukken? Ik denk omdat ze het niet kunnen laten, ze zingen als een vogeltje. Ze zijn eigenlijk ziek, ze willen de Schepper evenaren’. (Job Leiba, 1774-1805)

Had ‘t eerder kinnen? Sonder twifel. Kammeraat Hendrik had al langer as ‘n sindeling op mij inpraat, maar bekering laat him niet ôfdwinge. Maar nou is ‘t soa feer: ik hew ‘n Maarten Biesheuvel-obsessy.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Sint-Anne, 12 maart 2024

De toan fan Jan de Groot: "Oplucht"

Jan de Groot

'n Stikminig jaren leden fertelde ik jim dat d'r nagal wat stikken gong doe't ik 'n huus kocht had. Foor 't groatste part is dut deur de jaren hine allegaar maakt of ferfongen.

Faak gaat d'r dan wat mis tidens de klus werdeur d'r bij mij altiten spanning is. Fan: "Wat slecht nijs krij ik nou weer te horen tidens de ripperasy of ferfanging?" 't Hart slaat mij as 'n lammesteertsy at dan de deur fan de weunkamer opengaat.

De groatste put bewaarde ik foor fleden week. Al frij gau na't ik in 't nije huus kwam te weunen, bespeurde ik al dat d'r wat met 't rioel waar. Alle keren at ik deurtrok in perioades dat d'r 'n prot regenwater fâlen waar, dan maakte de pot 'n burrelend geluud.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Vrouwenparochie, 9 maart 2024

De energie spat van het podium tijdens de optredens van Bildtstar. Foto: Piet Douma

Bildtstar is meer dan goed op weg

Vier jaar na de oprichting is Bildtstar klaar voor de volgende stap. Op het podium komt steeds meer ruimte voor eigen werk en de in januari uitgebrachte single Burning after Midnight werd op Spotify al 25.000 keer beluisterd. De single is het voorproefje van de gelijknamige en eerste EP die 26 april wordt gepresenteerd in De Neushoorn in Leeuwarden.

"Dat is absoluut onze droom. En we zijn goed op weg." De bandleden van hardrockband Bildtstar draaien er niet omheen. Het antwoord op de vraag of het de ambitie is om rond te kunnen komen van hun muziek is een combinatie van zelfvertrouwen en hoopvolle verwachting.

Bron: Leeuwarder Courant
link Hier het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 7 maart 2024

Beeldmaker: AS Media - Ytzen Korf

Brandweer blust brandende prullenbak

Donderdagavond 7 maart om 21.10 uur was brand ontstaan in een prullenbak achter het gemeentehuis aan de Van Harenstraat in Sint Annaparochie.

De brand is door de brandweer gedoofd.

Er wordt uitgegaan van brandstichting.

Bron: Hardnieuws

Het Bildt, 5 maart 2024

Unieke streektaal in de Friese polder

De Groate Kerk, Sint Jacobiparochie

Friesland staat bekend om de Friese taal, maar wist je dat er binnen de provinciegrenzen nog een unieke streektaal te vinden is? In het Bildt, een polderstreek aan de noordwestelijke Waddenkust van Friesland, wordt nog steeds Bildts gesproken: een mengtaal die Friese grammatica combineert met Hollandse woorden. Aan de hand van vijf woorden vertellen we je wat meer over het Bildts.

Misschien denk je gelijk al: waar komt de naam van het Bildt eigenlijk vandaan? Mogelijk verwijst de streeknaam naar het Hollandse woord “opbillen”, wat het aanslibben van land betekent. Het Bildt is namelijk een poldergebied, dat vanaf 1505 door landarbeiders uit Zeeland en Zuid-Holland is drooggelegd met de 14 kilometer lange Oudebildtdijk.

Bron: Noorderland
link Hier het hele artikel >>

Zwarte Haan, 5 maart 2024

Foto: Facebook Zwarte Haan

Beweuners niet tefreden over ferkeerssitewasy op Zwarte Haan

Op de facebookbladsy fan Swarte Haan fâlt te lezen dat de ferkeersmaatregels die't de gemeente troffen het gyn effekt had hewwe. Op Swarte Haan hadden se trouwens niet âns ferwacht.

De gemeente sou fleden jaar 90.000 euro besteed hewwe om de ferkeersoverlast op Swarte Haan op te lossen maar de beweuners binne blykb er allesbehalve tefreden.

"De boel wordt nog steeds door leeghoofden vol gezet zodat de toegang naar de Zeedijk wordt geblokkeerd. Bewoners van de Zeedijk zijn er mooi klaar mee. Knap stukje werk van de gemeente Waadhoeke", aldus 't kommentaar op Facebook.

Bron: Facebook Zwarte Haan

Sint-Anne, 5 maart 2024

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Lego"

"Van Lego kun je alles maken" worde d'r in myn jeugd songen in de reklame over dut speulgoed. Nou hew ik niet soa gau begroatens met mijsels, maar dochs fon ik 't alle keren sneu foor mijsels at ik die reklameleus hoorde, want soa waar dat bij mij niet.

Ik waar en bin helendal niet technys; sęg maar gerust onhandig. At ik doe fan fier legoblokkys 'n fierkantsy make kon, dan waar ik al soa wiis as 'n protter. Maar hou dut fast. Der kom ik aansen op werom.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Zwarte Haan, 4 maart 2024

Noorderlicht was goed zichtbaar in Zwarte Haan

Het Noorderlicht was zichtbaar in Zwarte Haan. Foto: Anton Kappers

In Zwarte Haan was zondagavond het noorderlicht zichtbaar. Ook in andere plaatsen in Friesland zagen mensen het natuurverschijnsel.

Vooral fotografisch was het noorderlicht duidelijk te zien, maar wie goed keek, kon ook met het blote oog een lichte gloed en wat kleur in de lucht zien.

Het noorderlicht wordt veroorzaakt door een wolk van elektrisch geladen deeltjes die van de zon afkomstig zijn. Als die deeltjes in de atmosfeer terechtkomen en daar botsen op zuurstof- en stikstofdeeltjes, komt energie vrij die leidt tot de kleuren in de lucht. Het hele proces vindt plaats op zo’n 80 tot 1000 kilometer boven het aardoppervlak, aldus Weeronline.

Het noorderlicht is niet heel vaak te zien boven Nederland. De elektrisch geladen deeltjes worden vooral naar de Noordpool en d Zuidpool getrokken, waar het aardmagnetisch veld het sterkst is.

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 4 maart 2024

Gerrit Keizer uit Oudebildtzijl was beroemd.

'Klaine Kaizer' 150 jaar geleden geboren

Vandaag is het 150 jaar geleden dat de beroemde Gerrit Keizer werd geboren in Oudebildtzijl. Z'n bijnaam was 'de Klaine Kaizer', vanwege zijn geringe lengte.

Wie in de negentiende eeuw een uiterlijke afwijking had, kon veel geld verdienen met optredens. Zo’n carričre had de 80 centimeter lange Keizer destijds ook. Hij trad zelfs op in Amerika.

Zijn fietsje en zijn schaatscapriolen – hij reed tussen de benen van anderen door – haalden geregeld de kranten. Enkele jaren geleden kreeg Keizer een standbeeld in Oudebildtzijl.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 2 maart 2024

Teun de Jong. Foto: Jacob van Essen

Teun de Jong stopt bij Akkerbouw Vakbond

Akkerbouwer Teun de Jong uit Sint Annaparochie stop na vijftien jaar als voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). Hij wordt opgevolgd door Adrie Vermeulen uit Swifterbant.

De Jong volbracht de maximale ambtstermijn van vijf keer drie jaar. Die loopt op 1 oktober af, maar er is voor gekozen om de opvolging samen te laten vallen met het begin van het zomerreces op 1 juli.

Als voorzitter toog De Jong de afgelopen jaren meermaals naar Den Haag voor overleg met het ministerie van Landbouw, onder andere voor het Landbouwakkoord. Hij pleitte steevast voor een betere vergoeding voor akkerbouwgewassen. Onder meer om boeren beter in staat te stellen aan duurzaamheidsverplichtingen te voldoen. "Er komt nou beweging in de goede richting.”

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 29 februari 2024

Durk Posthumus (42) en Louisa Hartgers (42) uit Sint Annaparochie. Foto: Durk Posthumus

Durk Posthumus (42) en Louisa Hartgers (42) uit Sint Annaparochie trouwen op schrikkeldag

Trouwen, dat wilden ze. En wanneer precies, dat maakte niet heel veel uit. Toen Durk Posthumus (42) en Louisa Hartgers (42) uit Sint Annaparochie de agenda erbij pakten kwamen ze eerst uit op Pinksteren. „Mar dat is dochs net handich.” Toen viel hun oog op de extra dag van februari. „Ien kear yn de fjouwer jier, dat is unyk.” Dat moest het worden. En nu stappen ze op schrikkeldag in het huwelijksbootje.

Louisa en Durk kennen elkaar al van de middelbareschooltijd en hij is bevriend met haar broer. Hun levens liepen daarna uit elkaar. Allebei trouwden ze en kregen kinderen, hij vier, zij drie. Toen die relaties eindigden en ze elkaar opnieuw tegenkwamen was daar de vonk en diepe liefde. Die wordt nu bezegeld met een huwelijk.

Bron: Leeuwarder Courant
link Hier het hele artikel >>

Sint-Anne, 27 febrewary 2024

De toan fan Jan de Groot: "Asbestgenog"

Jan de Groot

Lessen braken wij 't ouwe hok ôf. Dut likent 'n klain putsy, maar dat ferandert at d'r asbest in 't spul is. Der waar 't dak naamlik fan maakt.

Dan motte je dat eerst bij de gemeente anfrage. Op 'e websait fan de gemeente Waddenhoek sou dat maklik anfroegen worre kinne. En ik mot sęge dat at je 't woord 'asbest' infulle, dan komme je drekt der't je weze motte.

Maar dat is ok drekt 't enigste maklike. Ik bin 'n stikminnig keer opnij begonnen en alle keren kwam ik weer ergens âns út. 't Waar om gek fan te worren. Werom mot dat nou soa ingewikkeld? 'n Labyrint fan niet relevante fragen en derdeur kwam ik ergens út der't ik niet weze most.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Sint Annaparochie, 26 februari 2024

Webshopeigenaar uit Sint Anne dupeerde tientallen mensen, maar ontkent aantijgingen

Still uit Stegeman op de Bres (SBS6)

Tientallen gedupeerden beschuldigen Marijke van D. van oplichting en bedrog. De eigenaar van een voormalige webshop en kledingwinkel in Sint Annaparochie voelt zich “onterecht aan de schandpaal genageld” door het SBS6-programma Stegeman op de Bres.

Tot voor kort was Van D. eigenaar van de kledingwinkel Flawly aan de Warmoesstraat in Sint Anne. Daarnaast runde ze een gelijknamige webshop voor damesmode en schoenen.

“Het ziet er allemaal heel netjes uit”, vertelt een van de gedupeerden, Kirsty Willems, in het tv-programma van onderzoeksjournalist Alberto Stegeman. “Als je bestelt, zou het een dag later worden verzonden, maar niets komt aan. Ze reageert niet op berichten. Je krijgt geen bestellingen en ook geen geld terug.”

Bron: Omroep Zilt
link Hier het hele artikel en de uitzending>>

Froubuorren, 26 febrewary 2024

Dizze bylden fan de Alvestędetocht fan 1986 hellen de NOS net

Oene Krist, Sander Nieuwhof en Jurjen Enzing © Omrop Fryslân

Se wisten dat se in unyk plak hiene dêr't net ien filmje koe: Sander Nieuwhof, Oene Krist en Joop Bijlsma. Mei syn trije wachten se op 26 febrewaris 1986 tusken Wier en Froubuorren op de kopgroep fan de Alvęstedetocht.

It wie in plak węrfan't se wisten dat de NOS der net komme koe. By tafal leinen se de dęr earste űntsnapping fan Evert van Benthem fęst.

De bylden leine oant no ta stof te fangen yn it argyf fan Nieuwhof. Mar hy hat de filmbylden oerdroegen oan it Fries Film & Audio Archief yn Ljouwert.

Bron: Omrop Fryslân
link Sjoch it hiele ferhaal >>     link Lęs ek it LC-artikel >>

Sint-Jabik, 25 febrewary 2024

Foto: AS Media

Brandweer blust skorstynbrand in Sint-Jabik

Sundegaven brak d'r brând út in 'n skorstyn in Sint-Jabik. De brandweer had 't fuur gau onder kontrôle.

Met 'n lâder kon de brandweer de skorstyn gau beraike en fege. De weuning is derna fentileerd omdat der wat rook in hong.

Bron: Omroep Zilt

Wassenaar, 23 februari 2024

Burgemeester Leendert de Lange en het echtpaar Kapinga-Streefkerk

Burgemeester feliciteert diamanten echtpaar Kapinga-Streefkerk

Burgemeester Leendert de Lange bracht hulde aan het echtpaar Kapinga-Streefkerk ter gelegenheid van het zestig jarig huwelijksjubileum. Meneer Kapinga, geboren in 1939 in Sint Annaparochie en mevrouw Kapinga-Streefkerk, geboren in 1943 in Rotterdam, hebben een bijzondere reis achter de rug. "Het was in de zestiger jaren erg moeilijk om een huis te vinden," vertelt meneer Kapinga, die destijds werkte voor de gemeente Oegstgeest.

De heer Kapinga, opgeleid tot ingenieur op de HTS in Leeuwarden, heeft door de jaren heen verschillende posities bekleed, waaronder die van Directeur Gemeentewerken en vrijwillig commandant van de brandweer in Zuidhorn, ook wel bekend als het Wassenaar van het Westerkwartier.

Bron: De Wassenaarse Krant
link Lees het hele artikel >>

Hilversum, 22 februari 2024

Faske brengt nieuw nummer uit: Huisje Boompje Hypotheek

Still uit de clip

Als steuntje in de rug voor de pechgeneratie maakte Faske een nieuw nummer. Vanaf morgen pas te streamen, maar vanmiddag was 'ie al even te horen in De Nieuws BV van BNN/VARA op NPO Radio 1.

Het nummer is bedoeld als protestnummer vanwege de gebroken beloftes in de politiek maar ook om de betrokkenen een hart onder de riem te steken. "Ik wil er niet te zuur over doen. Ik heb wel zoiets van pak het aan, ga niet bij de pakken neerzitten. Dat is wel de boodschap", aldus de uit Sint Jacobi afkomstige Faske tijdens de uitzending.

Bron: NPO Radio 1
link Hier het fragment >>

Vrouwenparochie, 22 februari 2024

Van Dam-orgel Bordenakerk gerestaureerd

Van Dam-orgel Bordenakerk Vrouwenparochie

In december 2023 voltooide de firma Bakker & Timmenga de restauratie van het orgel van de hervormde Bordenakerk in Vrouwenparochie (Fr). Op zaterdag 2 maart wordt het orgel opnieuw in gebruik genomen.

Het orgel werd in 1844 gebouwd door Luitjen Jacob en Jacob van Dam, vertegenwoordigers van de tweede generatie van het bedrijf dat van 1779 tot 1926 bestond. Het instrument werd opgezet als een orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk en aangehangen pedaal.

Al in 1985 stelde Jan Jongepier een rapport op waarin hij pleitte voor een terugkeer naar de Van Dam-situatie. De firma Bakker & Timmenga bracht een offerte uit. Pas in 2023, bijna veertig jaar later dus, werden de werkzaamheden uitgevoerd. Door nauwgezet sporenonderzoek in het orgel en het kopiëren van onderdelen uit Van Dam-orgels uit dezelfde tijd, kon het instrument weer bijna zonder compromissen in zijn oude luister worden hersteld.

Bron: Orgel Nieuws
link Lees het hele artikel >>

Ljouwert, 21 febrewary 2024

De lekkerste snert fan Fryslân komt út Sint Anne

De nije snertkening © Omrop Fryslân, Frouke Pekema

De lekkerste snert fan Fryslân komt út Sint Anne. Siem Willem van Steinvoorn is de winner wurden fan de snertwedstriid fan Omrop Fryslân. De sjuery is unanym yn it oardiel. Fan 20 dielnimmers is de snert fan Van Steinvoorn de lekkerste, seit sjuerryfoarsitter en topkok Reitse Spanninga.

De 50-jieriige van Steinvoorn wurket yn it deistich libben by de gemeente Súdwest-Fryslân. Hy woe earst eins hielendal net meidwaan oan de snertwedstriid. "Myn suske trune der op oan. Dat hie se de foarige kear ek al dien, doe't Omrop Fryslân de lekkerste snert fan Fryslân socht."

It winnende resept fan Van Steinvoorn is oer de jierren wol feroare, seit er. "Dit is echt oars as de snert dy't mem eartiids makke. Ik pas hieltyd wat oan."

Bron: Omrop Fryslân
link Lees het hele artikel >>      link Sjoch hjir de fideo >>

Sint-Anne, 20 febrewary 2024

Herinrichting plantsoen St.-Anne

Lyze Feitsma fan de werkgroep overhandigt de planferantwoording en de history-stúddy anwethouwer Dijkstra. Foto: Jelke de Jager

't Plantsoen achter gesondhydssintrum 't Raadhuus lait d'r maar sútterig bij. De staat fan de fiver is sels soa min dat d’r stekken om hine staan om gefaarlike sitewasys te foorkommen.

Plaatslik Belang St.-Anne het derom fier jaar leden, in overleg met gemeente Waadhoeke, ‘t inisjatyf nommen om wat an ‘t park te doen. D’r is ’n werkgroep opricht om plannen foor ‘n herinrichting fan ’t hele plantsoen te ontwikkelen. In ’t eerste halfjaar is d’r nag tegaar werkt met de gemeente Waadhoeke. Maar deur omstannigheden is de werkgroep derna selsstannig feerder gaan. ’t Waar ’n intensyf trajekt en d’r is ’n heel wat werk ferset. ’n Getal as 2100 frijwilligersuren sait ’n prot.

De werkgroep het ‘n planferantwoording ‘Herinrichting Gemeenteplantsoen St.-Annaparochie’ maakt werin’t de plannen foor ‘t nije plantsoen omskreven worre. Belangrike achtergrôndinformasy komt út de stúddy na de history fan ‘t plantsoen. Baide dokuminten binne op maandeg 5 febrewary overhandigd an wethouwer Dijkstra fan Waadhoeke.

Bron: Bildt.nu
link Lees 't hele artikel >>

Sint Annaparochie, 20 februari 2024

'Rembrandt en Saskia' geselcteerd voor Toerisme Challenge

Oene en Johannes presenteren hun idee voor het Rembrandt & Saskia project. Foto: Niels Westra

De Toerisme Challenge is afgerond. De vijf Friese initiatieven die het afgelopen jaar hulp kregen, hebben hun plannen gepresenteerd en moeten op eigen benen verder om toerisme in hun regio verder tot leven te brengen.

De TAF (Toerisme Alliantie Friesland) stimuleert de Friese gastvrijheidssector door hulp te bieden aan kleine projecten. Een van hun initiatieven is de Toerisme Challenge. Die werd afgelopen week voor het eerst gehouden.

De Toerisme Challenge begon met achttien initiatieven, en na de selectierondes bleven er vijf over, verspreid over de provincie. Ze hebben een ding gemeen: de leefbaarheid in Friesland verbeteren. De vijf projecten zijn: ‘Rembrandt en Saskia’ (Sint Annaparochie), ‘Gastvrijheid aan de Lauwers’, ‘Terherne Extra op de Kaart’, ‘Moddergat Dijk van een Verhaal’ en ‘Groene Ster’.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint-Anne, 20 febrewary 2024

De toan fan Jan de Groot: "Frans"

Jan de Groot

Jim motte 't mij maar niet kwalik nimme, maar deuze week kies ik helendal en inkeld foor mijsels. Ik pak dat poadium dus lekker foor mij sels. Kin mij even helendal niks skele.

Ik reäliseer dat 'n prot fan de lústeraars d'r deuze week fast gyn sak an fine sille, maar die motte d'r maar even deurhine. Per slot fan reken duurt de kollum maar kwalik drie menútten.

Ik wil 't naamlik deuze week hewwe over de sanger en kabaretier Frans Halsema. Fan him hew ik alle mezyk. Dat sait genog.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Franeker, 17 februari 2024

Waadhoeke investeert 1,5 miljoen in opknappen Bildtdijken

Huizen aan de Oudebildtdijk. Foto: Google Streetview

De gemeenteraad van Waadhoeke stelt bijna anderhalf miljoen euro beschikbaar voor het verduurzamen van minstens vijftig woningen aan de Oude- en Nieuwebildtdijk. Op deze manier wordt de leefbaarheid en veiligheid in het gebied verbeterd.

Het plan is om de Stichting Herstel dorpen en Bildtdijken in te schakelen om de verduurzaming uit te voeren. Met de stichting zullen daarover nog nader afspraken worden gemaakt.

Het bedrag van 1.489.740 euro is ongeveer een derde van het totaalbedrag. Het overige geld komt uit het Volkshuisvestingsfonds van de landelijke overheid.

Bron: Omroep Zilt

Franeker, 15 februari 2024

Geen eensgezindheid in Waadhoeke over huisvesting arbeidsmigranten

Foto: Omrop Fryslân

Niet meer in de dorpen, maar een plek in het buitengebied of bij bedrijven. Dat is het voorstel voor het nieuwe huisvestingsbeleid voor arbeidsmigranten van de gemeente Waadhoeke. Er is al jaren discussie over, en ook op dit plan is kritiek.

Zowel de inwoners als de gemeente vinden dat de migranten een goede plek moeten hebben om te wonen en dat moet zoveel mogelijk bij de bedrijven zelf. Maar niet alle voorwaarden en plannen staan zwart op wit in de nieuwe huisvestingsplannen van de gemeente, waardoor het draagvlak snel minder wordt.

Marcel van der Vaart van dorpsbelang St.-Jacobiparochie geeft aan dat arbeidsgezinnen nog wel een plek kunnen hebben in het dorp, omdat die mensen meer binding hebben met het dorp en bijvoorbeeld de kinderen daar ook naar school gaan. “Het probleem voor ons gaat om de ‘short-stay’-arbeidsmigranten, die hier minder dan een jaar zijn.”

Bron: Omroep Zilt

Franeker, 15 febrewary 2024

Toi Toi Ouwe-Syl en Rennie Steensma nomineerd foor Taalpriis Waadhoeke

Rennie Steensma bij haar Bildtse bordjesmolen voor het verenigingshuis De Spitsroeden. FOTO JAN SPOELSTRA

Teneelferening Toi Toi Ouwe-Syl en Rennie Steensma fan Aigenarigheden binne, tegaar met Iepenloftspul Waling Dykstra nomineerd foor de Taalpriis Waadhoeke. Dat het de sjury fan de priis bekind maakt.

Ut alle insturings binne drie nominasys koazen die't kâns make op de Taalpriis: Toneelferening Toi Toi Ouwe-Syl, die't al twintig jaar Bildts teneel op de planken bringt, Ouwedykster Rennie Steensma fan kedowinkel Aigenarigheden, die't Bildtse produkten an de man bringt en hur met skriven inset foor de Bildtse taal en Iepenloftspul en projekt 'Wat bisto leaflik?!' over Waling Dykstra, út Spannum.

De priis wort op 21 febrewary útraikt op de jaarlikse Waadhoekster Taaldâg in MFC Ons Huis in St.-Anne.

Bron: Persbericht

Sint Annaparocjie, 13 februari 2024

Prefab-bouwer in Sint Annaparochie kan twee weken na het faillissement al weer door

Het bedrijfscomplex aan De Draai in Sint Annaparochie. Foto: LC

De failliete prefab-fabriek Hout Konstruktie Friesland in Sint Annaparochie maakt een doorstart onder de vleugels van het Franeker bouwbedrijf Van Marrum.

Twee weken geleden zagen de eigenaren Freerk en Harmke van der Meer geen andere oplossing dan het faillissement voor Hout Konstruktie Friesland aan te vragen. Door het opnieuw uitstellen van enkele grote bouwprojecten kon de Bildtse houtskeletbouwer zijn personeel geen salaris betalen.

Dankzij de overname door Van Marrum kan het bedrijf weer verder met minimaal acht van de vijftien medewerkers. "Maar de verwachting is dat alle werknemers mee over gaan", zegt curator Oscar van Oorschot.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Luwt, 13 febrewary 2024

Gerard de Jong

ING minacht de Frys-pratende klant

Oh, ING ... Wat maakst 't dijsels moeilik: Frise klant belt met syn bank, hoort dat de metwerker ok 'n Fries is en wil Frys met hur prate. Maar dat mâg de ING’er niet. Se mâg inkeld Nederlâns prate (of Ingels, in teugenstelling tot ‘t Frys gyn Rykstaal).

De bank hout fast an ‘t belaid: bankmetwerkers mâge gyn Frys prate omdat se de call & chat en de tone of voice monitore. Dat kin blykber inkeld in ‘t Hollâns en Ingels. Wer te beginnen? Puntsgewiis dan maar? Ik garneer ‘t met wat Ingelse termen, soadat ING ‘t meskien ok snapt.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Sint-Anne, 13 febrewary 2024

De toan fan Jan de Groot: "Karnaval"

Jan de Groot

Soa, die halfwizerij der in 't súdden is hest ok weer an 'e kant. Alleen fandaag nag. Maar wat 'n poppekast. Fine jim ok niet?

Ho, ik hoor jim der niet in te betrekken: ěk fyn 't 'n groate poppekast. Maar dat het fansels met de kultuur te krijen. Se hewwe 't altiten maar over boven en ônder de rivieren. En deronder souwen se feul beter feestfiere kinne as wij. Och jong, deronder kinne se súppe...

Fergeleken met die loi út 't súdden skine wij te drinken as koorknapen. Temînsen, soa stel ik 't mij foor, h'n. Dat de Brabanders en Limburgers op ôns del kike wat betreft feestfiere en dat allegaar deur dat karnaval. Maar dat hoeft dus niet soa te wezen, h'n. Begryp my goed.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Oudebildtzijl, 9 februari 2024

De eenzame elektrische fietser

Baukje, een van de bezoekers van de boekpresentatie in Het Graauwe Paard, was op de fiets gekomen, vanuit Leeuwarden. "Wel elektrisch hoor", relativeerde ze. Maar toch: de wegen van Het Bildt (tegenwoordig gemeente Waadhoeke) zijn duister en kronkelig, straatlantaarns vinden ze daar een teken van zwakte.

Auke van het Graauwe Paard zette ons in een achterzaal die ik zo mooi vond dat hij me de rest van het bedrijf ook meteen maar liet zien. De eetzaal/het café, daar was ik wel eens geweest, maar achterin is ook een grote toneelzaal, met podium, bar en al, om je vingers bij af te likken. "Het is een van de weinige in Friesland die er nog zijn", wist kenner Ekko me later te vertellen. "En ook nog op de begane grond, vaak zijn ze op een bovenverdieping."

Bij de bezoekers was een Friestalige mevrouw die toch heel goed in het niet-Friestalige Bildt had kunnen aarden, ze had er in het onderwijs gewerkt, Sabine was er, die een tijdlang met ons gezwommen heeft in de Prinsentuin en Sjoerd was mee, die toevallig die dag bij me op bezoek was.

Bron: walthaus.blogspot.com

Franeker, 9 februari 2024

Ruim drie miljoen euro voor Noordwest-Fryslân

De watertoren in Sint Jacobiparochie is één van de projecten die eerder geld kreeg vanuit het Europese LEADER-programma. Foto: Erna Kolkman.

Via het Europese LEADER-programma verstrekt de provincie Fryslân een subsidie van drie miljoen en 175.000 euro voor plattelandsprojecten in de regio Noordwest-Fryslân. De watertoren in Sint Jacobiparochie is één van de projecten die eerder geld kreeg vanuit het Europese LEADER-programma.

Piet Meerdink, voorzitter van Locale Actiegroep Noordwest: ,,In Noordwest-Fryslân bruist het in de dorpen en steden van ideeën en energie. We kijken er naar uit om de eerste concrete projectplannen te beoordelen.” Tussen nu en het jaar 2027 kunnen plannenmakers hun projecten indienen om van de subsidiemogelijkheden gebruik te kunnen maken.

Elk gebied heeft in een zogenaamde Lokale Ontwikkelingsstrategie aangegeven welke thema’s zij de komende jaren zelf belangrijk vinden en wat voor soort projecten ze graag willen stimuleren. Dat betekent voor de regio Noordwest-Fryslân dat subsidie kan worden aangevraagd voor projecten die zich richten op duurzaam ondernemen in de groene sector, uitdragen en versterken van de identiteit van het gebied, elkaar ontmoeten in een gezonde omgeving en ruimte creëren voor de toekomst.

Bron: Franeker Courant

Nij Altena, 7 febrewaris 2024

HEA! De oppimpte keet fan Nij Altena

De oppimpte keet fan Nij Altena

'Pimp dyn keet'. Mei dy opdracht is de jongerein fan Nij Altena fûleindich oan de slach gien. Se wolle yn dizze wedstriid fan de gemeente Waadhoeke wol as moaiste keet út de bus komme.

Der is in nije bar yn kaam, der is skildere en der wurdt noch fan alles ophongen. Sa meitsje de jongeren fan harren űnderkommen in sműk plakje dęr't se jűns geregeld mei-inoar 'chillen' en in pilske drinke.

Se tinke mei gemak neiste konkurrinten Tsjom en Tsjummearum ferslaan te kinnen. Op 16 febrewaris folget de útslach fan de wedstriid.

Bron: Hea! / Omrop Fryslân
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 7 februari 2024

Prúlhoek op vier na gevaarlijkste kruispunt voor fietsers

Langhuisterweg - Middelweg-Oost (N393) in Sint Annaparochie

Friesland telt veel gevaarlijke kruispunten voor fietsers, vindt de Fietsersbond. Vaak gaat het om kruisingen met provinciale wegen (N-wegen). De bond heeft een lange lijst samengesteld.

Kruispunten zijn door de bond beoordeeld op basis van verschillende criteria. Bij verkeersveiligheid is snelheid de belangrijkste factor, gevolgd door onder meer de drukte op het weggedeelte (officieel: auto-intensiteit en fietsintensiteit). Ook in dit onderzoek van de Fietsersbond weegt snelheid fors mee. Vandaar de vele N-wegen in de lijst. Dit wil niet zeggen dat rare hoekjes, oversteken en kruisingen in bijvoorbeeld steden ongevaarlijk zijn.

Op basis van de criteria en scores van de Fietsersbond is de Prúlhoek, de kruising Langhuisterweg - Middelweg-Oost (N393) in Sint Annaparochie, de op vier na gevaarlijkste locatie voor fietsers in Friesland.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 6 febrewary 2024

De toan fan Jan de Groot: "Skoalfoto"

Jan de Groot

Foor soa'n twee weken leden ston d'r 'n stikky in Het Parool dat hyltyd meer skoalen stoppe met klassefoto's. Se binne skitende benaud foor 'n skadekleem.

De privacywet die't in 2018 infoerd worde sorgt d'r foor dat d'r 'n heel gedoe komme kin werdeur hyltyd meer middelbare skoalen ophouwe met klassefoto's.

't Is dochs wat. In watfoor wereld leve wij soa starigan? 't Wort hyltyd gekker. Niks is meer goed. Te feul eten en te min eten waar baidegaar al niet goed, maar nou is ŕl 't eten dat je innimme wille blykber niet goed.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Sint Annaparochie, 3 februari 2024

'Het lot veranderde alles'

Ahmad Aboud uit Sint Annaparochie

De Syrische vluchteling Ahmad Aboud uit Sint Annaparochie verloor zijn ouders, broers en zus bij de verwoestende aardbevingen in februari vorig jaar in Syrië en Turkije. "Ik mis ze heel erg. Niemand kan de plaats van die familieleden innemen."

De familie Aboud vluchtte eerder vanuit Syrië naar Jordanië en vervolgens naar Turkije. "Maar het leven was in Turkije niet meer leefbaar door discriminatie en de aanscherping van de wetten tegen vluchtelingen", vertelt Ahmad (23). "Daarom besloten mijn minderjarige broer Noor en ik te vluchten.” In december 2022 arriveerde Ahmad samen met zijn jongere broer Noor in Nederland. Het doel van de broers was de hele familie in de toekomst te herenigen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Berltsum, 2 februari 2024

Politie deelt beelden van verdachte die ontkwam na overval Berltsum

Foto: AS Media

Dik een maand na de overval op een tankstation in Berltsum heeft de politie beelden van de verdachte gedeeld. Ze hopen dat iemand de man of zijn fiets herkent.

De verdachte overviel op 29 december het tankstation aan de Bitgumerdyk bij Berltsum met een vuurwapen. Of tenminste, probeerde dat: de bediende overmeesterde de man en kreeg hem het station uit.

De verdachte ging er te voet vandoor richt Sint Anne, agenten vonden hem niet meer terug. De fiets, een blauwe elektrische Giant Twist, waar hij mee aankwam bleef achter.

De politie vraagt mensen die de verdachte of zijn fiets herkennen, om contact op te nemen met de politie op 0800-6070 of via Meld Misdaad Anoniem.

Bron: Omroep Zilt
link Klik hier voor de beelden >>

Sint Annaparochie, 31 januari 2024

Prefab-fabriek in Sint Annaparochie ging in twee weken failliet

In Sint Anna bouwden ze een bedrijfshal van 1200 vierkante meter en werd er een splinternieuwe CNC-machine aangerukt. Eigen foto

Aan de rand van Sint Annaparochie staat een splinternieuwe prefab-fabriek, boordevol opdrachten. Toch ging Hout Konstruktie Friesland in twee weken tijd failliet.

Als curator Oscar van Oorschot woensdagochtend het terrein oprijdt, staan er bij de kantooringang drie mannen te roken. Handen in hun zakken, niet al te vrolijk ogend. Van Oorschot groet ze hartelijk en loopt met zijn handen vol gevulde koeken het pand binnen.

Even later zitten veertien van de vijftien werknemers in de kantine. De jurist gaat op een stoel tegenover hen zitten. "Ik moet jullie allemaal ontslaan", zegt hij. "En dat doe ik bij deze." De groep lijkt het onbewogen aan te horen. Een enkeling glimlacht een beetje krampachtig.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Anne, 30 jannewary 2024

De plysje op de plak fan it ynsidint © CAMJO Media

Dea fan man Sint Anne bliuwt mystearje

De plysje hat net efterhelje kinnen wat de dea-oarsaak wie fan de man dy't yn augustus ferline jier oantroffen waard op de N393 by Sint-Anne. Neffens de plysje binne der gjin sinjalen dy't wize op in misdriuw.

De 35-jierrige Ljouwerter waard troch twa auto's oanriden, mar lei doe al op de dyk. Mooglik waard er dęrfoar net goed, seit de plysje. It űndersyk is no klear. De neibesteanden binne dęrfan op de hichte brocht.

Bron: Omrop Fryslân

Sint Jabik, 30 jannewary 2024

Brânwacht Sint Anna

Brân yn stâl mei kij Sint Jabik

De brânwacht is útriden foar in brân yn in stâl yn Sint Jabik. Neffens de brânwacht wienne der noch kij yn de stâl.

Doe't de brânwacht oankaam by de stâl wie der al gjin sprake mear fan brân. Dat meldt de brânwacht.

Der hat wol in stekflam west dy't foar reek soarge hat.

De minsken en kij binne net ferwûne rekke.

Bron: Omrop Fryslân

Luwt, 30 jannewary 2024

Knipsels

Gerard de Jong

't Fersamelen sat d'r altyd al in: artikels en stikkys útknippe en beware. Ik froeg plakboeken en pritt-stiften op ‘e jareg froeger. ‘t Inplakken bleef d’r al gau bij, met as risseltaat doazen en doazen fol losse knipsels die’t ik elke ferhúzzing weer metsleepte.

Ik taalde d’r aigenlik nooit naar. ‘t Waar d’r, dat waar genog. Met in ‘t achterhoofd ‘n ‘t faag idee dat ik, at ik met pînsjoen weze sou, d’r ‘s goed foor sitten gaan sou. De balâns opmake.

Om oud en nij hine wou ik de werkkamer oprúmme en kwam ik se teugen. Oud en nij is ‘n gefaarlike tiid om opsloegen herinnerings teugen te kommen; ik had tefeul frije tiid om de nostalgise lokroep te weerstaan. Maar werom ok wachte ant ik de 70 passeerd bin? Werom niet nou ‘t bijnander knipte argyf indúkke?

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Sint-Anne, 30 jannewary 2024

De toan fan Jan de Groot: "Reklame deur lilke mînsen"

Jan de Groot

Okee, elkeneen het 'n aigen fizy wat nou 'n kreaze frou of man is, maar over een ding kinne wij 't metnander eens weze: in 'e regel binne 't kreaze mînsen die't metspeule in 'n reklamefilmpy.

Late wy 't soa sęge: dat binne dan altiten mînsen der't elkeneen fan sait dat 't in 't algemeen kreaze mînsen binne, ok al is 't al as niet je smaak, om 't soa maar 's te sęgen.

Hewwe jim befoorbeeld wel 's 'n lilke man of frou in swimbroek of bikini sien in de reklame? Ik kin 't mij in elk gefal niet heuge. Maar ja, krekt as met kreas: wat is nou čcht lilk?

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Luwt, 29 jannewary 2024

Gemeentlike belastings gaan dut jaar fors omhoog

De gemeentebelastings gaan ok in Frysland dut jaar omhoog, deurnander met 6,2 persint. Dat is leger as 't lanlike gemiddelde (8,5 persint).

De groatste toename fan belastingsopbringsten wort begroat op Skiermonnikoog: 18,6 persint. Fan de gemeenten an de faste wâl ferwacht Harlingen 't meeste ekstra binnen te krijen (8,4 persint). In Waddenhoek is dut 6,9 persint.

De meeste inkomsten hale hest alle gemeenten út de onroerendsaakbelasting (ozb). Die gaat in Frysland met 6,6 persint omhoog: bij de fastewâlgemeenten 't meeste in Waddenhoek (10,5 persint).

Bron: Omrop Fryslân
link Lees 't hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 27 januari 2024

Watertoren wordt B&B: 'Als ik later groot ben, ga ik in de watertoren wonen'

De grootste klus was het maken van de ramen. Foto: Erna Kolkman

Misschien heb je wel eens gedoucht onder het water uit de watertoren in Sint Jabik. Maar na jarenlang plannen kan je er straks slapen en Noordwest-Friesland overkijken. “Toen onze zoon klein was zei die: als ik later groot ben, ga ik in de watertoren wonen,” vertelt eigenaar Erna Kolkman. “En op een geven moment stond er een bord in de tuin.”

Na lang plannen en verbouwen is de watertoren straks een B&B. Op 41 meter hoogte worden twee appartementen gebouwd. Vanuit bad kan je dan kilometers ver kijken. “Echt een fenomenaal uitzicht.”

Al had dat nog wel wat voeten in de aarde: de ramen moest in een 70 centimeter dikke muur: “Dat is verreweg het aller, alleringewikkeldst geweest,” vertelt Kolkman. “Met een hoogwerker en een man met een slijpschijf die stukje bij beetje eruit haalde.”

Bron: Omroep Zilt
link Zie hier de video >>

Sint-Anne, 27 jannewary 2024

Sint-Anne staat op plak 16 wat 't tal misdriven angaat

Omrop Fryslân publiseerde 'n kaartsy met de fyftig stâden en dorpen in ôns provînsy met 't groatste tal registreerde misdriven. Der kin fan alles onder fâle soa as inbraak, stoalerij, fraude of 't rijen onder infloed.

De top ses fan plakken met de meeste misdriven wort fansels formd deur de plakken met de measte inweuners. Dat binne op folgorde: Luwt, Drachten, Sneek, Hearefeen, Harlingen en Wolvega.

Derna binne der wel ferskillen. Soa staat Joure wat 't inweunertal angaat op 'n seuvende plak, maar wat 't tal misdriven angaat op plak tien. Kwa misdriven staat just Franeker op plak seuven (kwa tal inweuner op plak negen).

Sint-Anne fâlt op met 154 registreerde misdriven en dermet op 't sestiende plak. Dat is in ferhouding feul want wat inweunertal angaat staat Sint-Anne op plak 24.

Bron: Omrop Fryslân/Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 25 januari 2024

Man (34) uit Sint-Annaparochie veroordeeld voor poging zware mishandeling van meisje van 16

Vrouwe Justutia

Voor een poging tot zware mishandeling van een 16-jarig meisje is een 34-jarige inwoner van Sint Annaparochie donderdag veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur.

Het eerste wat officier van justitie Sus Broekstra was opgevallen, was het grote leeftijdsverschil tussen de verdachte en het slachtoffer. "Ik denk dan, wat doen deze mensen met elkaar in het uitgaansleven?”

De verdachte was begin april vorig jaar met het meisje en een vriendinnetje op stap in Leeuwarden. Vooral het meisje zou behoorlijk onder invloed zijn geweest. Zij had verklaard dat de verdachte haar na het stappen in de auto zou hebben gesleurd, waarna zij op de terugreis zou zijn mishandeld.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 23 januari 2024

Woningbouw in Sint Annaparochie

Emma Zuidema, foto: Ellen Floris

Emma Zuidema, raadslid in de gemeente Waadhoeke, heeft een rubriek in Bildt.nu onder de kop "Wat gebeurt er nu weer in Franeker?" In de tweede editie van dit jaar vertelt ze het een en ander over de woningbouplannen op het Bildt.

Voor Sint-Anna schrijft ze dat er al langere tijd gesproken wordt over een plan Sint-Anna-Zuid, maar na een gesprek met het dorpsbelang, omwonenden en andere geďntereseerden wordt nu ingezet op een duurzamere uitbreiding. In het aangepaste bestemmingsplan, dat tot 29 januari ter inzage ligt, is voorzien in een fase 1a met maximaal 35 koopwoningen en een daaropvolgende fase 1b voor nog eens maximaal 36 woningen, waarvan 10 sociale huurwoningen.

Daarnaast wordt ook gewerkt aan het plan Stadhoudersweg 65a. De eigenaar zou deze voormalige hovenierlocatie liever gebruiken voor woningen. Door een wijziging in het bestemmingsplan zouden op deze locatie straks 11 levensloopbestendige woningen gerealiseerd kunnen worden. "Maar zover is het nog niet, het plan ligt eerst ter inzage", schrijft Emma Zuidema.

Bron: Bildt.nu
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 23 jannewary 2024

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Ontrúmmingsoefening"

Eand fleden jaar is ôns bedriif ferhuusd naar 'n ânder gebou. Midden in 'e stâd en in een fan de hoogste gebouwen fan Luwt. Fansels most 't even winne, maar dat waar ok soamaar klaar.

Leuk datstou dut ôns fertelst, maar wer gaat de kollum deuze week over? Niet te rimpen. Dut waar nag maar de inlaiding. Wij hadden naamlik fleden week der de eerste ontrúmmingsoefening.

Ik kwam krekt met 'n kollega die maandegoffend út 'e lift setten na 'n kort pypskoft doe't wij hoorden dat d'r 'n ontrúmmingsoefening an 'e gang waar. Ik gong niet drekt rechtsomkeert, maar besloat eerst om myn tas, die't naast myn bero ston, te krijen, want mocht 't al serieus weze, dan had ik in elk gefal de tas bij mij en kon ik met 'e auto op huus an.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Vrouwenparochie, 21 januari 2024

Hardrockband Bildtstar met nieuwe clip “Burning After Midnight"

Still uit clip “Burning After Midnight

“Raw oldschool, fast and trashy, with that glimmering hint of shiny class Rock and Roll”, zo omschrijft BildtStar zijn muziek.

De hardrock band heeft een eigen studio in Vrouwenparochie, Fryslân waar het iedere donderdagavond samenkomt om te repeteren en het schrijven van nieuwe muziek.

Het liedje “Burning After Midnight” gaat over de ontmoeting van een man en een vrouw met beiden een flinke rugzak uit het verleden.

Bron: Nieuweplaat.nl
link De clip “Burning After Midnight” >>

Leeuwarden, 19 januari 2024

Waarom een Amerikaanse actrice die doorbreekt in Hollywood naar Leeuwarden is verhuisd

Zoë Soul met haar moeder Wilma Boomstra in Leeuwarden. Foto: Eran Oppenheimer

Er woont een jonge Hollywoodster in hartje Leeuwarden. Zoë Soul (28) schittert momenteel in Netflix-hit My life with the Walter Boys en speelde in films met Hugh Jackman en Jake Gyllenhaal.

Haar liefde voor acteren ontstond in Los Angeles, die voor zwart-witdrop kreeg ze via haar Friese moeder, shorttrackcoach Wilma Boomstra. Boomstra nam net een baan aan als bondscoach van Kazachstan, Zoë staat in de startblokken voor seizoen 2 van Walter Boys . „Cultuurschok? Hollanders zijn geweldig, maar soms wel bot.”

Wilma vult aan. „Maar Zoë was veertien, iemand moest zich om haar bekommeren. Dus regelde de filmmaatschappij zo’n grote limousine die dan bij mijn ouders in Sint Jacobiparochie voor kwam rijden. Mijn moeder werd ingeladen en in alle weelde naar Schiphol vervoerd. En vervolgens in Atlanta weer opgehaald door de volgende limousine. Nou, ik weet van mijn moeder dat de buren dan wel verbaasd stonden te kijken.”

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 18 januari 2024

Grand opening van Estafashion op 3 februari

Kijkje in de winkel

Op zaterdag 3 februari om 10.00 uur opent Estafette recyclewinkels in Sint Annaparochie met trots haar nieuwste aanwinst Estafashion: een hippe kledingwinkel met alleen tweedehands mode. De winkel is een laagdrempelige plek voor modeliefhebbers van Sint Annaparochie en daarbuiten, die bewust kiezen voor duurzame kleding.

"Wij streven naar een fijne winkelervaring en het creëren van een toegankelijke plek voor iedereen. Dat doen we door onze kleding vanaf nu op een een mooie zichtbare plek midden in de winkelstraat te laten zien, waar iedereen kan binnenwaaien en welkom is", geeft Wiert de Haan - filiaalleider van Estafette Sint Annaparochie - aan.

Tijdens de feestelijke officiële opening vanaf 10.00 uur wordt iedereen verwelkomd met wat lekkers, er zijn verschillende workshops te doen en alle klanten krijgen een gratis spaarkaart met extra korting. Kortom: genoeg te zien en te doen.

Bron: Franeker ../actueel

Wier, 17 januari 2024

Nije koepel en 250.000 euro moatte Wier ferlosse fan radar-misêre

Sa komt de koepel oer de radar © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

De lûdsoerlêst troch de radar yn Wier moat ferline tiid wêze. Woansdei wurdt der in koepel oerhinne pleatst. Dy moat der mei foar soargje dat omwenners gjin lęst mear ha fan de ynstallaasje. De radar sels is ek űnder hannen naam.

Nei 40 jier tsjinst dien te hawwen, waard de ferâldere radar fan Wier yn 2020 ferfongen troch in hypermoderne ferzje. Dy soarge lykwols foar in soad oerlęst.

Omwenners hienen net allinnich lęst fan it lűd, mar makken ek melding fan steuringen yn de wifi, lampen en telefyzjetastellen. Yn de rin fan tiid ha definsje en produsint Thales in soad testen dien, mar in oplossing is nea fűn.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees het hele artikel >>
(Foto Bertus Hogendorp)

Sint Jacobiparochie, 16 januari 2024

Metalen platen voor Teake Triemstra geplaatst

Onlangs is deze prachtige metalen plaat aangeboden door KV het Noorden aan Taeke Triemstra wegens zijn geweldige prestatie afgelopen jaar, het behalen van de top van het klassement aller tijden!

Afgelopen zaterdag werd deze geplaatst, uiteraard door Taeke zelf en onze vrijwilligers Piet Grijpma en Roel de Weert.

De platen zijn aan 2 kanten van het dorp te bewonderen, Oosteinde en Zuideinde.

Bron: sintjabik.nl

Nij Altoenae, 16 januari 2024

‘Tinderen voor (meer) kinderen’, staat op het kombord van Nij Altoenae. Foto: Pieter Vellinga

'Tinderen voor kinderen': Nij Altoenae komt in actie voor natuurlijke aanwas

Geen Kinderen voor Kinderen, maar 'Tinderen voor kinderen'. Dat staat sinds de jaarwisseling op kartonnen bordjes door heel Nij Altoenae.

Het idee ontstond in de keet, vertelt Klaas van der Meer. Aan de ene kant moet de lokale basisschool de deuren sluiten, aan de andere kant telt het dorp juist veel vrijgezellen. „Dus daar wilden we iets mee doen.”

Zo hingen de jongeren het dorp vol met geplastificeerde kartonnetjes. ‘Tinderen voor (meer) kinderen’, stond sindsdien met grote letters onder het kombord van Nij Altoenae.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Luwt, 16 jannewary 2024

Gerard de Jong

I

Ik tref I. in 'n parkeergerazy in Luwt. Welke mâg ik niet sêge, der waar se heel dúdlik over. At ik ok maar wat fertel over hur útterlik of idintiteit, is ’t over. ‘Dan weet ik dij te finen en sil ik dij, hoe spitig ok, ’t leven suur make in de media.’

’t Klinkt waarlik niet as ôfwaaid praat. At d’r een ding is dat I. kin, dan is ‘t hur pâd na de media fine. Se weunt soawat in de krant.

I. is ’n enigma ferpakt in ‘n raadsel. As ’n nag niet ontdekte diepseefis leeft se in totale donkerens. Ongrypber, onsichtber maar omnipresint. ’t Skâd is hur habitat. En dos is se ’n mîns, en mînsen binne failber.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Sint-Anne, 16 jannewary 2024

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Bassie en Adriaan"

Wat hew ik dochs met Bassie en Adriaan? Wat hewwe myn broer en sus dochs met Bassie en Adriaan? En wat het heel Nederland dochs met Bassie en Adriaan?

Blykber 'n heel prot en se likene sels nag populęrder as koaningin Maxima fan 'n stikminnig jaar leden!

Dut blykt út de dokumintęre die't fleden week op 'e tillevizy útsonden worde over de baide broers Van Toor. Elkeneen die't an 't woord kwam, waar och soa anthoesjast over de baide mânly en over de omgang met hur. Allegaar súpperlativen en d'r waar werklik gyn inkel kritys woord te horen.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Wier, 15 januari 2024

Foto: Bertus Hogendorp

Koepel over radar Wier tegen geluidsoverlast bijna klaar

De SMART-L radar in Wier krijgt een koepel. Uit onderzoek van Defensie en fabrikant Thales afgelopen zomer blijkt dat een dergelijke koepel naar verwachting het geluidsniveau merkbaar reduceert.

Nu voldoet de radar nog niet aan de geluidsnormen voor de avond- en nachtelijke uren en veroorzaakt geluidshinder in de omgeving.

De nieuwe koepel voor de radar van Wier lijkt bijna klaar voor plaatsing. Het lijkt zo wel een zwartgeverfde voetbal.

Bron: Defensie.nl, sintjabik.nl

Sint Jacobiparochie, 13 januari 2024

'Zandstorm'

Foto: Rinse Kuiken uit Sint Annaparochie

Rinse Kuiken uit Sint Annaparochie schrijft:

"Deze foto is genomen op een vroege ochtend bij de vogelkijkhut op de Koudeweg nabij Wier, daar kom ik regelmatig. Het waren temperaturen onder nul en vanuit het noorden kwamen sneeuwbuien het land op.

Hele dikke donkere wolken maar tegelijkertijd kwam de zon boven de horizon en de donkere wolken begonnen steeds meer kleur te krijgen met dit als resultaat. Het was net alsof er een zandstorm in aantocht was, echt een prachtig gezicht."

Bron: Leeuwarder Courant/Kijk op het Noorden

Westhoek, 12 januari 2024

Nieuwe wandeling door geestestuin in Westhoek

In haar galerie Westerstorm aan de Oudebildtdijk 1160 in Westhoek organiseert Dorita Stavert geregeld tentoonstellingen. Meestal solo’s, maar ook groepsexposities onder de noemer ‘In the garden of my mind’. Hieraan doen kunstenaars mee, die eerder een solo hadden. Zo kan de bezoeker de ontwikkeling in hun werk zien. "Het ontwikkelingsproces is soms net zo interessant als het werk zelf", vindt Stavert.

Dit keer laat Stavert ook het nodige werk van haarzelf zien. Ze maakt video’s, fotografeert, beschilderde keramiek van Hilde Tempelman en droogde bloemen. Zo hangt er een kleine serie zwartwitfoto’s van hotelkamers, waaraan niet te zien is in welke tijd ze gemaakt zijn. Ze kunnen van gisteren zijn, maar ook uit de jaren 60. Stavert daagt bezoekers graag uit goed te kijken. De bloemen op haar foto’s komen uit haar eigen tuin, ze perste ze tussen twee glasplaten. "Op het moment dat ik ze fotografeer leg ik de vergankelijkheid vast. Want hebben we dit nog over twintig jaar?"

Bron: Leeuwarder Courant

St.-Anne, 11 jannewary 2024

Gerard de Jong

't Begint met taal

De raadsfraksy fan FNP Waadhoeke organiseert saterdeg 20 jannewary, fan 14.00 ant 16.00 uur, de eerste themadâg fan 't nije jaar. Sintraal staat dut keer meertalighyd en ‘t belang fan onderwiis in de aigen taal.

Meertalighyd sit in ‘t dna fan gemeente Waadhoeke. FNP Waadhoeke organiseert hierover derom hur folgende themadâg en het Gerard de Jong, Dirkje Elgersma en Jan de Groot as sprekers útnoadigd.

De overdâg in St.-Anne is niet inkeld foor FNP-leden, elkeneen is fan harte welkom in Ons Huis. De toegang is fergeefs.

Bron: Persbericht

Sint-Anne, 9 jannewary 2024

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Flibe"

'Als je wint, heb je vrienden', songen Herman Brood en Henny Vrienten ooit. Maar klopt die tekst wel? Foor 'n part... D'r is naamlik ok gau 's sprake fan ôfgűnst. Fral at je alle wedstriden winne. Ok niet best: binne je hyltyd de beste, winne je altiten, maar alle keren worre je minder populęr, om maar even kort deur de bocht te gaan.

Dat overkomt Mathieu van der Poel al 'n hut tidens de fytsfeldritten. Hij wort tidens de wedstriid útskollen, d'r wort deur 'n prot mînsen hyltyd 'boe' ropen at-y ferbij komt en d'r wort bier en sels bekers miig over him hine gooid. Inkeld en alleen om't-y de allerbeste is. In plak dat d'r respekt foor him is, gaat 't just de ândere kant út. Dut is tryst.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Nij Altoenae, 6 januari 2024

Prijzen Taeke Triemstra te bekijken in Keatsmuseum

Foto: Henk Bootsma

Toen kaatser Piet Jetze Faber de koppositie veroverde in het Kaatsklassement Aller Tijden dachten velen, dat zijn record (885 punten) voor de eeuwigheid zou zijn. Niets bleek minder waar. Op de Rengersdag in Leeuwarden in 2023 streefde Taeke Triemstra uit Sint Jacobiparochie hem voorbij.

De teller staat inmiddels op 898 en ook volgend jaar staat Triemstra nog op de kaatsvelden. Het is dus een kwestie van tijd voordat de meest succesvolle kaatser aller tijden als eerste de grens van 900 punten passeert.

Het Keatsmuseum in Franeker heeft vanwege deze historische prestatie een wisseltentoonstelling ingericht. Triemstra zelf stelde een aantal prijzen en attributen beschikbaar, die de moeite van het bekijken meer dan waard zijn. Het gaat onder meer om prijzen die hij won op de Freulepartij in Wommels, de PC in Franeker, de Oldehovepartij in Leeuwarden en de Bondspartij.

Bron: Kaatsnieuw.com

Nij Altoenae, 6 januari 2024

Bord op driesprong Oudebildtdijk-Stadhoudersweg

'Tinderen voor (meer) kinderen'

"Onze school sluit na zo'n 40 jaar de deuren, dit is natuurlijk een groot verlies voor een klein dorp als Nij Altoenae. Wij als Nij Altoenezen geven de moed niet op en vandaar komen we met een herpopulering-campgne namelijk: Tinderen voor (meer) kinderen.

Hiermee willen we de vele vrijgezellen in ons dorp, die onbewust bijdragen aan het sluiten van de school, helpen aan partners en dus hopelijk meer kinderen!

Voor alle vrijgezellen in Nederland: Doe vooral een rondje door Nij Altoenae langs alle live Tinderprofielen en wees vooral niet bang om aan te bellen!"

Bron: Bord op driesprong Oudebildtdijk-Stadhoudersweg
link Meer informatie >>

Sint Jacobiparochie, 4 januari 2024

Piet en Griet Hoekstra proeven de door chef-kok Leon bereidde erwtensoep

Chef-kok Leon proeft de bijna uitgestorven Dik Tromerwt

Chef-kok Leon, van het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten, is in het Friese Sint Jacobiparochie waar Piet en Griet de Dik Tromerwt weer telen. Een oud ras dat heerlijk is voor in de erwtensoep.

Leon Mazairac geeft een unieke draai aan de traditionele erwtensoep met de Dik Tromerwt. De toevoeging van gerookte paling, hertenham en coquille brengt een verfijnde smaakervaring aan dit Nederlandse klassieke gerecht.

Bron: BinnensteBuiten, KRO-NCRV
link Klik hier voor de reportage >>      link En hier het recept >>

Het Bildt, 2 januari 2024

Wintereditie atelierroute Slikwerk goed bezocht

Jan Bartlema geeft in zijn atelier een aantal belangstellenden uitleg over zijn manier van werken

Tijdens de laatste dagen van het jaar hielden 22 kunstenaars op en om het Blldt open huis. De wintereditie van de atelierroute Slikwerk werd door vele tientallen geďnteresseerden bezocht. "Ik ben tevreden ja, heb net wat verkocht."

Foto’s, schilderijen, objecten, gedichten en wie geluk had kreeg er een toefje orgelspel bij. De winterse editie van de atelierroute Slikwerk bood voor ieder wat wils.

Met de Aerden Plaets in het centrum van Oudebildtzijl als start- of eindpunt. Hier hingen werken van alle deelnemende kunstenaars en de ruimte weerspiegelde zo dat het Bildt niet alleen over vruchtbare klei beschikt, maar dat de omgeving ook een inspirerende werking heeft. Liefst 22 deelnemers hielden open huis. Overwegend werkend op het Bildt, maar ook kunstenaars in Oosterbierum en Berlikum deden mee.

Bron: Franeker Courant

Luwt, 2 jannewary 2024

Gerard de Jong

Ik sou wille dat d'r foor ôfdankte auto's 'n opfang bestaat

Hij knipperde as 'n opwonnen puppy doe't ik op 't 'op slot'-knoppy drukte. Dat nam mij altyd foor him in, dat kwispelen met de lampen. Dut waar de leste keer.

Bart had krekt ‘t frijwaringsbewiis klaar maakt: ’t bewiis dat wij útnander binne. Myn trouwe Peugeot 207 wacht nou in genade op ’t hiem fan gerazy Kuiken op ’n koper. Ans wort ‘t de sloper.

‘Mooi op tiid foor oud en nij, kin-y op de hoek fan St.-Anne in de brând,” grapte Bart. “Dink d’rom, hin?” saai ik spytgnizend. “Dat binne gyn grappen.”

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Sint-Anne, 2 jannewary 2024

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Smirg goed"

In desimber sâg ik in Fryslân doc 'n indrukwekkende ripportazy. over de walfisfaart. 't Waar swaar foor de werkende mânly, maar nag swaarder foor de walfissen fansels. Maar ik wil 't in deuze kollum nou niet hewwe over foor- en teugenstanders fan de walfisfaart.

Alle keren at d'r over de walfis praten wort, kom ik naamlik fortendalik bij myn aigen trauma út. As kynd stonnen d'r bij ôns op 'e eettafel, naast de bôrden en bestek, ok nag twee ândere dingen.

As eerste 'n deur ônssels innander set doasy met derop 'n foto fan 'n aarm Afrikaans kynd met derbij skreven 'Gast aan tafel.' Derin deden wij alle keren wat sinten en die sinten gongen dan op 'n stoit naar Afrika. Dut gong fan skoal út, wil'k lo.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Nij Altoenae, 1 januari 2024

De dorpskeet in Nij Altoenae is een verbindende factor

De keetploeg van Nij Altoenae: vlnr Jurjen, Edward, Jilles, Hidde, Klaas en Ruben-Jan.

De keet in Nij Altoenae is één van de drie in de gemeente Waadhoeke die recent 750 euro om daarmee het onderkomen 'te pimpen.' Na het startschot van de competitie op 8 december schiet bij de Bildtse keet de verbouwing inmiddels lekker op.

´Bierke? Ja, bierke.’ Als een echte barman pakt Ruben-Jan een koud flesje Hertog Jan uit de koeling onder de bar en geeft het aan de binnenkomer. Op de bar ligt het klusgereedschap nog klaar waarmee er de afgelopen weken aan het onderkomen is gewerkt.

En nog steeds wordt gewerkt. Een groot deel van het geld dat ze kregen is in de bar gestoken. Met de rest worden nog wat details gedaan. Bedrading, afzuiging, er komt nog een Grolsch bord aan de buitengevel.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>
 
archief 2023 (4e kwartaal)
archief 2023 (3e kwartaal)
archief 2023 (2e kwartaal)
archief 2023 (1e kwartaal)
archief 2022 (4e kwartaal)
archief 2022 (3e kwartaal)
archief 2022 (2e kwartaal)
archief 2022 (1e kwartaal)
archief 2021 (4e kwartaal)
archief 2021 (3e kwartaal)
archief 2021 (2e kwartaal)
archief 2021 (1e kwartaal)>