Sint Annaparochie, 20 oktober 202    

Wil je nog een tatoeage met de Friese vlag? Dan moet je snel zijn

Devon van Dijk van de Bildtse Tattooshop. FOTO NIELS WESTRA

Vanaf volgend jaar verbiedt de Europese Unie de pigmenten die voor blauw en groen zorgen in tatoeages. De kleurstoffen die in deze inkt zitten, kunnen kanker veroorzaken. Devon van Dijk van de Bildtse Tattooshop noemt het verbod belachelijk.

Myrddin Hilbrands

"Er zijn helemaal geen cijfers van”, stelt Van Dijk die in Sint Annaparochie zijn zaak heeft. "Ik heb met blauw en groen nooit een probleem gehad. Rode en dan vooral donkerrode inkt is schadelijker. Daar hebben mensen sneller een allergische reactie op. Maar dat er een gezondheidsprobleem is met blauw en groen, dat geloof ik gewoon niet.” Bij Van Dijk zijn geen klanten langs geweest die zich nu zorgen maken over een pas gezette tattoo met kleur. "Niemand zit erover in.”

Ongeveer twee keer in de week gebruikt hij kleur in zijn werk. "Ik zet vooral zwarte tatoeages, dus veel verlies ik er niet mee. Maar het is zonde. Ik vind het vervelend voor de klanten en collega’s die meer met kleur doen."

Zolang de kleurstoffen met kankerverwekkende stoffen niet vrijkomen, is het volgens Van Dijk niet schadelijk. De tattoo zit onder de huid ingekapseld en het pigment is te groot voor het lichaam om af te breken. "Het wordt pas schadelijk als de tattoo weg wordt gelaserd. Dan wordt het pigment te klein en kunnen de kleurstoffen vrijkomen."

Dat stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ook. Die waarschuwt ervoor dat dat bij het weglaseren van tatoeages kankerverwekkende stoffen kunnen vrijkomen. In 2015 concludeerde de NVWA overigens al dat een derde van de gekleurde inkt in Nederland stoffen bevat die schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. Om mensen te waarschuwen dat de tatoeage-inkt kankerverwekkende stoffen kan bevatten, werd toen de campagne ‘Think before you ink’ gestart.

Verbod

Ondanks die campagne treedt per 4 januari volgend jaar toch het nieuwe verbod in. Tattooshops mogen dan nog een jaar lang hun voorraad opmaken. Van Dijk vermoedt dat fabrikanten snel met alternatieve pigmenten komen, zodat de kleuren toch blijven. "Maar daar zijn de fabrieken wel te laat mee begonnen."

Zelf is hij nog bezig met een rugtatoeage voor een klant die uit veel blauw bestaat. "Dat project krijg ik niet af voor januari. Dus ik ben blij dat we nog een jaar krijgen om over te schakelen. Al had ik anders mijn kerstvakantie wel doorgewerkt om die tatoeage af te maken.”

'Het wordt pas schadelijk
als de tattoo weg wordt gelaserd'

Van Dijk: "Met dit verbod wordt het probleem verkeerd aangepakt. Mensen moeten goed geďnformeerd worden en misschien twee keer nadenken of ze kleur in hun tatoeage willen, zodat ze het niet weg willen laseren. Het moet ieders eigen keuze blijven wat iemand met zijn lichaam doet.”

Bron: Leeuwarder Courant