Sint Annaparochie, 3 augustus 2020

RoTa Rijwielen blikt op een bewogen eerste jaar terug

Een werk van Hein Kocken. (© Eigen foto)

Maandag 3 augustus is het een jaar geleden dat Roland Pijpker een enorme sprong in het diepe waagt. Na vijftien jaar loondienst neemt hij dan de fietsenwinkel aan de Van Harenstraat in Sint Annaparochie over en opent er RoTa Rijwielen. Er volgt een bewogen jaar waar de coronacrisis bijna het einde betekent voor de zaak, maar waar diezelfde crisis een extra zetje in de rug blijkt om RoTa de goede naam te laten opbouwen die het verdient. Tijd om met Roland terug te blikken op zijn eerste jaar en met hem vooruit te kijken naar de toekomst.

Wat bij binnenkomst meteen opvalt, is hoe netjes de zaak eruit ziet. Het ruime winkelgedeelte met de grote ramen zorgt voor een prettige lichtinval. Het werkplaatsgedeelte is net zo overzichtelijk ingericht. De antieke leren jas aan de muur verraadt Rolands andere liefde: gemotoriseerde tweewielers.

Bron: Ondernemend Friesland nieuws
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne/Frentsjer, 3 augustus 2020

Fryske en Biltske 'buordsjeboeketten' yn Frjentsjer en Sint-Anne

Foto: Afűk

Yn Frjentsjer en yn Sint-Anne binne buordsjes pleatst mei Fryske en Biltske krûdenammen. Dęrmei wolle de inisjatyfnimmers, gemeente Waadhoeke, Praat mar Frysk en Silence of the Bees, sjen litte hokker krűden se hoopje dat der groeie mei it oanpaste meanbelied.

De nammen op de buordsjes binne yn it Frysk en it Biltsk. Se ferbine dęrmei it taalferskaat yn Waadhoeke oan bioferskaat. Der sitte moaie nammen by, lykas Blauwe skoentsys, Ingelwuttel (Biltsk) en Juffer Lizeblom en Fűgelwikke (Frysk)? Mei elkoar binne der santjin Fryske en Biltske blomme- en krűdenammen yn de 'buordsjeboeketten' opnommen.

Waadhoeke is ferline jier begűn mei it omfoarmjen nei ekologysk behear fan de bermen. De buordsjes binne bedoeld om benammen it petear oer bioferskaat op gong te helpen. Wethâlder Jan Dijkstra: "It soe moai węze as de ynwenners nei oanlieding fan dy buordsjes ris googleje en mei inoar yn petear geane."

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele berjocht >>

Oudebildtzijl, 1 augustus 2020

Een werk van Hein Kocken. (© Eigen foto)

Negentien kunstenaars tonen werk tijdens Slikwerk

Negentien kunstenaars op en om ‘t Bildt, langs de Friese Waddenkust, hebben vanaf donderdag 6 tot en met zondag 9 augustus de deuren van hun ateliers open staan. Dit in het kader van Slikwerk.

De in totaal vijftien ateliers zijn geopend aan de Nieuwe- en Oudebildtdijk, de Hoarnestreek en in Oude Leije, Berltsum en Sint Annaparochie. De werken die mensen tijdens de kunstroute zien zijn divers qua stijl en techniek. Van beeldhouwwerk tot schilderkunst en van keramiek tot fotografie; van alles is te bewonderen.

De locaties zijn herkenbaar aan de speciale Slikwerkvlag. Bij de kunstenaars liggen flyers met alle deelnemers plus plattegrond. Deze plattegrond is ook te vinden via www.slikwerk.nl.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 31 juli 2020

Waarom de Bildtse Post de oplage met 75 procent terugbrengt

Hoofdredacteur Gerard de Jong van de Bildtse Post. Foto Beri Shalmashi

De Bildtse Post schrapt 75 procent van de gratis huis-aan-huis-editie vanwege de coronacrisis. Hoofdredacteur Gerard de Jong legt het uit, in het Bildts.

"Deur de koronakrisis binne wij as krant behoorlik raakt. Feul adfertînsys fielen fort, grofweg 30 prosint. En ’t waar foor alle kranten fóór de koronakrisis al niet maklik. Dut kwam d’r nag ’s overhine en derom hewwe wij kritys keken: wat gaan wy doen?”

"Wij hewwe besloaten om de gratis ferzy frij drastys in te perken, met 75 prosint. In’t plak fan 16.000 eksimplaren worre d’r aansen elke woensdeg nag 4000 huus-an-huus besorgd. Dut gebeurt fan ankem week ôf alleen nag binnen de ouwe gemeente ’t Bildt."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Westhoek, 31 juli 2020

Gaya Indonesia wordt 'Waddenherberg The Friezinn'

Waddenherberg The Friezinn

Café Gaya Indonesia op de Westhoek heeft vanaf vrijdag 31 juli een nieuwe eigenaar: Douwe Gerlof Heeringa. Na 25 jaar ondernemen op de Westhoek droegen Cor van der Weide en Agus Aguswan de bekende horecazaak over aan Heeringa die onder andere met zus Geartsje Haringsma in wil springen op de positieve toeristische ontwikkelingen aan de Friese Waddenkust. Eind oktober moet The Friezinn open zijn voor publiek.

Lang was Gaya Indonesia een bijzondere combinatie van een bruine kroeg, een Indonesisch restaurant en een winkel met kunstartikelen uit onder andere Bali. Met het concept van Waddenherg zetten de Heeringa's in op de trend van lokaal en gezond eten. Hierbij vormt de nabijgelegen Waddenzee en de akkers en weilanden van Noordwest-Friesland een inspiratiebron. Douwe Gerlof: "Uitgangspunt voor de keuken is het idee van Dutch Cuisine. Hierbij worden veel streekgebonden groenten gebruikt. De kaart is een afspiegeling van wat het jaargetijde biedt. Geartsje brengt haar expertise in als eigenaar van Foodcaravan 'Free Bird' met als specialiteit: wild."

Bron: Persbericht
link Lees het hele artikel >>

Swarte Haan, 30 july 2020

Foto: Arie Bouma

Flamingo's strike del op it Waad by Swarte Haan

In bysûnder gesicht op it Waad by Swarte Haan: in groep fan sa'n tsien flamingo's is dêr delstrutsen. Se sykje de boaiem ôf nei iten.

Der binne wol faker flamingo's yn itselde gebiet, mar de lęste jierren binne se net in soad sjoen. Der komme in soad minsken sjen by de bisten, mar se binne lestich te sjen mei it bleate each om't se op flinke ôfstân fan de kust stean.

Bron: Omrop Fryslân

Oudebildtzijl, 29 juli 2020

Voedselbos draagt bij aan een zelfvoorzienend Ouwe-Syl

Tussen de essen en wat ondergroei ontdekt Jan de Vries al een eerste begin van het voedselbos. Een kruisbessenstruik heeft wortel geschoten.  Foto: Jan Spoelstra

De bankencrisis die ons land vanaf 2008 in een diepe recessie bracht, zette De Vries aan tot diep nadenken over de situatie in de wereld. De crisis legde volgens hem ook de kwetsbaarheid van ons voedselsysteem bloot. "We zijn te veel afhankelijk van het eten uit de supermarkt en verbouwen te weinig ons eigen voedsel. We moeten ervoor zorgen dat we als regio weer zelfvoorzienend worden."

De Vries, die in Oudebildtzijl een eigen reclamestudio heeft, voegde de daad bij het woord en meldde zich aan voor de eenjarige studie permacultuur, waarin hij leerde hoe we de bodem kunnen voeden en hoe natuurlijke ecologische systemen zichzelf in stand kunnen houden. Het gaat bij permacultuur ook om het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 29 juli 2020

Tegen de trend in opende Renuka Brouwer winkel Us Streekie in Sint Annaparochie

Renuka Brouwer in haar winkel in Sint Annaparochie.

Menig ondernemer is voorzichtig met investeringen in coronatijd. Maar Renuka Brouwer (37) denkt volgens eigen zeggen niet in risico's. In juni opende ze streekwinkel Ut Streekie in Sint Annaparochie.

Renuka heeft een boekhoudbedrijf. Dat je meestal pas na drie tot vijf jaar zeker weet of een onderneming echt toekomst heeft, hoef je haar niet te vertellen. Toch vierde ze in juni de opening van Ut Streekie in Sint Annaparochie. Slechts zeven maanden nadat ze Ut Streekie aan het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden opende. En dat ook nog in coronatijd.

Op de vraag of ze het niet een riskante keuze vond, is ze kort. "Nee." Ze dreunt vervolgens een paar tegelwijsheden op waar ze heilig in gelooft. "Nee heb ik, ja kan ik krijgen. En kan niet, ken ik niet." Desnoods schakelt ze hulp in, zoals ze ook deed voor het kluswerk in de nieuwe zaak. "Ik heb wel geleerd dat álles in je eentje doen toch lastig is."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 28 july 2020

De Bildtse Post krimpt flink yn troch coronakrisis

Foto: Omrop Fryslân

De oplage fan streekblêd De Bildtse Post giet werom fan 16.000 kranten nei sa'n 4.000. Troch de coronakrisis is it beslút naam om allinnich ynwenners fan de eardere gemeente It Bilt noch de fergeze krant te jaan. De krante hat te krijen mei minder advertearders en de kosten fan it drukken en it besoargjen rinne út ferhâlding mei de opbringsten.

Haadredakteur Gerard de Jong: "It is fansels in besuniging. Krekt as in hiel soad oare bedriuwen fernimme wy de coronakrisis echt wol. Fan de iene op oare dei koene bygelyks restauranten net mear advertearje, de snackbar ek net. Lokale űndernimmers waarden direkt rekke troch de krisis en koene by ús gjin advertinsje mear kwyt."

Minsken bűten it fergeze gebiet kinne noch wol in abonnemint op de krante nimme. De Bildtse Post hat sa'n 1.600 abonnees en dat is yn de coronatiid sels wat tanaam.

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele berjocht >>

Sint Jacobiparochie, 27 juli 2020

Henk Beeuwkes: Altijd heel precies

Henk Beeuwkes (1933-2020)

Afgelopen donderdag is thuis in Sint Jacobiparochie grafisch ontwerper en allround kunstenaar Henk Beeuwkes overleden. Hij werd op 11 november 1933 geboren in Den Haag. Ongelukkig in een administratieve baan, besloot hij op latere leeftijd de kunstacademie te volgen. Daar leerde hij alle disciplines beheersen, zoals hij zelf placht te zeggen. Hij koos voor het vak van graficus, maar na zijn pensionering had hij hier nog veel plezier van. Hij ging toen (meer) schilderen en maakte onder meer objecten.

Door vakanties op het water was hij bekend met Friesland. Toen hij de stad te druk vond worden, verhuisde hij in 1973 met zijn vrouw Marijke naar Oudega (W). Hij trad in vaste dienst bij reclamebureau HZ, en bleef ook voor dit bureau werken nadat hij in 1978 besloot als freelancer verder te gaan. Tot zijn opdrachtgevers en afnemers behoren de provincie Fryslân, Herman Brood & His Wild Romance en tientallen bedrijven, waaronder pepermuntfabriek Fortuin Dokkum waarvoor hij verpakkingslijnen ontwierp waaronder die van Wilhelminapepermunt.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 27 juli 2020

Mijlpaal voor pluktuin Plukgeluk in Sint Jacobiparochie

Piet Haarsma en zijn vrouw kochten de duizendste vierkante meter.

Piet Haarsma uit Tzummarum heeft de duizendste vierkante meter van pluktuin Plukgeluk gekocht. Daarmee is een bedrag van 10.000,- euro voor goede doelen bereikt. Het geld wordt verdeeld over de lokale Vogelwachten Friesland, Stichting Us Dream en de Voedselbank Leeuwarden.

Om te vieren dat de duizendste vierkante meter is gekocht, kregen Piet Haarsma en zijn vrouw een kaart voor De Kraak van de Kluis. Dit theaterstuk is geschreven in het kader van 75 jaar vrijheid. Vanwege de corona-maatregelen is de voorstelling omgewerkt tot een ‘theatrale thuisbeleving’.

De bloemenpluktuin ligt aan de Koudeweg in Sint Jacobiparochie en biedt een weids uitzicht op het Bildt. Er groeien zonnebloemen, lupines, goudsbloemen, margrieten, azalea’s en nog dertig andere soorten. De mogelijkheid tot plukken – en daarmee een goed doel steunen – loopt door tot september.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 25 juli 2020

Veel minder inbraken in St. Anna

De teller van het aantal succesvolle inbraken in Sint Annaparochie bleef de eerste helft van dit jaar steken op één.

Dat staat in schril contrast met verleden jaar toen er in diezelfde periode toen er sprake was van een ware inbraakgolf met elf geslaagde inbraken in de eerste helft van 1919.

Ter vergelijking: zowel in 1918 als 1917 werden er gedurende de eerste helft van het jaar geen inbraken geregistreerd.

Bron: Drimble

Hallum, 23 juli 2020

Markante 'vergaderboer' Herre Kingma overleden

Herre Kingma (1938-2020)

In Hallum is zondag Herre Kingma overleden, voormalig waterschapsbestuurder en onder anderen lokaal en provinciaal VVD-politicus. Hij was 82 jaar en al enige tijd ernstig ziek.

Herre Teake Kingma, op 18 februari 1938 geboren in de Westhoek, was in de eerste plaats akkerbouwer, net als zijn vader Herre Sybren. Vader was ook dijkgraaf van het waterschap 't Nieuwe Bildt en de zoon kreeg de verantwoordelijkheid voor de Bildtdijken dus van jongs af mee. Hij zat tot 1980 in het dijksbestuur van 't Nieuwe Bildt. Nadat dit met de tien andere zeewerende waterschappen was opgegaan in het Zeewerend Waterschap, werd hij in 1987 dijkgraaf in Harlingen. Ten slotte kwam hij in het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân, waarin hij tot 2008 de functie van loco-dijkgraaf vervulde.

Herre Kingma was een markant bestuurder, die streefde naar consensus. Het 'polderen' was hem op het lijf geschreven. "'t is mooi om ut spel te speulen", en niet alleen in de waterschappen, maar ook in de besturen van de aardappelcoöperatie ZPC, de Suikerunie en het Instituut voor Landbouwcoöperatie.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Westhoek, 21 juli 2020

Een stuk schors van een berk met haar toevoegingen

Kwetsbare natuur in vilten verrassingen

Galerie Westerstorm in Westhoek lijkt ingericht door een strandjutter. Er zijn schelpen en stukken hout, zeewier en zaaddozen te zien. Maar wie beter kijkt, treft vilten verrassingen. Lia Smid: 'De fragiliteit van de natuur vatten, vind ik mooi'

De expositie van Lia Smid nodigt uit om goed te kijken. Waar het ene werk een simpele reeks scheermessen op een plankje lijkt, blijkt de helft van de schelpen niet uit kalk maar uit wol opgebouwd. Uit verweerde stukken hout groeien bijzondere zwammen, eveneens van vilt. En een aangespoelde zool van een kinderschoentje is getooid met pokken, ook van Smids hand.

Ze heeft haar atelier niet ver van Westhoek, in Oosterbierum. Hier kijkt ze uit over het wad, dat haar inspireert tot wolschilderijen. Het ene werk is vlak en laag als de horizon, met kleuren die de grijsnuances van een regenbui suggereren. Het andere hoog en donker, met rode tinten van een zinderende zonsondergang. Of juist pluizig als schapenwolken boven de groene lijn van de dijk.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 20 juli 2020

Nienke Sijbrandij troeft rivalen af in St. Anna

Vreugde bij Scheepstra, Zeinstra en koningin Sijbrandij. Foto: Henk Jan Dijks

Wat vorige week in Morra niet lukte, lukte Nienke Sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra gisteren wel. Het kaatspartuur, een van de twee grote favorieten in de vrouwen-hoofdklasse, won de vrijeformatiepartij in Sint Annaparochie. In de finale wonnen ze van hun grote concurrenten Ilse Tuinenga, Margriet Bakker en Sjanet Wijnia. Op 5-3 en 6-0 haalde achterinse Zeinstra de winst binnen door de kaats te passeren.

De tweede vrijeformatiewedstrijd van het seizoen werd bekeken door zo’n 250 bezoekers. Zij zagen dat opslaagster Nienke Sijbrandij uit Huizum werd uitgeroepen tot koningin van de partij. Hiermee nam ze net als in 2019 de Jokelyn Tienstra wisselprijs mee naar huis.

Zowel trio Sijbrandij als trio Tuinenga had in aanloop naar de finale weinig tegenstand. Het begin van de eindstrijd tussen de twee topparturen was voor trio Tuinenga, maar de zitbal van Sijbrandij op 2-1 6-6 was de eerste grote stap op weg naar de winst. Tineke Dijkstra, Sandra Hofstra en Louise Krol wonnen de derde prijs. Zoals de wedstrijdagenda nu laat zien, komen de hoofdklasse-vrouwen de komende twee weekeinden niet in actie. De eerstvolgende wedstrijd op de agenda is de Jong Fammenpartij op 8 augustus in Mantgum.

Bron: Leeuwarder Courant

Ljouwert, 14 july 2020

Op de foto stiet 'It Frysk docht der ta, it Biltsk ek!' Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Rjochtsaak tsjin gemeente Waadhoeke oer Fryske plaknammen

Foar de Ljouwerter rjochtbank tsjinnet in rjochtsaak tsjin de gemeente Waadhoeke oer it lyklûken fan it gebrûk fan de Fryske plaknammen yn de gemeente. Yn Waadhoeke wurde plaknammen no yn it Frysk, Biltsk en Nederlânsk trochinoar hinne brűkt. De saak is oanspand troch in ynwenner fan de gemeente. De saak is hjirűnder nochris te sjen.

Jehannes Elzinga fan Frjentsjer spant de saak oan. Hy fynt it űnearlik dat ynwenners fan de eardere gemeenten Menameradiel en Littenseradiel wol Fryske nammen brűke meie en hy as ynwenner fan âld-Frjentsjerteradiel net.

"Ik haw al ferskillende kearen de gemeente Waadhoeke fersocht om oer te gean ta harmonisaasje, mar se wolle it net", seit Elzinga. It giet him net allinnich om de plaknammebuorden. As de nammen net offisjeel fęstlein wurde yn de basisadministraasje, kin dat ta problemen liede by de rjochtbank, de belestingtsjinst of by oare oerheidsorganen.

Boarne: Omrop Fryslân

Nij Altoenae, 14 juli 2020

Brassbanddirigent Piet Visser leert saxofoonspelen

Brassbanddirigent Piet Visser benutte de coronacrisis door altsaxofoon te leren spelen. Foto: Jan Spoelstra

Corona legde het culturele leven grotendeels stil. Wat deden de makers met hun tijd? Dirigent Piet Visser uit Nij Altoenae leerde zichzelf een nieuw instrument spelen.

Normaal gesproken staat Visser (55) twee avonden in de week voor een brassband in Fryslân: Blaast de Bazuin van Oude- en Nieuwebidtdijk en Apollo uit Grou. Van maart tot mei is hij praktisch elk weekeinde in Litouwen, waar hij talrijke orkesten heeft opgezet en begeleidt. Door de coronacrisis kwam een flink deel van zijn werkzaamheden plotseling stil te liggen. Ook het eerste Europees Brassband Kampioenschap (EBK) met zijn Litouwse band ging niet door.

Visser had zomaar zeeën van tijd over. Geen repetities en geen heen en weer gevlieg naar zijn geliefde Litouwen. Dus eindelijk tijd om een nieuw instrument te leren spelen, bedacht Visser, die al enkele jaren een altsaxofoon werkloos in huis had liggen. ,,Dy haw ik mar even űnder it stof weihelle”, grijnst Visser, die zelf ooit als hoornist studeerde aan de muziekpedagogische academie in Leeuwarden en deze studie afrondde in Hilversum.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Metslawier, 13 juli 2020

Lezing Hannekemaaiers door Aldtsjerkse Gerhild van Rooij

Hannekemaaier, tekening Ids Wiersma

Zondag 19 juli 2020 houdt rasverteller Gerhild van Rooij voor vlasroute Follow The Blue Line de lezing 'Hannekemaaiers en linnen in het Bildt'.

Van Rooij verwijst onder meer naar de roman ‘De sunde fan Haitze Holwerda’ van Ulbe van Houten uit 1938 . Dit boek over Hannekemaaiers speelt in It Bildt. Passend bij vlas en linnen belicht zij de kleding van deze gastarbeiders en Hannekemaaiers of poepen.

En zij wijst op Friese kunstwerken over Hannekemaaiers, waaronder het werk van Guus Hellegers in Suwâld en het Poepenkruis aan de Zomerweg.

De lezing op 19 juli start om 15.00 uur in Veldzicht. Roptawei14 in Metslawier, Reserveren voor deze lezing met publiek op anderhalve meter afstand kan via info@kleine-lijn.nl. Na opgave ontvangt u een bewijs van toegang. Entree € 5.-

Bron: RTV Kanaal 30

Leeuwarden, 11 juli 2020

"Het Bildt, daar voel ik iets bij"

Kirsten van Santen

Wat is typisch Fries en wat niet? LC-redacteuren buigen zich deze zomer in de serie Typysk Frysk over die lastige vraag. Cultuurredacteur Kirsten van Santen, antropoloog en import, duikt bij de aftrap in haar eigen leven: wat moet ze doen om ooit een echte Fries te worden?

Nu ik meer dan de helft van mijn leven in Friesland woon, maar me nog steeds niet 'typisch Fries' voel of als zodanig word gezien, is het tijd om eens onverbiddelijk naar mijn leven te kijken. Doe ik wel genoeg mijn best?

Kort nadat ik eind jaren negentig van de vorige eeuw (!) een vast contract bij de krant kreeg, moest ik bij toenmalig adjunct-hoofdredacteur Sybe van der Meulen komen. Wie bij de LC werkt, moet Fries kunnen, gaf hij me te verstaan. Dat had ik weleens gehoord, maar ik had er verder nooit grondig over nagedacht. Dus hup, naar Terschelling, voor een cursus Frysk van de Afűk op de Folkshegeskoalle Skylgeralân.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 10 juli 2020

Tineke Geessink overleden, de vrouw die op haar 63e moeder werd

Tineke Geessink, de vrouw die in 2011 op 63-jarige leeftijd beviel van een gezonde dochter, is in Sint Annaparochie overleden. De vrouw uit Harlingen raakte zwanger via ivf-behandelingen.

Haar dochter is inmiddels 9 jaar oud. “Lieve mama, ik zal jou missen”, schrijft ze in de rouwadvertentie. Martijn Bink, NOS-journalist en aangetrouwde neef van Geessink, bevestigt aan RTL Nieuws dat ze is overleden, maar zegt dat de familie heeft besloten geen verdere mededelingen te doen. Alles rond de opvang van Geessinks dochter is volgens de familie goed geregeld.

De Friese Geessink kwam in Nederland groot in het nieuws toen ze op haar 63e voor het eerst moeder werd. Ze was alleenstaand en werd zwanger dankzij ivf-behandelingen met bevruchte eicellen, afkomstig van jongere vrouwen. In Nederland ligt de grens voor een ivf-behandeling op 45 jaar, maar Geessink ging voor haar behandeling naar Italië, waar ze werd geholpen door fertiliteitsarts Severino Antinori.

Bron: Hart van Nederland

Sint Jacobiparochie, 9 juli 2020

Thuis De Kraak van de Kluis beleven

Het gemeentehuis van de voormalige gemeente het Bildt in St. Annaparochie. (© Bildts Aigene)

De Kraak van de Kluis vindt plaats op zaterdag 26 september vanaf 19.43 uur. Bezoekers die een ticket kopen, kunnen de productie in hun eigen huis beleven.

Ze worden aangemoedigd om dit samen met een oudere- of juist een jongere generatie te doen (vanaf 13 jaar). De Kraak van de Kluis wordt gemaakt in het kader van 75 jaar Vrijheid. Het is als een van de weinige producties van dit herdenkingsjaar overgebleven.

De Kraak van de Kluis is anders dan ‘normaal’ theater. Vanwege de coronamaatregelen is de productie over een andere boeg gegooid. Schrijver Hein Jaap Hilarides bewerkte zijn script en regisseur Sjoeke-Marije Wallendal ontwierp een beleving voor bij mensen thuis. De thuisbeleving heeft ingrediënten die alle zintuigen aanspreken.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 9 juli 2020

Quilts en luciferkerken in zomertentoonstelling Groate Kerk

Droomtuin. (© Eke Krug)

In de zomertentoonstelling in de Groate Kerk zijn art-quilts van Eke Krug, luciferkerken van Frits Jansen te zien en is een expositie ingericht van de pelgrimstocht naar de kathedraal van Santiago de Compostela. De zomertentoonstelling duurt van 11 juli tot en met 29 augustus.

De Art-Quilts van Eke Krug zijn zowel abstract als figuratief en zijn vaak een combinatie van hand- en machine-naaiwerk. Alle materialen zijn zelf geverfd, met verschillende technieken.

Eke Krug werkt sinds jaren met textiel en mixed-media. Het experimenteren met verschillende materialen doet ze al haar leven lang en vindt ze heel inspirerend. Ze woonde ruim acht jaar in Noorwegen waar het isolement heeft geleid tot een verdieping in haar werk en het maken van art-quilts.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 8 juli 2020

SSS in betere tijden, uitvoering in het Volksgebouw (1975)

Verdriedubbeling huur brengt SSS aan rand van de afgrond

Een structureel tekort van € 10.000, een grote teruggang van het aantal leden, en bestuursfuncties die maar niet ingevuld worden: het is 5 voor 12 voor de 106-jarige gymnastiekvereniging Sport Staalt Spieren. De keurgroep is opgeheven en men zoekt naarstig naar sponsoring en nieuwe leden. Als er deze zomer geen oplossing komt voor de financiële tekorten dan valt na 106 jaar definitief het doek voor SSS St.-Annaparochie.

De vereniging stuurde vorige week een ‘slechtnieuwsbrief’ naar de leden. “Wij kinne ’t niet mooier make as ’t is, de saken staan d’r dramatys foor,” zegt bestuurslid Stien Swart. Ze heeft zich nog niet neergelegd bij het einde van de vereniging, maar de club zit met de handen in het haar. Als er deze zomer geen nieuw perspectief komt, is het over en uit. “SSS bestaat ferdory sont 1914. Dan wille je d’r dos alles an doen om foor te kommen dat ’t ophout?”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 8 juli 2020

Voedselbos Ouwe-Syl weer stapje dichterbij

Initiatiefnemer Jan de Vries geeft uitleg over voedselbos

De realisatie van het voedselbos op Ouwe-Syl is weer een stap dichterbij. Provincie Fryslân heeft een verklaring van geen bedenkingen afgegeven. Als de omgevingsvergunning geen bezwaren oplevert, kan na de zomer eindelijk begonnen worden met de aanleg van het bos.

Eind 2016 ontstond het idee voor een voedselbos op Ouwe-Syl. Gemeente het Bildt en later ook Waadhoeke waren enthousiast, en gaven beide (resp. E 2000 en E 20.000) subsidie. Bureaucratische hobbels en lange procedures echter zorgden ervoor dat het bos nog altijd niet geplant is, tot frustratie van de Sylsters en enkele raadsleden.

Nu lijkt de eindstreep eindelijk in zicht. Raadslid Kees Arendz (Gemeentebelangen) volgt het dossier al langer en vroeg wethouder Jan Dijkstra donderdag naar de stand van zaken, nu de provincie geen bezwaar heeft. Ook wilde hij weten of er echt nog een gemeentelijke omgevingsvergunning nodig is.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 6 juli 2020

Pluktuin Plukgeluk levert eerste veldboeket voor goede doel op

Burgemeester Marga Waanders (links) en voorzitter van Rotary Leeuwarden – Oldehove Jantiena Boersma plukken de eerste bloemen. (© Ingezonden foto)

Plukgeluk is een bloementuin van 10.000 vierkante meter op het Bildt. Voor een tientje wordt één vierkante meter ingezaaid met veldbloemen. Zodra de bloemen plukrijp zijn, krijgen donateurs een uitnodiging om zelf een veldboeket samen te stellen. De opbrengst van het project gaat naar drie goede doelen.

De pluktuin van 10.000 vierkante meter ligt aan de Koudeweg 36 in Sint Jacobiparochie en is een initiatief van Rotary Oldehove-Leeuwarden en akkerbouwer Gerlof Rienks.

In het veld zijn 43 soorten bloemen gezaaid, waaronder klaprozen, zonnebloemen, goudsbloemen, korenbloemen en asters. Donateurs kunnen kiezen hoeveel vierkante meter ze willen laten planten. Elke vierkante meter kost tien euro.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 5 juli 2020

Beeldmaker: Ytzen Korf

Met man en macht paard uit de sloot gered

Zondagmorgen 5 juli was er veel mankracht nodig voor een paard in de sloot aan de Westeinde in Sint Jacobiparochie.

Uiteindelijk wisten tientallen brandweerlieden en omstanders het paard weer op het drogen te krijgen.

Hoe het paard in de sloot kon belanden, is niet duidelijk.

 

Bron: Hard Nieuws

Sint Jacobiparochie, 4 juli 2020

Plukgeluk op de Bildtse klei

De pluktuin in wording op het land van Gerlof Rienks (r), voor Mirjam Apperloo, links Johannes Osinga FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Je eigen bos bloemen plukken en tegelijk bijdragen aan een goed doel. Het kan in de bloementuin Plukgeluk in Sint Jacobiparochie. Opgezet door de Rotary Club Leeuwarden-Oldehove.

Toevallig bloeien de aardappelen, maar verder is op het land van akkerbouwer Gerlof Rienks in Sint Jacobiparochie niet veel kleur te zien. Of het moet die ene hectare tussen de tarwe zijn. Daar ineens doemen paars, roze, wit en geel op. Hier is sinds april een pluktuin in wording. Een idee van de Rotary Club Leeuwarden-Oldehove.

Zaterdag mag er voor het eerst ‘geoogst’ worden. "Mensen kunnen de vrucht kopen, laten we maar zeggen", vertelt Johannes Osinga van de Rotary. "Je moet het symbolisch zien", voegt Rotary-lid Mirjam Apperloo er aan toe. De bijbehorende website legt uit dat iedereen voor 10 euro een vierkante meter bloementuin kan aanschaffen. Die vierkante meter krijg je niet letterlijk. Het geeft je wel toegang tot de tuin, waar je twee keer volop mag komen plukken.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 3 juli 2020

Directeur Atje Tadema-Postma neemt na dertig jaar afscheid. FOTO: LC

Iedereen kent Atje en Atje kent iedereen

De bak met oud-papier, onder het bureau van Atje Tadema-Postma (65) zit boordevol. Alles moet opgeruimd worden nu de directeur, tevens bestuursvoorzitter, na dertig jaar afzwaait. Ze neemt niks mee naar huis. Niet de mooie foto van schapen in de sneeuw, door Atje ooit uit een afgedankte collectie van de woningstichting geplukt. Ook niet de klassieke stoel met fleurige, door een bewoner geborduurde bekleding. Zelfs de oranjebruine retroprullenbak van Brabantia blijft van het zorgcentrum. Misschien kan Atje's opvolgster, Ageeth Visser (61) er nog wat mee. "Ik hew hier gyn aigendommen", zegt Atje. "Niks."

Dan lag er nog een heel oud brilletje in de bovenste la van het bureau. Ooit eigendom van oud-bewoonster Tryntsje Rienks of zoiets. Dat had Atje er maar uit gevist. Het lag er al toen zij in Beuckelaer begon. Waarom is nog steeds een raadsel. Atje vermoedt dat het in het 61-jarig bestaan van Beuckelaer van directeur op directeur is overgegaan en dus liet zij het ook maar gewoon liggen. "Maar wat mot myn opfolgster d'r met? Ik loof niet dat dat waarde het foor de funksjonaliteit fan Ageeth. Dy het ok geen historys besef bij deuze oud-beweunster. Ik hew d'r temînsen nag 'n beeld bij. Se mot nag ergens op 'n foto staan." En dus had Atje het brilletje maar overgedragen aan het hoofd facilitaire dienst, Jan de Vries. "Dou most 't maar 'n plakky geve." "Komt klaar", had hij gezegd.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Brielle, 3 juli 2020

Het Bildt

Door de Coronacrisis ging de reis dit jaar niet naar Frankrijk, maar naar Friesland. Mooi land en volop geschiedenis! In het noorden van wat in de Middeleeuwen de monding van de Middelzee was, ligt het Bildt, een groot landbouwgebied met vanouds grote kavels. Dit gebied werd in 1505 ter bedijking uitgegeven door de toenmalige machthebber over Friesland, hertog George van Saksen.

George was een gewiekst zakenman die zich vóór de bedijking goed had laten informeren over het lokale grondrecht en zocht voor het werk bedijkers in Holland. Het Friese grondrecht bepaalde namelijk dat land na bedijking in handen van de bedijkers kwam, het Hollandse grondrecht daarentegen dat het land aan de heer bleef. In februari 1505 sloot hij een overeenkomst met de gebroeders Van Wijngaarden en een schoonzoon van een van hen. Deze Zuid-Hollandse aannemers namen hun eigen mensen (meer dan duizend man!) mee vanuit Holland, Zeeland en Brabant. Binnen een jaar lag er een dijk van 14 kilometer lengte en was het (oude) Bildt een feit. Hierna volgde nog het delven van sloten en dergelijke, zodat er nog jaren werk was.

Bron: Briels Nieuwsland
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 1 juli 2020

(foto: Jan Bonefaas)

Survival op laatste lesdag groep 8

Gisterochtend konden de leerlingen van groepen 8 van obs 't Fonneminst en cbs De Slotschool uit St.-Annaparochie zich naar hartelust uitleven, om het einde van het schooljaar te vieren.

Liefst achttien hindernissen waren er - zoals in de ’smotsbuurt’ op de foto. De scholieren vierden zo gezamenlijk hun laatste lesdag op de basisschool.

Na afloop gingen beide groepen aan de barbecue en volgde een afscheid op de eigen school. Studenten van de opleiding Sport en bewegen (Cios) uit Leeuwarden en ouders assisteerden bij de survivaltocht.

Bron: De Bildtse Post

 
archief 2020 (2e kwartaal)
archief 2020 (1e kwartaal)
archief 2019 (4e kwartaal)
archief 2019 (3e kwartaal)
archief 2019 (2e kwartaal)
archief 2019 (1e kwartaal)>