Oudebildtzijl, 26 maart 2024

20 miljoen streams voor megahit 'Ik ben kachel', maar toch stopt OBZ met muziekavontuur

De OBZ-leden Jelte Jan, Dylan en Kees met de Awards, Foto: Joachim de Ruijter

De OBZ-leden Jelte Jan, Dylan en Kees met de Awards.

Drie jaar nadat het een hit werd is Ik ben kachel van OBZ al dik 20 miljoen keer gestreamd op Spotify. De drie vrienden uit Oudebildtzijl die verantwoordelijk zijn voor de oorwurm treden niet meer op, maar kregen als herinnering aan de woelige periode ieder wel een Gouden én een Platina Award.

Tekst Sander van Werkhoven

Even mochten ze ruiken aan het leven van een popster. De drie vrienden uit Oudebildtzijl (OBZ), Kees Postma (21), Jelte Jan van der Zee (25) en Dylan van der Feen (24). Met hun hit Ik ben Kachel , verpakt in een optreden van een half uur, stonden ze een jaar lang in heel Nederland op de podia. Cafés, schoolfeesten, festivals en feesttenten. Soms voor vijf man, vaker veel meer en één keer zongen er in de Brabanthallen in Den Bosch zelfs 16.000 man hun nummer mee.

Hoeveel optredens ze in dat bewuste jaar, 2021, hebben gedaan? De drie kijken elkaar eens aan. Zestig keer? Nee, eerder zeventig concluderen ze. Maar na dik een jaar is de koek op. Dylan, die van de drie de meeste muzikale aspiraties heeft wil niet meer en trekt in het voorjaar van ’23 de stekker eruit. Hij wil verder als muziekproducer.

Herinnering

OBZ voor 16.000 man in de Brabanthallen in Den Bosch.

OBZ voor 16.000 man in de Brabanthallen in Den Bosch.

Het besluit leidt tot wat frictie tussen de drie. Kees en Jelte Jan hadden nog wel wat langer door willen gaan maar zonder Dylan is dat geen optie. Ze leggen zich neer bij het besluit en laten de wrevel achter zich. Inmiddels is Kees in Groningen al flink gevorderd met een studie voor makelaar, Jelte Jan werkt bij een metaalbedrijf in Franeker en Dylan is als zelfstandig muziekproducer dagelijks in zijn studio in Wommels te vinden. Vorige week arriveerden er uit Brabant zes speciaal gemaakte Awards. Voor ieder twee. Als blijvend bewijs voor de miljoenen streams die hun hit heeft behaald. "En om positief terug te kijken op een mooie tijd", voegt hij er aan toe.

Uitgaansleven

Nu zitten ze aan een tafeltje bij Het Graauwe Paard in geboortedorp Oudebildtzijl. Waar Kees en Jelte Jan ook nog wonen. In dit eetcafé namen ze de clip op voor hun tweede hitje: Een tactisch barfje . "Muzikaal had dat een mooiere flow", zegt Jelte Jan over het nummer. Dat net als de voorganger de lol van fors innemen en stevig stappen als thema heeft.

Het haalt weliswaar een half miljoen streams, toch blijft het in de schaduw staan van die ene hit waar je, zoals Dylan het formuleert, ‘gewoon niet overheen kunt komen.’ Recent passeerde ‘Kachel’ de 20 miljoen streams op Spotify. Een serieus aantal. "En op YouTube is de clip ook al 8 miljoen keer bekeken", voegt Kees daar aan toe.

Het liedje dateert uit 2020. Het eerste coronajaar. De drie zitten op een avond bij elkaar, Jelte Jan heeft zijn gitaar erbij en als vanzelf rijmen ze door op de openingszin, Ik ben kachel. Het wordt …en daarom dat ik waggel. Voordat ze het goed en wel in de

gaten hebben is de lofzang op een uitgaansleven vol drank klaar. Niet veel later besluiten ze het liedje op te nemen.

Optreden van half uur

"En een jaar lang deed het vervolgens helemaal niks", zegt Kees nu. "Tot het toevallig voorbijkomt in een rubriek op Radio 538, Maak het of Kraak het." Tegen de verwachting in mag het liedje van de luisteraars blijven en wordt vervolgens veel gedraaid op de zender. Dan figureert het in een Tiktok-filmpje dat tienduizenden keren wordt bekeken waarop andere radiozenders het ook oppakken. Ze zullen dat jaar bovenaan eindigen in de lijst van het Foute Anthem van het Jaar. Inmiddels prijkt het nummer in de all time lijst vol foute nummers van Q Music op positie 3. Na Paul Elstak en Snollebollekes.

Op het Total Loss festival in Eindhoven.

Op het Total Loss festival in Eindhoven.

Het spreekwoordelijke hek is dan al maandenlang van de dam. Om aan de vraag naar optredens te voldoen hebben ze kort nadat het nummer een hit wordt een optreden van een half uur in elkaar gesleuteld. Met daarin twee keer de normale versie van Ik ben Kachel , wat Nederlandse hits om uptempo te eindigen met een remix versie van Kachel. Om op te kunnen treden is er niet veel nodig. Een usb-stick met daarop de muziek, drie sets met oortjes en een chauffeur annex technicus die ze helpt het land te doorkruisen.

Foute Party

Het eerste optreden is in Tilburg. Tijdens carnaval bij een studentenvereniging. Er volgen dat weekend meteen nog tien optredens, allemaal in het zuiden van het land. Tijdens de Foute Party van Q Music staan ze een paar maanden later voor hun grootste publiek, een zaal met 16.000 man. "Ik was daar wat aangeschoten, herinnert Jelte Jan zich. "" Ik had altijd wat last van podiumvrees dus dan moest er eerst wel wat bier in."

Van grapje naar Foute Anthem bij Qmusic: 'Dat we als OBZ met 'Ik ben kachel' van Snelle en Elettra Lamborghini hebben gewonnen, is erg leuk'

"Ik had altijd wat last van podiumvrees
dus dan moest er eerst wel wat bier in."

Nog steeds wordt Ik ben Kachel veelvuldig aangevraagd in het uitgaansleven. Er kwam zelfs een versie in het Duits van een paar collega’s die het vertaalden naar Ich bin hacke . En dit voorjaar was er tijdens carnaval nog een uitvoering in het Limburgs. Ondanks deze versies en de miljoenen streams ten spijt, echt rijk zijn de drie er niet van geworden. "Het is moeilijk om dat goed te regelen", zegt Dylan, die de harde wetten in de muziekwereld inmiddels goed kent. "Al kan ik heus wel een biertje in het café betalen hoor", voegt Kees er met een lach aan toe.

Leraren schrokken

Geen ontboezemingen op dat vlak dus. Een mooie anekdote dan? "We namen eens de taxi die eigenlijk voor een bekende zangeres bedoeld was. Vond ze niet leuk zei ze de volgende dag in het hotel", zegt Jelte Jan. Die zich haar naam niet meer kan herinneren. "En we waren eens op een schoolfeest ergen achter Rotterdam. Toen zag je de leraren toch wel schrikken van onze teksten. Moesten we bijna eerder van het podium af", lacht Dylan. Ook nu komt duidelijk niet alles op tafel. Maar daar liggen gelukkig weer wel de zes Awards. Als het meest tastbare aandenken aan dertien memorabele maanden. "Het is de kroon op ons avontuur", zegt Kees.

Bron: Leeuwarder Courant