Sint Jacobiparochie, 15 augustus 2018

"Via Kernteams kunnen inwoners hun expertise inbrengen"

Klaske Wijbenga

Nabij besturen is een speerpunt van Waadhoeke. De gemeenteraad heeft daarom Kernteams in het leven geroepen waarbij inwoners ook inspraak hebben en kennis kunnen delen. In de rubriek “Nabij besturen in de praktijk’ stellen de raadsleden zich voor. Deze week is het woord aan: Klaske Wijbenga van het CDA.

Vertel eerst eens kort iets persoonlijks over jezelf.
Mijn naam is Klaske Wijbenga-Reitsma. Ik ben geboren in Nij Altoenae op Het Bildt. Na mijn schooltijd ben ik getrouwd met Douwe en we bleven wonen in Nij Altoenae. We hebben vier kinderen met een eigen gezin en totaal negen kleinkinderen waar we graag tijd voor vrij maken . Ik ben vanaf 1975, 27 jaar werkzaam geweest bij de bloedbank, later Sanquin. 1 februari 2003 zijn we naar St.-Jacobiparochie verhuisd en sindsdien hebben we daar een Bed&breakfast, de Jacobshoeve. Hobby’s, veel te veel, maar muziek, handwerken en lezen zijn wel de belangrijkste.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Nij Altoenae, 14 augustus 2018

Afslag Nij Altoenae: Die't mosken fange wil, mot in 'e haag slaan

Klaas Dijkstra was mede-initiatiefnemer van de aanleg van een ijsbaan in Nij Altoenae, rechts op de achtergrond. FOTO: JAN SPOELSTRA

Niet verhuizen, toch een andere postcode: lastig, vonden post- en kabelbedrijven, maar Nij Altoenae is blij met de in 2007 verworven dorpsstatus. "Wij hadden niks tegen Sint Anne, maar ook niks met.”

‘Die’t mosken fange wil, mot in ’e haag slaan’, valt te lezen op een aardewerken bordje aan de muur bij Klaas en Grietje Dijkstra in Nij Altoenae. "Wie wat wil bereiken, moet er wat voor doen”, leggen ze uit.

Dat is bepaald van toepassing op Dijkstra’s inzet voor het verkrijgen van de dorpsstatus voor Nij Altoenae. Sinds dat lukte in 2006 – een jaar later volgde een eigen postcode – hoort het tot de jongste dorpen van Nederland.

Het dorp kon een van de postcodes van Alde Leie overnemen. "Van 9076 werd het 9072. Kregen we Ziggo aan de telefoon: 'u moet aansluitkosten betalen, u bent verhuisd’. Tja, we hebben nogal eens moeten uitleggen hoe dat zat”, lacht Grietje.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Harich, 12 augustus 2018

Adriaan Okkema Fries kampioen ZZ-springen met James

Adriaan Okkema en James bedwingen de sloot tijdens het Fries kampioenschap. FOTO: ARJEN SCHILPEROORD

Adriaan Okkema is zaterdag overtuigend Fries kampioen ZZ-springen geworden. De ruiter uit Vrouwenparochie reed in Harich als enige twee foutloze rondjes en prolongeerde de Friese titel. Okkema pakte daarmee de Friese titel met James (v. Jodokus).

In het ZZ kwamen negen combinaties in actie. De strijd om de Friese titel begon veelbelovend, met drie foutloze ritten in de eerste omloop. Maar in de tweede manche kregen zowel Ernesto Canseco (Grandkittaire) als Elisah Aarts (Egane) een fout. Okkema liet met James (NRPS, Jodokus uit Jonkvrouw (Nimmerdor x Marco Polo) wel alle balken in de lepels en hoefde dus geen barrage meer te rijden om de Friese titel ZZ-springen veilig te stellen. Canseco werd met zijn snellere tijd tweede en Aarts derde.

Bron: Stegen.net

Nijebiltsyl, 9 augustus 2018

Eigen snelheidsmjitter Ouwe- en Nije-Syl helpt goed yn de earste wike

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

De ôfrûne wike is der folle minder hurd riden yn de kearn fan Nijebiltsyl op de Nijebiltdyk. Dat komt troch de snelheidsmjitter dy't Doarpsbelang Ouwe- en Nije-Syl dęr ferline wike ophongen hat. Dy meter lit passanten dy't hurder ride as 30 in reade tomme sjen. Foar minsken dy't har oan de snelheid hâlde is der in grien tomke.

Doarpsbelang wol de Biltkerts sa bewust meitsje fan har eigen rydgedrach. Dat Doarpsbelang út eigen middels sa'n snelheidsmjitter keapet jout wol oan dat 'te hurd riden' in probleem is yn de streek, seit foarsitter Wies ten Have fan Doarpsbelang Ouwe- en Nije-Syl.

Doarpsbelang Ouwe- en Nije-Syl is fan doel om de mjitter om de seis wike te ferpleatsen nei in oar plak dęr't geregeld te hurd riden wurdt. De meter makket ek filmkes fan de oertręders. Doarpsbelang wol de resultaten besprekke mei de bewenners fan de dyk dęr't de snelheidsmeter hong en sil de gegevens en diele mei de gemeente Waadhoeke.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lęs it hiele berjocht >>

Vrouwenparochie, 9 augustus 2018

De 76-jarige Johan Bouma, geboren in Vrouwenparochie en woonachtig in Rhenen.

Alweer onderscheiding Friese bodemkundige

Oud-hoogleraar bodemkunde Johan Bouma, geboren in Vrouwenparochie, krijgt op 16 augustus in Rio de Janeiro de Dokuchaev Award, een eens in de vier jaar uitgereikte vakgebiedsprijs van de International Union of Soil Sciences.

Die vereniging van bodemkundigen houdt een congres in Brazilië.

Een jaar geleden ontving Bouma in Wenen ook al de prestigieuze Alexander Von Humboldt-medal.

Boerenzoon Bouma werd in 1986 hoogleraar bodemkunde aan de Wageningen Universiteit.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 9 augustus 2018

Het Kasteel Evenburg (Duits Schloss Evenburg) is een waterslot, dat ligt ten zuiden van het plaatsje Loga, gemeente Leer in de gelijknamige Landkreis Leer in de deelstaat Nedersaksen in Duitsland, aan de rivier de Leda. (Wikipedia)

'Fruchtbere Grônd' verhuisd naar Leer

De expositie Fruchtbere grônd – onderdeel van Potatoes Go Wild – is verhuisd van het Bildt naar het Duitse Leer. Een groot deel van de kunstenaars doet weer mee.

De afgelopen weken exposeerden 44 kunstenaars uit ‘de vier Frieslanden’ in zeven aardappelschuren langs de Oudebildtdijk. Curator Anita van Os (van galerie de Roos van Tudor) selecteerde de deelnemers in het Duitse Nord- en Ost-Friesland, in WestFriesland en Friesland.

Een groot deel van de kunstenaars zijn met hun werk verhuisd naar het Slot Evenburg in Leer. Publiek kan er dagelijks tussen 10.00 en 18.00 uur terecht. De expositie duurt tot 28 oktober.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 8 augustus 2018

Ambassadeurs van LF2018, uit Rotterdam

Piet en Marianne Fortuin als vrijwilligers in actie tijdens de European Sports for all Games in Sneek. FOTO: SIMON BLEEKER

Vele Friezen steken hun handen uit de mouwen om van LF2018 een succes te maken. Het Friesch Dagblad geeft de vrijwilligers een gezicht. Vandaag: helpende Rotterdammers Piet en Marianne Fortuin, vrijwilligers bij De Reuzen en meer, en minstens zo fanatiek.

Van Finestra Aperta en Leen een Fries tot de ode aan Escher op het Bildt en Vlasroute Follow the blue line. Ook nog een praamvaart, bezoek aan het Poptaslot en wadlopen. Het ‘vakantieschema’ van Piet en Marianne Fortuin beslaat twee A4’tjes vol LF2018- en andere Friese activiteiten. Als toerist maar bij voorkeur als vrijwilliger doen ze die in twee maanden tijd allemaal aan. Dit alles vanaf camping De Blikvaart in Sint Annaparochie, waar ze zo lang zijn neergestreken. "Strategisch gezien leek dit ons een goede plek”, zegt Marianne.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 8 augustus 2018

Dorp schaft zelf snelheidsmeter aan

Oudebildtzijl heeft sinds deze week een snelheidsmeter. De paal met de bekende blije en verdrietige gezichtjes staat op de Nieuwebildtdijk en wordt eens in de zes weken verplaatst.

Het doel is voorbijgangers te wijzen op de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Het dorp schafte de meter zelf aan uit de opbrengst van de verkoop van het voormalige dorpshuis.

Het apparaat registreert gereden snelheden en tijdstippen. Bewoners klagen al langer dat er te hard wordt gereden.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 6 augustus 2018

Verreiker verwoest door felle brand

Foto:  Ytzen Korf / 112Fryslân

Op de Oudebildtdijk is maandagavond door een felle brand een verreiker compleet verloren gegaan.

Omstreeks kwart over acht kwam de melding binnen, waarna de meldkamer de blusgroepen van Sint Annaparochie en Menaam naar het opgegeven adres stuurde. Eenmaal ter plaatse stond de verreiker compleet in lichterlaaie. De brandweer startte direct met de blussing en had het vuur al gauw onder controle.

Een ambulance kwam ter plaatse, omdat een persoon licht gewond was geraakt aan zijn hand. Na behandeling werd duidelijk dat vervoer naar het ziekenhuis niet nodig was. Ten tijde van de brand was de weg vanaf beide richtingen afgesloten.

Bron: 112Fryslân
link Meer foto's >>

Zwarte Haan, 6 augustus 2018

Vallende sterren kijken bij observatieplek Zwarte Haan

In het recreatiegebied van Zwarte Haan kunnen bezoekers ongestoord naar de sterrenhemel kijken in de 'Starbarn', oftewel de sterrenschuur.

Met bouwhekken is er een opstelling gemaakt. Deze hekken blijven tot 13 augustus staan.

In de nacht van 12 op 13 augustus zijn er veel vallende sterren te zien. Belangstellenden zijn dan welkom om in de Starbarn naar de sterren te kijken. Zelf een stoel en/of deken meenemen is aan te raden.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 5 augustus 2018

Foto: Timen Dijkstra

Rembrandtmarkt goed bezocht

De Rembrandtmarkt in Sint Annaparochie vond zaterdag plaats.

Veel mensen bezochten onder meer de tientallen kraampjes en de Van Harenskerk.

Timen Dijkstra was present, en maakte deze foto’s.

Bron: Franeker Courant
link Bekijk hier de foto's >>

Sint Jacobiparochie, 31 juli 2018

Drugspand gesloten in Sint Jacobiparochie

Foto: de K.L. de Vriesstraat, Sint Jacobiparochie

De burgemeester van de gemeente Waadhoeke heeft opmaandag 30 juli in Sint Jacobiparochie een perceel voor de duur van twaalf maanden gesloten vanwege het aantreffen van drugs.

Op maandag 4 juni jl. heeft de politie in Foxhol een grote hennepkwekerij aangetroffen. Naar aanleiding van deze vondst werd er ook een zoeking gedaan in het pand te Sint Jacobiparochie. Bij deze zoeking is een ruime hoeveelheid softdrugs en diverse aan drugs gerelateerde goederen aangetroffen. Deze combinatie is een zogenaamde handelshoeveelheid en maakt het mogelijk om de woning te sluiten op basis van artikel 13b Opiumwet. Van deze bevoegdheid is dan ook gebruik gemaakt bij de sluiting van het perceel.

In 2016 werd er op hetzelfde perceel eveneens een ruime hoeveelheid drugs en diverse aan drugs gerelateerde goederen aangetroffen. Destijds werd het perceel voor de duur van zes maanden gesloten. Aangezien er sprake is van herhaling, is nu de duur van de sluiting verhoogd naar twaalf maanden.

Bron: Friesland Actueel

Zwarte Haan, 26 juli 2018

Nacht aan het Wad

foto: Joachim de Ruijter

Onder een stralende zon kwamen woensdag de pelgrims van de Camino der Lage Landen aan in Sint Jacobiparochie. Daarmee hebben ze hun pelgrimsreis volbracht. In de avond werd dit gevierd met het festival Nacht aan het Wad.

Dit festival begon nadat een processie, die begon in Sint Jacobiparochie, eindigde bij de Zwarte Haan.

Het koor Dekoor en RemoliNo ontvingen de wandelaars. RemoliNo nam de festivalgangers vervolgens door de avond en nacht mee met het Skaad oer it Waad.

Bezoekers konden genieten van muziek, poëzie, food en verhalen, plus huiskamerconcerten in restaurant Zwarte Haan.

Bron: Franeker Courant
link Klik hier voor meer foto's >>

Sint Jacobiparochie, 26 juli 2018

Een omgekeerde pelgrimage richting de Friese Waddenzee

FOTO JAN SPOELSTRA, LC

Vanuit het westen, het zuiden en het oosten finishten woensdag dik driehonderd pelgrims bij de Groate Kerk in Sint Jacobiparochie.

Met een pelgrimsmaaltijd en een vesperdienst en daarna het festival Nacht aan het Wad werd de nationale Camino der Lage Landen, die in februari van start ging, afgesloten.

De pelgrimsroutes liepen dit keer eens niet van het noorden naar het zuiden maar andersom, vanuit Zuid-Nederland naar Sint Jacobiparochie en Zwarte Haan. Het idee van de omgekeerde route kwam van de Friese stichting Santiago aan het Wad.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 25 juli 2018

LF2018-project 'De Sylster Siel': eerbetoon aan de ziel van Oudebildtzijl

Monique Wijffels bij portretten die ze maakte van bewoners van de Ds. Schuilingstraat. FOTO: JAN SPOELSTRA

Vele Friezen in de provincie steken de handen uit de mouwen om van LF2018 een succes te maken. Het Friesch Dagblad geeft de vrijwilligers een gezicht. Vandaag: Monique Wijffels, drijvende kracht achter de expositie De Sylster Siel in Oudebildtzijl.

Negen jaar woont ze deels in Oudebildtzijl, en hoewel ze ‘import’ is heeft ze het Bildtse dorp met zijn eigen taal en eigenzinnige bewoners, diep in haar hart gesloten. Het Bildts heeft Monique Wijffels, preventiemedewerkster bij de GGZ, zich inmiddels eigen gemaakt en Oudebildtzijl voelt als thuis. Het is mede hierdoor dat ze zich - samen met haar partner, dorpshistoricus Sytse Keizer en met beeldend kunstenaar Eddy Sikma met hart en ziel inzette voor De Sylster Siel, een expositie waarin de Ds. Schuilingstraat en zijn bewoners centraal staan.

"We willen hiermee de inwoners van Oudebildtzijl en in het bijzonder van de Ds. Schuilingstraat, bewust maken van de rijke historie van hun dorp en straat”, zegt Wijffels. "Niet op een stoffige, saaie manier, maar levendig en eigentijds. We hopen dat de bewoners met verwondering naar hun eigen straat en de geschiedenis ervan gaan kijken. Dat ze beseffen hoeveel verschillende mensen er vóór hen hebben gewoond.”

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Oudeschild, 25 juli 2018

De Traanroeier heeft nieuw riet

Foto: Molen De Traanroeier

Het werk zit erop: Rietdekkersbedrijf Van der Zee uit Oudebildtzijl heeft de kap en romp van molen De Traanroeier van nieuw riet voorzien. De molen ziet er stralend uit. In totaal zijn de rietdekkers twaalf weken bezig geweest. Met slechts een keer één regenbuitje en niet teveel wind waren de omstandigheden de hele periode ideaal.

Sybe van der Zee was zeer te spreken over de inzet van de vrijwilligers. Molenaar Klaas Veenbaas was de hele periode bijna dagelijks aanwezig om eventuele problemen en vragen op te vangen. "Een heel fijne samenwerking" aldus Van der Zee.

De molenaars, het Traanroeierbestuur en de rietdekkers vierden vandaag het gereedkomen van het werk met appeltaart met meel van de molen op de omloop. Sybe van der Zee had nog een verrassing: hij meldde zich ter plekke aan als sponsor van De Traanroeier voor tenminste vijf jaar.

Bron: Texelse Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jabik, 25 july 2018

Pylgertocht einiget mei Pylgerfeest yn Sint-Jabik

Foto: Omrop Fryslân, Wendy Kennedy

In waarm gefoel. Sa omskriuwe in soad pylgers woansdei it Pylgerfeest yn Sint-Jabik. Hjirmei bedoele se net de waarmte bűten, mar de sosjale koheezje űnder de kuierders en fytsers.

De lęste moannen koene ferskate etappen rűn en fytst wurde rjochting it Fryske pylgerplak Sint-Jabik. It hichtepunt wie woansdei, de nammedei fan de hillige Sint Jabik. In grut part fan de dielnimmers kaam oan yn Sint-Jabik en dit waard fierd mei in spesjaal Pylgerfestival.

Foar de Grutte Tsjerke stie in tinte dęr't de minsken in spesjaal pylgermiel ite koene. Oanslutend wie der in prosesje fan Sint-Jabik nei Swarte Haan, foar de gelegenheid omdoopt ta Finisterre. Hjir wie ôfrűne nacht it festival Nacht aan het Wad.

Bron: Omrop Fryslân

Nij Altoenae, 25 juli 2018

Spontaan ideetje groeit uit tot ballonfeest

foto: Ellen Floris

Zeven grote luchtballonnen vlogen maandagavond sereen over het Bildt. Wim van der Molen en enkele anderen van Nij Altoenae wilden als groepje een tocht maken over de graankunstwerken, maar de animo nam tijdens het weekend rap toe.

Natuurlijk, het reuzenrad langs de Stadhoudersweg bood tien dagen lang zicht op de creaturen van ’Escher in het Graan’, die in het graan gestampt waren. Maar écht goed was het niet te zien, vond Wim van der Molen. ”In de rij bij ’t reuzerad raakte ik an ’e praat met wat anderen fan Nij Altoenae. Hoe souwen wy die kűnstwerken nou mooi sien kinne? Doe dochten wij an ’n luchtballon. Dat leken ôns wel leuk.”

Van der Molen deed hier en daar wat navraag. ”Wij hadden gau ’n groepy fan acht, tien mînsen die’t wel metwouwen. Dat worden d’r útaindlik soa’n 20 man.” De bedoeling was dat er woensdag en donderdag gevaren zou worden, maar toen stond de wind niet goed. ”Doe hewwe wij ’t ’t weekeand overtild. En doe begon ’t: ik kreeg allegaar tillefoan. Elkeneen wou wel even met omhoog!”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 25 juli 2018

Echtpaar Kalsbeek-Bakker viert zestigjarig huwelijk

Meneer en mevrouw Kalsbeek-Bakker kregen bezoek van wethouder Tol. (© Foto: Ubbo Posthuma)

Meneer en mevrouw Kalsbeek-Bakker uit Sint Annaparochie waren dinsdag zestig jaar getrouwd. Wethouder Baukje Tol ging bij het echtpaar langs om hen te feliciteren namens het gemeentebestuur van Waadhoeke.

De heer Kalsbeek is op 8 september 1931 geboren in Drachtstercompagnie. Op 3 september 1933 is Mevrouw Bakkeer geboren in Harkema. Het echtpaar heeft elkaar leren kennen op feestavonden in de buurt. Ze raakten aan de praat en zochten elkaar steeds weer op. Na hun trouwen, in de zomer van 1958, zijn ze eerst in Drachtstercompagnie gaan wonen.

Meneer Kalsbeek is al vroeg aan de slag gegaan als timmerman en werd later bouwkundig opzichter. Mevrouw is jarenlang gediplomeerd gezinsverzorgster geweest. Ze kregen twee zonen. Tot ieders grote verdriet hebben ze, een dag na hun 35 jarig huwelijksjubileum, een zoon verloren. De pijn van dit grote verlies dragen ze nog dagelijks met zich mee. Gelukkig kunnen ze ondertussen ook ontzettend genieten van hun drie kleinkinderen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Zwarte Haan, 23 juli 2018

Nachtelijk festival rond de dijk bij Zwarte Haan

De dijk bij Zwarte Haan bij de ondertekening van de intentieverklaring om van de Waddenzee een Dark Sky Park te maken. FOTO GITTE BRUGMAN

D Twee jaar geleden zag architect Nynke Rixt Jukema haar duisternisproject Feel the Night in duigen vallen. Woensdag is niettemin de Nacht aan het Wad.

Lange tijd maakte Feel the Night deel uit van het LF2018-programmaplan. Maar in maart 2016 hoorde Nynke Rixt Jukema in het Leeuwarder poppodium Neushoorn dat ze niet op financiële steun hoefde te rekenen.

"It wie ferskriklik", zegt ze. "Ik wie it braafste famke fan de klas. Ik hie alles al ôflevere, en ynienen gong it net troch." Maar gelukkig, zegt ze, sprongen andere organisaties bovenop de plannen. Onder meer Keunstwurk, Landschapsbeheer Friesland en de Stichting Santiago aan het Wad pakten het nachtidee op.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Frentsjer, 22 july 2018

Waadhoeke skriuwt húsfêsters fan arbeidsmigranten oan

Foto: Omrop Fryslân

De gemeente Waadhoeke hat dizze wike alle ferhierders fan wenromte oan arbeidsmigranten oanskreaun om harren derop te wizen dat dêr tenei in fergunning foar nedich is. Nei de simmerfakânsje sil de gemeente mei de ferhierders yn petear.

Earder dit jier hat de nije gemeente it belied fan de trije âlde gemeenten It Bilt, Frjentsjerteradiel en Menameradiel harmonisearre. Dat belied giet oer de húsfesting fan arbeidsmigranten út lannen as Poalen en Grikelân. Mei it belied wol Waadhoeke foarkomme dat de arbeidsmigranten allegearre byinoar yn ien strjitte wenje, want dat is neffens de gemeente net goed foar de yntegraasje. Ut it doarp Berltsum kamen earder klachten oer it húsfestjen fan arbeidsmigranten 'op ien bult'. Ek yn Easterbierrum wienen der soargen oer de konsintraasje fan arbeidsmigranten op guon plakken.<.p>

De ferhierders fan wenromte oan arbeidsmigranten hawwe no acht wiken de tiid krigen om te reagearjen op it brief fan de gemeente. Oanslutend, heal septimber, sil de gemeente mei de belutsen bedriuwen en ferhierders yn petear. De gemeente Waadhoeke stribbet der no ta om de húsfesting fan de bűtenlânske wurknimmers "netsjes te regeljen". Wethâlder Nel Haarsma: "It binne minsken dy't hurd wurkje en litte we earlik węze: we hawwe se ek hurd nedich foar it wurk yn de kassen."

Bron: Omrop Fryslân

Sint Jacobiparochie, 21 juli 2018

Werken staat voorop

Dawid Wachowski (links) en Maciej Zak. FOTO’S CORNÉ SPARIDAENS

De Polen die in Noord-Nederland aan het werk zijn doen dit enkel en alleen om het geld. Dat geldt tenminste voor Maciej Zak en Dawid Wachowski uit Sint Jacobiparochie. Intussen beginnen ze steeds meer te wennen aan Nederland.

Het valt niet mee om Maciej Zak (28) en Dawid Wachowski (26) tegelijkertijd te treffen. De twee werken als logistiek medewerker bij Smeding Groenten en Fruit in Sint Annaparochie in drie ploegendiensten. Als ze uit de nachtdienst komen (21 tot 06 uur) zijn ze daarna lang onder zeil om bij te slapen. Er komt veel op ze af en dat is ook vermoeiend, vindt Wachowski. "Mijn baan, mijn vrienden, Nederlands leren. Ik heb tijd tekort."

Het gesprek op het kantoor van AB Vakwerk in Berltsum vindt plaats in het Engels. Het duo verblijft inmiddels twee jaar in Friesland maar het Nederlands leren is een struikelblok. Dat ze ook nog eens in een tweetalig gebied terecht kwamen, wisten ze van te voren en maakt het nog ingewikkelder, vinden ze. Oant sjen, daarvan weet Zak zeker dat het Fries is, maar bij het tellen raakt hij de draad snel kwijt: "Eén, twee, drije", klinkt het.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel, deel 1 (pdf) >>      link Lees het hele artikel, deel 2 (pdf) >>

Oudebildtdijk, 20 juli 2018

Exposities aan Oudebildtdijk ontvangt 25.000 bezoeken

Het Gewassenveld medio juli 2018 aan de Oudebildtdijk 749. Eigen foto

In juni en juli zijn op ’t Bildt –langs de Oudebildtdijk, de langste straat van Nederland- exposities te zien (geweest).

De expositie Fruchtbere Grônd van 44 kunstenaars uit de vier Frieslanden is inmiddels afgerond. De zeven grote boerenschuren ontvingen in drie weken expositietijd zo’n 25.000 bezoeken. Bezoekers kwamen niet alleen uit Fryslân maar uit heel Nederland en tot ver daarbuiten. Soms waren het toevallige gasten, die per fiets of anders, geattendeerd werden op de expositie. Vaker kozen bezoekers bewust voor deze bijzondere tentoonstellingen. Er zijn mooie en soms ontroerende reacties geschreven in de gastenboeken die op alle boerderijen beschikbaar waren.

Mensen waren onder de indruk van de kunst, maar zeker net zo indrukwekkend vonden ze de gebouwen waarin geëxposeerd werd en de wijze waarop zowel de kunst als het verhaal van de boerengezinnen en de akkerbouw gepresenteerd werd. De veelzijdigheid van beide werd ook veel geprezen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 20 juli 2018

Corporatie stopt verkoop van huurwoningen

De huurwoningen in de Van Wijngaardenstraat in Sint Jacobiparochie worden door de corporatie niet meer verkocht. FOTO NIELS WESTRA

Wonen Noordwest Friesland stopt met de verkoop van huurwoningen omdat er momenteel een grote vraag naar huurhuizen is.

Waar mogelijk haalt de woningcorporatie huurwoningen terug die op de nominatie staan voor verkoop. Het speelt vooral in de kernen Sint Annaparochie, Dronryp en Menaam, licht beleidsmedewerker Germ Reitsma toe

Een voorbeeld is de Van Wijngaardenstraat in Sint Jacobiparochie waar huurwoningen op de nominatie stonden voor verkoop. Die blijven nu in de huurmarkt. "Het is een positieve ontwikkeling vergeleken met zo’n zeven jaar geleden. Toen was er leegstand en hadden we moeite om ons bestand te verhuren. We gaven zelfs premies van 250 euro als iemand een huurder aandroeg."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Boksum/Sint Jacobiparochie, 20 juli 2018

© Klaaiwurk, Boksum

Van waddenklei tot keramiek bij festival Nacht aan het Wad

In het kader van LF 2018 is ook de Camino der Lage landen georganiseerd. Deze Camino is een estafette die vanuit het zuiden van het land via drie routes naar St. Jacobiparochie loopt.

Voor deelnemers aan deze Camino-estafette zijn twee speciale aandenkens gemaakt, die tijdens de Nacht aan het Wad op 25 juli te koop zijn bij het eindpunt van de tocht, bij de Zwarte Haan. Het zijn keramieken hangertjes in de vorm van jacobsschelpen en wulken.

De souvenirs zijn gemaakt van klei, gewonnen op het wad bij Zwarte Haan. De klei is door leden van de vereniging Klaaiwurk met zorg voor de natuur geschept, met de hand tot schelp gevormd en gebakken in een keramiekoven.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 19 juli 2018

Speeltuin uit het verdomhoekje

FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Jesse (3) en zus Tess (2) genieten van een ijsje in de nieuwe speeltuin in Sint Annaparochie. Gisteren werd de speelplek feestelijk in gebruik genomen.

Al jaren wisten de inwoners van het dorp dat de oude speeltuin tussen de huizen en de garageboxen achter de Nassaustraat niet op de goede plek lag.

Afgelopen najaar sloegen onder meer bewoners en Wonen Noordwest Friesland de handen ineen om de verroeste en verouderde apparaten te vervangen door nieuwe.

Ook werd er een betere plek gevonden voor de bijkans onvindbare speeltuin: op de hoek van De Keeg en het Hoogpad.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 18 juli 2018

(foto: Jan Weistra)

'50 tinten groen' trekt mensen én insecten

Het proefveld '50 tinten groen' van Piet Hoekstra staat in volle bloei en trok ook dit weekend tientallen bezoekers. Maar het zijn niet alleen mensen die het proefveld weten te vinden, zo zag Jan Weistra uit Bitgummole:

”Bij Piet Hoekstra aan de Oudebildtdijk 749 doen duizenden insecten zich tegoed aan de bloemenborder welke deel uitmaakt van het project 50 tinten groen. Een onvoorstelbaar mooi gezicht.

Ook het gewas Facelia levert grote hoeveelheden voedsel kennelijk want ook hier krioelt het van de bijen, vlinders en wat al niet meer. Waarom zijn er niet meer van deze plekken in de landbouw? Het is een lust voor het oog.”

Bron: De Bildtse Post

Elst, 18 juli 2018

Nijmeegse Vierdaagse: Fries thuiskomen in Gelders Elst

Mevrouw Tine Wiersma-Koelmans uit Elst ontvangt elk jaar veel Friezen tijdens de wandeltocht. FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

Een keer per jaar ligt er een stukje Fryslân in Gelderland. Tijdens de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse verandert het huis van Tine Wiersma in Elst al vier jaar in een piepklein lapje heitelân. "Er wordt Bildts gesproken bij de koffie."

Zeventig koppen koffie, tientallen mokken thee en evenzoveel stukken koek: de ‘schade’ die Wiersma (74) opsomt na dag één van de Vierdaagse is aanzienlijk. Sinds zij en haar man Jan in 2004 voor het eerst een Friese vlag aan de gevel van hun Elstse woning hingen tijdens de doortocht van de Vierdaagse, is het huis uitgegroeid tot pleisterplaats voor Vierdaagse-Friezen.

Wat het onderkomen van CDA-bestuurder Joop Atsma is tijdens de profronde van Surhuisterveen, betekent de woonplaats van de oorspronkelijk uit Oudebildtzijl afkomstige Wiersma voor Friese deelnemers aan de Gelderse wandelmars. Alleen dan zonder hotemetoten.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 18 juli 2018

Deze pelgrims fietsen van Limburg naar Sint Jacobiparochie

De eerste veertig deelnemers van de achtdaagse Fietscamino der Lage Landen zijn woensdagmiddag vertrokken. Ze rijden van het Limburgse Eijsden naar Sint Jacobiparochie, een afstand van 662 kilometer.

Ze overnachten op campings. De Camino der Lage Landen voor wandelaars, een estafette in etappes richting pelgrimsoord Sint Jacobiparochie, is al op 3 februari begonnen. De fietsers hebben hun eigen tocht, zij doen veel korter over hun pelgrimage.

Ze zijn dag na dag onderweg en komen volgende week woensdag aan in Sint Jacobiparochie. Dan is daar een groot pelgrimsfeest. Er zijn vier fietsroutes bij de Camino. Vrijdag, zaterdag en zondag vertrekken er groepen uit respectievelijk Sluis in Zeeuws-Vlaanderen, Vessem in Noord-Brabant en Aalten in de Achterhoek.

Er doen in totaal 140 fietsers mee. Het aantal wandelaars bedraagt zo’n 2000.

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 18 juli 2018

Vroege en lagere oogst wintergerst

FOTO NIELS WESTRA

De combines moeten deze droge zomer vroeg uitrukken voor de graanoogst. Bij de maatschap Bierma-Roodpad inOudebildtzijl waren ze gisteren druk met het oogsten van de wintergerst.

Dat is circa tien dagen eerder dan normaal. Een gevolg van de droogte is ook dat de opbrengsten lager uitvallen: ruim 10 procent, schat graanhandelaar Jelte Pars uit Sint Jacobiparochie.

Akkerbouwers mikken op hogere prijzen doordat ook hun collega’s in Noord-Europa, Rusland en Australië veel minder graan van het land halen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 17 juli 2018

Reinout kampeert bij zorcentrum Het Bildt

Still uit het verslag

Verslaggever Reinout Meijer is op bezoek bij zorgcentrum Het Bildt in St. Annaparochie.

Omdat veel bewoners het niet meer aankunnen om op vakantie te gaan, wordt de 'vakantie' naar het zorgcentrum gehaald.

"We hebben een camper en twee caravans neergezet in onze binnentuin", vertelt dagbestedingscoach Jeltje Walinga. "Zo voelt het echt alsof ze op de camping staan en zijn ze er toch even uit".

Bron: Langs de lijn en omstreken, EO - NOS
 Beluister de uitzending >>

Sint Annaparochie, 17 juli 2018

Leerlingen CSG Ulbe van Houten beginnen vakantie met Zomerschool

Leerlingen van CSG Ulbe van Houten in Sint Annaparochie doen dit jaar mee aan de Zomerschool. Ook leerlingen van CSG Comenius, Christelijk Gymnasium Beyers Naudé, OSG Piter Jelles hebben zich hiervoor aangemeld.

De Zomerschool is bedoeld voor potentiële zittenblijvers in het voortgezet onderwijs, die door deelname een reële kans hebben om alsnog over te gaan naar het volgende leerjaar. Er zijn dit jaar dertig leerlingen die hun vakantie starten met twee weken Zomerschool.

Tijdens de Zomerschool worden leerlingen in twee weken tijd, van maandag 23 juli tot en met vrijdag 3 augustus bijgespijkerd in het vak dat ze moeten ophalen. De uitvoering van de Zomerschool wordt gedaan door ervaren externe docenten en studiecoaches van BMC/studiekring.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Nij Altoenae, 17 juli 2018

Nij Altoenae doet de groeten aan Altena; "We zijn die mensen dankbaar"

Een deel van Nije Altoenae, een dorp in Noord-Frietsland, genoemd naar Altena. Er zijn nog duidelijke verwijzingen naar het Land van Heusden en Altena. © Teus van Tilborg

Bewoners van het Land van Heusden en Altena zijn op weg naar een nieuw Altena. Al veel eerder was er een nieuw Altena: Nij Altoenae in het Bildt, in Noord-Friesland met een band met deze streek.

Nee, in het Land van Heusden en Altena is Bertus Brouwers nooit geweest. Wel weet hij dat er een connectie is met deze streek en zijn dorp. Het waren immers de arbeiders, dijkwerkers, uit die streek die onder andere de dijk waaraan hij woont in het Friese Nij Altoenae hebben aangelegd. Op de bank voor zijn huis aan de Oudebildtdijk geniet Bertus Brouwers met zijn vrouw in de voorjaarszon. Zo nu en dan komt een bekende langs, vriendelijk groetend. "Dat is gebruikelijk hier."

Een bekende stapt even van de fiets en maakt een praatje in een voor een buitenstaander haast niet te volgen taal. "Het is geen Fries", zegt hij. "Wij hier in het Bildt hebben een eigen taal. Een mengeling eigenlijk van het West-Brabants en het Hollands. Het echte Fries is totaal anders. Het heeft te maken met de afkomst van de vroege bewoners die daar vandaan kwamen."

Bron: Brabants Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 14 juli 2018

Duisternis en stilte beleven tijdens Nacht aan het Wad

Wordbites. (© Foto: Nacht aan het Wad)

Het beleven van de duisternis en de stilte zijn de belangrijkste elementen van Nacht aan het Wad. Het festival vindt plaats op 25 juli bij Zwarte Haan.

Tijdens dit festival staat de nacht in al zijn facetten centraal: van de schemering vanaf 20.00 uur tot het ontwaken de volgende ochtend om zes uur. Zwarte Haan is één van de donkerste plekken van Nederland.

Nacht aan het Wad valt samen met de aankomst van de pelgrims die dag in Sint Jacobiparochie. Zij lopen ’s avonds in een processie naar Zwarte Haan. Hun aankomst tegen acht uur ’s avonds is het startsein voor het festival.

Op het hoofdpodium bij de Slikwerker brengt RemoliNo ieder uur een deel van hun compositie ‘Skaad oer it Waad’, een filmische mix van onder andere klassiek, minimal en folk geďnspireerd door de nacht.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Zwarte Haan, 12 juli 2018

Cumelaondernemers ondersteunen theaterstuk Altyd Seumer

Drie cumelaondernemers in Het Bildt, A.G. de Vries uit Westhoek, Gebr. Drijfhout uit Sint Annaparochie en Miedema uit Vrouwenparochie, hebben hun medewerking verleend aan het theaterstuk Altyd Seumer. Daarin werden zeventien landbouwmachines geheel verweven.

De volledig uitverkochte driedaagse voorstelling Altyd Seumer is een kritische voorstelling over overvloed, onze neiging tot verspilling en de weerstand daartegen. Het openluchttheaterstuk speelde zich af op een akker waar de in 1715 aangelegde zeedijk het nieuw gewonnen land van de Westelijke Bildtpollen omsluit.

Het moderne stuk in de Bildtse taal is gebaseerd op het epos van Willem van Haren. De op Het Bildt geboren diplomaat, reiziger en schrijver leefde rond 1700. De voorstelling was al snel uitverkocht en inclusief de generale repetitie bezochten ruim 2800 bezoekers de voorstelling.

Bron: Grondig.com

Sint Jacobiparochie, 12 juli 2018

Jacobusfestival bij Groate Kerk in St. Jacobiparochie

(© Foto PixaBay)

De komende weken worden de laatste etappes van de Camino der Lage Landen afgelegd. Daarmee heeft deze camino-estafette bijna haar eindpunt bereikt: Sint-Jacobiparochie, oftewel: Santiago aan het Wad.

Op 25 juli – de naamdag van Jacobus - komen daar om 13.00 uur honderden wandelaars en fietsers aan om deel te nemen aan het Jacobusfestival. In het Jabikshuus, onderdeel van de Groate Kerk te Sint-Jacobiparochie is die dag ook de premičre van de film ‘Santiago aan het Wad, pelgrimeren in Friesland’.

De film is gemaakt door cineast Anton Stoelwinder en gaat over pelgrimeren en de grote verscheidenheid van het Friese landschap. Verder is er in de Groate Kerk de zomerexpositie te zien ‘Pelgrimeren in het licht van de Melkweg’.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 11 juli 2018

'Rustig op regen wachte en niet in panyk rake'

Naast het tijdelijke reuzenrad worden uien berregend vanwege de droogte. Pootaardappelen mogen niet berregend worden. (foto: Ria Algra)

Het Bildt ligt er deze prachtige zomer piekfijn bij, maar onder de grond gaat het pootgoed gebukt onder de droogte. Mei en juni waren al droog, en ook deze maand is er nagenoeg geen regen gevallen. Beregenen is verboden. "'t Liefst krije wij fannacht 'n boi fan 20 millimeter, en dan môrn weer mooi sonnig weer."

’t Wort hoog tiid, ja. Wij hewwe de hele maand gyn regen had, en maai en juny waren ok droog. ’t Is foor de opbringst te hopen dat d’r gau wat water komt,” zegt Teun de Jong, akkerbouwer en voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond.

"'t Bildt is een fan de droogste gebieden fan Nederland. Beregene mâg niet, om infeksy met de brúnrotbaktery te foorkommen. Konsumpsyirpels mâge hier en dęr wel beregend worre, maar op ’t Bildt hewwe wij hest alleen maar poatgoed. Sipels bijgelyks mâge wel beregend worre, maar ok die hewwe ’t moeilik op dut momint," aldus De Jong.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 11 juli 2018

Senioren een dag lang naar de camping

FOTO TAMARA VAN DEN BERG

Knijpers lenen van de buren en met een teiltje naar het afwashonk: bewoners van zorgcentrum Het Bildt vierden gisteren een dag lang vakantie op camping De Blikvaart.

De zorginstelling in St. Annaparochie zet twee dagen achtereen een kampeeravontuur voor senioren op poten.

Het plan de campagne is dat iedereen ’s avonds weer in de eigen bedstee ligt, maar als eriemand in de caravan wil blijven slapen, dan mag dat. Vandaag breekt de tweede en laatste groep de tent af.

Bron: Leeuwarder Courant
  Bekijk ook de video op de site van Leeuwarder Courant >>

Nieuwebildtdijk, 8 juli 2018

Persoon licht gewond na ontploffing gasfles

Foto: Ytzen Korf

Omstreeks vijf uur vanmiddag werd de brandweer van Sint Anna Parochie opgeroepen vanwege een buitenbrand.

Ter plaatse werd duidelijk dat de bewoner bezig was met het bedekken van een dak. De man is hierbij even naar binnen gegaan. Op dat onbewaakte ogenblik is de gasbrander en gasfles van het dak in een papiercontainer gevallen, waardoor de gasfles ontplofte. De man heeft eerst zelf een bluspoging gedaan.

De brandweer heeft de brand afgeblust en daarna een controle uitgevoerd. Omdat de man tijdens het blussen aan zijn hand gewond was geraakt, is er een ambulance ter plaatse gekomen. Of de man nog naar het ziekenhuis moest, is niet bekend. Binnen een uur kon de brandweer retour kazerne.

Bron: 112Fryslân
link Klik hier voor meer foto's >>

Oudebilbtbijk, 7 juli 2018

Kerkbanken

Oudebildtzijl doet de kerkbanken uit de voormalige Gereformeerde Kerk weg.

De nieuwe bewoonster, Simone van der Velden uit Amsterdam, geeft ze weg.

Ze hoopt dat dorpsbewoners met een emotionele band met deze kerk het meubilair op komen halen.

Bron: Leeuwarder Courant / Gehoord en Gezien
link Meer informatie >>

Sint Annaparochie, 6 juli 2018

Happy wheel

Asing Walthaus

Weinig dingen zijn zo lollig en absurd om te doen als zitten in een reuzenrad op het Bildt.

Een bezoekje aan de Oudebildtdijk is sowieso de moeite waard, het is een soort museum van zichzelf. Maandag zagen de hond en ik er bijvoorbeeld een plantenbak, gemaakt van het achterstuk van een roze Chevrolet Malibu. Zoiets maakt de trip al de moeite waard.

Bovendien zijn er nu exposities in grote schuren, waar kunst hangt en vrijwilligers vertellen dat men hier vroeger haringen in pootgaten stak, als bemesting. Dat was lang geleden, in de middeleeuwen, zei de dame, maar de hond kon het volgens mij nog steeds ruiken. Die raakte maar niet uitgesnuffeld.

Bron: Leeuwarder Courant / Column Asing Walthaus
link Lees de hele column (pdf) >>

Franeker, 6 juli 2018

Zorgen over hardrijders op Oude Bildtdijk

Wethouder Boukje Tol reageert op de insprekers over de Oude Bildtdijk. (© Suwarda Vis)

Niet het Dreeslaantje kreeg in de gemeenteraadsvergadering van donderdag de meeste aandacht, maar de te snelle rijders op de Oude Bildtdijk en de onveilige situatie voor fietsers op de nieuw te bouwen brug in Dronryp.

Twee insprekers stelden de snelheid bij Westhoek op de Oude Bildtdijk aan de orde. De heer Dogterom stelde dat daar waar dertig gereden mag worden, de snelheid vrijwel altijd rond veertig of vijftig ligt. "Onlangs zijn er zeer hoge boetes uitgedeeld, er werd rond de zeventig gereden waar dertig is toegestaan. Er zijn plateaus nodig en asverschuivingen om de snelheid eruit te halen.” Dogterom was van mening dat de gemeente Het Bildt te weinig aan de problematiek had gedaan en hoopte op een frisse start met de nieuwe gemeente Waadhoeke. Inspreker de heer Rozenga gaf aan dat binnen Streekbelang de meningen verdeeld zijn: "De helft wil graag wat harder kunnen rijden. Dertig is ook wel erg langzaam, dat lukt bijna niet als automobilist." Verder zouden de hoge witte banden die er nu zijn gevaarlijk zijn voor fietsers.

Wethouder Boukje Tol: "Na de vakantie wil ik met de betrokken partijen kijken wat er nu eigenlijk aan de hand is. Het Bildt heeft wel degelijk maatregelen genomen, maar het gaat vooral om het gedrag. Het is bij ons bekend dat er te hard gereden worden en wie er te hard rijden. Vrijwel in alle gevallen zijn dat bewoners van de Oude Bildtdijk zelf.”

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 5 juli 2018

Echtpaar Walburg-Postmus 60 jaar getrouwd

Wethouder Boukje Tol ging woensdag 4 juli bij het diamanten echtpaar langs om namens het gemeentebestuur van Waadhoeke de felicitaties over te brengen. (© Foto Joachim de Ruijter )

De liefde tussen Jacob Walburg en Antje Postmus is opgebloeid tijdens fietstochtjes met vrienden. Het bleek ware liefde, want dinsdag 3 juli waren ze 60 jaar getrouwd.

Jacob Walburg is op 4 augustus 1929 geboren, Antje Postmus kwam op 6 juli 1936 ter wereld. Tijdens de fietstochtjes naar Franeker groeide het onderlinge contact langzaam uit tot een hechte relatie. Ze trouwden in 1958 in de voormalige gemeente Barradeel.

De eerste jaren na hun trouwen hebben ze in Nij Altoenae gewoond. Later namen ze boerderij uit de familie over. Dat was hard werken voor beiden. Vanwege de regelgeving rondom de ruilverkaveling zijn ze rond hun 59ste gestopt met het boerenbestaan.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 4 juli 2018

'Mooie Plaatsys' haalt de eindstreep

Baukje Venema (l.) en Gitte Brugman

Het is ze gelukt: in ruim twee maanden hebben Gitte Brugman en Baukje Venema liefst 17.500 euro opgehaald om hun project 'Mooie Plaatsys' te kunnen realiseren. De box met vier boekwerkjes vol foto’s en interviews kan nu geproduceerd worden. Een prestatie van formaat waar terecht een glas champagne op gedronken is, maar stilzitten is er voorlopig niet bij. ”Het project wordt gelukkig door de Bilkerts gedragen.”

”Hoe dit voelt? Heel erg kicken! Ik vind het stoer dat dit ons gelukt is.” De opluchting bij Gitte en Baukje is enorm. De crowdfundingactie via de website voordekunst.nl tikte op de laatste dag de benodigde € 17.500 aan. Met dat geld maken ze een box met vier boekwerkjes vol foto’s en verhalen over Bilkerts, het landschap en de taal. In een oplage van 513, het aantal jaren tussen het begin van het Bildt (de inpoldering in 1505) en 2018, het jaar dat de gemeente zijn zelfstandigheid verloor.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebilbtbijk, 4 juli 2018

Kunst van vruchtbare Friese bodem

Kunstwerk van Pieter Postma

De oogst is nog niet begonnen, maar toch is het al razend druk op de Oudebildtdijk. Dat komt door Escher in het graan, het gewassenveld 50 tinten groen en door Fruchtbere Grônd, de kunstexpositie en beeldenroute.

Zeven grote aardappelschuren aan de Oudebildtdijk zijn tot 15 juli omgetoverd tot expositieruimtes. In de enorme ‘aardappelkathedraal’ van de maatschap Schuiling staan beelden van Fabian Vogler, hangen schilderijen van Anne Feddema, foto’s van Pieter Postma en installaties van porseleinen aardappels van Wil van Blokland. Deze laatste lijkt speciaal voor deze gelegenheid gemaakt, maar niets is minder waar. Van Blokland werkt al jaren met aardappels. Ze eert met haar (deels) geglazuurde porseleinen piepers haar moeder, die altijd voor het gezin kookte. ,,Als ik bij mensen op bezoek ga, neem ik geen bloemen maar een aardappel mee’’, vertelt ze.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Hasselt, 2 juli 2018

Pelgrims maken ´tussenstop´ in Hasselt

Grote of Sint-Stephanuskerk (Hasselt)

Een groep van 45 pelgrims kwam vrijdag rond 16.00 uur in Hasselt aan. Voor hen was het een ‘tussenstop’ op weg naar Sint Jacobiparochie in Friesland, dat dit jaar is omgedoopt in ‘Santiago aan het Wad’.

Zij die als pelgrim onderweg gaan naar Santiago de Compostella starten hun tocht in de regel in Sint Jacobiparochie en lopen vervolgens in zuidelijke richting. Dit jaar zijn er drie groepen pelgrims die in een soort estafette in noordelijke richting lopen, op weg naar Sint Jacobiparochie.

In het jaar dat Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa is, is Sint Jacobiparochie omgedoopt tot 'Santiago aan het Wad'. Er is een groep die vanuit het westen van het land op weg is gegaan naar Sint Jacobiparochie, maar ook in het oosten en het midden van het land wordt de pelgrimsestafette gelopen. De middelste groep, bestaande uit 45 pelgrims, kwam vrijdag in Hasselt aan.

Bron: De Stadskoerier
link Lees het hele artikel >>

Het Bildt, 1 juli 2018

Vijf historische kerkgebouwen in Kerkenpad het Bildt

De Meinardskerk in Minnertsga. (© Foto Google Maps)

Vijf kerken in Minnertsga, Sint Jacobiparochie, Sint Annaparochie, Oudebildtzijl en Vrouwenparochie zijn dit jaar te bezichtigen tijdens Kerkenpad op het Bildt. De kerkgebouwen zijn veelal op zaterdagmiddag geopend.

De Meinardskerk van Minnertsga is ca 1200 gebouwd en kreeg in 1505 volgens het opschrift op de rode Bentheimer gevelsteen naast de ingang een toren met spits. Bij een blikseminslag in 1552 ging de spits verloren, de huidige bekroning stamt uit 1818. In de kerk is een expositie ingericht van het Bildts documentatiecentrum verzorgd door A. de Haan met als thema In en om de kerk, met onder meer aandacht voor de brand op 3 juni 1947. Keunstwurk zorgt voor kunst en er is een fietsroute. De kerk is van 7 juli t/m 8 september open van 13.30 tot 17.00

De Groate kerk van St. Jacob is in 2010 gerestaureerd en al sinds jaren het begin van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Diverse onderdelen van de route worden belicht met foto’s, stempels, een labyrint naar een ontwerp van Jan Romkes van der Wal. Verder ook foto’s van Marty Slager: vissen op het Wad. De kerk is open van zaterdag 7 juli t/m 1 september, van 13.00 tot 16.00 uur.

Bron: Franerker Courant
link Lees het hele artikel >>

Swarte Haan, 1 juli 2018

Altyd Seumer: in oade oan it prachtige lânskip fan It Bilt

Foto: Omrop Fryslân, Wendy Kennedy

Kloften minsken rinne op de seedyk by Swarte Haan op dizze prachtige simmerjûn. Se binne űnderweis nei in stik lân deun oan 'e seedyk foar it lokaasjeteäterstik Altyd Seumer. It stik fan regisseuse Sjoeke-Marije Wallendal is in unike kombinaasje fan opera, grutte lânboumasines en fansels de prachtige omjouwing.

Altyd Seumer fertelt op in opera-achtige wize in alternative skiednis fan de Biltkers en harren tradysjonele bân mei de ierappels. Basearre op it epos fan Willem van Haren (yn it stik spile troch Jan de Vries) mei eleminten fan de Frânske film 'La cinquičme saison'. De haadrolspilers fertelle foar it grutste part op sjongende wize harren ferhaal en motivaasje. Dochs giet it hjir net om in musical.

It is bysűnder om grutte nammen as Albert Bonnema en Marjolein Ley oan it wurk te sjen. Dochs sille de dissonante klanken en ritmysk űngewoane maten net foar elkenien noflik te hearren węze. It makket it stik dreger.

Boarne: Omrop Fryslân
link Lęs de hiele resînsje >>
 
archief 2018 (2e kwartaal)
archief 2018 (1e kwartaal)
archief 2017 (4e kwartaal)
archief 2017 (3e kwartaal)
archief 2017 (2e kwartaal)
archief 2017 (1e kwartaal)
archief 2016 (4e kwartaal)
archief 2016 (3e kwartaal)
archief 2016 (2e kwartaal)
archief 2016 (1e kwartaal)
archief 2015 (4e kwartaal)
archief 2015 (3e kwartaal)
archief 2015 (2e kwartaal)
archief 2015 (1e kwartaal)>