Leeuwarden, 25 januari 2024

Man (34) uit Sint-Annaparochie veroordeeld voor poging zware mishandeling van meisje van 16

Vrouwe Justutia

Voor een poging tot zware mishandeling van een 16-jarig meisje is een 34-jarige inwoner van Sint Annaparochie donderdag veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur.

Renze van der Sluis

Het eerste wat officier van justitie Sus Broekstra was opgevallen, was het grote leeftijdsverschil tussen de verdachte en het slachtoffer. "Ik denk dan, wat doen deze mensen met elkaar in het uitgaansleven?” De verdachte was begin april vorig jaar met het meisje en een vriendinnetje op stap in Leeuwarden. Vooral het meisje zou behoorlijk onder invloed zijn geweest. Zij had verklaard dat de verdachte haar na het stappen in de auto zou hebben gesleurd, waarna zij op de terugreis zou zijn mishandeld.

Knock-out

De man zou een aantal kopstoten hebben uitgedeeld, waardoor ze knock-out was gegaan. En de verdachte zou haar, terwijl hij vol gas richting Stiens reed, meerdere klappen hebben gegeven. De verdachte gaf toe dat hij het meisje ten minste eenmaal had geslagen, maar wel nadat zij hem een klap had gegeven. Uit beelden van een bewakingscamera bleek volgens de officier dat het meisje zelf in de auto was gestapt.

En niet, zoals ze zelf had gezegd, dat ze in de auto was gesleurd.

"Zij heeft het anders beleefd”, concludeerde Broekstra. Toch vond de officier dat er voldoende bewijs was voor een poging tot zware mishandeling. Een arts had letsel vastgesteld bij het meisje: ze had een bult op het hoofd, een verdikte neusbrug en een opgezette lip.

Op de vraag van rechter Jolanda Lootsma hoe het meisje aan het letsel kwam, antwoordde de verdachte dat hij geen idee had. "Maar niet van mij”, vulde hij aan. De man is vaker veroordeeld, ook voor geweldsdelicten. Hij kampte volgens de reclassering met een langdurige cocaïneverslaving, waarvoor hij wordt behandeld.

Kopstoot

De verdachte had volgens de officier in ieder geval één kopstoot uitgedeeld en eenmaal geslagen. De officier eiste een werkstraf van 100 uur plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden.

"Ik denk dan, wat doen deze mensen
met elkaar in het uitgaansleven?”

De verdachte zou wat de officier betrof een ambulante behandeling moeten ondergaan en hij zou geen contact mogen hebben met het slachtoffer. Ook zou er een drank- en drugsverbod opgelegd moeten worden. De rechter vonniste op alle punten overeenkomstig de eis.

Bron: Leeuwarder Courant