Sint Annaparochie, 17 mei 2018

Veel publiek op zonovergoten Stannemet

(foto: Jan Bonefaas)

Het weer kon simpelweg niet beter: een zonovergoten Stannemet 2018 trok de afgelopen dagen flink wat publiek. Met de warme temperatuur was een prachtige ’met’ eigenlijk al gegarandeerd.

De diverse kaats- en spelmiddagen werden goed bezocht. Dat gold ook voor de Klaailand-games. Veel mensen wisten de tent ’s avonds te vinden met muziek van o.a. de Suskes, Exposure en Butterfly. Nieuw was dit jaar het Wild West Bildt Best feest.

Voor de leukst verkleedde bezoeker stond een heuse auto klaar, aangeboden door Janko de Vries. De winnaar, Jelte de Vries, mocht de oranje bak mee naar huis rijden.

Lammetsymet was zoals gebruikelijk gezellig druk. Wat opviel was dat vooral onder de mensen van buiten het Bildt de Stannebuurtster markt gewaardeerd werd. "Wij wisten niet dat jullie hier zo’n leuke markt hebben!"

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 17 mei 2018

Voor één dag Plastic Soep City

Wies Noest, Theo Vendrig en Julia Rodenhuis (v.l.n.r.) showen kleding uit plastic op de brug in Oudebildtzijl. FOTO’S HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Oudebildtzijl wordt op 22 september voor één dag Plastic Soep City. De voorbereidingen zijn in volle gang om een dorp te maken waarin alles in het dagelijks leven van plastic is gemaakt.

Het is het jaar 9078. Oude en Nieuwe Bildtzijl worden nog steeds bewoond. Maar er is een bijzonderheid: alles in het dagelijks leven is van plastic gemaakt. Eeuwen geleden stuitten de inwoners namelijk op een enorme hoeveelheid afvalplastic. Dat materiaal gebruiken ze nu.

Initiatiefneemster Wies Noest ziet het helemaal voor zich. Als het twee jaarlijkse evenement Pypskoft in haar dorp gehouden wordt, verkeren de inwoners in de wereld van "Tot en Metje Middelinsee." Tot en Metje, leden van de familie Middelinsee, hebben bijvoorbeeld huisraad van plastic.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Leeuwarden, 16 mei 2018

Negen Friese brandweerposten krijgen nieuw brandweervoertuig

Negen Friese posten krijgen zaterdag 26 mei een nieuwe tankautospuit of nieuw redvoertuig overgedragen. De posten van Bakhuizen, Marsum, Sneek, Jubbega, Menaam, Scherpenzeel en Sint-Annaparochie krijgen een nieuwe tankautospuit en de posten Dokkum en Leeuwarden krijgen een nieuw redvoertuig.

De feestelijke overdracht vindt plaats bij de hoofdpost in Leeuwarden. Met de nieuwe voertuigen kunnen de posten weer jaren vooruit.

De tankautospuiten zijn de werkpaarden van de brandweer. Elke kazerne heeft er tenminste één paraat, waarmee een ploeg van zes of zeven brandweermensen uitrukt. Met deze auto’s blussen we branden, redden we mensen en bieden we hulp bij verkeersongevallen of andere noodsituaties. Een redvoertuig wordt ingezet voor het redden van personen op hoogte.

Bron: Flitsnieuws

Oudebildtzijl, 16 mei 2018

Ouwesylster architect vredesapostel

Klaas Johannes de Jong uit Oudebildtzijl ontwierp de Temple of Water voor zijn Master of Science in Architecture. FOTO NIELS WESTRA

Felle confrontaties tussen Israël en de Palestijnse gebieden beheersen het nieuws. Klaas Johannes de Jong hoopt als architect bij te kunnen dragen aan een oplossing.

Hij geeft het bescheiden toe. Een eindcijfer 10 voor een master-afstudeerproject bij Science in Architecture aan de Technische Universiteit Delft wordt niet zo vaak gegeven. Hetlukte de 25-jarigeKlaas de Jong, geboren en opgegroeid in Oudebildtzijl, wel. In april slaagde hij glansrijk aan de faculteit bouwkunde met zijn afstudeerproject Temple of Water.

Het belang van zijn project zal zeker bijgedragen hebben aan het eindoordeel, denkt De Jong. Er zit een dieper liggende bedoeling achter: dat je als architect kunt bijdragen aan het oplossen van conflictsituaties. Zijn Temple of Water, gesitueerd in Hebron, op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, is niet alleen een waterput en waterzuivering maar ook een plek om tot rust te komen, om het water te aanbidden. "Vandaar de naam tempel, een gemeenschappelijke plek waar je samenkomt en het is onpartijdig: het is geen kerk, geen synagoge en ook geen moskee.’"

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Schingen, 16 mei 2018

De raad aan zet: Hanna van der Werff

'De geboorte van mijn kinderen staat op plek nummer één. Een nieuw leven. Zo puur en toch al zoveel eigen karakter.' (Foto door Gemeente Waadhoeke)

Deze week is het de beurt aan Hanna van der Werff van SAM Waadhoeke.

Vertel eerst eens kort iets persoonlijks over jezelf
Ik woon samen met mijn vriend en onze twee kinderen. Ik ben psycholoog bij de GGZ Friesland in Franeker. Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar de verhalen van mensen en hoop zowel in mijn dagelijkse werk en als raadslid het verhaal of het vooruitzicht van mensen beter te maken.

Wat wil je graag realiseren voor Waadhoeke?
SAM hoopt de gemeente Waadhoeke samen met onze inwoners groener en socialer te maken. Ik richt mij vooral op: het sociale domein, zorg, uitkering, meedoen in de maatschappij en onder andere jeugdzorg. Zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn. In het bijzonder voor kinderen.
Een eerlijke kans om mee te werken in de maatschappij. Waar mogelijk zonder ondersteuning en waar nodig ondersteunt door gemeente en instanties. Naar mijn idee staan er nu te veel mensen aan de zijlijn. Ik gun deze mensen de ervaring van het meedoen. Sociale contacten, bezig zijn met hoofd of handen en een gevoel van voldoening aan het einde van de dag.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 15 mei 2018

Escher verrijst in Bildtse graanvelden

© Freelancer

In graanpercelen in het Bildt verrijzen deze zomer acht tekeningen die op het werk van kunstenaar Escher zijn geďnspireerd. Boeren en handelsbedrijven regelden samen met kunstenaars een reuzenrad. De burger kan zo het agrarische landschap vanuit de lucht bewonderen.

Vorige week hebben de kunstenaars de meetpunten voor het Landschapsproject 'Ode aan M.C. Escher op ’t Bildt' uitgezet. 'Nog even wachten tot het graan hoog genoeg is en dan gaan wel los met de tekeningen in graanakkers', stelt beeldend kunstenaar Henk Rusman uit Oudebildtzijl.

Met zijn initiatief wil hij het Bildt 'als bijzonder woon- en akkerbouwgebied centraal stellen en een ode brengen aan het artistieke werk van M.C.Escher.'

Bron: Nieuwe Oogst
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 15 mei 2018

Spinningmarathon aanschaf hulphond voor 13-jarige Stijn levert 2.438,65 euro op

Het Benefit Sponsor Spinning Marathon Team. (Foto door Tea Hof)

Een hulphond zou het leven van Stijn en dat van zijn ouders en twee zusjes een stuk makkelijker maken, maar omdat Stijn zo jong is wil de verzekering het niet vergoeden. Zijn zusje is met een groep vrienden nu een hulpactie begonnen om geld in te zamelen.

Weken van voorbereiding gingen vooraf aan dit zeer geslaagde evenement op woensdag 9 mei j.l. bij Benefit Lifestyle Club te Sint Annaparochie. Om 18:00 uur geeft Rietje Stienstra het startsein voor deze actie. Drie spinning instructeurs op het podium, CD’s vol spinning muziek, een handvol ventilatoren voor de nodige verkoeling en 20 deelnemers die er vol voor willen gaan.

Drie uur lang zweten, zwoegen, zware hellingen, zachte aanmoedigingen, zingen en alles wat maar nodig is om de deelnemers er doorheen te slepen. De sfeer zit er goed in en aan het einde van elk uur is er even tijd om te benen te strekken. Daarnaast staat er fruit, eten en drinken klaar. Opmerkelijk is dat de meeste deelnemers de volle drie uren achter elkaar fietsen (petje af). Iedereen draagt op zijn eigen manier bij aan dit evenement.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 14 mei 2018

Lian Boersma wil vlammen op NK Acrogym

Elf jaar is Lian Boersma uit Sint Jacobiparochie. Sinds haar vijfde doet ze aan topsport. Het begon met turnen, maar tegenwoordig is Lian actief in het spectaculair ogende acrogym.

Acrogym is een vorm van turnen zonder toestellen op de vloer. Acrogym beoefen je als tweetal, drietal of met vier. Acrogym is een oefening op instrumentale muziek. Balans en kracht zijn belangrijke onderdelen van de acrogymnastiek.

Boersma is twee jaar geleden begonnen met de sport: ,,Op mijn vijfde ging ik op turnen. De trainer daar vond dat ik meer kon. Hij gaf het advies in Heerenveen te gaan trainen.”

De jonge turnster traint vanaf haar vijfde twee tot drie keer per week in Sportstad Heerenveen. Topsport Noord zag Boersma in actie en lijfde het jonge talent in. De trainingsarbeid ging naar twintig uur in de week. Iedere dag na school reden moeder en dochter naar Heerenveen voor de training.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 14 mei 2018

Plat eindelijk baas in eigen dorp

Pieter Jan Plat heeft het winnende punt voor zijn partuur binnen geslagen. FOTO HENK JAN DIJKS

Na de zege in Tzummarum op Hemelvaartsdag, behoorde kaatser Pieter Jan Plat gisteren opnieuw tot het winnende partuur. Nota bene in Sint Annaparochie, waar hij opgroeide.

Terwijl hij luttele minuten na het beslissende punt een biertje van een van zijn vroegere dorpsgenoten in zijn handen gedrukt kreeg, herhaalde Pieter Jan Plat de vraag nog maar eens. "Of dit een superweek is?" Een slokje volgde, het antwoord ook. "Zeg dat wel. Donderdag winnen, zondag winnen. Prachtig."

De 29-jarige kaatser was gisteren in de vrije formatie met zijn maten Marten Bergsma en Jan Schurer in de finale te sterk voor het partuur van Auke Boomsma, Hendrik Bouwhuis en Laas Pieter van Straten: 5-5 6-6. Met ‘alles aan de hang’ besliste Bergsma de wedstrijd in Sint Anne en daarmee was de eerste thuiszege voor Plat een feit.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Westhoek, 12 mei 2018

Wie beschermt boerennatuur?

Als sloten worden gedempt, moeten de bestaande watergangen evenveel water kunnen bergen. Links: een oude sloot in Westhoek die binnenkort wordt gedempt. Rechts: een nieuwe, verbrede sloot. FOTO’S MARCEL VAN KAMMEN

Op een groot perceel in Westhoek wordt binnenkort 2 kilometer aan slootjes gedempt. Dat mag, de vergunningen liggen er. Maar wie houdt een oogje op de natuur? Niemand, lijkt het.

Hans Kaper vindt het krom. Als er een zwaluw nestelt in zijn boerenplaats aan de Oudebildtdijk mag hij, zeg maar, nog geen spijker in de muur slaan. De zoon van een buurvrouw moet voor zijn werk vaak bomen kappen, maar dat is zwaar verboden als er in het broedseizoen maar één vogelnest zit. Volkomen terecht hoor, vindt Kaper.

Maar op het stuk land pal achter zijnhuis, volgens Kaper tussende 40 en 50 hectare groot, mag hartje lente een halve hectare aan slootjes worden gedempt. Kikkers, eenden of karekieten moeten maar zien of ze een veilig heenkomen vinden. De rietkragen verdwijnen straks.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Vrouwenparochie, 12 mei 2018

Garnalenschub krijgt bij poters tweede kans

Wiebe Postma bij het proefveldje aan de Oudebildtdijk. Hier wordt de grond behandeld met chitine uit garnalen. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Hij deed 25 jaar geleden veelbelovende proeven met garnalenschubben als gewasbeschermer in de pootaardappelteelt. Toch stierf het project een zachte dood. Nu krijgt Wiebe Postma uit Vrouwenparochie een tweede kans.

Hij was boer in Arum, zette nadien een landbouwmachine-importbedrijf op en handelde met zijn Postma Trading ook in allerlei agrarische producten. Zoals Cai Pan Uiermint dat de uier en spenen van een koe beschermt. Op een dag belde Heiploeg met de vraag of het middel ook te gebruiken was voor garnalenpelsters ter bescherming van hun handen.

Postma raadde dat af, maar hettelefoontje leidde er wel toe dat hij in contact kwam met uitvinder Geert Jan Zanstra uit Dearsum, die chitineonderzoek deed voor de garnalengigant uit Zoutkamp. Heiploeg wilde namelijk deze stof in garnalenschubben tot meerwaarde brengen. Chitine komt veelvuldig voor in de natuur, maar is vooral goed te isoleren uit de pantsers van garnalen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 12 mei 2018

TanQyou tankstation Sint Annaparochie geopend

Het TanQyou tankstation aan de Stadhoudersweg 30a in Sint Annaparochie. (Foto door TanQyou)

Het TanQyou tankstation aan de Stadhoudersweg 30a in Sint Annaparochie is geopend.

De formule van het Friese bedrijf draait om persoonlijke klantbenadering bij een onbemande pomp en door te tanken kunnen vaste bezoekers mooie prijzen winnen.

TanQyou is een onbemande tankstation formule die ernaar zegt te streven om tanken leuker en persoonlijker te maken, ondanks dat er geen personeel achter de kassa staat. Dat gebeurt door de inzet van digitale hulpmiddelen zoals een app en een persoonlijk My TanQyou account.

"Met een My TanQyou account profiteert de klant van verschillende hulpmiddelen en acties. Zo wordt iedere klant met een account herkend en begroet wanneer hij of zij aan komt rijden, telt iedere liter automatisch mee als lot voor de periodieke prijzenpot en wordt er een brandstofadministratie bijgehouden zonder dat de klant daarvoor iets moet doen.”

Bron: Franeker Courant

Westhoek/Nij Altoenae, 12 mei 2018

Politie deelt 8 bonnen uit op de Oudebildtdijk

Op donderdag 10 mei heeft team Verkeer van politie Noord-Nederland gecontroleerd in Westhoek en Nij Altenoea. Dit naar aanleiding van een aantal klachten over te hard rijdend verkeer op deze plaatsen.

In Westhoek werd gecontroleerd op een weg waar een maximum snelheid van 30 km/u geldt. Hier werden 4 bestuurders een proces verbaal aangezegd, zij reden hier 60 km/u, 66 km/u, 69 km/u en 77 km/u (!!)

In Nij Altenoea werd gecontroleerd op een weg waar een maximum snelheid van 60 km/u geldt. Op deze weg werden 2 bestuurders bekeurd: een bestuurder reed 101 km/u en een bestuurder reed maar liefst 113 km/u! Van de 6 bekeurde bestuurders waren er 5 lokale bewoners.

Bron: Politie Noordwest Fryslân

Sint Annaparochie, 9 mei 2018

De botsauto's

Veel sport, spel en muziek op Stannemet

We schreven het vorig jaar al: in het begin van de lente voelt iedere Stannebuurtster de kermiskriebel in de buik! Gelukkig is het al weer bijna zo ver. De Stannemet is dit jaar van vrijdag 11 mei t/m dinsdag 15 mei, in verband met de pinksterdagen een week eerder dan gebruikelijk. De kermiscommissie start rond november al met de eerste voorbereidingen en ook dit jaar is het weer gelukt een mooi programma samen te stellen.

Op het parkeerterrein van de Waaie komt weer een groot lunapark met diverse attracties waaronder uiteraard de botsauto’s en de zweefmolen. Het zal passen en meten worden maar dit jaar komen er zelfs twee nieuwe attracties bij. De kermis start vrijdagmiddag vanaf 14.00 uur en is de gehele Stannemet ’s middags en ’s avonds open, op dinsdag al vanaf 10.00 uur.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 9 mei 2018

Speeltuin Hoogpad verplaatst en vernieuwd

Bij de foto: De huidige speeltuin bij het Hoogpad.

De speeltuin bij het Hoogpad in St.-Annaparochie wordt verplaatst. De nieuwe locatie wordt de hoek van het Hoogpad en de Keeg, en er komen verschillende nieuwe speeltoestellen te staan. Gemeente Waadhoeke wil € 15.302 uittrekken voor de verhuizing van de speeltuin.

Plaatselijk Belang St.-Annaparochie had hiervoor een aanvraag bij de gemeente ingediend. De totale kosten van het project bedragen zo’n € 32.000. Wonen Noordwest Friesland draagt € 6000 bij aan het plan, en er zou ruim € 5000 zijn toegezegd uit fondsen. Door zelfwerkzaamheden van Plaatselijk Belang en de bewoners kan het project bekostigd worden.

De speeltuin aan het Hoogpad is volgens Plaatselijk Belang door zijn ligging praktisch onvindbaar. De speeltoestellen zijn verouderd en verroest. Daarnaast wordt de plek omsloten door woningen. Op de nieuwe plek, zo wordt verwacht, zullen meer kinderen naar hartenlust kunnen spelen. Naast speeltuin moet het ook een ontmoetingsplek voor omwonenden worden. Zo komt er een picknicktafel, die gemaakt wordt door leerlingen van Campus Middelsee.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 9 mei 2018

Doden herdacht in St.-Jacob

Foto De Bildtse Post

Vrijdag 4 mei werd in het hele land stilgestaan bij verzet en de verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog, het thema dit jaar van de Nationale Dodenherdenking. In St.-Jacobiparochie werd zoals gebruikelijk verzameld bij het oorlogsmonument. Leerlingen van de Fierljepper lazen gedichten voor en legden bloemen bij de elf graven van oorlogsslachtoffers op de begraafplaats van het dorp.

Wethouder Jan Dijkstra was aanwezig in St.-Jacob. Hij memoreerde hoe de elf bij St.-Jacob aan hun einde waren gekomen: ”Saterdag 27 desimber 1941 stegen fijf militęren fan in de twintig op fan de flygbasis in ’t Ingelse Leeming. Bij infâlende donkerens setten de mannen koers na nazi-Dútsland.

Hur flygtúgbommen beraikten Düsseldorf niet. Om acht uur hine worde hur toestel delskoaten deur ’n Dútse nachtjager. In de buurt fan St.-Jabik stortte ’t even later del. Een fan de mannen worde krijgsgefangen nommen. Hij overleefde de oorlog. De andere fier insittenden kwammen om ’t leven. Met nag fijf búttenlânse oorlogsslachtoffers en twee tidens de oorlog omkommen Bildtse mannen ruste sij op ’t hôf fan St.-Jabik.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 9 mei 2018

Bildtse akkerbouwer verbouwt 50 tinten groen

Piet Hoekstra is iedere dag op het gewassenveld aanwezig. Foto: Mijno van Dijk © Mijno van Dijk

Akkerbouwer Piet Hoekstra uit Sint Jacobiparochie heeft op een perceel langs de Oudebildtdijk het gewassenveld '50 tinten groen' aangelegd. Door het laten zien van onder andere uien, koolraap, witlof, emmertarwe en boekweit wil hij de consument ervan bewust maken dat voedsel niet van ver hoeft te komen.

Tijdens het loonwerk in groenten en zaden is de liefde voor zaden ontstaan, vertelt het bestuurslid van Stichting Bildste Aardappelweken in het chalet op het veld.

'Het is elke keer weer een wonder hoe de plant zich ontwikkelt tot een zaadje, een vrucht produceert voor het eigen nageslacht. Die vrucht is onmisbaar voor ons als mens en de dieren', geeft hij in het boekje '50 tinten groen' aan dat hij heeft geschreven. Daarin staat informatie over de 56 gewassen die de afgelopen 500 jaar op 't Bildt zijn geteeld. Hij liet 4.000 exemplaren drukken.

Bron: Nieuwe Oogst
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 8 mei 2018

Scholieren uit groep acht van basisscholen CBO Noardwest Fryslân op pelgrimstocht

Foto Franeker Courant

Leerlingen uit groep van derdtien basisscholen van basisscholen van CBO Noardwest Fryslân gaan vanuit de Groate Kerk, het begin van de Friese pelgrimsroute Jabikspaad naar Santiago de Compostel, in Sint Jacobiparochie op een pelgrimstocht door de regio.

Dat doen zij In groepjes van drie of vier personen onder begeleiding van een ervaren pelgrim. In totaal lopen de kinderen ongeveer 7,5 kilometer. Onderweg praten zij met elkaar en met de begeleider. Daarbij staan levensvragen centraal.

De scholen starten dinsdag 15 mei met ‘Pelgrimeren voor de jeugd’. Groep acht van de Prins Johan Friso school uit Harlingen begint dan aan hun tocht. Andere scholen volgen tot de zomervakantie. Daarnaast is er bijbehorend lesmateriaal. Dat is ontwikkeld door vierdejaars studenten PABO van Stenden/NHL.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 8 mei 2018

Spinningmarathon in Sint Annaparochie om geld in te zamelen voor aanschaf hulphond voor 13-jarige Stijn

Toen Stijn 7 jaar was werd hij door een mug gestoken. Daardoor liep hij een ernstige virusinfectie op. (Foto Facebook)

Voor de 13-jarige Stijn uit Marrum wordt woensdag 9 mei vanaf 18.00 uur een sponsor spinningmarathon gehouden door de Benefit Lifestyle Club uit Sint Annaparochie. Alle fietsen zijn gereserveerd.

Toen Stijn een gezonde jongen van 7 jaar oud was, werd hij door een mug gestoken. Daardoor liep hij een virusinfectie op, waardoor hij levensbedreigend ziek is geweest.

Dat leidde tot een zware hersenbeschadiging en blijvende zware epilepsie. Hij heeft nu een hulphond nodig. Die is echter duur en wordt in zijn geval niet vergoed, omdat hij nog zo jong is.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

St.-Anna, 3 mei 2018

Attentiestenen leiden wandelaar langs historie St.-Anna

Bij de foto: Aldert Cuperus (l.) en Leendert Ferwerda onthullen de attentiesteen in de stoep bij Plat voor. Op het omslagbord waren afbeelding van alle zestien stenen te zien. (foto: Jan Bonefaas)

Met de onthulling van een attentiesteen over de geschiedenis van het pand van firma Plat - het voormalig Ons Huis - werd op Koningsdag het historisch project met bijbehorende dorpswandeling door St.-Anna onthuld. De zestien stenen leiden de wandelaar langs de geschiedenis van het dorp.

“Froeger sâg ’t d’r hier dos heel âns út!” Mevrouw Reitsma loopt met rollator langs de winkel van Plat, in de Van Harenstraat. “In 1946 hewwe wij ôns brulloft hier fierd! D’r is ’n prot ferânderd hoor.” Dat is het zeker. En dat moet ook. “’n Dorp dat niet op tiid fernijt / Merkt gau dat elkeneen ’t mijt / Stilstaan betekent achterútgang”, zo haalde Aldert Cuperus de Bildtse Revú treffend aan.

Maar om de geschiedenis van het dorp en haar markante gebouwen levend te houden, kwamen Plaatselijk Belang St.-Anna en Bildts Aigene op de proppen met zestien zogenaamde attentiestenen: stoeptegels die iets vertellen over de gebouwen en hun functie van weleer.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 3 mei 2018

Finn. FOTO RENÉ TWEEHUYSEN

Portret Tweehuysen in Portrait Gallery Londen

René Tweehuysen uit Oude Bildtzijl is doorgedrongen tot de laatste 48 deelnemers aan de BP Portrait Award.

Een portret van Tweehuysens zoon Finn komt te hangen in de National Portrait Gallery in Londen. De BP Portrait Award geldt als de meest prestigieuze portretschildercompetitie ter wereld. Alleen de allerbeste portretschilders halen de strenge selectie.

René Tweehuysen deed dit jaar voor de derde keer mee. In de eerste ronde werden de portretten als digitale inzendingen beoordeeld. Uit 2667 inzendingen uit 88 landen ging zijn portret Finn door naar de volgende ronde, evenals 214 andere schilderijen. "Toen moest ik het werk zelf opsturen."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint-Jabik, 2 maaie 2018

Sluting teäterkafee De Oosthoek is mei pine yn it hert

It doek is fallen foar De Oosthoek yn Sint-Jabik - Foto: Google Street View

Mei pine yn it hert hawwe de eigeners besletten op te hâlden mei teäterkafee De Oosthoek oan de Aldebiltdyk. De lampen binne al fan it plafond helle, de stuollen oan de kant skood, de teätertechnyk is der ek al út - it beslút stiet fęst. Jierrenlang siet it lytse teäter mei 65 sitplakken samar fol. Bekende Nederlânske artysten as Maarten van Rossem, Wim Daniëls, dichter Jean Pierre Rawie en it duo Joop en Jessica kamen nei Sint-Jabik ta.

Mar dit jier sit de klad der yn, der wurde gewoan te min kaarten ferkocht. En dat hat te krijen mei it grutte teäteroanbod yn de omjouwing, fertelt teäter-organisator Hans Hoitsma. Yn it ramt fan Kulturele Haadstęd is der safolle te dwaan dit jier, dat it publyk no kiest foar oare aktiviteiten. It teäter dęrom in jier stillizze kin net samar, seit Hoitsma, dan binne jo it fęste publyk ek kwyt. Dus dęrom ha se der foar keazen om it teäterkafee fuortendaliks te sluten.

De foarstellingen dy't al boekt wiene foar dit jier, geane net troch. De Oosthoek bliuwt noch wol bestean. It kafee wurdt faak ôfhierd foar feesten en partijen.

Bron: Omrop Fryslân

Hallum / Sint Annaparochie, 1 mei 2018

Vrees om verbod insectenbestrijders

Teun de Jong

Akkerbouwers vrezen en hekelen het verbod op een aantal bestrijdingsmiddelen die gewassen beschermen tegen insecten. "De risico’s worden wel heel makkelijk afgewenteld op de telers."

Tineke de Vries, boerin in Hallum en akkerbouwvoorzitter van LTO Noord regio Noord, is zeer teleurgesteld. Teleurgesteld omdat landbouwminister Carola Schouten (ChristenUnie) het besluit heeft gesteund en omdat de risico’s van dit besluit worden afgewenteld op de boer. "Wij kunnen de dupe worden van misoogsten."

De Vries vindt het verbod ook onnodig: bijen voelen zich helemaal niet aangetrokken tot bieten en aardappelplanten die niet of maar kort bloeien. Teun de Jong uit Sint Annaparochie, voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, beaamt dit. Hij hekelt het feit dat besluitvorming in Europa tegenwoordig zo vaak wordt gepolitiseerd. "Breed gedeeld wetenschappelijk onderzoek doet er blijkbaar steeds minder toe."

De Jong van de Akkerbouwvakbond eist nu ook een gelijk speelveld. Hij wil dat Europa dezelfde normen gaat hanteren voor de exporteurs naar de Europese Unie. "Het kan natuurlijk niet zo zijn dat Oekraine, dat geen neonicsverbod kent, suiker op de Europese markt kan brengen."

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 1 mei 2018

Laas Douma

PvdA Fryslân viert 1 mei met Waadhoeke

De PvdA gewest Fryslân organiseert vanavond samen met de PvdA afdeling Waadhoeke een 1 meiviering in de Grote Kerk in Sint Jacobiparochie.

Het thema van de avond is flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Voorzitter Laas Douma van de afdeling Waadhoeke blikt kort terug op de historie van de viering van de Dag van de Arbeid. De bezoekers gaan vervolgens op interactieve wijze aan de slag met het onderwerp.

De afdelingen Fryske Marren en Heerenveen houden eigen bijeenkomsten.

Bron: Leeuwarder Courant

Weidum, 30 april 2018

Fitte Taeke Triemstra start sterk

Taeke Triemstra liet zich meteen zien in Weidum en had geen last van fysieke ongemakken. FOTO HENK JAN DIJKS

Terwijl nogal wat kaatsers geblesseerd afzegden of uitvielen, startte routinier Taeke Triemstra (35) in Weidum okselfris en in vorm aan het nieuwe kaatsseizoen.

Met zijn maten Bauke Triemstra en Renze Pieter Hiemstra schreef hij gisteren de 67ste editie van de Bangmapartij op zijn naam. In een reprise van de finale van vorig jaar wonnen de Sintjabuurtsters in de spannende eindstrijd met 5-4 en 6-4 van Leeuwarden, dat kaatste met Hans Wassenaar, Jouke Bosje (ingevallenvoor de geblesseerd uitgevallen Hillebrand Visser) en Feiko Broersma.

Voor Taeke Triemstra was het een mooie seizoensopening. Hij liet zien dat het met zijn vorm én fitheid wel goed zit. De voorinse was gisteren gjin bal fertroud. "t gong knap, ik ha in soad boppeslein", zo zei hij over zijn eigen optreden.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>      link Henk Bootsma maakte foto’s in Weidum >>      link Zie ook dossier Taeke Triemstra >>

Sint Annaparochie, 29 april 2018

Bildtkers Leendert Ferwerda en Aldert Cuperus onthullen eerste attentiesteen in Sint Annaparochie

Foto: Jitske Dankert

De Bildtkers Leendert Ferwerda en Aldert Cuperus hebben de eerste van zestien attentiestenen onthuld in Sint Annaparochie. Dat gebeurde op Koningsdag voor de winkel van de firma Plat in de Van Harenstraat.

De attentiestenen zijn een initiatief van Plaatselijk Belang en Bildts Aigene en markeren een historische wandelroute met de attentiestenen en andere noemenswaardige plaatsen in Sint Annaparochie.

De onthulling trok veel bekijks. Naast de genodigden bleven er veel mensen staan voordat ze de Vrijmarkt bezochten. Zij zagen dat Ferwerda en Cuperus ook het eerste exemplaar overhandigd kregen van een boekje waarin alle informatie over de attentiestenen en andere markante plaatsen van het dorp staat.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel en meer foto's >>

Westhoek, 28 april 2018

Spunta’s poten in Friese Westhoek

Vader Thijs Houtsma rijdt op de tweerijige Structural-pootmachine.

Maatschap Houtsma in de Friese Westhoek poot Spunta’s op een perceel bij Sint Jacobiparochie (FR). De akkerbouwers telen in totaal 27 hectare pootgoed.

De maatschap poot hier Spunta’s in de klasse S. Ze vermeerderen hun eigen pootgoed vanuit de teelt van miniknollen. Tijdens het poten wordt vloeibare fosfaat toegevoegd.

De maatschap is afgelopen weekeinde al begonnen met poten en ook op zondag ging het werk door. ‘Het was toen mooi weer, je moet de kansen grijpen als ze er zijn’, zegt zoon Melvin Houtsma. Later deze week viel er weer neerslag, waardoor het poten tijdelijk gestaakt moest worden.

Het poten kwam dit jaar later op gang, door het late voorjaar lopen ze ongeveer twee weken achter op 'normaal'.

Bron: Akkerwijzer

Sint Annaparochie, 27 april 2018

Op de knieën voor historie Sint Anne

Jelke de Jager met de nog ontbrekende tegel van het station. Rechts Wim Koopmans met voor hem een attentiesteen in de stoep. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

Sint Annaparochie heeft het afscheidscadeau van de gemeente het Bildt klaar. Vandaag worden zestien attentiestenen onthuld. Je moet er even voor door de knieën, maar dan heb je ook wat.

Verspreid door Sint Annaparochie leidt vanaf vandaag een wandelroute langs zestien zogeheten attentiestenen. De betontegels zijn in de stoepen gelegd en bevatten oude foto’s plus een korte tekst.

Ze markeren punten waar beeldbepaldende gebouwen hebben gestaan die zijn afgebroken of waar panden sterk veranderd zijn.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Nij Altoenae, 26 april 2018

(foto: Ruurd Walinga)

In ouderwetse kledij naar kerk Nij Altoenae

De heren driedelig gekleed, soms met zakhorloge en natuurlijk een hoed. De dames in lange rok en eveneens een hoofddeksel. Nij Altoenae ging zondag 100 jaar terug in de tijd.

In de boerenschuur van Dirk en Luciene Zwart werd - wegens het 100-jarig bestaan van de Kerk tussen de Dijken - een kerkdienst gehouden zoals dat een eeuw geleden ook ging.

De kerkgangers waren er keurig op gekleed. Voorganger van de speciale dienst was Ruurd Walinga (rechts).

Bron: De Bildtse Post

Oudebildtzijl, 26 april 2018

(foto: Jan Bonefaas)

Ouwe-Syl weer bij de tijd

Twee maanden geleden werd het uurwerk van de Julianakerk en het hangwerk van de klok door fa. Vellema Hallum opgehaald voor revisie en modernisering.

Vorige week is alles weer teruggeplaatst.

Dankzij financiële bijdragen van o.a. Dorpsbelang Ouwe-Syl, stichting DBF en stichting Aerden Plaats is Oudebildtzijl nu weer helemaal bij de tijd.

Bron: De Bildtse Post

Vrouwenparochie, 26 april 2018

'Boerderijbewijs' voor kleuters CBS Mooitaki

CBS Mooitaki

De kleuters van CBS Mooitaki hebben woensdag kennisgemaakt met het leven op een boerderij. Dat deden zij tijdens een excursie bij de boerderij van de familie Van der Meer in Vrouwenparochie.

Eerst ontdekten de kinderen al spelend wat er zoal op een boerderij te zien is. Maar ondertussen moesten er ook vragen beantwoord worden.

Moeilijk hoor! Maar omdat de kids op school goed opgelet hadden, wisten ze bijna alle vragen goed te beantwoorden. Daarom kreeg een ieder een heus ‘boerderijbewijs’.

Tot slot was er nog een heerlijke picknicklunch tussen de koeien en de kalfjes. Een hele ervaring rijker gingen de kinderen terug naar school.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 26 april 2018

Femke de Vries maakt bij eindexamen prachtig beeld over reis van haar moeder naar de Filippijnen

De 16-jarige Femke de Vries uit Beetgumermolen toonde zich van haar meest creatiev kant tijdens het examen beeldende vakken.

De leerlinge theoretische leerweg, sector zorg en welzijn van de CSG Ulbe van Houten maakte binnen twaalf uur rondom het thema ‘De stad’ een prachtig beeld dat haar deed denken aan de reis van haar moeder naar Manilla op de Filippijnen en haar verhalen over de sloppenwijk Tondo in het Aziatische land.

Net zoals de sloppenwijken worden gemaakt van restspullen, ging ook de scholiere aan de slag met resthout en blikjes.

Bron: Franeker Courant

Leeuwarden, 26 april 2018

Drie meiden csg Ulbe van Houten winnen LC Toptalent

Alleen maar vrouwelijke winnaars: Babette van Veldhuizen en Marit Kuijer; daarnaast Moniek Soepboer en Maaike Wijma en helemaal rechts Alinda de Jager, Amarens van der Weerdt en Marit Stoffers. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

Met ogenschijnlijk groot gemak presenteerden scholieren van vmbo, havo en vwo zich gisteravond tijdens de finale van LC Toptalent.

Onderzoek naar depressiviteit onder scholieren, naar de mogelijkheid om zout in brood te vervangen door champignonpoeder en naar de vraag of de invoering van een bepaalde test het aantal mensen met het Syndroom van Down uiteindelijk zal decimeren werd beloond door de jury. De winnaars kregen allemaal een cheque van 333 euro.

Alinda de Jager, Amarens van der Weerdt en Marit Stoffers concludeerden dat scholen meer moeten doen om depressiviteit onder jongeren te signaleren en aan te pakken. De drie vmbo’ers van csg Ulbe van Houten in Sint Annaparochie wonnen de prijs voor het beste sectorwerkstuk van Friesland.

Bron: Leeuwarder Courant

Menaam, 23 april 2018

Inwoners van de gemeente weten heel goed wat ze willen

Eigen foto

Deze week is het woord aan Esther Keizer van het CDA. Keizer vertelt:
"Ik ben opgegroeid op het Bildt in St. Annaparochie. Na wat omzwervingen in het buitenland en de Randstad nu sinds 9 jaar woonachtig in Menaam. Hier woon ik met veel plezier samen met man Haije en onze kinderen Thijs, Tesse en Tiemen Haije. Naast de politiek werk ik bij het Friesland College als (Team)coach/docent bij Zakelijke Dienstverlening. In mijn spaarzame vrije tijd ben ik graag op pad met mijn gezin en word ik erg blij van het lezen van een goed boek."

Wat wil je graag realiseren voor Waadhoeke?
"Aansluitend op de verkiezingen ben ik betrokken geweest bij de collegevorming en het maken van het coalitieakkoord. Voor mij was dit een hele mooie start van het werken aan een visie voor onze prachtige gemeente. Samen met onze fractie wil ik mij dan ook inzetten de benoemde doelen van het coalitieakkoord, zoals bv. goed onderwijs in de dorpen behouden, een sterk cultureel aanbod, investeren in de economie van onze gemeente en deze toeristisch op de kaart zetten".

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint-Jabik, 21 april 2018

Byld út de fideo

Alde gewaaksen op It Bilt

Oan de Aldebiltdyk by Sint-Jabik is freed it evenemint 'Gewaaksefjild' úteinset. Op trije bunder lân binne dęr fyftich gewaaksen plante dy't ea diel útmakken fan de lânbou op It Bilt. Yn it midden is mei tulpen it logo fan Kulturele Haadstęd oanlein.

Doel fan it evenemint is om de minsken sjen te litten dat ús iten eins allegearre wol tichteby ferboud wurde kin en dat we der net de hiele wrâld mei oer hoege te slepen.

Oant ein septimber kinne minsken der hinne te sjen.

Bron: Omrop Fryslân
link Hier de video >>

Sint Jacobiparochie, 21 april 2018

Gewassenveld op het Bildt met boodschap

Het gewassenveld aan de Oudebildtdijk. In het midden de tulpen die het logo vormen van LF2018. FOTO NIELS WESTRA

Net als in 2005 is er ook dit jaar weer een veld met gewassen die Bildtse boeren telen of ooit geteeld hebben. Een verschil: er staan ook gewassen die boeren mogelijk gaan verbouwen.

Het gewassenveld van de Stichting Bildtse Aardappelweken ligt wederom aan de Oudebildtdijk op hetland van Piet Hoekstra uit Sint Jacobiparochie. Vormde dertien jaar geleden het 500-jarig bestaan van het Bildt de aanleiding, dit jaar is dat culturele hoofdstad LF2018, de happening waar ‘Aardappelweken’ nauw bij betrokken is.

Het gewassenveld heet ‘50 tinten groen’ met een kwinkslag naar het veelbesproken boek Vijftig tinten grijs. Eigenlijk had het veld ‘58 tinten groen’ moeten heten, want datis het totale aantal gewassen op de demonstratie-akker. Hoekstra heeft stad en land afgereisd om al het zaad en de knolletjes te bemachtigen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Ouwe-Syl, 19 april 2018

Mooie Palen noadige mînsen út op 't Bildt

Foto: LC

An de Monnikebildtdyk bij Ouwe-Syl is frijdegoverdâg de eerste fan tien nije 'Mooie Palen' ontbloat. De palen komme op alle infalsdiken naar ’t Bildt toe te staan, en geve ’t oorspronklike Bildtse grônd- (en taal-)gebied an.

Fan 1650 ant 1795 stonnen om ’t Bildt hinne ok Mooie Palen, om ’t jachtgebied fan de stahouwer an te geven. Aldert Cuperus bedocht, naar anlaiding fan de herindeling, dat d’r nou weer Mooie Palen komme kinne bij de infalsdiken naar ’t Bildt. Een fan de leste beslútten fan de ouwe gemeente ’t Bildt waar om der sinten foor beskikber te stellen. Oud-burgemeester Gerrit Krol waar ok bij de onthulling anwezig.

Wethouder Jan Dijkstra (FNP) fersorgde tegaar met Cuperus de ontbloating fan de palen. ”Soa blyft ’t Bildt letterlik sichtber, ok in de nije gemeente,” saai Dijkstra. ”Niet elkeneen waar even wiis met de herindeling, maar ’t waar ’n demokratys beslút. Dat motte je akseptere. Maar ok as gemeente Waadhoeke - of Waddenhoek, soa’t de Bilkerts sęge - wille wij sien late dat ’t Bildt nag folop bestaat.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 19 april 2018

Opening gewassenveld '50 tinten groen' Ouwe-Dyk

Oude rassen, vergeten groenten en nieuwe rassen. Op het gewassenveld met de titel '50 tinten groen' wordt de diversiteit van de landbouw op het Bildt tot wasdom gebracht. Het gewassenveld bij Oudebildtdijk 749 is een project van Stichting De Bildtse Aardappelweken (BAW) en is onderdeel van Leeuwarden/Fryslân 2018, en wordt vrijdagmiddag om 13.30 uur geopend.

Vanaf 13.30 uur is er een gevarieerd programma, waarbij gedeputeerde Johannes Kramer de openingshandeling verricht in samenwerking met leerlingen van het Friesland College. Ook worden dan de prijswinnaars bekend gemaakt van de namenwedstrijd voor het aardappelechtpaar uit het logo van Potatoes Go Wild.

Er wordt een rondleiding gehouden over het gewassenveld en tot slot kan genoten worden van een verrassend authentiek Bildts oogstproduct. Het Gewassenveld 50 tinten groen hoort bij het project Potatoes go Wild, georganiseerd door Stichting De Bildtse Aardappelweken en is onderdeel van het hoofdprogramma van Leeuwarden/Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Het programma met activiteiten van Potatoes go Wild duurt tot 6 januari 2019.

Bron: De Bildtse Post

Eenrum, 19 april 2018

Loterijhuis Oudebildtzijl krijgt navolging

Foto: LC

Het Groningse VV Eenrum gaat dezelfde uitdaging aan als VV Ouwe Syl vorig jaar. De voetbalvereniging verloot een huis om daarmee opbrengst voor de club te genereren.

Oudebildtzijl was in 2017 het eerste dorp in Nederland met een legale huizenloterij. De voetballers hielden er meer dan 350.000 euro aan over.

Om het verhaal achter dit financiële succes te achterhalen, maakte Een Vandaag een reportage in Oudebildtzijl die donderdagavond (Een Vandaag, 18.15 uur, NPO1) uitgezonden wordt. Winnares Sanne Verhoef uit Arnhem woont inmiddels naar volle tevredenheid in haar gewonnen woning.

Bron: Leeuwarder Courant

Antwerpen, 19 april 2018

Lian Boersma en Amber Bosma achtste op wereldkampioenschap acrogym in Antwerpen

(Foto Martine Hooijenga-Le Duc)

Lian Boersma uit Sint Jacobiparochie en Amber Bosma zijn in de finale achtste geworden in de categorie junioren tot en met 18 jaar tijdens de wereldkampioenschappen acrogym in Antwerpen.

Het duo toonde op het WK een balansoefening neer die door de jury bijzonder werd genoemd, omdat deze technisch de op een na hoogste score van de wereld kreeg. Bij acrogym bestaat een score uit een artistiek en een technisch gedeelte. Alleen het Russische team scoorde hoger.

Boersma en Bosma toonden zich diktevreden dat zij zo dichtbij Rusland zaten qua score voor het technische gedeelte, omdat Rusland de bakermat is van acrogym. Nadat eveneens een goede tempo-oefening volgde met salto’s plaatste het acroduo zich voor de WK-finale. De combinatie-oefening leverde uiteindelijk de achtste plek op.

Bron: Franeker Courant

Oudebildtzijl, 18 april 2018

Verloting huis in Eén Vandaag

Afgelopen dinsdag heeft een cameraploeg in opdracht van het televisieprogramma Eén Vandaag opnames gemaakt op Ouwe-Syl. Het item (donderdag 19 april om 18.15 uur te zien op NPO1), gaat over het unieke idee van VV Ouwe Syl om geld voor de club te genereren.

De verloting van een huis krijgt navolging, zo blijkt. Het Groningse VV Eenrum heeft de succesformule van de Bildtse club gekopieerd en hoopt daarmee ook de nodige euro's bij te kunnen schrijven.

Voor Een Vandaag reden om het verhaal achter het financiële succes te achterhalen.

Bron: ouwe-syl.nl

Zwarte Haan, 18 april 2018

Trekkende vis in beeld gebracht

Jeroen Huisman, Siebold Krol en Jan Roelsma (v.l.n.r.) bekijken hoeveel vis er in het net zat. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Het project om bij Zwarte Haan vismigratie op gang te brengen, werkt. Maar er is geen mens die er wat van ziet. Daar is wat op gevonden, met een camera in de ondergrondse buis.

Het wemelt en wriemelt van de glasaaltjes in het door Siebold Krol opgehaalde net. De rayonbeheerder van Wetterskip Fryslân heeft bij het H.G. Miedemagemaal bij Zwarte Haan twintig uren eerder het net uitgezet in het bassin achter de buis waar de vis door naar binnen trekt.

Nu bewondert hij samen met Jan Roelsma, coördinator waterkwaliteit bij het waterschap, en onderzoeker Jeroen Huisman van Van Hall Larenstein de buit. Dikke palingen, stekelbaarsjes, spierinkjes, baarzen. Maar vooral glasaaltjes. Duizenden van die doorzichtige wurmpjes van een centimeter of 5 lang.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint-Jabik, 17 april 2018

Tenei net nei Súd-Amearika foar soaja, mar nei It Bilt

Piet Hoekstra by it fjild - Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

It Bilt is dalik miskien wol 'the place to be' foar de echte foodies (oftewol leafhawwers fan iten). Emmertarwe, soja of raketblad; it binne samar wat gewaaksen dy't dit jier op in spesjaal fjild op It Bilt ferboud wurde sille.

De gewaaksen binne űnderdiel fan it evenemint 'Gewassenveld' oan de Aldebildtdyk by Sint-Jabik it. Op trije bunder lân binne dęr op it lân fan boer Piet Hoekstra fyftich gewaaksen plante dy't ea diel útmakken fan de ikkerbou op It Bilt. It giet dan om ierappelrassen, sied, rau iten en nôt.

Yn it midden is in fjild fan tulpen oanlein yn de foarm en de kleuren fan it logo fan Kulturele Haadstęd. Fan 20 april ôf oant en mei septimber kinne minsken derhinne te sjen. Doel fan it evenemint is om de minsken sjen te litten dat ús iten eins allegearre wol tichtby ferboud wurde kin en dat we der net de hiele wrâld mei oer hoege te slepen. De offisjele start fan it evenemint is takom freed mei deputearre Johannes Kramer.

Bron: Omrop Fryslân

Menaam, 16 april 2018

Quadrijder(63) overleden na eenzijdig ongeval

Foto: Leeuwarder Courant

Een 63-jarige man uit Sint Jacobiparochie is maandag aan het einde van de middag overleden bij een eenzijdig ongeval met een quad.

Het ongeval gebeurde op het Fjouwerhus tussen Menaam en Bitgum. Door een nog onbekende oorzaak is de persoon met quad in de sloot terecht gekomen. De hulpdiensten waren snel ter plaatse maar konden niks meer betekenen. De gealarmeerde traumaheli uit Amsterdam werd onderweg afgemeld.

De verkeersongevallen analyse doet onderzoek naar het ongeval. Tijdens de afhandeling van het ongeval was de gehele weg afgezet.

Bron: 112 Fryslân

Eindhoven, 16 april 2018

Zandringa bereikt EK

Kinge Zandringa plaatste zich gisteren op de 100 meter vlinderslag voor het EK. FOTO LC

Kinge Zandringa heeft haar progressie gisteren van een voorlopig kroontje voorzien. De zwemster uit Sint Annaparochie plaatste zich voor het EK.

Op de derde dag van de Swim Cup in Eindhoven zwom Kinge Zandringa op de 100 meter vlinderslag naar 58,93 seconden. Dat was slechts 0,01 boven haar persoonlijk record, maar voldoende om zich voor de eerste keer in haar loopbaan te kwalificeren voor het EK. De limiet voor die titelstrijd (inaugustus in het Schotse Glasgow) staat op 59,04.

Vorige week kwam Zandringa – opgeleid in Leeuwarden en via Drachten geselecteerd voor het nationaal trainingscentrum in Amsterdam – in Den Haag tot 59,24. Daarmee troefde ze Ranomi Kromowidjojo af. In aanloop naar de race in Eindhoven blaakte de negentienjarige Zandringa van vertrouwen. "Het is zeker niet simpel, maar ik weet dat ik het kan", zei ze.

Bron: Leeuwarder Courant

Amsterdam, 14 april 2018

Kinge Zandringa: vlinders in de buik van de vlinderslag

Kinge Zandringa trainend op de geliefde vlinderslag bij het nationaal trainingscentrum in Amsterdam. FOTO JKBEELD

Onvoorwaardelijk is de liefde die zwemster Kinge Zandringa koestert voor de vlinderslag. Morgen hoopt het ontbolsterende talent uit Sint Annaparochie zich te plaatsen voor het EK.

Absoluut! De vraag is nauwelijks gesteld of Kinge Zandringa (19) geeft het antwoord. Als ze morgen tijdens de Swim Cup in Eindhoven met dezelfde snelheid reageert op het startschot, is het eerste deel van haar missie al geslaagd.

Absoluut! Dat antwoord volgt op de vraag of de vlinderslag het favoriete onderdeel is van Kinge Zandringa, die in het nationaal trainingscentrum (NTC) in Amsterdam toewerkt naar de top. Stap voor stap, vastberaden. "Het is niet simpel, maar ik weet dat ik het in me heb."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Oudebildtzijl, 14 april 2018

Grenspalen houden 't Bildt zichtbaar

Initiatiefnemer Aldert Cuperus (links) en wethouder Jan Dijkstra van Waadhoeke trokken de Bildtse vlag van de nieuwe Mooie Paal bij Oudebildtzijl. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

De eerste van tien grenspalen die de oude gemeente het Bildt aangeven, is gisteren onthuld op de grens van dit gebied met de gemeente Ferwerderadiel.

De Bildtse vlag verhulde op de hoek van de Monnikebildtdijk met de Vijfhuisterdijk de paal die voortaan moet aangeven dat mensen het "domeingebied’" ’t Bildt inrijden. Pas toen de Seedykster bus, getrokken door een trekker, arriveerde, kon het doek eraf en verscheen de tekst ’t Bildt 2018 op een plaat op de zogenaamde Mooie Paal.

De onthulling werd overgelaten aan de bedenker van het markeringsplan, Aldert Cuperus uit Sint Annaparochie. Wat hem betreft moet ’t Bildt als streeknaam net zo ingeburgerd raken als de Betuwe, Twente en de Achterhoek. Om dat symbolisch aan te geven bedacht hij de Mooie Palen, waarvan er al één staat tussen Minnertsga en Sint Jacobiparochie, onthuld in 2005.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Minnertsga, 13 april 2018

Foto: Sybe Joostema

Subsidie voor theaterstuk over kerkbrand Minnertsga

De stichting Grut Hermana heeft 9.500 euro subsidie gekregen van de provincie voor een groot theaterstuk. Het stuk wordt in november gespeeld en gaat over de gevolgen van de grote brand in de kerk van Minnertsga in 1947.

Het is de bedoeling dat de dorpsgemeenschap en de regio zoveel mogelijk worden betrokken bij het filmische locatietheaterproject. De provinciale subsidie komt uit het Iepen Mienskipsfűns.

Bron: Omrop Fryslân

Nij Altoenae, 11 april 2018

Wethouder Jan Dijkstra opent Himmelwike bij CBS De Noordster

(Foto Omrin)

Wethouder Jan Dijkstra heeft woensdag de Himmelwike geopend in de gemeente Waadhoeke. Hij gaf het startschot hiervoor op CBS De Noordster in Nij Altoenae.

In Waadhoeke doen dit jaar meer dan twaalfhonderd kinderen mee. In de Himmelwike leren kinderen hoe schadelijk zwerfafval is voor mens en omgeving en wat ze er zelf tegen kunnen doen.

Ook gaan veertien basisscholen aan de slag met het Himmelwike-project. Daarbij gaan de kinderen voorzien van een grijper en vuilniszak de straat op, om zoveel mogelijk zwerfafval te verzamelen.

De school die de meeste kilo’s zwerfafval opruimt wint de Himmelwikebokaal.

Bron: Franeker Courant

Nij Altoenae, 9 april 2018

Heel het dorp profiteert van groot zonnedak op loods Nij Altoenae

Zaterdag werden de panelen in gebruik genomen door gedeputeerde Michiel Schrier (foto: Klaske Wijbenga

Een groot dak met 224 zonnepanelen levert stroom aan NijAltoenae. De winst gaat naar het dorp: de kerk of het dorpshuis bijvoorbeeld.

De panelen, die op een loods van medebestuurslid Dirk Swart aan de Oudebildtdijk liggen, leveren stroom aan de energiecoöperatie NEN2020, ofwel Nij Altoenae Energieneutraal in 2020. Zaterdag werden ze in gebruik genomen door gedeputeerde Michiel Schrier. De provincie droeg namelijk bij via het Mienskipsfűns en het Fűns Skjinne Fryske Enerzjy.

"Iedereen in Nij Altoenae kan meedoen", zegt voorzitter Hilbrand Wijbenga van NEN2020. "Je kunt het aantal panelen afnemen dat overeenkomt met je stroomverbruik. De instap is laag. Vanaf 99 euro koop je een certificaat voor één paneel.’"

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Jacobiparochie, 9 april 2018

Primeur voor Friese Camino

Wethouder Jan Dijkstra van Waadhoeke en Hans de Jong van de stichting Santiago aan het Wad onthulden gisteren de borden van Santiago aan het Wad. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Sint Jacobiparochie en Zwarte Haan hebben er sinds gisteren een extra dorpsnaam bij. Dit hele jaar moeten de dorpen vooral bekend worden als Santiago aan het Wad.

Terwijl de Stichting Santiago aan het Wad gisteren een officiële aftrap organiseerde voor de estafette die pelgrims dit jaar richting Waddenzee moet leiden, is de feitelijke start op zaterdag 3 februari. Het district Zeeland/Brabant/Limburg van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob heeft de primeur. Wandelaars kunnen vanuit Eysden, Breda en Sluis via drie routes (West, Midden en Oost) naar het Friese Santiago aan het Wad (Sint Jacobiparochie) lopen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 9 april 2018

De kerk van Peins

Negen kerken bieden pelgrims slaapplaats

Negen Friese kerken openen op verzoek de deur voor eenvoudige overnachtingen door pelgrims op de Camino van de Lage Landen richting of vanaf Sint Jacobiparochie.

De kerk in Peins was de eerste die inging op de oproep van de stichting Santiago aan het Wad (de bijnaam van Sint Jabik/Zwarte Haan) om voor 19 euro onderdak aan te bieden aan wandelende of fietsende trekkers. 'Tsjemping', een samentrekking van tsjerke en camping doopte deze gemeente het inititatief. Inmiddels zijn daar de godshuizen van Blessum, Boksum, Britsum, Swichum, Zurich, Peins, Terband, Foudgum en Hiaure bijgekomen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Aldebiltsyl, 6 april 2018

Plysje lit Fryske fertochten yn drugslab-saak foarearst frij

Foto: Google Maps

De twa Fryske fertochten dy't woansdei oanholden binne nei it ûntmanteljen fan in drugslab yn oanbou yn Aldebiltsyl, binne foarearst wer frijlitten. Dat lit plysje East-Brabân witte.

De 29-jierrige bewenner fan de pleats oan de Van Albadawei en de 28-jierrige frou út Ljouwert bliuwe wol fertochten yn de saak. Neffens de plysje hat it frijlitten fan de twa fertochten te krijen mei de swierte fan de fertinking.

In 47-jierrige man út Den Bosch en in 57-jierrige ynwenner fan Middelbeers wurde freed foarlaat oan de rjochter-kommissaris. Sy bliuwe foarearst wol fęstsitten. Itselde jildt foar in man út Eindhoven en in man út Zaltbommel.

Bron: omrop Fryslân

Sint Jacobiparochie/Heerenveen, 6 april 2018

Als pelgrims door het Friese land

beeld Duncan Wijting

Twee rolstoelers en drie lopers maakten deze week een mini-pelgrimage in Fryslân. Het werd een tocht vol vriendschap, maar ook vol uitdagingen en bijgestelde verwachtingen.

De spanning is voelbaar, dinsdagochtend rond tien uur, in de Jacobshoeve in het Friese Sint Jacobiparochie. Wat begon als een mini-pelgrimage van twee rolstoelers (de auteur van dit stuk en Eelco Martens) en twee ‘duwers’, uitgever Paul Abspoel en singer-songwriter Rogier Pelgrim, is deze eerste dag flink uitgedijd.

Christiaan Peelen, een vriend van Rogier en Eelco, besloot kort voor vertrek de hele tocht mee te lopen. Het vijftal krijgt deze eerste dag gezelschap van een flinke groep ‘meelopers’, bestaande uit onder meer collega’s van de uitgeverij Jongbloed.

Bron: Nederlands Dagblad

Leeuwarden, 6 april 2018

Bouwondernemer Jetze Lont uit Sint Annaparochie ontvangt eerste exemplaar gedichtenbundel Poetic Potatoes

De gedichtenbundel Poetic Potatoes is het resultaat van vier jaar samenwerking tussen Malta en het Bildt. (Foto Potatoes go Wild)

Bouwondernemer Jetze Lont uit Sint Annaparochie heeft donderdagavond het eerste exemplaar van de gedichtenbundel Poetic Potatoes ontvangen uit handen van Froukje de Jong, voorzitter van Stichting De Bildtse Aardappelweken.

De overhandiging was in Talenpaviljoen MeM. Daar worden deze week tal van activiteiten gehouden in het kader van de Bildtse week.

Lont kreeg het eerste exemplaar, omdat hij er voor zorgde dat het Bildts toch een eigen plek kreeg op Obe, het paviljoen van Lân fan Taal. In dat paviljoen zijn alle officiële minderheidstalen verzameld.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Luwt, 5 april 2018

Bij de foto: Yke Kaastra, Monique Wijffels, Aede de Jong en Tony de Jong-Ruijs buge hur over te typmesine.

'Dit is in grutte erkenning fan it Biltsk as kultuertaal fan de Biltske mienskip'

't Waar 'n eksperimint: ferhuus de redaksy fan deuze krant foor een dâg naar 't taalpaviljoen in Luwt, tidens de Bildtse week. Skriver deuzes gong in gesprek met de besoekers, over taal, ’t Bildts, de liefde foor ’t woord. Feul tiid om op adem te kommen kreeg-y niet: ’t ene na ’t andere boeiende gesprek folgde. Respektfol en met feul simpathy foor de klaine talen in ’t algemeen en ’t Bildts in ’t besonder.

Op ouwe typmesines konnen de besoeker sels ’n boadskip, anekdoate of wîns foor ’t Bildts kwyt. D’r is lustig op lostypt. De antrekkingskracht die’t soa’n oud besy het – op jong en oud – waar prachtig om te sien. De ferhalen die’t optekend worden niet minder. Die ferhalen houwe jim tegoed: die staan nije week allegaar in deuze krant.

Bron: De Bildtse Post
link Lees 't hele artikel >>

Luwt, 5 april 2018

Bildts maakt 'n fesy fan Lân fan Taal

Bij de foto: Syds Wiersma en Sonja Nauta

Posityf, leegdrompelig, drok, spontaan, hartferwêrmend. De Bildtse week is sont 't begin, sundeg 1 april, 'n waar fesy. Fan ’t Bildt, maar seker ok fan derbútten, sien protten mînsen elke dâg even om de hoek bij wat de Bilkerts d’r fan make in taalpaviljoen MeM in de Prînsetún.

Dat ’t Bildts - en andere klaine talen - de ’gun- faktor’ hewwe, is wel dúdlik. Seker ok bij de besoekers fan bútten ’t Bildt. Sundegoverdâg waar de opening (sien boven), met ’n fariëerd palet an Bildts proaza, poëzy en mezyk. De húskamer sat stampfol. Maandeg houde deuze krant ’n ’open redaksy’ in ’t paviljoen, guster presinteerden de Bildtse instellings hur.

Syds Wiersma kwam met wat spesjaals na de open redaksy fan deuze krant. De Frise dichter hout ’m deuze dagen doende met Obe Postma. Postma waar ’n Frys dichter. ’t Waar forige week 150 jaar leden dat Postma geboren worde, en tidens deuze Bildtse week binne ok de ’Obe Postma dagen’. ”It Biltsk fertsjinnet dizze wike in Bildts gedicht fan Postma. Dit gedicht spilet op de seedyk, wat toepaslik is foar it Bilt.” Wiersma wou ’t ter plekke fertale, met ’n Bilkert d’rbij. Dat worde Sonja Nauta, die’t toefâlig ok anwezig waar.

Bron: De Bildtse Post
link Lees 't hele artikel >>

Oudebildtzijl, 5 april 2018

Still uit televisie uitzending

Twee grote drugslabs opgerold, vijf verdachten aangehouden

Bij een grote politieactie in Oude Bildtzijl en Nieuw Amsterdam zijn twee drugslabs ontmanteld. Bij de actie waren zo’n vijftig politieagenten betrokken.

Er zijn vijf verdachten aangehouden. Zij zitten voorlopig vast. In woningen en loodsen in Den Bosch en Oirschot zijn spullen gevonden die een directe relatie hebben met de productie van synthetische drugs.

Volgens de politie is het onderzoek nog in volle gang.

Bron: Hart van Nederland
link Hier de televisie uitzending >>

Workum, 5 april 2018

Mooi Friesland met o.a. Hendrik Elings en René Tweehuysen

ees van der Woude (83) en Tine van der Woude-Miedema (82) zijn vandaag zestig jaar getrouwd. (Foto Joachim de Ruijter)

"In het kader van Culturele Hoofdstad heeft Galerie ZoFier elf Friese kunstenaars gevraagd het mooiste en bijzonderste van Friesland te schilderen. Van alle elf kunstenaars heeft Galerie ZoFier een portret gemaakt." Met deze inleidende zinnen opent galeriehoudster Alice Brouwer elk gefilmd portret, terwijl de camera een landschap in zich opneemt.

Elings zoekt zijn inspiratie dichtbij, omdat hij dan het best "fanút de onderbúk" kan schilderen. Hoe dichterbij hij het zoekt, hoe universeler het wordt, weet hij. "Elkeneen het ’n hait", bijvoorbeeld. Het landschap van het Bildt ligt hem na aan het hart. De leegte, de wolkenluchten. "At je niks sien, gaan je derdeur ok na binnen kiken. Je sien niet alleen dingen, je foele ok heel feul. Dou siest dysels."

René Tweehuysen zag zes jaar geleden het uitzicht vanaf de Achmeatoren en besloot toen dat hij daar iets mee wilde. Hij greep deze gelegenheid aan om aan dat besluit gevolg te geven en schilderde Leeuwarden van bovenaf. Met het kopergroen van de Friesland Bank dat even verderop terugkomt in het rood van de stad. Met de bochtin het kanaal, en het pluimpje rook uit de schoorstenen van FrieslandCampina. "Ik vind de structuren van zo’n stad heel interessant. Maar het is een enorm werk geweest."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Oudebildtzijl, 5 april 2018

Brabantse xtc-bende slaat tentakels uit op het Bildt

De politie doet onderzoek bij het lab in Oudebildtzijl. FOTO ANTON KAPPERS

Achter het grote drugslaboratorium dat is opgerold in Oudebildtzijl lijkt een Brabantse xtc-bende te zitten. Precies waar de politie al voor waarschuwde.

Ook voor Brabantse begrippen is het drugslab dat gisteren aan de Van Albadaweg tussen Oudebildtzijl en Nieuwebildtzijl is ontmanteld een grote. "Een topper in aanbouw", noemt Dion Luijten van de politie Oost-Brabant de installatie, waar nog geen enkele xtc-pil mee geproduceerd was. Er is 4000 liter chemicaliën in beslag genomen.

Uit onderzoek van de politie OostBrabant naar een xtc-bende in Den Bosch en Oirschot kwam naar voren dat deze waarschijnlijk beschikte over productielocaties in Noord-Nederland. Ook in het Drentse Nieuw-Amsterdam trof de politie gisteren een xtc-lab aan. De 29-jarige Bilkert die woonde in het huis op het erf waar ook de schuur met het mega-lab in spe stond en een 28-jarige vrouw uit Leeuwarden zijn opgepakt.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Oudebildtzijl, 4 april 2018

Twee aanhoudingen in Oudebildtzijl bij drugsonderzoek

Drugslab in een schuur in de Friese plaats Oudebildtzijl, waar we vanochtend een inval deden

Totaal zes aanhoudingen en twee ontmantelde drugslabs zijn de resultaten van een onderzoek naar de productie van synthetische drugs door het basisteam van de politie in Den Bosch. Het onderzoek leidde de Bossche politie vanuit Brabant naar Friesland en Drenthe.

Het onderzoek zette ons op het spoor van een vermoedelijk drugslab in een schuur in de Friese plaats Oudebildtzijl, waar we vanochtend een inval deden. We troffen daar een zeer groot drugslab in aanbouw aan. Op dit perceel werden de bewoner en een vrouw die daar verbleef aangehouden.

Medewerkers van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO), dč drugslab specialisten van de politie, spreken van twee zeer grote locaties voor de productie van synthetische drugs. Zo vonden ze op de locatie in Oudebildtzijl onder andere een drukvat met een ongewoon grote inhoud, wat iets zegt over de productiecapaciteit.

Bron: politie.nl
link Lees het hele bericht >>

Minnertsga, 4 april 2018

Klokkenluider schudt dijkbewoners wakker

Bewoners van de Bildtdijken komen in het geweer tegen hun woz-aanslag. Van links naar rechts Auke van Dijk, Carla van Leeuwen, Hans Suss en hun vertegenwoordiger Kees Atema. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Vorig jaar sprong Kees Atema uit Minnertsga op de bres voor dijkbewoners in de toenmalige gemeente het Bildt. Namens Hans Suss, Auke van Dijk en Carla van Leeuwen, bewoners van de Oudebildtdijk in Westhoek, schreef hij een bezwaarschrift tegen de WOZaanslag.

De huidige gemeente Waadhoeke heeft daarop gereageerd en alle woningen met dijkgrond in de gemeente gecompenseerd. Voor Atema is dat niet voldoende. Door de hogere WOZ-aanslag is in het verleden door de bewoners te veel ozb, waterschaps- en inkomstenbelasting betaald, stelt hij. Als je dat terugrekent, moeten de huiseigenaren veel meer geld terugkrijgen. Dit zal de overheid niet voor ze doen, waarschuwt hij. Benadeelden zullen zelf in actie moeten komen.

Atema liep de Oudebildtdijk af om de bewoners met een flyer te waarschuwen. "Wakker worden, even kop erbij", is de kop van zijn epistel. Even verderop: "Je hebt misschien wel meer dan twintig jaar te veel belasting betaald. En vaak gaat het dan niet om niks. Die schade wil je vergoed hebben, of niet soms?"

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 4 april 2018

Brabantse politie: Bildts drugslab 'topper in aanbouw'

Beeld van het drugslab. FOTO ANTON KAPPERS

Het drugslab aan de Van Albadaweg in Oudebildtzijl dat op dit moment wordt ontmanteld was ook voor nationale begrippen een grote.

Dit zegt de woordvoerder Dion Luijten van de politie Oost-Brabant, die het onderzoek uitvoert. ,,Jullie hebben daar een topper in aanbouw", aldus Luijten. Het lab stond op ongeveer 150 meter buiten het dorp, aan de noordkant.

Er zijn een toekomstige productielijn - waaronder 4000 liter zoutzuur - en chemicaliën aangetroffen op de locatie. Het team Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) doet ter plaatse onderzoek.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 4 april 2018

Echtpaar Van der Woude uit Sint Annaparochie zestig jaar getrouwd

Kees van der Woude (83) en Tine van der Woude-Miedema (82) zijn vandaag zestig jaar getrouwd. (Foto Joachim de Ruijter)

Kees van der Woude (83) en Tine van der Woude-Miedema (82) waren dinsdag zestig jaar getrouwd. Wethouder Jan Dijkstra heeft het echtpaar vandaag bij hen thuis in Sint Annaparochie gefeliciteerd met hun huwelijksjubileum.

Het echtpaar leerde elkaar leren tijdens ‘blokjes om fietsen’. Zij trouwden in 1958 in het gemeentehuis in Menameradiel. De heer Van de Woude begon zijn loopbaan als boerenarbeider en werd later hoofd beveiliging bij Albert Heijn. Hij sloot zijn carričre af als politieagent.

Mevrouw Van der Woude zorgde voor het gezin en het huishouden. Ook was zij altijd heel creatief. Het echtpaar heeft twee kinderen, waarvan één helaas op 46-jarige leeftijd is overleden. Er zijn drie kleinkinderen. Ook is er één achterkleinkind.

Bron: Franeker Courant

Aldebiltsyl, 4 april 2018

Drugslab yn Aldebiltsyl oprôle nei grut plysje-ûndersyk

Foto: Omrop Fryslân

De plysje hat woansdeitemoarn yn Aldebiltsyl in drugslab oprôle. Dat barde mei in grutskalige aksje nei drugskriminaliteit. Goed fyftich plysjeminsken binne dęrby belutsen, yn Fryslân, Brabân en Drinte. Undersyk fan de plysje yn Den Bosch hat woansdeitemoarn laat ta it oprôljen fan it drugslab. Ek yn Nieuw Amsterdam yn Drinte waard in grut drugslab oantroffen. De plysje hat oant no ta fiif fertochten oanhâlden. Sy sitte op it stuit fęst.

De plysje sjocht de lęste jierren dat drugskriminaliteit út it suden fan ús lân ek nei it noarden komt. Gemiddeld waarden yn Noard-Nederlân (Fryslân, Grinslân en Drinte) jierliks twa oant 3 drugslaboaratoria oprôle. Yn 2017 wienen dat der al seis, węrfan fjouwer yn Fryslân. Dit jier binne der al trije drugslabs yn Noard-Nederlân űntdutsen, węrűnder dizze yn Fryslân.

Bron: Omrop Fryslân
link Sjoch ek de útstjoering fan Fryslân Hjoed fan 4 april >>

Oudebildtzijl, 4 april 2018

Drugsonderzoek Bossche politie leidt naar labs in Noord-Nederland

Foto: Politie.nl

Totaal zo'n vijftig politiemensen zijn woensdagochtend in de Brabant, Friesland en Drenthe bezig met een actie tegen drugscriminaliteit. Onderzoek van het basisteam van de politie in Den Bosch leidde deze ochtend tot de ontmanteling van twee drugslabs.

In loodsen in het Friese Oude Bildtzijl en Nieuw Amsterdam in Drenthe troffen we grote drugslabs aan. Eentje in aanbouw en eentje volledig operationeel, maar op dit moment niet actief. Ze worden op dit moment ontmanteld. We hielden tot nu toe vijf verdachten aan. Zij zitten voorlopig vast. Ook woningen en loodsen in Den Bosch en Oirschot maken deel uit van het onderzoek. We vonden inmiddels meerdere spullen die een directe relatie hebben met de productie van synthetische drugs.

Bron: Politie.nl

Leeuwarden, 3 april 2018

Paasweekeinde in de Culturele Hoofdstad, zonder VVV

Propvol zat zondagmiddag ook Mem, het ronde houten paviljoen tussen de Ark en het Historisch Centrum Leeuwarden in.

Drommen toeristen bracht het Paasweekeinde naar Leeuwarden. Beide VVV-kantoren waren gesloten, maar gelukkig is er Obe.

Paviljoen Obe is bedoeld als tentoonstellingsruimte over taal, maar het fungeerde de afgelopen weken ook vaak als informatiecentrum voor toeristen. Afgelopen weekeinde was dat nog steeds zo, ook al ging op Goede Vrijdag een tweede Leeuwarder VVV-kantoor open, pal tegenover de ingang van Obe. Want dat kantoor was zaterdagmiddag om drie uur alweer dicht en bleef ook zondag en maandag gesloten.

Propvol zat zondagmiddag ook Mem, het ronde houten paviljoen tussen de Ark en het Historisch Centrum Leeuwarden in. Dat was deels te danken aan de versnaperingen, die besteld moeten worden bij doof horecapersoneel, maar ook aan de Bildtse week die zondag begon. Speciaal daarvoor is de redactie van De Bildtse Post erheen verhuisd. De vele aanwezige Bilkerts zongen zondagmiddag uit volle borst Tussen Fliet en Swarte Haan mee met gelegenheidsduo Sybe Krol en Tjerk Bosje.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Jacobiparochie, 2 april 2018

Lian Boersma staat tweede van links op de voorgrond. (Foto Martine Hooijenga-Le Duc)

Lian Boersma en Amber Bosma naar WK acrogym in België

Lian Boersma uit Sint Jacobiparochie doet mee aan het wereldkampioenschap acrogym in België.

Zij plaatste zich samen met haar partner Amber Bosma. zij komen uit in de categorie damespaar junioren tot 18 jaar.

Het team van de topsportstichting Acro Academy verdiende hun deelname in een kwalificatietraject.

De kwalificaties voor de finale van het WK zijn op 8 en 9 april. De WK-delegatie reist donderdag 5 april af.

Bron: Franeker Courant

 
archief 2018 (1e kwartaal)
archief 2017 (4e kwartaal)
archief 2017 (3e kwartaal)
archief 2017 (2e kwartaal)
archief 2017 (1e kwartaal)
archief 2016 (4e kwartaal)
archief 2016 (3e kwartaal)
archief 2016 (2e kwartaal)
archief 2016 (1e kwartaal)
archief 2015 (4e kwartaal)
archief 2015 (3e kwartaal)
archief 2015 (2e kwartaal)
archief 2015 (1e kwartaal)>