Sint Annaparochie, 26 februari 2020

Tjeerd Sloterdijk (91): 'Ik mei graach oer de Ald Dyk fytse'

Tjeerd Sloterdijk met zijn elektrische fiets in de tuin in St. Anne. (© Ingezonden foto)

In Waadhoeke was vorig jaar de verkiezing van de oudste fietser. De eretitel ging naar Klaas Kikstra, maar er waren meer dappere Doortrappers. Zoals de 91-jarige Tjeerd Sloterdijk.

Tjeerd Sloterdijk woont met zijn vrouw in Sint Annaparochie. Hij is 91 jaar (bijna 92) en hij fietst nog regelmatig op zijn elektrische fiets. Afgelopen weken niet, want het weer zat niet mee.

"Mar as ik op de fyts sit, mei ik graach wat fan de natoer sjen. Mar ek nei de minsken op it lân. Dat fyn ik moai,” zo zegt hij. Voor de Oudste Fietser van Waadhoeke is hij opgegeven door zijn jongste dochter.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Ouwe-Syl, 26 febrewary 2020

Hein Jaap Hilarides. (foto: Jelke de Jager)

Hein Jaap Hilarides wint Bildts Diktee

In 'n fol Graauwe Paard op Ouwe-Syl, het Hein Jaap Hilarides gusteraven 't Bildts Diktee 2020 wonnen. De Stjabuurtster skriver deen ’t met 7 fouten krekt wat beter as de drie nummers twee: Ria Algra, Cees Zijlstra en Kees Krottje, die’t allegaar 8 fouten hadden.

’t Bildts Diktee worde dut jaar skreven deur Gerard de Jong fan de Bildtse Post. Jannie Bouma droeg ’t ferhaal foor - over ’n bep die’t hur bepsęger ’n spannend ferhaal fertelt om d’r foor te sorgen dat-y syn bôrd irpels en doporten opeet.

De organisasy, Bildts Aigene, had dut jaar foor ’n nije opset koazen. In’t plak fan ’t hele diktee útskrive late, had de sjury dartig woorden út de tekst weglaten, die’t deur de deelnimmers goed skreven worre mosten.

Na ôfloop waar gau dúdlik dat feul deelnimmers ‘t ’n pittig diktee fonnen. Soa stroffelde hest elkeneen over de júste skriifwize fan woorden as Stjabuurtster, Stannebuurtster, Froubuurtster, tilikes-an, kwiinskwâns, tijstopt en krous. ‘Moeilik, maar dat mot ok’, worde na ôfloop feul hoord.

Bron: De Bildtse Post

Sint Jacobiparochie, 26 februari 2020

Onthulling Jakobsschelp voor Groate Kerk

© Ingezonden foto  |  De verkoop van de keitjes ging in mei vorig jaar van start

Voor het bordes van de Groate Kerk in St. Jacobiparochie wordt een Jakobsschelp met granietkeitjes in de bestrating verwerkt. De onthulling vindt plaats op zaterdag 28 maart. De schelp is het symbolische begin- of eindpunt van het Jabikspaad.

Het Jabikspaad is het deel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela dat van St. Jacobiparochie naar Hasselt in Overijssel loopt. Om het start- of eindpunt van deze pelgrimsroute te markeren, heeft Stichting Kultureel Sintrum De Groate Kerk het initiatief genomen voor de Jakobsschelp. Met een keitjes-actie wist de stichting de benodigde € 13.500 binnen te halen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Vrouwenparochie, 24 februari 2020

Na decennia vol negatieve records krijgt herboren CVO weer wat kleur op de wangen

Na decennia vol negatieve records krijgt herboren CVO weer wat kleur op de wangen

Hoe lang de tunnel soms ook is, aan het einde is er altijd licht. En ook al geloofden de grootste optimisten soms niet meer in een positieve toekomst bij CVO, de club klom op uit een diep dal en is zowel op als naast het veld weer springlevend.

De FVB-jaren in de eerste klasse en de hoofdklasse, de periodes in de derde klasse van de KNVB; ze lijken alweer een eeuwigheid geleden voor CVO. Ooit was Vrouwenparochie een gevreesde veste. Een ploeg die weinig treffers incasseerde en er zelf altijd wel eentje wist te scoren. Maar na de degradatie naar de vierde klasse in 1999 maakte het vlaggenschip van de Combinatie Vrouwenparochie Oude Leije (CVO) steeds meer water, zonder dat er een oplossing werd gevonden om het lek te dichten. Het resulteerde in een tweede degradatie in 2001, een derde degradatie in 2003, een vierde degradatie in 2004 naar de laagste (zevende) klasse en in 2014 zelfs tot een afdaling naar de reserveklassen. Maar juist in de absolute krochten van het amateurvoetbal, werd de oplossing gevonden en de weg naar boven ingezet. Het verhaal van CVO is er eentje van nooit opgeven.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 25 februari 2020

SV Friesland viert jubileum: dit jaar geen Bildtse Marathon

Pietsje Hannema

Omdat de hardloopkalender www.hardlopendnederland.nl overvol is en SV Friesland op 4 april haar 40-jarig bestaan viert, gaat de Marathon op ‘t Bildt dit jaar niet door.

Op 4 april houdt SV Friesland haar jubileumfeest in ’t Beerdhuus in St.-Jabik met een wandeltocht over 5 en 10 kilometer en hardlopen over 5, 10 en 15 kilometer. De wandeltocht is bijvoorbeeld leuk voor de niet-hardlopende partners, tipt Jan Kooistra van Sv Friesland. Vanaf 15.00 uur is er live muziek tot 20.00 uur. Wie niet wil of kan hardlopen is ook van harte welkom op het feest. link Zie www.svfriesland.nl >>.

Op de kalender staan vele marathons waarbij de SV Friesland betrokken is zoals op 28 maart de Drents Friese Wold Marathon, op 18 Juli de Midzomeravondmarathon en 5 december de Boscross/trail marathon alle in Diever en de marathon in Appelscha.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 25 februari 2020

Kunstenaar Sleman Bdewi uit Syrië moet op 11 februari het azc in Sint Annaparochie verlaten. foto niels westra

Petitie voor Syrische kunstenaar

Voor de Syrische kunstenaar Sleman Bdewi, die 11 februari ons land en Europa moest verlaten, is een petitie gestart op BurgerPetities voor een verblijfsvergunning.

Bdewi woonde in het asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie en moet op last van de IND vertrekken omdat hij beschuldigd wordt van oorlogsmisdaden in zijn land.

Bdewi verliet juist het leger omdat hij hier niet aan mee wilde werken, maar heeft moeilijkheden om zijn gelijk aan te tonen, omdat niemand in Syrië durft te getuigen.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 20 februari 2020

Anne de Haas: bij de voetbalclub staat het Bildts hoog in het vaandel. FOTO LC

'Ons generasy is echt wel doende met de taal'

Haar moeder is een Bilkert en haar vader er ook een geworden, stelt Anne de Haas (25) uit Sint Annaparochie. Dat heeft de Friese familie ook geweten. Die spreekt Fries tegen haar en Anne antwoordt in het Bildts. "Ik bin my dęr och soa bewust fan. Wij binne Bilkerts en wy binne groats op ôns taal en gemeente." Dat het Bildt inmiddels geen zelfstandige gemeente meer is, doet voor haar niks af aan de gevoelens voor de streek – al vindt ze het wel jammer dat daarmee een stukje ‘wij komme fan ’t Bildt’ verdwenen is.

Op de basisschool in Nij Altoena werd er vooral Bildts gesproken. Op de latere scholen in Sint Annaparochie en Leeuwarden steeds minder. "Maar ik bin overal met Bildtse fryndinnen hine gaan", zegt ze. Dat mensen de taal – geen Fries en geen Nederlands – soms niet kunnen thuisbrengen, of stads of boers noemen, kan haar niks schelen. "Ik praat ’t just graag en gaan nag luder praten as mînsen ’t grappig fine. Ik hew mij der nooit foor skaamd. Ik praat op myn werk bij Van der Valk fooral Frys. Maar at ik met ’n kollega bel at myn fryndinnen d’r binne en Frys praat, beginne myn fryndinnen mij keihard út te lachen."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 20 februari 2020

Pietsje Hannema

'In proteze is in geweldige ûndersteuning'

Pietsje Hannema uit St.-Jacobiparochie verloor haar been. Als eerste vrouw van Nederland kreeg ze een revolutionaire klikprothese. Ze loopt nu hele wandeltochten uit, zoals de Elfstedentocht en de Nijmeegse Vierdaagse. Maar wie denkt dat het een kwestie is van vastklikken en lopen maar, heeft het mis. “De proteze is in geweldige űndersteuning, mar jo moatte sels keihurd oan it wurk.” Bij jezelf blijven is haar devies.

Daar zat ze aan de keukentafel. Het was zes jaar nadat ze afscheid had moeten nemen van haar linkerbeen tot boven de knie, een gevolg van een tumor die pas laat werd ontdekt. Vreselijk eenzaam voelde ze zich. Ze was zoveel kwijtgeraakt: haar werk in de zorg dat ze met liefde deed, bijna al haar sociale contacten, het kaatsen, dansen en hardlopen waar ze altijd haar ei in kwijt kon. Maar vooral ook haar vertrouwen. In andere mensen, in de specialisten, in zichzelf. “Myn eigen identiteit wie ik kwyt. Wa bin ik, wat kin ik?”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 20 februari 2020

Familie Schreiber gaat in Leeuwarden nieuw avontuur aan

V.l.n.r.: Willem, Lubbert, Jannie en Sievert Schreiber. (foto: Fotografe Christa)

Het was een mooie, soms ook emotionele week: zaterdag was de winkel van Keurslager Schreiber in St.-Annaparochie voor het laatst open. Lubbert, zijn vrouw Jannie en beide zoons Sievert en Willem verhuizen de slagerij naar het winkelcentrum aan de Tijnjedyk in Leeuwarden. Een grote stap voor het familiebedrijf, dat al sinds 1800 bestaat, en vooral een groot avontuur. Al zegt men St.-Anna niet helemaal vaarwel.

“’t Ofskaid fâlt mij dochs swaarder as at ik docht had.” Lubbert Schreiber (61) nam samen met zijn zoons even de tijd voor een gesprek over de aanstaande verhuizing van hun slagerij. In het winkelcentrum aan de Tijnjedyk in Leeuwarden, bij de Albert Heijn XL, wordt nog druk gewerkt aan hun nieuwe zaak. Bouwers en een ploeg werknemers van het Belgische winkelinterieurbedrijf Wimag werken hard aan de “stoere, moderne” slagerij die daar op woensdag 26 februari open gaat.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 19 februari 2020

Visitatie: Wonen NWF scoort op betaalbaarheid en leefbaarheid

Kantoor Wonen Noordwest Friesland

Elke vier jaar worden de prestaties van woningcorporaties beoordeeld aan de hand van een visitatie. Wonen Noordwest Friesland is over de periode 2015-2018 beoordeeld. Op alle onderdelen scoort de corporatie gemiddeld een 8 of hoger gescoord.

De partijen waarderen de betrokkenheid en inzet van de corporatie binnen de regio, zo blijkt uit de visitatie. Er wordt geluisterd naar de huurder en samen met partijen gewerkt aan een fijne leefomgeving en een goed thuis.

‘We zijn heel trots op deze resultaten vanuit de visitatie’ aldus Martine Huizinga, directeur-bestuurder van de corporatie. “Samen met de medewerkers en onze partners in de regio werken we aan een fijn en veilig thuis voor onze huurders. Wonen is meer dan alleen de woning. Het gaat ook om een leefbare woonomgeving.

Bron: De Bildtse Post

Sint Annaparochie, 19 februari 2020

Leerlingen verrassen bewoners Beuckelaer voor Valentijn

Rowena Spoelstra, Jolien Schaap, mevrouw De Haan en Lena de Jong. (foto: Jan Bonefaas)

Het is inmiddels al jaren traditie: op initiatief van Wereldwinkel het Bildt bezoeken scholieren op Valentijnsdag de bewoners van de Beuckelaer in St.-Annaparochie. Daar delen ze geschenkjes en kaartjes uit. Dit keer waren kinderen van cbs de Slotschool aan de beurt.

De leerlingen doen zelf verslag: “Een groepje kinderen van cbs de Slotschool is vrijdag 14 februari naar de Beuckelaer in St.-Anna geweest, speciaal voor Valentijn, om de mensen op te vrolijken.

We gaven ze een kaartje die de Campus Middelsee gemaakt had en daar zaten twee theezakjes, twee koekjes en twee chocolaatjes in. We vonden het allemaal superleuk om erheen te gaan het was echt super leuk om de mensen te verrassen en even mee te praten.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 19 februari 2020

Gemeente Waadhoeke: voedselbos Ouwe-Syl ligt weer op koers

Een voedselbos. ARCHIEFFOTO NIELS WESTRA/LC

De komst van het voedselbos in Oudebildtzijl ligt weer op koers. Dat laat wethouder Jan Dijkstra van de gemeente Waadhoeke weten. In een brief aan de raad schrijft hij dat is gesproken met Staatsbosbeheer. Die staat inmiddels positief tegenover de ‘bos- en beleeftuin’. Een aanvraag is ingediend.

Eind vorig jaar bleek dat de komst van voedselbos Ouwe-Syl werd vertraagd door bestuurlijke perikelen. Ondanks toegezegde subsidies, lukte het de stichting niet om de vergunningen rond te krijgen.

Aanleiding was onenigheid tussen de gemeente Waadhoeke en Staatsbosbeheer. Die is eigenaar van de grond aan de noordwestkant van het dorp. Komende herfst wil Stichting Voedselbos Ouwe-Syl met de werkzaamheden beginnen.

Bron: Franeker Courant

Nij Altoenae, 18 februari 2020

Kaartverkoop Gedinke en foorútsien gaat van start

Bij de boerderij van de familie Swart wordt de ‘bevrijding’ gevierd met muziek en dans. (© Google Streetview)

De kaartverkoop van de muzikale theatervoorstelling Gedinke en foorútsien op vrijdag 24 april en zaterdag 25 april aan de Oude- en Nieuwebildtdijk begint maandag 24 februari.

De voorstelling met bijna 100 vrijwilligers is een initiatief van brassband Blaast de Bazuin. Publiek maakt tussen 16.00 en 22.00 uur een tocht die begint bij de boerderij van de familie De Jong aan de Oudebildtdijk 487 met een eenvoudige oorlogsmaaltijd.

Tijdens een wandeling hoort en ziet het publiek vervolgens wat er zich in die jaren allemaal heeft afgespeeld in de omgeving. De tocht eindigt met muziek en dans van de bevrijding op de weg en bij de boerderij van familie Swart aan de Oudebildtdijk.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 17 febrewaris 2020

Ride op ôffal: griengas tanke kin no ek yn de gemeente Waadhoeke

Foto: Omrin

Yn Sint-Anne kin sűnt moandei griengas tankt wurde. It bedriuw OrangeGas fan It Hearrenfean, dat him rjochtet op skjinne brânstof, hat yn it doarp in nije griengastank iepene. It is de earste griengastanklokaasje yn de gemeente Waadhoeke.

Griengas wurdt produsearre út organysk ręstôffal, dat troch ôffalferwurker Omrin ynsammele en ferwurke is, űnder oare út de gemeente Waadhoeke. De boarne fan griengas is rioelwettersuvering, ôffalferwurking en gft.

De tank yn Sint-Anne waard moandei offisjeel yn gebrűk naam: duorsumenswethâlder Jan Dijkstra, Meinard Kuiper fan Omrin en Joyce van Os de Man fan OrangeGas tankten in griengasauto ôf. Boppedat krige OrangeGas offisjele griengassertifikaten oanbean, dy't de garânsje jouwe dat it griengas yn It Hearrenfean produsearre is út organysk ręstôffal.

Bron: Omrop Fryslân

Sint Annaparochie, 16 februari 2020

Beeldmaker: Ytzen Korf

Olie in riool door kapotte auto

Zaterdagavond 15 februari rond 22.25 uur werd er een sterke gaslucht geroken aan de Evert C. Slimstraat in Sint Annaparochie.

De brandweer werd opgeroepen om te onderzoeken waar de lucht vandaan kwam. Ter plaatsen aangekomen bleek het niet te gaan om een gaslucht maar om een olielucht.

Een kapotte auto lekte olie en dit kwam in het riool terecht. Hierdoor werd de lucht door de hele buurt verspreid en was de lucht goed te ruiken.

Bron: Hard nieuws

Leeuwarden, 14 febrewari 2020

Officier: 'Inbreker doet dit zijn hele leven al'

Rechtbank Leeuwarden

Tegen een 34-jarige inwoner van Menaam die vanaf eind mei betrokken zou zijn geweest bij zes inbraken een een poging daartoe, is vrijdag bij de Leeuwarder rechtbank 30 maanden cel geëist.

Officier van justitie Leonie Lübbers is ervan overtuigd dat de Menamer een aandeel heeft gehad in inbraken in Sint Annaparochie, tot twee keer toe in juli vorig jaar, en een drietal inbraken in Dronrijp, op 7, 8 en 11 augustus vorig jaar. Op 22 mei bleef het bij een woning aan de Flecht in Dokkum bij een poging.

Inbrekers hadden zo’n beetje alle deuren en ramen van de woning in Dokkum geprobeerd open te breken, maar dat was mislukt. Na zijn aanhouding ontkende de Menamer eerst alles, ook de poging in Dokkum, totdat bleek dat hij op beelden van een zogeheten Ring-deurbel stond. Toen zei de man dat hij dronken was geweest.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Rotterdam, 14 februari 2020

Boek over hongertocht 13-jarige van Rotterdam naar Nieuwebildtdijk in 1944

Auteur Annemarie Bootsman heeft herinneringen over de barre tocht van Arie Boudestein in 1944 opgetekend. (© Fotograaf John Voermans)

13 Jaar was Arie Boudestein toen hij in de winter van 1944 met zijn zus van Rotterdam naar Nieuwe Bildtdijk liep. Nu, 75 jaar later, zijn de herinneringen van de inmiddels 88-jarige Arie opgetekend in het boek De Hongerwinter ontlopen.

Omdat de honger en kou steeds heviger werden in het najaar van 1944 in het platgebombardeerde Rotterdam, besloten de ouders van Arie dat hij en zijn zus Ada naar kennissen in Nieuwe Bildtdijk zouden gaan. De treinen reden niet vanwege de spoorwegstaking, dus Arie en zijn zus moesten lopen. Het werd een tocht vol moeilijkheden en gevaar, waarbij de kinderen gelukkig konden rekenen op de steun van de vrijgevige en gastvrije wildvreemden. Arie en Ada weten na tien dagen vol ontberingen Friesland te bereiken en overleven de Hongerwinter.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 13 februari 2020

Ouderenzorgorganisaties het Bildt, Leppehiem en Hof en Hiem intensiveren samenwerking

Zorgcentrum het Bildt

Zorgcentrum het Bildt, Mienskipssintrum Leppehiem en Zorggroep Hof en Hiem slaan de handen verder ineen. Met de nauwere samenwerking willen de kleinschaligere zorgorganisaties ernaar streven ook in de toekomst zelfstandig te blijven. Zo blijft goede zorg in de regio gewaarborgd.

De versteviging van de samenwerking zal voornamelijk plaatsvinden in de backoffice. Door onder andere intensief kennis te delen willen de organisaties zich verder ontwikkelen en continueren. “Door de beoogde doelen goed vast te leggen en met elkaar te kijken hoe we elkaar kunnen versterken zien wij een goede toekomst voor het bieden van ouderenzorg in de regio”, aldus Inge Scholing, namens alle drie bestuurders. Uiteindelijk moet de intensievere samenwerking leiden tot het nog beter kunnen inspelen op de zorgvraag van de ouderen in Friesland.

Bron: Balkster Courant

Vrouwenparochie, 14 februari 2020

Plek arbeidsmigranten in Vrouwenparochie

Foto: Google Maps, opname mei 2016

Een pand aan de Hamerenweg in Vrouwenparochie wordt gebruikt voor huisvesting van acht arbeidsmigranten. Dorpsbelang is positief.

De gemeente Waadhoeke brengt het initiatief in Vrouwenparochie naar buiten als voorbeeld van geslaagd kleinschalig maatwerk. Eerder lukte het niet om in Bitgummole grootschalig maatwerk toe te passen en het voormalig zalencentrum Groot Terhorne voor 36 arbeidsmigranten geschikt te maken. Hier adviseerde Dorpsbelang negatief.

In het buitengebied van Vrouwenparochie gaat het om een kantoorcomplex bij een bedrijfswoning, vertelt Ruurd Tadema van Dorpsbelang. De gemeente schrijft dan voor dat er draagvlak moet zijn in de buurt en bij betrokkenen. Het hele dorp hoeft niet ingelicht te worden. Dit moet bij grootschalige initiatieven, zoals in Bitgummole, wel. Dorpsbelang Vrouwenparochie sprak met de gemeente, uitzendbureau AB Vakwerk, de eigenaar van het pand en de buren en constateerde dat er geen problemen zijn.

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 13 febrewari 2020

Nog even geduld voor voedselbos Ouwe-Syl

Jan de Vries tijdens de raadsvergadering.

Het duurt nog even voordat de werkgroep op Ouwe-Syl het zo gewenste voedselbos kan aanleggen. Een bureaucratische hobbel zorgt ervoor dat men nog niet los kan. Een motie van GemeenteBelangen om het proces te versnellen haalde het niet. Wethouder Jan Dijkstra beloofde dat eind dit jaar de schep in de grond kan. Hij komt over twee weken met een plan terug bij de raad.

Eind 2016 werd op Ouwe-Syl het idee voor een voedselbos geboren. Het plan kreeg eind 2017 € 2000 subsidie van gemeente het Bildt, en ook Waadhoeke heeft al € 20.000 toegezegd. Toch kan er nog niet begonnen worden met de aanleg van het bos.

Ouwesylster Jan de Vries is aanjager van het project: “’t Plan loopt fast op ’t fait dat d’r meerdere pertijen over gaar motte. Om an de gang te kinnen motte d’r wat bomen kapt worre op de lokasy fan ’t foedselbos.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 13 februari 2020

Gemeente past markering op graven aan

De gemarkeerde graven op begraafplaats van St.-Jacob (De Bildtse Post)

De gemeente past de manier aan waarop men graven die geruimd moeten worden markeert. Een bezoeker van de begraafplaats van St.-Jacob schrok laatst van de grote, geverfde markering op de grafstenen.

Hij werd onaangenaam verrast, toen hij onlangs de graven van zijn ouders op de begraafplaats van St.-Jacob bezocht. Yme van den Brink van Nij Altoenae. “D’r stonnen krússen over de hele achterkant fan de grâfsteen. Ik worde kel doe’t ik ’t kerkhof op kwam.

Ik docht eerst: d’r het een hakenkrússen op de stenen skilderd, dut is fandalisme... Fan dichtbij sâg ik dat ’t markerings waren. Ik foelde plakferfangende skaamte: wat at d’r ’n begraffenis plakfine sou, en de femily op ’t hôf al deuze onderkliderde stenen sien sou?”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 12 febrewaris 2020

Syryske Sulimani Bdewi is yllegaal; libjen tusken hope en freze

Foto: Omrop Fryslân, Simone Scheffer

Gjin ferbliuwsfergunning, gjin status en gjin legaal bestean yn Nederlân, mar ek net werom kinne nei it lân fan komôf: dat is it ferhaal fan Sulimani Bdewi. De Syriër dy't yn Sint-Anne yn it azc sit, krijt gjin ferbliuwsfergunning omdat de IND syn ferhaal net leaut. Hy wurdt lykwols net ferfolge of weromstjoerd nei Syrië.

Nei 4,5 jier yn ús lân hat hy amper perspektyf. Ta fertriet fan himsels, mar ek fan Fryske freonen dy't yn Sulimani in goed minsk sjogge.

Sulimani is 34 jier en wie yn Syrië dosint tekenjen. Neffens syn eigen ferhaal moast er ferplichte yn it leger. Dat wie yn 2012 foardat de boargeroarloch begűn. Hy waard stasjonearre by de Republikeinske Garde. Dęr hat er, sa seit er sels, ien kear op wacht stien by in bus mei demonstranten.

Bron: Omrop Fryslân
link Hjit it hiele berjocht >>

Sint Annaparochie, 12 februari 2020

Rinze Steneker felliciteert Marije en Mirthe op CBS Mooi Taki in Bitgummole. (© Ingezonden foto)

Campus Middelsee reikt prijzen uit

Teamleider Rinze Steneker van Campus Middelsee heeft de prijzen uitgereikt aan leerlingen die hadden meegedaan aan een prijsvraag tijdens de open dag op 5 februari.

Hij moest daarvoor naar CBS Mooi Taki in Bitgummole en CBS Op ‘e Streek in Ferwert. Marije en Mirthe uit Bitgummole wonnen de eerste prijs, Rixt en Mirthe Marije uit Ferwert namen de tweede prijs in ontvangst.

Marije en Mirthe hadden de slogan ‘Daar ligt mijn toekomst’ goed geraden en ook de extra vraag goed beantwoord. Rixt en Mirthe Marije uit Ferwert hadden de slogan ook goed, maar de extra vraag niet en kregen daarom de tweede prijs.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 12 februari 2020

FNP, ChristenUnie: 'Verbeter verkeersveiligheid St.-Anna'

De ChristenUnie en FNP willen dat gemeente Waadhoeke en provincie Fryslân in actie komen om de verkeersveiligheid in St.-Anna te verbeteren. De partijen vragen zowel Gedeputeerde Staten als het college van b. en w. om de gevaarlijke kruispunten in het dorp aan te pakken.

De vragen van beide partijen volgen op een bijeenkomst eind 2019 in St.-Anna, op initiatief van de ChristenUnie. Daarbij waren ook vertegenwoordigers van plaatselijk belang, de ondernemersvereniging en het onderwijs aanwezig.

Iedereen was het er daar over eens dat met name de kruispunten Beuckelaerstraat-Van Harenstraat en Brandsmalaan-Van Harenstraat-Nassaustraat gevaarlijke situaties opleveren bij het oversteken, voor ouders en hun schoolgaande kinderen. Ook de kruising bij de Van Harenskerk wordt genoemd.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 12 februari 2020

Schilderijactie tegen gedwongen vertrek Syrische kunstenaar

Rick Cosijn van bedrijfsrestaurant Ohm in Emmastate in Leeuwarden draait schilderijen van Sleman Bdewi om uit steunbetuiging tegen zijn gedwongen vertrek. FOTO NIELS WESTRA

De Syrische kunstenaar Sleman Bdewi moet definitief het land verlaten. Zijn hoger beroep bij de Raad van State heeft hij verloren, aldus zijn advocaat Cecile Suurmeijer.

Bdewi woont in het asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie en moest gisteren zijn caravan verlaten. Zijn gedwongen vertrek viel samen met de uitspraak van de Raad van State, waar hij nog op wachtte en die voor hem negatief uitvalt.

De kunstenaar meldde aanvankelijk op zijn Facebookpagina dat hij mag blijven, maar dat hadden hij en het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) verkeerd begrepen, zegt advocaat Suurmeijer. "Er is een klein onderdeel van deze zaak gegrond verklaard, maar voor de rest blijven de eerdere rechtbankuitspraken in stand."

Bron: Leeuwarder Courant
link of hier >>

Sint Annaparochie, 12 februari 2020

Talea Jansma en Sleman Bdewi.

Sleman Bdewi staat op straat; kunstenaars in actie

Kunstenaar Sleman Bdewi heeft gisteren het azc in St.-Annaparochie moeten verlaten. De Syriër staat op straat, omdat er geen opvang- of zogenaamde ‘bed-bad-brood’-regeling is in Fryslân. Talea Jansma uit St.-Jacobiparochie, een vriendin van Bdewi, heeft uit protest haar Kűnstútlien gesloten en roept andere kunstenaars op om mee te doen aan een protest tegen de omgang met mensen als Bdewi.

Bdewi (34) is zo’n 4,5 jaar in Nederland. Hij vluchtte uit het door oorlog geteisterde Syrië. Hij woont nu zo’n anderhalf jaar op het azc in St.-Anna. Hij maakte zich de Nederlandse taal zelf eigen en exposeerde al meerdere keren met zijn werk op het Bildt en daarbuiten.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 10 februari 2020

Leerlingen Campus Middelsee tweede in provinciale Skills Talents

Arinda Bosma, Amber Hoekstra en Fardau Wijngaarden met het eindresultaat, een wip van een halve autoband. (© Campus Middelsee)

Arinda Bosma, Amber Hoekstra en Fardau Wijngaarden zijn donderdag als tweede geëindigde bij de provinciale kampioenschappen Skills Talents op het Friesland College in Leeuwarden. Ze namen deel aan de provinciale voorronde in het vmbo-profiel Dienstverlening & Producten. Een kwartier voor de wedstrijd kregen ze de opdracht te horen. Zo bestond een van de opdrachten uit het maken van een wip met behulp van een halve autoband in de houtwerkplaats.

Bij alle opdrachten kwam het vooral aan op plannen, ontwerpen, bouwen, samenwerken en presenteren. Samen met zes andere vmbo-scholen streden de meiden om de eerste plaats en een plekje in de landelijke finale. Na afloop liet de jury weten onder de indruk te zijn van de onderlinge samenwerking en afstemming. Hiervoor kregen ze dan ook een hoge waardering die hen de tweede plaats opleverde.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 8 februari 2020

Op straat zonder bed-bad-brood

Kunstenaar Sleman Bdewi uit Syrië moet op 11 februari het azc in Sint Annaparochie verlaten. foto niels westra

Omdat een bed-bad-broodvoorziening in Friesland ontbreekt, staat de Syrische Sleman Bdewi uit het asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie volgende week op straat.

De 34-jarige kunstenaar Sleman Bdewi is ten einde raad. Na twee afwijzingen voor een verblijfsvergunning heeft hij met zijn advocaat, Cecile Suurmeijer, hoger beroep aangetekend bij de Raad van State. Van de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) mag hij de uitspraak in het hoger beroep niet afwachten. Volgende week moet hij Europa verlaten.

Sleman wordt niet uitgezet, legt Suurmeijer uit. Terugsturen naar Syrië kan niet, omdat het daar te gevaarlijk is in verband met de oorlog. Wel moet hij zelfstandig vertrekken. Waar hij naartoe moet, zonder geld, is de vraag die hem dagelijks kwelt. Vorige week maakten het Diaconaal Platform Leeuwarden (DPL) en Noodopvang Fryslân bekend dat uitgeprocedeerde asielzoekers in Friesland nergens terecht kunnen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>      link of hier >>

Franeker, 7 februari 2020

Wethouder Jan Dijkstra wil eerst beleid, daarna pas toezeggingen. (© Suwarda Vis)

Project voedselbos Oudebildtzijl blijft in de wacht

Een motie betreffende het voedselbos bij Oudebildtzijl kreeg geen meerderheid. In deze motie werd de wethouder gevraagd een verzoek in te dienen bij Staatsbosbeheer waarin wordt gevraagd om positieve medewerking te verlenen aan de realisatie van het voedselbos in Oudebildtzijl.

Dit zou volgens Gemeentebelangen, die de motie samen met ChristenUnie en VVD indiende, al een paar jaar stil liggen. "Yn 2016 stienen alle ljochten al op grien, dan moatte je troch ride, dan meie je net iens stean bliuwe! Skriuw in brief oan Staatsbosbehaar sadat it fierder kin." aldus Kees Arendz van Gemeentebelangen.

Dijkstra: "Der binne ek tűkelteammen wer’t wy net oer geane. It leit wat oars. Ik wol de ried freegje ús noch even de romte te jaan." De motie kreeg geen meerderheid en werd verworpen.

Bron: Franeker Courant

Oudebildtzijl, 7 februari 2020

Henk Rusman

Henk Rusman, orde-schepper

Henk Rusman schept graag structuur uit chaos. Hij speelt al veertig jaar met lijnen en vormen, met abstracte geometrische figuren en herhalingen. In De Lawei is vanaf dit weekeinde een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien.

De sloot waar Henk Rusman vanuit zijn werkplaats op uitkijkt, heeft een schoonheidsfoutje. Op het irritante af is dat kleine knikje in de verder kaarsrechte lijn die zich naar de dijk uitstrekt. Een weeffout in het volmaakt abstracte landschap tussen de Nieuwebildtdijk en de zeewering. Alles is recht, behalve dat verrekte knikje. Toen de boer, Rusmans buurman, het land ook nog eens in een knikje ging ploegen, werd het de kunstenaar te veel. Of het wat rechter kon, vroeg hij. Rusman gniffelt om zijn eigen gedrag. Maar hij weet: ja, zo ben ik.

Sinds 1980 woont kunstenaar Rusman, geboren in Hillegom, in Friesland. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Op tal van plekken – van rotondes tot pleinen, van parkeerplaatsen tot parken – prijkt er werk van hem, grote, metalen constructies en abstracte geometrische figuren in de openbare ruimte.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 07 februari 2020

Definsje wegeret bom te ûntmanteljen

Steatssekretaris Barbara Visser fan Definsje.  Foto ANP

It ministearje fan Definsje hat sjen litten dat it by steat is om grutte wjerstân op te roppen en foar in soad ûnrêst yn de regio te soargjen. Nei it debakel mei de marinierskazerne yn Vlissingen, wienen in wike letter al de noardlike en eastlike provinsjes fan Nederlân oan bar.

Sűnder de provinsjes en gemeenten te ynformearjen, ferstoppe Definsje it foarnimmen om de leechfleanrűte op ’e nij yn gebrűk te nimmen yn in tsjokke nota oer de feroaring fan it gebrűk fan it loftrom. Dęrmei kinne strieljagers op in hichte fan mar 75 meter oer doarpen en natuergebieten yn Noard- en East-Nederlân raze. Yn 2002 is de rűte bűten gebrűk steld om’t dy in soad oerlęst en gefaarlike situaasjes oplevere. Omdat dy beswieren noch hieltyd jilde, hienen de provinsjes Fryslân, Drinte en Oerisel fersocht om de rűte definityf te skrassen.

SIJBE KNOL, steatelid foar de FNP

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Ouwe-Syl, 05 februari 2020

Bildts diktee dut jaar op Ouwe-Syl

't Graauwe Paard, Ouwe-Syl

't Bildts diktee is 'n begryp worren. Der binne wij wakker wiis met. Ok is d’r altiten ’n prot deelname en der binne wy nag wizer met. Jim begripe dat wy weer och soa’n nocht hewwe om ’t diktee te organiseren, de fierde keer achternander. Dut sil op dînsdeg 25 febrewary heve.

Dut jaar het Gerard de Jong ’t diktee skreven en dan komt ’t helendal goed. Wij binne fansels benijd wer’t ’t diktee over gaan sil en wat dut jaar de ‘instinkers’ binne. En elk jaar gaan wy naar ’n ânder plak. Dut jaar wort ’t Bildts diktee houwen in ‘Het Graauwe Paard’ op Ouwe-Syl.

Bildts Aigene

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 05 februari 2020

Moppereend doet kinderen dansen

Voorstelling 'Moppereend' van Poppentheater Inkipinki

Afgelopen donderdag beleefden 45 peuters en kleuters in de Bibliotheek van St.-Annaparochie de voorstelling 'Moppereend'. Tijdens de voorstelling van Poppentheater Inkipinki genoten de kinderen van het prentenboek van het jaar 2020: Moppereend van Joyce Dunbar en Petr Horácek. De Bibliotheek organiseerde deze voorstelling tijdens de Nationale Voorleesdagen.

De voorstelling begon met eend, die wat mopperig was. Haar vijver was leeg en ze wist niet wat te doen. Alle andere dieren probeerden haar op te vrolijken door te vragen of ze met hen wilde meedoen.

Maar eend wilde niks, werd steeds chagrijniger en stak uiteindelijk ook alle andere dieren aan. Haar kleine donderwolkje groeide uit tot een ‘megantische’ zwarte wolk. Tot de hele boel losbarstte en regen, dansende dieren en een regenboog volgden.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 05 februari 2020

Handen ineen voor Bildtse herdenking 75 jaar vrijheid

Ali Bronger

Verschillende partijen slaan de handen ineen om op grootse wijze te vieren dat het Bildt in april 75 jaar geleden werd bevrijd van de Duitse bezetter. Bildts Aigene komt met een schoolproject en expositie, Blaast de Bazuin met een groots opgezette theaterbeleving en Marieke Swart doet een theaterproject op de scholen.

Aan ideeën geen gebrek: ook het Bildt wil 75 jaar vrijheid groots vieren. Bildts Aigene merkte dat er her en der initiatieven werden aangekondigd. Blaast de Bazuin, Bildts Aigene zelf, een theaterproject van Marieke Swart en ook Waadzinnig had plannen. Ali Bronger van Bildts Aigene en Anna Leijstra van Blaast de Bazuin namen het daarom op zich om de plannen bijeen te brengen. “Metnander staan wij sterker,” zegt Bronger. “Elk op ôns aigen menier, maar al tegaar kinne wij d’r ’n besondere maand fan make.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 05 februari 2020

Onderzoek gebruik Bildts door jongeren op sociale media

Campus Middelsee werkt momenteel mee aan een onderzoek naar het gebruik door jongeren van minderheidstalen als Bildts en Fries op sociale media. Leerlingen vullen een vragenlijst in over hun taalgebruik op internet, thuis en met vrienden, gemaakt door Lysbeth Jongbloed-Faber van de Fryske Akademy.

Lysbeth Jongbloed-Faber doet al jarenlang onderzoek naar het gebruik van minderheidstalen op media als WhatsApp, Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat. Ze richtte zich daarbij eerder op o.a.het Fries en Limburgs. Het nieuwe onderzoek is de eerste keer dat ook het gebruik van Bildts op sociale media in kaart wordt gebracht.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Vrouwenparochie, 03 februari 2020

Froubuurtstermôln fraai te zien op oude kleurenfilm Elfstedentocht

Froubuurtstermôln fraai te zien op oude kleurenfilm Elfstedentocht

Van onder tot boven wordt hij prachtig in beeld gebracht: de molen op Froubuurtstermôln, met de Nederlandse driekleur in top. Het beeld zit in nieuw ontdekte filmbeelden van de Elfstedentochten van 1954 en 1956.

De beelden, ontdekt door het Fries Film Archief, zijn gemaakt door Sjoerd Steensma (1910-1995), mede-eigenaar van Steensma & Zn in Bolsward, later Vruchtenconfijt Industrie Steensma en Desimo in Leeuwarden. Steensma’s filmpje uit 1954 is voorlopig en voor zover bekend het oudste kleurenfilmpje van de Elfstedentocht. De Elfstedentocht van 1954 werd gehouden op 3 februari 1954, nu 66 jaar geleden.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel en bekijk het filmpje >>

Ameland, 03 februari 2020

De doelpuntenmachine van Sint Annaparochie (vlnr): Timo Bijma, Klaas Jan Bijlsma, Jan Dirk Faber en Pieter Jan Plat. FOTO HENK JAN DIJKS

Koploper Sint Annaparochie komt goed weg op Ameland

Koploper Sint Annaparochie had een moeilijke middag op Ameland tegen Geel Wit. Na een klein uur keek Sint Anna tegen een 2-1 achterstand aan.

Het duel kantelde door een paar ijzersterke acties van topscorer Pieter Jan Plat. "Dankzij Plat hebben we de wedstrijd met 2-5 kunnen winnen", erkende Duco Mulder, de trainer van Sint Annaparochie.

Plat scoorde twee keer, het laatste doelpunt was zijn 151ste uit zijn carričre.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 31 januari 2020

foto: facebook

Sleutelbos gevonden

Dinsdag 28 januari werd een sleutelbos gevonden in de Burmaniastraat te St.Annaparochie. Deze is vrijdag afgegeven bij de gemeente Waadhoeke.

Op de facebook pagina van Politie Noordwest Fryslân werd de eigenaar van deze sleutelbos uitgenodigd contact op te nemen met de gemeente.

Alie van der Meulen meldde vervolgens: Eigenaar is bekend deze zal contact opnemen met de gemeente.

Bron: Politie Noordwest Fryslân

Sint Anne, 31 jannewaris 2020

Hoe komt it mei de jirpels fan It Bilt?

© omrop Fryslân

In soad jierpels út Nederlân geane nei Ingelân en Skotlân ta, ek poatjierpels. It is foar ús bouboeren fan belang dat de hannel mei it Feriene Keninkryk trochgean kin, fynt Teun de Jong fan it Nederlandse Akkerbouw Vakbond. "Wy hawwe no in flinke eksport nei it Feriene Keninkryk, dat is net selsfoarsjennend. Wy binne it wol wend om te eksportearjen nei lannen buten de Europeeske Uny, mar it betsjut wol dat je te krijen hawwe mei tűkelteammen. En dy kostje ús jild", jout hy oan.

En dat net allinne. "Wat ek in punt is, is it ynsjen fan oare standerten op it męd fan plantsűnens. Mar ek rassen. Dat is dreger as jo dat mei elts lân apart ôfsprekke moatte as wannear't dat yn ien Europeeske regel sit. It Bilt is it sintrum fan de jierpewrâld, fine wy altyd. Sy ferbouwe sels ek, mar wy binne ek tige aktyf op it męd fan moderne rasferedeling, dus sy moatte ek gebrűk meitsje fan moderne rassen dy't wy hjir feredele hawwe om boaiemsykten te beheinen," leit De Jong út.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 31 januari 2020

Daan Faber wint Campus Middelsee Darts 2020

Daan Faber en Wietse Lep strijden op het podium in Campus Middelsee om de titel. (© Ingezonden foto)

De finale van het schooldartstoernooi op Campus Middelsee is donderdag gewonnen door Daan Faber. Wietse Lep werd de runner-up.

Na de uitgebreide voorrondes in de Bildtse Slag bereikte het tweetal de finale. Die werd uitgevochten op het podium van Campus Middelsee onder leiding van scheidsrechter Roan Hein Joostema. Daan prolongeerde zijn titel in twee spannende sets.

De finale werd gadegeslagen door veel schoolgenoten, maar ook door zijn ouders en broer Stijn. De geschiedenis leert dat zijn oudere broer een aantal jaargangen eerder ook al de wisseltrofee in ontvangst mocht nemen.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 31 januari 2020

Werkzoekenden kunnen netwerken in bibliotheek St. Anne

© Pixabay

Op zoek naar werk of een andere baan? Op 11 februari start in de bibliotheek in St. Annaparochie Walk & Talk. Dit is een gratis netwerkbijeenkomst voor werkzoekenden.

Walk&Talk vindt als ontmoetingsplek voor werkzoekendenen het hele jaar door plaats op elke tweede dinsdag van de maand. Binnenlopen kan tussen 13.30 en 15.30 uur. Tijdens de eerste Walk & Talk is uitzendbureau Werckpost uit Harlingen aanwezig om onder andere een CV-check te doen.

Met deze maandelijkse netwerkbijeenkomst wil de bibliotheek werkzoekenden een kans geven om op een laagdrempelige manier elkaar te ontmoeten, te netwerken en kennis en ervaringen te delen. Tijdens elke Walk & Talk krijgen deelnemers praktische tips over bijvoorbeeld het maken van een goed CV, solliciteren en netwerken.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Vrouwenparochie, 31 januari 2020

Het MFC in Froubuurt bij de start. (foto: Jan Bonefaas)

Waddenfonds steunt mfc Froubuurt

Zes projecten krijgen financiële steun van het Waddenfonds. Het betreft kleinschalige projecten. Totaal krijgen ze 245.000 euro gedoneerd om de leefbaarheid en de cultuur rond het gebied te versterken.

De verbouw van het multifunctioneel centrum is één van de initiatieven. Het wordt gebouwd in Froubuurt. Een nieuw sportgebouw in Ried krijgt tevens een som geld.

De andere projecten die een financiële injectie krijgen zijn een opera bij Paesens-Moddergat, een midzomerwadconcert op de zeedijk bij Koehoal en op Texel wordt een historisch informatiecentrum en een horecaopleiding opgezet.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 30 januari 2020

Hoe een jonge verzetsgroep een heldendaad verrichtte op 't Bildt

Poortgebouw Liauckema State

Enkele leden van de verzetsgroep van Liauckamastate in Sexbierum betaalden de hoogste prijs voor de overval op het gemeentehuis in St. Anne waarbij het bevolkingsregister werd buitgemaakt. Hein Jaap Hilarides heeft de heldendaad verwerkt in het theaterstuk ‘De Kraak van de Kluis’ dat eind september wordt uitgevoerd. Hij zoekt familieleden van betrokkenen.

Het is de nacht van 25 op 26 september 1943. Een verzetsgroep pleegt een overval op het gemeentehuis van Sint Annaparochie. De Duitsers hebben namelijk acties aangekondigd om jongens en mannen vanaf 18 jaar en soms jonger, te komen ophalen om te werk te stellen in Duitsland. Daar wil deze verzetsgroep, die ondergedoken zit op Liauckamastate, een stokje voor steken.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 29 jannewary 2020

Waadhoeke omêrmt 't 'unieke Bildt'

Tussen de diken rust de see in myn akkers, kunstwerk Henk Rusman

In 'n arena der't faak meningsferskillen beplait worre, waar de raad fan Waadhoeke (of: Waddenhoek) donderdeg unanym: 't Bildt is 'n unyk stikky fan de nije gemeente en ferdient as streek de aigen flâg en wapen. Bilkerts, Friezen en Hollanders waren ’t d’r roerend over eens en gâven hur segen an ’t ferankeren fan de Bildtse simboalen.

Na de herindeling fan 2018 waren de Bildtse flâg en wapen ‘wees’, omdat se niet meer offisjeel an ’n gemeente bonnen waren. In de leste raadsfergadering fan ’t Bildt, eand 2017, worde besloaten ’t Bildt as streeknaam fast te lęgen, soadat de naam blive sou. Op inisjatyf fan ô.â Bildts Aigene worde de nije gemeente nou froegen deuze simboalen as streeksimboalen foor ’t Bildt an te wizen.

Bron: De Bildtse Post
link Lees 't hele artikel >>

Oudebildtzijl, 29 januari 2020

Kinderen maken kennis met Bildts erfgoed

Siska Alkema met kinderen van De Skeakel uit Sexbierum bij het beeld van Gerrit ‘Klaine’ Keizer

Jonge kinderen uit heel Waadhoeke leren deze weken over het Bildts erfgoed. De ‘Klaine Keizer’, bodemvondsten bestuderen en voor sommigen een eerste kennismaking met het Bildts: leerlingen uit de groepen 3 en 4 van scholen uit de gemeente bezoeken op dinsdag en donderdag de Aerden Plaats op Ouwe-Syl.

In het kader van het educatieproject ‘Waadzinnig: Erfskip en Mienskip’ wordt op Ouwe-Syl een reis door de tijd gemaakt. Het project wordt geleid door kunstenaar Siska Alkema, Kirsten Zwijnenburg van de Aerden Plaats biedt ondersteuning.

De reis begint bij het bronzen beeld van ‘Klaine’ Gerrit Keizer, op de Pyp. Daarna worden in het cultureel centrum bodemvondsten bekeken en in een zandbak gezocht met de metaaldetector.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 28 januari 2020

Volle Groate Kerk in Sint Jacobiparochie geniet van Seewynterconcert

Berber Talma en Annely Baard. (© Casper Ferwerda.)

Het eerste Seewynterconcert, zondag 26 januari in Sint Jacobiparochie, was een succes. Leerlingen en groepen van alle leeftijden van Seewyn Kunsteducatie traden op in de Groate Kerk, die geheel gevuld was.

De programmaonderdelen werden van commentaar voorzien door Reinou van der Veen, docent accordeon van Seewyn. Directeur Berni Dijkerman wil van het Seewynterconcert graag een jaarlijkse traditie maken.

"Het is absoluut voor herhaling vatbaar. Het publiek heeft genoten van prachtige optredens en het programma was een mooie dwarsdoorsnee van Seewyn. Wat zou het fantastisch zijn om elk jaar in januari een Seewynterconcert te houden, afwisselend in de gemeenten Waadhoeke en Harlingen.”

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 27 januari 2020

Nieuwe plek voor archeologisch steunpunt Oudebildtzijl

De voormalige supermarkt, waar straks het archeologisch steunpunt in komt.  Foto: Jan Spoelstra

Een ambitieus uitbreidingsplan moet het cultureel bezoekerscentrum De Aerden Plaats aan de Dominee Schuilingstraat in Oudebildtzijl nog aantrekkelijker maken voor bezoekers. Meest in het oog springende verandering is de verhuizing van het archeologisch steunpunt.

Het archeologisch steunpunt bevindt zich nu nog in de centrale ruimte van het bezoekerscentrum. Het steunpunt wordt verplaatst naar een naastgelegen pand, waar eerder een supermarkt was ondergebracht. De winkel werd in 2019 gesloten. ,,Er komt nu veel meer ruimte beschikbaar om alle vondsten te presenteren”, aldus Kristen Zwijnenburg, als coördinator werkzaam bij de Aerden Plaats.

Het archeologisch steunpunt in Oudebildtzijl is een onderdeel van het samenwerkingsverband Terpenland. Naast de Aerden Plaats gaat het om het bezoekerscentrum in Hegebeintum, het zodenhuis in Firdgum en het museum in Wijnaldum, waar de Friese koningsschatten zijn te bewonderen. Vorig jaar werd in Hegebeintum een plan gepresenteerd voor een nieuw kennis- en informatiecentrum, dat op de plek van het huidige bezoekerscentrum wordt gebouwd.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 27 januari 2020

Sint Anna kan weer lachen na monsterzege

VV St.-Anna

Sint Annaparochie kan eindelijk weer lachen. De lijstaanvoerder in de derde klasse A van het zondagvoetbal was vlak voor de winterstop allerminst in goeden doen en liep voor de kerstdagen bij Mildam tegen de eerste seizoensnederlaag aan.

De twee voorgaande wedstrijden speelde het team van trainer Duco Mulder gelijk tegen Nieuweschoot en Read Swart. De grillige voetballers uit Sint Anna speelden gisteren de frustraties van zich af. Op eigen kunstveld werd Oosterlittens met dubbele cijfers verslagen: 10-0.

"Ik had niemand meer in de ziekenboeg", zei Mulder. "Voor de winterstop miste ik door blessures veel verdedigers en daar wisten de tegenstanders goed van te profiteren. Ik heb nu de feestmuts weer opgedaan. Temeer omdat we drie punten zijn uitgelopen op rivaal Read Swart."

Bron: Leeuwarder Courant

Franeker, 25 januari 2020

De Bildtse vlag wapperde in de woestijnen van Marokko en Saoedi Arabië. (© Eigen foto)

Bildtse vlag wappert in Saoedi Arabische woestijn

Het raadsvoorstel om de voormalige gemeentevlag van het Bildt toe te kennen als streekeigen vlag, werd donderdag in de gemeenteraad unaniem aangenomen. Ook het voormalige gemeentewapen van het Bildt werd toegekend als streekeigen wapen. Kort geleden wapperde de Bildtse vlag in de woestijn van Saoedi-Arabië.

De chauffeur van de servicetruck van het rallyteam van Martin van den Brink is een Bildtker, hij plaatste de vlag trots bovenop zijn truck tijdens de woestijnrally. De foto's zijn van de acht dagen durende Morocco Desert Challenge in 2019.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 24 januari 2020

© Campus Middelsee  |  Van Lego-steentjes worden programmeerbare robots gebouwd.

Leerlingen 'beleven' sfeer op Campus Middelsee

Ruim honderd leerlingen uit groep 8 brachten woensdagavond een bezoek aan Campus Middelsee waar ze een gevarieerd programma werd aangeboden door de docenten en leerlingen van de school.

Veel van de activiteiten stonden in het teken van Talentstromen, gekoppeld aan de dagelijkse onderwijspraktijk. Bij natuurkunde was bijvoorbeeld ‘vuur’ niet van de lucht en bij de Talentstromen werd er onder andere gemarmerd, met Lego geoefend en gingen de kinderen op reis.

Op 5 februari staan de deuren van de school weer open en zijn ook de grootouders en andere belangstellenden welkom.

Bron: Franeker Courant

Sint Jacobiparochie, 24 januari 2020

"De teler is momenteel taaier dan de handel op de uienmarkt"

Tjerk Nagel van Konaxx Onions

Na weken met hoge exportcijfers tot het einde van 2019 is de export de laatste weken behoorlijk teruggevallen. "Het vroegtijdig sluiten van de grenzen in Senegal heeft de druk van de markt gehaald. Daardoor missen we nu de grote orders", constateert Tjerk Nagel van Konaxx Onions uit het Friese Sint Jacobiparochie.

"Er wordt wereldwijd behoorlijk naar onze uien geďnformeerd, maar concreet te weinig gekocht. Zo zijn Oost-Europa, het Verre Oosten en ook het Caribisch Gebied wel aan de markt, maar het is allemaal maar mondjesmaat. Wel heb ik het idee, dat gezien de belangstelling, de vraag wel weer kan toenemen", aldus Tjerk.

Bron: AGF
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 24 januari 2020

Burgemeester Marga Waanders in een geanimeerd gesprek met de jarige Ans van Vegten-Visser. Foto joachim de Ruijter

Honderdjarige met sociaal hart

Terugkijkend op een actief leven mocht Ans van Vegten-Visser uit Sint Annaparochie gisteren haar honderdste verjaardag vieren.

Ans, geboren als Anne, woonde tot haar 98ste zelfstandig. Met hulp van haar schoondochter uit Zaanstad lukte dat.

De laatste twee jaar woont ze in locatie Beuckelaer van zorgcentrum het Bildt in Sint Annaparochie. Ze is gebonden aan een rolstoel. Nog steeds is de eeuweling, net als vroeger, betrokken bij wat er speelt in de wereld en staat ze positief, vrolijk en sociaal in het leven.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 23 januari 2020

Igor Tymts

Gezocht en vermist: Igor Tymts

De politie meldt dat de 42-jarige Igor Tymts uit Sint Annaparochie wordt vermist. De heer Tymts is in de nacht van dinsdag 21 januari 2020(vanaf 19:30) op woensdag 22 januari 2020 vertrokken.

Tymts heeft, zoals het nu lijkt, niets bij zich, geen telefoon, geen geld, geen ID kaart, geen bankpas, geen OV kaart. Hij heeft zijn fiets ook niet meegenomen en heeft geen auto tot zijn beschikking.

Igor Tymts draagt een blauwe, heuplange, gewatteerde winterjas met capuchon, een donkerblauwe spijkerbroek en cognac-kleurige veterboots.

Bron: Politie Noordwest Fryslân

Oudebildtzijl, 23 januari 2020

Opwaardering voor Aerden Plaats

Aerden Plaats

De Aerden Plaats op Oudebildtzijl heeft plannen voor een flinke opwaardering. De vitrines in het culturele bezoekerscentrum worden vervangen en de verlichting en het meubilair wordt vernieuwd. Daarnaast krijgt het archeologisch steunpunt een nieuw, eigen onderkomen in het winkelpand naast het centrum, dat door de Aerden Plaats gehuurd en verbouwd wordt.

Dat staat in het plan ‘TerpEnLand: Archeologie langs het Wad’, over de doorontwikkeling van de archeologische steunpunten langs de Waddenkust, in Winaam, Firdgum en Ouwe-Syl. Het Bildtse dorp heeft sinds 2000 een archeologisch steunpunt: aan de hand van bodemvondsten wordt inzichtelijk gemaakt hoe mensen zich hier door de eeuwen heen gevestigd hebben en hoe ze de oude zee bewoonbaar maakten. Na twintig jaar gaat men nu voor een grote ‘upgrade’.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 22 januari 2020

Foto: facebook

Vedaflex uitzendbureau vestigt in St.-Anna

Op vrijdag 24 januari opent Vedaflex een vestiging in St.-Annaparochie. Het uitzendbureau neemt zijn intrek in Van Harenstraat 52.

Vedaflex heeft nu vestigingen in Dokkum en Veendam. De afgelopen weken is het bedrijf “flink aan het klussen” geweest in het nieuwe pand. Het kantoor zal gerund worden door twee (oud-)kaatsers Johan van der Meulen en Rutmer van der Meer.

Aanstaande vrijdag wordt het kantoor geopend en staat er koffie en gebak klaar. Werkzoekenden kunnen zich dan ook inschrijven.

Bron: De Bildtse Post

Leeuwarden, 22 januari 2020

Twee maanden cel voor 'klusjesman' die bejaarde vrouw uit Sint Jacobiparochie oplichtte

Een 62-jarige man zonder vaste woonplaats heeft medio vorig jaar een bejaarde vrouw uit Sint Jacobiparochie opgelicht door zich voor te doen als klusjesman. Woensdag moest hij voor rechter Nynke Vlietstra verschijnen, hij kwam niet opdagen.

De verdachte had zich opgeworpen als klusjesman en zou een en ander fiksen in de woning van de vrouw in Sint Jacobiparochie. In plaats daarvan raakte de vrouw een auto die bij haar in de garage stond kwijt. Op een gegeven moment waren de autosleutels en de Peugeot 208 verdwenen. De man had de auto voor 5400 euro in Twijzel verkocht.

Hij beweerde bij de politie dat hij de Peugeot van de vrouw had gekocht voor 5000 euro. Hij had zelf 1000 euro betaald en 4000 van een kennis geleend. Een ongeloofwaardig verhaal vond de officier van justitie: de verdachte had destijds geen werk en geen inkomen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 22 januari 2020

Schuur verhuren voor 6000 euro? Toch maar niet

Neeltje van den Brand

Wat doe je als je geldzorgen hebt en iemand wil voor 6000 euro per maand een schuur van je huren om er hennep in te telen?

Dit is precies de vraag waar Neeltje van den Brand een dikke tien jaar geleden voor kwam te staan. Ze had met haar toenmalige echtgenoot een boerenschuur gekocht, ‘ergens in Friesland’, om die te verbouwen tot woning. Ze woonden ernaast in een caravan. Maar het huwelijk liep kort daarna stuk.

De scheiding ging moeizaam en de financiële gevolgen waren ook stevig, aldus Van den Brand. Het bouwdepot raakte op, de crisis brak uit en ze moest zorgen voor haar kind van vier. "Ik had het financieel heel zwaar."

Om wat extra geld in het laatje te brengen, besloot ze ruimte in de schuur te huur aan te bieden op Marktplaats. Dat leverde veel telefoontjes op. "Mensen wilden er van alles stallen, zoals caravans. Maar telkens was de ruimte eigenlijk niet geschikt. En geld om te verbouwen had ik niet."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 21 januari 2020

Theaterstuk De Kraak van de Kluis over Bildtse verzetshelden

Het is de nacht van 25 op 26 september 1943. Een verzetsgroep pleegt een overval op het gemeentehuis van St.-Annaparochie. De Duitsers hebben namelijk acties aangekondigd om jongens en mannen vanaf 18 jaar (en soms jonger) te komen ophalen om te werk te stellen in Duitsland. Daar wil deze verzetsgroep, die ondergedoken zit op Liauckemastate, een stokje voor steken.

Vijf verzetsstrijders, waaronder Lolle Rondaan uit Bitgum, dringen het gemeentehuis binnen. Ze overmeesteren de wachters en kraken de kluis. Met het volledige bevolkingsregister en zakken vol persoonsbewijzen en andere buit gaan ze ervandoor. Een heldendaad. Helaas wordt deze verzetsgroep van Liauckemastate verraden. Lolle Rondaan, Gerben Oswald en Gerrit Schuil overleven de oorlog niet: zij worden op 16 februari 1944 gefusilleerd.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 21 januari 2020

Directeur Eelco Bruinsma (R) overhandigt de cheque met daarop 8000,- euro geschreven aan Anneke de Groot, drie van haar pleegkinderen kijken samen met klasgenoten toe.

Campus Middelsee zamelt 8000 euro in voor pleeggezin

De leerlingen van Campus Middelsee hoefden niet lang na te denken over de bestemming van de kerstmarkt die elk jaar gehouden wordt.

Die moest en zou in 2019 naar het pleeggezin van Anneke de Groot in Sint Jacobiparochie die datzelfde jaar dakloos waren geraakt door een brand.

Van de veertien kinderen zitten er meerdere op de Campus. Gisteren werd 8000 euro overhandigd aan pleegmoeder De Groot en drie van de kinderen. Een "mega-opbrengst", aldus directeur Eelco Bruinsma van CSG Ulbe van Houten.

Bron: Franeker Courant

Leeuwarden, 20 januari 2020

FOTO ANP

Dief op heterdaad betrapt in centrum Leeuwarden

Een 23-jarige man uit Sint Annaparochie is maandag aan het eind van de middag betrapt op het stelen van een jas.

Hij wilde een jas pikken uit een winkel in het centrum van Leeuwarden

Aanhouding volgde. De man is ingesloten.

Bron: Huis aan Huis Leeuwarden

Sint Annaparochie, 20 januari 2020

Straat afgezet

Straat tijdelijk dicht vanwege benzinelucht in Sint Annaparochie

De Skelp in Sint Annaparochie is maandagavond tijdelijk afgesloten geweest vanwege een benzinelucht.

De lucht werd geroken in meerdere woningen aan de straat, waarna de brandweer een onderzoek startte.

De rioleringen van de woningen en de putten op straat zijn vervolgens doorgespoeld.

 

Bron: Franeker Courant

Vrouwenparochie, 20 januari 2020

foto: politie Noordwest Fryslân

Zwaar vuurwerk bij woning in Vrouwenparochie naar binnen gegooid

Bij een woning aan de Netaris Brungerstaat in Vrouwenparochie hebben vandalen vrijdag tussen 22.40 en 22.50 uur door de brievenbus zwaar vuurwerk naar binnen gegooid.

De explosie die het ontploffende vuurwerk veroorzaakte, vernielde zowel de buiten- als een binnendeur van de woning. De politie is op zoek naar getuigen van de explosie.

Heeft u informatie of heeft u iets gezien van deze vernieling dan horen wij dat graag. Hiervoor mag u contact opnemen via het telefoonnummer 0900-8844.(TK) Zaaknummer 2020017134

 

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 19 januari 2020

Fobek: vrije kwekers maken aardappelveredeling divers

Directeur Jacques Vergroesen in het kweekveld van veredelingsbedrijf Fobek in Sint-Annaparochie in Friesland, waar ook een kweekveld ligt van 2 hectare. “De wensen van de klanten veranderen. Je ziet een tendens naar meer gemak, specialiteiten en ziekteresistenties. - Foto's: Mark Pasveer

Fobek is een bijzonder aardappelveredelingsbedrijf. De klanten zijn allemaal aandeelhouder. Het bedrijf werkt samen met vrije kwekers, zegt directeur Jacques Vergroesen. “Vrije kwekers zorgen voor diversiteit in de aardappelveredeling.”

Fobek in het Friese Sint-Annaparochie is een bijzonder bedrijf in de aardappelveredeling. Fobek veredelt uitsluitend voor klanten die tevens aandeelhouder zijn van het bedrijf. Er zijn nu vijf aandeelhouders: Agroplant, De Nijs, Bejo Zaden, het Canadese veredelingsbedrijf Tuberosum Technologies en het Friese Keuringsinstituut voor Zaaigranen, -zaden en pootgoed (KIZ). Alleen de laatste heeft geen veredelingsprogramma lopen bij Fobek. Daarnaast heeft Fobek nog 20 kleine aandeelhouders die vroeger een binding hadden met het bedrijf.

Bron: De Boerderij
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 18 januari 2020

Bewoners azc helpen bij onderhoud Voedselbos Leeuwarden

(© Lemke Statema)

Een groep vrijwilligers van het azc in Sint Annaparochie helpt op dit moment bij het onderhoud van het Voedselbos bij Leeuwarden. Zij willen heel graag klussen doen voor non-profit organisaties in de omgeving.

Drie jaar geleden is in Leeuwarden in het Leeuwarder bos aan de noordkant van de stad een 2 hectare groot Voedselbos aangelegd. Het is een natuurlijk ogend bos vol verrassende eetbare vruchten zoals appels, peren en pruimen. Daarnaast zijn er notenbomen en kruiden geplant.

Inmiddels zijn vooral de bramen verwilderd en te groot geworden, waardoor de vruchtenbomen niet goed meer kunnen groeien. Het wordt tijd voor tussentijds onderhoud, dat tijdens de natuurwerkdagen op 16 en 20 januari wordt uitgevoerd.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 18 januari 2020

Levensecht leren gaat twintig keer sneller dan alleen uit een boek

Kookles- Ulbe van Houten in Sint Annaparochie   JANSPOELSTRA.NL

Veel kleine scholen in dorpen hebben het moeilijk vanwege krimp, maar CSG Ulbe van Houten in Sint Annaparochie groeide de afgelopen jaren juist. Volgens de school heeft dit te maken met het onderwijsconcept levensecht leren.

Het is gezellig druk in de klas van Machteld Zwaagstra, docente Engels. Zwaagstra begon de les met het vertellen en tonen van foto’s over haar recente bezoek aan Londen. Daarna mochten de leerlingen zelf een kijkje nemen in de Britse miljoenenstad. Dat doen ze met een VR-bril (virtual reality). "Mevrouw, ik loop nu precies door de straat die u net liet zien”, roept een jongen enthousiast.

Werken met VR klinkt ingewikkelder dan het is. "De school was aanschafkosten voor VR-brillen kwijt, maar het materiaal, zoals de 3D-wandeling door Londen, is gewoon beschikbaar op YouTube”, zegt de jonge docent Engels.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 17 januari 2020

De nieuwe defensieradar van Wier naast de oude.

Oud en nieuw naast elkaar op Radar Post Noord

Na een eerdere poging op dinsdag is het donderdag gelukt de nieuwe Smart-L-radar van de Koninklijke Luchtmacht op zijn plek te hijsen in Wier.

Nu nog gebroederlijk naast de oude radar die in de koepel zit, maar deze bol en het gebouwtje eronder verdwijnen zodra de nieuwe radar helemaal werkt.

Thales uit Hengelo ontwikkelde een radar die tegen weersinvloeden bestand is en dus geen koepel meer nodig heeft. Vanuit de Radar Post Noord wordt het luchtruim bewaakt.

Bron: Leeuwarder Courant

Haren, 16 januari 2020

Is dit het oudste historische wapen van het Bildt?

Het eerste wapen

'Aren út skelpen', bijna alle Bilkerts denken hierbij direct aan het Bildtse wapen dat in 1622 in druk verscheen. Het siert nu nog de gevel van huisartsenpraktijk Bögels aan de Van Harenstraat. De bedenker van dit grietenij- en latere gemeentewapen is de Harlinger graficus Pieter Feddesz, of anders Pierius Winsemius, de Franeker geleerde voor wie hij de kaart met het wapen tekende. Maar er is mogelijk een nieuw ’oudste’ wapen, denkt Bildts historicus dr. Kees Kuiken.

Het Bildtse wapen met de wulken en de korenaren heeft zijn bestaansrecht volop bewezen. Toch vermoed ik nu dat er vóór 1622 een ander wapen met onze Friese waddenpolder was verbonden. Omstreeks 1600 schonken de pachters van de Franeker Landen boven St.-Jacob aan de stad Franeker, hun pachtheer, twee prachtige zilveren bekers met een wereldbol en drie wapens. Een ervan is nu te zien in Museum Martena in Franeker. De tweede werd in 2007 geveild. Uit de veilinggegevens bleek toen dat deze beide ’globebekers’ in Noordoost-Duitsland zijn gemaakt.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 16 januari 2020

'De Oudebildtdijk piept en kraakt nu al'

Er is nauwelijks draagvlak voor toeristische initiatieven op Zwarte Haan en bij de Bildtdijken. Dat heeft de gemeente ook geconstateerd, na de vele protesten tegen de sterrenobservatiehut op Zwarte Haan en de mogelijke plaatsing van kunstwerk De Streken op het Wad.

In het gemeentehuis te Franeker werd vorige week de nieuwe toerismenota ‘Beleef Waadhoeke’ van de gemeente besproken. Voor de stad Franeker en het platteland zijn diverse plannen en speerpunten uitgedacht, in samenwerking de sector en bewoners.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Westhoek, 16 januari 2020

De Fryske Akademy en de Bildtse taal

Een van de tien grensmarkeringen van het Bildt, dat is opgegaan in de gemeente Waadhoeke foto hoge Noorden/jacob van Essen

De Fryske Akademy ligt onder een vergrootglas. Zo wordt er kritisch gekeken naar het financiële beleid, naar de wetenschappelijke prestaties en naar de bekendheid van het werk van de Fryske Akademy.

De Fryske Akademy en haar medewerkers hebben een belangrijke bijdrage geleverd om het Bildts tot een volwaardige taal te maken en mede daardoor te behouden voor de toekomst. Hotze Sytses Buwalda was sinds 1938 werkzaam op de Provinciale Bibliotheek. Hij koesterde grote liefde voor de Bildtse taal en cultuur. Maar hij zag ook de kwetsbaarheid van de taal, die in een vrij klein gebied gesproken werd. Dat was mede de reden dat hij sinds 1935 artikelen publiceerde in diverse week- en maandbladen.

Een jaar later, 1939, werd hij door Geert Ailco Wumkes, mede-oprichter van de Fryske Akademy en toen bibliothecaris van de Provinciale Bibliotheek, gevraagd om als taalkundige te komen werken op de Fryske Akademy.

Bron: Leeuwarder Courant / Te Gast
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 15 januari 2020

Rudi van Efferen

Rudy van Efferen, foto uit 1995

Rudi van Efferen uit Amsterdam werd geboren op 3 april 1957. Hij hield zich bezig met drugshandel en zou lijfwacht zijn geweest van Mink K.

Hij had een schuur gehuurd in Oudebildtzijl waar goederen opgeslagen zouden worden. De IRT viel op 7 november 1992 de schuur binnen nadat zij het vermoeden hadden dat er drugs lagen opgeslagen die in Amsterdam waren binnengekomen. Er werd ruim 4000 kilo wiet, een paar duizend XTC-pillen, 25 scherfhandgranaten, bijna 100 kilo semtex, twee blokken TNT, een staaf dynamiet en 50 staven van een onbekende springstof gevonden. De nacht erop zat Van Efferen samen met Mink K. en Jan Femer in een auto in Oudebildtzijl waar ze door een niets wetende wijkagent werden aangehouden. Deze maakte een rapport op wat uiteindelijk bij het IRT belandde.

Van Efferen had op 4 augustus 1995 een afspraak in het Galaxy Hotel waar hij echter nooit aankwam. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen en in november 2001 liet zijn vrouw hem officieel dood verklaren. Een oud Hells Angel verklaarde dat Van Efferen door twee mannen door het hoofd is geschoten in het recreatiegebied Spaarnwoude en dat zijn lichaam vervolgens in een bad zoutzuur is gedompeld. De restanten zouden in Spaarnwoude zijn begraven.

Bron: Slotvan.nl

Sint Annaparochie, 15 januari 2020

Brandweer Sint Anna heeft speciaal mestteam

Brandweer Sint Annaparochie is één van de vijf korpsen in Friesland met een speciaal mestteam. Samen met de korpsen van Sint Nicolaasga, Nieuwehorne, Kollum en Mantgum rukken ze jaarlijks ongeveer 25 keer uit voor een incident met mest. Vaak moeten koeien of kalveren maar ook wel mensen uit de gierput worden gered.

Elk team in Friesland heeft een aanhangwagen met daarin onder andere een veetakel, paardenbroek, heupklem voor koeien, singels, halsters, hijsbanden en kunststof platen. De uitrusting bestaat ook uit een speciaal gierpak. De brandweer kan tot aan het middel in de mest lopen. De ademluchtapparatuur past in het pak.

Bron: Veldpost
link Lees het hele artikel >>

Vrouwenparochie, 15 januari 2020

Lieke (9) zamelt geld in voor Australië

V.l.n.r.: Ise Beau, Dautsen, Lieke, Amber, Durk en Lennart, tussen de flessen die ze hebben ingezameld.

Australië staat in brand. Mensen en miljoenen dieren zijn de dupe van de vele natuurbranden. De 9-jarige Lieke Frolich uit Vrouwenparochie trekt zich het lot van het land aan en bedacht spontaan een inzamelingsactie. Ze haalde samen met haar vriendjes liefst € 198,10 op voor het goede doel.

Samen met haar oma bedacht Lieke om voor Australië lege statiegeldflessen op te halen. “Vorige week dinsdag kwam Lieke uit school met een paar vriendjes en vriendinnetjes. Ze zei: “Mama, ik ga lege flessen ophalen voor de bosbranden in Australië. Zo gezegd, zo gedaan,” vertelt een trotse Joyce Frolich, de moeder van Lieke.

Een paar dagen lang haalde de vriendengroep lege flessen op in Vrouwenparochie. “Afgelopen zondag hebben we ze ingeleverd, en toen bleken ze voor maar liefst €198,10 te hebben opgehaald. In één woord geweldig!”

Bron: De Bildtse Post

Sint Annaparochie, 15 januari 2020

Boom breekt af en belandt op de weg

Foto 112Fryslân/Ytzen Korf

Dinsdagavond moest de brandweer uitrukken voor een boom op de weg aan de Beuckelaerstraat.

De melding kwam rond kwart over zes binnen bij de meldkamer. De blusgroep van Sint Anna ging met gepaste spoed op de melding af. Over de weg hing een kabel waar verlichting aan hangt. De boom was er bovenop gevallen en op de weg beland. De brandweer heeft de boom in stukken gezaagd en de palen veiliggesteld.

Ook de gemeente en politie kwamen ter plaatse bij het incident. Tijdens de werkzaamheden was de weg afgesloten. Er raakte niemand gewond.

Bron: 112Fryslân

Wier, 15 januari 2020

De radarbol bij Wier maakt plaats voor een minder markant exemplaar

Het ministerie van Defensie was gisteren van plan de nieuwe radar te plaatsen in Wier. In verband met de wind is dat uitgesteld. De oude radar in de kenmerkende bol is gisteren buiten gebruik gesteld. FOTO: NIELS DE VRIES

Ruim veertig jaar was het een beeldbepaler in het landschap, de bolvormige radarpost bij Wier. Gisteren werd het apparaat definitief uitgeschakeld; er komt een nieuw, minder markant exemplaar voor in de plaats.

"As minsken freegje węr’t ik wenje en ik sis Wier, dan witte se net węr’t it leit, mar as ik sis dat ik neist de radarbol wenje, sizze se ‘oh dęr’.”

Veehouder Bram Visser (47) woont al zijn hele leven vlak in de buurt van de Radarpost Noord van de Koninklijke Luchtmacht, de markante bol midden in het landschap even ten noorden van Wier tussen Berltsum en Minnertsga. ,,Ik wit net better as dat dat ding dęr stiet. Se binne no dwaande mei de twadde toer, der stiet krekt in fuotstik op. Dęr komt aanst in nije radar op. Sűnder bol. Dy sil ik net misse hear. Dat ding stiet der gewoan en aanst stiet er der net mear, klear.”

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>      link Lees ook het artikel in de LC >>

Sint Annaparochie, 13 januari 2020

Appartementen op oude Aldi-locatie St.-Anna

De locatie van de voormalige Aldi. (foto: Google Maps)

Op de plek van de voormalige Aldi aan de Beuckelaerstraat in St.-Annaparochie komt een appartementencomplex.

Er worden vijftien appartementen gebouwd op de locatie van de voormalige supermarkt, waarvan het gebouw tegen de vlakte gaat. Primera blijft gewoon waar het nu zit.

Bouwbedrijf GrienBouw uit Drogeham en projectbegeleider S&L Projecten uit Grou houden woensdag 15 januari van 16.00 tot 20.00 uur een inloopmiddag/-avond in MFC Ons Huis te St.-Annaparochie. Daar lichten ze de plannen toe en is er de gelegenheid om vragen te stellen.

Bron: De Bildtse Post

Leeuwarden, 13 januari 2020

Straf na mishandeling homo-ontmoetingsplek

homo-ontmoetingsplaats Groene Ster

Een man uit Sint Annaparochie (22) en een evenoude man zonder vaste woon- en verblijfplaats zijn donderdag veroordeeld tot werkstraffen van 100 en 150 uur voor geweld op een homo-ontmoetingsplek bij Leeuwarden op 21 mei.

Het slachtoffer, een Leeuwarder (62), stond om 02.00 met een Citroën Berlingo van het bedrijf van zijn schoonzoon op het parkeerterrein bij recreatiegebied De Groene Ster toen hij een auto het terrein op zag komen. Daar bleken drie mannen en een vrouw in te zitten. Toen ze dichterbij kwamen, had een van de inzittenden een middelvinger opgestoken volgens het slachtoffer. Vervolgens blokkeerden ze de weg.

Alle inzittenden stapten uit. Ook de Citroën-bestuurder verliet zijn auto en hield een honkbalknuppel in de lucht, "om ze bang te maken". De man zonder vaste woon- of verblijfplaats pakte de knuppel af en sloeg hem in het gezicht. Ook vernielde hij een zijspiegel en de ruit van het portier aan de bestuurderskant.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 11 januari 2020

Dit voorjaar weer Cambuur Voetbalkampen

(© Foto Cambuur)

Aanstormend voetbaltalent kan begin augustus deelnemen aan het Cambuur Voetbalkamp op de accommodatie van VV Sint Annaparochie.

Net als in 2019 komt Cambuur in 2020 weer naar diverse amateurverenigingen in de regio met Voetbal- en Keeperskampen en de SC Cambuur Voetbalmiddagen.

Deelnemers aan de Voetbal- en Keeperskampen staat een uitdagend driedaags programma te wachten. Naast de diverse techniek-, spel- en partijvormen worden ook de Skill Games uit de populaire videogame FIFA 20 uitgezet.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 11 januari 2020

Wapen van het Bildt

Streekvlag en -wapen voor het Bildt

Door de vlag en het wapen van de voormalige gemeente het Bildt te kenmerken als dorpsvlag en dorpswapen kunnen ze voortaan dienst doen als uitingen van de streek 't Bildt.

De Stichting Bildts Aigene verzocht hierom. Deze constateerde dat de vlag en het wapen gemeenteloos zijn sinds de gemeente het Bildt opging in Waadhoeke.

Voor die overgang werd de streek-naam ’t Bildt vastgelegd. Vanwege deze bijzondere geografische positie steunt het college van Waadhoeke het verzoek.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 11 januari 2020

Een stoere nieuwjaarsduik voor gedupeerd pleeggezin

Personeel en leerlingen van De Bręge springen erin. Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

Een sponsorloop was niet stoer genoeg. Daarom doken leerlingen van De Bręge in Leeuwarden in het koude water om geld in te zamelen voor het door brand getroffen pleeggezin in Sint Jacobiparochie.

Zelf peinsde pleegmoeder Anneke de Groot er niet over om het water van de Grutte Wielen bij Leeuwarden in te gaan. ,"Der binne grinzen.” Maar ze was wel vol lof over de kinderen, die wel een duik namen en de kou trotseerden.

De kinderen hadden geld ingezameld voor een nieuw onderkomen voor het pleeggezin en als tegenprestatie werd een ‘nieuwjaarsduik’ georganiseerd. Dat gebeurde op de plek waar Maarten van der Weijden op 24 juni van vorig jaar na zijn Zwemelfstedentocht uit het water kwam.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>      link Zie ook het hele artikel in de LC >>

Franeker, 10 januari 2020

Nieuw gemeentewapen Waadhoeke symboliseert waddengemeente

De onthulling van het nieuwe gemeentewapen met burgemeester Waandersop rechts en kinderburgemeester Piter Murk de Groot op rechts. Foto: Niels Westra

Op een tegeltableau, gemaakt door tegelmakerij Albarello uit Menaam, is vrijdag het nieuwe gemeentewapen van Waadhoeke onthuld. Dat gebeurde tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente die sinds 2018 bestaat, maar nog geen officieel wapen had.

Een commissie heraldiek met kenners uit de streek en kennis van deze wapens boog zich erover. Het resulteerde in een afbeelding die een waddengemeente moet symboliseren.

Blauw en groen staat voor land uit zee. De witte baan betekent de dijk die omhoog gaat. Burgemeester Marga Waanders kondigde aan op Bildtse les te gaan.

Bron: Leeuwarder Courant

Nij Altoenae, 9 januari 2020

'Stikky waardering èn stimulâns foor Even Bildts'

Bildtse-Kultuurpriis live in radio-útsturing útraikt.

Foor 't eerst in de geskidenis worde de Bildtse-Kultuurpriis dut keer live in 'n radio-útsturing útraikt. Dat kon fansels niet âns, nou't 't radioprogramma Even Bildts fan Radio Eenhoorn de ontfanger fan de priis waar. In ’n folle Utwyk op Nij Altoenae worde de útraiking op saterdeg 28 desimber ’n soort fan reüny fan alle metwerkers en liefhewwers fan ’t programma, dat dut jaar 30 jaar bestaat. “Dirk Leeuwen saai elk jaar: ‘Nou hewwe wy ferdomme die Bildtse-Kultuurpriis weer niet wonnen!”

Dat de 31ste Bildtse-Kultuurpriis ’n ferdiende winner kreeg, der waar elkeneen ’t wel over eens. “Al hest dartig jaar maakt Even Bildts radio over ’t Bildt, ’t Bildts en de Bilkerts,” saai sjuryfoorsitter Jan de Groot. “’t Bildts aigene spat út de haarfatten fan ’t programma. Even Bildts levert ’n groate, nuttige bijdrage an ’t in stând houwen fan ’t Bildts aigene.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 8 januari 2020

Weerstand nachttoerisme Zwarte Haan heikel punt in Waadhoeke

De dijkopgang bij Zwarte Haan. AFBEELDING GOOGLE STREETVIEW

Het wordt een hele toer om nachttoerisme bij Zwarte Haan te realiseren. Volgens wethouder Caroline de Pee van Waadhoeke willen de bewoners er geen enkele toerist zien.

Een van de pijlers waarop Waadhoeke samen met Keunstwurk inzet is het nachttoerisme dat bevorderd moet worden door een sterrenkijkschuur op Zwarte Haan. De gesprekken daarover met omwonenden zijn gaande, maar volgens De Pee wordt het een hele toer om daar uit te komen. Het college moet er dan ook nog een besluit over nemen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 8 januari 2020

Kuipers nieuwe fractievoorzitter SAM

Sjoerd Simon Kuipers, nieuwe fractievoorzitter van SAM Waadhoeke FOTO SAM WAADHOEKE

Bij de partij SAM in Waadhoeke is een nieuwe fractievoorzitter aangetreden. De 58-jarige Sjoerd Simon Kuipers uit Sint Jacobiparochie neemt die taak op zich. Hij volgt Govert Geldof op die in december zijn raadswerk neerlegde. Kuipers is sinds 2006 politiek actief. Eerst als raadslid voor de PvdA in de voormalige gemeente het Bildt en sinds 2018 als raadslid voor SAM in Waadhoeke.

Geldof verliet de raad wegens tijdgebrek maar ook om ideologische redenen. Hij voelde zich steeds meer toeschouwer terwijl hij graag deel wilde nemen aan initiatieven in de gemeente. Hij werd opgevolgd door Tjeerd Cuperus uit Boksum, voorheen ook actief voor de PvdA. Met hem erbij wilden fractie en bestuur over een nieuwe voorzitter beslissen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 7 januari 2020

Leerlingen Campus Middelsee krijgen 'koek en zopie' van personeel

(© Campus Middelsee)

Waar de scholen normaal gesproken 'gewoon' weer verdergaan in het nieuwe jaar, kregen de leerlingen van Campus Middelsee dinsdag een leuke verrassing. Het personeel van de Campus stond 's ochtends klaar met 'koek en zopie' voor de leerlingen.

Vanuit de PBS gedachte – positief gedrag bekrachtigen – werden de leerlingen ontvangen met een Nieuwjaarswens en een warme kop chocolademelk met koek aangeboden door het personeel van de school.

Het idee ontstond vanuit de gedachte dat veel leerlingen iedere dag flinke afstanden af moeten leggen om op school te geraken. Om dit extra te waarderen besloot het personeel het jaar goed te beginnen met deze koek en zopie.

Bron: Franeker Courant

Leeuwarden, 7 januari 2020

De Grote Wielen. (© Copini Buitensport)

Benefiet nieuwjaarsduik De Brêge voor wederopbouw afgebrand gezinshuis Sint Jacobiparochie

Ongeveer 175 leerlingen en docenten van De Brêge duiken vrijdag 10 januari om 13.00 uur in het water bij de Grote Wielen. Ze doen dit om geld in te zamelen voor een goed doel waar ze zich nauw bij betrokken voelen, namelijk voor de wederopbouw van het gezinshuis in Sint Jacobiparochie dat in april 2019 afbrandde.

Veertien pleegkinderen en hun moeder werden hierdoor dakloos. Regelmatig zitten er kinderen vanuit dit pleeggezin op de Bręge (school voor Praktijkonderwijs van OSG Piter Jelles) en er is een warme band tussen de pleegmoeder en de school. De leerlingen en docenten zamelen door middel van het zoeken naar sponsoren geld in. Op 10 januari is onder andere René van Rijswijk van SC Cambuur aanwezig.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 6 januari 2020

Zorgcentrum het Bildt

Directeur-bestuurder gezocht

Medio 2020 zal de huidige directeur-bestuurder met pensioen gaan. Zorgcentrum het Bildt zoekt een directeur-bestuurder die per 1 juni 2020 de ingezette koers naar persoonsgerichte zorg en de daarbij horende cultuur voortzet. Iemand die een visie wil uitdragen en bij wie vertrouwen, aandacht en begrip centraal staan. En die durft!

Zorgcentrum het Bildt iseen groeiende en eigentijdse maatschappelijke onderneming voor zorg, wonen en welzijn. Met ruim 250 medewerkers, 130 vrijwilligers en ongeveer 100 interne en 50 externe cliënten zijn wij een belangrijke speler in Sint Annaparochie, Tzummarum en de directe omgeving.

Bron: Zorgvisie
link Lees de hele advertentie >>

Sint Annaparochie, 6 januari 2020

Faber Audiovisuals zet expertise in voor verkorte mbo-vakopleiding

Met het oog op de verwachte krapte aan goed geschoolde eventtechnici op de arbeidsmarkt, werkt Faber Audiovisuals sinds dit studiejaar samen met ROC Friese Poort. Het toonaangevende facilitaire bedrijf uit Sint Annaparochie participeert in een verkorte, tweejarige beroepsopleiding op mbo-niveau 4.

Studenten doen de vereiste praktijkervaring op binnen projecten van Faber. Het is de bedoeling dat ze daarna doorstromen naar een vaste baan in het bedrijf. ‘Wij hebben opleiders uit de praktijk die hun expertise overbrengen op de junioren in het vak’, zegt manager Opleiding & Personal development Minke Jager. De opleiding krijgt een plaats binnen de Faber Academy, waarvoor alle benodigde ruimten en faciliteiten worden ondergebracht in het opleidingscentrum dat Faber inricht in recent gestarte nieuwbouw.

Bron: Events.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 5 januari 2020

Skills talenten van CSG Ulbe van Houten weten waar hun kwaliteiten liggen

Amber, Arinda en Elles met het felbegeerde certificaat. (© Eigen foto Ulbe van Houten)

Na een spannende schoolfinale hebben Elles Molenaar, Arinda Bosma en Amber Hoekstra zich geplaatst voor de Provinciale Kampioenschappen Skills Talents in Leeuwarden. Skills Talents zijn de team vak wedstrijden voor de vierde jaars vmbo leerlingen. In tien verschillende wedstrijden kunnen leerlingen die een vmbo-opleiding volgen, laten zien wat ze in hun mars hebben.

Gedurende de vak wedstrijden werken de deelnemers samen in teams van drie deelnemers. Samenwerking is dus een zeer belangrijk element. Tijdens de wedstrijden werken ze op een manier die vergelijkbaar is met de praktijk. Hierdoor ontwikkelen leerlingen niet alleen talent op hun eigen vakgebied, ze leren ook waar hun kwaliteiten liggen in groepsprocessen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 2 januari 2020

Beeldmaker: Ytzen Korf

Brand in schoorsteen bovenwoning winkelpand

Donderdagavond 2 januari rond 21.45 uur is brand ontstaan in de schoorsteen van een bovenwoning aan de Van Harenstraat - N393 in Sint Annaparochie.

Brandweer heeft met gebruik van een hoogwerker de schoorsteen geveegd.

Niemand raakte gewond.

 

Bron: Hardnieuws.nl

Nij Altoenae, 2 jannewary 2020

Andries Hogenhuis

Andries Hogenhuis: kommentaar op 2019

Ferleden week saterdeg, op 'e 'Even Bildts'-ouwejaarssjo gâf Andries Hogenhuis kommentaar op 't ôflopen jaar 2019. Dat waar 'n ferhaal om nag 's over na te dinken.

De mînsen die't der niet bij weze konnen en die't 't ok niet foor de radio hoord hewwe kinne 't hieronder nag 's belústere.

Bron: 'Even Bildts'

Sint Jacobiparochie, 2 januari 2020

Taeke Triemstra: 'Sjen hoefier we takom jier komme'

© Foto Suwarda Vis  |  'We benaderje it wol as topsport, mar keatsen is wol in pure amateursport'.

Veel kaatsers stoppen als ze een jaar of dertig zijn. Zonde volgens Taeke Triemstra, dan zijn ze juist op hun top en komen de mooiste jaren nog.

Triemstra is nu 37 en heeft nog lang niet genoeg van het spelletje: "Sa lang ik noch win, fyn ik it leuk, ik kin min oer myn ferlies." Hij knoopt er nog een jaar aan vast en hoopt nog hogerop te komen in het klassement aller tijden, waarin hij nu derde staat.

"Ik lei noch yn de bernewein doe’t ik al mei gong nei it keatsfjild, ús heit keatste ek. Mar ik wie de wykeinen ek in hiele protte by beppe Jantsje Hoitinga-van der Meer. Pake Taeke, dęr’t ik nei neamd bin, wie krekt stoarn. Ik wie graach by beppe, sy wenne op in pleats, dęr wie ik ek in soad mei in baltsje oan it boartsjen."

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Zwarte Haan, 2 januari 2020

Nieuwjaarsdijk Zwarte Haan. (foto: Dennis Bornebroek)

Nieuwjaarsduik bij Zwarte Haan

Tien Bilkerts begonnen gisteren fris aan het nieuwe jaar, met een nieuwjaarsduik bij Zwarte Haan.

 

De tien durfals werden vanaf de kant en het bruggetje aangemoedigd door een grote groep toeschouwers.

Het was even doorbijten, maar het plezier won het van het koude water.

Bron: De Bildtse Post
link Meer foto's >>

Drachten, 2 januari 2020

Expositie Het Bildt in beeld in De Lawei

© Foto De Lawei  |  De afzonderlijke deeltjes gaan over de vier hoofdonderwerpen: het dorp Ouwe-Syl, het landschap, de mensen en de taal.

De streek het Bildt in dorpsgezichten, landschappen, portretten en de taal... In hun boek Mooie Plaatsys registreerden fotograaf Baukje Venema en journalist Gitte Brugman de belangrijkste kenmerken van dit bijzondere gebied. De foto’s zijn deels gemaakt met ouderwetse camera’s. Voor De Lawei Beeldende Kunst richtten ze een veelzijdige expositie in over hun Bildtse project.

Venema woont al ruim dertig jaar niet meer in het Bildt, maar voelt zich nog steeds sterk verbonden met haar geboortedorp Ouwe-Syl. Zij trok er met haar camera’s op uit om te achterhalen waarom zij zo verknocht was aan het gebied. Brugman, van huis uit sociaal-historicus, wilde weten hoe mensen het ervaren om zo afgelegen te wonen. Ze ontmoetten elkaar en besloten hun projecten te combineren.

Bron: Drachtster Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 1 januari 2020

Mistig begin van 2020

Foto's Bertus Hogendorp, Anne Bakker en MFC het Beerdhuus

De jaarwisseling in Sint Jacobiparochie is voor zover bij de webredactie bekend rustig verlopen.

De dichte mist en het vuurwerk zorgde ervoor dat je geen hand voor de ogen kon zien.

Ook het MFC was met de jaarwisseling geopend. Zowel op oudejaarsmiddag tijdens het Piekuur als nieuwjaarsmorgen vanaf 0:30 wisten veel mensen het het Beerdhuus te vinden.

Bron: sintjabik.nl
link Meer foto's >>
 
archief 2019 (4e kwartaal)
archief 2019 (3e kwartaal)
archief 2019 (2e kwartaal)
archief 2019 (1e kwartaal)>