Oudebildtzijl, 5 februari 2023

Baukje Fennema: een 'pelgrim van likmevestje'

Baukje Fennema lanceert haar boek met een culturele middag. Foto: Hoge Noorden/Jaap Schaaf (screenshot)

Schrijver en theatermaker Baukje Fennema (68) heeft haar bijzondere theatrale voettocht van Lauwersoog naar de kop van de Afsluitdijk voltooid. Het was een pelgrimsreis langs de waddenkust waarbij ze gezelschap kreeg van drie overleden mannen. Daarover schrijft ze in haar boek: Dijk van een verhaal.

Kirsten van Santen

Eigenlijk, eigenlijk is Baukje Fennema een pelgrim van likmevestje. Ze is zelf de eerste om dat te beamen, want inderdaad, ze deed haar voettocht in stukjes, had altijd haar mobieltje bij zich, genoeg geld op zak en er was vervoer beschikbaar voor naar huis.

Maar toch was het eenzaam, toch waren er hoos- en onweersbuien, hitte en mist, en was er introspectie, maar vooral: steeds was er het vermoeden en soms het zeker weten dat er meer is dan we in het hier en nu zien en ervaren.

Fennema’s theaterinitiatief draagt de naam Ithaka en dat is niet voor niets. Ithaka is het eiland waarnaar Odysseus na vele omzwervingen terugkeerde. Tijdens die thuisreis aanvaardde hij alle hobbels die hij tegenkwam, hij omarmde ze en probeerde ervan te leren.

Zo was de pelgrimsreis langs de Friese waddenkust die theatermaker en schrijver Baukje Fennema ni 2017 en 2018 ondernam ook. Ze is er gelouterd uit gekomen, voorzien van nieuwe inzichten over leven, liefde en dood en schreef er een boek over waarmee ze nu op tournee door Noord-Nederland is. Zondag vertelde ze erover in Oudebildtzijl, omringd door bevriende dichters en muzikanten onder wie Janny Vellinga, Baukje van der Meer en Kirsten Zwijnenburg.

Intens gevoel

De waddenkust spreekt tot Fennema: ze groeide op in Sexbierum en is inmiddels neergestreken in Oostmahorn. Het wad, de akkers, de wolken en de dijk vormen het landschap van haar jeugd. "Als jong meisje van vijf ervoer ik een intens gevoel van eenheid met dat landschap, en daar heb ik altijd naar terugverlangd."

Daarom ging ze lopen en tot haar verrassing werd ze tijdens haar voettocht begeleid door drie overleden mannen, een ex-geliefde, een oude vriend en haar vader. "Ik had contact met geliefden aan gene zijde en leerde om vrede te sluiten met de dood", vertelde Fennema zondag aan haar publiek in de Aerden Plaats in Oudebildtzijl. "Verdriet heeft zorg nodig, ik leerde aandacht geven aan wat er in mijn hart nog steeds schuurde.’’

Nederigheid

Over haar tocht, waarbij ze ook allerhande verhalen van kustbewoners, van vissers tot aardappelboeren optekende, vertelt ze in haar boek Dijk van een verhaal , dat ze in eigen beheer heeft uitgegeven. Het is een eerlijk, spiritueel relaas geworden over een vrouw die vrede sluit met haar bestaan.

Voettocht begeleid door drie overleden mannen

"Het zijn lessen in nederigheid en menselijkheid", zegt ze zelf, en: "Het is een spiritueel reisverslag, met drie onzichtbare mannen." Fennema toert de komende tijd door Noord-Nederland met haar boek, dat ze omlijst met een muzikaal en poëtisch programma.

Boek bestellen? Ithaka-baukje@online.nl
 
Tournee: 26/2 Boekenpassage Leeuwarden, 5/3 De Kalkman Wierum, 12/3 Podium Zuidhage Assen, 19/3 Doopsgezinde Kerk Holwerd.

Bron: Leeuwarder Courant