Westhoek, 30 september 2019

Inbraken Westhoek, Bitgummole en Dronryp

Nieuwe inbraken in Noardwest-Fryslân. (beeld: stockfoto)

De inbraakgolf in Noordwest-Fryslân gaat maar door. De afgelopen dagen werd ingebroken in woningen in Westhoek en Dronryp, en bij een winkel in Bitgummole.

Bij de woning aan de Oudebildtdijk, in Westhoek, werd tussen zaterdag 18.00 en zondag 9.30 uur ingebroken. In Dronryp sloegen inbrekers hun slag in een woning aan de Headyk, ergens van zaterdag op zondag. En in Bitgummole was een winkel aan de J.H. van Aismaweg de klos, vrijdagochtend tussen 4.30 en 5.30 uur.

Burgemeester Waanders en de raad van Waadhoeke luidden vorige maand al de noodklok: het hele jaar door wordt de Noordwesthoek al geteisterd door inbraken. Eind augustus stond de teller van het aantal inbraken al op 75, meer dan in geheel 2018

Bron: De Bildtse Post

Oudebildtdijk, 29 september 2019

Van muf krot tot fijne woning: zo wordt de verpaupering op Oudebiltdijk aangepakt

11 september 2019: Het afmetselen van de buitenmuur. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Dat het om de slechtste panden langs de Oudebildtdijk gaat, is een uitdaging, vindt Johan van der Meer. "Dit hele pand moet gestript, geďsoleerd en weer helemaal opgebouwd." De kap gaat eraf, de voorgevel eruit. "Kijk maar, die gevel dijt helemaal uit. De fundering is slecht en deels kapot."

Eigenlijk was de dijkwoning rijp voor de sloop, stelt projectleider Greetje de Heer van de Stichting herstel dorpen en Bildtdijken. Maar de Stichting helpt niet alleen eigenaren met het opknappen van hun woning, ook worden er panden opgekocht, gerenoveerd en weer verkocht. In deze laatste categorie valt nummer 1066. De uiteindelijke doelstelling van de stichting is de verbetering van verpauperd particulier woningbezit ter bevordering van de leefbaarheid van en op de Bildtdijken.

Makelaardij Op Maat in Sint Annaparochie krijgt het object in de verkoop en prijst het alvast aan als: "Wonen in een geheel gerenoveerde woning met de uitstraling van de bouw rond het jaar 1900." De vraagprijs is 160.000 euro.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtdijk, 28 september 2019

Projectleider Greetje de Heer tussen het gedateerde behang van de nog op te knappen woning. (© Foto Jaob van Essen)

Tegen de verkrotting

De meest verpauperde woningen aan de lange Oudebildtdijk worden opgeknapt door de Stichting herstel dorpen en Bildtdijken. Zoals het huis van een Duitser die er decennia niet naar omkeek.

Het ruikt er muf, de post ligt meters ver verspreid door de hal, behang bladdert van de muren en eigenlijk is niks meer heel in de totaal vervallen dijkwoning op nummer 1066 aan de Oudebildtdijk in Westhoek. Aan de Stichting herstel dorpen en Bildtdijken (ShdB) de eer om van dit krot een pareltje te maken. Die opdracht is in handen gelegd van bouwbedrijf Van der Meer uit Sint Annaparochie.

Op 18 april 2019 beginnen eigenaar Johan van der Meer, werkvoorbereider Douwe van Slooten en werknemers Einte van der Meer en Coenraad Walda aan de renovatie. Met als deadline de bouwvakvakantie. Dat blijkt al gauw onhaalbaar. Onder andere omdat er veel meer asbest wordt aangetroffen dan van te voren was ingeschat.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (deel 1) >>      link Beeld van de pagina 1 >>

Oudebildtdijk, 28 september 2019

De eenvoud van de dijkhuisjes

Oudebildtdijk 1066 in april. (© Foto Jaob van Essen)

Adema Architecten in Dokkum begeleidt het opknappen van verpauperde woningen langs de Bildtdijken. De huisjes zijn bijzonder omdat het achterdeel tegen de dijk aangebouwd is.

Kunststof kozijnen, moderne dakpannen. Bij renovaties van huizen wordt vaak voor mooi, onderhoudsvrij materiaal gekozen. Laat dat nou net niet passen bij de dijkhuisjes langs de Oudebildtdijk die opgeknapt worden in opdracht van de Stichting herstel dorpen en Bildtdijken (ShdB). De Stichting vroeg Adema Architecten uit Dokkum als vaste adviseur voor de op te knappen krotpanden. Het is aan de architect om aan te geven wat historisch verantwoord is.

"Het gaat om karakteristieke arbeidershuisjes", legt projectleider Markus Bouman van Adema Architecten uit. Wie rijk was, had vroeger een huis met veel details, dat ontbrak bij deze woninkjes aan de dijk. "Ze hadden simpele, slanke gootjes. De kozijnen daarentegen waren van dik hout. Ze hadden namelijk een dragende functie. Op de hoogte van de kozijnen steunde de vloer."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (deel 2) >>      link Beeld van de pagina 2 >>

Oudebildtzijl, 27 september 2019

Persoon gewond bij eenzijdig ongeval

Foto: 112 Fryslân/Ytzen Korf

Vrijdag aan het einde van de middag heeft er een eenzijdig ongeval plaatsgevonden op de Oudebildtdijk op de kruising Attesweg. Hierbij raakte een persoon gewond.

De melding kwam rond vijf uur binnen. Politie en ambulance gingen met spoed ter plaatse naar de ongevalslocatie. Eenmaal ter plaatse bleek dat een bestuurder, komende uit de richting van Vrouwenparochie, rechtdoor was geschoten en daardoor tot stilstand was gekomen tegen een bewegwijzeringsbord.

Het slachtoffer is door ambulancepersoneel onderzocht en overgebracht naar het ziekenhuis. Een berger heeft het voertuig geborgen.

Bron: 112 Fryslân/Ytzen Korf
link Nog een paar foto's >>

Sint Annaparochie, 27 september 2019

Biologieles met een T-shirt en iPad

Vroeger stond er een skelet in de klas, tegenwoordig zien we het skelet geprojecteerd op elkaars lichaam. (© Foto Eelco Bruinsma)

Op dit moment staat het menselijk lichaam centraal in de biologielessen van de vierdejaars op CSG Ulbe van Houten in Sint Annaparochie. De tijd dat die kennis alleen uit boeken kwam, is verleden tijd. Met een speciaal T-shirt en een iPad gaat het veel meer leven.

De techniek heet Augmented Reality. Daarbij wordt als het ware een extra laag over een bestaand beeld gelegd. In dit geval werkt het via een T-shirt met speciale print. De leerlingen gebruiken vervolgens hun iPad met camerafunctie om de organen zichtbaar te maken.

De vierdeklassers delen na het verkennen van de app hun kennis met eerstejaars leerlingen in een praktijkopdracht. "Zo leren de leerlngen, snel en interactief, hoe het menselijk lichaam in elkaar zit", legt directeur Eelco Bruinsma uit.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 25 september 2019

'Beuckelaer is niet weg te dinken út de samenleving'

60 jaar Beuckelaer. (foto: Jan Bonefaas))

Met het doorknippen van een lint en de opening van een foto-expositie werd maandagochtend in Verzorgingscentrum het Bildt het startschot gegeven voor een feestelijke week. Beuckelaer bestaat 60 jaar, en dat wordt uitbundig gevierd door personeel en bewoners. Zorg verandert altijd, en Beuckelaer vindt zichzelf al zestig jaar lang steeds weer opnieuw uit.

De opening van de feestweek werd verricht door directeur Atsy Tadema en mw. Van Vegten, met 99 jaar de oudste bewoner van Beuckelaer. Nadat ze buiten een lint hadden doorgeknipt, ging men snel weer naar binnen voor de onthulling van een foto-expositie. Honderden oude en minder oude foto’s van het onderkomen, personeel en bewoners zijn deze week door het hele gebouw heen te bewonderen.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 25 september 2019

Juf Anna Leijstra deelt de getuigschriften uit

Bildts

Het kan weer, je Bildts verbeteren voor wie al Bildtstalig is of het Bildts leren voor niet-Bildtstaligen.

Voor beide doelgroepen start Stichting Bildts Aigene in de week van 7 oktober met cursussen.

In overleg met de cursisten wordt de cursusdag vastgesteld waarop iedereen wordt verwacht in de bibliotheek van Sint Annaparochie.

De duur is iets ingekort van twintig naar twaalf lessen. Met aandacht voor "’t lezen, ’t praten en ’t skriven."

 

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 25 septimber 2019

Nominere foor de Bildtse-Kultuurpriis 2019

De Bildtse-Kultuurpriis is bestimd foor die persoan of die groep die’t ’n besondere bijdrage levert an de kultuur in ’e streek ’t Bildt; in de rúmste sin fan ’t woord. De priis sil an ’t eand fan ’t jaar útraikt worre.

De kriteria die’t de sjury hanteert, komme d’r op del dat ’n persoan/groep ’n Bildtse-Kultuurpriis krijt foor ’t werk dat hij/sij doet of maakt binnen de Bildtse Kultuur. ’t Gaat derbij soawel om de inset fan de betrokkene(n) as de inhoud fan ’t werk sels. In baide gefallen mot ’t d’r omgaan dat de Bildtse kultuur dermet beforderd wort.

’t Spreekt foor himsels dat jou ok jousels of aigen ferening foordrage mâge foor de priis. Feerder maakt ’t foor de sjury gyn ferskil at ’n persoan of groep d’r al as niet beroepsmatig of permanint met an ’e gang is. Ant eandsybeslút kykt de sjury nag spesjaal na de aard fan ’t werk dat maakt of deen wort foor de Bildtse Kultuur. De aard kin soawel fernijend, ferfrissend as stimulerend weze.

Bron: Stichting Bildts Aigene
link Lees 't hele bericht >>

Sint Annaparochie, 24 september 2019

Feest rond zestig jaar Beuckelaer

Luchtfoto van St.-Anna, met in het midden Beuckelaer. (foto: Jan Keizer)

Zorgcentrum Beuckelaer in Sint Annaparochie viert deze week het zestigjarig bestaan.

Gisteren ging de feestweek van start met de opening van een fototentoonstelling. Daar zijn niet alleen foto’s te zien van de Beuckelaer, maar ook van de voorganger: De Vlaswiek.

Vandaag is het feest voor alle medewerkers van Zorgcentrum het Bildt, morgen vieren de bewoners feest en donderdag komt een verhalenverteller, bij wie de buren ook welkom zijn. De feestweek wordt vrijdag afgesloten met een reünie.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees ook het artikel in De Bildtse Post >>

Sint Annaparochie, 23 september 2019

'Jachtseizoen' 't Honk St.-Anna geopend

'Jachtseizoen' bij 't Honk in St.-Anna. (foto: Jan Bonefaas)

Vrijdag 20 september was het dan eindelijk zover: het jachtseizoen in St.-Annaparochie werd geopend. Zo’n 24 kinderen van 8 tot 15 jaar kwamen naar jongerenruimte ‘t Honk aan de Beuckelaarstraat om een game te spelen.

Daar werden ze opgewacht door jongerenwerkers Willy de Vries en Stijn Kooijman van de Skűle Welzijn. Ook was er een groep jongeren aanwezig die de kinderen begeleiden tijdens deze game. Na de uitleg van het spel, en het geluid van een hele harde sirene, gingen vier groepen het dorp in om elkaar te zoeken en af te tikken. Met dit spel lopen de kinderen tussen de 6 en 10 km binnen 2 uur tijd.

Kinderen en hun ouders waren erg tevreden en komen deze week, vrijdag 27 september om 18.50 uur, weer meedoen. Er zijn nog plaatsen vrij, vanaf 8 jaar is iedereen van harte welkom.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 23 september 2019

Sint Anna start met zege op Renado

Sint Annaparochie heeft gisteren de terugkeer in de DERDE KLASSE A gevierd met een 5-3 overwinning op Renado.

Het team van trainer Duco Mulder, dat vorig seizoen in 2K acteerde, legde een goede partij voetbal op de mat. "We zitten in een lekkere ‘flow’. In de afgelopen twee bekerwedstrijden scoorden we veertien doelpunten", aldus Mulder.

Tegen Renado stond er na ruim zeventig minuten een 4-1 voorsprong op het scorebord. Mulder: "Heel begrijpelijk sloop er daarna wat nonchalance in het team en kregen we nog twee goals tegen."

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 23 september 2019

Pieter Prins wint 10 Engelse mijlen van St. Anne

Pieter Prins heeft zaterdag de 10 Engelse Mijlen van Sint Annaparochie op zijn naam geschreven. Hij kwam met een ruime voorsprong over de streep voor Ilan Palstra en Sieds Wiersma.

Sportvereniging Friesland dat de wedstrijd organiseerde, had gehoopt op honderd deelnemers en kreeg die ook. De meeste deelnemers waren lid van SV Friesland en de loop telt mee voor de clubcompetitie.

Hoewel Jan van der Hoek de route goed had uitgezet met pijlen, waren er toch enkele deelnemers die voor het eerst op de Bildtse klei liepen en na de tunnel bij de Blikvaart verkeerd liepen. De deelnemers werden bij lastige kruisingen begeleid door het White Angels Verkeersteam.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 23 september 2019

NK-titel Van der Steen: 'Deuze is foor mim'

Henry van der Steen en zoontje Rick met zijn trofeeën. (foto: Bertus Dijkstra)

Vrijdag 20 september moest Ouwesylster Henry van der Steen zijn titel Nederlands kampioen speedway verdedigen.

Met een nieuw motorblok prolongeerde de oppermachtige Van der Steen - op de sterfdag van zijn moeder - de titel: “Deuze is foor mim”.

De grilligheid van speedway blijkt een dag later, Van der Steen moet na drie crashes de strijd om de gouden helm - met de finale in zicht - verlaten.

Desondanks overheerst euforie. Hij is opnieuw kampioen.

Bron: De Bildtse Post

Sint Jacobiparochie, 21 september 2019

Fries, Nederlands en Bildts in nieuwste boek Talea Jansma

© Afbeelding: Talea Jansma

Kunstenaar en schrijfster Talea Jansma uit Sint Jacobiparochie presenteert zaterdag 21 september haar nieuwste boek getiteld FEES t BOEK.

De titel slaat op het feestelijk jaar 2018 dat de schrijfster beleefde tijdens Leeuwarden Culturele Hoofdstad. In het boek geeft ze in het Nederlands per maand haar werkzaamheden weer.

Daarnaast beschrijft ze in het Fries de ontwikkelingen in haar tuin en in de natuur in het algemeen. Verder heeft ze twaalf recepten van bio-streekproducten verzameld, meest zonder suiker, zout of vet. Deze recepten heeft ze in de Bildtse taal aan het papier toevertrouwd.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Zwarte Haan, 20 september 2019

Proefvakken met innovatief asfalt op zeedijk tussen Westhoek en Zwarte Haan

Nieuw asfalt zeedijk (foto: Jan Bonefaas)

In de zeedijk tussen Westhoek en Zwarte haan liggen drie ‘gaten’ van 1500 m2. Op de Noorderpier bij Harlingen nog eens drie. Het betreffen proefvakken die gefreesd zijn voor het onderzoek naar asfaltbekleding van de Projectoverstijgende Verkenning Waddenzeedijken (POV-W), een samenwerking tussen de drie noordelijke waterschappen. Lang zullen de vakken overigens niet zichtbaar zijn, want ze worden vanaf deze week gevuld met verschillende innovatieve asfaltmengsels en overlagingen.

In het voorjaar zette Wetterskip Fryslân, trekker van dit onderzoek, de vraag uit in de markt: ‘Zijn er innovatieve asfaltmengsels, asfaltconstructies of aanbrengtechnieken die onze zeedijk sterker maken en klaar voor de toekomst?’. Aannemersbedrijven Boskalis, Abbink Terschelling, Heijmans en Strukton Civiel reageerden. Zij hebben oplossingen aangedragen die onder meer inzetten op duurzaamheid, bijvoorbeeld door hergebruik van materialen, en verlenging van levensduur. De komende jaren worden de proefvakken gemonitord.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Vrouwenparochie, 20 september 2019

Waling Dykstrastraat 4 en 10, Makelaardij Op Maat

Te koop: dorpshuis en jeugdhonk

Het oude dorpshuis en het jeugdhonk in de Waling Dykstrastraat in Vrouwenparochie staan te koop. De twee panden worden samen in één keer te koop aangeboden voor 175.000 euro.

Er is al een aanvraag bij de gemeente Waadhoeke gedaan om de panden als woning te mogen gebruiken. Dan moet nog wel het nodige aangepast worden.

De bouw van een nieuw multifunctioneel centrum is inmiddels begonnen. De opbrengst van de oude panden wordt daarin gestoken. De nieuwbouw kost 750.000 euro.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 20 september 2019

Watertoren (Sint Jacobiparochie) - Wikipedia

Watertoren komt in de verkoop

De watertoren van Sint Jacobiparochie, aan de Gijsbert van Swietenstraat, komt op termijn in de verkoop.

Het gebouw was al niet meer in gebruik bij waterbedrijf Vitens en wordt afgekoppeld, aldus een woordvoerder. Daarna gaat het bouwwerk over naar de vastgoedportefeuille van Vitens, die waarschijnlijk tot verkoop beslist.

De watertoren is identiek aan de toren in Akkrum. De tweelingtorens werden in 1956 ontworpen en in 1957 gebouwd. De toren van Sint Jacobiparochie is 41 meter hoog.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 18 september 2019

Bewoners van het azc tijdens de schoonmaakactie.

Bewoners azc St.-Anna helpen mee dorp schoon te maken

Op donderdag 12 september hebben 20 bewoners en medewerkers van het azc in St.-Annaparochie een schoonmaakactie gehouden in het dorp. Ze hebben meegeholpen aan een actie van Samen Fryslân Schoon.

Bewoners van het azc willen graag hun steentje bijdragen om het dorp schoon te houden. In overleg met het jongerenwerk en plaatselijk belang zijn plaatsen aangewezen waar veel vuil ligt en hoognodig opgeruimd moest worden. Die plekken werden dan ook goed aangepakt en opgeruimd. De initiatiefnemers spreken van een geslaagde actie die zeker navolging zal krijgen.

De Friese Milieu Federatie slaat samen met IVN, Omrin en gemeente Waadhoeke de handen ineen om het zwerfafvalprobleem te lijf te gaan.

Bron: De Bildtse Post

Oudebildtzijl/Grou, 18 september 2019

Liet presenteert: Satelliet huiskamertours in Oudebildtzijl en Grou

De Stone Crobs, winnaars van Liet 2018

Als onderdeel van het nieuwe Liet-organisatie start in oktober een nieuwe onderdeel: Satelliet. In twee speciale huiskamertours door Oudebildtzijl en Grou zijn in drie huiskamers jong Fri(e)s talent te beluisteren. Ook treden dichters van collectief Rixt in één van de huiskamers op. De gratis route wordt afgesloten met een grotere act.

De huiskamertours vinden op 4 en 11 oktober plaats. Op beide vrijdagavonden kunnen maximaal 100-120 mensen aansluiten. De tours zijn gratis, aan het einde van de avond wordt aan de bezoekers een eigen bijdrage gevraagd. In Oudebildtzijl is een bont gezelschap aan oud-Liet winnaars te zien, de winnaars van 2012, 2015 en 2018 treden allen aan.

In Oudebildtzijl (4 oktober) is de verzamelplaats het Graauwe Paard, hoofdact de Stone Crobs treedt daar vanaf 22:30 uur op. In Grou treedt jong aanstormend talent op in bijzondere locaties, onder andere een tuinmeubelzaak, een B&B en een oud kerkje. Voor beide routes is het verzamelen tussen 19:30 en 20:00.

Bron: LEO/Middelsé
link Lees het hele programma >>

Sint Annaparochie, 17 september 2019

Schuurinbraak te St. Anna, Burmaniastraat

Tussen zondag 15 september 2019, 19.00 uur en maandag, 16 september 2019, 09.00 uur is hier een schuurinbraak geweest.

Heeft u iets gezien of gehoord, neem dan contact op met 0900-8844 onder vermelding van zaaknummer 2019247353.

 

Bron: Politie Noordwest-Fryslan

Sint Annaparochie, 17 september 2019

Trainingsdag VoVeSa in Bildtse Slag

De kinderen tonen na afloop van de training hun diploma. (© Foto VoVeSa)

De jeugd van volleybalvereniging VoVeSa uit St. Annaparochie is klaar voor het nieuwe volleybalseizoen. Zaterdag hadden ze een trainingsdag in de Bildtse Slag.

Er deden 25 jeugdleden mee aan de trainingsdag. De jongste kinderen konden hun volleybalvaardigheden toetsen in een circuittraining. Alle facetten van het volleybal kwamen aan de orde zoals toetsen, voetenwerk en de opslag. Na afloop kregen ze een de scores op hun diploma.

's Middags was de oudere kinderen aan de beurt. Zij kregen een clinic van trainer Allard Jongsma. Binnen de kortste keren deden de meiden een sprongservice. Na 2 uren trainen zijn ook zij klaar voor het nieuwe seizoen.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 15 september 2019

Derde Waadrock Festival Sint Anna is tevens in memoriam

Feestrockband Rent a Band is de uitsmijter van het Waadrock Festival. (© Foto Geja Fotografie)

Voor de derde keer op rij wordt zaterdag 21 september in St. Annaparochie het Waadrock Festival gehouden. Het muziekfeest wordt opgedragen aan de vorig jaar overleden Frans Poorte, bassist van Blackfire en initiatiefnemer van Waadrock.

Waadrock vindt plaats op het Gemeentehuisplein in St. Anne en begint om 16.00 uur. De toegang is gratis. Op het affiche staan zes Friese bands, waarvan twee uit de eigen omgeving komen.

Molstone is een stevige rockband uit Leeuwarden, die eigen werk combineert met de minder bekende rocksongs uit het verleden, Jakedogs wordt gevormd door vier uit de klei getrokken rockers, Vannelly speelt haar eigen repertoire van heftige hardrock, afgewisseld met ballades, Palace of the Queen is een 12-koppige blues/rock band en feestrockband Rent a Band is de uitsmijter.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 15 september 2019

Skikes-Elfsteden was 'goed te doen'

Skikes, een kruising tussen skikes een rolski en een skeeler. EIGEN FOTO

Zonder noemenswaardige problemen hebben Tjitte Dijkstra uit Sint Jacobiparochie en Ton Visser uit Sneek de Elfstedentocht op skikes volbracht.

Op hun Nordic Cross Skates legden Tjitte Dijkstra en Ton Visser de afgelopen vier dagen de Elfstedentocht af. Een team begeleidde hen en verkende de route van te voren. Volgens planning waren ze zondag rond 15 uur bij de Bonke.

Er waren een paar kleine tegenvallers, vertelt Dijkstra, die deze uitdaging "goed te doen" noemt. Er brak een stok, er was een lekke band en Visser viel over een veerooster maar liep alleen schaafwonden op.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 13 september 2019

Vrijwilliger Tettie Wiersma brengt als vrijwilliger van de Zonnebloem St Anna e.o. een doos met fruit bij de familie Kalma. (© Foto Marja Wiersma)

Jubilerende Zonnebloemafdeling St. Anne trakteert op fruit

De Zonnebloem afd. Sint Annaparochie bestaat 70 jaar. Bij dat jubileum wordt op diverse manieren stilgestaan. Zo ontvingen onlangs een aantal zieken en bezoekegasten een doos vol gezond fruit.

Het 70-jarig jubileum wordt gevierd met vrijwilligers en deelnemers. In januari vond bijvoorbeeld de Week van het Bezoekwerk plaats. Vrijwilligers legden toen zo veel mogelijk huisbezoeken af.

Tijdens de 70 Zorgeloze Zonnebloemdagen in april, mei en juni werd exta aandacht geschonken aan de dagjes uit. Zo kon Marja Vos met haar gezin een paar dagen met de Zonnebloem-auto naar haar familie, waar zij door haar beperking zonder speciaal vervoer niet naar toe had gekund.

Bron: Franeker Courant

Oudebildtzijl, 13 september 2019

Friese autocrossers op WK beducht voor Britse bumpers

Bert de Vries in zijn zelfgebouwde stockcar, waarmee hij zaterdag de WK-finale rijdt. foto Meindert Acda

Drie Friese autocrossers rijden zaterdag de finale van het WK stockcar. "Als ik de eerste bocht maar goed doorkom."

Alles picobello in orde zegt Bert de Vries. De autocrosser uit Oudebildtzijl doelt daarbij niet alleen op zijn eigen fysiek. ,,Het is een contactsport hč, de auto kan ook wat oplopen. Wat dat betreft hebben we dit seizoen wel wat strubbelingen meegemaakt.”

De Vries (42) zocht dit jaar met zijn zelfgebouwde stockcar de grenzen van het toelaatbare op. "Ik zette alles op alles om voor de eerste keer de WK-finale te bereiken."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Vrouwenparochie, 13 september 2019

Bouw MFC Froubuurt eindelijk van start

De bouw van het MFC in Froubuurt is van start gegaan. (foto: Jan Bonefaas)

Na lange tijd van voorbereidingen is het dan zo ver: de nieuwe multifunctionele accommodatie van Vrouwenparochie kan gebouwd worden. Bouwbedrijf Kolthof zal de komende maanden hard werken aan de realisatie hiervan.

Voorafgaande aan de bouw hebben vele vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken en voorbereidende sloopwerken zelf ter hand genomen. Op sommige avonden waren er wel twintig mensen actief. De verwachte bouwtijd bedraagt vier maanden.

"De totstandkoming van de financiering was geen appeltje eitje," zegt Atje Tadema-Postma van het MFC. "En ook nu nog zijn niet alle benodigde middelen voorhanden. Toch heeft het bestuur gemeend door te moeten zetten. Het is nu of nooit."

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Aldebildtsyl, 13 septimber 2019

In ûnderwurdearre duvelskeunstner

Abe de Vries Foto: TRESOAR

Yn in tiid dat it withoefaak oer de efterútgong fan it Frysk giet, is neat sa bemoedigjend as ris oer in tiid skriuwe dat it krekt hiel goed gie mei de taal. Abe de Vries ferdjippet him al in oantal jierren yn Waling Dykstra. Hy stelde in blomlęzing en in útstalling gear.

Der falt foar in biograaf genôch oer him te fertellen, seit De Vries. "Waling Dykstra wie in bysűnder man. Ast syn skriuwkarrięre besjochst, falst fan ’e iene ferbazing yn ’e oare. Hy is 92 jier wurden, dęrfan hat er 75 jier skreaun. Der binne mear as 120 boeken en boekjes fan him útkommen, dęrneist hat er noch hűnderten losse gedichten en ferhalen skreaun. Hy wie redakteur fan trije belangrike tydskriften yn de njoggentjinde iuw: , de en . Syn Uit Frieslands Volksleven – in samling Fryske folklore en folksferhalen – stiet noch altyd heech oanskreaun. En hy wie de redakteur fan it earste Fryske wurdboek."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lęs it hiele artikel fan Sietse de Vries >>

Hurdefaryp, 13 september 2019

Rammeldiva’s in actie voor Bildts brandgezin

Bianca Wijnsma, Ytsje Damstra en Nynke Roeloffs (vlnr) zijn klaar voor de hun Rammelbakreis, in een oud barrel van Breda naar Budapest, voor het brandgezin uit St. Jabik. fOTO MARCEL VAN KAMMen

Drie vrouwen uit Hurdegaryp reizen vanaf zondag 4000 kilometer door Europa in een oude rammelbak. Om geld in te zamelen voor het grote pleeggezin uit Sint Jacobiparochie dat in april dakloos werd door brand.

Ze lagen al op hun knieën met gele hesjes aan in een garage om wat van autotechniek te leren, maar veel meer aan voorbereiding deden Bianca Wijnsma, Ytsje Damstra en Nynke Roeloffs uit Hurdegaryp niet. Hun impulsieve inschrijving voor de Rammelbakkenreis moet vooral spontaan blijven, vinden ze. En verder rekenen ze op de gunfactor. Die krijgen ze nu al van de andere deelnemers omdat ze als een van de weinigen voor een goed doel meerijden.

Voor de Rammelbakkenreis 2019 hebben zich zo’n honderd teams ingeschreven. Veelal autofanaten of monteurs die ervan houden om aan oude auto’s te sleutelen of ze te pimpen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Zwarte Haan, 13 september 2019

TUNNEL AMELAND

Waddendag bespot Amelander tunnel

Een tunnel naar Ameland riep gisteren op de Politieke Waddendag in Zwarte Haan louter weerzin op. Het zou de drukte van veerboten wegnemen, maar er zou een eiland verloren gaan, was de heersende opvatting.

Oud-minister Tineke Netelenbos (PvdA): "Het veer is een flessenhals. Met een tunnel wordt Nes een buitenplaats van Amsterdam".

Waarnemend burgemeester Gerard van Klaveren (VVD): "Goed om de tunnelvariant nu te onderzoeken. Dan hebben we dat maar gehad en gaan mensen later niet meer zeggen dat die mogelijkheid over het hoofd is gezien."

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 12 september 2019

Eigen foto

Opgepompte koeienlongen op tafel bij biologielessen Campus Middelsee

Terugdenkend aan de biologielessen zullen veel mensen zich de 'koeienogenles' of de 'kikkerontleedles' nog wel herinneren. Leerlingen van Campus Middelsee in Sint Annaparochie zullen zich de lessen van afgelopen week ook nog lang kunnen heugen: koeienlongen waren het onderwerp van gesprek.

In de biologielessen, waarin de ademhaling centraal stond, werden de longen van een koe - die in de ochtend nog was geslacht - op tafel uitgestald.

Met een kleine pomp werden de longen opgeblazen, zodat de leerlingen konden zien hoe de ademhaling in het echt werkt.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 12 september 2019

'Wat we hier weggooien maakt de mensen daar zó blij'

Cas Voogd in Suriname.

Als hij zegt dat hij nog maar net in St.-Jacob woont, bedoelt hij ook nog maar echt nét. In zijn woning in St.-Jacob staat enkel nog een bank, en hij moet nog volop aan de slag met klussen en inrichten. “Maar ik moet eerst hier een oplossing voor zien te vinden.” Het ‘hier’ bedoelt Cas Voogd (70) - geboren in Delft en daarna “overal en nergens” gewoond - de spullen die hij heeft gekregen van een middelbare school uit Terneuzen. Ze krijgen een nieuwe bestemming in Suriname.

Voogd werkte zijn levenlang in het onderwijs en in de zorg. Nu hij met pensioen is heeft hij een nieuw doel gevonden in zijn leven: scholen op Suriname helpen met goederen die in Nederland worden afgedankt. "Mijn vriendin is een Surinaamse, zo ben ik verliefd geworden op dat land. Ik heb zelf in het onderwijs gewerkt, en het is schrikbarend om te zien dat de scholen daar echt helemaal niets hebben. Ze moeten soebatten om krijtjes voor het schoolbord. Er zijn geen boeken, geen materialen, niks."

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 12 september 2019

De Elfstedentocht met 4 kilo aan je voeten

Tjitte Dijkstra (links) en Ton Visser willen met hun Elfstedentocht het skiken promoten. Foto Niels Westra

In vier dagen willen Tjitte Dijkstra en Ton Visser de Elfstedentocht op zogenoemde skikes volbrengen. Vandaag starten ze op hun Nordic Cross Skates, zondag hopen ze de Bonke bij Leeuwarden bereikt te hebben.

Het bewegingsvirus van de ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding) is er altijd in blijven zitten bij Tjitte Dijkstra (53) uit Sint Jacobiparochie en Ton Visser (53) uit Sneek. De twee kennen elkaar van die opleiding en houden ook wel van een uitdaging. Zo werd het idee geboren om de Elfstedentocht op ‘skikes’ te doen, officieel bekend als Nordic Cross Skating.

Zie het als de zomerse variant van langlaufen, legt Dijkstra uit. Zoals schaatsers in de zomer op de skeelers stappen, is in de langlaufwereld de cross skate het alternatief. Inclusief de stokken, waardoor het lijkt op Nordic Walking. "’t Is ’n fariant op ’t bekindere ‘rolskiën’, maar ’n rolski is feul langer." Door de luchtbandjes kun je op bijna elke ondergrond vooruit komen en hoef je dus niet per se asfalt te hebben, zoals bij skeeleren.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Nij Altoenae, 11 september 2019

Bildt in beeld: Ballonvaart Nij Altoenae

Ballonvaart Nij Altoenae. (foto: Jelke de Jager)

Na drie eerdere pogingen die op het laatste moment niet door konden gaan vanwege slecht weer, gingen maandagavond dan eindelijk zeven ballonnen de lucht in bij Nij Altoenae.

Om 18.00 uur gingen de ballonnen omhoog vanaf het sportveld. Volgens Wim van der Molen kon de ballonvaart - een idee van World Servants - niet mooier. Liefst 55 mensen genoten van het uitzicht. “’t Waar prachtig, en superhelder. Wy konnen fan de Ofslútdyk ant de Eemshaven sien, en fansels feer over de Waddenailanden, der’t wy de groate autoskepen faren sâgen.”

Vanuit de lucht was het ongetwijfeld uniek, maar voor wie met de voeten op de Bildtse klei bleef staan was het net zo mooi om te aanschouwen, zo is te zien op de prachtige foto's.

Bron: De Bildtse Post
link Zie alle foto's >>

Sint Annaparochie, 11 september 2019

Libertas wint Bildtse slag van Sint Annaparochie

Op voorhand was de zaalvoetbalwedstrijd tussen Sint Annaparochie VR1 en Libertas VR1 al historisch.

Op voorhand was de zaalvoetbalwedstrijd tussen Sint Annaparochie VR1 en Libertas VR1 al historisch. Beide teams speelden haar allereerste wedstrijd in competitieverband. Daarna lopen alle vergelijkingen behoorlijk uiteen.

Sint Annaparochie is een vriendinnenteam die voor 'de leuk' zijn gaan zaalvoetballen. De meeste speelsters voetballen in de eerste klasse op het veld in eigen dorp. Libertas is een pure zaalvoetbalvereniging die een stip op de horizon heeft gezet: eredivisie voor vrouwen.

Dat een geweldige oefencampagne geen garantie is voor een flitsende start in de competitie, bewees vooral de eerste helft. Libertas speelde slordig en liep achter de feiten aan. Twee keer wist Femke Keizer c.s. op voorsprong, maar kon deze tot de pauze niet vasthouden. Femke Reitsma, speelster met eredivisie-ervaring, bracht de Bildtkers op voorsprong.

Bron: Twee Nul
link Lees het hele verslag >>

Franeker, 11 september 2019

Coördinator Bildts Aigene komt in 2020

De Stichting Bildts Aigene, die opkomt voor versterking en behoud van de Bildtse taal en cultuur, krijgt in 2020 weer een coördinator. De functie is vacant en was reden om de werkwijze opnieuw te bekijken.

Vastgesteld is dat de banden met de Fryske Akademy en de Afűk aangehaald moeten worden. Voor de coördinator is 20.000 euro per jaar beschikbaar.

Omdat dit bedrag dit jaar niet is uitgegeven geeft de gemeente Waadhoeke toestemming dit in te zetten voor professionele ondersteuning.

Bron: Franeker Courant

Zwarte Haan, 11 september 2019

Bereikbare stilte wordt zo schaars

‘Een dergelijke plek die zo betekenisvol en uniek is, dient liefdevol gekoesterd te worden.’ Foto Hoge Noorden/Jacob van Essen

Er zijn vergevorderde plannen om bij het wad, ter hoogte van het buurtschap Zwarte Haan in Noordwest Friesland, een sterrenobservatorium, nachtbelevingstuin en trekkershutten te bouwen (Leeuwarder Courant 5 juni). Bezoekers kunnen via een architectonisch bouwwerk de sterren in het water zien en zijn beschermd tegen weer en wind van het kustgebied.

Als buurtbewoner maak ik mij zorgen over deze ontwikkeling. Waarom een voorziening bouwen om de sterren te bekijken, terwijl de dijk een prachtig uitzicht biedt op het sterrenstelsel? De zee spiegelt op een weergeloze wijze. Het is maar de vraag wat het project toevoegt aan de beleving van de sterren, de nacht en de stilte.

Omgekeerd betekenen de extra bezoekers wel degelijk iets voor de stilte en de natuurelementen die elders zo schaars zijn. Het waddengebied bij Zwarte Haan biedt bereikbare stilte. Het is een gebied waar enkele bewoners in alle rust wonen en natuurliefhebbers hartelijk ontvangen. Duizenden vogels foerageren er bij de slenk en rusten er ’s nachts uit.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 9 september 2019

Zorgen om grote stijging aantal inbraken Waadhoeke

De explosieve stijging van het aantal inbraken in gemeente Waadhoeke baart de politiek grote zorgen. Eind augustus zat Waadhoeke met 75 inbraken al boven de 74 van heel 2018. Burgemeester Waanders zei dat de gemeente alles doet wat in haar mogelijkheid ligt om meer inbraken te voorkomen.

Waanders ging in op vragen van Adrie Weiland (Gemeentebelangen). Ze deelde Weiland’s zorgen en kwam met de laatste cijfers, die verontrustend zijn te noemen. "In heel 2018 waren er 74 inbraken in Waadhoeke. Tot en met 31 augustus dit jaar zijn dat er al 75, en dan komt de ’donkere periode’ er nog aan.

Als gemeente hebben we app-groepen ingericht. De politie heeft extra gepost en in St.-Anna ook kentekenchecks uitgevoerd. Mensen worden via digitale borden opgeroepen waakzaam te zijn en we verspreiden flyers hierover. Soms wordt een inbreker opgepakt en wordt het in het ene dorp rustig, maar dan blijkt al snel dat de inbraken zich naar andere dorpen verplaatst."

Bron: De Bildtse Post

Sint Annaparochie, 7 september 2019

© Pixabay

Trimgroep St. Annaparochie zoekt zwemmers en aquajoggers

De trimgroep van zwemvereniging De Skelp zwemt elke maandag van 19.15 uur tot 20.00 uur in De Bildtse Slag in Sint Annaparochie.

In deze drie kwartier is er volop gelegenheid om baantjes te trekken, maar er kan ook worden deelgenomen aan aquajogging of aquafitness op muziek. Verder is er volop materiaal aanwezig dat bij het alle oefeningen kan worden gebruikt.

Belangstellenden mogen twee proeflessen meedraaien. Het zwembad biedt veel ruimte, er kunnen dus nog een paar trimmers bij. Wie meer informatie wil hebben, kan contact opnemen met Janny Bouma via 0518-491318.

Bron: Franeker Courant

Zwarte Haan, 7 september 2019

Stekelbaarsje laat zich amper zien

Het driedoornige stekelbaarsje is dit jaar rond het Wad nauwelijks gezien.

De driedoornige stekelbaars is dit jaar amper waargenomen op het Wad. Het visje, belangrijk voor de lepelaar, bleef vrijwel buiten beeld bij meetpunten.

Gewoonlijk worden er bij de vishevels van Roptazijl en Zwarte Haan volop driedoornige stekelbaarsjes geteld in het voorjaar, maar dit jaar was de score vrijwel nul, zegt gemaalbeheerder Siebold Krol van Wetterskip Fryslân. Een verklaring hebben hij en collega Richard Feenstra niet voor deze "dramatyske ôfname".

De driedoornige stekelbaars is doorgaans een heel algemeen visje, dat zich in zoet en zout water kan redden. De diertjes worden maximaal 10 centimeter lang. Een deel van de populatie zit permanent in zoet water, een deel blijft op zee. De meeste pendelen echter tussen zout en zoet om in hun tweede en laatste levensjaar te paaien in het binnenwater.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 6 september 2019

Leerlingen Campus Middelsee bouwen mee aan school in Ghana

© Eigen foto

Ewoud Struiksma en Sylvana Hellinga, leerlingen van Campus Middelsee in St. Annaparochie, hebben deze zomer een groot deel van hun vakantie besteed aan het bouwen van een school in Asenema in Ghana. De opbrengst van de kerstmarkt van hun school in 2018 ging naar dit project.

De reis en het verblijf is goed verlopen – maar heeft voor eens en altijd een geweldige indruk gemaakt. Beide leerlingen vertoefden van 14 juli tot en met 3 augustus in Ghana. Ze hielpen daar mee aan de bouw van een school met latrine en douchehokjes, maar maakten ondertussen ook kennis met hagedissen, gekko’s, grote spinnen en heel erg veel kakkerlakken.

Bovendien leerden ze behalve bouwtechnieken ook de vriendelijkheid, behulpzaamheid en dankbaarheid kennen van ‘de locals’. Dit heeft diepe indruk gemaakt, want armoede en tevredenheid, liggen ver uiteen in onze maatschappij, maar gaan in Ghana nog hand in hand, zo vertelden Ewoud en Sylvana.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie/Sneek, 4 september 2019

Tweetal legt Elfstedentocht op cross skates af

© Eigen foto

Tjitte Dijkstra en Ton Visser gaan de Elfstedentocht afleggen op cross skates, door gebruikers skikes genoemd. Het gaat om een kruising tussen een rolski en een skeeler.

Sinds dit voorjaar zijn Tjitte Dijkstra uit Sint Jacobiparochie en de Sneker Ton Visser in training voor hun tocht der tochten. Ze studeerden ooit af aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Groningen, maar kozen in hun werkzame leven voor banen als organisatieadviseur en optometrist.

De behoefte aan fysieke inspanning bleef altijd aanwezig en dat deed de vrienden vorig jaar besluiten tot een ultieme uitdaging: het volbrengen van de Elfstedentocht op wat officieel cross skates heet.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 4 september 2019

Uit de video

Kat-en-muisspel tussen een haas en buizerd

Bij 'Vroege Vogels' staan dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

Op de website van 'Vroege Vogels' van BNNVARA worden regelmatig in de rubriek Zelf geschoten video's van opmerkelijke zaken in de natuur vertoond, die door kijkers zijn toegezonden.

Op 4 september is een opmerkelijke waarneming door Anke van Westerlaak te zien. In Oudebildtzijl in Friesland zag zij een kat-en-muisspel tussen een haas en een buizerd.

Bron: vroegevogels.bnnvara.nl
link Ga hier naar de website van Vroege Vogels >>

Sint Annaparochie, 2 september 2019

Bewoners Parrebeam sluiten vakantieweken af: 'op ut Bildt ut Best'

© De Parrebeam

De bewoners en personeel van wooncentrum De Parrebeam in Sint Annaparochie hebben de vakantieweken afgesloten. Na virtuele uitstapjes naar Italië, Frankrijk, Oostenrijk was het vorige week: ‘Oost West, op ut Bildt ut Best!’

De afgelopen weken stond steeds een dag een bekend vakantieland centraal. Na Italië volgde Frankrijk. Op de Franse dag werd genoten van stokbrood, croissantjes, Coq au Vin, Franse kaasjes en pommes duchesse. Er werd een presentatie gegeven over een bezoek aan Lourdes.

Een week later volgde Oostenrijk met bij de koffie bezoek van een Tiroler echtpaar. Dit mooi geklede paar bleef de hele dag. De bewoners konden met hen op de foto. Verder kon men genieten van Oostenrijkse muziek en werd de beroemde film Sissi vertoond.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Pingjum, 2 september 2019

Partuur Triemstra eindigt in stijl

Opslager Bauke Triemstra weert zich kranig in het tussenspel tijdens de finale in Pingjum, die hij met Dylan Drent en Hendrik Kootstra won. foto Henk Jan Dijks

De laatste vrije-formatiepartij van 2019 stond gisteren in het teken van afscheid. Afscheid zonder weemoed, want daar zijn kaatsers te nuchter voor. Bauke Triemstra zeker.

De opslager uit Sint Jacobiparochie genoot in de Pingjumer namiddag zichtbaar van alle felicitaties die hij kreeg, kort voordat hij met Dylan Drent en de tot koning uitgeroepen Hendrik Kootstra de winnaarskrans in ontvangst mocht nemen. Zo vaak lukte dat immers niet in 2019. De zege in Pingjum was na een overwinning in Makkum, zes weken geleden, pas hun tweede.

En meteen ook de laatste, althans in deze samenstelling. Bauke Triemstra kreeg direct na de PC de boodschap dat Drent en Kootstra volgend jaar verder gaan met Marten Bergsma, de kersverse PC-winnaar. Het viel de Bilkert, nuchter als hij is, niet eens rauw op het dak. Zelfs met Kootstra, met wie hij in 2017 de PC won, raakte de vriendschap niet bekoeld. Met Drent evenmin.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>      link Lees ook het verslag in de Franeker Courant >>

Ljouwert, 30 augustus 2019

Twa froulju begjinne hast oan 'Rammelbakkenreis' foar goed doel

Bianca Wijnsma freed by Noardewyn Live, foto: Omrop Fryslân

Bianca Wijnsma begjint hast mei har buorfou oan de Rammelbakkenreis. Yn sân dagen reizgje sy fan Breda nei Boedapest yn Hongarije. Dat dogge sy yn in âld barrel dat maksimaal 750 euro węze mei. Mei de reis wolle se jild ophelje foar in goed doel.

"Us goede doel is de famylje út Sint-Jabik dy't yn april har hűs kwytrekke troch brân. Yn dat hűs wenne in famylje mei 14 pleechbern. Wy ha der doe west en hearden har ferhaal heard, It is hiel tryst, alles is fuort, de sliepkeamers mei Playmobil en de poppen", fertelt Bianca Wijnsma freed by Noardewyn Live.

De mem fan de famylje wie űnderfersekere en krige fuort nei de brân in soad praktyske help mei klean en boartersguod. Mar der is noch in soad jild nedich.

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele berjocht >>

Sint Annaparochie, 28 augustus 2019

Waadhoekekoor De Bútsoekers begint dinsdag haar nieuwe seizoen. (© Foto Jan Weistra)

De Bútsoekers staan weer in de startblokken

Waadhoekekoor de Bútsoekers dinsdag 3 september in MFC Ons Huis het nieuwe seizoen met een open repetitie voor belangstellenden.

De zangers van De Bútsoekers pakken dinsdag de draad van het oefenen weer op. Om half acht begint de eerste repetitie in Ons Huis in Sint-Anne en die is open voor iedereen die wil komenmeezingen.

Wie liever eerst eens wil luisteren is ook welkom. Wat maakt Waadhoekekoor de Bútsoekers zo bijzonder? Daar is allereerst het begeleidingscombo, dat behoort tot de beste van Friesland.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 26 augustus 2019

Vrachtwagen blokkeert industrieterrein na keeractie

Foto: PRONEWS

Medewerkers van bedrijven op het industrieterrein van Sint Annaparochie keken maandagochtend raar op toen zij naar hun werk reden. Een vrachtwagen stond hier overdwars op De Wissel en was vast komen te zitten in de berm.

Naar alle waarschijnlijkheid wilde de bestuurder van de vrachtwagen keren, tot het mis ging. De chauffeur had diens trailer losgekoppeld op de weg staan, om zelf met de trekker muurvast te zitten in de berm.

Automobilisten konden de combinatie nagenoeg niet passeren en moesten omrijden via De Draai. Een berger moest er aan te pas komen om de vrachtwagen uit de berm te slepen.

Bron: Transport Online

Bitgum, 26 augustusi 2019

Triemstra ook na mijlpaal gretig

Taeke Triemstra liet ook op de Van Aismadagen van zich horen en schoof weer een plekje op in het kaatsklassement aller tijden. foto henk jan dijks

Of het nu toeval was of niet, de timing van orkest de Harmonie uit Bitgum was gistermiddag op zijn minst opvallend. Terwijl op het kaatsveld in die plaats een zeer eenzijdige finale in de vrijeformatiepartij van de Van Aismadagen bezig was, zetten de muzikanten het nummer ‘Thriller’ in van Michael Jackson. Leuk bedacht, maar helpen deed het niet.

Spannend werd het namelijk in het snikhete Bitgum nimmer in de eindstrijd waarin Triemstra met Gert-Anne van der Bos en Tjisse Steenstra met 5-1 6-2 te sterk was voor het partuur van Menno van Zwieten, Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra. Het betekende overwinning nummer dertien van het drietal in de vrije formatie dit seizoen. De winst zorgde er bovendien voor dat de mijlpijl die Taeke Triemstra bereikte extra glans kreeg.

"Want it is fansels in ‘mijlpaal’”, erkende Triemstra, terugkijkend naar wat hem de dag ervoor al lukte: het bereiken van de top 3 in het kaatsklassement aller tijden. De eerste van twee opeenvolgende kaatsdagen in Bitgum eindigde toen voor hem met een tweede plaats in de doorelkaarloten-wedstrijd. Uitgerekend tegen Van der Bos en Steenstra - zij kaatsten zaterdag met Allard Hoekstra aan hun zijde - legde Triemstra het af in de finale. De tweede plek bracht hem echter twee punten en daarmee kwam hij in de eeuwige ranglijst op gelijke hoogte met Wiep van Wieren (785 punten).

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>      link Sjoch ek it ferslach op de side fan Omrop Fryslân >>      link Lees ook het dossier TAEKE TRIEMSTRA >>

Sint-Anne, 25 augustusi 2019

Biltske doarp Sint-Anne lûkt besikers út alle wynstreken

Bewenner Milad en meiwurker Mirjam fan it AZC Sint Anne - Foto: Simone Scheffer

Buro de Vries, it achtergrûnprogramma fan Omrop Fryslân strykt del yn Sint-Anne, it haaddoarp fan de eardere gemeente It Bilt. It doarp telt sa'n 5.000 ynwenners en is sűnt ferline jier űnderdiel fan de gemeente Waadhoeke. It Bilt bliuwt lykwols yn streek mei in eigen taal en kultuer. Dęr binne se ek grutsk op yn Sint-Anne. Yn Buro de Vries komme ferskate organisaasjes en minsken oan it wurd oer it wenjen en węzen yn it Biltske doarp.

Al sechstjin jier leit der tichtby Sint-Anne it asylsikerssintrum (azc). Dęr wenje sa'n 400 flechtlingen út alle wynstreken fan de wrâld. Se besykje in plak yn de Nederlânske mienskip te krijen en yn it azc dogge se harren bęst om de bannen mei it doarp sa goed mooglik te hâlden.

Der binne in soad projekten dęr't de bewenners en meiwurkers oan wurkje, lykas frijwilligerswurk, feestjűnen en it repair-kafee. Dat wurket aardich en de minsken fan it sintrum wolle de klam lizze op ferbining.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 20 augustus 2019

De trailer. Het trekkende voertuig staat op een erf, even verderop. FOTO VAN OOST MEDIA

Trailer met schapen in de sloot bij Sint Annaparochie, meerdere schapen dood

Aan de Langhuisterweg bij Sint Annaparochie is dinsdagochtend een trailer met daarin schapen in de sloot terecht gekomen.

De trailer werd getrokken door een voertuig, maar ze raakten los van elkaar. Hoe dit heeft kunnen gebeuren, is nog niet duidelijk.

Voor zover bekend hebben tien schapen het niet overleefd, maar dat aantal kan nog oplopen.

Bron: Franeker Courant
link Lees ook het bericht op Noordernieuws >>

Sint Annaparochie, 18 augustusi 2019

FOTO VAN OOST MEDIA

Garage in brand in Sint Annaparochie

In een garage van een woonhuis aan de Klaas Taekesland in Sint Annaparochie heeft zaterdagavond brand gewoed.

Onder andere een auto is daarbij in vlammen opgegaan. Brandweerkorpsen van Sint Annaparochie en Menaldum hebben het vuur middels een binnenaanval bestreden. De oorzaak van het vuur is onbekend.

Er kwam eveneens een ambulance ter plaatse omdat de bewoner rook had ingeademd. Het is niet bekend of hij of zij verdere medische behandeling nodig had.

Bron: Franeker Courant

Sint-Anne, 17 augustus 2019

Foto: Srfotografie

Brânwacht útriden foar garaazjebrân yn Sint-Anne

De brânwachten fan Menaam en Sint-Anne moasten sneontejûn útride foar in brân yn Sint-Anne. Yn in garaazje by in wenning oan de Klaas Taekesland wie brân űntstien.

Hoe't dat krekt barre koe, is net bekend. De brânwacht hat it fjoer yntusken űnder kontrôle.

Yn de garaazje stie ek in auto, dy't nei alle gedachten swier skansearre is troch de brân. Ien persoan soe reek ynazeme ha.

Bron: Omrop Fryslân

Westhoek, 16 augustus 2019

Honderden vogelaars speuren naar zeldzame alaskastrandloper bij Westhoek

Drukte bij Westhoek. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De zeldzame alaskastrandloper is vrijdag massaal gespot bij Westhoek, op het wad boven de Oudebildtdijk. Honderden vogelaars spoedden zich ernaartoe om een foto te maken.

Uit het hele land zijn fanatiekelingen naar Westhoek gekomen. De vogel werd donderdag voor het eerst gezien. Sommigen zijn zelfs donderdagavond al vanuit Limburg naar Friesland gereden en hebben hier de nacht doorgebracht. Ook vogelaars uit Zuid-Holland zijn bij Westhoek.

Vanaf vrijdagochtend half negen is het daar al druk, ziet freelancefotograaf Marcel van Kammen. "Ik tink dat der wol 400 minsken węze sille, oer de hiele dei besjoen."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>      link en zie hier een video van de LC >>

Oudebildtzijl, 14 augustusi 2019

Foto: Nettie Way-Jonker

'Bloemenpracht geeft levenskracht'

We genieten hier iedere dag - zolang deze indrukwekkende bloemenzee nog in volle glorie bloeit - van de met bloemenranden omzoomde graanvelden op Ouwe-Syl. De oogst op het land van de familie Bierma is in volle gang.

Ik maak ’s ochtends graag een wandeling met mijn man Pé en onze wetterhounen Joppe en Siebe," zo schreef Nettie Way-Jonker van Ouwe-Syl ons, met deze mooie plaatjes erbij. ”Bloemenpracht geeft levenskracht.”

Bron: De Bildtse Post
link Hier het artikel met alle foto's >>

Sint Annaparochie, 13 augustusi 2019

Inbrekers slaan hun slag in de hele Noordwesthoek

Sint Annaparochie maakt iedereen die het dorp binnenkomt duidelijk dat er veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. fOTO JAN SPOELSTRA

Van Franeker naar Sint Annaparochie en door naar Marsum, Berltsum, Menaam en Dronryp. Inbrekers doorkruisen de Noordwesthoek.

Gisteren konden er weer twee aan het lijstje toegevoegd worden: een inbraak afgelopen weekend in een keet aan de Hopmansweg in Midlum en een woninginbraak in de nacht van zaterdag op zondag aan de Koarte Ekers in Dronryp. In het laatste geval werd ook een auto weggenomen. De politie Noordwest Fryslân vraagt uit te kijken naar een blauwe Renault Twingo met kenteken 71-LRS-8.

Vorige week meldde hetzelfde politieteam "weer drie inbraken in ons gebied". Het ging om Dronryp, Menaam en Berltsum. Omdat het onderzoek in volle gang is, worden er verder geen medelingen gedaan.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 8 augustusi 2019

Bewoners De Parrebeam op culturele en culinaire vakantie

Bewoners kijken naar beelden van het Gardameer, maar de Bildtse Post blijft binnen handbereik. (© Foto: De Parrabeam)

Sommigen hadden nog nooit pizza gegeten, laat staan dat ze in Italië waren geweest. Een culinaire en culturele ‘vakantie’ heeft de bewoners van NBS De Parrebeam in Sint-Annaparochie heel wat Italiaanse vakantie-ervaringen opgeleverd.

Nu veel kinderen van de bewoners op vakantie zijn, werd het plan door de leiding opgevat om ook met de bewoners van NBS De Parrebeam ‘op vakantie’ te gaan. Woensdag was het zover en leefden de bewoners de hele dag in Italiaanse sferen. De Parrebeam is een kleinschalige woonzorgvoorziening voor ouderen die lichte zorg nodig hebben.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 7 augustusi 2019

Academische Verhalen naar Sint Annaparochie

Het verhaal van Saskia en Rembrandt op de expositie 11 Academische Verhalen. (© Foto Tryntsje Nauta en Jeroen Adema)

De hele maand augustus is de expositie '11 academische verhalen van Franeker' te zien in zorgcentrum Beuckelaer in Sint Annaparochie.

Het is een serie van elf foto’s die gekoppeld zijn aan bijzondere verhalen over de academische geschiedenis van Franeker. Het is een reizende expositie die in juli startte in Dronryp.

Het zijn niet alleen bijzondere verhalen, maar ook soms luguber, intiem en inspirerend. Allemaal uit de periode dat de Academie van Friesland in Franeker was (15885-1811).

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 7 augustus 2019

Foto: Wikipedia

Toerisme op Zwarte Haan: welkome impuls of verstoring van de rust?

Is toenemend toerisme een vloek of een zegen voor het Bildt? Nieuwsprogramma 'Nieuws en Co' van Radio1 wijdde er donderdag een uitzending van de "Nieuws en Co Bus' aan.

De grote gele bus doorkruist het hele land om op locatie regionale thema's te belichten. Toerisme in Waadhoeke en dan in het bijzonder op Zwarte Haan, was donderdag 1 augustus het onderwerp.

Presentatrice Saďda Maggé voelde zich direct thuis. "Ik zit hier met de voetjes in het gras op de zeedijk. Ik zie Ameland, Terschelling in de verte ....", zei Maggé, die constateerde dat het thema toersime hier leeft. "Onze bus zit vol."

Bron: De Bildtse Post
 Beluister hier de uitzending, klik op 16.00-17.00 en het item begint om 16.11 uur, vervolg om 16.46 uur >>

Sint Jacobiparochie, 7 augustus 2019

Bildtse taal promoten aan de Ouwe-Dyk

Rennie Steensma bij haar Bildtse bordjesmolen voor het verenigingshuis De Spitsroeden. Foto Jan Spoelstra

Het gebouw De Spitsroeden aan de Oudebildtdijk was al een kleuterschool, een kroeg, een woonhuis annex hoefsmid en herbergt nu in de zomer een winkeltje.

Eigenlijk is De Spitsroeden een sociëteit, geopend van 1 oktober tot 1 april. Het enige dat in de zomer wel eens gebruikt wordt, zijn de biljarttafels. Verder is het pand gesloten. Tot deze zomer toen buurvrouw Rennie Steensma besloot er een winkeltje te beginnen dat op dinsdag-, woensdag-, donderdag- en zaterdagmiddag open is.

Omdat de voorzieningen er al zijn, wordt er koffie, thee en fris geschonken en kunnen passanten er naar het toilet. Zijn er geen klanten, dan werkt Steensma er aan haar creatieve uitspattingen. Allemaal om de Bildtse taal te promoten. Welk product ze ook verkoopt, er staan Bildtse teksten en spreuken op.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 6 augustus 2019

Taeke Triemstra gaat nog een jaar door

Taeke Triemstra in actie

Taeke Triemstra plakt nog een jaar vast aan zijn toch al niet geringe kaatsloopbaan. De voorinse is van plan om ook in 2020 te kaatsen met Gert-Anne van der Bos en Tjisse Steenstra. Die formatie won dit jaar tot nu toe elf van de twintig vrije formatiewedstrijden.

Triemstra werd vorige week woensdag nog door PC-voorzitter Ids Hellinga gehuldigd, omdat hij zijn twintigste PC kaatste. In veruit de meeste gevallen wint hij daar ook een prijs.

Hij steeg dit jaar zelfs nog in het PC-klassement aller tijden, door de tweede prijs te winnen. De score staat nu op vijf PC-overwinningen, vier tweede plaatsen en acht derde plaatsen. Nog één PC-overwinning zou hem in de top 3 brengen, achter Piet Jetze Faber en Hotze Schuil.

Bron: kaatsnieuws.com
link Lees het hele artikel >>      link Lees ook het dossier TAEKE TRIEMSTRA >>

Sint Annaparochie, 6 augustusi 2019

Verhalenvertelster Baukje Fennema speelt De Vuurtorenvrouw

© Foto Floriske Gerritsma

Verhalenvertelster en actrice Baukje Fennema speelt in de maanden augustus en september het stuk De Vuurtorenvrouw. De solo-voorstelling ging dit weekend in premičre op Schiermonnikoog, maar is donderdag 8 augustus te zien in de Van Harenskerk in St. Anne.

Deze solo-voorstelling is geďnspireerd op de vuurtoren van Ameland waarin het verhaal wordt verteld van de vuurtorenvrouw en haar man, de vuurtorenwachter. De voorstelling wordt uitgevoerd op een aantal locaties dichtbij de zeedijk, als een troostrijk sprookje voor volwassen, onder regie van Anne Graswinckel. De vuurtorenvrouw woont samen met haar man in de toren.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 5 augustus 2019

Rembrandt was weer even terug in Sint Annaparochie, waar kunstenaars in zijn geest schilderden

Figuranten luisterden de Rembrandtmarkt op. FOTO LC

Rembrandt was zaterdag weer even 'Op 't Bildt'. Rond de kerk van Sint Anna, waar hij in 1634 zijn Saskia trouwde, schilderden kunstenaars in zijn geest.

Meestal schildert Jetty Boterhoek uit Harlingen kinderen. Aan zee. Of in zee. En werkt ze met felle kleuren. Maar zaterdag hebben donkere tinten de overhand op haar doek. Want Jetty doet mee aan het project 'Rembrandt op ‘t Bildt': schilderen in de geest van Rembrandt. Met dus een groot contrast tussen licht en donker.

Behalve Jetty werken nog eens veertien kunstenaars hard aan een creatie. Hun handelingen worden gadegeslagen door het publiek. "It is moai drok", stellen 'Rembrandt' en 'Saskia', oftewel Alfred Miedema en zijn nicht Tjetien Miedema, tevreden.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Vrouwenparochie, 3 augustus 2019

Kaatswanten

Ook zonder goedgekeurde want kaatsen op Froumetpartij

Om meer kaatsers te trekken wordt de Froumetpartij in Vrouwenparochie opgesplitst in twee partijen: een waar de officiële regels gelden en een partij, bijvoorbeeld voor vriendenploegen, waarvoor minder strenge regels gelden.

Tradities zijn tradities, maar soms is het nodig om eens te breken met tradities, vindt het bestuur van de Commissie en KV Klaine Izak dat elk jaar op de derde zondag in augustus de Froumetpartij uitschrijft in Vrouwenparochie.

De Froumetpartij is een 1e klas KNKB partij waar de kaatsers graag mochten verschijnen. In het algemeen blijkt dat het aantal parturen voor dergelijke wedstrijden de laatste jaren daalt.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 30 juli 2019

Laatste kans voor de eerste kaatskoning van de 21ste eeuw

Kaatser Marten Feenstra staat woensdag voor de zeventiende en laatste keer op de PC. Foto Dijks fotografie/Anne Waterlander

In jongensboeken komt in het slothoofdstuk altijd alles goed. Marten Feenstra (36) kaatst woensdag zijn laatste PC. Die won de stilist nooit. "Froeger tearde ik tefolle op myn talint."

De kaatser uit Vrouwenparochie volgde de loting in de Franeker Koornbeurs gisteravond net wat meer geďnteresseerd, net iets meer gespannen dan al die andere jaren waarin hij er aanschoof. Marten Feenstra staat morgen voor de zeventiende en allerlaatste keer op de PC. Na de wedstrijd stopt hij. Dat deed hij in 2014 ook al een keer, maar nu is het definitief.

Je kunt er niet omheen. Wie twintig jaar geleden voorspeld zou hebben dat Marten Feenstra de PC nooit zou winnen en leeftijdgenoot Taeke Triemstra vijf keer, zou voor gek zijn versleten. Niet zozeer vanwege dat laatste – Triemstra verdient alle credits voor een carričre om U tegen te zeggen – als wel om het eerste.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Minnertsga, 26 juli 2019

Citroenvlinder op een Kattestaart FOTO ARCHIEF LC

Subsidie voor vlinderidylle langs dijk

Plaatselijk Belang Minnertsga kan verder met de plannen voor een vlinderidylle langs de Griendyk. Langs deze dijk tussen Minnertsga en Sint Jacobiparochie wil het dorp bloemen en kruiden terugbrengen die op hun beurt weer vlinders en bijen aantrekken.

Het college van Waadhoeke steunt het plan met een subsidie van 11.000 euro. Het geld komt uit de Subsidieregeling Dorpen en Wijken. De gemeenteraad nam begin vorig jaar een motie aan om de biodiversiteit in de gemeente te behouden.

Bron: Leeuwarder Courant

Vrouwenparochie, 25 juli 2019

De auto belandde na de botsing in de sloot. FOTO: VAN OOST MEDIA

Auto rijdt tegen tractor in Vrouwenparochie en belandt in sloot

Door een nog onbekende oorzaak is donderdagochtend een automobilist tegen het voorwiel van een rijdende tractor gereden. De auto belandde vervolgens in de naastgelegen sloot.

Het ter plaatste gekomen ambulancepersoneel heeft de bestuurder van de auto opgevangen. Het is nog onbekend of de bestuurder van de auto gewond is geraakt. De weg werd tijdelijk afgesloten.

Bron: Franeker Courant
link Lees ook het uitgebreide bericht op NoorderNieuws >>

Sint Annaparochie, 24 juli 2019

De Bildtse Rembrandtmarkt is extra bijzonder dit jaar

De Rembrandtmarkt in Sint Annaparochie. FOTO EIGEN FOTO

Zaterdag 3 augustus vindt de Bildtse Rembrandtmarkt plaats in Sint Annaparochie, op de plek waar Rembrandt in 1634 met zijn grote liefde Saskia trouwde.

Rondom de Van Harenskerk staan tientallen sfeervolle kraampjes met kunst, boeken en curiosa. Er kunnen voorwerpen getaxeerd worden bij deskundigen van 'is het kunst of kitsch'.

Het is smullen bij de Gouden Eeuwse Rembrandt Brunch, of schilder mee aan de Nachtwacht van Sint Anne. Er is veel te zien, er is muziek, en een etalagewedstrijd in de aangrenzende winkelstraten en overal hangen echte Rembrandts door leerlingen van Campus Middelsee die meedingen naar de publieksprijs.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Vrouwenparochie, 21 juli 2019

Hergen van Hall wint PSG-debuut: 'Hij is best wel wereldvreemd'

Hergen van Hall

De zevenjarige Hurricane Domino (Charmeur x D-Day) nam op vijfjarige leeftijd succesvol deel aan de Pavo Cup-selectie in Harich, maar daarna bleef het stil rondom de ruin. Op de Subtopwedstrijd in Vrouwenparochie reed Hergen van Hall de ruin de ring in en won direct zijn Prix St. Georges-debuut met 66,62%.

"Hurricane Domino is van Arjen van Diepen en Kirsten van Wezel. Hij heeft als jong paard een handjevol wedstrijden gelopen, maar is eigenlijk wereldvreemd.

Ik was eigenlijk van plan hem een tijdje in het ZZ-Licht te rijden, maar wedstrijden met springen en tribunes erbij waren echt teveel van het goede voor hem. Hij keek daar echt z’n ogen uit", vertelt Hergen van Hall lachend. "Gisteren was ik op concours hier en ik had de mogelijkheid me nog bij te schrijven, dus heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb dat maar gewoon gedaan."

Bron: www.horses.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 20 juli 2019

Faber Audiovisuals investeert in nieuwbouw en vakmensen

Het woonhuis voor de bedrijfsruimtes van Faber Audiovisuals in Sint Annaparochie staat sinds kort te koop, ook kantoorruimtes en een loods staan in de verkoop. FOTO: MARCHJE ANDRINGA

Faber Audiovisuals in Sint Annaparochie investeert miljoenen in nieuwbouw. En om voldoende vakmensen te krijgen, wordt er met roc Friese Poort een praktijkopleiding opgezet.

Alles is nu nog verspreid onder drie verschillende daken, maar Faber Audiovisuals in Sint Annaparochie wil aan het einde van het jaar alles onder één dak hebben. Daarom wordt er voor vier miljoen geďnvesteerd in de bouw van een loods van zesduizend vierkante meter aan het huidige pand van ruim achtduizend vierkante meter.

In de nieuwbouw van het familiebedrijf, dat ruim dertig jaar geleden is ontstaan en ruim vier jaar geleden onderdeel is geworden van het Amerikaanse NEP Worldwide Network, komen ook nieuwe kantoren. "Alles wordt nieuw", zegt eigenaar en directeur Cees Jan Faber.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

St.-Jabik, 19 juli 2019

Proefproces over plaatsnamenkwestie Waadhoeke

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Jehannes Elzinga spant een proefproces aan bij de bestuursrechter om het gelijktrekken van plaatsnaamborden in Waadhoeke voor elkaar te krijgen. Hij wordt daarin gesteund door de Topografyske Wurkgroep Fryslân.

De gemeenteraad besloot onlangs om de plaatsnaamborden in de voormalige gemeenten Menameradiel, het Bildt, Franekeradeel en Littenseradiel te laten zoals ze zijn. Deels met Fries bovenaan, deels met Nederlands en daaronder Fries of Bildts.

Elzinga vindt dat hij evenveel recht heeft op het officieel gebruiken van Frjentsjer voor Franeker als dat een inwoner van Menaam officieel Menaam mag gebruiken.

Bron: Franeker Courant

Franeker, 19 juli 2019

Waadhoeke voorkomt supermarkt op bedrijventerrein in Sint Annaparochie

Het vestigen van een supermarkt op bedrijventerrein Nij Toerenburg II in Sint Annaparochie is door de gemeente Waadhoeke onmogelijk gemaakt.

De mogelijkheid om op twee plekken in dit plan een supermarkt te kunnen vestigen, was in 2016 per ongeluk in de vaststelling van een nieuw bestemmingsplan geslopen.

Het gaat om de panden De Wissel 4 en 6 en De Draai 4. Hier is perifere detailhandel toegestaan. De toenmalige gemeente het Bildt deed dat om een fietsenzaak mogelijk te maken. Hierdoor werd het onbedoeld ook mogelijk een supermarkt te beginnen.

Bron: Franeker Courant

Sint Jacobiparochie, 13 juli 2019

Veelzijdige tentoonstelling in Groate Kerk Sint Jabik

Van alles te zien en te ruilen in de Groate Kerk in Sint Jacobiparochie (© Suwarda Vis)

Marty Slager verzamelt alles wat met kaatsen te maken heeft. Wanten, prijzen, foto’s, ballen en attributen in alle soorten en maten. Een deel ervan is tot aan september te zien in de Groate Kerk in Sint Jacobiparochie. Naast de tentoonstelling van Slager is er ook een expositie gewijd aan muziekvereniging Aurora en draait er een dorpsfilm.

Een heel veelzijdige tentoonstelling die zeer de moeite waard is. Zaterdag werd de tentoonstelling, die tot september iedere zaterdag bezocht kan worden, geopend met een flinke slag tegen de bal. De eerste middag kwam al een groot aantal bezoekers naar de Groate Kerk. Taeke Triemstra, een dag eerder net gestegen tot de derde plaats in het klassement aller tijden, kwam met zijn ouders Reinder en Fré. De familie Triemstra toonde zich zeer geďnteresseerd en was ook verbaasd: Hoe kwam Slager aan dat shirt van Taeke?

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Heerenveen, 13 juli 2019

Dramatisch oogstjaar voor Bildtstars-partuur

Terwijl Sjoerd de Jong (rechts) zijn telefoon bestudeert, bespreken Enno Kingma (l.) en Alle Jan Anema de tactiek. Op de voorgrond Jouke Bosje. foto dijks Fotografie

Alsof een gemene aardappelziekte heeft toegeslagen in het kaatspartuur dat bekend staat als de Bildtstars. Hoe moet het verder met Enno Kingma, nu zijn twee vaste maten geblesseerd zijn? Haalt hij de PC? En zo ja: met wie?

Nog niet zo lang geleden trok Enno Kingma (24) op zondagen de deur achter zich dicht in de verwachting dat hij zou meedoen om de hoofdprijs in de vrije formatie. In de ranking stond hij met zijn maten Pieter Jan Plat en Sjoerd de Jong, net als hij echte Bilkerts en net als hij met een landbouw-achtergrond, vijfde. Ruim voldoende voor de zogenoemde Bildtstars om aan de PC mee te doen.

Het kan verkeren. Gisteren, voorafgaand aan de hoofdklassepartij in Heerenveen, was de opslager al dolblij dat het lot hem gunstig gezind was. "Tien parturen op de lijst en wij kaatsen als partuur negen. Eén keer winnen en we staan dus al in de halve finale", rekende Kingma van tevoren uit.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 13 juli 2019

Vier nieuwkomers op Slikwerk Route

Viltwerk van Lia Smid.

Dit weekeinde staan de deuren open bij 28 galeries en ateliers langs de zeedijk in Noord-Friesland. Voor de Slikwerk Route, met nieuwkomers en oudgedienden.

De zomerse editie van de Slikwerk Route pakt ook dit jaar uit met een aantal nieuwe deelnemers en exposanten. Anke van Westerlaak doet voor het eerst mee met grafiek en animaties op de Nieuwebildtdijk. Lia Smid toont viltwerken aan de Hoarnestreek in Oosterbierum en Lina van Lieshout schilderijen in haar atelier aan de Griene Dyk in Firdgum. Jarig Visser, die anders op afspraak open is, laat het hele weekeinde bezoekers toe in zijn Wereld van Olie & Verf in Sint Annaparochie.

Joske Maes-Pellens van Galerie-atelier De Trapjes heeft schilder Gerrit Wijngaarden uitgenodigd. Die exposeert dit weekeind aan de Oudebildtdijk. Maes zelf laat ‘beeldweefsels’ zien.

Met de Slikwerk Route komt er een eind aan de expositieperiode van Marjo Postma in Galerie Westerstorm. Wie haar grote tekeningen en verzamelde objecten nog niet heeft gezien, kan dat dit weekeinde nog op de vaste openingstijden van de route: zaterdag en zondag van 13 tot 18 uur. Een overzicht met één werk van elke exposant is te zien in het ‘startpunt’ van de route, de Aerden Plaats in Oudebildtzijl. In de naastgelegen Julianakerk start de tentoonstelling van Peter Zondervan, die tot 8 augustus duurt.

Bron: Leeuwarder Courant

It Hearenvean, 12 july 2019

Keatser Taeke Triemstra hellet Sake Saakstra yn en is fjirde op ivige ranglist

Taeke Triemstra - Foto: Henk Bootsma

Taeke Triemstra is freed klommen nei it fjirde plak fan it ivige keatsklassemint. Troch de finale te heljen by it haadklassekeatsen op It Hearrenfean pakt er twa punten. Dęrmei komt er op 771 punten en hellet er Sake Saakstra yn.

Triemstra hat ek de toptrije yn it fizier. Hy hat noch 14 punten nedich om op likense hichte te kommen mei Wiebren van Wieren, dy't 785 punten hat. De list wurdt oanfierd troch Piet Jetze Faber mei 885 punten. Hotze Schuil is mei 876 punten twadde.

Yn juny ferline jier klom Triemstra de topfiif yn. Yn koarte tiid helle er respektyflik Tunno Schurer en Chris Wassenaar yn.

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele artikel >>      link Lęs ek it dossier TAEKE TRIEMSTRA >>

Sint Jacobiparochie, 12 juli 2019

Deze zomer Kerkenpad op het Bildt

www.fietsnetwerk.nl/knooppunt/kultureel-sintrum-groate-kerk-sint-jacobiparochie/

Vijf historische kerken zijn deze zomer op zaterdag voor het publiek geopend.

De Groate kerk van St.Jacob is sinds jaren het begin van de pelgrimsroute van St.-Jacobiparochie naar Santiago de Compostella. Dit seizoen is er een pelgrimage in foto’s, kaarten en teksten die informeren over de eeuwenoude Jacobus traditie en de Jacobswegen die leiden naar de kathedraal van Santiago. Verder zijn er exposities van K.V. het Noorden, slagwapens uit verschillende landen en 105 jaar Muziekkorps Aurora. De is elke zaterdag tot en met 7 september open van 13 tot 16 uur.

De Van Harenskerk in St.Annaparochie is in 1682 gebouwd als vervanger van de kerk waar Rembrandt van Rijn op 22 juni 1634 zijn Saskia Uylenburgh huwde. De eenvoudige buitenkant verraad niet het rijk bewerkte eikenhouten interieur. Er is dit jaar een expositie van Rembrandt en Saskia. De kerk is (t/m 14 september) open op zaterdag van 13 tot 17 uur.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 11 juli 2019

Jacob de Vries organiseert een bijzondere rouwstoet in binnenstad van Leeuwarden

Uitvaartverzorgers Jacob de Vries en Lammie Bosma.  Foto: Marcel van Kammen, FD

Om te laten zien wat er mogelijk is bij een uitvaart organiseert Uitvaartverzorging Jacob de Vries een bijzondere rouwstoet in de Leeuwarder binnenstad. Tientallen bedrijven werken morgen mee.

In een vak waarin vooral rouw en verdriet een belangrijk en begrijpelijk onderdeel is, benadrukt De Vries (64) dat er evengoed veel mooie kanten aan het vak zitten. "Al 25 jaar ben ik nu zelfstandig werkzaam in dit beroep. Een vak waarbij ik met veel passie mensen kan bijstaan in een moeilijke fase in het leven.”

De Britsumer komt uit een familie waarin uitvaarten beroepsmatig een belangrijke rol hebben gespeeld. Zijn grootvader was op het Bildt al verantwoordelijk voor de bodedienst en ook ooms waren actief bij de verschillende werkzaamheden die annex zijn met een uitvaart.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Het Bildt, 10 juli 2019

Glasvezel enkel in buitengebied

Bij de foto: Een greep uit de post van de afgelopen weken.

De aanleg van glasvezel gaat voorlopig alleen door in het buitengebied in Waadhoeke, dus buiten de dorpskernen. Dit zal gedaan worden door KabelNoord. Een campagne van DFM/Glasvezel Buitenaf om genoeg aanmeldingen voor glasvezel in de dorpen te verzamelen, heeft het niet gehaald.

Dit heeft het bedrijf vorige week laten weten. Ten zuiden van de A31 gaat men wel overal glasvezel aanleggen, omdat daar voldoende aanmeldingen waren. Misschien dat DFM nog wel glasvezel aanlegt in de dorpskernen in Waadhoeke: men kan zich daarvoor aanmelden tot 16 september via de website glasvezelvoornoardwestfryslan.nl. Naast DFM is ook KabelNoord bezig met de aanleg.

Dit bedrijf kreeg van de provincie subsidie om glasvezel aan te leggen op de zogenaamde ’witte plekken’ in de provincie: daar waar geen coaxkabel ligt. Het gaat hierbij in Waadhoeke om 1784 adressen waar enkel internet via een telefoonlijn mogelijk is, zoals op delen van de Bildtdijken en bij boerderijen en bedrijven buiten de bebouwde kom.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >> <

Alde Leie, 10 juli 2019

Bilkerts nog onwennig na de herindeling

Bij de foto: Burgemeester Gerrit Krol tijdens een inspraakavond over de herindeling in Ons Huis te St.-Anna, in de zomer van 2013. (foto: Jan Bonefaas)

Bilkerts voelen zich nog wat onwennig in Waadhoeke, de herindelingsgemeente waar het Bildt in 2018 in opging. Dat blijkt uit onderzoek van Emma Zuidema uit Alde Leie, die de gevoelens van de Bilkerts onderzocht voor haar afstudeerscriptie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Zuidema hield een enquęte onder de Bilkerts over het onderwerp. Ze geeft toe dat de uitkomsten niet representatief zijn voor alle Bilkerts, maar dat het om een steekproef gaat. 129 Bilkerts vulden haar enquęte in.

De belangrijkste conclusie is dat ruim een kwart (28%) zich niet vertegenwoordigd voelt door lokale partijen in de nieuwe gemeenteraad. Zo’n 34% antwoordde neutraal, slechts 3,1% voelt zich wel ”volledig vertegenwoordigd”. Zo’n driekwart van de respondenten gaf aan dat men voor de herindeling een beetje tot zeer goed op de hoogte waren van wat er speelde op het Bildt. In Waadhoeke blijft dat percentage flink achter (42,5%).

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Huizum, 6 juli 2019

Zelfs Triemstra is maar een mens

De in Huizum tot koning uitgeroepen Gert Anne van der Bos slaat op, Taeke Triemstra wacht af. foto Dijks Fotografie

Niet om de feiten dramatischer te doen lijken dan ze waren, maar jawel: Gert-Anne van der Bos en Tjisse Steenstra wilden afgelopen week toch wel eens van hun maat Taeke Triemstra horen hoe dat nou zat, vorige week in Harlingen. "Der wie wol wat yrritaasje, ja", gaf Van der Bos toe. "Moat in kear kinne."

Uitgerekend Triemstra, de verpersoonlijking van gretigheid, de man die al bijna twintig jaar elke kaatswedstrijd wil winnen, had er vorige week even geen zin in. Juist hij, die weldra de top-drie van het kaatsklassement aller tijden binnen stapt en daarna op jacht wil naar nog meer, miste de motivatie.

Gisteren, nadat hij in Huizum samen met Steenstra en de uitstekend kaatsende Van der Bos alweer voor de negende keer in 2019 de krans pakte (op een kans van elf!), draaide Triemstra er niet omheen. "We winne sa’n soad. Ik koe my ferline wike in kear net oplade. Ik woe dęr yn Harns net alles út de kast helje. Dat ferbaasde mysels noch it meast."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>      link Lees ook het dossier TAEKE TRIEMSTRA >>

Oudebildtzijl, 7 juli 2019

28 Bildtste kunstenaars in Atelierroute Slikwerk

David van Kampen

In het weekend van 13 en 14 juli nemen 28 kunstenaars op en om 't Bildt aan de Friese Waddenkust deel aan de Atelierroute Slikwerk.

Het weidse landschap heeft veel kunstenaars verleid hier te komen wonen en werken. Al bijna twintig jaar zet tijdens het Slikwerkweekend een groot aantal tegelijk de deur van het atelier open.

Publiek is welkom om vrijblijvend een kijkje te nemen en kennis te maken met de kunstenaars en hun werk. Van alle kunstenaars is werk te zien in de Aerden Plaats in Oude Bildtzijl.

Daar is ook een gratis folder met plattegrond verkrijgbaar. Alle locaties zijn open van 13.00 tot 18.00 uur en herkenbaar aan de witte vlag met golfje. www.slikwerk.nl

Bron: Franeker Courant

Wier, 6 juli 2019

Bildtse kunstenaars sluiten expositie in Wier af

Talea Jansma, Sleman Bdewi en Hilde Roerdink-Berge. (© Eigen foto)

Drie Bildtse kunstenaars hebben zondag 30 juni hun gezamenlijke expositie in de Ioannis-theatertsjerke in Wier op feestelijke wijze afgesloten.

De van oorsprong uit Duitsland afkomstige Hilde Roerdink-Berger uit Sint-Jacobiparochie vertelde over haar plastieken en abstrakte schilderen en gouaches. Sleman Bdewi úit het AZC in Sint-Annaparochie verhaalde in het Nederlands over zijn schilderijen achter glas, die gebaseerd zijn op de oorlog in Syrië.

Daarbij maakt hij prachtige mozaieken van Bildts stro. Bdewi schonk via Simy Sevenster een recent acrylschilderij van de Ioanniskerk met een gevulde enveloppe.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Alde Leie, 5 juli 2019

Steekproef: Bilkerts voelen zich nog niet thuis in Waadhoeke

Auke Bijlsma. FOTO BAUKJE VENEMA

Inwoners van de voormalige gemeente het Bildt voelen zich nog niet echt thuis in de nieuwe gemeente Waadhoeke. Dat blijkt uit onderzoek van Emma Zuidema uit Alde Leie.

Emma Zuidema uit Alde Leie onderzocht voor haar afstudeerscriptie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) de gevoelens van de Bilkerts voor en na de gemeentelijke herindeling van 2018.

Haar voornaamste conclusie is dat de meerderheid van de respondenten zich niet vertegenwoordigd voelt door de nieuwe gemeente Waadhoeke of daar neutraal op antwoordt. 28 procent voelt zich niet vertegenwoordigd, 44 procent antwoordt neutraal. Ook zeggen de Bilkerts zich niet te kunnen identificeren met de huidige politieke partijen. Slechts 3,9 procent zegt zich volledig te kunnen identificeren met een lokale politieke partij.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 4 juli 2019

Nagespeeld huwelijk van Rembrandt van Rijn in de Van Harenskerk in Sint Annaparochie in 2006 FOTO LC/NIELS WESTRA

Project Rembrandt op het Bildt

De jaarlijkse Rembrandtmarkt in Sint Annaparochie wordt dit jaar uitgebreid met een schilderswedstrijd in de open lucht. Naar het idee van het televisieprogramma Project Rembrandt.

Deelnemers moeten zich aanmelden via info@rembrandtmarkt.nl en worden de dag zelf beoordeeld door een jury, bestaande uit de kunstenaars Jaap van Dijk van het Bildt en Iris Frederix, bekend geworden van het tv-programma.

De wedstrijd is op 3 augustus. Daarnaast is er een markt, muziek, taxaties en een etalagewedstrijd.

Bron: Franeker Courant

Sint Jacobiparochie, 3 juli 2019

Cultuur als 'smaroalje' in Waadhoeke

Kunstwerk van Henk Rusman in het graan. FOTO GITTE BRUGMAN FOTOJOURNALISTIEK

De gemeente Waadhoeke wil cultuur inzetten als "smaroalje foar de mienskip". Zo kan deze sector sociale verbintenis en de economie verrijken.

Praktische ondersteuning voor kunstenaars bij het aanvragen van subsidie en inzetten op de cultuurtoerist. Het zijn enkele ideeën die dinsdagavond geopperd werden bij de publiekssessie over cultuur die de gemeente Waadhoeke hield in de Groate Kerk in Sint Jacobiparochie.

Kunstenaar Henk Rusman pleitte ervoor ambtelijke ondersteuning in te zetten om zijn beroepsgroep te steunen bij subsidieaanvragen. Die hulp miste hij tijdens Culturele Hoofdstad, memoreerde hij. Toen was hij de initiator van het kunstproject ‘Escher in het graan’ op het Bildt. Voor een individu is het onmogelijk de vaak twintig velletjes tellende papierberg in te vullen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>      link Lees ook het verslag in het Friesch Dagblad >>

Sint Annaparochie, 3 juli 2019

Fierljeppen tijdens Fryske wike

Deze week staat csg Ulbe van Houten in St.-Annaparochie in het teken van het Frysk.

Terwijl alle leerlingen van leerjaar 4 afgelopen vrijdag allemaal hun diploma konden ophalen en opgetogen de school hebben verlaten, vertrok leerjaar 3 afgelopen maandagmorgen voor de werkweek naar de Harz in Duitsland en de Ardennen in België. Maar de leerlingen van de onderbouw gaan gewoon naar school en krijgen een speciaal Fries programma aangeboden,” zo laat directeur Eelco Bruinsma weten.

Naast cultuur, sport, koken en taal werd er maandag begonnen met fierljeppen. Enkele docenten liepen daarbij ’in wiet pak’ op. De jongerein sil fierder noch Frysk prate, keatse, in űleboerd meitsje en Fryske dúmkes bakke. ”Wy geane foar in bjusterbaarlike wike,” aldus Bruinsma.

Bron: De Bildtse Post

Sint Annaparochie, 3 juli 2019

Voor één dag het campinggevoel

Jan van der Veen en Anna Postma dollen met elkaar tijdens het afwassen op camping De Blikvaart in Sint Annaparochie. FOTO MARCHJE ANDRINGA

Slapen in je eigen bed en toch het kampeergevoel meemaken. Voor zes bewoners van zorgcentrum Beuckelaer in Sint Annaprochie was dit dinsdag weggelegd.

Ze gingen een dag naar camping De Blikvaart in hun woonplaats, verbleven er rond de caravans van zorgcentrum het Bildt en ondernamen allerlei activiteiten, waarbij de barbecue niet ontbrak.

Woendsag en donderdag mogen nog eens steeds zes bewoners op dagvakantie. Het kamperen was vorig jaar voor het eerst en was zo'n succes, ook voor het personeel en de vrijwilligers, dat er nu een extra dag op de camping geboekt is.

Bron: Leeuwarder Courant

Terschelling, 2 juli 2019

Echtpaar Reitsma-Hoekstra met burgemeester Bart Wassink

Echtpaar Reitsma-Hoekstra 55 jaar getrouwd

Op 17 juni 1964 stapten Sytze Reitsma en Bab Hoekstra in het huwelijksbootje in Friesland. Ze trouwden op het gemeentehuis in Sint Annaparochie en in de kerk van Sint Jacobaparochie waarna ze naar Terschelling verhuisden.

Een grote bos bloemen siert de huiskamer van Sytze en Bab, na het traditionele bezoek van burgemeester Bert Wassink.

Met de familie vierde het echtpaar hun huwelijksdag al tijdens het laatste meiweekend in een huis aan het Tjeukemeer met kinderen en kleinkinderen. Sytze: "Heerlijk was dat. We hadden prachtig mooi weer, zijn wezen varen op het meer en we hebben genoten van elkaar."

Bron: De Terschellinger

Sint Jacobiparochie, 1 juli 2019

Eerbetoon Ivo de Wijs aan Drs. P.

Ivo de Wijs. (© Foto Olivier Middendorp)

Ivo de Wijs doet een eerbetoon aan Drs. P. in de Groate Kerk in Sint-Jacobiparochie op zondagmiddag 7 juli van 15.00 tot 17.00 uur.

Drs. P. zou dit jaar honderd jaar zijn geworden. Ter ere van dit feit brengt Ivo de Wijs een ode aan het werk van de in Zwitserland geboren liedjesschrijver Heinz Polzer.

Ivo de Wijs leest eigen gedichten en gedichten van Drs. P. voor en vertelt over het leven en werk van Polzer. Ivo de Wijs gaat in op de ollekebollekes van Drs. P., wiens teksten stoelen op de pijlers verstand, vermaak en vormvastheid.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 1 juli 2019

Komborden hoeven niet in zelfde taal in Waadhoeke

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Alle plaatsnaamborden in dezelfde taal is geen noodzaak in Waadhoeke, zegt zowel de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) als het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het college van Waadhoeke kan ervoor kiezen de plaatsnaamborden te houden zoals ze in de voormalige gemeenten waren. De Friese taal bovenaan in voormalig Menameradiel en Littenseradiel, Nederlands bovenaan in voormalig het Bildt en Franekeradeel. Dit melden Elly Klut van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) en de woordvoerder van minister Kajsa Ollongren, Robin Middel.

Het college meldde, na een verzoek tot verfriesing van alle plaatsnaamborden, al dat er geen nieuwe wetgeving of feiten zijn die aanpassing noodzakelijk maken. Een meerderheid van de raad volgde die redenatie. De FNP stelde echter dat de nieuwe gemeente binnen twee jaar allerlei regelingen moet harmoniseren op grond van de wet arhi (over herindelingen, red.).

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 28 juni 2019

Badmuts en een ereburgerschap voor vertrekkende Ferd Crone

Ferd Crone bekijkt de plaquette behorend bij zijn ereburgerschap samen met zijn dochters Bregtje (links) en Elin en zijn vrouw Cune. foto hoge Noorden / Jacob van Essen

'De burgemeester is weg, leve de burgemeester' zou men de Fransen na kunnen zeggen: Ferd Crone nam gistermiddag afscheid als burgemeester van Leeuwarden. Tegelijk benoemt commissaris Arno Brok diezelfde Ferd Crone volgende week gewoon weer als waarnemend burgemeester van Leeuwarden. Want Crones opvolger Sybrand Buma begint eind augustus pas.

Maar: gisteren was het afscheid, met hapjes, drankjes, Di Gojim, Jong Pasveer en Takostu, veel bezoekers, lofredes, en een verlate Dichter van Fryslân Eeltsje Hettinga.

Vooral het grote aantal (oud)-burgemeesters viel op. Sicko Heldoorn, Albert de Hoop, Marga Waanders, Roel Sluiter, Amerins Dikken, Klaas Dankert. Alleen de toekomst, in de persoon van Buma ontbrak. Dat hoort ook niet zo, als aankomend burgemeester naar zo’n receptie, legde Dankert uit. "Dan gaan ze daar allemaal mee praten." Buma’s vader, oud-burgemeester van Workum en Sneek, was er eerder die dag wel, bij het symposium over landbouw.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Easterwierrum, 28 juni 2019

Dorpen gaan aan de slag met biodiversiteit in project Natuerlik Ferskaat

(© Pixabay)

De dorpen Achlum, Berlikum, Boer, Burgwerd, Dongjum, Easterwierrum, Oosterbierum, Peins, Ried en Vrouwenparochie slaan de handen ineen. Samen zetten zij de schouders onder het verbeteren van de biodiversiteit in het gebied en het vergroten van de leefbaarheid.

De initiatiefnemers hebben samen de Friese Milieu Federatie (FMF) en Landschapsbeheer Friesland het project Natuerlik Ferskaat in het leven geroepen. Het project gaat zaterdag 29 juni van start.

Ook het Noordwesten van Friesland kampt met achteruitgang van de biodiversiteit. Natuerlik Ferskaat zet zich in om de biodiversiteit op de vaste wal van het Waddengebied weer te laten toenemen door concrete maatregelen te treffen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 28 juni 2019

Leerlingen van christelijke scholengemeenschap Ulbe van Houten in Sint Annaparochie lopen over de rode loper naar hun diploma-uitreiking. Alle leerlingen van de school zijn geslaagd. foto hoge Noorden / Jacob van Essen

Alle leerlingen CSG Ulbe van Houten geslaagd

Voor het tweede achtereenvolgende jaar scoort CSG Ulbe van Houten in Sint-Annaparochie weer 100 procent. Alle leerlingen zijn geslaagd voor hun examen.

Vier leerlingen kwamen met een herexamen uit het eerste tijdvak. In de herkansing haalden ook zij voldoende punten voor hun diploma.

Directeur Eelco Bruinsma is ‘út de skroeven’ met dit resultaat. Vrijdagavond 28 juni is de diploma-uitreiking in de school in St. Anne. Voor de leerlingen wordt de rode loper uitgelegd, laat Bruinsma weten.

Bron: Franeker Courant

Vrouwenparochie, 26 juni 2019

Na 'Maarten! Maarten!' klinkt het 'Auke! Auke!'

Auke Kooistra op de volgboot. (foto: Jelke de Jager)

Opnieuw bewees Maarten van der Weijden dat hij een enorme massa op de been kan brengen, verenigd in het aanmoedigen van de zwemmer met een missie en het ondersteunen van het goede doel. Het is zondagmiddag, een uur of drie. Maarten van der Weijden heeft Franeker achter de rug en is begonnen aan wat alom de ’Hel van het Noorden’ genoemd wordt: het in de winter onherbergzame en ongenadige stuk tussen Franeker en Dokkum. Het Bildt en omstreken dus.

Op NOS Radio 1 worden ze wat nerveus. Na een - relatief, uiteraard - makkelijk begin, gaat het nu pittig worden. ”Tussen Franeker en Dokkum zijn geen steden meer. Er zijn alleen maar weilanden,” klinkt het. Hilversum weet het zeker: ”Daar is niets.”

Wel, dat ’niets’ ziet er als volgt uit: duizenden mensen zorgen er in de weilanden en op en rond de bruggen voor dat Van der Weijden zich ten minste net zo goed gesteund weet als in de steden. Er is haast geen plekje groen te vinden waar níet iemand staat. De Blikfaartsbrug puilt werkelijk uit van de mensen die hem aanmoedigen.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 26 juni 2019

Bouwbedrijf Lont neemt zonneweide met 3.800 zonnepanelen in gebruik

Foto: Bouwbedrijf Lont

Bouwbedrijf Lont in Sint Annaparochie het eigen grondgebonden zonnepark officieel in gebruik genomen. De zonneweide, die 1 hectare en 3.800 panelen beslaat, is goed voor 1,1 megawattpiek aan vermogen.

Het zonnepark is gesitueerd op bedrijventerrein De Wisse in Sint Annaparochie. Mannen van Staal leverde de onderconstructie en Duurzame Energietechniek Nederland was als adviesbureau betrokken bij het project. ?De montage van de zonnepanelen vond plaats door Montage Service Friesland en de overige installatiewerkzaamheden werden uitgevoerd door Mensonides Installatie.

De zonnepanelen zijn afkomstig van LONGi Solar en hebben een vermogen van 315 wattpiek per stuk. De zonnepanelen die aangesloten zijn op 14 omvormers van Huawei moeten jaarlijks ruim 1 miljoen kilowattuur zonnestroom gaan produceren.

Bron: Solar Magazine
link Lees het hele artikel >>

Vrouwbuurtstermolen, 25 juni 2019

Burgemeester bezoekt Vrouwbuurtstermolen en Aerden Plaats

Foto: Stichting de Vrouwbuurtstermolen

Marga Waanders bracht vrijdag een kennismakingsbezoek aan de Vrouwbuurtstermolen en de Aerden Plaats.

Het Stichtingsbestuur van de Vrouwbuurtstermolen had gereageerd op een oproep van de burgemeester in de Franeker Courant en Bildtse Post aan inwoners, bedrijven en instanties en dergelijke in Waadhoeke om haar uit te nodigen voor een nadere kennismaking.

Waanders werd op de molen welkom geheten door de voorzitter van de Stichting, Arjen Hoogland. Onder het genot van versgebakken struven werd het wel en wee van de laatste historische Bildtse molen besproken, waarbij ook de financiën ter sprake kwamen en de rol hierin van de nieuwe gemeente Waadhoeke.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 24 juni 2019

Opbrengst zomerfair 't Beerdhuus voor gedupeerd pleeggezin St. Jabik

Pixabay

De opbrengst van de zomerfair die zaterdag 29 juni in mfc 't Beerdhuus in Sint-Jacobiparochie plaatsvindt, gaat naar het Sintjabuurster pleeggezin dat eerder dit jaar alles kwijtraakte door een grote band in hun boerderij.

25 standhouders presenteren zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur binnen en buiten het gebouw hun koopwaar en activiteiten. Daarnaast vinden er doorlopend demonstraties, voorstellingen en workshops plaats en is er een barbecue.

De live-muziek wordt onder anderen verzorgd door Rick Onijdes de Vries en de Line-Dance groep uit Vrouwenparochie.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Vrouwenparochie, 24 juni 2019

De 'Hel van het Noorden' openbaarde zich voor Maarten van der Weijden gistermiddag als een betoverend land, waarin zelfs het riet juichte.

De ‘Hel van het Noorden’ openbaarde zich voor Maarten van der Weijden gistermiddag als een betoverend land, waarin zelfs het riet juichte.

Heel zachtjes klinkt het, maar duidelijk hoorbaar. Steeds helderder, eigenlijk. "Maar-ten. Maar-ten." Waar komt dat vandaan? Rechts van ons, aan de oevers van de Blikfaart, staat de begroeiing manshoog. Een rietkraag. Lisdoddes. Een groene haag rond de Bildtse vaart, waar Maarten van der Weijden nu al voor het zoveelste uur met gecontroleerde halen doorheen ploegt. Weer praten de rietkragen: "Maar-ten. Maar-ten." Dan blijkt waar het geluid vandaan komt. Van een vrouw, haar broek opgerold tot boven haar knie, half verscholen in het oevergroen.

Rechts van ons wacht een plukje spontane meezwemmers tot Van der Weijden zijn drankje op heeft. ,,Hé, Maarten’’, roepen de watertrappelende volgers bemoedigend. Hij hoort het, rolt zich op zijn rug en zwaait even. Schippers Andringa en zijn collega Wybren van der Weg knikken. Wie na zo’n 130 kilometer zwemmen nog vrolijk kan groeten, voelt zich goed.

Het is niet ondenkbaar dat dit komt door de entourage langs de kant. Het Bildt gonst en betovert, deze zomerse junidag. Op elke brug heeft zich een koor gevormd, bestaand uit honderden kelen, die – zonder dat ze het hebben ingestudeerd, zonder dat ze elkaar überhaupt allemaal kennen – een eenheid vormen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 21 juni 2019

Bouwbedrijf Lont opent eigen zonnepark LontZon

Bouwbedrijf Lont opende op 21 juni zonnepark Lont Zon (© Suwarda Vis)

Het kon niet mooier treffen, op een zonovergoten dag een nieuw zonnepark openen. Gerard en Jetze Lont van bouwbedrijf Lont in Sint Annaparochie openden op de langste dag, het begin van de zomer het bijna een hectare grote terrein. De 3660 panelen kunnen zo’n 1,1 megawatt per jaar opleveren, daarmee kunnen zo’n driehonderd woningen een jaar lang van stroom worden voorzien.

De officiële handeling van de in gebruik name werd gedaan door de dochters van de beide broers. Marrit, de dochter van Gerard en Rixt, de dochter van Jetze mochten een flink uit de kluiten gewassen stekker in een al even groot stopcontact steken.

De plaats waar het park is gekomen, is volgens de broers Lont uitermate geschikt. "Het is een 'gadelijke' plek hier in de voormalige gemeente Het Bildt. Het waait hier vaak en de zon schijnt er veel. We denken dat alle records hier gebroken gaan worden".

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 21 juni 2019

Circus op obs De Toverbal

De kinderen genieten van hun eigen circus. FOTO OBS DE TOVERBAL

Feest op obs De Toverbal in St. Annaparochie. Met een circus door de leerlingen zelf werd het schooljaar vrijdag feestelijk afgesloten.

Onder begeleiding van Huub Cooijmans, Rinze Kooistra en de leerkrachten hebben de kinderen de hele dag geoefend aan hun circusacts. Er werd een circustent buiten opgebouwd waarin ’s avonds een voorstelling voor de ouders plaats vond. En deze voorstelling werd druk bezocht.

Dankzij bijdragen van de Rotary Oldehove en Stichting Bildtse Belangen hebben de kinderen van de basisschool een prachtige dag gehad. Het zorgde ervoor dat alle kinderen in de spotlights stonden. Het leverde veel stralende gezichten op.

Bron: Franeker Courant

Oude Leije, 21 juni 2019

Anne Peter en Remco Keizer zwemmen stuk met Maarten van der Weijden mee

Anne Pieter Keizer bij de Anita Andriesensluis in Oude Leije. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Ze werden vorig jaar zelf door Maarten benaderd. Met de vraag of ze niet met hem mee wilden zwemmen, de Friese elf steden langs om geld op te halen voor kanker. De langeafstandszwemmer kende blijkbaar het verhaal van de drie broers Remco, Anne Peter en Friso Keizer. Zij zijn de zoons van oud-gedeputeerde Anita Andriessen die in 2008 aan kanker overleed.

Het kwam er niet van; de meezwemmers moesten vanwege watervervuiling vorig jaar op de kant blijven. "Maar dit jaar werden we weer gevraagd", zegt Anne Peter. Hij en zijn broers besloten ervoor te gaan. "We zijn waterratten. Onze jeugd zat vol met bootjes en zwemmen." Ze zetten hun gelddoel op een bescheiden 500 euro. "Familie en vrienden gaven massaal. Binnen 24 uur hadden we al 600 tot 700 euro". Inmiddels staat de teller op 44 donateurs en bijna 1000 euro.

Echt getraind zijn de broers niet. Friso, de jongste, kan er door een stage in Duitsland niet bij zijn. En dus zwemmen Remco en Anne Peter samen. Bij Vrouwbuurtstermolen springen ze in het water, en ze zwemmen tot aan de sluis bij Alde Leije die naar hun moeder is vernoemd. Dat zal ongeveer zondagavond laat gebeuren, ergens tussen tien en elf uur. Eerder deze week zwom Anne Peter het stukje al even, ook om het verplichte wetsuit te passen. "Mijn broer en ik springen in het water voor iedereen die nu of in het verleden tegen deze rotziekte vecht of vocht. Want elke euro telt."

Was het wat voor hun moeder geweest, deze zwemtocht annex mega-evenement? Ze had het met hart en ziel ondersteund, weet Anne Peter, "maar ze had zelf niet meegedaan, dat weet ik wel". Dat blijkt ook uit de reacties. "Jim mem had trots op jim weest", reageert een donateur. "Anita wurdt net ferjitten en dit is in moaie manier om har ta eare te węzen", reageert een andere geldschieter.

Bron: Leeuwarder Courant

Ljouwert, 20 juni 2019

Anne Peter Keizer

Anne Peter Keizer oer de Alvestêdetocht fan Maarten van der Weijden

In bysûnder ferhaal no yn De middei fan Fryslân.

Want dit wykein is fansels de Alvestędetocht fan Maarten van der Weijden, hy sil foar de twadde kear besykje om de tocht der tochten te swimmen en dat alles om jild op te heljen foar kankerűndersyk.

En net allinnich Maarten, noch folle mear swemmers kinne in stik meiswimme. En doe't wy hearden fan dizze mannen dy't ek meidogge én it ferhaal dęrachter doe krige ik wol in bytsje pikefel.

Ik haw it oer Anne Peter Keizer en syn broer út Ljouwert.

Bron: Omrop Fryslân
 Harkje nei de reportaazje >>

Hurdegaryp, 20 juni 2019

Avontuurlijk duo in rammelbak door Europa voor gedupeerd pleeggezin St. Jabik

Het tweetal gaat de reis door Europa ondernemen in een auto met een bouwjaar van voor 2000 en een marktwaarde van niet meer dan 750 euro. (© Pixabay)

Nul verstand van auto's, nul verstand van techniek en hopeloos met navigatie. Maar om geld op te halen voor het pleeggezin in Sint Jacobiparochie dat op 16 april hun boerderij en al hun bezittingen verloor door brand gaan Bianca Wijnsma en Ytsje Damstra uit Hurdegaryp meedoen aan de Rammelbakkenrace door Europa.

De twee vriendinnen en tevens buren beginnen 15 september vanuit Breda aan hun zevendaags avontuur. Ze reizen in een week via Duitsland en Tsjechië naar Budapest in Hongarije. De terugreis verloopt via Kroatië, Slovenië, Oostenrijk en Duitsland.

Dit doen zij met ongeveer 150 andere teams, in een auto van voor 2000 en een marktwaarde van maximaal 750 euro. Budapest vice versa is niet zozeer het einddoel. Dat is namelijk zo veel mogelijk geld in zamelen voor het pleeggezin van Anneke de Groot uit Sint Jacobiparochie.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 20 juni 2019

Ulbe van Houten profiteert van sluiting school in Ferwert

Ook jongeren hebben de elektrische fiets omarmd. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Scholen voor voortgezet onderwijs op het platteland hebben niet alleen last van de krimp van het aantal leerlingen. De trek naar Leeuwarden speelt hen ook parten. De elektrische fiets maakt de afstand kleiner.

Deze ontwikkelingen spelen een rol bij de samenwerking die AMS gisteren aankondigde met de CVO Noord-Fryslân, waar de scholen Ulbe van houten in Sint Annaparochie en Comenius en Beyers Naudé in Leeuwarden deel van uitmaken. De samenwerking van de scholen staat niet op zich, vult bestuurder Joost Visser van CVO Noord-Fryslân aan. De tendens is in alle krimpregio's van de provincie te zien. In de directe omgeving heeft ook de openbare scholengemeenschap Simon Vestdijk (Harlingen en Franeker) samenwerking aangekondigd met Piter Jelles in Leeuwarden en omstreken.

Ulbe van Houten in Sint Annaparochie heeft komend schooljaar profijt van de sluiting van de school van het Dockinga College in Ferwert en kan ondanks de leerlingenkrimp in de regio zelfs een flinke plus noteren.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 20 juni 2019

Schipper Auke volgt Maarten tijdens spannende 11Stedenzwemtocht

Beeld uit filmfragment

Een spannende 24 uur zijn aangebroken voor schipper Auke Kooistra uit Oudebildtzijl. Vanaf vrijdagmiddag staat hij namelijk achter het stuur van de volgboot die Maarten van der Weijden achterna gaat tijdens ‘zijn’ 11Stedenzwemtocht.

Het is zijn tweede jaar op rij en daar is Auke trots op. “Ik vind het een eer dat ik ook dit jaar weer langs al die steden mag varen. Dat gevoel van al die mensen langs de kant is echt onbeschrijfelijk.”

Hij neemt ongeveer acht mensen mee op zijn boot. Om alles voorspoedig te laten verlopen is de boot van voor tot achter gecheckt. “De pakolie is vervangen en de motor gecheckt. Want die tocht gaat wel een impact hebben. Op dit moment ligt de boot in Leeuwarden en worden de banken en tafels eruit gehaald en wordt er een 360 graden camera geplaatst."

Bron: Hart van Nederland
link Lees het hele bericht >>

Nieuwebildtzijl, 19 juni 2019

Magische momenten bij Nacht van de Voordracht

Beeld uit filmfragment

Zo’n 70 mensen waren zaterdagnacht aanwezig bij de eerste Nacht van de Voordracht, aan de Nieuwebildtdijk. Het kan niet anders of er komt volgend jaar een tweede editie, gezien de dicht- en prozakunst, de muziek en de verbroedering.

De deelnemers wisten niet waar ze aan begonnen, laat staan dat de organisator het zelf wist: Jolanda Miedema – yoga-docente, muzikante en bomvol energie – zette de afgelopen weken inderhaast een evenement op poten. De eerste Nacht van de Voordracht zou plaats vinden, bij haar thuis, in de buitenlucht, aan de Nieuwebildtdijk.

Miedema ronselde via via – en met de hulp van Alice van der Ploeg – deelnemers. Ze regelde honderd jampotjes om waxinelichtjes in te doen, bemanning voor de geďmproviseerde bar, en een enorme tafel vol hapjes, gemaakt door bewoners van het asielzoekerscentrum in St.-Annaparochie. Een geluidsinstallatie had ze zelf, de fauteuils en kussens uitgestald in het natte groen van de dijk – het regende zaterdag nog tot ongeveer 15.00 uur, daarna werd het droog en scheen de zon – regelde ze zelf.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 19 juni 2019

Raad zet streep door Bildtse dorpsnamen

(© Pier Schuurstra)

Er komen geen Bildts en Friese plaatsnamen bij in gemeente Waadhoeke. Een voorstel hiertoe van de FNP kreeg donderdag geen steun. Het college en de andere partijen vinden dat de namen moeten blijven zoals ze zijn, ook al betekent dat Friese namen in voormalig Menameradiel en Littenseradiel, en Nederlandse plaatsnamen op het Bildt en in Franekeradeel. Voorstanders gaan nu waarschijnlijk naar de bestuursrechter om ‘harmonisatie’ alsnog af te dwingen.

Het onderwerp kwam op de agenda na een brief van Franeker Jehannes Elzinga, die voor harmonisatie van de dorpsnamen pleit. Harmonisatie betekent hier: trek voor het voormalige Bildt en Franekeradeel de situatie gelijk met die van Menameradiel en Littenseradiel, waar al wel officiële Friese plaatsnamen zijn. Dat dit op het Bildt en in Franekeradeel nu, in de nieuwe gemeente Waadhoeke, niet zo is, is in strijd met het ‘gelijkheidsbeginsel’, stelt Elzinga. Hij is bereid naar de rechter te gaan om een naamsverandering af te dwingen.

Zowel de Jongfryske Mienskip als de Topografyske Wurkgroep Fryslân spraken in om het voorstel van de FNP te steunen.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 19 juni 2019

Auke gaat deze keer wél slapen

Auke Kooistra. Foto Arodi Buitenwerf

Beloofd is beloofd, en dus vaart Auke Kooistra uit Oudebildtzijl dit weekend weer met zijn sloep langs alle elf steden.

Auke Kooistra (52), eigenaar van eetcafé Het Grauwe Paard, mocht vorig jaar het begeleidingsteam van elfstedenzwemmer Maarten van der Weijden en diens vrouw Daisy rondvaren over de Friese wateren. Hoewel Van der Weijdens poging strandde, zei Kooistra al direct beschikbaar te zijn voor een eventuele volgende keer.

Toen bekend werd dat Van der Weijden nog een keer ging zwemmen om geld op te halen voor de kankerbestrijding stuurde de uitbater direct een appje naar de organisatie. "En ik mag varen, ik ben vereerd." Kooistra zal "een stuk of acht" mensen vervoeren. De boot is zo goed als vaarklaar. De pakolie is vervangen omdat de motor tijdens zo’n lang weekend ook wel flink "op de donder zal krijgen" en de banken en tafels moeten er nog uit.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Minnertsga, 18 juni 2019

Liefhebber Wim de Jong vierde in vlucht op St. Vincent

© Pixabay

Wim de Jong uit Sint Annaparochie houdt zich in de duivensport bezig met overnachting. Zijn duiven beschikken over een lange adem: ze worden op vrijdagmiddag gelost en komen pas de volgende dag thuis. Dit weekend werd hij met een duif vierde van Friesland.

De lossingsstations voor deze categorie liggen ver van de thuisbasis, zoals de klassieker St. Vincent dat op 1167 kilometer van St. Annaparochie ligt. De Jong is lid van Pv De Vliegende Post.

Wim de Jong klokte zijn duif zaterdag 17.56 uur en werd hiermee 4de van Afdeling Friesland. Andere duiven van hem werden 117de en 132de. Clubgenoot Ook Michiel Vlaskamp uit Tzummarum werd 5de. Klaas Buwalda uit St. Jacobiparochie werd 16e en 58e.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 18 juni 2019

Schipper Auke Kooistra van de volgboot van Maarten van der Weijden is klaar voor de Elfstedentocht

Auke Kooistra uit Ouwe Syl is opnieuw schipper van de volgboot van Maarten van der Weijden. Video | Arodi Buitenwerf

Auke Kooistra uit Oudebildtzijl mocht vorig jaar het begeleidingsteam van elfstedenzwemmer Maarten van der Weijden rondvaren over de Friese wateren.

Toen bekend werd dat Van der Weijden dit jaar nog een keer gaat zwemmen om geld op te halen voor kanker, stuurde de uitbater van eetcafé Het Grauwe Paard direct een appje naar de organisatie. ,,En ik mag varen, ik ben vereerd.’ De boot is inmiddels zo goed als vaarklaar.

Het kriebelt al een tijdje, zegt Kooistra, die enorm uitkijkt naar het zwemspektakel. Hij kan niet wachten het water op te gaan en de drukte langs de kant te aanschouwen, net zoals hij dat vorig jaar deed. Er is een verschil, Kooistra gaat deze keer onderweg af en toe slapen in een camper.

Bron: Leeuwarder Courant
  Bekijk hier de video >>

Den Haag, 18 juni 2019

'Richt je je alleen op Nederland, dan is dit plan een fata morgana'

‘Dit plan is een samenraapsel van vage voornemens en pilots’

Minister Carola Schouten presenteerde gisteren haar plannen voor een nieuwe landbouw waar niet hoge producties centraal staan maar een efficiënt gebruik van grondstoffen. Volgens haar kan de Nederlandse agrarische sector met deze vorm van landbouw beter de doelen halen op het gebied van klimaat, milieu en biodiversiteit.

Teun de Jong uit Sint Annaparochie, voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, vindt dat Schouten haar plan in Europa moet inbrengen. "Richt je je alleen op Nederland, dan is dit plan een fata morgana.”

Schouten had een voorbeeld moeten nemen aan Sicco Mansholt, de voormalige Europese landbouwcommissaris. "Die voerde in de jaren vijftig een grote systeemwijziging door. Hij zette in op schaalvergroting maar presenteerde tevens flankerend beleid: een saneringsregeling en prijsondersteuning. Wil kringlooplandbouw een succes worden dan moet je het Europees regelen en niet-kringloopproducten van buiten Europa belasten."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Hurdegaryp, 18 juny 2019

Freondinnen yn rammelbak nei Boedapest foar pleechgesin út Sint-Jabik

Foto Kampen

Bianca Wijnsma en Ytsje Damstra, buorfrouwen út Hurdegaryp, sette yn septimber útein mei de Rammelbakkenreis. Yn 7 dagen reizgje sy fan Breda nei Boedapest yn Hongarije. Dat dogge sy yn in âld barrel dat maksimaal 750 euro węze mei. De reis is net it eindoel, dat is harren pleechgesin út Sint-Jabik. Yn april 2019 gie de buorkerij fan Anneke de Groot en har 14 pleechbern ferlern by in grutte brân. Dizze roadtrip moat jild foar de hűshâlding byinoar harkje.

De freondinnen út Hurdegaryp hawwe nul ferstân fan auto's, technyk en navigaasje. Dochs dogge sy tusken 150 oare teams mei oan de saneamde Rammelbakkenreis, dy't op 15 septimber yn Breda begjint. Fia Dútslân en Tsjechje ride sy nei Boedapest yn Hongarije. De weromreis liedt harren troch Kroaasje, Sloveenje, Eastenryk en Dútslân.

Mei de rit wolle de twa froulje jild byien sammelje foar de hűshâlding fan Anneke de Groot fan Sin-Jabik. Yn april rekke har hűs yn 'e brân, al harren besittings giene ferlern. Yn de pleats waard pleechsoarch jűn oan 14 bern. Dy rekken troch de brân harren feilich thús kwyt.

Bron: Omrop Fryslân

link Lęs it hiele berjocht >>

Sint Annaparochie, 18 juni 2019

Biologieles waar je lef voor moet hebben

Je moet wel een grens over als je een vogelspin in je hand houdt. (© CSG Ulbe van Houten)

Levensecht onderwijs heeft het op CSG Ulbe van Houten. En zo zaten leerlingen van de eerste klassen vorige week tijdens de vakken Biologie en Life met vogelspinnen en ‘enge’ reptielen van Repticura in hun hand. Als ze tenminste durfden!

Repticura verzorgde donderdag en vrijdag gastlessen op de Sintannabuurster school. "Ze zijn een stuk wijzer geworden over het houden van reptielen en geleedpotigen en veel leerlingen hebben hun grenzen verlegd’’, zo laat directeur Eelco Bruinsma weten.

"Vooral het vasthouden van de vogelspin was voor velen een overwinning. Maar ook de slangen, duizendpoten en andere reptielen maakten onderdeel uit van de lessen over deze twee dagen verspreid."

Bron: Franeker Courant

Franeker, 15 juni 2019

Sint Annaparochie mag rekenen op plus bij woningbouw

Voor Harlingen en Waadhoeke een nieuwe woonvisie opstellen, is het noodzaak dat beide gemeenten de bouwplannen bijstellen. Dat blijkt uit het woningmarktonderzoek dat de gemeenten gezamenlijk hebben laten uitvoeren. Sinds de herindeling in 2018 vormen Harlingen en Waadhoeke de regio Noordwest Fryslân. Het onderzoek geeft een beeld over de woningmarkt in dit gebied en laat zien welke opgaven er de komende jaren liggen.

Krimp speelt in de periode na 2024 een belangrijke rol. Tot die tijd is er op een aantal plaatsen nog ruimte voor groei. De verwachte groei is echter minder fors dan de reeds bestaande bouwplannen. Daarin zal dus moeten worden gesneden.

De groei van het aantal huishoudens zit vooral in Harlingen (100-135) en Franeker (55-75). Daarnaast mag in Harlingen worden gerekend op enkele tientallen nieuwkomers uit Noord-Holland en de Waddeneilanden. Ook Sint Annaparochie en Dronryp mogen rekenen op een plus, evenals een paar kleinere dorpen. Deinum en Marsum kunnen mogelijk profiteren als overloop van Leeuwarden.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 15 juni 2019

Plan Nije Kamers, december 2018

Gemeente neemt grond failliete bouwer over

Het college van Waadhoeke stelt de raad voor het woningbouwplan Nije Kamers in Sint Annaparochie vlot te trekken. Het plan is al achttien jaar in ontwikkeling.

Door faillissement van bouwer Mega BV bleven twaalf kavels en stukken openbare ruimte braak liggen. Waadhoeke wil dit overnemen en bouwrijp maken voor 400.000 euro.

Er zou dan in 2021 gebouwd kunnen worden. Grijpt de gemeente niet in dan zullen huidige en toekomstige bewoners nog jaren in een niet afgebouwd plan wonen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 15 juni 2019

Bouwer nu ook stroomproducent

Bouwbedrijf Lont in Sint Annaparochie exploiteert tegenwoordig zijn eigen zonneweide. Daarmee produceren de bouwers meer stroom dan ze zelf nodig hebben.

Op vrijdag 21 juni, de langste dag van het jaar, neemt bouwbedrijf Lont in Sint Annaparochie zijn nieuwe aanwinst officieel in gebruik: 3800 zonnepanelen die tezamen ruim 1 hectare in beslag nemen. Vanwege de ruimte die zulke zonneparken opslokken, zijn ze niet geheel onomstreden, weet directeur Jetze Lont. "Mar wy brűke gjin agraryske grűn, ús panielen steane op in bedriuwsterrein."

De bouwers benutten de komende vijftien jaar een lap grond aan het Jaagpad, op een steenworp van het bedrijfspand. De zonne-energie die ze daar winnen, levert zo’n 1,1 megawatt op, genoeg om de apparaten van duizend huishoudens gelijktijdig te laten draaien.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 14 juni 2019

Geen verandering plaatsnaamborden Waadhoeke

De plaatsnaamborden in Waadhoeke blijven zoals ze zijn. Een grote meerderheid van de gemeenteraad stemde in met het collegevoorstel waarin de plaatsnaamborden blijven zoals ze zijn. Een amendement van de FNP voor Friestalige borden en Bildtse borden op Het Bildt en een motie van SAM en Christen-Unie om ieder dorp zelf de taal te laten bepalen, werden verworpen.

Dat betekent dat de borden in voormalig Littenseradiel en Menameradiel Friestalig blijven en in het voormalige Franekeradeel en Het Bildt tweetalig met de Nederlandse naam bovenaan. Alleen de FNP stemde tegen het collegevoorstel. Een ‘kneppeltongersdei’ moest het maar niet worden zei Dit Bloem van de Christen Unie, en dat werd het ook niet.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Nieuwebildtzijl, 13 juni 2019

Nieuwe speeltuin Nieuwebildtzijl open op Buitenspeeldag

Kinderen in Nieuwebildtzijl konden zich woensdag op de Nationale Buitenspeeldag vermaken in de nieuwe speeltuin. Wethouder Caroline de Pee kwam naar het dorp voor de officiële opening.

De speeltuin in Nieuwebildtzijl was sterk verouderd en voldeed niet meer aan de veiligheidseisen. Dorpsbelang en gemeente Waadhoeke werkten samen bij het maken van een nieuw ontwerp voor de speeltuin.

Er zijn nieuwe toestellen geplaatst en ook het hekwerk is vernieuwd. In Oudebildtzijl is de speeltuin opgeknapt. Wonen Noordwest Friesland verstrekte hiervoor een subsidie.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anna, 12 juni 2019

'Blommen fleure hart St.-Anna op'

Het straatbeeld van het centrum in St.-Annaparochie wordt sinds kort opgefleurd door geraniums. Vierentwintig bloembakken zijn aan lantaarnpalen in het winkelgebied bevestigd.

De bloembakken zijn een idee van Ondernemersvereniging St.-Annaparochie. De dag voor Lammetsymet werden ze geplaatst. De bloemen zijn bedoeld om het winkelhart van het dorp op te vrolijken, vertelt Sietske Boterhoek van OV St.-Annaparochie.

”Wij wouwen ’t dorp weer wat opfleure soa. ’t Idee kwam fan ôns. Dat hewwe wy indiend bij ’t Ondernimmersfôns St.-Anne (OFSA, het vroegere Bildts Ondernemersfonds BOF, red.). Sij hewwe ’t finânsjeel mooglik maakt. Elkeneen kin bij hur ideeën andrage foor ’t dorp.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 12 juni 2019

Voorstel voor Bildtse en Friese dorpsnamen

Wordt St.-Annaparochie dan toch St.-Anne? En Minnertsga Minnertsgea? Worden de namen geharmoniseerd, zodat Waadhoeke Friese plaatsnamen krijgt, en Bildtse op het Bildt? Of blijft het zoals het is?

Het onderwerp staat donderdag op de raadsagenda, geagendeerd door enkele burgers. Actiegroep Frije Fryske Grűn liet zich gelden door van vrijdag op zaterdag op verschillende komborden de Nederlandse dorpsnaam af te plakken, zodat de Friese en Bildtse namen overbleven.

FNP Waadhoeke vindt dat het nu tijd is om de dorpsnamen te ’harmoniseren’. Daarmee bedoelt de partij dat voor de hele gemeente zou moeten gelden dat er Friese - en op het Bildt Bildtse - plaatsnamen komen.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Nieuwebildtzijl, 12 juni 2019

Poëzie en verhalen in alle talen op eerste 'Nacht van de Voordracht'

'Samen spreken we sterk'. Onder dat motto organiseren Jolanda Miedema en Alice van der Ploeg op zasterdag 15 juni de eerste 'Nacht van de Voordracht' aan de Nieuwebildtdijk. Een avond en nacht vol muziek, eten en drinken, en natuurlijk verhalen en gedichten. In alle mogelijke talen.

"Poëzie-avens, konserten, streekmarkten: 't Bildt is al soa ryk an evenementen. Maar 'n aven met ferhalen en gedichten, an 'e dyk, dat waar d'r nag niet. Bingo, docht ik, dat motte wy doen." Jolanda Miedema van de Nieuwebildtdijk kwam op het idee voor de eerste 'Nacht van de Voordracht'. Ze organiseert het samen met Alice van de Ploeg, die de opleiding Evenement Management volgt.

Bron: de Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 8 juni 2019

'Gouden jongen' Sicco Cuperus al vijf jaar vermist

Sicco Cuperus, die dit jaar op de coldcase-kalender staat, wordt al vijf jaar vermist. Sinds Pinksteren 2014 staat het leven van zijn ouders op de kop.

Een handgeschreven brief van de commandant van de Koninklijke Marechaussee ligt op tafel. Luitenant-generaal Harry van den Brink betuigt zijn medeleven met de ouders van Sicco Cuperus in Sint Annaparochie. Hun zoon, die destijds in Leeuwarden woonde en toen 36 jaar was, wordt vijf jaar vermist.

Vijf jaar geleden, op 9 juni, was het Pinksteren en verscheen Cuperus niet op zijn werk bij de Koninlijke Marechaussee in Harlingen. De datum is sindsdien altijd beladen gebleven voor Piet (69) en Gina (70) Cuperus. Dit jaar ligt er een extra sluier overheen omdat het opnieuw op Pinksteren valt.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 7 juni 2019

Politie voert extra controles uit in Sint-Anne

Afgelopen donderdagmiddag en avond hebben collega's opvallend en onopvallend controle gehouden in en om St.Annaparochie. Dit vanwege de woninginbraken in het dorp.

Hierbij was er extra aandacht voor overlast jeugd, voorlichting bewoners en het verkeer (wat komt het dorp binnen en wat verlaat het dorp).

Bij de verkeerscontrole zijn er een aantal bekeuringen uitgeschreven, fijf keer voor te snel rijden, vier keer voor rijden onder invloed van alcohol en of drugs, vijf keer voor het niet dragen van de gordel en vier bekeuringen voor andere overtredingen.

Bron: Politie Noordwest Fryslan (facebook)

Leeuwarden, 6 juni 2019

Brecht Lautenbach naast haar examenwerkstuk De Klaproos. (© CSG Ulbe van Houten)

Brecht Lautenbach exposeert "De Klaproos" in het Fries Museum

Deze week was de opening van de eindexamenexpositie in het Fries Museum in Leeuwarden, waar 23 middelbare scholen uit Friesland aan meedoen.

Brecht Lautenbach vertegenwoordigt CSG Ulbe van Houten van Campus Middelsee uit Sint Annaparochie met haar werk: "De Klaproos". Het thema was dit jaar voor het VMBO: Identiteit. Brecht zegt over haar eigen werk: "Toen ik als klein meisje tijdens een wandeling met mijn Beppe een klaproos zou gaan plukken vertelde zij mij dat als je deze bloem plukt en deze in een vaas zet, de bloem meteen dood gaat. Hetzelfde is ook op mensen van toepassing. Als je je niet op je plek voelt, kom je niet verder en groei je niet door." Voor Brecht een uitgelezen kans om zich als kunstenares “in spé” te presenteren.

De expositie is tot 30 juni te zien in het Fries Museum.

Bron: de Stienzer

Sint Annaparochie, 5 juni 2019

Foto Kampen

Nieuwe inbraken in St.-Anna

Afgelopen weekend is er opnieuw ingebroken in St.-Anna, bij zeker één woning op Kroanenburg en bij Foto Kampen.

De inbraken werden door betrokkenen zelf bekend gemaakt, o.a. via facebook.

Het westen van St.-Anna wordt al enige tijd geteisterd door inbraken.

Het lukte deze krant niet op tijd een reactie van de politie te krijgen.

Bron: De Bildtse Post

Sint Annaparochie, 5 juni 2019

VNN sluit Gezonde schoolweek Campus Middelsee af

Theater Smoar (© Campus Middelsee)

Na de aftrap van de gezonde schoolweek op Campus Middelsee door de politie met het mobiele media lab, gaf theater Smoar onder meer een voorstelling. De themaweek werd afgesloten met een ouderavond met theater en voorlichting van Verslavingszorg Noord Nederland.

De leerlingen van klas 1 hebben met hun klas en mentor de voorstelling De la Noya van Theater Smoar bekeken en besproken. Op een interactieve manier werden leerlingen bewust gemaakt van groepsdruk en alcoholgebruik. ’s Avonds kregen de ouders dezelfde voorstelling gevolgd door een voorlichting van VNN.

Behalve dit theater voor klas 1 waren er nog meer activiteiten. Alle leerlingen van de eerste drie hadden een sportdag met twee workshops en een fittest. Klas 2 volgde een theater Klappen voor Bart over pesten. Klas 3 mocht een trip maken op een zogenoemde VR tripping bike.

Bron: Franeker Courant

Bolsward, 4 juni 2019

Hein Jaap Hilarides genomineerd voor Gysbert Japicxpriis

Hein Jaap Hilarides. (© Paul de Bruin)

Hein Jaap Hilarides uit Sint Jacobiparochie is een van de vijf genomineerde schrijvers voor de Gysbert Japicxpriis. Het is voor veel schrijvers de belangrijkste literaire prijs in Friesland.

Hilarides is genomineerd voor zijn werk De trekker van Troje dat is uitgegeven bij Bornmeer. De andere genomineerden zijn Aggie van der Meer (De Achttjin, Afűk), Elske Schotanus (Wurk, Afűk), Nyk de Vries (Renger, Afűk) en Ale S. van Zandbergen (Famke famke, Het Nieuwe Kanaal).

Dit jaar wordt de prijs uitgereikt voor de categorie proza. De genomineerden zijn geselecteerd door een onafhankelijke jury. Grytsje Schaaf, Houkje Rijpstra en Atte Jongstra beoordeelden 70 Friese prozaboeken uit de periode 2015 tot 2018.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden/Marrum, 4 juni 2019

Sicco Jan Cuperus vijf jaar vermist

Sicco Jan Cuperus

Het is deze week vijf jaar geleden dat Sicco Jan Cuperus (36) uit Leeuwarden verdween. Op pinkstermaandag 9 juni 2014 zou de marechaussee moeten werken, maar verscheen hij niet op zijn werk in Harlingen. Een aantal dagen later wordt zijn auto aangetroffen in het Friese Marrum. Al vijf jaar lang is zijn verdwijning een groot raadsel.

De politie tast in het duister over wat met Sicco Jan is gebeurd. Na zijn verdwijning is met veel bekenden gesproken. Uit die gesprekken werd al snel duidelijk dat hij 7 juni 2014 had afgesproken met een vriend. Een dag later, op zondag 8 juni (Eerste Pinksterdag dus), is nog gebruik gemaakt van internet op de telefoon van Sicco Jan. 12 juni is zijn auto gevonden in Marrum. Al bleek later dat de auto daar in elk geval op 9 juni al stond.

Bron: politie.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 4 juni 2019

Schoolvuil verdeelt campus en buurt in Sint Annaparochie

De Kade

Buurtbewoners van Campus Middelsee hebben last van het vuil dat de leerlingen laten slingeren. De school doet er alles aan, zegt de directeur.

De plek van een welgemikte appel of sinaasappel heeft zijn sporen nagelaten op het voorraam van de woning van Jan Faber aan de Kade in Sint Annaparochie. De schuldige is volgens hem een leerling van de nabijgelegen campus waar meerdere middelbare scholen gehuisvest zijn en de "kines" in de pauzes hun afval laten slingeren.

Campus Middelsee telt 550 leerlingen, vertelt directeur Eelco Bruinsma. Volgend jaar zijn dat er 570, want het gaat de school goed. "Die leerlingen heb je niet allemaal aan een touwtje", benadrukt hij. Dat wil niet zeggen dat de campus er niet bovenop zit.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 4 juni 2019

Harde strijd om klandizie glasvezel

DFMopGlas en Glasvezel Buitenaf op klantenjacht in Sint Annaparochie. Op hetzelfde moment hield Kabelnoord een inloopbijeenkomst in Harlingen. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

Het is heibel tussen coöperatie DFMopGlas in de gemeente De Fryske Marren en Kabelnoord in Dokkum. Beide zijn voor een eigen glasvezelnetwerk op klantenjacht in Noordwest-Friesland, De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân.

Op tal van avonden zijn er inloopbijeenkomsten in tal van plaatsen. Gisteravond bijvoorbeeld wierf Kabelnoord in Harlingen, terwijl DFMopGlas samen met een derde partij, Glasvezel Buitenaf (Almelo), actief was in Sint Annaparochie. Ze hebben allebei hun eigen aanbiedingen.

En dat niet alleen, DFMopGlas heeft afgelopen week een aangetekende brief laten bezorgen op het bureau van Kabelnoord-directeur Niek Geelhoed in Dokkum. Strekking: stop met te doen alsof ‘wij’ in de gemeente De Fryske Marren nog zouden samenwerken. Want dat veroorzaakt alleen maar verwarring bij potentiële klanten en deelnemers.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 3 juni 2019

Bildste Psalm en een hemels gezicht bij de zweef

Feestterrein Oudebildtzijl 2019

Nooit eerder was er op het dorpsfeest van Oudebildtzijl een kerkdienst in de tent. De plaatselijke Vrije Evangelische Gemeente en de protestanten van combigemeente Mariëngaarde, waar het dorp onder valt, hadden bij de premičre gisterochtend een flink gevulde tent.

'Kiek es', klinkt het bij het uitdelen van de liturgie bij de tent - met vele luchtgaten vanwege de warmte -, want in Ouwesyl wordt Bildts gesproken. Vooraf aan de dienst jaagt Excelsior er op tempo drie opwekkingsliederen door.

De viering is de middelste van drie tentdiensten in elf dagen tijd in Mariëngaarde. Feinsum had er donderdag een, Hallum volgt komend weekeinde. "In Feinsum was het bij het begin van het feest. Hier bij het eind, als mensen al heel wat sapjes hebben gehad", weet voorganger Johan Helfferich.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 2 juni 2019

Afrikaanse avond in azc Sint Annaparochie

Een groep Afrikaanse bewoners van het asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie organiseren voor vrijdag 14 juni een avond, waarin muziek, theater en dans centraal staan.

De organiserende en deelnemende bewoners komen uit Gambia, Uganda, Sierra Leone, Niger, Somalië en Eritrea. Het feest vindt plaats op vrijdag 14 juni, vanaf 19.30 uur in het azc in Sint Annaparochie.

Wie het leuk vindt om deze avond bij te wonen kan zich opgeven door een mail te sturen naar mirjamalosery@coa.nl.

Bron: Franeker Courant

 
archief 2019 (2e kwartaal)
archief 2019 (1e kwartaal)>