Sint Annaparochie, 2 juli 2021    

Azc en Estafette slaan handen ineen

Reza (links) en Lyla Rezaie tonen samen met hun dochtertje hun creaties in de recyclewinkel van Estafette. Foto Hoge Noorden/Jacob van Essen

Tassen, kussentjes, vogelhuisjes en gerestylede meubels. De Estafette-recyclewinkel in Sint Annaparochie heeft zijn assortiment deze week flink uitgebreid. Alles handgemaakt door bewoners van het verderop gelegen azc.

Ines Jonker

Reza Rezaie (38) was kleermaker in Afghanistan. Nadat hij zes jaar geleden met zijn gezin naar Nederland kwam, kon hij jarenlang niet werken, en dat was een groot gemis. Dus begon hij in het voorjaar van 2020, vlak na de eerste corona-uitbraak, met het naaien van mondkapjes. In het begin gemaakt van oude lakens, later van de meest kleurrijke stoffen.

In 'ploegendiensten', vanwege de anderhalve meter, maakten de bewoners in een paar maanden tijd meer dan 5000 exemplaren. Ook de kringloopwinkel in het dorp verkocht ze, en dat smaakte naar meer. 'Eigenlijk willen we alles wat jullie in het azc maken in de winkel verkopen', kregen ze te horen.

Estafette levert het azc materiaal om spullen van te maken en krijgt er een geheel nieuwe collectie voor terug. De bewoners zijn zinvol bezig en kunnen zichzelf ontwikkelen; wat je noemt een win-winsituatie.

Zo gingen Reza, zijn vrouw Lyla (35) en nog zo'n vijftien medebewoners aan de slag. Drie maanden lang werkten ze bijna dagelijks in de daarvoor uitgeruste klaslokalen. Het resultaat van hun noeste arbeid is sinds gisteren te zien in de Estafettewinkel in de Van Harenstraat: tientallen tassen, schorten, vogelhuisjes en bloempothouders zijn er onder meer te koop voor een schappelijke prijs. Alle creaties zijn voorzien van een label waarop het verhaal van de maker te lezen valt.

"Alle dingen van stof hebben wij gemaakt", vertelt Reza. "Het was leuk om hetzelfde werk te doen als ik in Afghanistan deed. Ik heb geleerd dat je ook van oude stoffen nieuwe dingen kunt maken, zoals een tas van een spijkerbroek."

Van de Turkse Ozgur Ozhan zijn er vier schilderijen te koop, waaronder twee met het beeld van Rembrandt en Saskia voor de Van Harenskerk in Sint Anne. De 31-jarige man, sinds 10 maanden in Nederland, noemt zich een beginnend schilder en ziet de uitstalling als zijn eerste expositie. "Heel speciaal", vindt hij het. Dat het aanslaat blijkt, want zijn eerste werk is al verkocht, een kleurrijk doek van De Kelders in Leeuwarden.

De samenwerking tussen Estafette en het azc blijft niet bij het naai-atelier. Het is de bedoeling om het project uit te breiden naar het repaircafé dat wekelijks in het opvangcentrum geopend is, en de fietsenwerkplaats. Alle rijwielen die Estafette binnenkrijgt, gaan naar het azc. Hier worden ze waar mogelijk opgeknapt met onderdelen uit de recyclewinkel. Verder worden meubels door de bewoners gerestaureerd en gerestyled zodat ze weer verkocht kunnen worden.

'We hebben tijdens corona vooral
gekeken naar wat nog wel kon'

Terwijl andere azc-bewoners nog een glaasje drinken om de opening te vieren, wordt Reza benaderd door een klant. Die las over de samenwerking met het vluchtelingencentrum en heeft een oud colbert van zijn vader meegenomen. Het jasje is aangetast door een mot, of Reza het kan repareren? Dat kan. "Dan kom ik maandag wel even naar het azc", spreken ze af.

"Ik word hier superblij van", verzucht Mirjam Aloserij die eens even goed om haar heen kijkt in de Estafettewinkel. De woonbegeleider van het azc zegt trots te zijn op wat 'haar' bewoners allemaal gemaakt hebben. "We hebben tijdens corona vooral gekeken naar wat nog wel kon, en zie hier het resultaat. Iedere keer als ik in het naaiatelier kwam, hadden ze weer wat nieuws gemaakt."

Bron: Leeuwarder Courant