Sint Jacobiparochie, 19 januari 2022

Faske brengt ode aan de nederpop

FASKE: 'Nederpop zou meer gewaardeerd moeten worden.' Foto Christian Kamminga

Op dinsdag 4 januari 2022 brengt wethouder Nel Haarsma een bezoek aan de heer Jelle en mevrouw Saapke Talsma-Kammenga in Oudebildtzijl. Ze zijn dan 60 jaar getrouwd. De wethouder overhandigd een bos bloemen en de trouwakte die ze in 1961 hebben ondertekend.

Jacob Haagsma

Faske, ofwel Fasil Kuipers, is iets te laat voor onze afspraak. Maar hij heeft er een goede reden voor. Afgelopen vrijdag werd het optreden van hem en zijn band al opgenomen in het kader van Hit the North, maar zondagavond kwam er ineens dat telefoontje. Faske moest en zou ook in het Noorderslag-programma. Toch een upgrade . "Ik zat net lekker voetbal te kijken met mijn vrienden!"

Gelukkig lukte het Faske om zijn hele band bij elkaar te krijgen, en zo stond het gezelschap maandagmiddag voor de camera's in De Oosterpoort in Groningen, voor die Noorderslag-opnames. En dat ging nog beter dan de sessie op vrijdag. "Toen hebben we heel veel gerepeteerd, we speelden echt wel met veel druk. Voor deze hebben we niet meer echt geoefend. En toch speelden we beter, heel frappant."

Die band van hem is een vriendenclub, langzamerhand gegroeid naar de huidige vijfkoppige bezetting. "Veel minder eenzaam dan toen ik nog optrad met een backing track en mijn gitaartje."

Misschien door die oude opzet, optreden met backing track, denken veel mensen nog altijd dat Faske rapper is. Goed, hij heeft wel eens op een rapnummer meegezongen, maar toen hij iets te vaak voor hiphopshows werd geboekt, leek het hem beter om zich duidelijker te profileren. "Al was dat altijd heel leuk, hoor, en geld is altijd welkom."

Net als de meeste rappers van het land bedient Faske (geboren in Ethiopië, opgegroeid in Sint-Jacobiparochie) zich van het Nederlands, maar dan in de vorm van slimme lied-

jes. Enigszins gestut op de aloude nederpop. "Ik hou ervan, en ik vind dat dat meer gewaardeerd zou moeten worden."

In het dorpscafé waar hij geregeld zit, komt het allemaal langs. "Daar word je platgegooid met Frank Boeijen, André Hazes, dat soort dingen. Dat voel ik wel, dat doet wat met me, dat ga je vanzelf meeschreeuwen. 't Is gewoon cultureel erfgoed!"

Dus waarom zou je dan in het Engels zingen? Liever verdiepen Faske en zijn producer Jurjen van der Molen zich in de muziek van bijvoorbeeld Boudewijn de Groot. "We probeerden erachter te komen: waarom is dit zo goed? Dat was echt een soort van verdiepingsslag."

Het gaat hem om de muziek van zulke acts, waarin altijd wel ruimte is voor een gitaarsolo of een gekke riff, en dan wil Faske ook beslist Golden Earring (Engelstalig, maar ja) genoemd hebben. En Clouseau. "Dat is Vlaams, maar Daar gaat ze is heel tof." Het moet niet al te gelikt, die muziek, "het mag ook best wat schuren."

Maar het draait toch om die taal. "Het moet ook een ode aan het Nederlands zijn. Ik gebruik graag een mooie zin, of een oud woord dat niemand meer kent." Zo heeft hij het in Wijn en politiek , een van de nummers op zijn pas verschenen ep, over 'dat vileine gezeik'.

'Het moet niet al te gelikt,
het mag ook best wat schuren'

Intussen heeft ook Faske het nodige opgestoken van Hit the North, "een soort zomerkamp voor muzikanten, het was heel gezellig met de jongens en meisjes. En vooral in zakelijk opzicht hebben we veel geleerd."

Voorlopig houden Faske en zijn team (waarin inmiddels ook producer Wieger Hoogendorp is aangeschoven, van Sophie Straat, Goldband en Caro Emerald) de boel grotendeels in eigen hand. "Dat werkt voor nu. Het is wel jammer dat we niet iemand hebben die zegt: 'jongens, te gek idee voor die videoclip, hier is 8000 euro', maar voorlopig doen we het met de riemen die we hebben."

Bron: Leeuwarder Courant