Sint Annaparochie, 26 juli 2017

Coördinator Bildts dient ontslag in

Rennie Steensma Foto: facebook

Stichting Bildts Aigene zit zonder beroepskracht. Bestuur en gemeente houden toch vast aan hun streven alle Bildtse organisaties te laten samenwerken.

Rennie Steensma uit Sint Jacobiparochie heeft haar ontslag ingediend als coördinator van de Stichting Bildts Aigene. Hiermee verliest de nog nieuwe stichting met ingang van 1 augustus haar enige beroepskracht. Steensma diende haar ontslag half juni in vanwege twee hoofdredenen. De tien uren per week waarvoor zij aangesteld is, worden structureel overschreden. Herhaaldelijke oproepen voor meer ondersteuning richting het bestuur van Bildts Aigene en richting de gemeente het Bildt leverden niets op.

Ook constateert Steensma dat het hoofddoel van Bildts Aigene, het samengaan van vier organisaties op het gebied van de Bildtse taal en cultuur, niet lukt: "De vier partijen moesten één worden, maar in plaats daarvan ben ik de vijfde partij geworden." Ze benadrukt dat ze niet met ruzie is opgestapt, maar is wel teleurgesteld dat het hoofddoel niet bereikt kan worden.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 25 juli 2017

Geniemuseum Vught herdenkt militair Martijn Rosier

De betreffende baileybrug

Tien jaar na dato wordt in het Geniemuseum in Vught een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan Martijn Rosier. De militair uit Sint Annaparochie kwam op 26 augustus 2007 om in Afghanistan.

Martijn Rosier uit Sint Annaparochie, die tien jaar geleden op dertigjarige leeftijd sneuvelde tijdens een militaire missie in Afghanistan, krijgt een zuil met plaquette in het Geniemuseum in Vught. Rosier kwam in Uruzgan om het leven tijdens een zoektocht naar bermbommen. Een van deze explosieven, een IED-strike, ontplofte.

Rosier was de tiende Nederlandse militair die omkwam bij deze missie. Hij stierf op 26 augustus 2007. De militair was sergeant-1 van de 111 Pantsergeniecompagnie. Zijn compagnie plaatste destijds een geniebrug, een zogenaamde baileybrug, ter nagedachtenis aan hem op het oefenterrein bij Budel. Deze brug kreeg de naam sgt Martijn Rosierbrug en werd door de Koninklijke Militaire School (KMS) gebruikt bij oefeningen. Vooral om bewustwording te kweken over de risico’s van militaire missies.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 22 juli 2017

Foto: Fotografie Fryslân

Atelierroute Slikwerk breidt uit naar aangrenzende dorpen

Atelierroute Slikwerk breidt uit met het aangrenzende Tzummarum, Sexbierum en Pietersbierum.

Dat wordt gedaan naar aanleiding van de opheffing van de kunstenaarsvereniging Facit en de atelierroute van Franekeradeel.

Slikwerk is ditmaal op zaterdag 29 en zondag 30 juli. Een groot aantal kunstenaars stelt tijdens Slikwerk op het Bildt dan vanaf 13.00 uur hun atelier gratis open voor publiek. De ateliers zijn te herkennen aan een vlag met blauw-rood golfje. Overal vrij entree.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 20 juli 2017

Nieuw woonwijkje voor Sint Annaparochie

It winnend partoer fan Enno Kingma (rjochts) - Foto: Omrop Fryslân, Abe Visser

De invulling van het terrein waar ooit de Ulbe van Houtenschool in Sint Annaparochie stond is bekend. Naast een Aldi komen er 32 woningen.

De nieuwbouw start deze zomer in opdracht van woningcorporatie Wonen Noordwest Friesland. Een deel van de invulling van het leeggekomen terrein was al bekend. Daar komt een nieuwe Aldi-supermarkt met parkeerterrein.

De woningen aan de Kempenaerstraat en de Steven Huygenstraat bestaan uit zestien gezinswoningen en zestien levensloopbestendige huizen. Ze worden in juni 2018 opgeleverd. De huurprijs komt beneden de 600 euro per maand te liggen.

Met beplanting moet het buurtje een groene en vriendelijke uitstraling krijgen. Ook moet de nieuwbouw een warm sfeertje oproepen door het gebruik van oranje/rood metselwerk en gemixte rode en zwarte dakpannen.

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 20 juli 2017

Meisje (15) zwaargewond na botsing met auto in Holwerd

Foto 112 Fryslân

Een 15-jarige meisje uit Holwerd is woensdagavond zwaargewond geraakt bij een ongeval op de Ljouwerterdyk. De hulpdiensten werden gealarmeerd nadat het meisje al fietsend in botsing was gekomen met een 29-jarige automobilist uit een klein dorpje in de gemeente Het Bildt.

De jonge fietsster is met ernstig letsel per traumahelikopter naar het ziekenhuis overgebracht. Het is nog onbekend hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren. Daar wordt uitgebreid onderzoek naar gedaan.

De bestuurder van de auto bleef ongedeerd. Hij en andere getuigen is slachtofferhulp aangeboden. De N357 is enige tijd volledig afgesloten geweest. De auto met aanhanger is weggesleept door een berger.

Bron: Hart van Nederland
link Zie ook het bericht op 112 Fryslân >>

Minnertsgea, 19 july 2017

Enno Kingma-en-dy winne keatspartij Minnertsgea

It winnend partoer fan Enno Kingma (rjochts) - Foto: Omrop Fryslân, Abe Visser

De frije formaasjepartij yn Minnertsgea is woansdei wûn troch it partoer fan Enno Kingma, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar. Sy wûnen yn in spannende finale fan Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra mei alles oan de hang. It winnende partoer kaam mei 4-1 achter, mar wist de partij úteinlik dochs nei syn hân te setten.

By de froulju gie de winst nei it partoer fan Ilse Tuinenga, Wiljo Sijbrandij en Manon Scheepstra. Sy fersloegen yn de finale fan Anne Monfils, Nynke Sijbrandij en Marrit Zeinstra.

Der waard yn Minnertsgea ek keatst foar it goede doel. Per wedstriid wie der 200 euro beskikber en foar elke bûtenslach gie der 20 euro ôf. Uteinlik hat dat 1360 euro opsmiten foar de Stichting Stophersentumor.

Bron: Omrop Fryslân

Sint Annaparochie, 19 juli 2017

Steensma stapt op bij Bildts Aigene

Rennie Steensma in actie voor de Bildtse taal

Rennie Steensma stopt als coördinator van Stichting Bildts Aigene. Ze zegt per direct haar baan op, omdat er een onwerkbare situatie zou zijn ontstaan. Volgens Steensma ondervindt ze teveel tegenwerking van de gemeente en wordt er teveel van haar gevraagd. Een verschil van inzicht over de toekomst van Bildts Aigene met de gemeente was voor haar de druppel. ”Ik kin d’r niet meer tun fechte.”

Rennie Steensma werd vorig jaar april aangesteld als de enige betaalde kracht bij de nieuw opgerichte Stichting Bildts Aigene. Deze stichting, die er kwam op initiatief van de gemeente, heeft als primair doel om hét aanspreekpunt te worden voor mensen die contact met een Bildtse organisatie zoeken. Bildts Aigene is de paraplu met daaronder drie organisaties: Bildts Dokumintasysintrum, Kemmissy Meertalighyd en Stichting Ons Bildt.

De Aerden Plaats viel daar eerst ook onder, maar die wil volledig zelfstandig verder gaan. Het was nadrukkelijk de bedoeling dat naar een complete fusie van de verschillende partijen zou worden toegewerkt, om een zo stevig mogelijke organisatie voor het Bildts te krijgen in de nieuwe gemeente Waadhoeke.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 19 juli 2017

Escher in het graan

Henk Rusman heeft met Marco Goldenbelt en Sied van der Veen een kunstwerk in het graan gemaakt, dat bij voldoende enthousiasme onder boeren en kunstenaars een vervolg krijgt in 2018. FOTO THEO SPAN

Al jaren vormt het Bildtse graan een uitdaging voor kunstenaar Henk Rusman. Eindelijk mocht hij deze week het veld in om een proefkunstwerk te maken.

Henk Rusman woont en werkt op het Bildt, waar hij geniet van de wisselende seizoenen. Vooral als na de winter de verschillende gewassen de grond in gaan, ondergaat zijn omgeving een metamorfose. De strakke grauwe akkers veranderen in een patroon van groene tinten, allemaal mooi waar te nemen vanaf de Bildtdijken.

Als het graan dan wuivend in de wind staat, voelt hij zich uitgedaagd. "Niet zo zeer om te oogsten, maar om er eens een keer iets in te maken..." Iets vergelijkbaar met een graancirkel, maar dan in zijn eigen geometrische stijl, volgens wetmatige structuren. "Graan is het best, want dat tekent zo mooi. Je krijgt ook een echt 3D-effect en kunt heel gedetailleerd werken."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 18 juli 2017

Bildtse tieners komen uit hun comfortzone

Try-out in een aardappelschuur: Tryater probeert zijn dadaïstische voorstelling Karawane uit in een boerderij bij Sint Annaparochie. FOTO NIELS WESTRA

Bildtse tieners zijn net dadaïsten. Een groep scholieren woonde vorig week een sneak preview van Tryater bij en begon pardoes zelf met taal te spelen.

Theatermaken is een organisch proces – het groeit. Van dat proces waren scholieren van basisschool De Noordster in Nij Altoena vorige week getuige. Zij waren het ‘proefpubliek’ van de voorstelling Karawane, die Tamara Schoppert voor Tryater regisseert.

In de aardappelschuur van de familie De Jong-Krap aan de Oudebildtdijk bij Sint Annaparochie liet Schoppert fragmenten uit de voorstelling-in-wording zien, om te kijken of het een goede combinatie is, dada en tieners.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 17 juli 2017

Boterhoek stopt met bloemen en planten

Sietske en Gerard Boterhoek

Na 33 jaar stoppen Sietske en Gerard Boterhoek per 1 augustus met de verkoop van bloemen en planten. Het vele werk werd ze te zwaar. Maar de Stannebuurtsters houden niet op: in het najaar wordt Boterhoek omgetoverd tot een interieurzaak.

Nog een beetje onwennig laat Sietske Boterhoek me de prachtige tuin van hun pand aan de Van Harenstraat zien. Zo op de helft van de tuin wordt begonnen met de bouw van een muur. “Wij hewwe ’npart fan de tún ferkocht. ‘Wij hewwe werk ferkocht,’ saai ik tun Gerard,” zegt Sietske. Het onderhoud aan de enorme tuin werd teveel werk. “Wij krije d’r ‘n prot fragen over, maar de historise muur, die’t an de kant fan de Dordtse Straat ston, wort weer opboud.”

Ook het werk in de winkel werd ze te machtig. “Met fors binn’ je nooit klaar. Ok at de winkel dicht is mot je blomstikken make of fortbringe.” Als Fleurop-dealers bestrijken ze het hele gebied “fan Nije-Syl ant Tjummarum en Pains toe.” Gerard: “Dat is ’n heel eand rijen foor ’n blomstikky fan € 15,--.” “De forse blommen worden ôns gewoan tefeul. Gerard is forig jaar syk weest en is ok alweer 75 jaar.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 17 juli 2017

Alle geluk op één lot voor voetbalhuis

Makelaar Hendrik Kingma leidt Femke Guldemond en haar moeder Pia op de zolder rond. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De kans dat ze het krijgt is minimaal, maar Femke Guldemond heeft er alle vertrouwen in dat ze met het ene lot dat ze kocht voor de huizenloterij van voetbalclub Ouwe Syl, haar droomstulpje wint.

Het liep storm zaterdag bij het open huis. De voetbalclub verkocht 7908 loten. Guldemond (25) zou zomaar eens de nieuwe eigenaresse van de gele bungalow met een waarde van 200.000 euro aan de rand van Oudebildtzijl kunnen worden. "As it geluk my gund is, dan leau ik dat ik win", zegt ze met een zelfverzekerde blik.

De Leeuwardense was een van de vele kijkers die langskwamen om de loterijwoning die de voetbalclub van Oudebildtzijl weggeeft te bewonderen. De vereniging bestaat vijftig jaar en viert dat met een opmerkelijk initiatief: een loterij met als hoofdprijs een vrijstaand huis. Deelnemers betalen 98 euro voor een lot.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>      GPTV Kijk ook even binnen met de Leeuwarder Courant >>

Oudebildtzijl, 15 juli 2017

Lotenverkoop huis vv Ouwe Syl loopt goed

Inzet van de lotingsactie

Het gaat goed met de bijzondere lotingsactie van voetbalvereniging Ouwe Syl, vindt bedenker Anne Polstra: al meer dan 1330 loten zijn er verkocht. De potentiële opbrengst van de loting bedraagt nuruim 130.000 euro. Om uit te kunnen en de actie door te laten gaan, moeten er op 11 november van de 7908 loten minstens 5700 zijn verkocht.

Begin mei startte de actie, waarbij mensen met een lot van 98 euro kans maken op een huis in Oudebiltdzijl ter waarde van 200.000 euro. Het huis stond voor de actie ongeveer een half jaar te koop en is van Tjeerd Polstra, de broer van Anne, die het huis gedurende ruim tien maanden uit de verkoop heeft gehaald.

Anne Polstra: "We zien dat het gemiddeld aantal loten dat we verkopen alleen maar toeneemt. We hebben dus goede hoop dat we de 5700 gaan halen. De tijdsdruk zal daarbij straks ook helpen. Ik hoor veel mensen zeggen: 'O ja, ik moet ook nog zo’n lot kopen.’ Mensen hebben nu nog vier maanden, maar vlak voor 11 november zal het vast snel gaan met de laatste loten.”

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Minnertsgea, 14 july 2017

Bûtenslach kostet jild by keatsferiening Minnertsgea

Keatsferiening Minnertsgea komt mei in nij idee om it keatsnivo te ferbetterjen. De manlju en froulju dy't nije wike woansdei de haadklassewedstriid fan Minnertsgea keatse, krije minder prizejild as sy ferkeard opslaan. Dy dei binne der 15 partijen en foar elke partij is der 200 euro beskikber, mar by in bûtenslach fan de winnende partij giet dêr 20 euro fan ôf.

It giet de keatsferiening net allinnich om in better nivo, der wurdt op dizze wize ek jild ynsammele foar it goede doel: Stichting Stophersentumoren.nl. Yn Minnertsgea binne op it stuit trije minsken dy't in harsentumor ha en dêr wol de klup graach wat foar dwaan. "Hoe mear as de keatsers oerhâlde oer de hiele dei, datselde bedrach giet nei de stichting ta", sa seit foarsitter Jacob Wassenaar fan de keatsferiening Minnertsgea.

It inisjatyf wurdt sponsore troch it bedriuw Daalimpex út Harns en leanbedriuw Joostema út Minnertsgea. Neist it sponsorjild is der neffens Wassenaar ek noch it standert prizejild foar de keatsers. De haadklassepartij is op woansdei 19 july en begjint om 15.30 oere.

Bron: Omrop Fryslân

Sint Annaparochie, 12 juli 2017

Naambord Meester Rinzeplein onthuld bij afscheid Rinze Kooistra

Bij het afscheid van Rinze Kooistra is het Meester Rinzeplein onthuld bij de basisschool. (Foto OBS De Toverbal)

Rinze Kooistra heeft vandaag afscheid genomen als leerkracht en coördinator van de NT2 school De Toverbal uit Sint Annaparochie. Bij zijn afscheid is het Meester Rinzeplein onthuld bij de basisschool.

Kooistra is meer dan veertig jaar werkzaam geweest in het onderwijs in de gemeente het Bildt en gaat nu met vervroegd pensioen.

De laatste vijftien jaar van zijn onderwijscarrière richtte Kooistra zich op het NT2 onderwijs op OBS De Toverbal. NT2 staat voor Nederlands als tweede taal dat gegeven wordt aan anderstaligen binnen het Nederlandse taalgebied.

Kooistra werd vandaag samen met zijn vrouw Tjitske van huis opgehaald met een Rolls-Royce. Bij de school werd niet alleen het naambord onthuld met de naam Meester Rinzeplein, ook was er een goocheloptreden door zijn collega’s. Hij is namelijk een groot liefhebber van goochelen en heeft tijdens zijn tijd op De Toverbal menige goocheltrucs getoond aan de kinderen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 12 juli 2017

Zwerfvuil, weg ermee

FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Zo’n twintig zakken met zwervuil, een plastic trapauto en een handvol fietskettingkasten. Dat was gisteren de oogst van een schoonmaakactie van 125 tweedeklassers van de scholen Ulbe van Houten De Foorakker in Sint Annaparochie.

Ze gingen in groepen onder andere langs de Blikvaart, door het park en door het centrum.

De actie hoort bij een lespakket over zwerfvuil, dat slechte gevolgen kan hebben. Zo vertelde veehouder Kolkman over de frisdrankblikjes in zijn weiland. Koeien overleven het soms niet als er scherpe blikresten in de maag zitten.

link Lees ook het bericht op de gemeentelijke website >>
Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 11 juli 2017

Initiatiefnemer van de verloting is huiseigenaar Anne Polstra. Burgemeester Krol verricht de trekking. (Foto Verloterij.nl)

Gerrit Krol trekt lot huizenwinnaar

Burgemeester Gerrit Krol van de gemeente Het Bildt zal op 11 november de trekking verrichten in de loterij waarbij een huis in Oudebildtzijl wordt verloot.

Als eerste club in Nederland kreeg voetbalvereniging Ouwe Syl een vergunning voor een loterij waarbij een woning kan worden gewonnen. De club met zo’n 150 leden wil op deze manier geld bij elkaar brengen voor renovatie van het sportcomplex.

De winnaar krijgt het vrijstaande huis ter waarde van 200.000 euro vrij op naam. Er zijn bijna achtduizend loten beschikbaar,à 98 euro.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 11 juli 2017

CBS De Slotschool

CBS De Slotschool vangt peuters Kids First op na zomervakantie

CBS De slotschool in Sint Annaparochie biedt na de zomervakantie opvang voor peuters. Dat betreft en samenwerking met Kids First. Er worden verspreid over twee dagdelen acht tot tien peuters opgevangen. Daarnaast is er een dagdeel ingeruimd voor Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE).

De wens tot de opvang werd gedaan door de peuterspeelzaal van Kids First. "Op die manier verwachten we een goede afstemming van aanbod en leerlijnen en is de stap naar een basisschool zo klein mogelijk", zegt Rein Reidsma, directeur van CBS De Slotschool.

In de vakantie wordt één van de lokalen geschikt gemaakt voor de peuterspeelzaal. Vanuit de peuterspeelzaal komen juf Anneke en meester Riekele mee als leiding.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 11 juli 2017

Leerlingen het Bildt aan de slag met aardappel in DaDa stijl

Diverse activiteiten rondom de aardappel. (Foto Loet Hin)

De leerlingen van drie basisscholen in de gemeente het Bildt gaan de komende twee weken aan de slag met de aardappel.

De lessen zijn geïnspireerd op kunstenaars. Een aantal daarvan werkte in de Dada stijl en maakte gebruik van aardappelstempels om onder andere. teksten aan te brengen.

Bij het project op de scholen worden in de Dada stijl kunstwerken vervaardigd met jute aardappelzakken en aardappelstempels en worden tafelkleden gestempeld. Ook zijn er workshops gedichten schrijven en vertalen. Zo komt een akkerbouwer in de klas bij de jongste groepen. Terwijl de oudste leerlingen op de fiets op excursie gaan naar een akkerbouwbedrijf. Daarnaast is er voor alle groepen een kook- en voedingsles.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 10 juli 2017

Project zwerfafval op het Bildt

Sint Annaparochie en de omgeving van Berltsum krijgen op morgen een flinke schoonmaakbeurt.

In totaal 125 tweedejaars leerlingen van de scholengemeenschap Ulbe van Houten en De Foorakker trekken erop uit om zwerfafval op te ruimen.

Voor ze gaan rapen, zijn ze te gast bij bedrijven die hun verhaal vertellen over afval.

Zoals veehouder Kolkman uit Sint Annaparochie die uitlegt wat voor consequenties het voor zijn vee heeft als er zwerfafval in een weiland belandt.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees ook het artikel in de Franeker Courant >>

Berltsum, 5 juli 2017

Hoofdrolspelers dragen spektakelstuk Bauck!

Geketend en op de knieën gedwongen, maar nooit verslagen: Marieke Zwart speelt een glansrol in theaterspektakel Bauck! (foto: Jan Bonefaas)

Heroïsche gevechten, een prachtig decor en goed spel. Op enkele schoonheidsfoutjes na overtuigde openluchtspel Bauck! in het Hemmemapark bij Berltsum tijdens de première afgelopen vrijdag. Het stuk leunt iets teveel op visueel spektakel, maar de jonge (Marieke Swart) en oudere (Jantien Hoekstra) Bauck tillen het stuk naar een hoger plan.

Bauck! gaat over de “eerste Friese vrijheidsstrijdster”, Bauck van Popma/van Hemmema. In 1496 verdedigde de van Terschelling afkomstige vrouw met succes het kasteel Hemmema in Berltsum tegen de vijand, Groninger Friezen (de ‘Vetkeapers’) en Duitse huurlingen. Schrijver Sybe Joostema diepte haar geschiedenis uit en zet haar centraal in Bauck! Diverse keren wordt ze in het stuk vergeleken met Jeanne d’Arc. Bauck heeft die mythische status van haar Franse voorgangster nooit bereikt, maar Joostema doet zijn best om aan te tonen dat ze dat wel degelijk verdient.

Bauck wordt prachtig vertolkt door Marieke Swart en Jantien Hoekstra. Beide vrouwen tillen het openluchttheater naar een hoger niveau. Zowel Swart als Hoekstra leggen ziel en zaligheid in hun personage, en blazen leven in de voor velen onbekende Bauck. Zang, dramatiek en spel: het klopt allemaal. Omdat beide qua karakter en spel op elkaar lijken, is het na de pauze, als Hoekstra Bauck speelt, volstrekt natuurlijk dat zij de rol van Marieke uit het eerste bedrijf overneemt.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Minnertsga, 5 juli 2017

Stichting Vrienden van In Bildt start crowdfundingsactie voor nieuwe inrichting winkel bij dagbesteding

Het doel is om in de zomer tweeduizend euro te hebben opgehaald voor de inrichting. In september start vervolgens de verbouwing van de winkel. (Foto In Bildt)

De Stichting Vrienden van In Bildt start met een crowdfundingsactie om een nieuwe inrichting mogelijk te maken voor de in januari geopende winkel bij de dagbesteding in Minnertsga. Het doel is om in de zomer tweeduizend euro te hebben opgehaald. In september start vervolgens de verbouwing.

Met de nieuwe inrichting moet volgens Roelof Santing, voorzitter van de stichting, een impuls worden gegeven aan de werkomgeving en -sfeer in de winkel. De Stichting Vrienden van In Bildt realiseerde zelf de bouw en inrichting van de winkel, waar cliënten van In Bildt hun zelfgemaakte producten tonen en verkopen. Ook bij andere zorgaanbieders gemaakte producten zijn er te koop. Terwijl in de loods achter de winkel meubelen staan uitgestald.

"Bij de inrichting valt te denken aan een balie, kassa en stellingen, maar ook aan schilderen en vloerbedekking. De werkruimte achter de winkel is momenteel al opgeknapt", zegt Santing.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 4 juli 2017

Hein Jaap Hilarides en Gerard de Jong

Gerard de Jong en Hein Jaap Hilarides officieel benoemd als 'dichters en skrivers der gemeente 't Bildt'

De Bildtskrivers Gerard de Jong en Hein Jaap Hilarides worden donderdag tijdens de RadeRaad van de gemeente het Bildt officieel benoemd als 'dichters en skrivers der gemeente 't Bildt'.

De Jong en Hilarides willen de Bildtse taal in al haar facetten uitdragen. Aan de hand van proza, gedichten, optredens en onder andere vlogs zetten zij op alle mogelijke manieren de Bildtse taal en cultuur maandelijks in de schijnwerpers.

Dat doen zij laagdrempelig en toegankelijk voor de Bilkerts en voor alle andere inwoners van de toekomstige gemeente Waadhoeke.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 3 juli 2017

Stroomklanten terug naar bron in Sint Annaparochie

Flink wat mensen kwamen zaterdag af op de open dag bij de lokale energieproducent Gorrit Jansen. FOTO’S SIMON BLEEKER

Marina van der Werf doet veel om het milieu te sparen. Maar voor haar reisdoel van zaterdag had ze wel een portie CO2-uitstoot over.

"Heel leuk", spreekt ze op het erf van boer Gorrit Jansen in Sint Annaparochie. Op het eerste gezicht is daar niet heel veel bijzonders te zien: een tent (met flink wat mensen erin en erbuiten), een toilet (waar compost wordt gemaakt) en een windmolen op leeftijd.

Het aantal bezoekers verrast haar. Op een weiland staan tientallen auto’s geparkeerd. Alles staat hier zaterdagmiddag in het teken van duurzame energie. Van der Werf is er voor uit Meppel gekomen, samen met haar kennis Mary de Wit. Niet met het openbaar vervoer maar gewoon in de auto. Liefst zou ze elektrisch rijden, maar dat zit er niet in.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 3 juli 2017

Beetsterzwaag even De Stijl-dorp

De Stijl-Hundertwasserhuisjes van de school uit Sint Annaparochie. FOTO JILMER POSTMA

Het is kunststroming De Stijl die dit jaar de klok slaat in Drachten, maar ook het omringende gebied geniet mee. Beetsterzwaag stond dit weekeinde bol van rode vlakken en zwarte lijnen tijdens het negende Kunstweekend.

De organisatie van het Kunstweekeinde Beetsterzwaag hoefde niet lang na te denken waar het zwaartepunt dit jaar zou liggen. Na Jeroen Bosch in 2016 was het in 2017 de beurt aan Rietveld, Mondriaan en de gebroeders Van Doesburg en alles wat daar uit voortvloeit.

Eyecatcher was de bijzondere productie van scholieren van scholengemeenschap Ulbe van Houten in Sint Annaparochie. De leerlingen hadden ‘het klinische’ van De Stijl doorbroken door het te combineren met elementen uit het werk van de Oostenrijkse hippie-architect en –schilder Friedensreich Hundertwasser. Swingende huisjes, met organische vormen, in het kenmerkende rood-geel-blauw-zwart van De Stijl. Een vrolijk geheel.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Minnertsga, 3 juli 2017

Provincie Friesland neemt N393 Minnertsga onder handen, morgen start voorbereidende werkzaamheden

Hermanawei

De provincie Friesland start in september met onderhoud aan het asfalt van de N393 wordt door de Provincie Fryslân in Minnertsga.

Voorafgaand aan de werkzaamheden wordt dinsdag 4 juli begonnen met herstelwerkzaamheden aan de riolering aan de Hermanawei en de Ferniawei in het dorp. Het werk wordt in opdracht van de gemeente het Bildt uitgevoerd door aannemersbedrijf Sweco.

Met het groot asfaltonderhoud door de Provincie Friesland in september worden ook alle putkoppen in de rijbaan van de N393 vervangen. "Hiermee hopen wij dat de klachten over rammelende putdeksel s zijn opgelost”, aldus de gemeente het Bildt.

Bron: Franeker Courant

 
archief 2017 (2e kwartaal)
archief 2017 (1e kwartaal)
archief 2016 (4e kwartaal)
archief 2016 (3e kwartaal)
archief 2016 (2e kwartaal)
archief 2016 (1e kwartaal)
archief 2015 (4e kwartaal)
archief 2015 (3e kwartaal)
archief 2015 (2e kwartaal)
archief 2015 (1e kwartaal)
archief 2014 (4e kwartaal)
archief 2014 (3e kwartaal)
archief 2014 (2e kwartaal)
archief 2014 (1e kwartaal)
archief 2013 (4e kwartaal)
archief 2013 (3e kwartaal)
archief 2013 (2e kwartaal)
archief 2013 (1e kwartaal)
archief 2012 (4e kwartaal)
archief 2012 (3e kwartaal)
archief 2012 (2e kwartaal)
archief 2012 (1e kwartaal)
archief 2011 (4e kwartaal)
archief 2011 (3e kwartaal)
archief 2011 (2e kwartaal)
archief 2011 (1e kwartaal)
archief 2010 (4e kwartaal)
archief 2010 (3e kwartaal)
archief 2010 (2e kwartaal)
archief 2010 (1e kwartaal)
archief 2009 (4e kwartaal)
archief 2009 (3e kwartaal)
archief 2009 (2e kwartaal)
archief 2009 (1e kwartaal)
archief 2008 (4e kwartaal)
archief 2008 (3e kwartaal)
archief 2008 (2e kwartaal)
archief 2008 (1e kwartaal)
archief 2007 (4e kwartaal)
archief 2007 (3e kwartaal)
archief 2007 (2e kwartaal)
archief 2007 (1e kwartaal)bezoekers statistieken