Sint Jacobiparochie, 12 mei 2023

Hoe Mariska (34) uit Sint Jacobiparochie vastliep in het medisch systeem en nierpatiënt werd

Mariska de Vries is er van overtuigd dat ze geen nierschade had opgelopen als haar dossier in orde was geweest. Foto: Jaap Schaaf

Mariska de Vries is naarstig op zoek naar een nierdonor. De 34-jarige vrouw uit Sint Jacobiparochie heeft een nierfunctie van 12 procent. Het nierfalen is veroorzaakt door medische fouten en een patiŽntendossier met gegevens die niet kloppen, stelt zij.

Ines Jonker

Ze had al jaren last van haar galblaas, maar het was eind november 2019 dat het helemaal misging. Na een winkelbezoekje aan Leeuwarden kreeg ze opeens last van heftige buikpijnaanvallen. Een acute galblaasontsteking die gepaard ging met diarree, braken met bloed en uiteindelijk flauwvallen.

Haar ouders in Menaam, waar ze was, belden 112. In de ambulance kreeg ze fentanyl, een pijnstiller die sterker is dan morfine. De hoge dosering in combinatie met een spierontspanner werd haar bijna fataal, zegt Mariska. "Mijn ademhaling ging steeds langzamer tot mijn hart stopte en ik een hartstilstand kreeg."

Na een week op de intensive care in MCL werd ze overgebracht naar het hartcentrum in het UMCG. Hier zijn verschillende onderzoeken gedaan om de oorzaak van de hartstilstand te achterhalen.

Het enige wat haar kan helpen is een nieuwe nier.

Mariska stelt dat deze onderzoeken met contrastvloeistoffen samen met de hartmedicatie hebben geleid tot beschadiging van haar nieren. "Met mijn hart bleek niks aan de hand, maar mijn nierfunctie ging in twee dagen van 119 naar 30."

Dossier vol fouten

Het ging om onnodige onderzoeken zegt ze, gedaan doordat haar ziekenhuisdossier vol verkeerde gegevens stond. Ze zegt hier al sinds 2016 tegenaan te lopen. "In mijn medisch dossier komen verschillende namen voor, onder andere van een man in Waddinxveen compleet met burgerservicenummer en al zijn persoonlijke gegevens. Het begon ermee dat ik volgens het dossier een broer had, wat niet zo is. Dan kun je er nog om lachen. Maar later bleek dat mijn geboortedatum niet klopte, dat er aandoeningen in stonden die ik niet had, dat ik een behandeling in Nijmegen had gehad en ga zo maar door."

Bij elke medische afspraak die ze had wees ze de medici op het niet kloppende dossier. "Maar als je tegen een arts zegt: mijn gegevens kloppen niet, dan wordt-ie kriegel, want dan loopt het spreekuur uit. Ze weigeren dingen te corrigeren, waarom weet ik niet. Het dossier is leidend en als er eenmaal een fout in staat, dan krijg je die er niet meer uit."

Autoriteit Persoonsgegevens

Alle pogingen van Mariska om de fouten te laten herstellen, zijn tot nu toe mislukt. "Ik heb contact opgenomen met de Autoriteit Persoonsgegevens. Die heeft ťťn keer mijn huisarts gebeld maar vervolgens geen actie ondernomen. Ik ben bij de politie in Harlingen geweest, maar die kan ook niks omdat het om een fout in het zorgsysteem gaat."

Inmiddels is de vrouw onder behandeling van het Amsterdam UMC. "Daar halen ze steeds de foutieve gegevens eruit, en maken ze zelfs excuses voor de fouten die zijn gemaakt in MCL en het UMCG." Maar door de elektronische uitwisseling komen de onjuistheden steeds als een boemerang terug in haar dossier.

Mariska is ervan overtuigd dat die novemberdag in 2019 anders was afgelopen als haar dossier wel in orde was geweest. "Dan was de overdracht goed gegaan, waren al die onderzoeken niet gedaan en mijn nieren niet kapot gegaan. Dat had veel schade gescheeld."

Medisch tuchtcollege

Om die reden heeft ze een klacht over de haar behandelend arts in het UMCG ingediend bij het medisch tuchtcollege. Begin juni vindt er een zitting plaats.

De afgelopen jaren is de gezondheid van de jonge vrouw alleen maar achteruitgegaan. Inmiddels zit haar nierfunctie op 12 procent. "In Amsterdam hebben ze er alles aan gedaan om mijn nieren stabiel te houden. Helaas is dit niet gelukt." Het enige wat haar kan helpen is een nieuwe nier.

"Mijn familieleden kunnen mij helaas niet helpen omdat zij geen bloedgroep O-positief hebben. Mijn vader, die als enige dezelfde bloedgroep heeft als ik, heeft kanker en mag daardoor niet doneren." De wachtlijst voor een donornier is gemiddeld bijna drie jaar. "Helaas heb ik die tijd niet. Daarom ben ik nu zelf met spoed op zoek naar iemand die mij een nier wil schenken, zodat ik mijn leven en toekomst weer terug kan krijgen."

Het UMCG laat weten niet te kunnen en mogen reageren op vragen over patiŽnten.

Bron: Leeuwarder Courant