Sint Anne, 15 oktober 2017

Soarchkompleks Sint Anne evakuearre fanwege brân

Foto: AS Media

In part fan in soarchkompleks yn Sint Anne is yn de nacht fan sneon op snein ûntromme fanwege in brân. Trettjin minsken moasten tydlik harren appartemint ferlitte. De brân űntstie yn ien fan de wenningen op de tredde ferdjipping fan soarchkompleks De Beuckelaar.

It wie in lytse brân mar der wie in soad reek. De bewenner fan it appartemint wie ynearsten fermist mar waard úteinlik fűn yn de reek. Hy is troch ambulânsepersoniel neisjoen mar koe dęrnei gewoan werom nei de opfang yn it soarchsintrum.

De twa plysjes dy't der as earste wienen soenen ek reek ynazeme ha. Se binne fersoarge troch ambulânsepersoniel.

Bron: Omrop Fryslân
GPTV Sjoch hjir ek de fideo >>      link Meer foto's op Dit is Fryslân>>      link En een heleboel foto's van Ytzen Korf op 112 Fryslân>>

Sint Annaparochie, 15 oktober 2017

Zorgcomplex Friesland ontruimd om brand

Ambulance bij zorgcomplex in Sint Annaparochie ANTON KAPPERS

In Sint-Annaparochie ten noordwesten van Leeuwarden is een zorgcomplex ontruimd vanwege een brand. Het vuur ontstond in een aanleunwoning. Zeker dertien mensen zijn geëvacueerd naar een ander zorgcentrum.

Het vuur ontstond rond middernacht door nog onbekende oorzaak op de derde verdieping van het gebouw. Het ging om een kleine brand, maar er was sprake van een grote rookontwikkeling.

De bewoner van het appartement waar de brand uitbrak had rook ingeademd, maar kon ter plekke worden behandeld. De woning liep wel veel rook- en waterschade op.

Er wordt gekeken wanneer de overige bewoners terug naar huis kunnen.

Bron: NOS

Zwarte Haan, 14 oktober 2017

De slechterik van het Wad

Ruben Smit wacht op de slechtvalk op het wad bij Zwarte Haan. FOTO: Marcel van Kammen

Al een paar jaar werkt de befaamde natuurfilmer Ruben Smit aan zijn waddenfilm WAD! Hij legt de mooiste dingen vast, maar filmt ook de wreedheid die zich in de natuur voordoet. Niet alle beelden zullen geschikt zijn voor "tere zieltjes".

Het wachten is op de bad guy van de Waddenzee. Op de komst van de slechtvalk die in de waddenfilm de rol van de slechterik speelt. "Dat moet het ultieme beeld worden", zegt Ruben Smit. "De slechtvalk die zich op een kluut of een bergeend stort.

Nee, het is niet alleen maar romantiek wat zich in de natuur afspeelt. En zeker niet in de waddennatuur. Het is een kwestie van overleven, als een storm het water over de kwelders jaagt. Muizen verdrinken, legsels van vogels spoelen weg.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel, deel 1 (pdf) >>      link Lees het hele artikel, deel 2 (pdf) >>

Sint Annaparochie, 14 oktober 2017

Bildt moet krant toch proceskosten betalen

Het Van Harenshuus

De gemeente het Bildt betaalt toch de 2970 euro proceskosten aan de Leeuwarder Courant die zij verschuldigd was na de slepende procedure rond de geheime 'supermarktdeal'.

Na drie jaar juridisch touwtrekken na een afgewezen wob-verzoek maakte de gemeente eind december 2016 de geheime afspraken alsnog openbaar. Meerdere rechters maanden de gemeente om het informatieverzoek beter te beoordelen.

De afspraken richtten zich op zorgflat Van Harenshuus in Sint Annaparochie; de bezwaren van supermarkteigenaar Herman Wassenaar werden voor acht ton afgekocht. De gemeente betwistte eerder dit jaar bij de Raad van State de proceskosten; volgens advocaat Ivo van der Meer had de LC slechts recht op 495 euro. De Raad van State heeft vorige week evenwel bepaald dat het Bildt het volledige bedrag moet betalen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 13 oktober 2017

Bildts bedrijf levert beelden Volvo Ocean Race

De eerste boog van de entree naar het Bildt staat. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Faber Audiovisuals in Sint Annaparochie reist acht maanden lang mee met de Volvo Ocean Race om de zeilwedstrijd in beeld te brengen. Het is voor het eerst dat het Bildtse bedrijf is aangewezen als beeldleverancier van het wereldberoemde, driejaarlijkse evenement.

De Volvo Ocean Race begint op 22 oktober in het Spaanse Alicante. Zeven teams varen in 45.000 zeemijlen de wereld rond. Daarbij zullen continu drie medewerkers van Faber aanwezig zijn. Er gaan twee complete videosets mee.

Faber is wereldwijd actief en leverde eerder grote videoschermen voor onder meer het WK in Brazilië, de Red Bull Air Race in Japan en voor het concert van de Toppers in de Arena.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 13 oktober 2017

'Garanties voor Bildts vastgelegd in overeenkomst'

Gedeputeerde Staten van Fryslân

Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben maandag een bestuurlijke overeenkomst opgesteld, waarin afspraken staan om het Bildts in Waadhoeke te beschermen. De provincie wil dat alle (herindeling-)burgemeester, de CdK Arno Brok en ook minister Roland Plasterk de overeenkomst ondertekent.

Provincie Fryslân gaat in de overeenkomst verder dan wat de gemeenten zelf over de Bildtse taal afspraken in het herindelingsontwerp. De provincie wil garanties dat het Bildts beschermd en de meertaligheid ‘gekoesterd’ wordt. De overeenkomst moet voor 1 januari 2018 ondertekend worden, richt zich ook op het Fries en geldt voor alle herinrichtingsgemeenten.

De provincie neemt haar rol als ‘taalschipper’ serieus, blijkt uit de overeenkomst. Dit is opmerkelijk, omdat de Bildtse taal niet onder het Europees Handvest wordt erkend. Toch wil de provincie dat het taalbeleid van Waadhoeke ook voor het Bildts verder gaat dan nu het geval is. Men stelt er enkele eisen aan: Waadhoeke moet een concreet plan van aanpak opstellen over de uitwerking van het taalbeleid en de borging ervan.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 13 oktober 2017

Entree-kunstwerk van het Bildt staat voor een deel overeind

De eerste boog van de entree naar het Bildt staat. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Sint Annaparochie krijgt een nieuwe entree. Kunstbogen vormen de toegang tot het dorp, als aandenken aan de tijd dat het Bildt zelfstandig was.

De wind bemoeilijkte de plaatsing enigszins, waardoor het gisteren niet lukte het gehele kunstwerk van Henk Rusman bij de entree van Sint Annaparochie te plaatsen. De kunstenaar schatte zelf in dat twee tot drie van de in totaal vijf elementen op hun plek zouden komen. De rest volgt vandaag.

De entree naar het Bildt, zoals de bogen al genoemd worden, is een afscheidscadeau van de gemeente het Bildt aan de inwoners omdat de gemeente per 1 januari 2018 opgaat in Waadhoeke. Het heeft 92.000 euro gekost.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Zwarte Haan, 13 oktober 2017

Trekvissen vinden hun passages

Onderzoeker Jeroen Huisman in een uitzending van Omrop Fryslân over de vispassage op Zwarte Haan

Vispassages helpen trekvissen als stekelbaars en aal bij het passeren van de harde grens tussen zee en binnenwater, zo blijkt uit onderzoek.

Onderzoeker Jeroen Huisman van Van Hall Larenstein heeft het uitgerekend. Alleen al bij het gemaal van Zwarte Haan komt gemiddeld in het voorjaar 1500 kilo aan stekelbaars binnen. Een stekelbaars weegt 4 gram, vertelt Huisman er bij. Met 250 in een kilo gaat het in totaal om 375.000 stekelbaarsjes, alleen al op deze plek.

Die visje bereikten dus met enige hulp hun voortplantingsgebied. Wat er zonder speciale passages zou zijn gebeurd? Huisman: "Dan hadden ze in zee moeten blijven."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Aldebiltsyl, 12 oktober 2017

V.V. Ouwe Syl posityf oer trochgean ferlottingsaksje

Dit is de haadpriis fan de lotterij fan VV Ouwe Syl - Foto: Omrop Fryslân, Evert van den Berg

V.V. Ouwe Syl hat op dit stuit 4722 lotten ferkocht yn de ferlotting fan it hûs fan 200.000 euro oan De Kolk. Inisjatyfnimmer Anne Polstra hat goeie hoop dat it oantal lotten helle wurdt dat nedich is om de aksje troch gean te litten: tusken de 5700 en 6000.

"Oardel moanne lyn wiene der noch mar goed 1800 lotten ferkocht. Doe ha wy de pr-strategy feroare: we meitsje no folle mear reklame fia Facebook en dat slacht oan. De keapers komme benammen bűten Fryslân wei, út de Rânestęd bygelyks", sa seit Polstra.

As alles trochgiet, makket de fuotbalferiening nei alle gedachten in winst dy't leit earne tusken de 200.000 en 300.000 euro leit. Fan dat jild moat in nij sportkompleks boud en in keunstgersfjild oanlein wurde.

Bron: Omrop Fryslân

Swarte Haan, 12 oktober 2017

Fiskpassaazjes binne goed foar de fiskstân

Het H.G. Miedemagemaal bij Zwarte Haan

De fiskpassaazjes by de kust soargje foar in bettere fiskstân yn de Fryske wetteren. Dat docht bliken út űndersyk fan fjouwer noardlike wetterskippen. Troch de passaazjes kinne ferskate soarten fisk ienfâldiger trochswimme fan de see nei de binnenwetters. Benammen de iel profitearret goed fan de fiskpassaazjes by de kust.

De ôfrűne trije jier is der űndersyk dien nei wat sa'n passaazje opsmyt. De útkomsten binne helder: in soad. De konklúzje is wol dat der ek yn it binnenlân sokke passaazjes komme moatte, sadat fisk dęr ek op folle mear plakken komme kin.

Bron: Omrop Fryslân
GPTV Sjoch hjir de fideo >>

Sint-Anne, 12 oktober 2017

Nije blikfanger by tagongsdyk Sint-Anne

Út 'e fideo fan Omrop Fryslân

Gemeente It Bilt hat súnt tongersdei in blikfanger derby. In keunstwurk fan acht meter heech dat op de rotonde fan in tagongsdyk fan Sint-Anne stiet.

Keunstner Henk Rusman wie tsien jier lang dwaande mei it stielen keunstwurk, dat bestiet út trije bôgen.

Troch meardere oarsaken bedarre it plan yn de iiskast, mar doe't dúdlik waard dat de gemeente It Bilt opgiet yn Waadhoeke is besletten it keunstwurk dochs noch ôf te meitsjen en del te setten.

Bron: Omrop Fryslân

GPTV Sjoch hjir de fideo >>


Westhoek, 12 oktober 2017

Verbetering verpauperde huizen Bildtdijken van start met koevoet

Deze ‘rotte kies’ aan de Oudebildtdijk in Westhoek is de eerste die wordt opgeknapt door de Stichting herstel dorpen en Bildtdijken. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Door met een koevoet een deur open te breken gaf wethouder Nel Haarsma gisteren het startschot voor een project om verpauperde huizen te verbeteren.

De deur van het huis aan de Oudebildtdijk 1066 in Westhoek laat zich vrij eenvoudig openwrikken. Erachter ligt een hele stapel vochtige folders. Op de muren zit bloemetjesbehang uit lang vervlogen tijden. Wethouder Haarsma van het Bildt moet uitkijken dat ze geen dikke spinnenwebben in haar haar krijgt.

Dit is het eerste huis dat de Stichting herstel dorpen en Bildtdijken laat opknappen. Door de beeldkwaliteit van verpauperde huizen te verbeteren, moet de leefbaarheid aan de Bildtdijken toenemen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>      LC Hier een video-opname >>      link Lees ook het bericht op de gemeentelijke site >>

Sint Annaparochie, 11 oktober 2017

Ouders en kinderen spelen samen in de Bildtse Slag

Afgelopen woensdag organiseerde het Bildt het Smakelijk Sport- en Spellencircuit. Het gebiedsteam van de gemeente het Bildt riep in het kader van de landelijke Week van de Opvoeding verschillende collega-organisaties bijeen om samen een mooie middag te organiseren.

Het thema van dit jaar was “Buiten de Lijntjes”. Kinderen en hun zelf gekozen begeleider lieten zich verrassen en vermaken door buurtsportcoaches, GGD, jongerenwerkers en gebiedsteammedewerkers. Van de stormbaan tot aan geblinddoekt goalballen en van spinning tot aan volleybal.

Verschillende ouders gaven aan het deze middag waardevol te vinden om samen met hun kind te spelen. Een moeder vertelde dat zij en haar dochter thuis vaak ruzie maken. Deze middag hadden ze samen leuke sportieve activiteiten gedaan. Ook Sonja Ritmeester (foto) vertelt hoe waardevol ze het vindt dat ouders er zijn voor hun kinderen. Zij is zelf thuis voor haar vijf kinderen, maar voor veel mensen is dat niet mogelijk, vertelt ze, en dan is zo'n middag belangrijk voor het samenspel tussen ouder en kind.

Bron: Gemeente het Bildt
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 10 oktober 2017

Sint Annaparochie krijgt na tien jaar Entree kunstwerk op rotonde Hemmemaweg

Het entree kunstwerk wordt donderdag 12 oktober geplaatst. Op zaterdag 4 november wordt het officieel onthuld door gedeputeerde Sietske Poepjes. (Foto Henk Rusman)

Na tien jaar komt er dan toch een Entree kunstwerk op de rotonde aan de Hemmemaweg in Sint Annaparochie. Donderdag 12 oktober wordt het zes meter brede en acht meter hoge kunstwerk geplaatst. Op zaterdag 4 november wordt het om 15.00 uur officieel onthuld door gedeputeerde Sietske Poepjes.

Het stalen en zwart gecoate kunstwerk van Henk Rusman uit Oudebildtzijl beeldt de cultuurhistorie van het Bildt uit. De gemeente ontstond door inpoldering. Dat is in het beeld terug te zien doordat de Oudebildtdijk, Nieuwe Bildtdijk en Zeedijk erin worden uitgebeeld. Daarnaast zijn er bij de rotonde grondkeringen aangebracht waarop de historie van het Bildt is terug te lezen.

Tien jaar geleden werd het voorstel voor het kunstwerk gedaan aan de raad. De rotonde valt echter onder provinciaal beheer. Hoewel de besluitvorming op zich liet wachten, is het kunstwerk met het naderende afscheid van de gemeente het Bildt die per 1 januari 2018 opgaat in Waadhoeke in een stroomversnelling gekomen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Westhoek, 9 oktober 2017

Aanpak verpauperde huizen het Bildt van start

Met het openbreken van een dichtgetimmerd pand aan de Oudebildtdijk in Westhoek start op 11 oktober het project verbetering woningen Bildtdijken.

De Stichting Herstel Dorpen en Bildtdijken kocht het pand aan. Het stond tientallen jaren leeg. De Stichting knapt ook woningen op van mensen die zelf eigenaar blijven.

Voor het project is in totaal 2 miljoen euro beschikbaar. De provincie betaalt 1 miljoen euro, de gemeente het Bildt 400.000 euro en particulieren moeten de rest bijdragen. In 2019 moeten tien verpauperde huizen opgeknapt zijn.

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 9 oktober 2017

'Mengtaalburgemeester' voor Bildts en stadsfries

Het Bildts kreeg vorig jaar niet de status van taal. Hoe kunje het dan toch beschermen, nu het Bildt opgaat in een grotere gemeente?

Het Bildts is geen zelfstandige taal, maar een mengtaal, oordeelde de Taalunie. Op basis daarvan wees minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vorig jaar het verzoek af om het Bildts als taal te erkennen. Dat betekent dat het Bildts niet dezelfde overheidsbescherming krijgt als het Fries of het Stellingwerfs (het Nedersaksisch).

Wel kwam er van de Taalunie 10.000 euro voor onderzoek naar de toekomst van het Bildts en andere mengtalen. De eerste stap van dat onderzoek is zaterdagochtend gezet met een symposium in Aerden Plaats in Oudebildtzijl.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Jorwert, 8 oktober 2017

De Om ‘e Toer wedstrijd vindt jaarlijks plaats. (Archieffoto Franeker Courant)

Sportvisser Albert Abbink uit Sint Annaparochie wint Om 'e Toer wedstrijd

Sportvisser Albert Abbink uit Sint Annaparochie is zaterdag met 5.410 gram gevangen vis winnaar geworden van de jaarlijkse Om ‘e Toer wedstrijd.

Bij de wedstrijd van HSV de Voorn en de Deinende Dobber. Was de tweede plaats voor Bert Dorenbos uit Hitzum met 4.100 gram gevangen vis. Derde aan de Jorwerdervaart werd Teake Wielinga uit Makkinga met 2.510 gram gevangen vis.

Wielinga ving ook een brasem van 31,7 centimeter en won daarmee de prijs voor de grootste vis.

Bron: Franeker Courant

Leeuwarden, 7 oktober 2017

Dingetjes doen

Met een in Volendam gestolen speedboot van zo’n 65.000 euro werden twee heren op 30 juni aangehouden op de N353 ter hoogte van Oosterstreek in de gemeente Weststellingwerf. De ene man, 35 jaar geleden geboren in Amsterdam en nu zonder vaste woonplaats, had de andere man, een 44-jarige inwoner van St. Annaparochie, gevraagd om samen met hem de boot weg te brengen.

Beiden worden verdacht van witwassen, maar daar is volgens de verdachten geen sprake van. "Ik kan er niet zo veel over vertellen", zegt de Bilkert tegen rechter Marc Brinksma. "Heb de boot alleen voor hem weggereden. Die moest hij voor andere mensen wegbrengen."

"Klopt", beaamt de medeverdachte. "Ik doe dingetjes voor mensen." Tien dagen voor de aanhouding voer hij zelf nog met de boot over de Gouwzee, een water waar ook Volendam aan gelegen is. Die dag werd hij gecontroleerd door de waterpolitie. "Alles was oké", zegt de verdachte.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 6 oktober 2017

Burgemeester Gerrit Krol

Het Bildt verrast door fors begrotingstekort

De gemeente het Bildt stevent af op een tekort van 495.000 euro op de begroting van 2017. "Een steen op mijn maag", zegt burgemeester Gerrit Krol.

De gemeente had gerekend op een overschot van 21.000 euro. De gemeenteraad is gisteravond ingelicht over de onjuiste raming, die is ontstaan door fouten. Volgens Krol gaat het om een combinatie onvoldoende interne controle en van een systeemfout in de software.

Het college werd er deze zomer in ieder geval "onaangenaam door verrast", meldde de gemeente. Het college stelde een intern onderzoek in toen ambtenaren de fouten ontdekten. "Omdat ik het niet wilde en kon geloven", licht Krol toe.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Jacobiparochie, 6 oktober 2017

Typisch Tine: wat je ziet is wat je krijgt

"Wy sêge 't soa't 't is en at 't 'n keer bútten de lyntsys is, dan hindert dut niks." In plat Bildts, recht voor zijn raap, ‘met ’e bek in baide hannen’. Tine van der Feen-Wassenaar ten voeten uit. Een "bruut frouminsk" met pit, levenslustig, belangstellend, volks, no nonsens: Wat je ziet, is wat je krijgt. Een grote vrouw, letterlijk en figuurlijk niet te missen en aanwezig, met een luide stem, grote mond en een nog groter hart. Waar Tine was, was reuring. Het Bildt nam op 19 september afscheid van Beppe Tine.

Haar wieg stond in Sint Jacobiparochie. Toen mem Japke op 21 april 1948 moest bevallen deed ze dat in het achterhuis van de boerderij. En dat was maar goed ook want was haar dochter in het voorhuis geboren, dan was ze geen rasechte Bilkert geweest. Dwars door het boerenspul van Krist en Japke Wassenaar liep de gemeentegrens en de achterkant viel net op de ‘hailige Bildtse grônd’.

Bron: Leeuwarder Courant / In Memoriam
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 5 oktober 2017

Begrotingstekort het Bildt

Bij het opstellen van de gemeentelijke begroting 2017 zijn fouten gemaakt. Het begrotingsresultaat werd onjuist geraamd: in plaats van een positief begrotingssaldo van € 21 duizend dreigt een tekort in de begroting te ontstaan van € 495 duizend. Het college van B&W heeft de raadsleden gisteravond geďnformeerd en bekijkt welke maatregelen genomen kunnen worden om het tekort te verminderen.

Nadat de fouten zijn geconstateerd heeft het college van BenW de accountant opdracht gegeven om de bevindingen en analyse daarvan te toetsen. De accountant heeft bevestigd dat een aantal posten onjuist in de begroting is opgenomen. Dit is te wijten aan zowel onvolkomenheden in de software die de gemeente gebruikt voor haar begroting als beoordelingsfouten bij de analyse.

Het college constateert dat de interne controle op en beheersing van het begrotingsproces ditmaal onvoldoende is geweest. Dit heeft onder meer te maken met veranderingen in regelgeving waardoor vergelijkbaarheid van cijfers met voorgaande jaren gecompliceerder was en fouten onontdekt bleven.

Bron: Gemeente het Bildt
link Lees het hele bericht >>

Sint Annaparochie, 3 oktober 2017

'Bildts staat 1-0 achter in Waadhoeke'

Bij de foto: Harry van der Molen in gesprek met Ali Bronger.

Het Bildts begint op achterstand als het per 1 januari 2018 opgaat in de gemeente Waadhoeke. Dat waren de waarschuwende woorden van CDA-Kamerlid Harry van der Molen afgelopen vrijdag, bij zijn bezoek aan Bildts Aigene in St.-Annaparochie. Het Bildt en de Bilkerts zullen zelf hun plek moeten bevechten in de nieuwe gemeente, was zijn boodschap. “It taalbelied moat fan it begin ôf goed regele wurde.”

Van der Molen kwam vrijdag langs bij Bildts Aigene. Hij loste daarmee een belofte in die hij gedaan had nadat een Bildtse delegatie eerder dit jaar een petitie aan de Tweede Kamer aanbood om de Bildtse taal erkend te krijgen. De petitie zorgde voor veel media-aandacht en ‘goodwill’ op het Bildt en daarbuiten, maar een status kwam er niet. En het bleef daarna oorverdovend stil vanuit Den Haag.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Ljouwert, 3 oktober 2017

'Potatoes go Wild' ien fan de highlights fan Kulturele Haadstêd 2018

De jeugd van VV Ouwe Syl hielp afgelopen week nog een handje mee de huisverloting onder de aandacht te brengen. (Foto VV Ouwe Syl)

Der wurdt al oan wurke sûnt 2011, en oer trije moannen is it dan lang om let safier: Ljouwert-Fryslân Kulturele Haadstêd 2018 kin los. Nei jűnen fan praten, tarieden, kleien, oparbeidzjen, diskusjearjen en mienskip leit der no in programma foar it folsleine kulturele jier. Omrop Fryslân hat foar dy it programma besjoen, en hellet hjir de alve opfallendste, nuveraardichste of grutste eveneminten út. Alle moannen ien.

Juny: Ete by de Boer XL (23 juny)
Ierappels, wa is der net grut mei wurden? Dizze oerbekende griente stiet mei Ljouwert Fryslân 2018 it hele jier sintraal op It Bilt. Dit bart űnder de titel 'Potatoes go Wild'. Ien fan de eveneminten is op 23 juny: 'Ete by de Boer XL'. Besikers kinne dan by de boer út iten, om dęrnei in rűnlieding oer it bedriuw te krijen. De ierappel stiet fansels sintraal op it menu, dat fierder noch ynfolle wurdt mei oare streekprodukten. De gasten kinne fan harren ierappels genietsje wylst se sicht hawwe op it lân dęr't harren iten krekt wei komt. Ek is it de bedoeling dat strjitartysten űnder it iten de gasten fermeitsje.

Bron: Omrop Fryslân
link Sjoch hjir alle highlights >>

Sint Annaparochie, 3 oktober 2017

Het Bildt, ant kikens

De Bildtskrivers Gerard de Jong en Hein Jaap Hilarides Opmerking: Gerard de Jong, hoofdredacteur Bildtse Post en Hein Jaap Hilarides, dichter/performer zijn door de gemeente als Bildtskrivers benoemd om de taal ook in de nieuwe gemeente Waadhoeke onder de aandacht te brengen. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Het is het einde van de gemeente het Bildt, maar noem het geen ôfskaid, zegt Bilkert pur sang Leendert Ferwerda uit Sint Annaparochie. ,,Ik bin d’r fan overtuugd dat wy as Bildt ’t Bildt blive.’’ Ferwerda hoorde als aanvoerder van de viermansfractie Frije Bilkerts lange tijd tot de tegenstanders van de gemeentelijke fusie tot Waadhoeke. Een naam die hij nooit in de mond zal nemen. Net als Fryslân Frysland is voor Bilkerts en Ljouwert Luwt duidt hij de nieuwe gemeentenaam steevast aan met Waddenhoek.

Dat deze nieuwe gemeente over een paar maanden een feit is, voelt niet goed. "Hoe dichterbij, deste minder goed 't foelt. Want nou binne wy nag de gemeente ’t Bildt. En dat floeit weg. 't Foelt as dat je leeglope." Van de vier deelnemende gemeenten, kwamen de meeste bezwaren tegen herindeling uit Sint Annaparochie en omstreken. Bijna 350 inwoners verzetten zich nadat de actiegroep Stop de Fusie tot protest had opgeroepen. "Dy aksy waar niet realistys. 't Proses waar doe al niet meer te keren."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Oudebildtzijl, 1 oktober 2017

De jeugd van VV Ouwe Syl hielp afgelopen week nog een handje mee de huisverloting onder de aandacht te brengen. (Foto VV Ouwe Syl)

'Huisverloting VV Ouwe Syl al winstgevend'

Er zijn ondertussen meer dan 3600 loten verkocht voor het te winnen huis bij een verloting van voetbalclub VV Ouwe Syl.

De voetbaljeugd van V.V. Ouwe Syl ging woensdag op pad voor hun club. Gewapend met flyers en onder begeleiding van trainers, leiders en ouders, maakten ze reclame voor de ‘Verloterij’ van V.V. Ouwe Syl. Met het geld van de loterij wordt het verouderde sportcomplex opgeknapt.

Het de eerste keer dat er in Nederland op legale wijze een huis wordt verloot. Volgens woordvoerder Anne Polstra loopt de verkoop voorspoedig: "De loterij is al winstgevend, maar het doel is nog niet bereikt. We hopen de overige loten nog kwijt te raken vóór de trekking op 11 november."

De jeugd van VV Ouwe Syl hielp afgelopen week nog een handje mee door samen met trainers, leiders en ouders de loterij onder de aandacht te brengen in omliggende Bildtse dorpen, in Stiens en in Leeuwarden.

Bron: Franeker Courant

Minnertsga, 1 oktober 2017

Hevige rookontwikelling bij keukenbrand

foto: Ytzen Korf

De brandweer van Menaam is zondagmorgen al vroeg gealarmeerd voor een keukenbrand.

De spuitgasten werden gealarmeerd en zijn met spoed ter plaatse gegaan. De brand woedde in een woning aan de Havenstrjitte. Hier kwam veel rook bij vrij. De brandweer trad bij aankomst direct de woning binnen, deed een binnenaanval en wist het vuur snel te doven.

Een ambulance is ter plaatse gekomen om een bewoner te controleren op het inademen van rook. Meerdere politie eenheden kwamen eveneens ter plaatse. Over de oorzaak is niks bekend.

Bron: 112 Fryslân
link Meer foto's >>
 
archief 2017 (3e kwartaal)
archief 2017 (2e kwartaal)
archief 2017 (1e kwartaal)
archief 2016 (4e kwartaal)
archief 2016 (3e kwartaal)
archief 2016 (2e kwartaal)
archief 2016 (1e kwartaal)
archief 2015 (4e kwartaal)
archief 2015 (3e kwartaal)
archief 2015 (2e kwartaal)
archief 2015 (1e kwartaal)
archief 2014 (4e kwartaal)
archief 2014 (3e kwartaal)
archief 2014 (2e kwartaal)
archief 2014 (1e kwartaal)
archief 2013 (4e kwartaal)
archief 2013 (3e kwartaal)
archief 2013 (2e kwartaal)
archief 2013 (1e kwartaal)
archief 2012 (4e kwartaal)
archief 2012 (3e kwartaal)
archief 2012 (2e kwartaal)
archief 2012 (1e kwartaal)
archief 2011 (4e kwartaal)
archief 2011 (3e kwartaal)
archief 2011 (2e kwartaal)
archief 2011 (1e kwartaal)
archief 2010 (4e kwartaal)
archief 2010 (3e kwartaal)
archief 2010 (2e kwartaal)
archief 2010 (1e kwartaal)
archief 2009 (4e kwartaal)
archief 2009 (3e kwartaal)
archief 2009 (2e kwartaal)
archief 2009 (1e kwartaal)
archief 2008 (4e kwartaal)
archief 2008 (3e kwartaal)
archief 2008 (2e kwartaal)
archief 2008 (1e kwartaal)
archief 2007 (4e kwartaal)
archief 2007 (3e kwartaal)
archief 2007 (2e kwartaal)
archief 2007 (1e kwartaal)bezoekers statistieken