Oudebildtzijl, 17 februari 2023

Ouwe Syl hoopt op gekke bekermiddag in Steenwijk

De mist trekt op als de selectie van Ouwe Syl toewerkt naar het bekerduel met Olde Veste, foto dijks media

De mannen van Ouwe Syl gaan zaterdag een historische wedstrijd tegemoet. Het team uit de vierde klasse heeft zich door vijf bekerwedstrijden heenge-slagen en staat in Steenwijk tegenover d’Olde Veste ’54, een ploeg die vier klassen hoger speelt.

Anna Bos

Het is rustig in Oudebildtzijl op dinsdagavond. Op de voetbalclub hoor je het gelach en geschreeuw van dertien voetballers die aan het trainen zijn. Ze trappen op het enige verlichte veld van die avond een balletje over in de mist. Van spanning is er weinig te merken.

Ouwe Syl speelt zaterdagmiddag tegen Olde Veste. Op het Steenwijker gras zal worden beslist wie er doorgaat naar de volgende ronde in de beker. Beide teams draaien onderin mee in hun competitie. Er is alleen een klein verschil: Ouwe Syl speelt vierde klasse terwijl de mannen van Olde Veste ballen rondtrappen in de vierde divisie.

Contrast

Het succes in de beker vormt een contrast met de reguliere competitieverplichtingen van dit seizoen. Vorig jaar zijn de mannen van Ouwe Syl van de vijfde naar de vierde klasse gepromoveerd. Daar draaien ze nog niet echt lekker mee. In de laatste zeven wedstrijden heeft het geelzwarte team geen zege meer geboekt.

Tijdens de trainingspartij op dinsdagavond vliegt een bal ver over het doel. "Kijk, dat is nou een vijfdeklassebal." Bertus Dijkstra (65) kijkt naar het onderonsje van zijn spelers. Sinds dit jaar staat hij tijdens wedstrijden aan de zijlijn als leider van de ploeg. Volgens hem is het wennen voor de spelers om een klasse hoger te spelen. "Het niveau is toch anders."

Andere koek

Maar als het op de beker aankomt heeft het team iets extra’s, vindt Dijkstra. Hij vertelt hoe zijn jongens andere teams, waaronder SC Berlikum en Wykels Hallum, die beide een klasse hoger spelen, hebben uitgeschakeld. Al is de wedstrijd van zaterdag wel andere koek. Met een verschil van vier klassen voorziet de leider geen winst voor zijn ploeg. "Realistisch gezien maken we weinig kans."

Aan de zijkant van het veld houdt Matthijs Helfferich (17) ondertussen een balletje hoog. Hij kan zaterdag niet meedoen vanwege een blessure aan zijn enkel. Ook hij schat de kansen van Ouwe Syl niet heel hoog in. "Maar alles kan natuurlijk. In bekervoetbal gebeuren de gekste dingen."

Toen de spelers hoorden dat ze tegen Olde Veste zouden spelen, werd er volgens Helfferich aanvankelijk lacherig over gedaan. "We vonden het mooi. De laagste club in de beker moet tegen één van de beste ploegen spelen." Winst of geen winst, de geblesseerde spits vindt het goed dat zijn teamgenoten zover zijn gekomen. "Voor ons is dit alleen maar extra."

‘Nooit verloren van Olde Veste’

"Voor zover ik weet hebben wij nog nooit van Olde Veste verloren", zegt Pier Beeksma. "Waarschijnlijk hebben we er ook nooit tegen gespeeld", voegt hij lachend toe. De dertigjarige trainer gaat de wedstrijd nuchter in. "Wij gaan er natuurlijk wel heen om te winnen, maar met mijn boerenverstand zou ik zeggen dat zolang mogelijk geen goal tegen krijgen al mooi is."

Het bekerduel is voor de trainer een wedstrijd als alle anderen. Sterker nog, de komende competitiewedstrijd tegen Drogeham vindt hij misschien nog wel belangrijker. Daar staat meer op het spel voor zijn team, dat de twaalfde plek bekleedt in een competitie met veertien verenigingen. "De beker kan je toch niet zo snel winnen."

Gevarenzone

Tussen de spelers van gemiddeld 23 jaar staat Sjoerd Jan van der Meij. Met veertig jaren op de teller is hij de oudste speler van het team. De verdediger vindt het mooi dat ze zover zijn gekomen, maar voor hem is de competitie ook belangrijker. "We staan net als SC Cambuur wel in de gevarenzone als het op degradatie aankomt."

Op zijn borst draagt hij het wapen van de club waar hij facilitair manager is. Hij heeft dan ook een druk weekeinde voor de boeg. "Zaterdagochtend eerst naar de training van Cambuur, dan even snel een broodje eten en dan door naar Steenwijk." En dan zondag natuurlijk de derby tegen SC Heerenveen.

Zenuwachtig is hij niet. Al staat er voor Cambuur wel meer op het spel dan voor de club waar hij zelf al ruim twintig jaar speelt. "Cambuur moet punten pakken. Dat speelt wel in mijn hoofd." Maar zaterdag is eerst een ander team in blauwgeel aan de beurt. "Ik hoop op een leuke pot tegen Olde Veste."

‘Voor het dorp’

De verdediger schat dat hij twee of drie keer eerder zo ver is gekomen in de bekercompetitie. "We hebben wel vaker voor een bekerstunt gezorgd." De mentaliteit van zijn teamgenoten is alleen wel veranderd, merkt hij op. "Toen vochten we meer voor het dorp. Dat is nu anders."

‘Voor zover ik weet hebben wij
nog nooit van Olde Veste verloren’

Toch zijn de spelers wel gehecht aan hun club. "Spelers komen bijvoorbeeld terug van andere clubs om met hun familie of vrienden te kunnen spelen", legt Van der Meij uit. De aanwas van jeugd zorgt daarbij voor dynamiek in de groep. "Dat is mooi", vindt de doorgewinterde voetballer. "Die willen zich bewijzen aan de oude garde, en vice versa."

Besloten training

Over het spel dat het team tegen Olde Veste zal spelen, wil trainer Beeksma zich nog niet uitlaten. "Dat wordt op de besloten training van donderdag besproken", grapt hij. Zaterdag zal duidelijk worden met welke plannen hij komt om de Steenwijker mannen te verslaan.

Aan de locatie waar ze spelen zal het in ieder geval niet liggen. Ouwe Syl promoveerde vorig seizoen na een winst van 4-2 op VV Steenwijk. De geblesseerde Helfferich lacht. "Steenwijk ligt ons in ieder geval wel."

Bron: Leeuwarder Courant