Bitgum, 19 november 2021

Drie verdachten opgepakt voor automatenkraak

Krakers sloopten met geweld de groente- en fruitautomaten op bij meerdere kwekers en boeren in Waadhoeke.

De politie heeft dinsdagochtend drie mannen opgepakt en vastgezet. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de roofkraak van meerdere groente- en fruitautomaten op het erf van telers en boeren in Waadhoeke.

Elizabeth Vogelzang

Het gaat om twee inwoners van Waadhoeke van 19 en 26 jaar en een 29-jarige man zonder vaste woon-of verblijfplaats. Het trio wordt verdacht van diefstal door middel van braak, zegt politiewoordvoerder José van Gijssel. Ze zijn na verhoor weer op vrije voeten gesteld. Het politieonderzoek loopt nog. Daaruit moet blijken aan hoeveel kraken de mannen mogelijk kunnen worden gelinkt.

Strooprondje

Dieven maakten een strooprondje langs boeren en kwekers in Waadhoeke afgelopen weekend. Vrijdagavond hakten vandalen met een breekijzer in op de groente- en fruitautomaten bij Gardeners Pride aan de Bodde in Bitgum van kweker Cock van Overbeek en roofden de afgiftemachine leeg.

Zondagnacht rond twee uur werd opnieuw toegeslagen bij de Fryske Strawberries, Van Overbeeks bedrijf aan de Bûtenpôle in Berltsum. Ook daar werden de automaten gesloopt en de inhoud meegenomen.

De kweker schatte de schade aan de dure machines op al gauw 45.000 euro. Hij plaatste camerabeelden van een blauwe auto op sociale media in de hoop de daders -die volgens de kweker Pools spraken- op te sporen.

Ook bij de buren

Ook bij buurman Kaaij Kwekerij aan de Bûtenpôle in Berltsum werd zondagnacht de tomatenautomaat kapot gemaakt en het geldreservoir meegenomen.

Kaas uit de koelkast

Verderop bij schapenmelkerij en kaasboerderij d’Ouwesylster in Oudebildtzijl werd de melktap opengebroken en het geldkistje van de tafel gesloopt. ‘Die worden iedere avond geleegd, dus hier zat niks in’, liet de familie Elgersma op Facebook weten. ‘Wel hebben ze alle kaas uit de koelkast meegenomen. Mocht je die ergens vinden, laat het ons dan weten.’

Bron: Leeuwarder Courant