Sint Jacobiparochie, 17 oktober 2020    

Corona drijft jeugd de straat op

De overlast door rondhangende jeugd in Sint Jacobiparochie wordt steeds erger. De groep wordt groter en kan door corona nergens naartoe.

Het gaat vooral om geluidsoverlast, meldt voorzitter Marcel van der Vaart van Plaatselijk Belang. Via de streekkrant de Bildtse Post is een brief uitgegaan aan ouders en jeugd om dit thuis bespreekbaar te maken.

De groep waar het om gaat, wordt steeds groter en bestond afgelopen weekend uit veertig personen in de leeftijd van 13 tot 35 jaar. Die verzamelen bij de Groate Kerk en op het plein bij dat gebouw. Er gaan ghettoblasters mee die tot diep in de nacht muziek de ruimte in schallen. Daarnaast was er afgelopen zaterdag sprake van geschreeuw en vuurwerk. Oudere bewoners in 't Loazjemint hebben er last van, maar durven er niets van te zeggen, weet Van der Vaart.

Hij benadrukt dat de jeugd best op het plein mag samenkomen. "Ze kunnen zich daar prima verspreid opstellen." Het probleem is volgens hem dat de jongeren via whatsapp of andere kanalen aan elkaar laten weten waar ze zitten en er ook "vervelende figuren" op afkomen. "Het gros gaat om 2 uur naar huis, maar die vervelende groep blijft hangen."

Er zit jeugd bij uit Sint Annaparochie, Nij Altoenae, Oudebildtzijl en Berltsum, weet hij. De politie bevestigt de problematiek in Sint Jacobiparochie en meldt dat eraan gewerkt wordt.

"Jeugd kan nergens heen."

Van der Vaart denkt dat de coronatijd een belangrijke rol speelt en stelt dat de jeugd nergens heen kan. De voorzieningen in de dorpen zijn dicht. "Normaal vertrekt onze jeugd naar de kroeg in Sint Annaparochie, de disco in Berltsum of naar het uitgaansleven in Leeuwarden. Dat ligt nu allemaal stil en er is geen alternatief." De voorzitter ziet dat de jongeren daardoor rondzwerven. Ze hingen eerder rond op het sportveld, zochten de bosschages op of zaten bij multifunctioneel centrum 't Beerdhuus.

Bron: Leeuwarder Courant