Sint Jacobiparochie, 16 april 2024

OM eist celstraf tegen pakketbezorger (27) uit Sint Jacobiparochie vanwege oplichting

De pakketbezorger bestelde op krediet voor bijna 17.000 euro aan spullen en liet de slachtoffers voor de betaling opdraaien.

Een 27-jarige vrouw uit Sint Jacobiparochie hoorde dinsdag een celstraf van drie jaar tegen zich eisen - één jaar voorwaardelijk - vanwege oplichting en verduistering.

André Horjus

De vrouw werkte als pakketbezorger voor koeriersbedrijven en bestelde tussen 4 januari en 11 juli vorig jaar - tenminste 137 keer - goederen op naam van mensen die op haar vaste route woonden.

Ze bestelde zo voor bijna 17.000 euro op krediet en liet de slachtoffers voor de betaling opdraaien. De afleveradressen van deze personen veranderde ze in het ophaalpunt van het bedrijf waar ze voor werkte en vervolgens nam ze de spullen zelf mee.

Haarverzorgingsproducten

Het ging onder meer om ruim 83 haarverzorgingsproducten, 26 paar Panama Jack- of Dr. Martens-laarzen, tien keer parfum, drie keer telefoon- en/of tablethoezen en een laptop en tweemaal een toiletmat. De spullen verkocht ze vervolgens op Facebook of Vinted.

Op 6 juli lichtte de vrouw een dorpsgenoot op door zich op Facebook voor te doen als het bedrijf Hentech in Zurich dat een jacuzzi te koop aanbood. De dorpsgenoot deed een aanbetaling van 75 euro, maar de jacuzzi werd niet geleverd.

Verduistering pakketten

Ook waren verduistering van pakketten in een persoonlijke dienstbetrekking en witwassen ten laste gelegd. De vrouw werd op 25 juli vorig jaar aangehouden. Ter zitting bekende ze nagenoeg alle feiten. Ze was al twee keer eerder voor soortgelijke feiten veroordeeld en gaf geldnood op als reden voor de recidive.

"U hebt gewoon een beetje lak gehad aan wat wij hier doen", concludeerde rechter Monique Dijkstra. "U was een gewaarschuwd mens. Er lagen nog twee dikke voorwaardelijke gevangenisstraffen op de plank."

‘Ik had geld nodig’

"Ik begrijp het zelf ook niet", reageerde de zeer geëmotioneerde verdachte. "Ik had geld nodig, maar had dat op een andere manier moeten oplossen." Ze zit in de schuldsanering en heeft daardoor weinig te besteden.

De vrouw zou ruim tienduizend euro met haar praktijken hebben verdiend en het Openbaar Ministerie wil dat ze dat terugbetaalt. Ook kunnen de meeste schadevorderingen van de slachtoffers volgens het OM worden toegewezen.

Verminderd toerekeningsvatbaar

"Geld verdienen is voor mevrouw kennelijk belangrijker dan het vertrouwen dat mensen hebben in pakketbezorgers", stelde officier van justitie Sus Broekstra. Met de reclassering vond ze dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar was. De vrouw kampt onder meer met een autismespectrumstoornis en een persoonlijkheidsstoornis met anti-sociale, narcistische en borderlinetrekken.

Naast de celstraf voor de laatste feiten wil de officier ook dat een van de twee eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraffen - twaalf maanden - nu wordt uitgevoerd.

"Ik wil dit echt niet meer, wil mensen niet meer pijn doen."

‘Ik wil dit echt niet meer’

Advocaat Paul Logemann benadrukte dat tijdens eerdere zittingen nog niet duidelijk was met welke stoornissen de vrouw kampte. "Deze jonge moeder moet zo snel mogelijk behandeld worden. Daar hebben we als samenleving belang bij."

Logemann stelde voor de gevangenisstraf daarom te beperken tot 24 maanden waarvan twaalf voorwaardelijk. De verdachte zit al bijna tien maanden vast. "Zware en heftige maanden", zei ze. "Ik wil dit echt niet meer, wil mensen niet meer pijn doen."

Bron: Leeuwarder Courant