Ferwert, 28 november 2020    

Boer: van vertrouwen naar gezond wantrouwen

Parttime aardappelteler Sytse Zijlstra is tevens ICT-docent bij ROC Friese Poort. Hij liet de digitale veiligheid op zijn bedrijf controleren. 'Ik bin goed op streek.' foto jan Spoelstra

Aardappelboer Sytse Zijlstra uit Ferwert had de beveiliging van zijn computer goed op orde, leerde een scan. Toch leverde de doorlichtbeurt nog tips op.

Wietske Koen

Dat zijn computer cyberproof was, viel te verwachten. Want Sytse Zijlstra, geboren Bilkert, maar woonachtig in Ferwert, staat, behalve op het aardappelveld, als docent informatietechnologie voor studenten op ROC Friese Poort in Leeuwarden.

Verder werkt hij mee aan de ontwikkeling van nieuwe aardappelrassen voor aardappelbedrijf HZPC in Joure, maar dat is weer een heel ander verhaal.

Zijlstra was de vijfde Friese boer wiens digitale wegen in het kader van het nieuwe cybersafetyprogramma werden gecheckt. Hij was nieuwsgierig hoe zijn bedrijf er qua digitale veiligheid voor stond. "Út de scan bleek dat ik op ’e goeie weg bin", zegt hij.

Hij maakt wel backups van zijn bestanden. Want stel dat hij slachtoffer wordt van gijzelsoftware, dan is hij tenminste niet al zijn gegevens kwijt.

En Zijlstra beschikt over een wachtwoordkluis, waarin alle codes om toegang tot vertrouwelijke informatie te krijgen, zijn opgenomen. Het is namelijk niet handig om altijd hetzelfde wachtwoord te gebruiken.

Wees alert op mailtjes, hielden studenten van ROC Friese Poort en het Friesland College de agrariër voor. Zijn die echt afkomstig van de bank? Staan er geen tikfoutjes in? En hoe goed zijn de camerasystemen beveiligd? Weet je zeker dat er geen pottenkijkers zijn? Het kan immers ook een infiltrant zijn, die de boel in de war wil brengen.

Toch hadden de onderzoekers wel een paar verbeterpuntjes voor de Ferwerter aardappelteler. Zo zou Zijlstra de identiteit van onbekende bezoekers aan zijn bedrijf moeten controleren. Hij moet zich afvragen wie er nu eigenlijk zijn erf opkomt. En of dit echt de persoon is, die hij of zij zegt te zijn.

Als zich op het erf een onbekende aandient:
naar legitimatie vragen

De meeste agrariërs zijn goed van vertrouwen en krijgen heel veel mensen op het erf. De meesten zijn de boer wel bekend. Maar iemand die voor het eerst langskomt, mag hij best naar zijn legitimatie vragen.

Het is bij Zijlstra nog niet nodig geweest. "Maar at him ’n onbekende andient, gaan ik dat seker doen."

Bron: Leeuwarder Courant