Akkrum, 4 november 2019    

‘Twa rotgoaltsjes tsjin’

Akkrum-doelman Michel Geertsma maakt een aanval van Sint Annaparochie onschadelijk. Foto Henk Jan Dijks

Koploper Sint Annaparochie scoorde tot gisteren bijna zeven keer per wedstrijd. Dat lukte tegen Akkrum niet. Gewonnen werd er wel.

Meine Stegenga

Michel Geertsma wist wat hij gistermiddag kon verwachten. De Akkrum-doelman hoefde geen blik op ranglijst te werpen om te beseffen tegen wie hij en zijn teamgenoten het op moesten nemen. Tegenstander Sint Annaparochie verspeelde nog geen punten, scoorde gemiddeld bijna zeven goals per wedstrijd en aanvaller Marc Bakker produceerde dit seizoen alleen al meer treffers dan het hele elftal van Akkrum samen.

"Ik wist dat it drok soe wurde”, bekende Geertsma. "Mar we wisten ek dat der kânsen leinen. Sy hienen de nul noch net hâlden en der gokten we in bytsje op.” De verwachtingen van Geertsma kwamen uit, want Akkrum kreeg kansen. De beste was in de tweede helft voor verdediger Ysbrand Dijkstra, wiens inzet vanaf 3 meter door Sint Anna-doelman Mark Toering werd gekeerd.

Het was de verdiende gelijkmaker geweest, want de thuisploeg maakte het de favoriet knap lastig. Daarom was het extra sneu dat een slippertje van Akkrum-verdediger Leon Pot in de twintigste minuut de 0-1 inleidde. Timo Bijma ontsnapte en gaf de bal aan Pieter-Jan Plat die op zijn beurt Geertsma kansloos liet. "Dat wie soer”, aldus Geertsma. "Dat tinkst efkes ‘it sil dochs net’, mar hy skeat de bal der bęst yn en dan sjochst harren kwaliteiten wol.”

Het was een van de weinige keren dat de gasten hun klasse toonden. Na een half uur werd er al flink gemopperd binnen de lijnen. Bijvoorbeeld door verdediger Geert Scheer: "Scherp je even

op man! Twintig ballen fout!", schreeuwde hij naar linksback Gideon Swanson. Het was de verdienste van de Akkrumers, die het surplus aan voetballende kwaliteiten bij de tegenstander pareerden met een hartverwarmende dosis inzet en strijdlust.

"Sy hawwe in protte technyske klasse yn de ploech en dęr moatte wy it net fan ha”, aldus Geertsma. "By ús giet it om it kollektyf.”

Dat collectief drong in de slotfase stevig aan en de gelijkmaker hing in de lucht. Toch bleef het oppassen voor de tegenstoten van de bezoekers via uitblinker Harmen Visser en de van ONS Sneek overgekomen middenvelder Danny Kampstra. Die laatste besliste drie minuten voor tijd de wedstrijd. Geertsma, die zijn ploeg daarvoor met drie knappe reddingen in leven hield, was kansloos.

De winnende trainer Duco Mulder complimenteerde de gastheren. "Zij zaten erbovenop en speelden met veel duelkracht. Wij waren slordig.”

Daar had de ondergrond – een fraaie, echte grasmat – ook mee te maken, aldus Mulder. "Je kunt toch zien dat gewoon gras ons minder goed ligt dan kunstgras. Daar trainen én spelen we onze thuiswedstrijden op. Het mag geen excuus zijn, maar je merkt het wel.”

Vorig seizoen, toen zijn ploeg via de nacompetitie degradeerde uit de tweede klasse, werd op ‘echt’ gras slechts een wedstrijd gewonnen. Dat negatieve record is nu al verbroken en dat was niet de enige reden dat Mulder in zijn nopjes was: "Zes wedstrijden, achttien punten en voor de eerste keer de nul. Mooi toch?”

Ook Geertsma liep met een goed gevoel richting kleedkamer: "Ik bin grutsk op de wize węrop’t wy spile ha. En twa rotgoaltsjes tsjin, dat is gjin skande.”

Bron: Leeuwarder Courant