Sint Jacobiparochie, 23 januari 2020

"De teler is momenteel taaier dan de handel op de uienmarkt"

Tjerk Nagel van Konaxx Onions

Na weken met hoge exportcijfers tot het einde van 2019 is de export de laatste weken behoorlijk teruggevallen. "Het vroegtijdig sluiten van de grenzen in Senegal heeft de druk van de markt gehaald. Daardoor missen we nu de grote orders", constateert Tjerk Nagel van Konaxx Onions uit het Friese Sint Jacobiparochie.

"Er wordt wereldwijd behoorlijk naar onze uien geďnformeerd, maar concreet te weinig gekocht. Zo zijn Oost-Europa, het Verre Oosten en ook het Caribisch Gebied wel aan de markt, maar het is allemaal maar mondjesmaat. Wel heb ik het idee, dat gezien de belangstelling, de vraag wel weer kan toenemen", aldus Tjerk.

Bron: AGF
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 24 januari 2020

Burgemeester Marga Waanders in een geanimeerd gesprek met de jarige Ans van Vegten-Visser. Foto joachim de Ruijter

Honderdjarige met sociaal hart

Terugkijkend op een actief leven mocht Ans van Vegten-Visser uit Sint Annaparochie gisteren haar honderdste verjaardag vieren.

Ans, geboren als Anne, woonde tot haar 98ste zelfstandig. Met hulp van haar schoondochter uit Zaanstad lukte dat.

De laatste twee jaar woont ze in locatie Beuckelaer van zorgcentrum het Bildt in Sint Annaparochie. Ze is gebonden aan een rolstoel. Nog steeds is de eeuweling, net als vroeger, betrokken bij wat er speelt in de wereld en staat ze positief, vrolijk en sociaal in het leven.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 23 januari 2020

Igor Tymts

Gezocht en vermist: Igor Tymts

De politie meldt dat de 42-jarige Igor Tymts uit Sint Annaparochie wordt vermist. De heer Tymts is in de nacht van dinsdag 21 januari 2020(vanaf 19:30) op woensdag 22 januari 2020 vertrokken.

Tymts heeft, zoals het nu lijkt, niets bij zich, geen telefoon, geen geld, geen ID kaart, geen bankpas, geen OV kaart. Hij heeft zijn fiets ook niet meegenomen en heeft geen auto tot zijn beschikking.

Igor Tymts draagt een blauwe, heuplange, gewatteerde winterjas met capuchon, een donkerblauwe spijkerbroek en cognac-kleurige veterboots.

Bron: Politie Noordwest Fryslân

Oudebildtzijl, 23 januari 2020

Opwaardering voor Aerden Plaats

Aerden Plaats

De Aerden Plaats op Oudebildtzijl heeft plannen voor een flinke opwaardering. De vitrines in het culturele bezoekerscentrum worden vervangen en de verlichting en het meubilair wordt vernieuwd. Daarnaast krijgt het archeologisch steunpunt een nieuw, eigen onderkomen in het winkelpand naast het centrum, dat door de Aerden Plaats gehuurd en verbouwd wordt.

Dat staat in het plan ‘TerpEnLand: Archeologie langs het Wad’, over de doorontwikkeling van de archeologische steunpunten langs de Waddenkust, in Winaam, Firdgum en Ouwe-Syl. Het Bildtse dorp heeft sinds 2000 een archeologisch steunpunt: aan de hand van bodemvondsten wordt inzichtelijk gemaakt hoe mensen zich hier door de eeuwen heen gevestigd hebben en hoe ze de oude zee bewoonbaar maakten. Na twintig jaar gaat men nu voor een grote ‘upgrade’.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 22 januari 2020

Foto: facebook

Vedaflex uitzendbureau vestigt in St.-Anna

Op vrijdag 24 januari opent Vedaflex een vestiging in St.-Annaparochie. Het uitzendbureau neemt zijn intrek in Van Harenstraat 52.

Vedaflex heeft nu vestigingen in Dokkum en Veendam. De afgelopen weken is het bedrijf “flink aan het klussen” geweest in het nieuwe pand. Het kantoor zal gerund worden door twee (oud-)kaatsers Johan van der Meulen en Rutmer van der Meer.

Aanstaande vrijdag wordt het kantoor geopend en staat er koffie en gebak klaar. Werkzoekenden kunnen zich dan ook inschrijven.

Bron: De Bildtse Post

Leeuwarden, 22 januari 2020

Twee maanden cel voor 'klusjesman' die bejaarde vrouw uit Sint Jacobiparochie oplichtte

Een 62-jarige man zonder vaste woonplaats heeft medio vorig jaar een bejaarde vrouw uit Sint Jacobiparochie opgelicht door zich voor te doen als klusjesman. Woensdag moest hij voor rechter Nynke Vlietstra verschijnen, hij kwam niet opdagen.

De verdachte had zich opgeworpen als klusjesman en zou een en ander fiksen in de woning van de vrouw in Sint Jacobiparochie. In plaats daarvan raakte de vrouw een auto die bij haar in de garage stond kwijt. Op een gegeven moment waren de autosleutels en de Peugeot 208 verdwenen. De man had de auto voor 5400 euro in Twijzel verkocht.

Hij beweerde bij de politie dat hij de Peugeot van de vrouw had gekocht voor 5000 euro. Hij had zelf 1000 euro betaald en 4000 van een kennis geleend. Een ongeloofwaardig verhaal vond de officier van justitie: de verdachte had destijds geen werk en geen inkomen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 22 januari 2020

Schuur verhuren voor 6000 euro? Toch maar niet

Neeltje van den Brand

Wat doe je als je geldzorgen hebt en iemand wil voor 6000 euro per maand een schuur van je huren om er hennep in te telen?

Dit is precies de vraag waar Neeltje van den Brand een dikke tien jaar geleden voor kwam te staan. Ze had met haar toenmalige echtgenoot een boerenschuur gekocht, ‘ergens in Friesland’, om die te verbouwen tot woning. Ze woonden ernaast in een caravan. Maar het huwelijk liep kort daarna stuk.

De scheiding ging moeizaam en de financiële gevolgen waren ook stevig, aldus Van den Brand. Het bouwdepot raakte op, de crisis brak uit en ze moest zorgen voor haar kind van vier. "Ik had het financieel heel zwaar."

Om wat extra geld in het laatje te brengen, besloot ze ruimte in de schuur te huur aan te bieden op Marktplaats. Dat leverde veel telefoontjes op. "Mensen wilden er van alles stallen, zoals caravans. Maar telkens was de ruimte eigenlijk niet geschikt. En geld om te verbouwen had ik niet."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 21 januari 2020

Theaterstuk De Kraak van de Kluis over Bildtse verzetshelden

Het is de nacht van 25 op 26 september 1943. Een verzetsgroep pleegt een overval op het gemeentehuis van St.-Annaparochie. De Duitsers hebben namelijk acties aangekondigd om jongens en mannen vanaf 18 jaar (en soms jonger) te komen ophalen om te werk te stellen in Duitsland. Daar wil deze verzetsgroep, die ondergedoken zit op Liauckemastate, een stokje voor steken.

Vijf verzetsstrijders, waaronder Lolle Rondaan uit Bitgum, dringen het gemeentehuis binnen. Ze overmeesteren de wachters en kraken de kluis. Met het volledige bevolkingsregister en zakken vol persoonsbewijzen en andere buit gaan ze ervandoor. Een heldendaad. Helaas wordt deze verzetsgroep van Liauckemastate verraden. Lolle Rondaan, Gerben Oswald en Gerrit Schuil overleven de oorlog niet: zij worden op 16 februari 1944 gefusilleerd.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 21 januari 2020

Directeur Eelco Bruinsma (R) overhandigt de cheque met daarop 8000,- euro geschreven aan Anneke de Groot, drie van haar pleegkinderen kijken samen met klasgenoten toe.

Campus Middelsee zamelt 8000 euro in voor pleeggezin

De leerlingen van Campus Middelsee hoefden niet lang na te denken over de bestemming van de kerstmarkt die elk jaar gehouden wordt.

Die moest en zou in 2019 naar het pleeggezin van Anneke de Groot in Sint Jacobiparochie die datzelfde jaar dakloos waren geraakt door een brand.

Van de veertien kinderen zitten er meerdere op de Campus. Gisteren werd 8000 euro overhandigd aan pleegmoeder De Groot en drie van de kinderen. Een "mega-opbrengst", aldus directeur Eelco Bruinsma van CSG Ulbe van Houten.

Bron: Franeker Courant

Leeuwarden, 20 januari 2020

FOTO ANP

Dief op heterdaad betrapt in centrum Leeuwarden

Een 23-jarige man uit Sint Annaparochie is maandag aan het eind van de middag betrapt op het stelen van een jas.

Hij wilde een jas pikken uit een winkel in het centrum van Leeuwarden

Aanhouding volgde. De man is ingesloten.

Bron: Huis aan Huis Leeuwarden

Sint Annaparochie, 20 januari 2020

Straat afgezet

Straat tijdelijk dicht vanwege benzinelucht in Sint Annaparochie

De Skelp in Sint Annaparochie is maandagavond tijdelijk afgesloten geweest vanwege een benzinelucht.

De lucht werd geroken in meerdere woningen aan de straat, waarna de brandweer een onderzoek startte.

De rioleringen van de woningen en de putten op straat zijn vervolgens doorgespoeld.

 

Bron: Franeker Courant

Vrouwenparochie, 20 januari 2020

foto: politie Noordwest Fryslân

Zwaar vuurwerk bij woning in Vrouwenparochie naar binnen gegooid

Bij een woning aan de Netaris Brungerstaat in Vrouwenparochie hebben vandalen vrijdag tussen 22.40 en 22.50 uur door de brievenbus zwaar vuurwerk naar binnen gegooid.

De explosie die het ontploffende vuurwerk veroorzaakte, vernielde zowel de buiten- als een binnendeur van de woning. De politie is op zoek naar getuigen van de explosie.

Heeft u informatie of heeft u iets gezien van deze vernieling dan horen wij dat graag. Hiervoor mag u contact opnemen via het telefoonnummer 0900-8844.(TK) Zaaknummer 2020017134

 

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 19 januari 2020

Fobek: vrije kwekers maken aardappelveredeling divers

Directeur Jacques Vergroesen in het kweekveld van veredelingsbedrijf Fobek in Sint-Annaparochie in Friesland, waar ook een kweekveld ligt van 2 hectare. “De wensen van de klanten veranderen. Je ziet een tendens naar meer gemak, specialiteiten en ziekteresistenties. - Foto's: Mark Pasveer

Fobek is een bijzonder aardappelveredelingsbedrijf. De klanten zijn allemaal aandeelhouder. Het bedrijf werkt samen met vrije kwekers, zegt directeur Jacques Vergroesen. “Vrije kwekers zorgen voor diversiteit in de aardappelveredeling.”

Fobek in het Friese Sint-Annaparochie is een bijzonder bedrijf in de aardappelveredeling. Fobek veredelt uitsluitend voor klanten die tevens aandeelhouder zijn van het bedrijf. Er zijn nu vijf aandeelhouders: Agroplant, De Nijs, Bejo Zaden, het Canadese veredelingsbedrijf Tuberosum Technologies en het Friese Keuringsinstituut voor Zaaigranen, -zaden en pootgoed (KIZ). Alleen de laatste heeft geen veredelingsprogramma lopen bij Fobek. Daarnaast heeft Fobek nog 20 kleine aandeelhouders die vroeger een binding hadden met het bedrijf.

Bron: De Boerderij
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 18 januari 2020

Bewoners azc helpen bij onderhoud Voedselbos Leeuwarden

(© Lemke Statema)

Een groep vrijwilligers van het azc in Sint Annaparochie helpt op dit moment bij het onderhoud van het Voedselbos bij Leeuwarden. Zij willen heel graag klussen doen voor non-profit organisaties in de omgeving.

Drie jaar geleden is in Leeuwarden in het Leeuwarder bos aan de noordkant van de stad een 2 hectare groot Voedselbos aangelegd. Het is een natuurlijk ogend bos vol verrassende eetbare vruchten zoals appels, peren en pruimen. Daarnaast zijn er notenbomen en kruiden geplant.

Inmiddels zijn vooral de bramen verwilderd en te groot geworden, waardoor de vruchtenbomen niet goed meer kunnen groeien. Het wordt tijd voor tussentijds onderhoud, dat tijdens de natuurwerkdagen op 16 en 20 januari wordt uitgevoerd.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 18 januari 2020

Levensecht leren gaat twintig keer sneller dan alleen uit een boek

Kookles- Ulbe van Houten in Sint Annaparochie   JANSPOELSTRA.NL

Veel kleine scholen in dorpen hebben het moeilijk vanwege krimp, maar CSG Ulbe van Houten in Sint Annaparochie groeide de afgelopen jaren juist. Volgens de school heeft dit te maken met het onderwijsconcept levensecht leren.

Het is gezellig druk in de klas van Machteld Zwaagstra, docente Engels. Zwaagstra begon de les met het vertellen en tonen van foto’s over haar recente bezoek aan Londen. Daarna mochten de leerlingen zelf een kijkje nemen in de Britse miljoenenstad. Dat doen ze met een VR-bril (virtual reality). "Mevrouw, ik loop nu precies door de straat die u net liet zien”, roept een jongen enthousiast.

Werken met VR klinkt ingewikkelder dan het is. "De school was aanschafkosten voor VR-brillen kwijt, maar het materiaal, zoals de 3D-wandeling door Londen, is gewoon beschikbaar op YouTube”, zegt de jonge docent Engels.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 17 januari 2020

De nieuwe defensieradar van Wier naast de oude.

Oud en nieuw naast elkaar op Radar Post Noord

Na een eerdere poging op dinsdag is het donderdag gelukt de nieuwe Smart-L-radar van de Koninklijke Luchtmacht op zijn plek te hijsen in Wier.

Nu nog gebroederlijk naast de oude radar die in de koepel zit, maar deze bol en het gebouwtje eronder verdwijnen zodra de nieuwe radar helemaal werkt.

Thales uit Hengelo ontwikkelde een radar die tegen weersinvloeden bestand is en dus geen koepel meer nodig heeft. Vanuit de Radar Post Noord wordt het luchtruim bewaakt.

Bron: Leeuwarder Courant

Haren, 16 januari 2020

Is dit het oudste historische wapen van het Bildt?

Het eerste wapen

'Aren út skelpen', bijna alle Bilkerts denken hierbij direct aan het Bildtse wapen dat in 1622 in druk verscheen. Het siert nu nog de gevel van huisartsenpraktijk Bögels aan de Van Harenstraat. De bedenker van dit grietenij- en latere gemeentewapen is de Harlinger graficus Pieter Feddesz, of anders Pierius Winsemius, de Franeker geleerde voor wie hij de kaart met het wapen tekende. Maar er is mogelijk een nieuw ’oudste’ wapen, denkt Bildts historicus dr. Kees Kuiken.

Het Bildtse wapen met de wulken en de korenaren heeft zijn bestaansrecht volop bewezen. Toch vermoed ik nu dat er vóór 1622 een ander wapen met onze Friese waddenpolder was verbonden. Omstreeks 1600 schonken de pachters van de Franeker Landen boven St.-Jacob aan de stad Franeker, hun pachtheer, twee prachtige zilveren bekers met een wereldbol en drie wapens. Een ervan is nu te zien in Museum Martena in Franeker. De tweede werd in 2007 geveild. Uit de veilinggegevens bleek toen dat deze beide ’globebekers’ in Noordoost-Duitsland zijn gemaakt.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 16 januari 2020

'De Oudebildtdijk piept en kraakt nu al'

Er is nauwelijks draagvlak voor toeristische initiatieven op Zwarte Haan en bij de Bildtdijken. Dat heeft de gemeente ook geconstateerd, na de vele protesten tegen de sterrenobservatiehut op Zwarte Haan en de mogelijke plaatsing van kunstwerk De Streken op het Wad.

In het gemeentehuis te Franeker werd vorige week de nieuwe toerismenota ‘Beleef Waadhoeke’ van de gemeente besproken. Voor de stad Franeker en het platteland zijn diverse plannen en speerpunten uitgedacht, in samenwerking de sector en bewoners.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Westhoek, 16 januari 2020

De Fryske Akademy en de Bildtse taal

Een van de tien grensmarkeringen van het Bildt, dat is opgegaan in de gemeente Waadhoeke foto hoge Noorden/jacob van Essen

De Fryske Akademy ligt onder een vergrootglas. Zo wordt er kritisch gekeken naar het financiële beleid, naar de wetenschappelijke prestaties en naar de bekendheid van het werk van de Fryske Akademy.

De Fryske Akademy en haar medewerkers hebben een belangrijke bijdrage geleverd om het Bildts tot een volwaardige taal te maken en mede daardoor te behouden voor de toekomst. Hotze Sytses Buwalda was sinds 1938 werkzaam op de Provinciale Bibliotheek. Hij koesterde grote liefde voor de Bildtse taal en cultuur. Maar hij zag ook de kwetsbaarheid van de taal, die in een vrij klein gebied gesproken werd. Dat was mede de reden dat hij sinds 1935 artikelen publiceerde in diverse week- en maandbladen.

Een jaar later, 1939, werd hij door Geert Ailco Wumkes, mede-oprichter van de Fryske Akademy en toen bibliothecaris van de Provinciale Bibliotheek, gevraagd om als taalkundige te komen werken op de Fryske Akademy.

Bron: Leeuwarder Courant / Te Gast
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 15 januari 2020

Rudi van Efferen

Rudy van Efferen, foto uit 1995

Rudi van Efferen uit Amsterdam werd geboren op 3 april 1957. Hij hield zich bezig met drugshandel en zou lijfwacht zijn geweest van Mink K.

Hij had een schuur gehuurd in Oudebildtzijl waar goederen opgeslagen zouden worden. De IRT viel op 7 november 1992 de schuur binnen nadat zij het vermoeden hadden dat er drugs lagen opgeslagen die in Amsterdam waren binnengekomen. Er werd ruim 4000 kilo wiet, een paar duizend XTC-pillen, 25 scherfhandgranaten, bijna 100 kilo semtex, twee blokken TNT, een staaf dynamiet en 50 staven van een onbekende springstof gevonden. De nacht erop zat Van Efferen samen met Mink K. en Jan Femer in een auto in Oudebildtzijl waar ze door een niets wetende wijkagent werden aangehouden. Deze maakte een rapport op wat uiteindelijk bij het IRT belandde.

Van Efferen had op 4 augustus 1995 een afspraak in het Galaxy Hotel waar hij echter nooit aankwam. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen en in november 2001 liet zijn vrouw hem officieel dood verklaren. Een oud Hells Angel verklaarde dat Van Efferen door twee mannen door het hoofd is geschoten in het recreatiegebied Spaarnwoude en dat zijn lichaam vervolgens in een bad zoutzuur is gedompeld. De restanten zouden in Spaarnwoude zijn begraven.

Bron: Slotvan.nl

Sint Annaparochie, 15 januari 2020

Brandweer Sint Anna heeft speciaal mestteam

Brandweer Sint Annaparochie is één van de vijf korpsen in Friesland met een speciaal mestteam. Samen met de korpsen van Sint Nicolaasga, Nieuwehorne, Kollum en Mantgum rukken ze jaarlijks ongeveer 25 keer uit voor een incident met mest. Vaak moeten koeien of kalveren maar ook wel mensen uit de gierput worden gered.

Elk team in Friesland heeft een aanhangwagen met daarin onder andere een veetakel, paardenbroek, heupklem voor koeien, singels, halsters, hijsbanden en kunststof platen. De uitrusting bestaat ook uit een speciaal gierpak. De brandweer kan tot aan het middel in de mest lopen. De ademluchtapparatuur past in het pak.

Bron: Veldpost
link Lees het hele artikel >>

Vrouwenparochie, 15 januari 2020

Lieke (9) zamelt geld in voor Australië

V.l.n.r.: Ise Beau, Dautsen, Lieke, Amber, Durk en Lennart, tussen de flessen die ze hebben ingezameld.

Australië staat in brand. Mensen en miljoenen dieren zijn de dupe van de vele natuurbranden. De 9-jarige Lieke Frolich uit Vrouwenparochie trekt zich het lot van het land aan en bedacht spontaan een inzamelingsactie. Ze haalde samen met haar vriendjes liefst € 198,10 op voor het goede doel.

Samen met haar oma bedacht Lieke om voor Australië lege statiegeldflessen op te halen. “Vorige week dinsdag kwam Lieke uit school met een paar vriendjes en vriendinnetjes. Ze zei: “Mama, ik ga lege flessen ophalen voor de bosbranden in Australië. Zo gezegd, zo gedaan,” vertelt een trotse Joyce Frolich, de moeder van Lieke.

Een paar dagen lang haalde de vriendengroep lege flessen op in Vrouwenparochie. “Afgelopen zondag hebben we ze ingeleverd, en toen bleken ze voor maar liefst €198,10 te hebben opgehaald. In één woord geweldig!”

Bron: De Bildtse Post

Sint Annaparochie, 15 januari 2020

Boom breekt af en belandt op de weg

Foto 112Fryslân/Ytzen Korf

Dinsdagavond moest de brandweer uitrukken voor een boom op de weg aan de Beuckelaerstraat.

De melding kwam rond kwart over zes binnen bij de meldkamer. De blusgroep van Sint Anna ging met gepaste spoed op de melding af. Over de weg hing een kabel waar verlichting aan hangt. De boom was er bovenop gevallen en op de weg beland. De brandweer heeft de boom in stukken gezaagd en de palen veiliggesteld.

Ook de gemeente en politie kwamen ter plaatse bij het incident. Tijdens de werkzaamheden was de weg afgesloten. Er raakte niemand gewond.

Bron: 112Fryslân

Wier, 15 januari 2020

De radarbol bij Wier maakt plaats voor een minder markant exemplaar

Het ministerie van Defensie was gisteren van plan de nieuwe radar te plaatsen in Wier. In verband met de wind is dat uitgesteld. De oude radar in de kenmerkende bol is gisteren buiten gebruik gesteld. FOTO: NIELS DE VRIES

Ruim veertig jaar was het een beeldbepaler in het landschap, de bolvormige radarpost bij Wier. Gisteren werd het apparaat definitief uitgeschakeld; er komt een nieuw, minder markant exemplaar voor in de plaats.

"As minsken freegje węr’t ik wenje en ik sis Wier, dan witte se net węr’t it leit, mar as ik sis dat ik neist de radarbol wenje, sizze se ‘oh dęr’.”

Veehouder Bram Visser (47) woont al zijn hele leven vlak in de buurt van de Radarpost Noord van de Koninklijke Luchtmacht, de markante bol midden in het landschap even ten noorden van Wier tussen Berltsum en Minnertsga. ,,Ik wit net better as dat dat ding dęr stiet. Se binne no dwaande mei de twadde toer, der stiet krekt in fuotstik op. Dęr komt aanst in nije radar op. Sűnder bol. Dy sil ik net misse hear. Dat ding stiet der gewoan en aanst stiet er der net mear, klear.”

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>      link Lees ook het artikel in de LC >>

Sint Annaparochie, 13 januari 2020

Appartementen op oude Aldi-locatie St.-Anna

De locatie van de voormalige Aldi. (foto: Google Maps)

Op de plek van de voormalige Aldi aan de Beuckelaerstraat in St.-Annaparochie komt een appartementencomplex.

Er worden vijftien appartementen gebouwd op de locatie van de voormalige supermarkt, waarvan het gebouw tegen de vlakte gaat. Primera blijft gewoon waar het nu zit.

Bouwbedrijf GrienBouw uit Drogeham en projectbegeleider S&L Projecten uit Grou houden woensdag 15 januari van 16.00 tot 20.00 uur een inloopmiddag/-avond in MFC Ons Huis te St.-Annaparochie. Daar lichten ze de plannen toe en is er de gelegenheid om vragen te stellen.

Bron: De Bildtse Post

Leeuwarden, 13 januari 2020

Straf na mishandeling homo-ontmoetingsplek

homo-ontmoetingsplaats Groene Ster

Een man uit Sint Annaparochie (22) en een evenoude man zonder vaste woon- en verblijfplaats zijn donderdag veroordeeld tot werkstraffen van 100 en 150 uur voor geweld op een homo-ontmoetingsplek bij Leeuwarden op 21 mei.

Het slachtoffer, een Leeuwarder (62), stond om 02.00 met een Citroën Berlingo van het bedrijf van zijn schoonzoon op het parkeerterrein bij recreatiegebied De Groene Ster toen hij een auto het terrein op zag komen. Daar bleken drie mannen en een vrouw in te zitten. Toen ze dichterbij kwamen, had een van de inzittenden een middelvinger opgestoken volgens het slachtoffer. Vervolgens blokkeerden ze de weg.

Alle inzittenden stapten uit. Ook de Citroën-bestuurder verliet zijn auto en hield een honkbalknuppel in de lucht, "om ze bang te maken". De man zonder vaste woon- of verblijfplaats pakte de knuppel af en sloeg hem in het gezicht. Ook vernielde hij een zijspiegel en de ruit van het portier aan de bestuurderskant.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 11 januari 2020

Dit voorjaar weer Cambuur Voetbalkampen

(© Foto Cambuur)

Aanstormend voetbaltalent kan begin augustus deelnemen aan het Cambuur Voetbalkamp op de accommodatie van VV Sint Annaparochie.

Net als in 2019 komt Cambuur in 2020 weer naar diverse amateurverenigingen in de regio met Voetbal- en Keeperskampen en de SC Cambuur Voetbalmiddagen.

Deelnemers aan de Voetbal- en Keeperskampen staat een uitdagend driedaags programma te wachten. Naast de diverse techniek-, spel- en partijvormen worden ook de Skill Games uit de populaire videogame FIFA 20 uitgezet.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 11 januari 2020

Wapen van het Bildt

Streekvlag en -wapen voor het Bildt

Door de vlag en het wapen van de voormalige gemeente het Bildt te kenmerken als dorpsvlag en dorpswapen kunnen ze voortaan dienst doen als uitingen van de streek 't Bildt.

De Stichting Bildts Aigene verzocht hierom. Deze constateerde dat de vlag en het wapen gemeenteloos zijn sinds de gemeente het Bildt opging in Waadhoeke.

Voor die overgang werd de streek-naam ’t Bildt vastgelegd. Vanwege deze bijzondere geografische positie steunt het college van Waadhoeke het verzoek.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 11 januari 2020

Een stoere nieuwjaarsduik voor gedupeerd pleeggezin

Personeel en leerlingen van De Bręge springen erin. Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

Een sponsorloop was niet stoer genoeg. Daarom doken leerlingen van De Bręge in Leeuwarden in het koude water om geld in te zamelen voor het door brand getroffen pleeggezin in Sint Jacobiparochie.

Zelf peinsde pleegmoeder Anneke de Groot er niet over om het water van de Grutte Wielen bij Leeuwarden in te gaan. ,"Der binne grinzen.” Maar ze was wel vol lof over de kinderen, die wel een duik namen en de kou trotseerden.

De kinderen hadden geld ingezameld voor een nieuw onderkomen voor het pleeggezin en als tegenprestatie werd een ‘nieuwjaarsduik’ georganiseerd. Dat gebeurde op de plek waar Maarten van der Weijden op 24 juni van vorig jaar na zijn Zwemelfstedentocht uit het water kwam.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>      link Zie ook het hele artikel in de LC >>

Franeker, 10 januari 2020

Nieuw gemeentewapen Waadhoeke symboliseert waddengemeente

De onthulling van het nieuwe gemeentewapen met burgemeester Waandersop rechts en kinderburgemeester Piter Murk de Groot op rechts. Foto: Niels Westra

Op een tegeltableau, gemaakt door tegelmakerij Albarello uit Menaam, is vrijdag het nieuwe gemeentewapen van Waadhoeke onthuld. Dat gebeurde tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente die sinds 2018 bestaat, maar nog geen officieel wapen had.

Een commissie heraldiek met kenners uit de streek en kennis van deze wapens boog zich erover. Het resulteerde in een afbeelding die een waddengemeente moet symboliseren.

Blauw en groen staat voor land uit zee. De witte baan betekent de dijk die omhoog gaat. Burgemeester Marga Waanders kondigde aan op Bildtse les te gaan.

Bron: Leeuwarder Courant

Nij Altoenae, 9 januari 2020

'Stikky waardering èn stimulâns foor Even Bildts'

Bildtse-Kultuurpriis live in radio-útsturing útraikt.

Foor 't eerst in de geskidenis worde de Bildtse-Kultuurpriis dut keer live in 'n radio-útsturing útraikt. Dat kon fansels niet âns, nou't 't radioprogramma Even Bildts fan Radio Eenhoorn de ontfanger fan de priis waar. In ’n folle Utwyk op Nij Altoenae worde de útraiking op saterdeg 28 desimber ’n soort fan reüny fan alle metwerkers en liefhewwers fan ’t programma, dat dut jaar 30 jaar bestaat. “Dirk Leeuwen saai elk jaar: ‘Nou hewwe wy ferdomme die Bildtse-Kultuurpriis weer niet wonnen!”

Dat de 31ste Bildtse-Kultuurpriis ’n ferdiende winner kreeg, der waar elkeneen ’t wel over eens. “Al hest dartig jaar maakt Even Bildts radio over ’t Bildt, ’t Bildts en de Bilkerts,” saai sjuryfoorsitter Jan de Groot. “’t Bildts aigene spat út de haarfatten fan ’t programma. Even Bildts levert ’n groate, nuttige bijdrage an ’t in stând houwen fan ’t Bildts aigene.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 8 januari 2020

Weerstand nachttoerisme Zwarte Haan heikel punt in Waadhoeke

De dijkopgang bij Zwarte Haan. AFBEELDING GOOGLE STREETVIEW

Het wordt een hele toer om nachttoerisme bij Zwarte Haan te realiseren. Volgens wethouder Caroline de Pee van Waadhoeke willen de bewoners er geen enkele toerist zien.

Een van de pijlers waarop Waadhoeke samen met Keunstwurk inzet is het nachttoerisme dat bevorderd moet worden door een sterrenkijkschuur op Zwarte Haan. De gesprekken daarover met omwonenden zijn gaande, maar volgens De Pee wordt het een hele toer om daar uit te komen. Het college moet er dan ook nog een besluit over nemen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 8 januari 2020

Kuipers nieuwe fractievoorzitter SAM

Sjoerd Simon Kuipers, nieuwe fractievoorzitter van SAM Waadhoeke FOTO SAM WAADHOEKE

Bij de partij SAM in Waadhoeke is een nieuwe fractievoorzitter aangetreden. De 58-jarige Sjoerd Simon Kuipers uit Sint Jacobiparochie neemt die taak op zich. Hij volgt Govert Geldof op die in december zijn raadswerk neerlegde. Kuipers is sinds 2006 politiek actief. Eerst als raadslid voor de PvdA in de voormalige gemeente het Bildt en sinds 2018 als raadslid voor SAM in Waadhoeke.

Geldof verliet de raad wegens tijdgebrek maar ook om ideologische redenen. Hij voelde zich steeds meer toeschouwer terwijl hij graag deel wilde nemen aan initiatieven in de gemeente. Hij werd opgevolgd door Tjeerd Cuperus uit Boksum, voorheen ook actief voor de PvdA. Met hem erbij wilden fractie en bestuur over een nieuwe voorzitter beslissen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 7 januari 2020

Leerlingen Campus Middelsee krijgen 'koek en zopie' van personeel

(© Campus Middelsee)

Waar de scholen normaal gesproken 'gewoon' weer verdergaan in het nieuwe jaar, kregen de leerlingen van Campus Middelsee dinsdag een leuke verrassing. Het personeel van de Campus stond 's ochtends klaar met 'koek en zopie' voor de leerlingen.

Vanuit de PBS gedachte – positief gedrag bekrachtigen – werden de leerlingen ontvangen met een Nieuwjaarswens en een warme kop chocolademelk met koek aangeboden door het personeel van de school.

Het idee ontstond vanuit de gedachte dat veel leerlingen iedere dag flinke afstanden af moeten leggen om op school te geraken. Om dit extra te waarderen besloot het personeel het jaar goed te beginnen met deze koek en zopie.

Bron: Franeker Courant

Leeuwarden, 7 januari 2020

De Grote Wielen. (© Copini Buitensport)

Benefiet nieuwjaarsduik De Brêge voor wederopbouw afgebrand gezinshuis Sint Jacobiparochie

Ongeveer 175 leerlingen en docenten van De Brêge duiken vrijdag 10 januari om 13.00 uur in het water bij de Grote Wielen. Ze doen dit om geld in te zamelen voor een goed doel waar ze zich nauw bij betrokken voelen, namelijk voor de wederopbouw van het gezinshuis in Sint Jacobiparochie dat in april 2019 afbrandde.

Veertien pleegkinderen en hun moeder werden hierdoor dakloos. Regelmatig zitten er kinderen vanuit dit pleeggezin op de Bręge (school voor Praktijkonderwijs van OSG Piter Jelles) en er is een warme band tussen de pleegmoeder en de school. De leerlingen en docenten zamelen door middel van het zoeken naar sponsoren geld in. Op 10 januari is onder andere René van Rijswijk van SC Cambuur aanwezig.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 6 januari 2020

Zorgcentrum het Bildt

Directeur-bestuurder gezocht

Medio 2020 zal de huidige directeur-bestuurder met pensioen gaan. Zorgcentrum het Bildt zoekt een directeur-bestuurder die per 1 juni 2020 de ingezette koers naar persoonsgerichte zorg en de daarbij horende cultuur voortzet. Iemand die een visie wil uitdragen en bij wie vertrouwen, aandacht en begrip centraal staan. En die durft!

Zorgcentrum het Bildt iseen groeiende en eigentijdse maatschappelijke onderneming voor zorg, wonen en welzijn. Met ruim 250 medewerkers, 130 vrijwilligers en ongeveer 100 interne en 50 externe cliënten zijn wij een belangrijke speler in Sint Annaparochie, Tzummarum en de directe omgeving.

Bron: Zorgvisie
link Lees de hele advertentie >>

Sint Annaparochie, 6 januari 2020

Faber Audiovisuals zet expertise in voor verkorte mbo-vakopleiding

Met het oog op de verwachte krapte aan goed geschoolde eventtechnici op de arbeidsmarkt, werkt Faber Audiovisuals sinds dit studiejaar samen met ROC Friese Poort. Het toonaangevende facilitaire bedrijf uit Sint Annaparochie participeert in een verkorte, tweejarige beroepsopleiding op mbo-niveau 4.

Studenten doen de vereiste praktijkervaring op binnen projecten van Faber. Het is de bedoeling dat ze daarna doorstromen naar een vaste baan in het bedrijf. ‘Wij hebben opleiders uit de praktijk die hun expertise overbrengen op de junioren in het vak’, zegt manager Opleiding & Personal development Minke Jager. De opleiding krijgt een plaats binnen de Faber Academy, waarvoor alle benodigde ruimten en faciliteiten worden ondergebracht in het opleidingscentrum dat Faber inricht in recent gestarte nieuwbouw.

Bron: Events.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 5 januari 2020

Skills talenten van CSG Ulbe van Houten weten waar hun kwaliteiten liggen

Amber, Arinda en Elles met het felbegeerde certificaat. (© Eigen foto Ulbe van Houten)

Na een spannende schoolfinale hebben Elles Molenaar, Arinda Bosma en Amber Hoekstra zich geplaatst voor de Provinciale Kampioenschappen Skills Talents in Leeuwarden. Skills Talents zijn de team vak wedstrijden voor de vierde jaars vmbo leerlingen. In tien verschillende wedstrijden kunnen leerlingen die een vmbo-opleiding volgen, laten zien wat ze in hun mars hebben.

Gedurende de vak wedstrijden werken de deelnemers samen in teams van drie deelnemers. Samenwerking is dus een zeer belangrijk element. Tijdens de wedstrijden werken ze op een manier die vergelijkbaar is met de praktijk. Hierdoor ontwikkelen leerlingen niet alleen talent op hun eigen vakgebied, ze leren ook waar hun kwaliteiten liggen in groepsprocessen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 2 januari 2020

Beeldmaker: Ytzen Korf

Brand in schoorsteen bovenwoning winkelpand

Donderdagavond 2 januari rond 21.45 uur is brand ontstaan in de schoorsteen van een bovenwoning aan de Van Harenstraat - N393 in Sint Annaparochie.

Brandweer heeft met gebruik van een hoogwerker de schoorsteen geveegd.

Niemand raakte gewond.

 

Bron: Hardnieuws.nl

Nij Altoenae, 2 jannewary 2020

Andries Hogenhuis

Andries Hogenhuis: kommentaar op 2019

Ferleden week saterdeg, op 'e 'Even Bildts'-ouwejaarssjo gâf Andries Hogenhuis kommentaar op 't ôflopen jaar 2019. Dat waar 'n ferhaal om nag 's over na te dinken.

De mînsen die't der niet bij weze konnen en die't 't ok niet foor de radio hoord hewwe kinne 't hieronder nag 's belústere.

Bron: 'Even Bildts'

Sint Jacobiparochie, 2 januari 2020

Taeke Triemstra: 'Sjen hoefier we takom jier komme'

© Foto Suwarda Vis  |  'We benaderje it wol as topsport, mar keatsen is wol in pure amateursport'.

Veel kaatsers stoppen als ze een jaar of dertig zijn. Zonde volgens Taeke Triemstra, dan zijn ze juist op hun top en komen de mooiste jaren nog.

Triemstra is nu 37 en heeft nog lang niet genoeg van het spelletje: "Sa lang ik noch win, fyn ik it leuk, ik kin min oer myn ferlies." Hij knoopt er nog een jaar aan vast en hoopt nog hogerop te komen in het klassement aller tijden, waarin hij nu derde staat.

"Ik lei noch yn de bernewein doe’t ik al mei gong nei it keatsfjild, ús heit keatste ek. Mar ik wie de wykeinen ek in hiele protte by beppe Jantsje Hoitinga-van der Meer. Pake Taeke, dęr’t ik nei neamd bin, wie krekt stoarn. Ik wie graach by beppe, sy wenne op in pleats, dęr wie ik ek in soad mei in baltsje oan it boartsjen."

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Zwarte Haan, 2 januari 2020

Nieuwjaarsdijk Zwarte Haan. (foto: Dennis Bornebroek)

Nieuwjaarsduik bij Zwarte Haan

Tien Bilkerts begonnen gisteren fris aan het nieuwe jaar, met een nieuwjaarsduik bij Zwarte Haan.

 

De tien durfals werden vanaf de kant en het bruggetje aangemoedigd door een grote groep toeschouwers.

Het was even doorbijten, maar het plezier won het van het koude water.

Bron: De Bildtse Post
link Meer foto's >>

Drachten, 2 januari 2020

Expositie Het Bildt in beeld in De Lawei

© Foto De Lawei  |  De afzonderlijke deeltjes gaan over de vier hoofdonderwerpen: het dorp Ouwe-Syl, het landschap, de mensen en de taal.

De streek het Bildt in dorpsgezichten, landschappen, portretten en de taal... In hun boek Mooie Plaatsys registreerden fotograaf Baukje Venema en journalist Gitte Brugman de belangrijkste kenmerken van dit bijzondere gebied. De foto’s zijn deels gemaakt met ouderwetse camera’s. Voor De Lawei Beeldende Kunst richtten ze een veelzijdige expositie in over hun Bildtse project.

Venema woont al ruim dertig jaar niet meer in het Bildt, maar voelt zich nog steeds sterk verbonden met haar geboortedorp Ouwe-Syl. Zij trok er met haar camera’s op uit om te achterhalen waarom zij zo verknocht was aan het gebied. Brugman, van huis uit sociaal-historicus, wilde weten hoe mensen het ervaren om zo afgelegen te wonen. Ze ontmoetten elkaar en besloten hun projecten te combineren.

Bron: Drachtster Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 1 januari 2020

Mistig begin van 2020

Foto's Bertus Hogendorp, Anne Bakker en MFC het Beerdhuus

De jaarwisseling in Sint Jacobiparochie is voor zover bij de webredactie bekend rustig verlopen.

De dichte mist en het vuurwerk zorgde ervoor dat je geen hand voor de ogen kon zien.

Ook het MFC was met de jaarwisseling geopend. Zowel op oudejaarsmiddag tijdens het Piekuur als nieuwjaarsmorgen vanaf 0:30 wisten veel mensen het het Beerdhuus te vinden.

Bron: sintjabik.nl
link Meer foto's >>
 
archief 2019 (4e kwartaal)
archief 2019 (3e kwartaal)
archief 2019 (2e kwartaal)
archief 2019 (1e kwartaal)>