Oudebildtzijl, 26 januari 2023

Foto: 112 Fryslân / Ytzen Korf

Gewonde door CO in woning Oudebildtzijl

Donderdagavond is een persoon ernstig gewond geraakt door een incident met koolstofmonoxide(CO) in een woning aan de Nieuwebildtdijk.

De brandweer van Sint Annaparochie ging met spoed ter plaatse voor een melding van een gaslek. De politie stond bij aankomst op de brandweer te wachten. In de woning was iets gebeurd waardoor koolstofmonoxide is vrijgekomen. De brandweer heeft metingen verricht en constateerde een hoge co waarde. De brandweer heeft de oorzaak opgespoord en vervolgens de woning geventileerd.

Een ambulance kwam met spoed ter plaatse voor de bewoner. Na behandeling door ambulancepersoneel is het slachtoffer met spoed per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Bron: 112fryslan.nl

Sint-Anne, 24 jannewary 2023

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Swetskont"

'Drommels', docht ik in niet geef-Bildts doe't ik foor de kappersaak ston en bleek dat d'r én een in de kappersstoel sat én een an 't wachten waar.

Foor de sekerhyd kreeg ik myn hândtillefoan om te kiken at ik meskien ferkeerd keken had. Ni, 't ston d'r dochs echt: ôfspraak om 15.45 uur. Maar goed, ik had de tiid ok wel even.

Dat ik gâf mij rustig del en wachtte op myn beurt. De kapper had 't opfâlend genog niet over foetbâl wat op mij och soa onwinnig overkwam.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Luwt, 24 jannewary 2023

Gerard de Jong, columnist. FOTO NIELS WESTRA

Perspektyf

De Volkskrant pakte saterdeg út met 'n groat intervjoe met Caroline van der Plas. Hur BBB het de wyn in de fan omkeerde flâgen annander knoopte sailen. Met de ferkiezings in antocht hoog tiid om de diepte in te gaan over hur plannen om de stikstofkrisis te besweren.

Lees ’t fooral sels werom, maar ik skrok fan ’t totale gebrek an ideeën. Fan ’t op kynderachtige wize de hakken in ’t sând setten en ’t slútten fan de ogen foor de problemen en útdagings. Se biedt nul perspektyf, komt met ’n handsyfol drogredens en stelt fragen werom at se d’r niet útkomt. Ok weet se niet wer’t Nederland of wer’t Europa nou krekt over gaat. At je dan ’n one issue pertij binne, sorg dan in elk gefal dat je die one issue goed in de fingers hewwe.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Oudebildtzijl, 22 januari 2023

Foto: 112 Fryslân / Ytzen Korf

Auto met draaiende motor in hok woning Oudebildtzijl: 3 gewonden

Drie personen zijn zondagmiddag rond vijf uur gewond geraakt in een woning aan de Nieuwebildtdijk.

De brandweer werd opgeroepen voor een melding van lekkage gevaarlijke stof. Dit omdat er in de woning drie mensen onwel waren geraakt. Twee ambulances kwamen ter plaatse om hulp te verlenen aan de slachtoffers.

De brandweer heeft onderzoek gedaan en de woning geventileerd. Een oude man had de auto aangezet in een hok/schuur die aan de woning vastzit en was dit vergeten. Daardoor zijn drie personen onwel geraakt, een persoon is met spoed per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De andere twee slachtoffers zijn door de tweede ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Bron: 112fryslan.nl

Vrouwenparochie, 17 januari 2023

Jelle de Vos. Geplaatst: 17 januari 2023 om 19:50

Auto slaat over de kop en belandt in sloot

Dinsdagavond 17 januari omstreeks 21.35 uur heeft een eenzijdig ongeval plaatsgevonden aan de Sudhoekstermiddelweg in Vrouwenparochie.

Een personenauto was over de kop geslagen en via de zachte berm in de naastgelegen sloot terechtgekomen. Het is onbekend of er daarbij gewonden zijn gevallen, de inzittenden konden zelfstandig het voertuig verlaten.

Een berger heeft het voertuig uit de sloot gehaald en afgesleept. De oorzaak van het ongeval is niet bekend.

Bron: Hardnieuws

Sint-Anne, 17 jannewary 2023

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Saaie intervjoes"

Na ôfloop fan 't EK reedrijen fleden week waar de diskussy d'r weer doe't 't fait d'r waar dat Nederland op alle dissiplines eerste worde. "Is dat dan nag wel leuk?", froegen mînsen hur ôf. Worre wij fier keer Europees kampioen en dan is't wččr niet goed!

Wij binne in 'e reedrijwereld soa starigan goed bedurven. Jawis, 't is mooier om kampioen te worren at 't op 'e nipper is. Dan is 't spannend weest en dat geeft 't kampioenskap nag meer glâns. 't Klinkt waarskynlik wat núvver út myn mônd, as sjovinistise Nederlander, maar ik fyn 't niet ferkeerd at wij de kommende jaren dochs wat meer teugenstand fan 'e Noren krije. Der wort 't reedrijen alleen maar spannender en dus mooier fan.

Maar at wij al as niet winne, intervjoes komme d'r altiten. 't Hele toernooi deur. Jim hewwe 't fast sels ok wel deur, maar at jim wat doen motte, naar 't hússy of soa, doen dat dan gerust tidens 't intervjoe met 'n reedrijer of reedrijdster. Dan misse jim he-len-dal niks. Hondert persint. Acht fan de tien sęge namelik werklik helendal niks.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Sibrandahűs, 16 januari 2023

Jan 'Keel' de Vries brengt J.J. Cale in 't Bildts in Sibrandahûs

Jan 'Keel' de Vries zingt werk van J.J. Cale in 't Bildts Foto: Baukje Pietje Venema

De Bildtse zanger-liedjesschrijver Jan de Vries komt zondag 22 januari 2023 met zijn programma 'Keel' naar Kloosterkapel Sibrandahûs. ‘Keel’ is een project waarbij de artiest uit Oudebildtzijl zowel bekende als onbekende(re) nummers van de in 2013 overleden singer-songwriter J.J. Cale in het Bildts vertolkt.

Het publiek mag zich alvast verheugen op onder andere ‘They Call me the breeze’ (Se noeme mij De Vries), ‘Cocaine’ (Kokaďne) en ‘After midnight’ (Na middernacht). De songs van J.J. Cale kregen, vooral door toedoen van Eric Clapton, wereldwijde bekendheid.

De Bildtse vertalingen van deze nummers hebben geresulteerd in het prachtige album ‘Keel, J.J. Cale in ’t Bildts’ dat anderhalf jaar geleden werd gepresenteerd.

Bron: Actief online.nl
link Lees het hele artikel >>

Swarte Haan, 15 jannewaris 2023

De libbensmissy fan aktivist en 'Luchtfietser' Dirk Kuiken

Dirk Kuiken mei syn fyts by it Waad © Ellen Floris

Dirk Kuiken, hikke en tein op It Bilt, is aktivist en hat dêr syn libbensmissy fan makke. Syn fęste, betelle baan as einredakteur fan de Ljouwerter Krante hat er dęr foar opjűn.

Kuiken kaam in pear jier lyn yn it nijs doe't er mei in grutte opblaasbere wrâldbol troch Nederlân fytste. Hy kaam mei noch in groepke aksjefierders oan yn Den Haag, dęr't doe in rjochtsaak wie tsjin Shell.

It wie in opfallend byld, dat de hiele wrâld oer gie. Dirk ferskynde foar de kamera's fan de BBC en Al Jazeera. Dizze belangstelling brűkte er en hy rjochte mei in maat de 'Luchtfietsers' op, in aksjegroep fan fytsers.

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele artikel >>

Sint Annaparochie, 9 januari 2023

Energietips, experimenteren en nog veel meer in bieb St. Annaparochie

De 3-D printer in de maakplaats van de bibliotheek

De bibliotheek in St. Annaparochie staat komende weken bol van de activiteiten, die ook (grotendeels gratis) toegankelijk zijn voor niet-leden.

In januari is er elke vrijdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur vrije inloop bij het spreekuur energieadvies en in de middag tussen 13.00 en 17.00 uur op afspraak. Wil je ook een lagere energierekening en meer comfort in huis? Kom dan langs voor tips en vragen.

Op 17 januari tussen 15.00 en 16.30 uur is er een vrije inloop in de maakplaats. Je kunt bijvoorbeeld samen Minecraft spelen of experimenteren met robotjes, de 3D-printer of het greenscreen. Voor kinderen vanaf vier jaar en hun ouders en opa’s en oma’s.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 10 jannewary 2023

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Jannewarydip"

Fleden week ston d'r 'n artikel op 'e websait fan 'e Luwter krant der't angeven worde hoe't je de jannewarydip foorkomme kinne, temînsen at je die hewwe. De feestdagen binne ommers ferbij der't de meeste mînsen 'n hut naar út sâgen. Dan kin ik mij goed foorstelle dat d'r nou even 'n leegte is.

Neffens psycholoog Albert Sonnevelt is 't heel normaal om 'n dip te krijgen. Jawis, praat de mînsen maar 'n jannewarydip an.

Persoanlike stress skynt een fan 'e oorsaken te wezen fan 'n somber gefoel. Neffens Sonnevelt nimme 'n prot eand desimber 'n stikminnig dagen frij om hur weer op te laden, maar dan blykt achterôf dat se helendal niet tot rust kommen binne, om't se de ôflopen weken soa'n prot fan hursels doen mosten. Kortom: aigen skuld neffens de psycholoog.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Luwt, 10 jannewary 2023

Gerard de Jong, columnist. FOTO NIELS WESTRA

Mingelmoes

Fleden week ston ik met 'n mooi intervjoe in 'Trouw', over myn boek Blau fan dagen, griis fan ônrust in 't Bildts. De skriifster, Karin de Mik, appte mij dat de weerslag fan ôns gesprek in desimber d’r nou in ston, al waar se met de kop niet soa gelukkig. De internetredaksy had d’r online ‘n ândere kop boven set as in de pepieren ferzy.

‘Roman in mengelmoes van Fries en Nederlands’. Ik waar ‘t met Karin eens. Sels sou ik ‘t niet in ‘t hoofd hale ‘n streek- of mingtaal ‘n ‘mengelmoes’ te noemen. Ik kon d’r moeilik echt lilk om worre, omdat ‘t mij niet meer ferbaast. Ik hew al soa faak metmaakt dat media út de Randstad-regio streektalen niet op weerde skatte. Even suchte, ‘t hoofd skudde en weer feerder.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele kollum >>

Sint-Anne, 9 jannewaris 2023

Foarsitter ikkerboufakbûn: 'Foar goed fertsjinmodel boeren binne Europeeske ôfspraken nedich'

NAV-foarsitter Teun de Jong foar de sűkerbiten op syn hiem © Omrop Fryslân

Nije wike tiisdei begjinne lang om let de tafeloerlizzen dy't liede moatte ta in 'breed lânbou-akkoart'. Sa'n akkoart moat de agraryske sektor wer perspektyf biede foar de langere termyn.

It sluten fan sa'n lânbou-akkoart yn oerlis mei de sektor, wie ien fan de advizen fan stikstofkrisismanager Johan Remkes yn syn rapport 'Wat wel kan'. In lânbou-akkoart soe ek it betrouwen tusken de agraryske sektor en de oerheid better meitsje moatte.

By de petearen heart in ridlik ambisjeus tiidpaad. As it oan Lânbouminister Piet Adema fan De Wylgen leit, soe sa'n akkoart, as it heal kin, der yn maart, of oars uterlik begjin april lizze moatte. Foarsitter Teun de Jong fan ikkerboufakbűn NAV neamt it tiidpaad 'bysűnder útdaagjend'.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 4 jannewary 2023

Sander Krist en Leendert Nauta. Foto: De Nije Bildtse Post

Sander en Leendert met 'Kyk op 2022'

Oudjaarsdâg, in 'e 'Even Bildts'-ouwejaarssjo gâven Sander Krist en Leendert Nauta kommentaar op 't ôflopen jaar 2022.

De mînsen die't der niet bij weze konnen en die't 't ok niet foor de radio hoord hewwe hč wat mist. Derom kinne je 't hieronder nag 's belústere.

      


Leeuwarden, 3 januari 2023

Fasil over zijn passie voor muziek

Still uit de video op Omrop Fryslân

Fasil groeit op tussen de uitgestrekte weilanden. Aan de oude zeedijk in Sint Jacobiparochie. Hier wordt er Bildts gesproken: een Fries dialect dat voor hem als thuiskomen voelt. Terwijl het gros van zijn leeftijdsgenoten op het voetbalveld staat, richt Fasil zijn aandacht op theater en muziek. Hier plukt hij nu de vruchten van. Fasil timmert aan de weg als muzikant onder de naam Faske. Waar hij ook komt en gaat, Fasil is trots op zijn Friese roots. Dat mag iedereen weten.

Deze video is gemaakt door Roosmarijn Jongsma. De mini-documentaires die je ziet zijn gemaakt in samenwerking met New Noardic Wave en Leen een Fries. Met dank aan de Provincie Fryslân. Kijk voor meer informatie over de leen-Friezen op www.leeneenfries.nl.

Bron: Omrop Fryslân
link Klik hier voor de video >>

Leeuwarden, 3 januari 2023

Roman in mengelmoes van Fries en Nederlands

Gerard de Jong: ‘Taal is identiteit en een wezenlijk onderdeel van wie we zijn’.Beeld Reyer Boxem

Journalist Gerard de Jong schreef de eerste roman in het Bildts, een mengtaal van Nederlands en Fries. De Bilkert (inwoner van de voormalige Friese gemeente Het Bildt) kon niet anders dan in zijn moedertaal schrijven.

De spreuk op het tegeltje bij zijn grootouders in het Friese Sint Annaparochie vond hij als kind onheilspellend. In het Bildts, een mengtaal van Nederlands en Fries, stond er: ‘De lucht is blau fan dagen, griis fan ônrust’. Schrijver/journalist Gerard de Jong (43) gebruikte hem, op de eerste drie woorden na, als titel voor zijn roman. “Het staat voor het menselijk leven. Blauw betekent dat het goed gaat. En dan ineens is het grijs en is alles anders. Als jochie kende ik de betekenis niet, maar ik vond de tekst wat dreigends hebben.”

Bron: Trouw

Sint-Anne, 3 jannewary 2023

Jan de Groot

De toan fan Jan de Groot: "Karbidskiete"

Waarskynlik sille se 't mij fooral in 'e wouden niet in dank ôfnimme, maar ik sit gelukkig op 't failige Bildt der't dut gyn tradisy is.

Wer hestou 't over? O ja, sorry, der had ik met beginne motten. Ik hew 't over karbidskiete. En jim hewwe al bespeurd dat ik der helendal niks met hew. Karbidskiete fyn ik dan ok de meest onnoazele aktiviteit die't je maar bedinke kinne. 't Het werklik niks om 'e hakken.

Dochs binne d'r 'n prot die't soks geweldig fine. Blykber is't geweldig om hyltyd 'n knal te horen. Ik begryp echt niet dat mînsen geniete kinne fan knallen. Dat se dan gnize om en waarskynlik kikke fan alle knallen die't komme.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees de hele kollum >>

Sint-Anne, 3 jannewary 2023

Trots is startpunt fan striid foor ôns talen

'Dat ânderen der folklore in sien, mot ôns koud late.'

Gerard Stout skreef over 't Frys en de streektalen (LC 16 december). Hij benoemde sitewasys werfan hij fon dat de taal ferworde tot folklore; 'n nagal denigrerende foorstelling fan saken, folklore dat make búttenstaanders d'r al heel gau fan. Dat binne mînsen die't niet in de gaten hewwe dat in Frysland serieus met de tweede rykstaal en de streektalen omgaan wort, jůst omdat se brúkt worre as kommunikasymiddel.

De gemeente Waddenhoek het bijgelyks 'n stevig taalbelaid, niet om in te speulen op 'n mooglike behoefte fan búttenôf na folklore, maar om fia de talen de kommunikasy te stimuleren. Dat gebeurt fanút de fizy dat taal kommunikasy ís.

Bron: Leeuwarder Courant / Ingezonden
link Lees 't hele instuurd stik >>

 

 

 

 

 

 

 

 


 
archief 2022 (4e kwartaal)
archief 2022 (3e kwartaal)
archief 2022 (2e kwartaal)
archief 2022 (1e kwartaal)
archief 2021 (4e kwartaal)
archief 2021 (3e kwartaal)
archief 2021 (2e kwartaal)
archief 2021 (1e kwartaal)>