Minnertsga, 31 maart 2023

Sibrich uit Minnertsga onder indruk van het Friese landschap

Sibrich Wijngaarden en Arnoud Wassenaar: 'Je botst nergens tegen huizen aan.' Foto: Niels Westra

Negen van de tien Friezen vinden natuur heel belangrijk, zo bleek deze week uit een enquête van het Planbureau Fryslân. En als je ze vraagt naar de belangrijkste functie van natuur zet 90 procent het ervaren van rust, stilte en een mooi uitzicht op de eerste plaats.

Jantien de Boer en Irene Overduin

Wie: Sibrich Wijngaarden (student pedagogiek) en Arnoud Wassenaar (student commerciële economie) uit Minnertsga
Waar: Op de Griene Dyk bij Minnertsga:

Jemig, wat een lastige vraag. Is de monumentale zeedijk die waarschijnlijk al in de elfde eeuw werd aangelegd natuur? En zijn de akkers eromheen natuur? Het is een grijze dinsdagochtend. De Griene Dyk baadt in stilte totdat in de verte, vanuit Minnertsga, twee figuurtjes aan komen wandelen.

Arnoud Wassenaar loopt hier zeker vijf keer per week. "Het is zo fijn rustig", vindt hij. "Het is een plek waar je tot jezelf kunt komen." Als het waait, dan waait het op de

Griene Dyk misschien wel meer dan elders. En als de zon schijnt, baadt het pad langs de akkers en de weilanden in tintelend licht.

‘Hier wordt gewerkt aan een vlinderidylle’, zegt een bordje bij een toegangshek. In de berm ligt een halfvergaan stuk landbouwplastic. Volgens onderzoeker Sjaak Moerman van het Planbureau Fryslân die Friezen ondervroeg over hun natuurbeleving is de scheidslijn tussen natuur en landschap onduidelijk. En dat klopt wel, zegt Arnoud. "Ik houd van dit landschap, en van de geschiedenis." Sibrich: "Je kunt heel ver kijken, je botst nergens tegen huizen aan."

Als je aan Sibrich vraagt wat natuur is, denkt ze aan vrijheid. Arnoud: "En ik denk aan een stukje groen waar je tot rust komt." Sibrich: "Ik kom hier ook voor mooie zonsondergangen. Dan zijn er soms ook wel andere mensen, maar toch ben je alleen." Of ze bij de dijk nietigheid vinden? Het gevoel dat ze mens zijn in een groter geheel? Gretig: "Ja! Dat is het."

"Je kunt heel ver kijken,
je botst nergens tegen huizen aan."

Ze knikken instemmend als ze horen dat negen van de tien ondervraagde Friezen het ervaren van rust en stilte en een mooi uitzicht de belangrijkste functie van natuur vinden. Arnoud: "’s Nachts zie je de vuurtorens van de Waddeneilanden flitsen. Je kunt echt ver kijken. En het is nog donker." Misschien is het eigenlijk geen natuur, erkent hij. Maar het voelt wel zo.

Bron: Leeuwarder Courant