Stiens, 14 januari 2018

Kinderboerderij Doniastate heeft met de schenking door CSG Ulbe van Houten nieuwe T-shirts aangeschaft. (Foto CSG Ulbe van Houten)

CSG Ulbe van Houten schenkt 300 euro aan kinderboerderij Doniastate

De CSG Ulbe van Houten heeft 300 euro geschonken aan de kinderboerderij Doniastate in Stiens.

Het geld is ingezameld tijdens de regiofinales van de Lego League, die onlangs plaatsvonden. Daarbij werden ook gezonde producten verkocht in de kantine van de school.

In het kader van iets betekenen voor een ander heeft de CSG Ulbe van Houten een deel van de opbrengst geld geschonken aan Doniastate. Met dat geld zijn ondertussen nieuwe T-shirts aangeschaft.

Bron: Franeker Courant

Duco Mulder nieuwe trainer Sint Annaparochie. Foto gemaakt door: Dorus Breidenbach

Sint Annaparochie, 13 januari 2018

Duco Mulder nieuwe trainer Sint Annaparochie

Duco Mulder uit Goutum is vanaf volgend seizoen de nieuwe trainer van Sint Annaparochie.

Momenteel is Mulder bezig aan zijn tweede seizoen bij FC Harlingen.

Duco Mulder is 48 jaar oud.

Bron: tweenul.nl

Sint Annaparochie, 13 januari 2018

Kerstmarkt levert 7500 euro op voor actie Help Stijn aan een hulphond

De tweede kerstmarkt van Campus Middelsee en de CSG Ulbe van Houten op heeft 7500 euro opgeleverd voor de actie Help Stijn aan een hulphond.

De cheque wordt woensdag 17 januari om 15.30 uur uitgereikt aan Stijn zelf. Dat gebeurt door klas 3T1 en Eelco Bruinsma, directeur van de CSG Ulbe van Houten.

Leerlingen en personeel van CSG Ulbe van Houten, PJ de Foorakker en de ISK verkochten op 15 december tijdens de kerstmarkt zelfgemaakte kerstproducten en gedoneerde artikelen. Daarnaast verbleef klas 3T1 een hele nacht in de school en lieten zij zich sponsoren. Alleen dat al leverde 1300 euro op.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 12 januari 2018

Norovirus in Beuckelaer; zeker 30 mensen getroffen

De Beuckelaer

In zorgcentrum het Bildt in St.-Annaparochie is het norovirus uitgebroken. Het zeer besmettelijke virus heeft al zeker 20 mensen in het bejaardencentrum getroffen; ook zijn zo’n 10 personeelsleden ziek geworden. Het gebouw wordt zo goed als mogelijk afgesloten van de buitenwereld; op personeel na vraagt men familie om op afstand te blijven.

Zorgcentrum het Bildt heeft alle noodprotocollen in gang gezet en de GGD op de hoogte gesteld, zo laat directeur Atsy Tadema weten. Het begon woensdagavond met één geval. Gisteren waren er al 14 bewoners ziek, nu vanochtend zijn dat er al 20. Ook de avondploeg van gisteren is goeddeels geveld door het virus. Alle in- en uitgangen zijn dicht, vrijwilligers zijn naar huis gestuurd en alle activiteiten zijn afgelast.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 10 januari 2018

'Met Bildtse groetnis'-palen eindigen op de Dwinger

Sic transit gloria mundi. Zo vergaat de schoonheid van de wereld: op het terrein van de voormalige Dwinger langs de Blikfaart liggen drie verweerde 'Met Bildtse Groetnis'-palen. Hun werk zit er op, bestemming onbekend. Een korte geschiedenis van de palen die ‘Met Bildtse groetnis’ misschien wel de beroemdste Bildtse leus maakten.

De iconische borden begroetten voorheen de mensen die het Bildt op kwamen lopen of rijden. Vanwege de herindeling zijn ze verwijderd. De palen zijn gemaakt van beton en van zichzelf al loodzwaar, maar met de betonnen verankering eraan al helemaal niet in beweging te krijgen.

“Se binne ferwierre en skansearre troch de jierren hinne. En se binne eins net te rissen,” zegt Piet Jetze Faber van de buitendienst van Waadhoeke. Dat er (particuliere) belangstelling voor is, dat is wel bekend. De palen zijn nu eigendom van de nieuwe gemeente: die zal moeten besluiten of ze weggegooid worden, of dat ze een nieuwe bestemming krijgen. Voorlopig moeten ze het doen met een plekje op de vuilnisbelt van de geschiedenis.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Menaam, 10 januari 2018

Keizer (CDA) en Ferwerda (FNP) fractievoorzitter

Esther Keizer

Leendert Ferwerda en Esther Keizer worden in de nieuwe gemeenteraad van Waadhoeke fractievoorzitter van hun partij. Ferwerda gaat de FNPfractie leiden, Keizer zit het CDA voor.

Beide schuiven door, nu hun lijsttrekkers het college in gaan: Jan Dijkstra (FNP), Caroline de Pee en Nel Haarsma (beide CDA) worden wethouders in het eerste college van Waadhoeke.

Esther Keizer groeide op in St.- Annaparochie en woont nu in Menaam. Zij zal het CDA gaan aanvoeren. “Maandeg hewwe wij de eerste echte fraksyfergadering had, en hew ik anboaden dat ik ’t graag doen wil,” zegt Keizer. "Ik hew namens de pertij, tegaar met Caroline de Pee, de kelezy-onderhannelings deen. Der hew ik soa’n soad enerzy fan kregen."

Keizer zat eerder in Provinsjale Staten, maar het fractievoorzitterschap is nieuw voor haar. “Ik hew d’r heel feul sin an. Ik staan foor de waarden fan ’t CDA, maar bin ok ’n ferbiner. Wij kinne ’t in deuze nije gemeente alleen maar metnander doen, dus wille wij de opposisy d’r graag bij betrekke," zegt Keizer, die thuis Fries, maar met Bilkerts Bildts praat. "Ik foel mij echt ’n Bilkert."

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Heerenveen, 8 januari 2018

Brandweerman Taco Machiela Koninklijk onderscheiden

Taco Machiela ontvangt KO (www.lenusvanderbroek.nl)

Op maandagmorgen 8 januari werd door burgemeester André van de Nadort van Weststellingwerf een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan Taco Machiela. De uitreiking vond plaats op de brandweerkazerne in Heerenveen. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vond plaats op de brandweerkazerne in Heerenveen. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Taco Machiela (54) woont in Wolvega en is van 1989 tot januari 2017 lid geweest van de vrijwillige brandweer in de gemeenten Het Bildt en Oost- en Weststellingwerf.

In gemeente Het Bildt was hij onder meer (tot 2008) Brandwacht 1ste klas, Hoofdbrandwacht en Onderbrandmeester. Bij de IBOW (Intergemeentelijke Brandweer Oost- en Weststellingwerf, met ingang van 1 januari 2014 opgegaan in de Provinciale Veiligheidsregio Fryslân) was hij plaatsvervangend bevelvoerder, plaatsvervangend postcommandant en OvD (Officier van Dienst).

Bron: Heerenveense Courant

Sint Jacobiparochie, 6 januari 2018

Klaske Wijbenga alsnog in raad Waadhoeke

Klaske Wijbenga

Nu er in de nieuwe gemeente Waadhoeke vier wethouders zijn benoemd die van de raad doorschuiven naar het college, zijn er vier raadszetels vrijgekomen.

Ze worden, als de raad van 18 januari ermee akkoord gaat, gevuld door Klaske Wijbenga-Reitsma (CDA) uit Sint Jacobiparochie, Tjerk Wijnia (CDA) uit Tzum, Haye Stellingwerf (SAM) uit Minnertsga en Haaye Hoekstra (FNP) uit Berltsum.

Het gaat om de kandidaten die volgens de kieslijsten als eerstvolgende in aanmerking komen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sneek, 4 januari 2018

Klaske Wijbenga

Expositie van Antonia Boersma-de Jager in Sneker ziekenhuis

Antonia Boersma-de Jager, woonachtig te Minnertsga exposeert haar olieverfschilderijen in het Antonius ziekenhuis te Sneek.

Haar woonomgeving, het voormalige Bildt, de zee en het Wad zijn de inspiratiebronnen voor haar schilderijen.

De schilderijen zijn te zien van vrijdag 5 januari t/m 6 april 2018

 

Bron: Groot Sneek

Ouwe-Syl, 4 januari 2018

Bildts leesgezelschap bedankt voor plek op lijst immaterieel erfgoed

Het Bildts leesgezelschap Ledige Uren Nuttig Besteed komt niet op de lijst van immaterieel erfgoed. De eisen, waaronder meer openheid, bevallen de leden niet.

Het gezelschap bedankt daarom voor een plek op de lijst. "We hewwe oorlogen, revolússys en krisissen overleefd. Wij late ôns niet in ’n keursliif dwinge", aldus Alco de Jong.

Het bestuur verdiepte zich afgelopen twee jaar in de noodzaak zich als erfgoed te laten registreren. Immaterieel erfgoed is een vorm van cultureel erfgoed, waaronder bijvoorbeeld rituelen, tradities en ambachtelijke vaardigheden vallen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 3 januari 2018

Nije website foor Bildts Aigene

De foorsitters fan de drie organisasys staan klaar om op ’e rooie knop te drukken werdeur de nije site lânseerd wort. F.l.n.r. Ali Bronger, Marijke Bloembergen en Coos van Kooten. (foto: Jelke de Jager)

De wereld kin niet meer sonder internet en soasjale media. Dat weet Bildts Aigene (BA) ok al ’n hutsy. BA het al jaren ’n aigen website en de leste jaren sit BA op facebook. Ni, foor dut leste woord bestaat gyn Bildts woord. Je motte ok niet alles út ’t Ingels naar ’t Bildts fertale wille, nou?

Soa’t ’n prot fan jim wete bestaat BA út stichting Ons Bildt, Bildts Dokumintasysintrum en Kemmissy Meertalighyd. Alle drie hadden ’n aigen website en facebook. Ja, wij skrive ’hadden’, want fan 10 jannewary a.k. ôf sil d’r nag maar een website en facebook weze: die fan BA. Dat geeft ’n dúdlik beeld fan alles wat d’r ’m ôfspeult wat betreft ’t hoeden en noeden fan ’t Bildt en ’t Bildts. Informasy over taal, kultuur en history op ’t Bildt. Alles staat tena op een site.

Dat is heel goed nijs! Je hoeve naamlik niet meer fan de een na de ândere website te fligen. Aigenlik is ’t krekt ’n súppermet: alles bijnander. Dus tena kinne jim jim ’boadskippen’ op een site doen.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Vrouwenparochie, 3 januari 2018

Foto Redactie 112fryslan

Omgevallen boom veroorzaakt gaslek

Een omgevallen boom veroorzaakte woensdagmiddag een gaslekkage in de Mathijs Beckstraat.

Omstreeks twee uur kon een boom de stormachtige wind niet meer aan en viel om. Daarbij raakten de wortels een gasleiding. De brandweer kwam ter plaatse om paraat te staan, terwijl medewerkers van Liander de gasleiding afsloten.

De straat was ten tijde van het incident afgesloten.

Bron: 112Fryslân

Sint Annaparochie, 3 januari 2018

Anneke Binnema strijdt voor erkenning ziekte van Lyme

Een aantal vrienden en familieleden van Anneke Binnema doet mee aan het fundraisingevenement Lopen voor Lyme. (Foto Suwarda Vis)

Wie Anneke Binnema uit Sint Annaparochie tegen komt, ziet een vrolijke, knappe jonge vrouw die er gezond en blozend uit ziet. Een jonge vrouw van 31 jaar die met plezier in de Hema in haar woonplaats werkt. Maar schijn bedriegt, want Binnema is al vijf jaar chronisch ziek. Ze strijdt tegen de ziekte van Lyme en voor erkenning en begrip van haar ziekte. Op zaterdag 14 april doet een aantal van haar vrienden familieleden mee aan het fundraisingevenement Lopen voor Lyme. Dat vindt plaats in Henschotermeer.

"Het is voor buitenstaanders moeilijk te begrijpe. Lyme is een ziekte die vele gezichten heeft. Bij iedere patiënt uit zich dat weer anders. Mijn klachten zijn geen dag gelijk, bij mij uit de ziekte zich onder andere met onvoorspelbare pijnklachten, krachtverlies, oorsuizen en ernstige vermoeidheid. Mijn werk en de pony’s waar ik voor zorg, zijn mijn drijfveer om door te gaan. Als ik een dag gewerkt heb, lig ik om half acht al op bed. Compleet op. Terwijl ik een jonge vrouw ben die net als anderen vol in het leven wil staan, uit wil gaan, wil bruisen.”

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 3 januari 2018

Burgemeester Hayo Apotheker had Bildtse ambtsketen om

Leendert Ferwerda legt de eed af. (foto Marcel Teensma)

De burger staat centraal in het coalitieakkoord van CDA, SAM en FNP in de nieuwe gemeente Waadhoeke. De vrees dat door de fusie de politiek verder van de burgers af zou komen te staan, is onjuist aldus de coalitiepartners. De partijen zijn van plan juist meer naar de bewoners van de gemeente toe te gaan en gebruik te maken van de kennis die er is in de eenenveertig plaatsen die de gemeente rijk is.

CDA-wethouder Caroline de Pee: "Het thema van het coalitieakkoord is nieuwe grenzen, nieuwe kansen. Daar gaan we voor als CDA, we willen en gaan meer de boer op.” Govert Geldof van SAM prijsde de snelheid waarmee het coalitieakkoord bereikt was: "We zijn op 5 december begonnen, op 18 december was het rond. In dertien dagen hadden we een akkoord op hoofdlijnen klaar. Het is in goede harmonie gegaan, we konden elkaar goed vinden.

Waarnemend burgemeester Hayo Apotheker sloot de vergadering af door te stellen dat het een ‘wichtige dei foar de skiednis fan Fryslân’ was. De burgemeester droeg deze avond de ambtsketen van Het Bildt: "Nederlands en Fries zijn vanavond beide aan de orde gekomen, maar het Bildts vergeten we zeker niet. Daarom leek het me mooi vanavond de ambtsketen van Het Bildt te dragen.”

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel met meer foto's >>

Oudebildtzijl, 3 januari 2018

Ontstaansgeschiedenis van het Bildt, kaartreconstructies en het Bildtgis

Sytse Keizer gaat maandelijks publiceren voor de Franeker Courant. (Foto Monique Wijffels)

Sytse Keizer gaat voortaan maandelijks publiceren voor de Franeker Courant. Hij onderzoekt sinds begin 2013 de ontstaansgeschiedenis van het Bildt over de periode van het jaar 100 tot 1505. Dat was het jaar toen de zomerdijk, nu bekend als de Ouwe-Dyk werd opgehoogd. Vanaf ongeveer 800 na Christus is het land hier uit zee ontstaan, opgebild daarom noemt hij dit dan ook Billand.

Voor zijn studies gebruikt hij paleo-geografische kaartconstructies, kaarten die ontwikkeld zijn door Peter Vos en de Rijksuniversiteit Groningen. Deze kaartconstructies van het landschap op een bepaald tijdmoment. Ze laten meer zien door de combinatie van aardkundige en archeologische gegevens en de kennis van ’t landschap in onze tijd. De afzettingen van bijvoorbeeld, geulen, wadden en kwelderwallen worden afgeleid van geologische bodemkundige en geomorfologische kaartgegevens en waarnemingen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>
 
archief 2017 (4e kwartaal)
archief 2017 (3e kwartaal)
archief 2017 (2e kwartaal)
archief 2017 (1e kwartaal)
archief 2016 (4e kwartaal)
archief 2016 (3e kwartaal)
archief 2016 (2e kwartaal)
archief 2016 (1e kwartaal)
archief 2015 (4e kwartaal)
archief 2015 (3e kwartaal)
archief 2015 (2e kwartaal)
archief 2015 (1e kwartaal)>