Mildam, 12 mei 2022

Topschutter Pieter-Jan Plat zwaait af met kampioenschap

Pieter-Jan Plat (links) in actie tegen Mildam. Foto: Henk jan Dijks

Het zat er al even aan te komen, maar donderdagavond werd Sint Annaparochie kampioen van de derde klasse A. De 0-2 overwinning op Mildam bleek voldoende voor de titel.

Meine Stegenga

Het gemopper was niet van de lucht tijdens de warming-up. "Niet over het veld zeiken!”, klonk het vanaf de bank, maar dat hobbelige bijveld in Mildam deed het combinatievoetbal van de gasten geen goed. De betere kansen waren in de eerste helft voor de thuisploeg; zelfs de paal bracht redding voor Sint Anne.

Dubieuze buitenspelbeslissingen leidden tot meer frustraties bij Sint Anne, maar die verdwenen op slag van rust. Aanleiding was de 0-1, die topschutter Pieter-Jan Plat fraai binnenkopte. Hij verstevigde daarmee zijn eerste positie in het all-time topscorersklassement, maar de aanvaller zwaait na dit seizoen af.

‘Ik stop op mijn hoogtepunt’

"Hoofdklassekaatsen en voetballen hebben mijn leven jarenlang bepaald”, zei de 33-jarige Plat. "Die seizoenen overlappen elkaar steeds meer. Als ik er vroeg afvlieg bij het kaatsen sta ik ’s middags alweer op het voetbalveld. Dat, en de combinatie met een eigen bedrijf, hebben tot deze beslissing geleid. Ik stop op mijn hoogtepunt in ieder geval.”

Plat scoorde tegen Mildam zijn 173ste doelpunt in het eerste elftal. Een aantal dat niet snel zal worden verbeterd. "Ik weet niet wie mijn opvolger wordt, maar er staan genoeg jonge talenten klaar.”

Hij zal gemist worden in de selectie van trainer Arnold Haanstra, die met een verjongde ploeg richting tweede klasse gaat. "Hier hebben we hard voor gewerkt en het is meer dan verdiend”, aldus Haanstra, die Timo Bijma de 0-2 zag maken.

Het kampioenschap kondigde zich al drie jaar aan. Het eerste afgebroken coronaseizoen werden van de zeventien duels slechts drie verloren. Dit jaar lieten de zwartwitten zien wat ze kunnen, want vier speeldagen voor het einde van de competitie kampioen worden is niet veel clubs gegeven.

"Het ging af en toe te gemakkelijk”, vond Haanstra. "Iedereen is toe aan een stapje hogerop.”

Overstap naar zaterdag niet onbespreekbaar

Volgend seizoen speelt Sint Annaparochie in de tweede klasse, waar het aantal Friese clubs schaars zal blijken. Oerterp en Drachten staan er niet al te best voor, Frisia en GAVC stappen over naar zaterdag en LSC zou zomaar kunnen promoveren. Voor Sint Annaparochie is een overstap niet onbespreekbaar, maar dat zal komend jaar nog niet gebeuren.

Sint Annaparochie pakt titel na zege op Mildam

"We sluiten onze ogen er niet voor”, vertelde Sint Anne-voorzitter Ronald Riemersma voor de wedstrijd. "We zien uiteraard wat er om ons heen gebeurt, maar het betekent nogal wat voor de vereniging. Veel spelers zijn ook leider of trainer van een jeugdteam of fluiten zaterdag een wedstrijd. Het kost ons een trainingsavond en juist die vrijdag is qua kantine-omzet een hele goede avond.”

Weekendvoetbal

Riemersma heeft wel oren naar het weekendvoetbal, waarbij zaterdag- en zondagclubs in dezelfde competitie spelen. "Dat zou wat ons betreft dé oplossing zijn. Dat kan nog wel een aantal jaren duren, maar we zullen ons er volgend seizoen eens over buigen.” Haanstra maalt er niet om: "In Drenthe en Groningen heb je ook mooie accommodaties. Eén ding is zeker: na de zomer spelen wij op zondag, in de tweede klasse.”

Het feestje werd donderdagavond met vuurwerk, medailles, champagne en de kampioensschaal gevierd in Mildam. "We hebben afgesproken dat we de titel zondag met supporters en vrijwilligers vieren”, besloot Riemersma. "Het bier staat sinds zondag al koud en er is genoeg!”

Bron: Leeuwarder Courant