Sint Annaparochie, 2 september 2021    

Ellen Floris biedt collega's een podium

Ellen Floris in haar gallerie

Aan de Nieuwebildtdijk, in atelier Elbow van Ellen Floris, is kunst te zien van mensen met wie Floris, zelf fotograaf en schilder, op het Friesland College werkt. Voor sommigen is het de eerste expositie van hun leven.

Kirsten van Santen

Waar het in het leven van kunstenaar en galeriehoudster Ellen Floris vooral om het artistieke draait, zal dat voor de tien exposanten die ze naar haar atelier aan de Nieuwebildtdijk haalt waarschijnlijk anders liggen. Zij werken 'gewoon' op het Friesland College, als docent op D'Drive, als administratief medewerker of ondersteuner. Hun baan staat centraal en het beeldende werk is 'hobby', ze doen het erbij, in stilte, in de schaduw van het dagelijks bestaan. Nu trekt Floris dit werk op een voetstuk: iedereen mag het zien.

Het idee om de schilderijen, sieraden en installaties van de mensen met wie Floris op het Friesland College werkt te tonen, ontstond vlak voor de coronapandemie. Ze vroeg rond op school en formeerde een groep deelnemers. Half maart 2020 zou de ploeg voor het eerst bij elkaar komen, de dag waarop, zo zou blijken, de eerste lockdown het leven lamlegde.

Ruim een jaar heeft het plan op de plank liggen sluimeren - nu is het eindelijk zo ver. Komend weekeinde opent Frij!, er is werk te zien van bekender en totaal onbekend talent, met onder meer textiele sieraden van Erna Gotlieb, grafiek en installaties van Luit Middendorp, houten beelden van Rolf Doderlein de Win en ook beeldend en fotowerk van Floris zelf.

Het thema vrijheid is voor Ellen Floris heel belangrijk: "Ik heb vrijheid nodig. Ik wil, liefst in alle rust, maken wat ik wil, ik leg mezelf geen beperkingen op."

Dat de tien exposanten uit hetzelfde hout gesneden zijn, is in een oogopslag duidelijk - het is vrolijk werk dat alle kanten uitwaaiert, van abstracte grafieken tot schilderijtjes met poŽtische teksten, van tonnetjes die gezandstraald lijken tot fraaie waddengezichten. ,,Iedereen doet zijn ding'', zegt Floris tevreden. In de tuin prijkt een installatie getiteld , een bont uitgedoste fiets, gemaakt door Luit Middendorp. Wie erop wil bieden, moet dat vooral doen. De opbrengst gaat naar Kika.

Het is vrolijk werk dat alle kanten uitwaaiert

Al het werk is overigens te koop. Floris maakte een prijslijst en rekent daarbij geen commissie voor zichzelf of voor haar galerie: de opbrengsten belanden volledig bij de betrokken kunstenaars. ,,Ik doe dit voor mijn plezier, niet om aan te verdienen!''

Atelier Elbow, Nieuwebildtdijk 220, Sint Annaparochie: de eerste twee weekeinden van september, Frij! van vr-zo, 11-18 uur. De toegang is gratis.

Bron: Leeuwarder Courant