Leeuwarden, 7 oktober 2020    

ByOni failliet, loon maanden niet betaald

Moniek Miedema in betere tijden, poserend in haar winkel in de Folkingestraat van Groningen. Foto DUNCAN WIJTING

Het Friese modelabel ByOni blijkt zijn personeel maandenlang niet te hebben betaald. Gisteren ging het bedrijf van Moniek Miedema failliet. Mode-ontwerpster Moniek Miedema kan door corona niet meer betalen.

Jaap Hellinga

Op dezelfde dag dat de faillissementsrechter zijn oordeel over ByOni velde, zijn vier werknemers naar de Leeuwarder rechtbank gekomen. Sommigen wachten al drie maanden op loon, vertelt jurist Anke Bekkema van CNV Vakmensen.

In totaal zou het om tien mensen gaan. "Het is een hele creatieve dame", zegt Bekkema over Moniek Miedema. "Ze heeft een hele mooie collectie in eigen beheer ontworpen, maar ik denk dat het zakelijke deel haar boven het hoofd is gegroeid."

De vier gedupeerde dames vertellen dat Miedema hun wekenlang aan het lijntje heeft gehouden. Steeds als ze om geld vroegen, kwam er een "emotioneel verzoek" om daar nog even mee te wachten. Nu eist het viertal alsnog zijn salaris, maar de werkgever komt uiteindelijk niet opdagen.

"Wie zwijgt stemt toe", oordeelt kantonrechter Titus Hoogslag. "Als iemand niet verschijnt, dan wijzen we de vorderingen toe, tenminste, als die niet onredelijk zijn. Als je je loon niet hebt ontvangen, dan lijkt me dat een redelijke vordering."

Hoogslag beslist dus dat ByOni moet betalen. Ook hij hoorde echter over de gesloten winkels in onder meer Leeuwarden, Groningen, Zwolle en Haarlem.

"Ik heb het idee dat ByOni aan het omvallen is." En als de rechter na tien minuten de zitting sluit: "Meer kan ik er ook niet van maken. Het is nog maar de vraag of u uw geld nog krijgt."

's Middags wordt duidelijk dat ByOni inderdaad op de fles is gegaan. Het faillissement is aangevraagd door twee andere werknemers, vertelt curator Ide Jan Woltman. "Ze hadden geen loon ontvangen over de maanden juli en augustus, dus ze moesten ook wel, want het UWV betaalt alleen de drie maanden voor aanvang van het faillissement." Volgens CNV'er Bekkema loopt het personeel sowieso vier maanden vakantiegeld mis.

"Dit is verdrietig natuurlijk", reageert Miedema zelf. Tot twee jaar geleden wist ze zich gesteund door participatiemaatschappij PMH Investments van Bart van der Meer, die 50 procent van de aandelen bezat.

"Daarna moest ik het alleen doen", aldus Miedema. "Nadat in maart die corona losbarstte, ben ik de hele zomer door mijn Griekse kledingleveranciers aan het lijntje gehouden." De ruim 50.000 euro die ze uit de NOW 1 ontving, bleek bij lange na niet voldoende.

"Dit is verdrietig natuurlijk"

"Wat we normaal in een dag verdienden, daar deden we nu twee maanden over", verzucht de failliete mode-ontwerpster. "Ik heb nooit in internet geloofd en dat is fout geweest. Nu is het zwaard gevallen, ik ben echt heel verdrietig."

Ze ging eerder door een diep dal. In 2002 liep een avontuur met een Roemeense kledingfabriek op de klippen. In 2005 begon Miedema met ByOni, dat in zijn hoogtijdagen zes winkels en 26 werknemers telde.

Bron: Leeuwarder Courant