Amsterdam, 23 febrewary 2018

Droevig lot

Liesbeth Koenen

Misschien is het wel de kleinste taal van de kleine talen in Europa: het Bildts. En nee, dat spreken ze niet in De Bilt. Wel in Nederland, in een stukje van Friesland dat het Bildt heet.

Ik geef grif toe dat ik er nog nooit van gehoord had. Maar nu wel. Dankzij journaliste Maartje Duin, die voor een radiodocumentaire onder meer op stap ging met de hoofdredacteur van de Bildtse Post, de enige krant ter wereld waarin Bildts wordt geschreven.

Ongeveer 6000 mensen spreken Bildts. Ze heten Bilkerts. Wat het is? Een streektaal met toch alweer vijf eeuwen geschiedenis.

Daar ga ik dan weer een beetje van watertanden. Want wat is er gebeurd? Hollanders kwamen begin zestiende eeuw een Fries gebied inpolderen dat indertijd al Bil of Billand werd genoemd. Die inpolderaars namen hun taal natuurlijk mee.

Bron: Collumn 27-01-2018 in De Telegraaf
link Lees de hele collumn >>

Westhoek, 22 februari 2018

Bildtse vertaling van boek 'De Stormruiter' is na 46 jaar af

Sytse Buwalda, foto: omrop Fryslân

Drie vertalers werkten sinds 1972 aan een Bildtse versie van het Duitse boek Der Schimmelreiter. De vertaling kwam dit jaar af, het jaar dat het spektakelstuk De Stormruiter opgevoerd wordt.

Op het Bildt is 46 jaar lang gewerkt aan een Bildtse vertaling van het Duitse boek Der Schimmelreiter van de Duitse schrijver Theodor Storm. De opvoering van het spektakelstuk De Stormruiter deze zomer vormde de aanleiding om de klus, die in 1972 begon, af te maken.

De Bildtse Post meldt het gereedkomen van Skimmelrútter deze week en de krant is het medium waarin de complete Bildtse versie in delen integraal zal verschijnen. Sytse Buwalda begon in 1972 met de vertaling omdat het verhaal zich afspeelt aan de Duitse Waddenkust in een gebied dat vergelijkbaar is met de kust bij Westhoek of Zwarte Haan.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>       Sjoch ek de reportaazje op Omrop Fryslân >>

Sint Annaparochie, 21 febrewary 2018

foto: Jan Bonefaas

Leerlingen verspreiden liefde in de Beuckelaer

Derdejaars leerlingen van csg Ulbe van Houten verblijdden woensdag de bewoners van de Beuckelaer met een Valentijnscadeautje.

Extra hygiënemaatregelen vanwege het norovirus weerhielden hen er niet van om de liefde te verspreiden.

Voor alle bewoners was er een kleinigheidje. Ze waren dankbaar en ontroerd door deze geste, die mede mogelijk gemaakt werd door de Wereldwinkel het Bildt. Volgende week vertellen de kinderen in de Buildtse Post hoe ze de dag beleefd hebben.

Bron: De Bildtse Post

Sint-Anne, 21 febrewary 2018

'Even Bildts goes live': nieuwe Bildtse klucht Alfred Miedema op de planken

Spelers: Wiemer van der Ploeg, Rennie Botma, Anne Visser, Tine Bergsma, Sieb Miedema, Sanne Feenstra, Thomas Keizer, Lonneke van Overbeek, Martin Keizer, Anneke de Vries, Roelinka Lautenbach, Pe Stienstra, Sieger Bergsma, Henriéte de Boer, Tjetien  Schuitmaker Miedema en Jelte van der Veen. Regie en tekst: Alfred Miedema, Bildtse vertaling: Geke Postma-Postma.

Dit weekend gaat het nieuwste toneelstuk van regisseur Alfred Miedema in première. ’Even Bildts goes live’ is een klucht die draait om het bekende programma van Radio Eenhoorn, Even Bildts, dat voortaan tv gaat maken. Het stuk wordt geheel in het Bildts gespeeld. ’It moat hjir al wat leefber bliuwe.’

”Even Bildts fyn ik sels in prachtich programma, dat wie de inspyraasje foar it stik. Sels praat ik Frysk, mar it stik is folslein yn it Biltsk. Dy taal moat bliuwe, en mei Even Bildts as de basis koe dat ek net oars fansels.”

Alfred Miedema is blij dat hij weer een productie op de planken brengt. Die planken zijn dit keer weer onder dak, in Ons Huis. ”Nei trije iepenloftspullen spylje wy no wer binnen. Dat is ek wolris noflik wer. Bûten witte jo it nea mei it waar, en it is ek in stik djoerder,” zegt Miedema, die de productie uit eigen zak betaalt. ”Fan’t simmer is der al sa’n soad, mei troch Kulturele Haadstêd. En Excelsior yn St.Anne hat dit jier gjin útfiering, dus koene wij no moai.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 21 febrewary 2018

Bij de foto: ’t skrift met derin de hândskreven fertaling fan De Skimmelrútter. De pagina laat ’t momint sien dat Arjen Dijkstra (met swarte pin) ’t overnimt fan Sytse Buwalda (blaue pin).

Bildtse Skimmelrútter siet na 46 jaar 't levenslicht

'n Kompleet Bildtse ferzy fan de Skimmelrútter, 't bekinde boek fan Theodor Storm der’t ’t spektakelstik ’De Stormruiter’ dat fan’t seumer opfoerd wort op baseerd is, wort fan fandaag ôf integraal, in 't Bildts, in deuze krant publiseerd. De fertaling is, útaindlik, meer as feertig jaar in de maak weest.

’t Ferhaal fan de Skimmelrútter speult him ôf in 1756 in ’n streek an de Noord Frise kust in de prevînsy Sleeswyk (Dútsland). De hoofdpersoan is Hauke Haien, de jonge dykgraaf. Hij het ’n skerpe menier fan dinken en ’n goed insicht in de bou fan seediken. Met ândere woorden: hij is syn tiid feer foorút. De ingelanden, de burgers en de boeren, kinne of wille him niet folge en d’r onstaat haat en ôfgûnst.

Derbij komt dan ok nag dat hij troude met de dochter fan syn foorganger, dykgraaf Folkers. Fan de hoogheemraden krijt hij úteandlik toestimming om ’n nije seedyk an lêge te late na syn aigen însicht. At die nije dyk dan in de hêst bútten Hauke syn skuld deurbreke sil, nimt ’t ferhaal ’n dramatise keer.

Bron: De Bildtse Post
link Lees 't hele artikel >>

Franeker, 21 februari 2018

Inge Susan de Boer wint voorleeswedstrijd

Foto: Joachim de Ruijter

De spanning was van de gezichten af te lezen tijdens de regioronde van de Nationale Voorleeswedstrijd 2018 in De Koornbeurs, voor een vol theater mochten de vierentwintig schoolkampioenen voorlezen uit het boek van hun keuze. Dat deden de deelnemers vol overgave.

Terwijl de jury zich beraadde wie de winnaar was, werd het publiek vermaakt door een bijzondere ballonnen-act van Arne Wielheesen. De jury vond het lastig, de finalisten deden het alle vier erg goed. Inge Susan de Boer van De Slotschool uit Sint Annaparochie werd de winnares werd. Zij verdiende daarmee een ticket voor de provinciale finale. De wedstrijd werd georganiseerd door Bibliotheken Noord Fryslân.

Aangemoedigd door vele supporters werden maar liefst vierentwintig schoolkampioenen om de beurt naar voren geroepen door de presentatrices Irene Kraakman en Thea van der meer. Iedere kandidaat las een zelfgekozen fragment voor.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 21 febrewaris 2018

Het Wapen van het Bildt

It nachtleven yn Sint-Anne

Hea! fan 21 febrewaris 2018 17:35

Yn de stamkroech fan Sint-Anne sjongt, dûnset en flirt Rennie Botma der alle wykeinen op los. Mei har 79 jier, is se de âldste stapper fan It Bilt.

Bron: Omrop Fryslân
 Sjoch de útstjoering fan Hea fan 21 febrewaris 2018 >>

Sint Jacobiparochie, 19 februari 2018

Lian Boersma wint zilver in België

In het Belgische Puurs werd vorige week een groot internationaal acrogym toernooi gehouden, de jaarlijkse Flanders International Acro Cup.

Teams uit allerlei landen van Wit-Rusland via Portugal tot Australië doen hieraan mee. Ook Lian Boersma uit Sint Jacobiparochie mocht met haar partner Amber Bosma afreizen naar België. Ze trainen bij topsport stichting Acro Academy Noord Nederland. Op dit toernooi kwamen zij uit tegen België, Duitsland, Wit-Rusland en Oostenrijk.

Met een prachtige balansoefening stond Boersma samen met Bosma na de eerste kwalificatiedag tweede. Met tempo moest zij de tweede kwalificatiedag een plekje inleveren maar ze had zich bij de beste acht geplaatst voor de finale. Met een schitterende finale-oefening behaalde Boersma met een miniem verschil van 0,07 punten op de nummer één het zilver.

Bron: Franeker Courant

Nij Altoenae, 16 februari 2018

Kindje in ongerechtigheid 100 jaar

De 90 jaar oude kerk van de 100 jaar geleden geïnstitueerde gereformeerde kerk van wat tegenwoordig Nij Altoenae heet en nu veel dichter bebouwd is.

In liefst drie etappes viert de Kerk tussen de Dijken in Nij Altoenae dit jaar haar eeuwfeest. En toch doen ze het sober, zonder ballonnen en vlagjes, zoals dat goede gereformeerden betaamt.

De voorgangers van de gereformeerde moederkerken in Sint Annaparochie drukten de ‘broeders van de dijken’ in 1913 op het hart vooral niet kerkje te gaan spelen. De oprichting van een Vereniging voor Christelijke Belangen aan de Oude en Nieuwe Bildtdijk – met een catecheselokaal – werd de voorbode van een eigen kerk. Dat gebeurde in navolging van stichting van een christelijke school in 1903. De kerk kwam er in 1918 op een destijds tamelijk lege plek, waar tegenwoordig het dorp (sinds 2005) Nij Altoenae met zijn driehonderd inwoners ligt.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Menaam, 17 februari 2018

Geert van Tuinen: rasverteller

Geert van Tuinen Geboren 9 oktober 1954 Opleiding openbare ulo Sint Annaparochie, mbo Sociale Dienstverlening, hbo maatschappelijk werk. Werk 1971-1994 sociale zaken bij de gemeenten Het Bildt; Eelde/Paterswolde; Menameradiel; 1988-1994 programmaleider Radio Eenhoorn; vanaf mei 1991 sportverslaggever/presentator Omrop Fryslân. Privé getrouwd met Jaantje Olijnsma, drie kinderen, vier kleinkinderen. Foto: Catrinus van der Veen

Het rode tweezitsbankje in de royale kamer aan de Graldasingel in Menaam is Geert 'syn bankje'. Daar komt hij tot rust en kan hij met zijn vrouw Jaantsje genieten van het weidse uitzicht richting sporthal Schatzenburg en Dronryp. "Dêr", wijst hij, "is it boerespultsje fan Kobus Algra." Zijn vrouw Froukje woont er nog. Kobus, een icoon, overleed op 28 maart 2014. Kobus was boer, maar vooral bekend als leadzanger van De Wiko’s, de vermaarde band die in de jaren zeventig, tachtig en negentig op bijna elk Fries dorpsfeest speelde. Op 20 oktober 2013 praatte Geert het emotionele afscheidsconcert van zijn hartsvriend aan elkaar, nadat hij jaren eerder een indrukwekkende documentaire over De Wiko’s had gemaakt.

In Sint Jacob bracht hij zijn jeugd door. Daar kwam alles dertig jaar later volgens Geert. "Mar wy krigen it wol mei. The Beatles, Rolling Stones, datsoarte muzyk. Myn suster wurke op dy Rijnreizen en smokkele út Dútslân in platespiler mei. Dy wiene dêr folle goedkeaper. Ik siet der altyd achter. Ast praatst oer herinnerings, dan is dat it."

Ze gingen bloembollen pellen. Ergens op de zware klei aan de Aldebildtdijk bij Hessel Bierma, de vader van de latere PC-winnaar Joop Bierma. Zakcentjes verdienen. "Ik ha it fan myn tolfde oant myn santjinde dien. De Bierma’s binne dêr ‘schathemeltjerijk’ mei wurden, mar wy sochten dy bollen. Dan skodest hieltyd in rigeltsje achterelkoar op. Ast klear wiest giest wer in rigel fierder. Moast sels ûnthâlde hoefolle rigeltsjes ast dien hiest."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele interview, deel 1 (pdf) >>      link Lees het hele interview, deel 2 (pdf) >>

Franeker, 16 februari 2018

Zorgen om voortbestaan Empatec

Sjoerd Simon Kuipers uit zijn zorgen over de toekomst van Empatec. foto Suwarda Vis

De gemeenteraad van Waadhoeke roept het bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Fryslân West op om samen met de directie van Empatec en de aangesloten gemeenten te komen tot een toekomstbestendige financieel gezonde organisatie van zowel de Gemeenschappelijke Regeling Fryslân West als Empatec/Pastiel. De gemeenteraad deed dat unaniem het amendement over dit onderwerp aan te nemen.

"Er 'wonen' steeds minder mensen bij Empatec, het huis is te groot. De bedrijfsresultaten zijn steeds slechter. Er zijn meer acties nodig om in de toekomst het tij te kunnen keren, we kunnen maar niet blijven doneren. Er is een slimme oplossing nodig om Empatec te kunnen behouden. De mensen met een beperking die hier een veilige werkplek hebben, mogen niet te dupe worden van de slechte financiële situatie.” Zo verwoordde Sjoerd Simon Kuipers van SAM de knelpunten. "Empatec is van groot belang in onze samenleving, dat mag niet verdwijnen.”

Bron: Franeker Courant

Franeker, 15 februari 2018

Waadhoeke begint jaar met een kleine 1.000 WW'ers

Het aantal Friezen met een WW-uitkering lag in januari bijna een kwart lager dan in januari een jaar eerder. De provincie startte 2018 met 14.308 WW-gerechtigden, meldt werk- en uitkeringsinstantie UWV.

Dit aantal lag 3,9 procent boven de score van december. De traditionele januaridip in werkaanbod wreekt zich.

Voor het eerst is een getal bekend van Waadhoeke. De nieuwe gemeente gaat van start met 997 WW-gerechtigden. Dit aantal ligt 27 procent lager dan de verzamelde scores van het Bildt, Menameradiel en Franekeradeel in januari 2017.

De gemiddelde WW-dichtheid is in Waadhoeke 4,2 procent. Dit is iets onder het Friese gemiddelde van 4,3 procent. Het landelijke gemiddelde is 3,7 procent.

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 15 februari 2018

Lief orgel Ouwe-Syl na restauratie in gebruik

orgel doopsgezinde kerk oudebildtzijl

Het voor 45.000 euro opgeknapte orgel van de voormalige doopsgezinde kerk in Oudebildtzijl wordt zondag weer in gebruik gesteld.

De kerk is nu cultureel bezoekerscentrum Aerden Plaats, maar het instrument wordt nog geregeld bespeeld bij concerten. Ook kan het gebruikt worden voor burgerlijke en kerkelijke huwelijken en bij begrafenissen van doopsgezinden.

"Het is een lief klein monunmentaal orgel", zegt Kirsten Zwijnenburg, coõrdinator van de Aerden Plaats. Het instrument hoeft na de opknapbeurt niet meer met de handpomp van lucht te worden voorzien. Dat gebeurt nu elektrisch. Ook is de blaasbalg geplakt en zijn alle pijpen schoongemaakt.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 14 februari 2018

Bildtse skrivers te gast bij Buro de Vries

Hein Jaap Hilarides en Gerard de Jong binne sundegoverdâg te gast bij Buro de Vries, 't radioprogramma fan Omrop Fryslân. De Bilkerts skuve tegaar met de Frise skrivers Bart Kingma en André Looijenga an bij Simone Scheffer. Ok de dokumintêre ’Redder van ’t Bildts’ over De Jong is opnij te horen.

De fier skrivers hewwe een ding gemeen: allegaar binne se foor ’t Oare Wurden/Other Words programma twee maanden naar ’t búttenland weest om te skriven. Stjabuurtster Hein Jaap Hilarides werkte ’t ôflopene najaar twee maanden in Slovenië om an syn nije boek te werken. Gerard de Jong sat in maai en juny in Baskenland, der’t-y werkte an syn novelle en ondersoek deed naar ’t brúkken fan minderhydstaal in de media.

Tussen 12.00 en 13.00 uur gaan de fier in gesprek met Simone Scheffer over ’t Oare Wurden projekt, skriven en meer. In ’t uur derfoor stuurt Omrop Fryslân de dokumintêre ’De Redder van het Bildts’ út. Deuze dokumintêre worde maakt deur Maartje Duin, foor de VPRO. Sij folgde De Jong heel 2017, en maakte ’n pertret over syn striid foor ’t Bildts. De dokumintêre waar eerder op NPO Radio1 te horen. Buro de Vries, Omrop Fryslân, 18 febrewary, 11.00-13.00 uur.

Bron: De Bildtse Post

Sint Annaparochie, 14 februari 2018

Opening AZC Repair Café enthousiast ontvangen

Sinds vrijdag heeft het AZC St.-Annaparochie zijn eigen Repair Café. Een slechtwerkende stofzuiger was het eerste apparaat dat er een tweede leven kreeg. Nadat twee handige bewoners van het asielzoekerscentrum de stofzuiger onder handen hadden genomen, zoog hij weer als vanouds.

De organistoren van het AZC hadden er alles aan gedaan om van de opening van het eerste Repair Café in St.-Annaparochie een succes te maken. Toen om 10.00 uur de deuren open gingen, werden de eerste bezoekers hartelijk welkom geheten en getrakteerd op verse koffie en heerlijke zelfgebakken lekkernijen.

Mirjam Aloserij van het AZC is tevreden over de opkomst tijdens de eerste bijeenkomst van het het Repair Café. Toen even na 12.00 uur de tijd erop zat, waren twee stofzuigers gerepareerd.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 14 februari 2018

Historische dag Waadhoeke in Sint Jabik

Historisch straatbeeld Sint Jabik Bildts Aigene

In de Groate Kerk in Sint Jacobiparochie vindt op vrijdag 23 maart een 'Historische dag Waadhoeke' plaats.

Alle organisaties die zich in de nieuwe gemeente bezighouden met cultuurhistorie komen bijeen. Het gaat hierbij om elkaar leren kennen, onderling verbinding maken en uitwisseling van kennis.

In de middag zijn er ook voor belangstellenden interessante onderdelen. Vanaf 13.30 uur zijn bezoekers van harte welkom om de diverse organisaties te leren kennen of te komen luisteren naar drie verschillende lezingen. Tresoar verzorgt een informatiestand over stamboomonderzoek.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Den Haag, 13 februari 2018

Voor tiende keer naar Den Haag om bouwsel

Bij de gemeente Het Bildt zijn het straatvechters "dus ik ben er ook zo een geworden", vertelde Cees Atema (72) uit Minnertsga gisteren bij de Raad van State in Den Haag.

Met de voormalige gemeente Het Bildt vechtAtema altien jaar over illegale of vermeend illegale bouwsels op zijn erf aan de Rispinge. Hij heeft er in het verleden een aantal moeten slopen. De Raad van State keek er gisteren voor de tiende keer naar.

Niet zo lang geleden heeft Atema, afgestudeerd psycholoog, nog een hok van 70 vierkante meter moeten afbreken. Daar is hij kwaad over, want hij vindt dat onterecht. En passant eist hij van de huidige gemeente Waadhoeke 80.000 euro schadevergoeding voor gemaakte advocaatkosten en andere schade.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Franeker, 13 februari 2018

Waadhoeke compenseert WOZ van 1300 bewoners van dijkhuizen

Bewoners van de Bildtdijken Bildtdijken komen in het geweer tegen hun WOZ-aanslag. WOZ-aanslag. Van links naar rechts Auke van Dijk, Carla van Leeuwen, Leeuwen, Hans Suss en hun vertegenwoor- vertegenwoordiger Kees Atema. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN / 8 mei 2017

De gemeente Waadhoeke gaat 1300 bewoners van dijkhuizen compenseren voor de WOZ-waarde. Een gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad. In totaal 1300 eigenaren van percelen gelegen aan of op de dijken in de gemeente Waadhoeke krijgen een brief dat de WOZ-waarde van hun dijkhuis verlaagd wordt. In de loop van het jaar zoekt de gemeente voor alle eigendomssituaties uit om welke bedragen het gaat. Een lagere aanslag voor de WOZ betekent ook dat andere belastingen, zoals voor het waterschap en gemeentelijke heffingen lager worden.

Mei vorig jaar trokken bewoners van de Bildtdijken aan de bel onder leiding van hun adviseur Cees Atema uit Minnertsga. Ze wezen de gemeente het Bildt, waar ze toen nog onder vielen, op een uitspraak van de Hoge Raad in de zaak van dijkbewoner Jan Boogaard uit Woerdense Verlaat. Hij ontdekte dat waterverdedigingswerken en waterbeheersingswerken zoals dijken niet mogen meetellen voor de onroerendezaakbelasting. De Hoge Raad gaf hem gelijk.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 9 februari 2018

IJsbaan van Oudebildtzijl kapotgetrapt

De schaatsen kunnen in Oudebildtzijl deze winterse periode in het vet blijven. Het ijs op de ijsbaan van het dorp is kapotgetrapt. Er moesten nog wel een aantal nachten vorst overheen voordat het ijs dik genoeg zou zijn maar er lag toch al een mooi laagje op de ijsbaan van Oudebildtzijl.

Donderdag bleek de baan aan de Van Egmondstraat echter voor een groot deel vernield. Een deel van de ijsbaan is over een lengte van meer dan 20 meter en een breedte van 1,5 meter helemaal stukgetrapt, meldt dorpswebsite ouwe-syl.nl. Eerder waren al uitgetrapte stukken ijs op de baan gegooid.

Over de toedracht kan de Bildtse IJsclub alleen maar gissen. Mogelijk zijn er kinderen onwetend van de gevolgen door het ijs gezakt al kan het ook moedwillige vernieling zijn.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 9 februari 2018

Weromkomavens

De Bildtse taal opfrissen, het kan nog steeds, ook al is het Bildt geen zelfstandige gemeente meer en ook al stopte Henk Kas vorig jaar als lesgever.

Een drietal neemt de opfrisavonden nu over. Oud-cursisten kunnen op 26, 28 en 29 maart in Ons Huis in Sint Annaparochie terecht op de ‘weromkomavens’.

Wie een begin wil maken met het leren van het Bildts kan voortaan terecht op www.digibildts.nl. Deze site heette voorheen ‘edubildts’.

Bron: Leeuwarder Courant / Gehoord & Gezien

Oudebildtzijl, 9 februari 2018

Pypskoft in teken van afvalplastic

Het culturele evenement Pypskoft, dat vanaf 2011 met regelmaat in Oude- en Nieuwebildtzijl wordt gehouden, staat in 2018 in het teken van de problematiek rond de 'plastic soep'.

Kunstenaar Wies Noest uit Oudebildtzijl daagt iedereen uit om met vindingrijke ideeën te komen uitgewerkt in afvalplastic.

Op die manier wil Pypskoft de verpakkingsindustrie en de consument bewust maken van het probleem. Op zaterdag 22 september worden de resultaten gepresenteerd.

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 9 februari 2018

'Dat wat je ziet - dat is het' Janny Vellinga

Janny Vellinga exposeert in Leeuwarden

Het wadden- en zeelandschap met hun imposante luchten blijven uitnodigen om te schilderen. Om dat wat aantrekt te vangen op het doek, met een losse toets in eenvoudige maar herkenbare vorm.

Steeds weer schildert Janny Vellinga uit Oude Bildtzijl impressies van het wadden- en zeelandschap, omdat de liefde voor dit landschap blijft. Dit werk, in acryl, is tot 1 maart a.s. te zien bij Met Verve aan het Noordvliet 351 te Leeuwarden.

Daarnaast toont Vellinga hier enkele van haar intuïtieve acrylschilderijen, waarbij vanuit gevoel sfeerbeelden op het doek zijn neergezet.

Bron: Franeker Courant

Leeuwarden, 8 februari 2018

Portret Saskia Uylenburgh geschilderd door Govert Flinck

Portret van Saskia Uylenburgh, Govert Flinck, ca. 1635, Olieverf op paneel, Fries Museum, Leeuwarden| Bruikleen Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Een beroemd portret van Rembrandt's echtgenote Saskia Uylenburgh blijkt te zijn geschilderd door Govert Flinck. Dat concludeert het Fries Museum na uitvoerig onderzoek door meerdere experts. Afgelopen dinsdag is het doek door kenners vergeleken met andere werken van Govert Flinck in Het Rembrandthuis in Amsterdam.

Saskia Uylenburgh leerde Rembrandt in Amsterdam kennen, maar trouwde met hem in Sint Annaparochie, vanuit het deftige huis van zus Hiskia en zwager Gerrit van Loo, secretaris van het Bildt. Amper tien jaar duurde hun liefde. In die jaren brachten ze drie keer een kleine baby ten grave; alleen nummer vier, Titus, bleef in leven. Maar zijn moeder zag hem niet opgroeien. Nog net geen dertig jaar oud overleed Saskia na een ziekbed in Amsterdam.

Bron: Historiek.net
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 7 februari 2018

Bildtse week in taalpaviljoen MEM

D'r komt ‘n Bildtse week in 't taalpaviljoen MEM in Luwt. Fan sundeg 1 april ant en met sundeg 8 april staat 't Bildts sintraal in 't taalpaviljoen in de Prînsetún.

In ’t kader fan Kulturele Hoofdstâd staat in ’t taalpaviljoen in ’t park elke week ’n andere taal sintraal. ’t Bildts mâg hur as eerste taal ’n week lang presintere. Kulturele Hoofdstâd het Bildts Aigene froegen de infulling te fersorgen.

De Bildtse organisasy is drok doende om, tegaar met ferskaidne Bildtse pertijen, ’n mooi fariëerd programma del te setten. “Soa is d’r overleg weest met Dirk Reitsma foor Bildtse happys, komt d’r mezyk fan de Feetwarmers, binne d’r mooie plaatsys en ferskaidne Bilkerts - jong en ouwer - drage gedichten foor of fertelle ferhalen,” soa laat Bildts Aigene wete. ’t Bildts trapt de ‘talerondo’ in MEM - de ‘Livingroom of Languages’ - ôf.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 7 februari 2018

Bildts niet tussen Biangai en Bhunjia, maar eigenzinnig bovenop 't paviljoen

‘Die’t syn aigen taal fersmyt, raakt syn diepste wezen kwyt.’

Afgelopen weekend was de aftrap van Lân fan Taal: het universele taalprogramma van Kulturele Hoofdstad 2018. In Obe, het taalpaviljoen op het Oldehoofsterkerkhof, zijn liefst 6720 talen present in een kunstwerk. Alleen het Bildts, dat schitterde door afwezigheid. Lang duurde dat niet, want paviljoenbouwer Lont stak daar een stokje voor. Het Bildts is nu ook aanwezig, op heel karakteristieke wijze: wat dwars, want niet warmpjes bij de rest, maar buiten, bovenop het paviljoen.

De blokjes zijn alfabetisch gerangschikt. Het Bildts had ergens tussen die twee talen moeten hangen. Maar het hing er niet. Volgens Siart Smit, de programmadirecteur van Lân fan Taal, werden alleen erkende talen opgenomen in het werk. Het Bildts – net zoals het Hylpers, het Franekers, het Amelanders en ga zo maar door – horen daar strikt genomen niet bij. En alle niet-erkende talen, dialecten, mengtalen opnemen: daar was geen beginnen aan. Dat kon Jetze Lont niet over zijn kant laten gaan. Lont is directeur van het Bildtse bouwbedrijf dat het paviljoen uit de grond stampte.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 5 februari 2018

Ulbe van Houten scoort twee keer 'super'

CSG Ulbe van Houten

Weekblad Elsevier legt alle scholen voor vmbo, havo en vwo langs een meetlat met vier indicatoren. Als kinderen in de derde klas op een hoger of lager niveau zitten dan het schooladvies aangaf, levert dat plusof minpunten op: de onderbouwpositie. Als leerlingen niet blijven zitten geeft dat een goede onderbouwsnelheid aan, zittenblijven levert minpunten op. Het bovenbouwsucces wordt op dezelfde manier vastgesteld. Tot slot werd het gemiddeld examencijfer voor de scholen vastgesteld.

Friese scholen doen het goed in het vmbo: bij vmbo-gt is het Gomarus College in Leeuwarden zelfs de beste van het land. Daarna volgen csg Liudger in Burgum en csg Ulbe van Houten in Sint Annaparochie. Bij vmbo-kader scoort rsg Simon Vestdijk in Franeker ‘super’, net als osg Singelland in Surhuisterveen en opnieuw Ulbe van Houten (Sint Annaparochie). Deze school is ook ‘super’ bij vmbobasis. Beste vwo-school in Friesland (‘goed’) volgens Elsevier is christelijk gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden en beste havo (‘goed’) het Drachtster Lyceum, onderdeel van osg Singelland.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Anne, 3 febrewaris 2018

Fraachpetear mei Gerrit Krol

Boargemaster Gerrit Krol

Mei twa en sawntich jier is Gerrit Krol de âldste boargemaster fan Nederlân. Hij wie foar in healjier frege as waarnimmer, mar yntusken is hij al sawn jier baas fan it Bilt. Yn dy gemeente is Gerrit Krol flak nei de oarloch berne.

It is dan ek hiel bysûnder dat dy jonge fan de Nije-Biltdyk, fan de Stad Niks, aansens op âldjierdei nei meer as fyfhûndert jier it ljocht út docht yn it gemeentehûs fan Sint Anne.

Sjouke Lousma hie foar 'Even Bildts' in wiidweidich fraachpetear mei Gerrit Krol op radio Eenhoorn.

Bron: Radio Eenhoorn / Even Bildts
 Harkje nei it fraachpetear >>

Leeuwarden, 3 februari 2018

Stormruiter investeert in educatie over Wad en het Bildt

Stormruiters Jelle de Jong en Annemaaike Bakker. FOTO IMKA WESTERHUIS

Het maken van De Stormruiter was een enorme gok, zegt producent Aswin Laheij. "Er waren weinig mensen die erin geloofden." En nu is alles anders. "De boel is ontploft. Twee dagen voor de opening van LF2018 stond het project financieel al op break-even maar afgelopen zaterdag gingen er 2900 kaarten van de hand, zondag 3500 en maandag weer 3500."

Stormruiter maakt nu zelfs winst. Laheij laat zich niet uit over bedragen. Maar het is al wel duidelijk dat er extra geld zal gaan naar het productiebudget. "We willen kijken hoe we he tnog mooier kunnen maken." Ook zal een deel van de opbrengstin een educatieprogramma over het Wad en het Bildt worden gestoken. Voorafgaand aan de voorstelling kan het publiek kijken naar "een soort Panorama Mesdag in Bildtse sferen", dat samen met het Wetterskip wordt gemaakt.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 3 februari 2018

Op patrouille in Nederlands-Indië

Uit het leven gegrepen van Gerrit Winkel

Op 9 november 1961 werden wij per DC-8 naar Biak gestuurd, wat in burger moest gebeuren. Een reis over de Noord van 28 uren, tussenstops inbegrepen. Een belevenis om dat mee te maken. Dit kwam mede door een tussenstop in Tokio, waar alles werd gecontroleerd.

Hier kwamen de problemen, want alles wat met militair te maken had, moest een nacht op deze luchthaven overblijven. Na een spannende nacht mochten wij ook verder reizen. Bijzonder aan deze nacht was wel dat er voor afleiding gezorgd werd door een stel gezelschapsdames.

De reis naar Biak werd ingezet na dit lange oponthoud. Even lekker rusten en wat eten voor de volgende vlucht van Biak naar Jefman. Dit was niet prettig, want die oude kist had veel gebreken en wat waren wij dankbaar heel op de grond te staan in Jefman. Hierna nog een vaartochtje van een uurtje naar het einddoel Sorong.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 2 februari 2018

Foetstappen in de klaai

In maai en júnny 2017 mocht Gerard de Jong namens Oare Wurden twee maanden na Donostia, Baskenlând. hij werkte der an syn debút, de Bildtse novelle ‘Blau fan dagen, griis fan ônrust’.

Syn ferbliif dêr is útmond in ’n essay, over de bedraigings en de kânsen fan syn mooie aigen taal, ’t Bildts. ‘Foetstappen in de klaai. Naar ’n nij bewustwezen foor de Bildtse taal’ staat nou fergees online.

’t Is fooral bedoeld foor Bilkerts, maar krekt soa goed foor elkeneen die’t ‘n (minderhyds-)taal in syn of hur hart sloaten het. Lees ‘t, ferspraid ‘t, en atst dat wilst: laat Gerard wete watst d’r fan fynst.

Bron: Gerard Marcel de Jong
link Klik hier foor 't essay >>

Froubuorren, 2 febrewaris 2018

Sjoeke Torensma har snert is de alderlekkerste

Sjoeke Torensma Foto: Omrop Fryslân

Sjoeke Torensma fan Froubuorren hat de Snertwedstriid fan Omrop Fryslân wûn. Yn in spannende ûntknoping freedtemoarn by it radioprogramma Muzyk yn Bedriuw waard Sjoekes snert útroppen ta de lekkerste. Twadde waard Johannes Bloem fan Hijum en tredde Jan Marten de Goede fan Beetstersweach.

De sjuery bestie út Reitse Spanninga, Griet Wiersma en radiopresintator Arjen Overmaat. Alle trije sjueryleden wiene it der oer iens: de snert fan Sjoeke wie de bêste. Mear as tweintich minsken hiene harren opjûn, wêrfan't santjin ek echt meidien ha oan de wedstriid.

Sjoeke waard opjûn troch kliïnten fan NBS De Parrebeam út Sint-Anne: "Lekker hartig en goed gevuld en vooral met zeer veel liefde gemaakt. De cliënten van NBS De Parrebeam in St.-Annaparochie waar Sjoeke teamleidster is, en vaak heerlijk eten kookt, vinden haar snert iedere keer weer heerlijk en zitten allemaal heerlijk te smullen."

Bron: Omrop Fryslân

Luwt, 2 februari 2018

Irpels tussen de kûnst op opening KH2018

Gitte Brugman: Jan de Vries bezingt 't Bildt tgv Potatoes Go Wild #LF2018. In galerie de Roos van Tudor.

Oflopene saterdeg waar de openingsdâg fan Kulturele Hoofdstâd Luwt. De Bildtse Irpelweken doen met hur programma Potatoes Go Wild ok met. Sij waren tidens de opening met ’n dissy anwezig in Luwt om hur te presinteren.

Bij de Galerie De Roos van Tudor op ’e Eewal flak bij ’t Gouverneursplain, der’t Anita van Os de galeryhouwer is. Dat is gyn toefal, omdat sij aansen de künst fersorgt op deseuven Bildtse boereplaatsen en op nag wel 20 mooie plakkys in ’n foortún of waaie bij de dyk lâns. D’r waar ’n soad anloop en Jan de Vries sat tussen de irpelhartsys syn Bildtse fersys te speulen.

D’r kon ok irpelskild worre en elkeneen kon ’n regel an ’n gedicht toefoege. Op ’t Bildt kin deuze seumer eten worre bij de boer, is d’r kûnst in boereskuren en nag feul meer dat over irpels, kûnst en ’mienskip’ gaat. Een en ander is te sien bij de femilys die’t skuur en hiem beskikber stelle deuze seumer. Fan oast na west: Watze en Djoke Bierma, Freerk en Herta v.d. Schaar, Jan en Heleen Hoogland, femily Schuiling, Teun en Froukje de Jong, Wiebren en Kinke Hoogterp, Melvin en Rita Houtsma.

Bron: De Bildtse Post

Leeuwarden, 2 februari 2018

Bildts krijgt toch plek in taalpaviljoen Obe

6720 Talen worden vermeld in taalpaviljoen Obe in Leeuwarden. Maar het Bildts niet. Bouwbedrijf Lont uit Sint Annaparochie deed er wat aan.

Aan de 'analoge pixelwand', kleine houten blokken langs de glazen wanden van Obe, hangen alleen officieel erkende talen. En juist die erkenning mist het Bildts. Reden voor Lont, ook de bouwer van het taalpaviljoen, om Lân fan taal een plaquette te geven met een toepasselijke Bildtse spreuk: "Die’t syn aigen taal fersmyt, raakt syn diepste wezen kwyt." De plaquette is boven op de veranda te zien. "Nu zijn het 6721 talen", zegt Jetze Lont van het bouwbedrijf.

Siart Smit van Lân fan taal is blij met het cadeau. Het is onbegonnen werk om alle, niet erkende streektalen van de wereld te noemen, zegt hij. "Maar dit jaar besteden we in ons tweede paviljoen uitgebreid aandacht aan het Bildts. Net als het Liwwadders en het Hylpers."

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 31 januari 2018

Brand in transformatorhuisje bij boerderij

Foto: 112 Fryslân

In een transformatorhuisje van Liander bij een boerderij aan de Luinsterweg brak woensdagmiddag brand uit.

De brandweer van Sint Annaparochie, Leeuwarden en Menaam werden opgeroepen voor een boerderijbrand. Aan het pand van de boerderij zit een transformatorhuisje, waarin brand was ontstaan.

De brandweer heeft met twee tankautospuiten en een hoogwerker de brand bestreden. Netbeheerder Liander kwam eveneens ter plaatse.

Bron: 112 Fryslân
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 31 januari 2018

Triferto kiest voor Giesing & Zn Transport

Triferto kiest voor Giesing & Zn Transport

Internationale groothandel van minerale meststoffen Triferto B.V. uit Doetinchem heeft recentelijk een samenwerkingsovereenkomst getekend met Giesing & Zn. Transport, Op- en Overslag uit Sint Annaparochie. Het transportbedrijf zal alle vervoer van verpakte minerale meststoffen gaan verzorgen voor Triferto.

"Om kwaliteit voor onze klanten te kunnen garanderen werken wij met partners samen die ervoor zorgen dat onze hele keten kwaliteit levert", aldus Jeroen Rossy (CEO Triferto B.V.). Giesing is al jaren één van de vaste transportpartners voor Triferto.

Dirk Giesing, directeur van Giesing & Zn. Transport: "We gaan in de samenwerking een stap verder door elkaars softwaresystemen aan elkaar te koppelen. Alle supply chain informatie is hierdoor realtime beschikbaar. Deze manier van werken zorgt ervoor dat er efficiënt gewerkt en gepland kan worden."

Bron: Transport Online
link Lees het hele artikel >>

Helden, 30 januari 2018

Groothandel Smeding koopt eerste Limburgse asperges

Taetske Akbada is voor de speciale gelegenheid naar Helden afgereis om namens Smeding het eerste kisteje in de kas geteelde Limburgse Asperges in ontvangst te nemen.

Veilingbedrijf ZON en aspergebedrijf Temoza hebben vandaag voor het eerst asperges verkocht onder het nieuwe label 'Echte Limburgse Asperges'.

De twee bedrijven sloegen begin vorig jaar de handen ineen met als doel om van de asperge een officieel Limburgs streekproduct te maken. Ze kwamen met een nieuw label om Limburgse asperges te promoten. Nu zijn dus de eerste asperges met dat label verkocht. De koper is Smeding, een groothandel in groente en fruit uit Friesland.

Taetske Akbada is voor de speciale gelegenheid naar Helden afgereis om namens Smeding het eerste kisteje in de kas geteelde Limburgse Asperges in ontvangst te nemen.

Bron: WijLimburg / Omroep Venlo / AGF.nl
link Lees het hele artikel >>      link en het artikel in AGF.nl >>

Oosthoek, 29 januari 2018

Isaac Lipschits

'Hier heb je de wind altijd tegen'

Niemand stelde vragen toen Cor de Boer achter de dijk kwam wonen. Vreemd, want dit was duidelijk een joch uit de grote stad met een Hollands accent, niet gewend aan het leven op de klei. Toch hoorde hij er al aanstonds bij; zwom 's zomers in de Wad den zee, liep met vriendin Maaike flanerend door de hoofdstraat van het dorp, hielp bij het persen van koolzaadolie in een machine op de zolder van de boerderij.

Al die tijd droeg Cor de Boer een geheim met zich mee twee jaar en twee maanden lang. Zelfs boezemvriend Fré Smit mocht het niet weten. Pas toen de Canadezen door de straten van Sint Annaparochie reden, en het bevrijdingsfeest begon in de bovenzaal van café Wapen 't Bildt, deed Cor zijn masker af en daaronder kwam tevoorschijn Isaac Lip schits, de joodse onderduiker, straatschoffie uit Rotterdam, inderhaast naar Friesland gebracht en daarmee ontkomen aan de dood.

Bron: de Volkskrant (archief 16 maart 2002)
link Lees het hele artikel >>

Berlikum, 29 januari 2018

Drie gewonden uit Sint Jacobiparochie bij forse aanrijding

Foto: © Stefan Postema - 112 Fryslân

Op het Kleaster Anjum botste zondagavond een auto tegen een boom. Drie personen raakten hierbij gewond.

Een bestelbus komende uit de richting van Ried is door nog onbekende oorzaak van de weg geraakt, raakte daarbij twee paaltjes, een hekwerk en kwam daarna met een forse klap tegen een boom tot stilstand. Bij het ongeval raakten de drie inzittenden van het voertuig gewond. Alle gewonden zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

De verkeersongevallenanalyse van de politie deed onderzoek naar de exacte toedracht van het ongeval. De politie meldt dat van de bestuurder een bloedproef is afgenomen, omdat daarvan alcoholgebruik werd vermoed.

Bron: 112 Fryslân / politie.nl
link Meer foto's >>

Hilversum, 28 januari 2018

De Redder van het Bildts

De Bildtse Post

Als een gemeentelijke herindeling de streektaal het Bildts bedreigt, komt journalist Gerard de Jong in actie. Na de dood van zijn opa, hoofdredacteur van de Bildtse Post, heeft hij zich immers voorgenomen om goed voor de taal te zorgen.

Gerard reist af naar Baskenland, waar hij andere strijders voor minderheidstalen ontmoet. Maar terug in Noordwest Friesland slaat de twijfel toe. Zitten de 6000 Bilkerts wel op Gerards enthousiasme te wachten?

Een radiodocumentaire van Maartje Duin. Muziek: Roald van Oosten. Inhoudelijke adviezen: Bente Hamel en Gerrit Kalsbeek. Techniek: Alfred Koster. Eindredactie: Anton de Goede. Gemaakt met steun van het NPO Fonds.

Bron: 2doc.nl
 Beluister hier de documentaire >>

Leeuwarden, 26 januari 2018

Meeste inbraakpogingen in Het Bildt en Leeuwarden

© Gerrit Jan Prakken

Friesland behoort tot de top 3 van de veiligste provincies van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van online winkelcentrum beslist.nl, wat overheidsdata met betrekking tot woninginbraken in 2017 analyseerde. Alleen Zeeland en Overijssel hadden in 2017 minder inbraakmeldingen dat Friesland. Leeuwarden en Het Bildt spannen de Friese kroon.

De meeste woninginbraken in Friesland vonden plaats in Leeuwarden. Per 1.000 inwoners waren hier gemiddeld 4,9 personen de dupe van een woninginbraak. Leeuwarden wordt gevolgd door Het Bildt, waar per 1.000 inwoners bij 3,5 slachtoffer waren van een woninginbraak. Ameland is de enige gemeente in Nederland waar in 2017 geen inbraken werden gerapporteerd.

Bron: 112 Fryslân / politie.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 26 januari 2018

Gerard de Jong, hoofdredacteur van de Bildtse Post – hier tijdens zijn verblijf in Baskenland – heeft de hoofdrol in de radiodocumentaire De Redder van het Bildts.

'Redder van het Bildts' neemt zoete wraak

Hoofdredacteur Gerard de Jong van de Bildtse Post werd een jaar lang gevolgd door radiomaker en journalist Maartje Duin. Het resulteerde in de documentaire De Redder van het Bildts.

Wat de documentaire ook oplevert, voor De Jong is de medewerking hieraan bij voorbaat al geslaagd. Vooruitlopend op de uitzending mochten hij en maakster Duin het programma afgelopen zaterdag toelichten bij Spijkers met koppen. Precies 23 jaar geleden zat de opa van De Jong, Gerryt Dirks de Jong, bij hetzelfde programma met dezelfde presentator: Felix Meurders.

Het werd een desillusie voor Gerryt Dirks die in de uitzending zijn eigen Bildtse taal bezigde. Hij voelde zich niet serieus genomen in zijn strijd voor erkenning van het Bildts. Meurders vroeg hem zelfs of hij "normaal kon praten."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Jacobiparochie, 25 januari 2018

Primeur voor Friese Camino

Wethouder Jan Dijkstra van Waadhoeke en Hans de Jong van de stichting Santiago aan het Wad onthulden gisteren de borden van Santiago aan het Wad. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Sint Jacobiparochie en Zwarte Haan hebben er sinds gisteren een extra dorpsnaam bij. Dit hele jaar moeten de dorpen vooral bekend worden als Santiago aan het Wad.

Terwijl de Stichting Santiago aan het Wad gisteren een officiële aftrap organiseerde voor de estafette die pelgrims dit jaar richting Waddenzee moet leiden, is de feitelijke start op zaterdag 3 februari. Het district Zeeland/Brabant/Limburg van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob heeft de primeur. Wandelaars kunnen vanuit Eysden, Breda en Sluis via drie routes (West, Midden en Oost) naar het Friese Santiago aan het Wad (Sint Jacobiparochie) lopen.

Alle regiogebieden van het Genootschap doen aan deze Camino der Lage Landen mee. Bij iedere grens met een andere regio wordt ceremonieel het estafettestokje overgedragen. Iedere wandeling brengt de deelnemer een stukje verder richting het eindpunt. Lammert de Hoop, projectcoördinator, verwacht dat het uiteindelijk tegen de einddatum van 25 juli echt druk zal worden met pelgrims in onze provincie. De verwachting is dat enkele duizenden wandelaars zullen meedoen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Oudebildtzijl, 25 januari 2018

Orgel voormalige doopsgezinde kerk Oudebildtzijl gerestaureerd

Onlangs is de restauratie van het Bakker & Timmenga-orgel in de voormalige Doopsgezinde Kerk te Oudebildtzijl (Aldebiltsyl) voltooid. De werkzaamheden werden uitgevoerd door de firma die het instrument in 1896 ook bouwde.

De Doopsgezinde Kerk (of Vermaning) van werd in 1806 gebouwd en in 1909 nog eens vergroot. Het kerkgebouw, ook wel Julianakerk genoemd, maakt thans deel uit van cultureel bezoekerscentrum Aerden Plaats.

De firma Bakker & Timmenga te Leeuwarden kreeg in 1895 de opdracht een nieuw orgel van vijf stemmen voor de doopsgezinde kerk te bouwen. In het bestek werd nog melding gemaakt van een Gemshoorn 2, waarvoor uiteindelijk een Octaaf 2 werd geleverd. In 1930 werden herstel- en schoonmaakwerkzaamheden uitgevoerd door Bakker & Timmenga. Het orgel is geheel ongewijzigd gebleven.

Bron: Orgel Nieuws
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 24 januari 2018

'Hait' Hendrik Elings schilderij van het jaar

Hendrik Elings voor het schilderij van hait Rint

Indringend, herkenbaar, ontroerend. Hendrik Elings’ portret van zijn hait Rint, 'Mijn vader had Alzheimer', is uitgeroepen tot schilderij van het jaar. ”Dut had hij mij och soa gund.”

”Soms komt alles bijnander. Dat realisere je je op ’t momint sels niet, maar sien je achterôf krekt.” Hendrik Elings was op z’n zachtst gezegd verrast toen hij hoorde dat zijn doek, ’Mijn vader had Alzheimer’, door de jury was uitgekozen als schilderij van het jaar. De wedstrijd wordt elk jaar georganiseerd door het CODA museum in Apeldoorn. Er werden dit keer ruim 1200 werken ingezonden. ”Je konne je opgeve en ik had nag ’n pakketsy klaarlêgen. Ik bin normaal niet soa fan de wedstriden at ’t om kûnst gaat, maar at ik dos ’n keer kâns make sou waar ’t hier met docht ik.”

Het doek is er een uit de serie ’Hait... portret van een hemd’, waarmee Elings eerder exposeerde en waarvan een boek uitkwam. De Bildtse kunstenaar portretteert hierin zijn vader tijdens de diverse stadia van Alzheimer. Rint Elings overleed in 2009. Kenmerkend in de reeks werken is het witte hemd dat hait vaak droeg. FryslânDOK maakte een tevens een documentaire over de totstandkoming van de serie werken.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

San Sebastian, 24 januari 2018

Bilkerts moeten Bildts spreken

Deelnemers aan de Korrika, een wandeltocht door Baskenland om geld in te zamelen voor onderwijs in het Baskisch

Het is juni en warm in Donostia, zoals San Sebastian in het Baskisch heet. In de gewelfde kelderruimte van het Victoria Eugenia Theater vinden de mensen verkoeling. Ze zijn hier voor een poëzievoordracht in drie minderheidstalen: het Baskisch, Catalaans en het Bildts. De laatste taal wordt vertegenwoordigd door Gerard de Jong uit Sint Annaparochie. In het dagelijks leven is hij hoofdredacteur van de Bildtse Post (zie kader). Hier is hij als writer-in-residence van het Europese minderheidstalenprogramma Other Words. Zijn verblijf moet de eerste novelle in het Bildts opleveren: de start van een eigen literaire traditie.

De Jongs optreden is een succes. Het gedicht ‘Wyn’, over de eeuwige wind op de Oudebildtdijk, kan rekenen op een warm applaus, net als ‘Seeslag’ en ‘De lysters singe dyn naam niet meer’. ‘De klanken deden me denken aan een jeugdvriendin die Fries sprak,’ zegt een Baskische dichteres na afloop. ‘Very powerful,’ knikt een ander. Het feit dat het Bildts geen officiële status onder het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden heeft gekregen, levert Gerard de Jong extra respect op. En zesduizend sprekers? Misschien is hier wel een strijder voor de kleinste Europese minderheidstaal te gast.

Bron: vpro gids
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 24 januari 2018

De Redder van het Bildts bij Radio Doc

Gerard de Jong, de redder van het Bildts, zondagavond op NPO 1. Foto Beri Shalmash

Het radioprogramma Radio Doc op NPO Radio 1 besteedt zondag, 28 januari om 21.00 aandacht aan de Bildtse taal en in het bijzonder aan Gerard de Jong, voorvechter van het Bildts.

Als een gemeentelijke herindeling de streektaal het Bildts bedreigt, komt journalist Gerard de Jong in actie. Na de dood van zijn opa, hoofdredacteur van de Bildtse Post, heeft hij zich immers voorgenomen om goed voor de taal te zorgen. Gerard reist af naar Baskenland, waar hij andere strijders voor minderheidstalen ontmoet. Terug in Noordwest Friesland slaat de twijfel echter toe. Zitten de 6000 Bilkerts wel op Gerards enthousiasme te wachten?

De uitzending is zondag 28 januari om 21.00 uur te beluisteren in Radio Doc op NPO Radio 1. Gerard de Jong (1979) is hoofdredacteur van de Bildtse Post, de enige krant waarin Bildts wordt geschreven. Als ‘Bildtskriver’ treedt hij op met gedichten, medio 2018 wordt zijn eerste roman verwacht.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 23 januari 2018

Het winnende doek Mijn vader had Alzheimer (2016), van de hand van Hendrik Elings

'Hait' Elings op schilderij van het jaar

Op de achterkant van een portret van zijn moeder schilderde Hendrik Elings zijn vader Rint, die aan Alzheimer leed. Alles komt samen.

Hij is langzamerhand in zijn vader gekropen en zijn vader in hem. Bijna twintig jaar was Rint Elings (1928- 2009) de muze van zijn jongste zoon, kunstschilder Hendrik Elings uit SintAnnaparochie. Hait, zoals hij hem nog altijd liefdevol noemt, heeft vaak model gestaan voor Hendrik. Eerst in de rol van de sterke, eigenzinnige vader, maar later ook, toen de ziekte van Alzheimer langzaam maar onvermijdelijk zijn geest aantastte. Het witte hemd dat zijn vader vaak droeg, keert terug op bijna alle schilderijen.

Met het doek Mijn vader had alzheimer uit die serie heeft Elings dit weekeinde de landelijke verkiezing voor het ‘schilderij van het jaar’ gewonnen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint-Anne, 22 jannewaris 2018

De Beuckelaer, Sint-Anne

Norofirus noch net ûnder kontrôle yn Beuckelaer

Yn fersoargingshûs Beuckelaer yn Sint-Anne binne noch altiten maatregels nedich om it norofirus derûnder te krijen. It fersoargingshûs hat al hast twa wiken te krijen mei dy foarm fan búkgryp.

Bewenners bliuwe sa folle mooglik yn har appartemint, se ite en kofjedrinke net mei elkoar. Famylje wurdt frege om sa min mooglik op besite te kommen.

It personiel tinkt ekstra om de hygiëne, dan giet it foaral om goed hannen waskje. Op it heden binne der noch in stik as fiif bewenners siik. Mei elkoar ha hast 70 bewenners en personielsleden siik west troch it norofirus.

Bron: Omrop Fryslân

Sint Annaparochie, 22 januari 2018

Foto: 112 Fryslân / Ytzen Korf

Twee gewonden bij botsing tussen scooter en fiets

Een fietser en een scooterrijder zijn maandagmiddag met elkaar in botsing gekomen op de Statenweg.

De hulpdiensten zijn rond half twaalf opgeroepen voor een aanrijding op de Statenweg. Ter plaatse bleken een fietser en een scooterrijder met elkaar te zijn gebots, waarbij twee gewonden zijn gevallen. Beide slachtoffers zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

Hoe het ongeval kon gebeuren is niet bekend. De verkeersongevallenanalyse doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Bron: 112 Fryslân

Utrecht, 20 januari 2018

Gerard Marcel de Jong sluit vrede met Felix Meurders

Presentator Felix Meurders met Gerard Marcel de Jong en Maartje Duin

23 jaar geleden ging zijn pake, voorbeeld en mentor, Gerryt Dirks de Jong, naar Spijkers met Koppen, om te pleiten voor een status voor de Bildtse taal. Het werd een deceptie. Presentator Felix Meurders had hem gevraagd of hij ook "normaal" kon praten, in plaats van Bildts... Hij schreef er een boze column over. Ze namen hem niet serieus. Het liet op hem best een grote indruk achter destijds. Over 'De Kloof' tussen regio en Randstad, maar ook over hoe sommige zaken brandstof zijn voor de strijd die je voert.

Vandaag zat Gerard Marcel met documentairemaker Maartje Duin op dezelfde plek. Met dezelfde presentator. Maartje heeft hem heel 2017 gevolgd en een documentaire over hem gemaakt. 'De Redder van het Bildts' is volgende week zondag, 28 januari, om 21.02 te beluisteren op NPO Radio 1.

De cirkel is rond. En: de vrede met Felix Meurders en co is getekend.

Bron: Facebook
 Bekijk hier de uitzending >>

Sint Annaparochie, 20 januari 2018

De leerlingen van klas 3 T1 overhandigen de cheque voor de hulphond aan Stijn.

Campus Middelsee zet zich in voor Stijn

Afgelopen jaar organiseerde Campus Middelsee op 15 december voor de tweede keer een kerstmarkt. De geweldige opbrengst van € 7.500,- ging volledig naar STIJN – Help Stijn aan een hulphond. Stijn heeft een hersenbeschadiging door een medische misser met zware epilepsie tot gevolg.

Leerlingen en personeel van de gehele school – CSG Ulbe van Houten – PJ de Foorakker en de ISK – verkochten zelfgemaakte kerstproducten en gedoneerde artikelen voor dit goede doel. Daarnaast bleef klas 3T1 een hele nacht op school en liet zich sponsoren. Zij zamelden alleen al € 1300,- in voor dit Goede Doel.

De hal van de school was omgetoverd tot een sfeervolle kerstmarkt met diverse kraampjes, muziek en lekker eten. Het plein was ingeruimd voor het wereldkampioenschap kerstboom gooien waarbij een draaiorgel voor de muzikale omlijsting zorgde. De belangstelling was overweldigend.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 19 januari 2018

Bildtse verjaardagkalenders moeten cultuur en taal stimuleren

De verjaardagskalenders zijn verkrijgbaar op verschillende adressen in Sint Annaparochie. (Foto Monique Dijkstra)

Er zijn twee nieuwe Bildtse verjaardagskalenders uitgebracht. Eentje met Bildtse 'sechys' en eentje met sterrenbeelden met daarbij Bildtse teksten. De kalenders zijn gemaakt door Rennie Steensma-Krottje. De lay-out is van de hand van Monique Dijkstra. De kalenders zijn door hen uitgebracht in eigen beheer.

Met de kalenders zeggen zij het Bildts te willen promoten en het gebruik van de Bildtse taal te willen stimuleren. "Het zijn mooie vlotte, jeugdige kalenders. Wij hopen hiermee de doelgroep van de jongeren te bereiken om te laten zien dat het Bildts als taal niet oubollig is, maar juist heel leuk."

De verjaardagskalenders zijn verkrijgbaar op verschillende adressen in Sint Annaparochie, waaronder bij Bildts Aigene in de bibliotheek, bij de Primera en bij de Albert Heijn.

Bron: Franeker Courant

Oudebildtzijl, 19 januari 2018

Tussen de verhalen door speelt Jan Boerma op het orgel in de Aerden Plaats en zingt Jan de Vries liedjes. (Foto Aerden Plaats)

Aerden Plaats sluit aan bij verhalen rondom opening LF2018

De Aerden Plaats in Oudebildtzijl doet vrijdag 26 januari mee aan de officiële opening van LF2018.

Die avond zijn er verhalen te horen bij musea en particulieren in heel Friesland. Vanaf 19.00 uur vertelt Klaas Dankert bij de Aerden Plaats over zijn ‘Op Halfweg’, Leendert Ferwerda spreekt over het ‘Bútsoeken’, terwijl Jan Schaaf zijn herinneringen deelt aan het spelen op het slik.

Tussen de verhalen door speelt Jan Boerma op het orgel en kan er geluisterd worden naar liedjes van Jan de Vries.

Iets verderop kunnen bezoekers om 19.00 en 20.30 uur bij Sytse Keizer thuis op ontdekkingstocht door het Billând.

De avond duurt tot 22.00 uur. De toegang is gratis.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 17 januari 2018

De verjaardagskalenders zijn verkrijgbaar op verschillende adressen in Sint Annaparochie. (Foto Monique Dijkstra)

Norovirus op z'n retour; zestig mensen getroffen

Bij zorgcentrum het Bildt is het al een week alle hens aan dek. Woensdagavond werd in Beuckelaer de eerste bewoner ziek, donderdag waren het er 14 en vrijdag al meer dan 20. Het norovirus heeft flink huisgehouden in het seniorencentrum. Op het hoogtepunt waren 39 bewoners en 22 personeelsleden ziek. Het virus is op z’n retour, maar tot zeker komende maandag blijven alle noodmaatregelen van kracht.

De maatregelen houden onder meer in dat het gebouw zo goed als afgesloten van de buitenwereld blijft. Het centrum vraagt familie om op afstand te blijven. Er wordt extra handen gewassen en het personeel draagt handschoenen en mondkapjes. Alle activiteiten zijn afgelast, de vrijwilligers blijven weg en samen eten voor de bewoners is er ook niet bij.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 17 januari 2018

Bij de foto: Burgemeester Hayo Apotheker (Waadhoeke, links) in gesprek met zijn ambtsgenoot Roel Sluiter van Harlingen. (foto: Jan Bonefaas)

'Wij kunnen in Waadhoeke een 'wij-gevoel' creëren'

Groninger Apotheker voelt zich thuis. Waadhoeke heeft alles in zich om van Noordwest-Fryslân een sterke regio te maken. Dat zei Hayo Apotheker donderdag tijdens de nieuwjaarsreceptie van de nieuwe gemeente in Franeker. De burgemeester voelt zich hier thuis door de overeenkomsten met zijn geboortegrond, Noord-Groningen. ’Zwarte Haan is net Noordpolderzijl’.

Ruim 200 mensen kwamen af op de nieuwjaarsreceptie, die gehouden werd in de nieuwe raadszaal van het gemeentekantoor in Franeker. Burgemeester Hayo Apotheker legde de nadruk op het nieuwe, en dat wat kan verbinden.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 16 januari 2018

Olaf Kwapisiewicz, foto: Joachim de Ruijter / Franeker Courant

Eerste Waadhoekebaby; Olaf uit Oudebildtzijl

Olaf Kwapisiewicz is de eerste baby die is geboren in de nieuwe gemeente Waadhoeke. Olaf kwam op zondag 7 januari rond 10.00 uur ter wereld. Vader Pawel Radomir deed vorige week aangifte van de geboorte van de jongen in het gemeentehuis van Waadhoeke in Franeker. De eerste baby van Waadhoeke woont met vader Pawel Radomir, moeder Paulina en zusje Nikola in Oudebildtzijl.

Burgemeester Hayo Apotheker gaat dinsdag 16 januari op kraambezoek en overhandigt de familie een speciaal Waadhoeke certificaat. "Een geboorte is altijd erg bijzonder maar dat Olaf de boeken in gaat als eerste Waadhoekebaby is natuurlijk wel extra feestelijk!"

Bron: Franeker Actueel

Stiens, 14 januari 2018

Kinderboerderij Doniastate heeft met de schenking door CSG Ulbe van Houten nieuwe T-shirts aangeschaft. (Foto CSG Ulbe van Houten)

CSG Ulbe van Houten schenkt 300 euro aan kinderboerderij Doniastate

De CSG Ulbe van Houten heeft 300 euro geschonken aan de kinderboerderij Doniastate in Stiens.

Het geld is ingezameld tijdens de regiofinales van de Lego League, die onlangs plaatsvonden. Daarbij werden ook gezonde producten verkocht in de kantine van de school.

In het kader van iets betekenen voor een ander heeft de CSG Ulbe van Houten een deel van de opbrengst geld geschonken aan Doniastate. Met dat geld zijn ondertussen nieuwe T-shirts aangeschaft.

Bron: Franeker Courant

Duco Mulder nieuwe trainer Sint Annaparochie. Foto gemaakt door: Dorus Breidenbach

Sint Annaparochie, 13 januari 2018

Duco Mulder nieuwe trainer Sint Annaparochie

Duco Mulder uit Goutum is vanaf volgend seizoen de nieuwe trainer van Sint Annaparochie.

Momenteel is Mulder bezig aan zijn tweede seizoen bij FC Harlingen.

Duco Mulder is 48 jaar oud.

Bron: tweenul.nl

Sint Annaparochie, 13 januari 2018

Kerstmarkt levert 7500 euro op voor actie Help Stijn aan een hulphond

De tweede kerstmarkt van Campus Middelsee en de CSG Ulbe van Houten op heeft 7500 euro opgeleverd voor de actie Help Stijn aan een hulphond.

De cheque wordt woensdag 17 januari om 15.30 uur uitgereikt aan Stijn zelf. Dat gebeurt door klas 3T1 en Eelco Bruinsma, directeur van de CSG Ulbe van Houten.

Leerlingen en personeel van CSG Ulbe van Houten, PJ de Foorakker en de ISK verkochten op 15 december tijdens de kerstmarkt zelfgemaakte kerstproducten en gedoneerde artikelen. Daarnaast verbleef klas 3T1 een hele nacht in de school en lieten zij zich sponsoren. Alleen dat al leverde 1300 euro op.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 12 januari 2018

Norovirus in Beuckelaer; zeker 30 mensen getroffen

De Beuckelaer

In zorgcentrum het Bildt in St.-Annaparochie is het norovirus uitgebroken. Het zeer besmettelijke virus heeft al zeker 20 mensen in het bejaardencentrum getroffen; ook zijn zo’n 10 personeelsleden ziek geworden. Het gebouw wordt zo goed als mogelijk afgesloten van de buitenwereld; op personeel na vraagt men familie om op afstand te blijven.

Zorgcentrum het Bildt heeft alle noodprotocollen in gang gezet en de GGD op de hoogte gesteld, zo laat directeur Atsy Tadema weten. Het begon woensdagavond met één geval. Gisteren waren er al 14 bewoners ziek, nu vanochtend zijn dat er al 20. Ook de avondploeg van gisteren is goeddeels geveld door het virus. Alle in- en uitgangen zijn dicht, vrijwilligers zijn naar huis gestuurd en alle activiteiten zijn afgelast.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 10 januari 2018

'Met Bildtse groetnis'-palen eindigen op de Dwinger

Sic transit gloria mundi. Zo vergaat de schoonheid van de wereld: op het terrein van de voormalige Dwinger langs de Blikfaart liggen drie verweerde 'Met Bildtse Groetnis'-palen. Hun werk zit er op, bestemming onbekend. Een korte geschiedenis van de palen die ‘Met Bildtse groetnis’ misschien wel de beroemdste Bildtse leus maakten.

De iconische borden begroetten voorheen de mensen die het Bildt op kwamen lopen of rijden. Vanwege de herindeling zijn ze verwijderd. De palen zijn gemaakt van beton en van zichzelf al loodzwaar, maar met de betonnen verankering eraan al helemaal niet in beweging te krijgen.

“Se binne ferwierre en skansearre troch de jierren hinne. En se binne eins net te rissen,” zegt Piet Jetze Faber van de buitendienst van Waadhoeke. Dat er (particuliere) belangstelling voor is, dat is wel bekend. De palen zijn nu eigendom van de nieuwe gemeente: die zal moeten besluiten of ze weggegooid worden, of dat ze een nieuwe bestemming krijgen. Voorlopig moeten ze het doen met een plekje op de vuilnisbelt van de geschiedenis.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Menaam, 10 januari 2018

Keizer (CDA) en Ferwerda (FNP) fractievoorzitter

Esther Keizer

Leendert Ferwerda en Esther Keizer worden in de nieuwe gemeenteraad van Waadhoeke fractievoorzitter van hun partij. Ferwerda gaat de FNPfractie leiden, Keizer zit het CDA voor.

Beide schuiven door, nu hun lijsttrekkers het college in gaan: Jan Dijkstra (FNP), Caroline de Pee en Nel Haarsma (beide CDA) worden wethouders in het eerste college van Waadhoeke.

Esther Keizer groeide op in St.- Annaparochie en woont nu in Menaam. Zij zal het CDA gaan aanvoeren. “Maandeg hewwe wij de eerste echte fraksyfergadering had, en hew ik anboaden dat ik ’t graag doen wil,” zegt Keizer. "Ik hew namens de pertij, tegaar met Caroline de Pee, de kelezy-onderhannelings deen. Der hew ik soa’n soad enerzy fan kregen."

Keizer zat eerder in Provinsjale Staten, maar het fractievoorzitterschap is nieuw voor haar. “Ik hew d’r heel feul sin an. Ik staan foor de waarden fan ’t CDA, maar bin ok ’n ferbiner. Wij kinne ’t in deuze nije gemeente alleen maar metnander doen, dus wille wij de opposisy d’r graag bij betrekke," zegt Keizer, die thuis Fries, maar met Bilkerts Bildts praat. "Ik foel mij echt ’n Bilkert."

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Heerenveen, 8 januari 2018

Brandweerman Taco Machiela Koninklijk onderscheiden

Taco Machiela ontvangt KO (www.lenusvanderbroek.nl)

Op maandagmorgen 8 januari werd door burgemeester André van de Nadort van Weststellingwerf een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan Taco Machiela. De uitreiking vond plaats op de brandweerkazerne in Heerenveen. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vond plaats op de brandweerkazerne in Heerenveen. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Taco Machiela (54) woont in Wolvega en is van 1989 tot januari 2017 lid geweest van de vrijwillige brandweer in de gemeenten Het Bildt en Oost- en Weststellingwerf.

In gemeente Het Bildt was hij onder meer (tot 2008) Brandwacht 1ste klas, Hoofdbrandwacht en Onderbrandmeester. Bij de IBOW (Intergemeentelijke Brandweer Oost- en Weststellingwerf, met ingang van 1 januari 2014 opgegaan in de Provinciale Veiligheidsregio Fryslân) was hij plaatsvervangend bevelvoerder, plaatsvervangend postcommandant en OvD (Officier van Dienst).

Bron: Heerenveense Courant

Sint Jacobiparochie, 6 januari 2018

Klaske Wijbenga alsnog in raad Waadhoeke

Klaske Wijbenga

Nu er in de nieuwe gemeente Waadhoeke vier wethouders zijn benoemd die van de raad doorschuiven naar het college, zijn er vier raadszetels vrijgekomen.

Ze worden, als de raad van 18 januari ermee akkoord gaat, gevuld door Klaske Wijbenga-Reitsma (CDA) uit Sint Jacobiparochie, Tjerk Wijnia (CDA) uit Tzum, Haye Stellingwerf (SAM) uit Minnertsga en Haaye Hoekstra (FNP) uit Berltsum.

Het gaat om de kandidaten die volgens de kieslijsten als eerstvolgende in aanmerking komen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sneek, 4 januari 2018

Klaske Wijbenga

Expositie van Antonia Boersma-de Jager in Sneker ziekenhuis

Antonia Boersma-de Jager, woonachtig te Minnertsga exposeert haar olieverfschilderijen in het Antonius ziekenhuis te Sneek.

Haar woonomgeving, het voormalige Bildt, de zee en het Wad zijn de inspiratiebronnen voor haar schilderijen.

De schilderijen zijn te zien van vrijdag 5 januari t/m 6 april 2018

 

Bron: Groot Sneek

Ouwe-Syl, 4 januari 2018

Bildts leesgezelschap bedankt voor plek op lijst immaterieel erfgoed

Het Bildts leesgezelschap Ledige Uren Nuttig Besteed komt niet op de lijst van immaterieel erfgoed. De eisen, waaronder meer openheid, bevallen de leden niet.

Het gezelschap bedankt daarom voor een plek op de lijst. "We hewwe oorlogen, revolússys en krisissen overleefd. Wij late ôns niet in ’n keursliif dwinge", aldus Alco de Jong.

Het bestuur verdiepte zich afgelopen twee jaar in de noodzaak zich als erfgoed te laten registreren. Immaterieel erfgoed is een vorm van cultureel erfgoed, waaronder bijvoorbeeld rituelen, tradities en ambachtelijke vaardigheden vallen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 3 januari 2018

Nije website foor Bildts Aigene

De foorsitters fan de drie organisasys staan klaar om op ’e rooie knop te drukken werdeur de nije site lânseerd wort. F.l.n.r. Ali Bronger, Marijke Bloembergen en Coos van Kooten. (foto: Jelke de Jager)

De wereld kin niet meer sonder internet en soasjale media. Dat weet Bildts Aigene (BA) ok al ’n hutsy. BA het al jaren ’n aigen website en de leste jaren sit BA op facebook. Ni, foor dut leste woord bestaat gyn Bildts woord. Je motte ok niet alles út ’t Ingels naar ’t Bildts fertale wille, nou?

Soa’t ’n prot fan jim wete bestaat BA út stichting Ons Bildt, Bildts Dokumintasysintrum en Kemmissy Meertalighyd. Alle drie hadden ’n aigen website en facebook. Ja, wij skrive ’hadden’, want fan 10 jannewary a.k. ôf sil d’r nag maar een website en facebook weze: die fan BA. Dat geeft ’n dúdlik beeld fan alles wat d’r ’m ôfspeult wat betreft ’t hoeden en noeden fan ’t Bildt en ’t Bildts. Informasy over taal, kultuur en history op ’t Bildt. Alles staat tena op een site.

Dat is heel goed nijs! Je hoeve naamlik niet meer fan de een na de ândere website te fligen. Aigenlik is ’t krekt ’n súppermet: alles bijnander. Dus tena kinne jim jim ’boadskippen’ op een site doen.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Vrouwenparochie, 3 januari 2018

Foto Redactie 112fryslan

Omgevallen boom veroorzaakt gaslek

Een omgevallen boom veroorzaakte woensdagmiddag een gaslekkage in de Mathijs Beckstraat.

Omstreeks twee uur kon een boom de stormachtige wind niet meer aan en viel om. Daarbij raakten de wortels een gasleiding. De brandweer kwam ter plaatse om paraat te staan, terwijl medewerkers van Liander de gasleiding afsloten.

De straat was ten tijde van het incident afgesloten.

Bron: 112Fryslân

Sint Annaparochie, 3 januari 2018

Anneke Binnema strijdt voor erkenning ziekte van Lyme

Een aantal vrienden en familieleden van Anneke Binnema doet mee aan het fundraisingevenement Lopen voor Lyme. (Foto Suwarda Vis)

Wie Anneke Binnema uit Sint Annaparochie tegen komt, ziet een vrolijke, knappe jonge vrouw die er gezond en blozend uit ziet. Een jonge vrouw van 31 jaar die met plezier in de Hema in haar woonplaats werkt. Maar schijn bedriegt, want Binnema is al vijf jaar chronisch ziek. Ze strijdt tegen de ziekte van Lyme en voor erkenning en begrip van haar ziekte. Op zaterdag 14 april doet een aantal van haar vrienden familieleden mee aan het fundraisingevenement Lopen voor Lyme. Dat vindt plaats in Henschotermeer.

"Het is voor buitenstaanders moeilijk te begrijpe. Lyme is een ziekte die vele gezichten heeft. Bij iedere patiënt uit zich dat weer anders. Mijn klachten zijn geen dag gelijk, bij mij uit de ziekte zich onder andere met onvoorspelbare pijnklachten, krachtverlies, oorsuizen en ernstige vermoeidheid. Mijn werk en de pony’s waar ik voor zorg, zijn mijn drijfveer om door te gaan. Als ik een dag gewerkt heb, lig ik om half acht al op bed. Compleet op. Terwijl ik een jonge vrouw ben die net als anderen vol in het leven wil staan, uit wil gaan, wil bruisen.”

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 3 januari 2018

Burgemeester Hayo Apotheker had Bildtse ambtsketen om

Leendert Ferwerda legt de eed af. (foto Marcel Teensma)

De burger staat centraal in het coalitieakkoord van CDA, SAM en FNP in de nieuwe gemeente Waadhoeke. De vrees dat door de fusie de politiek verder van de burgers af zou komen te staan, is onjuist aldus de coalitiepartners. De partijen zijn van plan juist meer naar de bewoners van de gemeente toe te gaan en gebruik te maken van de kennis die er is in de eenenveertig plaatsen die de gemeente rijk is.

CDA-wethouder Caroline de Pee: "Het thema van het coalitieakkoord is nieuwe grenzen, nieuwe kansen. Daar gaan we voor als CDA, we willen en gaan meer de boer op.” Govert Geldof van SAM prijsde de snelheid waarmee het coalitieakkoord bereikt was: "We zijn op 5 december begonnen, op 18 december was het rond. In dertien dagen hadden we een akkoord op hoofdlijnen klaar. Het is in goede harmonie gegaan, we konden elkaar goed vinden.

Waarnemend burgemeester Hayo Apotheker sloot de vergadering af door te stellen dat het een ‘wichtige dei foar de skiednis fan Fryslân’ was. De burgemeester droeg deze avond de ambtsketen van Het Bildt: "Nederlands en Fries zijn vanavond beide aan de orde gekomen, maar het Bildts vergeten we zeker niet. Daarom leek het me mooi vanavond de ambtsketen van Het Bildt te dragen.”

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel met meer foto's >>

Oudebildtzijl, 3 januari 2018

Ontstaansgeschiedenis van het Bildt, kaartreconstructies en het Bildtgis

Sytse Keizer gaat maandelijks publiceren voor de Franeker Courant. (Foto Monique Wijffels)

Sytse Keizer gaat voortaan maandelijks publiceren voor de Franeker Courant. Hij onderzoekt sinds begin 2013 de ontstaansgeschiedenis van het Bildt over de periode van het jaar 100 tot 1505. Dat was het jaar toen de zomerdijk, nu bekend als de Ouwe-Dyk werd opgehoogd. Vanaf ongeveer 800 na Christus is het land hier uit zee ontstaan, opgebild daarom noemt hij dit dan ook Billand.

Voor zijn studies gebruikt hij paleo-geografische kaartconstructies, kaarten die ontwikkeld zijn door Peter Vos en de Rijksuniversiteit Groningen. Deze kaartconstructies van het landschap op een bepaald tijdmoment. Ze laten meer zien door de combinatie van aardkundige en archeologische gegevens en de kennis van ’t landschap in onze tijd. De afzettingen van bijvoorbeeld, geulen, wadden en kwelderwallen worden afgeleid van geologische bodemkundige en geomorfologische kaartgegevens en waarnemingen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>
 
archief 2017 (4e kwartaal)
archief 2017 (3e kwartaal)
archief 2017 (2e kwartaal)
archief 2017 (1e kwartaal)
archief 2016 (4e kwartaal)
archief 2016 (3e kwartaal)
archief 2016 (2e kwartaal)
archief 2016 (1e kwartaal)
archief 2015 (4e kwartaal)
archief 2015 (3e kwartaal)
archief 2015 (2e kwartaal)
archief 2015 (1e kwartaal)>