Drachten, 14 november 2019

Foto JIlmer POstma

Reuzenscherm Faber vestigt aandacht op opleiding

Hoe vestig je de aandacht op de opleiding podium- en evenemententechniek, zodat je bedrijf ook straks voldoende personeel heeft?

Koud kunstje voor Faber Audiovisuals uit Sint Annaparochie. Dat zette gisteren ‘gewoon’ een megascherm van 90 vierkante meter bij ROC Friese Poort in Drachten.

De truck stond werkeloos in Oostenrijk, omdat wintersportwedstrijden wegens gebrek aan sneeuw niet doorgingen. Faber en Friese Poort bieden de verkorte opleiding samen aan.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 13 november 2019

Eerste exemplaar De Klaine Prîns voor Erik van Muiswinkel

Erik van Muiswinkel (© Eigen foto)

Erik van Muiswinkel krijgt vrijdag 15 november het eerste exemplaar uitgereikt van de Bildtse versie van het kinderboek De Klaine Prîns. De cabaretier komt daarvoor naar Ons Huis in Sint Annaparochie.

De Kleine Prins is een van de meest vertaalde kinderboeken ter wereld. ,,In hoefeul talen dut al útgeven is, fâlt niet meer bij te houwen’’, zegt Jan de Groot van Bildts Aigena. Aan die lange rij vertalingen wordt nu dus ook een Bildtse versie aan toegevoegd, dankzij de samenwerking tussen Bildts Aigene en uitgeverij Louise uit Grou.

De presentatie van het boek is vrijdagmiddag om 16.00 uur in Ons Huis in Sint Annaparochie. Belangstellenden zijn welkom.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 12 november 2019

Domela 'weer' in Sint Annaparochie

Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919).

Het is 18 november 100 jaar geleden dat Ferdinand Domela Nieuwenhuis is overleden. Zondag 24 november gaan drie sprekers in de Van Harenskerk in Sint Annaparochie in op de persoon Domela Nieuwenhuis, en op de zogenoemde Bildtse kwestie.

Op 24 november 1889 werd een geruchtmakende vergadering belegd door de Afdeling Sint Annaparochie van de Ned. Bond voor Algemeen Kies- en Stemrecht met als spreker Ferdinand Domela Nieuwenhuis.

Omdat er onder de landarbeiders veel onrust was werden er veel mensen verwacht. Dat was de reden dat voor deze gelegenheid de Van Harenskerk door de kerkvoogdij van de Hervormde Gemeente ter beschikking was gesteld.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Noordbroek, 12 november 2019

Publiek geniet van orkesten tijdens HaFaBra-concert

Foto's: Albert Bergman en Rick Warmenhoven.

Fanfare Burdine Noord-Friesland (Sint Annaparochie en Vrouwenparochie) en Brassband Heman uit Zuidwolde (Gr.) waren zaterdagavond te gast op het HaFaBra-concert van Muziekvereniging Oosterbroek uit Zuidbroek. Ze traden allemaal op in mfc De Noordsuythoeve in Noordbroek. Het concert trok meer dan 100 muziekliefhebbers. De sporthal was voor deze gelegenheid omgebouwd tot sfeervolle concertzaal.

De orkesten namen het publiek mee in de variabele wereld van de blaasmuziek. Ladyspeaker Jannie Keesom vertelde op enthousiaste wijze over de verschillen tussen de orkesten en de verhaallijnen van de muziekstukken. De dirigenten Aline Werkman-Schipper (Heman) en Arend Gerds (Burdine en Oosterbroek) en hun orkesten vermaakten de bezoekers op zeer aangename wijze.

Bron: menterwolde.info

Sint Annaparochie, 11 november 2019

Foto: Ytzen Korf

Auto botst tegen lantaarnpaal in Sint Annaparochie

Maandagmiddag rond half vier is een automobilist met zijn auto in botsing gekomen met een lantaarnpaal.

Een ambulance kwam samen met de politie met spoed ter plaatse. Het anbulancepersoneel heeft de bestuurder gecontroleerd, maar het is onbekend of deze gewond is geraakt. Een berger heeft voor de afsleep van de auto gezord,

De toedracht van het ongeval is nog onbekend.

Bron: NoorderNieuws
link Lees het hele artikel >>

Menaam, 11 novimber 2019

Ys Andringa

Even Bildts haalde Ys Andringa foor 't foetlicht

Saterdeg waar de hele útsending fan Even Bildts op Radio Eenhoorn wijd an Ys Andringa. Ys Andringa (1907-1995), de winkelman fan de koöperasy in Sint-Anne, waar alom bekind. Hij waar soa'n begryp dat syn seun niet âns as Jan Ys noemd worde en 'n prot kines noemden syn frou Hillie meestal frou Ys. Ys Andringa ston fooral bekind om syn humor en syn mâlle infallen.

Fier gasten haalden hur herinnerings an Ys op. Timen Dykstra waar as jonge bij Ys de winkelknecht die't ok 't súttelen foor syn reken nom. Ys Andringa mocht ok graag teneelspeule. Fooral in 'n blijspel foelde hij 'm as 'n fis in 't water. Geertsy Wijmenga waar tegelyk met Ys lid fan de teneelferening in Sint-Anne. Hoite Spijkstra en Willem Hiemstra hadden baidegaar as kaatser en as bestuurslid met Ys te maken had.

Hier is de útsending nag 'n keer te belústeren:     

Bron: Radio Eenhoorn

Sint Jacobiparochie, 11 november 2019

Emanuel Lasker 2 remise tegen De Twee Kastelen 1 uit Buitenpost

Het tweede team van schaakclub Emanuel Laker speelde deze vrijdagavond thuis tegen het eerste team van schaakclub De Twee Kastelen uit Buitenpost.

Lasker heeft voor een kleine gemeenschap een erg sterke schaakclub: er speelt een achttal landelijk op hoog niveau, en in de Friese schaakbond doet het eerste viertal mee om het kampioenschap in de hoofdklasse.

Het tweede team van Lasker speelt (net als DTK 1) een niveau lager en is vaak een pels in de luis van DTK. De voorgaande vier wedstrijden tussen deze twee teams eindigden elk in een gelijkspel, en ook deze avond werd het 2-2.

Bron: Rtv NOF
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 10 november 2019

Bildts Songfestival: Lisette Kuiken kwam, zong en overwon

Lisette Kuiken bij de prijsuitreiking

Lisette Kuiken wint opnieuw de eerste prijs op het Bildts Songfestival. Zij vertolkte het nummer 'Glitter en Gold' van Rebecca Ferguson. De tweede prijs ging naar Wesley Wassenaar met 'Ik kan het niet alleen'van De Dijk. Als derde kwam Gjalt Visser uit de bus. Hij zong 'Creep' van Radiohead. De publieksprijs ging tenslotte naar de dames van Potentieel Geheel met 'Potentie', Stefan en Sean Ft. Bramkrikke.

De winnares is inmiddels al jaren een vaste waarde op het Bildts Songfestival. Lees maar mee: 2018 tweede, 2017 eerste, 2016 tweede, 2014 derde en in 2013 won ze ook al de eerste prijs.

Volgend jaar wordt de vijfendertigste editie van het Bildts Songfestival georaganiseerd. Door de organisatie is aangekondigd dat dat een bijzondere aflevering zal worden.

Bron: bildtssongfestival.nl

Westhoek, 9 november 2019

Alles over plan getijdenkunstwerk Westhoek

Niet iedereen was bij de info-avond van Sense of Place op 30 oktober j.l. Voor wie niet geweest maar wel benieuwd is, heeft Streekbelang Oost- en Westhoek het gepresenteerde plan op een rij gezet.

Dit project maakt deel uit van een serie projecten in gang gezet door Sense of Place. Sense of Place maakt met culturele landschapsprojecten de unieke waarden van natuur, landschap en cultuurhistorie van het bijzondere UNESCO werelderfgoed Waddengebied zichtbaar voor een breder publiek. De regio krijgt hiermee tegelijk een economische en sociaal-maatschappelijke impuls.

Sense of Place initieert zelf projecten, maar ondersteunt ook vaak de initiatieven van lokale gemeenschappen en helpt deze te realiseren. De projecten hebben respect voor de cultuur en natuur van het gebied en vertellen het verhaal van de locatie en het landschap. Ze geven de plek daarmee extra aantrekkingskracht en betekenis: a Sense of Place.

Bron: streekbelangoost-enwesthoek.nl
link Lees het hele artikel >>

Ferwert, 9 november 2019

Parijs was nog sneller bereikbaar dan Ameland

Passagiers stappen aan boord van de Willy vanaf de dijk bij Zwarte Haan voor een tocht naar Ameland: Foto: Bildts Dokumintasysintrum / FD

Verplaatsing van de veerdam van Holwerd naar Ferwert is een van de mogelijke oplossingen voor de problemen met de vaargeul naar Ameland. Eeuwen geleden was er ook al een verbinding met Ferwert, naast vele andere plaatsen.

Na de inpoldering van het Bildt rond 1500 is er nog een verbinding vanuit Oudebildtzijl geweest, die na nieuwe inpolderingen omstreeks 1600 werd verplaatst naar Nieuwebildtzijl. Die dienst verviel na de inpoldering van de Bildtpollen in 1715. Daarna werd nog tot het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw vanuit Zwarte Haan naar buurtschap Ballumerbocht op Ameland gevaren. Na de afsluiting van de Zuiderzee met de Afsluitdijk veranderden de stromingen waardoor de vaargeul naar Ameland moeilijker te bevaren werd.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 9 november 2019

Rein Hagenaars neemt afscheid van woningcorporatie Wonen Noordwest Friesland

Rein Hagenaars nam na zestien jaar afscheid als bestuurder van Wonen Noordwest Fruiesland FOTO: HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

Na zestien jaar neemt Rein Hagenaars afscheid als bestuurder van woningcorporatie Wonen Noordwest Friesland. Rein Hagenaars (67) is inmiddels een week met pensioen, maar voor een gesprek over het corporatiewerk maakt hij nog graag een uurtje vrij. Het onderwerp gaat hem aan het hart. "Dat zal ook nog wel even zo blijven. Ik ben en blijf betrokken bij de volkshuisvesting.”

Hagenaars solliciteerde in 2003 op de vacature van bestuurder bij Wonen Noordwest Friesland. Hij wilde nog eens iets anders, na zijn jaren bij corporaties in Rotterdam en Hillegom. Hij kreeg de baan en kwam terecht in een andere wereld. "Ik ging van de stad naar het platteland. Dat was een groot verschil. In Rotterdam en Hillegom had ik te maken met stadsvernieuwingsproblematiek en een overspannen woningmarkt. In Friesland was de markt rustiger, maar stond de leefbaarheid in de dorpen wel onder druk. Die leefbaarheid hebben we bij Wonen Noordwest echt op de agenda gezet.”

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 9 november 2019

Ook in Sint Anne en Oudebildtzijl Verhalenavond

Verhalenavond in de Aerden Plaats. FOTO KIRSTEN ZWIJNENBURG

De Verhalenavond bij de start van Culturele Hoofdstad 2018 trok veel bezoekers en gaat daarom vrijdag 15 november op herhaling. Die avond worden op 150 locaties in Friesland, onder meer in St. Anne, Oudebildtzijl, Franeker, Harlingen, Wjelsryp en Skingen tussen 19.00 en 22.00 verhalen verteld.

Dietske Bouma vertelt in de Aerden Plaats in het Fries "Brek troch die muorre hinne, stien foar stien foar stien..” Daarna brengt Klaske Miedema haar interpretatie van een autobiografisch verhaal van Martine Bijl ten gehore, in het Bildts. Om 20.30 speelt Hein Jaap Hilarides boogiewoogie op piano en vertelt verhalen als ode aan de grote boogiewoogie-pianisten: Rob Hoeke, Meade Lux Lewis, Pia Beck en Dr John. Aansluitend zijn Klaske en Dietske nog een keer te beluisteren.

De rijke geschiedenis van Smeding Groenten en Fruit begint in 1934 in Wommels. De producten werden via de veiling ingekocht en door Rients Smeding met paard en wagen langs de deuren verkocht. In 2019 bestaat het familiebedrijf 85 jaar en is Smeding de grootste leverancier van AGF aan de foodservice in Nederland. Algemeen directeur Sjaak Smeding neemt zijn publiek mee in de historie van Smeding en de vele ontwikkelingen die het bedrijf heeft doorgemaakt. Hij vertelt het verhaal viermaal in het bedrijf aan d Opfaart 1 in Sint Annaparochie.

Bron: Franeker Courant

Sint Jacobiparochie, 9 november 2019

Basisschool De Twiner krijgt weer voldoende

Op basisskoal De Twiner in St.-Jabik het Sytse Buwalda frijdeg syn nije Bildtse kynderboeky ‘Bruno en Svenson’ presinteerd. (BP)

Basisschool De Twiner in Sint Jacobiparochie heeft van de Onderwijsinspectie de beoordeling 'voldoende' gekregen.

Bij een eerdere controle oordeelde de inspectie nog negatief over de school en kreeg die het stempel ‘onvoldoende’.

In de jaarstukken van scholenkoepel Elan over 2018 stond de school nog in de categorie ‘onvoldoende’.

In een nieuwsbericht over Elan, vorige week in deze krant, stond op grond daarvan dat De Twiner wat de inspectie betreft in de gevarenzone zat. Dat is nu niet meer zo.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 8 november 2019

Stikstofvrij

Op Campus Middelsee in Sint Annaparochie wordt niet alleen in teams gewerkt voor de Lego League, maar hebben leerlingen zich ook gebogen over oplossingen voor het stikstofprobleem.

Leerling Mats van klas 3 denkt dat de meeste mensen in de toekomst geen auto meer zullen hebben. Iedereen maakt gebruik van zelfrijdende voertuigen die hun eigen energie opwekken.

Via een app kun je vervoer regelen. De parkeerplaatsen die vrijkomen, kunnen verruild worden voor meer groen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 6 november 2019

Ys Andringa op Lammetsymet

Even Bildts haalt Ys Andringa foor 't foetlicht

Ys Andringa (1907-1995), de winkelman fan de koöperasy in St.-Anne, waar alom bekind. Hij waar soa’n begryp dat syn seun niet âns as Jan Ys noemd worde en ’n prot kines noemden syn frou Hilly meestal frou Ys. Ys Andringa ston fooral bekind om syn humor en syn mâle infâlen.

Wij hewwe fier gasten froegen om hur herinnerings an Ys met ôns te delen. Timen Dykstra waar as jonge bij Ys de winkelknecht die’t ok ’t súttelen foor syn reken nam. Hij kin heel wat over de femily Andringa fertelle. Ys Andringa mocht ok graag teneelspeule. Fooral in ’n blijspul foelde hij him as ’n fis in ’t water. Geertsy Wijmenga waar toegelyk met Ys lid fan de teneelferening in St.-Anne.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 6 november 2019

Leerlingen Slotschool sluiten Wetenschap en Technieklessen af met een certificaat

De leerlingen van de Slotschool in Sint Annaparochie tonen trots hun certificaat dat ze na afloop van de Wetenschap & Technieklessen ontvingen. FOTO CAMPUS MIDDELSEE

Leerlingen van CBS de Slotschool in Sint Annaparochie volgden lessen Wetenschap en Techniek op Campus Middelsee. Na afloop kregen ze een certificaat.

Het werd nog een spannende middag, want tijdens de laatste lessen waren ook de ouders en eventueel grootouders aanwezig bij de lessen. Ze moesten goed opletten om de leerstof te volgen die de leerlingen hen aanboden. Want alleen toekijken was niet aan de orde, ze gingen ook zelf aan de slag met de robots. En dat ging niet altijd even soepel, tot groot vermaak van de leerlingen.

Na een korte toespraak door directeur Eelco Bruinsma werden de certificaten uitgereikt door de docenten Hoefakker en Lejeune.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 6 november 2019

Edo Bergsma snoert Tjeerd Schat de mônd

De plaats in 't Bosch in 1952 (Bron: Bildts Aigene/Jelke de Jager)

In 't ferhaal over 'Domela op 't Bildt' speult Tjeerd Pieters Schat 'n groate rôl. Hij waar eand achttynde, begin negentynde eeuw ’n belangryk figuur in St.- Anne en feer derbútten. Tjeerd Schat en burgemeester Edo Bergsma (1892-1896) kwammen nander geregeld teugen.

Tjeerd Pieters Schat (1859-1939) had ’n stik of wat hôven en ‘n tún in ‘t Bosch en weunde met syn húshouwing op ’n plaats krekt over de Boschbrűg na links. Hij waar troud met Akke Wassenaar, die’t al ’n jaar na hur trouwen sturf. Syn tweede frou waar Aafke Hoitsma en se kregen drie kines: Akke, Giltje (worde maar ’n half jaar) en Frits.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 6 november 2019

Looft den Heer Ouwe-Syl viert ivoren jubileum met concert

Christelijk koor Looft den Heer

In het dorp waar 100 jaar geleden het Christelijk koor Looft den Heer voor het eerst van zich liet horen, werd dit heugelijke feit zondag 27 oktober met memorabel jubileumconcert op Ouwe-Syl opgesierd. In de Vrije Evangelische Kerk namen meer dan 75 geďnteresseerden de moeite om het jubilerende zangkoor te zien en vooral te horen.

Onder leiding van dirigent Durk de Vries en met ondersteuning van marimba (Hendrie Westra) en kerkorgel (Sieger Polstra) krijgen de aanwezigen een gevarieerd optreden gepresenteerd. Het jubileumconcert dat ‘Lof en Dank’ als thema heeft meegekregen. Lof is er voor de manier waarop Looft den Heer zich na 100 jaar nog steeds weet te presenteren. Keurig eenstemmig in zwarte outfit, waarbij de met muzieknoten overgoten sjaaltjes de brede muzikaliteit fraai in beeld brengt. Dank is er na afloop, alles is goed verlopen en het publiek heeft - net als de koorleden - kunnen genieten.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 6 november 2019

Boterhoek St.-Anna stopt ermee

Het beeldbepalende pand van Sietske en Gerard Boterhoek

Boterhoek, al zestig jaar een begrip in St.-Annaparochie, houdt binnenkort op te bestaan. Per 1 januari sluit de zaak van Sietske en Gerard Boterhoek.

Eerst op de Warmoesstraat met vooral antiek, destijds door Gerard overgenomen van zijn vader, later met Sietske uitgebreid tot cadeauwinkel en aan de Van Harenstraat met name bekend als bloemenzaak: het echtpaar heeft al die jaren met veel liefde de zaak gerund. Nu, na een paar jaar geleidelijk afbouwen, is het moment gekomen om met de winkel te stoppen.

Op 1 januari 2020 sluit de deur van het karakteristieke pand tegenover de Van Harenskerk definitief. Tot die tijd wordt het ruime assortiment met korting te koop aangeboden.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 5 november 2019

(© Pixabay)

Repaircafé in bibliotheek

In de bibliotheek in St. Annaparochie wordt de komende weken een Repaircafé gehouden.

Wie thuis met kapotte apparaten zit, kan op de donderdagen 7, 14, 21 en 28 november terecht in de bibliotheek. Samen met vrijwilligers kan dan een poging worden gedaan om een haperende föhn, een knipperende lamp, of een jas met een gat te repareren. Dit onder het motto: weggooien kan, maar repareren is goedkoper en duurzamer.

Het Repaircafé in de bibliotheek is geopend van 13.30 tot 16.00 uur. Bezoekers kunnen daar gratis, met behulp van kundige vrijwilligers kapotte spullen repareren.

Bron: Franeker Courant

Akkrum, 4 november 2019

'Twa rotgoaltsjes tsjin'

Akkrum-doelman Michel Geertsma maakt een aanval van Sint Annaparochie onschadelijk. Foto Henk Jan Dijks

Koploper Sint Annaparochie scoorde tot gisteren bijna zeven keer per wedstrijd. Dat lukte tegen Akkrum niet. Gewonnen werd er wel.

Michel Geertsma wist wat hij gistermiddag kon verwachten. De Akkrum-doelman hoefde geen blik op ranglijst te werpen om te beseffen tegen wie hij en zijn teamgenoten het op moesten nemen. Tegenstander Sint Annaparochie verspeelde nog geen punten, scoorde gemiddeld bijna zeven goals per wedstrijd en aanvaller Marc Bakker produceerde dit seizoen alleen al meer treffers dan het hele elftal van Akkrum samen.

"Ik wist dat it drok soe wurde”, bekende Geertsma. "Mar we wisten ek dat der kânsen leinen. Sy hienen de nul noch net hâlden en der gokten we in bytsje op.” De verwachtingen van Geertsma kwamen uit, want Akkrum kreeg kansen. De beste was in de tweede helft voor verdediger Ysbrand Dijkstra, wiens inzet vanaf 3 meter door Sint Anna-doelman Mark Toering werd gekeerd.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 4 november 2019

Politie zoekt getuigen in verband met woninginbraken St.-Annaparochie

Tussen donderdag 31 oktober 2019 omstreeks 12:00 uur en donderdag 31 oktober 2019 omstreeks 16:00 uur is er ingebroken in een woning aan de Netarisappel te St.-Annaparochie. Zaaknummer 2019292047 AF.

Tevens is er ingebroken in de Johs. Kuikenstraat te St.-Annaparochie. Dit is gebeurt tussen donderdag 31 oktober 2019 omstreeks 12:00 uur en vrijdag 1 november 2019 omstreeks 08:45 uur. Zaaknummer 2019290499 AF.

Bron: Politie Noordwest Fryslan

Westhoek, 3 november 2019

Foto: Trekkerfotografie.nl

Loonbedrijf AG de Vries aan het wortels rooien

Eerder deze week namen wij een kijkje bij loonbedrijf AG de Vries tijdens het wortels rooien bij akkerbouwbedrijf Jensma Agro.

Het rooien werd gedaan met de Valtra N142 met Asa Lift rooier van de Vries. De afvoer van de wortels werd gedaan met een Valmet 8100 met kistenwagen.

Daarnaast reden ook de John Deere’s 6820 en 6800 met achter beide een gestuurde Keulmac kistenwagens mee.

Bron: trekkerfotografie.nl
link Bekijk alle foto's >>

Sint Annaparochie, 2 november 2019

Luis en virus bedreigen oogst van pootaardappel

Zelden zijn er zoveel pootaardappelen in klasse verlaagd als dit jaar. FOTO NIELS WESTRA

Veel neerslag en vorst in de vroege ochtenduren. De Friese akkerbouw kent een spannende oogstperiode. De grootste zorg van de meeste boeren is echter het enorme percentage pootgoed dat tot nu toe in klasse is verlaagd.

Wanneer wordt een pootaardappel in klasse verlaagd en wat is de oorzaak van de enorme stijging? Om met het eerste te beginnen. Een declassering volgt als de NAK in haar laboratoria een te hoog viruspercentage vaststelt in partijen pootaardappelen. Hoe hoger dit percentage, des te zwakker de poter. Daar wordt streng op gecontroleerd. ,,En dat moet ook”, verklaart akkerbouw Teun de Jong uit Sint Annaparochie, tevens voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). "Aan een gezonde, sterke poter ontlenen we ons bestaansrecht."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 2 november 2019

Oudebildtzijl kan los met nieuwe sportaccommodatie

Sportterreinen Oudebildtzijl

Door versobering van de plannen kan Oudebildtzijl toch starten met de vernieuwing van het sportcomplex waar gekaatst, geschaatst, gevoetbald en getennist wordt.

Oudebildtzijl kan beginnen met het plan voor vernieuwing van de sportaccommodatie dat in 2017 gemaakt werd. Wel is het plan aangepast omdat de oorspronkelijke kosten van 1.050.000 euro op dit moment niet haalbaar zijn.

Er komt 350.000 euro beschikbaar van de gemeente Waadhoeke. Het dorp brengt eenzelfde bedrag in. Zij haalden in 2017 350.000 euro op met de verloting van een huis door voetbalclub vv Ouwesyl.

Voor het geld wordt de oefenhoek omgevormd tot pupillenkunstgrasveld, komt er een wandel- en hardlooppad om het sportpark, een nieuwe parkeergelegenheid, veldverlichting bij het wedstrijdveld en een nieuw clubgebouw dat verouderde gebouwen vervangt. De gemeente is terughoudend met kunstgrasvelden en laat aanleg, onderhoud en renovatie over aan de voetbalclub.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Stiens, 2 november 2019

Onderzoek naar schoolkoepel Elan

Sws De Fierljepper

De Onderwijsinspectie maakt zich zorgen over de gang van zaken bij Onderwijsgroep Elan. De inspectie ziet 'mogelijke risico's bij bestuur en scholen'. Vanwege deze zorgen heeft de inspectie besloten een uitgebreid regulier onderzoek naar het reilen en zeilen van Elan met een jaar te vervroegen. De komende weken melden inspecteurs zich op het stafbureau van de scholenkoepel in Stiens.

Elan telt 21 basisscholen in de gemeenten Waadhoeke, Leeuwarden en Noardeast-Fryslân. De onderwijsgroep is per 1 augustus 2018 na veel juridisch geharrewar ontstaan door de fusie van Onderwijsgroep Fier en Stichting Radius. De scholen staan in een gebied dat te maken heeft met flinke bevolkingskrimp. Die heeft de afgelopen jaren al geleid tot een stevige afname van het aantal leerlingen.

Vier van de 21 scholen zitten in de gevarenzone voor wat betreft de kwaliteit van het onderwijs, één van de aspecten waarnaar de inspectie kijkt. Twee scholen zijn aangemerkt als ‘zeer zwak’: De Opslach in Franeker en De Pôlle in Marsum. Daarnaast scoren De Twiner in Sint Jacobiparochie en De Fierljepper in Vrouwenparochie ‘onvoldoende’.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 1 november 2019

Edo Bergsma: de flam in de pan op 't Bildt

De Smalle Kant in ’t begin fan de forige eeuw. (bron: Bildts Aigene)

Wij sloaten fleden week ôf met de rechtssaak teugen Jippe van der Ploeg út St.-Anne, die't op 'n 'meeting' in Stiens skotten lost had. Die rechtssaak op 24 july 1893 trok landelik de andacht.

Dieselde seumer waar d’r twee keer brând weest op ’t Bildt. In de Luwter Krant fan 27 juny 1893 ston ’n klain berichy:
'Door eene onbekende oorzaak is in den afgeloopen nacht te St. Anna-Parochie eene hoeveelheid van 30,000 kilo heede (ruwe vlasvezel) in brand geraakt en geheel verteerd. Ondanks de hevige hitte bleef de schuur van den eigenaar J. Schat, die in de onmiddellijke nabijheid stond, door een gepast en krachtig optreden der brandweer gespaard. Binnen korten tijd is het hier de tweede brand van dien aard, telkens op Zondag avond. De heede was te Hallum verzekerd.’ Gyn wonder dat an brandstichting docht worde.

Bron: De Bildtse Post
link Lees 't hele artikel >>

Stiens, 1 november 2019

Man uit Sint Annaparochie vast voor diefstal in Stiens

Foto: Pixabay

Een man uit Sint Annaparochie is donderdag betrapt op diefstal van goederen. Hij is ingesloten voor dat feit, daarnaast loopt er een andere verdenking tegen hem.

De 26-jarige dief werd donderdag op heterdaad betrapt tijdens de diefstal van goederen ter waarde van bijna 65 euro. Hij had de spullen meegenomen uit een winkel aan de Buterhoek in Stiens. De man zette het daarna op een rennen maar kon worden achterhaald.

Na zijn aanhouding bleek de man ook in verband te kunnen worden gebracht met een eerdere diefstal ter waarde van 199,99 euro. Hij zit voorlopig vast voor verder onderzoek.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 1 november 2019

Bevlogen corporatieman neemt afscheid

Na zestien jaar directeurschap van Wonen Noordwest Friesland gaat Rein Hagenaars met pensioen. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

Leefbaarheid kreeg voor Rein Hagenaars een gezicht toen hij als directeur bij woningcorporatie Wonen Noordwest Friesland aan de slag ging. Na zestien jaar zit het erop.

Met drie achten en een 8,2 neemt Rein Hagenaars (67) vandaag afscheid als directeur van woningcorporatie Wonen Noordwest Friesland. De cijfers van de vierjaarlijkse visitatie kon hij nog net bekendmaken tijdens zijn afscheidsbijeenkomst deze week. ,,Met trots, hoewel het niet mijn verdienste is, maar die van het hele bedrijf.’’

Dat bedrijf bestond uit een woningvoorraad van 4200 huurhuizen toen Hagenaars er zestien jaar geleden aantrad en telt er nu 4000 als gevolg van de krimp. Het personeelsbestand bleef stabiel rond de 55 werknemers. Het personeelsverloop op het kantoor in Sint Annaparochie is laag. Uit de jaarlijkse toetsing van Aedes, de branchevereniging van alle woningcorporaties, blijkt dat er efficiënt gewerkt wordt. De corporatie in Noordwest-Friesland staat aan de top als het gaat om de laagste bedrijfskosten per woning.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 31 oktober 2019

Gevelfonds om de winkels in Sint Annaparochie een aantrekkelijker uitstraling te geven

De Van Harenstraat in Sint annaparochie vroeger

Een gevelfonds om de winkels in Sint Annaparochie een aantrekkelijker uitstraling te geven, ondernemers in kleine dorpen die zich presenteren op een gezamenlijke website en een vastgoedfonds om bedrijven te bewegen naar het centrum van Franeker te verhuizen. Het zijn enkele adviezen uit een analyse van winkelgebieden.

Sint Anne heeft van oudsher een sterke regiofunctie. Zeker voor de dagelijkse boodschappen, waarvoor het aanbod nog altijd als heel sterk wordt beschreven. In mindere mate geldt dat ook voor het ‘shoppen’. Bereikbaarheid, parkeren en inrichting van de openbare ruimte zijn prima op orde, de winkels zijn in een compact gebied te vinden. De presentatie en profilering van de winkels en de dag-horeca is volgens de onderzoekers echter ‘matig’ en verdient een kwalitatieve verbetering. Een ‘gevelfonds’ wordt als tip gegeven.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 31 oktober 2019

Radioprogramma 'Even Bildts' wint Bildtse Kultuurpriis 2019

(© Pixabay)

De Bildtse-Kultuurpriis 2019 is toekind an 't radioprogramma 'Even Bildts' dat elke saterdegoverdâg te belústeren is op Radio Eenhoorn.

Ok al ’n heel hut, want ankem jaar bestaat dut programma dartig jaar. ‘Even Bildts’ gaat altyd foor ’n heel groat part over de taal en kultuur op ’t Bildt. Dus deur Bilkerts, met Bilkerts en foor Bilkerts. Alles wat Bildts en kultuur is, komt an ’e order. Dut programma levert neffens de sjury ’n hele groate bijdrage an ’t in stând houwen fan ’t Bildts aigene.

Sont 1986 wort de Bildtse-kultuurpriis útraikt en deuze priis is in al die jaren útgroeid ant ’n belangrike priis op ’t Bildt.

De Bildtse-Kultuurpriis is bestimd foor die persoan of die groep die’t ’n besondere bijdrage levert an de kultuur in ’e streek ’t Bildt. De priis sil an ’t eand fan ’t jaar útraikt worre en de hoogte fan de priis is € 500.

Bron: Franeker Courant

Sint Jacobiparochie, 31 oktober 2019

Versterkt getijdenkunstwerk waddenbeleving bij Westhoek?

Het bouwwerk De Streken ligt gevoelig in de streek, merkte kunstenaar Marc van Vliet. 'Maar je kunt vergeten dat hier consensus wordt gevonden in Westhoek', zei een bezoeker van de avond tegen hem. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

Zorgt het kunstwerk De Streken voor een rijkere beleving van het wad bij Westhoek? Dat was de vraag waarover gisteravond het meest geredetwist werd in buurthuis de Spitsroeden.

Initiator van Sense of Place Joop Mulder en kunstenaar Marc van Vliet waren daar om hun verhaal te vertellen over het markante getijdenkunstwerk. Zij hebben het oog laten vallen op het wad bij Westhoek, waar het in zee aan het einde van een oude strekdam ingepast zou kunnen worden. De twee wilden van de streekbewoners weten wat die ervan vinden als het werk daar komt.

Voor het ontwerp – begin oktober door het publiek tot winnaar uitgeroepen van de Vredeman de Vries LC-publieksprijs 2019 – en de technische uitdagingen die de kunstenaar in het project tartte, was grote bewondering. Bij eb wordt de blik naar buiten gericht, bij vloed naar het water binnenin en bij springtij komt het water tot aan de hoogte van de loopbrug.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>      link Lees ook het artikel in de Franeker Courant >>

Sint-Anne, 30 oktober 2019

Even Bildts krijt Bildtse-Kultuurpriis

Even Bildts op lokasy bij Gaya Indonesia, 2018. (foto: Jan Bonefaas)

De Bildtse-Kultuurpriis 2019 is toekind an Even Bildts fan Radio Eenhoorn. ’t Radioprogramma is al hest dartig jaar ’t enige Bildtse geluud in de ether, en gaat altyd over de Bildtse taal en kultuur.

“Even Bildts is deur Bilkerts, met Bilkerts en foor Bilkerts,” soa laat de sjury fan de Bildtse-Kultuurpriis wete. “Alles wat Bildts en kultuur is, spat út de haarfatten fan dut programma, as ’t ware. Elke week weer ’n nije útsinding met nije onderwerpen die’t weer heel ferskillend binne. ’t Programma levert ’n och soa’n nuttige bijdrage an ’t in stand houwen fan ’t Bildts aigene.”

Even Bildts is in 1990 begonnen bij Radio Eenhoorn. ’n Weekliks radioprogramma in ’t Bildts en over ’t Bildt(s). De eerste presintatoren waren Dirk Reitsma en Dirk Leeuwen. Later kwammen Sonny de Haan en Griet Steensma d’r bij, nag weer later Bouky van der Meer, en nou Pé Stienstra en oud-burgemeester Klaas Dankert. Ageeth Verhagen, Roelof van der Veen, Jan Kerkstra, Ronald Witteveen: allegaar presinteerden se bij ’t programma. Dernaast sat d’r ’n heel nussy mînsen achter de knoppen: Bert Harmens, Piet Dijkstra, Tine van der Feen, Piet Cuperus, Wietse Betlehem, Geert Rienks en Johannes Bleeker.

Bron: De Bildtse Post
link Lees 't hele artikel >>

Drachten, 30 oktober 2019

Krimp wordt kramp

Pier bij Holwerd

Alleen de titel van het opiniestuk op 26 oktober in de krant: 'Dark Sky-toerisme: kans tegen krimp'. En dat bedacht door twee Friezen. Heren, een kort antwoord van mij. Krimp wordt kramp en Noord-Friesland is nu al bijzonder aantrekkelijk. Dat beleving van de natuur wordt gestimuleerd, daar ben ik groot voorstander van, maar niet ten koste van. Och, zadel de mensen aan de Bildtdiken en dan speciaal Zwarte Haan, niet op met zulke plannen.

De pier van Holwerd ligt er uitnodigend bij en je staat nota bene midden in de Waddenzee. Als daar van 23 uur tot 05 uur de lichten gedoofd worden, op een sectorlicht voor de scheepvaart na, is dit de ideale plek. Neare nacht. Holwerd aan Zee zal het toejuichen. Nu al ondervinden de kustdorpen drukte van het toerisme en hoeft het voor hen niet gepromoot te worden. Dus aantrekkelijk genoeg.

Willem Wilstra. Drachten

Bron: Leeuwarder Courant / Ingezonden

Sint Annaparochie, 28 oktober 2019

Bij Sint Annaparochie kijkt niemand nog op van een 7-2

De verdediging van Surhuisterveen had grote moeite spits Marc Bakker van Sint Annaparochie. FOTO: JAN SPOELSTRA

Fans van goals komen dit seizoen flink aan hun trekken bij Sint Annaparochie. Het scoort gemiddeld bijna zeven keer per duel, maar incasseert er ook altijd wel één of twee. Tegen Surhuisterveen stond er na 90 minuten een ‘logische’ 7-2 op het bord.

De cijfers liegen er na vijf duels niet om voor de koploper van de derde klasse A, die nog geen enkel punt verspeelde in dit seizoen. Al 34 keer konden de armen de lucht ingestoken worden na een doelpunt, acht keer werd er gemopperd om een tegengoal. Want de nul houden, dat is Sint Annaparochie nog niet gelukt. Al is dat, gelet op de speelwijze van de ploeg van Duco Mulder, ook niet zo gek. De aandacht van zijn ploeg ligt na de degradatie uit de tweede klasse vorig seizoen vooral bij het aanvallende aspect.

En waarom zouden ze dat ook niet doen met een voorhoede die overloopt van kwaliteit. De concurrentie is er zo moordend, dat een vertrouwde naam als Harmen Visser gewoon genoegen moet nemen met een plek op de bank. Daar veranderden zijn zes goals in de eerste vier duels niets aan.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >> <

Dokkum, 28 oktober 2019

De geluidswagen van Radio Faber (B-24347) uit Sint Annaparochie op de strandweg bij Nes (Ameland) tijdens een bevrijdingsoptocht. Het is een Citro:en Traction Avant 15.

Pake syn wein

Tussen 1906 en 1950 reden er in Friesland 41217 gemotoriseerde voertuigen rond. Tresoar probeert sinds 2006 in beeld te brengen van wie de voertuigen waren. De oogst tot nog toe: 3800 foto’s en 2698 verhaaltjes. Een deel daarvan is gebundeld in het zaterdag gepresenteerde boekje Pake syn wein.

Trots kijken de mensen die bij hun voertuigen poseren de camera in. Het is bijna niet meer voor te stellen, maar aan het begin van de vorige eeuw was de auto nog een luxe bezit. De eigenaren waren er zuinig op en dat mocht gezien worden.

Pake syn wein is niet alleen een boek met nostalgische plaatjes. "Het is ook een stukje micro-geschiedenis, die in de verhaaltjes voorbijkomt. Auto’s en motoren gaven blijkbaar een enorm gevoel van vrijheid, ze vormden de brug naar de wijde wereld, en die sensatie is in veel verhalen te proeven", zegt uitgever Louw Dijkstra.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 28 oktober 2019

Talea Jansma van start met Kûnstútlien aTALjEA

Talea Jansma bij de Mooie Paal aan de Hemmemaweg (© Eigen foto)

Kunstenares Talea Jansma stopt voorgoed met haar project Kunst op vakantie, maar begint met een Kunstuitleen.

Sinds 2010 gaat Jansma met haar caravan vol kleine schilderijtjes op vakantie. In het begin stond zij op Bildtse campings, later in alle 40 dorpen en stad in Waadhoeke.

In 2019 stond zij bij alle 11 Mooie Palen op de grens van het voormalige Bildt. De eerste stopplaats in 2011 was Zwarte Haan en in september 2019 was hier het laatste expositieplek. Jansma: "Veel bezoekers kwamen positief uit de caravan. Ook kinderen kwamen langs, zij hebben veel plezier aan kunst."

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Utrecht, 26 oktober 2019

Piet Visser, dirigent

Tweede plaats voor Blaast de Bazuin op NK

Drie Friese brassbands behaalden vrijdagavond een top drie-notering in hun divisie tijdens de Nederlandse Brassband Kampioenschappen in Tivoli Vredenburg in Utrecht.

In de derde divisie was de derde plaats voor de Christelijke Brassband Greidebrass. De band komt uit Spannum en staat onder leiding van dirigent Marco Middelberg. De winst ging naar Immanuel uit Uithuizermeeden, voor brassband Backum Brass uit Castricum.

In de vierde divisie ging de tweede plek naar Blaast de Bazuin onder leiding van Piet Visser. Deze band heeft als vestigingsplaats Nij Altoenae, maar staat beter bekend als verzameling muzikanten van de Oude en Nieuwe Bildtdijk. Dirigent Paulus de Jong eiste de derde plek op met Christelijke Brassband Euphonia uit Ternaard. De eerste plaats was voor Brassband Heman uit Zuidwolde.

Bron: Leeuwarder Courant

Zwarte Haan, 26 oktober 2019

Hemelhelderheid in nacht met bewolking (Bron: Atlas Leefomgeving)

Dark Sky-toerisme: kans tegen krimp

Een duistere nacht waarin sterren flonkeren, dat kan een toeristisch pluspunt zijn voor het Noorden. Dat toerisme moet wel passen bij aard en schaal van het gebied.

Bewoners van Zwarte Haan aan de waddenzeedijk tekenden onlangs bezwaar aan tegen vergunningverlening door de gemeente Waadhoeke voor de bouw van een 'sterrenobservatiehut' (). Ze wonen er vanwege stilte en rust en vrezen overlast van auto's en recreanten in het holst van de nacht.

Is Dark Sky-recreatie een kans tegen krimp? Of een terecht angstvisioen van bewoners? De discussie op Zwarte Haan raakt het hele waddengebied. De balans tussen wensen van bewoners en bezoekers vraagt om passende maatregelen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele opiniestuk >>

Zwarte Haan, 26 oktober 2019

Zwarte Haan in het geweer tegen opdrijven nachttoerisme

De dijk bij Zwarte Haan bij de ondertekening van de intentieverklaring om van Waddenzee Darksky Park te maken. FOTO LC

Bewoners van het eind van de Nieuwebildtdijk vrezen dat het er met rust en duisternis gedaan is als nachttoerisme er een speciaal onthaal krijgt.

Tien van de elf huishoudens op Zwarte Haan moeten niks weten van een gepland sterrenkijkschuurtje met 17 parkeerplaatsen en vijf trekkershutten in het bosje dat vroeger een zanddepot afschermde. Ze noemen het plan ,,absurd’’ en ,,van de realiteit losgezongen’’. De beoogde nachtrecreatie zou vlak achter hun huizen komen.

Er is sinds vorig jaar al een plek voor twintig campers ingericht, die op hoogtijdagen tjokvol staat. Deze bezoekers hebben de stilte op Zwarte Haan al aardig bedorven, vinden ze op het streekje, maar ze gaan tenminste nog met de kippen op stok. Duisternisrecreanten komen af op nachtvlinders en sterren. Ze zullen tussen 11 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends actief zijn.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 25 oktober 2019

Duurzame Huizen Route ook op het Bildt

Nul-op-de-meter woning

Op het Bildt is op 2 en 9 november ook een duurzame woning te bezichtigen. Dit in het kader van de Nationale Duurzame Huizen Route.

De route maakt het mogelijk om een kijkje te nemen bij mensen die hun woning duurzaam hebben gemaakt, en om op die manier informatie in te winnen. De woningeigenaren vertellen wat zij aan hun woning hebben gedaan en helpen geďnteresseerden op weg met hun ervaring.

In Oudebildtzijl doen de bewoners van een twee-onder-een-kap uit 1963 mee. Door goede isolatie en gebuik van zonnecollectoren en -panelen is een nul-op-de-meter-woning gerealiseerd.

Geďnteresseerden die deze duurzame woning willen bezoeken, kunnen kijken op duurzamehuizenroute. Inschrijven voor een bezoek is een vereiste.

Bron: Franeker Courant

Nij Altoenae, 23 oktober 2019

Noordster vindt weg naar boven

Afsluiting kinderboekenweek op cbs De Noordster

Donderdag 17 oktober sloot cbs de Noordster de Kinderboekenweek feestelijk af met de kinderen en hun ouders. Voor de gelegenheid waren er lekkere hapjes en leuke dingen georganiseerd.

Directeur Mindert Wouda deelde de ouders bovendien mee dat de school met succes werkt om de onderwijskwaliteit van de school in Nije Altoenae weer naar een voldoende niveau te brengen.

Oordeelde de onderwijsinspectie in november 2018 dat de Noordster 'zeer zwak' was, dit jaar is het oordeel naar boven bijgesteld en scoort de school nu 'onvoldoende'. Wouda is er van overtuigd dat de weg naar boven is ingeslagen en dat met de inzet van het hele team de Noordster in 2020 weer een voldoende zal halen.

Bron: De Bildtse Post

Sint-Jabik, 23 oktober 2019

Jan Stap en syn mannen bij boer Wassenaar. (Illustrasy út Aldfaers Groun)

Edo Bergsma komt op foor Jippe van der Ploeg

Doe't Edo Bergsma (burgemeester fan 1892 ant 1896) in 1932 herinnerings ophaalde út syn Bildtse jaren had hij ’t d’r over dat “er telkens geschoten werd en geregeld stonden boerderijen in brand.” Gong ’t doedestiids inderdaad soa mâl op ’t Bildt?

In de loop fan 1890 liep de spanning op ’t Bildt deur - soa’t burgemeester Bergsma saai - de honger en de ferbittering op. Met ’t útroepen fan de staking deur Broedertrouw waren de ferhoudings tussen boeren en erbaaiers nag feerder op skerp set. Jan Stap en ’n stik of wat metstanders gongen avens laat d’r nag op út om bij boer Wassenaar de staking an te sęgen. Acht ekstra man marsisee en 100 soldaten onder laiding fan Kaptain Boissevain worden derna an de Ouwe-Dyk stasjoneerd. Fooral at boeren d’r in slaagden erbaaiers fan feerderop in de prevînsy as ‘ônderkrúppers’ ’t werk doen te laten, kon ’t soamaar út de hând lope.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Jabik, 23 oktober 2019

Blommen fan wethouwer Caroline de Pee foor Rennie Steensma.

Prachtige openingsdâg winkeltsy Aigenarigheden

Oflopene saterdeg gongen om 10.00 uur de deuren open fan 't nije Bildtse winkeltsy an de Kadal in St.-Jabik open. Gyn opening met toeters en bellen, maar gewoan op syn Bildts...de deuren los

De hele dâg deur liepen mînsen in en út en elkeneen waar ferrast deur wat d’r allegaar te sien en te koop waar. ’t Winkeltsy waar inricht met stellings fol met Bildtse artikels. Niet alleen de spullen fan Rennie Steensma soa as hur kaarten, sepys, bonbons, paraplu’s, tassys, Bildtse slokkys, sokkys ensf., maar ok fan ânderen waren d’r artikels te koop.

Feugelfoertaarten fan Sandra Wassenaar, Bildtse kedoos en nag meer fan Pieta Machiela, kyndertroitsys met Bildtse teksten fan Jantje de Vries, sjaals en tassen fan Sjulia Hoitinga, lerene tassen fan Maaike Wassenaar en fansels het Piet Hoekstra ok wat inbrocht.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 23 oktober 2019

Bildtse flâg

'Erkin Bildtse flâg offisjeel foor streek 't Bildt'

Bildts Aigene wil dat de Bildtse flâg offisjeel erkind wort as de flâg foor de nije streek 't Bildt. De flâg is na de herindeling fan 1 jannewary 2018 ‘gemeenteloas’ worren. Bildts Aigene fraagt gemeente Waadhoeke nou om de flâg an te wizen as flâg fan de streek ’t Bildt.

Bij raadsbeslút fan desimber 2017, flak foor de herindeling, is bepaald dat ’t grôndgebied fan ’t Bildt fan foor 1984 (dus sonder Minnertska) tena ’n streek is. De naam ’t Bildt worde soa behouwen.

Toegelikertiid is de flâg fan de gemeente ’t Bildt deur de herindeling ‘gemeenteloas’ worren, soa’t Ali Bronger fan stichting Bildts Aigene ’t noemt.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 22 oktober 2019

Leerlingen en docenten in actie in de bouwwerkplaats. (© Campus Middelsee)

50woordenfoto: Adelaar boppe

Op het terras van het enige café in het gehucht Oudebildtzijl (N-Friesland) pronkt een zeldzaam Zaans reliek als provisorische vaas.

Een zinken zeepvaatje, formaat vintage vuilnisemmer, van de aloude Wormerveerse zeepziederij die ongetwijfeld elke Zaankanter kent, maar die wellicht door hooguit een handvol hoogbejaarden ooit in vol bedrijf is gezien.

De tekst en deze 50woordenfoto komen van Joost Weemhoff uit Zaandam.

Bron: De Orkaan, Zaans Nieuws

Sint Annaparochie, 22 oktober 2019

Kennismaken met werken in speksteen bij Seewyn

Rennie Steensma in hur winkeltsy

Van de zachte, eenvoudig te bewerken speksteen wordt tijdens een kennismakingsles 'Werken in speksteen' een sieraad gemaakt. De les onder leiding van beeldend kunstenaar Bianca de Gier is voor volwassenen op maandag 11 november bij Seewyn Kunsteducatie in Sint Annaparochie.

Speksteen is er in verschillende kleuren en kan worden bewerkt met vijl, rasp en schuurpapier. Tijdens de les wordt een amulet of hanger gemaakt. De steen is al voorzien van een gaatje voor een koord. Het is mogelijk om te werken aan de hand van een eigen ontwerp of voorbeeld. Aan het eind van de les wordt de steen in de was gezet. Er komt dan een fraaie kleur tevoorschijn. Mogelijk volgt er na de kennismakingsles een uitgebreidere cursus.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 21 oktober 2019

Leerlingen 'Ulbe' leren timmeren in bouwwerkplaats Friese Poort

Leerlingen en docenten in actie in de bouwwerkplaats. (© Campus Middelsee)

Leerlingen van de Ulbe van Houtenschool in St. Annaparochie hebben de afgelopen week timmerles gevolgd op de Friese Poort. De ‘uitwisseling’ is bedoeld om leerlingen kennis te laten maken met een vervolgopleiding voor een baan in de bouw.

Tijdens eerdere bezoeken aan de bouwwerkplaats van de Friese Poort was onder andere aandacht besteed aan veilig werken en ruw hout machinaal bewerken tot een mooie gladde plank.

Vorige week kregen ze als opdrachten om een kist te maken. Gewapend met hun materiaal, werkschoenen, duimstok en potlood gingen de leerlingen aan de slag door eerst alles loepzuiver af te tekenen en te meten.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jabik, 17 oktober 2019

Bildts winkeltsy Aigenarigheden opent an de Kadal

Rennie Steensma in hur winkeltsy

Ankem saterdeg 19 oktober om 10.00 uur opent Rennie Steensma hur winkel Aigenarigheden an de Kadal in St.-Jakob.

Rennie Steensma had de hele seumer in ’t geboutsy fan de Spitsroeden ’n pop-up winkel wer’t se allegaar Bildtse kedootsys, kaarten en meer ferkocht om út te testen at ’t wat lope wou. Dat gong boven ferwachting. Per 1 oktober most se hier út omdat ’t winterseisoen foor de deur ston en d’r dan allegaar aktiviteiten organiseerd worre in de Spitsroeden.

Soa kwam se útaindlik bij Oene Krist út en mâg se in ’t pand fan OK Motorreizen hur Bildtse winkeltsy fortsette en feerder útbraide. Dut pand lait mooi sintraal en d’r is genog parkeergelegenhyd.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochiee, 17 oktober 2019

'Minsken, brûk dy tsjerke!'

Van Harenskerk, St.-Annaparochie

De Van Harenskerk in St.-Annaparochie staat er goed op: in 2012 werd de kerk door Alde Fryske Tsjerken overgenomen. In 2016 volgde een grootschalige renovatie, en met de hernieuwde aandacht voor Rembrandt is de kerk regelmatig op nationale televisie terug te zien. Toch kampt de kerk met een dringend tekort aan commissieleden en culturele activiteiten. De kerk komt nu in actie om nieuwe leden te vinden.

De stichting Alde Fryske Tsjerken (SAFT) neemt in bijzondere gevallen (rijksmonumentale) kerken over van kerkelijke gemeenten. Een overname vindt plaats als er lokaal onvoldoende (financieel en bestuurlijk) draagvlak is overgebleven voor beheer en onderhoud van de kerk.

Sinds de Van Harenskerk in 2012 werd overgenomen tekst weggehaald is er een plaatselijke commissie aangesteld. Dat gebeurt met alle kerken die door SAFT worden overgenomen. De commissie is verantwoordelijk voor het beheer van de kerk en het organiseren van culturele activiteiten.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 17 oktober 2019

Afvalduiken St.-Anna levert 'hond-insect' op

Actie Skjin Wetter, foto: Jan Bonefaas

Kilo's aan blikjes, fietsen en ander afval werden zaterdag uit de vaarten van St.-Annaparochie opgevist. Skjin Wetter, de jaarlijkse opruimactie op het water, kwam naar het dorp om troep te bergen. En het leverde een door Marsja van der Ven vervaardigd kunstwerk op, een ‘hond-insect’.

Skjin Wetter is een initiatief van de Friese Milieufederatie, samen met de gemeente, Plaatselijk Belang, het azc, jongerenwerk, ‘suppers’, duikers, hengelaars en scouts uit de regio. Tientallen waren in St.-Anna aanwezig om de Kaaisfaart en de Noorderfaart van zwerfafval te ontdoen. De vangst was groot: blikjes, fietsen, plastic flessen en verpakkingen werd boven water gehaald.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 16 oktober 2019

Verkeersles op CSG Ulbe van Houten

Alle goedgekeurde fietsen voorzien van een blauw zadeldekje. (© Campus Middelsee)

Alle klassen 1 en 2 van de CSG Ulbe van Houten hebben vorige week verkeersles gehad van vrijwilligers van de Stichting Bevordering Verkeerseducatie in Drachten.

Tijdens de lessen voor klas 2 behandelde een gastdocent thema’s als waarnemen en afleiding, alcohol en drugs in het verkeer. De lessen waren interactief en de leerlingen werden uitgedaagd met allerlei testjes.

De verkeersmarkt voor klas 1 was afgestemd op de beleving in het verkeer van de leerlingen, hun eigen gedrag en concrete verkeerssituaties waarmee zij te maken kunnen krijgen in het verkeer.

Zo stonden er een tractor en een ambulance, was er aandacht voor de dode hoek en leerden leerlingen zich verplaatsen in mensen met een visuele beperking. Tot slot zijn alle fietsen gekeurd bij de zogenoemde Fiets APK.

Bron: Franeker Courant

Marsum, 16 oktober 2019

Meer bestedingen door zelfde toerist

In de Van Harenskerk in Sint Annaparochie werd het huwelijk van Rembrandt en Saskia al eens nagespeeld. FOTO ARCHIEF LC

De gemeente Waadhoeke zet niet in op meer toeristische bedden, maar op meer bestedingen door de toerist. Die moet langer blijven of meer uitgeven. 'Staar je niet blind op apps en QR-codes, een route is ook goed'.

Het aanbod moet in Waadhoeke komen van verhalen. Inwoners zijn trots op hun gebied en willen die trots delen met verhalen en belevingen. Die zijn er genoeg, maar niet altijd toegankelijk. Uit onderzoek is gebleken dat bussen met toeristen twee uur in Franeker verblijven. En terwijl de schilder Rembrandt en zijn Saskia ongekend populair zijn, is de kerk waar zij trouwden, de Van Harenskerk in Sint Annaparochie, alleen op zaterdag open. Ook hier komen busladingen vol toeristen voor een dichte deur.

Er zijn wel ideeën voor een Rembrandtmuseum, maar het vinden van vrijwilligers is een probleem. In een van de thematafels die gisteravond gevormd werden, werd geopperd om mensen zonder werk als zogenaamde reisgids voor de gemeente in te zetten. Voor een kleine vergoeding zouden zij de Van Harenskerk, maar ook andere kerken en monumentale gebouwen open kunnen stellen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Hier de video >>

Sint Annaparochie, 15 oktober 2019

Mem falt út

Wat gaat er om in het hoofd van iemand met alzheimer? Pia van Rees uit Canada schreef een boek over haar gesprekken met haar dementerende moeder in Minnertsga. "Yn it Frysk, omdat ús mem en ik Frysk tsjin elkoar prate.”

Pia (50) is zeven weken in Nederland, wat langer dan gebruikelijk, haar moeder wordt op 20 oktober tachtig. Ze woont sinds twintig jaar in Fergus in Canada, waar ze met haar man Theo Stork een bedrijf runt dat lichtreclamesystemen levert aan grote bedrijven als Louis Vuitton, Mazda, Disney en Adidas. Theo is na drie weken terug naar Canada gegaan. Pia logeert bij haar in Enschede studerende zoon. Ze bezoekt haar moeder in het Van Harenshuus in Sint Annaparochie zoveel mogelijk.

Tussendoor heeft Pia in Leeuwarden een boek uitgebracht over wat haar moeder overkomt. Toen ‘mem’ bijna drie jaar geleden de diagnose Alzheimer kreeg, begon Pia met het maken van aantekeningen van hun gesprekken. ,,In soarte fan deiboek. Ik woe it oantinken oan ús mem fęsthâlde”, vertelt ze. Veel later kwam het idee om er een boek van te maken, waarvan de opbrengst voor de Alzheimer-stichting is. "Ik tink dat it in goed ynsjoch jout yn wat it is om Alzheimer te hawwen, en hoe’t it is om mei in Alzheimer-pasjint om te gean. In eye-opener.”

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 12 oktober 2019

Burgemeester E.J. Bergsma (foto: argyf Bildts Aigene/Jelke de Jager)

Edo Bergsma (1892-1896), as 'n bok op 'e haverkist

Fleden week hè wy sien dat burgemeester Arend Vlaskamp op syn fersoek eerfol ontslag kreeg en dat op 24 novimber 1892 Edo J. Bergsma, tot dan toe gemeente-siktaris in Idaarderadeel, installeerd worde. Fandaag part twee fan de sery over hoe’t ‘t burgemeester Bergsma op ’t Bildt fergong.

Om anstoat foor te kommen waren d’r gyn feestlikheden bij ’t binnenkommen fan de nije burgemeester organiseerd. Alleen op ’n stik of wat partikulire húzzen wapperde de driekleur. Avens laat worde ’t onrustig op ‘e buurt.

De Tijd skreef:“Eene schare jongelieden en opgeschoten jongeren verzamelde zich, die, socialistische liederen uitschreeuwende, het dorp doortrokken. In en naast een logement, hetwelk een weinig was geďllumineerd, werden glasruiten ingeworpen. Tegenover den burgemeester, met wiens benoeming ieder weldenkende is ingenomen, werd op straat eene zeer onbeleefde en zelfs uittartende houding aangenomen.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 12 oktober 2019

Subsidie voor theaterstuk over overval op Bildts bevolkingsregister

Plaquette

Tien projecten uit Fryslân over de 75-jarige vrijheid krijgen subsidie van de provincie. In totaal ontvangen ze 400.000 euro uit de subsidieregeling ’75 jier frijheid Fryslân’. De projecten staan stil bij gebeurtenissen uit de oorlog en vieren de vrijheid die we volgend jaar 75 jaar kennen. Een van de projecten is een theaterstuk over de overval op het bevolkingsregister van gemeente het Bildt.

'De Overval' bestaat uit een theaterstuk over de overval op het bevolkingsregister van de voormalige gemeente het Bildt in de nacht van 25 op 26 september 1943. Met de actie werd getracht te voorkomen dat de mannen die verplicht in Duitsland tewerk werden gesteld, zouden worden opgepakt. De overval werd uitgevoerd door een knokploeg uit Liauckemastate in Sexbierum.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Feanwâlden, 11 oktober 2019

Anita Andriesen

Gedenkteken Anita Andriesen bij Centrale As

Ter nagedachtenis aan voormalig gedeputeerde Anita Andriesen komt bij de Goddeloaze Singel bij Feanwâlden een gedenkteken.

Dat maakte Gedeputeerde Staten van Fryslân maandag bekend. De Ouwesylster Andriesen heeft veel betekend voor de gebiedsontwikkeling rondom De Centrale As. Het gedenkteken krijgt een centrale plek in het gebied, aan het fietspad van de Goddeloaze Singel, vlakbij de nieuwe fietstunnel bij Feanwâlden.

Op Zwarte Haan staan ter nagedachtenis aan Andriesen - die zich sterk maakte voor de ruimtelijke kwaliteit van de provincie - twee zitbanken. Haar partij de PvdA houdt elk jaar een Anita Andriesen-lezing.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele dossier Anita Andriesen >>

Alde Leie, 11 oktober 2019

'Wereldhit' kooiaap geboekstaafd voor het nageslacht

Selma Kooi-Bierma overhandigt de eerste exemplaren aan haar kleinkinderen. (foto: Jan Bonefaas)

In de hal waar in 2009 de laatste kooiaap – een hefmechanisme voor achterop een vrachtwagen – van de band rolde, werd vrijdag ‘Hoe een kooiaap de wereld verovert’ gepresenteerd. Het boek, geschreven door Harry de Jong en uitgegeven door Uitgeverij Louise, vertelt de geschiedenis van het meest succesvolle geesteskind van Froubuurtster Hessel Kooi. Kooi bedacht de kooiaap en stampte een bedrijf uit de grond waar de hele regio wel bij voer. “Dit boek is voor de kleinkinderen.”

Boerenzoon Hessel Kooi (1942-2008) was een uitvinder en een kloeke zakenman. Een soort ‘Willy Wortel’, memoreerde uitgever Eddy van der Noord vrijdag bij de presentatie van het boek ‘Hoe een kooiaap de wereld verovert’. “Het boek over Kooi bv vertelt een stuk cultuurhistorie van het Bildt.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 11 oktober 2019

Campussysteem Sint Anne krijgt navolging

De twee middelbare scholen in Franeker willen het onderwijssysteem van de campus Middelsee in Sint Annaparochie overnemen. Het gaat dan om de band met het bedrijfsleven.

Die wens legde Sydo de Jong van de vestiging Simon Vestdijk in Franeker gisteravond neer bij de gemeente Waadhoeke tijdens een vergadering over de onderwijsvisie. Hij sprak mede namens de AMS in Franeker. Beide scholen zien dat de campus een plus biedt als het gaat om samenwerking met het bedrijfsleven.

De campus werkt met een leerwerkplein waardoor leerlingen stages kunnen lopen bij bedrijven in de regio. De hoop is dat dit meer toekomstige werknemers voor deze bedrijven oplevert. De Franeker middelbare scholen willen graag gemeentegeld om dit ook op te zetten.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 11 oktober 2019

Carrièreswitch uit overtuiging

Monique van Etten Uithof bezig met de inrichting van Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden. foto hoge Noorden/Jacob van Essen

Zij was sociaal-cultureel werkster, hij zat in het verzekeringswezen. Nu maken Monique van Etten-Uithof (46) en Ronny Uithof (52) een radicale carričre-switch. Ze gaan uit overtuiging streekproducten verkopen.

De ambitie is dat over zeven jaar elk dorp in Noord-Nederland minimaal een afhaalpunt, miniwinkel of SRV-wagen met eerlijke, duurzame, lokale producten heeft. Monique en Ronny uit Sint Annaparochie openen zaterdag een eerste winkel: Jouw Dagelijkse Kost aan de Nieuwe Oosterstraat in Leeuwarden.

Alle producten bij Jouw Dagelijkse Kost komen uit de regio, dat is het grote verschil met de biologische supermarkt. Nadeel is dat daardoor nog niet elk product verkrijgbaar is. "Onze boeren exporteren alle grondstoffen weg, ze telen voor de grootschaligheid. Dat is het systeem. Zo lijken we rijk, maar eigenlijk hebben we niks. Als de logistiek wegvalt, ligt er binnen een week geen eten meer in de schappen”, zegt Monique.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Hurdegaryp, 11 oktober 2019

Rammelopbrengst

© Eigen foto  |  Geen verstand van auto’s, techniek of navigatie. Toch beginnen drie vriendinnen aan een soms hachelijke reis naar Boedapest.

De Europese reis die drie dorpsgenoten uit Hurdegaryp in september in een oude rammelbak maakten, heeft 3605 euro opgeleverd.

De vrouwen, die zich de rammeldiva’s noemden, stapten in hun oude auto en reden 4000 kilometer voor het goede doel.

Bianca Wijnsma, Ytsje Damstra en Nynke Roeloffs schenken het geld aan het grote pleeggezin in Sint Jacobiparochie dat door een brand in april van dit jaar dakloos werd en nu in tijdelijke huisvesting wacht op nieuwbouw.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 10 oktober 2019

Schoonmaakactie Skjin Wetter in Sint Annaparochie

(© Foto Friese Milieu Federatie)

In en rond het water van zeven Friese dorpen en steden vindt zaterdag de grote schoonmaakactie Skjin Wetter plaats.

In Sint Annaparochie en op zes andere locaties zullen ruim vierhonderd duikers, kanoërs, hengelsporters, suppers, zeeverkenners en diverse andere vrijwilligers zwerfafval opruimen. Het doel van de actie is om mensen bewust te maken van de hoeveelheid afval die in het oppervlaktewater terecht komt. De actie is een initiatief van de iese Milieu Federatie (FMF), Wetterskip Fryslân en zeven gemeenten.

De locaties waar de schoonmaakactie zal plaatsvinden zijn Harlingen, Sint Annaparochie, Kollum, de Westereen, Heerenveen, Drachten en Lemmer. Naast het opruimen van de wateren is er op iedere locatie een ludieke actie rond het thema zwerfafval.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 8 oktober 2019

Diamanten bruidspaar Halbertsma-Groeneveld

Marten Halbertsma en Maartje Halbertsma-Groeneveld met een afdruk van de huwelijksakte die ze ontvingen van wethouder Boukje Tol. (© Foto Joachim de Ruijter)

Marten Halbertsma en Maartje Halbertsma-Groeneveld, beiden 83 jaar, vierden maandag hun diamanten huwelijksjubileum.

Het paar had jarenlang een melkhandel in Bitgum en Bitgummole. Marten Halbertsma ging in die tijd met de SRV-wagen langs de deur. Na zijn bestaan als melkboer kwam hij in dienst van het Heineken-concern. Als vertegenwoordiger ging hij langs winkels, cafés en campings. Maartje Halbertsma was van huis uit boekhoudster. Zij ging later werken op de administratie van het Rode Kruis in Leeuwarden.

Het paar stapte op 7 oktober 1959 in het huwelijksbootje in het gemeentehuis in Sint Annaparochie. Ze hebben 34 jaar in Bitgum gewoond, maar verhuisden 26 jaar geleden naar de burgemeester Vlaskampstraat in St. Annaparochie. Ze kregen twee dochters. Het huwelijksfeest is in kleine kring gevierd.

Bron: Franeker Courant

Oudebildtzijl, 8 oktober 2019

Auto's vernield op de Oudebildtdijk

Tussen vrijdag 04-10 21:00 uur en zaterdag 05-10 09:30 zijn er vernielingen gepleegd aan diverse auto's op de Oudebildtdijk.

De politie zoekt getuigen die iets hebben gezien of gehoord.

Heeft u informatie. Bel dan met 090088

Bron: Politie Noordwest Fryslân

Sint Annaparochie, 7 oktober 2019

Sint Anna wint ook tweede thuisduel

Sint Annaparochie heeft in de derde klasse A van het zondagvoetbal ook z’n tweede wedstrijd gewonnen. In een amusante wedstrijd bedwong de gedegradeerde club uit Sint Anna (2K) Geel Wit met 8-1.

Vanaf de aftrap werd Geel Wit onder de voet gelopen. Binnen het half uur stond het al 5-0 . De openingsgoal viel al na drie minuten en werd gemaakt door Marc Bakker, die ook de tweede treffer liet aantekenen. Nadat ook Harmen Visser (2) en Timo Bijma het doel hadden gevonden scoorde Marwin Kooiker het enige Amelander doelpunt. Na de hervatting ging de doelpuntenmachine van de thuisclub door en maakten Marc Bakker en Pieter Jan Pilat (2) de acht vol.

Het was de tweede thuiszege voor het team van trainer Duco Mulder. Vorige week kwam de formatie van Mulder niet in actie tegen Mildam. Het modderige veld was niet bespeelbaar. Op het kunstgras veegden de spelers van Sint Anna met goed spel de bezoekers van de mat. Na ruim een half uur stond er al een 5-0 voorsprong op het scorebord. "Het klasseverschil was heel groot", zei Mulder. "Het team van vorig seizoen is intact gebleven. Dat is een enorm voordeel."

Bron: Leeuwarder Courant/Persbureau Ameland

Sint Annaparochie, 6 oktober 2019

Tolsma's zetten tijd terug met heropening pand St. Anne

Piet, Ali en Cees Tolsma, ‘pakesegers’ van P. Tolsma die het pand in 1929 bij de onthulling van de klok op Van Harenstraat. (© Foto Klaas Koopmans/Stichting Bildtse Belangen)

Stichting Bildtse Belangen is na P.S. Tolsma, de ABN-bank en advocaat Koen Meijer de vierde eigenaar van het karakteristieke pand naast de Van Harenskerk in het hart van St. Anne. ‘Pakesegers’ van P.S. Tolsma die het pand liet bouwen, verrichten vrijdagmiddag de heropening.

Het pand is gebouwd op de plek waar voorheen het grietenij- en gemeentehuis van Het Bildt stond. Hier werden de eerste zittingen van de Bildtse Bank gehouden. En laat dit nou net de voorloper van Stichting Bildtse Belangen zijn.

Op basis van originele bouwtekeningen is de gevel weer in oude staat teruggebracht. Originele raampartijen en de terugkeer van rode baksteen zorgen ervoor dat het pand weer helemaal past bij zijn omgeving. Ook de binnenzijde werd grondig gerenoveerd. Hierbij werden karakteristieke elementen in de vorm van een oude werkbank van eerste eigenaar Tolsma en een kluis van de ABN-bank behouden.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 5 oktober 2019

De laatste Ouwesylster Markt van 2019 is zondag 6 oktober. (© Foto Kirsten Zwijnenburg)

Laatste Ouwesylster Markt dit jaar

De laatste Ouwesylster Markt van dit jaar vindt zondag 6 oktober plaats van 13.00 tot 17.00 uur op de Keuningsstreek midden in het dorp.

Deze kleinschalige markt met allerlei producten van en uit de regio biedt voor ieder wat wils. ‘Struufmeel, heuning, kaas en rikke iel, aardappelen en overige oogst’, volgens Kirsten Zwijnenburg is het er allemaal.

Plus diverse, ook vaak zelfgemaakte artikelen en koopjes, vult ze aan.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 5 oktober 2019

Prijzen Rembrandtmarkt uitgereikt op Campus Middelsee

Met een goed gevuld creatief pakket gingen Jochum Jan, Walter, Nikita, Kim en Nathalie naar huis. (© Eelco Bruinsma)

Leerlingen van Campus Middelsee maakten voor de Bildtse Rembrandtmarkt in augustus schilderijen die een plek kregen langs de route door het dorp. Aan de opdracht van de winkeliersvereniging was een prijsvraag verbonden. Donderdag was de prijsuitreiking op school.

De Bildtse Rembrandtmarkt vond plaats rondom de Van Harenskerk in Sint Annaparochie, de plek waar Rembrandt in 1634 met Saskia trouwde. Leerlingen van klas 1 en 2 van Campus Middelsee hadden in juli schilderijen van Rembrandt nagemaakt. Vanuit de winkeliersvereniging in Sint Annaparochie kwam de vraag of de leerlingen werkstukken konden maken om de markt op te fleuren.

Als beloning zouden de werkstukken een mooie plek krijgen langs de Rembrandt route in het dorp en werd er voor de mooiste inzendingen een prijs aan verbonden, beschikbaar gesteld door de regionale Rabobank.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 5 oktober 2019

Een boekenhondje in de klas

Schrijver Sytse Buwalda en illustrator Ita Spoelman presenteren hun creaties Bruno en Svenson in de klas. foto Jan Spoelstra

Kinderboekenweek en dierendag kwamen gisteren samen in groep 1, 2 en 3 van basisschool De Twiner in Sint Jacobiparochie. Dankzij 'hondsy' Bruno.

Bruno was het hondje van de Bildtse schrijver Sytse Buwalda uit Westhoek. Het hondje is er niet meer, maar is opnieuw tot leven gekomen in de serie Bildtstalige kinderboekjes waarin het hondsy de hoofdrol speelt. Begin dit jaar waagde Buwalda, die al dikke geschiedenisboeken over zijn streek schreef, zich voor het eerst aan een kinderboek.

Als oud-leraar aan de middelbare school viel het hem niet echt moeilijk om zich in de jeugdjaren te verplaatsen. "En ik hew pakesęgers." Bovendien heeft hij zich altijd al aangeleerd om dingen op te schrijven, zoals je ze zou vertellen. Zo ontstond zijn eerste kinderboek en verscheen in de kinderboekenweek deel twee.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele arikel (pdf) >>

Joure, 5 oktober 2019

Eerpel

Bildtstar

De trotse Bildtse boer... Zijn leven lang heeft hij de mooiste en beste aardappelen verbouwd. Het was zijn lust en leven. Maar ook deze boer werd ouder en er kwamen gebreken. Het verzorgingstehuis was zijn volgende halte. Een drama voor de vrije man die hij altijd geweest was. De verzorging bestond uit hardwerkende lieve mensen en ze deden alles wat mogelijk was om hem een waardig leven te bieden.

Helaas lukte dat niet met het eten. Het verzorgingshuis krijgt eten via een distributeur die trots roept dat alles altijd ‘vers’ is. Als de Bildtse boer warm eten kreeg, was het echter steevast: "Die eerpel hoef ik niet." Dat was ook wel te begrijpen want de glazige, plakkerige bolletjes leken in niets op het mooie product dat hij ooit verbouwde.

Na overleg met de voedseldistributeur kon ook de Bildtstar aardappel besteld worden en bij de eerstvolgende maaltijd wachtte iedereen met enige spanning op zijn reactie. "Die eerpel hoef ik niet...", klonk het echter. Geschrokken werd er op onderzoek uitgegaan en zo werd de verpakking nog eens gecontroleerd. En daar stond het: ‘De Bildtstar pootaardappel is volgroeid in Israël’... Het zijn van die momenten dat ik denk: ,,Wat zijn we met zijn allen toch de weg kwijt.”

Steven van der Bles. Joure

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 4 oktober 2019

Foto: Ytzen Korf/112Fryslân

Felle binnenbrand in woning

Vrijdagochtend even voor zes uur heeft er een brand gewoed in een woning aan de Evert C. Slimstraat.

Politie en brandweer gingen met spoed naar het opgegeven adres. Eenmaal ter plaatse bleek er een felle brand te woeden in een woning. De brandweer had het vuur snel onder controle. Na het blussen werd de woning geventileerd. De politie heeft de buren uit hun woningen gehaald.

Omdat de bewoner rook had ingeademd is er een ambulance ter plaatse gekomen. Vervoer naar het ziekenhuis was niet nodig. De bewoner is opgevangen door een overbuurvrouw. De oorzaak van de brand is niet bekend. Stichting Salvage is ingeschakeld om de bewoner te helpen bij de afhandeling van de schade en het vinden van tijdelijke woonruimte.

Bron: 112Fryslân

Sint Annaparochie, 4 oktober 2019

In het voormalige gemeentehuis van het Bildt herinnert een glazen plaquette aan het drama.

Subsidie '75 jier frijheid' voor theaterstuk over overval door knokploeg Sexbierum

Het theaterstuk over de overval door de knokploeg uit Sexbierum waarbij het bevolkingsregister van Sint Annaparochie werd veilig gesteld, is een van de tien projecten die subsidie krijgen in het kader van ‘75 jier frijheid Fryslân. Provinsje Fryslân stelt €400.000 beschikbaar.

De overval werd gepleegd in de nacht van 25 op 26 september 1943. Met de actie werd getracht te voorkomen dat de mannen die verplicht in Duitsland tewerk werden gesteld, zouden worden opgepakt. De overval werd uitgevoerd door een knokploeg uit Liauckemastate in Sexbierum.

De verzetsstrijders kwamen uit de huidige gemeentes Waadhoeke en Harlingen en ook de burgemeester speelde een belangrijke rol. De overval werd verraden en zeven leden van de knokploeg werden in februari 1944 gefusilieerd. In het voormalige gemeentehuis van het Bildt herinnert een glazen plaquette aan het drama. De voorstelling wordt 4 keer opgevoerd op de plek waar de overval plaatsvond. Voor het project wordt €20.000 beschikbaar gesteld.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Bakkeveen, 4 oktober 2019

Hait, Hendrik Elings

Oogsten na bemesting

Vlak na hun afstuderen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, exposeerden ze samen in Leeuwarden. De tentoonstelling van Hendrik Elings, Irma Kamp en Froukje de Vos heette toen Dongje út 'e sek, wat zoveel betekent als ambachtelijk bemesten. 25 jaar later kan de oogst bekeken worden dankzij een nieuwe groepsexpositie in Galerie Natoer in Bakkeveen.

Van Hendrik Elings (Sint Annaparochie, 1967) - verreweg de bekendste van het drietal - worden portretten en landschappen getoond in zijn gebruikelijke vlotte schilderstijl. Hoogtepunt maakt onderdeel uit van een bijzondere reeks schilderijen over de vader van de kunstenaar, die Alzheimer had. De publieke reactie op de serie was vanaf het begin groot, niet alleen vanwege de kwaliteit van de doeken, maar ook de herkenbaarheid van het onderwerp.

Er kwam een boek, er werden verschillende tentoonstellingen aan gewijd en er is een documentaire van gemaakt. Bovendien won Elings in 2017 met een groot, ijl geschilderd portret van zijn hait de landelijke verkiezing voor schilderij van het jaar. Al met al een terechte zegetocht voor deze gevoelige en persoonlijke serie, die blijft verrassen door het samenvallen van vorm en inhoud.

Bron: Leeuwarder Courant

Vrouwenparochie, 3 oktober 2019

De kooiaap veroverde de wereld vanuit Vrouwenparochie

De kooiaap wordt achter een vrachtwagen gehangen.   FOTO: UIT BESPROKEN BOEK

Boerenzoon Hessel Kooi ontwikkelt in de vorige eeuw verschillende machines om het werk in de akkerbouw en bloembollenteelt te vergemakkelijken. Dit heeft hij van huis uit meegekregen, op het bedrijf van zijn ouders. Zijn vader ontwikkelde al een sorteermachine voor aardappelen. Zoon Hessel wordt nationaal en internationaal bekend om zijn uitvinding van de meeneemheftruck achterop vrachtauto’s.

De bekendheid wordt zo groot dat de zogeheten kooiaap een merknaam is geworden. ‘Achter de trailer hangt een heftruck die zich als een lenige aap vastklampt aan de vrachtwagen. Een kooiaap’, zo valt te lezen in een boek dat deze week verschijnt over Hessel Kooi (1942-2008) en de opkomst van zijn bedrijf.

Auteur Harry de Jong beschrijft in het zeer leesbare boek Hoe een kooiaap de wereld verovert hoe de ondernemer opgroeit en hoe de dyslectische jongeman met een groot technisch inzicht wereldwijd furore maakt met zijn bedrijf. In de hoogtijdagen werken er op de vestiging op de grens van Vrouwenparochie en Alde Leie honderd mensen.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 3 oktober 2019

Stone Crobs en dichters op huiskamertour Liet Ouwe-Syl

The Stone Crobs

Als onderdeel van de nieuwe Liet-organisatie start in oktober een nieuwe onderdeel: Satelliet. Bij twee speciale 'huiskamertours' op Oudebildtzijl en in Grou is in drie huiskamers muziek en poëzie te beluisteren.

De huiskamertour Ouwe-Syl vindt op 4 oktober plaats. Er is een bont gezelschap aan oud-Liet winnaars te zien, de winnaars van 2012, 2015 en 2018 treden allen aan. Er wordt tussen 19.30 en 20.00 uur verzameld bij de Aerden Plaats.

Hoofdact op Ouwe-Syl is de Stone Crobs, de winnaar van Liet 2018, in de Aerden Plaats op Oudebildtzijl. In de ‘huiskamers’ zijn te zien: dichters Janneke Spoelstra (Alde Leie) en Carla van der Zwaag (Heerenveen) in het Graauwe Paard, en Marit en Pa (Marit & Nigel, winnaar Liet 2015) in Neeltje’s Schuur.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

St.-Anne, 3 oktober 2019

Arend Vlaskamp laai d'r nachts wakker fan

Burgemeester A. Vlaskamp, argyf Bildts Aigene

In 'e foorberaiding fan 't programma 'Domela op 't Bildt' op 24 novimber in 'e Van Harenskerk had ik my ferdiept in wat d'r eand negentiende eeuw over 't Bildt skreven worde. Ik fon 't wel neskierig 's na te gaan hoe't de burgemeesters op 't Bildt hur rol ferfulden in dy tiden fan groate soasjale spannings.

Myn soektocht bin ik begonnen na 't ôfskaid fan burgemeester IJnso Oosterlo die't desimber 1886 de overstap maakte na Luwteradeel. Syn opfolger waar Arend Vlaskamp, koopman in St.-Anne. Vlaskamp waar fan 1864 ôf al 'n paar keer raadslid weest en 1 septimber 1885 had 'e raad 'm as wethouwer koazen. 'n Prot mînsen mochten graag over 'm en doe't d'r eand 1886 'n nije burgemeester komme most binne d'r handtekenings fersameld en opstuurd na de Kommissaris fan 'e Keuning met 't fersoek Arend Vlaskamp bij de keuning foor te dragen as de nije burgemeester fan 't Bildt.

Op 20 oktober 1886 worde Vlaskamp plechtig installeerd. St.-Anne waar fersierd met flâgen, de skutterij-mezyk út Franeker speulde d'r fleurig op los, foor de skoalkines en 'e oudsys in 't aarmhuus worden spelletsys organiseerd, avens waar d'r 'n optocht met mezyk, lampions tussen de bomen en fuurwerk en in 'e herbergen waar d'r frij bal. De inweuners waren dúdlik innommen met 'e nije burgemeester.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele arikel >>

Sint Annaparochie, 3 oktober 2019

Stannebuurtster wint € 10.000 in BankGiro Loterij

Een grote verrassing voor een man uit St.-Annaparochie. Hij heeft in de trekking van de BankGiro Loterij een bedrag van 10.000 euro gewonnen. De winnaar werd onlangs verrast met het goede nieuws.

Dat maakte de loterij vandaag bekend. ‘Henk’ (zijn achternaam is niet bekend gemaakt) vertelt volgens de loterij blij: "Ik doe samen met mijn vrouw mee en dit is de eerste grote prijs die we winnen.

Het is hartstikke welkom. We zetten het voor nu even weg. Later hopen we de kinderen te helpen met hun studiebeurzen. Fijn dat we dat door deze prijs kunnen doen."

Bron: De Bildtse Post

Sint Jacobiparochie, 2 oktober 2019

Meijer Metal vervangt 3 kantbanken

Meijer Metal

Meijer Metal in het Friese Sint Jacobiparochie heeft kortgeleden 3 nieuwe E-Brake Ultra kantbanken van SafanDarley aangeschaft, als vervanging van 3 oude kantbanken. “We kwamen qua capaciteiten tonnage tekort”, verklaart productiemanager Reinder Hoekstra de fikse investering.

“We hebben bij meerdere partijen ons eisen-en wensenpakket voor de drie nieuwe kantbanken neergelegd”, vertelt Hoekstra. ,,Uit het oogpunt van Quick Response Manufacturing en duurzaamheid passen de SafanDarley E-Brakes daar het beste bij.”“Bovendien”, vervolgt hij, “is de elektrische aandrijving niet alleen duurzaam, maar ook stil. Daarnaast is SafanDarley een Nederlands bedrijf dat qua karakter aansluit bij Meijer. Als je vragen hebt, bel je gewoon en krijg je meteen goed en deskundig advies.”

Bron: De MetaalMagazine.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 2 oktober 2019

Stichting Bildtse Belangen 25 jaar suikeroompje 't Bildt

De SBB deelde cheques uit aan (vlnr) Wies ten Have (Dorpsbelang Ouwesyl), Ali Bronger (Bildts Aigene), Ruurd Tadema (Dorpsbelang Vrouwenparochie), Rudolf Rodenhuis (Dorpsbelang Nij Altoenae), Laas Douma (Plaatselijk Belang St. Anne), SBB-voorzitter Anne Vlaskamp met de cheque van Streekbelang Oost- en Westhoek en Harm van der Vaart (Plaatselijk Belang Sint Jabik). (© Foto Klaas Koopmans)

De Stichting Bildtse Belangen (SBB) kreeg bij het 25 jarig bestaan geen cadeaus, maar deelde juist uit aan diverse organisaties die zich inzetten voor de leefbaarheid op ‘t Bildt.

Bijna een eeuw vormde de Bildtse Bank de financiele hoeksteen in de Bildtse samenleving. Deze eigenzinnige, lokale bank zag voor zichzelf ook een sociale functie op het Bildt wegegelegd. In 1994 kwam er een einde aan het zelfstandige bestaan van de bank en ging de Bildtse Bank op in de toenmalige Frieslandbank.

Bij de onderhandelingen werd de jarenlange bijdrage aan de Bildtse leefbaarheid veilig gesteld met de oprichting van een nieuwe stichting, de SBB. Hierdoor speelt dit aspect van de bank tot op de dag van vandaag een rol in het sociale leven op het Bildt. Sportverenigingen, culturele organisaties en evenementen op het Bildt kunnen nog steeds rekenen op financiele bijdragen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Nij Altoenae, 2 oktober 2019

CBS De Noordster in Nij Altoenae krijgt predicaat 'zeer zwak'

Foto van website cbs Noordster

Friesland heeft op dit moment vijf basisscholen die van de Onderwijsinspectie het predikaat 'zeer zwak' krijgen. De scholen staan nu onder verscherpt toezicht.

De vijf scholen zijn: De Noordster in Nij Altoenae (van de vereniging voor protestants-christelijk basisonderwijs in Noardwest-Fryslân), integraal kindcentrum Aventurijn in Leeuwarden van openbare scholenkoepel Proloog, de openbare basisscholen De Pôlle in Marsum en De Opslach in Franeker (beide onderwijsgroep Elan) en openbare basisschool It Haskerplak in Oudehaske (koepel Primus).

Voor alle scholen geldt dat naar het oordeel van de inspectie de leerresulaten onvoldoende zijn. De scholen staan nu onder verscherpt toezicht van de inspectie, die zo toeziet op maatregelen ter verbetering van de situatie. Alle scholen zijn onderzocht tussen januari en juni van dit jaar.

Bron: Leeuwarder Courant

 
archief 2019 (3e kwartaal)
archief 2019 (2e kwartaal)
archief 2019 (1e kwartaal)
archief 2018 (4e kwartaal)
archief 2018 (3e kwartaal)
archief 2018 (2e kwartaal)
archief 2018 (1e kwartaal)>