Sint Annaparochie, 24 april 2019

Expositie examenwerk leerlingen in hal Campus Middelsee

Acht leerlingen van CSG Ulbe van Houten doen dit jaar examen in het vak Beeldende Vorming. Deze week hebben zij hun eindexamenwerkstukken gepresenteerd aan de examencommissie. De werkstukken worden tot en met 5 juli geëxposeerd in de hal van de school.

BEVO is volgens schooldirecteur Eelco Bruinsma een vak dat zeker in de creatieve omgeving van het noorden als belangrijk wordt bestempeld en volgens hem dus ook niet op het lijstje van examenvakken mag ontbreken.

De leerlingen hebben hun werkstukken gemaakt onder leiding van de docent beeldende vakken mw. Posthumus, samen met haar collega’s Diemersen en Wijga.

Bron: Franerker Courant
link Lees het hele artikel >>

St. Annaparochie, 23 april 2019

Poging inbraak woning St. Annaparochie

Tussen vrijdag 19 april 18.00 uur en zondag 21 april 16.30 uur is er gepoogd in te breken bij een woning aan de Sterappel te St.Annaparochie.

Hierbij ontstond er schade aan kozijn en scharnieren aan de zijkant van de woning.

Heeft u iets gezien of heeft u verder informatie van deze poging inbraak dan wil de politie dit graag weten.

Hiervoor kunt u contact met hen opnemen via het telefoonnummer 0900-8844.

Bron: Politie Noordwest Fryslân

Sint Jacobiparochie, 23 april 2019

Inzamelactie voor pleeggezin dat alles kwijtraakte bij allesverwoestende brand

De zorgboerderij van Anneke de Groot uit het Friese Sint Jacobiparochie was eigenlijk pas net af, als vorige week dinsdag het noodlot toeslaat. De boerderij aan het Noordeinde brandt die dag tot de grond toe af.

Op het moment dat de brand uitbreekt is de alleenstaande moeder thuis met drie van haar pleegkinderen. “Dat is echt een ramp. Binnen een uur ben je alles kwijt”, vertelt Anneke. “Alle spullen van de kinderen, wat heel belangrijk is.”

Sinds de allesverwoestende brand staat het gezin op straat. Ze hebben niets meer. Om de kwetsbare kinderen een rustig en veilig onderkomen te bieden is veel geld nodig, want er zijn maar weinig woningen die plek bieden aan vijftien personen.

Een onbekende vrouw trok zich het lot van het gezin aan en is een inzamelactie begonnen. De teller staat inmiddels op ruim 17,5 duizend euro. De pleegmoeder en haar kinderen zijn tijdelijk ondergebracht op een vakantiepark. Ze zijn erg blij met de actie.

Bron: Hart van Nederland
  Zie hier het video-verslag >>

Sint-Jabik, 22 april 2019

Benefytkonsert foar troch brân dupearre famylje Sint-Jabik

Veerdam Nes. (© Foto Oncko Quirijn van Kammen)

Der komt in benefytkonsert foar de dupearre famylje út Sint-Jabik, dy't ôfrûne tiisdei harren pleats yn flammen opgean seach. It konsert wurdt hâlden yn The Dance Factory yn Berltsum.

Mem Anneke de Groot en fjirtjin pleechbern rekken troch de brân dakleas. Yntusken ha se in tydlik űnderkommen fűn en rint der in donearaksje fia Facebook. It konsert is in ekstra middel om jild byinoar te krijen en is neffens soan Gerard Zijlstra bedoeld foar de bern. "Het is belangrijk dat ze hun eigen dingen weer kunnen kopen en dat ze gewoon weer kunnen genieten straks."

It benefytkonsert sil freed 3 maaie hâlden wurde yn The Dance Factory yn Berltsum. Hjir sille tusken fjouwer oere middeis en tsien oere jűns fjouwer bands út de omjouwing optrede. Der wurdt in tagongspriis fan 5 euro frege en besikers kinne dęrneist in frijwillige bydrage dwaan.

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele ferhaal en harkje nei: Gerard Zijlstra, soan fan Anneke de Groot en inisjatyfnimmer fan it konsert >>

Oudebildtzijl, 21 april 2019

Torenklok zwijgen opgelegd: Hotelgasten in Oudebildtzijl kunnen 's nachts ongestoord doorslapen

Torenklok zwijgen opgelegd voor een goede nachtrust. JANSPOELSTRA.NL

Ze was lerares Nederlands, maar besloot het onderwijs te verlaten en de horeca in te gaan. Samen met haar partner Sietske Jousma runt Linda Kalkhuis sinds vorig jaar hotel-logement De Witte Klok in Oudebildtzijl. ,,Het was altijd mijn wens om een klein hotel te runnen. Een droom is werkelijkheid geworden”, zegt Kalkhuis.

Oudebildtzijl blijkt een gewilde bestemming voor toeristen die de rust opzoeken. Deze paasdagen zijn alle hotelkamers bezet. "Maar eigenlijk is het al de gehele maand april druk. Het is veel drukker dan anders”, vertelt de uitbaatster. De Witte Klok staat vlakbij de brug, aan de doorgaande weg, in het gezellige centrum van Oudebildtzijl. Het pand heeft een rijke historie, al sinds halverwege de zeventiende eeuw was het in gebruik als herberg.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Nes, 20 april 2019

"Verplaatsing veerdammen realistische optie"

Veerdam Nes. (© Foto Oncko Quirijn van Kammen)

Het wordt niet uitgesloten dat de beide veerdammen in Nes en Holwerd in de toekomst worden verplaatst naar het westen.

Mieke Attema directeur van Rijkswaterstaat Noord-Nederland zegt woensdagochtend op Omrop Fryslân Radio dat een mogelijke verplaatsing van de veerdammen een realistische optie is, omdat de geulen van de Waddenzee aan de westkant dieper zijn.

De veerboten van en naar Ameland varen nu vaak met vertragingen doordat de geulen dichtslibben. Er wordt van alles aangedaan om het eiland ook in de toekomst bereikbaar te houden. De huidige veerdam van Holwerd zou verplaatst moeten worden naar Zwarte Haan en de veerdam van Nes zou bij Hollum moeten komen. Rijkswaterstaat moet nu op het huidige traject tussen Holwerd en Nes veel baggeren om de geulen bevaarbaar te houden voor de veerboten van rederij Wagenborg.

Bron: Nieuwe Dockumer Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 20 april 2019

Jaren pleegzorg in de as gelegd bij brand Sint Jacobiparochie, dorp start inzamelingsactie

 Sander Bermond (rechts) en Wouter de Groot bij de zwartgeblakerde ruďnes van hun ouderlijk huis in Sint Jacobiparochie. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Een huis voor allemaal. Dat heeft de prioriteit nadat een brand in Sint Jacobiparochie dinsdag veertien pleegkinderen en hun mem dakloos maakte.

In een ommezien ging het huis waar mem Anneke de Groot veertien pleegkinderen opvoedt in vlammen op. Sindsdien staat de telefoon van Wouter de Groot (25) roodgloeiend. De enige eigen zoon van Anneke en Piet woont zelfstandig in Berltsum. Ook zijn pleegbroer Sander Bermond (30) heeft een eigen huis, in Sint Annaparochie. Hij noemt Wouter gekscherend "elitekind".

De twee vertellen dat hun ouders weliswaar gescheiden zijn, maar wel veel contact hebben. De scheiding ging in goed overleg. De twee zien elkaar dagelijks en vader is er nog steeds voor alle pleegkinderen. Dat zijn er in de loop van de jaren wel dertig geweest. Sommigen jarenlang, enkelen verbleven tijdelijk bij mem. Haar drijfveer volgens de zonen: een groot hart. In Sint Jacobiparochie wordt Anneke wel de mem van het dorp genoemd.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint-Jabik, 19 april 2019

Troch brân dupearre famylje út Sint-Jabik fynt tydlik ûnderdak

Sander Bermond

De famylje mei 14 pleechbern út Sint-Jabik fan wa't dizze wike it hûs ôfbaarnde, hat de kommende trije moanne ûnderdak fûn yn in hûs yn de gemeente Waadhoeke.

Se hiene tydlik űnderdak, mar dęr moasten se freed út. Yn it wykein ha se in oar plak en foar de kommende trije moanne binne se dus ek űnder dak. De húshâlding is ek dwaande mei oare lokaasjes foar dęrnei, dęr't se langer bliuwe kinne.

De famylje rekke by in fűle brân tiisdei alles kwyt. De mem en haar pleechbern krije yntusken fan alle kanten help oanbean.

Bron: Omrop Fryslân

Sint Annaparochie, 19 april 2019

Oproep Politie Noordwest Fryslan

Politie Noordwest Fryslan

Afgelopen nacht, vrijdag 19 april 2019, zijn er verdachten aangehouden in het dorp Sint Annaparochie. Zij reden in een grijze bestelbus. In de bestelbus stond onder anderen een jerrycan met brandstof.

Rondom de jerrycan was het vochtig van de brandstof en ook naast het voertuig lag er brandstof. Vermoedelijk is de brandstof weggenomen uit een andere auto.

Als u het vermoeden heeft dat er vanuit uw auto brandstof is weggenomen neemt u dan contact op met de politie via 0900-8844.

Bron: Politie Noordwest Fryslan

Sint Jacobiparochie, 18 april 2019

Brand verwoest boerderij St.-Jacob

Foto: Jelke de Jager.

Een zorgboerderij aan het Noordeinde in St.-Jacob is dinsdagmiddag door brand volledig verwoest. De voormalige bibliotheek ging compleet in vlammen op. Niemand raakte gewond, omwonenden moesten korte tijd hun huis uit. De brandweer rukte massaal uit.

Iedereen was op tijd uit het brandende gebouw, toen even na 13.00 uur dinsdag de brand uitbrak. De brandweer rukte massaal uit, met naast het Bildtse korps een pompwagen uit Harlingen en een hoogwerker uit Leeuwarden.

Volgens onbevestigde berichten verrichtte een dakdekker werkzaamheden aan het pand. Gemeente Waadhoeke en Stichting Salvage begonnen nog tijdens de brand met het zoeken naar vervangende slaap- en woonruimte voor de bewoners.

Bron: De Bilkdtse Post

Sint Annaparochie, 18 april 2019

Inbraakgolf teistert St.-Anna

De ravage, die Nynke Andringa aantrof

Acht woninginbraken in een kleine drie weken tijd, alle acht in het westen van St.-Annaparochie. De politie zet vol in op het pakken van de daders, maar kan daarbij niet zonder de hulp van de inwoners. Wel komt er extra surveillance.

Er mag gerust van een inbraakgolf gesproken worden, vind ook wijkagent Timo Kloosterman. ”Ter vergelijking: ik denk dat het er heel vorig jaar niet eens acht waren in St.-Annaparochie. Het is wel erg vaak raak nu.”

De inbraken zijn gepleegd in de appelbuurt, de K. van Zandbergenstraat en omgeving, acht in totaal tussen 22 maart en 13 april. ”Voorheen was het hier compleet rustig,” zegt Kloosterman.

Een overeenkomst tussen de inbraken is dat ze veelal gepleegd worden met wat de ’Bulgaarse methode’ heet: het uit de deur schroeven van het hele slot. ”De buit betreft vooral sieraden en geld. We hebben een dadergroep in beeld, al kan ik daar nog niet teveel over zeggen. Maar het is volop in onderzoek.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 18 april 2019

Nieuw elan in oude herberg in Waddenland: De Witte Klok in Oudebildtzijl

Hotel De Witte Klok in Oudebildtzijl.

De sluis van Oudebildtzijl en de Oudebildtdijk, 15 kilometer ten noorden van Leeuwarden, zijn een erfenis van de inpoldering van de noordelijke Friese Middelzee in 1505 door zo’n 1500 arbeiders uit Holland, Zeeland en Brabant, dit in opdracht van de in Franeker zetelende Duitse hertog George van Saksen. Na de aanleg van bijna 15 km dijk, een succesvolle inpoldering, bleven veel dijkwerkers, en later slikwerkers, in het gebied Het Bildt wonen. Er ontstond een nieuwe taal: Bildts.

Linda Kalkhuis pacht sinds 1 mei 2018 de vier kamers op de eerste verdieping van de eigenaar van het monumentale pand, de Stichting DBF in Heerenveen. Deze organisatie geeft historische panden na restauratie of opknapbeurt een nieuwe bestemming en verbetert aldoende de leefbaarheid in Friese dorpen en steden.

Op de begane grond zetelt het museum en archeologisch steunpunt De Aerden Plaats waartoe ook de aangrenzende Julianakerk en de daarachter liggende vlindertuin behoren. Linda Kalkhuis’ driesterren hotelletje bevindt dus midden tussen drie bezienswaardigheden.

Bron: Frysk Nijs
link Lees het hele artikel >>

Nes, 17 april 2019

"Ferpleatsen feardammen Holwert en Nes rjochting it westen realistysk"

Foto: Omrop Fryslân

It ferpleatsen fan feardammen nei it westen, dêr't de geulen djipper binne, is in hiel realistyske opsje foar de feartsjinst tusken It Amelân en de fêste wâl. Dat sei direkteur Mieke Attema fan Rykswettersteat Noard-Nederlân tiisdei op in bewennersjűn yn Nes op It Amelân.

Rykswettersteat, de gemeenten Amelân, Noardeast-Fryslân en de provinsje Fryslân wurkje oan in langetermynfyzje foar in betrouberdere feartsjinst. Dy is nedich omdat it iepenhâlden fan de hjoeddeistige geulen mei baggerjen net fol te hâlden is. De feardaam op it eilân soe dan rjochting Hollum komme moatte en de feardaam fan Holwert skoot dan op rjochting Swarte Haan.

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele berjocht en it petear mei űnder oaren direkteur Mieke Attema fan Rykswettersteat >>

Sint-Jabik, 17 april 2019

Famylje Sint-Jabik: "We hebben een opvangplek voor minstens een jaar nodig"

Foto: Omrop Fryslân

De troch brân troffen pleechfamylje út Sint-Jabik krijt massaal stipe fan doarpsbewenners. Har wenbuorkerij baarnde tiisdei folslein ôf. Dęrtroch binne 14 pleechbern en harren mem dakleas. Mei in crowdfundingsaksje en kleanynsammelaksje binne omwenners begűn om de famylje te helpen. Mar der is noch ien grut probleem: űnderdak foar in langere periode. Yn Fryslân Hjoed prate mei twa bern út de húshâlding.

Piet is ien fan de pleechbern en wie op skoalle doe't hy der efter kaam dat syn hűs yn 'e brân stie. "Ik werd een beetje boos en verdrietig. Ik kwam thuis en ik zag dat het hele huis weg was", fertelt er. De famylje fan 14 is opfongen yn in fakânsjebuorkerij. Se binne net ferwűne rekke, mar de skrik sit der aardich yn. De klean dy't Piet in dei letter oan hat binne net fan him, fertelt er. Dy hat er krigen fan in freon dy't de famylje helpt.

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele berjocht en sjoch Fryslân Hjoed fan 17 april 2019 >>

Sint-Jabik, 17 april 2019

Ynwenners fan Sint-Jabik wolle dupearren fan de brân helpe

Foto: Robin Kiestra / 112Fryslân

De troch brân troffen famylje út Sint-Jabik hat de nacht fan tiisdei op woansdei trochbrocht op in pleats yn Ingelum, neidat se yn earste ynstânsje opheind waarden yn it MFC yn it doarp. It giet om in frou mei fjirtjin pleechbern. Dat űnderdak wie regele troch de stichting Salvage. It giet om needopfang.

De grutte brân yn de wenbuorkerij fan de famylje hat bot yndruk makke op de ynwenners fan Sint-Jabik. Der binne in soad minsken dy't wol wat foar dizze grutte pleechfamylje dwaan wolle.

In soad minsken wolle wat foar de pleechmem mei 14 bern dwaan. In grut part fan de bern sit yn it doarp op skoalle. Ferskate minsken út it doarp hawwe fuort oanbean om guon fan de bern op te heinen, mar de pleechmem woe it gesin leaver byinoar hâlde en sa is it gien.

Bron: Omrop Fryslân
link Harkje ek nei Marcel van de Vaart, foarsitter fan Pleatslik Belang >>

Leeuwarden, 17 april 2019

Grieteke Schrama wint het Lyts Frysk Diktee 2019

© Foto Provinsje Fryslân | Siem Akkerman  |  De winnaars met Lida Dijkstra

Grieteke Schrama van basisschool Mooitaki uit Bitgummole kan het beste Fries schrijven van alle basisschoolleerlingen in Fryslân. Met 16 fouten werd zij vandaag de winnaar van het Lyts Frysk Diktee in het provinciehuis.

Tweede werd Baukje Anna Klimstra van basisschool De Griffel in Lioessens met 20,5 fouten. Emma Koree van basisschool De Eker in Anjum eindigde op de derde plek met 21,5 fouten. Er deden in totaal 22 leerlingen van 10 scholen mee aan de finale van het Lyts Frysk Diktee.

Schrijfster Lida Dijkstra schreef de dicteetekst en las dit jaar het dictee voor. Lida Dijkstra is al 25 jaar schrijfster van kinderboeken. Binnenkort verschijnt haar nieuwe kinderboek ‘It spűkskip en 24 oare koarte ferhalen’ met 25 verhalen van de schrijfster.

Bron: Franeker Courant

Sint-Jabik, 16 april 2019

Soad emoasje yn Sint-Jabik nei brân: 'Het doet wel zeer...'

Foto: Omrop Fryslân

In wenpleats oan de Noordeinde yn Sint-Jabik is tiisdeitemiddei folslein útbaarnd. Yn de pleats waard pleechsoarch jűn oan fjirtjin bern. Doe't de brân űntstie wiene der noch bern binnen, mar dy koene der allegear op tiid útkomme. De brân makket in soad emoasjes los yn it doarp.

"We hebben hier te maken met een locatie van pleegzorg. En helaas hebben we die niet kunnen behouden", fertelt in wurdfierder fan de brânwacht. "De eenheden waren snel ter plaatse, maar bij aankomst was eigenlijk al duidelijk dat dit een zeer snel ontwikkelende brand was."

Doe't de brân útbruts, wiene der ferskate bern oanwęzich yn it gebou. "Iedereen die aanwezig was, is nagekeken door ambulancepersoneel en is niet gewond geraakt gelukkig."

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele berjocht >>

Sint Jacobiparochie, 16 april 2019

Grote brand in woonboerderij Sint Jacobiparochie

Foto: Robin Kiestra/112Fryslân

Aan het Noordeinde is dinsdag aan het begin van de middag een felle brand uitgebroken in een woonboerderij.

Rond één uur kwam er bij de meldkamer een melding binnen van een brand in het pand. Al snel werd er opgeschaald naar grote brand, waarna vele brandweerkorpsen werden opgeroepen. De korpsen van Sint Annaparochie, Menaldum, Leeuwarden, Harlingen, Stiens en Franeker waren ter plaatse om de brand te bestrijden. Daarnaast werd de Mobiele Commando Unit vanuit Drachten opgeroepen, omdat er werd opgeschaald naar GRIP-1.

De brand sloeg zeer snel om zich heen, waardoor de hele boerderij al snel in vuur en vlam stond. Volgens de brandweervoorlichter waren de bewoners snel uit het pand. Een aantal kinderen zouden rook hebben ingeademd.

Bron: 112Fryslân
link Lees het hele artikel met foto's en video >>

Sint-Jabik, 16 april 2019

Wenpleats giet ferlern by brân yn Sint-Jabik; omlizzende wenten ûntromme

Brân yn Sint-Jabik - Foto: AS Media

Yn in wenpleats oan de Noordeinde yn Sint-Jabik is tiisdeitemiddei brân útbrutsen. Yn de pleats waard pleechsoarch jűn oan fjirtjin bern. Doe't de brân űntstie wiene der noch bern binnen, mar dy koene der allegear op tiid útkomme. Neffens de brânwacht binne alle persoanen út it gebou. Mei de gemeente Waadhoeke wurdt der soarge foar opfang.

Meardere korpsen en in heechwurker rieden út om de brân te bestriden. De wenpleats kin as ferlern beskôge wurde. Omlizzende wenten waarden űntromme, in oantal hat lichte skea oprűn.

Neffens omstanners wie der in dakdekker oan it wurk doe't de brân űntstie.

Bron: Omrop Fryslân
link Hjir stiek ek in fideo-opname >>

Sint Annaparochie, 15 april 2019

Spannende week op Ulbe van Houten

De praktijkexamens zijn voor leerlingen als school altijd weer spannend. (© Foto: CSG Ulbe van Houten)

Op Veel vmbo-scholen in Nederland vonden afgelopen week de praktijkexamens plaats. Op de CSG Ulbe van Houten mochten leerlingen van de sectoren Zorg en Welzijn en Dienstverlening aan de slag.

De leerlingen moesten zichzelf mondeling in een ‘vreemde taal’ uitdrukken voor de talen. Voor de Beeldende vakken moesten ze een werkstuk maken en dit vervolgens presenteren aan de hand van een voorgeschreven opdracht. Voor Dienstverlening en Producten vervaardigden de leerlingen per module werkstukken en zelfs eten als examenopdracht.

Het was een spannende uitdaging voor zowel de leerlingen als de school, zo laat de school weten. "Zeker als je minder valide leerlingen hebt die jarenlang het schoolprogramma hebben gevolgd en nu dan ook het examen moeten gaan doen."

Bron: Franeker Courant

Cornjum, 15 april 2019

Sint Anne richt zich op

Harmen Visser slalomt tussen twee DTD-spelers door

Sint Annaparochie heeft zich na driekwart seizoen worstelen op een veilige positie genesteld. Meer dan terecht, aldus uitblinker Harmen Visser.

Met nog een minuutje of twee op de klok weet DTD-trainer Marcel Frankena het lot van zijn ploeg. DTD had een grote stap richting lijfsbehoud kunnen zetten, maar gaat in de streekderby op eigen veld verliezen van Sint Annaparochie en kan weer naar beneden kijken.

"Hij was voor de wedstrijd geblesseerd, ik hoopte dat hij niet mee zou doen", bromt Frankena dan richting enkele toeschouwers. De coach doelt op Harmen Visser, uitblinker en doelpuntenmaker bij de opponent, die het veld even daarvoor heeft verlaten. "Een prachtig compliment, schitterend als zo’n trainer dat zegt", vertelt Visser even later, weliswaar trekkebenend, maar met een glimlach van oor tot oor.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jabik, 14 april 2019

'Kûnst op fekânsy bij de Mooie Paal'

Talea Jansma bij één van de 'Mooie Palen'

Vanaf de paasdagen gaat kunstenares Talea Jansma uit Sint Jacobiparochie op pad met haar caravan vol kunst. Dit jaar doet Jansma alle invalswegen van de vroegere gemeente het Bildt aan. Haar reis stopt bij de Mooie Palen, die geslagen zijn in 2018. Het project heet dan ook ‘Kűnst op fekânsy bij de Mooie Paal.’

Jansma heeft een nieuwe collectie tekeningen achter glas met afbeeldingen van dieren, bloemen, antieke huishoudelijke voorwerpen en Ouwe-Dyksterhússys. Het programma zal de hele zomer beslaan en is weergevoelig. Daarom worden op de website (http://taleajansma.jouwweb.nl) van Jansma onder Kűnst op fekânsy de maandindeling en halteplaatsen vermeld.

In april gaat de route via de Armedyk in Westhoek en de Hoarnestreek onder Firdgum naar de Mooie Paal bij Minnertsga. Belangstellenden zijn welkom als de Bildtse vlag bij de caravan uit is en op het bord ‘expo open’staat. En een kijkje nemen kost natuurlijk niets.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 12 april 2019

Meiden duiken in wereld van techniek tijdens Girls Day

De meiden mochten zelf aan de slag met een camera. (© Foto: CSG Ulbe van Houten)

Op het bedrijventerrein van Sint Annaparochie was het donderdag een drukte van belang. De meisjes van leerjaar 2 van CSG Ulbe van Houten bezochten een aantal bedrijven in het kader van Girls Day.

Faber AV, Smeding, Woningstichting NW en Meijer hadden hun deuren opengesteld om deze 55 “druktemakers” te ontvangen met een gevarieerd programma. Zo mochten de meiden achter de camera en de in de wereld van de “Voice of Holland” bij Faber AV, gingen ze echt metselen bij de Woningstichting, kregen ze een bedrijfspresentatie bij Smeding en sloten ze af bij Meijer met het maken van een metalen vorkheftruck en een rondleiding door het bedrijf en het museum.

De meiden hebben deze dag de wereld van techniek leren kennen. Wellicht dat het beeld dat ze nu van de branche hebben, bepalend is voor hun beroepskeuze.

Bron: Franeker Courant

Vrouwenparochie, 12 april 2019

Lening kwijtgescholden voor MFA Vrouwenparochie

De Kyfhűeck en jeugdhonk ’t Honnegat, Foto: Google Maps

Vrouwenparochie hoeft eenrenteloze lening van 75.000 euro voor de nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) niet terug te geven aan de gemeente.

Dat voorstel doet het college van de gemeente Waadhoeke aan de raad, nadat de werkgroep hierom verzocht heeft. In 2015 kreeg het dorp 300.000 euro subsidie van de toenmalige gemeente het Bildt. Daar kwam later een renteloze lening van 75.000 euro bij, onder de voorwaarde dat dit bedrag terugbetaald zou worden zodra het oude dorpshuis de Kyfhűeck verkocht werd. De Kyfhűeck en jeugdhonk ’t Honnegat zijn inmiddels verkocht voor 150.000 euro.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele arikel (pdf) >>

Sint-Anne, 11 april 2019

Skoalle yn krimpgebiet wit mei bysûndere lessen dochs te groeien

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Jierrenlang seach it der net goed út foar de Ulbe van Houtenskoalle yn Sint-Anne. De kristlike middelbere skoalle ferlear alle jierren sa'n tsien prosint oan learlingen. Mar dit jier wurdt al foar it tredde jier op rige in flinke groei foarsein. En dat yn in krimpregio. Hoe kin dat?

"Ik sit by Travel Academy. Dęr lear ik hoe't ik in reis organisearje moat", sa fertelt Mats, ien fan de learlingen fan it Ulbe van Houten. "Ik lear dan hoe't ik sykje moat op ynternet, mar ek hoe't ik dan praktyske saken regelje moat. En it moaiste is dat we dy reis dan ek echt meitsje sille. Dat fyn ik wol hiel bysűnder oan dizze skoalle."

It is samar in foarbyld fan de ekstra aktiviteiten dy't de learlingen op skoalle oanbean krije. Mar ek wurkje se mei robots en leare se hoe't se omgean moatte mei drones en hoe't in restaurant wurket.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees het hele artikel >>

Ouwe-Syl, 10 april 2019

foto: Jan Bonefaas

Lammetsys kike

Een vrolijke drukte zaterdag bij de familie Elgersma op Ouwe-Syl.

Hun boerderij d’Ouwesylster hield een lammetjesdag, en dat trok met het mooie weer veel bekijks.

De lammeren, veulens en kalveren op de boerderij lieten zich de aandacht welgevallen.

Op het bedrijf werd tevens de eerste ’melktap’ in de gemeente in gebruik genomen.

Bron: De Bildtse Post

Froubuurt, 10 april 2019

Spreekbeurt Stephanie met burgemeester: 9,2

Stephanie Ritmeester (10) uit groep 7 hield vorige week woensdag haar spreekbeurt op De Fierljepper in Froubuurt. Het leek Stephanie (rechts) leuk de spreekbeurt te houden over de burgemeester. En wie kon daar nu beter bij zijn dan burgemeester Marga Waanders zelf?

De leerlinge had de advertentie van gemeente Waadhoeke gezien, waarin Waanders aanbiedt om bij inwoners van de gemeente langs te komen. ’Waarom nodig ik haar niet uit voor mijn spreekbeurt?’ dacht Stephanie.

Burgemeester Waanders nam de uitnodiging graag aan, en was er woensdagochtend bij in Froubuurt. Dat het een goede spreekbeurt was, bleek wel na afloop: Stephanie kreeg met 9,2 een prachtig cijfer.

Bron: De Bildtse Post

Oudebildtzijl, 10 april 2019

Liefde brengt postduiven van Cor Tolsma snel weer thuis

Cor Tolsma van duivenvereniging De Vliegende Post in Minnertsga bij zijn duiven in de tot duiventil verbouwde voormalige mobiele kleuterschool op de Nieuwe Bildtdijk. FOTO: JAN SPOELSTRA

Het postduivenseizoen staat voor de deur. Er was afgelopen weekeinde al een kort trainingsvluchtje, maar zaterdag gaan de postduiven voor de eerste keer dit seizoen echt op stap. De bestemming is Gennep.

Het draait eigenlijk allemaal om de liefde. Voordat de mannetjesduiven van Cor Tolsma uit Oudebildtzijl komende zaterdag op reis gaan voor hun eerste officiële wedstrijd mogen ze heel even aan het vrouwtje snuffelen. Wanneer ze dan in Gennep worden losgelaten hebben ze maar een doel: zo snel mogelijk naar huis. "It mantsje wol sa gau mooglik nei it wyfke. En by thúskomst is it feest", zegt Tolsma.

Duivenhouder Tolsma, de algemeen kampioen 2018 van de postduivenvereniging De Vliegende Post uit Minnertsga, weet al welke duiven er zaterdag in de vrachtwagen mee mogen. "Der geane sa’n tweintich dowen fan my mei." Aan de wedstrijd doen duizenden duiven uit het gehele land mee, die allemaal hun eigen route naar huis vliegen.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 10 april 2019

Fries Duurzaam Bedrijf plaatst 1.690 zonnepanelen bij Rodenhuis Agro

Fries Duurzaam Bedrijf  plaatst 1.690 zonnepanelen bij Rodenhuis Agro, foto: FDB

Het Fries Duurzaam Bedrijf (FDB) is momenteel drukdoende met het plaatsen van 1.690 zonnepanelen bij Rodenhuis Agro in Sint Annaparochie.

De groothandel in groente en fruit laat de zonnepanelen met subsidie uit de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) plaatsen.

De zonnepanelen worden gemonteerd met behulp van het speciale montagesysteem van Esdec voor stalen daken. Het gaat om zonnepanelen van Suntech met een vermogen van 290 wattpiek per stuk. Verder wordt er gebruikgemaakt van 15 omvormers en 845 power optimizers van SolarEdge. Het project wordt gerealiseerd in samenwerking met Tolsma Elektrotechniek, Montage- en Technisch bedrijf Dijkstra en Technisch en Montagebedrijf De Mol.

Bron: Solar Magazine

Enschede, 9 april 2019

Andries Woudstra gaat voor de vijf kilometer

Andries Woudstra (86): 'Ik denk dat ik de halve marathon nog wel kan halen, maar mijn vrouw zegt van 'dat doen we niet'.' (Foto: Livio)

Of hij de oudste deelnemer aan de Enschede Marathon is? "Dat ben ik al jaren", zegt Andries Woudstra (86) uit Enschede. Hij loopt zondag de 5 kilometer. "Ik denk dat ik de halve marathon nog wel kan halen, maar mijn vrouw zegt van 'dat doen we niet'. Waarschijnlijk is dat wel verstandig."

Andries Woudstra is naar eigen zeggen al jaren de oudste deelnemer aan de Enschede Marathon. "Het levert me geen prijzen op, maar wel wat extra aandacht", zegt de 86-jarige Enschedeër.

De halve marathon was jaren lang zijn afstand, maar de laatste jaren werd het de 10 kilometer en tegenwoordig is het de 5 kilometer. Ook om zijn vrouw gerust te stellen. "De halve kan ik nog wel halen denk ik, maar dan moet je ook meer trainen. Ik train nu twee keer week. Als het weer goed is. Ik denk dat ik een kilometer of acht, negen loop. Hoe lang ik er over doe weet ik niet. Ik ga niet zo snel meer, maar bijna nooit is het stapvoets."

Bron: Huis aan Huis, Enschede
link Lees het hele artikel >>

Marsum, 9 april 2019

Marsum doet de groenperkjes voor het laatst met elkaar

Wethouder Jan Dijkstra (links) en wijkbeheerder Henk Osinga harken een perkje schoon. FOTO: JAN SPOELSTRA

In 2013 kreeg Marsum er nog de Kern met Pit-prijs voor: dorpelingen beheerden het openbare groen zelf. Zes jaar later blijkt het toch niet vol te houden. Zaterdag gingen ze voor het laatst met zijn allen de straat op.

Deze zaterdag wordt het beheer en onderhoud van het groen weer overgedragen aan de gemeente Waadhoeke. Dijkstra: "It projekt is doedestiids begűn mei tamtam en de flagge derby, no nimme wy ek mei de flagge derby it behear mei genoegen werom.”

Mensen die al die jaren het perkje voor hun deur onderhielden, mogen dat desgewenst gewoon blijven doen. Even doorgeven aan de wijkbeheerder en de jongens weten dat ze dat perkje niet hoeven te doen. ,,Dat is de kręft fan fęste wykteams”, zegt hoofd buitendienst Piet Jetze Faber. Want dit is meteen het startsein van het nieuwe beheerbeleid van de gemeente Waadhoeke, overgenomen van de voormalige gemeente het Bildt.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 9 april 2019

Studiemiddag leerkrachten CBO Noardwest Fryslân in Slotschool

Jolanda Verhoef van Bureau Meesterschap vertelt over de herkomst en verscheidenheid van een portfolio dat als alternatief voor het rapport wordt gezien. (© Eigen foto)

Mede door het afschaffen van de verplichte Cito-toetsen bij de kleuters in de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs, bezinnen leerkrachten van cbo Noardwest Fryslân zich op het maken van portfolio’s voor de leerlingen.

Zijn de traditionele rapporten nog wel van deze tijd of kan een kind zijn eigen ontwikkeling in beeld brengen door tekeningen en verhaaltjes te bundelen? Het onderwijs verandert, dus, wat vraagt het 21ste-eeuwse onderwijs van een rapport?

Over deze vraag hebben ruim vijftig leerkrachten en Intern Begeleiders van de basisscholen van de vereniging Christelijk Basisonderwijs Noardwest Fryslân zich vorige week gebogen. Dat gebeurde tijdens een studiemiddag in de Slotschool in Sint Annaparochie.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 8 april 2019

© Van Oost Media

Auto knalt tegen boom na klapband

Een automobilist is maandagmiddag tegen een boom aan de Hemmamaweg in Sint Annaparochie gereden. De auto was onbestuurdbaar door een klapband.

De auto was zodanig beschadigd dat deze moest worden afgesleept.

De automobilist raakte niet gewond.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 5 april 2019

Foto: Leeuwarder Courant

Weromkomavens

Wie zijn Bildts bij wil spijkeren, kan weer terecht op de weromkomavens van de Stichting Bildts Aigene.

Ze worden gehouden op 23, 24 en 25 april in de bibliotheek van Sint Annaparochie en zijn bedoeld voor oud-deelnemers aan de cursus Bildts of mensen die nooit een cursus volgden, maar wel Bildts schrijven.

Aanmelding is noodzakelijk via kursusbildtsaigene@gmail.com. "Graag sels al even ’n pin en pepier metnimme", luidt de oproep.

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtdijk, 5 april 2019

Psychedelica van de dijk

Seewolf: Joop Visser, Dolf Kuiken, Willem Bijma (achter), Bram Welbedacht. FOTO TOM VAN HUISSTEDE

De Friese band Seewolf liet een 24-sporen-tapemachine uit Amerika komen en maakte daarmee op de Oudebildtdijk, strikt analoog, een prachtep vol uitgesponnen liedjes.

Het ding is zo groot als een flinke koelkast. Erop: twee grote spoelen met geluidsband, 2 inch ofwel 5 centimeter breed. Kost 300 euro voor een spoel van 40 minuten, maar dan heb je ook wat – 24 sporen, zo veel kan deze oude Ampex aan. "Warm, diep en rond”, zegt Dolf Kuiken. "Door de schakelingen, door het magneetveld. Dat vormt het geluid. Digitaal opnemen is puur objectief misschien beter. Maar op deze manier komt er een soort crčme over het geluid. En dat is prettig voor de oren.”

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele arikel (pdf) >>

Oudebildtzijl, 3 april 2019

Lammetsysdâg d'Ouwesylster

De Melktap

Eerste 'melktap' in gebruik - Op zaterdag 6 april van 10.00 tot 16.00 uur houdt schapenmelkerij en kaasboerderij d'Ouwesylster een lammetjesdag.

Tijdens de lammetjesdag zijn de schapen met lammetjes, koeien, pony’s en andere dieren bij de familie Elgersma te bewonderen. Ook kan er een kijkje worden genomen in de kaasmakerij, hier wordt van de schapenmelk kaas gemaakt. De schapenkaas is tevens te koop. Voor de kinderen is er een speurtocht over de boerderij.

Om 11.00 uur wordt door het dorpsbelang van Ouwe-Syl tevens de eerste melktap van de gemeente Waadhoeke geopend. De toegang is gratis. D’Ouwesylster is gevestigd aan de Van Egmondstraat 27.

Bron: De Bildtse Post

Oudebildtzijl, 3 april 2019

OM eist 15 maanden tegen Bilkert met enorm drugslab (dat door Brabanders gebouwd werd)

Foto: Leeuwarder Courant

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft een celstraf van 15 maanden geëist tegen een 30-jarige man uit Oudebildtzijl voor het verhuren van een schuur voor een druglaboratorium.

Een deel van de gevraagde straf, 5 maanden, is voorwaardelijk. De officier van justitie wil voor de Bilkert een proeftijd van twee jaar.

Het in aanbouw zijnde drugslaboratorium werd precies een jaar geleden ontdekt aan de Albadaweg, tussen Oude- en Nieuwbildtzijl. Er werd 4000 liter aan chemicalien in beslag genomen. De politie omschreef het lab destijds als "een topper in aanbouw”.

Eenmaal voltooid kon er volgens het OM voor vele miljoenen euro’s aan speed worden geproduceerd.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>      link Lees ook het artikel in het Brabants Dagblad >>

Oudebildtzijl, 3 april 2019

Leerlingen Travel Academy op bezoek bij Aerden Plaats

De leerlingen van de talentstroom Travel Academy die een bezoek brachten aan de Aerden Plaats. (© Campus Middelsee)

Leerlingen van de talentstroom Travel Academy van Campus Middelsee brachten onlangs een bezoek aan de Aerden Plaats in Ouwe Syl.

Er werd begonnen met een kopje thee met een speciaal ‘Ouwesylster keky’ en hebben daarbij wat gepraat over de Aerden Plaats en wat ze allemaal doen. Daarna hebben we een rondleiding gekregen. Er werd verteld over de geschiedenis van het Bildt en over de verschillende tentoonstellingen die er zijn.

Ook werd even in de Julianakerk gekeken en mochten leerlingen op het orgel proberen te spelen. Daarna is nog in de vlindertuin gekeken en uiteindelijk is het bezoek afgesloten met een gesprekje over de Aerden Plaats. De leerlingen hebben zo kunnen zien, wat er bij een VVV-kantoor allemaal nodig is en wat daar allemaal wordt gedaan.

Bron: Franeker Courant

Den Bosch, 1 april 2019

By Brabânske drugssaak sit Frysk spoar; skuorre yn Aldebiltsyl moast drugslab wurde

Het nieuwe Paleis van Justitie in Den Bosch. Foto: Wikipedia

Brabânske drugskriminelen stienen moandei foar de rjochter yn Den Bosch. Se wienen űnder oare dwaande yn Fryslân. Yn in skuorre yn Aldebiltsyl wienen se dwaande in drugslab te bouwen.

Nei in tip yn 2017 űntduts de plysje in netwurk fan sa'n tsien man. Goed in healjier letter hat de plysje ynfallen dien en ferskate minsken oanhâlden.

It spoar yn it űnderyk late ek nei Aldebiltsyl. Dęr wienen se neffens it Iepenbier Ministearje dwaande mei it opbouwen fan in speedlab yn it bűtengebiet fan it doarp. Cornelis hat in skuorre achter hűs dy't te hier stie. Hy is ek fertochte yn de saak.

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele berjocht >>

Heerenveen, 1 april 2019

Ook tranen tussen de ronkende motoren bij WK ijsspeedway

Simon Reitsma - Foto: www.orange-pictures.nl

Spannende races, valpartijen en emotie waren de ingrediënten van drie dagen ijsspeedway. Thialf vormde een passend decor voor de afsluiting van het mondiale seizoen.

Voor de tweede Friese gladiator, Simon Reitsma uit Sint Annaparochie, was het een gedenkwaardig weekeinde in Thialf. Op de vrijdagavond knokte hij zich naar een fraaie zevende plaats in de wedstrijd om de Roelof Thijs Bokaal. Zondag sloot hij voor de laatste keer de gaskraan. ,,Vorig jaar ben ik er hier in Thialf heel hard afgereden. Dit jaar heb ik ook weer een flinke crash gehad. Dat zet je wel aan het denken”, zegt Reitsma.

Het peinzen leidde ertoe dat Reitsma besloot na de races in Heerenveen een punt te zetten achter zijn actieve carričre. Het deed hem wel wat. De anders zo stoere Reitsma kon de tranen maar met moeite bedwingen toen hij na zijn ereronde bij vrouw en zoon in de armen viel.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>
 
archief 2019 (1e kwartaal)
archief 2018 (4e kwartaal)
archief 2018 (3e kwartaal)
archief 2018 (2e kwartaal)
archief 2018 (1e kwartaal)>