Bergen op Zoom, 21 oktober 2021

Cambuur-supporter verhuisde voor de liefde van Sint Annaparochie naar Bergen op Zoom

Cambuur-fan Hendrik Dankert voor de Peperbus, zeg maar de Oldehove van Bergen op Zoom. FOTO CHRISTIAN TRAETS

Feyenoord-uit is zijn thuiswedstrijd, tenminste: in de eredivisie. ,"Nog geen 70 kilometer." Een treetje lager was het avondje-NAC zelfs wel op de fiets te doen. Want Hendrik Dankert gaat als seizoenkaarthouder van Cambuur niet alleen naar de wedstrijden in Leeuwarden. "Het is een dure hobby; het kost me denk ik aan benzine meer dan aan toegangskaartjes. Maar ik zou niet anders willen."

Peter van der Meeren

En dat voor iemand die zelf nooit heeft gevoetbald. "Ha, nee, niet bij een club tenminste", aldus de 38 jaar geleden in Leeuwarden geboren Dankert. "Wel gehandbald, bij SGK in Sint Anne. En ik speelde bij Excelsior.’’ Huh? ,,Onze fanfare, helaas nu ter ziele. Ik was slagwerker. We repeteerden op vrijdagavond. Ik vond dat ook zó belangrijk dat ik wedstrijden van Cambuur heb overgeslagen. Ik ben een tijdje ‘Teletekst-supporter’ geweest."

Over Excelsior gesproken trouwens: "Woudestein, 3 mei 2013. Ik was erbij toen we promoveerden. Onvergetelijk."

Besmetten met het Cambuur-virus

Zijn vader en broer besmetten hem met het Cambuur-virus. "Zo’n 25 jaar geleden kwam ik voor het eerst in het stadion. De sfeer, het gezang, al die supporters: het maakte veel indruk op me. In 1998 kreeg ik mijn eerste seizoenkaart." Zijn eerste idool? "Harrie van der Laan, want hij maakte de goals."

Hoe diep de clubliefde zit, bleek in 2015. Cambuur belegde een trainingskamp in Portugal en reed de grens over naar Spanje, om daar te oefenen tegen het nationale team van Ghana. "Die ‘interland’ wilde ik niet missen", aldus Dankert. Hij vloog erheen. Het werd 1-1, Daniël de Ridder scoorde voor de Leeuwarders.

Liefde overwint alles

Een jaar later ging Dankert op vakantie naar Zuid-Afrika. "Een vrijgezellenreis. Een leuke groep, allemaal singles."

Hij lacht. "Een partner vinden was niet het doel, maar het was een zeer prettige bijkomstigheid dat het gebeurde." Dankert raakte zeer gecharmeerd van Annemiek Vos en andersom sloeg de vonk ook over. "Niet meteen in Zuid-Afrika, maar wel toen we daarna contact hielden."

Liefde overwint alles, ook afstanden. Want Dankert woonde in Sint Annaparochie en de nu 42-jarige Annemiek in Bergen op Zoom, zo’n 275 kilometer zuidelijker. "In het begin zagen we elkaar alleen in de weekenden. Waar? Dat hing van het speelschema van

Cambuur af. Als we thuis speelden, stapte Annemiek op de trein en haalde ik haar na de wedstrijd van het station in Leeuwarden. Na een uitwedstrijd reed ik door naar Bergen op Zoom."

Maar de Bilkert en zijn Brabantse wilden meer dan weekend love . Besloten werd dat Dankert zou ‘emigreren’. "Ik mag me sinds 1 januari 2018 Bergenaar noemen." Daartoe gaf hij zijn baan als slager bij Poiesz in Sint Annaparochie op. "Ik werk nu bij Fokker, in de vliegtuigbekabeling, op de luchtmachtbasis in Woensdrecht. Per februari hebben Annemiek en ik ons eigen huis. Dan kunnen al mijn spullen over. Veel staat nog bij mijn ouders in Sint Anne."

In Sint Anne naar de kapper

De liefde voor Cambuur was geen punt van discussie. "Nee. Ik heb meteen gezegd dat ik de seizoenkaart wilde houden. Ik combineer het vaak met een bezoekje aan mijn ouders en vrienden. Of ik ga eerst in Sint Anne naar de kapper en zeg nog even gedag bij oma in Koarnjum. Ik zeg nooit dat ik langskom, want dan rekent ze erop, terwijl ik het misschien niet red, omdat ik in de file heb gestaan of laat van mijn werk ben vertrokken."

"Dat laatste gebeurt trouwens niet vaak, want zeker op vrijdag mocht ik van mijn collega’s altijd wel een half uurtje eerder weg. Dan kon ik eerst, net over de grens in België, de tank volgooien. Dat scheelt een kwartje per liter. Ik heb door files of wat dan ook nog nooit een aftrap heb gemist. Maar ik ben wel blij dat we zijn gepromoveerd en van de vrijdag af zijn. Dat geeft wat meer rust en de eredivisie is natuurlijk veel leuker. Qua kilometers maakt het weinig uit."

‘Feyenoord-uit en Sparta-uit zijn mijn thuiswedstrijden’

Dankert (met achterop zijn auto een sticker van de Oldehove) pakt ‘winst’ als zijn club uit tegen Fortuna speelt, zoals zaterdag. "Dan rij ik dwars door België en ben ik na 155 kilometer in Sittard. Vanuit Leeuwarden is het dik 300. Feyenoord-uit en Sparta-uit zijn mijn thuiswedstrijden. Há: als we dan met 4-0 winnen op Spangen, zit ik fluitend in de auto." Na Fortuna was dat wel anders... "Pff, balen." En na Ajax-uit? Dankert: "Die heb ik gemist, want we waren op vakantie. Ik had wel de radio aan, maar die heb ik na de 4-0 snel uit gezet…"

"Ik heb nog nooit een aftrap gemist"

Groningen-uit vergt het meeste uithoudingsvermogen. "Ruim 600 kilometer heen en terug en ik moet over Leeuwarden voor de verplichte buscombi. Maar die wedstrijd wil ik niet missen. De derby’s tegen Heerenveen natuurlijk ook niet." Dankert vertelt dat voor meer uitduels verplichte busreizen gelden, "maar gelukkig weten ze bij Cambuur wie ik ben. Ik kan er rechtstreeks heen en krijg dan bij het uitvak mijn kaartje van de veiligheidscoördinator."

Dankert zal in Bergen de vlag uitsteken als Cambuur zich dit seizoen weet te handhaven. Hij is optimistisch. "We hebben een leuke ploeg." Hij weet inmiddels wat het is om een feestje te bouwen. "Ik vier het carnaval mee. Bergen op Zoom heet dan Krabbegat. Annemiek, ze kent ’t Woanskip al, speelt in een muziekbandje en daar mag ik soms invallen. Heerlijk."

Bron: Leeuwarder Courant