Leeuwarden, 10 mei 2022

Vermeende mensenhandelaar uit Sint Annaparochie blijft vastzitten

Gerechtsgebouw Leeuwarden

Een 33-jarige man uit Sint Annaparochie mag zijn cel niet uit van de rechtbank. Zijn advocaat bepleitte dinsdagochtend opheffing of schorsing van zijn voorlopige hechtenis, maar de rechtbank wilde daar niet aan.

Wietske Koen

De man zit een halfjaar vast op verdenking van mensenhandel, seksuele uitbuiting en witwassen. Hem op vrije voeten laten zou "zeer gefronste wenkbrauwen" opleveren in de maatschappij, lichtte de rechtbankvoorzitter toe. En deze ‘geschokte rechtsorde’ telde voor de rechtbank zwaarder dan de persoonlijke omstandigheden van de man.

Hij gaf aan het zwaar te hebben in de gevangenis van Veenhuizen. Hij zei dat hij zijn kinderen miste en zij hem. Ze leven met hun moeder van 800 euro per maand en hij zou graag weer een bijdrage aan hun onderhoud leveren. Ook doen ze het slecht op school.

Daar komt bij dat zijn rijbewijs dreigt te verlopen en hij dan niet meer aan de bak komt als chauffeur. Ook meldde hij in de cel niet toe te komen aan het verwerken van de recente dood van zijn vader.

‘Pure liefdadigheid’

Hij zette zijn vrouwelijke slachtoffers niet aan tot prostitutie, aldus zijn advocaat Bas van Faassen. Hij stond ze bij "uit pure liefdadigheid, hij heeft er niets aan verdiend".

De dames zaten in hun thuisland al in de seksindustrie en hij hielp ze, samen met zijn 34-jarige vriendin en medeverdachte uit Sneek, die al in de prostitutie zat, in verschillende plaatsen in Friesland aan werk en onderdak. De vrouwen kwamen onder meer terecht in Leeuwarden, Sneek, Burgum en Bolsward.

Volgens het Openbaar Ministerie blijkt uit het dossier dat het allemaal anders zit. Zo moesten de vrouwen 40 tot 50 procent van hun verdiensten aan de verdachte afstaan. De grove bewoordingen waarvan hij zich over hen in appjes bediende, wezen uit dat de man "geen geringe rol" had, vond de officier van justitie. ‘Of de hoertjes al hadden gewerkt vandaag’, vroeg hij via WhatsApp aan de vrouw uit Sneek. Ook een bericht met de tekst: ‘Laat de kutjes maar kapotgeneukt worden’, stuurde hij naar haar.

Meerdere vrouwen zouden bijna een jaar lang door hem en zijn vriendin zijn uitgebuit. Hun diensten werden aangeboden via websites als kinky.nl. De werkzaamheden kwamen aan het licht toen de politie een afspraak maakte. Voor misstanden rond vijf vrouwen moet het stel zich verantwoorden.

"of de hoertjes al hadden gewerkt vandaag”

Hoewel het volgens eigen zeggen puur liefdadigheidswerk betrof, gaf de man toch aan "overal heel veel spijt" van te hebben en "een grote fout" te hebben gemaakt. De afgelopen zes maanden had hij in detentie "heel erg hard" aan zichzelf gewerkt. Hij gaf aan "graag weer aan het werk te gaan" en "te willen bewijzen dat hij het recht heeft deel te nemen aan de maatschappij".

Van de rechtbank mag de advocaat geluidsbanden van verhoren terugluisteren. De rechtbank stond dit toe. Alleen mag dit niet thuis gebeuren, zoals hij voorstelde. De raadsman had aangegeven dit graag ‘s nachts doen, omdat hij dan niet wordt gestoord. Op het tijdstip had de rechtbankvoorzitter niets tegen. En ook de praktijk zal de advocaat niet in de weg staan. "De meeste politiebureaus zijn ‘s nachts open", aldus de rechtbankvoorzitter.

Bron: Leeuwarder Courant