Westhoek, 29 april 2020    

Boerenportretten prijken in het Bildt voor culturele projectroute

Wendy Gooren en Gerlof Jensma kijken toe hoe een metershoog portret van Gerlof, broer Sjoerd en de drie zonen van broer Goffe op een van de schuren wordt aangebracht. foto jan Spoelstra

Jensma Agro bv in Westhoek zijn gisteren portretten van de vijf eigenaren op de loods geïnstalleerd. Het is het eerste agrarische bedrijf in de vervolgreeks van het culturele landschapsproject Bildstars en Eigenheimers van Sense of Place.

Robin Meindertsma

Wendy Gooren, projectleider van culturele instelling Sense of Place, ziet toe hoe Lauwers Reclame uit Dokkum de boerenportretten met zorg en precisie op de noordzijde van de loods aanbrengt. Het gaat om foto’s van ruim 3 meter hoog en 5,5 meter breed, waarop de agrariërs van de zesde en vijfde generatie van de boerderij staan afgebeeld. Samen met een persoonlijk verhaal erbij, dat beschikbaar komt in een app, werkt Sense of Place toe naar een wandel-, fiets- of autoroute van zeventien Friese boerenbedrijven langs de noordkant van de provincie.

Het project is in 2018 gestart en vertelt het verhaal van de aardappelboeren op het Bildt. „Dit is ontstaan omdat Joop Mulder, oprichter en artistiek leider van Sense of Place, ooit met een boer in deze regio sprak.

Hij merkte dat boeren toch een afstand voelen tot de bevolking en de consument; ze hebben het idee dat er vaak met een vingertje naar ze gewezen wordt en ze een negatief imago hebben”, stelt Gooren. „Dat beeld willen ze veranderen.”

Gooren trok er, samen met fotograaf Linette Raven, op uit om te peilen welke boeren het zien zitten om aan dit project mee te werken. „Veel boeren onderstrepen het belang om burgers te informeren en vertellen daarom graag hun verhaal”, merkte Gooren.

Zo hebben zeven boeren in de noordwesthoek van de provincie hun medewerking toegezegd, waar eerder al de verhalen van tien boerenbedrijven tussen Hallum en Anjum zijn opgetekend.

Bildstars en Eigenheimers

Agrariër Gerlof Jensma is, samen met de andere vennoten van het bedrijf, een van die bereidwillige Bildtse boeren met wie Gooren contact heeft gelegd. Het boerenbedrijf kent meerdere locaties aan de Bildtdijken en wordt draaiende gehouden door twee broers, Sjoerd en Gerlof, en drie zoons van oudste broer Goffe (Andries, Jan Syds en Sjoerd Watze), die inmiddels met pensioen is. De verwachting is dat de route eind mei kan worden geopend.

 

Bron: Leeuwarder Courant