Leeuwarden, 13 januari 2020    

Straf na mishandeling homo-ontmoetingsplek

homo-ontmoetingsplaats Groene Ster

Een man uit Sint Annaparochie (22) en een evenoude man zonder vaste woon- en verblijfplaats zijn donderdag veroordeeld tot werkstraffen van 100 en 150 uur voor geweld op een homo-ontmoetingsplek bij Leeuwarden op 21 mei.

André Horjus

Het slachtoffer, een Leeuwarder (62), stond om 02.00 met een Citroën Berlingo van het bedrijf van zijn schoonzoon op het parkeerterrein bij recreatiegebied De Groene Ster toen hij een auto het terrein op zag komen. Daar bleken drie mannen en een vrouw in te zitten. Toen ze dichterbij kwamen, had een van de inzittenden een middelvinger opgestoken volgens het slachtoffer. Vervolgens blokkeerden ze de weg.

Alle inzittenden stapten uit. Ook de Citroën-bestuurder verliet zijn auto en hield een honkbalknuppel in de lucht, ,,om ze bang te maken’’. De man zonder vaste woon- of verblijfplaats pakte de knuppel af en sloeg hem in het gezicht. Ook vernielde hij een zijspiegel en de ruit van het portier aan de bestuurderskant.

Het slachtoffer waarschuwde de politie. Kort daarna konden de vier op een parkeerterrein in Leeuwarden aangehouden worden. In twee gevallen werden de zaken geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs. De beide verdachten die wel vervolgd werden, bekenden hun aandeel. Ze zouden zich bedreigd hebben gevoeld. Naar eigen zeggen waren ze gewoon wat aan het rondtoeren. Tegelijkertijd verklaarde de man zonder vaste woonplaats dat hij al langer wist dat het slachtoffer vaker op die plek kwam en dat hij dan een knuppel bij zich had.

Het slachtoffer had niet moeten uitstappen met een knuppel, vond officier van justitie Sus Broekstra. ,,Die hoor je niet bij je te hebben. Over het algemeen wordt daar niet gehonkbald.’’ Toch hekelde ze vooral de rol van de twee verdachten, die niet op de zitting waren verschenen. ,,Hun gedrag kan absoluut niet door de beugel ook al zouden ze zich bedreigd hebben gevoeld.’’ Ze eiste tegen de man zonder vaste verblijfplaats een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken. Voor de andere verdachte vond ze een werkstraf van 80 uur passend naast een voorwaardelijke celstraf van een week. Volgens rechter Monique Dijkstra bleek niet uit de bekende feiten dat de verdachten zich moesten verdedigen. En ze hadden niet uit hoeven stappen. Ze veroordeelde de man uit Sint Annaparochie tot een werkstraf van 100 uur en zijn kompaan tot een werkstraf van 150 uur. Ook moeten ze een schadevergoeding van in totaal 1750 euro betalen waarvan 750 euro smartengeld.

Bron: Leeuwarder Courant