Malaga, 18 maart 2020    

Drie keer pech voor kunstenaar

Kunstenaar Henk Rusman

Zijn expositie in de Galerij van De Lawei is alleen nog zichtbaar achter glas. En kunstenaar Henk Rusman zelf zit vast in Spanje.

Gitta Brugman

Rusman zit op een balkonnetje in een hotel in Malaga. Hij nam deel aan een kunstreis naar Spanje. In Sevilla kon hij met het kleine gezelschap nog bezienswaardigheden bezoeken, maar sinds zaterdag zit het land op slot. "We zijn naar Malaga gebracht en wachten hier op vervoer naar huis."

Het zit de kunstenaar uit Oude Bildtzijl niet mee. De opening van zijn solo-expositie in De Lawei op 9 februari moest worden uitgesteld in verband met de storm die toen over ons land raasde. Afgelopen week moest De Lawei vanwege de coronacrisis de deuren sluiten.

Enkele beelden van Rusman zijn buiten te zien, maar verder is zijn werk tot 29 maart alleen nog door de ramen te bekijken. "Hierna zou het werk naar de beeldentuin in Gees voor de zomer. Maar hoe dat moet, weet ik nog niet", zegt de kunstenaar.

De groep van veertien personen met wie hij een cultuurreis door Zuid-Spanje maakte, zit vast in Malaga. Niks Alhambra in Granada of Mezquita in Córdoba. Sinds zaterdag zit er niets anders op dan een gesprekje te voeren, een spelletje te doen of een sudoku op te lossen. ,,Je ziet overal mensen netjes afstand houden. In het hotel is voor zover bekend niemand ziek en dat proberen ze zo te houden. Bij de ingang van de eetzaal hangt desinfectiemiddel en zo.’’

Hij heeft goede hoop dat hij morgen naar Nederland kan terugkeren. "Er heeft nu niemand koorts, dus hopelijk kunnen we meteen daarna doorreizen. Maar anders moeten we nog in quarantaine." Tot die tijd zit hij op zijn balkonnetje. Hij gniffelt bij het idee van zijn eigen ‘vooruitziende blik’. "Ik lees Rutger Bregmans De geschiedenis van de vooruitgang . Over het einde der tijden!"

Bron: Leeuwarder Courant