Sint Annaparochie, 13 februari 2024

Prefab-bouwer in Sint Annaparochie kan twee weken na het faillissement al weer door

Het bedrijfscomplex aan De Draai in Sint Annaparochie. Foto: LC

De failliete prefab-fabriek Hout Konstruktie Friesland in Sint Annaparochie maakt een doorstart onder de vleugels van het Franeker bouwbedrijf Van Marrum.

Tekst Jaap Hellinga

Twee weken geleden zagen de eigenaren Freerk en Harmke van der Meer geen andere oplossing dan het faillissement voor Hout Konstruktie Friesland aan te vragen. Door het opnieuw uitstellen van enkele grote bouwprojecten kon de Bildtse houtskeletbouwer zijn personeel geen salaris betalen.

.Dankzij de overname door Van Marrum kan het bedrijf weer verder met minimaal acht van de vijftien medewerkers. "Maar de verwachting is dat alle werknemers mee over gaan", zegt curator Oscar van Oorschot.

"Er is een grote klant die graag wil dat de mensen bij elkaar blijven. Die is bereid een reserveringsvergoeding te betalen. Dat geeft aan dat men vertrouwen heeft in het werk en kunnen van Hout Konstruktie Friesland."

'De afwikkeling was vrij pittig’

Het is Van Oorschot gelukt om in relatief korte tijd een overnamekandidaat te strikken.

"De afwikkeling was vrij pittig, maar ik ben erg tevreden", zegt de jurist. "Iedereen heeft zich positief opgesteld, met als doel verder te gaan."

Van Marrum werd opgericht in 1903. Met achttien werknemers is de Franeker onderneming vergelijkbaar met Hout Konstruktie Friesland. "We hebben dezelfde DNA, wij zijn ook een familiebedrijf", vertelt directielid Dirk van Marrum. "Ik ben de vierde generatie."

De Franekers waren op zoek naar uitbreiding en kregen de failliete prefab-bouwer al snel in vizier. "Ik bleek Freerk ook nog te kennen uit het verleden", vertelt Van Marrum.

'Geen wanbeleid’

"We raakten aan de praat en ik moet zeggen, we hadden wel een klik. Er was daar geen sprake van wanbeleid, zo moet ik dat wel concluderen."

"De verwachting is dat
alle werknemers mee over gaan"

Beide bedrijven zullen op hun eigen locatie blijven. Van Marrum wil kijken welke projecten van Hout Konstruktie Friesland kunnen worden opgepakt.

De omgevallen onderneming kampte met een schuld van 400.000 euro. Daar tegenover staat een debiteurenpost met ongeveer hetzelfde bedrag. Van Oorschot: "Ik ga als curator werk maken van die debiteuren."

Bron: Leeuwarder Courant