Heerenveen, 22 februari 2022

Wytse Oosterbaan nuchter onder internationale spanningen: 'Dit is niet de eerste crisis met Rusland'

Wytse Oosterbaan is trots op het 25-jarige jubileum van APH Beeld: APH Group

'Bilkert-om-ferens' Wytse Oosterbaan exporteert jaarlijks voor tientallen miljoenen euro’s naar Rusland en Oekraïne. Bang dat die handel in elkaar zakt door de oplopende spanningen tussen beide landen is hij niet.

Aan Dirk van der Meulen

Oosterbaan is de oprichter en directeur-eigenaar van de APH Group in Heerenveen. Dit bedrijf verzorgt de export, marketing en service voor meerdere producenten van machines en productielijnen voor de aardappel- en vollegrondgroenteteelt. Onder meer de Dewulf in Winsum en Wifo in Ferwert zijn erbij aangesloten.

Rusland en Oekraïne zijn vanouds zeer belangrijke afzetmarkten voor APH. Oosterbaan: "Onze totale omzet is circa 75 miljoen euro en daarvan zijn beide landen goed voor zo’n 30 miljoen euro. Ook nu hebben beide landen weer veel machines besteld die we dit voorjaar moeten afleveren. Vanwege dat grote belang hebben we in beide landen meerdere vestigingen met in totaal 65 medewerkers.”

Nuchter: dit is niet de eerste crisis met Rusland

Doordat Poetin de volksrepublieken Donetsk en Loegansk heeft erkend en vredes-

troepen gaat sturen, zijn de internationale spanningen verder opgelopen. Oosterbaan is redelijk nuchter onder het nieuws. "Je ziet dit uiteraard liever niet, maar we hebben onderhand wel de nodige ervaring. Dit is niet de eerste crisis met Rusland.”

Hij verwacht geen grote gevolgen voor zijn handel naar Rusland, mochten er over en weer nieuwe sancties afgekondigd worden. "Ik verwacht dat de westerse sancties gericht zullen zijn op de bedrijven van de bevriende zakenlieden rondom Poetin. Dan heb je vooral over de olie- en gasindustrie. Rusland heeft er vervolgens geen baat om onze handel te treffen. Landbouwmachines zijn er van groot belang voor de voedselvoorziening.”

De Krim

Toen Rusland in 2014 de Krim annexeerde, wist APH juist te profiteren van het conflict. "Rusland boycotte Westerse voedingsmiddelen maar heette landbouwmachines juist van harte welkom. Die waren en zijn hard nodig om de landbouwsector in eigen land op te krikken.”

Oosterbaan is redelijk
nuchter onder het nieuws

Westerse politici hebben ook gedreigd om Rusland uit het internationale betaalsysteem Swift te zetten. Oosterbaan kan zich echter niet voorstellen dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. "Dan gaan we weer terug naar de oudheid. De internationale economie is zo met elkaar verweven, dan kun je echt niet doen.

Bron: Leeuwarder Courant