Leeuwarden 11 oktober 2019    

Carrièreswitch uit overtuiging

Monique van Etten Uithof bezig met de inrichting van Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden. foto hoge Noorden/Jacob van Essen

Zij was sociaal-cultureel werkster, hij zat in het verzekeringswezen. Nu maken Monique van Etten-Uithof (46) en Ronny Uithof (52) een radicale carrière-switch. Ze gaan uit overtuiging streekproducten verkopen.

Goos Bies

De ambitie is dat over zeven jaar elk dorp in Noord-Nederland minimaal een afhaalpunt, miniwinkel of SRV-wagen met eerlijke, duurzame, lokale producten heeft. Monique en Ronny uit Sint Annaparochie openen zaterdag een eerste winkel: Jouw Dagelijkse Kost aan de Nieuwe Oosterstraat in Leeuwarden.

Alle producten bij Jouw Dagelijkse Kost komen uit de regio, dat is het grote verschil met de biologische supermarkt. Nadeel is dat daardoor nog niet elk product verkrijgbaar is. "Onze boeren exporteren alle grondstoffen weg, ze telen voor de grootschaligheid. Dat is het systeem. Zo lijken we rijk, maar eigenlijk hebben we niks. Als de logistiek wegvalt, ligt er binnen een week geen eten meer in de schappen", zegt Monique.

"Wij willen laten zien dat het anders kan, zonder met de vinger te wijzen, maar door het gewoon te doen. Als consumenten streekproducten gaan kopen, dan kunnen boeren weer voor de eigen regio telen - al is het maar op een deel van hun grond."

Monique heeft niet de illusie het mondiale klimaat- en milieuprobleem even op te lossen met hun initiatief, maar ze vindt wel dat we met z'n allen wat moeten doen. Monique en Ronny zijn allebei hun eerste partner verloren aan een ziekte, en dat is de drijfveer voor hun carrièreswitch. "We hebben letterlijk ervaren wat gezonde voeding kan doen. De gezondheid van moeder aarde en onze eigen gezondheid gaan bij ons hand in hand."

Het stel van het Bildt heeft inmiddels meer dan dertig leveranciers uit de regio, microboeren en kleine boeren. Wasmiddel komt bijvoorbeeld van de zeepfabriek uit Wijnjewoude, Frysling-wijn uit Twijzel en vlees van Bioweb uit de Louwsmar-polder bij Tytsjerk.

De "eerlijke prijzen" liggen een stuk hoger dan in de reguliere supermarkt. Zo kosten de Berlikumer winterwortels 1,15 euro per pond. "Dat is een oud ras dat eigenlijk niet meer geteeld werd, omdat de voedingsindustrie alles recht en gelijkmatig wil hebben. Wij niet, bij ons zit de klei er nog aan."

Monique hoopt dat de boeren uiteindelijk weer voedsel als notenbomen, oesterzwammen en graan gaan verbouwen, producten die heel moeilijk te krijgen zijn. Ze verkopen wel speltpasta van een boer die aan de Groninger waddenkust ook baktarwe verbouwt. "Een tarweras dat niet populair is bij boeren en bakkers omdat de kans op mislukken van de oogst of het bakken groter is", vertelt Monique.

4,75 euro voor een zak van 400 gram pasta lijkt prijzig. "Maar de voedingswaarde ligt hoger, je hebt er minder van nodig. Wat nooit wordt meeberekend in de prijs van al die bewerkte producten in de supermarkt is wat dat voedsel ons werkelijk kost. Eigenlijk zou je de zorgkosten in de prijs van voeding moeten doorberekenen."

Met De Streekboer, die online streekproducten rechtstreeks aan de consument verkoopt en veel afhaalpunten in de provincie heeft, werken Monique en Ronny samen. "Het verschil is dat wij een fysieke winkel exploiteren, die iedere dag open is. Wij zien ze niet als concurrenten, maar als collega's. Wij vinden dat we op een andere manier naar onze economie moeten kijken. Wij hebben een sociale onderneming, geld verdienen staat niet bovenaan. Geld moeten we verdienen om ons maatschappelijk doel te verwezenlijken, dat staat voorop."

Bron: Leeuwarder Courant