Dossier FASIL KUIPERS (FASKE)

Sint-Jabik, 27 jannewaris 2022

Nederlân komt wer fan 't slot, foar de artysten feroaret neat

Faske - Foto: ESNS

It coronabelied mei ferromme wêze, mar foar in soad minsken yn de kultuersektor betsjut it neat. Se kinne troch alle beheiningen kwealik oan it wurk. In soad wurkje as zzp'er en krije amper stipe fan de oerheid.

Fasil Kuipers, ek wol bekend as Faske, hat mingde gefoelens oer de ferrommingen. "An de ene kant kinne wij, as band, 'n aginda make. Maar 't is heel lastig plenne, om't je niet wete at 't wel deurgaat en hoefeul mînsen in de saal binne. 't Blyft dan finansjeel spannend at je d'r 'n leuk stikky bôl an over houwen gaan of dat 't 'n goeie erfaring is."

It betsjut foar Faske ek dat hy noch net al te bot ynvestearje kin: "Wij speule nou in klaine salen met wainig besetting. 'n Geluudstechnikus annimme om met te gaan op tour kin gewoan niet út."

Dochs giet it him goed op it stuit. Syn aginda rint fol en stil hopet hy útnűge te wurden foar in grutter festival. "Dat hangt wat ôf fan hoe't de nije single 't doen gaat fan't maityd."

Bron: Omrop Fryslân

Grins, 21 jannewaris 2022

Fryske talinten op Eurosonic: ek online fan grutte wearde foar start karriêre

Fasil Kuipers Foto: Friesch Dagblad

Foar it twadde jier op rige kinne artysten dy't oan de wei timmerje har allinnich online profilearje op it grutste showcasefestival fan Europa: Eurosonic/Noorderslag yn Grins. Faske út Sint-Jabik en Blondeau út Ljouwert binne al lang bliid dat se spylje kinne.

Singer-songwriter Faske (Fasil Kuipers) stiet mar leafst twa kear op it programma fan ESNS (Eurosonic/Noorderslag) yn Grins. En de optredens giene goed. "Ik sien tefreden werom. Ok al waar d'r gyn peblyk bij, 't optreden foelde wel goed. Op 'n stoit leek 't krekt al ston d'r peblyk in de saal, met de band gongen wij heerlik in de mezyk op."

Nei syn optreden foar Eurosonic, as űnderdiel fan it talintűntwikkelingstrajekt Hit the North, koe er ek noch op Noorderslag spylje. "Ik meende altiten dat je der as band foor froegen worden, maar 't blykt datstou dy gewoan oanmelde kinst. Om't wij dat niet wisten, waren wij te laat. Later froegen se ôns dochs en dan saitst fansels gyn ni."

Bron: Omrop Fryslân
link Lees het hele artikel >>

Groningen, 20 januari 2022

Faske in programma Bevrijdingsfestival

Fasil Kuipers oftewel: Faske

Popfestival Eurosonic Noorderslag is los en vindt dit jaar wederom digitaal plaats. In de Groningse Oosterpoort maakten veel, voornamelijk Nederlandse, artiesten de afgelopen dagen opnames. Zo ook Fasil Kuipers en zijn muzikale partner Jurjen van der Molen.

Met Faske timmeren ze vanuit Friesland hard aan de weg, mede dankzij de hit Jij belt mij alleen wanneer jij dronken bent. Ook zij werken samen met Hoogendorp en maakten eerder deze week al opnames voor zowel Eurosonic als Noorderslag.

"We zijn hier nu om Bente even te spreken”, vertelt Kuipers. En er is mooi nieuws, in maart mogen ze als voorprogramma met haar op tournee door het land. En ja, ook optredens tijdens het Bevrijdingsfestival in Leeuwarden en Grasnapolsky in Scheemda liggen in het verschiet. "Of mogen we dat nog niet zeggen?” Ze lachen. "Eerst mogen we vrijdag naar het tv-programma. Dan kunnen we onze show die dan wordt uitgezonden door ESNS zelf niet eens zien”, aldus Van der Molen. Komt vast goed, de meeste registraties zijn later terug te kijken.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 19 januari 2022

Faske brengt ode aan de nederpop

FASKE: 'Nederpop zou meer gewaardeerd moeten worden.' Foto Christian Kamminga

'Nederpop zou meer gewaardeerd moeten worden'

Twaalf acts uit Groningen, Friesland en Drenthe deden het afgelopen jaar mee aan Hit the North. Op Eurosonic sluiten ze dit talentontwikkelingstraject af met een showcase. Friezen Faske en Blondeau zijn er ook bij.

Faske, ofwel Fasil Kuipers, is iets te laat voor onze afspraak. Maar hij heeft er een goede reden voor. Afgelopen vrijdag werd het optreden van hem en zijn band al opgenomen in het kader van Hit the North, maar zondagavond kwam er ineens dat telefoontje. Faske moest en zou ook in het Noorderslag-programma. Toch een upgrade . "Ik zat net lekker voetbal te kijken met mijn vrienden!"

Gelukkig lukte het Faske om zijn hele band bij elkaar te krijgen, en zo stond het gezelschap maandagmiddag voor de camera's in De Oosterpoort in Groningen, voor die Noorderslag-opnames. En dat ging nog beter dan de sessie op vrijdag. "Toen hebben we heel veel gerepeteerd, we speelden echt wel met veel druk. Voor deze hebben we niet meer echt geoefend. En toch speelden we beter, heel frappant."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 15 januari 2022

Fasil Kuipers (25)

Fasil Kuipers (25)

Een naam om in de gaten te houden

Een nieuw jaar is begonnen. Dat betekent nieuwe kansen voor aanstormend talent van Friese bodem. Onze verslaggevers tippen o.a. deze naam om in de gaten te houden het komende jaar.

Faske is de artiestennaam van Fasil Kuipers, uit Sint Jacobiparochie (maar eigenlijk uit Ethiopië). De Nederlandstalige pop van vorige decennia is zijn grote inspiratiebron, luister maar naar fris klinkende nummers als Jij belt mij alleen wanneer jij dronken bent en Underweis nei dy.

Op Spotify en YouTube tref je meer van dat soort juweeltjes aan. Zo ook , zijn Nederlands-, Fries- en Bildtstalige bijdrage aan de Yung Frysk-campagne waarmee de provincie het Fries bij jongeren wil promoten. Zijn eerste ep kwam net deze week uit, aan het eind van het jaar komt er een album. Faske deed mee aan het 'crossover'-project van minderhedensongfestival Liet, won de talent award van stichting Friesland Pop en zit in het ontwikkelingstraject Hit The North. Officieel erkend als jong talent, dus.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 21 december 2021

De Friese zanger Faske heeft het lied ‘Űnderweis nei dy’ geschreven

De Friese zanger Faske met ‘Űnderweis nei dy’

Zanger Faske over de kracht van de Friese taal

De Friese zanger Faske heeft het lied 'Űnderweis nei dy' geschreven voor de campagne Yung Frysk, die jongeren enthousiast moet maken voor de Friese taal. Op NPO Radio 1 vertelde hij presentator Patrick Lodiers hoe dit zo gekomen is.

Hij is optimistisch over het gebruik van het Fries, ook onder de jongeren. "De jongens van mijn band spreken onder elkaar gewoon Fries".

Zijn nummer wordt gebruikt voor het extra aanmoedigen van het Fries onder jongeren. Het is meertalig geschreven met Nederlands, Fries en Bildts. Het motto is: "Ik praat Fries hoe ik 'fokking' zelf wil".

Bron: BNNVARA
link Bekijk hier de uitzending >>

Sint Jacobiparochie, 12 febuari 2021

'Mezyk make is 'n prachtig proses'

Fasil Kuipers. (foto: Sophie Swartz)

Waar veel mensen 2020 het liefst snel vergeten, geldt dat niet voor Fasil Kuipers. De 24-jarige Stjabuurtster maakte al jaren muziek, maar vorig jaar viel alles op z’n plek. Als Faske, zijn artiestennaam, vond hij zijn eigen sound. Met vijf singles en een vruchtbaar bezoek aan Pollux Studio’s in Den Haag belooft 2021 het jaar van zijn doorbraak te worden. De debuutplaat is in de maak, hij werkt met festival Hit The North en een optreden op Eurosonic/Noorderslag eind dit jaar lonkt.

In februari gooide Fasil Kuipers eindelijk zijn debuutsingle online. ‘4:45’ (“Kwart foor fijf”) Eindelijk, want de Stjabuurtster - “deur de week weun ik bij myn fryndin in Luwt, der’t ik an de Thorbecke Academie fan NHL-Stenden studeer, in ’t weekeand bin ik St.-Jabik” - had lang getwijfeld. “Mezyk is ’t mooiste dat d’r is, ik maakte al jaren mezyk. Maar ik had gyn konkrete kontakten, ik wist niet presys hoe’t je ’t beste mezyk make konnen. En ik sâg in Frysland ok niet ‘n prot foorbeelden in dut sjęnre, niet ’n blaudruk.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 7 juni 2020

Profielfoto van Faske Kuipers

Nieuwe single van Faske

Fasil Kuipers timmert als Faske behoorlijk aan de weg. Onlangs bracht hij zijn tweede single 'Oceaan' uit.

Dit nummer is geproduceerd door Jurjen van der Molen. De song is te beluisteren op Spotify en Youtube.

In februari van dit jaar was de eerste release '4:45 ft Johny loves my' van de uit St. Jacobiparochie afkomstige rapper Faske.

 

Bron: Leeuwarder Courant
link Klik hier voor het nummer 'Oceaan' op YouTube >>