Sint Annaparochie, 15 september 2021    

'Nije Bildtse Post' voorziet in behoefte

De eerste exemplaren van de Nije Bildste Post worden uitgedeeld door Pieter Jan Heidstra aan vlnr Jennie Velsma en Kobie Groen. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Veel mensen in Sint Annaparochie en omstreken misten De Bildtse Post al. Vanaf vandaag valt de opvolger, de Nije Bildtse Post op de mat. Uitgever Pieter Jan Heidstra deelde dinsdag de eerste editie al uit.

Myrddin Hilbrands

"Ik zou het doodzonde vinden als zo’n streekkrant die 85 jaar bestond helemaal zou verdwijnen”, vertelt Heidstra. Zijn uitgeverij Heidstra Media heeft de krant nieuw leven ingeblazen. Heidstra deed dat eerder al bij het streekblad De Westereender in De Westereen, waar hij zelf vandaan komt. "Ik had een déjà vu-gevoel toen ik hoorde dat De Bildtse Post wegging. En ondernemers hier waren heel positief over het idee. Ze waren enthousiast om de streekkrant terug te brengen. Dus veel mensen hebben het blad toch gemist.”

De Nije Bildtse Post verschilt wel van zijn voorganger. Zo wil Heidstra zich niet focussen op het "hap-snap-werk” maar wil hij meer diepte-interviews houden. "En het gaat om wat hier gebeurt, wat mensen hier meemaken. Daarom is het ook een mix van Bildts, Frysk en Nederlands.” De nieuwe krant komt maandelijks uit.

Spitich

Hillie Plat is blij dat er weer een regionaal huis-aan-huisblad is. "Ik was net een halfjaar lid geworden van De Bildtse Post en toen stopte de krant ermee. Ik vind dat spitich. Ik ben een echte Bilkert. Dus ik vind het geweldig dat het blad nu in een nieuwe vorm terugkomt.”

"Over de dingen in de buurt lezen, dat vind ik mooi.”

IJsbrand Dykstra (94) las de krant ook altijd graag en gaat dat nu weer doen. "Mijn vrouw is Bilkert en die vindt het krantje ook fantastisch. Over de dingen in de buurt lezen, dat vind ik mooi.”

Oplage van 8000

Jennie Velsman en Kobie Groen zitten samen in het zonnetje. Ze krijgen de Nije Bildtse Post van Heidstra aangeboden. Groen: "Ik vind het mooi dat de krant toch terugkomt. Ik wil wel weten wat er in de streek gebeurt.” Velsman vertelt dat ze hem altijd graag leest. "Een keer in de maand vind ik eigenlijk wat te min.”

De Nije Bildtse Post verschijnt in een oplage van 8000 en wordt vanaf nu elke maand verspreid over het Bildt.

Bron: Leeuwarder Courant