"Op Halfweg", het jaar rond


juni (1)
 

De Sierui (Allium) pronkt in volle glorie met zijn bolvormige bloem. Deze hoog groeiende Sieruien, te midden van andere lager groeiende vaste planten, geeft een extra dimensie en brengt diepte in de border aan. Sierui
Heester Deze sneeuwwitte Spirea (Spirea arcuata) kleurt perfect bij het bankje.
De blauwe Viooltjes geven een vrolijke noot aan het zitje met de Hedera als decor. Zitje met viooltjes
Korenbloem De Korenbloem (Centaurea) behoort tot de grote familie van de Compositae. Van het geslacht zelf zijn meer dan 500 soorten bekend!
Het Zeeuws knoopje behoort tot de familie van de schermbloemigen (Umbelliferae). Bloemen zijn bij een vluchtige blik schermvormig van opbouw. In werkelijkheid is het scherm opgebouwd uit kransen met piepkleine bloemen, die omgeven zijn met een ruche van bloemschutblaadjes. Zeeuws knoopje
Gele lis Het opvallendst aan de Gele lis (Iris pseudacorus) zijn de drie afhangende bloemdekslippen. Dicht bij het centrum van de bloem zijn op deze bloemdekslippen opvallend getekende macules (honingmerk) te zien.
Deze Kamperfoelie (Lonicera) klimt bij de regenpijp op. Kamperfoelie bloeit lang, geurt heerlijk en de bloemen zijn fraai om te zien. Kamperfoelie
Klaproos De Klaproos (Papaver rhoeas) heeft de vorm van een slaapmuts. De bloemblaadjes staan kransvormig rond het opvallend grote vruchtbeginsel. Dit vruchtbeginsel is aan de bovenzijde afgeplat van vorm.
Afgezien van de mooie vorm van het blad is de charme van Vrouwenmantel (Alchemilla mollis) groot als er dauw- of regendruppels op het blad liggen. De bijna kogelronde druppels lijken te zweven op het voor het oog vette blad. Het blad is bezet met fragiel dunne haren en die zorgen voor het fascinerende 'zwevende' effect van de druppels. Vrouwenmantel
Es De zaden van "onze" Es worden zwaarder en zwaarder. Soms kunnen takken de last niet meer dragen en breken ze bij harde wind af.
Een hoekje van de border met de Rode spoorbloem, de witte Pioenroos en de Weigelia. Border
Japonica De Weigelia hoort tot de kamperfoelieachtigen en komt oorspronkelijk uit Korea, Japan en het noorden van China.
Dit frisgele plantje is ook een Sierui, de Allium maly. Sierui (Allium maly)
Pioenroos Een prachtige bloem van de witte pioenroos. Samen met de hortensia, vormde de pioenroos het gezicht van de ”ouderwetse” boerentuin.
Even een uitstapje naar de moestuin; de Bieslook (Allium schoenoprasum) bij het kasje bloeit. In oude kruidenboeken staat vermeld dat het 'te veel genuttigd slapeloosheid en troebele ogen veroorzaakt'. Men beweerde ook dat het dronkenschap verdrijft èn aanspoort tot onkuisheid. Bieslook
Aardbei De eerste aarbeien zijn rijp. Dat is smullen geblazen!
Een mandje aan de muur met allemaal witte bloemetjes. Op de achtergrond: Kamperfoelie. Tegen de muur
Vingerhoedskruid De Vingerhoedskruid (Digitalis( is een prachtige bloem. De bloei verloopt van onder naar boven langs de bloemstengel. De 'klokken' worden graag bezocht door hommels en bijen, die er tijdens het nectar zuigen volledig in verdwijnen.
De Muurleeuwenbek (Cymbalaria muralis) hoort eigenlijk thuis op historische panden en oude stadsmuren. Muurleeuwenbek
Schildersverdriet Schildersverdriet (Saxifraga x geum), Hoe-langer-hoe-liever en Menistenzusjes zijn synoniemen voor dit heel ouderwets plantje.
De Hondsroos (Rosa canina) bloeit rijkelijk, dat belooft veel rozenbottels dit najaar. Hondsroos
Vlier De Vlier (Sambucus Nigra) behoort tot de Kamperfoeliefamilie. Vroeger plantte men de vlier vlak bij de boerderij, het liefst onder het keukenraam omdat de vlier bescherming bood tegen kwade geesten, vliegen en ongedierte. Bovendien trok ze goede geesten aan en was ze een veelzijdig geneesmiddel zodat men uit respect zijn hoed ervoor af nam.
Een fraaie, decoratieve variant van de Vlier: de Bonte vlier. Bonte vlier
Deutzia Als Phlomis in bloei staat, is de verwantschap met brandnetel en dovenetel goed te zien. De plant behoort tot de familie van de lipbloemigen (Labiatae). Het meest kenmerkende is de schijnkrans, waarin de bloemen staan.
De Karmozijnbes (Phytolacca) is een opvallende plant met groot blad en een dikke aar. De kolven bloeien met vrijwel witte, naar rozerood verkleurende bloemen. Vogelmelk
Ruit De Spirea (Astilbe) staat bij ons in de volle zon. Daardoor blijft íe waarschijnlijk vrij laag.
De bloem van de Roos is altijd weer een wonder om ademloos naar te kijken. het Friese hoen
Ruit ....................................
 
<<--   mei    juni (2)  -->>