Sint Annaparochie, 30 juni 2020

Eelco Bruinsma verlaat Ulbe voor AMS Franeker

Eelco Bruinsma (links) en Teo de Groot. (foto: Sybe Joostema)

Eelco Bruinsma wordt de nieuwe directeur van AMS Franeker. Bruinsma was vijf jaar lang directeur van csg Ulbe van Houten. Hij volgt nu Teo de Groot op, de huidige bestuurder van AMS. De Groot wordt bestuurder bij CBO Noardwest Fryslân.

Bruinsma wordt in Franeker benoemd door de CVO-NWF, het Christelijk Voortgezet Onderwijs in Noord- en West-Fryslân, de nieuwe onderwijskoepel van christelijke scholen in Noordwest-Fryslân, waar ook Campus Middelsee/CSG Ulbe van Houten onder valt.

“Eelco Bruinsma heeft als directeur en docent ruime ervaring in het voortgezet onderwijs en het speciaal voortgezet onderwijs,” zo laat AMS Franeker weten. “Hij is vanaf 2016 directeur van CSG Ulbe van Houten in St.-Annaparochie. Samen met zijn team heeft hij “de Ulbe” laten groeien. Eerder was Bruinsma succesvol directeur in het Praktijkonderwijs.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 30 juni 2020

Van rommelmarkt naar winkel

Nico en Hiltje Ormeling in hun speelgoedwinkel die klaar is voor de opening. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Corona legde de speelgoedverkoop van Nico en Hiltje Ormeling op markten stil. Ze besloten hun langgekoesterde wens voor een winkel waar te maken. Donderdag gaat Nico's Speelgoed open.

Het werd hun altijd afgeraden, maar Nico en Hiltje Ormeling uit Sint Jacobiparochie nemen de gok. Wat ooit als verkoop op de rommelmarkt begon, wordt een heuse speelgoedwinkel. Nico's Speelgoed opent op 2 juli aan de Kadal in Sint Jacobiparochie.

"We wilden het altijd al, maar vroegen ons wel af: is het verstandig?" vertelt het echtpaar. Een van de struikelblokken vormde het feit dat je in een winkel altijd aanwezig moet zijn. Noodgedwongen werd dat probleem 'opgelost'. De speelgoedhandel drijven Nico en Hiltje naast hun parttime-banen. Maar door de coronacrisis kwam de baan van Nico stil te liggen. Als taxichauffeur hoefde hij geen 'doelgroepen'-ritjes meer te maken. Cliënten vroegen nog wel of hij ze bijvoorbeeld naar dagbesteding wilde brengen, maar die activiteiten lagen allemaal stil. Vanwege de corona werd Nico's contract niet verlengd.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Assen, 29 juni 2020

De Vries en Hartog racen op leeg TT-circuit

Jan de Vries (links) en Wil Hartog in de Geert Timmerbocht. Foto: screenprint

Op het tijdstip waarop normaal gesproken de MotoGP-race bij de TT van Assen zou beginnen, draaiden Wil Hartog en Jan de Vries de gashendel open.

De twee zeventigers reden een paar rondjes over het TT-circuit, dat 95 jaar bestaat. Ook Hans Spaan, Egbert en Bennie Streuer en Bo Bendsneyder waren naar Assen gekomen om op een verder leeg circuit een bescheiden feestje te vieren. De 90ste editie van de TT zou gisteren worden verreden. Als gevolg van de coronacrisis moest de jubileumeditie van de WK-races over het Drentse circuit worden uitgesteld. De Vries stond desondanks te glunderen.

De man uit Sint Jacobiparochie is al 76 jaar, maar deinst er niet voor terug zijn superlichte Kreidler met ruim 150 kilometer per uur over het circuit te sturen. "Nee, 200 per uur doe ik toch maar niet meer. Maar wat is het machtig om hier nog eens te rijden. Helaas won ik nooit op Assen, wel werd ik drie keer tweede. Ik rijd uiteraard niet veel meer op deze motor, maar tijdens deze rondjes komen de herinneringen aan mijn glorietijd eind jaren 60 en dat geweldige racegevoel wel weer even terug."

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 26 juni 2020

'Frijwilligers geve dochs 'n bitsy sjeu an 't leven hier'

Foto: Ytzen Korf

Wilhelminapepermunt, dat móest ze hebben. Elke maandag een vorstelijk smaakje in de mond. En toen de voormalig bewoonster, moeder van directeur Atje Tadema-Postma, langzaam wat begon te dementeren, kwam ze soms meerdere malen per dag voor een doosje met het snoepgoed naar 't Bijekorfy, zoals het winkeltje in het zorgcentrum heet. Meestal nam ze ook even plaats aan een tafeltje schuin achter het winkeltje. En maar mopperen over de kaartenrekken die de vrijwilligers - Wies Stedehouwer (72) van Oudebildtdijk en Henny Spoelhof (72) uit Vrouwenparochie - direct na het openen van de deuren 'naar buiten' hadden gesleept. "Wat dogge dy dingen hjirre? Ik haw gjin útsicht mear. De oare frijwilligers dogge dat ek net." Dat laatste klopte, want de vrijwilligers die het winkeltje op andere dagen bemanden, waren ook al behoorlijk op leeftijd en minder kwiek dan Wies en Henny.

Wies herinnert zich nog een andere bewoonster. Die verstopte haar knipbeursje altijd in haar bh. De oude dame was niet bang uitgevallen: "At se d'r an komme krije se 'n knietsy". Alleen Wies mocht er bij komen als het even niet lukte om het beursje terug te stoppen. Beide vrijwilligsters moeten er nog om lachen. Het zijn vooral de gesprekjes met de bijzondere bewoners die het werken in het winkeltje zo leuk maken, vinden ze. Daarom staan er ook altijd een paar stoelen klaar. Bewoners kunnen er even uitrusten en de tijd nemen voor een praatje. Bloemenchololaatjes, roomboterkoekjes en Bildtse ansichtkaarten vliegen normaliter over de toonbank.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 26 juni 2020

Outdoor diploma-uitreiking Campus Middelsee

Door het mooie zomerweer kon de diploma-uitreiking op Campus Middelsee op het plein plaatsvinden. (© Ingezonden foto)

Onder zeer aangename weersomstandigheden werd op twee avonden het tijdperk 'Ulbe' voor de examenkandidaten en hun ouders van Campus Middelsee afgesloten.

Dinsdag 23 juni en woensdagavond 24 juni werden aan alle vierdeklassers – de school boekte voor de derde keer op rij 100 procent geslaagden – de diploma’s uitgereikt.

Door de zomerse temperaturen kon dat buiten waarbij de RIVM-regels gemakkelijk konden worden nageleefd. Dat betekende dat elke leerling slechts twee familieleden – veelal de beide ouders - mocht meebrengen. Er moest genoeg afstand tussen de tafeltjes zijn en de leerling moest zijn diploma ondertekenen aan de tafel waar hij of zij zat.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Nij Altoenae, 24 juni 2020

'Foorbij Nij Altoenae': Fotoboek Rob Severein

Rob Severein

Als klein Amsterdams jochie maakte Rob Severein – op de achterbank, met zijn ouders – geregeld de lange tocht naar het Noorden. Daar, aan de Nieuwebildtdijk, woonden ‘Opa en Oma Friesland’. Severein bleef ook toen hij ouder werd naar het Bildt komen, zelfs toen Opa en Oma er niet meer woonden. Het werd een tweede thuis. Zijn liefde voor het Bildt is nu vastgelegd in ‘Foorbij Nij Altoenae’, een bijzonder fotoboek van de reclamemaker en fotograaf, dat dit najaar verschijnt.

“Ik ben een echt stadskind, opgegroeid in de Pijp in Amsterdam. ‘Ik ben niet geboren maar kom van onder het asfalt gekropen’, zeg ik wel eens. Zo voelde het ook wel. Ik was 4 jaar toen ik voor het eerst op het Bildt kwam, achterin de auto van papa en mama. Aan de Nieuwebildtdijk woonden ‘Opa en Oma Friesland’, zoals wij ze vroeger noemden.

Mijn opa, Tjerk Severein, was een echte Fries, uit Almenum bij Harlingen. In Bussum leerde hij zijn vrouw Elisabeth – Bep - kennen, mijn oma. Opa was melkboer in Amsterdam Oud-West, aan de Kostverloren Kade. Hij had daar ook zijn winkel. Nadat hij een beroerte kreeg kon hij niet meer werken. En Amsterdam was duur. In 1968 besloot opa daarom een huisje te huren aan de Nieuwebildtdijk.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 24 juni 2020

Logement De Witte Klok biedt extra service met fietsverhuur

Met haar fietsenverhuur biedt Linda Kalkhuis haar gasten en dorpsgenoten extra service. Foto: Bertus Dijkstra

Enkele jaren geleden is eetcafé Het Graauwe Paard op Ouwe-Syl gestart met de verhuur van fietsen, die veelal aan gasten van het nabij gelegen Logement de Witte Klok werden verhuurd. Om het fietsverhuren eenvoudiger te maken, is na onderling overleg besloten dat Linda Kalkhuis (Witte Klok) deze extra service voortaan rechtstreeks aan haar gasten en dorpsbewoners aanbiedt.

Nadat ’t Winkeltsy enige jaren terug dicht ging, brainstormde Kalkhuis met Kirsten Zwijnenburg (Aerden Plaats) over een nieuwe invulling van het hoekpand op de Schuilingstraat en van Albadaweg. Verhuurder DBF had wel oren naar de plannen van het duo, en zo werd het winkelpand opgesplitst in een deel voor de Aerden Plaats, en een plek waar fietsen kunnen worden gestald en verhuurd.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint-Annaparochie, 22 juni 2020

Viswedstrijd Campus Middelsee: 'Kaaimannen om bang van te worden'

© Ingezonden foto  |  Siebrit Bleeker met de snoek van 102 centimeter.

Een vijftiental leerlingen van Campus Middelsee heeft vrijdag aan een viswedstrijd als van de uitdagingen vanuit de vaksectie LO om toch te blijven bewegen. Het resultaat was een vangst van ‘kaaimannen om bang van te worden’, laat directeur Eelco Bruinsma weten.

Door de coronacrisis is de gemiddelde leerling veel minder gaan bewegen. Zo langzamerhand komt ook het onderdeel sport en ontspanning weer wat tot leven. De gymdocenten Roan Hein Joostema, Niels Hekkema en Tom Cats organiseerden voor de liefhebbers een viswedstrijd bij de Blikvaart. De wedstrijd is een onderdeel in de schoolopdracht om leerlingen elke week tenminste een bewegings- of ontspanningsmoment aan te bieden naast de lessen die ze fysiek op school volgen.

Winnaar, met de vangst van een snoek van maar liefst 102 cm werd Siebrit Bleeker.

Bron: Franeker Courant

Sint Jacobiparochie, 20 juni 2020

Bestelbus belandt te water

Foto: Ytzen Korf

Vrijdagavond 19 juni rond 21.00 uur kreeg de politie een melding van een auto in de sloot aan de Koudeweg in Sint Jacobiparochie, waarbij de bestuurder al uit het voertuig was.

Terplaatse bleek de bestuurder geschrokken, maar ongedeerd. Een bestelbus wass in het water beland. Hoe dit kon gebeuren is niet duidelijk.

Zo wordt een dagje vissen, vissen naar je auto. BCF Mobiliteit had naast een nat pak, het voertuig geborgen en afgesleept.

Bron: Politie Noordwest Fryslân

Sint-Annaparochie, 19 juni 2020

Jet van der Kooy-Miedema

'Set de ander 's op 't eerste plak, in 't plak fan dysels'

Bewoners en medewerkers van zorgcentra beleven roerige tijden. De Leeuwarder Courant volgt lief en leed in zorgcentrum Beuckelaer in Sint Annaparochie. Vandaag aflevering 10.

Sinds een dik jaar woont Jet van der Kooy-Miedema (91) in Beuckelaer. "Ik hew heel bot wenne motten", vertelt ze. Vooral het in hoogte verstelbare eenpersoonsbed was haar aanvankelijk niet ruim genoeg. "Ik bin d'r al 'n paar keer ôfrold, want ik waar 'n tweeper-soansbęd wend. 'Set 't maar teugen de muur', saai ik. Dan kin ik d'r an dy kant in elk gefal niet meer ôffalle."

Eerder woonde ze aan de Burgemeester Vlaskampstraat, maar dat was niet langer verantwoord. Jet had twee hersenbloedingen gehad en kampte bovendien met erg slecht zicht. "Nou bin ik onderdak en at d'r wat is, druk ik op 'e alarmknop dy't an 'n ketting om myn nek hangt en dan binne de susters d'r soamaar." Alleen het brood in het zorgcentrum, daar is de voormalige bakkersvrouw minder van gecharmeerd. "Dy taaie korsten kin ik hest niet wegkrije."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Nij Altoenae, 18 juni 2020

Blaast de Bazuin gaat weer los

brassband Blaast de Bazuin

Na een stilte van zo'n drie maanden mogen de korpsen uit de hafabra-wereld onder voorwaarden weer repeteren. Chr. Brassband Blaast de Bazuin Oude- en Nieuwebildtdijk liet zich dat geen twee keer zeggen: donderdag 11 juni werd er voor het eerst weer gerepeteerd.

De Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) heeft een protocol verspreid, met daarin de regels waar muziekverenigingen zich aan dienen te houden. Buiten blijft iedereen op anderhalve meter afstand, binnen is dat twee meter, en er kan met maximaal 30 personen tegelijk geoefend en gespeeld worden. Omdat een Brassband niet meer dan 30 leden heeft kon iedereen gewoon komen.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint-Annaparochie, 17 juni 2020

'Platgemaaid' parkje St.-Anna blijkt ecologisch beheer

Dit jaar was het gras aan de beurt om gemaaid te worden in het Henk Hornstra-park.

Verbolgen reacties van enkele Stannebuurtsters bereikten vorige week deze krant: het Henk Hornstra-parkje, ten zuiden van St.-Annaparochie, was 'platgemaaid'. De bijzondere biodiversiteit in het parkje zou geweld zijn aangedaan door gemeentewerken, dat rucksichtslos het gras en kruid had weggemaaid. Wethouder Jan Dijkstra kreeg er donderdag in de raad vragen over, en legde uit dat het maaien juist onderdeel van ecologisch verantwoord beheer is. Al gaf hij toe dat de gemeente dit beter moet communiceren.

“Weg vlinderpopulatie, weg bijen, weg waterjuffers, weg margrieten, weg grassen, kaardenbollen, koekoeksbloemen, gevlekte waterorchissen en nog veel meer. Over wordt een beroep gedaan op mensen om zoveel mogelijk groen en bloemen te houden. Boeren en scholen proberen op educatieve wijze bloemstroken in te zaaien om de bijen, hommels en vlinders weer een kans te geven. Om niet te spreken van de vele vogels die daar weer op af komen. En wat gebeurt hier? Alles is platgemaaid!”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 13 juni 2020

Recyclewinkel Estafette in Sint Annaparochie weer open

De boekenhoek. (© Omrin)

Sinds drie weken zijn de deuren van recyclewinkel Estafette in Sint Annaparochie weer open.

"We hebben de tijd benut om de winkel te restylen. Alle oude items uit de schappen, de magazijnen zijn opgeruimd en alle spullen hieruit weer in de winkel geplaatst zodat de klanten bij de herstart een nieuw assortiment aantroffen. Daarnaast hebben we de mediahoek opgefrist, de etalages aangepakt en een paar mooie nieuwe hoekjes gecreëerd. Even overal een frisse wind door”, zegt filiaalleider Wiert de Haan.

Inmiddels zijn extra coronamaatregelen getroffen en zijn de deuren weer (beperkt) open. De winkel is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. De inbreng en ophaalservice gaat vanaf deze week ook weer gefaseerd open.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 11 juni 2020

Kaatswantenmaker Reinder Triemstra aan het werk in zijn werkplaats aan huis, in Sint Jacobiparochie. Foto: Catrinus van der Veen

Van wanten

Hoe komt dé kaatswantenmaker van Friesland een jaar door waarin er nauwelijks kaatsactiviteiten plaatsvinden? Reinder Triemstra maakte zich als hartpatiënt in de eerste weken van de coronacrisis vooral druk om zijn gezondheid en die van echtgenote Fré. "Je worre bangig."

De twee naaimachines in de werkplaats van Reinder Triemstra (63) zijn op een kleine anderhalve meter afstand van elkaar neergezet. De wantenmaker en vroegere topkaatser uit Sint Jacobiparochie verontschuldigt zich er met een schuin lachje voor. "Normaal staan de tafels teugen nander an, folgens mij kin dat nou ok wel weer, maar man: ik waar in 't begin hartstikke bangig."

Met dat begin doelt de Bilkert op de aanvangsfase van de coronacrisis, halverwege maart. Ineens leek de vertrouwde, maar kleine ruimte waarin Reinder Triemstra al 25 jaar als zelfstandig ondernemer kaatswanten in elkaar zet - handmatig en op maat, ouderwets ambachtelijk - een potentieel gezondheidsrisico. Zeker als hij hulp had, of als er klanten kwamen wier maten moesten worden opgenomen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Nij Altoenae, 11 jun 2020

'Bijdrage an 'n mooi ôfskaid, dat doet d'r echt toe'

Dieuwke de Vries-Sinnema

Al ruim tien jaar liep Dieuwke de Vries-Sinnema van Nij Altoenae rond met het idee om voor zichzelf te beginnen als uitvaartverzorger. Steeds bleek het niet het juiste moment, totdat eind vorig jaar alle puzzelstukjes op hun plek vielen. Sinds kort runt ze Uitvaartbegeleiding 't Wad.

"Ik bin heel blij dat 't aindlik soa feer is." In haar stem klinkt opluchting en de zin in een nieuw avontuur goed door. Als is het voor Dieuwke de Vries (51) en haar man wel even aanpoten: naast het opzetten van haar eigen bedrijf, wordt er momenteel volop geklust. "Ik bin groatbrocht op 'n boerderij, 't waar altyd ôns droom om te weunen op 'n plak met rúm sicht. Doe hewwe wij 'n stik grônd bij Nij Altoenae fonnen, 'n perfekt plakky. Der binne wij nag drok met an 'e gang."

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 11 juni 2020

'Kleur mot syn plak op 't doek ferdiene'

Hendrik Elings

Voor het tiende jaar op rij houdt Hendrik Elings, van 13 juni t/m 5 juli, aan huis zijn jaarlijkse thuisexpositie. De versoepeling van de coronamaatregelen komt precies op tijd, want hij wil graag nieuw werk laten zien.

Eigenlijk zou het lustrum in het najaar plaatsvinden, maar nu het land weer uit de verplichte corona-rust ontwaakt vond Hendrik Elings de tijd wel rijp. “Seker ok omdat de Slikwerk-kűnstroete dut jaar ok niet deurgaat. En ok de eksposisy in paviljoen OBE in Luwt naar anlaiding fan myn leste projekt, ‘IIsbaan in de maityd’, is ferskoven naar ’t nije jaar. Ik wou dos wat doen, wat sien late, en dat kin nou, ” zegt Elings.

Bôltrompy - De kunstenaar is de ‘lockdown’ goed doorgekomen. “Foor ’n prot mînsen ston ’t leven op ‘e kop, maar foor mij feranderde d’r niet soafeul fansels. Ik bin faak alleen an ’t werk.” Dat deed hij lange tijd in zijn atelier aan huis in zijn boerderij aan de Oudebildtdijk, maar hij zoekt tegenwoordig vaker een andere plek op.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Minnertsga, 11 juni 2020

Rotonde bij Mooie Paal: N359 twee weken afgesloten

De provinciale weg N393 tussen Minnertsga en Sint Jacobiparochie is van 22 juni tot en met 5 juli afgesloten voor autoverkeer.

De weg is gestremd in verband met de aanleg van een rotonde bij Mooie Paal en werkzaamheden aan de Zuiderweg. Het doorgaande verkeer wordt omgeleid via Sint Annaparochie en Tzummarum (N383 en N384). Fietsers kunnen over de parallelweg. Het openbaar vervoer volgt tijdens de stremming een alternatieve route.

De rotonde sluit aan op de wens vanuit Minnertsga om het verkeer af te remmen. De aanpassing moet er ook voor zorgen dat fietsers, automobilisten en trekker-/en vrachtwagenchauffeurs veilig kunnen oversteken.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 10 juni 2020

Hûnderttûzen euro foar lokale media: "Moai dat de provinsje dêr ek nei sjocht"

It jild dat de provinsje beskikber stelt om de lokale sjoernalistyk te stypjen, no't troch de coronakrisis de advertinsje-ynkomsten fuortfallen binne, is tige wolkom. Dat seit Gerard de Jong, jierrenlang haadredakteur fan de Bildtse Post.

Gerard de Jong wol dy hűnderttűzen euro wol sa earlik mooglik ferdiele oer de lokale media. "Dat is 't poasitive fan dut plan; dat d'r 'n keer niet sien wort naar de Luwter Krant of 't Fries Dagblâd, maar na de lokale media die't met baide poaten in de gemeenskap staan. En 'n mooi idee dat de provînsy ok naar de lokale media siet en die probeert te steunen."

Ek by de Bildtse Post rinne de advertinsje-ynkomsten werom troch de coronakrisis. "Dat geldt fansels foor elkeneen, maar op lokaal nivo geldt dat weer op 'n andere menier."

Boarne: Leeuwarder Courant
link Lęs it hiele artikel >>

Sint-Anne, 10 juny 2020

Feriening fan bouboeren: Net alles mar fan bûten Europa ymportearje

Hoe moat der yn de takomst mei de bouboeren omgien wurde? Dat is de fraach dy't woansdeitemiddei sintraal stie by de presintaasje fan de takomstfyzje fan de Nederlandse Akkerbouw Vereniging. Kearn fan it stik is in behearsking fan it oanbod. Iten soe te wichtich węze om sűnder rezjy oan de frije merk oer te litten.

Wy fine dat der regels komme moatte foar de bűtengrinzen fan Europa, seit Biltboer Teun de Jong fan de Nederlandse Akkerbouw Vereniging. Oars kin de Europeeske merk oerspield wurde mei goedkeapere produkten fan in legere standert dy't net oan de Europeeske regels foldogge. As foarbyld neamt De Jong it lân Kanada wat allerhanne gewaaksbeskermingsmiddels brűkt dy't hjir fanwege it miljeu ferbean binne. As dat hjir binnenkomt, hellet it de prizen űnderút en dęr moatte regels foar komme. As de boer it net folhâlde kin, is op 't lest de winkel ek leech. Dat moat foarkaam wurde.

Boarne: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele artikel >>

Sint Annaparochie, 8 juni 2020

Ingebroken in Sint Annaparochie

Afgelopen nacht is er ingebroken in twee woningen in Sint Annaparochie.

De eerste woning was op De Kade.

De tweede woning was op de Warmoesstraat.

Heeft u iets gezien of gehoord bel dan met de politie.

Bron: Politie Noordwest Fryslân

Sint Jacobiparochie, 7 juni 2020

Profielfoto van Faske Kuipers

Nieuwe single van Faske

Fasil Kuipers timmert als Faske behoorlijk aan de weg. Onlangs bracht hij zijn tweede single 'Oceaan' uit.

Dit nummer is geproduceerd door Jurjen van der Molen. De song is te beluisteren op Spotify en Youtube.

In februari van dit jaar was de eerste release '4:45 ft Johny loves my' van de uit St. Jacobiparochie afkomstige rapper Faske.

 

Bron: Leeuwarder Courant
link Klik hier voor het nummer 'Oceaan' op YouTube >>

Sint Annaparochie, 6 juni 2020

Fietsendief aangehouden in Sint Annaparochie

Afgelopen week had de politie Noordwest_fryslân een aangifte diefstal van een fiets opgenomen.

Gisteren zag een getuige deze fiets met een persoon er op rijden in St. Annaparochie.

Na een klein achtervolging door de collega's door de weilanden is deze persoon aangehouden en overgebracht naar het bureau.

De politie doet nog onderzoek.

Bron: Politie Noordwest Fryslân

Sint-Annaparochie, 5 juni 2020

't Is gewoan 'n wonder dat wy hier tegaar nag sitte'

Biense Hoogland (94) en Betty Hoogland-Terpstra (93). Foto: LC

Bewoners en medewerkers van zorgcentra beleven roerige tijden. De Leeuwarder Courant volgt lief en leed in zorgcentrum Beuckelaer in Sint Annaparochie. Vandaag aflevering 8. ‘Hoe langer je stil sitte hoe sneller je achterút gaan’

Even na 10 uur ’s ochtends verschijnt Biense Hoogland (94) met rollator bij de glazen schuifdeuren in de bezoekruimte. Precies volgens afspraak.

Hij had even getwijfeld of hij wel wilde meewerken aan een interview. "Maar ik hew dos docht: fooruit maar." Een tengere vrouw – niet door het zorgcentrum aangekondigd – stiefelt achter hem aan, eveneens met rollator. "De bijrijer", zegt ze, om vervolgens op een stoel achter haar man plaats te nemen. Met enige tegenzin, want Elisabeth – ‘Betty’– Hoogland-Terpstra (93) voelt eigenlijk niks voor een verhaal in de krant. Toch besloot ze haar levensgezel (sinds 68 jaar) te volgen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 5 juni 2020

Heli Holland Airservice BV

Ongebruikte helihaven wordt opgeheven

Een stuk grond aan de Kadal in Sint Jacobiparochie fungeert niet langer als opstijg- en landingsplaats voor helikopters van Heli Holland Airservice BV uit Emmer-Compascuum.

Op verzoek van het bedrijf trekt de provincie de bestaande luchthavenregeling uit 2013 in. Het bedrijf gebruikte de plek voor inspectievluchten voor Rijkswaterstaat.

De routes voor deze vluchten zijn gewijzigd, waardoor Heli Holland al zo’n vier jaar geen gebruik maakt van de grond, aldus directeur René van der Haring.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint-Annaparochie, 4 juni 2020

Zonnebloem St. Anne houdt alternatieve lotenactie

Veertig vrijwilligers van de afdeling Sint Annaparochie van de Zonnebloem gaan jaar in jaar uit langs de deur met de Zonnebloemloten. Dit jaar gaat dat anders, ze brengen nu een flyer rond waarop wordt uitgelegd hoe men zelf loten kan aanschaffen.

In 2019 verkochten de vrijwilligers 2800 loten aan de deur, op de Lammetsymet, bij collega’s, familie en vrienden. De opbrengst van deze verloting wordt gebruikt voor een breed scala aan activiteiten met de deelnemers. De een wil scrabbelen, de ander wil graag naar de markt.

Bijna elk jaar staat ook een dagje varen met 40 deelnemers op de agenda, of een uitstapje met de bus naar Texel, de Keukenhof of naar een dierentuin. In de herfst is het vaak met een klein groepje van een High Tea genieten, poffertjes eten en/of maar een museum. In december staat een bezoekje aan een kerstmarkt in een tuincentrum op het programma.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 4 juni 2020

Opnieuw 100 procent score examenleerlingen CSG Ulbe van Houten

CSG Ulbe van Houten

Voor de derde keer op rij is het alle leerlingen van CSG Ulbe van Houten in Sint Annaparochie gelukt om in één keer te slagen voor het eindexamen.

Directeur Eelco Bruinsma laat vol trots weten dat alle 110 leerlingen van de basis-, kader– , gemengde- en theoretische leerweg hun diploma in ontvangst mogen nemen. "Zeker in deze periode van corona geeft deze 100 % score een extra dimensie en grote waarde aan het zo fel begeerde diploma."

De uitreiking van de diploma’s zal in kleine ‘besloten’ groepen plaatsvinden, maar waarbij wel de rode loper voor de leerlingen wordt uitgelegd.

Bron: Franeker Courant

Franeker, 3 juni 2020

Woonvisie: 30 tot 40 woningen voor Sint Annaparochie

Waadhoeke gaat van alle dorpen en wijken een scan maken, om zo de wensen en behoeften op het gebied van wonen in kaart te brengen. Speciale teams maken een ‘schouw’ van elk dorp, waarbij plaatselijk belangen, dorpscoördinatoren en andere betrokkenen zoals makelaars en woningstichting een stem hebben. Met al deze gegevens wil de gemeente vorm geven aan de nieuwe woonvisie 2020-2030.

Op het Bildt is St.-Annaparochie de centrale plaats als het om meer woningbouw gaat. Het dorp is samen met Dronryp en Franeker een locatie waar naast in- en uitbreiding ook nieuwbouw mogelijk wordt, al zijn dat voor de komende tien jaar geen enorme aantallen. Uit een inventarisatie van de gemeente wordt opgemaakt dat St.-Anna tot 2030 zo’n 30 tot 40 nieuwbouwwoningen kunnen komen.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 3 juni 2020

Try-out cultureel theetuinfeestje smaakt naar meer

De try-out van de culturele theetuin aan de Nieuwebildtdijk, met Jolanda Miedema op de voorgrond. (foto: Ellen Floris)

Genoeg had ze ervan. Van het zoomen, het gebrek aan echt contact en cultuur via een beeldschermpje. Muzikant en yogalerares Jolanda Miedema nodigde voor Pinkstermaandag vrienden en bekenden uit om - geheel volgens de coronaregels - aan de Nieuwebildtdijk eindelijk weer eens echt samen plezier te maken. De proef was een succes en Miedema hoopt de theetuin vanaf vrijdag elk weekend te openen.

“De ôflopene maanden binne Frits en ik krekt as ’n soad mînsen fan inkommen naar gyn inkommen raakt. Alle optredens met Jolly F. binne ôfsaid, en ik ferwacht ok niet gau nije, nou’t de horeka op swart saad sit en weer opkrabbele mot,” aldus Jolanda Miedema.

Online yoga- en muziekles geven heeft ze geprobeerd. “Maar ik fyn d’r echt niks an. ’t Is soa tweedimînsjaal, ’t wort niet aigen, niet persoanlik. Je kinne de sielen niet even krússe. En ’t dirigeren, dat ik ok doen, dat sit d’r foorlopig ok niet in, nou’t koren ’n hogere besmettingsgraad like te hewwen.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 3 juni 2020

'Lang genoeg stil gezeten, dus kom maar op!'

Danique, Nynke, Auke en Remco vieren met het knallen van confetti kanonnen de heropening van Het Graauwe Paard. (foto’s: Bertus Dijkstra)

Net in de periode dat toeristen en dagjesmensen erop uit wilden trekken en snakten naar een overnachting of een hapje en drankje, trok de regering aan de uitgaansnoodrem. Bijna drie maanden gingen veel horeca- en appartement deuren door corona gedwongen op slot. Sinds Pinkstermaandag kan de honger en dorst naar uitgaan eindelijk weer worden gestild. Onder strenge voorwaarden, maar toch… Het stemt de sector tot voorzichtig optimisme: “Wij binne hier weer an toe”.

Toen Auke Kooistra zondagmiddag 15 maart zijn deuren van zijn eetcafé als donderslag bij heldere hemel moest sluiten, kwam dit als mokerslag binnen: “Dut is ’n drama,” zo luidde Auke’s allesomvattende noodkreet.

De kroegbaas startte om de tijd door te kunnen komen met een bezorg- en afhaal service, waar de afgelopen maanden veel gebruik van is gemaakt. Het heeft de ondernemer - met meer dan 75% omzetverlies - door een moeilijke periode geloodst. De steun, reacties en het medeleven vanuit de gemeenschap heeft de horecabaas zichtbaar geraakt.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Balk, 3 juni 2020

Eppie Bleeker en Ines Bergsma op paad

Eppie Bleeker en Ines Bergsma (© Eppie Bleeker)

In 2018 hebben Eppie Bleeker en Ines Bergsma en vaak ook Catrienus Haga het Elfstedenpad met succes gewandeld en dat smaakte naar meer.

Deze keer kozen ze voor het Jabikspaad van Sint Jacobiparochie naar Hasselt (OV) over ongeveer 150 km. Ze dachten er zes dagen (niet aanééngesloten) over te doen. Ze kozen voor de oostelijke route, die voor hen onbekender is dan de westelijke.

Het Jabikspaad sluit in Hasselt aan op het Sint Jacobspad, dat later de Camino wordt en eindigt in Santiago de Compostella in Spanje (ongeveer 2500 km) vanaf Sint Jacobiparochie. Je kunt na Santiago de Compostella nog ruim 100 km verder door wandelen naar Finistčre dat aan zee ligt.

Bron: Balkster Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 3 juni 2020

Kinderen tot 14 jaar krijgen gratis jeugdvergunning via HSV De Deinende Dobber

Kinderen tot 14 jaar kunnen een gratis vergunning downloaden via de site van HSV De Deinende Dobber in Sint Anne. (© Sportvisserij Nederland)

Jaarlijks maken zo’n 200.000 kinderen kennis met sportvissen via vriendjes, familie of een visles op school. Via de website van hengelsportvereniging De Deinende Dobber kunnen beginnende sportvissers in Sint-Annaparochie een gratis online jeugdvergunning downloaden.

Met deze jeugdvergunning kunnen kinderen tot 14 jaar meteen naar de waterkant, waar ze met één hengel en gewone aassoorten zoals brood, deeg en maden mogen vissen. Na het registreren krijgen ze bovendien vier keer per jaar gratis het Stekkie Magazine thuis gestuurd - gemaakt voor beginnende sportvissers – én worden ze geďnformeerd over verenigingsactiviteiten. Op de jeugdvergunning is weergegeven in welke wateren mag worden gevist.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 3 juni 2020

De gashendels beperkt open

Henry van der Steen trekt de gashendel open bij een training op de baan in het Duitse Norden. Foto: Tineke Barels

Drie races in drie dagen zijn voor een grasbaancoureur niet vreemd tijdens het pinksterweekeinde. Dit jaar bleef het bij een training. De grasbaanracers hebben zeeën van tijd. "Ik tink dat it in ‘verloren jaar’ wurdt."

Hij hoeft er niet eens over na te denken. Zaterdag Loppersum en zondag Bielefeld. Henry van der Steen (32) heeft de grasbaansportkalender van het seizoen 2020 nauwkeurig in zijn hoofd zitten. Elk weekeinde meerdere races. In het afgelopen pinksterweekeinde stonden er zelfs drie gepland. "Gewoanwei libbest fan wykein nei wykein. Troch de wike it materiaal wer op oarder bringe en sneon en snein race."

Het is wennen, al die lege weekeinden. "En dan is ’t ek noch sok moai racewaar. Silst sjen dat wy yn septimber wer oan de ankels ta yn de drek steane." Het is niet anders, aldus de specialrijder. De gezondheid staat voorop. "Myn freondinne wurket yn it sikehűs, dus ik hear de oare kant ek. Mar as sporter wolst sa graach ride. It kribelt altyd."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Minnertsga, 2 juni 2020

Heldenonthaal in Minnertsga

Chris Wassenaar

Chris Wassenaar (47) won de Bondspartij op pinkstermaandag in zijn rijke kaatscarričre liefst zeven keer. De Reus van Minnertsga is er hartstikke trots op. Hij blikt terug. "Oeral hongen de flaggen út.”

Nu oudste dochter Anke (15) toch binnen is, kan ze net zo goed even wat doen, vindt Chris Wassenaar. "Hé Anke, sjochst noch even by de gehakballen?!”, roept de oud-topkaatser. Hij zit op een comfortabele bank in de tuin. Die grenst aan de Griene Dyk, ooit een zeewerende dijk.

Gehaktballen lusten Anke, Siete (11) en Marte (8) wel. Groente valt minder in de smaak bij de drie kinderen van Chris en zijn vrouw Eelkje Fopma. "In drama bytiden”, zegt hij. "Ik snap it net. Eelkje en ik binne gjin sjef-koks, mar it iten dat we klearmeitsje is noait fiis. Giest der echt net dea oan. De bern soenen alle dagen wol snacke wolle. Mar wy ha gjin patatmasine. Oars begjinst jűns ek te snaaien. Dat moat mar net.”

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>      link Klik hier voor het dossier Chris Wassenaar >>

Nieuwebildtzijl, 1 juni 2020

It Noarderleech ferdrûget, It Fryske Gea grypt yn

It wetter wat der no noch is ferdampt op it Noarderleech - Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

Hiel Fryslân wrakselet mei drûchte, mar yn it Noarderleech sit It Fryske Gea mei in noch grutter probleem. Sy kinne űnmooglik wetter oanfiere omdat it om bűtendykse gebieten giet. It iennige wetter dat wol beskikber is, is sâlt. En dat is min nijs foar greide- en kustfűgels.

It ferskil mei hoefolle wetter der ôfrűne winter stie, is hiel grut, sa seit distriktshaad Jan Jelle Jongsma fan It Fryske Gea. "Hjirachter sjogge wy in plaske, dat is hielendal ferdampt en yndrűge. Fan 't winter stie it dęr oan de kop ta fol mei wetter en streamde it wetter dęrwei sels ôf yn allegearre ôfwetteringen nei de Waadsee."

Trochdat it oeral sa drűch is, bliuwe de grutte tallen briedende fűgels ek út op guon lokaasjes. Hielendal leech is it net, mar der sitte folle minder spantsjes skries, ljip, tjirk en klút. Dy binne nei plakken ta gong dęr't it noch wat wieter is.

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele artikel >>

Sint Annaparochie, 31 mei 2020

Foto bij bericht politie Noordwest Fryslân

Politie maakt einde aan feest in Sint-Anne

Gisteravond een einde gemaakt aan een feest in het bos ter hoogte van de Keeg in Sint Annaparochie.

Er was een grote groep jongeren met harde muziek en drank aanwezig. Drank in beslag genomen en een aantal bekeuringen uitgedeeld.

De jeugd liet zich nog verbaal horen naar de collega's die uitgescholden werden voor diverse ziektes en andere zaken die niet Instagram/facebook waardig zijn.

Even later werd nog auto gecontroleerd. Deze had een fles lachgas en rond de 50 ballonnen en vuurwerk bij zich. Ook dit is in beslag genomen.

Bron: Politie Noordwest Fryslân

Heerenveen, 30 mei 2020

Opsjitte en avensearje

Links de commissaris van de koningin van Friesland, mr. H. Linthorst Homan, prins Bernhard, koningin Juliana en rechts burgemeester G. Rombout

Vorige week donderdag is in zijn woonplaats Heerenveen Gerrit Rombout overleden, die na een carričre van zevenendertig jaar bij de overheid in 1984 zijn ambt van burgemeester van het Bildt neerlegde en directeur werd van rederij Doeksen. Dat iemand uit het bedrijfsleven burgemeester wordt, komt wel vaker voor, in Fryslân bijvoorbeeld Wiebe Pitlo, die van Unilever (Knorr-soepen) in Gaasterlân-Sleat terecht kwam, maar het omgekeerde was toen een unicum.

Gerrit Rombout is 89 jaar geworden. Het bericht van zijn overlijden bracht mij ineens terug in het ‘oude normaal’, toen Fryslân een lappendeken was van 44 gemeenten, die moest worden teruggestikt. Het voorliggende voorstel, terug naar 31 gemeenten, ontmoette veel weerstand, zoals in mei 1980 duidelijk werd op een hoorzitting in Ons Huis in Sint Annaparochie, waar minister van binnenlandse zaken Hans Wiegel de meningen kwam peilen. De noordelijke burgemeesters, ze waren met z’n elven, sloegen aan het ‘lantsjepikken’ , even einde- als zinloos. De lust moet Rombout toen al zijn vergaan. Ginds in Den Haag werd toch niet naar je geluisterd. De besluitvorming over de herindeling ervoer hij als een toneelopvoering: ‘De Twadde Keamer is de djoerste skouboarch, dy’t Nederlân subsidiearret’.

Bron: Leeuwarder Courant / Pieter de Groot
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 29 mei 2020

Country Dirk kán geen liedje schrijven over corona

'Country' Dirk Machiela

"Op 'e Seedyk lêg ik te dinken hoe at 't mot, op 'e Seedyk kin d'r in myn hoofd 'n hele prot. Dęr op ’e dyk foel ik my frij, tussen de skapen ’t maakt my blij, dęr op ’e dyk." Woorden van Dirk Machiela (54) uit Sint Jacobiprochie, hoofdverantwoordelijk voor de techniek in Beuckelaer. Maar hij is meer dan dat. Niet voor niets wordt hij Country Dirk genoemd. De techneut schreef de Bildtse tekst voor een nummer van zijn folkband de Feetwarmers.

Nu de optredens stilliggen, neemt Dirk soms zijn gitaar ter hand in Beuckelaar. Met een koortje gevormd door leden van de keukenploeg en enkele huishoudelijke hulpen verzorgde hij al vier keer een optreden met dankbaar publiek – de bewoners – op de begane grond en drie hoog op de balustrades. Sfeervolle shantyliederen schalden door het zorgcentrum: "Hoog is de zolder, laag is de de vloer. Mooi is het meisje, maar lelijk is de moër." De bewoners genoten met volle teugen, merkte Dirk. "Muziek geeft ’n sterke ferbining. Just in deuze tiid, nou’t se der niet út mâge, is dat belangryk."

Inmiddels werkt hij alweer veertien maanden bij het zorgcentrum. Daarvoor was Dirk 29 jaar in dienst als witgoedman bij de plaatselijke Expert. Hij toerde dagelijks met een busje door het noordwesten van de provincie om apparaten in te bouwen of te repareren. "Doe’t deuze fakature frijkwam, saai ik teugen de frou: ‘Dat lykt my wel ’n útdaging.’ Se sochten één út ’e buurt dy’t ok wat met de beweuners had."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 29 mei 2020

Pasta, pasta

De drukkerij van Van Leer en de Jong in Sint Annaparochie werd benaderd om 500 kaartjes te drukken bij bosjes bloemen. De opdrachtgever zou ze zelf op komen halen.

"Jullie zitten toch in de Warmoesstraat?" Dat kon de drukkerij bevestigen. Maar op het afgesproken tijdstip kwam er telefoon: "Ik sta bij Warmoesstraat 49, maar ik zie geen drukkerij, alleen pizzeria Pasta Pasta."

De opdrachtgever bleek zich in de Amsterdamse Warmoesstraat te bevinden. Op Google had hij gezocht naar de dichtstbijzijnde drukkerij. De zoekmachine geeft inderdaad foutief aan dat het Bildtse bedrijf daar zit.

De kaartjes gingen op de bus en waren de volgende dag op tijd bij buurtvereniging De Boomspijker in Amsterdam.

Bron: Leeuwarder Courant / Gehoord en Gezien

Sint Annaparochie, 29 mei 2020

'Ik hou dos wel feul fan beesten'

Elze de Jong voor 20 in 2020. (© FOTO CATRINUS VAN DER VEEN)

In de rubriek '20 in 2020' vertellen jongeren die zijn geboren in het jaar 2000 over hun leven. Wat doen deze (bijna-)twintigers, wat houdt hen bezig en hoe zien zij de toekomst? Deze keer: Elze de Jong uit Sint Annaparochie, wordt 20 op 19 december.

Het backpack-avontuur van Elze eindigde eerder dan gepland door de uitbraak van het coronavirus. In april kwam ze na acht maanden met een repatriëringsvlucht vanuit Nieuw-Zeeland terug naar Nederland. Australië, Uruguay en Brazilië stonden nog op haar lijstje.

Na het vwo koos Elze voor een tussenjaar. "Myn hait, mem en sus binne alle drie ‘n jaar of langer na ‘t búttenland weest. Ik wou soks ok metmake en ik docht, nou is ‘t de kâns om ‘t te doen. Wy hewwe soa’n bitsy met syn allen ‘n plan maakt.", zegt ze in onvervalst Bildts. Ze wilde wat van de wereld zien en haar Engels verbeteren. "Dęr waar ik heel min in, doe’t ik de boeken fan de universiteit sâg, wist ik: nou mot ik ‘t ferbetere, âns komt ‘t niet goed."

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 29 mei 2020

Ho Swerms, dat gaat te ver, da's mis

Een folder van het hotel in Algiers

Rin en Anne-Marie Krap deden een bijzondere ontdekking toen ze het ouderlijk huis aan de Statenweg in St.-Annaparochie opruimden, nadat hun ouders Arjen Krap en Koosje Krap-Swerms waren overleden. In de spullen die van ‘meester Swerms’ waren geweest – de hait van Koosje, de pake van Anne-Marie en Rin - vonden ze een dik notitieboek vol handgeschreven verhalen. Een daarvan bleek wel heel speciaal: een verslag van zijn reis naar Algerije in 1925, helemaal op rijm geschreven. De Bildtse Post plaatst de komende weken delen uit dit unieke tijdsdocument. Vandaag het vierde en laatste deel deze serie.

In de laatste aflevering is meester Swerms aanwezig bij een feest dat om meerdere redenen een grote indruk op hem maakt. Het is in de buurt van Sidi Okba, een stadje bij een oase, dat genoemd is naar een krijgsheer uit de 7e eeuw, die er sneuvelde tijdens een veldslag. Ze bezochten er zijn grafmonument en de moskee die er gebouwd werd. Deze moskee is het oudste moslimmonument in Algerije. Daarna keren ze langzamerhand terug naar de kust en beschrijft hij landschappen die hem bekend voorkomen.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 26 mei 2020

'Op Paad lâns it Waad': fietsend genieten van de Wadden

Straks kan er op de fiets van de hele Friese Waddenkust genoten worden; dat is het doel van het projectplan ‘Op Paad lâns it Waad’. Hier stemden de colleges van burgemeesters en wethouders van gemeenten Harlingen, Waadhoeke en Noardeast-Fryslân en het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân vandaag mee in.

Met de uitvoering van het projectplan wordt langs de zeedijk van de Waddenkust van Fryslân een doorgaande fietsroute met zicht op de Wadden gerealiseerd. “Daardoor krijgen economie en toerisme in de kustregio een boost,” zo denken de partijen.

In 2018 is het idee ontstaan om een doorgaande fietsroute langs de Waddenkust van Fryslân te realiseren. De route verbindt bestaande en toekomstige voorzieningen en beleefplekken, zowel binnen- en buitendijks. Ook worden kansen gecreëerd voor (toeristische) ondernemers in de regio om het gebied binnendijks verder economisch te ontwikkelen. Om deze ambitie te realiseren, slaan de gemeenten Harlingen, Waadhoeke, Noardeast-Fryslân en Wetterskip Fryslân de handen ineen.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Vrouwenparochie, 27 mei 2020

OM: afpersing jegens duo niet te bewijzen

Een oud-inwoner (51) van Vrouwenparochie zou kwetsbare dorpsgenoten geld en goederen hebben afgetroggeld. Dat is volgens het Openbaar Ministerie niet te bewijzen. Een van de slachtoffers zou in een paar jaar tijd meer dan 40.000 euro aan de verdachte hebben afgestaan. De man zou ook zijn gedwongen om een wasmachine en een droger, die hij nog maar net had aangeschaft, te verkopen. Het tweede slachtoffer zou zo’n 3000 euro kwijt zijn geraakt.

De verdachte, die inmiddels in Leeuwarden woont, zou het geld hebben gebruikt om drugs te kopen. De man ontkende alles en bestreed dat hij het tweetal had bedreigd. Volgens hem zijn de twee slachtoffers niet zo kwetsbaar en beďnvloedbaar als ze werden gekenschetst. .‘Ze kunnen hun mondje wel roeren’, zei de Leeuwarder. Hij gaf toe dat hij wel met de mannen mee naar Sint Annaparochie ging om geld te pinnen. Een van de dorpsgenoten kon volgens hem de bedragen niet invullen op de pinautomaat. Van de ander zou hij geld hebben gekregen omdat hij klusjes voor hem had gedaan. Hij bestreed dat hij de mannen zou hebben bedreigd.

De officier van justitie stelde dat het onder dwang afstaan van geld niet kon worden bewezen, maar het verkopen onder dwang en bedreiging wel. Daarvoor eiste de officier een werkstraf van 50 uur plus 50 uur voorwaardelijk. De Leeuwarder zou alleen de wasmachine en de droger moeten vergoeden. Dat bedrag, 2000 euro, bleef over van een totale schadevordering van bijna 45.000 euro. Uitspraak op 9 juni.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 26 mei 2020

Cristina Zondervan , het eerste Nederlandstalige boek van Talea Jansma.

Nederlandstalig boek vliegt uit de pen van Bildtse kunstenares

Na diverse Bildtstalige publicaties schreef kunstenares Talea Jansma een Nederlandstalig boek. Het vloog in drie weken uit haar pen.

Alles was al geregeld voor de presentatie van het eerste Nederlandstalige boek van kunstenares Talea Jansma uit Sint Jacobiparochie. Op camping Hiddemastate in Hempens zou de levensroman Cristina Zondervan voor het eerst aan het publiek getoond worden. Dat had op Hemelvaartsdag moeten gebeuren, maar de coronacrisis gooide roet in het eten.

Dus bedacht Jansma een alternatief. Ze maakt momenteel een filmpje over het boek en plaatst dat 30 mei op YouTube en op haar eigen Facebookpagina. Zo hoopt ze haar werk toch onder de aandacht te brengen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 22 mei 2020

Daar is de eenzaamheid van lucht en zand

AH Swerms op kameel met jonkie

Rin en Anne-Marie Krap deden een bijzondere ontdekking toen ze het ouderlijk huis aan de Statenweg in St.-Annaparochie opruimden, nadat hun ouders Arjen Krap en Koosje Krap-Swerms waren overleden. In de spullen die van ‘meester Swerms’ waren geweest – de hait van Koosje, de pake van Anne-Marie en Rin - vonden ze een dik notitieboek vol handgeschreven verhalen. Een daarvan bleek wel heel speciaal: een verslag van zijn reis naar Algerije in 1925, helemaal op rijm geschreven. De Bildtse Post plaatst de komende weken delen uit dit unieke tijdsdocument. Vandaag het derde deel.

Deze week is de woestijn het thema. Er staat een rit op een kameel op het programma. Meester Swerms beschrijft die ervaring uitgebreid. Op de foto zien we hem zitten op het dier dat hij uitgekozen heeft en aan de rand van de foto is nog net het jonge kameeltje zichtbaar dat bij zijn moeder drinkt.

Op de andere foto zien we op de achtergrond waarschijnlijk de ruďnes van Timgad. Deze stad werd in de 1e eeuw na Chr. door de Romeinse keizer Trajanus gesticht als militaire kolonie. Door de enorme oppervlakte en de goed bewaarde resten is het een zeer imposant geheel, waar meester Swerms bijzonder van onder de indruk was. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 22 mei 2020

'Wy motte eerst 't firus de kop indrukke'

Klaske van der Veen-Krol

De coronapersconferenties van het kabinet zijn aan Klaske van der Veen-Krol (92) absoluut niet besteed. Veel liever kijkt ze naar Lingo of The Bold And The Beautiful , vertelt ze in de ontmoetingsruimte tussen het zorgcentrum en de aanleunwoningen.

De glazen schuifdeuren in deze gang, die bezoekers van bewoners moeten scheiden, springen intussen steeds open en dicht. "Se doen wat se self wille", gaat Klaske verder, niet doelend op de deuren, maar op politici in het algemeen. "En Rutte, dy kerel mâg ik niet. Hij gniist altyd maar wat."

In ieder geval profiteert ze wel een beetje van het versoepelde beleid. Voor het eerst sinds maanden heeft Klaske vandaag weer een afspraak met de fysiotherapeut in het zorgcentrum. "Dan sil hij myn benen weer even boetsere en dat helpt echt." De weduwe lijdt namelijk al jaren aan een zenuwaandoening: neuropathie. "’t Is of de benen fan steen binne", legt Klaske uit. "Soa swaar." En het gekke is, verklapt de bewoonster, ze kan er het weer mee voorspellen. Doen de benen zeer, dan wordt het snertweer en gaat het juist beter, dan klaart het buiten ook op.

link Lees het hele artikel >>

Franeker, 20 mei 2020

Forse stijging inbraken en winkeldiefstal

Het aantal woninginbraken en winkeldiefstallen in Waadhoeke is in 2019 fors gestegen. Ook huiselijk geweld en mensenhandel nam toe, reden voor de politie om hier extra onderzoek naar te doen. Dat blijkt uit het jaarverslag Integraal Veiligheidsbeleid van politiebasisteam Noordwest-Fryslân. De grote stijging van het aantal woninginbraken (115 in 2019, tegen 74 in 2018 en 53 in 2017) is geen verrassing. De gemeente worstelt al sinds 2018 met diverse inbraakgolven.

Inbrekersgroep - Het lukt politie en gemeente bij lange na niet de doelstelling (minder inbraken dan in 2018) te halen. St.-Anna, Franeker, Berltsum, Menaam en Dronryp zijn ‘hot spots’ als het om woninginbraken gaat. In St.-Annaparochie werd 50% van de inbraken gepleegd in maart en april 2019. De politie vermoedt dat de inbraken gepleegd werden door “een inbrekersgroep uit het zuiden van het land”, plus één lokale verdachte die werd ingerekend.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 20 mei 2020

Bildtse Slag

Bildtse Slag heropent zwembad

Het zwembad van sportcentrum De Bildtse Slag in St.-Annaparochie gaat per 25 mei weer beperkt open.

Directeur Jelte Dijkstra: “Op basis van het Protocol Verantwoord Zwemmen dat de Zwembond vorige week heeft opgesteld hebben we gekeken welke dienstverlening we kunnen leveren binnen de huidige Corona maatregelen.

Dit was een flinke uitdaging omdat dit op technisch en hygiënisch gebied een stevige voorbereiding vergt om te kunnen voldoen aan de strikte veiligheidseisen.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 18 mei 2020

Fors meer woninginbraken en winkeldiefstallen in Waadhoeke, asielzoekers azc Sint Annaparochie vaak verdachte

Waarschuwing in Sint Annaparochie tegen winkeldiefstal FOTO JAN SPOELSTRA

In de gemeente Waadhoeke is in 2019 zowel het aantal woninginbraken als het aantal winkeldiefstallen fors gestegen. Dat blijkt uit het jaarverslag Integraal Veiligheidsbeleid.

In de hele Noordwesthoek was vorig jaar onrust rond woninginbraken. In het begin van het jaar was vooral Franeker het doelwit. Vanaf april breidde dat zich uit naar Sint Annaparochie en daarna kwamen kernen als Marsum, Berltsum, Menaam en Dronryp aan de beurt.

De verdubbeling van het aantal winkeldiefstallen is te wijten aan het azc in Sint Annaparochie, blijkt uit een analyse van de politie. De diefstallen vonden vooral plaats in maart, april en mei. Vanaf februari was er een toestroom van zogenaamde veiligelanders naar het AZC. Het merendeel van de verdachten betrof deze groep. Ze zijn inmiddels naar Ter Apel overgeplaatst, vertrokken of het land uitgezet.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobirochie, 18 mei 2020

Buren Hofstraat verrassen jarige Folkert Hogerhuis

Folkert Hogerhuis en zijn buren genieten van de draaiorgelmuziek. (© Marty Slager)

Folkert Hogerhuis uit St.-Jabik vierde zondag 17 mei zijn 87e verjaardag. Van dat vieren zou weinig komen in verband met de coronamaatregelen. De meeste familieleden en kennissen hadden afgezegd of een kaartje gestuurd. Hogerhuis vond dat jammer, maar had natuurlijk alle begrip.

Maar ‘niet vieren’ was voor de buren van de Hofstraat, De Hoffysingers, geen optie: als je op zo'n leeftijd bent moet je verjaardag worden gevierd. Besloten werd zonder dat hij het wist de vlaggen uit te steken, er werd een bord gemaakt met de tekst ‘Buurman Folkert, gefeliciteerd 87e verjaardag’ en in alle vroegte werd de tuin versierd met ballonnen en vlaggetjes.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Menaam, 15 mei 2020

Bilkert om ferens Timen Dijkstra út Menaam

Timen Dijkstra, Westhoeker foor 't leven

Op 90-jarige leeftyd is op 5 maai Timen Dijkstra fersturven. Dijkstra, fan de Westhoek en weunende in Menaam, skreef tegaar met Albert Tilma de Bildtse Revú, ’n Amerikaan op ’t Bildt.

Timen Dijkstra is geboren en opgroeid in de Westhoek. Syn hait waar fisser, maar de fisserij waar soa goed as ferdwenen doe’t Dijkstra an syn werkseme leven begon. Hij werkte bij de koöperasy St.-Anne en later de Kondîns in Luwt.

Syn groatste ‘wapenfait’ sou de Bildtse Revú worre. Tegaar met Albert Tilma skreef Dijksta ’t teneelstik over ’n Amerikaan op ’t Bildt. ‘De revú’ is de súksesfolste Bildtse foorstelling ooit, de fersys út ’t stik hore tot de kanon fan de Bildtse mezyk. In 2017 waar Dijkstra d’rbij doe’t ’t mezykboek fan de Revú presinteerd worde.

Bron: De Bildtse Post
link Lees 't hele artikel >>

Sint Annaparochie, 15 mei 2020

Linnen pak, geen onderkleeren, evenmin een boord

Een ansicht van de Sidi Okba moskee in Noord-Algerije.

Rin en Anne-Marie Krap deden een bijzondere ontdekking toen ze het ouderlijk huis aan de Statenweg in St.-Annaparochie opruimden, nadat hun ouders Arjen Krap en Koosje Krap-Swerms waren overleden. In de spullen die van ‘meester Swerms’ waren geweest – de hait van Koosje, de pake van Anne-Marie en Rin - vonden ze een dik notitieboek vol handgeschreven verhalen. Een daarvan bleek wel heel speciaal: een verslag van zijn reis naar Algerije in 1925, helemaal op rijm geschreven. De Bildtse Post plaatst de komende weken delen uit dit unieke tijdsdocument. Vandaag het tweede deel.

Anne-Marie Krap: “De hitte was allesoverheersend en daar heeft meester Swerms het moeilijk mee. Dorst en het gebrek aan iets te drinken komen regelmatig voorbij op allerlei manieren. Tegenwoordig loopt iedereen rond met flessen water en is er overal airconditioning, maar in 1925 was dat een ander verhaal! In deze aflevering reist meester Swerms vanuit de havenstad Skikba met de trein naar Constantine, waar het reisgezelschap de stad verkent en afdaalt in de kloof van de rivier de Rhummel. Hij laat zijn schoenen poetsen door een klein jongetje en beschrijft de positie van de Algerijnse vrouwen.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Heerenveen, 15 mei 2020

Lont en Slokker krijgen klus voor luxe woonplan in Heerenveen

Aannemer Lont uit Sint Annaparochie en ontwikkelaar Slokker uit Zwolle mogen in de Heerenveense wijk Skoatterwâld een luxe woonplan in het gebied De Eilanden gaan ontwikkelen.

Voor de bouwklus meldden zich vorig jaar veertien ontwikkelpartijen. De combinatie van Slokker en Lont heeft deze speciaal uitgeschreven competitie gewonnen.

Slokker en Lont noemen hun plan De Treffe. Het gaat om ongeveer zestig huizen in een parkachtige en waterrijke omgeving. De gemeente wilde hier ook graag ‘woningen met allure’ hebben. Wijkbewoners mochten meepraten bij de plannen.

Bron: Heerenveense Courant

Sint Annaparochie, 15 mei 2020

'Net piipje mar wurkje, dat is it motto wurden'

Pytsje Ladenius

Ze is de nuchterheid zelve: Pytsje Ladenius (56) uit Stiens. Als evv’er – eerstverantwoordelijk verzorgende – is ze eigenlijk altijd op ‘de groene gang’ te vinden, de plek in Beuckelaer die de afgelopen maanden behoorlijk hard door het coronavirus werd getroffen. Vijf bewoners op de gang kampten met een besmetting.

"Gewoan pech", denkt Pytsje. "Der binne ek kollega’s troffen. Dy wurken op ferskate ôfdielings." Het heeft zeker indruk gemaakt, maar Pytsje is gezegend met een opgeruimd karakter. Slapeloze nachten heeft ze niet gehad.

Pytsje wil het niet geheel uitsluiten – "jo witte it net" – maar ziet ook niet direct wat de nazorg, die nu vanuit het zorgcentrum wordt aangeboden, voor haar zou kunnen betekenen. Volgende week beginnen de sessies waarbij Pytsje en collega’s in kleine groepjes mogen aangeven hoe ze de afgelopen, spannende tijd hebben ervaren, maar Pytsje is stress thuis altijd snel kwijt: "Even in blokje om en it is wer klear. Jo moatte de dingen ek net moeiliker meitsje dan se binne."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 15 mei 2020

Burgemeesters brengen werkbezoek aan Campus Middelsee

Marga Waanders en Sybrand Buma in gesprek met Klaas Palma bij dienst installatie waarmee hij desinfectiemiddel uit oude wijn maakt. Rechts directeur Eelco Bruinsma (© Ingezonden foto)

De burgemeesters van Leeuwarden en Waadhoeke, Sybrand Buma en Marga Waanders, hebben woensdag een werkbezoek gebracht aan Campus Middelsee.

Aanleiding voor dit bezoek was onder meer de voortdurende groei van de school in een krimpgebied. Het leerlingenaantal van de school is in de periode van 2016 tot 2020 verdubbeld.

Aan de hand van een uitgebreide presentatie over onder andere het Leer Werk Plein (LWP) en het innovatieve onderwijs met maatwerk, talentprogramma’s, excellentie lessen en studie faciliteiten werd het verhaal van Campus Middelsee verteld door Oene Krist, projectleider LWP en directeur Eelco Bruinsma.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 14 mei 2020

Benefit naar buiten

Groep 1 en 2 van SWS De Syl tonen hun blijdschap nadat ze weer naar school mogen. (foto: Bertus Dijkstra)

Rietje Stienstra, eigenaar van Benefit in St.-Anna, baalde even flink toen vorige week bekend gemaakt werd dat sportscholen nog tot 1 september gesloten zijn. “Dat kwam wel even binnen ja, ik was behoorlijk teleurgesteld. Nog wachten tot 1 september is bijna onmogelijk,” zegt Stienstra.

Maar ze ging niet bij de pakken neer zitten. “De volgende dag begon ik weer positief te denken: hoe kunnen we hier een mooie draai aan geven?” Samen met De Waaie in St.-Annaparochie (“zij zijn ontzettend enthousiast”) bedacht ze een plan om dan maar buiten te gaan sporten. “In tijden dat het even anders moet, zorgen wij dat het anders kan. Wij komen met iets nieuws! Benefit gaat naar buiten, waarbij wij gebruik kunnen maken van de faciliteiten van De Waaie in St.-Anna. Want wie wil dat nu niet? Lekker weer sporten én heerlijk in de buitenlucht.”

Maandagavond was de eerste sessie, en het werd een groot succes. Iedereen kan zich aanmelden om mee te doen met de fitnessprogramma’s in de buitenlucht.

Bron: De Bildtse Post

Sint Annaparochie, 14 mei 2020

Tekening uit het boekje Wat sait Bruno d’r fan’ (© Illustratie Ita Spoelman)

Kleur- en leesboekje voor leerlingen Bildtse basisscholen

llustratrice Ita Spoelman heeft voor de jongste kinderen in deze crisistijd het kleur- en leesboekje 'Wat sait Bruno d'r fan' gemaakt. Ze heeft het boekje samen met De Bildtse Boekerij/BildtTaal uitgebracht. Het wordt gratis aangeboden aan de Bildtse basisschoolleerlingen in groep 1, 2 en 3 en is te koop voor een euro.

Sytse Buwalda, die de teksten schreef: "Illustratrise Ita Spoelman wou in deuze korona-tiid wat betekene foor de jongste kines op de basisskoal. Dat idee het se tegaar met BildtTaal útwerkt en ’t risseltaat is, dat ’t kleur- en leesboeky fergeefs an alle skoalen foor de leegste groepen beskikber steld wort. De tekeningen en teksten houwe ferband met de korona-krisis en binne foor kines heel begryplik.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 14 mei 2020

Aindlik weer na skoal!

Groep 1 en 2 van SWS De Syl tonen hun blijdschap nadat ze weer naar school mogen. (foto: Bertus Dijkstra)

Na de aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen, gingen de deuren van de basisscholen na acht weken op maandag 11 mei eindelijk weer open. En dat voelde voor iedereen - ondanks de nodige aanpassingen - goed. Zo ook op Ouwe-Syl.

Voor veel kinderen was de afgelopen periode eentje van het verplicht volgen van thuislessen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het gevoel van terugkomen van zomervakantie heerst. De kinderen bij SWS De Syl op Ouwe-Syl moeten de eerste schooldag wel even wennen aan de aanpassingen waar ze de komende tijd mee te maken krijgen.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 14 mei 2020

'Lekker bútten sels myn búsgeld ferdiene'

Jorrit de Groot

Jorrit de Groot zit in het eerste jaar van csg Ulbe van Houten, maar heeft het daarnaast vooral druk met zijn eigen bedrijf. De 13-jarige ondernemer uit St.-Annaparochie startte een grasmaaibedrijfje op. “Nim kontakt op, dan maak ik d’r ’n mooi prisy fan!”

Waar andere jongeren van zijn leeftijd vooral gamen of voor een baas hun eerste zakcentje verdienen, pakte Jorrit de Groot het anders aan. Hij richtte zijn eigen bedrijf op. “Eerst teerde ik folders, maar dat leverde niet soafeul op. En ik wou al wat búsgeld ferdiene. Doe’t ik op youtube wat filmpys sâg over jonge ondernimmers docht ik: ik kin ok wel ’n bedrify beginne!”

Zo gezegd, zo gedaan. Jorrit is de zoon van horecaman Edwin de Groot en heeft de ondernemerszin dus niet van een vreemde. “Bij Plat hew ik ’n profesjonele grâsmaaier kocht. Hait het ’n karre maakt foor achter de fyts. Ik hew ok ’n blâdblazer, ’t past allegaar krekt. Ik hew flyers drukke laten en die sels bij de deuren lâns brocht. ’n Dâg later belde de eerste klant al.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtdijk, 14 mei 2020

Fimke Dijkstra zag deze nepvos in het land langs de Nieuwebildtdijk. foto fimke dijkstra

Vos

‘Fietsend langs de Nieuwe Bildtdijk zagen we in de verte een vos in het pas ingezaaide land’, schreef Fimke Dijkstra uit Alde Leie afgelopen week.

‘Wij stomverbaasd natuurlijk. Pas toen we dichtbij kwamen, bleek dat het een nepper was.

Een vogelverschrikker?’

Bron: Leeuwarder Courant, Gehoord en Gezien

Sint Annaparochie, 11 mei 2020

VoVeSa jeugd is weer aan het beachvolleyballen

De jongere leden van VoVeSa zijn blij dat ze weer kunnen beachvolleyballen. (© Ingezonden foto)

Op 28 april meldde minister-president Rutte dat buitensporten voor jeugd weer toegestaan is. De beachcommissie van VoVeSa heeft samen met de trainers, stichting de Waaie en de gemeente Waadhoeke snel kunnen regelen dat jeugd tot en met 12 jaar weer kan beachvolleyballen in St. Anne.

Door de vele mooie zonnige avonden in april en het feit dat er vanaf 12 maart ineens niet meer gevolleybald kon worden, leek de start dit jaar later dan voorgaande jaren. Toch begon het beachvolleybal toen ook pas in mei.

De jeugd tot en met 12 jaar traint nu in twee groepen op de woensdagavond. Naast het sportieve deel in het veld is het een gezellige kakofonie van geluiden met kinderen die elkaar, na al die tijd, veel te vertellen hebben.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 9 mei 2020

Festivalbranche gevloerd

Drachten, Jappie Groeneveld heeft zijn bierkoelcontainers geparkeerd. FOTO JILMERT POSTMA

Dinsdag hadden de bierkoelcontainers van Jappie Groeneveld Evenementenservice verspreid over het land op de Bevrijdingsfestivals moeten staan. De ondernemer uit Sint Annaparochie is in het festivalseizoen dagelijks met honderd containers onderweg. Pinkpop, Decibel Outdoor, Into The Great Wide Open, Wâld-rock, dorpsfeesten, Groeneveld laat het bier van Heineken tot in de verste uithoeken gekoeld stromen.

Corona legde alles plat. Groeneveld heeft zijn materieel geparkeerd op industrieterreinen, zoals hier op Azeven-Zuid bij Drachten. Een ander deel staat in Oss en Houten.

"Alles is van mezelf, ik ben los van de bank. Dus ik hou dit wel even vol", zegt Groeneveld. Hij zit al dertig jaar in het vak ("Ik begon met zes biertapjes") en kon dankzij goede contacten met Heineken meegroeien toen de evenementenbranche vijftien jaar geleden serieuze business werd. "Ik heb nooit om werk hoeven zoeken. Ik word volgend jaar 70 en ik ga lekker door. Tachtig tot honderd uur per week, doe ik fluitend!"

link Lees het hele artikel >>
Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 9 mei 2020

Talea Jansma

Coronavragen over uitgeprocedeerden

Er moet duidelijkheid komen over de zorg rond corona voor ongedocumenteerde, uitgeprocedeerde asielzoekers.

Talea Jansma uit Sint Jacobiparochie deed daartoe donderdag een oproep in de raadsvergadering van Waadhoeke. Volgens haar vallen in deze gemeente zo’n tien mensen in deze groep.

"Wat moeten we doen als zij besmet raken?" Ze sprak namens ongeruste bewoners die zich voor deze groep inzetten. Jansma kreeg landelijke informatie, maar wil weten wat Waadhoeke doet.

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 9 mei 2020

Zeven nieuwe portretten van Bildtse boeren in fotoroute langs waddenkust

Ytzen Pieter van der Werff en Anneke Bouma en kids.

Eind 2018 verschenen in Noordoost-Friesland de eerste tien metershoge portretten van aardappelboeren op hun schuren en boerderijen. De afgelopen weken kwamen daar zeven nieuwe bij, nu op het Bildt.

Bildtstars en Eigenheimers is een van de weinige Sense of Place-projecten die in het jaar van LF2018 gerealiseerd werden. Het is een landschapsproject en tegelijk een open lucht-expositie. Op schuren en boerderijen van aardappelboeren tussen Hallum en Anjum kwamen grote zwart-witte portretten te hangen van de boeren, die daar hun bedrijf runnen. Soms alleen, soms met hun gezin, en soms met hun (zaken)partner.

De foto’s zijn gemaakt door Linette Raven. Zij fotografeerde tussen 2003 en 2005 bijzondere Terschellingers, die ze op Oerol exposeerde. Zo leerde ze Joop Mulder kennen, nu de directeur van Sense of Place.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 8 mei 2020

Vrije vogel gekooid: 'Wat sille wy nou beleve?'

De Beuckelaer

Achter de glazen schuifdeuren wacht Rinze Wassenaar (60) in zijn scootmobiel op bezoek van de krant. Aan beide kanten van het glas staan microfoons opgesteld. Rinze mag eigenlijk wel de huistrompettist van Beuckelaer genoemd worden. Afgelopen maandagavond bijvoorbeeld, tijdens Dodenherdenking, stond hij in de deuropening op zijn balkon vol overgave te tetteren, zoals hij het noemt. "De hele dâg hew ik oefend met ’n Youtube -filmpy", vertelt hij in het Bildts. "Ik kon ’t failloas speule."

Reacties van andere bewoners bleven uit. "Dy binne meestal ok hardhorend." Alleen zijn ouders die aan de zuidkant van hetzelfde complex een aanleunwoning hebben – Rinze woont aan de noordkant – zeiden dat ze wat flarden hadden meegekregen van het optreden. Johannes en Klaske, hier vooral bekend als ‘Hannie en Klas’, vonden het prachtig.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 6 mei 2020

Meester Swerms in Algerije

De reis van meester Swerms naar Algerije in 1925

Rin en Anne-Marie Krap deden een bijzondere ontdekking toen ze het ouderlijk huis aan de Statenweg in St.-Annaparochie opruimden, nadat hun ouders Arjen Krap en Koosje Krap-Swerms waren overleden. In de spullen die van ‘meester Swerms’ waren geweest – de hait van Koosje, de pake van Anne-Marie en Rin - vonden ze een dik notitieboek vol handgeschreven verhalen. Een daarvan bleek wel heel speciaal: een verslag van zijn reis naar Algerije in 1925, helemaal op rijm geschreven. De Bildtse Post plaatst de komende weken delen uit dit unieke tijdsdocument.

Broer en zus vonden dit zo bijzonder, dat ze van alles uitzochten rond die reis. Ze zijn van plan een boek te maken met dit verhaal van hun opa (die ze nooit gekend hebben), aangevuld met informatie, kaartjes en foto’s. In een aantal artikelen besteden wij aandacht aan dit bijzondere tijdsdocument.

Vandaag het eerste deel, met fragmenten van het begin van zijn reis, alles in de oorspronkelijke spelling. Het heeft de titel die meester Swerms zelf aan zijn verhaal heeft gegeven: ‘Als iemand verre reizen doet, dan kan hij wat betalen.’ Hier zie je meteen zijn humor in terug, want het oorspronkelijke spreekwoord is: ‘Wie verre reizen doet, kan veel verhalen’.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 6 mei 2020

'Verkeersveiligheid St.-Anna in 2021 op agenda'

De delegatie tijdens een gang langs gevaarlijke kruispunten. Foto: BP

Het duurt nog zeker een jaar voordat de gemeente begint met de aanpak van onveilige kruispunten in St.-Annaparochie. In reactie op vragen van FNP en ChristenUnie laat het college van b. en w. van Waadhoeke weten dat het punt wordt meegenomen bij het opstellen van het nieuwe Gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan (GVVP), dat in juni 2021 klaar moet zijn.

Zowel de gemeentelijke als de provinciale fracties van de twee partijen vroegen eind vorig jaar aandacht voor de in hun ogen verkeersonveilige situatie in het dorp. Kruispunten zoals Beuckelaerstraat-Van Harensstraat en Nassaustraat-Warmoesstraat zijn gevaarlijk voor overstekende kinderen en ouders. Ook wordt geklaagd over te hard rijden op de wegen waar leerlingen fietsen en oversteken. FNP en ChristenUnie krijgen steun van o.a. Plaatselijk Belang, de ondernemersvereniging en de scholen in het dorp, die achter het initiatief staan.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 6 mei 2020

De bal rolt weer!

Instructies aan de jonge spelertjes op het trainingsveld van St.-Annaparochie. (foto: Jan Bonefaas)

Het heeft lang geduurd, maar sinds vorige week rolt de bal weer op de Bildtse velden. Geen wedstrijden, en slechts training, maar toch. We zouden kunnen proberen te omschrijven wat dat losmaakt bij een voetballiefhebber, maar Stannebuurtster en ‘Waaie-watcher’ Paul Feenstra omschreef het treffend in zijn ‘Dropskot’-column:

“Eindelijk, eindelijk, eindelijk mochten we gisteravond weer een potje trainen met de MO15 in ‘De Waaie’. Heerlijk weer even. Natuurlijk 1,5 meter uit elkaar blijven, natuurlijk geen voorbereiding voor zaterdag en natuurlijk geen potje voetbal op het eind. Ja, het klinkt als een surrogaat-training, maar echt: liever surrogaat dan niks.

Lekker even zweten, even ouwehoeren en tegen een bal aan trappen. Wat heb ik dat gemist. Ik kwam ook nog even in de kleedkamer en warempel: ik rook nog steeds het oude leer, oude zweet en zelfs de thee en spanning kon ik nog ruiken. Heerlijk!

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 6 mei 2020

Soarchsintrum Het Bildt ferwachtet noch gjin ferromming fan de coronamaatregels

Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets

Woansdeitejûn wurde yn in parsekonferinsje ferrommingen fan de coronamaatregels oankundige, dat is de ferwachting. Atje Tadema, direkteur fan soarchsintrum Het Bildt ferwachtet net dat de soarchhuzen ek mear romte krije: "Wy hawwe te krijen mei de meast kwetsbere groep."

De situaasje fan no is swier foar de bewenners fan soarchhűs De Beuckelaer yn Sint-Anne, seit Tadema. "Foar de minsken is it fansels wol wrang, want dy sjogge wol langhalzjend út nei it kontakt mei de neisten. Der binne best skrinende situaasjes, dat der famyljeleed is en je inoar graach efkes moetsje wolle en somtiden binne der omstannichheden dat de bern űngemak krije en de âlden hjir sitte."

Ek foar de meiwurkers is it in swiere tiid. "It personiel sit yn deselde situaasje, sy krije alle fragen earst en moatte dęr ek in antwurd op formulearje, dęr't sy sels miskien net foar kieze. Psychysk docht dat wol wat mei ús personiel", seit Tadema.

Bron: Omrop Fryslân

Oudebildtzijl, 5 mei 2020

Samen herdenken vanuit je eigen voordeur

FOTO NIELS WESTRA

Met als verbindende factor de Pyp, de voormalige oude sluis, probeerde Oudebildtzijl van een herdenking zonder publiek toch een 'samenbeleving' te maken.

Dorpsbewoners werden opgeroepen vanuit hun voordeur, tuin of vanaf de stoep mee te zingen met het Wilhelmus.

Na de twee minuten stilte en na het vier keer luiden van de Julianaklok speelden Karin Minnema, Margriet Koelmans, Andries Jensma en Jouke Zijlstra van CMV Excelsior het volkslied.

Even daarvoor had trompettist Andries Jensma de Taptoe geblazen. Als slot sloeg de Julianaklok nog enkele malen.

Bron: Leeuwarder Courant

Het Bildt, 4 mei 2020

Versoberde herdenkingen op het Bildt

Wethouder Nel Haarsma legt krans

Vanochtend is in het voormalige gemeentehuis in St.-Annaparochie een sobere herdenkingsplechtigheid gehouden. Daar werd in klein gezelschap stilgestaan bij de gevallen verzetsstrijders, Indië-veteranen en militair Martijn Rosier. Vanavond volgen aangepaste herdenkingen op Ouwe-Syl en in St.-Jacob.

Toespraken waren er vanochtend van Piet Bil (veteranencomité) en Rendert Rosier. Er werden kransen gelegd bij de monumenten, o.a. door wethouder Nel Haarsma. Ook de traditionele 4 mei herdenking in St.-Jacobiparochie zal dit jaar versoberd plaatsvinden. Namens de gemeente wordt overdag een bloemstuk gelegd bij het monument bij de Groate Kerk.

De 4 en 5 mei commissie legt namens de dorpsbelangen het Bildt om 20.00 uur een bloemstuk bij het monument bij de Groate kerk. Daarbij is een trompetblazer aanwezig die om 19.58 het ‘taptoe’-signaal blaast. Ook namens het Veteranencomité Het Bildt zal dan een bloemstuk worden gelegd.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 2 mei 2020

Taeke Triemstra: 'Yn mentaal opsicht bin ik as tritiger allinich mar sterker wurden.'Foto: Niels de Vries

De blik naar voren

Op een dag wil Taeke Triemstra (37) leider zijn in het kaatsklassement aller tijden. Door de corona- crisis is dat doel zo goed als zeker pas in 2022 te bereiken. "Ik wol de bęste węze.”

Ergens in de jaren negentig reed de familie Triemstra een keer in de gezins-Golf van Sint Jacobiparochie naar Zuid-Frankrijk. Heit Reinder en mem Fré voorin, de broers Taeke, Joeke Jan en Bauke op de achterbank.

Op maandagochtend vertrokken ze. Na vier nachten pakten ze de boel in. Op vrijdagavond waren ze weer thuis. Het was hartstikke leuk geweest, maar er stond een kaatsweekend voor de deur. Kwestie van prioriteiten stellen. "1400 kilometer hinne en wer foar in midwike Súd-Frankryk, dat wie hiel wat”, vertelt Taeke Triemstra.

Langer van huis zijn kon absoluut niet. "Myn heit hie en hat ien grutte fakânsje en dat is it keatsseizoen. Hy komt alle wykeinen te sjen. Hy drinkt in bierke en yt in gehakbal of in fiskje. Makkest him mei in lang skoft yn it bűtenlân net bliid. Hy wol echt net fuort. Boppedat, as wantemakker sit it him dan achter. Hy kin yn de tiid dat er fuort węze soe ek in pear moffen meitsje. Yn syn hokje. Mei in muzykje oan.”

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 1 mei 2020

Politie beëindigt illegaal feestje

De politie Noordwest Frylân meldt het volgende op haar facebookpagina:

Vanavond hebben wij een illegaal feestje beëindigd in Sint Annaparochie.

De betrokkene personen hebben een bekeuring gehad.

Bron: Politie Noordwest Fryslân

Sint Annaparochie, 1 mei 2020

Een blik op de buitenwereld met El en Jel

Elly Koster. FOTO LC

Bewoners en medewerkers van zorgcentra beleven roerige tijden. De Leeuwarder Courant volgt lief en leed in zorgcentrum Beuckelaer in Sint Annaparochie. Vandaag deel 3.

"Goeiedei leave minsken van Beuckelaar. Hjir is it El en Jel Beuckelaersjoernaal." Zo opende activiteitenbegeleidster Jeltje Walinga op 25 maart de eerste nieuwsuitzending op de kabelkrant van het zorgcentrum. Naast haar collega Elly Koster. "No’t wy yn dizze frjemde situaasje allegearre net nei bűten meie, sille wy ús bęst dwaan om in stikje fan bűten nei binnen te heljen", zei Elly. De eerste uitzending liep niet geheel vlekkeloos. Jel en El hingen ondersteboven in beeld, maar aan enthousiasme ontbrak het in ieder geval niet. "Ik soe sizze dat wolle jo net misse", besloot Jeltje het intro. "Allegearre plat foar de tillevyzje."

Het duo bedacht de dagelijkse uitzending – om 10.30 en om 15.15 uur – als alternatief voor de reguliere groepsactiviteiten zoals het samen koffiedrinken. De bewoners zitten aan de buis gekluisterd als El en Jel in beeld zijn. Inmiddels zijn 25 afleveringen opgenomen. "Mei echte filmkes", vertelt Elly in de tuin van Beuckelaer. "Sels makke." Reportages bijvoorbeeld uit de directe omgeving, variërend van de supermarkt in coronatijd en de geboorte van enkele veulentjes bij een collega van Beuckelaer tot de bloesemrijke bomen in het dorp en een ritje naar Zwarte Haan.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 29 april 2020

Marktkooplieden openen marktkraam met speelgoed in de voortuin

Nico en Hiltje Ormeling openen hun kraam elke zaterdag in hun voortuin nu door de coronamaatregelen niet meer op reguliere markten kunnen staan. (© Eigen foto)

De coronamaatregelen hebben het seizoen voor marktkooplieden beëindigd nog voor het was begonnen. Voor Hiltje en Nico Ormeling uit Sint Jacobiparochie een pittige aderlating. Omdat ze de ruimte hebben, de marktkraam vol koopwaar ligt en ze wel wat willen verdienen, openen ze nu elke zaterdag hun kraam in de voortuin aan de Broedertrouw.

Sinds 2017 staan ze van april tot december vrijwel elk weekend wel ergens op een markt in Friesland, Groningen of Drenthe. Ook de drie weken in de zomervakantie zijn volgeboekt. "Het is een fijne bijverdienste. Nico is taxichauffeur, ik heb een parttime baan in een supermarkt. Het zijn geen enorme salarissen, maar zo kunnen we dat aanvullen en bovendien vinden we het allebei leuk om te doen," vertelt Hiltje Ormeling.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Westhoek, 29 april 2020

Boerenportretten prijken in het Bildt voor culturele projectroute

Wendy Gooren en Gerlof Jensma kijken toe hoe een metershoog portret van Gerlof, broer Sjoerd en de drie zonen van broer Goffe op een van de schuren wordt aangebracht. foto jan Spoelstra

Jensma Agro bv in Westhoek zijn gisteren portretten van de vijf eigenaren op de loods geďnstalleerd. Het is het eerste agrarische bedrijf in de vervolgreeks van het culturele landschapsproject Bildstars en Eigenheimers van Sense of Place.

Wendy Gooren, projectleider van culturele instelling Sense of Place, ziet toe hoe Lauwers Reclame uit Dokkum de boerenportretten met zorg en precisie op de noordzijde van de loods aanbrengt. Het gaat om foto’s van ruim 3 meter hoog en 5,5 meter breed, waarop de agrariërs van de zesde en vijfde generatie van de boerderij staan afgebeeld. Samen met een persoonlijk verhaal erbij, dat beschikbaar komt in een app, werkt Sense of Place toe naar een wandel-, fiets- of autoroute van zeventien Friese boerenbedrijven langs de noordkant van de provincie.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 28 april 2020

Duizend bakjes met patat voor toch nog een feestelijke Koningsdag

Burgemeester Marga Waanders verzorgt patat en fruit voor bewoners van De Beuckelaer in Sint Annaparochie. FOTO: JAN SPOELSTRA

Om de inwoners en het personeel van elf verzorgingshuizen een hart onder de riem te steken leverden de burgemeester en wethouders van de gemeente Waadhoeke op Koningsdag lekkere traktaties af bij de deur.

Geen rondje over de vrijmarkt, geen feestelijke concerten en ook weinig oranje te zien op straat. Alleen aan de Nederlandse driekleur aan vele gevels viel gisteren te zien dat het Koningsdag was. Want door de coronacrisis bleef het stil op een anders altijd zo vrolijke dag. Om ouderen en personeel van verzorgingshuizen toch nog een feestelijke Koningsdag te bezorgen kwamen burgemeesters en wethouders van de gemeente Waadhoeke in actie.

Zij deelden bij elf verzorgingshuizen rond de duizend bakjes patat uit. Zo ging burgemeester Marga Waanders langs bij De Beuckelaer in Sint Annaparochie om vervolgens in Franeker de zorglocaties Froonacker en Saxenoord te bezoeken. Al bleef dat bezoek beperkt tot aan de voordeur: door corona mag alleen personeel de verzorgingshuizen in. De ouderen moeten het daardoor al weken zonder bezoek van familie doen.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 28 april 2020

Skiedings yn coronatiid; De Schuilschuur Aldebiltsyl kin help biede

Út de útsjoering fan omrop Fryslân

Skiedings lizze op 'e loer no't we in soad by elkoar op 'e lippe sitte. Wannear't it dan safier komt, is it net foar elkenien like maklik om nije wenromte te finen. Dęrneist is it in drege tiid dęr't in soad yn ferwurke wurde moat. De Schuilschuur fan Neeltje van den Brand yn Aldebiltsyl kin in tydlike oplossing węze om ta ręst te kommen.

Yn de âlde skuorre oan it hűs fan Neeltje van den Brand yn Aldebildtsyl wurde twa apparteminten makke. Ien mei twa sliepkeamers, sadat eventueel bern der ek ferbliuwe kinne. En ek al moat der noch in soad barre oan de skuorre, it is fan belang dat de Schuilschuur sa rap mooglik iepen kin. "Ik verwacht heel erg dat er een hoger scheidingspercentage gaat komen helaas. Vandaar dat we graag in oktober open willen", seit Neeltje van den Brand.

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele berjocht >>

Sint Annaparochie, 28 april 2020

'Benefrietje' voor personeel Van Harenshuus

Jan Dijkstra kwam maandagmiddag, op deze ongebruikelijke Koningsdag, langs bij 't Van Harenshuus in St.-Annaparochie. Daar bezorgde de wethouder namens de gemeente patat voor het personeel van het verzorgingshuis. Het ‘benefrietje’ viel goed in de smaak.

“Om op deze dag de bewoners en personeel van verzorgingshuizen een hart onder de riem te steken, deelt het college van B&W in alle verzorgingshuizen een ‘patatje met’ uit,” zo liet gemeente Waadhoeke weten, op de ongewone Koningsdag.

“Helaas hebben ook de verzorgingshuizen te maken het coronavirus en alle nodige maatregelen die daarbij gelden. Het zijn zware tijden. Te meer omdat de deuren gesloten zijn voor bezoek en de bewoners hun dierbare naasten niet meer kunnen zien.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>      link Meer foto's in de Franeker Courant >>

Sint Jacobiparochie, 24 april 2020

Motormuzen en een speelgoedkraam

De motormuzrn

Motormuzen - “Wer blive jim?” Deze vraag kreeg Betty Drost-Kamstra uit St.-Jacob vaak te horen de laatste tijd, zo schreef ze op facebook. De ‘frontvrouw’ van de Bildtse Motormuzen - een groep mensen die met scootmobiel over het Bildt en omstreken toert - vertelt dat ze alles in gereedheid gebracht hadden om het vijfjarig jubileum te vieren.

Vorige week had de feestelijke vergadering gehouden moete worden. “Even bijprate onder 't genot fan 'n bakky met wat lekkers, mot de kontrebússy fan 'n tientsy per jaar omhoog en binne d’r anmeldings fan nije skootmebylisten, want dat sou prachtig weze fansels.” Een buffet, muziek en een film met de hoogtepunten van de afgelopen vijf jaar op een groot scherm... door de coronacrisis gaat het allemaal niet door.

Bron: sintjabik.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 24 april 2020

'No sjoch ik myn frou eltse dei werom op telefyzje'

Holst Meijer, foto: LC

Bewoners en medewerkers van zorgcentra beleven roerige tijden. De LC volgt op vrijdag lief en leed in zorgcentrum Beuckelaer in Sint Annaparochie. Vandaag deel 2.

Gelukkig heeft het zorgcentrum nog een eigen kabelkrant. Voor de laatste nieuwtjes, maar ook om mooie herinneringen uit het pre-coronatijdperk te delen. Elke dag bijvoorbeeld geniet Holst Meijer – "fan 1941" – van de foto’s van de Beuckelaerversie van het tv-programma, opgevoerd op 9 maart. Meijer was een van de uitverkorenen die met het directiestokje mochten zwaaien. Helemaal opgedoft voor de gelegenheid en natuurlijk voorzien van een vlinder-strik.

"Ik woe it wol dwaan’’, vertelt hij, "mar op ien foarwearde: it orkest, kristlike muzykferiening Bordine, moast de spylje." Aldus geschiedde. Wekenlang werd hij er door medebewoners aan herinnerd bij ontmoetingen in de lift. "Maestro!", zeiden ze dan. Meijer glundert. "Machtich." Zijn vrouw Froukje zat vol bewondering in het publiek. Ook daar zijn foto’s van. "No sjoch ik har eltse dei werom op ’e telefyzje."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 23 april 2020

Beuckelaer St.-Anna is weer coronavrij

Zorgcentrum De Beuckelaer

Drie weken nadat het coronavirus opdook in zorgcentrum het Bildt, is de Beuckelaer weer coronavrij. De afdeling waar de twee coronabesmettingen geconstateerd werden, is weer uit de volledige isolatie (al gelden de strenge maatregelen vanzelfsprekend nog wel). Het zorgcentrum is enorm trots op de bewoners en medewerkers.

De bewoners van de getroffen ‘Groene Fioel’-afdeling mogen nu weer de eigen kamer uit en op de gang van eigen afdeling bewegen. Uiteraard geldt nog altijd dat afstand gehouden moet worden, en mensen niet samenkomen.

“Wij zijn trots op de bewoners en de medewerkers dat dit het resultaat is,” aldus het zorgcentrum. “Maar wij zijn er nog niet, want het gevaar blijft op de loer liggen. Wij doen dan ook een dringend beroep aan iedereen om de veiligheidsmaatregelen goed op te volgen om zo besmetting te voorkomen.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 22 april 2020

Van Amman naar Sint Anne - Jetze is weer thuis: 'Ik heb mijn ogen uitgekeken'

Jetze Roskam aan de tompouce, thuis in Sint Annaparochie. EIGEN FOTO

Na een reis van zo’n twintig uur is Jetze Roskam (28) terug in Friesland. Als gevolg van de coronacrisis zat hij vijf weken klem in Amman, de hoofdstad van Jordanië.

Boven alles is Roskam opgelucht. Blij dat hij in deze rare tijden weer in eigen land is. "En wat een feest om een broodje frikandel, een harinkje en een tompouce te kunnen eten. Dan weet je dat je weer thuis bent."

Thuis is trouwens niet Leeuwarden, sinds zeven jaar de uitvalsbasis voor zijn vele reizen, maar Sint Annaparochie. Hier is Roskam opgegroeid. En zijn broer woont er. "Ik verblijf nu bij hem, omdat ik mijn eigen huis begin dit jaar heb opgezegd om te kunnen reizen." Na Jordanië zou Roskam nog een paar maanden verder reizen door het Midden-Oosten en Afrika.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 22 april 2020

Wethouder Haarsma: 'Blijf lid van de verenigingen'

Wethouder Nel Haarsma

Wethouder Nel Haarsma roept de Waadhoekers in een filmpje op youtube op om vooral nu lid te blijven van clubs en verenigingen.

“It ferieningslibben stiet stil,” vertelt Haarsma in het filmpje. “Guon bestjoeren jouwe oan dat minsken betanke foar it lidmaatskip. Dat is tige spitich, dy ferienings komme sa finansjeel yn de problemen.”

De wethouder roept iedereen op vooral lid te blijven van de verenigingen. “Bliuw foaral lid fan jo feriening, foar safier’t dat mooglik is. Sa komme wy meiinoar troch de krisis, ek op dit męd. Wy wolle neat leaver as dat wy inoar wer moetsje kinne en dat de mienskip wer brűst. Hâld moed!”

Bron: De Bildtse Post
link Bekijk hier het filmpje >>

Sint Annaparochie, 22 april 2020

Nep SMS Belastingdienst

Foto: Politie Noordwest Fryslân

Aan de balie van het politiebureau Sint Annaparochie melde zich een persoon die een nep SMS had ontvangen van de belastingdienst. Betrokkene had gelukkig niet geklikt op de link.

De SMS luidde: "Uw openstaande schuld van EUR ?714,00 met het kenmerk: B40215732 is na meerdere herinneringen niet voldaan. Op 22 April 2020 zal de gerechtsdeurwaarder overgaan tot conservatoir beslag.

U kunt de beslagprocedure voorkomen door direct het gehele bedrag te voldoen via iDeal: https://bit.ly/......."

Bron: Politie Noordwest Fryslân

Sint-Anne, 22 april 2020

Foto: ProNews

Twa hûzen flink skansearre nei brân yn sket Sint-Anne

De brânwacht waard woansdeitemoarn om healwei tsienen hinne alarmearre foar in brân yn de Slimstrjitte yn Sint-Anne. Troch noch űnbekende oarsaak fleach in sket tusken twa wenten yn 'e brân. De brân sloech oer nei in kezyn en de foardoar fan beide wenten.

De brânwacht koe foarkomme dat de flammen nei binnen ta oersloegen. Wol rekken beide wenten flink skansearre troch de brân. De brânwacht is op dit stuit beide wenten oan it fentilearjen. De plysje docht űndersyk nei de tadracht fan de brân. Der rekke gjinien ferwűne.

Bron: Omrop Fryslân

Sint Annaparochie, 21 april 2020

Rubriek Met Raad en Daad: Leendert Ferwerda

Leendert Ferwerda (© Ingezonden foto)

Vandaag: Leendert Ferwerda van FNP (in het Bildts): 'Bútsoeke en polityk hewwe hur aigen waarhyd'

De leste jaren kwam ik niet soa faak meer op de Swarte Haan. Nou weer faker, want achter dyk kinne je, wer't je over prakkesere en nadinke, metgeve an de rúmte tussen de Boschplaat op Terskelling en de fuurtoren met syn road-witte banen op 't Ameland. Op de Swarte Haan het de wereld om je hine even gyn horison.

Froeger, wat is froeger in 'n mînseleven, waar in de seumerfekânsys, en ok faak weekeands, op Tessel 't juttersmuseum bij de haven fan Oudeschild 'n fast lopy. Der fertelde Tessels doe bekindste jutter, Cor Ellen over 't bútsoeken. “Natuurlijk spoelt er op de Friese kust ook wel wat aan,” saai-y. Fan doe an ôf gong ik in myn frije tiid in de auto met de fyts achterin na de Swarte Haan of na de Waddenhoeve.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 19 april 2020

Drankrider naait út by Sint-Anne, mar wurdt pakt mei wiet pak

De plysje fan Noardwest-Fryslân hat sneontenacht in drankrider efterfolge yn de omkriten fan Sint-Anne. De bestjoerder moast in blaastest dwaan, maar naaide dęrnei út.

De bestjoerder fan de auto krige op de Van Harenstrjitte in stopteken fan de plysje. De plysje besocht in blaastest by de persoan ôf te nimmen, mar dat mislearre. Doe naaide de bestjoerder ynienen út. Dat die de persoan dravend en de plysje kaam der efteroan. De persoan sprong troch ferskate boskjes en sleatten, mar koe lang om let mei in wiet pak oanholden wurde.

Op it plysjeburo die bliken dat de bestjoerder mear as trije kear tefolle dronken hie dan dat mocht. It rydbewiis fan de persoan is dęrom yn beslach nommen.

Bron: Omrop Fryslân

Sint Annaparochie, 18 april 2020

'Boeren en besturen, het is een virus'

Teun de Jong vult een kleine pootmachine met poters. FOTO JAN SPOELSTRA

Teun de Jong (59) uit Sint Annaparochie is bijna veertig jaar boer en bestuurder. Zo'n hectisch voorjaar als dit heeft hij niet eerder meegemaakt.

Het zaaien zit erop. De meeste uien- en suikerbietenplantjes priemen voorzichtigjes uit de Bildtse klei. De komende weken zijn Teun de Jong en zijn zonen Roelof en Geertjan nog druk met het poten van de pootaardappelen. Zelden hebben de werkzaamheden zoveel tijd in beslag genomen als dit voorjaar. De Jong: "In februari was het kletsnat. Er viel circa 200 millimeter, twee keer meer dan normaal. Vervolgens kregen we droogte. Wekenlang een straffe ‘poolwind’ uit het noordoosten. Die heeft van de toplaag waarin alles moet groeien en bloeien, beton gemaakt. Voor een geschikt zaaibed hebben we het land twee keer vaker moeten eggen en frezen.” De Jongs gedachten gaan tegenwoordig vaak uit naar het extreme voorjaar van 1983. "Toen was het juist heel nat. De laatste poters gingen pas op de langste dag, 21 juni, de grond in.”

Die cyclus van zaaien, het passen op de gewassen en het oogsten, het zit De Jong in de genen. Hij omschrijft het als een onverwoestbaar en onverslaanbaar virus. Hij is inmiddels de vierde generatie op de boerderij aan de Oudebildtdijk 487. Aan zijn moederskant gaat het boerenbloed terug tot 1475.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 18 april 2020

Campus Middelsee telt voor het eerst meer dan 600 leerlingen

Campus Middelsee groeit voor het vierde jaar op rij. (© Campus Middelsee)

Campus Middelsee verwacht volgend schoolseizoen een groei van het aantal leerlingen te kunnen noteren. "En dat is met jaarlijkse krimpcijfers van meer dan 15% voor deze regio, een heuglijke ontwikkeling", zegt directeur Eelco Bruinsma.

Nog nooit eerder meldden zich 186 nieuwe leerlingen aan voor het eerste cursusjaar. "Vorig jaar groeide de school met 10 procent, door deze aanmelding groeien we nu met 8 procent."

Komend jaar zal het concept ‘Ulbe’ dan ook verder worden uitgebreid met een nieuwe Talentstroom – Tools & Crafts: volgens Bruinsma een verrijking van het programma in de praktisch-technische hoek.

Een belangrijk onderdeel in het concept is het Leerwerkplein, waarin de school samenwerkt met meer dan 230 bedrijven.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 17 april 2020

'Bliksem, docht ik bij de eerste beweuner met klachten'

Atje Tadema

Bewoners en medewerkers van zorgcentra beleven roerige tijden. De LC volgt op vrijdag lief en leed in zorgcentrum Beuckelaer in Sint Annaparochie.

"Lieve allemaal, tankjewol dat jim oan ús tinke", staat ik in grote letters geschreven op A4’tjes die achter de ramen van zorgcentrum Beuckelaer zijn geplakt. Een zelfgemaakt bedankje van de bewoners, omdat ze regelmatig verrast worden met tekeningen, bloemen of oranjekoek. De betrokkenheid van de gemeenschap is enorm, zegt directeur Atje Tadema-Postma. "Gewoan Atje hoor foor de beweuners. Gyn mefrou."

Ze had zich de laatste maanden voor haar pensioen, gepland in juli of augustus, heel anders voorgesteld, vertelt ze in de zonovergoten tuin bij het tehuis. "An ’e ândere kant bin ik blij dat ’t mij nou treft. Hopelik is de rust werom as myn opfolger antreedt." Al dertig jaar zwaait ze hier de scepter. "Ainlik bín ik gewoan Beuckelaer", grapt ze. Natuurlijk is er ook een raad van bestuur, maar daar hoeft Atje niets van te vrezen. Die is namelijk eenhoofdig. En ook dat hoofd blijkt van Atje Tadema-Postma. Een bijzonder zorgcentrum, vindt de directeur en niet in de laatste plaats vanwege de 85 bewoners. Veelal ‘echte Bilkerts’, aldus Atje. Zij bepalen de sfeer. "Se binne recht foor de raap. Je wete altyd wer’t je an toe binne."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Nij Altoenae, 17 april 2020

Bouboeren lije ûnder drûchte: boer fan Nij Altena no al oan it bereinen

Bouboer Dirk Swart fan Nij Altena - Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

Njonken it coronafirus hawwe bouboeren mei noch in grut probleem te krijen: de drûchte. Wie der oan it begjin fan it jier in soad rein en stie it lân űnder wetter, no moatte de boeren itselde lân bereine fanwegen de drűchte. Sa bysűnder as dit jier hat bouboer Dirk Swart fan Nij Altena it noch nea meimakke.

"Ik bin al 40 jier yn bedriuw, wy hawwe wolris earder hân dat de grűn bonkehurd wie. Mar sa ekstreem haw ik it mei de siedfruchten noch noait hân. It is útsűnderlik," seit Swart. Hy is dan ek drok mei it bereinen fan syn lân. Hy brűkt der in grut wetterkanon foar. Dat moat it sied fan it gewaaks dy't hy earder plante hat, ręde.

Hy hat aardich te lijen űnder de drűchte. "Je wolle graach in strak gewas, oan in heale frucht hawwe je neat. Der moat rendemint węze. Je nimme maatregels. Normaal dogge wy dat net, mar no is der echt ekstreme drűchte. Nôt moat efkes oanslaan, ien kear bereine is wol foldwaande," jout Swart oan.

Bron: De 112 Fryslân
link Sjoch 't hiele berjocht >>

Sint Jacobiparochie, 17 april 2020

Rotonde bij Mooie Paal

Atje Tadema

Binnenkort wordt begonnen met de bouw van een rotonde bij de kruising ter hoogte van Mooie Paal bij Minnertsga. Uiteraard willen wij de omwonenden zo goed mogelijk informeren. Het werk zal zoals het nu lijkt uitgevoerd worden in week 26 en 27 (dat is 22 juni t/m 5 juli). De planning hangt uiteraard af van verschillende factoren in deze vreemde coronatijd. We hebben gekozen om het in een zo kort mogelijke tijd aan te leggen, namelijk twee weken in plaats van zes. Dit betekent een stremming van twee weken (kruising dicht), en zal er omgereden moeten worden via Tzummarum/N31.

Gedurende de twee weken wordt er soms weekends en ’s avonds langer doorgewerkt om de klus zo snel mogelijk uit te voeren. Uiteraard met als doel om de hinder en overlast voor inwoners, agrariërs en ondernemers te beperken. We hebben ook een aantal agrariërs bezocht in verband met de Zuiderweg en omstreken daar. Daar kregen we de wens te horen dat het fijn zou zijn om voor het oogstseizoen klaar te zijn.

Bron: Provincie Fryslân

Sint Jacobiparochie, 16 april 2020

Foto: Ytzen Korf

Schuurtje naast woning verwoest door brand

Donderdagmiddag omstreeks vijf uur brak er een felle brand uit in een schuurtje aan de Neeltie Jansstraat. Politie en de brandweer van Sint Annaparochie werden met spoed naar de brand gestuurd.

Aangezien de brand dreigde over te slaan naar het naastgelegen huis, werd er snel opgeschaald naar het sein middelbrand. Hierop kwamen meerdere voertuigen ter plaatse, waaronder de hoogwerker uit Leeuwarden. Door de snelle inzet van de brandweer, kon overslag naar de woning worden voorkomen.

Over de oorzaak van de brand is op dit moment nog niks bekend. Ook zou er niemand gewond zijn geraakt. Stichting Salvage is ter plaatse gekomen voor de afhandeling van de schade.

Bron: De 112 Fryslân

Amman, 16 april 2020

Hoop voor 'illegale' Jetze in Jordanië

Jetze Roskam uit Sint Annaparochie op het dak van zijn appartement tegen de skyline van Amman in Jordanië. eigen foto

Jetze Roskam zit vanwege de coronacrisis nog altijd vast in Amman, de hoofdstad van Jordanië. Een maand alweer. Mentaal is het zwaar. Maar er is hoop.

Twee weken geleden vertelde de 28-jarige Roskam, die opgroeide in Sint Annaparochie en sinds zeven jaar Leeuwarden als thuisbasis heeft, in de LC hoe graag hij reist. Als het maar even kan, gaat hij op pad. In Amman, waar hij een (beschimmelde) kamer huurt, viel hem op dat de inwoners iedere avond applaudisseren voor het leger, mailde Roskam. En hij vertelde over sigaretten die worden verbannen, omdat die zouden bijdragen aan het oplopen van corona. "En zelf rook ik", schreef hij. Zijn ondertoon was vrolijk.

Inmiddels zijn we twee weken verder en is het lachen hem goeddeels vergaan. "Mentaal gaat het minder", mailt Roskam nu. "Ik heb een paar moeilijke dagen gehad. De dagen duren te lang en er is geen zekerheid." Hierbij wil hij wel een kanttekening plaatsen: "Er zijn mensen met grotere ellende. Ik zit hier op zich heel veilig."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 15 april 2020

IIsbaan yn 'e maaitiid

De iisbaan fan St.-Jabik, ’n skilderij fan Hendrik Elings, út ’t boek ’IIsbaan yn ’e maaitiid’.

'n Eksposisy in Obe, 'n bustoer om met de kûnstners en dichters bij ferskillende iisbanen in Frysland del, en fansels 'n mooie boekpresintasy… Deur de koronakrisis gong d’r ’n streep deur de presintasy fan ‘IIsbaan yn ‘e maaityd’, ’t nijste boek fan skilder Hendrik Elings en fotografe Baukje Venema, tegaar met elf dichters.

’t Boek – útgeven deur Eddy van der Noord fan Uitgeverij Louise – is krekt ferskenen. Van der Noord befestigt dat alle aktiviteiten ferskoven worre naar ankem jaar. At de maityd hur weer andient en wij nander weer opsoeke mâge.

’t Boek is echter nou al beskikber, en biedt ’n prachtige beeld op dat freemde fenomeen: wat is ’n iisbaan in de maityd? Wat gebeurt dęr? Hoe siet dat d’r út? En welke assosjasys roept ’t op?

Bron: De Bildtse Post

Sint Annaparochie, 15 april 2020

Kruidvat, Sint Annaparochie (Google Streetview)

Winkeldieven aangehouden in Sint Annaparochie

Op dinsdag 14 april is de politie naar de Kruidvat in Sint Annaparochie gegaan in verband met aanwezige winkeldieven.

Er werden 2 winkeldieven aangehouden. Bij de fouillering zagen de agenten dat een van de verdachte een geprepareerde jas aan had. De andere verdachten had ook een geprepareerde jas aan. Hierin troffen zij 5 bakjes met scheermesjes aan.

Op woensdag 15 april werd in Sint Annaparochie een buitenlands voertuig staande gehouden. Tijdens het onderzoek in deze auto werden diverse tassen aan met gestolen goederen aangetroffen. Deze auto is in beslag genomen door de politie.

Bron: Politie Noordwest Fryslân (facebook)

Sint Jacobiparochie, 12 april 2020

Jeugd vernielt politieauto's in Sint Jacobiparochie

Een groep jeugd heeft zaterdagavond in een bos bij de George van Saxenstraat in St. Jacobiparochie twee politieauto´s vernield. Dit nadat een einde was gemaakt aan een feest in het bos. Dit in verband met de geldende noodverordening vanwege de coronacrisis.

De politie reageerde op een anonieme melding over een feest in het betreffende bosperceel. Daar de agenten niet met hun dienstvoertuigen in het bos konden komen, moesten zij ongeveer 800 meter lopen om bij het feest te komen. Bij het zien van de politie vluchtten meerdere jongeren weg van de plaats van het feest.

In het bos troffen zij een kampvuur aan en gingen in gesprek met de nog aanwezige jongeren. Op dat moment was er geen sprake meer van een samenscholing, omdat het gros van de aanwezigen waren gevlucht. Toen de agenten terugliepen naar de dienstvoertuigen zagen zij dat deze waren vernield. Zo waren de spiegels van de auto´s getrapt, een band lek gestoken en waren er ook deuken in de auto’s getrapt.

Bron: Politie Noordwest Fryslân (Facebook)
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 10 april 2020

IIsbaan yn 'e maaitiid

Landschap 02, 2019 - Hendrik Elings

IIsbaan yn 'e maaitiid is it nijste projekt fan skilder Hendrik Elings, fotograaf Baukje Venema en útjouwer Eddy van der Noord. In poëtysk keunstprojekt dęr’t ek alve Fryske dichters oan meiwurkje.

Iisbaan yn ’e maaitiid. De sin yn himsels is al in gedicht en ropt bylden op. Fan in stil en keal gersfjild, mei in pear lantearnepeallen dy’t nutteleas wachtsje op in donkere winterjűn. Mar ek fan in drokke feesttinte mei hossende doarpsbewenners of fan keatsers dy’t tusken wite linen harren spul spylje.

In pear jier lyn kuiere Hendrik Elings mei syn hűn rűn de iisbaan fan Aldebiltsyl. It wie maaitiid. Węr’t winterdeis wetter leit of soms iis, rűnen no skiep. Ien dęrfan lei op syn ręch, de poaten omheech. Elings holp it bist wer oerein. "Wat ik doe docht, dat waar dat soa’n iisbaan in ’e maitiid krekt op dat skaap leek. Sij lait der maar wat, kin niks, en het gyn funksy meer. Temînsen, de funksy werfoor at sij aigenlik bedoeld is."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Het Bildt, 9 april 2020

Het Bildt in de wurggreep van de Duitsers

Veel volk op de been bij de bevrijding van St.-Annaparochie, zoals hier op het Zuideinde.

De bezetting op 't Bildt begint als de Duitsers zich op 11 mei laten gelden op het gemeentehuis en vervolgens de Vlaswiek, het tehuis voor ouden van dagen aan de Westerdijk vorderen. Vanuit hun uitvalsbasis fietsen de soldaten elke dag met hun geweer op het schouder rond door de omgeving, speurend naar onraad.

Op Ouwe-Syl komen de Duitsers vanuit standplaats Marrum. Tijdens razzia's komen overvalwagens met soldaten uit Leeuwarden. Als er iemand op 't Bildt wordt opgepakt, komt hij eerst meestal in een cel in de marechausseekazerne aan de Middelweg-West terecht.

Alles wat riekt naar verzet of vaderlandsliefde, wordt keihard aangepakt. Als dokter Elgersma uit Ouwe-Syl bijvoorbeeld op Koninginnedag 1941 een oranje strikje om een bloempot voor het raam zet, komt hem dat duur te staan. Hij wordt opgepakt en naar Leeuwarden gebracht, tot consternatie van de Sylsters.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 9 april 2020

Bijdragen Cultuurfonds voor Seumersproky

De Stichting Theatersprookje Het Bildt krijgt 2.500 euro voor het Seumersproky. Het fonds keert aan 62 projecten in totaal 155.000 euro uit en is daarbij coulant met het uitbetalen, ook als projecten voorlopig niet of aangepast doorgaan.

Het Seumersproky is een mix van verschillende herschreven sprookjes dat in de tuinen van en met bewoners van Sint Annaparochie wordt opgevoerd.

Christelijke Muziekvereniging Blaast de Bazuin van Oudebildtzijl krijgt voor de muziektheaterproductie Gedinke en Foorútsien een bedrag van 2500 euro uit het fonds.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 8 april 2020

Corona: Beuckelaer zwaar getroffen

Een boodschap van personeel en bewoners aan de buitenwereld, als dank voor alle steun. (foto: Jan Bonefaas)

In verzorgingscentrum Beuckelaer in St.-Annaparochie, waar twee bewoners besmet waren met het coronavirus, is één bewoner overleden. Bij vijf andere bewoners is er het vermoeden van besmetting. Ook vijf zorgverleners zijn besmet. Twee daarvan zijn weer aan de beterende hand.

De besmettingen kwamen woensdag aan het licht. Het verzorgingscentrum heeft daarop direct verregaande maatregelen getroffen. Afdeling ‘Fioel Groen’, waar de patiënten wonen, is geďsoleerd.

Volgens directeur Atsy Tadema grijpt het nieuws in en is de druk - ook van buiten - groot. “’t Het groate impakt op ’t personeel en de beweuners. Wij prebere ’t hoofd koel te houwen. Maar je konnen d’r op wachte. D’r binne in de regio al meer die’t ’t hewwe, maar dat hore je niet. Fanút ’t oogpunt fan transparânsy make wij ’t bekind.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 8 april 2020

College positief over appartementencomplex St. Anne ondanks negatief advies Hûs en Hiem

S&L Projecten in Grou krijgt groen licht van het college van b. & w. van Waadhoeke om op de voormalige locatie van de Aldi aan de Beuckelaarstraat in St. Annaparochie een appartementencomplex met 15 koopwoningen te bouwen. Het college legt een negatief advies van Hűs en Hiem naast zicht neer.

Aanvankelijk bestond het plan uit 20 appartementen verdeeld over vier bouwlagen. Stedenbouwkundig werd dit als te fors ervaren waarop het plan werd teruggebracht tot 15 koopappartementen in vier bouwlagen.

De appartementen zijn verschillend in omvang. De begane grond en eerste verdieping bevatten de kleinere appartementen. Op de tweede en derde verdieping bevinden zich penthouses. Het college kan zich zowel stedenbouwkundig als met het oog op volkshuisvesting vinden in deze variant.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 8 april 2020

Het 'Bildtse Paas Tassy' van de Molkerei.

De Molkerei komt met 'Bildts Paas Tassy'

De Molkerei uit St.-Annaparochie komt met een Bildts Paas Tassy. Nu veel orders geannuleerd zijn, zit het bedrijf met een overschot aan producten. Om verspilling tegen te gaan worden tasjes gemaakt met lekkernijen.

Sinds het uitbreken van de coronacrisis zijn de orders bij de geitenkaasmaker verdampt. Het bedrijf kampt met een omzetdaling van 85%.

Hedy Hartog van De Molkerei legt uit: “De Nederlandse Foodservice sector heeft het zwaar. We zien dat niet alleen de horeca kampt met een enorme financiële druk, ook veel toeleveranciers hebben van het een op het andere moment te kampen met een totale uitval van de vraag. Vrijwel alle leveranciers zitten met grote voorraden die incourant dreigen te worden. Vooral voor de verse producten is haast geboden.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Anne, 8 april 2020

'Binne jou niet fys van mij?'

Justermiddei foar it earst sels de triennen yn 'e eagen om dat rotfirus. Ik kaam by de winkel yn Sint Anne en dęr stiet in frommeske by de winkelweinen, aardich yn it fermidden. Bytsje âlder as iksels, skat ik sa yn, dat ik nim oan dat se dęr stiet om winkelkarkes te himmeljen en oan te jaan.

Ik rin derhinne, gjin aksje. Ik sjoch har freegjend oan, wol net troch de regels wâdzje en stean al aardich tichtby. Se sjocht werom, bliuwt stean węr’t se stiet en seit "Pak mar ien hear.” Om my hinne dogge minsken dat ek, se gean hast eangstich fanwege de ôfstân, dy’t űnmooglik op de fereaske oardel meter komme kin, by har lâns, gesicht ôfdraaid (stjerrendewier), pakke in karke, himmelje dat en meitsje dat se fuortkomme.

It frommeske bliuwt stean en ik ek, want ik begryp net węrom’t se dęr stean bliuwt. Dan realisearje ik my dat se justjes hinne en wer wevet en har stiif beethâldt tusken de stangen dy’t de rigen karkes skiede. Se sjocht myn eagen gean en seit: "Ja, ik gean hjir sa wei.” En dan, nei in koart skoftsje: "As it slagget.” "No, dat wurdt neffens my net folle”, antwurdzje ik. "Myn fuotten wolle net mear”, seit se tryst. "Myn auto stiet hjir foaroan, ik hie hope dat ik dat noch krekt berinne koe, mar it wurdt him net.”

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 6 april 2020

Vijf personeelsleden Beuckelaer besmet met corona: druk neemt toe

De Beuckelaer, foto: Aise van Beets

Vijf personeelsleden van zorgcentrum Beuckelaer in Sint Annaparochie zijn positief getest op corona. Intussen wordt de sociale druk op het tehuis steeds groter.

Nadat vorige week twee bewoners van de vestiging Beuckelaer van Zorgcentrum Het Bildt besmet bleken te zijn met corona, zijn ook vijf personeelsleden positief getest. Voor zes medewerkers loopt nog een aanvraag om getest te worden.

Terwijl het binnen het huis alle hens aan dek is, ervaart directeur Atje Tadema ook een grote sociale druk van buitenaf. Dan gaat het om de partners van haar zorgpersoneel. De werkgevers daarvan willen weten of hun werknemer een partner in de zorg heeft die mogelijk besmet kan zijn.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 6 april 2020

Bibliotheken Noord Fryslân starten met afhaalservice

Nu bibliotheken in ieder geval tot 28 april gesloten blijven, heeft Bibliotheken Noord Fryslân besloten een afhaalservice op te zetten. De bibliotheek wil hiermee vooral haar minder digitaalvaardige leden bedienen.

Omdat de gezondheid en veiligheid van klanten en medewerkers voorop staat is de werkwijze van de afhaalservice getoetst door het RIVM. De bibliotheek biedt naast de afhaalservice voor zowel leden als niet-leden mogelijkheden om online te lezen: e-books en luisterboeken.

De afhaalservice is gratis voor leden van Bibliotheken op Ameland, Terschelling, Schiermonnikoog en Vlieland en in Dronryp, De Westereen, Dokkum, Franeker, Harlingen, St.-Annaparochie, Kollum, Surhuisterveen, Buitenpost en Hallum. Zij kunnen op ontdekdebieb.nl/corona een aanvraagformulier invullen waarop ze vijf voorkeuren aangeven.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 6 april 2020

Bewoners Ouwe-Dyk brengen ode aan hulpverleners

Still uit video op facebook

Een groep bewoners van de Oudebildtdijk brengt met vlaggen een ode aan alle mensen met een zogenaamde 'cruciaal beroep'.

Door de vlaggen te laten wapperen willen ze hen een hart onder de riem steken en bedanken voor het belangrijke werk dat ze in deze tijden doen, zo laat een van de initiatiefnemers en dijkbewoner Loet Hin weten.

Naast de rode ‘coronavlaggen’ zijn ook drie speciale seinvlaggen te zien met daarop de letters ‘MRK’. “Volgens het Internationale seincodeboek, onder de noemer Medische seincodes, betekent dit, vrij geďnterpreteerd, ‘Volg de aanwijzingen van het RIVM”, aldus Hin.

Bron: De Bildtse Post

Sint Jacobiparochie, 3 april 2020

Familiebedrijf SV Friesland loopt al veertig jaar voorop

Bondsvoorzitter Eric van der Burg van de atletiekunie KNAU spreekt Jan en Josefien Kooistra via Skype toe, terwijl dochter Bonnie op de achtergrond geduldig wacht op het moment dat ze de versierselen bij haar vader mag opspelden. FOTO: JAN SPOELSTRA

Wie Jan Kooistra zegt, zegt Josefien. Samen het kloppend hart van Sportvereniging Friesland, die op 1 april 1980 het levenslicht ziet. Ondanks lichamelijke ongemakken en het coronavirus loopt het familiebedrijf al veertig jaar voorop.

Het echtpaar uit Sint Jacobiparochie krijgt twee dagen geleden, op de oprichtingsdatum van SV Friesland, de gouden speld van de atletiekunie (KNAU) op een unieke en heel bijzondere manier uitgereikt voor veertig jaar trouwe dienst. Via Skype spreekt bondsvoorzitter Eric van der Burg mooie woorden en dochter Bonny mag daarna de versierselen opspelden. "Het is eigenlijk een beetje als een geintje ontstaan met een eigen loopje. Maar we hebben er geweldig veel plezier aan beleefd. En nog steeds”, zegt de 73-jarige Sintjabuurster.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 3 april 2020

Bewoners zorgcentrum Sint Annaparochie besmet met coronavirus

FOTO GOOGLE STREETVIEW

Twee bewoners van zorgcentrum Beuckelaer in Sint Annaparochie blijken besmet met het coronavirus.

Medewerkers en bewoners reageerden geschrokken toen de besmetting woensdag bekend werd gemaakt. "Dat docht wat mei de minsken", zegt directeur Atsy Tadema. "Wy hawwe der tsjinoan wrotten om it firus bűten te hâlden en dan is dochs it samar űnder ús."

Het tehuis was al twee weken afgesloten voor de buitenwereld. Tadema is ervan overtuigd dat er in veel meer zorgcentra voor ouderen mensen besmet zijn, maar lang niet altijd komen berichten die medewerkers, bewoners en hun kinderen daarover ontvangen bij de media terecht.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 3 april 2020

Foto: 112Fryslân/Ytzen Korf

Zoekactie naar mogelijk persoon te water

Donderdagavond moesten de hulpdiensten in actie komen voor een mogelijk te water geraakt persoon in de Jan Jansz Costerstraat.

Omstreeks half elf zagen voorbijgangers een fietslampje in het water liggen, omdat zij het niet vertrouwden werd er 112 gebeld.

Brandweerlieden waren snel ter plaatse en zijn meteen begonnen met het doorzoeken van het water. Ook werden de duikers van Leeuwarden en het oppervlakte reddingsteam uit Grou opgeroepen. Zij hoefden uiteindelijk niet in actie te komen.

Gelukkig werd er niemand aangetroffen in het water en konden de hulpdiensten na een klein half uur weer terug naar hun posten.

Bron: 112Fryslân

Amman, 3 april 2020

Corona in Jordanië: 'Ze klappen hier iedere dag voor het leger'

Jetze Roskam in Griekenland, tijdens een eerdere reis.

De coronacrisis treft bijna elk land. Wat merken Friezen in den vreemde ervan? Wij legden hen een drietal vragen voor. Te beginnen bij Jetze Roskam (28) uit Sint Annaparochie, die veel reist en momenteel vastzit in Amman, de hoofdstad van Jordanië.

Hoe gaat het met je? Ben je gezond? "Het gaat goed met me, ik voel me gezond en fit."

Welke maatregelen zijn er bij jou getroffen? "Nou, ze hebben hier nu curfew (avondklok). Dat betekent dat je niet de straat op mag. De eerste dagen brachten ze water en brood langs de huizen, maar na vier dagen hebben ze toch besloten dat kleine shops en groentezaken open mogen tussen tien en zes uur. Om zes uur gaan alle sirenes af, twintig minuten lang, om duidelijk te maken dat men absoluut niet meer de straat op mag. En iedere dag om acht uur ’s avonds applaudisseren ze hier voor het leger, zoals dat in Nederland een tijdje geleden voor de zorg gebeurde."

"Verder mag je geen artikelen aanraken die je niet koopt en moeten we mondkapjes dragen. Er mogen geen auto’s rijden en vliegvelden zijn volledig gesloten. Sigaretten worden verbannen, omdat de regering denkt dat die bijdragen aan het oplopen van corona. En zelf rook ik... Huur, elektriciteit en internetrekeningen worden uitgesteld. Steden zijn volledig afgesloten door bewapende militairen, die ook op veel kruispunten staan."

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 3 april 2020

'Er gebeurt niks op het complex dat normaal bol staat van de reuring'

Taeke Triemstra koaning op St.-Annemet hoofdklasse partij verleden jaar

In Sint Annaparochie zijn de kermis (22-26 mei) en de hoofdklassepartij op de 24ste mei afgelast. Dat is slecht nieuws voor KF St. Anne Drie Spul Is Ut. "De kermis wordt georganiseerd door stichting De Waaie en staat op eigen grond”, legt voorzitter Teun de Jong uit. "De inkomsten stromen normaal naar de voetbal- en de kaatsvereniging. Die missen we nu.”

De feesttent en muziekband die al waren vastgelegd, zijn niet gratis "Daarom ben ik blij dat wij in het schema voor 1 juni zaten”, zegt De Jong. "De overheid heeft evenementen tot die tijd verboden, dus ik ga er vanuit dat we niet opdraaien voor de kosten. Als je tussen 1 en 20 juni zit, is dat maar de vraag.”

Het doet hem zeer dat het in Sint Annaparochie nog een hele tijd stil zal zijn op de velden. "Onze hoofdklassepartij is een topevenement. Maar ook de dorpspartij op de zaterdag ervoor kan altijd rekenen op een grote deelname. Er wordt ook al niet gevoetbald. Er gebeurt niks op het complex dat normaal bol staat van reuring en activiteit.”

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 2 april 2020

Politiebeertje

Speurtocht politiebeertjes in Sint Annaparochie

De politie in Sint Annaparochie heeft voor de kinderen een leuke speurtocht uitgezet: "Wil je een frisse neus halen na een dag binnen te hebben gezeten? Dan hebben wij deze maand een leuke speuractie voor jou in petto.

In het centrum van Sint Annaparochie hebben we her en der politiebeertjes achter de ramen gezet. Deze beertjes kunnen jou goed zien aankomen. Tel alle politiebeertjes die je ziet, maak dan een mooie tekening, zet je naam, adres, leeftijd en het aantal politiebeertjes wat je hebt gezien op de achterkant van deze tekening.

Doe deze tekening in de brievenbus bij het politie bureau aan de Hemmemaweg 28A in Sint Annaparochie. Iedere deelnemer krijgt een kleinigheidje toegestuurd."

Bron: Politie Noordwest Fryslân/facebook

Olterterp/Vrouwenparochie, 2 april 2020

Piet Blokland wint fotowedstrijd Fryske Gea

De winnende foto ‘Springtij Buitendijks’ (© Piet Blokland.)

Piet Blokland uit Vrouwenparochie heeft de jubileum fotowedstrijd van It Fryske Gea gewonnen met zijn foto 'Springtij Buitendijks'.

Met de bekroning van drie foto’s is het eerste seizoen van de jubileum-fotowedstrijd Kiek’es! van It Fryske Gea afgerond. It Fryske Gea bestaat dit jaar 90 jaar. De jarige natuurbeschermingsorganisatie nodigde bezoekers van haar gebieden uit hun mooiste momenten te delen. 147 mensen stuurden dat ene speciale, unieke moment van afgelopen winter in.

De vakjury mocht de 147 inzendingen van de afgelopen wintermaanden terugbrengen naar tien genomineerden. "We ontvingen echt geweldig mooie foto’s, soms gemaakt met professionele apparatuur en soms gemaakt met een mobieltje. We zagen grappige momenten, bijzondere lichtval, mooie dieren en prachtige vergezichten. Het viel natuurlijk niet mee om een keuze te maken", aldus jurylid Fokje Posthumus.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 2 april 2020

Twee coronabesmettingen in Beuckelaer St.-Anna

Soarchsintrum Beuckelaer yn St. Anne - Foto: Zorgcentrum het Bildt

In verzorgingscentrum Beuckelaer in St.-Annaparochie zijn twee bewoners besmet met het coronavirus. Het verzorgingshuis heeft de afdeling geďsoleerd, enkele medewerkers worden ook getest op het virus.

De besmettingen kwamen woensdag aan het licht. Het verzorgingscentrum heeft daarop direct verregaande maatregelen getroffen. De twee patiënten wonen op afdeling ‘Fioel Groen’. Deze afdeling wordt geďsoleerd van de rest van het centrum. Zes personeelsleden zijn inmiddels ook getest op het virus; de uitslagen hiervan worden morgen bekend.

Volgens directeur Atsy Tadema grijpt het nieuws in, bij bewoners en personeel. “’t Het groate impakt op ’t personeel en de beweuners. Wij prebere ’t hoofd koel te houwen. Maar je konnen d’r op wachte. D’r binne in de regio al meer die’t ’t hewwe, maar dat hore je niet. Fanút ’t oogpunt fan transparânsy make wij ’t bekind.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 2 april 2020

Plots keren Jan en Josefien Kooistra terug van de camping, voor een erespeld van de Atletiekunie

Jan en Josefien Kooistra luisteren naar de mooie woorden van Atletiekunie-voorzitter Eric van der Burg. FOTO CHRISTIAAN VALK

Ze zaten op de camping, maar kwamen op verzoek van de familie naar huis. Gistermiddag bleek waarom. Jan en Josefien Kooistra ontvingen de erespelden van de Atletiekunie.

De wijze waarop Jan Kooistra (73) en zijn twee jaar jongere vrouw de onderscheidingen ontvingen, is niet eerder vertoond. Eric van der Burg, voorzitter van de Atletiekunie, kwam vanwege het coronavirus niet naar Sint Jacobiparochie. De oud-inwoner van Oosterwolde sprak de Kooistra’s toe via een videochat.

Hij roemde het paar vanwege zijn enorme verdiensten voor de hardloopsport en overdreef daarbij geen woord. Na de loftuitingen droeg hij ‘de klus’ over aan Bonnie Valk-Kooistra, dochter van Jan en Josefien. Zij smaakte het genoegen haar ouders te voorzien van de al ‘stiekem’ toegestuurde erespelden en bijbehorende oorkondes. Vlak daarna ging de bel: namens de Atletiekunie werd ook nog een bos bloemen bezorgd.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 1 april 2020

Blydskip en teloarstelling foar sportferieningen yn Sint-Anne

Twa klups, beide út Sint-Anne, beide stean se earste, mar der is mar ien kampioen. Neidat de KNVB tiisdei bekend makke dat der yn it amateurfuotbal net mear spile wurdt, waard ek bekend dat der gjin kampioenen útroppen wurde. Mar it follybalbűn hat wer wat hiel oars besletten.

En yn Sint-Anne betsjut dat, dat fuotbalferiening VV St.-Anna dit seizoen gjin kampioen wurdt. Se ha acht punten foarsprong op de nűmer twa Renado yn de tredde klasse. Mar dochs gjin promoasje en gjin titel foar de klup.

De follybalfroulju fan VoVeSa binne lykwols wol útroppen ta kampioen. Se spylje yn de earste klasse fan de regio Noard en moasten noch fiif wedstriden spylje. It follybalbűn docht it oars as it fuotbalbűn. VoVeSa mei promovearje en is kampioen. Al sit in kampioensfeest der net yn.

Bron: Omrop Fryslân

 
archief 2020 (1e kwartaal)
archief 2019 (4e kwartaal)
archief 2019 (3e kwartaal)
archief 2019 (2e kwartaal)
archief 2019 (1e kwartaal)>