Sint Annaparochie, 13 november 2022

Camper van coureur Simon Reitsma in brand gestoken

Camper van coureur Simon Reitsma in brand gestoken: 'Ik werd wakker van het alarm'

IJsspeedwaycoureur Simon Reitsma lag zondagnacht in Sint Annaparochie in diepe slaap verzonken, toen zijn camper in brand werd gestoken. „Ik werd wakker van het alarm.”

Jaap Hellinga

De coureur uit Westhoek was voor een feestje in Sint Anna en besloot in zijn kampeerbus te blijven logeren. De rook kwam al naar binnen, toen hij rond half vijf ‘s nachts wakker schrok van de rookmelder. In paniek tastte hij naar de uitgang. „Ik schrik niet gauw”’, zegt Reitsma, „maar dit gaat je toch niet in de koude kleren zitten.”

Er zijn meerdere getuigen die zagen hoe „een paar jonge jongens” in de Beuckelaerstraat de kampeerbus tot twee keer toe met een brandbare vloeistof aanstaken, vertelt Reitsma. Beide keren werden de daders aangesproken. De eerste voorbijganger kwam ook van het feestje.

Daders gefilmd

„Die wist de vlammen met zijn jas uit te slaan en stond er niet bij stil dat ik in die bus lag te slapen.” Even later kwamen de brandstichters terug. Een man die zijn hond uitliet, sprak de daders aan. „Daar is ook een filmpje van. Dat mag je best hebben, want deze jongens moeten natuurlijk gepakt worden. Dit kan niet.”

Wat er achter de brandstichting zou kunnen zitten? „Geen idee”, zegt de coureur. „Ik heb geen ruzie of vijanden. Dat feestje is ook rustig zonder gedoe verlopen.” Reitsma houdt het op ordinair vandalisme. „Er gebeuren rare dingen in Sint Annaparochie.”

„Er gebeuren rare dingen in Sint Annaparochie.”

De politie heeft zondagochtend de brandsporen onderzocht. De brand komt op een ongelukkig moment. Reitsma zit midden in een sponsoractie voor zijn 15-jarige zoon Sebastiaan, die zich opmaakt voor het Europees Kampioenschap ijsspeedway. „We moeten Europa in en de hele achterkant van de bus is beschadigd.”

Bron: Leeuwarder Courant

link Zie ook het bericht op omrop Fryslân >>