Sint Annaparochie, 14 november 2023

Vierde editie Bildtse Smaakroute trekt honderden belangstellenden

De familie De Jong in hun schuur in Sint Annaparochie. Tweede van links initiatiefnemer Sjoerd de Vries. Foto: Joachim de Ruijter

Honderden mensen kwamen zaterdag af op de vierde editie van de Bildtse Smaakroute. Bij tien Bildtse bedrijven kon de fietstas of kofferbak worden gevuld met lokale producten van het Bildt. Van jam, pruimenwijn en gerookte gans, tot kaas, groenten en – natuurlijk - aardappelen.

Sander van Werkhoven

Sjoerd de Jong kijkt tevreden om zich heen. In de schuur en op het erf van de boerderij boven Sint Annaparochie waar hij opgroeide is het gezellig druk. De zon schijnt en dat is uitgerekend vandaag een hele opluchting na dagen vol regen. ,,Daar hebben we goed geluk mee.’‘ Buiten vinden de puntzakken met van eigen aardappelen gebakken frites gretig aftrek. Binnen schuifelt een gestage stoom mensen langs de klaarstaande papieren zakken vol aardappelen, uien en bemodderde winterpenen. Ze zijn die ochtend speciaal voor de Smaakroute met de hand uit de grond gehaald. De akker is door alle regen te drassig voor machines. ,,We proberen het aanbod ieder jaar wel wat uit te breiden. Nieuw dit jaar zijn de kant-en-klare pakketten voor een appel-aardappeltaart. Het recept is van mijn moeder en zit er ook bij. En de appels komen uit haar eigen fruithof naast de boerderij."

Coronatijd

Als enige van de drie broers is hij niet werkzaam op de boerderij die al vier generaties in familiehanden is. De beursmanager bij het WTC in Leeuwarden is wel de mede-initiatiefnemer van de Bildtse Smaakroute. ,,Het idee ontstond in 2020 in coronatijd samen met Douwe Gerlof van The Friezinn in de Westhoek. Wij raakten onze producten

moeilijker kwijt, hij kon amper open zijn. We hebben hier toen een drive-through opgezet. Vanuit de auto en met de mondkapjes op konden mensen onze spullen kopen. "Er deden de eerste keer zes bedrijven mee. Dit jaar tien. En nu is de max wel een beetje bereikt denk ik. Waarom? Bij nog meer deelnemers is het voor mensen niet meer mogelijk op een dag alle bedrijven op de route te bezoeken."

Streekproducten

En die zijn er inmiddels. Vijf kilometer verderop, bij de al genoemde Waddenherberg The Friezinn buigen Agnes Zeinstra en dochters Fardau en Eida zich over de tafel vol lekkers die bij de ingang staat opgesteld. Droge worst van gans, vers gerookte paling. "Wij zijn fans van de smaakroute, zegt Zeinstra even later. Dit is de vierde keer, en we doen de route ook voor de vierde keer. Wij houden gewoon van streekproducten."

The Friezinn is hun vierde adres van de dag en een mooi punt om even wat te drinken. Voordat ze bij de Westhoek arriveerden sloegen ze al een flesje pruimenwijn in, net als wat potjes jam. Kaas en fruit staan ook nog op het verlanglijstje net als een Bildts biertje. "Als we thuis zijn maken we van alles wat we gekocht hebben een mooie borrelplank en gaan daar lekker van genieten."

"De vijfde keer. Daar moeten we
wel iets bijzonders van maken"

Vijfde editie

Op het akkerbouwbedrijf van de familie De Jong wordt ondertussen alweer nagedacht over volgend jaar. "De vijfde keer. Daar moeten we wel iets bijzonders van maken", zegt Sjoerd de Jong. "Misschien komt er wel een stempelkaart. Dat je met een volle kaart iets krijgt bijvoorbeeld. Maar dan verplicht je mensen ook weer tot iets. Terwijl dat vrijblijvende, het genieten van de producten en de sfeer toch het belangrijkste is."

Bron: Franeker Courant