Sint Jacobiparochie, 12 augustus 2022

Rutmer van der Meer

Rutmer van der Meer wil nog eens de PC kaatsen

Tweevoudig PC-winnaar Rutmer van der Meer maakt volgend jaar zijn comeback op de velden. De 42-jarige opslager uit Sint Jacobiparochie gaat met zijn zoon Verry en Yannick Hielkema kaatsen. De kaatser is dit seizoen ook al regelmatig op de kaatsvelden te zien, maar zegt er in 2023 serieus werk van te zullen maken.

Doel van het trio is om de 170e PC te kaatsen. Dat zou inderdaad mooi zijn”, aldus Rutmer. De opslager won in 2002 de PC met Jacob Wassenaar en Cornelis Terpstra. In 2005 won hij met Jacob Wassenaar en Chris Wassenaar. Op de PC van 2011 nam hij afscheid van de kaatswereld.

Bron: kaatsnieuws.com

Sint Annaparochie, 11 augustus 2022

De zomerweken zijn kurkdroog, maar de landbouw in Friesland sombert niet

Akkerbouwers in Noord-Friesland beregenen vanwege de droogte vooral percelen met uien. Foto: Catrinus van der Veen

In de Noord-Friese akkerbouw is zelfs een optimistische stemming te bespeuren. De oogst pootaardappelen, veruit het belangrijkste gewas, zal weliswaar iets lager uitvallen dan gemiddeld, maar de marktomstandigheden lijken uitstekend. Door de droogte valt de nagroei van de consumptieaardappelen lager uit en dat stuwt de prijzen voor deze piepers.

Op de belangrijke agrarische termijnmarkt van Leipzig knalde de aardappelnotering omhoog van 18 euro per 100 kilo in juni naar circa 28 euro op dit moment. En des te beter het inkomen van de consumptieteler, des te meer die de beurs trekt voor hoogwaardig pootgoed uit Nederland. Het wachten is nu op wat neerslag in de tweede helft van augustus, zodat de poters schadevrij gerooid kunnen worden.

Ook de opbrengst en de kwaliteit van de granen lijken prima in Noord-Friesland. Dat geldt tevens voor de warmteminnende suikerbiet. Wel is het nodig om de uien tijdens deze droogte te beregenen. ,,Vooral in deze periode van bolvorming is water nodig”, legt akkerbouwer Teun de Jong in Sint Annaparochie uit.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint-Jabik, 10 augustus 2022

Plukgeluk: Bezoek de Pluktuin aan de Koude weg bij de boerderij van Rienks

Het terrein aan de Koudeweg

In het Friese Bildt is op dit moment weer een mooie bloemenpluktuin gezaaid en is er extra aandacht besteed aan biodiversiteit. Dit houdt in dat er ook een zaaizaadmengsel gebruik is dat insecten en vogels aantrekt. Er zijn niet alleen plukbloemen gezaaid, maar ook granen en kruiden. Voor slechts 10 euro pluk je een vierkante meter aan bloemen, maak je de natuur een stukje beter en steun je onze goede doelen.

Wat is er leuker dan een fietstocht door het Friese land en terug te komen met een verse bos zelfgeplukte bloemen? Per 10 euro die je doneert mag je deze zomer zelf een bos bloemen komen plukken in de pluktuin. Denk aan een bos vol zonnebloemen, lupines, goudsbloemen, margrieten, azalea’s en nog meer andere soorten. We verwachten dat je kunt plukken tot in september. Dus: doneer twee of drie keer. Ook door alleen vierkante meters te kopen, bevorder je al de biodiversiteit. Door de website en socials in de gaten te houden ben je altijd op de hoogte van het meest actuele nieuws, waaronder speciale plukweekenden met georganiseerde activiteiten onder de dan geldende coronamaatregelen.

Bron: sintjabik.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint-Jabik, 10 augustus 2022

Ferskate boeren by Sint-Jabik slachtoffer fan GPS-stellerij út trekkers wei

GPS-systeem op in trekker

Yn de omkriten fan Sint-Jabik binne yn de nacht fan tiisdei op woansdei ferskate GPS-systemen út trekkers wei stellen.

Neffens de plysje fan Noardwest-Fryslân giet it om dieverij by ferskate boerebedriuwen. Der is net bekend makke om hoefolle navigaasjesystemen it krekt giet.

De plysje freget minsken dy't wat sjoen hawwe of dy't kamerabylden hawwe om kontakt op te nimmen.

Bron: Omrop Fryslân
link Sjoch it hiele berjocht >>

Luwt, 9 augustus 2022

Bildts Defence Force

Gerard de Jong, columnist. FOTO NIELS WESTRA

’t Eerste overlêg tussen minister-presidint Mark Rutte en Gerard de Jong, foorman fan 't Bildts Defence Force, het niks opsmeten. Bemiddeler Johan Remkes had ’t over ’n "gemoedelijke sfeer” maar neffens De Jong waar der gyn sprake fan. "Dat raast an de protters. Rutte en Remkes waren rapper deur de Fryske Dúmkes hine as datst ‘babbelegúchys’ sęge kînst, hoorde ik.”

‘Hoorde ik’, want opmerklik genog waar De Jong sels niet bij ’t overlęg anwezig. "Bist mâ"’, foetert hij, "met die loi fâlt niet te praten, seker niet in ’t spraakgebrek dat se ABN noeme. Eerst ’n totaalferbod op ’t Nederlâns en ’t Bildts as Rykstaal infoere, prate wij dan weer feerder. Maak jim maar klaar foor de hardste aksys ooit!”

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Sint-Anne, 9 augustus 2022

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Bedraigings"

Aigenlik wou ik 't d'r fleden week al over hewwe, maar alles most doe fansels wike foor de PC. Derom nou de kollum fan fleden week, maar dan dus deuze week.

Dut is ok toegelyk 't enigste luchtige fan deuze kollum, sęg ik jim alfast, want 't is 'n dreeg onderwerp wat ik deuze week met jim beprate wil: bedraigings. Niet dat ik sels ooit bedraigd bin, maar 'n steen deur 't rút had fleden jaar soa maar kinnen doe't ik 't in 'n kollum over Wim Engel en syn elfys had.

D'r binne in elk gefal 'n prot Nederlanders die't op soasjaal media bedraigd worre en fooral bekinde Nederlanders motte 't belije. En 't groatste probleem is dat een 'n draigemint d'r flot opsette kin sonder ok maar bedinktiid te hewwen. 't Is namelik soa maklik plaatse. Roetsj en 't staat d'rop. Foordat-y d'r sels erg in het dus.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Swarte Haan, 7 augustus 2022

Klaas Dankert as beskieden Bilkert: "'t Waar altiten teamwork, metnander"

Klaas Dankert op argyfbyld

"'t Gaat in de polityk te min over ôns welwezen en te feul over elektoraal gewin op korte termyn." Dat seit âld-politikus Klaas Dankert fan de PvdA.

De yntusken 80-jierrige Dankert is ien fan de simmergasten fan it Omrop Fryslân-radioprogramma Buro de Vries. Hy wie Partij van de Arbeid-riedslid yn Menameradiel, Steatelid en trije perioaden deputearre fan de provinsje Fryslân. Dęrnei wie hy fan 1989 oan 2003 boargemaster fan It Bilt.

"Ik bin niet soa optimistys over de toekomst fan polityk en bestuur", seit Dankert earlik. "'n Prot wat eerst in Amerika gebeurt, komt hier later ok. Dat sâgen wij eerder al met 't individualisme. Nou draait 't in de VS aigenlik alleen nag om sinten en populisme in plak fan 'gemeenskapssin.' Dat sien wij hier ok hyltyd meer, dat is och soa spitig. De Sociaal Democratie kin en mot 'n rôl speule om dat perses te keren. In samenwerking met -niet alleen- GroenLinks, maar ok met de SP."

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele berjocht >>      link Hjir it petear, start op 1.07 min. >>

Sint Annaparochie, 6 augustus 2022

Ook St. Annaparochie maakt de overstap van het zondag- naar het zaterdagvoetbal

Spelmoment uit de wedstrijd St. Annaparochie - ONB (in het blauw) op 6 oktober 2014. Beide clubs maken de overstap van het zondag- naar het zaterdagvoetbal. ONB doet dat deze zomer, St. Annaparochie volgend jaar zomer. Foto: Anne van der Woude

Voetbalvereniging St. Annaparochie speelt vanaf het seizoen 2023-2024 in het zaterdagvoetbal. Dat heeft het bestuur zaterdag bekend gemaakt.

Steeds meer Friese clubs maken de overstap van het zondag- naar het zaterdagvoetbal. Deze zomer zijn het er tien: FVC, LAC Frisia 1883, GAVC, Heerenveen, VC Trynwâlden, SF Deinum, De Wâlden, ONB, Boornbergum ’80 en SV Donkerbroek. St. Annaparochie komt komend seizoen uit in de zondag tweede klasse. Als het zich daarin weet te handhaven stroomt het in het seizoen 2023-2024 op datzelfde niveau in het zaterdagvoetbal in.

Het resultaat vaan een gehouden inventarisatie is dat er een overduidelijke meerderheid van de spelers is die de voorkeur heeft om op de zaterdag te gaan spelen. Een kleine 75% van de spelers heeft aangegeven het liefst op de zaterdag te spelen. Bij de JO19 ligt dit percentage zelfs op 86%, maar ook bij Zo 1 en Zo 2 is er een ruime meerderheid voor een overstap van de zondag naar de zaterdag.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 2 augustus 2022

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "PC-dâg"

Nou gaan ik d'r al jaren niet meer hine, maar ik bin desennialang na de PC weest. Dat waar altiten 'n mooie dâg. Ja, ik begryp jim fraag werom at ik d'r nou niet meer kom. Aigenlik weet ik dat sels ok niet recht.

Inenen hout dat blykber op at heel feul kunde fan mij ok niet meer gaat. Fan de hele groate groep Bilkerts haakten d'r hyltyd meer ôf.

Maar late wij 't fandaag over deuze besondere dâg hewwe. Die begon altiten offens froeg met 'e PC-bus na Franeker. Dan fersamelden 'n prot dorpsbeweuners hur bij de bushalte en wachtten op de spesjale PC-bus. At die kwam dan stapten wij heel fleurig in. Fan: "En nou gaat 't an!"

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Sint Annaparochie, 31 juli 2022

Laas Douma van SAM Waadhoeke

Laas Douma van SAM Waadhoeke. Gemeente Waadhoeke

16 Maart waren de gemeenteraadsverkiezingen. Voor Waadhoeke betekende dit 11 nieuwe raadsleden voor diverse partijen. We introduceren de nieuwe raadsleden graag even bij u in deze rubriek. Deze week: Laas Douma van SAM Waadhoeke.

Stel jezelf even kort voor…. Laas Douma, opgegroeid in Berlikum, trotse vader van drie ondertussen volwassen dames, in de techniek beland en als zelfstandige in St.-Anna werkzaam in de automotive branche.

Wat is jouw motivatie om in de politiek te gaan? Betrokken bestuurder, dat begon al als voorzitter van de schoolclub(Foorakker St.-Annaparochie), personeelsvereniging toenmalige werkgever (Rinsma Berlikum bv), diverse functies binnen ondernemingsvereniging St.-Annavooruit, PvdA het Bildt later PvdA Waadhoeke, proberen positief steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 30 juli 2022

Schrijfster Simy Sevenster schaamt zich en neemt afstand van toneelvoorstelling 'Golf fan Onrust'

Een scčne uit 'Golf fan Onrust'. Het stuk werd begin juli in Sint Jacobiparochie opgevoerd. Foto Catrinus van der Veen

Simy Sevenster schreef Golf fan Onrust. Het verhaal over de oprichting van de Broedertrouw in 1889 en de arbeidersopstand op het Bildt werd onlangs als toneelvoorstelling in de buitenlucht opgevoerd. De schrijfster schrok van wat ze zag. "It wie hielendal myn stik net mear."

Nadat Simy Sevenster (1944) uit Minnertsga de premičre Golf van Onrust had gezien, maakte ze zich snel uit de voeten. Ze schaamde zich diep. De entourage was prachtig, de spelers hadden hun best gedaan, maar van het verhaal dat zij had geschreven was nauwelijks nog iets overgebleven. "Sy ha it herskreaun en węr’t it om giet, de striid fan de arbeiders, ha se romantisearre. Sa hie ik it net bedoeld", zegt Sevenster.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Ingwierrum , 29 july 2022

It flaakslûken by Ingwierrum is wer úteinset: "Al sa âld as de Bibel ek is"

Renze Hoekstra: 'Mar de mentaliteit fan de minsken moat feroarje. Dat is it begjin.'

It is yntusken benammen in moaie hobby foar Tjip van der Veen en Renze Hoekstra: by Ingwierrum binne sy dizze wike flaaks oan it lûken. Dat is no frij unyk, mar eartiids wie it foar leanwurkers hiel gewoan.

"Fan it begjin fan de jierren 50 ôf hat it ferbouwen fan flaaks him hieltyd fierder útwreide", fertelt Renze Hoekstra.

"Oant it op in gegeven momint net mear rendabel wie. Je sieten mei it transport nei België, dęr't it ferwurke waard. En fansels de opkomst fan it goedkeape Sineeske katoen. Dęr koe it flaaks net mear tsjinoan."

Bron: RTV NOF
link Sjoch hjir de fideo >>

Oudebildtzijl, 27 juli 2022

Bij Mama Achterop De Fiets: 'Ik Ben Kachel'

Ondertussen Bij Mama Achterop De Fiets: 'Ik Ben Kachel'

We kunnen wel de conclusie trekken dat Nederland een stukje muziekgeschiedenis rijker is. En wel in de vorm van drie vrienden uit het Friese Oudebildtzijl die onder de naam OBZ het nummer ‘Ik ben kachel’ op Spotify hadden gezet. En daarna wisten Kees Postma, Dylan van der Feen en Jelte Jan van der Zee niet wat ze overkwam, want de miljoenen streams zorgden ervoor dat OBZ een begrip werd.

En niet alleen voor mensen die graag kachel zijn en naar huis proberen te waggelen na een avondje stevig drinken, want de melodie is heel aanstekelijk en de tekst kan ook door iedereen meegezongen worden. En daar kan moeder Marriet over meepraten, want zij reed op de fiets rond en kreeg van haar dochter ook het nummer toegezongen. Geniaal!

Bron: Today Viral
link Bekijk hier de video >>

Sint Annaparochie, 27 juli 2022

Laatste kilometers voor Rijschool De Jong

Wim de Jong met zijn lesauto

Op 2 augustus begeleidt Wim de Jong zijn laatste kandidaten bij het praktijkexamen. Na bijna 40 jaar stopt hij die als rijschoolhouder. Al op 20 jarige leeftijd startte hij in december 1982 als rij-instructeur. De eerste jaren gaf hij les onder de naam van zijn hait Gerrit. Deze verkocht ooit de Amerikaanse taxi van zijn hait en kocht van dat geld een auto voor de rijschool en een taxi. Dat was het begin van de rijschool.

Wim vindt het prachtig dat hij meerdere generaties uit dezelfde familie als kandidaat heeft gehad. Hij kreeg dan vaak tehoren dat hij dezelfde eigenaardigheden als zijn hait had, zoals het met een pen of zegelring tikken op het raam om aan te geven dat leerlingen over de rechterschouder moesten kijken.

Wim en zijn broer Meine haalden het rijbewijs bij hun hait. Het was daarom Wim zijn streven om door te gaan totdat zijn drie kinderen bij hem het rijbewijs hadden gehaald. In april van dit jaar slaagde Wouter als jongste en laatste voor het rijbewijs. Met het pensioen van Wim komt een n einde aan een oud Bildts familiebedrijf.

Bron: Bildt.nu
link Lees Bildt.nu, week 30 >>

Luwt, 26 july 2022

IIsbaan in 'n hittegolf

Gerard de Jong, columnist. FOTO NIELS WESTRA

Je krije niet faak wat je hewwe wille. 't Is faak te min, of weer te feul, wat âns of wat dat d'r niet eens op likent. Węrm seumerweer is meer as welkom, maar soa bot at ’t forige week waar hoeft ’t nou ok weer niet. Ik mot d’r niet an dinke dat wij der seumerdâgs ’n hele trits achternander fan hewwe.

En dan hewwe je de węrmte had, maar derna laat ’t him met gyn mooglikhyd weer ferdrive, deuren en rútten open of niet (de LC Webshop kin nag soa faak airco’s anprize, dęr trek ik ’n grîns: die komt d’r bij ôns niet in). ’t Sweet brak mij út in Museum Opsterlân, ôflopene donderdeg, en ik waar sichtber niet de enige. De 37 graden fan twee dagen d’rfoor had besloaten in ’t gebou hangen te bliven. Ik dink omdat ’t die aven over iisbanen gong.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Sint-Anne, 26 july 2022

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Hyt"

Blikstynders, wat waar 't hyt an 't begin fan fleden week, niet? Is 't ooit soa hyt weest? Ja, ik loof fan drie jaar leden. Doe is't aigenlik begonnen om ekstreem hyt te wezen. Jawis, derfoor kon 't ok hyt weze, maar neffens mij niet soa as de lęste jaren.

Begripe wij 't nou goed datstou 't in dyn kollum over 't weer hewwe silst? Ja, maar dat is dochs niet soa núvver? D'r gaat ommers gyn dâg ferbij at d'r niet over 't weer praten wort. Fral met die ekstreme hytte.

Sels hew ik gyn problemen met deuze węrmte. Ans said: ik kin d'r heel goed teugen. Just, ik bin soa'n tradisjonele koukleum in 'e winter. Maar niet elkeneen kin soa goed teugen 'e węrmte en om sokke mînsen motte wij metnander heel goed dinke. In lannen der't 't faak nag węrmer is, gaan d'r sels 'n prot mînsen an doad.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Sint Annaparochie, 23 juli 2022

Bildtse Rembrandtmarkt 2022 in Sint Annaparochie

Dirk Kuiken fietste naar Den Haag met een grote wereldbol achter zijn fiets. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Rondom de Van Harenskerk in Sint Annaparochie wordt zaterdag 6 augustus tussen 11 en 17 uur de elfde editie van de Bildtse Rembrandtmarkt gehouden. Het is de plek waar Rembrandt in 1634 met zijn Saskia trouwde.

Wethouder Jan Dijkstra opent de markt om 11.00 uur. Tientallen sfeervolle kraampjes met kunst, antiek, curiosa en boeken staan rondom de Van Harenskerk. In de grote tent kunnen bezoekers voorwerpen laten taxeren door deskundigen die zullen vertellen of het kunst of kitsch is.

De muzikale omlijsting wordt net als vorig jaar verzorgd door de bijzondere authentieke muziekgroep Datura. Zij bespelen oude instrumenten als de draailier, tamburellu en schalmei.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Oentsjek/Leeuwarden, 23 juli 2022

'Luchtfietser' Dirk Kuiken trapt voor het klimaat

Dirk Kuiken fietste naar Den Haag met een grote wereldbol achter zijn fiets. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Oentsjerker Dirk Kuiken zegde zijn baan als eindredacteur bij deze krant op om activist te kunnen zijn. Als 'Luchtfietser' strijdt hij voor klimaatrechtvaardigheid en tegen kapitalisme. "Boeren voelen zich in hun voortbestaan bedreigd. Zo zou eigenlijk iedereen zich moeten voelen door de klimaatcrisis."

Vioolmuziek klinkt, terwijl het luxe passagiersschip zinkt. Als Dirk Kuiken - filosoof en fietsactivist - op een avond in juni zijn honden uitlaat en hij flarden van feestgedruis opvangt, schiet de iconische scčne uit de film Titanic door z'n hoofd. De hele middag hebben ronkende trekkers op het land tegenover Heemstra State in Oentsjerk tegen elkaar gestreden tijdens Trekkertrek Trynwâlden: welk landbouwvoertuig is het sterkst?

"Vroem, vroem. Voor de lol lekker roet en stikstof uitstoten. Waar ben je mee bezig als je dit doet, terwijl ondertussen een heleboel anderen zich hartstikke inspannen om het milieu te sparen: minder vlees eten, zonnepanelen op het dak, de kachel een graadje lager. Die mensen op het feestterrein staan met hun rug naar de toekomst. Daarom dacht ik aan de Titanic. De wereld vergaat, maar de trekkers geven nog even extra gas."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Westhoek, 21 juli 2022

'Getijdenwijzer' geeft vogels rusts

De plaatsing van de getijdenwijzer bij Westhoek. Foto Marcel van Kammen

Een slimme zuil - zonder verkeerslicht - moet wandelaars op de Waddenkwelder bij Westhoek op afstand houden van rustende vogels.

In de beige 'getijdenwijzer' zitten twee roterende borden: een oranje exemplaar met 'Hoogwater - niet betreden' en een blauw bordje met 'Laagwater - vrij toegang'. Het is het vriendelijke wapen dat It Fryske Gea, Vogelbescherming Nederland (VBN) en het samenwerkingsverband Wij & Wadvogels inzetten om de rust van overtijende vogels op de kwelder te waarborgen.

Het gaf in september wat opschudding toen Gerrit Dommerholt van VBN bloedserieus aankondigde dat hier een heus verkeerslicht zou komen. De FNP-Statenfractie stelde prompt kritische vragen. De uiteindelijke uitvoering is minder dwingend geworden, zegt projectleider Arnold van Kreveld van VBN nu. ,,Dat stoplicht werd een soort running gag, maar daar zijn we al snel van afgestapt. Zo'n lamp vraagt energie en zou ook moeilijk te zien zijn in de volle zon.''

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Westhoek, 20 july 2022

Kwelder Westhoek

'Getijdenwijzer' moat fersteuring fan waadfûgels by de Westhoek tsjingean

By de Westhoek kinst fan woansdei ôf op in peal sjen oftst no better wol of net de kwelder en it Waad opgean kinst. In saneamde 'getijdenwijzer' fertelt besikers mei live ynformaasje oft der op dat stuit waadfűgels ręste yn de kwelder.

De ynformaasjepeal is in projekt fan It Fryske Gea en de Fűgelbeskerming. Foar safier't de organisaasjes bekend is, is de peal unyk. "We hebben contact gehad met mensen in China, Australië en Canada, op verschillende plekken waar je ook te maken hebt met dit soort natuur, opkomend getij en steltlopers", seit Arnold van Kreveld fan de Fűgelbeskerming. "Dit soort oplossingen zijn nog niet eerder toegepast."

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele artikel >>

Sint Annaparochie, 19 juli 2022

FOTO Joachim de Ruijter

Klaas Kikstra te Sint Annaparochie 103 jaar

Drie jaar geleden was Klaas Kikstra met dit weer zo zwembad Bloemketerp ingesprongen. De toen honderdjarige uit Sint Annaparochie onderhield jarenlang de tuin bij het Franeker bad en trok er ook regelmatig een baantje.

De fitte Kikstra werd dat jaar uitgeroepen tot de Oudste Fietser van Waadhoeke.

Zijn 103de verjaardag vierde hij maandag op het droge en rustig thuis met een bezoekje van burgemeester Marga Waanders van Waadhoeke die vrolijk op de foto ging met de jarige.

Bron: Leeuwarder Courant

Westhoek, 19 juli 2022

Woordeboekys

Sytse Buwalda

Een Bildtker krijgt geen kippenvel, maar ainefel. Een pannenkoek heet een struuf en eet je vleeswaren op brood, dan is dat gesneden op de bôl.

Om meer mensen wegwijs te maken in het Bildts, zijn er twee nieuwe boekys verschenen van taalman Sytse Buwalda van Westhoek. De gids ’t Bildts – Hoe en Wat geeft een overzicht van wetenswaardigheden en regels over wat goed en fout Bildts moet zijn. Zo spelen er geen klainkines op een klimrek , maar wel pake- en bepsęgers op een klimrak.

Daarnaast verschijnt de Woordenlijst Nederlands-Bildts (zo’n 20.000 woorden), die fergeefs beschikbaar is voor scholen, mediaredacties en instellingen die zich met het Bildts bezighouden.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint-Anne, 19 july 2022

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "The Blue Lagoon"

Tussen myn broer en mij sit twee en 'n half jaar leeftydsferskil. Hij waar dus al stikken feerder in syn ontwikkeling. Onthou deuze sin, want der gaat 't aansen over. Myn broer had dus 't ryk hest drie jaar foor him alleen doe't ik d'r bij kwam te janken.

Welke kant gaat deuze kollum in 'e goedighyd út? At ik niet toefallig de skriver d'r fan weest waar, had ik mij dat ok ôffroegen.

Krekt saai ik dat jim die ene sin onthouwe mosten, want die sou weromkomme. Kyk, der is-y al: hij waar dus al feerder in syn ontwikkeling. Dat murk ik feul later krekt. In elk gefal niet op die bewuste dâg in Luwt.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Aduard, 18 juli 2022

Jacob Bukhave (rechts) en James Shanes komen in aanraking met elkaar op de baan in Aduard. FOTO GERT BOS

Henry van der Steen uit Oudebildtzijl vijfde in Aduard

Grasbaanracer Romano Hummel won in Aduard zijn vierde wedstrijd in acht dagen. In een finale die werd overschaduwd door een zware valpartij eindigde Henry van der Steen uit Oudebildtzijl als vijfde.

"Normaal lukt het wel om me weer op te laden voor een herstart, maar na zo’n ongeval heb ik er wel wat meer moeite mee", zei Henry van der Steen. "Iedereen gaat daar natuurlijk anders mee om. Maar omdat ik zelf ook al het een en ander heb meegemaakt, grijpt zoiets je wel even aan." De coureur uit Oudebildtzijl was de enige Fries in de finale. In de beslissende wedstrijd van de dag kwam hij slecht uit de startblokken en bleef op een vijfde plaats steken.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 17 juli 2022

BOEKENPASSAGE DE RODE LOPER 16 juli

Als ze weer wat rustig is vraagt ze me of het de moeite waard is om Sint Annaparochie te bezoeken

Wat moet je hier voor hebben, vraagt een meneer en zwaait met twee stripboekjes in oblongformaat voor mijn neus. Frank de Vliegende Hollander, een strip die in 1955 Kapitein Rob opvolgde in het Parool. Zelf ben ik nog druk bezig om de lampjes en het espressoapparaat te activeren. De prijs staat voorin, zeg ik.

Dan komt er een Duitse mevrouw een beetje geërgerd naar binnen lopen en vraagt om romans in de Duitse taal. Die hebben we niet en als ik haar dat in mijn Mulo Duits vertel ontploft ze zowat. In Nederland kun je nergens Duitse romans kopen, briest ze. Haar man probeert haar wat te kalmeren en ik overweeg of ik even de act van John Cleese in Fawlty Towers zal nadoen. Als ze weer wat rustig is vraagt ze me of het de moeite waard is om Sint Annaparochie te bezoeken. Vals zeg ik dat ze dat zeker moet doen. Had ze maar geen spatjes moeten maken.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Groningen, 16 juli 2022

Reumamedicijn remt groei kanker

UMCG-onderzoeker Floris Foijer. FOTO NIENKE MAAT

Een bestaande ontstekingsremmer kan als mogelijk medicijn dienen bij agressieve kankers. Die ontdekking heeft UMCG-onderzoeker Floris Foijer (45) uit Oudebildtzijl met zijn team gedaan.

Foijer en zijn team brachten in juni na een onderzoek van 4,5 jaar de resultaten naar buiten. De belangrijkste conclusie: een bestaande ontstekingsremmer kan de groei van chromosomaal instabiele kankercellen remmen. ,,We zijn er heel erg trots op. Het is absoluut een hoogtepunt in mijn carričre.”

Die loopbaan begon in 2000. Foijer werd geboren in Leeuwarden, groeide op aan de dijk bij Oudebildtzijl en woont nu in het Drentse Eelderwolde. Nadat hij het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden had afgerond, werd tijdens de studie bioprocestechnologie in Wageningen zijn passie voor onderzoek naar kanker geboren. ,,Ik was altijd al geďnteresseerd in hoe cellen werken. Bij kankeronderzoek ligt de focus op wat er eigenlijk misgaat in de cellen. Verschrikkelijk interessant, vind ik.”

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 15 juli 2022

Iedereen welkom bij feestelijke start van Konaxx' automatische uiensorteerlijn

Bij Konaxx Onions in het Friese Sint Jacobiparochie is de afgelopen maanden een volautomatische uiensorteermachine geďnstalleerd door Eqraft. Vrijdag 12 augustus vanaf 18:00 uur is iedereen van harte welkom om de nieuwe sorteerlijn te komen bewonderen onder het genot van een hapje en een drankje.

Bij Konaxx rollen jaarlijks 25.000 ton uien van de band. Een enthousiast, jong team zorgt dat deze gesorteerd, verpakt en verhandeld worden. Het Friese bedrijf biedt verschillende kleinverpakkingen, 25 kg-zakken, big bags en bulk. Deze worden voornamelijk geëxporteerd naar bijvoorbeeld Scandinavië, Centraal-Europa en de Baltische landen. Naast uien levert het bedrijf ook aardappelen, kool, wortelen, rode bieten, knolselderij en knolraap. Oprichter Tjerk Nagel: “We zijn deze samenwerking met Eqraft aangegaan om klaar te zijn voor de toekomst en flexibel om te kunnen gaan met de alsmaar veranderende arbeidsmarkt en toenemende kwaliteitseisen van onze afnemers.”

Bron: Omrop Fryslân
link Lees het hele artikel >>

Froubuorren, 15 july 2022

Personiel Waasenaar lait wurk del as protest tsjin it stikstofbelied

© Omrop Fryslân

Boere-aksjegroep Agractie rôp Nederlân freed op om in kertier it wurk del te lizzen. Mei de aksje 'Knoop in je zakdoek' woe Agractie omtinken freegje foar de boeren.

Hoe grut de stipe yn Fryslân wie, falt dreech te sizzen. It giet meast om lytse, lokale aksjes. Wurknimmers fan it leanbedriuw Wassenaar fan Bitgummole dy't oan it kűljen wiene by Froubuorren, leine it wurk om 15.00 oere in kertier del.

Agractie hope op solidęrens, mei it each op it oankundige stikstofbelied fan it kabinet. Belange-organisaasje LTO, Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt en Farmers Defence Force stiene efter de aksje.

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele berjocht >>

Sint Annaparochie, 14 juli 2022

Feestelijke laatste schooldag ‘t Fonnemint

Feestelijke laatste schooldag ´t Fonnemint

Donderdag 14 juli was de laatste schooldag voor de kinderen van 't Fonnemint. Het jaar werd afgesloten met een heus filmfestival. Alle kinderen mochten deze dag verkleed als filmster verkleed op school komen.

‘s Morgens was er de traditionele verklede optocht langs de Beuckelaar en door het dorp. Ouders en Pake’s en Beppe’s stonden langs de route om de optocht te bewonderen.

Bij terugkomst op school kwamen alle kinderen via de rode loper de school weer in waar het filmfestival van start ging. In ieder lokaal werd een film gekeken.

Om het feest compleet te maken werd er pannenkoeken gegeten tijdens de lunch.

Bron: Bildt.nu

Luwt, 12 july 2022

Identiteit

Gerard de Jong, columnist. FOTO NIELS WESTRA

"Ik fiel my op it earste plak Frysk, dêrnei Europeesk en dan pas Nederlánsk." In ’n mooi gesprek met Jacob Haagsma (LC Freed, frijdag 8/7) laai de talintfolle Frise rapper Pieter Zijlstra syn geloofsbrieven op tafel. Ferfang ‘Frysk’ deur Bildts en ’t is myn folgorder.

’t Weerklonk omdat ’t nou ’s niet ’t ferhaal waar fan een die’t wel eventsys fertelle sil hoe’t ’t allegaar sit. Zijlstra (22) stelt him kwetsber op, hij ôndersoekt en befraagt syn identiteit. Hij is op en top Fries, ja, maar wat is dat, wat betekent ’t? En hoe sit dat at ’t foor de ene Fries weer heel wat âns betekent as foor de ânder? At blokkeerfries foor de een ’n geuzenaam is, maar foor de ânder wat om je doad te skamen?

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Sint-Anne, 12 july 2022

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "De Frôlysfoetbâl"

"D'r is fanavend ok foetbâl op tillevizy", sait myn kollega at ik na huus gaan sil. "Ja, frôlysfoetbâl." Ik hoor 't mijsels sęgen, maar dermet bedoel ik aigenlik meer de menier werop.

Klinkt d'r meskien denigrasy fan 't frôlysfoetbâl út? Dat seker niet. 't Is meer de desinteresse die't de intonasy an myn antwoord gâf. Ik bin nou eenkeer niet soa fanatyk at 't om frôlysfoetbâl op 't allerhoogste nivo gaat. Der bin ik eerlik in.

Fleden week begon de EK foor frôly, maar jim motte d'r echt niet op rekene dat ik foor alle wedstriden sitten gaan, wilens ik dat altyd al bij de mânly doen. Alleen de wedstriden fan de Oranje-frôly, folg ik.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Sint-Anne, 6 july 2022

Smeding yn Sint-Anne blokkearre: "Oanfier griente en fruit oan sikehuzen yn gefaar"

In boereprotest yn Sint-Anne, by de griente- en fruitgruthannel © Omrop Fryslân, Aise van Beets

De oanfier fan farske griente en fruit oan sikehuzen rint gefaar troch de blokkade fan it bedriuw Smeding yn Sint-Anne. Dęrfoar warskôget de direkteur fan it bedriuw, Sjaak Smeding.

"We rinne tsjin in tiid oan weryn't de auto's ride moatte nei it suden fan it lân", seit direkteur Smeding. "Dęr steane de distribúsjesintra fan Sligro en Van Hoeckel. Dy lęste is in soarchynstelling en dy moatte har guod al krije. Dat jildt ek foar de Sligro, want dy leveret wer oan sikehuzen."

Neffens Smeding komt it leverjen yn 'e knipe as de blokkade net gau skrast wurdt. "Dęrneist hawwe wy ek de oare klanten en dy moatte it ek op tiid hawwe. Oars krije wy it werom, want it giet om farsk spul. Dat kinne sy dęrnei net mear brűke."

Bron: Omrop Fryslân
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 28 juny 2022

De toan fan Jan de Groot: "Boef"

Jan de Groot

Ik wil niet dat jim 't fan 'n ânder hore, dat ik sil drekt maar met 'e dichte deur in huus fâle: ik hew in 'e gefangenis sitten. Okee, efys maar, op 'n banky in 'n sel, maar sitten hew ik al.

Fansels hew ik dus niet echt sitten. 't Personeel fan 'e Luwter gefangenis mocht namelik 'n stikminnig persoanen metnimme foor de open dâg. 'n Open dâg in 'e gefangenis. 'n Mooie paradoks.

't Worde 'n indrukwekkende avend en 't waar d'r krekt soa soa't ik ferwacht had soa't 't d'r allegaar útsien sou.

Ik waar d'r met 'n (oud-dienst)kammeraat. Hij fertelde tidens de rôndlaiding fan alles over de gefangenis en hoe't 't der an toe gaat. 't Waar boeiend, om d'r maar 's 'n woordspeuling teugenan te gooien.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Vlaardingen, 2 juli 2022

Dreiging geweld en brandstichting binnen familie in Vlaardingen

Binnen een Turkse familie is gedreigd met geweld en brandstichting naar een familielid in Vlaardingen, door de 52-jarige R. Ç. uit het dorp Oudebildtzijl (Friesland). De man moet voor de politierechter in Rotterdam verschijnen.

S. Ç. heeft, volgens het Openbaar Ministerie, S. Ç. bedreigd met enig misdrijf tegen het leven gericht, zware mishandeling, en brandstichting, door in de periode van 3 augustus tot en met 5 oktober 2021, berichten te sturen met daarin de teksten: ‘Wanneer je in het dorp bent, moet je alles dat aan jou toebehoort bijeenrapen en brengen naar het huis van degene die jij je laat neuken. Wanneer ik daar ben en ook maar één ding zie dat van jou is, ga ik het kapotmaken en in brand steken. Ik wil noch jou, noch iets dat aan jou toebehoort zien. Gevolgd door: ‘Tegen de tijd dat ik in Nederland ben, moet je Vlaardingen verlaten. Verlaat het als je niet wilt sterven. Ik zeg het je maar alvast’. ‘Ik ga je hele huis in in brand zetten, jij moet ook branden’. ‘Vandaag of morgen die raam gaat kapot en ik ga jou steken’. ‘Ik ga je dood maken en thuis begraven’. ‘Als je vreemdgaat maak ik je dood’. En tenslotte: ‘Als ik in Nederland kom dan moet je weg zijn als je niet dood wilt’, althans woorden van gelijke dreigende aard of strekking.

Bron: Waterweg Actueel

Westhoek, 1 july 2022

'Sinjaalpeal' moat besikers ynformearje oer tagong ta kwelder De Westhoek

De kwelder by De Westhoek mei in wifiteller om besikers te registrearjen © Omrop Fryslân, Remco de Vries

Der komt in eksperimint mei saneamde sinjaalpeallen by de kwelder fan De Westhoek. Ofhinklik fan it tij jouwe de peallen ynformaasje oer it betrędzjen fan de kwelder en it Waad.

It is in proef yn it ramt fan it projekt Wij en Wadvogels fan Vogelbescherming Nederland en natuerbehearder It Fryske Gea.

In earder plan mei stopljochten is nei krityk ynlutsen. Dochs wolle de partijen sjen oft se in goede oanpak fine kinne om fersteuring fan fűgels foar te kommen op plakken dęr't sy in soad sitte by heech wetter, sűnder dat in gebiet ôfsletten wurde moat.

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele berjocht >>

Leeuwarden, 1 juli 2022

Woonkavels van 1,50 euro per jaar: Wetterskip zit vast aan oude deals

Oudebildtdijk 770

Wetterskip Fryslân komt moeilijk af van een paar honderd 'eeuwigdurende' grondcontracten die ronduit voordelig uitpakken voor bewoners van de Bildtdijken. Sommigen betalen jaarlijks slechts 1,50 euro voor de grond waarop ze wonen.

Het leek een simpele suggestie om de waterschapskas te spekken, die algemeen bestuurslid Sjerp de Jong van Lagere Lasten Burger deze week dropte in een commissiezitting: verkoop alle pachtgrond op en rond de Bildtdijken.

Dijkgraaf Luzette Kroon hielp hem meteen uit de droom. De kans is minimaal dat bewoners die nu spotgoedkoop grond in gebruik hebben zomaar toehappen. Kroon: "Het gaat om bedragen waarvan je van je stoel valt. Er zijn mensen die soms maar anderhalve euro per jaar betalen voor de ondergrond van hun huis. We sturen ze eens in de vijf jaar een factuur, omdat dan in elk geval de kosten van de postzegel gedekt zijn."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>
 
archief 2022 (2e kwartaal)
archief 2022 (1e kwartaal)
archief 2021 (4e kwartaal)
archief 2021 (3e kwartaal)
archief 2021 (2e kwartaal)
archief 2021 (1e kwartaal)
archief 2020 (4e kwartaal)
archief 2020 (3e kwartaal)
archief 2020 (2e kwartaal)
archief 2020 (1e kwartaal)
archief 2019 (4e kwartaal)
archief 2019 (3e kwartaal)
archief 2019 (2e kwartaal)
archief 2019 (1e kwartaal)>