Sint Annaparochie, 29 maart 2023

De BBB-nieuwkomers beginnen: 'Caroline had ook geen ervaring'

De 43 nieuwe Steateleden, Froukje de Jong-Krab links tweede rij © Omrop Fryslân, Onno Falkena

Met 137 noeiwbakken politici betreedt de BoerBurgerBeweging vandaag de twaalf Statenzalen. Wie zijn de volksvertegenwoordigers van de organisatie die belooft meer te zijn dan een boerenpartij, en hoe zijn ze klaargestoomd? Zeven Statenleden vertellen waarom zij zich bij BBB aansloten.

VOOR DE STREEKTAAL

Naam: Froukje de Jong

Leeftijd: 61

Woont in: Sint Annaparochie

Wordt Statenlid in: Friesland

Beroep: museummedewerker Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker

'Ik ben weliswaar getrouwd met een boer, maar ik heb me bij de BBB ingeschreven als burger. Voor alleen een boerenpartij hadden ze mij nooit gestrikt. De aandacht die BBB vraagt voor het platteland en streektalen spreekt mij erg aan. Ik heb een grote affiniteit met het Fries, maar ook met het Bildts, een streektaal in Noord-Friesland. Zelfs in het Guggenheim in Bilbao gaat het Baskisch voor het Spaans en het Engels. Dat is geen hindernis, maar iets eigens.

'Ik ben ook voortrekker van de Bildtse Aardappelweken. We presenteren kunst in aardappelschuren. De eerste editie was in 2008, toen nog niemand bezig was met het bij elkaar brangen van boeren en burgers.

"Voor alleen een boerenpartij
hadden ze mij nooit gestrikt"

'Wij hebben op een akkerbouwbedrijf geen koe die je kunt knuffelen. Maar wel die schuren, waar kunstenaars hun verrassende werk tonen. Mijn ervaring: als je voor elkaar openstaat, kun je veel van elkaar leren. Ook als je het niet met elkaar eens bent.'

Bron: De Volkskrant