Goutum, 5 januari 2021    

Henk Rusman voert beeld van collega uit

Het plaatsen van het beeld door Henk Rusman in de tuin bij het echtpaar Steutel (rechts). Foto Hoge Noorden/Jaap Schaaf

Evert en Riet Steutel uit Goutum vielen als een blok voor een beeld van Rinus Roelofs uit Hengelo. Ze kochten het, en collega beeldhouwer Henk Rusman uit Oude Bildtzijl voerde het uit.

Gitte Brugman

In september verschenen Structuren van Rinus Roelofs in de Ster en Cultuurladder op televisie. Een heel kort berichtje tussen andere reclameboodschappen. Evert en Riet Steutel zagen het en besloten af te reizen naar Hengelo, waar acht sculpturen van de kunstenaar te zien waren op het Stationsplein. Ze kregen gezelschap van vriend en beeldhouwer Henk Rusman.

Rusman en Roelofs kennen elkaar. Beiden werken geometrisch abstract en behoren daarmee tot een kring van kunstenaars die elkaar treffen in beeldentuinen of op grote buitententoonstellingen. Roelofs houdt zich vooral bezig met zogeheten polyhedra, structuren van dezelfde figuren, die ingenieus in elkaar passen. Ook een kunstenaar als Leonardo da Vinci tekende dergelijke composities. Wereldwijd de bekendste polyhedra zijn die van Maurits Cornelis Escher.

Rusman en de Steutels troffen Roelofs en zijn vrouw Marion in Hengelo, waar Roelofs het gezelschap rondleidde. Vooral van het grote maïsgele beeld Connected Holes 6363 was Steutel (83) 'helemaal ondersteboven'. "Dat wilde ik ook hebben", zegt hij. "Het roept een gevoel bij je op, net als muziek."

Het echtpaar verzamelt al heel lang kunst. Modern abstract, maar ook figuratief. Dat zij als tachtigers nog tot zo'n aanschaf overgaan, mag verbazing wekken. "Wij waren gefascineerd door het ingenieuze en boeiende lijnenspel dat je uitdaagt om het patroon te doorgronden en te begrijpen. Het totale beeld is opgebouwd uit dertig keer twee vormen."

Omdat Roelofs zijn grote beelden niet zelf maakt, kwamen de mannen tot een overeenkomst. Rusman zou het beeld uitvoeren, in een iets kleiner formaat dan het exemplaar dat in Hengelo te zien was. Een voor beide kunstenaars aantrekkelijke afspraak. Steutel: "Het was heel logisch dat Henk het zou maken. Hij is een door mij zeer gewaardeerde kunstenaar, een echte vakman. Gedreven, netjes en kritisch.''

'Het was heel logisch dat Henk
het zou maken, hij is een vakman'

Rusman: "Rinus heeft een schaaltekening voor me gemaakt, en kwam tussendoor nog een dag kijken. Het is leuk dat je zo met collega's samenwerkt."

Half december was het beeld klaar. Maar Steutel stelde plaatsing even uit in verband met de nieuwe, strengere coronamaatregelen. De plaatsing vond uiteindelijk gistermiddag plaats. Rusman: "Ik zou graag zien dat de overheid de aankoop van kunst stimuleert, met fiscaal voordeel bijvoorbeeld of een andere regeling. Dat zou stimulerend werken naar meer particuliere initiatieven zoals deze."

Bron: Leeuwarder Courant