Vrouwenparochie, 31 december 2019

In memoriam: Natalie Monsma (18), Vrouwenparochie

Natalie Monsma (18), Vrouwenparochie

Van veel bekende en minder bekende Friezen namen we dit jaar afscheid. In de Leeuwarder Courant een overzicht. Daarbij ook Natalie Monsma, die 13 januari op 18-jarige leeftijd overleed.

In de LC van 1 februari schreef Elizabeth Vogelzang een In Memoriam. "Natalie Monsma overleed op 13 januari. Zomaar, plotsklaps eindigde haar jonge leven. Zonder afscheid, verrast door de dood. "Elk moment verwacht ik een appje van haar: wat eten we vandaag? Maar ze komt hier nooit meer binnenstormen”, zegt moeder Maria Monsma. Uit hun gezin van drie meisjes is de middelste, de vrolijke, sociale, energieke Natalie weggerukt. Die harde werkelijkheid is nog maar amper te bevatten voor het gezin."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele In Memoriam an 1 februari j.l. >>

Sint Annaparochie, 30 december 2019

Sport verbroedert in het Bildt

Sport verbroedert in Sint Annaparochie (© Bert de Jager)

De heren van volleybalvereniging VoVeSa uit St. Annaparochie hielden 27 december het jaarlijkse oliebollentoernooi. De kerstkilo’s konden er weer af gezweet worden en daar hadden veel mensen wel oren naar, een opkomst van maar liefst 14 teams was het gevolg.

Daar was veel variatie bij: een burenteam, een familieteam, een Leeuwarder team, een recreatieteam, een bedrijfsteam, maar ook de handballers van FHC waren van de partij en VV St. Anna kwam met maar liefst 3 teams opdagen. Er werd van 19.30 tot 22.00 uur enthousiast gevolleybald. Er kwamen armen, schouders, maar ook voeten aan te pas - het meidenteam van VV St.Anna kwam er na 3 wedstrijden achter dat dit ook mocht en dat kwam ze goed uit.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jabik, 30 desimber 2019

Weromsjen: Brân yn wenbuorkerij yn Sint Jabik

It plak dęr't it hűs stie - Foto: Simone Scheffer

Anneke de Groot en har fjirtjin pleechbern oerkaam dit jier in grutte ramp. Op 16 april sloech it needlot ta. Brân lei harren wenning yn Sint Jabik folslein yn 'e jiske. In drama foar it grutte gesin. Yn ien klap wie alles fuort. Anneke is in sterke frou en de help fanút it doarp en omkriten soarget derfoar dat der in tydlik goed plak is yn it doarp. Mar maklik is it allegear net.

Werom nei 16 april. Anneke sit mei pleechdochter Tjara oan in bakje tee. Dan komt in buorman binnen. "Der komt reek út jim dak", seit er. Anneke en Tjara drave nei boppen en sjogge dat de hiele boppefedjipping al swart is. De flammen slaan op dat stuit al út it dak. De brân giet sa hurd dat se eins ek neat mear meinimme kinne út it hűs wei. Allinnich harren mobile tillefoans witte se noch te pakken te krijen.

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele berjocht >>

Sint Annaparochie, 28 december 2019

'Deur Bilkerts, met Bilkerts en foor Bilkerts'

Radioprogramma Even Bildts heeft vandaag de Bildste-Kultuurprijs 2019 uitgereikt gekregen van Wethouder Jan Dijkstra.

"Even Bildts doet persys wat wij as gemeente Waadhoeke graach met ôns talen wille, útnoadigend, sichtber en fertrout weze. ’t Is an de mînsen om dat op te pikken en hun taal te koesteren" aldus Jan Dijkstra.

Ook het juryrapport is er duidelijk over: Even Bildts is de terechte winnaar: “ ’t Programma gaat altyd over ’t Bildt, ’t Bildts en de Bilkerts. Dink hierbij an taal, nijs, aktiviteiten én fansels kultuur. Deur Bilkerts, met Bilkerts en foor Bilkerts. Alles wat Bildts en kultuur is, spat út de haarfaten fan dut programma.”

Bron: Gemeente Waadhoeke (Facebook)

Sint Annaparochie, 28 december 2019

Beeldmaker: Ytzen Korf

Gewonde na incident met koolmonoxide

Zaterdagmiddag 28 december rond 16.20 uur is een persoon gewond geraakt in een woning aan de Warmoesstraat - N383 in Sint Annaparochie.

Vermoedelijk is er in de woning koolmonoxide vrij gekomen.

Het slachtoffer werd in een ambulance gecontroleerd.

De brandweer heeft metingen in de woning verricht.

Bron: www.hardnieuws.nl

Sint Anne, 28 desimber 2019

Boer Teun de Jong: "ME besocht de boeren te provosearjen"

Boeren staan met hun tractoren op het Malieveld

Boeren binne net bliid mei útspraken fan offisier fan justysje Linda Bregman. Dy seit yn personielsblęd Opportuun dat it de plysje net slagge is om trekkers fan de sneldiken te hâlden. It wie neffens har net hâlden. Neffens boer Teun de Jong fan Sint-Anne hat de ME besocht om de boeren op it Malieveld yn Den Haag te provosearjen.

De analyze fan Bregman dat der in driigjende en yntimidearjende sfear wie dielt De Jong fan de Nederlandse Akkerbouw Vakbond net. "It wie earder oarsom. Omdat de ME neat te dwaan hie, liet de ME mei opset diere-aktivisten ta om te demonstrearjen tusken de boeren op it Malieveld. Mei de doelstelling om wat rottichheid te krijen sadat se yngripe koenen, omdat se dęr mar de hiele dei wat omhongen. Mar de boeren binne net op dy provokaasje yngien."

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele ferhaal >>

Sint Annaparochie, 27 december 2019

Eethuis het Bildt

Snackhut aan de Oudebildtdijk gaat weer open

Na bijna twee jaar geduld gaat Eethuis het Bildt in maart 2020 weer open, aldus een aankondiging op Fecebook.

Er wordt druk geveegd, geboord en getimmerd in wat jaren geleden Snackhut de Amsterdammer was. Na een paar jaar zonder activiteiten moet er weer heel wat onderhoud gepleegd worden.

Het is de bedoeling dat begin maart de eerste snacks weer in het frituurvet ondergedompeld zullen worden.

Bron: Facebook

Sint Annaparochie, 27 december 2019

Grote brand verwoest woonboerderij

Foto: 112Fryslân/Stefan Postema

Door een grote brand is in de nacht van donderdag op vrijdag een woonboerderij aan de Langhuisterweg verwoest. De brandweer werd rond drie uur gealarmeerd. Toen de brandweer ter plaatse kwam, sloegen de vlammen al uit de woning. Het was in eerste instantie niet duidelijk of er nog personen in de woning aanwezig waren. Het werd al snel duidelijk dat de bewoners niet thuis waren.

De brand dreigde over te slaan naar de naastgelegen schuren en stallen. De brandweer schaalde op naar grote brand, waardoor ook het groot watertransport werd gealarmeerd. De korpsen Sint Annaparochie, Menaam en Stiens kwamen met een tankautospuit ter plaatse. Een aantal paarden en een hond kon worden gered. Ook kon de brandweer de schuren en stallen behouden. Hierop kon het groot watertransport terugkeren. De oorzaak van de brand is niet bekend.

Bron: 112 Fryslân
link Meer foto's >>      link Sjoch ek berjocht op Omrop Fryslân >>      link Lees ook het bericht op NoordenNieuws >>

Sint Annaparochie, 26 december 2019

Nieuwe reeks kinderateliers Seewyn

Het Kinderatelier is voor kinderen die het leuk vinden om dingen te maken, met hun handen bezig te zijn en te fantaseren. (© Seewyn.)

Bij Seewyn Kunsteducatie start maandag 6 januari een nieuwe reeks van het Kinderatelier. De cursus telt vijftien lessen en is bedoeld voor kinderen die het leuk vinden om dingen te maken, met hun handen bezig te zijn en te fantaseren. Er zijn twee groepen, voor kinderen van 6 tot 8 jaar en van 9 tot 12 jaar. De lessen vinden plaats in Sint Annaparochie of Franeker.

Kinderen krijgen in het Kinderatelier opdrachten waarbij er alle ruimte is om te experimenteren en ontdekken. In de lessen komen diverse technieken en materialen aan de orde, zoals tekenen, schilderen en werken met houtskool, verf, krijt, gips, ijzerdraad, hout en karton. Docente Bianca de Gier bekijkt en bespreekt met de kinderen de gemaakte kunstwerken. Verder komen de groepen meer te weten over wat kunst precies is en wordt er verteld over een aantal kunstenaars.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele bericht >>

Sint Jacobiparochie, 24 december 2019

Anneke raakte in april alles kwijt, maar haar pleeggezin bleef bij elkaar

Na een hectisch jaar wil pleegmem Anneke de Groot kerst vooral rustig houden FOTO NIELS WESTRA

Na drie verhuizingen hebben Anneke de Groot en haar veertien pleegkinderen voorlopig vaste grond onder de voeten. Een brand op 16 april van dit jaar nam hen alles af.

In de winkel van het voormalige Kas Kledingverhuur in Sint Jacobiparochie is het een knusse boel. Een enorme eettafel, een grote zitbank en twee kerstbomen vullen de ruimte. De kunstkerstboom moest eerst schoongepoetst worden net als een van de kasten die opnieuw geschuurd is. Het waren de weinige dingen die gered konden worden toen de voormalige bibliotheek van Sint Jacobiparochie, die De Groot verbouwd had om haar grote gezin te huisvesten, afbrandde.

Helemaal niks was er over van het pand dat ze acht jaar geleden kocht en waarvan de verbouwing net klaar was. Maar voor de pleegkinderen was het verlies van persoonlijke spullen veel erger. "Foar dizze bern komt dat hielendal hurd oan."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 24 december 2019

Wereldwinkel het Bildt maakt omslag naar 'werelds' winkelen

Wereldwinkel het Bildt sluit zich aan bij het deze maand opgerichte platformWereldwinkel.Nu. (© Google Streetview)

Wereldwinkel het Bildt sluit zich aan bij het deze maand opgerichte platform Wereldwinkel.Nu. Het nieuwe platform wil krachten in en rond Wereldwinkels meer eigentijds bundelen.

Met deze nieuwe start, waarbij duurzaamheid, authenticiteit en rechtvaardigheid centraal staan, wil het platform de Wereldwinkels met nieuwe dynamiek op de kaart zetten.

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de eerste Wereldwinkel van start ging. Wereldwinkels zijn ontstaan uit een droom van eerlijk delen. Fair Trade, handel op basis van eerlijkheid en rechtvaardigheid, met als doel het leven verbeteren van mensen in een verdeelde wereld.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 23 december 2019

Leerlingen van Campus Middelsee krijgen les in keuken pizzeria Modena

Leerlingen aan het werk in de keuken van de pizzeria. (© Ingezonden foto)

In de talentstroom Cooking Class op Campus Middelsee leren de leerlingen allerlei bereidingswijzen en recepten uit te werken. Wat is er dan leuker om in een keuken van een echt bedrijf aan het werk te gaan. De leerlingen maken op school kennis met verschillende wereldkeukens en technieken. Van echte Hollandse pot – boerenkool, hutspot en snert - tot Italiaanse gerechten – pizza, spaghetti en risotto. De laatste weken voor de kerstvakantie hebben ze kennis gemaakt van de Italiaanse keuken bij Pizzeria Modena.

Eigenaar Harry Keijzer: "We hebben mensen in de horeca nodig. Ik wil de leerlingen graag enthousiast maken het vak en zo mijn steentje bijdragen.” Vol enthousiasme vertelt hij over zijn liefde voor Italiaans eten en koken. Douwe Pieter en Harry lieten de leerlingen ook een kijkje nemen in de keuken waarin de leerlingen verschillende hapjes mochten bereiden.

Bron: Franeker Courant

Sint Jacobiparochie, 20 december 2019

Scoren in Finse kroeg en op het veld

Marc Bakker, voetballer van Sint Annaparochie en topscorer van Friesland bij het ingaan van de winterstop, in de aula van NHL Stenden. foto Henk Jan Dijks

Een groot doelpuntenmaker was Marc Bakker eigenlijk nooit. Tot hij terugkeerde van een halfjaar Finland en Frieslands topscorer nummer 1 werd.

Het is haast niet te geloven. Minder dan een halfjaar geleden dacht Duco Mulder er serieus over na om Marc Bakker als linksback op te stellen. Mulder, bezig aan zijn laatste seizoen als trainer van Sint Annaparochie, had met Harmen Visser, Pieter Jan Plat en Timo Bijma zijn voorhoede al klaar. Goeie voetballers, uitstekende afmakers; niks meer aan doen.

Nu is de winterstop aanstaande en is Marc Bakker de beste schutter van heel Friesland, over alle klassen. Liefst 19 competitiegoals maakte de vierdejaars NHL-student Commerciële Economie uit Sint Jacobiparochie voor de club uit het buurdorp. Daar had hij niet meer dan 11 wedstrijden voor nodig. Mogelijk komt treffer 20 er dit kalenderjaar ook nog wel, want de koploper van 3A moet zondag inhalen tegen Mildam.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jabik, 19 december 2019

Hein Jaap H.

Hein Jaap Hilarides

Fanmiddach op Ut Bildt weest, bij Hein Jaap Hilarides dy't ik interviewd hew foar de seary Ferhalefertellers in de Friesland Post. Ut binne prachtege middagen tegare met fotograaf Tom Coehoorn.

De rúbryk seit ut al, we komme bij ferhalefertellers pur san, al sęge se self altyd dat ut nyt su is. Un ferhaleferteller fan de klei fertelt andere ferhalen as eentsje út de Harkema.

Fanmiddach moaie anekdoate fan un bakker dy't op ut Bildt met syn broaden langs de streek moest. Op un gegeven moment waren syn broaden op en dat ontlokte un boerinne de fňlgende útspraak:"Hoe bestaat ut, un bakker sonder broad, dat is utselde as un jonge kearel dy't sonder kloaten naar de hoeren gaat..."

Dy lui fan't Bildt binne dus dúdelek!


Sint Annaparochie, 19 december 2019

Bildts Aigene pleit voor hergebruik van Bildtse vlag

Ali Bronger toont de vlag van het Bildt.   FOTO: JAN SPOELSTRA

Met het opheffen van de gemeente het Bildt is de Bildtse vlag 'gemeenteloos' geworden, stelt stichting Bildts Aigene. De stichting pleit voor herwaardering van de vlag.

De Bildtse vlag is samengesteld uit drie horizontale banen in de kleuren grasgroen, wit en kobaltblauw, waarover aan de broekzijde (stokzijde) een driehoek is gelegd. De driehoek heeft eveneens drie horizontale banen, in de kleuren geel, karmijnrood en geel. De vlag is ontworpen door de Leeuwarder Klaes Sierksma (1918-2007), een van de oprichters van de Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde. Sierksma hield bij het samenstellen van de vlag rekening met historische en geografische gegevens. Zo verwijst de driehoek naar de vorm van de door Hollanders ingedijkte polders op het Bildt en zijn de kleuren groen, wit en blauw ontleend aan het gemeentewapen.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 18 december 2019

Raad Waadhoeke wil meer windmolens toestaan

Windmolen

Als het aan de raad van Waadhoeke ligt, komt er meer ruimte voor windmolens in de gemeente. Een meerderheid (CDA, CU, SAM, VVD) is voor meer dorpsmolens, en wil windturbines met een tiphoogte van 120 meter toestaan in het buitengebied. FNP en GemeenteBelangen zijn hier fel op tegen.

Gemeente het Bildt is altijd fel gekant geweest tegen de komst van (super)windmolens. In 2014, toen er plannen waren voor zeven megawindturbines van 120 tot 160 meter hoog langs de Hamerenweg, kwamen bewoners en politiek met succes in actie om dit te keren.

In juni 2014 sprak de Bildtse gemeenteraad zich met een motie unaniem uit tegen de komst van nieuwe windmolens op het Bildt. Ook de partijen CDA, VVD, PvdA en Werkgroep het Bildt - waarvan meerdere raadsleden nu in de raad van Waadhoeke zitten - schaarden zich achter de motie van Frije Bilkerts die stelde dat “groate wynmôlns niet op ’t Bildt passe”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 18 december 2019

Ouwesylster woonkamer ondergaat kerstmetamorfose

Het sfeervolle winterdorp in Sandra’s woonkamer ademt kerstsfeer. (foto: Bertus Dijkstra)

Kerst is voor veel mensen een tijd van gezelligheid, van familie en vrienden, van een witte kerst en lekker eten. Ieder heeft zijn eigen kerstbeleving. Bij Sandra Wagenaar van Ouwe-Syl komt dit kerstgevoel fraai tot uitdrukking in haar zelf gebouwd winterdorp. Een kerstbeleving met oog voor detail en perfectie.

Wanneer het daglicht plaats maakt voor duisternis, komt in de woning van Sandra Wagenaar (van Albadaweg 5) het ultieme kerstgevoel tot leven. Veel voorbij lopende dorpsbewoners durven uit gęne, slechts in een oogwenk te genieten van dit winters binnenhuis sprookjeslandschap. En dat vindt de 43 jarige Sylster jammer. Ze snapt dat je niet bij iemand anders naar binnen gluurt. Toch nodigt ze mensen in dit geval uit, om vooral even langer te genieten van haar met zorg opgebouwde kerstbeleving.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 18 december 2019

(foto: Jan Bonefaas)

De laatste kerstsamenzang?

In opperste concentratie (en met soms best wat zenuwen) zongen de kinderen van de Slotschool afgelopen zaterdag tijdens de allerlaatste kerstsamenzang.

Maar liefst 450 mensen op dit evenement in de Bildtse Slag te St.-Annaparochie af.

Een verslag leest u in de Bildtse Post van woensdag 18 december (nr. 51).

Bron: De Bildtse Post

Westhoek, 18 december 2019

Nij boek Sytse Buwalda ''n See fan Bildtse ferhalen' presinteerd

Skriver Sytse Buwalda (foto: Jan Bonefaas)

In de Spitsroeden an de Ouwe-Dyk presinteerde Sytse Buwalda frijdeg syn nijste boek. ‘’n See fan Bildtse ferhalen’ is ’n ferhalebundel met Bildtse ferhalen die’t allegaar - soa’t de titel al angeeft - wat met de see fan doen hewwe. Buwalda nimt de lezer met fan de Oasthoek na Nova Zembla, en hoopt fooral dat de ferhalen op de skoalen (foor)lezen worre sille.

’t Waar ’n mooie bijeenkomst frijdeg, in de Spitsroeden an de Ouwe-Dyk. Skriver Sytse Buwalda had Janne Kuiken útnoadigd om bij de presintasy fan syn nije boek ’n gedicht foor te lezen. “Ik bin dink ik de enige die’t hier froeger op skoal sat,”saai Kuiken, in ’t gebou dat froeger dienst deed as skoal. “Drekt na de oorlog waren wij de eersten die’t hier les kregen.” Kuiken lâs ’n gedicht foor over de fisserij en foorbije tiden in de Westhoek. Se had alleen bútten de seun fan Sytse, Hotze – seremoanymeester deuze overdâg – rekend: “Ik hew hier ok op skoal sitten, as leste, foordat de skoal dicht gong, bij juf Bauky!”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 18 december 2019

Komst voedselbos Ouwe-Syl vertraagd

De komst van een voedselbos in Oudebildtzijl wordt sterk vertraagd door bestuurlijke perikelen. Terwijl de subsidies klaar liggen en de stichting zich daarover dit jaar moet verantwoorden.

Voorzitter Jan de Vries van Stichting Voedselbos Ouwe-Syl hoopt verlenging van de provinciale en gemeentelijke subsidies te krijgen. Hoewel deze overheden de subsidies verleenden, lukt het nu niet om de vergunningen rond te krijgen. Terwijl in 2016 alle lichten op groen stonden om het ruilverkavelingsbos aan de noordwestkant van het dorp te veranderen in een bos- en beleeftuin.

Toen viel Oudebildtzijl nog onder de voormalige gemeente het Bildt. Na de overgang naar Waadhoeke ging de vaart uit het project. Dit heeft onder andere te maken met de relatie van deze gemeente met Staatsbosbeheer, van wie de grond is. Waadhoeke heeft bij meer dorpen stukken grond van Staatsbosbeheer in erfpacht en wil daar gezamenlijk één overeenkomst over sluiten.

Bron: Leeuwarder Courant

Schingen, 17 december 2019

Met Raad & Daad: Hanna van der Werff

Hanna van der Werff

Met Raad en Daad is de rubriek die op lichtvoetige wijze informeert, duidt en achtergronden geeft maar ook bedoeld is om informatie te verstrekken over wat er in gemeente Waadhoeke speelt. In de serie ‘Uit het hart geschreven’ vertellen raadsleden over wat hen bezighoudt, bezig heeft gehouden, raakt of heeft geraakt. Dat kan van alles zijn, maar het is vooral uit het hart geschreven! Deze keer een bijdrage van Hanna van der Werff van SAM Waadhoeke.

"Ik rij in de auto met mijn kinderen achterin. Mijn dochter ziet een man in een rolstoel. Ze vraagt direct waarom zit die man in de rolstoel. Wij weten het antwoord niet maar staan er ook niet bij stil. Een kind verwondert zich maar stelt ook vragen."

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 17 december 2019

Faber Audiovisuals investeert miljoenen in nieuwbouw

Artists impression

Nog voor het einde van dit jaar hoopt Faber Audiovisuals zesduizend vierkante meter aan nieuwbouw bedrijfsruimten in gebruik te kunnen nemen. Hiermee wordt de huidige accommodatie in het Friese Sint Annaparochie bijna twee keer zo groot.

In de nieuwbouw komt, behalve de nodige extra opslag- en onderhoudsruimte voor het explosief groeiende assortiment videoschermen, ledpanelen en licht en geluidsapparatuur, een volledig geëquipeerd opleidingscentrum. Ook alle kantoorfuncties verkassen naar de nieuwbouw. Hiermee wordt definitief afscheid genomen van de plek waar Cees Faber senior zo’n 30 jaar geleden zijn onderneming begon. Inmiddels maakt Faber Audiovisuals onderdeel uit van het Amerikaanse NEP Worldwide Network. Bij het bedrijf werken ruim 200 mensen.

Bron: www.events.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 16 december 2019

Duco Mulder (twitter)

vv St.-Anna en Duco Mulder nemen na dit seizoen afscheid van elkaar

vv St.-Anna en Duco Mulder hebben besloten om na dit seizoen de samenwerking te beëindigen.

Nadat afgelopen jaar het eerste team is gedegradeerd naar de 3e klasse op zondag, staat het team nu op een prachtige eerste positie op de ranglijst waarbij promotie na dit jaar terug naar de tweede klasse lonkt.

Het bestuur is Duco uiteraard enorm dankbaar voor de goede en prettige samenwerking en samen hopen wij natuurlijk op een geweldig eind van dit seizoen waarbij het kampioenschap wordt binnen gehaald.

Op korte termijn zal het bestuur de vacature plaatsen voor een trainer voor het eerste team.

Bron: www.vvstanna.nl

Sint Annaparochie, 16 december 2019

Kerstmarkt op de Campus Middelsee levert ruim 8000 euro op

FOTO CAMPUS MIDDELSEE

Goede tradities worden vaak herhaald. Zo ook werd er dit jaar weer een Kerstmarkt in de Campus Middelsee voor de vierde keer in successie georganiseerd. Afgelopen vrijdag 13 december was de gehele school en de ingang omgetoverd tot een gezellige markt. De opbrengst van ruim € 8.000,- ging volledig naar het pleeggezin van de fam. de Groot in Sint Jacobiparochie die hun boerderij afgelopen jaar in vlammen op zagen gaan.

Leerlingen en medewerkers, maar ook de ouderraad en ouders van de gehele Campus Middelsee verkochten zelfgemaakte kerstproducten en gedoneerde artikelen voor dit goede doel. Daarnaast waren grote sponsoren vanuit Sint Annaparochie e.o. vrijgevig om dit goede doel te steunen. Meer dan 1500 bezoekers schuifelden langs de goed gevulde kramen en kochten gul.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 14 december 2019

Adriana Schröder-Westra

Adriana Schröder-Westra nieuwe dirigent van het Christelijk Bildts Mannenkoor

Sieb Leenstra heeft aangegeven dat hij aan het eind van dit jaar wil stoppen als dirigent van het Christelijk Bildts Mannenkoor. Er is een opvonden in de persoon van Adriana Schröder-Westra.

Adriana volgde een studie Schoolmuziek aan het Conservatorium in Leeuwarden en Groningen. Daarna volgde zij een studie aan de Tsjechov Theater Studio in Leiden. Zij gaf clownworkshops in binnen- en buitenland en maakte clownsreizen naar diverse noodgebieden in de wereld.

Sieb neemt afscheid met een speciaal concert wat gepland staat op zondag 22 december om 15:30 uur in de Gideonkerk aan de Van Harenstraat 67 in Sint Annaparochie. Daarbij zal ook Adriana voor de eerste keer haar medewerking verlenen.

Bron: www.bildtsmannenkoor.nl

Nij Altoenae, 13 december 2019

Een plekje aan de oneindigheid Foto: Rob Severein

Fotograaf Rob Severein maakte jarenlang foto's in het Friese dorpje Nij Altoenae, waar zijn opa en oma woonden. Hij noemt het een ode aan de leegheid.

Op een paar honderd meter van de Waddenzee, op de allerlaatste dijk in Friesland waar nog huizen staan, daar waar de wind ongenadig tekeer kan gaan en pittoreske landwegen in de winter veranderen in taaie blubberpaden – daar huurden de opa en oma van fotograaf Rob Severein in 1968 een arbeidershuisje.

Dertig jaar zouden ze aan de Nieuwe Bildtdijk wonen, voor 2,50 gulden per week, en oneindig vaak zou kleinzoon Rob de tocht van Amsterdam naar het noorden ondernemen. De eerste keer toen hij vier jaar was en hij samen met zijn zusje op de steenkoude laadvloer van het Volkswagenbusje van zijn vader zat. „Het was vrijdagavond, de rit vanaf Amsterdam duurde bijna tweeënhalf uur. De achterbank was eruit gehaald omdat we een granieten aanrechtblad mee moesten nemen.” Via dorpjes met voor het stadse gezin exotisch klinkende namen als Sexbierum en Tzummarum kwamen ze uiteindelijk in Nij Altoenae.

Bron: NRC
link Lees het hele artikel >>     link Of klik hier >>

Leeuwarden, 13 december 2019

Man uit Sint Jacobiparochie bijt agent: 8 weken cel

Politierechter Leeuwarden

Een 26-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie is door politierechter Monte van Capelle veroordeeld tot 8 weken cel. Begin juli heeft de man een politievrouw bedreigd en een agent in zijn been gebeten. De Sint Jabuurster was aangehouden omdat hij in beschonken toestand tegen een boom was gereden.

De rechter zei dat hij het proces-verbaal ‘met stijgende verbazing’ had gelezen. "Bij mij rees de vraag, is verdachte wel helemaal in orde in zijn hoofd?" De Sint Jabuurster was bij Minnertsga met zijn auto van de weg geraakt en tegen een boom gereden. De gealarmeerde hulpdiensten werden bepaald niet met open armen ontvangen. De man bedreigde een politievrouw: "Ik haal een vuurwapen op en dan zoek ik je thuis op. Ik weet waar je woont."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 12 december 2019

Laatste kerstsamenzang in de Bildtse Slag

kerstsamenzang in de Bildtse Slag

Al heel wat jaren wordt in december de kerstsamenzang georganiseerd in de Bildtse Slag in St.-Annaparochie. Het bestuur heeft nu besloten dat de kerstsamenzang van komende zaterdag, 14 december, de laatste zal zijn.

“Het bestuur heeft moeten besluiten om niet verder te gaan,” zo laat het aan deze krant weten. “Het is steeds moeilijker om bestuursleden te vinden die een steentje kunnen bijdragen in de organisatie. Maar ook financieel is het niet mogelijk om weer een kerstsamenzang te organiseren. Dit is geen makkelijk besluit want de kerstsamenzang is een prachtig evenement om te organiseren en te beleven.”

De Bildtse kerstsamenzang is een begrip. Samen zingen, samen musiceren en samen het kerstgevoel beleven, dat is waar het elk jaar om draait. Jong en oud, gelovig of niet gelovig, de samenzang trekt steevast honderden bezoekers en een keur aan musici en verenigingen uit de regio.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 12 december 2019

Uitreiking Piter Jellespriis aan Poetic Potatoes

'Even simpel als geniaal' Poetic Potatoes wint Piter Jellespriis

De Piter Jellespriis voor de Letteren 2019 is toegekend aan Poetic Potatoes. Het poëzieproject van de Bildtse Aardappelweken. De jury van de prijs, die wordt georganiseerd door de gemeente Leeuwarden, was unaniem en noemde het project “even simpel als geniaal”. De prijs werd maandagavond uitgereikt in het Leeuwarder stadhuis.

Poetic Potatoes werd verkozen boven de roman ‘Nachtschrijver’ van de op Ouwe-Syl geboren Jannie Regnerus en dichtbundel ‘Ynbyld’ van Elske Kampen. De jury bestond uit LC-redacteur Kirsten van Santen, hoogleraar Fries Goffe Jensma en criticus Coen Peppelenbos.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 11 december 2019

'Verkeersveiligheid St.-Anna op de kaart zetten'

Getuigen gezocht

Het is hoog tijd voor maatregelen om de verkeersveiligheid in St.-Annaparochie te verbeteren. Met name enkele drukke kruispunten zijn velen een doorn in het oog.

Raads- en Statenleden van ChristenUnie en FNP waren vanochtend in St.-Anna om de situatie te bespreken en te bekijken. Daarbij waren ook de beide lagere scholen ’t Fonnemint en de Slotschool, Plaatselijk Belang St.-Anna en OV St.-Anna Vooruit vertegenwoordigd.

De bijeenkomst, in eetcafé De Smalle Kant, werd gehouden op initiatief van Roelof Santing. De Stannebuurtster (schaduwfractielid van de ChristenUnie in Waadhoeke) ervaart dagelijks het te hard rijden door het centrum van het dorp en de onveilige situatie voor met name schoolkinderen als ze moeten oversteken.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 9 december 2019

Piter Jellespriis voor 'Poetic Potatoes'

Froukje de Jong (links) en Loet Hin nemen namens het collectief achter poëzieproject Poetic Potatoes de Piter Jellespriis in ontvangst. FOTO: JAAP SCHAAF

De Piter Jellespriis van de gemeente Leeuwarden gaat dit jaar naar het meertalige poëzieproject Poetic Potatoes.

Poetic Potatoes is een verzamelbundel met gedichten van dichters jong en oud, in het Fries, het Nederlands, het Engels en het Malteeks. Maar het is ook meer dan dat: een uitwisseling tussen tussen Friesland en Malta (beide dragers van de titel Culturele Hoofdstad van Europa 2018, althans, hun hoofdsteden). En een manier om poëze via aardappelen en aardappelzakken onder de mensen te brengen.

Uit het juryrapport: "Dit spesifike projekt mingt ek mear as allinnich talen trochinoar, it mingt twa soaren fan publyk: ierpelboeren en dichters, en twa nasjonaliteiten: Maltezen en Friezen. En sűnder dat it allegear ek mar even benearjend wurdt of nasjonalistysk begjint te klinken, lit Poetic Potatoes de wearde en de kręft fan it lokale en fan de eigen kultuer sjen."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 9 december 2019

Getuigen gezocht

Poging inbraak woning in St.Annaparochie

Tussen zaterdag 7 december 07.30 uur en maandag 9 december 09.15 uur is er gepoogd in de breken bij een woning aan de Nassaustraat te St.Annaparochie.

(Zaaknummer 2019326357(TK))

Hebt u iets gezien of hebt u informatie over deze poging inbraak bel dan 0900-8844.

Ziet of hoort u iets wat u niet vertrouwd bel dan 112 zodat wij direct in actie kunnen komen.

Bron: Politie Noordwest Fryslân

Sint Annaparochie, 8 december 2019

Einde aan zestig jaar bloemen en interieur in Sint Annaparochie

Gerard en Sietske Boterhoek zitten midden in de leegverkoop van hun winkel. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

Zestig jaar lang runde het echtpaar Sietske en Gerard Boterhoek hun karakteristieke winkel Boterhoek Interieur Enzo in Sint Annaparochie. Per 1 januari sluit de winkeldeur.

De gezellige hoekjes met interieurspullen, de kleurrijke zijden bloemen. Na 1 januari is dit verleden tijd in het beeldbepalende witte pand met blauwe luiken aan de Van Harenstraat in Sint Annaparochie. Vanaf dat moment wonen eigenaren Sietske (71) en Gerard (77) er alleen nog maar. "Dat wou ik soa graag, weune sonder ‘n winkel", zegt Sietske.

Haar man startte het bedrijf in 1960 toen hij als 18-jarige ‘handlichting’ kreeg om in antiek te mogen handelen. Daarmee stapte hij in het vak van zijn vader met de opleiding meubelmaker en stoffeerder op zak. Na zijn huwelijk met Sietske in 1967 stonden ze samen aan het roer van wat toen nog Boterhoek Antiek heette en op de Warmoesstraat was gevestigd.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Nij Altoenae, 6 december 2019

Sinterklaas komt met een busje en bouwkeet op de Noordster in Nij Altoenae. Ingezonden foto

Sinterklaas schiet met bouwploeg basisschool te hulp

In Nije Altoenae is Sinterklaas basisschool de Noordster met groot materieel te hulp gekomen. De goedheiligman vond het niet verantwoord dat de kinderen uit het dorp in een zwakke school les krijgen.

Daarom kwam Sint woensdag niet te paard naar Nije Altoenae, maar in een bouwvakkersbusje met daarachter een bouwkeet. Tot zijn verrassing hoorde Sinterklaas en zijn bouwpieten dat de kinderen gewoon veilig naar school gaan, want met het schoolgebouw is helemaal niets aan de hand.

Nu er niet gebouwd hoefde te worden hadden Sint en zijn pieten volop tijd om met de kinderen Sint zijn verjaardag te vieren.

Bron: Franeker Courant

Vrouwenparochie, 5 december 2019

Voorzichtig 'ja' voor James Bondachtige villa in Vrouwenparochie

 In maart 2018 brandde de boerderij af waar nu een plan is voor een grote witte villa. FOTO ANTON KAPPERS

Extra architectonische expertise is nodig, maar Hűs en Hiem is voorzichtig positief over de komst van een 'James Bondachtige villa' in Vrouwenparochie.

De welstandscommissie boog zich gisteren over een moderne platte, witte villa van 34 bij 20 meter, getekend door Storm de Graaf van bouwkundig bureau Tekenplein in Leeuwarden. De woning is gepland op het perceel aan de Waling Dykstrastraat 53, waar in maart 2018 een boerderij afbrandde.

Het perceel ligt achter de inmiddels gesloten sauna De Wadden, die voorheen Hotstones heette. Een van de voormalige eigenaren van de sauna kocht de grond erachter er al eens bij met het oog op uitbreiding en wil er nu zelf gaan wonen. Het idee van de 1-laags strakke bungalow is geďnspireerd op een gelijksoortige bungalow in Bontebok.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 5 december 2019

Beeld uit HEA van 5 december 2019

HEA! Goeie! Camerajongen in Oudebildtzijl

En in Oudebildtzijl ontmoeten we Bowe en Gerlof.

Ze hebben hun schoenen gezet bij de Oprommer en zullen nu hun kadootjes ophalen.

En Bowe heeft zijn toekomst al ontdekt. Hij wil cameraman worden in het programma Hea!

Bron: Omrop Fryslân / HEA!
  Hjir de ôflevering fan HEA fan 3 desimber 2019 >>

Sint-Annaparochie, 4 december 2019

'Leave minsken om jo hinne draacht safolle lichter'

Zwaantje Wijbenga-de Boer

Het was een enorme verrassing: Zwaantje Wijbenga-de Boer (79) uit St.-Annaparochie werd op 22 november uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar van Hersenletsel.nl, de vereniging voor patiënten met niet-aangeboren hersenletsel en hun naasten. Een hele eer, vindt ze zelf ook, maar: “It giet net om my, it giet om it moaie wurk dat al dy frijwilligers dogge foar minsken mei harsenletsel.”

Nog voor de koffie goed en wel op tafel staat, heeft ze (“sis maar Zwaantje hear!”) de laptop al opengeklapt. Ze laat een prachtig filmpje zien, geschoten bij haar thuis en tijdens het hersenletseltrefpunt, waar ze steevast als vrijwilliger werkt.

“Se fertelden my: Do bist nominearre! Leave santjin... Dat hie ik nea tocht. Der wurde flink útpakt, mei in nominaasje-filmke en alles. Want no moast ik al winne! Foar de feriening fansels. Dy hat no € 1000 krigen.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Den Haag, 4 december 2019

Handtekeningen voor Yaroslava naar Tweede Kamer

Met haar klasgenoten staat Yaroslava op het Binnenhof met een duidelijke boodschap: ‘Yaroslav moet blijven’. foto Antje Leystra

Meer dan tweeduizend handtekeningen verzamelde klas 2B van gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden tegen de op handen zijnde uitzetting van hun klasgenoot Yaroslava.

Woensdag overhandigden de leerlingen de handtekeningen persoonlijk aan Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie). De klas kwam in actie nadat Yaroslava (14) en haar gezin te horen kregen dat ze elk moment kunnen worden uitgezet naar Oekraďne.

Het vijfkoppige gezin vluchtte in 2016 naar Europa nadat de Russen de Krim hadden bezet en ze alles waren kwijtgeraakt. Sinds ruim drie jaar verblijven ze in het azc van Sint Annaparochie. Omdat Oekraďne volgens Nederland veilig is, werd de aanvraag voor een verblijfsvergunning afgewezen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

St.-Jacobiparochie, 4 december 2019

Kerk St.-Jacobiparochie straalt weer

De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie

De afgelopen maanden stond De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie in de steigers. En dat valt op, bij dit bijzondere kerkgebouw zo middenin het dorp. De kerk is aan de buitenkant helemaal geschilderd door Middelsee Schilders. Daarmee heeft het gebouw z’n karakteristieke gele kleur weer helemaal terug.

Deze gele kleur was door architect Romein in 1843 uitgezocht. Later werd de kerk wit. In 2011 heeft de kerk z’n oorspronkelijke kleur teruggekregen.

Naast het schilderwerk is ook de karakteristieke lantaarn bovenop de kerk helemaal gerestaureerd. Deze was in matige staat van onderhoud. Ook is er veel werk verricht aan het voegwerk en zijn buiten de kerk natuurstenen platen gerestaureerd.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Den Haag, 4 desimber 2019

Yaroslava Tymts biedt hantekens oan en is hoopfol nei petear mei Twadde Keamerlid

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Mei goed 2.000 hantekens is Yaroslava Tymts mei har klasgenoaten fan it kristlik gymnasium Beyers Naudé yn Ljouwert woansdei mei de trein nei Den Haag gien. Dęr ha se de hantekens oerlange oan Twadde Keamerlid Joël Voordewind fan de ChristenUnie. De tekeners wolle graach dat se yn Nederlân bliuwe kin.

"Ik heb mijn verhaal verteld aan meneer Voordewind. Hij heeft gezegd dat hij er alles aan zal doen om te helpen. Ik heb wel hoop", sei Yaroslava Tymts nei ôfrin fan it petear mei it Twadde Keamerlid.

"Het is triest om te horen", seit Keamerlid Joël Voordewind nei ôfrin fan de besite. "Ik ga er alles aan doen om haar zaak onder de aandacht te brengen, en dan met name de stateloosheid. Daardoor ontstaat een schrijnende situatie. Ik ga direct contact opnemen met een advocaat. Ik kan niets beloven, dat heb ik gezegd, maar ik ga wel mijn best doen. Ik ga naar muizengaatjes zoeken.

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele berjocht >>

Sint-Anne, 4 desimber 2019

'Jongetsy út St.-Anne' is Gelt Klok

Gelt Klok, bij de befrijding fan St.-Anne in 1945.

'n Indringende blik in de wiidopenstaande, jeugdige ogen. Hij weet niet wat d'r om him hine gebeurt, maar dat 't indruk maakt, is dúdlik. Deuze foto, fan dut klaine mantsy, worde nommen op 17 april 1945. St.-Anne waar befrijd. Foor ’t NIOD oorlogs-fotoprojekt prebeerden Omrop Fryslân en de Leeuwarder Courant út te soeken wie’t dut jongetsy is.

De Omrop, soa liet Arjanne Nijp fan Omrop Fryslân ôns wete, kreeg drie reäksys. Stannebuurtsters Jelte Pars en Jan Faber en Eeltsy Bil út Joure herkinden him: dut waar Gelt Klok. At drie mînsen dut onôfhanklik fannander melde, is de kâns wel heel groat dat ’t klopt.

Bron: De Bildtse Post
link Lees 't hele bericht >>

Sint Anne, 4 desimber 2019

Yaroslava (14) sil 2000 hantekens tsjin útsetting oanbiede oan Keamerlid Voordewind

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Learlingen fan it kristlik gymnasium Beyers Naudé yn Ljouwert binne al sûnt ferline wike yn aksje om te probearjen de útsetting fan Yaroslava en har famylje foar te kommen. Har klassegenoaten wolle net dat se mei har mem, heit, broerke (7) en suske (3) weromstjoerd wurdt nei Oekraďne. It famke wennet no mei har famylje yn it azc yn Sint-Anne, mar komt fan oarsprong fan De Krim.

Twadde Keamerlid Voordewind set him in protte yn foar it 'bernepardon'. Yaroslava wol mei it oanbieden fan de petysje har kwestje űnder de oandacht fan it keamerlid bringe. Yaroslava: "Ik hoop dat hij wat voor mij kan betekenen, het is niet makkelijk allemaal."

"We zijn in 2016 naar Nederland gekomen, met mijn ouders en een broertje en zusje. We vrezen om illegaal in Oekraďne terecht te komen. Mijn vader is ziek en wacht al jaren op hulp. Mijn moeder en broertje en zusje blijven sterk, maar met mijn vader gaat het wel slecht," fertelt Yaroslava.

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele berjocht >>

Sint Anne, 3 desimber 2019

Jan Arjen Monsma

Jan Arjen Monsma grut fan fan Herman Brood

Jan Arjen Monsma fan St. Anne is mear as 40 jier grut fan fan Herman Brood.

Syn lytse keamer stiet fol mei fan alles: Platen, pickups om de muzyk te draaien, mar ek bekers, in Herman Brood dekbęd, bôletrompen en ek in stik as 7 a 8 plakboeken.

Ek al is Brood no al18 jier dea, de leafde foar syn muzyk bliuwt

Bron: HEA / Omrop Fryslân
  Hjir de ôflevering fan HEA fan 3 desimber 2019 >>

Sint Annaparochie, 3 december 2019

Bewoners azc helpen bij opruimen zwerfafval in Sint-Annaparochie

Gewapend met prikstokken, vuilniszakken, sponzen en zeepsop trekken de azc-bewoners erop uit om rommel op te rapen en verkeersborden en bushokjes schoon te maken. (© Waadhoeke)

Een aantal bewoners van het asielzoekerscentruam in Sint-Annaparochie heeft maandag op eigen initiatief medewerkers van de buitendienst van gemeente Waadhoeke geholpen bij het opruimen van zwerfafval in het dorp.

Gewapend met prikstokken, vuilniszakken, sponzen en zeepsop trokken ze erop uit om rommel op te rapen en verkeersborden en bushokjes schoon te maken.

De bewoners wilden graag iets doen en kwamen met dit voorstel. Het is de bedoeling dat zij maandelijks op pad gaan om in de buurt van het asielzoekerscentrum kleine opruim-en schoonmaakwerkzaamheden te doen.

Bron: Franaker Courant

Sint Annaparochie, 1 december 2019

Topdrukte op de Regionale beroepenmarkt op Campus Middelsee

FOTO MIDDELSEE

Afgelopen donderdag 28 november stond op Campus Middelsee de regionale beroepenmarkt op het programma. Deze markt die voor het vierde jaar met succes door het Leer Werk Plein werd georganiseerd, werd opnieuw druk bezocht.

Zo’n 225 leerlingen bezochten soms samen met hun ouders deze markt, wat een topdrukte veroorzaakte in de school met wel meer dan 400 bezoekers.

De leerlingen van klas 3 gingen in gesprek met het bedrijfsleven, het zogenaamde speeddaten. Vooraf konden leerlingen hun voorkeur aangeven met welk(e) soort bedrijf/ beroepsbeoefenaar ze in gesprek wilden. Deze gesprekken varieerden sterk. Van politieagenten tot aannemers en bankmedewerkers, voor iedere leerling werd een passend bedrijf gevonden.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Vrouwenparochie, 29 november 2019

Waddenfonds steunt Vlinderdorpen voor betere biodiversiteit

Het geld komt de biodiversiteit ten goede. FOTO PIXABAY

Het Waddenfonds steunt het project Vlinderdorpen met 49.000 euro. Het project is in het leven geroepen om de biodiversiteit in Vrouwenparochie en Burgwerd te verbeteren. Dat wordt gedaan door de omgeving natuurlijker aan te leggen. Vrijwilligers uit de dorpen creëren samen met de Friese Milieu Federatie en Landschapsbeheer Fryslân een ecologische berminrichting, bloemenweides en ze passen braakliggende terreinen aan.

De bijdrage van het Waddenfonds is afkomstig uit het Budget Lokale Innovaties (BLI), een subsidieregeling voor lokale en vernieuwende initiatieven die het Waddengebied verfraaien en de leefbaarheid bevorderen. De totale kosten van het project zijn 99.000 euro.

Vrouwenparochie en Burgwerd horen bij een initiatief van tien dorpen in Noordwest-Fryslân die aan de slag gaan met biodiversiteit onder de naam Natuerlik Ferskaat.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 29 november 2019

Jongeren in touw om uitzetting Yaroslava te voorkomen

Yaroslava met haar klasgenoten. (foto: Beyers Naudé)

Docenten en mede-leerlingen van haar school Beyers Naudé en haar vrienden en collega's van de jongerenraad van Waadhoeke: iedereen zet zich in om te voorkomen dat Yaroslava Tymts (14) volgende week het land wordt uitgezet.

Haar ouders vluchtten vijf jaar geleden met haar en haar broertje van Oekraďne naar Nederland. Ze wonen nu zo’n drie jaar op het azc in St.-Annaparochie, maar de rechter heeft geoordeeld dat het gezin moet worden uitgezet. De jongerenraad vroeg donderdag aandacht voor het lot van hun jonge collega.

Yaroslava (14) heeft zich in rap tempo de Nederlandse taal eigen gemaakt. Ze zit bij de debatclub, zet zich in om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden en zit in de jongerenraad van gemeente Waadhoeke.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 29 november 2019

Klaske Wijbenga, Sint Jacobiparochie

Nieuwe raadsleden bij CDA en SAM Waadhoeke

Het CDA in Waadhoeke bezig met een nieuwe kandidaat voor de gemeenteraad omdat Klaske Wijbenga-Reitsma uit Sint Jacobiparochie wegens te veel tijdsdruk door het raadswerk de fractie verlaat.

Tjeerd Cuperus uit Boksum wordt raadslid voor SAM Waadhoeke in de vacature van Govert Geldof uit Tzum, die donderdag afscheid heeft genomen.

Cuperus zat eerder voor de PvdA in de raad van Menameradiel. De fractie moet onderling nog beslissen wie straks fractievoorzitter gaat worden, de functie die Geldof vervulde.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 29 november 2019

Sprookje St.-Annaparochie (fb)

Sprookje

Heleen Hoogland uit Sint Annaparochie meldt ons dat we een Sinterklaassprookje over het hoofd hebben gezien.

In Sint Annaparochie geloven ze ook in sprookjes: al 34 jaar verzorgt de stichting Theatersprookje het Bildt een voorstelling.

Het stuk wordt daar niet door meesters en juffen, maar door een vaste kern van vrijwilligers gemaakt en opgevoerd.

Het sprookje De heksenkring wordt vandaag en morgen nog in mfc Ons Huis opgevoerd voor leerlingen van basisscholen.

Morgenavond om 20.00 uur mogen volwassenen komen kijken.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Anne, 28 novimber 2019

Danny Kampstra giet ynternet oer mei wrâldgoal

Danny Kampstra oer de goal

It is in prachtich doelpunt nei in geweldige rush. Danny Kampstra fan Sint-Anne makke 'm ôfrűne snein yn de wedstriid tsjin LVV Friesland. It doelpunt is viral gien op social media. Dęr't it oars bliuwt by wat oanhingers fan de klup VV St-Anna binne der al mear as 3 miljoen minsken oer de hiele wrâld dy't it doelpunt besjoen hawwe.

It doelpunt falt nei in lange rush fan Kampstra. Hy passearret ferskate spilers en úteinlik ek de keeper. Jordy Miedema, dy't al de mediasaken foar St.-Anna docht, sette it doelpunt op Instagram en doe wie der gjin hâlden mear oan. Jordy hat 'm ek nei proffuotballers en -klups stjoerd. Justin Kluivert fan AS Roma hat der op reagearre. Hy fűn it in moai doelpunt.

Bron: Omrop Fryslânt
link Lęs it hiele berjocht >>

Leeuwarden, 28 november 2019

Klas 2B wil dat Yaroslava in Nederland mag blijven

Leerlingen van klas 2B plakken steunbetuigingen voor Yaroslava Tymts (midden, met vlechten en bril) op een spandoek. FOTO: NIELS WESTRA

Yaroslava Tymts (14) moet binnenkort, samen met haar gezin, terug naar Oekraïne. Kinderen van klas 2B van Christelijk Gymnasium Beyers Naudé doen een laatste poging om haar hier te houden.

'Goed in sporten', 'mooie vlechten', 'knap', 'beleefd', 'slim'; het regent complimenten op het spandoek dat Mare de Jong, Inge de Boer en Lieke Buijs maken voor hun vriendin Yaroslava Tymts. ,,Het is niet moeilijk om positieve punten te noemen over haar”, zegt klasgenoot Inge. "Ze kan zo’n mooie toekomst krijgen als ze hier mag blijven. Ze is ambitieus en leert snel. Maar ze is vooral een heel lieve meid."

Yaroslava wordt een beetje verlegen als ze alle complimenten van haar klasgenoten ziet. Vijf jaar geleden vluchtte ze in de laadbak van een vrachtwagen, samen met haar ouders en broertje, vanuit Oekraďne naar België. Het gezin was toen al enige tijd weg uit de door Rusland geannexeerde Krim. "We konden in de Krim niet meer leven. We behoren als joods-christelijke Oekraďners tot een minderheidsgroep."

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 28 november 2019

Screenshot van de goal

Wereldgoal Danny Kampstra gaat viraal

De goal staat op het instagram-account van de Bildtse voetbalformatie, en werd o.a. overgenomen door voetbalsite 433.

Inmiddels is het doelpunt ruim 3.4 miljoen keer bekeken.

Het is voor de voetbalvereniging te hopen dat Kampstra voor de club behouden kan worden!

Bron: De Bildtse Post
link Klik hier voor de goal >>

Leeuwarden, 27 november 2019

Yaroslava (14) wordt uitgezet naar Oekraïne: Gymnasium Beyers Naudé in actie

Yaroslava Tymts voor de fontein in Leeuwarden. (© Eigen foto)

De 14-jarige Yaroslava Tymts zit in de jeugdraad van de gemeente Waadhoeke en werkt mee om eenzaamheid onder ouderen aan te pakken. Ze voelt zich hier thuis, maar Yaroslava en haar familie worden uitgezet naar Oekraďne.

Leerlingen van klas 2B van het Gymnasium Beyers Naudé maakten posters en post-its met steunbetuigingen aan Yaroslava. Eerder zamelde de school al handtekeningen in om de familie Tymts bij te staan in het proces tegen uitzetting.

De rechter oordeelde dat het gezin terug naar Oekraďne moet. De familie is daarop in hoger beroep gegaan, maar dit mag het gezin alleen afwachten in Oekraďne. Het gezin kan elk moment worden uitgezet.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Ljouwert, 27 novimber 2019

Syktocht nei jonkje fan foto dy't yn 1945 yn Sint-Anne by de Befrijing wie

Wa stiet der op dizze foto, makke op 17 april 1945 yn Sint-Anne? - Foto: Omrop Fryslân

Doe't Sint-Anne op 17 april 1945 befrijd is fan de Dútske oerhearsking, is der tusken de grutte minsken in lyts jonkje op de foto setten yn it doarp. Omrop Fryslân is op syk nei wa't it mantsje fan de foto is. Hy liket net yn de gaten te hawwen wat der om him hinne allegearre bart, mar syn útdrukking seit gâns wat. De foto makket diel út fan it lanlike projekt 'WOII in 100 foto's' om in byld fan de Twadde Wrâldoarloch yn 100 foto's te toanen.

Neffens Jelle Hoekstra fan it HCL soe it moai węze as it jonkje op de foto noch libje soe. Der wurdt nammentlik besocht minsken te finen dy't by de presintaasje fan de foto's noch wat sizze kin oer it momint dat de foto makke is.

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele berjocht >>

Vrouwenparochie, 27 november 2019

Froubuurt in de bloemetjes gezet

De vrijwilligers in de weer. (foto: Jan Bonefaas)

Afgelopen zaterdag is de Groencommissie van Vrouwenparochie met een tiental vrijwilligers aan de slag gegaan om het dorp in de bloemetjes te zetten.

In een brede grasstrook vlakbij de rotonde, die een aantal jaren geleden al prachtig in het groen is gezet, zijn we aan de slag gegaan. Een hele klus, want er moesten een kleine tienduizend bollen de grond in. Het was schitterend herfstweer en na een paar uur was de klus geklaard.

Het bollenmengsel bestaat uit een stuk of tien soorten biologische verwilderingsbollen die zich in de loop van de komende jaren gaan vermeerderen.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 27 november 2019

Poetic Potatoes en Jannie Regnerus genomineerd voor Piter Jelles Prijs

Dichteres Elske Kampen, het poëzieproject Poetic Potatoes van de Bildtse Aardappelweken en schrijfster Jannie Regnerus zijn na zorgvuldige overweging gekozen als de drie kandidaten die kans maken op de Piter Jelles Priis voor de Letteren.

Poetic Potatoes is het dichterlijk verslag van het bijzondere, literaire project in Culturele Hoofdstad Leeuwarden 2018, waarin poëzie de weg van de aardappel kruist.
Jannie Regnerus (Oudebildtzijl, 1971) beschreef in Nachtschrijver haar ontmoeting met de Friese dichter Tsjębbe Hettinga.
Elske Kampen debuteerde in 2010 met de veelgeroemde en -gelauwerde bundel Fan glęs it brekken. In 2017 publiceerde ze Ynbyld.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Nij Altoenae, 27 november 2019

Sinterklaas weer neergestreken op het Bildt

Sinterklaas Nij-Altoenae

Zaterdag 23 november waren er veel mensen op straat in Nij Altoenae: Sinterklaas en zijn Pieten werden rond 15.00 uur in het dorp verwacht. En ja hoor, Sint kwam op een echte Harley aan scheuren. Met de Pieten er achteraan op Zundapp brommers.

O zo snel was nog moe van de nachten over de daken, dus had Sint een Harley geleend. In dorpshuis de Utwyk bleek ook nog eens het grote boek verdwenen. Dus had Sint van de Pieten een reserve 'klein' boek mee, met de namen van alle kinderen.

Maar al gauw werd dat probleem opgelost. Hoofd Piet had het boek blijkbaar al naar de Utwyk gebracht en onder de stoel van Sint gelegd. Pffff, dat was een grote opluchting voor Sint!

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 27 november 2019

Domela predikt 130 jaar later opnieuw de revolutie

Foto: Jelke de Jager / Bildts Aigene

Op de dag af 130 jaar geleden predikte Ferdinand Domela Nieuwenhuis in de Van Harenskerk te St.-Anna de revolutie. De kerk puilde uit: meer dan 1200 Bildtse arbeiders hingen aan zijn lippen. De geest van revolutie waarde door Fryslân.

Zondag 24 november werd op een speciale Domela-middag in de kerk stilgestaan bij die roerige tijd, al was het Domela Nieuwenhuis zélf die concludeerde dat van de omwenteling - de omverwerping van het kapitalisme - nog niets terecht gekomen is. En dus predikte hij opnieuw revolutie.

Voormalig kerkrentmeester Teake Brandsma - "ik haw hjoed in reade strik om dien" - was de eerste om het toe te geven: de Van Harenskerk was in tijden niet zo goed gevuld als afgelopen zondag. De ruim 100 aanwezigen kwamen voor 'Domela op 't Bildt', het programma dat door oud-burgemeester en sociaal-democraat Klaas Dankert bedacht en opgezet was.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 27 november 2019

Café De Aardappelbeurs, Sint Jacobiparochie

Geluidsapparatuur ontvreemd bij inbraak

In de vroege ochtend van 25 november is er ingebroken in Café de Aardappelbeurs, thuishaven van het Theatercafé.

Daarbij is een grote hoeveelheid regelapparatuur van Hans Hoitsma meegenomen. Hij is hierdoor zwaar getroffen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Het Snertkerstconcert met Jessica van Noord en Suzanne Groot gaat, hoewel in aangepaste vorm, wel door. De kaartverkoop start vrijdag 29 november om 16.00 uur

Bron: Facebook

It Heidenskip, 26 november 2019

Het levenswerk van Trijntje Beimers zien

© Trynke Buma-Reitsma

Terwijl op het Bildt, de geboortestreek van Trijntje Beimers, met grote machines de oogst van aardappels, uien, suikerbieten, snijmais, grasgewas door ging, vertrokken 7 mensen uit een nat koud Nederland naar een droog warm Tanzania.

Onder hen Pytsje Kampen uit It Heidenskip. Het gezelschap bezocht datgene wat de Friese verpleegkundige Trijntsje Beimers heeft gestart. Twee missieposten in een zuidwestelijke uithoek van Tanzania: de Rukwa Provincie. Gesticht in 1967 (Kilangala) en 1977 (Kantembo).

Trijntje werkte er vervolgens haar hele leven. Het zijn gemeenschappen, van betekenis voor een wijde regio. Ze bieden gezondheidszorg en vaktraining, vangen moederloze baby's op, en verkondigen het evangelie. En dat laatste was volgens Trijntje Beimers het allerbelangrijkste.

Bron: Balkster Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 25 november 2019

Op 't Bildt roept Domela opnieuw op tot een omwenteling

Domela, alias Willem Bruining, is na een dik uur in de schmink bijna klaar voor zijn rede in Sint Annaparochie. FOTO JAAP SCHAAF

In de Van Harenskerk in Sint Annaparochie kwam zondag na 130 jaar Ferdinand Domela Nieuwenhuis tot leven.

"Het is wederom tijd voor een omwenteling", sprak de socialistische voorvechter van de arbeiders, die deze week honderd jaar geleden overleed.

Domela Nieuwenhuis hield in de Van Harenskerk de rede die hij op 24 november 1889 uitsprak. Die gebeurtenis leidde tot groot tumult. Het feit dat de ex-dominee sprak in de kerk haalde alle landelijke dagbladen.

Kerkelijke verhoudingen werden zwaar verstoord. Twee vrijdenkende kerkvoogden die toestemming hadden gegeven werden veroordeeld tot een hoge boete en uit hun huis gezet. Hun meubels belandden op straat.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 25 november 2019

Effectief Sint Anna blijft goals spugen

Goal!

Voor Sint Annaparochie stond het afgelopen seizoen tot dusver in het teken van eerherstel. De degradant uit de tweede klasse K moest onder leiding van trainer Duco Mulder weer de flair van weleer krijgen. Die is in de derde klasse A van het zondagvoetbal helemaal terug. Doelpuntenmachine Sint Anna spuugde opnieuw veel goals en won met 6-2 van Friesland. Het doelsaldo is met 49 imponerend.

Mulder was na afloop laaiend enthousiast. "Officieus hebben we de eerste periodetitel veroverd. We moeten net voor kerst nog een inhaalwedstrijd tegen Mildam spelen. Die mogen we met 25-0 verliezen. Dat gebeurt natuurlijk niet", glunderde Mulder.

Toch gaat het ook wel een keer mis met de prestaties van Sint Annaparochie. Vorige week was eersteklasser Drachtster Boys beduidend beter in de eerste knockout-ronde om de noordelijke districtbeker. Er werd een 7-0 nederlaag geleden. "Het mooie is dat we tegen Friesland de knop volledig om konden zetten. Komt omdat we een echte vriendenploeg zijn", aldus Mulder.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 22 november 2019

De leerlingen Yke en Chinouk leggen uit wat de bedoeling is van de opdrachten. (© Foto Campus Middelsee)

Ouderen krijgen beweegles van leerlingen Campus Middelsee

Ik had nooit verwacht dat ik het zo leuk zo vinden. Ik heb geleerd hoe je iets moet uitleggen en dat je duidelijke opdrachten moet bedenken, die natuurlijk niet te zwaar mogen zijn.” Het is een reactie van een vierdejaars leerling van Sporten en Bewegen op Campus Middelsee. De leerlingen mochten twee keer meewerken aan een beweegles van senioren op de woensdagochtend.

In de eerste les die de jongeren bijwoonden assisteerden ze een fysieke test, die altijd afgenomen wordt op de eerste cursusdag. Want meten is weten. De leerlingen kregen die ochtend een goede indruk van de seniorengroep en besloten om een eigen programma samen te stellen en opnieuw langs te komen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 21 november 2019

Burgemeester D. Hesselink bij syn ôfskaid in 1931. (foto: Bildts Aigene/Jelke de Jager)

Deddo Hesselink (1896-1931), hally-trawally naar 't Bildt ropen

In deuze lêste ôflevering in de sery over de Bildtse burgemeesters in Domela syn tiid kom ik werom op die dâg, dat 't d'r 'allerhaislikst' omweg gong bij Tjeerd Schat in 't Bosch in St.-Anne.

Nadat F.C. Wiesenhaan him eand septimber 1896 weromtrokken had as burgemeester fan ’t Bildt worde bij Koaninklik Beslút fan 5 oktober D. Hesselink benoemd, al met ingang fan 10 oktober. Hij het dus amper de tiid had om an ’t idee te winnen.

Deddo Hesselink is in 1864 geboren as nasaat fan ’n foorname doopsgesinde boerefemily út Paterswolde. Hij is noemd na syn pake an mimskant: Deddo Harms Bosscher die’t burgemeester fan Veendam weest het. In 1892 waar Deddo sels op 27-jarige leeftyd burgemeester worren fan Finsterwolde in Oast-Grunningen, krekt onder de Dollard.

Bron: De Bildtse Post
link Lees 't hele artikel >> <

Sint Annaparochie, 21 november 2019

Henk de Jong inspireert op 10-jarig jubileum Van Loon Bedrijfsadvies

Geert van Tuinen en Henk de Jong. (foto: Jan Bonefaas)

Van Loon Bedrijfsadvies vierde dinsdag 12 november het 10-jarig bestaan. Niet in het eigen onderkomen, het voormalige bankgebouw aan de Statenweg in St.-Annaparochie, maar aan de overkant, in de kantine van sportcomplex De Waaie. Een passende locatie voor de jubileumviering van het bedrijf van Siebe van Loon en Yda van den Berg.

Hoofdgast was Henk de Jong, de trainer van trotse koploper Cambuur. Sport en ondernemen, ze zijn nauw aan elkaar verwant.

“Ja… Dat ligt wel een beetje gevoelig,” zegt Yda van den Berg lachend, gevraagd naar waarom ze de Cambuur-trainer hebben uitgenodigd voor hun feestje. “Siebe en ik wonen zelf in Heerenveen natuurlijk! Maar, om met Henk de Jong te spreken, rivaliteit is machtig mooi. Het brengt alle partijen naar grotere hoogtes. En ik durf wel te zeggen dat ons kantoor overwegend Cambuur-gezind is.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 21 november 2019

Bildtse Klaine Prîns parel in kolleksy Van Muiswinkel

Bauky Luinstra en Erik van Muiswinkel. (foto: Jan Bonefaas)

Soa'n fyftig mînsen waren dînsdeg in Ons Huis bij de presintasy fan de Klaine Prîns, de Bildtse útgave fan 't wereldberoemde boek. Erik van Muiswinkel, kabaretjee en ferfint ‘Kleine Prins’ fersameler, nam ’t eerste eksimplaar dankber in ontfangst. “Dit wordt een zeer waardevol exemplaar in mijn collectie."

De ‘anstichter’ fan de Bildtse fertaling is ’n inweuner fan Herefeen. George Frankena sâg op 11 oktober ferleden jaar ’n foorstelling fan Erik van Muiswinkel in theater ’t Posthuis. De kabaretjee gaat in syn programma ‘De Oplossing’ in op syn liefde en fersameldrift fan fertalings fan de Kleine Prins, skreven deur Antoine de Saint-Exupéry. ’t Unike boeky, foor jong maar fooral ok oud, is al in meer dan 375 talen fertaald. Alleen de Bibel gaat over dat tal hine.

Frankena mailde de ândere daags drekt na Bildts Aigene, at dat niet wat waar: ’n Bildtse útgave. Bij Bildts Aigene hoefden se niet lang na te dinken. Bauky Luinstra en Jan de Groot fertaalden ’t boek, fonnen in Eddy van der Noord ’n enthoesjaste útgever en ’n goed jaar later lait ’t d’r.

Bron: De Bildtse Post
link Lees 't hele artikel >>

Oranjewoud, 21 november 2019

Landgoed Oranjewoud geeft prijs voor 'beste scripties' extra cachet

Prijswinnaars Sharon Cornelissen en (links) Rutger Diertens en Remco Ploeg en (rechts) Lars Veldmeijer. FOTO SIMON BLEEKER

De uitreiking van de prijs voor de beste hbo-scripties door het Van Welderen Rengersfonds kent een vast patroon. Winnaars zijn danig onder de indruk. "Het is de entourage van het Landgoed Oranjewoud", weet voorzitter Jan Kersbergen van het fonds. De kroonluchters, schilderijen met goudkleurige lijsten, het uitzicht op het landgoed – ook de negentiende keer dat het fonds de prijzen uitreikte bekenden de winnaars last te hebben van zenuwen.

Uiteindelijk niet nodig, want alleen de winnaars van de beste hbo-scripties waren uitgenodigd voor de feestelijke bijeenkomst. Uit de nalatenschap van baron Van Welderen Rengers keert het fonds ieder jaar drie prijzen van 750 euro uit, als beloning voor puik onderzoekswerk van hbo-studenten in Friesland. Met de prijs wil de baron ook na zijn dood (1945) de welvaart in Friesland verbeteren.

Tientallen scripties van studenten van NHL Stenden en Van Hall Larenstein worden door de jury beoordeeld. Na lang wikken en wegen waren er dit jaar bij wijze van uitzondering vier winnaars: de scriptie van Rutger Diertens en Remco Ploeg van Van Hall Larenstein was zo goed dat de jury afstapte van de regel dat alleen individuele werkstukken in aanmerking komen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 21 november 2019

Verkeerskennis 80 ouderen opgefrist met cursus Bijtanken en Oppoetsen

Foto: LC

Tachtig ouderen hebben woensdagavond in Ons Huis in St. Annaparochie deelgenomen aan een opfriscursus waarin de nieuwste verkeers- en gedragsregels en de kennis van verkeersborden werden behandeld.

Bestuurders kregen in een interactieve setting de nieuwe verkeersregels uitgelegd. Ze leerden ook handigheidjes om situaties in het verkeer goed en veilig in te kunnen schatten.

Daarnaast kwamen de gevolgen van medicijn- en alcoholgebruik in het verkeer aan bod. De bijeenkomst bood ook ruimte voor plaatselijke verkeersvragen. De cursus werd afgesloten met een quiz.

Gemeente Waadhoeke organiseerde deze training Bijtanken en Oppoetsen samen met de Stichting Bevordering Verkeerseducatie en Welzijn Ouderen.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 20 november 2019

Cabaretier verguld met Bildtse 'Klaine Prîns'

Erik van Muiswinkel ontving als verzamelaar het eerste exemplaar van De Klaine Prîns uit handen van Baukje Luinstra-Groeneveld van stichting Bildts Aigene. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Le Petit Prince is na de Bijbel het meest vertaalde boek ter wereld. Sinds gisteren is ook een Bildtse vertaling beschikbaar. Het kinderboek is in totaal zo’n 350 keer vertaald. De Klaine Prîns maakt er nu ook onderdeel van uit en komt in de boekenkast van cabaratier Erik van Muiswinkel.

Wie kon beter het eerste exemplaar van de Bildtse vertaling van het kinderboek in ontvangst nemen dan cabaratier Eirk van Muiswinkel. "Ik ben een vreemde talenfreak", laat hij weten. Er was de Stichting Bildts Aigene dan ook alles aan gelegen om als eerste aan hem aan te bieden.

In Ons Huis in Sint Annaparochie kon Van Muiswinkel de zo bekende voorkant van het kinderboek met de Bildtse titel voor het eerst aanschouwen. De uitgave is een gevolg van de samenwerking van Bildts Aigene met uitgeverij Louise uit Grou. De Stichting is zich ervan bewust dat er heel veel kinderboeken bestaan, maar dat nog maar weinig in het Bildts beschikbaar zijn. Het meest vertaalde kinderboek, verschenen in 1943, mocht in het Bildts niet ontbreken.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Jacobiparochie, 18 november 2019

LC-stagiaire wint scriptieprijs

LC-stagiaire wint scriptieprijs

Sharon Cornelissen (27) uit Sint Jacobiparochie heeft de scriptieprijs van het Van Welderen Rengersfonds gewonnen.

Cornelissen liep van februari tot en met juni van dit jaar stage bij de Leeuwarder Courant. Naast haar journalistieke werk verrichtte ze onderzoek naar de vraag hoe de krant met de nieuwsvoorziening kan aansluiten bij nieuwsconsumenten tussen de 25 en 49 jaar.

Ze concludeerde onder meer dat de krant meer moet inzetten op digitale innovaties. Met de prijs die woensdag wordt uitgereikt, is een geldbedrag van 750 euro gemoeid.

Bron: Leeuwarder Courant

Heerenveen, 18 november 2019

Tentoonstelling 'ús Ferlosser' in Museum Heerenveen

Portret van Ferdinand Domela Nieuwenhuis, geschilderd door Johannes Blanksma

Op 18 november 2019 is het precies 100 jaar geleden dat Ferdinand Domela Nieuwenhuis is overleden. Het Museum Heerenveen heeft dit feit aangegrepen voor een feestelijke tentoonstelling. Voor deze tentoonstelling ging men op zoek naar portretten van Domela. Van schilderij tot sculptuur en van gedicht tot muziekcompositie. De tentoonstelling is te zien van 19 november 2019 t/m 1 maart 2020 in Museum Heerenveen

Op de tentoonstelling is ook een portret van Domela te zien met daaronder de tekst: "Drinkende arbeiders denken niet, denkende arbeiders drinken niet". De in Sint Annaparochie wonendende Georgist Arjen Sevenster heeft dit portret laten schilderen door de Bildtse melkboer en amateurschilder Johannes Blanksma. Sevenster exposeerde het op de buitenmuur van zijn woning.

Foto: Omrop Fryslân

Vrouwenparochieparochie, 16 november 2019

Britsumer Thijs de Jong snelst in halve marathon Molenloop

foto: Tjeerd de Jong

Thijs de Jong uit Britsum was zaterdag de snelste man op de halve marathon in de Molenloop in Vrouwbuurt. Hij bleef Wim Douma uit Leeuwarden en de Surhuistervener Gerk Huisma ruim voor.

Thijs de Jong legde de 21,3 km af in een tijd van 1.29,23. Wim Douma en Gerk Huisma finishten op 1.32.17 en 1.34,34. Op de 17,8 km ging de winst naar Marten Jan Ernst Friesland met een tijd van 1.08,57.

De 17,8 km werd gewonnen door Marten Jan Errnst met een tijd van 1.08,57. De 11,3 km werd een zege voor Rogier Rozendaal uit Leeuwarden. Hij passeerde de eindstreep na 41.59. Catrinus Vroom uit Hijum noteerde de snelste tijd over de 5,3 km. Hij had 20.22 min. nodg voor deze afstand.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 16 november 2019

Afscheid van zestig jaar antiek en bloemen in Sint Annaparochie

Sietske en Gerard Boterhoek voor hun winkel die eind dit jaar sluit.  Foto: Jan Spoelstra

Gerard Boterhoek uit Sint Annaparochie was achttien jaar toen hem door de rechtbank handlichting werd verleend om zelfstandig zaken te mogen doen. Bijna zestig jaar later zet hij een punt achter Boterhoek Interieur Enzo.

De karakteristieke winkel in de Van Harenstraat, die Boterhoek eerst samen met zijn vader en later met zijn vrouw Sietske runde, gaat op 31 december dicht. De komende weken worden alle artikelen met flinke kortingen verkocht. Het gaat het ondernemersechtpaar aan het hart, maar nog langer doorgaan is geen optie. Boterhoek wordt volgend jaar 78, zijn vrouw is 71.

Het is de handelsgeest van vader Sije die het leven van Gerard heeft bepaald. Vader handelde in antiek, kocht inboedels op en probeerde de artikelen met winst te verkopen. "Ik ben er ingerold. Het handelen hoorde bij mijn opvoeding", vertelt Boterhoek. In 1954 betrok de familie Boterhoek in de Warmoesstraat een pand dat voldoende ruimte bood voor de opslag en verkoop van antiek en inboedels.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 16 november 2019

Ytzen Korf / 112Fryslân

Motorbootje verwoest door brand

In de nacht van vrijdag op zaterdag is er een motorbootje in vlammen op gegaan.

Bewoners van de Wieringerstraat ontdekten het vuur zo rond half vier. Zij hebben vervolgens meteen een bluspoging gedaan en de brandweer gebeld. Toen de brandweer ter plaatse kwam bleek de boot onder een carport op een kar te staan. Brandweerlieden hebben deze er onder weg gehaald en zijn begonnen met blussen. Het vuur was snel onder controle.

De oorzaak van de brand is onduidelijk. Niemand raakte gewond.

Bron: 112Fryslân
link Nog een paar foto's >>

Franeker, 16 november 2019

Bildtse vlag

Vraag om erkenning gemeenteloze vlag

De gemeente Waadhoeke overlegt met de Fryske Rie foar Heraldyk en de Vereniging Nederlandse Gemeenten over erkenning van de Bildtse vlag als streekvlag.

Een verzoek hiertoe is gedaan door Bildts Aigene. Deze stichting stelt dat de vlag van de voormalig gemeente het Bildt na de herindeling "gemeenteloas" is geworden.

Voor de herindeling viel wel het besluit om het grondgebied van het Bildt voortaan als de streek het Bildt aan te duiden. De vlag zou daarvan het symbool kunnen worden.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 15 november 2019

Frederik Christoffel Wiesenhaan, die't gyn burgemeester fan 't Bildt worde

F.C. Wiesenhaan. (bron: Corrie de Boer-Sterk/Stichting Erfskip Terpdoarpen)

Fleden week hew ik ankondigd dat ik nou fertelle sou, wat de bep fan Minke Schaaf, de oudste dochter fan Tjeerd Schat, bedoelde doe't se fertelde dat 't d'r der allerhaislikst om weg gong. Maar jim motte nag even geduld hewwe, want ik mot ’t eerst nag hewwe over deuze Frederik Christoffel Wiesenhaan.

Ommers, begin augustus 1896 worde in de raadsfergadering ôfskaid nommen fan Edo Bergsma, die’t na ’n klaine fier jaar ôfraisde naar Enschede. Op 16 septimber ston in de Staatscourant dat F.C. Wiesenhaan, gemeentesiktaris in Ferwerderadeel, benoemd waar tot burgemeester fan de gemeente ’t Bildt.

En - dat is wel heel apart – op 7 oktober worde publiseerd dat ’t Koninklijk Besluit met de benoeming fan F.C. Wiesenhaan tot burgemeester fan ’t Bildt op die syn fersoek introkken worde en dat met ingang fan 10 oktober 1896 D. Hesselink, tot dan toe burgemeester fan Fînsterwolde, eerste burger fan ’t Bildt worde. Dat maakt fansels neskierig. Ok al worde hij gyn burgemeester dos wille wij graag wete, wie’t deuze F.C. Wiesenhaan waar en werom at hij fan syn benoeming ôfsâg.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 14 november 2019

Lisette Kuiken wint druk bezocht Bildts Songfestival

Lisette Kuiken

Afgelopen zaterdag werd de 34e editie van het Bildts Songfestival gehouden in MFC Ons Huis te St.-Annaparochie. In drie blokken streden 16 deelnemers voor de vier prijzen, het niveau lag dit jaar nog hoger dan voorgaande jaren. De winst was voor Lisette Kuiken.

Niet alleen de zang- en liedkeuze, maar zeker ook de kledingkeuze viel positief op. Presentatoren Pe Stienstra en Jan Bakker hielden leuke interviews met de kandidaten.

Aan de reactie van het publiek te zien waren er veel fans van de deelnemende artiesten, niet alleen uit St.-Annaparochie maar ook de omliggende dorpen waren goed vertegenwoordigd. De ruim 500 bezoekers werden getrakteerd op zeer gevarieerde optredens, van serieuze nummers tot feestelijke meezingers.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Drachten, 14 november 2019

Foto JIlmer POstma

Reuzenscherm Faber vestigt aandacht op opleiding

Hoe vestig je de aandacht op de opleiding podium- en evenemententechniek, zodat je bedrijf ook straks voldoende personeel heeft?

Koud kunstje voor Faber Audiovisuals uit Sint Annaparochie. Dat zette gisteren ‘gewoon’ een megascherm van 90 vierkante meter bij ROC Friese Poort in Drachten.

De truck stond werkeloos in Oostenrijk, omdat wintersportwedstrijden wegens gebrek aan sneeuw niet doorgingen. Faber en Friese Poort bieden de verkorte opleiding samen aan.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 13 november 2019

Eerste exemplaar De Klaine Prîns voor Erik van Muiswinkel

Erik van Muiswinkel (© Eigen foto)

Erik van Muiswinkel krijgt vrijdag 15 november het eerste exemplaar uitgereikt van de Bildtse versie van het kinderboek De Klaine Prîns. De cabaretier komt daarvoor naar Ons Huis in Sint Annaparochie.

De Kleine Prins is een van de meest vertaalde kinderboeken ter wereld. "In hoefeul talen dut al útgeven is, fâlt niet meer bij te houwen", zegt Jan de Groot van Bildts Aigena. Aan die lange rij vertalingen wordt nu dus ook een Bildtse versie aan toegevoegd, dankzij de samenwerking tussen Bildts Aigene en uitgeverij Louise uit Grou.

De presentatie van het boek is vrijdagmiddag om 16.00 uur in Ons Huis in Sint Annaparochie. Belangstellenden zijn welkom.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 12 november 2019

Domela 'weer' in Sint Annaparochie

Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919).

Het is 18 november 100 jaar geleden dat Ferdinand Domela Nieuwenhuis is overleden. Zondag 24 november gaan drie sprekers in de Van Harenskerk in Sint Annaparochie in op de persoon Domela Nieuwenhuis, en op de zogenoemde Bildtse kwestie.

Op 24 november 1889 werd een geruchtmakende vergadering belegd door de Afdeling Sint Annaparochie van de Ned. Bond voor Algemeen Kies- en Stemrecht met als spreker Ferdinand Domela Nieuwenhuis.

Omdat er onder de landarbeiders veel onrust was werden er veel mensen verwacht. Dat was de reden dat voor deze gelegenheid de Van Harenskerk door de kerkvoogdij van de Hervormde Gemeente ter beschikking was gesteld.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Noordbroek, 12 november 2019

Publiek geniet van orkesten tijdens HaFaBra-concert

Foto's: Albert Bergman en Rick Warmenhoven.

Fanfare Burdine Noord-Friesland (Sint Annaparochie en Vrouwenparochie) en Brassband Heman uit Zuidwolde (Gr.) waren zaterdagavond te gast op het HaFaBra-concert van Muziekvereniging Oosterbroek uit Zuidbroek. Ze traden allemaal op in mfc De Noordsuythoeve in Noordbroek. Het concert trok meer dan 100 muziekliefhebbers. De sporthal was voor deze gelegenheid omgebouwd tot sfeervolle concertzaal.

De orkesten namen het publiek mee in de variabele wereld van de blaasmuziek. Ladyspeaker Jannie Keesom vertelde op enthousiaste wijze over de verschillen tussen de orkesten en de verhaallijnen van de muziekstukken. De dirigenten Aline Werkman-Schipper (Heman) en Arend Gerds (Burdine en Oosterbroek) en hun orkesten vermaakten de bezoekers op zeer aangename wijze.

Bron: menterwolde.info

Sint Annaparochie, 11 november 2019

Foto: Ytzen Korf

Auto botst tegen lantaarnpaal in Sint Annaparochie

Maandagmiddag rond half vier is een automobilist met zijn auto in botsing gekomen met een lantaarnpaal.

Een ambulance kwam samen met de politie met spoed ter plaatse. Het ambulancepersoneel heeft de bestuurder gecontroleerd, maar het is onbekend of deze gewond is geraakt. Een berger heeft voor de afsleep van de auto gezord.

De toedracht van het ongeval is nog onbekend.

Bron: NoorderNieuws
link Lees het hele artikel >>

Menaam, 11 novimber 2019

Ys Andringa

Even Bildts haalde Ys Andringa foor 't foetlicht

Saterdeg waar de hele útsending fan Even Bildts op Radio Eenhoorn wijd an Ys Andringa. Ys Andringa (1907-1995), de winkelman fan de koöperasy in Sint-Anne, waar alom bekind. Hij waar soa'n begryp dat syn seun niet âns as Jan Ys noemd worde en 'n prot kines noemden syn frou Hillie meestal frou Ys. Ys Andringa ston fooral bekind om syn humor en syn mâlle infallen.

Fier gasten haalden hur herinnerings an Ys op. Timen Dykstra waar as jonge bij Ys de winkelknecht die't ok 't súttelen foor syn reken nom. Ys Andringa mocht ok graag teneelspeule. Fooral in 'n blijspel foelde hij 'm as 'n fis in 't water. Geertsy Wijmenga waar tegelyk met Ys lid fan de teneelferening in Sint-Anne. Hoite Spijkstra en Willem Hiemstra hadden baidegaar as kaatser en as bestuurslid met Ys te maken had.

Hier is de útsending nag 'n keer te belústeren:     

Bron: Radio Eenhoorn

Sint Jacobiparochie, 11 november 2019

Emanuel Lasker 2 remise tegen De Twee Kastelen 1 uit Buitenpost

Het tweede team van schaakclub Emanuel Laker speelde deze vrijdagavond thuis tegen het eerste team van schaakclub De Twee Kastelen uit Buitenpost.

Lasker heeft voor een kleine gemeenschap een erg sterke schaakclub: er speelt een achttal landelijk op hoog niveau, en in de Friese schaakbond doet het eerste viertal mee om het kampioenschap in de hoofdklasse.

Het tweede team van Lasker speelt (net als DTK 1) een niveau lager en is vaak een pels in de luis van DTK. De voorgaande vier wedstrijden tussen deze twee teams eindigden elk in een gelijkspel, en ook deze avond werd het 2-2.

Bron: Rtv NOF
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 10 november 2019

Bildts Songfestival: Lisette Kuiken kwam, zong en overwon

Lisette Kuiken bij de prijsuitreiking

Lisette Kuiken wint opnieuw de eerste prijs op het Bildts Songfestival. Zij vertolkte het nummer 'Glitter en Gold' van Rebecca Ferguson. De tweede prijs ging naar Wesley Wassenaar met 'Ik kan het niet alleen'van De Dijk. Als derde kwam Gjalt Visser uit de bus. Hij zong 'Creep' van Radiohead. De publieksprijs ging tenslotte naar de dames van Potentieel Geheel met 'Potentie', Stefan en Sean Ft. Bramkrikke.

De winnares is inmiddels al jaren een vaste waarde op het Bildts Songfestival. Lees maar mee: 2018 tweede, 2017 eerste, 2016 tweede, 2014 derde en in 2013 won ze ook al de eerste prijs.

Volgend jaar wordt de vijfendertigste editie van het Bildts Songfestival georaganiseerd. Door de organisatie is aangekondigd dat dat een bijzondere aflevering zal worden.

Bron: bildtssongfestival.nl

Westhoek, 9 november 2019

Alles over plan getijdenkunstwerk Westhoek

Niet iedereen was bij de info-avond van Sense of Place op 30 oktober j.l. Voor wie niet geweest maar wel benieuwd is, heeft Streekbelang Oost- en Westhoek het gepresenteerde plan op een rij gezet.

Dit project maakt deel uit van een serie projecten in gang gezet door Sense of Place. Sense of Place maakt met culturele landschapsprojecten de unieke waarden van natuur, landschap en cultuurhistorie van het bijzondere UNESCO werelderfgoed Waddengebied zichtbaar voor een breder publiek. De regio krijgt hiermee tegelijk een economische en sociaal-maatschappelijke impuls.

Sense of Place initieert zelf projecten, maar ondersteunt ook vaak de initiatieven van lokale gemeenschappen en helpt deze te realiseren. De projecten hebben respect voor de cultuur en natuur van het gebied en vertellen het verhaal van de locatie en het landschap. Ze geven de plek daarmee extra aantrekkingskracht en betekenis: a Sense of Place.

Bron: streekbelangoost-enwesthoek.nl
link Lees het hele artikel >>

Ferwert, 9 november 2019

Parijs was nog sneller bereikbaar dan Ameland

Passagiers stappen aan boord van de Willy vanaf de dijk bij Zwarte Haan voor een tocht naar Ameland: Foto: Bildts Dokumintasysintrum / FD

Verplaatsing van de veerdam van Holwerd naar Ferwert is een van de mogelijke oplossingen voor de problemen met de vaargeul naar Ameland. Eeuwen geleden was er ook al een verbinding met Ferwert, naast vele andere plaatsen.

Na de inpoldering van het Bildt rond 1500 is er nog een verbinding vanuit Oudebildtzijl geweest, die na nieuwe inpolderingen omstreeks 1600 werd verplaatst naar Nieuwebildtzijl. Die dienst verviel na de inpoldering van de Bildtpollen in 1715. Daarna werd nog tot het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw vanuit Zwarte Haan naar buurtschap Ballumerbocht op Ameland gevaren. Na de afsluiting van de Zuiderzee met de Afsluitdijk veranderden de stromingen waardoor de vaargeul naar Ameland moeilijker te bevaren werd.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 9 november 2019

Rein Hagenaars neemt afscheid van woningcorporatie Wonen Noordwest Friesland

Rein Hagenaars nam na zestien jaar afscheid als bestuurder van Wonen Noordwest Fruiesland FOTO: HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

Na zestien jaar neemt Rein Hagenaars afscheid als bestuurder van woningcorporatie Wonen Noordwest Friesland. Rein Hagenaars (67) is inmiddels een week met pensioen, maar voor een gesprek over het corporatiewerk maakt hij nog graag een uurtje vrij. Het onderwerp gaat hem aan het hart. "Dat zal ook nog wel even zo blijven. Ik ben en blijf betrokken bij de volkshuisvesting.”

Hagenaars solliciteerde in 2003 op de vacature van bestuurder bij Wonen Noordwest Friesland. Hij wilde nog eens iets anders, na zijn jaren bij corporaties in Rotterdam en Hillegom. Hij kreeg de baan en kwam terecht in een andere wereld. "Ik ging van de stad naar het platteland. Dat was een groot verschil. In Rotterdam en Hillegom had ik te maken met stadsvernieuwingsproblematiek en een overspannen woningmarkt. In Friesland was de markt rustiger, maar stond de leefbaarheid in de dorpen wel onder druk. Die leefbaarheid hebben we bij Wonen Noordwest echt op de agenda gezet.”

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 9 november 2019

Ook in Sint Anne en Oudebildtzijl Verhalenavond

Verhalenavond in de Aerden Plaats. FOTO KIRSTEN ZWIJNENBURG

De Verhalenavond bij de start van Culturele Hoofdstad 2018 trok veel bezoekers en gaat daarom vrijdag 15 november op herhaling. Die avond worden op 150 locaties in Friesland, onder meer in St. Anne, Oudebildtzijl, Franeker, Harlingen, Wjelsryp en Skingen tussen 19.00 en 22.00 verhalen verteld.

Dietske Bouma vertelt in de Aerden Plaats in het Fries "Brek troch die muorre hinne, stien foar stien foar stien..” Daarna brengt Klaske Miedema haar interpretatie van een autobiografisch verhaal van Martine Bijl ten gehore, in het Bildts. Om 20.30 speelt Hein Jaap Hilarides boogiewoogie op piano en vertelt verhalen als ode aan de grote boogiewoogie-pianisten: Rob Hoeke, Meade Lux Lewis, Pia Beck en Dr John. Aansluitend zijn Klaske en Dietske nog een keer te beluisteren.

De rijke geschiedenis van Smeding Groenten en Fruit begint in 1934 in Wommels. De producten werden via de veiling ingekocht en door Rients Smeding met paard en wagen langs de deuren verkocht. In 2019 bestaat het familiebedrijf 85 jaar en is Smeding de grootste leverancier van AGF aan de foodservice in Nederland. Algemeen directeur Sjaak Smeding neemt zijn publiek mee in de historie van Smeding en de vele ontwikkelingen die het bedrijf heeft doorgemaakt. Hij vertelt het verhaal viermaal in het bedrijf aan d Opfaart 1 in Sint Annaparochie.

Bron: Franeker Courant

Sint Jacobiparochie, 9 november 2019

Basisschool De Twiner krijgt weer voldoende

Op basisskoal De Twiner in St.-Jabik het Sytse Buwalda frijdeg syn nije Bildtse kynderboeky ‘Bruno en Svenson’ presinteerd. (BP)

Basisschool De Twiner in Sint Jacobiparochie heeft van de Onderwijsinspectie de beoordeling 'voldoende' gekregen.

Bij een eerdere controle oordeelde de inspectie nog negatief over de school en kreeg die het stempel ‘onvoldoende’.

In de jaarstukken van scholenkoepel Elan over 2018 stond de school nog in de categorie ‘onvoldoende’.

In een nieuwsbericht over Elan, vorige week in deze krant, stond op grond daarvan dat De Twiner wat de inspectie betreft in de gevarenzone zat. Dat is nu niet meer zo.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 8 november 2019

Stikstofvrij

Op Campus Middelsee in Sint Annaparochie wordt niet alleen in teams gewerkt voor de Lego League, maar hebben leerlingen zich ook gebogen over oplossingen voor het stikstofprobleem.

Leerling Mats van klas 3 denkt dat de meeste mensen in de toekomst geen auto meer zullen hebben. Iedereen maakt gebruik van zelfrijdende voertuigen die hun eigen energie opwekken.

Via een app kun je vervoer regelen. De parkeerplaatsen die vrijkomen, kunnen verruild worden voor meer groen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 6 november 2019

Ys Andringa op Lammetsymet

Even Bildts haalt Ys Andringa foor 't foetlicht

Ys Andringa (1907-1995), de winkelman fan de koöperasy in St.-Anne, waar alom bekind. Hij waar soa’n begryp dat syn seun niet âns as Jan Ys noemd worde en ’n prot kines noemden syn frou Hilly meestal frou Ys. Ys Andringa ston fooral bekind om syn humor en syn mâle infâlen.

Wij hewwe fier gasten froegen om hur herinnerings an Ys met ôns te delen. Timen Dykstra waar as jonge bij Ys de winkelknecht die’t ok ’t súttelen foor syn reken nam. Hij kin heel wat over de femily Andringa fertelle. Ys Andringa mocht ok graag teneelspeule. Fooral in ’n blijspul foelde hij him as ’n fis in ’t water. Geertsy Wijmenga waar toegelyk met Ys lid fan de teneelferening in St.-Anne.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 6 november 2019

Leerlingen Slotschool sluiten Wetenschap en Technieklessen af met een certificaat

De leerlingen van de Slotschool in Sint Annaparochie tonen trots hun certificaat dat ze na afloop van de Wetenschap & Technieklessen ontvingen. FOTO CAMPUS MIDDELSEE

Leerlingen van CBS de Slotschool in Sint Annaparochie volgden lessen Wetenschap en Techniek op Campus Middelsee. Na afloop kregen ze een certificaat.

Het werd nog een spannende middag, want tijdens de laatste lessen waren ook de ouders en eventueel grootouders aanwezig bij de lessen. Ze moesten goed opletten om de leerstof te volgen die de leerlingen hen aanboden. Want alleen toekijken was niet aan de orde, ze gingen ook zelf aan de slag met de robots. En dat ging niet altijd even soepel, tot groot vermaak van de leerlingen.

Na een korte toespraak door directeur Eelco Bruinsma werden de certificaten uitgereikt door de docenten Hoefakker en Lejeune.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 6 november 2019

Edo Bergsma snoert Tjeerd Schat de mônd

De plaats in 't Bosch in 1952 (Bron: Bildts Aigene/Jelke de Jager)

In 't ferhaal over 'Domela op 't Bildt' speult Tjeerd Pieters Schat 'n groate rôl. Hij waar eand achttynde, begin negentynde eeuw ’n belangryk figuur in St.- Anne en feer derbútten. Tjeerd Schat en burgemeester Edo Bergsma (1892-1896) kwammen nander geregeld teugen.

Tjeerd Pieters Schat (1859-1939) had ’n stik of wat hôven en ‘n tún in ‘t Bosch en weunde met syn húshouwing op ’n plaats krekt over de Boschbrűg na links. Hij waar troud met Akke Wassenaar, die’t al ’n jaar na hur trouwen sturf. Syn tweede frou waar Aafke Hoitsma en se kregen drie kines: Akke, Giltje (worde maar ’n half jaar) en Frits.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 6 november 2019

Looft den Heer Ouwe-Syl viert ivoren jubileum met concert

Christelijk koor Looft den Heer

In het dorp waar 100 jaar geleden het Christelijk koor Looft den Heer voor het eerst van zich liet horen, werd dit heugelijke feit zondag 27 oktober met memorabel jubileumconcert op Ouwe-Syl opgesierd. In de Vrije Evangelische Kerk namen meer dan 75 geďnteresseerden de moeite om het jubilerende zangkoor te zien en vooral te horen.

Onder leiding van dirigent Durk de Vries en met ondersteuning van marimba (Hendrie Westra) en kerkorgel (Sieger Polstra) krijgen de aanwezigen een gevarieerd optreden gepresenteerd. Het jubileumconcert dat ‘Lof en Dank’ als thema heeft meegekregen. Lof is er voor de manier waarop Looft den Heer zich na 100 jaar nog steeds weet te presenteren. Keurig eenstemmig in zwarte outfit, waarbij de met muzieknoten overgoten sjaaltjes de brede muzikaliteit fraai in beeld brengt. Dank is er na afloop, alles is goed verlopen en het publiek heeft - net als de koorleden - kunnen genieten.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 6 november 2019

Boterhoek St.-Anna stopt ermee

Het beeldbepalende pand van Sietske en Gerard Boterhoek

Boterhoek, al zestig jaar een begrip in St.-Annaparochie, houdt binnenkort op te bestaan. Per 1 januari sluit de zaak van Sietske en Gerard Boterhoek.

Eerst op de Warmoesstraat met vooral antiek, destijds door Gerard overgenomen van zijn vader, later met Sietske uitgebreid tot cadeauwinkel en aan de Van Harenstraat met name bekend als bloemenzaak: het echtpaar heeft al die jaren met veel liefde de zaak gerund. Nu, na een paar jaar geleidelijk afbouwen, is het moment gekomen om met de winkel te stoppen.

Op 1 januari 2020 sluit de deur van het karakteristieke pand tegenover de Van Harenskerk definitief. Tot die tijd wordt het ruime assortiment met korting te koop aangeboden.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 5 november 2019

(© Pixabay)

Repaircafé in bibliotheek

In de bibliotheek in St. Annaparochie wordt de komende weken een Repaircafé gehouden.

Wie thuis met kapotte apparaten zit, kan op de donderdagen 7, 14, 21 en 28 november terecht in de bibliotheek. Samen met vrijwilligers kan dan een poging worden gedaan om een haperende föhn, een knipperende lamp, of een jas met een gat te repareren. Dit onder het motto: weggooien kan, maar repareren is goedkoper en duurzamer.

Het Repaircafé in de bibliotheek is geopend van 13.30 tot 16.00 uur. Bezoekers kunnen daar gratis, met behulp van kundige vrijwilligers kapotte spullen repareren.

Bron: Franeker Courant

Akkrum, 4 november 2019

'Twa rotgoaltsjes tsjin'

Akkrum-doelman Michel Geertsma maakt een aanval van Sint Annaparochie onschadelijk. Foto Henk Jan Dijks

Koploper Sint Annaparochie scoorde tot gisteren bijna zeven keer per wedstrijd. Dat lukte tegen Akkrum niet. Gewonnen werd er wel.

Michel Geertsma wist wat hij gistermiddag kon verwachten. De Akkrum-doelman hoefde geen blik op ranglijst te werpen om te beseffen tegen wie hij en zijn teamgenoten het op moesten nemen. Tegenstander Sint Annaparochie verspeelde nog geen punten, scoorde gemiddeld bijna zeven goals per wedstrijd en aanvaller Marc Bakker produceerde dit seizoen alleen al meer treffers dan het hele elftal van Akkrum samen.

"Ik wist dat it drok soe wurde”, bekende Geertsma. "Mar we wisten ek dat der kânsen leinen. Sy hienen de nul noch net hâlden en der gokten we in bytsje op.” De verwachtingen van Geertsma kwamen uit, want Akkrum kreeg kansen. De beste was in de tweede helft voor verdediger Ysbrand Dijkstra, wiens inzet vanaf 3 meter door Sint Anna-doelman Mark Toering werd gekeerd.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 4 november 2019

Politie zoekt getuigen in verband met woninginbraken St.-Annaparochie

Tussen donderdag 31 oktober 2019 omstreeks 12:00 uur en donderdag 31 oktober 2019 omstreeks 16:00 uur is er ingebroken in een woning aan de Netarisappel te St.-Annaparochie. Zaaknummer 2019292047 AF.

Tevens is er ingebroken in de Johs. Kuikenstraat te St.-Annaparochie. Dit is gebeurt tussen donderdag 31 oktober 2019 omstreeks 12:00 uur en vrijdag 1 november 2019 omstreeks 08:45 uur. Zaaknummer 2019290499 AF.

Bron: Politie Noordwest Fryslan

Westhoek, 3 november 2019

Foto: Trekkerfotografie.nl

Loonbedrijf AG de Vries aan het wortels rooien

Eerder deze week namen wij een kijkje bij loonbedrijf AG de Vries tijdens het wortels rooien bij akkerbouwbedrijf Jensma Agro.

Het rooien werd gedaan met de Valtra N142 met Asa Lift rooier van de Vries. De afvoer van de wortels werd gedaan met een Valmet 8100 met kistenwagen.

Daarnaast reden ook de John Deere’s 6820 en 6800 met achter beide een gestuurde Keulmac kistenwagens mee.

Bron: trekkerfotografie.nl
link Bekijk alle foto's >>

Sint Annaparochie, 2 november 2019

Luis en virus bedreigen oogst van pootaardappel

Zelden zijn er zoveel pootaardappelen in klasse verlaagd als dit jaar. FOTO NIELS WESTRA

Veel neerslag en vorst in de vroege ochtenduren. De Friese akkerbouw kent een spannende oogstperiode. De grootste zorg van de meeste boeren is echter het enorme percentage pootgoed dat tot nu toe in klasse is verlaagd.

Wanneer wordt een pootaardappel in klasse verlaagd en wat is de oorzaak van de enorme stijging? Om met het eerste te beginnen. Een declassering volgt als de NAK in haar laboratoria een te hoog viruspercentage vaststelt in partijen pootaardappelen. Hoe hoger dit percentage, des te zwakker de poter. Daar wordt streng op gecontroleerd. ,,En dat moet ook”, verklaart akkerbouw Teun de Jong uit Sint Annaparochie, tevens voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). "Aan een gezonde, sterke poter ontlenen we ons bestaansrecht."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 2 november 2019

Oudebildtzijl kan los met nieuwe sportaccommodatie

Sportterreinen Oudebildtzijl

Door versobering van de plannen kan Oudebildtzijl toch starten met de vernieuwing van het sportcomplex waar gekaatst, geschaatst, gevoetbald en getennist wordt.

Oudebildtzijl kan beginnen met het plan voor vernieuwing van de sportaccommodatie dat in 2017 gemaakt werd. Wel is het plan aangepast omdat de oorspronkelijke kosten van 1.050.000 euro op dit moment niet haalbaar zijn.

Er komt 350.000 euro beschikbaar van de gemeente Waadhoeke. Het dorp brengt eenzelfde bedrag in. Zij haalden in 2017 350.000 euro op met de verloting van een huis door voetbalclub vv Ouwesyl.

Voor het geld wordt de oefenhoek omgevormd tot pupillenkunstgrasveld, komt er een wandel- en hardlooppad om het sportpark, een nieuwe parkeergelegenheid, veldverlichting bij het wedstrijdveld en een nieuw clubgebouw dat verouderde gebouwen vervangt. De gemeente is terughoudend met kunstgrasvelden en laat aanleg, onderhoud en renovatie over aan de voetbalclub.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Stiens, 2 november 2019

Onderzoek naar schoolkoepel Elan

Sws De Fierljepper

De Onderwijsinspectie maakt zich zorgen over de gang van zaken bij Onderwijsgroep Elan. De inspectie ziet 'mogelijke risico's bij bestuur en scholen'. Vanwege deze zorgen heeft de inspectie besloten een uitgebreid regulier onderzoek naar het reilen en zeilen van Elan met een jaar te vervroegen. De komende weken melden inspecteurs zich op het stafbureau van de scholenkoepel in Stiens.

Elan telt 21 basisscholen in de gemeenten Waadhoeke, Leeuwarden en Noardeast-Fryslân. De onderwijsgroep is per 1 augustus 2018 na veel juridisch geharrewar ontstaan door de fusie van Onderwijsgroep Fier en Stichting Radius. De scholen staan in een gebied dat te maken heeft met flinke bevolkingskrimp. Die heeft de afgelopen jaren al geleid tot een stevige afname van het aantal leerlingen.

Vier van de 21 scholen zitten in de gevarenzone voor wat betreft de kwaliteit van het onderwijs, één van de aspecten waarnaar de inspectie kijkt. Twee scholen zijn aangemerkt als ‘zeer zwak’: De Opslach in Franeker en De Pôlle in Marsum. Daarnaast scoren De Twiner in Sint Jacobiparochie en De Fierljepper in Vrouwenparochie ‘onvoldoende’.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 1 november 2019

Edo Bergsma: de flam in de pan op 't Bildt

De Smalle Kant in ’t begin fan de forige eeuw. (bron: Bildts Aigene)

Wij sloaten fleden week ôf met de rechtssaak teugen Jippe van der Ploeg út St.-Anne, die't op 'n 'meeting' in Stiens skotten lost had. Die rechtssaak op 24 july 1893 trok landelik de andacht.

Dieselde seumer waar d’r twee keer brând weest op ’t Bildt. In de Luwter Krant fan 27 juny 1893 ston ’n klain berichy:
'Door eene onbekende oorzaak is in den afgeloopen nacht te St. Anna-Parochie eene hoeveelheid van 30,000 kilo heede (ruwe vlasvezel) in brand geraakt en geheel verteerd. Ondanks de hevige hitte bleef de schuur van den eigenaar J. Schat, die in de onmiddellijke nabijheid stond, door een gepast en krachtig optreden der brandweer gespaard. Binnen korten tijd is het hier de tweede brand van dien aard, telkens op Zondag avond. De heede was te Hallum verzekerd.’ Gyn wonder dat an brandstichting docht worde.

Bron: De Bildtse Post
link Lees 't hele artikel >>

Stiens, 1 november 2019

Man uit Sint Annaparochie vast voor diefstal in Stiens

Foto: Pixabay

Een man uit Sint Annaparochie is donderdag betrapt op diefstal van goederen. Hij is ingesloten voor dat feit, daarnaast loopt er een andere verdenking tegen hem.

De 26-jarige dief werd donderdag op heterdaad betrapt tijdens de diefstal van goederen ter waarde van bijna 65 euro. Hij had de spullen meegenomen uit een winkel aan de Buterhoek in Stiens. De man zette het daarna op een rennen maar kon worden achterhaald.

Na zijn aanhouding bleek de man ook in verband te kunnen worden gebracht met een eerdere diefstal ter waarde van 199,99 euro. Hij zit voorlopig vast voor verder onderzoek.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 1 november 2019

Bevlogen corporatieman neemt afscheid

Na zestien jaar directeurschap van Wonen Noordwest Friesland gaat Rein Hagenaars met pensioen. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

Leefbaarheid kreeg voor Rein Hagenaars een gezicht toen hij als directeur bij woningcorporatie Wonen Noordwest Friesland aan de slag ging. Na zestien jaar zit het erop.

Met drie achten en een 8,2 neemt Rein Hagenaars (67) vandaag afscheid als directeur van woningcorporatie Wonen Noordwest Friesland. De cijfers van de vierjaarlijkse visitatie kon hij nog net bekendmaken tijdens zijn afscheidsbijeenkomst deze week. ,,Met trots, hoewel het niet mijn verdienste is, maar die van het hele bedrijf.’’

Dat bedrijf bestond uit een woningvoorraad van 4200 huurhuizen toen Hagenaars er zestien jaar geleden aantrad en telt er nu 4000 als gevolg van de krimp. Het personeelsbestand bleef stabiel rond de 55 werknemers. Het personeelsverloop op het kantoor in Sint Annaparochie is laag. Uit de jaarlijkse toetsing van Aedes, de branchevereniging van alle woningcorporaties, blijkt dat er efficiënt gewerkt wordt. De corporatie in Noordwest-Friesland staat aan de top als het gaat om de laagste bedrijfskosten per woning.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 31 oktober 2019

Gevelfonds om de winkels in Sint Annaparochie een aantrekkelijker uitstraling te geven

De Van Harenstraat in Sint annaparochie vroeger

Een gevelfonds om de winkels in Sint Annaparochie een aantrekkelijker uitstraling te geven, ondernemers in kleine dorpen die zich presenteren op een gezamenlijke website en een vastgoedfonds om bedrijven te bewegen naar het centrum van Franeker te verhuizen. Het zijn enkele adviezen uit een analyse van winkelgebieden.

Sint Anne heeft van oudsher een sterke regiofunctie. Zeker voor de dagelijkse boodschappen, waarvoor het aanbod nog altijd als heel sterk wordt beschreven. In mindere mate geldt dat ook voor het ‘shoppen’. Bereikbaarheid, parkeren en inrichting van de openbare ruimte zijn prima op orde, de winkels zijn in een compact gebied te vinden. De presentatie en profilering van de winkels en de dag-horeca is volgens de onderzoekers echter ‘matig’ en verdient een kwalitatieve verbetering. Een ‘gevelfonds’ wordt als tip gegeven.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 31 oktober 2019

Radioprogramma 'Even Bildts' wint Bildtse Kultuurpriis 2019

(© Pixabay)

De Bildtse-Kultuurpriis 2019 is toekind an 't radioprogramma 'Even Bildts' dat elke saterdegoverdâg te belústeren is op Radio Eenhoorn.

Ok al ’n heel hut, want ankem jaar bestaat dut programma dartig jaar. ‘Even Bildts’ gaat altyd foor ’n heel groat part over de taal en kultuur op ’t Bildt. Dus deur Bilkerts, met Bilkerts en foor Bilkerts. Alles wat Bildts en kultuur is, komt an ’e order. Dut programma levert neffens de sjury ’n hele groate bijdrage an ’t in stând houwen fan ’t Bildts aigene.

Sont 1986 wort de Bildtse-kultuurpriis útraikt en deuze priis is in al die jaren útgroeid ant ’n belangrike priis op ’t Bildt.

De Bildtse-Kultuurpriis is bestimd foor die persoan of die groep die’t ’n besondere bijdrage levert an de kultuur in ’e streek ’t Bildt. De priis sil an ’t eand fan ’t jaar útraikt worre en de hoogte fan de priis is € 500.

Bron: Franeker Courant

Sint Jacobiparochie, 31 oktober 2019

Versterkt getijdenkunstwerk waddenbeleving bij Westhoek?

Het bouwwerk De Streken ligt gevoelig in de streek, merkte kunstenaar Marc van Vliet. 'Maar je kunt vergeten dat hier consensus wordt gevonden in Westhoek', zei een bezoeker van de avond tegen hem. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

Zorgt het kunstwerk De Streken voor een rijkere beleving van het wad bij Westhoek? Dat was de vraag waarover gisteravond het meest geredetwist werd in buurthuis de Spitsroeden.

Initiator van Sense of Place Joop Mulder en kunstenaar Marc van Vliet waren daar om hun verhaal te vertellen over het markante getijdenkunstwerk. Zij hebben het oog laten vallen op het wad bij Westhoek, waar het in zee aan het einde van een oude strekdam ingepast zou kunnen worden. De twee wilden van de streekbewoners weten wat die ervan vinden als het werk daar komt.

Voor het ontwerp – begin oktober door het publiek tot winnaar uitgeroepen van de Vredeman de Vries LC-publieksprijs 2019 – en de technische uitdagingen die de kunstenaar in het project tartte, was grote bewondering. Bij eb wordt de blik naar buiten gericht, bij vloed naar het water binnenin en bij springtij komt het water tot aan de hoogte van de loopbrug.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>      link Lees ook het artikel in de Franeker Courant >>

Sint-Anne, 30 oktober 2019

Even Bildts krijt Bildtse-Kultuurpriis

Even Bildts op lokasy bij Gaya Indonesia, 2018. (foto: Jan Bonefaas)

De Bildtse-Kultuurpriis 2019 is toekind an Even Bildts fan Radio Eenhoorn. ’t Radioprogramma is al hest dartig jaar ’t enige Bildtse geluud in de ether, en gaat altyd over de Bildtse taal en kultuur.

“Even Bildts is deur Bilkerts, met Bilkerts en foor Bilkerts,” soa laat de sjury fan de Bildtse-Kultuurpriis wete. “Alles wat Bildts en kultuur is, spat út de haarfatten fan dut programma, as ’t ware. Elke week weer ’n nije útsinding met nije onderwerpen die’t weer heel ferskillend binne. ’t Programma levert ’n och soa’n nuttige bijdrage an ’t in stand houwen fan ’t Bildts aigene.”

Even Bildts is in 1990 begonnen bij Radio Eenhoorn. ’n Weekliks radioprogramma in ’t Bildts en over ’t Bildt(s). De eerste presintatoren waren Dirk Reitsma en Dirk Leeuwen. Later kwammen Sonny de Haan en Griet Steensma d’r bij, nag weer later Bouky van der Meer, en nou Pé Stienstra en oud-burgemeester Klaas Dankert. Ageeth Verhagen, Roelof van der Veen, Jan Kerkstra, Ronald Witteveen: allegaar presinteerden se bij ’t programma. Dernaast sat d’r ’n heel nussy mînsen achter de knoppen: Bert Harmens, Piet Dijkstra, Tine van der Feen, Piet Cuperus, Wietse Betlehem, Geert Rienks en Johannes Bleeker.

Bron: De Bildtse Post
link Lees 't hele artikel >>

Drachten, 30 oktober 2019

Krimp wordt kramp

Pier bij Holwerd

Alleen de titel van het opiniestuk op 26 oktober in de krant: 'Dark Sky-toerisme: kans tegen krimp'. En dat bedacht door twee Friezen. Heren, een kort antwoord van mij. Krimp wordt kramp en Noord-Friesland is nu al bijzonder aantrekkelijk. Dat beleving van de natuur wordt gestimuleerd, daar ben ik groot voorstander van, maar niet ten koste van. Och, zadel de mensen aan de Bildtdiken en dan speciaal Zwarte Haan, niet op met zulke plannen.

De pier van Holwerd ligt er uitnodigend bij en je staat nota bene midden in de Waddenzee. Als daar van 23 uur tot 05 uur de lichten gedoofd worden, op een sectorlicht voor de scheepvaart na, is dit de ideale plek. Neare nacht. Holwerd aan Zee zal het toejuichen. Nu al ondervinden de kustdorpen drukte van het toerisme en hoeft het voor hen niet gepromoot te worden. Dus aantrekkelijk genoeg.

Willem Wilstra. Drachten

Bron: Leeuwarder Courant / Ingezonden

Sint Annaparochie, 28 oktober 2019

Bij Sint Annaparochie kijkt niemand nog op van een 7-2

De verdediging van Surhuisterveen had grote moeite spits Marc Bakker van Sint Annaparochie. FOTO: JAN SPOELSTRA

Fans van goals komen dit seizoen flink aan hun trekken bij Sint Annaparochie. Het scoort gemiddeld bijna zeven keer per duel, maar incasseert er ook altijd wel één of twee. Tegen Surhuisterveen stond er na 90 minuten een ‘logische’ 7-2 op het bord.

De cijfers liegen er na vijf duels niet om voor de koploper van de derde klasse A, die nog geen enkel punt verspeelde in dit seizoen. Al 34 keer konden de armen de lucht ingestoken worden na een doelpunt, acht keer werd er gemopperd om een tegengoal. Want de nul houden, dat is Sint Annaparochie nog niet gelukt. Al is dat, gelet op de speelwijze van de ploeg van Duco Mulder, ook niet zo gek. De aandacht van zijn ploeg ligt na de degradatie uit de tweede klasse vorig seizoen vooral bij het aanvallende aspect.

En waarom zouden ze dat ook niet doen met een voorhoede die overloopt van kwaliteit. De concurrentie is er zo moordend, dat een vertrouwde naam als Harmen Visser gewoon genoegen moet nemen met een plek op de bank. Daar veranderden zijn zes goals in de eerste vier duels niets aan.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >> <

Dokkum, 28 oktober 2019

De geluidswagen van Radio Faber (B-24347) uit Sint Annaparochie op de strandweg bij Nes (Ameland) tijdens een bevrijdingsoptocht. Het is een Citro:en Traction Avant 15.

Pake syn wein

Tussen 1906 en 1950 reden er in Friesland 41217 gemotoriseerde voertuigen rond. Tresoar probeert sinds 2006 in beeld te brengen van wie de voertuigen waren. De oogst tot nog toe: 3800 foto’s en 2698 verhaaltjes. Een deel daarvan is gebundeld in het zaterdag gepresenteerde boekje Pake syn wein.

Trots kijken de mensen die bij hun voertuigen poseren de camera in. Het is bijna niet meer voor te stellen, maar aan het begin van de vorige eeuw was de auto nog een luxe bezit. De eigenaren waren er zuinig op en dat mocht gezien worden.

Pake syn wein is niet alleen een boek met nostalgische plaatjes. "Het is ook een stukje micro-geschiedenis, die in de verhaaltjes voorbijkomt. Auto’s en motoren gaven blijkbaar een enorm gevoel van vrijheid, ze vormden de brug naar de wijde wereld, en die sensatie is in veel verhalen te proeven", zegt uitgever Louw Dijkstra.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 28 oktober 2019

Talea Jansma van start met Kûnstútlien aTALjEA

Talea Jansma bij de Mooie Paal aan de Hemmemaweg (© Eigen foto)

Kunstenares Talea Jansma stopt voorgoed met haar project Kunst op vakantie, maar begint met een Kunstuitleen.

Sinds 2010 gaat Jansma met haar caravan vol kleine schilderijtjes op vakantie. In het begin stond zij op Bildtse campings, later in alle 40 dorpen en stad in Waadhoeke.

In 2019 stond zij bij alle 11 Mooie Palen op de grens van het voormalige Bildt. De eerste stopplaats in 2011 was Zwarte Haan en in september 2019 was hier het laatste expositieplek. Jansma: "Veel bezoekers kwamen positief uit de caravan. Ook kinderen kwamen langs, zij hebben veel plezier aan kunst."

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Utrecht, 26 oktober 2019

Piet Visser, dirigent

Tweede plaats voor Blaast de Bazuin op NK

Drie Friese brassbands behaalden vrijdagavond een top drie-notering in hun divisie tijdens de Nederlandse Brassband Kampioenschappen in Tivoli Vredenburg in Utrecht.

In de derde divisie was de derde plaats voor de Christelijke Brassband Greidebrass. De band komt uit Spannum en staat onder leiding van dirigent Marco Middelberg. De winst ging naar Immanuel uit Uithuizermeeden, voor brassband Backum Brass uit Castricum.

In de vierde divisie ging de tweede plek naar Blaast de Bazuin onder leiding van Piet Visser. Deze band heeft als vestigingsplaats Nij Altoenae, maar staat beter bekend als verzameling muzikanten van de Oude en Nieuwe Bildtdijk. Dirigent Paulus de Jong eiste de derde plek op met Christelijke Brassband Euphonia uit Ternaard. De eerste plaats was voor Brassband Heman uit Zuidwolde.

Bron: Leeuwarder Courant

Zwarte Haan, 26 oktober 2019

Hemelhelderheid in nacht met bewolking (Bron: Atlas Leefomgeving)

Dark Sky-toerisme: kans tegen krimp

Een duistere nacht waarin sterren flonkeren, dat kan een toeristisch pluspunt zijn voor het Noorden. Dat toerisme moet wel passen bij aard en schaal van het gebied.

Bewoners van Zwarte Haan aan de waddenzeedijk tekenden onlangs bezwaar aan tegen vergunningverlening door de gemeente Waadhoeke voor de bouw van een 'sterrenobservatiehut' (). Ze wonen er vanwege stilte en rust en vrezen overlast van auto's en recreanten in het holst van de nacht.

Is Dark Sky-recreatie een kans tegen krimp? Of een terecht angstvisioen van bewoners? De discussie op Zwarte Haan raakt het hele waddengebied. De balans tussen wensen van bewoners en bezoekers vraagt om passende maatregelen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele opiniestuk >>

Zwarte Haan, 26 oktober 2019

Zwarte Haan in het geweer tegen opdrijven nachttoerisme

De dijk bij Zwarte Haan bij de ondertekening van de intentieverklaring om van Waddenzee Darksky Park te maken. FOTO LC

Bewoners van het eind van de Nieuwebildtdijk vrezen dat het er met rust en duisternis gedaan is als nachttoerisme er een speciaal onthaal krijgt.

Tien van de elf huishoudens op Zwarte Haan moeten niks weten van een gepland sterrenkijkschuurtje met 17 parkeerplaatsen en vijf trekkershutten in het bosje dat vroeger een zanddepot afschermde. Ze noemen het plan ,,absurd’’ en ,,van de realiteit losgezongen’’. De beoogde nachtrecreatie zou vlak achter hun huizen komen.

Er is sinds vorig jaar al een plek voor twintig campers ingericht, die op hoogtijdagen tjokvol staat. Deze bezoekers hebben de stilte op Zwarte Haan al aardig bedorven, vinden ze op het streekje, maar ze gaan tenminste nog met de kippen op stok. Duisternisrecreanten komen af op nachtvlinders en sterren. Ze zullen tussen 11 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends actief zijn.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 25 oktober 2019

Duurzame Huizen Route ook op het Bildt

Nul-op-de-meter woning

Op het Bildt is op 2 en 9 november ook een duurzame woning te bezichtigen. Dit in het kader van de Nationale Duurzame Huizen Route.

De route maakt het mogelijk om een kijkje te nemen bij mensen die hun woning duurzaam hebben gemaakt, en om op die manier informatie in te winnen. De woningeigenaren vertellen wat zij aan hun woning hebben gedaan en helpen geďnteresseerden op weg met hun ervaring.

In Oudebildtzijl doen de bewoners van een twee-onder-een-kap uit 1963 mee. Door goede isolatie en gebuik van zonnecollectoren en -panelen is een nul-op-de-meter-woning gerealiseerd.

Geďnteresseerden die deze duurzame woning willen bezoeken, kunnen kijken op duurzamehuizenroute. Inschrijven voor een bezoek is een vereiste.

Bron: Franeker Courant

Nij Altoenae, 23 oktober 2019

Noordster vindt weg naar boven

Afsluiting kinderboekenweek op cbs De Noordster

Donderdag 17 oktober sloot cbs de Noordster de Kinderboekenweek feestelijk af met de kinderen en hun ouders. Voor de gelegenheid waren er lekkere hapjes en leuke dingen georganiseerd.

Directeur Mindert Wouda deelde de ouders bovendien mee dat de school met succes werkt om de onderwijskwaliteit van de school in Nije Altoenae weer naar een voldoende niveau te brengen.

Oordeelde de onderwijsinspectie in november 2018 dat de Noordster 'zeer zwak' was, dit jaar is het oordeel naar boven bijgesteld en scoort de school nu 'onvoldoende'. Wouda is er van overtuigd dat de weg naar boven is ingeslagen en dat met de inzet van het hele team de Noordster in 2020 weer een voldoende zal halen.

Bron: De Bildtse Post

Sint-Jabik, 23 oktober 2019

Jan Stap en syn mannen bij boer Wassenaar. (Illustrasy út Aldfaers Groun)

Edo Bergsma komt op foor Jippe van der Ploeg

Doe't Edo Bergsma (burgemeester fan 1892 ant 1896) in 1932 herinnerings ophaalde út syn Bildtse jaren had hij ’t d’r over dat “er telkens geschoten werd en geregeld stonden boerderijen in brand.” Gong ’t doedestiids inderdaad soa mâl op ’t Bildt?

In de loop fan 1890 liep de spanning op ’t Bildt deur - soa’t burgemeester Bergsma saai - de honger en de ferbittering op. Met ’t útroepen fan de staking deur Broedertrouw waren de ferhoudings tussen boeren en erbaaiers nag feerder op skerp set. Jan Stap en ’n stik of wat metstanders gongen avens laat d’r nag op út om bij boer Wassenaar de staking an te sęgen. Acht ekstra man marsisee en 100 soldaten onder laiding fan Kaptain Boissevain worden derna an de Ouwe-Dyk stasjoneerd. Fooral at boeren d’r in slaagden erbaaiers fan feerderop in de prevînsy as ‘ônderkrúppers’ ’t werk doen te laten, kon ’t soamaar út de hând lope.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Jabik, 23 oktober 2019

Blommen fan wethouwer Caroline de Pee foor Rennie Steensma.

Prachtige openingsdâg winkeltsy Aigenarigheden

Oflopene saterdeg gongen om 10.00 uur de deuren open fan 't nije Bildtse winkeltsy an de Kadal in St.-Jabik open. Gyn opening met toeters en bellen, maar gewoan op syn Bildts...de deuren los

De hele dâg deur liepen mînsen in en út en elkeneen waar ferrast deur wat d’r allegaar te sien en te koop waar. ’t Winkeltsy waar inricht met stellings fol met Bildtse artikels. Niet alleen de spullen fan Rennie Steensma soa as hur kaarten, sepys, bonbons, paraplu’s, tassys, Bildtse slokkys, sokkys ensf., maar ok fan ânderen waren d’r artikels te koop.

Feugelfoertaarten fan Sandra Wassenaar, Bildtse kedoos en nag meer fan Pieta Machiela, kyndertroitsys met Bildtse teksten fan Jantje de Vries, sjaals en tassen fan Sjulia Hoitinga, lerene tassen fan Maaike Wassenaar en fansels het Piet Hoekstra ok wat inbrocht.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 23 oktober 2019

Bildtse flâg

'Erkin Bildtse flâg offisjeel foor streek 't Bildt'

Bildts Aigene wil dat de Bildtse flâg offisjeel erkind wort as de flâg foor de nije streek 't Bildt. De flâg is na de herindeling fan 1 jannewary 2018 ‘gemeenteloas’ worren. Bildts Aigene fraagt gemeente Waadhoeke nou om de flâg an te wizen as flâg fan de streek ’t Bildt.

Bij raadsbeslút fan desimber 2017, flak foor de herindeling, is bepaald dat ’t grôndgebied fan ’t Bildt fan foor 1984 (dus sonder Minnertska) tena ’n streek is. De naam ’t Bildt worde soa behouwen.

Toegelikertiid is de flâg fan de gemeente ’t Bildt deur de herindeling ‘gemeenteloas’ worren, soa’t Ali Bronger fan stichting Bildts Aigene ’t noemt.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 22 oktober 2019

Leerlingen en docenten in actie in de bouwwerkplaats. (© Campus Middelsee)

50woordenfoto: Adelaar boppe

Op het terras van het enige café in het gehucht Oudebildtzijl (N-Friesland) pronkt een zeldzaam Zaans reliek als provisorische vaas.

Een zinken zeepvaatje, formaat vintage vuilnisemmer, van de aloude Wormerveerse zeepziederij die ongetwijfeld elke Zaankanter kent, maar die wellicht door hooguit een handvol hoogbejaarden ooit in vol bedrijf is gezien.

De tekst en deze 50woordenfoto komen van Joost Weemhoff uit Zaandam.

Bron: De Orkaan, Zaans Nieuws

Sint Annaparochie, 22 oktober 2019

Kennismaken met werken in speksteen bij Seewyn

Rennie Steensma in hur winkeltsy

Van de zachte, eenvoudig te bewerken speksteen wordt tijdens een kennismakingsles 'Werken in speksteen' een sieraad gemaakt. De les onder leiding van beeldend kunstenaar Bianca de Gier is voor volwassenen op maandag 11 november bij Seewyn Kunsteducatie in Sint Annaparochie.

Speksteen is er in verschillende kleuren en kan worden bewerkt met vijl, rasp en schuurpapier. Tijdens de les wordt een amulet of hanger gemaakt. De steen is al voorzien van een gaatje voor een koord. Het is mogelijk om te werken aan de hand van een eigen ontwerp of voorbeeld. Aan het eind van de les wordt de steen in de was gezet. Er komt dan een fraaie kleur tevoorschijn. Mogelijk volgt er na de kennismakingsles een uitgebreidere cursus.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 21 oktober 2019

Leerlingen 'Ulbe' leren timmeren in bouwwerkplaats Friese Poort

Leerlingen en docenten in actie in de bouwwerkplaats. (© Campus Middelsee)

Leerlingen van de Ulbe van Houtenschool in St. Annaparochie hebben de afgelopen week timmerles gevolgd op de Friese Poort. De ‘uitwisseling’ is bedoeld om leerlingen kennis te laten maken met een vervolgopleiding voor een baan in de bouw.

Tijdens eerdere bezoeken aan de bouwwerkplaats van de Friese Poort was onder andere aandacht besteed aan veilig werken en ruw hout machinaal bewerken tot een mooie gladde plank.

Vorige week kregen ze als opdrachten om een kist te maken. Gewapend met hun materiaal, werkschoenen, duimstok en potlood gingen de leerlingen aan de slag door eerst alles loepzuiver af te tekenen en te meten.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jabik, 17 oktober 2019

Bildts winkeltsy Aigenarigheden opent an de Kadal

Rennie Steensma in hur winkeltsy

Ankem saterdeg 19 oktober om 10.00 uur opent Rennie Steensma hur winkel Aigenarigheden an de Kadal in St.-Jakob.

Rennie Steensma had de hele seumer in ’t geboutsy fan de Spitsroeden ’n pop-up winkel wer’t se allegaar Bildtse kedootsys, kaarten en meer ferkocht om út te testen at ’t wat lope wou. Dat gong boven ferwachting. Per 1 oktober most se hier út omdat ’t winterseisoen foor de deur ston en d’r dan allegaar aktiviteiten organiseerd worre in de Spitsroeden.

Soa kwam se útaindlik bij Oene Krist út en mâg se in ’t pand fan OK Motorreizen hur Bildtse winkeltsy fortsette en feerder útbraide. Dut pand lait mooi sintraal en d’r is genog parkeergelegenhyd.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochiee, 17 oktober 2019

'Minsken, brûk dy tsjerke!'

Van Harenskerk, St.-Annaparochie

De Van Harenskerk in St.-Annaparochie staat er goed op: in 2012 werd de kerk door Alde Fryske Tsjerken overgenomen. In 2016 volgde een grootschalige renovatie, en met de hernieuwde aandacht voor Rembrandt is de kerk regelmatig op nationale televisie terug te zien. Toch kampt de kerk met een dringend tekort aan commissieleden en culturele activiteiten. De kerk komt nu in actie om nieuwe leden te vinden.

De stichting Alde Fryske Tsjerken (SAFT) neemt in bijzondere gevallen (rijksmonumentale) kerken over van kerkelijke gemeenten. Een overname vindt plaats als er lokaal onvoldoende (financieel en bestuurlijk) draagvlak is overgebleven voor beheer en onderhoud van de kerk.

Sinds de Van Harenskerk in 2012 werd overgenomen tekst weggehaald is er een plaatselijke commissie aangesteld. Dat gebeurt met alle kerken die door SAFT worden overgenomen. De commissie is verantwoordelijk voor het beheer van de kerk en het organiseren van culturele activiteiten.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 17 oktober 2019

Afvalduiken St.-Anna levert 'hond-insect' op

Actie Skjin Wetter, foto: Jan Bonefaas

Kilo's aan blikjes, fietsen en ander afval werden zaterdag uit de vaarten van St.-Annaparochie opgevist. Skjin Wetter, de jaarlijkse opruimactie op het water, kwam naar het dorp om troep te bergen. En het leverde een door Marsja van der Ven vervaardigd kunstwerk op, een ‘hond-insect’.

Skjin Wetter is een initiatief van de Friese Milieufederatie, samen met de gemeente, Plaatselijk Belang, het azc, jongerenwerk, ‘suppers’, duikers, hengelaars en scouts uit de regio. Tientallen waren in St.-Anna aanwezig om de Kaaisfaart en de Noorderfaart van zwerfafval te ontdoen. De vangst was groot: blikjes, fietsen, plastic flessen en verpakkingen werd boven water gehaald.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 16 oktober 2019

Verkeersles op CSG Ulbe van Houten

Alle goedgekeurde fietsen voorzien van een blauw zadeldekje. (© Campus Middelsee)

Alle klassen 1 en 2 van de CSG Ulbe van Houten hebben vorige week verkeersles gehad van vrijwilligers van de Stichting Bevordering Verkeerseducatie in Drachten.

Tijdens de lessen voor klas 2 behandelde een gastdocent thema’s als waarnemen en afleiding, alcohol en drugs in het verkeer. De lessen waren interactief en de leerlingen werden uitgedaagd met allerlei testjes.

De verkeersmarkt voor klas 1 was afgestemd op de beleving in het verkeer van de leerlingen, hun eigen gedrag en concrete verkeerssituaties waarmee zij te maken kunnen krijgen in het verkeer.

Zo stonden er een tractor en een ambulance, was er aandacht voor de dode hoek en leerden leerlingen zich verplaatsen in mensen met een visuele beperking. Tot slot zijn alle fietsen gekeurd bij de zogenoemde Fiets APK.

Bron: Franeker Courant

Marsum, 16 oktober 2019

Meer bestedingen door zelfde toerist

In de Van Harenskerk in Sint Annaparochie werd het huwelijk van Rembrandt en Saskia al eens nagespeeld. FOTO ARCHIEF LC

De gemeente Waadhoeke zet niet in op meer toeristische bedden, maar op meer bestedingen door de toerist. Die moet langer blijven of meer uitgeven. 'Staar je niet blind op apps en QR-codes, een route is ook goed'.

Het aanbod moet in Waadhoeke komen van verhalen. Inwoners zijn trots op hun gebied en willen die trots delen met verhalen en belevingen. Die zijn er genoeg, maar niet altijd toegankelijk. Uit onderzoek is gebleken dat bussen met toeristen twee uur in Franeker verblijven. En terwijl de schilder Rembrandt en zijn Saskia ongekend populair zijn, is de kerk waar zij trouwden, de Van Harenskerk in Sint Annaparochie, alleen op zaterdag open. Ook hier komen busladingen vol toeristen voor een dichte deur.

Er zijn wel ideeën voor een Rembrandtmuseum, maar het vinden van vrijwilligers is een probleem. In een van de thematafels die gisteravond gevormd werden, werd geopperd om mensen zonder werk als zogenaamde reisgids voor de gemeente in te zetten. Voor een kleine vergoeding zouden zij de Van Harenskerk, maar ook andere kerken en monumentale gebouwen open kunnen stellen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Hier de video >>

Sint Annaparochie, 15 oktober 2019

Mem falt út

Wat gaat er om in het hoofd van iemand met alzheimer? Pia van Rees uit Canada schreef een boek over haar gesprekken met haar dementerende moeder in Minnertsga. "Yn it Frysk, omdat ús mem en ik Frysk tsjin elkoar prate.”

Pia (50) is zeven weken in Nederland, wat langer dan gebruikelijk, haar moeder wordt op 20 oktober tachtig. Ze woont sinds twintig jaar in Fergus in Canada, waar ze met haar man Theo Stork een bedrijf runt dat lichtreclamesystemen levert aan grote bedrijven als Louis Vuitton, Mazda, Disney en Adidas. Theo is na drie weken terug naar Canada gegaan. Pia logeert bij haar in Enschede studerende zoon. Ze bezoekt haar moeder in het Van Harenshuus in Sint Annaparochie zoveel mogelijk.

Tussendoor heeft Pia in Leeuwarden een boek uitgebracht over wat haar moeder overkomt. Toen ‘mem’ bijna drie jaar geleden de diagnose Alzheimer kreeg, begon Pia met het maken van aantekeningen van hun gesprekken. ,,In soarte fan deiboek. Ik woe it oantinken oan ús mem fęsthâlde”, vertelt ze. Veel later kwam het idee om er een boek van te maken, waarvan de opbrengst voor de Alzheimer-stichting is. "Ik tink dat it in goed ynsjoch jout yn wat it is om Alzheimer te hawwen, en hoe’t it is om mei in Alzheimer-pasjint om te gean. In eye-opener.”

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 12 oktober 2019

Burgemeester E.J. Bergsma (foto: argyf Bildts Aigene/Jelke de Jager)

Edo Bergsma (1892-1896), as 'n bok op 'e haverkist

Fleden week hè wy sien dat burgemeester Arend Vlaskamp op syn fersoek eerfol ontslag kreeg en dat op 24 novimber 1892 Edo J. Bergsma, tot dan toe gemeente-siktaris in Idaarderadeel, installeerd worde. Fandaag part twee fan de sery over hoe’t ‘t burgemeester Bergsma op ’t Bildt fergong.

Om anstoat foor te kommen waren d’r gyn feestlikheden bij ’t binnenkommen fan de nije burgemeester organiseerd. Alleen op ’n stik of wat partikulire húzzen wapperde de driekleur. Avens laat worde ’t onrustig op ‘e buurt.

De Tijd skreef:“Eene schare jongelieden en opgeschoten jongeren verzamelde zich, die, socialistische liederen uitschreeuwende, het dorp doortrokken. In en naast een logement, hetwelk een weinig was geďllumineerd, werden glasruiten ingeworpen. Tegenover den burgemeester, met wiens benoeming ieder weldenkende is ingenomen, werd op straat eene zeer onbeleefde en zelfs uittartende houding aangenomen.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 12 oktober 2019

Subsidie voor theaterstuk over overval op Bildts bevolkingsregister

Plaquette

Tien projecten uit Fryslân over de 75-jarige vrijheid krijgen subsidie van de provincie. In totaal ontvangen ze 400.000 euro uit de subsidieregeling ’75 jier frijheid Fryslân’. De projecten staan stil bij gebeurtenissen uit de oorlog en vieren de vrijheid die we volgend jaar 75 jaar kennen. Een van de projecten is een theaterstuk over de overval op het bevolkingsregister van gemeente het Bildt.

'De Overval' bestaat uit een theaterstuk over de overval op het bevolkingsregister van de voormalige gemeente het Bildt in de nacht van 25 op 26 september 1943. Met de actie werd getracht te voorkomen dat de mannen die verplicht in Duitsland tewerk werden gesteld, zouden worden opgepakt. De overval werd uitgevoerd door een knokploeg uit Liauckemastate in Sexbierum.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Feanwâlden, 11 oktober 2019

Anita Andriesen

Gedenkteken Anita Andriesen bij Centrale As

Ter nagedachtenis aan voormalig gedeputeerde Anita Andriesen komt bij de Goddeloaze Singel bij Feanwâlden een gedenkteken.

Dat maakte Gedeputeerde Staten van Fryslân maandag bekend. De Ouwesylster Andriesen heeft veel betekend voor de gebiedsontwikkeling rondom De Centrale As. Het gedenkteken krijgt een centrale plek in het gebied, aan het fietspad van de Goddeloaze Singel, vlakbij de nieuwe fietstunnel bij Feanwâlden.

Op Zwarte Haan staan ter nagedachtenis aan Andriesen - die zich sterk maakte voor de ruimtelijke kwaliteit van de provincie - twee zitbanken. Haar partij de PvdA houdt elk jaar een Anita Andriesen-lezing.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele dossier Anita Andriesen >>

Alde Leie, 11 oktober 2019

'Wereldhit' kooiaap geboekstaafd voor het nageslacht

Selma Kooi-Bierma overhandigt de eerste exemplaren aan haar kleinkinderen. (foto: Jan Bonefaas)

In de hal waar in 2009 de laatste kooiaap – een hefmechanisme voor achterop een vrachtwagen – van de band rolde, werd vrijdag ‘Hoe een kooiaap de wereld verovert’ gepresenteerd. Het boek, geschreven door Harry de Jong en uitgegeven door Uitgeverij Louise, vertelt de geschiedenis van het meest succesvolle geesteskind van Froubuurtster Hessel Kooi. Kooi bedacht de kooiaap en stampte een bedrijf uit de grond waar de hele regio wel bij voer. “Dit boek is voor de kleinkinderen.”

Boerenzoon Hessel Kooi (1942-2008) was een uitvinder en een kloeke zakenman. Een soort ‘Willy Wortel’, memoreerde uitgever Eddy van der Noord vrijdag bij de presentatie van het boek ‘Hoe een kooiaap de wereld verovert’. “Het boek over Kooi bv vertelt een stuk cultuurhistorie van het Bildt.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 11 oktober 2019

Campussysteem Sint Anne krijgt navolging

De twee middelbare scholen in Franeker willen het onderwijssysteem van de campus Middelsee in Sint Annaparochie overnemen. Het gaat dan om de band met het bedrijfsleven.

Die wens legde Sydo de Jong van de vestiging Simon Vestdijk in Franeker gisteravond neer bij de gemeente Waadhoeke tijdens een vergadering over de onderwijsvisie. Hij sprak mede namens de AMS in Franeker. Beide scholen zien dat de campus een plus biedt als het gaat om samenwerking met het bedrijfsleven.

De campus werkt met een leerwerkplein waardoor leerlingen stages kunnen lopen bij bedrijven in de regio. De hoop is dat dit meer toekomstige werknemers voor deze bedrijven oplevert. De Franeker middelbare scholen willen graag gemeentegeld om dit ook op te zetten.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 11 oktober 2019

Carrièreswitch uit overtuiging

Monique van Etten Uithof bezig met de inrichting van Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden. foto hoge Noorden/Jacob van Essen

Zij was sociaal-cultureel werkster, hij zat in het verzekeringswezen. Nu maken Monique van Etten-Uithof (46) en Ronny Uithof (52) een radicale carričre-switch. Ze gaan uit overtuiging streekproducten verkopen.

De ambitie is dat over zeven jaar elk dorp in Noord-Nederland minimaal een afhaalpunt, miniwinkel of SRV-wagen met eerlijke, duurzame, lokale producten heeft. Monique en Ronny uit Sint Annaparochie openen zaterdag een eerste winkel: Jouw Dagelijkse Kost aan de Nieuwe Oosterstraat in Leeuwarden.

Alle producten bij Jouw Dagelijkse Kost komen uit de regio, dat is het grote verschil met de biologische supermarkt. Nadeel is dat daardoor nog niet elk product verkrijgbaar is. "Onze boeren exporteren alle grondstoffen weg, ze telen voor de grootschaligheid. Dat is het systeem. Zo lijken we rijk, maar eigenlijk hebben we niks. Als de logistiek wegvalt, ligt er binnen een week geen eten meer in de schappen”, zegt Monique.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Hurdegaryp, 11 oktober 2019

Rammelopbrengst

© Eigen foto  |  Geen verstand van auto’s, techniek of navigatie. Toch beginnen drie vriendinnen aan een soms hachelijke reis naar Boedapest.

De Europese reis die drie dorpsgenoten uit Hurdegaryp in september in een oude rammelbak maakten, heeft 3605 euro opgeleverd.

De vrouwen, die zich de rammeldiva’s noemden, stapten in hun oude auto en reden 4000 kilometer voor het goede doel.

Bianca Wijnsma, Ytsje Damstra en Nynke Roeloffs schenken het geld aan het grote pleeggezin in Sint Jacobiparochie dat door een brand in april van dit jaar dakloos werd en nu in tijdelijke huisvesting wacht op nieuwbouw.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 10 oktober 2019

Schoonmaakactie Skjin Wetter in Sint Annaparochie

(© Foto Friese Milieu Federatie)

In en rond het water van zeven Friese dorpen en steden vindt zaterdag de grote schoonmaakactie Skjin Wetter plaats.

In Sint Annaparochie en op zes andere locaties zullen ruim vierhonderd duikers, kanoërs, hengelsporters, suppers, zeeverkenners en diverse andere vrijwilligers zwerfafval opruimen. Het doel van de actie is om mensen bewust te maken van de hoeveelheid afval die in het oppervlaktewater terecht komt. De actie is een initiatief van de iese Milieu Federatie (FMF), Wetterskip Fryslân en zeven gemeenten.

De locaties waar de schoonmaakactie zal plaatsvinden zijn Harlingen, Sint Annaparochie, Kollum, de Westereen, Heerenveen, Drachten en Lemmer. Naast het opruimen van de wateren is er op iedere locatie een ludieke actie rond het thema zwerfafval.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 8 oktober 2019

Diamanten bruidspaar Halbertsma-Groeneveld

Marten Halbertsma en Maartje Halbertsma-Groeneveld met een afdruk van de huwelijksakte die ze ontvingen van wethouder Boukje Tol. (© Foto Joachim de Ruijter)

Marten Halbertsma en Maartje Halbertsma-Groeneveld, beiden 83 jaar, vierden maandag hun diamanten huwelijksjubileum.

Het paar had jarenlang een melkhandel in Bitgum en Bitgummole. Marten Halbertsma ging in die tijd met de SRV-wagen langs de deur. Na zijn bestaan als melkboer kwam hij in dienst van het Heineken-concern. Als vertegenwoordiger ging hij langs winkels, cafés en campings. Maartje Halbertsma was van huis uit boekhoudster. Zij ging later werken op de administratie van het Rode Kruis in Leeuwarden.

Het paar stapte op 7 oktober 1959 in het huwelijksbootje in het gemeentehuis in Sint Annaparochie. Ze hebben 34 jaar in Bitgum gewoond, maar verhuisden 26 jaar geleden naar de burgemeester Vlaskampstraat in St. Annaparochie. Ze kregen twee dochters. Het huwelijksfeest is in kleine kring gevierd.

Bron: Franeker Courant

Oudebildtzijl, 8 oktober 2019

Auto's vernield op de Oudebildtdijk

Tussen vrijdag 04-10 21:00 uur en zaterdag 05-10 09:30 zijn er vernielingen gepleegd aan diverse auto's op de Oudebildtdijk.

De politie zoekt getuigen die iets hebben gezien of gehoord.

Heeft u informatie. Bel dan met 090088

Bron: Politie Noordwest Fryslân

Sint Annaparochie, 7 oktober 2019

Sint Anna wint ook tweede thuisduel

Sint Annaparochie heeft in de derde klasse A van het zondagvoetbal ook z’n tweede wedstrijd gewonnen. In een amusante wedstrijd bedwong de gedegradeerde club uit Sint Anna (2K) Geel Wit met 8-1.

Vanaf de aftrap werd Geel Wit onder de voet gelopen. Binnen het half uur stond het al 5-0 . De openingsgoal viel al na drie minuten en werd gemaakt door Marc Bakker, die ook de tweede treffer liet aantekenen. Nadat ook Harmen Visser (2) en Timo Bijma het doel hadden gevonden scoorde Marwin Kooiker het enige Amelander doelpunt. Na de hervatting ging de doelpuntenmachine van de thuisclub door en maakten Marc Bakker en Pieter Jan Pilat (2) de acht vol.

Het was de tweede thuiszege voor het team van trainer Duco Mulder. Vorige week kwam de formatie van Mulder niet in actie tegen Mildam. Het modderige veld was niet bespeelbaar. Op het kunstgras veegden de spelers van Sint Anna met goed spel de bezoekers van de mat. Na ruim een half uur stond er al een 5-0 voorsprong op het scorebord. "Het klasseverschil was heel groot", zei Mulder. "Het team van vorig seizoen is intact gebleven. Dat is een enorm voordeel."

Bron: Leeuwarder Courant/Persbureau Ameland

Sint Annaparochie, 6 oktober 2019

Tolsma's zetten tijd terug met heropening pand St. Anne

Piet, Ali en Cees Tolsma, ‘pakesegers’ van P. Tolsma die het pand in 1929 bij de onthulling van de klok op Van Harenstraat. (© Foto Klaas Koopmans/Stichting Bildtse Belangen)

Stichting Bildtse Belangen is na P.S. Tolsma, de ABN-bank en advocaat Koen Meijer de vierde eigenaar van het karakteristieke pand naast de Van Harenskerk in het hart van St. Anne. ‘Pakesegers’ van P.S. Tolsma die het pand liet bouwen, verrichten vrijdagmiddag de heropening.

Het pand is gebouwd op de plek waar voorheen het grietenij- en gemeentehuis van Het Bildt stond. Hier werden de eerste zittingen van de Bildtse Bank gehouden. En laat dit nou net de voorloper van Stichting Bildtse Belangen zijn.

Op basis van originele bouwtekeningen is de gevel weer in oude staat teruggebracht. Originele raampartijen en de terugkeer van rode baksteen zorgen ervoor dat het pand weer helemaal past bij zijn omgeving. Ook de binnenzijde werd grondig gerenoveerd. Hierbij werden karakteristieke elementen in de vorm van een oude werkbank van eerste eigenaar Tolsma en een kluis van de ABN-bank behouden.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 5 oktober 2019

De laatste Ouwesylster Markt van 2019 is zondag 6 oktober. (© Foto Kirsten Zwijnenburg)

Laatste Ouwesylster Markt dit jaar

De laatste Ouwesylster Markt van dit jaar vindt zondag 6 oktober plaats van 13.00 tot 17.00 uur op de Keuningsstreek midden in het dorp.

Deze kleinschalige markt met allerlei producten van en uit de regio biedt voor ieder wat wils. ‘Struufmeel, heuning, kaas en rikke iel, aardappelen en overige oogst’, volgens Kirsten Zwijnenburg is het er allemaal.

Plus diverse, ook vaak zelfgemaakte artikelen en koopjes, vult ze aan.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 5 oktober 2019

Prijzen Rembrandtmarkt uitgereikt op Campus Middelsee

Met een goed gevuld creatief pakket gingen Jochum Jan, Walter, Nikita, Kim en Nathalie naar huis. (© Eelco Bruinsma)

Leerlingen van Campus Middelsee maakten voor de Bildtse Rembrandtmarkt in augustus schilderijen die een plek kregen langs de route door het dorp. Aan de opdracht van de winkeliersvereniging was een prijsvraag verbonden. Donderdag was de prijsuitreiking op school.

De Bildtse Rembrandtmarkt vond plaats rondom de Van Harenskerk in Sint Annaparochie, de plek waar Rembrandt in 1634 met Saskia trouwde. Leerlingen van klas 1 en 2 van Campus Middelsee hadden in juli schilderijen van Rembrandt nagemaakt. Vanuit de winkeliersvereniging in Sint Annaparochie kwam de vraag of de leerlingen werkstukken konden maken om de markt op te fleuren.

Als beloning zouden de werkstukken een mooie plek krijgen langs de Rembrandt route in het dorp en werd er voor de mooiste inzendingen een prijs aan verbonden, beschikbaar gesteld door de regionale Rabobank.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 5 oktober 2019

Een boekenhondje in de klas

Schrijver Sytse Buwalda en illustrator Ita Spoelman presenteren hun creaties Bruno en Svenson in de klas. foto Jan Spoelstra

Kinderboekenweek en dierendag kwamen gisteren samen in groep 1, 2 en 3 van basisschool De Twiner in Sint Jacobiparochie. Dankzij 'hondsy' Bruno.

Bruno was het hondje van de Bildtse schrijver Sytse Buwalda uit Westhoek. Het hondje is er niet meer, maar is opnieuw tot leven gekomen in de serie Bildtstalige kinderboekjes waarin het hondsy de hoofdrol speelt. Begin dit jaar waagde Buwalda, die al dikke geschiedenisboeken over zijn streek schreef, zich voor het eerst aan een kinderboek.

Als oud-leraar aan de middelbare school viel het hem niet echt moeilijk om zich in de jeugdjaren te verplaatsen. "En ik hew pakesęgers." Bovendien heeft hij zich altijd al aangeleerd om dingen op te schrijven, zoals je ze zou vertellen. Zo ontstond zijn eerste kinderboek en verscheen in de kinderboekenweek deel twee.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele arikel (pdf) >>

Joure, 5 oktober 2019

Eerpel

Bildtstar

De trotse Bildtse boer... Zijn leven lang heeft hij de mooiste en beste aardappelen verbouwd. Het was zijn lust en leven. Maar ook deze boer werd ouder en er kwamen gebreken. Het verzorgingstehuis was zijn volgende halte. Een drama voor de vrije man die hij altijd geweest was. De verzorging bestond uit hardwerkende lieve mensen en ze deden alles wat mogelijk was om hem een waardig leven te bieden.

Helaas lukte dat niet met het eten. Het verzorgingshuis krijgt eten via een distributeur die trots roept dat alles altijd ‘vers’ is. Als de Bildtse boer warm eten kreeg, was het echter steevast: "Die eerpel hoef ik niet." Dat was ook wel te begrijpen want de glazige, plakkerige bolletjes leken in niets op het mooie product dat hij ooit verbouwde.

Na overleg met de voedseldistributeur kon ook de Bildtstar aardappel besteld worden en bij de eerstvolgende maaltijd wachtte iedereen met enige spanning op zijn reactie. "Die eerpel hoef ik niet...", klonk het echter. Geschrokken werd er op onderzoek uitgegaan en zo werd de verpakking nog eens gecontroleerd. En daar stond het: ‘De Bildtstar pootaardappel is volgroeid in Israël’... Het zijn van die momenten dat ik denk: ,,Wat zijn we met zijn allen toch de weg kwijt.”

Steven van der Bles. Joure

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 4 oktober 2019

Foto: Ytzen Korf/112Fryslân

Felle binnenbrand in woning

Vrijdagochtend even voor zes uur heeft er een brand gewoed in een woning aan de Evert C. Slimstraat.

Politie en brandweer gingen met spoed naar het opgegeven adres. Eenmaal ter plaatse bleek er een felle brand te woeden in een woning. De brandweer had het vuur snel onder controle. Na het blussen werd de woning geventileerd. De politie heeft de buren uit hun woningen gehaald.

Omdat de bewoner rook had ingeademd is er een ambulance ter plaatse gekomen. Vervoer naar het ziekenhuis was niet nodig. De bewoner is opgevangen door een overbuurvrouw. De oorzaak van de brand is niet bekend. Stichting Salvage is ingeschakeld om de bewoner te helpen bij de afhandeling van de schade en het vinden van tijdelijke woonruimte.

Bron: 112Fryslân

Sint Annaparochie, 4 oktober 2019

In het voormalige gemeentehuis van het Bildt herinnert een glazen plaquette aan het drama.

Subsidie '75 jier frijheid' voor theaterstuk over overval door knokploeg Sexbierum

Het theaterstuk over de overval door de knokploeg uit Sexbierum waarbij het bevolkingsregister van Sint Annaparochie werd veilig gesteld, is een van de tien projecten die subsidie krijgen in het kader van ‘75 jier frijheid Fryslân. Provinsje Fryslân stelt €400.000 beschikbaar.

De overval werd gepleegd in de nacht van 25 op 26 september 1943. Met de actie werd getracht te voorkomen dat de mannen die verplicht in Duitsland tewerk werden gesteld, zouden worden opgepakt. De overval werd uitgevoerd door een knokploeg uit Liauckemastate in Sexbierum.

De verzetsstrijders kwamen uit de huidige gemeentes Waadhoeke en Harlingen en ook de burgemeester speelde een belangrijke rol. De overval werd verraden en zeven leden van de knokploeg werden in februari 1944 gefusilieerd. In het voormalige gemeentehuis van het Bildt herinnert een glazen plaquette aan het drama. De voorstelling wordt 4 keer opgevoerd op de plek waar de overval plaatsvond. Voor het project wordt €20.000 beschikbaar gesteld.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Bakkeveen, 4 oktober 2019

Hait, Hendrik Elings

Oogsten na bemesting

Vlak na hun afstuderen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, exposeerden ze samen in Leeuwarden. De tentoonstelling van Hendrik Elings, Irma Kamp en Froukje de Vos heette toen Dongje út 'e sek, wat zoveel betekent als ambachtelijk bemesten. 25 jaar later kan de oogst bekeken worden dankzij een nieuwe groepsexpositie in Galerie Natoer in Bakkeveen.

Van Hendrik Elings (Sint Annaparochie, 1967) - verreweg de bekendste van het drietal - worden portretten en landschappen getoond in zijn gebruikelijke vlotte schilderstijl. Hoogtepunt maakt onderdeel uit van een bijzondere reeks schilderijen over de vader van de kunstenaar, die Alzheimer had. De publieke reactie op de serie was vanaf het begin groot, niet alleen vanwege de kwaliteit van de doeken, maar ook de herkenbaarheid van het onderwerp.

Er kwam een boek, er werden verschillende tentoonstellingen aan gewijd en er is een documentaire van gemaakt. Bovendien won Elings in 2017 met een groot, ijl geschilderd portret van zijn hait de landelijke verkiezing voor schilderij van het jaar. Al met al een terechte zegetocht voor deze gevoelige en persoonlijke serie, die blijft verrassen door het samenvallen van vorm en inhoud.

Bron: Leeuwarder Courant

Vrouwenparochie, 3 oktober 2019

De kooiaap veroverde de wereld vanuit Vrouwenparochie

De kooiaap wordt achter een vrachtwagen gehangen.   FOTO: UIT BESPROKEN BOEK

Boerenzoon Hessel Kooi ontwikkelt in de vorige eeuw verschillende machines om het werk in de akkerbouw en bloembollenteelt te vergemakkelijken. Dit heeft hij van huis uit meegekregen, op het bedrijf van zijn ouders. Zijn vader ontwikkelde al een sorteermachine voor aardappelen. Zoon Hessel wordt nationaal en internationaal bekend om zijn uitvinding van de meeneemheftruck achterop vrachtauto’s.

De bekendheid wordt zo groot dat de zogeheten kooiaap een merknaam is geworden. ‘Achter de trailer hangt een heftruck die zich als een lenige aap vastklampt aan de vrachtwagen. Een kooiaap’, zo valt te lezen in een boek dat deze week verschijnt over Hessel Kooi (1942-2008) en de opkomst van zijn bedrijf.

Auteur Harry de Jong beschrijft in het zeer leesbare boek Hoe een kooiaap de wereld verovert hoe de ondernemer opgroeit en hoe de dyslectische jongeman met een groot technisch inzicht wereldwijd furore maakt met zijn bedrijf. In de hoogtijdagen werken er op de vestiging op de grens van Vrouwenparochie en Alde Leie honderd mensen.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 3 oktober 2019

Stone Crobs en dichters op huiskamertour Liet Ouwe-Syl

The Stone Crobs

Als onderdeel van de nieuwe Liet-organisatie start in oktober een nieuwe onderdeel: Satelliet. Bij twee speciale 'huiskamertours' op Oudebildtzijl en in Grou is in drie huiskamers muziek en poëzie te beluisteren.

De huiskamertour Ouwe-Syl vindt op 4 oktober plaats. Er is een bont gezelschap aan oud-Liet winnaars te zien, de winnaars van 2012, 2015 en 2018 treden allen aan. Er wordt tussen 19.30 en 20.00 uur verzameld bij de Aerden Plaats.

Hoofdact op Ouwe-Syl is de Stone Crobs, de winnaar van Liet 2018, in de Aerden Plaats op Oudebildtzijl. In de ‘huiskamers’ zijn te zien: dichters Janneke Spoelstra (Alde Leie) en Carla van der Zwaag (Heerenveen) in het Graauwe Paard, en Marit en Pa (Marit & Nigel, winnaar Liet 2015) in Neeltje’s Schuur.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

St.-Anne, 3 oktober 2019

Arend Vlaskamp laai d'r nachts wakker fan

Burgemeester A. Vlaskamp, argyf Bildts Aigene

In 'e foorberaiding fan 't programma 'Domela op 't Bildt' op 24 novimber in 'e Van Harenskerk had ik my ferdiept in wat d'r eand negentiende eeuw over 't Bildt skreven worde. Ik fon 't wel neskierig 's na te gaan hoe't de burgemeesters op 't Bildt hur rol ferfulden in dy tiden fan groate soasjale spannings.

Myn soektocht bin ik begonnen na 't ôfskaid fan burgemeester IJnso Oosterlo die't desimber 1886 de overstap maakte na Luwteradeel. Syn opfolger waar Arend Vlaskamp, koopman in St.-Anne. Vlaskamp waar fan 1864 ôf al 'n paar keer raadslid weest en 1 septimber 1885 had 'e raad 'm as wethouwer koazen. 'n Prot mînsen mochten graag over 'm en doe't d'r eand 1886 'n nije burgemeester komme most binne d'r handtekenings fersameld en opstuurd na de Kommissaris fan 'e Keuning met 't fersoek Arend Vlaskamp bij de keuning foor te dragen as de nije burgemeester fan 't Bildt.

Op 20 oktober 1886 worde Vlaskamp plechtig installeerd. St.-Anne waar fersierd met flâgen, de skutterij-mezyk út Franeker speulde d'r fleurig op los, foor de skoalkines en 'e oudsys in 't aarmhuus worden spelletsys organiseerd, avens waar d'r 'n optocht met mezyk, lampions tussen de bomen en fuurwerk en in 'e herbergen waar d'r frij bal. De inweuners waren dúdlik innommen met 'e nije burgemeester.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele arikel >>

Sint Annaparochie, 3 oktober 2019

Stannebuurtster wint € 10.000 in BankGiro Loterij

Een grote verrassing voor een man uit St.-Annaparochie. Hij heeft in de trekking van de BankGiro Loterij een bedrag van 10.000 euro gewonnen. De winnaar werd onlangs verrast met het goede nieuws.

Dat maakte de loterij vandaag bekend. ‘Henk’ (zijn achternaam is niet bekend gemaakt) vertelt volgens de loterij blij: "Ik doe samen met mijn vrouw mee en dit is de eerste grote prijs die we winnen.

Het is hartstikke welkom. We zetten het voor nu even weg. Later hopen we de kinderen te helpen met hun studiebeurzen. Fijn dat we dat door deze prijs kunnen doen."

Bron: De Bildtse Post

Sint Jacobiparochie, 2 oktober 2019

Meijer Metal vervangt 3 kantbanken

Meijer Metal

Meijer Metal in het Friese Sint Jacobiparochie heeft kortgeleden 3 nieuwe E-Brake Ultra kantbanken van SafanDarley aangeschaft, als vervanging van 3 oude kantbanken. “We kwamen qua capaciteiten tonnage tekort”, verklaart productiemanager Reinder Hoekstra de fikse investering.

“We hebben bij meerdere partijen ons eisen-en wensenpakket voor de drie nieuwe kantbanken neergelegd”, vertelt Hoekstra. ,,Uit het oogpunt van Quick Response Manufacturing en duurzaamheid passen de SafanDarley E-Brakes daar het beste bij.”“Bovendien”, vervolgt hij, “is de elektrische aandrijving niet alleen duurzaam, maar ook stil. Daarnaast is SafanDarley een Nederlands bedrijf dat qua karakter aansluit bij Meijer. Als je vragen hebt, bel je gewoon en krijg je meteen goed en deskundig advies.”

Bron: De MetaalMagazine.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 2 oktober 2019

Stichting Bildtse Belangen 25 jaar suikeroompje 't Bildt

De SBB deelde cheques uit aan (vlnr) Wies ten Have (Dorpsbelang Ouwesyl), Ali Bronger (Bildts Aigene), Ruurd Tadema (Dorpsbelang Vrouwenparochie), Rudolf Rodenhuis (Dorpsbelang Nij Altoenae), Laas Douma (Plaatselijk Belang St. Anne), SBB-voorzitter Anne Vlaskamp met de cheque van Streekbelang Oost- en Westhoek en Harm van der Vaart (Plaatselijk Belang Sint Jabik). (© Foto Klaas Koopmans)

De Stichting Bildtse Belangen (SBB) kreeg bij het 25 jarig bestaan geen cadeaus, maar deelde juist uit aan diverse organisaties die zich inzetten voor de leefbaarheid op ‘t Bildt.

Bijna een eeuw vormde de Bildtse Bank de financiele hoeksteen in de Bildtse samenleving. Deze eigenzinnige, lokale bank zag voor zichzelf ook een sociale functie op het Bildt wegegelegd. In 1994 kwam er een einde aan het zelfstandige bestaan van de bank en ging de Bildtse Bank op in de toenmalige Frieslandbank.

Bij de onderhandelingen werd de jarenlange bijdrage aan de Bildtse leefbaarheid veilig gesteld met de oprichting van een nieuwe stichting, de SBB. Hierdoor speelt dit aspect van de bank tot op de dag van vandaag een rol in het sociale leven op het Bildt. Sportverenigingen, culturele organisaties en evenementen op het Bildt kunnen nog steeds rekenen op financiele bijdragen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Nij Altoenae, 2 oktober 2019

CBS De Noordster in Nij Altoenae krijgt predicaat 'zeer zwak'

Foto van website cbs Noordster

Friesland heeft op dit moment vijf basisscholen die van de Onderwijsinspectie het predikaat 'zeer zwak' krijgen. De scholen staan nu onder verscherpt toezicht.

De vijf scholen zijn: De Noordster in Nij Altoenae (van de vereniging voor protestants-christelijk basisonderwijs in Noardwest-Fryslân), integraal kindcentrum Aventurijn in Leeuwarden van openbare scholenkoepel Proloog, de openbare basisscholen De Pôlle in Marsum en De Opslach in Franeker (beide onderwijsgroep Elan) en openbare basisschool It Haskerplak in Oudehaske (koepel Primus).

Voor alle scholen geldt dat naar het oordeel van de inspectie de leerresulaten onvoldoende zijn. De scholen staan nu onder verscherpt toezicht van de inspectie, die zo toeziet op maatregelen ter verbetering van de situatie. Alle scholen zijn onderzocht tussen januari en juni van dit jaar.

Bron: Leeuwarder Courant

 
archief 2019 (3e kwartaal)
archief 2019 (2e kwartaal)
archief 2019 (1e kwartaal)>