Nij Altoenae, 16 januari 2024

'Tinderen voor kinderen': Nij Altoenae komt in actie voor natuurlijke aanwas

‘Tinderen voor (meer) kinderen’, staat op het kombord van Nij Altoenae. Foto: Pieter Vellinga

Geen Kinderen voor Kinderen, maar ‘Tinderen voor kinderen’. Dat staat sinds de jaarwisseling op kartonnen bordjes door heel Nij Altoenae.

Het idee ontstond in de keet, vertelt Klaas van der Meer. Aan de ene kant moet de lokale basisschool de deuren sluiten, aan de andere kant telt het dorp juist veel vrijgezellen. „Dus daar wilden we iets mee doen.”

Zo hingen de jongeren het dorp vol met geplastificeerde kartonnetjes. ‘Tinderen voor (meer) kinderen’, stond sindsdien met grote letters onder het kombord van Nij Altoenae.

Echte poes

Andere dorpelingen troffen ineens een geknutseld datingprofiel in hun tuin. Zoals Wytze (38) ('Ik lijk op Messi, net als mijn bankrekening'), Edward (24) (‘Niet op zoek naar een pitspoes, maar naar een echte poes’) en Lieke (20) (‘Houd jij wel van een feestje? Bel dan snel aan’).

Sommigen vonden het wel wat sneu voor deze vrijgezellen, vertelt Van der Meer. „Want zelf wisten ze het niet. Een paar hebben het snel uit de tuin gehaald, maar verder vond iedereen het leuk.”

Zelf had hij overigens geen bord in de tuin. „Ik ben nog maar 18.” En of de eerste dates in het dorp al gepland staan? „Voor zover ik weet niet. Het was ook niet bedoeld als Boer Zoekt Vrouw ofzo, het was meer voor de grap.”

De Noordster

Toch speelt de nieuwjaarsstunt in op „een heftige gebeurtenis”: een halfjaar geleden werd bekend dat cbs De Noordster na komende zomer niet meer open gaat. Of zoals voor tegen de deur van de school stond: ‘De deur sluit, want de kinderen zijn het dorp uit.’

„Een gemis voor het dorp”, vindt ook Jasper Wijbenga van Plaatselijk Belang. Sluitende scholen zijn natuurlijk in de kleine kernen een groter probleem. „En helaas zijn wij nu aan de beurt.”

'Ik lijk op Messi, net als mijn bankrekening'

De dichtstbijzijnde school staat straks op 2,5 kilometer afstand in Sint Annaparochie. „En het drukke verkeer en de oversteek naar de school, dat is nog wel een zorg voor de ouders.”

Vier jaar te laat

Hoe dan ook: voor de basisschool in Nij Altoenae maakt het weinig meer uit. „Wij zeiden hier ook al tegen elkaar: eigenlijk komt de nieuwjaarsstunt vier jaar te laat.”

Bron: Leeuwarder Courant