Sint Jacobiparochie, 14 juli 2018

Duisternis en stilte beleven tijdens Nacht aan het Wad

Wordbites. (© Foto: Nacht aan het Wad)

Het beleven van de duisternis en de stilte zijn de belangrijkste elementen van Nacht aan het Wad. Het festival vindt plaats op 25 juli bij Zwarte Haan.

Tijdens dit festival staat de nacht in al zijn facetten centraal: van de schemering vanaf 20.00 uur tot het ontwaken de volgende ochtend om zes uur. Zwarte Haan is één van de donkerste plekken van Nederland.

Nacht aan het Wad valt samen met de aankomst van de pelgrims die dag in Sint Jacobiparochie. Zij lopen ’s avonds in een processie naar Zwarte Haan. Hun aankomst tegen acht uur ’s avonds is het startsein voor het festival.

Op het hoofdpodium bij de Slikwerker brengt RemoliNo ieder uur een deel van hun compositie ‘Skaad oer it Waad’, een filmische mix van onder andere klassiek, minimal en folk geďnspireerd door de nacht.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Zwarte Haan, 12 juli 2018

Cumelaondernemers ondersteunen theaterstuk Altyd Seumer

Drie cumelaondernemers in Het Bildt, A.G. de Vries uit Westhoek, Gebr. Drijfhout uit Sint Annaparochie en Miedema uit Vrouwenparochie, hebben hun medewerking verleend aan het theaterstuk Altyd Seumer. Daarin werden zeventien landbouwmachines geheel verweven.

De volledig uitverkochte driedaagse voorstelling Altyd Seumer is een kritische voorstelling over overvloed, onze neiging tot verspilling en de weerstand daartegen. Het openluchttheaterstuk speelde zich af op een akker waar de in 1715 aangelegde zeedijk het nieuw gewonnen land van de Westelijke Bildtpollen omsluit.

Het moderne stuk in de Bildtse taal is gebaseerd op het epos van Willem van Haren. De op Het Bildt geboren diplomaat, reiziger en schrijver leefde rond 1700. De voorstelling was al snel uitverkocht en inclusief de generale repetitie bezochten ruim 2800 bezoekers de voorstelling.

Bron: Grondig.com

Sint Jacobiparochie, 12 juli 2018

Jacobusfestival bij Groate Kerk in St. Jacobiparochie

(© Foto PixaBay)

De komende weken worden de laatste etappes van de Camino der Lage Landen afgelegd. Daarmee heeft deze camino-estafette bijna haar eindpunt bereikt: Sint-Jacobiparochie, oftewel: Santiago aan het Wad.

Op 25 juli – de naamdag van Jacobus - komen daar om 13.00 uur honderden wandelaars en fietsers aan om deel te nemen aan het Jacobusfestival. In het Jabikshuus, onderdeel van de Groate Kerk te Sint-Jacobiparochie is die dag ook de premičre van de film ‘Santiago aan het Wad, pelgrimeren in Friesland’.

De film is gemaakt door cineast Anton Stoelwinder en gaat over pelgrimeren en de grote verscheidenheid van het Friese landschap. Verder is er in de Groate Kerk de zomerexpositie te zien ‘Pelgrimeren in het licht van de Melkweg’.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 11 juli 2018

'Rustig op regen wachte en niet in panyk rake'

Naast het tijdelijke reuzenrad worden uien berregend vanwege de droogte. Pootaardappelen mogen niet berregend worden. (foto: Ria Algra)

Het Bildt ligt er deze prachtige zomer piekfijn bij, maar onder de grond gaat het pootgoed gebukt onder de droogte. Mei en juni waren al droog, en ook deze maand is er nagenoeg geen regen gevallen. Beregenen is verboden. "'t Liefst krije wij fannacht 'n boi fan 20 millimeter, en dan môrn weer mooi sonnig weer."

’t Wort hoog tiid, ja. Wij hewwe de hele maand gyn regen had, en maai en juny waren ok droog. ’t Is foor de opbringst te hopen dat d’r gau wat water komt,” zegt Teun de Jong, akkerbouwer en voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond.

"'t Bildt is een fan de droogste gebieden fan Nederland. Beregene mâg niet, om infeksy met de brúnrotbaktery te foorkommen. Konsumpsyirpels mâge hier en dęr wel beregend worre, maar op ’t Bildt hewwe wij hest alleen maar poatgoed. Sipels bijgelyks mâge wel beregend worre, maar ok die hewwe ’t moeilik op dut momint," aldus De Jong.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 11 juli 2018

Senioren een dag lang naar de camping

FOTO TAMARA VAN DEN BERG

Knijpers lenen van de buren en met een teiltje naar het afwashonk: bewoners van zorgcentrum Het Bildt vierden gisteren een dag lang vakantie op camping De Blikvaart.

De zorginstelling in St. Annaparochie zet twee dagen achtereen een kampeeravontuur voor senioren op poten.

Het plan de campagne is dat iedereen ’s avonds weer in de eigen bedstee ligt, maar als eriemand in de caravan wil blijven slapen, dan mag dat. Vandaag breekt de tweede en laatste groep de tent af.

Bron: Leeuwarder Courant
  Bekijk ook de video op de site van Leeuwarder Courant >>

Nieuwebildtdijk, 8 juli 2018

Persoon licht gewond na ontploffing gasfles

Foto: Ytzen Korf

Omstreeks vijf uur vanmiddag werd de brandweer van Sint Anna Parochie opgeroepen vanwege een buitenbrand.

Ter plaatse werd duidelijk dat de bewoner bezig was met het bedekken van een dak. De man is hierbij even naar binnen gegaan. Op dat onbewaakte ogenblik is de gasbrander en gasfles van het dak in een papiercontainer gevallen, waardoor de gasfles ontplofte. De man heeft eerst zelf een bluspoging gedaan.

De brandweer heeft de brand afgeblust en daarna een controle uitgevoerd. Omdat de man tijdens het blussen aan zijn hand gewond was geraakt, is er een ambulance ter plaatse gekomen. Of de man nog naar het ziekenhuis moest, is niet bekend. Binnen een uur kon de brandweer retour kazerne.

Bron: 112Fryslân
link Klik hier voor meer foto's >>

Oudebilbtbijk, 7 juli 2018

Kerkbanken

Oudebildtzijl doet de kerkbanken uit de voormalige Gereformeerde Kerk weg.

De nieuwe bewoonster, Simone van der Velden uit Amsterdam, geeft ze weg.

Ze hoopt dat dorpsbewoners met een emotionele band met deze kerk het meubilair op komen halen.

Bron: Leeuwarder Courant / Gehoord en Gezien
link Meer informatie >>

Sint Annaparochie, 6 juli 2018

Happy wheel

Asing Walthaus

Weinig dingen zijn zo lollig en absurd om te doen als zitten in een reuzenrad op het Bildt.

Een bezoekje aan de Oudebildtdijk is sowieso de moeite waard, het is een soort museum van zichzelf. Maandag zagen de hond en ik er bijvoorbeeld een plantenbak, gemaakt van het achterstuk van een roze Chevrolet Malibu. Zoiets maakt de trip al de moeite waard.

Bovendien zijn er nu exposities in grote schuren, waar kunst hangt en vrijwilligers vertellen dat men hier vroeger haringen in pootgaten stak, als bemesting. Dat was lang geleden, in de middeleeuwen, zei de dame, maar de hond kon het volgens mij nog steeds ruiken. Die raakte maar niet uitgesnuffeld.

Bron: Leeuwarder Courant / Column Asing Walthaus
link Lees de hele column (pdf) >>

Franeker, 6 juli 2018

Zorgen over hardrijders op Oude Bildtdijk

Wethouder Boukje Tol reageert op de insprekers over de Oude Bildtdijk. (© Suwarda Vis)

Niet het Dreeslaantje kreeg in de gemeenteraadsvergadering van donderdag de meeste aandacht, maar de te snelle rijders op de Oude Bildtdijk en de onveilige situatie voor fietsers op de nieuw te bouwen brug in Dronryp.

Twee insprekers stelden de snelheid bij Westhoek op de Oude Bildtdijk aan de orde. De heer Dogterom stelde dat daar waar dertig gereden mag worden, de snelheid vrijwel altijd rond veertig of vijftig ligt. "Onlangs zijn er zeer hoge boetes uitgedeeld, er werd rond de zeventig gereden waar dertig is toegestaan. Er zijn plateaus nodig en asverschuivingen om de snelheid eruit te halen.” Dogterom was van mening dat de gemeente Het Bildt te weinig aan de problematiek had gedaan en hoopte op een frisse start met de nieuwe gemeente Waadhoeke. Inspreker de heer Rozenga gaf aan dat binnen Streekbelang de meningen verdeeld zijn: "De helft wil graag wat harder kunnen rijden. Dertig is ook wel erg langzaam, dat lukt bijna niet als automobilist." Verder zouden de hoge witte banden die er nu zijn gevaarlijk zijn voor fietsers.

Wethouder Boukje Tol: "Na de vakantie wil ik met de betrokken partijen kijken wat er nu eigenlijk aan de hand is. Het Bildt heeft wel degelijk maatregelen genomen, maar het gaat vooral om het gedrag. Het is bij ons bekend dat er te hard gereden worden en wie er te hard rijden. Vrijwel in alle gevallen zijn dat bewoners van de Oude Bildtdijk zelf.”

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 5 juli 2018

Echtpaar Walburg-Postmus 60 jaar getrouwd

Wethouder Boukje Tol ging woensdag 4 juli bij het diamanten echtpaar langs om namens het gemeentebestuur van Waadhoeke de felicitaties over te brengen. (© Foto Joachim de Ruijter )

De liefde tussen Jacob Walburg en Antje Postmus is opgebloeid tijdens fietstochtjes met vrienden. Het bleek ware liefde, want dinsdag 3 juli waren ze 60 jaar getrouwd.

Jacob Walburg is op 4 augustus 1929 geboren, Antje Postmus kwam op 6 juli 1936 ter wereld. Tijdens de fietstochtjes naar Franeker groeide het onderlinge contact langzaam uit tot een hechte relatie. Ze trouwden in 1958 in de voormalige gemeente Barradeel.

De eerste jaren na hun trouwen hebben ze in Nij Altoenae gewoond. Later namen ze boerderij uit de familie over. Dat was hard werken voor beiden. Vanwege de regelgeving rondom de ruilverkaveling zijn ze rond hun 59ste gestopt met het boerenbestaan.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 4 juli 2018

'Mooie Plaatsys' haalt de eindstreep

Baukje Venema (l.) en Gitte Brugman

Het is ze gelukt: in ruim twee maanden hebben Gitte Brugman en Baukje Venema liefst 17.500 euro opgehaald om hun project 'Mooie Plaatsys' te kunnen realiseren. De box met vier boekwerkjes vol foto’s en interviews kan nu geproduceerd worden. Een prestatie van formaat waar terecht een glas champagne op gedronken is, maar stilzitten is er voorlopig niet bij. ”Het project wordt gelukkig door de Bilkerts gedragen.”

”Hoe dit voelt? Heel erg kicken! Ik vind het stoer dat dit ons gelukt is.” De opluchting bij Gitte en Baukje is enorm. De crowdfundingactie via de website voordekunst.nl tikte op de laatste dag de benodigde € 17.500 aan. Met dat geld maken ze een box met vier boekwerkjes vol foto’s en verhalen over Bilkerts, het landschap en de taal. In een oplage van 513, het aantal jaren tussen het begin van het Bildt (de inpoldering in 1505) en 2018, het jaar dat de gemeente zijn zelfstandigheid verloor.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebilbtbijk, 4 juli 2018

Kunst van vruchtbare Friese bodem

Kunstwerk van Pieter Postma

De oogst is nog niet begonnen, maar toch is het al razend druk op de Oudebildtdijk. Dat komt door Escher in het graan, het gewassenveld 50 tinten groen en door Fruchtbere Grônd, de kunstexpositie en beeldenroute.

Zeven grote aardappelschuren aan de Oudebildtdijk zijn tot 15 juli omgetoverd tot expositieruimtes. In de enorme ‘aardappelkathedraal’ van de maatschap Schuiling staan beelden van Fabian Vogler, hangen schilderijen van Anne Feddema, foto’s van Pieter Postma en installaties van porseleinen aardappels van Wil van Blokland. Deze laatste lijkt speciaal voor deze gelegenheid gemaakt, maar niets is minder waar. Van Blokland werkt al jaren met aardappels. Ze eert met haar (deels) geglazuurde porseleinen piepers haar moeder, die altijd voor het gezin kookte. ,,Als ik bij mensen op bezoek ga, neem ik geen bloemen maar een aardappel mee’’, vertelt ze.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Hasselt, 2 juli 2018

Pelgrims maken ´tussenstop´ in Hasselt

Grote of Sint-Stephanuskerk (Hasselt)

Een groep van 45 pelgrims kwam vrijdag rond 16.00 uur in Hasselt aan. Voor hen was het een ‘tussenstop’ op weg naar Sint Jacobiparochie in Friesland, dat dit jaar is omgedoopt in ‘Santiago aan het Wad’.

Zij die als pelgrim onderweg gaan naar Santiago de Compostella starten hun tocht in de regel in Sint Jacobiparochie en lopen vervolgens in zuidelijke richting. Dit jaar zijn er drie groepen pelgrims die in een soort estafette in noordelijke richting lopen, op weg naar Sint Jacobiparochie.

In het jaar dat Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa is, is Sint Jacobiparochie omgedoopt tot 'Santiago aan het Wad'. Er is een groep die vanuit het westen van het land op weg is gegaan naar Sint Jacobiparochie, maar ook in het oosten en het midden van het land wordt de pelgrimsestafette gelopen. De middelste groep, bestaande uit 45 pelgrims, kwam vrijdag in Hasselt aan.

Bron: De Stadskoerier
link Lees het hele artikel >>

Het Bildt, 1 juli 2018

Vijf historische kerkgebouwen in Kerkenpad het Bildt

De Meinardskerk in Minnertsga. (© Foto Google Maps)

Vijf kerken in Minnertsga, Sint Jacobiparochie, Sint Annaparochie, Oudebildtzijl en Vrouwenparochie zijn dit jaar te bezichtigen tijdens Kerkenpad op het Bildt. De kerkgebouwen zijn veelal op zaterdagmiddag geopend.

De Meinardskerk van Minnertsga is ca 1200 gebouwd en kreeg in 1505 volgens het opschrift op de rode Bentheimer gevelsteen naast de ingang een toren met spits. Bij een blikseminslag in 1552 ging de spits verloren, de huidige bekroning stamt uit 1818. In de kerk is een expositie ingericht van het Bildts documentatiecentrum verzorgd door A. de Haan met als thema In en om de kerk, met onder meer aandacht voor de brand op 3 juni 1947. Keunstwurk zorgt voor kunst en er is een fietsroute. De kerk is van 7 juli t/m 8 september open van 13.30 tot 17.00

De Groate kerk van St. Jacob is in 2010 gerestaureerd en al sinds jaren het begin van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Diverse onderdelen van de route worden belicht met foto’s, stempels, een labyrint naar een ontwerp van Jan Romkes van der Wal. Verder ook foto’s van Marty Slager: vissen op het Wad. De kerk is open van zaterdag 7 juli t/m 1 september, van 13.00 tot 16.00 uur.

Bron: Franerker Courant
link Lees het hele artikel >>

Swarte Haan, 1 juli 2018

Altyd Seumer: in oade oan it prachtige lânskip fan It Bilt

Foto: Omrop Fryslân, Wendy Kennedy

Kloften minsken rinne op de seedyk by Swarte Haan op dizze prachtige simmerjûn. Se binne űnderweis nei in stik lân deun oan 'e seedyk foar it lokaasjeteäterstik Altyd Seumer. It stik fan regisseuse Sjoeke-Marije Wallendal is in unike kombinaasje fan opera, grutte lânboumasines en fansels de prachtige omjouwing.

Altyd Seumer fertelt op in opera-achtige wize in alternative skiednis fan de Biltkers en harren tradysjonele bân mei de ierappels. Basearre op it epos fan Willem van Haren (yn it stik spile troch Jan de Vries) mei eleminten fan de Frânske film 'La cinquičme saison'. De haadrolspilers fertelle foar it grutste part op sjongende wize harren ferhaal en motivaasje. Dochs giet it hjir net om in musical.

It is bysűnder om grutte nammen as Albert Bonnema en Marjolein Ley oan it wurk te sjen. Dochs sille de dissonante klanken en ritmysk űngewoane maten net foar elkenien noflik te hearren węze. It makket it stik dreger.

Boarne: Omrop Fryslân
link Lęs de hiele resînsje >>
 
archief 2018 (2e kwartaal)
archief 2018 (1e kwartaal)
archief 2017 (4e kwartaal)
archief 2017 (3e kwartaal)
archief 2017 (2e kwartaal)
archief 2017 (1e kwartaal)
archief 2016 (4e kwartaal)
archief 2016 (3e kwartaal)
archief 2016 (2e kwartaal)
archief 2016 (1e kwartaal)
archief 2015 (4e kwartaal)
archief 2015 (3e kwartaal)
archief 2015 (2e kwartaal)
archief 2015 (1e kwartaal)>