Atalanta
 
 

Atalanta, admiraal of nummervlinder

Vanessa atalanta

familie:

Kenmerken: Een grote vlinder, met een helder roodbruine en witte tekening tegen een donkere achtergrond. De buitenranden van de voorvleugels zijn geblokt; de onderkant is gemarmerd; een beste schutkleur. Spanwijdte 50-60 mm.
Habitat: Als trekvlinder is de soort met zeer wisselende aantallen vertegenwoordigd. Atalanta's vliegen van mei tot in de herfst boven het open veld; men ziet ze vaak in tuinen.
Voedsel: De vlinders strijken op bloemen neer en in het najaar ook graag op rottende vruchten. De rups is bijzonder op brandnetels gesteld.
Ontwikkeling, gedrag: De vlinders overleven de winter op onze breedte zelden en komen jaarlijks in variërend aantal uit het Middellandse-Zeegebied aangevlogen. In tegenstelling tot de distelvlinder (V. cardui) trekken ze niet in scharen, maar solitair. Er zijn altijd exemplaren die in de herfst naar het zuiden proberen terug te keren, maar ze blijken de barrière van de Alpen in dit jaargetijde nauwelijks te kunnen nemen. Minder ondernemende individuen vliegen hier rond tot de eerste strenge vorst in het late najaar een eind aan hun korte leven maakt.