Grou, 23 oktober 2018

'Nog nooit iets geks meegemaakt'

"Valet parking gaat ook heel vaak goed, meestal zelfs", zegt Wytse Oosterbaan uit Grou, maar opgegroeid aan de Oudebildtdijk. "Je moet alleen wel je kop erbij houden." "Weet wat je doet. Kijk bijvoorbeeld goed naar de voorwaarden", waarschuwt Oosterbaan, eigenaar van machinebouwer APH Group in Heerenveen. Verder is hij louter positief over valet parking, in het bijzonder over ‘zijn’ valet-bedrijf King Parking. Dit bedrijf is officieel gevestigd in Lijnden, vlakbij Schiphol.

"Mijn collega’s en ik komen daar al jaren, voor zakelijk gebruik. Het is er veilig en de eigenaren, een broer en een zus, zijn heel professioneel." Het parkeerbedrijf beschikt over verschillende terreinen. "Wij hebben er de laatste drie jaar honderden keren geparkeerd en hebben nog nooit iets geks meegemaakt."

Iedereen weet dat de luchthaven zelf erg duur is met parkeerdiensten, gaat Oosterbaan verder. "Mensen die langer of vaker op Schiphol moeten parkeren, zoeken alternatieven. Wij hebben een valet parking gekozen die zich meer op de zakelijke markt richt, dus waar je snel je auto kunt afgeven en weer ontvangt, nagenoeg zonder wachten. Voor een vakantieganger die eens per jaar gaat, is dit waarschijnlijk minder belangrijk."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 22 oktober 2018

Opnieuw meubelzaak in De Fabryk

De vernieuwde Fabryk. (© Eigen foto)

De naam 'De Fabryk' doet bij mensen in Sint Annaparochie en omgeving vaak wel een belletje rinkelen. Tot tien jaar geleden konden mensen hier terecht voor een verscheidenheid aan meubels.

In de jaren daarna werd het steeds meer een antiekwinkel met allerlei snuisterijen. Ook dit is echter verleden tijd. In de afgelopen zomer zijn Ype en Kim Witteveen de uitdaging aangegaan om opnieuw een meubelzaak te beginnen in de oude vlasfabriek.

Ze hebben een deel van het pand omgetoverd tot een sfeervolle en stoere zaak waar zij landelijke, industriële en eigentijdse meubels en woonaccessoires verkopen. "We hebben geprobeerd om een assortiment op te bouwen bestaande uit enkel kwaliteitsproducten gemaakt van degelijke materialen, maar tegen een scherpe prijs.”

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jabik, 22 oktober 2018

Plysje siket dieders fan fernielings yn Sint Jabik

Fandalen ha yn de nacht fan sneon op snein fernielings oanrjochte op de sportterreinen yn Sint Jabik. In kontener waard yn de brân stutsen, bierfleskes waarden op it fjild smiten en de bestjoerderswein waard fernield.

De plysje siket tsjűgen fan de fernielings. Op twitter hat de plysje fan Noardwest Fryslân in oprop dien oan minsken dy't wat sjoen hawwe.

Bron: Omrop Fryslân

Nij Altoenae, 22 oktober 2018

Dorpsstatus op kunstwerk vereeuwigd

Adriaan Stap vertelt over het kunstwerk in Nij Altoenae. FOTO JAN SPOELSTRA

Nij Altoenae kreeg als laatste in de voormalige gemeente het Bildt de dorpsstatus. Zaterdag werd een beeld onthuld dat ernaar verwijst.

Op het dijklichaam bij de kruising van de Stadhoudersweg met de Oudebildtdijk is zaterdag het beeld onthuld dat Nij Altoenae liet maken als afscheid van de gemeente het Bildt. Omdat de gemeente werd opgeheven, kregen alle zeven dorpen 10.000 euro voor een aandenken.

Voor Nij Altoenae werd dat 'Kroan op ’t Bildt’, een driedimensionaal kunstwerk van roestvrij staal waarin de vormen van de gemeente het Bildt zichtbaar zijn en op de plek van Nij Altoenae een kroontje. Dat verwijst niet alleen naar de dorpsstatus, maar ook naar het feit dat het om het noordelijkste dorp gaat.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Amersfoort, 19 oktober 2018

Reuzepompoenen foar de bisten fan Dierenpark Amersfoort

Byld út de fideo

De grutte pompoenen, dy't earder yn de etalaazjes leine fan de filialen fan griente- en fruitgruthannel Smelding yn Sint-Anne, binne dizze wike fuortjûn as traktaasje foar de bisten fan Dierenpark Amersfoort.

Fersoarger Willem Verdonck fan it bistepark sprekt fan in moaie ferrassing foar de oaljefanten, pręrjehűntsjes en tigers.

De oaljefanten en Sibearyske tigers hiene de gigantyske pompoenen al gau op. De prairiehűnen wiene wat foarsichtiger. Sy hawwe earst bot oan it snuffeljen west, foardat se oan de pompoenen doarden te begjinnen.

Bron: Omrop Fryslân
  Sjoch de fideo >>

Sint Anne, 18 oktober 2018

Beeld uit HEA!

Badmeester Sietze van der Wal in HEA!

In HEA! Sietze van der Wal die al 47 jaar werkt in het zwembad van St. Anne. Hij controleert de techniek in het zwembad, is coördinator en geeft een hechte groep al meer dan 40 jaar les.

Hea! Is een programma over gewone mensen en hilarische situaties. Hea! Is te zien van maandag tot en met donderdag om 17:25.

Bron: Omrop Fryslân
  Sjoch de fideo >>

Leeuwarden, 18 oktober 2018

Het gemiddeld inkomen op het Bildt één na laagste

Het aantal huishoudens in Friesland dat langdurig van een laag inkomen moet rondkomen, is de laatste jaren toegenomen. Dat concludeert het Fries Sociaal Planbureau (FSP) uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een op de twaalf huishoudens in Friesland (23.000) heeft een laag inkomen. Daarnaast zijn er de langdurig armen, huishoudens die vier jaar of langer op een laag inkomen zitten. In 2016 waren dat er 9300, 2200 meer dan in 2014; een stijging van 2,7 naar 3,5 procent.

Het gemiddelde inkomen dat Friese huishoudens in 2015 te besteden hadden is 25.500 euro, 2300 euro minder dan in de rest van Nederland. Bewoners van Achtkarspelen (23.800 euro), het Bildt (24.300) en Harlingen (24.400) hebben gemiddeld het minst te besteden. Terschellingers (29.400) en Schiermonnikogers (29.200) het meeste.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

St.-Annaparochie, 17 oktober 2018

Huisartsenpraktijk Bögels en Impuls Fysiotherapie in oude gemeentehuis

Anneke en Paul Bögels, Alle Sterk en Lyze Feitsma. (foto: Jan Bonefaas)

Na een verbouwing van zo'n acht maanden is het gezondheidscentrum in het oude gemeentehuis in St.-Annaparochie nagenoeg klaar. De puntjes worden nog op de i gezet, maar het is open en draait naar volle tevredenheid van de initiatiefnemers.

Huisartsenpraktijk Bögels en Impuls Fysiotherapie zien met hun nieuwe onderkomen een droom werkelijkheid worden. Eind november is de officiële opening van het centrum, dat zeer toepasselijk ’t Raadhuus heet. “Wy hawwe hjir alles op ien plak. It jout in hiel soad ręst.”

“Hee, de kapstokken zijn ook opgehangen!” Net terug van een cursusweek kijkt Anneke Bögels tijdens een rondleiding door het gezondheidscentrum nieuwsgierig rond naar wat er allemaal gedaan is tijdens haar afwezigheid. Lyze Feitsma: “D’r is echt heel hard werkt hier dut jaar. D’r is nag ’n lange list met klaine saken die’t nag motte, maar wy draaie en ’t is hier prachtig werken.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Dokkum, 17 oktober 2018

Koninklijke onderscheiding voor dirigent Dirk Norbruis

Burgemeester Hayo Apotheker feliciteert Norbruis met de onderscheiding. (© Foto Sjoerd Hania)

Ruim twintig jaar was Dirk Norbruis uit Minnertsga dirigent van het Christelijk Mannenkoor 'Pro Rege'. Zondagavond nam hij in een overvolle Fonteinkerk in Dokkum afscheid van ‘zijn mannen’ tijdens een gevarieerd muzikaal programma, waarin behalve ‘Pro Rege’ ook gospelgroep ‘The Telling Voices’ een belangrijke rol speelde.

Halverwege het programma werd hij verrast met een enorm cadeau – een barbecue – en op een gegeven moment moest hij het dirigeren zelfs langere tijd staken om zich te laten toespreken door burgemeester Hayo Apotheker van de gemeente Waadhoeke.

Deze roemde zijn vele en langdurige activiteiten als organist en koordirigent, noemde hem enthousiast, plichtsgetrouw en verbindend en benoemde hem tenslotte namens de koning tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 13 oktober 2018

Van Gogh als toetje Potatoes-jaar

Dragan Despotovic herschiep De Aardappeleters van Van Gogh in aardappels als onderdeel van Artistic Potatoes in het Natuurmuseum. FOTO NIELS WESTRA

Voor de derde keer in zijn carričre heeft Dragan Despotovic het schilderij De Aardappeleters van Vincent van Gogh nagebouwd in aardappels. In het Natuurmuseum Fryslân zitten ze in een klein huisje, slechts verlicht door een hanglamp. Net als op het doek.

De afgelopen weken heeft hij bij maatschap De Jong aan de Oudebildtdijk al het meeste werk gedaan. "Dat was handig, want dan kon hij ons vragen om de juiste aardappels", legt Froukje de Jong-Krap uit. Zij is de drijvende kracht achter Poetic Potatoes, het uitwisselingsproject van poëzie tussen Friesland en Malta. En ze was nauw betrokken bij Furtile Soil, de expositie die deze zomer op het Bildtte zien was, langs de Oudebiltdijk en in grote aardappelschuren.

Uit deze expositie komen in het Natuurmuseum de illustraties van Grietje Huisman terug. Haar aquarellen en pasteltekeningen vormen een contrast met de kleurrijke tafelkleden van Eten bij de boer, en de uitbundige werken van vmbo-leerlingen van Ulbe van Houten. Derdeklassers kregen de opdracht de reis van de aardappel te illustreren met aardappelkistjes als omlijsting.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Vrouwenparochie, 11 oktober 2018

'Duurzaam hoeft niet duur te zijn'

Rinze Dijkstra

De prachtige, historische woning annex kantoor van Rinze Dijkstra - eigenaar van RD Energy - in het Friese dorpje Vrouwenparochie, zit vol verschillende systemen voor duurzame energie. „Als adviseur in duurzame vormen van energie gebruik ik mijn eigen huis als een soort proeftuin. Veel van mijn adviezen zijn dan ook gebaseerd op ervaringen uit de praktijk, en door een veelvoud aan cursussen.“

Rinze Dijkstra richt zich met zijn adviesbureau op het verduurzamen van bestaande woningen en kleine utiliteitsbouw. „De meeste mensen hebben zich, voordat ze bij mij komen, al verdiept in welke besparingsmogelijkheden er zijn. Want daar gaat het ze om: verduurzamen, maar tegelijk besparen. Probleem is vaak dat ze verschillende, niet zelden elkaar tegensprekende, adviezen krijgen. Adviezen die eerder het belang van de adviseur dienen, dan die van de klant.

Bron: Noordz.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 10 oktober 2018

Nieuwe MAN voor een echte MAN man

Sinds deze zomer rijdt er een MAN TGX XXL 6x2 motorwagen in de kleuren van JDV uit het Friese Sint Annaparochie. De MAN is de tweede vrachtwagen van Christa de Vries die haar eigen transportbedrijf, CDV, runt, naast dat van haar vader, JDV B.V.

De letters JDV op de MAN staan voor Jelle de Vries. In totaal omvat de vloot van dit transportbedrijf rond de dertig eenheden. Daarnaast rijden er een aantal charters voor JDV. Dochter Christa de Vries haalde zelf haar vakdiploma en sinds vorig jaar rijdt er één combinatie voor haar eigen transportonderneming, CDV.

Christa: "Het transport is mij met de paplepel ingegeven en het sprak dan ook voor zich dat ik het transport in zou gaan. Ik wilde echter wel op eigen benen staan. Vandaar dat ik zelf de vakpapieren gehaald heb. Vorig jaar begon ik met één auto en nu was het tijd om een tweede in te zetten."

Bron: Transport-online.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 10 oktober 2018

Vlag gestreken op gewassenveld 50 tinten groen

Het strijken van de vlag maakt een einde aan het Gewassenveld 50 tinten groen. (© Eigen foto)

Twee van boer Piet zijn trouwste vrijwilligers hebben de vlag op het gewassenveld 50 tinten groen aan de Oudebildtdijk gestreken. Daarmee is een officieel einde gekomen aan het project dat vanaf 20 april open was voor publiek en in die 5,5 maand 10.000 bezoekers trok.

Piet Hoekstra: "We kunnen nu in alle rust en met een goed gevoel de laatste gewassen oogsten. We hebben de laatste boekweit opgeruimd en de geweldige oogst van de sojabonen thuis gehaald. De vezelhennep en de snijmais zijn van het veld gehaald en de lelies opgezocht."

Het project Potatoes go Wild stopt nog niet. Piet Hoekstra gaat nu weer gewas en zaden klaarmaken voor de tentoonstelling Kunstsinnige Eerappels in het Natuurmuseum Fryslân vanaf 13 oktober.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 10 oktober 2018

Ouwe Syl wijst Lions ’66 terecht:
‘Waar staat jullie club voor?’

Het sportcomplex van het in opspraak geraakte Lions ’66. FOTO LC

Verbaal wangedrag van enkele spelers van Lions ’66 3 overschaduwde volgens Ouwe Syl 2 de wedstrijd van afgelopen weekeinde. Met een statement nam Ouwe Syl er openlijk afstand van.

Ouwe Syl-speler Anne Polstra schreef het wedstrijdverslag, dat meer over randzaken ging dan over technische hoogstandjes. Het verhaal werd op de website van Ouwe Syl gezet enop Facebook al ruim duizend keer gelezen. Een citaat:

‘Medespelers, tegenstanders en scheidsrechter: iedereen kreeg enge ziektes toegeschreeuwd. En bij het tikken van dit stuk vraag ik me opnieuw af: waarom hebben we die wedstrijd eigenlijk uitgespeeld?’

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 5 oktober 2018

Met Bildtse groetnis

Bildtse les

De nieuwe burgemeester van Waadhoeke, Marga Waanders, gaat op Bildtse les. Dat zegde ze deze week toe in het Omrop-televisieprogramma It Polytburo.

De Bilkerts ontvangen haar met open armen en hopen eigenlijk dat ze al aanschuift op 10 oktober. De groep waarmee gestart wordt, is namelijk vrij klein met zes mensen.

Even vreesde Bildts Aigene, dat de cursussen verzorgt, dat de cursus Bildts foor niet-Bildtstaligen geschrapt moest worden.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 1 oktober 2018

Bokaal voor bruggenbouwer Oene Krist

Oene Krist en zijn team. (© Foto: Gea Iedema)

Oene Krist, ontwikkelaar en manager programma Leren en Werken in je Eigen Regio, heeft vrijdag het Bruggenbouwersbokaal gekregen. De overhandiging vond plaats op Campus Middelsee in Sint Annaparochie.

Hij ontving de bokaal van Douwe Gerlof Heeringa, de vorige bruggenbouwer. Oene Krist is blij met de erkenning, maar het komt het hele team toe vertelde hij. Het is een heel traject geweest van jaren en dat kun je niet alleen.

Er waren lovende woorden gesproken door directeur Eelco Bruinsma, maar ook door Frans Nieuwhof die Oene Krist heeft voorgedragen. Oene is volgens hen een verbinder. Een man met ambitie, met een vooruitziende blik op wat gaat komen, en gedreven in wat hij wil bereiken.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Veenoord, 1 oktober 2018

Van der Steen straalt in Veenoord

De kersverse Nederlands kampioen Henry van der Steen op weg naar de bronzen helm in Veenoord. FOTO GERT BOS

Een gebalde vuist en een oerkreet; de ontlading was groot bij Henry van der Steen nadat hij vrijdagavond door winst in Veenoord de Nederlandse speedwaytitel veroverde.

Even verderop stond broer en monteur Hans klaar met het confettikanon. Vele jaren van noeste arbeid betaalden zich eindelijk uit in een Nederlandse titel. Maar groots vieren, daarvoor was het nog te vroeg. "We waren nog net op tijd bij de McDonalds voor een Milkshake", grapte Van der Steen een dag later. "Die heeft de hele rit naar huis als trofee op het dashboard gestaan.”

Van der Steen legde de basis voor zijn titel tijdens de eerste wedstrijd in het Belgische Zolder. Daar pakte hij in de finale een zwaarbevochten overwinning. Maar hij moest meer overwinnen voor zijn eerste kampioenschap. Tijdens een grasbaanwedstrijd in Duitsland brak hij medio augustus bij een val beide sleutelbenen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>
 
archief 2018 (3e kwartaal)
archief 2018 (2e kwartaal)
archief 2018 (1e kwartaal)
archief 2017 (4e kwartaal)
archief 2017 (3e kwartaal)
archief 2017 (2e kwartaal)
archief 2017 (1e kwartaal)
archief 2016 (4e kwartaal)
archief 2016 (3e kwartaal)
archief 2016 (2e kwartaal)
archief 2016 (1e kwartaal)
archief 2015 (4e kwartaal)
archief 2015 (3e kwartaal)
archief 2015 (2e kwartaal)
archief 2015 (1e kwartaal)>