Luwt, 21 maai 2024

Gerard de Jong

Ferskuvende basislyn

Tsjip-tsjip-tsjip! At de lyster, die't nestelt in de klimop achterhuus, op 'e strún gaat om eten foor hur ene jong te soeken, klinkt ’t deurlopend ‘ik bin in ’e buurt, gyn panyk, blyf op dyn plak!’ ’t Klaintsy flygt nag niet maar strúnt wel ’s deur de geut. De mim het houwen en keren om hur nageslacht ôf te leveren an ’t diereryk.

’t Is gyn fanselssprekendhyd, ’t leven deurgeve. Na tien jaar op rij genoaten te hewwen fan ’n hommelfolk in de spoumuur, is ’t dut jaar stil. ’t Tal flinders dat ik hier dut jaar sien hew is op een hând te tellen. ’t Stimt niet hoopfol, deuze maityd. Groat waar dan ok de ferrassing ôflopene sundeg bij Easter-skar. Honderten donderbouten joegen deur de lucht en dânsten om ôns hine. ’n Orgy fan leven, met tientallen soorten feugels en ’n koekoek as achtergrôndorkest.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Sint-Anne, 21 maai 2024

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Nuânse"

Deuze week wil ik reägere op 't instuurd stik fan Jehannes Elzinga út Franeker in 'e Luwter krant. Of âns said: even 'n nuânse anbringe in 't betoog fan de as groat foorfechter fan 'e Frise taal bekind staande Elzinga.

Dat blykt ok wel út syn artikel. En der is ok helendal mis met. Ik begryp dat seker, want soa'n persoan bin ik ok, maar dan fan 'e Bildtse taal.

Maar in syn stik is-y al bra eensijig in syn mening over 't fait dat Anne Doornbos him opwynt dat Oaststellingwerf gyn ontheffing krijt fan de ferplichting fan 't geven fan Frys in 't onderwiis.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Oudebildtzijl, 20 mei 2024

Foto: 112 Fryslân / Ytzen Korf

Motorrijdster onderuit tijdens tourtocht bij Oudebildtzijl

Een motorrijdster is maandagmiddag op de Oudebildtdijk gewond geraakt na een val.

Omstreeks 14:33 uur vond het ongeval plaats. De politie en ambulance kwamen met spoed ter plaatse.

Na een behandeling door het ambulancepersoneel is het slachtoffer overgebracht naar het ziekenhuis.

Bron: 112 Fryslân

Sint Anne, 19 mei 2024

Twa minsken swierferwûne by Sint Anne

In soad helptsjinsten binne teplak by Sint Anne © CAMJO media

In auto mei dêryn trije minsken is fan 'e middei op de Hemmemaweg (N383) yn Sint Anne yn it wetter bedarre. Dęrby binne minstens twa persoanen swierferwűne rekke. Helpferlieners binne gau teplak kaam om de slachtoffers te helpen.

De dyk is tydlik ôfsletten om de helpferlieners de romte te jaan. It is noch űndúdlik hoe't it űngelok gebeure koe.

Beide swierferwűne slachtoffers fan Sint Anne binne nei it sikehűs ta brocht. Ek it tredde slachtoffer wurdt yn it sikehűs kontrolearre.

Bron: Omrop Fryslân

Westhoek, 18 mei 2024

Foto: 112 Fryslân / Ytzen Korf

Twee auto's verwoest bij brand door werkzaamheden in Westhoek

Twee auto’s zijn zaterdagmiddag volledig verwoest na een felle brand na werkzaamheden op een oprit van een woning aan de Oudebildtdijk in Westhoek.

Toen de brandweer om 14:31 uur gealarmeerd werd, waren de rookwolken al van verre afstand te zien. Door een snelle inzet kon overslag naar de woning worden voorkomen.

Een ambulance is ter plaatse gekomen en heeft een persoon gecontroleerd in verband met rookinhalatie.

Bron: 112 Fryslân

Vrouwenparochie, 16 mei 2024

Sabine en Mukkes in Pathé Leeuwarden. Foto: Ilva Stoelwinder

De film 'Stjer' bracht Mukkes (39) en Sabine (41) uit Vrouwenparochie samen

Op een houten steiger in het Vossepark in Leeuwarden dansten Sabine en Mukkes de tango. Zonder muziek en in het licht van de volle maan. „We zijn er niet over uit wie wie zoende.”

Het is voor sommige mensen nog steeds wat verwarrend. Mukkes Mulder (39) heet eigenlijk Marten. Alleen hebben heel veel mensen daarvan geen idee. „De moeder van een kameraad van mij noemde me vroeger Mukkes als ik aan kwam fietsen. Dan was het van: daar heb je Mukkes oek weer. Het was een beetje ‘dinges’.”

Bron: Leeuwarder Courant
link Hier het hele artikel >>

Assen, 16 mei 2024

Milly Betten met de prijs, voor een paar van haar werken in Assen.

Milly Betten uit Oudebildtzijl wint in Assen de Campis Podiumprijs

Kunstenaar Milly Betten uit Oudebildtzijl ontving vorige week in Assen de Campus Podiumprijs. Volgens de jury een ‘prikkel in de professionele ontwikkeling van de beroepspraktijk van deze kunstenaar.’

Dit jaar wordt ze 60, en al haar halve leven is ze kunstenaar. Bovendien exposeerde Milly Betten al door het hele land. Gerenommeerde musea als Belvédčre in Oranjewoud, het Fries Museum in Leeuwarden en Dr8888 in Drachten kochten werken van haar aan. "Een mooi moment dus om een aanmoedigingsprijs te ontvangen." Betten lacht erbij. Want dat ze uitgerekend in Assen de podiumprijs won ziet ze wel degelijk als een belangrijke erkenning voor haar manier van werken.

Bron: Franeker Courant
link Hier het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 16 mei 2024

Verdachten steekpartij Sint-Anne keren niet terug naar azc, nog één gewonde in ziekenhuis

De locatie waar het steekincident plaats zou hebben gevonden. Foto: Google Maps

De politie heeft een vierde persoon aangehouden in verband met de steekpartij in Sint-Anne van zondagavond. En meldt dat er mogelijk een avond eerder ook al een confrontatie was in het dorp. Burgemeester Marga Waanders van Waadhoeke zegt dat de verdachten niet terugkeren naar het azc waar ze woonden.

Tijdens het dorpsfeest Stannemet in Sint Annaparochie ontstond zondagavond een steekpartij tussen twee groepen uit het dorp. Daarbij raakten drie personen van 18, 20 en 22 jaar, allemaal dorpsbewoners, gewond. Twee van hen zijn weer thuis, de derde ligt nog in het ziekenhuis. De politie hield na het incident een 27-jarige man en twee minderjarigen aan, bewoners van het asielzoekerscentrum van Sint-Anne.

Bron: Franeker Courant
link Hier het hele artikel >>

Sint Anne, 14 maaie 2024

De Dirk Janszstrjitte yn Sint Anne © CAMJO Media

Trije minderjierrigen fêst foar stekynsidint Sint Anne: al langer wat spanningen

Der wiene al wat langer spanningen tusken groepen jongerein yn Sint Anne. Dat seit boargemaster Marga Waanders fan Waadhoeke nei oanlieding fan it geweldsynsidint yn it doarp. Trije minsken rekken ôfrűne sneintejűn ferwűne; trije minderjierrigen sitte op dit stuit fęst.

"Wy hearre dat der al wat broeide, en dat it miskien sa węze kin dat it pland west hat", fertelt de boargemaster. "Dat makket diel út fan it űndersyk en dęr wol ik net op foarút rinne. Mar der wurdt wol sein: hielendal út de loft fallen is it net."

Bron: Omrop Fryslân
link Hier het hele artikel >>

Sint-Anne, 14 maai 2024

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Stannemet"

't Is Stannemet. Feest. Fertelstou fandaag ok weer even 'n anekdoate over de jaarlikse metdagen? Nou, dat bin ik âns niet fan doel. Toeeeee! Okee, fort dan maar.

Eerst 'n korte anloop. Ik fier al desennialang Stannemet. Sit bij mij in 'e genen. 'n Jaar gyn Stannemet fiere is foor mij 'n jaar niet leefd. 'n Frije interpretasy na Maarten van Roozendaal die saai fan: "'n Dag niet geademd, is een dag niet geleefd."

En ik hew 'n prot beleefd op Stannemet der't je meskien wel 'n boek over skrive kinne. Drekt skiet mij in 't sin die ferstrúppertijen as kammeraten op dînsdeg fan matinee As frou befoorbeeld of in boevepakkys.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Sint Anne, 13 maaie 2024

Verslagenheid na steekpartij met drie gewonden in Sint Annaparochie

Een opgedroogde plas bloed in de Dirk Janszstraat in Sint Annaparochie. Foto LC

Een opgedroogde plas bloed in de Dirk Janszstraat in Sint Annaparochie is een stille getuige van de steekpartij die zich zondagavond in het dorp afspeelde.

Vanaf de donkerrode vlek op de stoep loopt een spoor van bloeddruppels van zeker 20 meter. Het eindigt op de plek waar de smalle straat een bocht maakt, vlak bij een gazon.

Zondagavond raakten drie mannen van 18, 20 en 22 jaar gewond bij een vechtpartij in deze straat. Daarbij zou gestoken zijn. Ook zou er geslagen zijn met een kettingslot. Enige tijd na het incident hield de politie een 27-jarige man en twee minderjarige jongens aan als verdachten.

Bron: Leeuwarder Courant
link Hier het hele artikel >>

Zwarte Haan, 13 mei 2024

Zwarte Haan. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Drukte

Verkeerschaos in Zwarte Haan zaterdagavond laat en in het begin van zondagnacht.

Tientallen auto’s draaien het benauwde parkeerplaatsje op.

Reden: er zou noorderlicht te zien zijn. Maar helaas, tot een uur of twee is er alleen een sikkelvormige maan waarneembaar.

Geen aurora borealis voor deze mensen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Anne, 12 maaie 2024

In kaatspartij zonder getreuzel is toppartuur Menno van Zwieten niet te stoppen

Menno van Zwieten slaat op tijdens de finale in Sint Annaparochie. Foto: Dijks Media / Anne Waterlander. Foto LC

De suprematie van kaatspartuur Van Zwieten kondigt zich aan na de tweede opeenvolgende, en nog overtuigender overwinning. Hamvraag is: wie stopt dit nieuwe succespartuur?

Het werd op voorhand in Sint Annaparochie een partij zonder getreuzel. De kaatsbond werkte in Sint Annaparochie met een digitale tijdsklok om veel te lange warming-ups te voorkomen. KNKB-voorzitter Coos Veltman en -directeur Dirk Jan van der Woud settelden zich in de perstent aan de rand van het kaatsveld en zagen dat de pilot positief werkte. ,,Je sjogge dat it no al wurket’’, stelde Van der Woud vast.

De digitale klok begon op 5 minuten te lopen. Het effect: de wedstrijd hield tempo. En juist tempo vormde onderdeel van het succes van de later superieure winnaars. Een kolfje naar de hand van Menno van Zwieten, die gedurende de partij met de hand aanzwengelde tot tempobehoud in het spel. Al wilde hij niet als equivalent van de KNKB-proef geafficheerd worden.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Anne, 12 maaie 2024

Foto: Ytzen Korf

Trije minsken oanholden nei oanlieding fan stekynsidint Sint Anne

De plysje hat trije minsken oanholden nei oanlieding fan it stekynsidint dat sneintejûn plakhie yn Sint Anne. It giet om in 27-jierrige man en twa minderjierrige fertochten út de gemeente Waadhoeke. Sy wurde fertocht fan belutsenens by it ynsidint.

By it ynsidint soe stutsen węze en ek slein węze mei in kettingslot, meldt de plysje. Trije mannen fan 18, 20 en 22 jier út de gemeente Waadhoeke rekken ferwűne.

Oare oanhâldingen wurde net útsletten troch de plysje. Sy sykje noch bylden en tsjűgen fan it ynsidint.

Bron: Omrop Fryslan

Sint Annaparochie, 11 mei 2024

Foto: Ytzen Korf

Veel schade bij ongeval in Sint Annaparochie

Zaterdagavond rond zeven uur heeft er op De Draai een ongeval plaatsgevonden tussen twee voertuigen.

Politie en ambulance kwamen met spoed ter plaatse. Eén van de bestuurders kwam een parkeerplaats/uitrit afrijden en zag een auto van links over het hoofd, een botsing was het gevolg. De inzittenden kwamen met de schrik vrij.

De politie heeft het ongeval in kaart gebracht. Een berger heeft beide voertuigen geborgen.

Bron: 112 Fryslan

Sint Jacobiparochie, 10 mei 2024

"A Friesian is the most beautiful horse in the world"

Despite her busy schedule of performances and television work, Samantha Steenwijk (38) spends several days a week at Stal Hermes in the Friesian town of Sint-Jacobiparochie, just outside Leeuwarden."

It is there that we meet the good-humored ambassador of the Friesian horse for a nice chat. "I think a Friesian is the most beautiful horse in the world," says an enthusiastic Samantha Steenwijk.

Bron: PUISSANCE
link Hier het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 9 mei 2024

De belofte van een arts

De belofte van een arts, Lodewijk Ivo Crijns, Walburg Pers, 240 blz., 24,99 euro.

In De belofte van een arts verhaalt huisarts en sociaal geriater Lodewijk Ivo Crijns over zijn veertig jaar durende loopbaan.

Hij vertelt, soms wat anekdotisch, over wat hij meemaakte – en en passant toont hij hoe het beroep van dokter enorm is veranderd. Na zijn studententijd in Groningen volgen de eerste schreden met dokterstas en, onder meer, zijn wederwaardigheden als huisarts in een solopraktijk in Oudebildtzijl.

Dat deel komt het best uit de verf. Gelukzalig beschrijft hij zijn autoritten in zijn ‘betrouwbare’ bruine Saab over de Friese dijken, de klei, de lage wolken, voorbijscherende aalscholvers. Ook vertelt hij over soms bizarre collega’s (dronken) en casussen van patiënten.

Later stapt de huisarts over naar de geriatrie en de crisisdienst. In een enkel bijzinnetje vertelt Crijns over verdriet dat op zijn eigen pad komt, zoals zijn burn-out. Je komt alleen niet te weten hoe hem dat heeft veranderd als arts, terwijl je als lezer dat eigenlijk wel verwacht.

Bron: Medich Contact
link Hier het hele artikel >>

Leuwarden, 8 mei 2024

Dronken Sint Jabuurster ligt in tuin na dolle achtervolging

Rechtbank Leeuwarden

Een man uit Sint Jabik (32) heeft een rijontzegging en boete gekregen voor rijden onder invloed. Het kostte de politie begin juli 2022 de nodige moeite om de man in te rekenen.

Uiteindelijk werd de man na een dolle achtervolging door Leeuwarden aan de Harlingerstraatweg aangetroffen. Hij was met een maat op stap geweest in Leeuwarden.

De maat zou terugrijden, maar bleek gedronken te hebben. Net als de verdachte. Die raakte in paniek toen hij bij het uitrijden van de parkeergarage bij de Oldehove een politiewagen zag staan.

Bron: sintjabik.nl
link Hier het hele artikel >>

Luwt, 7 maai 2024

Gerard de Jong

Banky ter ere fan Bertus Jans Postma

't Waar dizenig, op en om 't water bij 't pontsy bij Keimpetille. Se ferwachte d'r blykber niet dat d'r op'n frijdegoffen soamaar 'n man of dartig overset worre motte.

Ferheerde blikken fan achter de rútten, en nag gyn 10 menútten later strúnden d’r twee in gele hessys kleedde metwerkers fan handhaving om.

De FNP ontbloatte op de súdwâl fan ‘t Van Harinxmakanaal ‘n nije sitbank, ter ere fan een fan de groatste taalfoorfechters die’t him ooit ônder de fleugels fan de pertij begeven het. Bertus Jans Postma (in 2023 fersturven) ‘krewearre’ onophoudlik foor ‘t Frys en de streektalen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Sint-Anne, 7 maai 2024

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Kinst 't hewwe, chippendale!"

Wete jim wel wat foor dâg 't is? Jawis, 't is dînsdeg, maar túkke lústeraars hewwe allang deur dat ik dut niet bedoel. Alle dagen staat d'r naamlik 'n onderwerp sintraal. 'De Dag Van...'

Dus alle dagen is d'r wel wat. Werom se dut in 't leven ropen hewwe, sil fast te krijen hewwe met 't doel om die dâg der meer andacht an te geven.

Nou sille jim fast benijd weze wat d'r op de datum fan fandaag sintraal staat of jim hewwe al stikem even keken. 't Is fandaag in elk gefal wereldastmadâg.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Sint Annaparochie, 6 mei 2024

Teleurstelling bij Timo Bijma. Foto: Dijks Media / Anne Waterlander

Het doek valt voor Sint Annaparochie

Sint Annaparochie deed dit seizoen regelmatig 'leuk mee' met betere tegenstanders, maar degradeerde zaterdag wel uit de tweede klasse K. Een niveau lager moet na de zomer een nieuwe start worden gemaakt.

Het is een treffend tafereel, waarin de spelers van Sint Annaparochie het doek zien vallen. Na de aanvankelijke zonneschijn regent het in de slotminuten van de thuiswedstrijd tegen Dronrijp onophoudelijk. Toeschouwers zoeken beschutting voor een bomenrij of onder de overkapping bij de kantine, op het veld spoelt de neerslag het laatste restje hoop op handhaving weg.

Bron: Leeuwarder Courant
link Hier het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 3 mei 2024

Gerard de Jong met zijn roman 'Blau fan dagen, griis fan onrust'. Foto: Niels Westra

Gerard de Jong 'och soa wiis' met Rink van der Velde-priis

Gerard de Jong heeft de Rink van der Velde-prijs gewonnen voor zijn Bildtstalige debuutroman Blau fan dagen, griis fan onrust uit 2022. Hij neemt deze 22 juni in ontvangst.

"We leveren materialen aan een zusterbedrijf", legt Jeroen Jongenelen van Faber Audiovisuals uit. "Het gaat om LED-panelen, maar ook een stuk LED-vloer. Eigenlijk is het een glazen vloer met een videoscherm."

Bron: Leeuwarder Courant
link Hier het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 2 mei 2024

Mensen van Faber aan het werk © Nathan Reinds/NPO/NOS/AVROTROS

Van 'legoblokjes' naar LED-scherm: bedrijf uit St.-Annaparochie helpt bij Songfestival

Over een week staat Joost Klein op het Eurovisie Songfestival. Hij is echter niet het enige Friese bij de grootste muziekwedstrijd van de wereld. Een bedrijf uit St.-Annaparochie levert LED-schermen voor de show.

"We leveren materialen aan een zusterbedrijf", legt Jeroen Jongenelen van Faber Audiovisuals uit. "Het gaat om LED-panelen, maar ook een stuk LED-vloer. Eigenlijk is het een glazen vloer met een videoscherm."

Bron: Omrop Fryslân
link Hier het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 30 april 2024

Celstraf voor frauderende pakketbezorgster uit Sint Jacobiparochie: 'Geraffineerd en gewetenloos'

Foto ter illustratie: Shutterstock

De rechtbank in Leeuwarden heeft een celstraf van dertig maanden, waarvan twaalf voorwaardelijk, opgelegd aan een frauderende pakketbezorgster. De 27-jarige vrouw uit Sint Jacobiparochie verduisterde duizenden euro’s in haar werk als pakketbezorgster van DHL en voor een koeriersdienst die werkte voor PostNL.

De vrouw werkte als pakketbezorger voor koeriersbedrijven en bestelde tussen 4 januari en 11 juli vorig jaar - tenminste 137 keer - goederen op naam van mensen die op haar vaste route woonden. Ze bestelde zo voor bijna 17.000 euro op krediet en liet de slachtoffers voor de betaling opdraaien.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint-Anne, 30 april 2024

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Frijdegoffend"

Siesoa, fleden week bin ik elkeneen wéér te slim ôf weest. Ik bin d'r weer foor 'n jaar ôf. Alle jaren draigt 't naamlik dat ik meskien dochs 'n lintsy krij. Dan bin ik de dagen derfoor op myn hoede.

Al hondert keer hew ik said dat ik niks met 't krijen fan 'n koninklike onderskaiding hew, maar ik bin d'r nooit helendal gerust op dat se mij hiermet dan ok echt met rust late.

Elkeneen die't mij kin, weet dat ik totaal niet aigenwiis en selsinnommen bin en derom durf ik wel te sęgen dat ik 'n prot frijwilligerswerk doen en deen hew.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Luwt, 26 april 2024

Ryksgeld foor 71 nije weunings in Sint-Anne defitityf

Bestimmingsplan Sint-Anne Súdwest

De ryksbijdrage fan fier miljoen euro foor de bou fan seuvenhonderd húzzen in fyftien weuningbouprojekten in Frysland is definityf toesaid. Nou kin met de bou begonnen worre.

De met ryksgeld ondersteunde bouplannen worre in twaalf gemeenten reäliseerd. In Waadhoeke is dat in Sint-Anne, dat met 't plan Sint-Anne Súdwest met 71 weunings an 'e lat staat. Na Wolvega en Harlingen is dat 't op twee na groatste plan in de list.

Deuze soanoemde 'woningbouwimpuls-gelden' binne fan groat belang om ok foor midden- en legere inkommensgroepen betaalbere huur- en koopweunings bouwe te kinnen bij ferhoudingsgewiis klaine projekten. Met dut geld is de helft fan de soanoemde onrendabele top dekt. De andere helft mot de gemeente op 't kleed lęge.

Bron: Luwter Krant

Oudebildtzijl, 23 april 2024

Het huis van Marja uit Oudebildtzijl is koud en tochtig, maar heeft wel energielabel A

Het huis van Marja Vos heeft een label A maar niet het wooncomfort dat je van zo'n label verwacht. Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

Je huis kan moeilijk warm te stoken zijn en de tocht giert langs je benen, terwijl je toch energielabel A hebt. Bij de labels is regelmatig sprake van een flinke kloof tussen de papieren en fysieke werkelijkheid. Met vaak een negatieve rol voor het zonnepaneel.

Als Marja Vos naar buiten kijkt, ziet ze vier net opgeleverde nieuwbouwwoningen aan de overkant van haar straat in Oudebildtzijl. Het zijn moderne huizen met zonnepanelen, een warmtepomp en goed geďsoleerde muren. De ontwikkelaar prijst ze online aan als energiezuinige woningen.

Het zijn huizen als deze waarbij je denkt aan een energielabel A. Niet aan de woning die Vos huurt van woningcorporatie Wonen Noordwest Friesland. Die is gebouwd in 1981 en sindsdien is er niet ingrijpend verbouwd. Ze moet het grotendeels doen met wat er meer dan veertig jaar geleden aan isolatie werd aangebracht.

Bron: Leeuwarder Courant
link Hier het hele artikel >>

Luwt, 23 april 2024

Gerard de Jong

De Sorben hewwe alles, nou nag meer praters

Twee weken leden waar d'r 'n groep Sorben fan 't Serbski-Institut op bezite in Frysland. Se gongen bij alle taalorganisasys del, en as Mehrsprachigkeitskoördinator mocht ik ferhale over hoe’t wij in Waadhoeke met ôns talen omgaan.

De Sorben binne ’n minderhyd fan soa’n 60.000 mînsen in ‘t oasten fan Dútsland. Na skatting prate nag soa’n 10.000 mînsen een fan de baide farianten. Ooit waren ’t d’r ’n paar hondertdúzzend, maar fooral onder de nazi’s – ’t praten fan Sorbys in ’t openbaar worde ferboaden – hewwe se swaar te lijen had.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Sint-Anne, 23 april 2024

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Knelpuntberoep"

Ik hou niet fan folksminnerij en gaan nooit met 'e meute met. Mînsen die't mij kinne, sille nou 'n glimlach fan herkinning sien late.

Elkeneen foor Ajax of Feijenoord? Jan is foor PSV. Soks. Ik laat mij moeilik beďnfloede. Roke as púbber? Goed, maar jim krije mij niet met.

Lessen froeg een op 't werk at ik wel 's 'n tillevizyútsinding fan 'Vandaag Inside' bijweune wou, want hij wist dat ik der hest alle avens na kyk. Maar ik waar drekt beraden: 'Ni!'

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Sint Annaparochie, 17 april 2024

St. Anne wekt Rembrandt en Saskia tot leven

Artist impression van de Rembrandt en Saskia Experience. Foto: Northern Light

Rembrandt van Rijn en Saskia van Uylenburgh trouwden 1634 in Sint Annaparochie. Maar op het Bildt is weinig terug te vinden over het societyhuwelijk van de beroemde schilder en de vooraanstaande burgemeestersdochter. Een permanente experience in de Van Harenskerk moet dat veranderen.

Eerlijk is eerlijk. Wie Sint Annaparochie binnenrijdt, heeft niet direct het gevoel dat dit Bildtse dorp een link heeft met een wereldberoemdheid of dat het het toneel was van hét societyhuwelijk uit de Gouden Eeuw.

Oké, voor de Van Harenskerk staat een bescheiden beeld van een schilder en een vrouw, dat bezoekers vertelt over de bijzondere gebeurtenis die daar op 22 juni 1634 in die kerk plaatsvond. Niemand minder dan kunstschilder Rembrandt van Rijn en de vooraanstaande burgemeestersdochter Saskia van Uylenburgh traden hier in het huwelijk. Maar voor wie meer wil weten, is het speuren naar sporen van Rembrandt en Saskia op het Bildt.

Bron: Leeuwarder Courant
link Hier het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 16 april 2024

OM eist celstraf tegen pakketbezorger (27) uit Sint Jacobiparochie vanwege oplichting

De pakketbezorger bestelde op krediet voor bijna 17.000 euro aan spullen en liet de slachtoffers voor de betaling opdraaien.

Een 27-jarige vrouw uit Sint Jacobiparochie hoorde dinsdag een celstraf van drie jaar tegen zich eisen - één jaar voorwaardelijk - vanwege oplichting en verduistering.

De vrouw werkte als pakketbezorger voor koeriersbedrijven en bestelde tussen 4 januari en 11 juli vorig jaar - tenminste 137 keer - goederen op naam van mensen die op haar vaste route woonden.

Ze bestelde zo voor bijna 17.000 euro op krediet en liet de slachtoffers voor de betaling opdraaien. De afleveradressen van deze personen veranderde ze in het ophaalpunt van het bedrijf waar ze voor werkte en vervolgens nam ze de spullen zelf mee.

Bron: Leeuwarder Courant
link Hier het hele artikel >>

Sint-Anne, 16 april 2024

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "De anmaning"

Pats! De anmaning dreunt hard, temînsen foor mij dan, fleden woensdegoffen in myn mailboks. Wat sille wy nou beleve? Krij ik der nou foor 't eerst fan myn leven 'n anmaning foor 't niet betalen fan 'n reken?

't Mot niet halfwizer worre! Ik krij die anmaning met de faktuur d'rbij. Ja, 't staat d'r dochs echt: "Aanmaning dhr. J. de Groot."

Even sit ik d'r stil na te kiken Dut kin dochs niet waar weze? "Ni, wis n't", dink ik d'r fort achteran. Ik weet seker dat ik de reken fan 't maken fan 't rioel fortendaliks betaald hew. Wat sille wij nou beleve!

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Westhoek, 12 april 2024

F.l.n.r.: Rennie Steensma, Femke Keizer en Cees Krottje (foto: Jelke de Jager)

'n Klaine 50 mînsen bij Bildts diktee in The Friezinn

Oflopen donderdeg 11 april stroomde om 19.30 uur de Waddenherberg in de Westhoek lekker fol met mînsen die't nocht hadden om an 't Bildts diktee met te doen.

Fan Bildtse kursisten ant deputeerden, fan foetbâlers ant wethouwers, elkeneen streed om de wisselbokaal. Jeroen Slager had dut jaar ’t diktee skreven, met alledaagse woorden. ’t Mooiste woord, of woorden: hutselstoatende lamtsys. De eerste priis waar foor Cees Krottje, de tweede priis foor Rennie Steensma en dârde worde Femke Keizer.

Foordat ’t diktee begon waar d’r ’n taalkwis om d’r even in te kommen en d’r waar loifmezyk fan Rintsy Kas.

Bron: Bildts Aigene

Franeker, 11 april 2024

Hugo de Jonge trekt 1,7 miljoen euro uit voor 'meertaligheidscoördinatoren'

Op de foto (argyf) sjogge jo Sanne Feenstra dy’t de stikker dy’t se krige fan meartaligenkoördinator Gerard de Jong, op de doar fan harren restaurant plakt.

Minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) stelt 1,7 miljoen euro beschikbaar om in elke Friese gemeente een ‘meertaligheidscoördinator’ aan te stellen. Maar wat doet zo iemand eigenlijk?

Gerard de Jong (45) uit Leeuwarden is de aangewezen persoon om deze vraag te beantwoorden. Hij is namelijk sinds een kleine drie jaar meertaligheidscoördinator in Waadhoeke. Hij is daarmee de enige die dit werk in Friesland doet, maar niet helemaal de eerste. In de voormalige gemeente het Bildt, die in 2018 opging in Waadhoeke, was ook al zo’n coördinator actief.

Waadhoeke presenteert zichzelf als viertalige gemeente, met Franekers, Bildts, Fries en Nederlands. Het is aan De Jong om ervoor te zorgen dat sprekers van al die talen zich vrij voelen om ze te gebruiken. De gemeente moet daarbij het goede voorbeeld geven, vindt hij. Zo drong hij vanuit zijn rol aan op andere vacatureteksten. „Der ston in: ‘moet affiniteit hebben met het Fries’, maar dat is te frijblivend. Nou is ‘t: ‘is bereid tot het volgen van een cursus Fries’.”

Bron: Leeuwarder Courant
link Hier het hele artikel >>

Luwt, 9 april 2024

Gerard de Jong

Wij houwe ônssels deurlopend foor de gek

Jou sien d'r hoogstwaarskynlik ouwer út as at jou dinke. Ondersoek publiseerd in ‘Psychology and Aging‘ (ja, d’r is écht overal ‘n tydskrift over) toande resintlik an dat ‘n groate meerderhyd fan de mînsen hursels d’r jonger útsien fynt as ândere mînsen fan deselde leeftyd.

Wij dinke, at wij in de spigel kike: kon beter, nij rimpeltsy hier, wat meer grize haren, maar: niet gek foor een fan myn leeftyd.

‘t Fergelyk met autorije dringt him op: hest elkeneen fynt himsels ‘n betere sjeffeur as ânderen. Wij houwe ônssels dus deurlopend foor de gek. Om overeand te bliven in de wereld overskatte wij ônssels, geve wij ônssels barmhartig ‘t foordeel fan de twifel.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Sint-Anne, 9 april 2024

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Hardlopers binne kroeglopers..."

Paasmaandegoffen besloat ik eerst even te koieren foordat de Paasbrunch plakfon. Ik fermoedde 'n wedstriid, maar dat waar 't niet, want de hardlopers die't ik teugenkwam, liepen allegaar 'n ândere kant út.

Maar ik wil d'r maar met sęge dat soa'n bitsy 'n kwart fan 't dorp an 't trimmen waar, soa leken 't, soafeul hardlopers kwam ik teugen. Denen se dut om alfast de kilo's op pail te houwen om't d'r met die brunch weer wat meer op 'e bilg ankomt? Met de nadruk op 'ankomt?'

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Sint Annaparochie, 6 april 2024

Nieuwe park Sint Anne moet weer worden zoals vroeger: “Behoorlike frustrasy”

Het park in betere tijden. Foto: Bildts Aigene

Het plantsoen achter het oude gemeentehuis in Sint Anne heeft wel eens betere tijden gekend. En dat zit veel bewoners dwars.

“De toestand fan de fiver het anlaiding geven om te sien naar ‘n ferbetering hierfan, ‘n herinrichting”, vertelt Jan Keizer van de werkgroep Plantsoen Sint Anne.

Met een ontwikkelsubsidie van 10.000 euro is onder anderen gepeild wat inwoners van het park vinden. “D’r is fooral ‘n behoorlike frustrasy richting de gemeente, dat der niet goed foor ‘t park sorgd wort.”

“Bij ‘n prot mînsen is d’r behoorlike onfrede. D’r is wel wat sinisme, dat wille wij, as werkgroep, prebere fort te nimmen”, hoopt Keizer.

Bron: Omroep Zilt
link Hier het hele artikel >>

Heerenveen, 6 april 2024

Stikkene skouder, triennen en mei 120 km/oere troch Thialf: "Wát in sport!"

Sebastian Reitsma © Martin de Jong

Der bliuwt net folle oer fan it iis fan Thialf. Mei 120 km/oere fleane motorriders der oerhinne. "Dit is echt de wedstriid dęr't wy al it hiele jier nei útsjogge," seit Sebastian Reitsma fan De Westhoek. Hy makket syn motor klear foar de race. "It binne allegearre ynternasjonale dielnimmers en no mei ik op eigen grűn ride. Der is neat moaier as race op eigen iis."

Foar Reitsma ferrint de wedstriid in hiel stik better. Hy wurdt twadde efter Jasper Iwema fan Hooghalen en is út de skroeven mei dy priis. Wylst hy huldige wurdt op it binnenterrein fan Thialf, stiet Reitsma mei de beker yn de hannen. "Ik bin der stil fan", seit de Westhoeker, wylst hy mei de triennen yn de eagen nei syn trofee sjocht.

Bron: Omrop Fryslân
link Hier het hele artikel >>

Bitgum, 6 april 2024

De lêste moannen fan in fersetsman fan Bitgum: "Misschien zie 'k je nooit meer"

Lolle Rondaan © Omrop Fryslân

Lolle Rondaan (1919-1944) wie in fersetsman út Bitgum yn de Twadde Wrâldoarloch. Yn Amsterdam fűn hy de leafde, mar yn Fryslân siet hy by it ferset. Nij űndersyk makke it mooglik om in detaillearre rekonstruksje te meitsjen fan de perioade tusken de arrestaasje fan Lolle en syn dea. Hy waard yn 1944 fusillearre.

Ut de Liauckama State yn Seisbierrum wei operearre Lolle tegearre mei in groep fersetsstriders. Ien fan de aksjes hat in oerfal west op it gemeentehűs fan It Bildt, węrby't it befolkingsregister meinommen waard, sadat mannen net mear oproppen wurde koenen foar it oan it wurk setten. Ek naam de groep blanko persoansbewizen mei.

Bron: Omrop Fryslân
link Hier het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 4 april 2024

Cafetaria De Oude Postduif staat te koop

Cafetaria De Oude Postduif

Aaltje en Sierd Jongsma hebben besloten hun cafetaria 'De Oude Postduif' in Sint Jacobiparochie te gaan verkopen. Uit een brief in Bildt.nu blijkt dat de gezondheid van Aaltje de aanleiding is tot dit besluit.

"Al die jaren hebben we met veel plezier gewerkt in onze zaak en hebben hierdoor veel leuke mensen leren kennen. Hilarische momenten zijn er beleefd tijdens St.-Jaasmet en veel lief en leed is er in al die jaren gedeeld", aldus Aaltje en Sierd.

Het pand, in 1965 gebouwd door de PTT als postkantoor, is in 1989 door Grada en Piet Grijpma verbouwd tot cafetaria. De huidige uitbaters zijn sinds 1 mei 2000 eigenaar.

Bron: Bildt.nu
link Hier het hele artikel >>

Westhoek, 3 april 2024

Bildtse gereedschapskist compleet met nieuw grammaticaboeky: 'Wees groats op dyn taal'

Thuis bij Sytse Buwalda hangen wandtegels met Bildtse spreuken. Foto: Niels Westra

Met het verschijnen van Grammatica van het Bildts is de gereedschapskist van de Bildtse taal compleet. Wie de streektaal foutloos wil schrijven heeft met het laatste boekje van Sytse Buwalda alle regels over glijers en ploffers en kappys en dakkys paraat.

Zo, de serie is compleet. Sytse Buwalda gooit een klein blauw boekje op zijn schrijftafel in zijn oude dijkhuisje in Westhoek. Grammatica van het Bildts . Het is de laatste in zijn driedelige taalserie. Wie foutloos Bildts wil schrijven, heeft met de blauwe boekjes alle gereedschap voorhanden.

Ze zijn een aanvulling op het ‘t Woordeboek fan ‘t Bildts , Buwalda’s opus magnum. De Westhoekster werkte samen met de Fryske Akademy vijftien jaar aan het lexicon. In 1996 verscheen deel één, het tweede deel, de herziene druk, was er in 2013 en bevat 22.000 woorden; drieduizend meer dan de vorige.

Bron: Leeuwarder Courant
link Hier het hele artikel >>

Sint-Anne, 2 april 2024

De toan fan Jan de Groot: “Op straat smite”

Jan de Groot

"Stoer, hoor. Heel stoer. Motst faker doen. Dan blyfst stoer." De púbber siet ferskrikt achterom at ik him betrap at-y 'n bakky met 'n kliky soamaar op 'e dyk gooit die't-y blykber te min fynt foor syn maag.

Maar in plak fan dat deuze opskoaten jonge 't opkrijt, 't derna in syn hannen hout en bij eandsybeslút in de eerstfolgende prullebak dout, siet-y mij met 'n harsens as 'n theepantsy an.

Ni, 'meneer' het gyn respekt foor mînsen die't al wat ouwer en ferstandiger binne. Hij kin ok moeilik âns, want syn kammeraat sou 't fast niet akseptere at-y myn raad opfolge sou. Ni, dan sou-y deur de mând fâle en ommers niet stoer meer weze.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Vrouwenparochie, 1 april 2024

27e Molenloop Vrouwenparochie met record deelname

Foto: SV Friesland

Het was zaterdag 30 maart wat somber weer maar er stond geen harde wind en het bleef droog, ideaal hardloopweer voor op het Bildt. Dat bleek ook uit de eindtijden en deelname. Maar liefst 160 deelnemers stonden er op de startlijst waar zoals gebruikelijk een 10 % thuis bleef om verschillende redenen maar voor de SV Friesland was dit een geslaagde editie.

Onderweg kregen de deelnemers lauw water aangeboden wat zeer op prijs werd gesteld. De gehele route via Vrouwenparochie-Froubuurtstermolen-langs het kanaal naar Ouwesyl -Nij Atoenae-Nieuwebildtdijk -Nieuwebildtzijl en via Ouwesyl weer terug was gepijld met krijtkalkpijlen die nog goed zichtbaar waren dus hoefde niemand fout te lopen en verkeersregelaars zorgden er voor dat ze overal veilig konden lopen. Een geslaagde editie met goede resultaten voor de lopers.

Bron: SV Friesland
link Hier het hele artikel >>
archief 2024 (1e kwartaal)
archief 2023 (4e kwartaal)
archief 2023 (3e kwartaal)
archief 2023 (2e kwartaal)
archief 2023 (1e kwartaal)
archief 2022 (4e kwartaal)
archief 2022 (3e kwartaal)
archief 2022 (2e kwartaal)
archief 2022 (1e kwartaal)
archief 2021 (4e kwartaal)
archief 2021 (3e kwartaal)
archief 2021 (2e kwartaal)
archief 2021 (1e kwartaal)>