Burdaard, 15 oktober 2021    

Geen cent te halen bij Waterrijck Burdaard

Achter de molen van Burdaard strandde het plan voor 54 recreatiewoningen op geldproblemen. FOTO LC/Arodi Buitenwerf

Zes jaar geleden strandde de ontwikkeling van het vakantiepark Waterrijck Burdaard. De laatste twee faillissementen zijn deze week uit geldgebrek opgeheven.

Jaap Hellinga

Toen de rechtbank in Leeuwarden op 15 december de Waterrijck Burdaard bv van projectontwikkelaar Chiel van der Werff failliet verklaarde, stond zijn plan voor 54 recreatiewoningen al op losse schroeven. Een van de aanvragers was TWA Architecten, die het wachten op geld beu was geworden.

Later zag de de Bildtse bouwondernemer Van der Werff ook zijn bv’s Woon-Plan en Eco-Plan omvallen. De drie faillissementen lieten 55 schuldeisers achter, met een onbetaalde rekening van in totaal ruim 800.000 euro.

Het was al snel duidelijk dat er zelfs voor de belastingdienst niks te halen viel. De bv’s van Van der Werff waren leeg. Gedupeerden bespeurden een patroon, want de Bilkert was in 2009 ook al failliet gegaan met zijn aannemersbedrijf Procee in Sumar.

Sommigen drongen zelfs aan op een strafrechtelijk onderzoek. Zo ver is het nooit gekomen. Curator Romana Bremer is in de boekhouding geen rare zaken tegengekomen. In 2016 onthulde toenmalig burgemeester Wil van der Berg dat Van der Werff waarschijnlijk slachtoffer is geworden van ,,een charlatan’’.

Volgens de burgervader had de projectontwikkelaar de grond en infrastructuur voor het vakantiepark voor 3,3 miljoen euro te hebben verkocht aan de Rotterdammer Lambregt Kroon van Crown ltd. Deze zou vervolgens niet met dat geld over de brug zijn gekomen.

Curator Bremer heeft 135 uur werk in de drie faillissementen zitten. Ook zij houdt nagenoeg niks over: voor de eindafrekening zat er nog 1270 euro in de boedel. Overigens leed Van der Werff vorig jaar andermaal schipbreuk.

Als directeur van CWE Vastgoed verslikte hij zich in een aannemingsovereenkomst voor een woning. Curator Cynthia Grondsma trof slechts een bankrekening met een negatief saldo aan. Tien crediteuren claimen ruim 222.000 euro, de belastingdienst dik 31.000 euro.

In Burdaard konden uiteindelijk zes recreatiewoningen worden opgeleverd. Esbi Huis uit het Twentse Vroonshoop doet nu een poging het park nieuw leven in te blazen, onder meer met een gewaagd plan voor een complex dat als oude stinzenruďne moet ogen.

Bron: Leeuwarder Courant