Heerenveen, 28 jannewaris 2022

Ellia Smeding: "Tijdens college keek ik naar de Spelen van vier jaar geleden"

'De laatste Spelen zag ik tijdens college'

"De laatste Spelen zag ik tijdens college"

Ellia Smeding giet nei de Olympyske Spelen ta foar Grut-Brittannië. Dêr rydt se de 1.000 en 1.500 meter. Se is ynbliid dat se nei Peking ta mei. "Ik weet nog dat ik vier jaar geleden college had van mijn studie en toen keek ik tijdens mijn college. Toen dat ik: dat is gaaf, daar wil ik over vier jaar staan."

"Dat was 2008 in Peking. Ja, ik weet niet, ik zat ergens in de kantine van een camping. Op een scherm zag ik de openingsceremonie en ik dacht echt: wow dat is echt gaaf. Alles was synchroon met elkaar, met die dansjes en zo. Het was wel echt zo'n moment van: nu zijn de Spelen ook in Peking, dat zou wel heel gaaf zijn."

Binne dat bysűndere oantinkens? "Ja dat wel. In 2012 ben ik naar Londen afgereisd voor de Zomerspelen. Daar heb ik wedstrijden gezien van het hockeyen, volleybal. Het zijn niet mijn sporten, maar ik vind het wel super gaaf. Zo'n toernooi. Dat heeft wel indruk op mij gemaakt."

Bron: Omrop Fryslân
link Sjoch it hiele berjocht >>

Heerenveen, 28 januari 2022

Ellia Smeding schenkt in Thialf een kop van haar eigen koffie in. FOTO HENK JAN DIJKS

Ellia Smeding

Ellia Smeding gaat naar Peking

Ellia Smeding leerde schaatsen in Leeuwarden. Voor Groot-Brittannië reisde ze woensdag naar Peking om deel te nemen aan de olympische 1000 en 1500 meter. "Een droom komt uit."

Ze ververst de pagina met de verzendgegevens van het pakket met de olympische kleding elke dag meerdere keren. Ellia Smeding en haar vriend Cornelius Kersten zitten met smart te wachten op hun Britse schaatsoutfit.

Smeding zou woensdag naar Peking reizen en het zou fijn zijn als de kleding in de koffer kan. "Ze hebben het vorige week dinsdag al opgestuurd, maar door de Brexit duurt het best lang", zegt Smeding. "Ik heb net nog gecheckt en de pakketjes liggen nog steeds bij de douane. Dat wordt echt last-minute."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint-Jabik, 27 jannewaris 2022

Nederlân komt wer fan 't slot, foar de artysten feroaret neat

Faske - Foto: ESNS

It coronabelied mei ferromme wêze, mar foar in soad minsken yn de kultuersektor betsjut it neat. Se kinne troch alle beheiningen kwealik oan it wurk. In soad wurkje as zzp'er en krije amper stipe fan de oerheid.

Fasil Kuipers, ek wol bekend as Faske, hat mingde gefoelens oer de ferrommingen. "An de ene kant kinne wij, as band, 'n aginda make. Maar 't is heel lastig plenne, om't je niet wete at 't wel deurgaat en hoefeul mînsen in de saal binne. 't Blyft dan finansjeel spannend at je d'r 'n leuk stikky bôl an over houwen gaan of dat 't 'n goeie erfaring is."

It betsjut foar Faske ek dat hy noch net al te bot ynvestearje kin: "Wij speule nou in klaine salen met wainig besetting. 'n Geluudstechnikus annimme om met te gaan op tour kin gewoan niet út."

Dochs giet it him goed op it stuit. Syn aginda rint fol en stil hopet hy útnűge te wurden foar in grutter festival. "Dat hangt wat ôf fan hoe't de nije single 't doen gaat fan't maityd."

Bron: Omrop Fryslân
link Zie ook het dossier 'Faske' >>

Luwt, 25 jannewary 2022

Flksjfdmsaljdh

Gerard de Jong, columnist. FOTO NIELS WESTRA

Deuze kollum die't ik nou skriif is al 's útskreven. Alle boeken die't ooit skreven binne en ooit skreven worre sille bestaan al. De krant fan 25 jannewary 2075, de adfertînsy fan myn ferstorven, 't misbrúkskandaal bij , 'n anklacht werin at ik fan moord beskuldigd wor: 't staat allegaar al skreven.

In 't korte ferhaal 'The Library of Babel' beskriift Jorge Luis Borges 'n bibletheek der't alle mooglike teksten in opsloegen staan. Alle teksten - of: letterkombinasys - die't wij met de 26 letters skrive kinne, binne fersameld in boeken fan 410 pagina's, op nummerde planken an nummerde muren in nummerde heksagonale kamers in de bibletheek fan Babel. 'n Niet oneandige, maar al onfoorstelber groate hoefeulhyd: 104.677 boeken.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Sint-Anne, 25 jannewary 2022

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Niet welkom in Pylkywierum"

"Doen 't nou niet, jonge", kreeg ik te horen doe't ik angâf dat ik 't over die útwrykse en dústere persoanen in deuze pandemy hewwe wou. Neffens myn kammeraat sit d'r gyneen op te wachten om't elkeneen meer as genog het fan korona.

"En dan nag wat", soa gong-y feerder, "dou wilst dochs niet 'n steen deur 'e rútten hewwe of âns folforfd met leuzen?" Ik skrok al even, maar skokskouderend gâf ik an dat 't fast soa feer niet komme sou.

Kyk, elkeneen mâg sels bepale at hij of sij faksineerd worre wil. Laat elkeneen in syn of hur aigen weerde. Maar ik hew gyn goed woord over foor Willem Engel, deur mij ok wel 'Willem Dúvvel' noemd, en Thierry Baudet.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Grins, 21 jannewaris 2022

Fryske talinten op Eurosonic: ek online fan grutte wearde foar start karriêre

Fasil Kuipers Foto: Friesch Dagblad

Foar it twadde jier op rige kinne artysten dy't oan de wei timmerje har allinnich online profilearje op it grutste showcasefestival fan Europa: Eurosonic/Noorderslag yn Grins. Faske út Sint-Jabik en Blondeau út Ljouwert binne al lang bliid dat se spylje kinne.

Singer-songwriter Faske (Fasil Kuipers) stiet mar leafst twa kear op it programma fan ESNS (Eurosonic/Noorderslag) yn Grins. En de optredens giene goed. "Ik sien tefreden werom. Ok al waar d'r gyn peblyk bij, 't optreden foelde wel goed. Op 'n stoit leek 't krekt al ston d'r peblyk in de saal, met de band gongen wij heerlik in de mezyk op."

Nei syn optreden foar Eurosonic, as űnderdiel fan it talintűntwikkelingstrajekt Hit the North, koe er ek noch op Noorderslag spylje. "Ik meende altiten dat je der as band foor froegen worden, maar 't blykt datstou dy gewoan oanmelde kinst. Om't wij dat niet wisten, waren wij te laat. Later froegen se ôns dochs en dan saitst fansels gyn ni."

Bron: Omrop Fryslân
link Lees het hele artikel >>      link Zie ook het dossier 'Faske' >>

Groningen, 20 januari 2022

Faske in programma Bevrijdingsfestival

Fasil Kuipers oftewel: Faske

Popfestival Eurosonic Noorderslag is los en vindt dit jaar wederom digitaal plaats. In de Groningse Oosterpoort maakten veel, voornamelijk Nederlandse, artiesten de afgelopen dagen opnames. Zo ook Fasil Kuipers en zijn muzikale partner Jurjen van der Molen.

Met Faske timmeren ze vanuit Friesland hard aan de weg, mede dankzij de hit Jij belt mij alleen wanneer jij dronken bent. Ook zij werken samen met Hoogendorp en maakten eerder deze week al opnames voor zowel Eurosonic als Noorderslag.

"We zijn hier nu om Bente even te spreken”, vertelt Kuipers. En er is mooi nieuws, in maart mogen ze als voorprogramma met haar op tournee door het land. En ja, ook optredens tijdens het Bevrijdingsfestival in Leeuwarden en Grasnapolsky in Scheemda liggen in het verschiet. "Of mogen we dat nog niet zeggen?” Ze lachen. "Eerst mogen we vrijdag naar het tv-programma. Dan kunnen we onze show die dan wordt uitgezonden door ESNS zelf niet eens zien”, aldus Van der Molen. Komt vast goed, de meeste registraties zijn later terug te kijken.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint-Anne, 20 jannewaris 2022

De 'ambachtskoalle' werom op Campus Middelsee<

Campus Middelsee

De LTS komt werom yn it noardwesten fan de provinsje. Twa skoallen yn Frjentsjer en Sint-Anne wolle dęrmei mei in antwurd komme op de grutte fraach oan technysk personiel yn it bedriuwslibben.

De CSG Anna Maria van Schurman yn Frjentsjer en de Campus Middelsee/CSG Ulbe van Houten yn Sint-Anne ha in nije learrűte Technyk űntwikkele, dy't nei eigen sizzen in 2.0-ferzje is fan de âlde LTS, de Legere Technyske Skoalle.

De nije learrűte fan skoalkoepel CVO-NWF begjint takom jier septimber. It belang fan de learlingen bliuwt foarop stean, sizze de twa skoallen, mar ek it bedriuwslibben yn de regio soe der profyt fan ha moatte.

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele berjocht >>

Sint Jacobiparochie, 19 januari 2022

Faske brengt ode aan de nederpop

FASKE: 'Nederpop zou meer gewaardeerd moeten worden.' Foto Christian Kamminga

'Nederpop zou meer gewaardeerd moeten worden'

Twaalf acts uit Groningen, Friesland en Drenthe deden het afgelopen jaar mee aan Hit the North. Op Eurosonic sluiten ze dit talentontwikkelingstraject af met een showcase. Friezen Faske en Blondeau zijn er ook bij.

Faske, ofwel Fasil Kuipers, is iets te laat voor onze afspraak. Maar hij heeft er een goede reden voor. Afgelopen vrijdag werd het optreden van hem en zijn band al opgenomen in het kader van Hit the North, maar zondagavond kwam er ineens dat telefoontje. Faske moest en zou ook in het Noorderslag-programma. Toch een upgrade . "Ik zat net lekker voetbal te kijken met mijn vrienden!"

Gelukkig lukte het Faske om zijn hele band bij elkaar te krijgen, en zo stond het gezelschap maandagmiddag voor de camera's in De Oosterpoort in Groningen, voor die Noorderslag-opnames. En dat ging nog beter dan de sessie op vrijdag. "Toen hebben we heel veel gerepeteerd, we speelden echt wel met veel druk. Voor deze hebben we niet meer echt geoefend. En toch speelden we beter, heel frappant."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Alde Leie, 17 januari 2022

Bildtse bikkels plonzen en dippen hele jaar door

Het kwartet koud zwemmers, met links Wytske Zaal ‘dipt’ met een tevreden gevoel in het Alde Leiester water (Bertus Dijkstra)

Het kwartet koud zwemmers 'dipt' in water

Toen begin 2021 haar vriend Bas voor enkele maanden naar Ierland ging, besloot Ouwe-Sylster Wytske Zaal samen met Sanne Verhoef en Else Kingma een zwemgroepje op te richtten. Sindsdien zwemmen, plonzen of dippen de dames, én meer enthousiastelingen, ’s ochtends vroeg in het water in Alde Leie. “Koud? Nee hoor, je moet je intern kacheltje activeren door niet aan kou te denken”.

Wytske Zaal is fervent zwemster, regelmatig is ze in het water bij het haventje in Alde Leie te vinden. Op een terrasje vindt de Shaitsu therapeute in dorpsgenoten Sanne Verhoef en Else Kingma gelijkgestemden wat betreft haar liefde voor het zwemmen. Het ‘terraspetear’ resulteert in de geboorte van een fanatiek zwemgroepje, welke sinds mei 2021 drie keer per week het Alde Leiester water trotseert. Door alle jaargetijden heen!

Bron: Bildt.nu
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 17 januari 2022

Cees Jan Faber van Faber Audiovisuals uit Sint Annaparochie laconiek over stopzetten The Voice

The Voice of Holland

De bom die rond The Voice of Holland is gebarsten, raakt ook Faber Audiovisuals in Sint Annaparochie. Dit bedrijf levert al tien jaar de LED-schermen en het videodesign voor de populaire tv-show.

RTL heeft het programma per direct van de buis gehaald na aantijgingen van seksueel wangedrag van meerdere personen achter en voor de schermen. Faber zat midden in het opnameseizoen. "Geen idee wat het precies betekent. We hebben een contract voor alle uitzendingen. Ik ga de annuleringsvoorwaarden er maar eens bijhalen", zegt directeur Cees Jan Faber.

De opwinding rond het programma laat Faber bij zich afglijden. "Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel afzeggingen meegemaakt als in de afgelopen twee jaar. Eentje meer of minder maakt ook niet uit." Het bedrijf deed voor coronatijd veel live evenementen. Vanwege de coronabeperkingen is de koers verlegd. Faber is zich veel meer gaan toeleggen op virtuele events, hybride events en e-sports.

Bron: Leeuwarder Courant

Franeker, 15 jannewaris 2022

Fan Makkum oant Aldebiltsyl: hoarekasaken sneon út protest iepen

Auke Kooistra en Nynke Boterhoek, foto: facebook

Auke Kooistra en Nynke Boterhoek

Tal fan hoarekasaken yn Fryslân dogge sneon mei oan in lanlike protestaksje tsjin de coronamaatregels fan it kabinet. It giet net allinne om kafees en restaurants yn de grutte plakken, ek űndernimmers yn lytse plakken dogge mei.

It liket it der op dat der gjin strange hanthavening is. "Wy hâlde tafersjoch, mar proporsjoneel. Wy sinjalearje en as it nedich is geane wy it petear oan. Men seit ek dat it net in grutte rebelly is", seit boargemaster Marga Waanders fan Waadhoeke.

Ek Auke Kooistra en Nynke Boterhoek fan Eetcafé Het Graauwe Paard yn Aldebiltsyl lieten juster al op facebook witte dat se op 15 jannewaris út protest foar ien dei iepen binne fan middeis fjouwer oant jűns njoggen oere. "We houden ons aan de corona maatregelen. Alleen op reservering", litte se witte.

Bron: Omrop Fryslân

Sint Jacobiparochie, 15 januari 2022

Fasil Kuipers (25)

Fasil Kuipers (25)

Een naam om in de gaten te houden

Een nieuw jaar is begonnen. Dat betekent nieuwe kansen voor aanstormend talent van Friese bodem. Onze verslaggevers tippen o.a. deze naam om in de gaten te houden het komende jaar.

Faske is de artiestennaam van Fasil Kuipers, uit Sint Jacobiparochie (maar eigenlijk uit Ethiopië). De Nederlandstalige pop van vorige decennia is zijn grote inspiratiebron, luister maar naar fris klinkende nummers als Jij belt mij alleen wanneer jij dronken bent en Underweis nei dy.

Op Spotify en YouTube tref je meer van dat soort juweeltjes aan. Zo ook , zijn Nederlands-, Fries- en Bildtstalige bijdrage aan de Yung Frysk-campagne waarmee de provincie het Fries bij jongeren wil promoten. Zijn eerste ep kwam net deze week uit, aan het eind van het jaar komt er een album. Faske deed mee aan het 'crossover'-project van minderhedensongfestival Liet, won de talent award van stichting Friesland Pop en zit in het ontwikkelingstraject Hit The North. Officieel erkend als jong talent, dus.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jabik, 14 jannewaris 2022

Wettertoer Sint Jabik

Wettertoer Sint Jabik wurdt bêd en brochje

Op grutte hichte sliepe mei sicht op it Waadseegebiet: tenei kin it yn de wettertoer fan Sint Jabik. It âlde gebou is net mear yn gebrűk, mar om it te behâlden krijt de toer in nije funksje. It sil in będ en brochje wurde.

Der komme keamers tichteby de grűn en op sa'n 40 meter hichte. It bassin boppeyn de wettertoer moat dęrfoar wol hielendal ferboud wurde en der komt in lift nei ta, mar de leafhawwer kin de toer ek mei de trep beklimme. De eigners hoopje sa gau as mooglik útein te setten mei de realisaasje fan harren plannen mei de wettertoer.

Bron: Omrop Fryslân
link Besjoch de fideo >>

Sint-Anne, 11 jannewary 2022

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Molestere"

"Wat binne d'r dochs idioaten op 'e wereld! Want wie fâlt d'r nou de hulpdiensten lastig!? Dan deuge je gewoan niet, souwen je sęge en dat sęg ik dan ok planút. Fleden jaar waar 't gau 's raak.

Befoorbeeld tidens de lęste jaarwisseling. In bepaalde plakken in ôns provînsy keerden groepys mînsen hur teugen de plisy en brandweer en denen dat met swaar fuurwerk. 'n Plisyman raakte sels lichtgewond doe't-y 'n foorwerp teugen syn hoofd kreeg.

Ik weet niet wat sokke persoanen beweegt om hulpdiensten an te fâlen. Wacht, ik loof dat ik 't al weet: d'r sit ok 'n heel groat stik demagogy bij. Ans said: mînsen worre deur ânderen fan deselde groep oproit teugen 't sikeautopersoneel, plisy en brandweer. Metlopers an 'e hând fan de demagogen dus.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Sint-Anne 11 jannewary 2022

Tante Gelske

Beppe Wike (l.) en tante Gelske

't Kiky sil om 1948/1949 hine nommen weze, in 'n fotosaak in Luwt. Nag foor de pasfotohokkys en selfys waar dat al 'n ding: met je bêste fryndin op de foto. Ons beppe Wike (l.) en tante Gelske. Se werkten doe baide as kapster in St.-Anne. Twee prachtige, jonge frôly, 't levenspâd foor hur oorlogsfrij en wiid open.

Gelske Rienks (1928, Ouwe-Dyk) bleef alleen en wijde hur leven an 't fersorgen en helpen fan ânderen. Ons bep en Gelske bleven bęste fryndinnen. Doe't ôns bep hursels niet meer met de auto fertroude, brocht ik hur sont 2010 elke frijdegoverdâg na Gelske. 't Waar hur weeklikse 'uitje' dat niet overgaan mocht.

't Waar elke week feest. At ik an 't eand fan de overdâg bep weer ophaalde waar de weunkamer nag fol fan plesier. Hur baider gnizen echode as 't ware na, en twee paar ondeugende oochys sâgen mij an: se foelden hur betrapt, in de goeie sin fan 't woord, soa'n lol hadden se had.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Oudebildtzijl, 5 januari 2022

Echtpaar Talsma 60 jaar getrouwd

Echtpaar Talsma - Kammenga viert 60-jarig huwelijk

Op dinsdag 4 januari 2022 brengt wethouder Nel Haarsma een bezoek aan de heer Jelle en mevrouw Saapke Talsma-Kammenga in Oudebildtzijl. Ze zijn dan 60 jaar getrouwd. De wethouder overhandigd een bos bloemen en de trouwakte die ze in 1961 hebben ondertekend.

Saapke en Jelle zijn beide twee echte Ouwe Sylsters, al 78 jaar lang. Jelle, 80 jaar, is geboren in St.-Jacobiparochie en Saapke, 78 jaar, komt van de Syl. Ze hebben elkaar leren kennen in het diaconessenziekenhuis in Leeuwarden. Saapke bezocht Jelle daar regelmatig nadat Jelle een ernstig ongeluk had gehad. Hij zou toen bijna naar Australië emigreren, maar door het ongeval ging dit niet door.

Bron: Persbericht gemeente Waadhoeke
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 4 januari 2022

Sylsters knallen coronajaar naar vergetelheid

Het carbidschieten aan de Nieuwebildtdijk brengt kleur op laatste dag 2021 (Bertus Dijkstra)

Iedereen heeft de afgelopen twee jaar veel aan vrijheid moeten inleveren. Ondernemende jongeren, die van uitdagingen en chillen houden, zijn hiervan met name slachtoffer. Corona trekt een zware wissel op met name de expansiedrift van jongeren. En dan komt ook nog het bericht, dat het voor de tweede keer op rij verboden is om tijdens oud & nieuw vuurwerk af te steken. Er blijft bitter weinig over van wat de jeugd nog wel kan en mag.

In Friesland is er gelukkig een oudejaarstraditie die op veel plaatsen ‘nog’ wel wordt getolereerd: Carbidschieten! Op 31 december maakt een vriendengroep uit Ouwe- en Nije-Syl dankbaar gebruik van deze ‘escape’ traditie. Ergens ver van de openbare weg aan de Nieuwebildtdijk, wordt tussen 10.00 en 15.00 uur met zes melkbussen onophoudelijk geknald. Hoe luider de knal en hoe groter de daaropvolgende steekvlam, des te meer geeft dit een kick.

Bron: Bildt.nu

Sint-Anne, 4 jannewary 2022

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Reedrije"

"En wer waarstou op 4 jannewary 1997? Op 'e dâg fan 'e Elfstedentocht? In 'e kroeg, meneer De Kock, met c-o-c-k. De tillevizy ston op 'e stamtafel en wij satten met 'n groepy foor de tocht. Kachel an, glassy bier en 'n flaubyt. Och soa gesellig. Ik kin 't mij nag heel goed heuge.

En ni, ik ston dat jaar niet an 'e Blikfaart. Foor myn aigen begripen waar 't roetkoud, al mot ik d'r drekt achteran sęge dat 't foor mij al gau te koud is.

In 'e jaren tachtig bin ik d'r al weest en ok bij de huldiging in de 'Frieslandhal'. Der liep ik doe om met 'n button met derop de tekst: 'I love Sipkema.' Smoordrok waar 't doe, maar 't waar och soa gesellig, weet ik nag.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

An alle lezers fan Bildts Nijs:

Alles wat wînslik is!


 
archief 2021 (4e kwartaal)
archief 2021 (3e kwartaal)
archief 2021 (2e kwartaal)
archief 2021 (1e kwartaal)
archief 2020 (4e kwartaal)
archief 2020 (3e kwartaal)
archief 2020 (2e kwartaal)
archief 2020 (1e kwartaal)
archief 2019 (4e kwartaal)
archief 2019 (3e kwartaal)
archief 2019 (2e kwartaal)
archief 2019 (1e kwartaal)>