Dossier SAHAR

Amsterdam, 17 september 2011

De monoculturele illusie, volgens Hirsch Ballin

Hirsch Ballin

Wat is er in oud-minister Hirsch Ballin gevaren? Op het fameuze CDA-congres over het gedoogakkoord met de PVV („Doe dit ons land niet aan”) ging hij in politieke zin over de Rubicon. Als nieuw hoogleraar mensenrechten in Amsterdam deed hij vorige week een volgende stap. Hij verdedigde in zijn oratie een geheel andere koers dan hij als minister in de Kamer ooit behartigde. De vonken spatten er vanaf: een helder pleidooi voor een open en tolerante houding jegens immigratie. Hij citeerde ruim uit zijn familiegeschiedenis waarin heel wat is verhuisd, over grenzen en talen heen.

Zijn rede kwam neer op een herwaardering van het staatsburgerschap dat weer een toegankelijk recht moet worden. Vreemdelingen die volledig deel uitmaken van de samenleving, maar nog geen formele verblijfstitel hebben, hebben wat hem betreft een mensenrecht op de nationaliteit van het land waar ze deel van zijn gaan uitmaken. Ook feitelijk ingeburgerde vreemdelingen mogen niet van burgerrechten verstoken blijven, zegt Hirsch Ballin. En hij plaatst alles bovendien in cultureel, economisch en een persoonlijk perspectief, waardoor zijn oratie de juristerij ontstijgt. Immigranten leveren aan de samenleving waar ze hun tweede identiteit aan ontlenen vaak een grote bijdrage.

Daarmee snijdt hij één van de grote schandalen van de rechtsstaat aan. De eeuwig wachtende migrant die ingeburgerd raakt maar juridisch in quarantaine blijft en daardoor maatschappelijk niet kan slagen. Meestal komen zij in de publiciteit door hun kinderen. Denk aan de vrolijke scholiere Sahar Hbrahimgel uit St. Annaparochie, die na tien jaar Nederlands verblijf in maart met haar familie naar Afghanistan dreigde te worden uitgezet. Zij werd ten slotte van de boerka gered door een snelle publicitaire interventie en een bereidwillige minister Leers. Maar veel scheelde het niet.

Bron: nrc.nl
link Lees het hele artikel >>

Den Haag, 3 mei 2011

Sahar heeft verblijfsvergunning

Foto ANP

Het Afghaans-Nederlandse meisje Sahar Hbrahim Gel en haar familie hebben dinsdag een verblijfsvergunning gekregen. Zij zijn de eersten die in Nederland mogen blijven nadat minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) besloot dat verwesterde Afghaanse meisjes in aanmerking kunnen komen voor een verblijfsvergunning.

Dat heeft een woordvoerder van Leers dinsdag laten weten. De nieuwe regeling is maandag gepubliceerd in de Staatscourant. De advocaat van de familie dreigde eind april nog naar de rechter te stappen als Sahar, haar ouders en haar twee broers niet binnen twee weken een verblijfsvergunning zouden krijgen.

Bron: AD.NL
link Lees het hele bericht >>

Hilversum, 23 april 2011

Advocaat Sahar dreigt met nieuwe rechtszaak

Foto: HvNL

De advocaat van het Afghaans-Nederlandse meisje Sahar Hbrahim Gel dreigt opnieuw naar de rechter te stappen om een verblijfsvergunning voor zijn cliënt af te dwingen. Paul Stieger schrijft dat in een brief op de website van het tv-programma Rondom 10, dat zaterdagavond over uitgeprocedeerde asielzoekers gaat.

Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) zegde enkele weken geleden toe dat Sahar een verblijfsvergunning zou krijgen. De raadsman stelt dat hij direct heeft geprobeerd die zo snel mogelijk verleend te krijgen. Volgens hem gaat het om de definitieve bevestiging dat de familie kan blijven. "Een einde aan een zenuwslopende periode. De schriftelijke vergunning is een vereiste voor het zoeken naar huisvesting, werk, scholing etc."

De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND) zou hebben laten weten eerst het beleid op papier te willen zetten, dat naar de Tweede Kamer te sturen en daarna naar de zaak van Sahar en andere vergelijkbare gevallen te kijken.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 11 april 2011

Hero Brinkman zoekt de innerlijke Nederlander

Sahar mag blijven. De rechter heeft beslist dat terugsturen naar Afghanistan véél te gevaarlijk is, en Gerd Leers heeft zich daar bij neergelegd. Het was feest in Sint Annaparochie – zo'n echt gezellig Nederlands feest met bloemen, taart, ballonnen en een blije burgemeester.

De rechter had vastgesteld dat Sarah te veel ‘verwesterd’ was om terug te kunnen keren. Gerd, die wat dat betreft niet van rechters afhankelijk wil zijn, had zijn eigen ambtenaren om een ‘ambtsbericht’ gevraagd over de toestand in Afghanistan en daarin stond (welk een verbazing!) dat meisjes die lang in Nederland hebben gewoond, het risico lopen aldaar geïntimideerd te worden, waarna ‘psychosociale problemen’ kunnen ontstaan. Op grond van deze fenomenale ontdekking besloot Gerd dat ze mocht blijven. En haar familie. En hij voorspelde dat er nog zo’n veertig meiden op dezelfde gronden mochten blijven.

Bron: De Pers
link Lees het hele bericht >>

Sint Annaparochie, 8 april 2011

Familie Sahar: blijdschap en ongeloof

Blijdschap, ongeloof en veel telefoon. Het was vrijdag een uitgelaten boel in het huis van de veertienjarige Sahar Hbrahim Gel, die hoorde dat ze in Nederland mag blijven.

Het meisje "viel vrijdag helemaal stil" toen de boodschap kreeg, stelt haar advocaat Paul Stieger. Stieger: "De hele familie kan nog niet geloven dat het na al die jaren van onzekerheid eindelijk voorbij is".

Sahar is "vooral aan het bellen met haar vriendinnen", meldt Bart Pander, haar mentor van het Piter Jelles Gymnasium in Leeuwarden. "Ik heb haar zelf nog niet kunnen spreken", meldt Pander. "Maar we gunnen haar nu ook vooral een beetje rust om het nieuws te verwerken en te delen met haar vriendinnen. Ze kan het nog niet echt geloven dat al die jaren van onzekerheid nu voorbij zijn."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele bericht >>

Den Haag/Sint Annaparochie, 8 april 2011

Afghaanse scholiere Sahar mag toch blijven

De 14-jarige Afghaanse scholiere Sahar en haar familie mogen in Nederland blijven. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) wilde haar aanvankelijk laten uitzetten, maar heeft nu toch besloten een verblijfsvergunning te verstrekken. Dat maakte hij vrijdagmiddag bekend.

De rechtbank in Den Bosch oordeelde eerder dat de uitzetting niet door kon gaan omdat het niet veilig zou zijn in Afghanistan voor de verwesterde Sahar. Leers ging daartegen in beroep bij de Raad van State, maar die zaak werd op zijn eigen verzoek uitgesteld omdat hij een nieuwe analyse van de veiligheidssituatie wilde afwachten.

De zaak rond Sahar en haar familie kreeg veel aandacht. Uit een schatting van het ministerie van Leers bleek eerder dat er zo'n vierhonderd andere 'Sahars' in Nederland zijn. Het besluit betekent niet dat alle andere Afghaanse meisjes ook mogen blijven. Elk geval wordt individueel getoetst. Daarbij geldt in elk geval dat alleen meisjes tussen 10 en 18 jaar mogen blijven. Bovendien moeten ze al minstens acht jaar in Nederland zijn. Dit zijn overigens geen harde criteria, zei Leers vrijdag in een persconferentie over de zaak.

Bron: MSN Nieuws

Den Haag, 8 april 2011

Mooglik dúdlikens oer Sahar

Sahar. Foto: omrop Fryslân

Minister Leers fan ymmigraasje makket freed mooglik bekend oft de Afgaanske Sahar (14) út Sint Anne yn Nederlân bliuwe mei. Sy is útprosedearre, mar sa bot ferwesterske dat se net werom kin. Dat lêste fynt de rjochtbank.

Minister Leers tekene dêr berop tsjin oan, mar frege om útstel fan de behanneling by de Rie fan Steat. Hy woe earst in amtsberjocht ôfwachtsje. Dat stik is der yntusken en dêr stiet yn dat it foar ferwesterske famkes dreech is yn Afganistan te wenjen.

Bron: www.omrop Fryslân.nl

Den Haag, 29 maart 2011

Hoger beroep zaak-Sahar uitgesteld

De behandeling van de zaak van het Afghaanse meisje Sahar bij de Raad van State is op verzoek van minister Leers voor Immigratie en Asiel uitgesteld.

Er zou woensdag een zitting zijn, maar de Raad van State meldt dat die niet doorgaat. Wanneer de zitting nu is, is nog niet bekend.

Leers heeft vandaag een ambtsbericht van Buitenlandse Zaken ontvangen over schoolgaande meisjes in Afghanistan. Daarin staat dat westerse meisjes meer risico lopen om slachtoffer te worden van geweld. De minister wil bekijken of aan deze informatie consequenties voor Sahar moeten worden verbonden.

Bron: NOS
link Lees het hele bericht >>

Sint Annaparochie, 28 maart 2011

Sahar en familie bij rechtszaak

Sahar Hbrahim Gel uit Sint Annaparochie zal met haar hele familie aanwezig zijn bij de zitting van de Raad van State woensdag. Dat heeft het meisje maandag laten weten.

Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) maakte eind januari bekend in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter in de zaak van Sahar. Volgens de rechtbank in Den Bosch mogen Sahar Hbrahim Gel uit Sint Annaparochie en haar familie voorlopig niet worden teruggestuurd naar Afghanistan.

Met het hoger beroep wil Leers duidelijkheid krijgen over de vraag of verwestering van een Afghaans meisje door langdurig verblijf in Nederland reden moet zijn om hier te blijven.

Bron: www.De Pers.nl

12 maart 2011

Hulporganisaties huiverig bij media-aandacht asielzoekers

Sahar bij Pauw en Witteman

Hulporganisaties en advocaten zijn huiverig om schrijnende zaken van uitgeprocedeerde asielzoekers in de publiciteit te brengen. De ophef rond de dreigende uitzetting van het Afghaanse meisje Sahar Hbrahimgel is hiervan de aanleiding. Dat schrijft de Volkskrant.

Volgens de organisaties is de media-aandacht schadelijk voor de kansen van uitgeprocedeerde asielzoekers die hopen dat de minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) voor hen een uitzondering maakt. Meer discretie is geboden, vertelt Annemieke Bots van Vluchtelingenwerk in de krant:
"Minister Leers voelt zich door alle media-aandacht in de Sahar-zaak in een hoek gedrukt. Het lijkt er nu op dat het handiger is buiten het oog van de camera’s een beroep te doen op de discretionaire bevoegdheid van de minister."

Bron: nrc.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 24 februari 2011

Sahar mag blijven als het aan de burgemeester is

Als burgemeester Gerrit Krol van gemeente het Bildt kan beslissen over het lot van Sahar, zou hij haar gelijk laten blijven in Nederland. Krol reageert hiermee op de uitspraken van Gerd Leers, minister van Immigratie en Asiel, die overweegt om burgemeesters in uitzonderlijke gevallen de beslissingsbevoegdheid over het lot van asielzoekers te geven. Dat zei hij dinsdagavond in het tv-programma Pauw & Witteman. "Ik vind het een uitstekend idee", zegt Krol. "Wel ben ik dan benieuwd naar de ruimte binnen die beslissingsbevoegdheid."

Het gaat dan om beslissingsbevoegdheid van mensen die, net als de veertienjarige Sahar uit Sint Annaparochie, soms al tientallen jaren wachten op een uitspraak over hun asielaanvraag en volledig geïntegreerd zijn. "Het is een prille gedachte, die ik politiek nog moet ontwikkelen. Het is een voorzichtige poging om recht te doen aan de situatie waarin die burgemeesters zitten", aldus Leers.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Den Haag, 26 januari 2011

Leers in hoger beroep in zaak-Sahar

minister Leers

Minister Leers van Immigratie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter in de zaak van het meisje Sahar.

Van de rechter in Den Bosch mogen het meisje en haar familie voorlopig niet worden teruggestuurd naar Afghanistan. Het gezin uit Sint Annaparochie zegt dat het zo is ingeburgerd in Nederland dat het niet meer kan wennen aan het leven in de Afghaanse maatschappij.

De minister wil met een hoger beroep nu duidelijk krijgen of verwestering van een Afghaans meisje door langdurig verblijf in Nederland reden moet zijn om hier te blijven. Dat Sahar en haar familie al lang in Nederland zijn, is namelijk het gevolg van herhaaldelijk procederen, zo stelt Leers.

Bron: RTLNieuws.nl
link Zie het hele bericht plus videofragment >>

Amersfoort, 22 januari 2011

Roemer: Sahar kan PVV niets schelen

Emile Roemer

SP-leider Emile Roemer vindt het schandalig dat de PVV blijft eisen dat het 14-jarige Afghaanse meisje Sahar toch wordt teruggestuurd naar Afghanistan. "Ik vind het een hele grove schande dat de PVV met zo veel fanatisme volledig Nederlandse jonge meiden, zoals Sahar, de Afghaanse boerka in wil jagen", zei Roemer zaterdag tijdens een SP-bijeenkomst in Amersfoort.

"De PVV heeft aan de hele geschiedenis van Sahar geen boodschap. Hoewel driekwart van Sahars leven zich in Nederland heeft afgespeeld, wil Wilders dat Sahar alsnog een enkeltje Afghanistan krijgt. Dat vind ik echt te grof voor woorden", aldus Roemer. Volgens hem zit Wilders "zo vast in zijn ideologie tegenover buitenlanders in het algemeen dat hij de waarde van een individueel mens niet meer ziet".

Bron: Leeuwarder Courant

Den Haag, 21 januari 2011

PVV eist vertrek Sahar

Sietse Fritsma

Het hele asielbeleid wordt ondermijnd als uitgeprocedeerde asielzoekers hier mogen blijven, omdat hun kinderen te veel verwesterd zijn. Dat stelt de PVV, nu de rechtbank in Den Bosch heeft bepaald dat de beslissing om de 14-jarige Sahar uit te zetten naar Afghanistan onvoldoende onderbouwd is.

De gedoogpartner roept minister Leers (Immigratie en Asiel) op zijn beslissing beter te onderbouwen en Sahar geen verblijfsvergunning te geven. "Als je nu een verblijfsvergunning geeft, geef je het signaal aan ouders dat het loont om te traineren en uitzetting tegen te gaan", aldus PVV-Kamerlid Fritsma.

"Natuurlijk is het pijnlijk voor dit meisje, maar haar ouders hebben de ene na de andere procedure opgestart. Als je dat beloont, wordt het terugkeerbeleid gigantisch ondermijnd."

Bron: De Telegraaf
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 21 januari 2011

Sahar mag blijven

Foto: Hart van Nederland

De 14-jarige Sahar uit het Friese Sint Annaparochie mag voorlopig in Nederland blijven. Dat heeft de rechter in Den Bosch donderdag bepaald.

Eerder had minister Leers van Immigratie en Asiel besloten dat het gezin na tien jaar alsnog terug moest naar Afghanistan. Maar daar zijn ze volgens het gezin niet veilig. De minister moet nu van de rechter opnieuw naar de zaak van Sahar kijken.

Bron: Hart van Nederland
link Bekijk de reportage >>

Ljouwert, 20 jannewaris 2011

Crone: 'Sahar moat bliuwe'

Minister Gert Leers fan ymmigraasje en asyl moat Sahar in definitive ferbliuwsfergunning jaan. Dat seit boargemaster Ferd Crone fan Ljouwert. Neffens him kin Leers nei de útspraak fan de rjochter net oars dwaan.

Dêrneist wiist Crone op de brief fan de flechtelinge-organisaasje fan de VN, de UNHCR. Dêryn stiet dat Sahar te ferwestere is om nei Afganistan te stjoeren. Foardat Leers syn beslút nimt, moat hy fan Crone earst dy brief goed trochlêze.

Bron: Omrop Fryslân
Omrop Fryslân Boargemaster Ferd Crone fan Ljouwert >>

Sint Annaparochie, 20 januari 2011

Sahar en familie mogen voorlopig blijven

De 14-jarige Sahar Hbrahim Gel uit Sint Annaparochie en haar familie mogen voorlopig niet worden teruggestuurd naar Afghanistan. De rechter in Den Bosch heeft dat donderdag bepaald in het kort geding dat het gezin tegen de laatste afwijzing in hun procedure had aangespannen.

Het gezin (vader, moeder en drie kinderen) vreesde gevaar te lopen bij een terugkeer naar Afghanistan. Ze vreesden voor foltering. Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) stelde in de procedure dat het gezin niet aannemelijk heeft gemaakt dat ze vanwege een westerse leefstijl gevaar loopt in Afghanistan. Dat het gezin lang in Nederland woont en een westerse leefstijl heeft komt door de eigen keuzes. Sahar zou zich kunnen aanpassen aan de Afghaanse cultuur, aldus de minister.

Bron: DePers
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 20 januari 2011

Sahar erg blij met uitspraak

"Ik ben echt heel blij met deze uitspraak." Dat zei Sahar Hbrahim Gel vanmiddag in reactie op het nieuws dat de rechtbank in Den Bosch het beroep van haar advocaat gegrond heeft verklaard.

Het beroep was gericht tegen de afwijzing van de derde asielaanvraag door het Afghaanse gezin Hbrahim Gel. Haar medeleerlingen van het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden zorgden voor een uizinnige ontvangst en een bos tulpen. Een feest volgt als er definitief zekerheid is.

De afgelopen nacht had ze tot drie uur niet geslapen. "Ik was echt heel bang om teruggestuurd te worden." Minister Gerd Leers wil het vonnis eerst bestuderen en geeft mogelijk morgen een reactie.

Bron: Leeuwarder Courant

Den Bosch, 20 januari 2011

Bossche rechtbank voorkomt voorlopig uitzetting Afghaanse Sahar uit St. Annaparochie

De bestuursrechter van de rechtbank Den Bosch heeft gesproken. Het Afghaans gezin uit St. Annaparochie - met vooral veel media-aandacht voor de 14-jarige Sahar - mag voorlopig niet uit Nederland worden verwijderd. Kernoverweging is dat de minister voor Immigratie en Asiel, Gerd Leers, de afwijzing van de asielverzoeken onvoldoende heeft gemotiveerd.

De rechter neemt aan dat de dochter van jongs af aan is opgevoed met westerse (Nederlandse) opvattingen en zich die opvattingen en een overeenkomstige levensstijl eigen heeft gemaakt. Ze is nu veertien jaar oud en er mag, mede gelet op haar intellectuele capaciteiten, worden aangenomen dat zij zich in een belangrijke fase van haar ontwikkeling bevindt waarin haar persoonlijkheid zich aan het vormen is en waarschijnlijk al voor een belangrijk deel is gevormd. Ook mag worden aangenomen dat de westerse normen en waarden waarmee zij is opgegroeid tot op zekere hoogte deel zijn gaan uitmaken van haar persoonlijkheid.

De rechtbank begrijpt niet zondermeer dat onder deze omstandigheden van haar kan worden gevergd dat zij zich in Afghanistan aanpast aan de cultuur en normen, die wezenlijk verschillen van de Nederlandse. Door zich aan te passen zou zij in wezen haar in Nederland gevormde persoonlijkheid moeten verloochenen.

Bron: Nederlands Juridisch Dagblad NJD
link Lees het hele artikel >>

Den Haag, 19 januari 2011

Leers voelt niets voor aanpassingen vreemdelingenwet

Minister Leers (immigratie en asiel) houdt vast aan zijn standpunt dat het 'niet verantwoord en niet wenselijk' is om minderjarige kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers in bepaalde gevallen toch een verblijfsvergunning te geven. De Kamer had april vorig jaar een voorstel van die strekking aangenomen, maar de bewindsman legde dat eind vorig jaar naast zich neer tot groot ongenoegen van de oppositie.

Friese CDA-leden zijn bezorgd over de gevolgen van het immigratiebeleid, met name voor kinderen. De provinciale afdeling heeft er in een brief bij CDA-minister Leers op aangedrongen zijn bevoegdheid 'maximaal' te gebruiken om in individuele gevallen de hand over het hart te strijken.

In de brief wordt de naam van Sahar Hbrahimgel zorgvuldig vermeden. Maar de Friese CDA-voorzitter Douwe Tamminga maakt er geen geheim van dat de dreigende uitzetting van dit 14-jarige meisje uit Sint Anna Parochie zijn leden tegen de borst stuit. Sahar is geboren in Afghanistan, maar al tien jaar in Nederland. ’Het past niet bij het CDA om deze kinderen terug te sturen’, hoort Tamminga van de leden.

Bron: Trouw
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 19 januari 2011

Ontknoping voor Sahar lijkt nabij

Wekenlang was Sahar landelijk nieuws. een dezer dagen krijgt ze mogelijk het verlossende bericht dat ze in Nederland mag blijven. Maar voor hetzelfde geld zit ze nog wekenlang in onzekerheid.

'Nee maar echt, ik kan wel gillen; o het komt hopelijk wel goed', twitterde Sahar Hbriham Gel (14) afgelopen zondag aan haar vriendinnen naar aanleiding van de brief die de UNHCR over haar 'zaak' had geschreven aan haar advocaat. Hierin pleit de hoge commissaris voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties ervoor om Sahar te erkennen als vluchteling.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Anne, 18 januari 2011

'Weriepenje saak-Sahar'

It Afgaanske famke Sahar

De advokaat fan Sahar út Sint Anne wol dat har rjochtsaak oer oft se yn Nederlân bliuwe mei, weriepene wurdt. Flechtlingorganisaasje UNHCR fan de VN hat yn in brief skreaun dat Sahar as flechtling erkend wurde moat. Se rint gefaar yn Afganistan, om't se te ferwestere is. De rjochter en minister Leers kinne it brief negearje by harren beslút, mar dat kinne se net samar dwaan, seit advokaat Stieger.

No tongersdei soe de útspraak wêze fan de rjochter. Mocht de saak weriepene wurde, dan kin it noch wiken duorje foardat der mear dúdlikens komt foar Sahar en har famylje.

Bron: Omrop Fryslân
Omrop Fryslân Advokaat Paul Stieger >>

Den Haag, 18 januari 2011

António Manuel de Oliveira Guterres, UNHCR

VN: erken Sahar (14) als vluchteling

Sahar Hbrahim Gel uit Sint Annaparochie moet erkend worden als vluchteling, zegt de organisatie UNHCR van de Verenigde Naties (VN). De hoge commissaris heeft dat geschreven in een brief die is doorgestuurd aan minister Gerd Leers van immigratie en asiel en de immigratiedienst IND.

Het veertienjarige meisje uit Afghanistan dreigt samen met haar familie te worden uitgezet. De rechtbank van Den Bosch doet deze week uitspraak in het hoger beroep dat het gezin heeft aangespannen tegen de uitzetting.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Veenwouden, 14 januari 2011

Menno Simons, Vrieslant

Doopsgezinden komen op voor minderjarige asielzoekers

Het dagelijks bestuur van de Doopsgezinde Sociëteit uit in een brief aan minister Leers van Immigratie en Asiel haar "zeer ernstige zorgen" over het voornemen om langdurig in ons land verblijvende, minderjarige kinderen van asielzoekers het land uit te zetten.

Directe aanleiding voor de brief is de dreigende uitzetting van de 14-jarige Sahar Hbrahimgel naar Pakistan. Het meisje uit Sint Annaparochie (Friesland) is volgens de doopsgezinde gemeente Veenwouden "hier ingeburgerd". De gemeente overweegt bij een mogelijke uitzetting kerkasiel aan haar te verlenen. "Zulke kinderen hebben in hun land van herkomst geen enkele toekomst. Hun jonge levens kunnen zelfs in gevaar worden gebracht", aldus de brief.

Bron: www.kerknieuws.nl

Ljouwert, 7 jannewaris 2011

Oprop CDA-Fryslân oan Leers

Jonge bern dy't al jierren yn Nederlân wenje, moatte net it lân útsetten wurde. Minister Leers fan asyl- en ymmigraasjebelied moat syn foech brûke om dy bern in ferbliuwsfergunning te jaan. Dy oprop docht it Fryske CDA oan partijgenoat Leers.

In soad Fryske CDA-ers ha it ôfdielingsbestjoer witte litten dat se it útsetten fan bern net akseptearje. Benammen omdat dy yn it eardere heitelân sjoen wurde as bûtenlanner.

It Fryske CDA fynt dat Leers syn 'barmhartigheid' toane moat yn dit soarte saken. It Afgaanske famke Sahar dat yn it AZC fan Sint Anne sit, sit yn sa'n sitewaasje. Sy moat útset wurde nei Afganistan wylst se opgroeid is yn Nederlân.

Bron: Omrop Fryslân

Sint Anne, 3 jannewaris 2011

Noch gjin beslút oer Sahar

Sahar

It Afgaanske famke Sahar kin yn elk gefal oant healwei dizze moanne yn ús lân bliuwe. In wurdfierster fan minister Leers fan Ymmigraasje en Asyl seit dat earst de útspraak fan de Ried fan Steat ôfwachte wurdt. De 14-jierrige gymnasiaste út Sint Anne moat it lân út.

Sympatisanten wolle har útsetting foarkomme en yn de Twadde Keamer hat yn desimber in debat oer de saak west.

Neffens syn wurdfierster sil minister Leers yn elk gefal net foar de ein fan it krystreses, nije wike, in beslút oer Sahar nimme.

Bron: Omrop Fryslân

Sint Annaparochie, 16 december 2010

De nachtmerrie van Sahar

Sahar wil niets liever dan in Nederland blijven.FOTO LC/JILMER POSTMA (gescand)

Ze wil en kan chirurg worden. Haar laagste rapportcijfer is een zeven. Sahar rekent nu nergens op. Ze wacht op de beslissing van asielminister Gerd Leers, die in januari bepaalt of ze na tien jaar in Nederland terug moet naar Afghanistan.

Op het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden maken de leerlingen deze week proefwerken. Voor veel van hen is het een belangrijke periode.

Sahar uit Sint Annaparochie zit in het tweede jaar en loopt met haar lange zwarte haar, hippe bontlaarzen, spijkerbroek, jurkje, zwarte jasje en talloze armbanden om haar polsen tussen de andere leerlingen. Ze komt schuchter over, maar leeft ook al een tijd in onzekerheid.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Amsterdam, 16 desimber 2010

Marijnissen: 'Sahar moet gewoon asiel krijgen'

Sahar Ibrahim Gel

"Sahar is de personificatie van een wereldwijd groot probleem: het vluchtelinge vraagstuk [...] Het is een gigantisch probleem, maar in het geval van Sahar kan een overheid die zich 'beschaafd' noemt iemand als Sahar niet terugsturen", zei Jan Marijnissen woensdagavond in Pauw & Witteman.

De 14-jarige Afghaanse Sahar Hilbrahim Gel heeft in 10 jaar tijd, 13 verschillende adressen en AZC's versleten en zit momenteel op het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden. Het IND heeft inmiddels besloten dat haar familie Nederland moet verlaten. Leerlingen op haar school protesteerden en ook de oppositie in de Tweede Kamer is tegen de uitzetting van Sahar.

Bron: Joop.nl
link Lees het hele artikel met uitzending 'Pauw en Witteman' >>

Amersfoort, 16 desimber 2010

Nederland kampt nog steeds met een falend asielbeleid

AZC St. Annaparochie

Ondanks dat de vreemdelingenwet waarin de asielprocedure is geregeld, herhaaldelijk en recentelijk per 1 juli is gewijzigd, wordt er nog steeds fel gediscussieerd over de uitvoering van de wet die nog steeds niet goed blijkt te werken.

Woensdagavond 15-12 zat Sahar, een 14-jarige Afghaanse vluchtelinge samen met haar advocaat Paul Stieger aan tafel bij Pauw en Witteman. Sinds 24 november is zij regelmatig in de media verschenen omdat zij op haar 14de verjaardag op een bureau van IND te horen kreeg dat zij uitgezet zal worden. Zij is al tien jaar in Nederland en vertelde in die periode al dertien keer te zijn verhuisd van o.a. asielzoekerscentra Vlieland en Appelscha naar St.Annaparochie vanwaar zij nu in Leeuwarden naar school gaat en later chirurg wil worden. Bovenal wil zij geenszins terug naar Afghanistan, dat is een wereld van verschil.

Bron: Dagelijkse Standaard.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Anne, 14 desimber 2010

Sahar mooglik berop op Wikileaks

Afganen wurde op dit stuit Nederlân net útset mei tank oan Wikileaks. Neffens de klokliederside is it lân te gefaarlik om asylsikers werom te stjoeren. Wikileaks wurdt troch rjochters op dit stuit sjoen as in betroubere boarne, mear noch as de eigen ynformaasje fan it Ministearje fan Bûtenlanske Saken.

It Afgaanske famke Sahar dy't mei har famylje yn Sint Anne wennet, docht mooglik ek in berop op Wikileaks. Sahar is goed yntegrearre.

Boarne: Omrop Fryslân
Omrop Fryslân Sjoch reportaazje Omrop Fryslân >>

Den Haag, 8 december 2010

Korte adempauze voor Sahar

Sahar Ibrahim Gel, foto: Leeuwarder Courant

De veertienjarige Afghaanse asielzoeker Sahar Ibrahim Gel uit Sint Annaparochie mag in ieder geval tot half januari in Nederland blijven.

Asielminister Gert Leers zegde de Tweede Kamer een "moment van bezinning” toe.

De voltallige oppositie wil dat het meisje samen met haar familie mag blijven, maar daar wil Leers tot nu toe niets van weten.

PVV en VVD zijn tegen, de oppositie hoopt daarom op steun van het CDA.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 8 december 2010

Hart van Nederland

Sahar Sint Annaparochie: Landelijke media duiken op zaak Afghaans meisje

De mogelijke uitzetting van de veertienjarige Sahar, die in het azc in Sint Anne woont, zorgt ook in de landelijke pers voor veel beroering.

Minister Leers wil het meisje samen met haar ouders en twee broertjes uitzetten. Het gezin is uitgeprocedeerd en moet Nederland nu, volgens de regels van de wet, verlaten.

Het gezin vluchtte tien jaar geleden uit Afghanistan en woonde sindsdien op tien verschillende adressen. De afgelopen twee jaar woonde Sahar (die geen woord Afghaans spreekt) en haar familie in een azc in Sint Annaparochie.

Bron: Franeker Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Den Haag, 8 december 2010

Leers kijkt nog eens naar zaak-Sahar

Minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel gaat nog eens kijken naar de situatie van de Afghaanse familie Hbrahimgel die na langdurig procederen Nederland dreigt te moeten verlaten.

De voltallige oppositie in de Tweede Kamer had de minister per brief gevraagd gebruik te maken van zijn bevoegdheid de familie toch in Nederland te laten blijven.

Leers zei woensdag serieus te willen kijken naar nieuwe informatie die eventueel op tafel komt, maar stelt wel dat er al een lange geschiedenis van procedures ligt.

Bron: NU.nl
link Bekijk de NOS-uitzending >>

Sint Annaparochie, 7 december 2010

Leers: Sahar terug naar Afghanistan

Sahar Ibrahim Gel, foto: Pepijn van den Broeke (De Pers)
Minister Gerd Leers voor immigratie en asiel weigert zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken voor de 14-jarige Sahar Ibrahim Gel uit Sint Annaparochie.

De CDA-bewindsman zegt dit vanochtend in een interview met de Volkskrant.

Sahar is een uitgeprocedeerde Afghaanse. Ze zat op het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden, waar leerlingen voor haar in actie zijn gekomen. Momenteel verblijft ze in het uitzetcentrum in Ter Apel. In 2000 vluchtte ze met haar ouders en broer naar Nederland.

De minister kan in ingewikkelde zaken het finale woord spreken, een soort van gratie verlenen. Leers: „Dat meisje heeft met haar familie tot vijf keer toe nee gehoord van de IND en de rechtbank. Vijf keer! Ze zijn tussentijds naar Zweden geweest en teruggekomen. Je moet een keer durven zeggen: nu, stop."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Leeuwarden, 1 december 2010

GPTV: Sahar moet blijven

Kirsten Raphael, leerling van de 2e klas van het Stedelijk Gymnasium sprak maandagavond in in de Leeuwarder gemeenteraad. Zij wist zich gesteund door een volle tribune met klasgenoten en andere actievoerders. Kirsten is een van de aanvoerders van de actie "Saher moet Blijven".

Hun 14-jarige medeleerling, Sahar Hibrahim Ghel, oorspronkelijk afkomstig uit Afghanistan, wordt bedreigt met uitzetting.Sahar woont al 10 jaar in Sint-Anna Parochie en studeert aan het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden. Ze zit, samen met haar familie, al die tijd in diverse procedures om een verblijfsvergunning te krijgen. Nu wordt ze bedreigd met uitzetting naar Afghanistan door de Immigratie- en Naturalisatiedienst in Den Haag!

Met alle beschikbare middelen voeren de klasgenoten actie. Zo ook maandag in de Leeuwarder gemeenteraad.

Bron: GPTV
link GPTV >>

Sint Annaparochie, 26 november 2010

Keamerfragen oer útsetting famke

Grien Links stelt tiisdei keamerfragen oer de 14-jierrige Sahar út Sint-Anne. It famke en har famylje driigje útset te wurden nei Afganistan, dêr't se fan oarsprong weikomme. It gesin besiket al tsien jier in ferbliuwsfergunning te krijen.

Freondinnen fan Sahar binne yn aksje kaam om der foar te soargjen dat se hjir bliuwe kin. Se sammelje hantekens en ha in hyves-pagina foar har makke. Dy site hat yntusken mear as 2500 sympatisanten út it hiele lân.

Bron: omrop Fryslân
link Ga naar saharmoetblijven.nl >>
link En hier Uitgesproken VARA Sahar moet blijven! >>

Leeuwarden, 25 november 2010

Klasgenoten in actie tegen de uitzetting van Sahar

Stedelijk Gymnasium Leeuwarden

Klas 2D en andere leerlingen van het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden verzetten zich tegen de dreigende uitzetting van hun klasgenoot Sahar Hibrahim Ghel (13) en diens familie, oorspronkelijk uit Afghanistan. Met posters, flyers, een handtekeningenactie, een brief aan de raad en een hyvespagina proberen ze de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) op andere gedachten te brengen. De hyvespagina had vanochtend, nog geen etmaal na de opening, al bijna duizend leden.

"Sahar woont al meer dan tien jaar in Nederland en ze is sindsdien al tien keer verhuisd", legt klasgenoot Anna Jansma uit. "Al die tijd zitten zij en haar familie in een procedure. Ik geloof dat het nu al de zesde is." Tot twee weken geleden woonde het gezin in het asielzoekerscentrum van Sint Annaparochie. Inmiddels zit het op gezag van de IND in Den Haag, in afwachting van uitzetting. "Het is nu duidelijk dat ze niet in Nederland mogen blijven, maar ze kunnen nog in hoger beroep, geloof ik."

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>