Sint Annaparochie, 30 augustus 2020

Sijbe Knol (29) nieuwe voorzitter Statenfractie FNP

FNP’er Sijbe Knol. (© FOTO CATRINUS VAN DER VEEN)

Sijbe Knol (29) uit Sint Annaparochie is de nieuwe voorzitter van de FNP-fractie in Provinciale Staten. Hij volgt Corlienke de Jong op.

Knol begon zijn politieke carričre in de gemeenteraad van Menameradiel en later Waadhoeke. Sinds maart 2019 is hij vice-fractievoorzitter in de Staten, die plek wordt nu overgenomen door Sybren Posthumus.

De Jong stapt helemaal uit de politiek omdat ze het niet meer kan combineren met haar baan. "Myn baan as dosint oan it Friesland College is, al hielendal yn dizze koroana-tiid, net langer te kombinearjen mei de wurksumheden foar de provinsjale steaten fan Fryslân." De vrijkomende plek wordt naar alle verwachting ingenomen door Rein van der Wal.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 28 augustus 2020

Nieuw seizoen Walk & Talk van start

Walk & Talk

Walk & Talk begint aan een nieuw seizoen, weer in de bibliotheek zelf. De Walk & Talk is een informele ochtend waar informatie wordt verstrekt over werk, loopbaan en carričre. Deelnemers krijgen praktische tips over bijvoorbeeld het maken van een CV, solliciteren en netwerken. Ze kunnen ook luisteren naar de ervaringen van oud-deelnemers. Er worden regelmatig gastsprekers uitgenodigd, maar bovenal leren de deelnemers van elkaar. Daarnaast telt een Walk & Talk bijeenkomst als een netwerkgesprek bij het UWV.

In de zomer ging Walk & Talk online. Op de Facebookpagina van Bibliotheken Noord Fryslân werd in een reeks van vier vlogs informatie gegeven over baanverlies, online trainingen, keuzes maken, voorbereiden op een sollicitatie en de elevatorpitch. Deze vlogs zijn terug te kijken op www.ontdekdebieb.nl/walkentalk. De Walk & Talk is op 8 september van 13.30 tot 15.30 uur in Bibliotheek St.-Annaparochie.

Bron: Franeker Courant

Sint Jacobiparochie, 27 augustus 2020

'Lekker' fietsen door het Bildt met culinaire fietstocht

MFC St.-Jacobiparochie (streetview)

De activiteitencommissie van het MFC St.-Jacobiparochie heeft wat bijzonders bedacht: een culinaire fietstocht langs 5 Bildtse restaurants op zaterdag 12 september. Het is een fietsroute van 25 km en verspreid langs het traject krijgen de deelnemers bij de restaurants Zwarte Haan, Het Graauwe Paard op Oudebildtzijl, De Molen in Vrouwenparochie, Modena in St.-Annaparochie en De Postduif in St.-Jacobiparochie steeds een gerechtje.

Een bijzondere belevenis. Inmiddels zijn er 79 aanmeldingen binnen. Maar er kunnen nog bij. De starttijd is tussen 13.30-14.30 uur bij het multifunctioneel centrum in St.-Jacob. Bij de opgave wordt de starttijd aangegeven.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel voor meer informatie >>

Sint Annaparochie, 27 augustus 2020

Sfeer van de Provence op het Bildt

Velen laten dit jaar al dan niet gedwongen een vakantie in het buitenland aan zich voorbijgaan.

Wie langs de Nieuwebildtdijk rijdt waant zich echter even in de Provence: daar heeft agrariër Alco de Jong een flinke strook Phacelia (ook wel Bijenbrood) ingezaaid.

Het is ingezaaid als groenbemester en bodemverbeteraar voor de zware klei. Akkerbouwers zijn verplicht om een deel van hun areaal in te zaaien met groenbemesters. Dit bloeit mooi, is fleurig en bovendien goed voor de bijen, hommels en andere insecten.

Bron: De Bildtse Post

Sint Annaparochie, 27 augustus 2020

Start schooljaar op Campus Middelsee

Woensdag 19 augustus waren de tweedeklassers van Campus Middelsee net als andere jaren naar Grolloo voor hun introductieprogramma. Nou ja, net als andere jaren…. ! Er was een extra-bus ingehuurd zodat er in de bus voldoende afstand kon worden gehouden. Iedereen reisde met een mondmasker en aan desinfecterende middelen geen gebrek. Het was fijn dat de introductie op deze manier toch door kon gaan en dat de leerlingen een prima start van het schooljaar hadden.

Die goede start kenden ook de andere leerlingen. De eersteklassers die hun eerste schooldagen beleefden op de Ulbe, maar ook de derde- en vierdeklassers. Al was het toch ook wel ongewoon want nog nooit hoorde bij de introductie ook een instructie over corona-regels.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie/Franeker, 26 augustus 2020

Foto: Franeker Actueel

Voertuigen te water

Dinsdag 25 augustus kregen de collega's 2 keer een melding van een voertuig te water.

's Middags op Kiesterzijl te Franeker, hier troffen collega's een voertuig op de kop in de sloot aan. Bestuurder was inmiddels al uit de auto en was met de schrik vrij gekomen.

's Avonds was er wederom een melding van voertuig te water, Nu op de Middelweg-west St.Jacobiparochie.

Door een flinke windvlaag en blokkerende remmen begon het voertuig te slingeren en belandde op de kop in de naastgelegen sloot. Ook hier kwamen de Inzittenden met de schrik vrij.

Bron: Politie Noordwest Fryslân

Oudebildtzijl, 26 augustus 2020

Nieuw veld voor VV Ouwe Syl door huizenloterij

Sanne Verhoef uit Arnhem won het te verloten huis in Oudebildtzijl. FOTO NIELS WESTRA

De voetballers van VV Ouwe Syl spelen komend seizen op een nieuw kunstgrasveld. Het geld daarvoor heeft de club zelf verdiend.

In 2017 organiseerde de club samen met initiatiefnemer Anne Polstra hiervoor een speciale loterij. Hoofdprijs: een complete woning.

Het kunstgrasveld op het sportcomplex aan de Van Egmondstraat in Oudebildtzijl wordt vrijdag 4 september officieel in gebruik genomen.

"De loterij werd een succes en wij hebben ons doel gerealiseerd: een prachtig veld."

Bron: Leeuwarder Courant

Westhoek, 26 augustus 2020

FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Drukte op de hoogwatervluchtplaats

Honderdduizenden strandlopers, kluten en bergeenden verzamelen zich deze weken bij het opkomende tij op een hoogwatervluchtplaats op het wad bij Westhoek om uit te rusten, waarna ze bij afgaand tij weer gaan foerageren op het wad.

Deze hoogwatervluchtplaats is een van de grootste van Nederland en van essentieel belang voor de vele trekvogels die hier tijdens hun trek komen eten en uitrusten voordat ze verder vliegen richting Afrika.

Op de foto hoofdzakelijk bonte strandlopers, krombekstrandlopers en bontbekplevieren.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 26 augustus 2020

'Jo krije mar ien sa'n kâns yn it libben'

Wordt Taeke Triemstra nog de beste kaatser ooit? foto Henk Jan Dijks

Taeke Triemstra had in 2020 dichter bij de eerste plaats willen komen van het kaatsklassement aller tijden. De coronacrisis gooide roet in het eten en de prestaties vallen dit jaar ook tegen. Daarom de vraag aan kenners: stoot hij de legendarische Piet Jetze Faber ooit nog van de troon?

De feiten: Taeke Triemstra staat thans derde in het kaatsklassement aller tijden, dat sinds 1853 wordt bijgehouden. De voorinse uit St. Jacobiparochie heeft in circa 20 jaar 796 punten bijeen gekaatst, maar hij wordt dit jaar 38 jaar. Zijn achterstand op leider Piet Jetze Faber bedraagt 89 punten. Faber heeft 885 punten. Hotze Schuil, de nummer 2 die in september 1990 door Faber werd gepasseerd, heeft 876 punten. Een kaatser op het hoogste niveau krijgt 3 punten voor een zege, 2 voor een tweede prijs, 1 voor een derde plaats.

"Ik wol der wol ris ôf, se moatte my mar ris ferjitte", sprak Schuil (1924-2005) in de weken voordat Faber (nu 64) hem voorbij streefde. Feit is dat nóch Schuil, nóch Faber ooit vergeten zal worden. Ook niet als Triemstra, ondanks dit kwakkeljaar waarin hij pas 6 punten aan zijn totaal toevoegde, op een dag de nummer-1 is. De vraag is: komt die dag nog, nu het kaatsjaar 2020 vanwege de coronacrisis zoveel deuken heeft opgelopen? Gaat hij Piet Jetze Faber nog passeren?

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>      link Zie ook het dossier TAEKE TRIEMSTRA >>

Sint-Jabik, 26 augustus 2020

Deputearre Fokkinga besjocht de Bildtdiken

Deputearre Klaas Fokkinga en wethâlder Nel Haarsma

Ofrûne woansdei 19 augustus hat deputearre Fokkinga fan Provincie Fryslân in besite brocht oan ús gemeente Waadhoeke.

Hy waard bypraat oer it ‘Untwikkelperspektyf Waadhoeke 2018-2028’. Dit plan, fęststeld troch de gemeenteried, giet oer hoe't Waadhoeke harsels tusken no en 2028 fierder űntwikkelje wol as in kręftige gemeente dęr't it goed libjen is.

Dęrnei naam wethâlder Haarsma de deputearre mei nei de Bildtdiken. Hjir liet se sjen hoe't in oantal earder noch ferfallen húzen renovearre waarden mei help fan subsydzjes en eigen middels fan 'e bewenners. It resultaat mei súksesfol neamd wurde. De bewenners genietsje fan mear wenkomfort en it gebiet is folle oantrekliker wurden.

Bron: Nel Haarsma op Facebook

Ljouwert, 25 augustus 2020

Trije manlju feroardiele foar mishanneling yn feesttinte Froubuorren

Rechtbank Noord-Nederland (RNN) yn Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

De rjochtbank fan Noard-Nederlân hat tiisdei trije manlju feroardiele ta in jier finzenisstraf, węrfan seis moannen űnder betingsten, foar it besykjen fan deaslach of it meipleegjen dęroan. Dat barde yn 2018 yn in feesttinte yn Froubuorren. By de mishanneling op 28 maaie 2018 rekken twa jonges, in twilling, swier ferwűne.

De trije manlju wiene yn de feesttinte yn 2018. Ien fan harren seach in jonge rinnen dęr't er fan tocht dat er syn broer mishannele hie. De man is nei him ta rűn, waard lulk en hat op de man ynslein. De man is dęrnei op de bar klommen en trape mei syn folle gewicht op it gesicht fan it slachtoffer. Dęr gie er mei troch oant er fan it slachtoffer ôf lutsen waard. Dizze man is feroardiele foar it besykjen ta deaslach.

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele berjocht >>      link Lees ook het verslag op 'de Rechtspraak' >>

Malibu, 25 augustus 2020

Shorttrackcoach Boomstra in opspraak, Amerikaanse bond houdt vertrouwen

Wilma Boomstra GETTY IMAGES

De uit Sint Jacobiparochie afkomstige shorttracktrainster Wilma Boomstra wordt door verschillende atleten beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Dat schrijft de Washington Post. Boomstra is coach van de Amerikaanse ploeg.

Drie schaatsers hebben een klacht ingediend bij de Amerikaanse schaatsbond wegens mentale en emotionele mishandeling. "Als je manier van schaatsen haar niet bevalt, noemt ze je een schande", zegt een van de anonieme sporters.

Anderen omschrijven hoe ze het plezier in trainingen en sport verloren door de aanpak van Boomstra. "Het voelde alsof ik mijn leven aan het weggooien was."

Bron: NOS
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 25 augustus 2020

Briljanten huwelijksjubileum echtpaar Prosje-Strijker

(© Pixabay)

Dirk Prosje en Matte Strijker uit St. Annaparochie zijn dinsdag 25 augustus 65 jaar getrouwd.

Ze ontmoetten elkaar op dansles in de Aardappelbeurs in St. Jacobiparochie. Dirk woonde toen aan de Oudebildtdijk naast de smederij, Matte aan de Hoarnestreek onder Tzummmarum. Dirk werkte bij Meijer aan de Oudebildtdijk, waar hij ‘s winters met de sneeuwschuiver de weg op moest. Matte werkte in die tijd als schoonmaakster bij de bakker, de gasfabriek en de timmerman in Tzummarum. Na drie jaar verkering trouwden ze en betrokken een woning aan de Oudebildtdijk waar zoon Joris werd geboren.

In 1960 verhuisde het gezin naar de Nije Buurt in St. Jacob waar Betty en Feico het levenslicht zagen. Dirk werkte bij de MBN (later Althuisius). Matte bij de plasticfabriek en plukte en dunde appels als de kinderen naar school waren: een werkende moeder was in die tijd nog niet echt gebruikelijk. Ze gingen eerst naar Terschelling op vakantie en later met een caravan op pad.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 24 augustus 2020

Vrachtwagenchauffeur Jorrit Hansma (23) over zijn heldenactie op A32: 'Ik dacht: dit is de oplossing'

Jorrit Hansma (23) zette zijn vrachtwagen voor een ongeluk op de snelweg: 'Ik dacht: dit is de oplossing’

Het ging in een fractie van een seconde. Vrachtwagenchauffeur Jorrit Hansma (23) van Giesing en Zn Transport uit Sint Annaparochie bedacht zich vanochtend geen moment toen hij voor zijn neus een ongeluk zag gebeuren. Hij parkeerde zijn vrachtwagen dwars op de snelweg om erger leed te voorkomen. En daarvoor krijgt hij veel lof.

Jorrit reed vanmorgen over de A32 bij Steenwijk in de richting van Friesland toen het ongeluk voor hem gebeurde. "Ik werd ingehaald door een busje dat met een enorme snelheid reed. Ik weet niet wat hij aan het doen was, maar hij ging steeds verder naar rechts totdat hij tegen de vrachtwagen die voor mij reed knalde.”

Na het ongeluk ontstond een ravage op de snelweg. De weg lag vol met plastic en er kwam veel rook uit het busje. "Ik wist eerst even niet wat ik moest doen, maar toen heb ik mijn vrachtwagen dwars over de snelweg geparkeerd. Ik dacht: dan kan er geen ander verkeer meer opknallen.”

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 24 augustus 2020

Wereldwinkel het Bildt schiet Swazi Candles te hulp

Tineke de Jong (l) en Jellie Bakker met op de voorgrond een deel van het assortiment van de Swazi Candles FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Wereldwinkel het Bildt in Sint Annaparochie houdt deze maand een speciale actie voor een van haar producenten, Swazi Candles. Het bedrijf dreigt door wegvallende orders om te vallen. "Het is kantje boord", zegt Tineke de Jong.

Swazi Candles wordt door de crisis hard geraakt. Ongeveer 75% van hun assortiment kaarsen werd verkocht aan toeristen, 25% werd geëxporteerd. Het toerisme naar Zuid-Afrika is van de een op andere dag stil komen te liggen en komt dit jaar ook niet weer op gang.

Momenteel worden er nauwelijks orders geplaatst. Een zeer grote kerstorder voor de VS die al gereed was voor verzending, werd geannuleerd. Dramatisch voor het bedrijf, want er werd vooraf niets aanbetaald. Een deel van het personeel is inmiddels ontslagen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>      link Lees ook het artikel in de Leeuwarder Courant >>

Steenwijk, 24 augustus 2020

Heldenactie op A32: alerte chauffeur van Giesing en zn. gooit vrachtwagen voor ongeluk

FOTO DE VRIES MEDIA

Een Bildtse vrachtwagenchauffeur heeft maandagochtend bij Steenwijk mogelijk veel leed voorkomen door zijn vrachtwagen stil te zetten bij een ongeluk. Op de A32 waren kort daarvoor een bedrijfsbusje en een vrachtwagen tegen elkaar gebotst.

De vrachtwagenchauffeur van Giesing en Zn Transport uit Sint Annaparochie zag het ongeluk gebeuren en kwam meteen in actie. Hij zette zijn vrachtwagen schuin op de snelweg, waardoor de weg werd geblokkeerd. Dirk Giesing, eigenaar van het bedrijf, is trots op zijn werknemer. Hij sprak hem vlak na het ongeluk.

"Ik ben zeker trots", laat hij weten. "Hij moest snel schakelen en heeft de goede keuzes gemaakt. Het is heel goed wat hij heeft gedaan. Hij heeft de alarmdiensten gebeld, zichzelf in veiligheid gebracht en de andere chauffeur geholpen. Hij heeft precies gedaan wat hij moest doen.”

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Aldebiltsyl, 24 augustus 2020

Ouwe Syl

Jantine Weidenaar praat mei doarpshistoarikus Sytse Keizer. Foto: Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar

Ouwe Syl is eins de namme fan it doarp dêr't we no binne, seit doarpshistoarikus Sytse Keizer. Nei de fúzje fan It Bilt yn Waadhoeke moatte we suniger węze op ús taal, kultuer en skiednis fan It Bilt seit er. Op de pyp, de slűs, wie earder in âlde rivier, al fan 800 nei Kristus. Op de kwelderwal is in simmerdyk oanlein is, dy is yn 1505 ferhege en de Alde Dyk neamd.

"Earder wie der in soad bedriuwichheid, mei de haven, mar no bringt de ymport ek wer nij elan yn it doarp. Der is ek in soad toerisme. It hotel en de B&B sitte konstant fol dizze simmer."

Op de pyp stiet in stânbyld fan in lyts mantsje mei in koffer. "Dat is de kleine Keizer, makke troch Hans Jouta dy't ek it byld fan Cruijff makke. Ik bin dwaande mei in boek oer Gerrit, hy wie mar 96 sintimeter en libbe fan 1874 oant 1946. Hy wie sjonger en akrobaat en reizge troch hiel Europa troch en hy hat sels twa kear yn Amearika west en hy is sels noch fiere famylje fan my."

Bron: Omrop Fryslân
link Omrop Fryslân is moandei de hiele dei yn Aldebiltsyl. Yn dit simmerblog in oersjoch fan alle ferhalen >>      link En hjir de fideo >>

Easterlittens, 23 augustus 2020

Triemstra kritysk: "De Frouljus PC giet troch, mar it úthingboerd fan de KNKB net"

Taeke Triemstra oer it restant fan it seizoen

It coronafirus hat dit seizoen in grutte ynfloed op de keatskalinder. De PC by de manlju giet net troch, en yntusken binne ek de haadklassepartijen yn Marsum en Penjum skrast. Neffens keatser Taeke Triemstra bliuwt der no wol in hiel meager seizoen oer. "Doe't ik dat hearde ferline wike doe tocht ik dan hoecht de Aldehou op it lęst ek net mear. Dan ha je trije wiken stilstien", seit Triemstra. "Mar ik ha no wol sjoen dat Sint-Anna der noch bykommen is yn it wykein fan Marsum."

De 37-jierrige keatser begrypt net dat ferieningen ta it beslút komme om de wedstriden te skrassen. "Persoanlik net. Ik snap dat minsken der problemen mei hawwe, mar sels bin ik net sa. Ik bin mear fan de mooglikheden. Ik tink dat je dingen no krekt wol organisearje moatte. As je dat dogge sa as de ferieningen dat no dogge, dan kin dat prima. Dan fynt der echt gjin besmetting fan corona plak," sa seit Triemstra.

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele berjocht >>

Sint Annaparochie, 23 augustus 2020

Voetbalvereniging Sint-Anna op slot vanwege corona

Ook v.v. St.-Anne op slot wegens Corona. (© eigen foto)

Het bestuur van v.v. St.-Anna heeft zondag besloten om alle activiteiten tot nader order op te schorten. Zaterdag werd al bekend dat vv Foarút uit Menaam het sportcomplex op slot deed, ook in verband met corona.

De trainingen en de oefenwedstrijden die gepland staan, gaan niet door. Dit is het gevolg van een melding die de club vandaag kreeg dat een familielid van één van de selectieleden positief is getest op Corona.

Deze maatregel geldt voor zowel het senioren- als het jeugdvoetbal en geldt ook voor het spelen van uitwedstrijden. In samenspraak met de GGD en andere instanties zal de club bepalen wanneer de voetbalactiviteiten worden hervat.

Bron: Franeker Courant

Mantgum, 23 augustus 2020

Friese kuiers: Pelgrimeren op de schommel

Verslaggever Gerbrich van der Meer trok de wandelschoenen weer aan voor een nieuw verhaal van de rubriek Friese kuier. FOTO: GERBRICH VAN DER MEER

Als je de gele schelp een keer gezien hebt, herken je hem overal: het symbool van het Jabikspaad. Deze wandelroute loopt in 20 etappes van het Bildtse Sint Jacobiparochie naar het Overijsselse Hasselt. Die schelp verbeeldt de wulk of kinkhoorn, hulk in het Fries, en heeft zijn thuis op het Wad. Beschouw het als een Friese knipoog naar zijn grote broer, de Sint Jacobsschelp. Die grote kamschelp wijst pelgrims al eeuwen de weg naar het graf van apostel Jakobus in Santiago de Compostella. Een Friese middeleeuwse schelm vormde de aanleiding tot deze aanlooproute, vanaf ons eigen Santiago aan het wad naar het startpunt van de Camino del Norte.

Ik begin mijn tocht bij het busstation in Winsum. Officieel leidt het Jabikspaad je via een ander pad dit terpdorp binnen, maar ik heb besloten om me voor deze Friese kuier te laten leiden door het openbaar vervoer. Ik haak in het dorp keurig aan bij etappe vijf en eindig halverwege etappe 6, bij het treinstation van Mantgum. Dan kan ik zonder problemen weer thuiskomen.

Het belooft een spannende tocht te worden, verklap ik u, met de Leonserpolder als hoogte- (of dieptepunt). De site www.jabikspaad.nl vermeldt namelijk op zijn pagina Actueel dat er in deze polder op dit ogenblik jonge koeien en paarden lopen met soms een stier. Brrr. Ik weet niet of ik daar zin in heb. Er is een alternatieve route, belooft het Jabikspaad, maar om nu van de officiële route af te wijken… Ik wil door u natuurlijk niet worden weggezet als watje, tegelijkertijd moet het artikel wél geschreven worden.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint-Jabik, 22 augustus 2020

Winst foar Bauke Triemstra-en-dy by troch-inoar-lotsjen Sint-Jabik

Bauke Triemstra en friendin Anke Feenstra, foto: Marty Slager (fb)

Keatsers Bauke Triemstra, Hendrik Jan van der Velde en Erwin Zijlstra ha yn Sint-Jabik de haadklassepartij troch-inoar-lotsjen wûn. It partoer wűn yn in spannende finale mei 5-5 en 6-4 fan Menno van Zwieten, Kevin Hiemstra en Patrick Scheepstra. Van Zwieten einige de finale mei in foarslach.

De tredde priis gie nei Gert-Anne van der Bos, Renze Hiemstra en Hendrik Kootstra.

De froulju keatsten sneon yn Berltsum. De ferrassende winners dęr wiene Tineke Dijkstra, Marte Altenburg en Louise Krol.

Bron: Omrop Fryslân

De foto is makke troch Marty Slager.


Perenbomen voor Oude- en Nieuwebildtzijl

Antje Stiemsma en Jantje Maaike Stiemsma met hun bomen voor de scholen in Britsum en Oudebildtzijl.Foto Hoge Noorden /Jacob van Essen

Om negen uur ging het gisterochtend los: op industrieterrein De Zwette lagen vierduizend perenboompjes klaar, gebundeld in bosjes van vijf, met de wortels in de sloot. Kort na achten liep het verkeer al vast en ontstonden gevaarlijke situaties: vrachtwagens reden over fietspaden of tegen de rijrichting in. "Dęr meie se moarn op It Fean wol learing út lűke", zei Jantje Maaike Stiemsma. Zij zag de verkeerschaos toen ze met haar schoonmoeder Antje om twintig over acht vastliep in de file.

De vrouwen waren nog net op tijd voor de honderd perenboompjes die ze wilden. Het is de bedoeling dat de meeste ervan terechtkomen bij de scholen van Britsum en Oudebildtzijl. Gezond voor de kinderen en leerzaam bovendien. In Britsum komen ze ook langs de weg, zo hebben andere dorpelingen ook wat aan de peren. Ykje Baron, die had gehoopt er vijftig te halen voor bij haar dressuurstal in Niebert, vertrok met minder, maar was niet ontevreden. Net als Sigfried Kramer, die dertig bomen hoopte te halen voor mensen langs de Nieuwe Bildtdijk en tevreden moest zijn met vijftien.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 21 augustus 2020

Mega-operatie aan dijken Waddenkust

Op Campus Middelsee hangen posters waar op staat dat leerlingen in de middagpauze niet welkom zijn bij de Albert Heijn in Sint Annaparochie. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

De zeewering tussen Koehool en Lauwersmeer wordt de komende jaren drastisch gerenoveerd om de dijk veiliger en toekomstbestendig te maken. De aanpak van het 47 kilometer lange dijktraject kost een slordige 330 miljoen euro. Het is het grootste dijkverstevigingsproject waar Wetterskip Fryslân ooit mee te maken heeft gehad. De verkennende fase, met diverse organisaties en bewoners van het gebied, begint nu. Het werk moet van 2023 tot 2028 worden uitgevoerd.

Bilkerts ligt de dijkversterking van 2016 nog vers in het geheugen. Toen werd de zeedijk boven Koehool en Zwarte Haan ook al flink aangepakt. Vernieuwende technieken zoals elastocoast werden toen ook gebruikt om de dijk klaar te maken voor de toekomst.

Maar de tijden veranderen snel. Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel veel sneller dan toen gedacht, terwijl er eveneens sprake is van bodemdaling. Waar toen nog van een stijging van het zeewater van 40cm in 2100 werd uitgegaan, is dat nu al 1 meter. De regels zijn aangescherpt en om daaraan te kunnen voldoen wordt nu alles uit de kast gehaald, zodat de zeedijk in ieder geval tot 2080 sterk genoeg is om het water buiten te houden.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 21 augustus 2020

Aerden Plaats richt nieuwe Waddenkamer in tijdens 'lockdown'

Janny Vellinga, bestuurslid bij de Aerden Plaats

Ook de Aerden Plaats moest in maart plots de deuren sluiten vanwege het coronavirus. Alle activiteiten vielen uit, exposities en optredens werd afgelast. Ook de agenda van kunstenaar Janny Vellinga, bestuurslid bij de Aerden Plaats, was in één klap weer leeg. Maar ze vond een nieuwe tijdsbesteding: Vellinga benutte de ‘lockdown’ om een deel van het cultureel centrum op Ouwe-Syl opnieuw in te richten. De voormalige consistorie in het pand is omgedoopt tot ‘Waddenkamer’, waar van alles te zien is over het Wad.

Janny Vellinga zelf heeft tijdens de lockdown juist veel tijd in de Aerden Plaats doorgebracht. De oude consistorie – een ruimte die voorheen gesloten was voor het publiek – is een nieuwe toevoeging aan het aanbod van het centrum geworden. Omgedoopt tot ‘Waddenkamer’, is het een themakamer geworden over de (Bildtse) Waddenkust en -zee.

“Het is een verhaal over de Wadden geworden,” vertelt Vellinga, “over wat je op het Wad allemaal ervaart: de rust en de ruimte, de scheepvaart, de planten en natuurlijk de dieren. Maar ook het plasticprobleem.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Ljouwert, 21 augustus 2020

Muzykrûten SatelLiet yn hjerst 2020 werom

Aerden Plaats

De organisaasje fan it sjongfestival 'Liet' set yn de hjerst fan 2020 it suksesfolle evenemint 'SatelLiet' fuort. De beide muzykrűten ‘SatelLiet’ wurde yn Aldebiltsyl en Koarnjum organisearre.

Yn ’e rűte nei Liet 2020 (6 novimber 2020) wurdt SatelLiet opnij organisearre. Op freed 18 septimber en freed 16 oktober binne twa muzykrűten mei lytsere en gruttere optredens te folgjen. Yn septimber steane Fryske muzikanten en dichters yn Aldebiltsyl programmearre. Haadakt is Iris Kroes yn kultureel sintrum Aerden Plaats. Yn oktober folget Koarnjum, mei haadakt ZEA, programmearre yn Theater de Wier yn Koarnjum.

De fierdere programmearring fan SatelLiet is yn Aldebiltsyl mei winner Liet 2019, Sequence en in foarstelling fan dichters fan Dichterskollektyf Rixt. Yn Koarnjum steane ek dichters programmearre.

Bron: It Nijs
link Lęs it hiele berjocht >>

Sint Annaparochie, 20 augustus 2020

50 jaar geleden: Gladiolen pronken op Frigla

FOTO LC

Ze staan weer te pronken in „Ons Huis” te Sint Annaparochie, de Memorial Days, Joli Coeurs, Spic en Spans, White Friendships en nog veel meer variëteiten en soorten.

Allemaal gladiolen, waarmee de leden van de Friese Gladiolentelersvereniging hun beste beentje voorzetten. Commissaris der koningin mr. H. Rijpstra was in gezelschap van zijn echtgenote naar Sint Anne gekomen om de Frigla, zoals de gladiolen-annex handels-annex middenstandstentoonstelling heet, te openen.

De commissaris vertelde, dat Sint Anne op hem een plezierige indruk had gemaakt bij het binnenkomen van het dorp. Sprekende over de werkgelegenheid merkte de commissaris der koningin op, dat industrialisatie niet de enige weg is. Een spreiding van de bestaansbronnen is ook wat dat betreft een betere oplossing. Hij hoopte, dat het zou lukken de werkgelegenheid in onder meer de gladiolenteelt te versterken.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het betreffende artikel op 'Delpher' >>

Sint Annaparochie, 19 augustus 2020

Supermarkten te druk: leerlingen niet welkom in middagpauze

Op Campus Middelsee hangen posters waar op staat dat leerlingen in de middagpauze niet welkom zijn bij de Albert Heijn in Sint Annaparochie. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

In de filialen van Albert Heijn in Sint Annaparochie en Oosterwolde zijn scholieren voorlopig niet welkom tijdens hun lunchpauze.

Even geen frikadelbroodje, blikjes fris en roze koeken meer voor leerlingen van Campus Middelsee in Sint Annaparochie en het Stellingwerf College in Oosterwolde. De komende tijd moeten die het doen met hun zelf meegebrachte boterhammen.

"Er zitten meer dan zeshonderd leerlingen op de campus, 100 meter hier vandaan. Vaak komen ze in de pauze met honderden hierheen, en als we maximaal één klant per vierkante meter mogen hebben, kan dat nu gewoon niet", zegt Hetty Wassenaar, eigenaar van de Albert Heijnsupermarkt in Sint Anne, verwijzend naar de coronarichtlijnen van het RIVM.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 19 augustus 2020

Opnieuw groei Campus Middelsee

Door de toename van het aantal leerlingen zijn delen van het oude schoolgebouw gemoderniseerd en weer in gebruik genomen. (© Ingezonden foto)

Ondanks de krimp in de regio neemt dit schooljaar het aantal leerlingen van Campus Middelsee in Sint Annaparochie voor het vierde jaar op rij toe. De krimp voor deze regio is becijferd op 15 procent. Vorig jaar groeide de school met 10 procent meer leerlingen; dit jaar zet die groei zich door met dezelfde percentages.

Dit schooljaar bezoeken voor het eerst in de historie meer dan 600 leerlingen de school, waarvan 190 nieuwe leerlingen. Hierdoor moesten oude delen van de school weer in gebruik worden genomen, omdat niet alle leerlingen meer in het Campusgebouw passen. In de vakantieperiode is deze ruimte verbouwd en gemoderniseerd.

Het LeerWerkPlein is een succesvol onderdeel gebleken waarin de school samenwerkt met ouders en met ondernemers in de wijde omgeving. Meer dan 250 bedrijven hebben zich aangesloten en werken zo mee aan een doorleefde beroepskeuze van de leerlingen.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 18 augustus 2020

Bildts echtpaar 65 jaar getrouwd

Tjisse Dijkstra (89) en Tine Klaver (87) uit Sint Annaparochie vieren vandaag dat ze 65 jaar geleden in het huwelijk traden.

Dijkstra werd geboren bij Zwarte Haan, zijn vrouw onder Wijnaldum. Dijkstra werkte bij de CCF.

Ze woonden eerst bij Zwarte Haan, later in Sint Jacobiparochie en nu in Beuckelaer in Sint Annaparochie. Alles ging op de fiets, want het gezin had geen auto.

Zijn moestuin was de grote trots van Dijkstra. Er kwamen vijf kinderen, dertien kleinkinderen en zestien achterkleinkinderen.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 17 augustus 2020

Lomens

Soekarno leest zijn proclamatie voor, 17 augustus 1945

Japan had zich overgegeven en in Leeuwarden was het feest, 75 jaar geleden. "De bakker neist ús hat grutte oranjekoeken makke mei derop it wurd ‘Oranje’," noteerde mijn pake, die toen aan de Schrans woonde. Hij vond dat onnozel, wat had Oranje hier nu mee te maken? "Fjierderop yn de Skrâns hat in kollega der ‘Frede’ op spuite. Dat liket better."

"Fan feestvieren kin net echt praat wurde", ging hij door. "De lju dangelje de stęd wat yn en der hingje gâns wat flaggen. Op it Saailân steane trije sweefmolens en dy hawwe hjoed in jildwinning. That’s all ..."

"Wat soe it in stik moaier węze as de lomens ris fan de lju ôffoel: arbeidzje, wrotte en wrame om meiinaor de boel foarút te krijen. Sa’t my oanfielt űntbrekt it echte spirit," moppert hij. In Rotterdam en het Bildt wordt gestaakt en "túzenen fan jongfeinten kringje om, hawwe blykber gjin wurk of gjin sin ta it wurk - want wurk is der altiten."

Bron: Leeuwarder Courant, Asing Walthaus
link Lees het hele artikel >>

Nij Altoenae, 17 augustus 2020

Fotograaf Rob Severein zocht het karakter van het Bildt in de mensen

FOTO ROB SEVEREIN

Rob Severein is een reclameman met een vlotte babbel. Niet iemand die je verbindt aan de ruimte en stilte van het Bildt. Toch is zijn boek Foorbij Nij Altoenae een ‘ode aan de leegte’.

Er is een verschil tussen waar je vandaan komt, en waar je je thuis voelt. Rob Severein groeide op in Amsterdam. Hij woonde lange tijd in Haarlem, en tegenwoordig in Diemen. Een echte Westerling. Toch voelt hij zich thuis op het Bildt, de streek die hij kent omdat zijn opa en oma er lange tijd woonden.

Zijn opa was een ‘diep Fries’. Toen die van Amsterdam terug naar Nij Altoenae verhuisde, ging de jonge Rob zo’n vier keer per jaar naar het Bildtse platteland. Op vrijdag heen en op zondag, na Studio Sport, weer naar huis. "Dat voelde als een wereldreis. Eerst de Afsluitdijk over. Bij Sint Annaparochie waren we er bijna. En dan... voorbij Nij Altoenae, daar woonden opa en oma. Aan de Nieuwebildtdijk."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Vrouwenparochie, 17 augustus 2020

Partuur Johannes van der Veen wint vrije formatie 'Kleintje Froumet'

De winnaars op de ‘Kleintje Froumet’(vlnr) Kevin Jordi Hiemstra, Johannes van der Veen en Tsjerk Elsinga. (© Foto Lijkle Spijksma)

De 34e Froumet KNKB 1e klas vrijeformatiepartij is zondag in Vrouwenparochie gewonnen door Johannes van der Veen uit Pietersbierum, Keven Jordi Hiemstra uit Koarnjum en Tsjerk Elsinga uit Dronryp. Op 5-3 6-2 was dit trio beter dan Patrick van Dellen uit Berltsum, de Makkumer Hyltje Bosma en de Bolswarder Hendrik Bouwhuis.

Het winnende partuur Johannes van der Veen c.s. wist op 5-5 6-0 de halve finale te winnen van Steven Koster (Tzum), Thomas Dijkstra (Berltsum) en Jorn Lars van Beem (Dronryp). Partuur Patrick van Dellen c.s. moest in de halve finale tegen Peter van Zuiden (Bolsward), Allard Hoekstra (Franeker) en Thomas van Zuiden (Bolsward).

Gewoonlijk bestaat Froumet uit allerlei activiteiten en een kermis. In verband met corona was de opzet van de festiviteiten aangepast en het feest omgedoopt tot Kleintje Froumet.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 15 augustus 2020

Fascinerend spel in groente en fruit

Sjaak Smeding: 'Weten wat de klant zal vragen. Een complex spel, maar wel een fascinerend spel' Foto: Niels Westra

Het zwaar op de horeca en catering leunende Smeding Groenten en Fruit in Sint Annaparochie weet tot nu toe de coronacrisis verrassend goed te doorstaan. Volgens directeur Sjaak Smeding is het vooral een kwestie van weten wat de klant zal vragen.

Het zal Sjaak Smeding nog lang heugen die zondagmiddag 15 maart. Om half zes kondigde het kabinet een lockdown af vanwege corona. Vanaf zes uur moesten alle horecagelegenheden hun deuren sluiten. ,,En dat terwijl alle vrachtwagens met onze aardappelen, groenten en fruit al onderweg waren naar de klanten. Zondag is zo'n beetje onze drukste dag in de week. Het weekend zit erop en horecabedrijven willen zo snel mogelijk hun voorraden aanvullen. Maar toen dus even niet. Het regende annuleringen. Het was een gekkenhuis. Een deel van die groenten en dat fruit hebben we nog kunnen afzetten bij supermarkten en kunnen doneren aan voedselbanken. Helaas hebben we ook een deel moeten vernietigen."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 12 augustus 2020

Schilder Jetty Boterhoek, foto: Jan Bonefaas

Kunstliefhebbers trotseren hitte tijdens Slikwerkroute

Atelierroute Slikwerk was dit keer met vijftien deelnemers wat kleiner dan andere keren, maar er waren nog genoeg die deze zomerse editie bezochten en de verschillende ateliers op het Bildt en daarbuiten aandeden.

In de ateliers werd rekening gehouden met de RIVM-maatregelen.

Van donderdag t/m zaterdag kwamen vooral fietsers langs de ateliers, waar de kunstenaars hun werk konden tonen en van uitleg konden voorzien.

Bron: De Bildtse Post
link Hier meer foto's >>

Sint Jacobiparochie, 12 augustus 2020

Marty Slager

'Elke bâl het 'n aigen ferhaal'

Kaatsgek Marty Slager verzamelt kaatsballen. De 177 ballen die hij heeft zijn gecatalogiseerd, gefotografeerd en gewogen.

Dat Marty Slager helemaal verzot is op kaatsen is in de wijde omtrekt wel bekend. De Stjabuurtster verzamelt alles wat met de sport te maken heeft: boeken, programmablaadjes, telegrafen en andere prullaria.

Slager – vrijwilliger bij het Keatsmuseum – had vorig jaar nog een expositie met een selectie van zijn verzameling in de Groate Kerk van St.-Jacob. Het is niet meer dan logisch dat hij ook kaatsballen verzamelt, een collectie die nog altijd rap groeit.

Bron: De Bildtse Post

Westhoek, 12 augustus 2020

Ynze en Jurjen Westra

'At je soafeul mooie reaksys krije, dan hewwe je 't goed deen'

Westra is er nog steeds beduusd van. "Ik had echt nooit docht dat ik soafeul reaksys krije sou. Brieven, berichys, kedootsys, tillefoantsys... Wij krije de hele week nag koffydrinkers, klanten die’t ôfskaid nimme wille. ‘t Is echt geweldig, fantastys.”

Maar even flink slikken was het wel. “Saterdeg waar de leste dâg. Goenent stonne bij de karre te gúllen. Nou, dan krije je sels ok de tranen in de ogen, hoor. Ik waar eerder fleden week tidens ‘t súttelen bij ‘n faste klant. Hur maisy froeg: ‘Mim, komt de fisman dan aansen niet meer?’ Werop at mim sęge most: ‘Ni, die komt niet meer’. Dat gaat je niet in de kouwe kleren sitten.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 12 augustus 2020

Mager graanjaar voor Friese akkerbouwers

Een combine van dorsbedrijf Giliam uit Pinjum oogst de wintertarwe op de akkers van de maatschap Sijtsma uit Arum. FOTO NIELS DE VRIES

Voor de Friese akkerbouwers dreigt een mager graanjaar met een lagere opbrengst en lage prijzen. 'Rechtstreekse verkoop aan veehouders is nieuwe trend'

De twee combines van dorsbedrijf Giliam uit Pingjum hebben amper stilgestaan de afgelopen weken. De indrukwekkende machines zijn onder ideale omstandigheden druk doende met het oogsten van de wintertarwe. Ook op de graanakkers van de maatschap Sijtsma uit Arum waren ze in actie. Romke Sijtsma schat de opbrengst op circa 10,5 ton per hectare. "En dat is iets minder dan gemiddeld".

Gezien de omstandigheden is dat nog een prima opbrengst”, verklaart George Pars van de gelijknamige graanhandel in Sint Jacobiparochie. "Bijna alle wintertarwe is nu binnen en ik schat dat het hectare gemiddelde dit jaar uitkomt op 9 ton. Vorig jaar was dat ruim 10 ton. De verschillen zijn ook groot. Er zijn ook boeren die amper 7 ton van een hectare halen."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 11 augustus 2020

Tot negen maanden cel geëist tegen verdachten van geweld op festival Vrouwenparochie

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot negen maanden celstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk, geëist tegen drie mannen die worden verdacht van het mishandelen van Jelle en Wander de Haan uit Vrouwenparochie. De 27-jarige tweelingbroers werden eind mei 2018 mishandeld bij het festival Frou Rock in hun woonplaats.

Justitie zei gisteren bij de rechtbank in Leeuwarden dat de aanval van de drie verdachten, twee broers uit Vrouwenparochie (32 en 29 jaar) en een vriend van hen uit Stiens (31), een onterechte wraakactie was. De man uit Stiens dacht dat de tweeling verantwoordelijk was voor een aanval op zijn broer. Die mishandeling zou hebben plaatsgevonden bij het Súdhoekster Beachfestival in Bitgummole dat de jongens organiseerden. Het bleek achteraf een vergissing. De broers waren niet bij die zaak betrokken.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>      link Lęs ek it ferslach fan de rjochtsitting op Omrop Fryslân >>

Westhoek, 10 augustus 2020

'Heechsteand, lokaal en biologysk, dat wolle wy hjir oanbiede'

Douwe Gerlog Heeringa

Café Gaya Indonesia op de Westhoek heeft sinds vrijdag 31 juli een nieuwe eigenaar: Douwe Gerlof Heeringa. Na 25 jaar ondernemen op de Westhoek droegen Cor van der Weide en Agus Aguswan de bekende horecazaak over aan Heeringa die onder andere met zus Geartsje Haringsma in wil springen op de positieve toeristische ontwikkelingen aan de Friese Waddenkust. Eind oktober moet The Friezinn open zijn voor publiek.

Lang was Gaya Indonesia een combinatie van bruine kroeg, Indonesisch restaurant en een winkel met kunstartikelen uit onder andere Bali. Met het concept van Waddenherg zetten de Heeringa’s in op de trend van lokaal en gezond eten. Hierbij vormt de nabijgelegen Waddenzee en de akkers en weilanden van Noordwest-Friesland een inspiratiebron.

Bron: omrop Fryslân
link Lees het hele artikel >>

Gilze, 10 augustus 2020

Verdachten opgepakt voor mishandeling asielzoeker azc Sint Annaparochie

FOTO PIXABAY

De politie heeft zondag in het AZC Gilze twee verdachten aangehouden op verdenking van zware mishandeling in het centrum. Een 22-jarige Nigeriaanse vrouw uit het azc in Sint Annaparochie, die daar op visite was, werd daarbij onder andere met kokend water overgoten.

Het incident gebeurde in de nacht van zondag 2 op maandag 3 augustus. De opgepakte verdachten zijn een man (26) en vrouw (21), die eveneens uit Nigeria komen. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

De 22-jarige vrouw uit Sint Annaparochie was op visite bij een andere Nigeriaanse vrouw met wie zij een liefdesrelatie heeft. LGBT Asylum Support, een groep die zich inzet voor LHBTI-asielzoekers, liet al eerder weten als motief homohaat te vermoeden.

Bron: Leeuwarder Courant

Froubuorren, 8 augustus 2020

Foto: AS Media

Hynder rekket yn in sleat by Froubuorren

Oan de Sudhoekstermiddelweg yn Froubuorren rekke sneontejûn in hynder yn in sleat.

It slagge de brânwacht wer om it bist op 'e wâl te krijen. It hynder makket it goed.

It űngelok barde krekt nei 18.00 oere.

Bron: omrop Fryslân

Gilze, 7 augustus 2020

Vrouw uit azc Sint Annaparochie overgoten met kokend water bij ruzie in Brabant

De 23-jarige Happy, de Nigeriaanse vrouw die afgelopen zondagnacht werd overgoten met kokend water in het azc in Gilze.Beeld Sandro Kortekaas

Een Nigeriaanse vrouw uit het asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie is in de nacht van 2 op 3 augustus in een Brabants azc het slachtoffer geworden van homogeweld.

De vrouw was in Gilze op bezoek bij haar vriendin en diens achttien maanden oude kind. ‘s Avonds kregen ze woorden met een ander Nigeriaans stel. De vrouw van het stel gooide daarbij kokend water naar de vriendin en haar kind waarop de vrouw uit Sint Annaparochie ertussen sprong. Ze liep daarbij over de hele rechterzijde van haar lichaam eerste en tweedegraads brandwonden op.

Volgens LGBT Asylum Support, een groep die zich inzet voor LHBTI-asielzoekers, is homohaat overduidelijk het motief. De vriendin werd al langer lastig gevallen door het stel. Niet alleen werden de vrouwen uitgemaakt voor ‘stomme lesbiennes’ ook verkondigde de man dat homoseksualiteit een taboe is in Nigeria.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>      link Lees ook het artikel in de Volkskrant >>

Zwarte Haan, 6 augustus 2020

Zwarte Haan, van levendige havenplaats naar een gehucht met angst voor de toeristen

Zwarte Haan. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Eeuwenlang was Zwarte Haan een levendige havenplaats vanwaar de veerdienst naar Ameland vertrok. Nu oefent het gehucht aan het Wad grote aantrekkingskracht uit op pelgrimgangers, rustzoekers en fietsers. En zorgen toeristische ambities voor tweespalt.

Eén straat, een restaurant, een dijk en een gemaal. Het stelt amper wat voor, Zwarte Haan. 29 mensen wonen er en de huisjes zijn er op een paar handen te tellen. Het is dan ook geen dorp maar een buurtschap, die officieel valt onder Sint Jacobiparochie. ,,Dit is it moaiste plakje fan ’t Bilt”, vindt Jelly Wieling.

Het begin van de wereld, wordt Zwarte Haan ook wel genoemd op het Bildt. Dat komt doordat hier het Jacobspad start, een pelgrimspad dat eindigt bij het Spaanse Kaap Finisterre ofwel einde van de wereld.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Vrouwenparochie, 5 augustus 2020

Eersteklassers toch het perk in op 'Kleintje Froumet'

Met de nodige aanpassingen kan de eersteklaspartij als Kleintje Froumet toch doorgaan. (© Laas Bonnema)

Door het coronavirus is 2020 voor iedereen een vreemd jaar. Dit geldt zeker ook voor de sportvereniging K.V. Klaine Izak en voor de kaatscommissie Froumet Kaatspartij in Vrouwenparochie.

Deze commissie zou dit jaar voor de 34ste keer verantwoordelijk zijn voor de Froumet Kaatspartij, maar het leek er lange tijd op dat er dit jaar niet gekaatst zou mogen worden. Toen op 1 juli sportwedstrijden weer mogelijk waren, mits coronaproof, gloorde er weer licht aan de kaatshorizon in Vrouwenparochie.

Het dorp moet het dit jaar stellen zonder een echte kermis, maar onder de noemer Kleintje Froumet vinden in het weekend van 14 tot en met 16 augustus toch enige feestelijkheden plaats rondom het nieuwe multifunctionele centrum op de sportaccommodatie.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 3 augustus 2020

RoTa Rijwielen blikt op een bewogen eerste jaar terug

Een werk van Hein Kocken. (© Eigen foto)

Maandag 3 augustus is het een jaar geleden dat Roland Pijpker een enorme sprong in het diepe waagt. Na vijftien jaar loondienst neemt hij dan de fietsenwinkel aan de Van Harenstraat in Sint Annaparochie over en opent er RoTa Rijwielen. Er volgt een bewogen jaar waar de coronacrisis bijna het einde betekent voor de zaak, maar waar diezelfde crisis een extra zetje in de rug blijkt om RoTa de goede naam te laten opbouwen die het verdient. Tijd om met Roland terug te blikken op zijn eerste jaar en met hem vooruit te kijken naar de toekomst.

Wat bij binnenkomst meteen opvalt, is hoe netjes de zaak eruit ziet. Het ruime winkelgedeelte met de grote ramen zorgt voor een prettige lichtinval. Het werkplaatsgedeelte is net zo overzichtelijk ingericht. De antieke leren jas aan de muur verraadt Rolands andere liefde: gemotoriseerde tweewielers.

Bron: Ondernemend Friesland nieuws
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne/Frentsjer, 3 augustus 2020

Fryske en Biltske 'buordsjeboeketten' yn Frjentsjer en Sint-Anne

Foto: Afűk

Yn Frjentsjer en yn Sint-Anne binne buordsjes pleatst mei Fryske en Biltske krûdenammen. Dęrmei wolle de inisjatyfnimmers, gemeente Waadhoeke, Praat mar Frysk en Silence of the Bees, sjen litte hokker krűden se hoopje dat der groeie mei it oanpaste meanbelied.

De nammen op de buordsjes binne yn it Frysk en it Biltsk. Se ferbine dęrmei it taalferskaat yn Waadhoeke oan bioferskaat. Der sitte moaie nammen by, lykas Blauwe skoentsys, Ingelwuttel (Biltsk) en Juffer Lizeblom en Fűgelwikke (Frysk)? Mei elkoar binne der santjin Fryske en Biltske blomme- en krűdenammen yn de 'buordsjeboeketten' opnommen.

Waadhoeke is ferline jier begűn mei it omfoarmjen nei ekologysk behear fan de bermen. De buordsjes binne bedoeld om benammen it petear oer bioferskaat op gong te helpen. Wethâlder Jan Dijkstra: "It soe moai węze as de ynwenners nei oanlieding fan dy buordsjes ris googleje en mei inoar yn petear geane."

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele berjocht >>

Oudebildtzijl, 1 augustus 2020

Een werk van Hein Kocken. (© Eigen foto)

Negentien kunstenaars tonen werk tijdens Slikwerk

Negentien kunstenaars op en om ‘t Bildt, langs de Friese Waddenkust, hebben vanaf donderdag 6 tot en met zondag 9 augustus de deuren van hun ateliers open staan. Dit in het kader van Slikwerk.

De in totaal vijftien ateliers zijn geopend aan de Nieuwe- en Oudebildtdijk, de Hoarnestreek en in Oude Leije, Berltsum en Sint Annaparochie. De werken die mensen tijdens de kunstroute zien zijn divers qua stijl en techniek. Van beeldhouwwerk tot schilderkunst en van keramiek tot fotografie; van alles is te bewonderen.

De locaties zijn herkenbaar aan de speciale Slikwerkvlag. Bij de kunstenaars liggen flyers met alle deelnemers plus plattegrond. Deze plattegrond is ook te vinden via www.slikwerk.nl.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 31 juli 2020

Waarom de Bildtse Post de oplage met 75 procent terugbrengt

Hoofdredacteur Gerard de Jong van de Bildtse Post. Foto Beri Shalmashi

De Bildtse Post schrapt 75 procent van de gratis huis-aan-huis-editie vanwege de coronacrisis. Hoofdredacteur Gerard de Jong legt het uit, in het Bildts.

"Deur de koronakrisis binne wij as krant behoorlik raakt. Feul adfertînsys fielen fort, grofweg 30 prosint. En ’t waar foor alle kranten fóór de koronakrisis al niet maklik. Dut kwam d’r nag ’s overhine en derom hewwe wij kritys keken: wat gaan wy doen?”

"Wij hewwe besloaten om de gratis ferzy frij drastys in te perken, met 75 prosint. In’t plak fan 16.000 eksimplaren worre d’r aansen elke woensdeg nag 4000 huus-an-huus besorgd. Dut gebeurt fan ankem week ôf alleen nag binnen de ouwe gemeente ’t Bildt."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Westhoek, 31 juli 2020

Gaya Indonesia wordt 'Waddenherberg The Friezinn'

Waddenherberg The Friezinn

Café Gaya Indonesia op de Westhoek heeft vanaf vrijdag 31 juli een nieuwe eigenaar: Douwe Gerlof Heeringa. Na 25 jaar ondernemen op de Westhoek droegen Cor van der Weide en Agus Aguswan de bekende horecazaak over aan Heeringa die onder andere met zus Geartsje Haringsma in wil springen op de positieve toeristische ontwikkelingen aan de Friese Waddenkust. Eind oktober moet The Friezinn open zijn voor publiek.

Lang was Gaya Indonesia een bijzondere combinatie van een bruine kroeg, een Indonesisch restaurant en een winkel met kunstartikelen uit onder andere Bali. Met het concept van Waddenherg zetten de Heeringa's in op de trend van lokaal en gezond eten. Hierbij vormt de nabijgelegen Waddenzee en de akkers en weilanden van Noordwest-Friesland een inspiratiebron. Douwe Gerlof: "Uitgangspunt voor de keuken is het idee van Dutch Cuisine. Hierbij worden veel streekgebonden groenten gebruikt. De kaart is een afspiegeling van wat het jaargetijde biedt. Geartsje brengt haar expertise in als eigenaar van Foodcaravan 'Free Bird' met als specialiteit: wild."

Bron: Persbericht
link Lees het hele artikel >>

Swarte Haan, 30 july 2020

Foto: Arie Bouma

Flamingo's strike del op it Waad by Swarte Haan

In bysûnder gesicht op it Waad by Swarte Haan: in groep fan sa'n tsien flamingo's is dêr delstrutsen. Se sykje de boaiem ôf nei iten.

Der binne wol faker flamingo's yn itselde gebiet, mar de lęste jierren binne se net in soad sjoen. Der komme in soad minsken sjen by de bisten, mar se binne lestich te sjen mei it bleate each om't se op flinke ôfstân fan de kust stean.

Bron: Omrop Fryslân

Oudebildtzijl, 29 juli 2020

Voedselbos draagt bij aan een zelfvoorzienend Ouwe-Syl

Tussen de essen en wat ondergroei ontdekt Jan de Vries al een eerste begin van het voedselbos. Een kruisbessenstruik heeft wortel geschoten.  Foto: Jan Spoelstra

De bankencrisis die ons land vanaf 2008 in een diepe recessie bracht, zette De Vries aan tot diep nadenken over de situatie in de wereld. De crisis legde volgens hem ook de kwetsbaarheid van ons voedselsysteem bloot. "We zijn te veel afhankelijk van het eten uit de supermarkt en verbouwen te weinig ons eigen voedsel. We moeten ervoor zorgen dat we als regio weer zelfvoorzienend worden."

De Vries, die in Oudebildtzijl een eigen reclamestudio heeft, voegde de daad bij het woord en meldde zich aan voor de eenjarige studie permacultuur, waarin hij leerde hoe we de bodem kunnen voeden en hoe natuurlijke ecologische systemen zichzelf in stand kunnen houden. Het gaat bij permacultuur ook om het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 29 juli 2020

Tegen de trend in opende Renuka Brouwer winkel Us Streekie in Sint Annaparochie

Renuka Brouwer in haar winkel in Sint Annaparochie.

Menig ondernemer is voorzichtig met investeringen in coronatijd. Maar Renuka Brouwer (37) denkt volgens eigen zeggen niet in risico's. In juni opende ze streekwinkel Ut Streekie in Sint Annaparochie.

Renuka heeft een boekhoudbedrijf. Dat je meestal pas na drie tot vijf jaar zeker weet of een onderneming echt toekomst heeft, hoef je haar niet te vertellen. Toch vierde ze in juni de opening van Ut Streekie in Sint Annaparochie. Slechts zeven maanden nadat ze Ut Streekie aan het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden opende. En dat ook nog in coronatijd.

Op de vraag of ze het niet een riskante keuze vond, is ze kort. "Nee." Ze dreunt vervolgens een paar tegelwijsheden op waar ze heilig in gelooft. "Nee heb ik, ja kan ik krijgen. En kan niet, ken ik niet." Desnoods schakelt ze hulp in, zoals ze ook deed voor het kluswerk in de nieuwe zaak. "Ik heb wel geleerd dat álles in je eentje doen toch lastig is."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 28 july 2020

De Bildtse Post krimpt flink yn troch coronakrisis

Foto: Omrop Fryslân

De oplage fan streekblêd De Bildtse Post giet werom fan 16.000 kranten nei sa'n 4.000. Troch de coronakrisis is it beslút naam om allinnich ynwenners fan de eardere gemeente It Bilt noch de fergeze krant te jaan. De krante hat te krijen mei minder advertearders en de kosten fan it drukken en it besoargjen rinne út ferhâlding mei de opbringsten.

Haadredakteur Gerard de Jong: "It is fansels in besuniging. Krekt as in hiel soad oare bedriuwen fernimme wy de coronakrisis echt wol. Fan de iene op oare dei koene bygelyks restauranten net mear advertearje, de snackbar ek net. Lokale űndernimmers waarden direkt rekke troch de krisis en koene by ús gjin advertinsje mear kwyt."

Minsken bűten it fergeze gebiet kinne noch wol in abonnemint op de krante nimme. De Bildtse Post hat sa'n 1.600 abonnees en dat is yn de coronatiid sels wat tanaam.

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele berjocht >>

Sint Jacobiparochie, 27 juli 2020

Henk Beeuwkes: Altijd heel precies

Henk Beeuwkes (1933-2020)

Afgelopen donderdag is thuis in Sint Jacobiparochie grafisch ontwerper en allround kunstenaar Henk Beeuwkes overleden. Hij werd op 11 november 1933 geboren in Den Haag. Ongelukkig in een administratieve baan, besloot hij op latere leeftijd de kunstacademie te volgen. Daar leerde hij alle disciplines beheersen, zoals hij zelf placht te zeggen. Hij koos voor het vak van graficus, maar na zijn pensionering had hij hier nog veel plezier van. Hij ging toen (meer) schilderen en maakte onder meer objecten.

Door vakanties op het water was hij bekend met Friesland. Toen hij de stad te druk vond worden, verhuisde hij in 1973 met zijn vrouw Marijke naar Oudega (W). Hij trad in vaste dienst bij reclamebureau HZ, en bleef ook voor dit bureau werken nadat hij in 1978 besloot als freelancer verder te gaan. Tot zijn opdrachtgevers en afnemers behoren de provincie Fryslân, Herman Brood & His Wild Romance en tientallen bedrijven, waaronder pepermuntfabriek Fortuin Dokkum waarvoor hij verpakkingslijnen ontwierp waaronder die van Wilhelminapepermunt.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 27 juli 2020

Mijlpaal voor pluktuin Plukgeluk in Sint Jacobiparochie

Piet Haarsma en zijn vrouw kochten de duizendste vierkante meter.

Piet Haarsma uit Tzummarum heeft de duizendste vierkante meter van pluktuin Plukgeluk gekocht. Daarmee is een bedrag van 10.000,- euro voor goede doelen bereikt. Het geld wordt verdeeld over de lokale Vogelwachten Friesland, Stichting Us Dream en de Voedselbank Leeuwarden.

Om te vieren dat de duizendste vierkante meter is gekocht, kregen Piet Haarsma en zijn vrouw een kaart voor De Kraak van de Kluis. Dit theaterstuk is geschreven in het kader van 75 jaar vrijheid. Vanwege de corona-maatregelen is de voorstelling omgewerkt tot een ‘theatrale thuisbeleving’.

De bloemenpluktuin ligt aan de Koudeweg in Sint Jacobiparochie en biedt een weids uitzicht op het Bildt. Er groeien zonnebloemen, lupines, goudsbloemen, margrieten, azalea’s en nog dertig andere soorten. De mogelijkheid tot plukken – en daarmee een goed doel steunen – loopt door tot september.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 25 juli 2020

Veel minder inbraken in St. Anna

De teller van het aantal succesvolle inbraken in Sint Annaparochie bleef de eerste helft van dit jaar steken op één.

Dat staat in schril contrast met verleden jaar toen er in diezelfde periode toen er sprake was van een ware inbraakgolf met elf geslaagde inbraken in de eerste helft van 1919.

Ter vergelijking: zowel in 1918 als 1917 werden er gedurende de eerste helft van het jaar geen inbraken geregistreerd.

Bron: Drimble

Hallum, 23 juli 2020

Markante 'vergaderboer' Herre Kingma overleden

Herre Kingma (1938-2020)

In Hallum is zondag Herre Kingma overleden, voormalig waterschapsbestuurder en onder anderen lokaal en provinciaal VVD-politicus. Hij was 82 jaar en al enige tijd ernstig ziek.

Herre Teake Kingma, op 18 februari 1938 geboren in de Westhoek, was in de eerste plaats akkerbouwer, net als zijn vader Herre Sybren. Vader was ook dijkgraaf van het waterschap 't Nieuwe Bildt en de zoon kreeg de verantwoordelijkheid voor de Bildtdijken dus van jongs af mee. Hij zat tot 1980 in het dijksbestuur van 't Nieuwe Bildt. Nadat dit met de tien andere zeewerende waterschappen was opgegaan in het Zeewerend Waterschap, werd hij in 1987 dijkgraaf in Harlingen. Ten slotte kwam hij in het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân, waarin hij tot 2008 de functie van loco-dijkgraaf vervulde.

Herre Kingma was een markant bestuurder, die streefde naar consensus. Het 'polderen' was hem op het lijf geschreven. "'t is mooi om ut spel te speulen", en niet alleen in de waterschappen, maar ook in de besturen van de aardappelcoöperatie ZPC, de Suikerunie en het Instituut voor Landbouwcoöperatie.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Westhoek, 21 juli 2020

Een stuk schors van een berk met haar toevoegingen

Kwetsbare natuur in vilten verrassingen

Galerie Westerstorm in Westhoek lijkt ingericht door een strandjutter. Er zijn schelpen en stukken hout, zeewier en zaaddozen te zien. Maar wie beter kijkt, treft vilten verrassingen. Lia Smid: 'De fragiliteit van de natuur vatten, vind ik mooi'

De expositie van Lia Smid nodigt uit om goed te kijken. Waar het ene werk een simpele reeks scheermessen op een plankje lijkt, blijkt de helft van de schelpen niet uit kalk maar uit wol opgebouwd. Uit verweerde stukken hout groeien bijzondere zwammen, eveneens van vilt. En een aangespoelde zool van een kinderschoentje is getooid met pokken, ook van Smids hand.

Ze heeft haar atelier niet ver van Westhoek, in Oosterbierum. Hier kijkt ze uit over het wad, dat haar inspireert tot wolschilderijen. Het ene werk is vlak en laag als de horizon, met kleuren die de grijsnuances van een regenbui suggereren. Het andere hoog en donker, met rode tinten van een zinderende zonsondergang. Of juist pluizig als schapenwolken boven de groene lijn van de dijk.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 20 juli 2020

Nienke Sijbrandij troeft rivalen af in St. Anna

Vreugde bij Scheepstra, Zeinstra en koningin Sijbrandij. Foto: Henk Jan Dijks

Wat vorige week in Morra niet lukte, lukte Nienke Sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra gisteren wel. Het kaatspartuur, een van de twee grote favorieten in de vrouwen-hoofdklasse, won de vrijeformatiepartij in Sint Annaparochie. In de finale wonnen ze van hun grote concurrenten Ilse Tuinenga, Margriet Bakker en Sjanet Wijnia. Op 5-3 en 6-0 haalde achterinse Zeinstra de winst binnen door de kaats te passeren.

De tweede vrijeformatiewedstrijd van het seizoen werd bekeken door zo’n 250 bezoekers. Zij zagen dat opslaagster Nienke Sijbrandij uit Huizum werd uitgeroepen tot koningin van de partij. Hiermee nam ze net als in 2019 de Jokelyn Tienstra wisselprijs mee naar huis.

Zowel trio Sijbrandij als trio Tuinenga had in aanloop naar de finale weinig tegenstand. Het begin van de eindstrijd tussen de twee topparturen was voor trio Tuinenga, maar de zitbal van Sijbrandij op 2-1 6-6 was de eerste grote stap op weg naar de winst. Tineke Dijkstra, Sandra Hofstra en Louise Krol wonnen de derde prijs. Zoals de wedstrijdagenda nu laat zien, komen de hoofdklasse-vrouwen de komende twee weekeinden niet in actie. De eerstvolgende wedstrijd op de agenda is de Jong Fammenpartij op 8 augustus in Mantgum.

Bron: Leeuwarder Courant

Ljouwert, 14 july 2020

Op de foto stiet 'It Frysk docht der ta, it Biltsk ek!' Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Rjochtsaak tsjin gemeente Waadhoeke oer Fryske plaknammen

Foar de Ljouwerter rjochtbank tsjinnet in rjochtsaak tsjin de gemeente Waadhoeke oer it lyklûken fan it gebrûk fan de Fryske plaknammen yn de gemeente. Yn Waadhoeke wurde plaknammen no yn it Frysk, Biltsk en Nederlânsk trochinoar hinne brűkt. De saak is oanspand troch in ynwenner fan de gemeente. De saak is hjirűnder nochris te sjen.

Jehannes Elzinga fan Frjentsjer spant de saak oan. Hy fynt it űnearlik dat ynwenners fan de eardere gemeenten Menameradiel en Littenseradiel wol Fryske nammen brűke meie en hy as ynwenner fan âld-Frjentsjerteradiel net.

"Ik haw al ferskillende kearen de gemeente Waadhoeke fersocht om oer te gean ta harmonisaasje, mar se wolle it net", seit Elzinga. It giet him net allinnich om de plaknammebuorden. As de nammen net offisjeel fęstlein wurde yn de basisadministraasje, kin dat ta problemen liede by de rjochtbank, de belestingtsjinst of by oare oerheidsorganen.

Boarne: Omrop Fryslân

Nij Altoenae, 14 juli 2020

Brassbanddirigent Piet Visser leert saxofoonspelen

Brassbanddirigent Piet Visser benutte de coronacrisis door altsaxofoon te leren spelen. Foto: Jan Spoelstra

Corona legde het culturele leven grotendeels stil. Wat deden de makers met hun tijd? Dirigent Piet Visser uit Nij Altoenae leerde zichzelf een nieuw instrument spelen.

Normaal gesproken staat Visser (55) twee avonden in de week voor een brassband in Fryslân: Blaast de Bazuin van Oude- en Nieuwebidtdijk en Apollo uit Grou. Van maart tot mei is hij praktisch elk weekeinde in Litouwen, waar hij talrijke orkesten heeft opgezet en begeleidt. Door de coronacrisis kwam een flink deel van zijn werkzaamheden plotseling stil te liggen. Ook het eerste Europees Brassband Kampioenschap (EBK) met zijn Litouwse band ging niet door.

Visser had zomaar zeeën van tijd over. Geen repetities en geen heen en weer gevlieg naar zijn geliefde Litouwen. Dus eindelijk tijd om een nieuw instrument te leren spelen, bedacht Visser, die al enkele jaren een altsaxofoon werkloos in huis had liggen. ,,Dy haw ik mar even űnder it stof weihelle”, grijnst Visser, die zelf ooit als hoornist studeerde aan de muziekpedagogische academie in Leeuwarden en deze studie afrondde in Hilversum.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Metslawier, 13 juli 2020

Lezing Hannekemaaiers door Aldtsjerkse Gerhild van Rooij

Hannekemaaier, tekening Ids Wiersma

Zondag 19 juli 2020 houdt rasverteller Gerhild van Rooij voor vlasroute Follow The Blue Line de lezing 'Hannekemaaiers en linnen in het Bildt'.

Van Rooij verwijst onder meer naar de roman ‘De sunde fan Haitze Holwerda’ van Ulbe van Houten uit 1938 . Dit boek over Hannekemaaiers speelt in It Bildt. Passend bij vlas en linnen belicht zij de kleding van deze gastarbeiders en Hannekemaaiers of poepen.

En zij wijst op Friese kunstwerken over Hannekemaaiers, waaronder het werk van Guus Hellegers in Suwâld en het Poepenkruis aan de Zomerweg.

De lezing op 19 juli start om 15.00 uur in Veldzicht. Roptawei14 in Metslawier, Reserveren voor deze lezing met publiek op anderhalve meter afstand kan via info@kleine-lijn.nl. Na opgave ontvangt u een bewijs van toegang. Entree € 5.-

Bron: RTV Kanaal 30

Leeuwarden, 11 juli 2020

"Het Bildt, daar voel ik iets bij"

Kirsten van Santen

Wat is typisch Fries en wat niet? LC-redacteuren buigen zich deze zomer in de serie Typysk Frysk over die lastige vraag. Cultuurredacteur Kirsten van Santen, antropoloog en import, duikt bij de aftrap in haar eigen leven: wat moet ze doen om ooit een echte Fries te worden?

Nu ik meer dan de helft van mijn leven in Friesland woon, maar me nog steeds niet 'typisch Fries' voel of als zodanig word gezien, is het tijd om eens onverbiddelijk naar mijn leven te kijken. Doe ik wel genoeg mijn best?

Kort nadat ik eind jaren negentig van de vorige eeuw (!) een vast contract bij de krant kreeg, moest ik bij toenmalig adjunct-hoofdredacteur Sybe van der Meulen komen. Wie bij de LC werkt, moet Fries kunnen, gaf hij me te verstaan. Dat had ik weleens gehoord, maar ik had er verder nooit grondig over nagedacht. Dus hup, naar Terschelling, voor een cursus Frysk van de Afűk op de Folkshegeskoalle Skylgeralân.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 10 juli 2020

Tineke Geessink overleden, de vrouw die op haar 63e moeder werd

Tineke Geessink, de vrouw die in 2011 op 63-jarige leeftijd beviel van een gezonde dochter, is in Sint Annaparochie overleden. De vrouw uit Harlingen raakte zwanger via ivf-behandelingen.

Haar dochter is inmiddels 9 jaar oud. “Lieve mama, ik zal jou missen”, schrijft ze in de rouwadvertentie. Martijn Bink, NOS-journalist en aangetrouwde neef van Geessink, bevestigt aan RTL Nieuws dat ze is overleden, maar zegt dat de familie heeft besloten geen verdere mededelingen te doen. Alles rond de opvang van Geessinks dochter is volgens de familie goed geregeld.

De Friese Geessink kwam in Nederland groot in het nieuws toen ze op haar 63e voor het eerst moeder werd. Ze was alleenstaand en werd zwanger dankzij ivf-behandelingen met bevruchte eicellen, afkomstig van jongere vrouwen. In Nederland ligt de grens voor een ivf-behandeling op 45 jaar, maar Geessink ging voor haar behandeling naar Italië, waar ze werd geholpen door fertiliteitsarts Severino Antinori.

Bron: Hart van Nederland

Sint Jacobiparochie, 9 juli 2020

Thuis De Kraak van de Kluis beleven

Het gemeentehuis van de voormalige gemeente het Bildt in St. Annaparochie. (© Bildts Aigene)

De Kraak van de Kluis vindt plaats op zaterdag 26 september vanaf 19.43 uur. Bezoekers die een ticket kopen, kunnen de productie in hun eigen huis beleven.

Ze worden aangemoedigd om dit samen met een oudere- of juist een jongere generatie te doen (vanaf 13 jaar). De Kraak van de Kluis wordt gemaakt in het kader van 75 jaar Vrijheid. Het is als een van de weinige producties van dit herdenkingsjaar overgebleven.

De Kraak van de Kluis is anders dan ‘normaal’ theater. Vanwege de coronamaatregelen is de productie over een andere boeg gegooid. Schrijver Hein Jaap Hilarides bewerkte zijn script en regisseur Sjoeke-Marije Wallendal ontwierp een beleving voor bij mensen thuis. De thuisbeleving heeft ingrediënten die alle zintuigen aanspreken.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 9 juli 2020

Quilts en luciferkerken in zomertentoonstelling Groate Kerk

Droomtuin. (© Eke Krug)

In de zomertentoonstelling in de Groate Kerk zijn art-quilts van Eke Krug, luciferkerken van Frits Jansen te zien en is een expositie ingericht van de pelgrimstocht naar de kathedraal van Santiago de Compostela. De zomertentoonstelling duurt van 11 juli tot en met 29 augustus.

De Art-Quilts van Eke Krug zijn zowel abstract als figuratief en zijn vaak een combinatie van hand- en machine-naaiwerk. Alle materialen zijn zelf geverfd, met verschillende technieken.

Eke Krug werkt sinds jaren met textiel en mixed-media. Het experimenteren met verschillende materialen doet ze al haar leven lang en vindt ze heel inspirerend. Ze woonde ruim acht jaar in Noorwegen waar het isolement heeft geleid tot een verdieping in haar werk en het maken van art-quilts.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 8 juli 2020

SSS in betere tijden, uitvoering in het Volksgebouw (1975)

Verdriedubbeling huur brengt SSS aan rand van de afgrond

Een structureel tekort van € 10.000, een grote teruggang van het aantal leden, en bestuursfuncties die maar niet ingevuld worden: het is 5 voor 12 voor de 106-jarige gymnastiekvereniging Sport Staalt Spieren. De keurgroep is opgeheven en men zoekt naarstig naar sponsoring en nieuwe leden. Als er deze zomer geen oplossing komt voor de financiële tekorten dan valt na 106 jaar definitief het doek voor SSS St.-Annaparochie.

De vereniging stuurde vorige week een ‘slechtnieuwsbrief’ naar de leden. “Wij kinne ’t niet mooier make as ’t is, de saken staan d’r dramatys foor,” zegt bestuurslid Stien Swart. Ze heeft zich nog niet neergelegd bij het einde van de vereniging, maar de club zit met de handen in het haar. Als er deze zomer geen nieuw perspectief komt, is het over en uit. “SSS bestaat ferdory sont 1914. Dan wille je d’r dos alles an doen om foor te kommen dat ’t ophout?”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 8 juli 2020

Voedselbos Ouwe-Syl weer stapje dichterbij

Initiatiefnemer Jan de Vries geeft uitleg over voedselbos

De realisatie van het voedselbos op Ouwe-Syl is weer een stap dichterbij. Provincie Fryslân heeft een verklaring van geen bedenkingen afgegeven. Als de omgevingsvergunning geen bezwaren oplevert, kan na de zomer eindelijk begonnen worden met de aanleg van het bos.

Eind 2016 ontstond het idee voor een voedselbos op Ouwe-Syl. Gemeente het Bildt en later ook Waadhoeke waren enthousiast, en gaven beide (resp. E 2000 en E 20.000) subsidie. Bureaucratische hobbels en lange procedures echter zorgden ervoor dat het bos nog altijd niet geplant is, tot frustratie van de Sylsters en enkele raadsleden.

Nu lijkt de eindstreep eindelijk in zicht. Raadslid Kees Arendz (Gemeentebelangen) volgt het dossier al langer en vroeg wethouder Jan Dijkstra donderdag naar de stand van zaken, nu de provincie geen bezwaar heeft. Ook wilde hij weten of er echt nog een gemeentelijke omgevingsvergunning nodig is.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 6 juli 2020

Pluktuin Plukgeluk levert eerste veldboeket voor goede doel op

Burgemeester Marga Waanders (links) en voorzitter van Rotary Leeuwarden – Oldehove Jantiena Boersma plukken de eerste bloemen. (© Ingezonden foto)

Plukgeluk is een bloementuin van 10.000 vierkante meter op het Bildt. Voor een tientje wordt één vierkante meter ingezaaid met veldbloemen. Zodra de bloemen plukrijp zijn, krijgen donateurs een uitnodiging om zelf een veldboeket samen te stellen. De opbrengst van het project gaat naar drie goede doelen.

De pluktuin van 10.000 vierkante meter ligt aan de Koudeweg 36 in Sint Jacobiparochie en is een initiatief van Rotary Oldehove-Leeuwarden en akkerbouwer Gerlof Rienks.

In het veld zijn 43 soorten bloemen gezaaid, waaronder klaprozen, zonnebloemen, goudsbloemen, korenbloemen en asters. Donateurs kunnen kiezen hoeveel vierkante meter ze willen laten planten. Elke vierkante meter kost tien euro.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 5 juli 2020

Beeldmaker: Ytzen Korf

Met man en macht paard uit de sloot gered

Zondagmorgen 5 juli was er veel mankracht nodig voor een paard in de sloot aan de Westeinde in Sint Jacobiparochie.

Uiteindelijk wisten tientallen brandweerlieden en omstanders het paard weer op het drogen te krijgen.

Hoe het paard in de sloot kon belanden, is niet duidelijk.

 

Bron: Hard Nieuws

Sint Jacobiparochie, 4 juli 2020

Plukgeluk op de Bildtse klei

De pluktuin in wording op het land van Gerlof Rienks (r), voor Mirjam Apperloo, links Johannes Osinga FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Je eigen bos bloemen plukken en tegelijk bijdragen aan een goed doel. Het kan in de bloementuin Plukgeluk in Sint Jacobiparochie. Opgezet door de Rotary Club Leeuwarden-Oldehove.

Toevallig bloeien de aardappelen, maar verder is op het land van akkerbouwer Gerlof Rienks in Sint Jacobiparochie niet veel kleur te zien. Of het moet die ene hectare tussen de tarwe zijn. Daar ineens doemen paars, roze, wit en geel op. Hier is sinds april een pluktuin in wording. Een idee van de Rotary Club Leeuwarden-Oldehove.

Zaterdag mag er voor het eerst ‘geoogst’ worden. "Mensen kunnen de vrucht kopen, laten we maar zeggen", vertelt Johannes Osinga van de Rotary. "Je moet het symbolisch zien", voegt Rotary-lid Mirjam Apperloo er aan toe. De bijbehorende website legt uit dat iedereen voor 10 euro een vierkante meter bloementuin kan aanschaffen. Die vierkante meter krijg je niet letterlijk. Het geeft je wel toegang tot de tuin, waar je twee keer volop mag komen plukken.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 3 juli 2020

Directeur Atje Tadema-Postma neemt na dertig jaar afscheid. FOTO: LC

Iedereen kent Atje en Atje kent iedereen

De bak met oud-papier, onder het bureau van Atje Tadema-Postma (65) zit boordevol. Alles moet opgeruimd worden nu de directeur, tevens bestuursvoorzitter, na dertig jaar afzwaait. Ze neemt niks mee naar huis. Niet de mooie foto van schapen in de sneeuw, door Atje ooit uit een afgedankte collectie van de woningstichting geplukt. Ook niet de klassieke stoel met fleurige, door een bewoner geborduurde bekleding. Zelfs de oranjebruine retroprullenbak van Brabantia blijft van het zorgcentrum. Misschien kan Atje's opvolgster, Ageeth Visser (61) er nog wat mee. "Ik hew hier gyn aigendommen", zegt Atje. "Niks."

Dan lag er nog een heel oud brilletje in de bovenste la van het bureau. Ooit eigendom van oud-bewoonster Tryntsje Rienks of zoiets. Dat had Atje er maar uit gevist. Het lag er al toen zij in Beuckelaer begon. Waarom is nog steeds een raadsel. Atje vermoedt dat het in het 61-jarig bestaan van Beuckelaer van directeur op directeur is overgegaan en dus liet zij het ook maar gewoon liggen. "Maar wat mot myn opfolgster d'r met? Ik loof niet dat dat waarde het foor de funksjonaliteit fan Ageeth. Dy het ok geen historys besef bij deuze oud-beweunster. Ik hew d'r temînsen nag 'n beeld bij. Se mot nag ergens op 'n foto staan." En dus had Atje het brilletje maar overgedragen aan het hoofd facilitaire dienst, Jan de Vries. "Dou most 't maar 'n plakky geve." "Komt klaar", had hij gezegd.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Brielle, 3 juli 2020

Het Bildt

Door de Coronacrisis ging de reis dit jaar niet naar Frankrijk, maar naar Friesland. Mooi land en volop geschiedenis! In het noorden van wat in de Middeleeuwen de monding van de Middelzee was, ligt het Bildt, een groot landbouwgebied met vanouds grote kavels. Dit gebied werd in 1505 ter bedijking uitgegeven door de toenmalige machthebber over Friesland, hertog George van Saksen.

George was een gewiekst zakenman die zich vóór de bedijking goed had laten informeren over het lokale grondrecht en zocht voor het werk bedijkers in Holland. Het Friese grondrecht bepaalde namelijk dat land na bedijking in handen van de bedijkers kwam, het Hollandse grondrecht daarentegen dat het land aan de heer bleef. In februari 1505 sloot hij een overeenkomst met de gebroeders Van Wijngaarden en een schoonzoon van een van hen. Deze Zuid-Hollandse aannemers namen hun eigen mensen (meer dan duizend man!) mee vanuit Holland, Zeeland en Brabant. Binnen een jaar lag er een dijk van 14 kilometer lengte en was het (oude) Bildt een feit. Hierna volgde nog het delven van sloten en dergelijke, zodat er nog jaren werk was.

Bron: Briels Nieuwsland
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 1 juli 2020

(foto: Jan Bonefaas)

Survival op laatste lesdag groep 8

Gisterochtend konden de leerlingen van groepen 8 van obs 't Fonneminst en cbs De Slotschool uit St.-Annaparochie zich naar hartelust uitleven, om het einde van het schooljaar te vieren.

Liefst achttien hindernissen waren er - zoals in de ’smotsbuurt’ op de foto. De scholieren vierden zo gezamenlijk hun laatste lesdag op de basisschool.

Na afloop gingen beide groepen aan de barbecue en volgde een afscheid op de eigen school. Studenten van de opleiding Sport en bewegen (Cios) uit Leeuwarden en ouders assisteerden bij de survivaltocht.

Bron: De Bildtse Post

 
archief 2020 (2e kwartaal)
archief 2020 (1e kwartaal)
archief 2019 (4e kwartaal)
archief 2019 (3e kwartaal)
archief 2019 (2e kwartaal)
archief 2019 (1e kwartaal)>