Sint Annaparochie, 1 september 2020    

Dieronvriendelijke 'horrorvijver' verdwijnt

Van de vijver achter het voormalige gemeentehuis van het Bildt is weinig charmants over. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Na jaren dierenleed is de vijver achter het huidige gezondheidscentrum in Sint Annaparochie aan zijn eind. Jonge eendjes verdronken er omdat de randen te hoog waren. Door lekkage staan de bakken nu grotendeels droog.

Maria Del Grosso

"Niet om aan te zien", "goor water", "dieronvriendelijk", "straalt niets uit". Het zijn maar enkele van de negatieve kwalificaties die inwoners van Sint Annaparochie geven aan de vijver achter het voormalige gemeentehuis van het Bildt, waar nu gezondheidscentrum 't Raadhuus zit. De reacties kwamen binnen op een oproep van Plaatselijk Belang die inwoners heeft uitgenodigd mee te denken over een nieuwe inrichting van het gebied.

Een nieuw plan is noodzakelijk nu de vijver lek is. De gemeente Waadhoeke heeft het water er daarom uit laten halen. Het water dat nu nog in de kunstmatig aangelegde ijzeren bakken ligt, is het regenwater dat erin blijft staan. De vijver is al jaren een bron van ergernis. Sinds het plantsoen in 2009 plaatsmaakte voor deze bestemming.

Al gauw kwamen dierenliefhebbers in het geweer. Als de eenden jonge kuikens hadden, bleek dat deze kleine beestjes niet op eigen kracht uit het water konden komen omdat de randen van de vijver te hoog waren. Steeds dreven er dode eendjes die spartelden totdat ze verdronken. Er werden loopplankjes geplaatst, maar die bleken geen oplossing te bieden.

In 2017 kwam er een grondiger aanpak met drijfeilanden, bruggetjes en trappetjes. Maar Andries Swart, die zich jarenlang voor een veiliger vijver inzette, zag de bui al hangen. De gemeente het Bildt ging in 2018 op in Waadhoeke, het gemeentehuis zou zijn functie verliezen en wie let er dan nog op de vijver? "Je kon er wel van uitgaan dat daar na de herindeling niet direct geld voor was."

Dat bleek, het beschermende plastic op de bodem van de vijver dreef op een gegeven moment deels in het water, vuil verzamelde zich in de hoeken en de loopplanken en trappetjes lagen schots en scheef. De lekkage gaf de genadeslag. Voorzitter Laas Douma van Plaatselijk Belang geeft aan dat in overleg met de gemeente bekeken wordt wat de vervolgstappen moeten worden. Om voorbereid te zijn, heeft het bestuur de bevolking om ideeŽn gevraagd.

Swart heeft ook zijn mening gegeven, vertelt hij. Hij noemt het "verschrikkelijk" hoe de vijver er nu bij ligt. "Wat mij betreft gaat het dicht en maken ze er een bloemperk van. Het is nu gewoon een zandbak."

Uit de andere reacties blijkt dat velen terug willen naar vroeger. "Graag terug naar het mooie groene park zoals het in de jaren 80/90 was", schrijft iemand. Of in het Bildts: "Meer soa't it ouwe plantsoen waar."

"Graag terug naar het mooie groene park"

Anderen pleiten voor een natuurlijke vijver, een buitenplaats met openluchttheatertje, evenementenpark, speelveld of fitnessbaan. "Als het maar ZONDER vijver is", schrijft iemand. Om er nog een oordeel aan toe te voegen: "Nu is het een spuuglelijke grijze vierkante bak met honderd dezelfde lelijke planten."

De gemeente wacht op een plan van Plaatselijk Belang, aldus een woordvoerder.

Bron: Leeuwarder Courant